Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kansalaiset huhuilivat edustajiaan pikkuparlamentissa

 Aurinko porotti kokeneeseen jonoon odottaessamme pääsyä Eduskunnan lisäsiipeen, pikkuparlamenttiin. Jonossa olivat kiltisti Karjalan evakot ja paljon kokemusta kartuttaneet Suomen vaurauden perustojen rakentajat.

Olipa jonoon eksynyt muutama nuorikin, joita kiinnosti, missä heidän edustajansa työskentelevät. Iäkkäämpi väki etsi myös kansanedustajiaan, pongaus tuotti sisällä yhden ja pari taisi olla huoneissaan päätteidensä äärellä ottamassa yhteyttä kansaan.

Uusi Eduskunnan lisärakennus huokui suomalaisuutta; sisällä henkilökunta avuliaasti esitteli koko kansan taloa havaittavalla ylpeydellä ja ystävällisyydellä; kurssit eikä rekrytoinnit ole selvästikkään menneet hukkaan. Rakennuksen sisätilat täytti puurakenteet, ja niiden vakuutettiin olevan Suomesta, kuten kiviainekset myös.

[22082006] --- Kansalaiset jonottivat edelleen sisällä kahvia ja pullaa. Kahvi oli todistettavasti hyvää ja pulla tuoretta. Seuraavien vaalien äänestäjille esiteltiin neuvottelusopet, -huoneet ja suuren valiokunnan istontapyhättö, jossa kristalli tai sen jäljitelmä kiilteli luvaten säkenöivää lain laadintaa.

Varttunut väki jonoissa haikaili menetettyä Karjalaa ja aprikoi, ettei seuraavissa vaaleissa enää äänestäisi, siksi kaukaisiksi nämä kansan tuntoja välittävät edustajat ovat käyneet, ainakin jonossa oleville 40-, 50- ja 60-luvun vaikeitakin aikoja nähneille Suomen vaurauden perustojen rakentajille.

Pitkällisen vastuuta pursuavan keskustelun jälkeen Karjalan evakot lupasivat sittenkin täyttää kansalaisvelvollisuutensa äänestämällä, mutta lupasivat olla nyt radikaaleja ja seuraavansa tarkoin mitä lupaillaan.

Karjalaa ei heti takaisin jonottajien mieliksi saada, mutta toivottavasti he saavat eduskunnan, joka huomioi myös iäkkäät ihmiset vaurautemme pohjan rakentajina. Kahvin juonnin lomassa haikailtiin edustajia, mutta pongaus ei tuottanut kuin yhden, tosin kukaan ei kehunut tuntevansa kaikkia ja saattoihin kansalaisten seassa pari muutakin edustajaa vilahdella.

Kansanedustajan tehtävä on valvoa äänestäjiensä etuja vastuulla koko Suomen hyvinvoinnista. Eduskunnan 100-vuotisjuhlat sanotaan maksaneen veronmaksajille 6 miljoonaa euroa, olisiko juhlaväsymyksellä tai lomakaudella ollut harventava vaikutus edustajien osalta, ...mutta kansa sai kuitenkin taas kahvia juodakseen.

Kierroksella myös esiteltiin oikeusasiamiehen tehtäviä, se tuli selväksi: armeija, vankilat yms. asiakkaidensa osalta voivat tehdä kantelun huonosta hoidosta tai epämiellyttävästä huolehdinnasta.

Rintamalla ollut veteraani kysyi kuka sitten näitä kansanedustajia valvoo, niin siihen ystävälliset ja kohteliaat esittelijät hetken mietittyään iloisesti hymyillen tokaisivat, että kansahan sen tekee kerran neljässä vuodessa..., vastaukseen veteraani oli tyytäväinen ja lupasi sen äänestyskopissa muistaa.

Kansanedustuslaitos on osaksi vieraantunut kansalaisista, se ajatus päällimmäisenä jäi mieleen kuunnellessa ihmisten tuntoja. Rakennus oli komea ja henkilökunta osasi asiansa. Oli ilo huomata myös uskollisesti jonottaneiden olevan ylpeitä omasta talostaan ja sen siisteydestä; huokuipa eräässä lausahduksessa jopa kunniallisuutta ja isänmaan väreilyä. Jonotus jatkui myös vieraskirjalle, johon innolla kirjailtiin nimiä ja paikkakuntia.

Suora kansalaisvaikutus kasvaa ja edustajat saavat uusia haasteita ylläpitääkseen luottamussuhteita äänestäjiinsä. Valta on aina kerran neljässä vuodessa kansalla ja olisikin toivottavaa, että äänestysprosentti nousisi korkealle, koska vain äänestyksellä voi vaikuttaa. Todellinen jatkuva kansalaisvaikuttaminen odottaa vielä varsinaista tulemistaan.

Aurinko paistoi edelleen, kun Karjalan evakot poistuivat tyytyväisinä näkemäänsä, rakennukseen ja hyvään henkilökuntaosaamiseen. Jäljelle jäi vain kysymys, missä edustajamme olivat, arveltiin lomien jatkuvan näin helteillä.

Ihmiset toivottivat Suomelle hyvää menestystä ja kunnioitusta tehdyille töille ja uhrauksille, jotka ovat lopullisesti jäämässä historian pimentoon viimeisten Itsenäisyyden takuumiesten ja -naisten poistuessa viimeiselle iltahuudolle. Ilman näitä ihmisiä Eduskunta ei olisi viettänyt näitä 100-vuotisjuhliaan.

Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Simo Jantunen (nimimerkki)

Jopas Luoma löysi osuvan kirjoituksen historiasta, olin tuolla samaisella kierroksella ja siellä oli innokas valokuvaaja :-)

Vahvistan iäkkäämmän väestönosan ihailun uutta lisäsiipeä kohtaan. Ja oikeasti kansanedustajista ei ollut tunkua kansalaisten, heidän äänestäjiensä eteen.

Ilkka Luoma

Ahaa, jonottajia olikin yllättävän paljon - kuin nykyään ruokajonoissa, mutta tuolloin oli kyseessä tiedonnälkäisiä - enimmäkseen paljon elämänkokemusta omaavia. Tein aiheesta kuva-abumin ja nyt kuumeisesti etsin sitä kovalevyiltä - löytämättä (tietotekniikan käyttöarkea, tiedostot katoavat useasti bittitaivaaseen...)

Merkille pantavaa oli tosiaan se, että kansanedustaat puuttuivat - pari kurkisteli huoneidensa ikkunoista - tuntuivat olevan netissä, ehkä yhteydessä äänestäjiinsä, vaikka alhaalla hallissa olisi ollut heitä elävä satamäärin.

Kansanedustajat ovat etääntyneet kansasta, todellisuudessa.

ylli (nimimerkki)

Päivän uutinen: Vanhasen mielestä Vanhasella ei vastuuta Vaalirahoituksesta.

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Vanhanen+Vas...

Ilkka Luoma

Ei Vanhasella olekkaan yksin sitä vastuuta - tämä osio on vain lehdistön ajojahti. Mutta Matti on yksi vastuunkantajista, kuten koko hallitus ja ne edustajat joilla on synkkä omatunto vaalirahajupakassa - kaikkihan ei ole edes paljastunut vielä. Kunhan päästään tukevasti kiinni Kokoomuksen ja ruåtsalaisten kimppuun, ja avataan tilikirjat ---

Maurimaukas (nimimerkki)

Eduskunnan eteen puuhataan suurmielenosoitusta 3.10. - Facebookissa ryhmä - jäseniä jo noin 3000.

Vääräsaaren Pena (nimimerkki)

edustajat olivat rapuloissaan huippuhintaisen edustuskarkelon jälkeen, kun Paavo L. pani parastaan, olihan eduskunnan 100 vuotisjuhla!

Maurimaukas (nimimerkki)

Taisi noista juhlista joku huomauttaa käytetyn rahan osalta, mutta tarvitsihan 100 vuotias edustuksellisuus arvoisensa juhlapuitteet, ei vain tainnut tavallista kansaa noissa bileissa näkyä :-)

Ilkka Luoma

Noista 100-vuotisbileistä --- Sopiva irroittelu luo oivalluksia ja lähentää edustajatovereita - voisi joskus syntyä poliittisia innovaatioita - sitten Minna Canthin .-)

Sepu Saajasto (nimimerkki)

Mainittu edustajien vieraantuminen kansasta on hälyttävä ilmiö, se tulee entisestään eriarvoistamaan kansaa, kun heidän valintansa pelailevat omia pelejään, ovatpa jopa luoneet oman poliittisen puhekielen, jota humpuukiksi sanotaan, koska siinä ei ole mitään sisältöä.

Ilkka Luoma

Puhutaankin, että eduskunnassa on 200 yksityisyrittäjää.

Toimituksen poiminnat