Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Dos. Markku Ruotsila: "USA vastaisuus on älyllistä laiskuutta"

Valtakunnallinen sanomalehti julkisti hämmästyttävän asiantuntijalausunnon dosentti Markku Ruotsilan vieraskynästä. Otsikointi oli häkellyttävä samankaltaisessa naiviudessaan kuin tuntoja ja mielenylemmyyttä kuvastavat Hollywood-elokuvat esim. The Patriot esikuvanaan.

USA on maapallon tavaravirtojen vahtipoliisi ja valvoo itselleen suurimmat raaka-ainevirrat yksisuuntaisena markkinatalouden vapautena ja toiminnallisena ylivoimana. Ruotsilan otsikointi kolumnissaan oli "Amerikan-vastaisuus on älyllistä laiskuutta ja pelkuruutta".

Suomessa USA vihastuttaa ja kuitenkin myös ihastuttaa. USA on vapauden tyyssija, jossa on maailman suurimmat ja valvovimmat tiedustelu-, vakoilu- ja vastavakoilujärjestöt ja -virastot. USA valvoo vapauden olemusta ja toteutumaa uhkien torjujana, kuten hyökkäyksellä Irakiin myöhemmin ilmennein olemattomin syin.

Olipa Irakin Saddam USA:n hyvä ystävä ja puristelipa USA:n aiempaa puolustusministeri Rumsfieldin kättä, joka jälkeenpäin kannatti hyökkäyksen aloitusta Irakiin tunnetuin seurauksin. USA:n johdonmukaisuus on kuin kaupankäynti; maksava asiakas on etusijalla, erityisesti se, jonka tuotteista ja raaka-aineista USA on riippuvainen.

USA on eurooppalähtöinen sekä voimistuvan orjatyövoiman jälkeläisten luvattu yrittämisen maa, jossa oikeasti taistelutahto, sinnikkyys tai tavoitteiden saavutus palkitaan kansallissankarin viitalla. USA on mallimaa tuotekehityksessä, yliopistokoulutuksessa ja asiakaspalvelussa.

Sillä ei ole merkitystä onko hymy kesto-sellaista..., sillä on ainoastaan merkitystä, kuinka sinua palvellaan. Moni Euroopan maa ottaa oppia palvelun nopeudesta sekä halusta tehdä kauppaa ja ratkaista ongelmat. USA on kaksijakoinen maa; neuvottelu pöydän ääressä on tiukkaa, asiapitoista, jämäkkää ja tavoitteisiin pyrkivää, mutta tauolla kaikki on toisin ollen vitsejä, kevyttä huumoria ja tarkoituksetonta ystävällisuteliaisuutta - "kuinka voit" -tyyliin pinnallisuuksien sanahelinänä.

USA:n politiikkaa sävyttää voima, joka juontuu armeijasta. USA ainoana asevoimana on sotinut miltei koko ajan II-maailmansodasta lukien. Vain USA:n armeija kykenee suoriutumaan minne tahansa maapallolla riittävin voimin ja taustalle jää vielä ylivoimainen ydinasearsenaali.

USA:n sotilasmahdin lasku vuodessa on uskomattomat 4000 miljardia US-dollaria (v. 2004), esim. Englanti toiseksi suurimpana yltää "vain" 685 miljardiin (Venäjän ja Kiinan todellisia lukuja on vaikeaa arvioida). Suomen valtion vuosibudjetti on noin 50 miljardia US-dollaria.

Voimme tietenkin ihailla pelkäämättä noin suuren asevarustelun työllistävää vaikutusta, kuin myös ymmärtää ahkeran objektiivisesti sen vaikutus uhkana erityyppisistä väliintuloista, jopa ilman mitään perusteltua syytä.

Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka Yhdysvaltain ja Britannian historian dosentti Markku Ruotsila kääntäisi USA arviointien "laiskuuden ja pelkuruuden" objektiivisiksi havainnoiksi ymmärtäen mm. heidän raaka-aineiden kulutuksen täyden suhteettomuuden USA:n populaatioon nähden.

Onpa kuultu näkemyksiä, että USA kehoittaa uusia kehittyviä maita tarkkailemaan kulutustansa, jottei maapallo ajaudu kaaokseen ja lopulliseen niukkuuteen, ennen loppumistaan. Kuinka ahkerasti ja pelotta meidän pitää arvioida USA:n viimeisen 80 vuoden kulutusta päästöineen, saadaksemme objektiivisen kuvan heidän poliittisen järjestelmän vastuullisesta toimivuudesta tänään ja huomenna, ... maapallon 6000 miljoonaa ihmistä odottaa siihen vastausta.

Kuinka me perustelemme sen syvällisen Ruotsilan peräänkuuluttaman uskonnollisuuden, joka siunaa USA:n sodat, väliintulot, massapommitukset, Quantanamot ja juutalaisten suhteettoman tukemisen, muiden tietäessä, että nyt on menty liian pitkälle.

Onko ihailtavaa vakoilla omia kansalaisia, kuten USA tekee selityksellä, ettei uutta ehdottomasti tuomittavaa kaksoistornien katastrofia enää tule. Eikö USA näe, että jotain on pahasti vialla, kun isku tuli syyskuussa 2001. Ei, USA ei näe sitä, vaan kokee länsimaalaisuuden säilyttäjän roolin, ymmärtämättä, että tämä maapallo elättää niin muslimin, kristityn, hindun, pakanan kuin mormooninkin. Loputtomiin ei voida kaupallisesti "ryöstää" länsimaalaisen laillisuuden nimissä kehitys- ja raaka-aineiden tuottajamaita.
Hollywood sävyttää amerikkalaisen laiskuuden ola huolehtimatta itsestään sohvaperunaa paremmin
USA on elokuvien luvattu maa. Elokuvat lietsovat kassamagneetteina isänmaallisuutta, tunnetta yhteenkuuluvuudesta, tähtilippua ja sinitakkeja trumpettien sävähdyttävästi soittaessa reaganismin pahan valtakunnan tuhoamisen säveliä.

Elokuva kirvoittaa aidosti amerikkalaisen silmäkulman kosteaksi ja me Euroopassa ja Suomessa katsomme innolla näitä tuotteita, joissa voima, paremman oikeudenmukaisuus, vahvemman tahto ja sitkeämmän yrittäminen ovat ne tärkeimmät. Kunnioitettavia arvoja, mutta kuinka se sopii siihen tavaravirtaan USA:han, joka jättää perustuottajamaalle rippeet.

Onko kaupallinen "ryöstö" sallittua ja sitä nokkelaa amerikkalaista maapallopolitiikkaa, jossa vastuuta kannetaan yhdessä. Kuinka objektiivisen ahkerasti meidän on katsottava maailman suurinta hiilidioksidipäästäjää ilman heidän mukaantuloa sopimukseen, joka on tarkoitettu meille kaikille.

Miksi USA saa kuluttaa, mikä tekee sen massiivisen jalanjäljen maapallon luontoon oikeutetuksi, onko se laiskaa arviointia pelolla ilman objektiivisuutta, mihin Ruotsila kolumnissaan suomalaisia syyllistää. Toisaalta USA auttoi kiistatta Euroopan kasvun uralle, tuhottuaan sitä ennen saksalaisen Kolmannen valtakunnan ja suunnaten Marchall-apunsa Euroopan maille.

USA menetti tuhansia sotilaita Normandian hiekoille, heidän tullessa vapauttamaan Eurooppaa, jättäen puolet siitä Neuvostoliiton kommunismin käsiin ymmärtämättömällä politiikallaan. Tai halusiko USA sittenkin kahtiajaon rautaesirippuna ja sen myötä asevarustelun, jonka lopullisena seurauksena se pääsi maailman poliisiksi Reaganin hajottaessa pahan valtakunnan jättiläismäisellä asevarustelulla. Moni kysymys jää vastauksia vaille.

Tiedämme ahkerasti tai laiskasti sen, että USA:n 5% maapallon väestöstä kuluttaa 10-35% raaka-aineista, jotka ovat luonnon järjestelemiä koko maapallolle. Tiedämme myös, että USA rasittaa koko maapallon elinympäristöä asukasta kohden ylivoimaisesti eniten.

Kuinka ahkeriksi meidän pitää tulla, että näemme objektiivisesti USA:n uskonnollisen hyvyyden, vastuullisuuden ja kyvyn huomioida koko maapallo. USA on toistaiseksi ainoa maailmanpoliisi ja suuri lahjoittaja yksityisihmisinä, miksi?

Ilkka Luoma

[orig. 16082006]

http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/08/usa-vihastuttaa-ja-ihastuttaa.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Jukka Turunen (nimimerkki)

Amerikkavastaisuus on älyllistä laiskuutta. On se.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Venäläismyönteisyys ja antisiionismi on älyllistä rohkeutta - ja tyhmyyttä, koska saa kimppuunsa kaiken maailman juristit.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

USA-uskovaisia riittää joka lähtöön.

JoukoA (nimimerkki)

Äitini jo sanoi: "Moskovaan ja Leningradiin ne pommit oli tarkoitettu."

Hirohito kerjäsi turhaan turpiinsa.

Tauno O. Mehtälä (nimimerkki)

Oliko tämä Ruotsila demagogian dosentti?

Itse olen mieltänyt olevani älyllisesti varsin aktiivi tutustuessani eri kirjojen kautta USAn rooliin maailmanpäällepäsmärinä. Yleisarvioni USAsta kaiken lukemisen jälkeen on kieltämättä kohtalaisen kriittinen.

Jospa tilanne onkin juuri päinvastainen; älyllisesti laiskat nielevät mukisematta kaiken sen sonnan, mitä nämä demagogian desantit suoltavat USA-hurmiossaan. Sen enempää arvuuttelematta, kummasta päästä se on tullut.

Käyttäjän ilkkaluoma kuva
Ilkka Luoma

4#
Kerjäsivätkö vietnamilaisetkin turpiinsa? - USA pudotti lähinnä siviilien sekaan Vietnamin alueelle enemmän pommeja kuin koko II Maailmansodassa Euroopan osalta yhteensä.

Atamon (nimimerkki)

Ilkka Luoma, USA-vihaaja nro 1.

leikkuri (nimimerkki)

Kuka muistaa vielä Tonkinen lahden välikohtauksen. USA väitti jonkin paatin uhanneen sen laivastoa. Siitä syy vuosien massapommituksille pohjoisvietnamiin Laosiin ja Kambotseaan ja miljooniin siviliuhreihin. Mihin johtaakaan vielä nykyinen "tornien" räjäyttämisestä alkunsa saaneet operaatiot. On mhdollista. että kymmenetkään miljoonat eivät riitä tyydyttämään tätä "mainilan operaation" loppuhoitoa.

semi (nimimerkki)

Nro:7 En sanoisi että Luoma on kirjoituksen perusteella Usa vastainen numero:1 vaan hän on Usa kriittinen kysymyksessä joka on aiheellinen, se ei ole koko Usa,n vastaisuutta. Miten supervallat elävät? tyhjentämällä valloitettujen alueiden raaka aine varantoja omiin tarkoituksiin yksipuolisesti ja valtaisan armeijan ylläpitämiseksi.Mutta en muuten epäile hetkeäkään etteikö Suomi tekisi tilaisuuden yllätäessä samoin.

Belgian Leopold 2 rakensi oman valtionsa Afrikkaan, siihen lopulta puuttui Belgian hallitus. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, mutta mikä muuttui.? Suoranainen tappaminen ja suora orjuuttaminen loppui mutta plantaasit elävät ja yhä nämä mustat ressukat tekevät Belgialle rahaa kuin orjat.

Jussi Vaarala

Ilkan tykittämällä asiantuntijalla oli asiaa vähemmän ja tunnetta sitäkin runsaammin - hän - asiantuntija tunsi asiansa niin. Hyvä teksti Ilkalta.

Arto Bäcklund (nimimerkki)

Säestän Jussia, hyvä teksti Luomalta. Mitäs' me älylliset laiskat. Sovitaan niin. Ollaan sitten. Katellaan hölmönä syksyn merkkejä.

Minni (nimimerkki)

Poliittisen psykologian mukaan ei voi olla meitä, jos ei ole heitä. Luodaan epätarkoituksenmukaisia vastakkainasetteluja. Yhdysvaltain perustamisen hienoimpia asioita oli, että se takasi samanaikaisesti uskonnonvapauden ja vapauden uskonnosta. Mitä tahansa pahaa Amerikassa on, niin on siellä hyvääkin. Vasemmistolaisesti ajattelevat ovat vain USA-vastaisuudessaan lähteneet tukemaan islamilaista (fanaattisuutta), vaikka tulevat siten ajaneeksi täysin epädemokraattisia ja alistavia arvoja. Tuskin he niitä kuitenkaan sydämessään kannattavat. Yhdysvaltain ulko- ja talouspolitiikkaa on syytä kritisoida, silti USA on kyennyt valitettavasti kärsimystä ja tuhoakin aikaansaaden toimimaan demokraattisen maailman säilymisen puolesta.

Arto Bäcklund (nimimerkki)

12#

Sitten Yhdysvaltain kolmannen presidentin (Thomas Jefferson 1743-1826 ) aikojen, on paljon vettä juossut Potomac-joessa Washingtonin lainsäätäjien ikkunoiden editse. Thomas Jefferson oli mies, joka kirjoitti vapautta ja ihmisoikeuksia korostavan kuuluisan ja edistyksellisenä pidetyn Yhdysvaltojen perustuslain. Ranskan suuresta vallankumouksesta ja valistuksesta innoituksensa saaneesta perustuslaista on jäljellä vain teksti. Lain henki ilmeisesti kuoli jo syntyessään, olihan Thomas Jefferson monisataisen orjajoukon omistaja plantaasillaan Monticellossa, Virginian Charlottesville’ssä. Kerrotaan, että hän vapautti ainoastaan kahdeksan orjaa, nekin kaikki samasta perheestä. Vapaudella, ihmisyydellä ja nähtävästikin myös ihmisellä itsellään näyttää tuolloin olleen erilainen määrittely.

Tänäänkin Yhdysvaltojen perustuslain yksilönvapauksia ylikorostavalla ja osin tarveperusteisella tulkinnalla oikeutetaan taloudellinen eriarvoisuus, köyhyys, sorto ja sota. Voimakkaimmat selviävät, heikot sortuvat.

Toistan taas kerran, etten ole USA-vastainen sen enempää kuin olen Kiinan, Venäjän, Buhutanin, tai San Marinonkaan. En vain voi suin surminkaan hyväksyä suomalaista Yhdysvaltojen lähes kritiikitöntä ihailua niin virallisessa kuin epävirallisessakin keskuskustelussa. Vaaralliseksi asian tekee pienten askelten, lähes huomaamaton, politiikka maamme integroimiseksi tuohon rappeutuvaan suurvaltaan, joka on vain varakkaiden huonosti toimiva demokratia ja ihmisoikeuksien arrogantti maailmallinen airut, joka itse polkee lähes kaikilla tasoilla ihmisoikeuksia mm. terroristisodan varjolla.

Muuten, en ole vasemmistolaisesti ajatteleva, enkä tue islamilaista fundamentalismia. En usko, että Ilkka Luomakaan niin tekee.
Syyttävät vasta-argumentit tuntuvat hyvin ahtailta tässä maailmantilanteessa.

Jussi Vaarala

12. Minni

Ei tässä vastakkainasetteluja haeta - haetaan sellaista riippumatonta näkökulmaa joka estää sitä liukumista jota Arto tuossa kuvaa. Ei Yhdysvaltojen ansioita kiistetä mutta ei kiistetä myöskään sen kaikkea muuta kuin ansioita.

Jotta hyvään lähestymistapaan päästään niin emme voi olla uussuomettuneita mihinkään suuntaan vaan on yksinkertaisesti vain nojattava terveeseen etiikkaan ja terveeseen järkeen - ja sille taas löytyy kaikkialta maailmasta kaikista puolueista kannattajia joten oleellisessa mielessä vastakkaisasetteluja kuvaamassasi mielessä ei olekaan - on vaan väärin arvoin ja etiikoin varustettuja ihmisiä väärissä paikoissa käyttämässä
valtaa.

Käyttäjän ilkkaluoma kuva
Ilkka Luoma

Moni Suomesta lähti leveämmän leivän perässä jo yli 100 vuotta sitten Amerikoihin, kaivoksille, metsätyömaille jne ... suomalaiset olivat kovia ja varmaankin rehellisiä työmiehiä. USA on aina ollut yrittäjien ja tsemppaajien maa, ehkä sieltä syntyi se suuri halu omistaa enemmän kuin suhteellisuus olisi sallinut ... tänään USA on myös kaikkea muuta, mutta edelleen tsemppaavat ...

Jussi Vaarala

15. ....halu omistaa enemmän kuin suhteellisuus sallii.....

Tuopas onkin periaatteellisuutta parhaasta päästä. Erittäin syvällinen lausahdus.

Niin - ehkä meidän on materialismin myllerryksessä alettava etsimään joidenkin munkkien aineellista filosofiaa .......tuo suhteellisuuden salliminen kun voi toimia toisaalta toiseenkin suuntaan lyöden jarrua liialliselle askeesille.

Mutta samalla kyllä asettaa omistamisen nykyisellään itseisarvoiseen asemaan asetetun roolin suhteellisempaan asemaan.

Hieno ajatus - se avaa omistamisen käsitteelle nykyisen itsekkään yksioikoisen itsekkään käsitteen sijaan henkisiä ulottuvuuksia.

Jussi Vaarala

Älä omista enempää äläkä myöskään vähempää kuin suhteellisuus sallii.

Tuossa lauseessahan on kaikki - kyltymättömän materialismin tuho, ympäristöasiat, omistamisen ja materialismin henkinen ulottuvuus - sehän on lause joka asettaa materialismin oikeaan suhteeseen henkisen kanssa.

Tavattoman syvällinen lause kerrassaan.

Käyttäjän ilkkaluoma kuva
Ilkka Luoma

Jo ympäristökin vaatii muutosta - onhan luonto ennenkin poistanut häiritseviä osasia, jotka liiaksi kasvoivat ulos harmonian muotista.

Ympäristömobilisaatio tuottaa käytännön täystyöllisyyden ja arvo mitataan saavutettavana elämänlaatuna, kunnes jälleen iskee halu näyttää - näyttötalous on kohtalo vuosimiljoonaisesta kehityksestä, jossa riikinkukon pyrstösulat kasvoivat liian pitkiksi... ihmisillä se vain napattiin ylettömällä materian ja energian käytöllä.

Liika vähyys näytössä tuottaa katkeruutta ...

Jussi Vaarala

18. Aivan - vein tuon asian nyt blogiksi koska se ansaitsee erityishuomion. Voitko käydä kommentoimassa nuo 18. asiat sinne.

Käyttäjän ilkkaluoma kuva
Ilkka Luoma

19#
Kiitos erityishuomiosta :-)

Rauno Pirinen (nimimerkki)

USA tykkää olla maailman poliisi ja hyväntekijä armossansa ja jaloudessaan, varsinkin kun omat edut ovat kyseessä.

Reino Kostiainen (nimimerkki)

Dosentti on tänään käyttänyt titteliä tohtori. Onko sitten sen myötä mitään muuttunut, niin tuo jenkkijuttu oli kaiken huippu, se oli kuin ylimielinen halveksunnan räkäisy ajattelevan ihmisen silmille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset