Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Ydinsota

 

(Evoluutioon on aina kuulunut väkivalta |1, tavoiteltaessa tai puolustettaessa reviiriä |2 tai jopa sille lisää elintilaa – näin ihmiskunta tarvitsee aina aika-ajoin annoksen sotaa |3, jotta keskeneräinen henkisyytemme saa tasapainonsa)

 

[ … kansalainen Erkki miettii asemaansa täällä meillä Suomessa, ollaanhan me historiallisesti, kulttuurillisesti, jopa kielellisesti idän ja lännen vedenjakajalla |4, ellemme peräti etuvartiona jollekin. Kansalainen Liisa miettii niitä kymmeniä tuhansia viattomia japanilaisia siviilejä, enimmäkseen vanhuksia ja lapsia, jotka höyrystyivät taivaan tuuliin ensimmäisten atomipommien räjähdyksissä 1945 … ]

Ydinsotaa ei ole käyty, lukuun ottamatta noita Japanin Hiroshimaan ja Nagasakiin Yhdysvaltojen toimesta pudottamia testiatomipommeja. Pudotuksen motiivina oli säästää ihmishenkiä, julman inhimillistä, mutta osin totta. Pudotuskäskyn antoi Yhdysvaltojen presidentti Harry S. Truman.

 

Tänään ydinaseiden määrä on hirvittävä

Oli käytävä kylmä sota, jolloin kaksi toistaiseksi ainoaa ydinasesuurvaltaa nokitti lukumäärillä ja räjähdysvoimalla – suurimpien kasvaessa 1.000 -kertaisiksi noihin testipommeihin nähden |5.  Aseidenkin osalta ihmiskunta esittää näyttö- ja vertailumahtisuuttaan.

Aikanaan ilmeisimmin esi-isämme apina hoksasi kumauttaa kivellä toistaan päähän |6, oli syntynyt erimielisyys ja sanoja ei ollut. Tänään on jo sanoja sekä puhuttua kieltä ja juuri tuon ääntämisosaamisemme vuoksi ei ole sitä tuomiopäivän taistelua käyty. Lisäksi ydinsodan käymättömyyden status quo’ ta on edesauttanut, myös evoluution järjestämä kollektiivinen itsesuojeluvaisto.

 

Kaikki on kovin pienestä kiinni – vahinko laukaisee dominopelin

Tänään on liian monta liki hallitsemattomuuden rajapintaa väkivallan ja rauhan välillä. On sotia, on pakolaisvirtoja, on rutikuivuutta, on ravinnon puutetta ja on maailman poliisia |7, joka haluaa olla oikeutettu puuttumaan näkökulmastaan kaikkeen mikä liikkuu väärällä tavalla |8.

|8 Irakin sota – sota ilman lupaa, Englannin entinen PM Tony Blair ~ http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/tony-blair-says-sorry-mistakes-6699926

 

On huomioitava, että lännenmiehen reviiri yltää populaatioltaan vain noin 25 prosenttiin Telluksellamme – muunlaisen historian, kulttuurillisuuden ja elintapojen täyttäessä loput 75 prosenttia. Yrittääkö länsi luhistaa lopulta itää – herää vääjäämättä kysymys?

 

Sota

Vahinkosota syttyy, kun ei huomattu varmistimen asentoa – off. Nyt jo tiedetään ydinsotastartin olleen lähellä, hyvin lähellä. Teknologia, jonka pitäisi estää vahingot, on kuitenkin ihmisen tekemää. Pahinta on se, että maailmanverkko antaa jopa tien tuonne tietojärjestelmien sormeiluun.

Kaukolaukaisu saattaa olla realismia, muistamme Stuxnet madon |9 iranilaiseen ydinvoimalaan sekä toisaalla epäselvät sähköverkkojen kaatumiset. Tosin sotilaat vannovat, ettei ydinaseiden tietoverkkoihin ole ulkoa pääsyä. Ei II Maailmansodankaan pitänyt syttyä kuin iranilaisen atomivoimalan kaatua.

 

Sota alkaa, kun sanat loppuvat

Aikanaan Neuvostoliiton generalissimus Josif Stalin sanoi, ”puheet on pidetty – on sotilaiden vuoro”. Seuraukset näkyivät ja tänään siviilit ovat se suurin kärsijäryhmä – yhä enemmän. Ydinsota vie nimenomaan siviilejä, jos varsinkin ajaudutaan viimeisten kostoaseiden käyttöön |10, jolloin ei ole enää mitään väliä. Tuolloin se viimeinenkin itsesuojeluvaisto on kadonnut ja vain vihakosto on jäljellä.

 

Mikä estää ydinsodan

Ajautuminen on pahinta, mitä poliitikot tietävät. Ajautuminen on hidasta, ikään kuin ryömivää. Nämä hitaat muuttujat kasvavat varkain, huomaamatta. Juuri nyt ollaan tässä hitaan ryöminnän tilanteessa. Konflikti siellä ja täällä – on Libya |11, on Syyria |12, on Afganistan |13, on Iran, on Ukraina |14, on pakolaiskriisi EU – Eurooppaan |15 – on EU’ n suurtyöttömyys. On myös Korean niemimaa, on merioikeuksien jako Kiinan merellä, on amerikkalaisten itselleen ottama erioikeus puuttua muiden asioihin – viimeisenä Somalia |*.

|* USA hyökkäsi Somaliaan ~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016030721233877_ul.shtml

 

Lisänä lisääntyvät jättimäiset tuloerot, kiihtyvät epidemiat, pandemioiksi saakka |16. Ravinnon riittäminen ja väestönkasvu kruunaavat ongelmamme. Kaikilla näillä on yhteinen nimittäjä – ei ole kaikille yhteistä vihollista, ehkä räjähtävä pandemia voisi yhdistää? Reviirillinen ihminen haluaa kokea omansa, ja nämä reviirit ovat monikerroksisia.

 

Kaikki sodat lähtevät reviireistä! |17

Reviirejä on henkisiä ja maantieteellisrajallisia. Kaikki alkaa yksilöstä – siitä omasta henkilöreviiristä, ykseydestä, jota Sinäkin puolustat – sitten on perhe ja suku. Lopuksi voisi olla se maapalloreviiri, siis meille kaikille se yhteinen puolustusalue. Missä olisi tämän yhteisen alueen yhteinen selkeä vihollinen? Sitähän ei ole, vaikka se on aina keskuudessamme. Ei ole ufoilla tulevia marsilaisia, jotka hyökkäisivät kimppuumme. Mutta mikä on?

 

Ydinase

Nobelisti Albert Einstein keksi kaavat E = mc2 |18, joka vapauttaa niin paljon energiaa, ettemme heti ymmärtäneet. Tuo kätketty energia on ollut aina. Yksi oivallus, joka halkaisi atomin ja jälleen oli aika varoittaa ihmistä ”helvetin tulista”, varoitus meni perille – alkoi juoksukilpailu mikä valtio sen saa ensin valmiiksi. Jossittelun herkkupala syntyi, kun eräät miettivät, että jos Saksan kolmannen valtakunnan diktaattori Adolf Hitler |19 olisi sen saanut ensin valmiiksi. Ei saanut, koska ei henkilökohtaisesti oivaltanut atomien energiakätköä. Hyvä näin – vai oliko?

 

Apinan kivestä oli pitkä matka ydinaseeseen

Aseita ei tarvita, jos hallitaan tilanteet, yllättävätkin. Miksi sitten kehitimme nämä aseet?  Siksi, ettemme hallitse tilanteita, vaan tartumme astaloon, puukkoon, kekluun tai muuhun, jolla vahingoitamme fyysisesti. Sanojen loppuessa kiehahtava veri tarttuu pyssyyn.

Maltti menetettiin – näitä tapahtumia luemme päivittäin mediasta. Meihin on sisäänrakennettu väkivallan koneisto, valitettavasti. Posken kääntö tuntuu epäisänmaalliselta ja raukkamaiselta. Ehkä evoluutio rakensi tuon väkivallan, jotta heikko olisi kuollut helpommin, näinkö?

 

Osaammeko estää ydinaseiden käytön?

Nyt jo arvellaan atomiaseen olevan terroristien hallussa, ei ole vain löydetty keinoa kuljettaa se toimintavalmiiksi johonkin haluttuun kohteeseen. Kun näin todennäköisesti jo on, niin olisiko aika miettiä radikaalisti, mikä näitä terroristeja ajaa tuohon toimintaansa. Jokin syy täytyy olla. Ei ole mahdollista, että toiminta on vain silkkaa vihaa, kostoa tai muuta, jossa ei ole jotain itse terroristeille selittävää perussyytä.

Tuon soluttautuvan väkivallan käynnistäneen perussyyn on tultava julkisuuteen, sillä se on ainoa keino estää se suurin tuho, johon eivät torjuntaohjukset ylety, eivätkä osu. Kun poistamme tuo terroristien perussyyn, poistamme samalla suuren osan hallitsematonta väkivaltaa.

 

Sanotaan, että elämme kiinalaisten vuosisataa

Kiinalaisuuteen liittyy vuosisatojen ajan ominaisuus, josta voisi olla opinoton paikka. Se oppi on puuttumattomuus muiden sisäisiin asioihin. Mikäli antaisimme kaikkien kukkien kukkia, kulttuurien kehittyä ja osaisimme huomioimisen taidon, voisi väkivalta pysyä hallituissa piireissä – poishan väkivaltaa ei saa, ja vaikka se fyysisenä ilmiönä onnistuisikin, niin henkisyyden piinaamisena se jatkuisi.

Olemme ikuisesti kiinnittyneet reviireihimme, kunnioittakaamme niitä, sillä niitä me aina kuitenkin puolustamme. Toisaalta tänään sanotaan usein – ”Ei enää koskaan” |20 – alkaakseen sitten taas uudelleen.

 

JK

Meillä Suomella ja suomalaisilla on ainoalaatuinen asema olla se todellinen rauhan- ja konfliktien välittäjä ja sovittelija – olemmehan liki ainoa Euroopan valtio, joka ei ole missään sotilasliitossa ja kansakuntamme tahto pysyä sellaisten ulkopuolella on vakuuttanut jo miltei koko muun maailman – meidän ymmärtäessä, mitä on olla idän ja lännen vedenjakajalla … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/08/eu-joustavoitettu-sveitsittymisemme.html

 

Leipätekstin numerointi

[Löytyy nettisivulta ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/03/link-ydinsota.html - ] Nähtävissä 10.maaliskuuta 2016 alkaen.

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sota on yhteiskunnallinen ilmiö, ei biologinen.

Ilkka Luoma

Virukset käyvät jatkuvaa sotaa - löydettyään sopivan isännän.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ihminen ei ole virus vaikkakin tuhoeläin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Olet oikeassa, mutta läntökohtamme ovat samoissa "juurissa" ---

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Yhteiskunta on emergentti todellisuuden taso.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Emergent [eng.]

kehkeytyvä, muotoutuva, nouseva
~ trend
~ strategy
~ evolution

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

Tarkoitan sellaista todellisuuden tasoa jota ei voida johtaa edeltävästä tasosta.
Minä en käytä evoluution käsitettä sosiaalisesta kehityksestä.
Sota on sosiaalinen ilmiö, virukset vain lisääntyvät.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #11

Lisääntyminen on liki ainoa sosiaalinen ilmiö ... ;)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #13

Siitäkö muka seuraisi, ettei sota ole sosiaalinen ilmiö? Lisääntyminen on biologinen prosessi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #14

Jota mitä moninaisimmin sosiaaliset tapahtumat ruokkivat ;)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Virusten lisääntymistäkö?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Sosiaalisista tapahtumista kaikkein suoraviivaisin on systemaattisuus - sanokaamme vaikka mobilisaatio.

Viruksien sodat

Viruksien ja robottien sodat

Sodan jälkeen aina sanotaan: ”ei enää koskaan!”. sota on meissä ja me vaadimme paineenpurkua – aika-ajoin. Sota lieventää rauhatonta mieltä. Ihminen on myös mahtipontinen ja haluaa näyttää voimaansa; olemmehan reviiripuolustajia. Tappaminen on jatkuvaa – koko biosfääri on täynnä tappamista – yleensä ravinnoksi. Me tapamme myös saavuttaaksemme mitaleja ja arvostusta.

Sotaan valmistautuminen vie maailmassa eniten rahaa; nälänhädät, sosiaaliturvat ja opettaminen elämään ihmisiksi ovat pientä sen rinnalla, kun tähtilippu *] hulmuaa maailman merillä näyttämässä valtiokuntoaan. Sota on miehuullista näyttöä kyvystä ja voimasta – sekä olettamusta reiluudesta, uskollisuudesta ja kunniantunnosta.

*] Internetin isä ja aseiden superkehittelijä – USA:n DARPA
--- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/09/amerikkalain... ---

Sota voidaan siirtää automatiikalle

... ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/01/viruksien-ja... -

.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #18

Viruksetko sanovat "ei enää koskaan"?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Sosiaalinen käyttäytyminen ruokkii niin lisääntymistä kuin väkivaltaa, joka on lopulta raivaamista - elintilan raivaamista tai uhan eliminoimista. Lisääntyminen on elintilan täyttämistä, joka taas vaatii reviirin puolustamista.

~ |6 Väkivalta on osa ihmisyyttä? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/06/vakivalta-on... -

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #23

Vain ihminen on yhteiskunnallinen eläin. Käyttäytyminen on opittua suurimmilta osalta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #24

... populaatiollinen eläin :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #25

...on ihan eri asia kuin yhteiskunnallinen eläin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

Miten määrittelisit tuon eron - molemmat käyvät sotia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #29

Eivät muut kuin ihmiset käy sota. Vain ihminen suunnittelee toimintansa päässään ennen kuin toteuttaa sen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30

Esimerkiksi muurahaiskolonniat käyvät kovia sotia ja ryöstötaisteluita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #36

Taisteluita voivat käydä, sodan käsite varaan vain ihmisten suunnittelemalle tuhotoiminnalle.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Einsteinin alkuperäinen julkaisu sanoi näin:

sivu 174, INERTIA AND ENERGY CONTENT
http://einsteinpapers.press.princeton.edu/vol2-tra...

”If a body releases the energy L in the form of radiation, its mass decreases by L/V^2”

…we are lead to the more general conclusion:
“The mass of a body is a measure of its energy content: if the energy is changed by L, the mass changes in the same sense by L/9*10^20, if the energy is measured in ergs and the mass in grams.

Bern, September 1905 (Received on 27 September 1905)
=

Einstein siis puhuu energian ja massan muutoksesta ”if the energy is changed”… ”the mass changes”!

CGS systeemissä valon nopeus on c ≈ 3*10^10 cm/sec, ja c^2= 9*10^20.

Einsteinin kaava ei siis ollut E= m*c^2 (!)

vaan se oli muodossa joka annetaan Urantia-tekstissä:

(474.1) 42:4.11 The increase of mass in matter is equal to the increase of energy divided by the square of the velocity of light.

(474.1) 42:4.11 Aineen massan kasvu vastaa energian lisääntymistä jaettuna valon nopeuden neliöllä.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Edelleen U-teksti esittää sodista ja maailmansodasta:

(1490.3) 134:5.17 Tieteen edistymisen myötä sodat muuttuvat yhä tuhoisammiksi, kunnes ne lopulta alkavat merkitä jokseenkin samaa kuin ihmisrodun itsemurha. Montako maailmansotaa onkaan käytävä, monenko kansainliiton vielä pitääkään osoittautua kykenemättömäksi, ennen kuin ihmiset ovat halukkaita pystyttämään ihmiskunnan hallituksen ja ryhtyvät nauttimaan pysyvän rauhan siunauksista ja hyvän tahdon — maailmanlaajuisen hyvän tahdon — luoman selkkauksettomuuden mukanaan tuomasta kukoistuksesta.

(1490.3) 134:5.17 With scientific progress, wars are going to become more and more devastating until they become almost racially suicidal. How many world wars must be fought and how many leagues of nations must fail before men will be willing to establish the government of mankind and begin to enjoy the blessings of permanent peace and thrive on the tranquillity of good will — world-wide good will — among men?

sekä mainitsee se ainoan mahdollisuuden, joka meillä on lopettaa sotiminen!

Ilkka Luoma

"Ei enää koskaan" toistetaan niin kauan kuin viimeinenkin ihminen on hävinnyt evoluution sopeutumattomuuteen - ...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä tarkoitat evoluution sopeutumattomuudella?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Ihminen on osa evoluutiota. Toisaalta ihmispopulaatio näyttäisi olevan sopeutumaton biomassa pienvähemistönä evoluution suuressa kuvassa - toistensa joukoissa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Ihminen on evoluution tuote, mutta nykyihminen on ollut olemassa niin vähän sukupolvia, ettei juuri evoluutiota ole tapahtunut. Ihmisen sopeutuminen tapahtuu oppimalla. Olisi mahdollista oppia olemaan sotimattakin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39

Evoluutio on niin hidas käänteissään, että osa fyysisyydestämmekin on vielä kivikaudella.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #40

Fyysisesti olemme suurimmaksi osaksi samoja kuin kivikaudella. Paremman ravitsemustilanteen takia pituus on kuitenkin kasvanut parissa sadassa vuodessa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

Erityisesti lääketiede ... tätä menoa ollaan keskimäärin eläkkeellä kohta sama aika kuin työelämässä.

Ilkka Luoma

USA on käynyt kaikki sotansa 100 vuoden ajalta kaukana omilta rajoiltaan

Viro ja Baltia ovat kaukana ja Baltialla on natotakuut, jotka lopulta antaa USA. USA on tänäänkin niin monessa sodassa mukana, ettei se halua hajottaa armeijaansa kaikkialle. Kiina aiheuttaa kaikkinaisessa kasvussaan 9] erityisiä pohdintoja USA’ ssa, miksi sen pitää olla aina maailman poliisi?*]

*] Maailmanpoliisin romahdus? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/02/uusi-maailma... -

USA haluaa, että Suomi huolehtisi Viron ilmahyökkäyskyvyn

… ja näin sitoa suomalaiset mahdolliseen Itämeren – Suomenlahden konfliktiin, jossa Nato haluaa pussittaa Pietarin ja Kaliningradin (samalla ymmärrämme Murmanskin radan ja Kuolan kuin Koillisväylän huomisen tärkeyden, reittinä sisäiseen Venäjään). Toinen pussitus tapahtuisi Turkin kapeikossa, missä Mustameri padotaan.

Mikäli Viro joutuisi konfliktiin Venäjän kanssa, olisi USA’ n etu, jos Suomi kantaisi sotilaallista vastuuta Viron suuntaan – ja natojäsenenä se tehtävä meille loksahtaisi, kuten Ruotsille natojäsenenä Latvia ja Liettua. Tämän meidän kansalaiset ymmärtävät – on eräs syy, miksi kansakuntamme ei halua Natoon *].

*] Kymmenen vuoden kansalaiskyselyt Natosta ~ https://www.facebook.com/first.ilkka/posts/1015289... - tai ~ https://www.facebook.com/photo.php?fbid=8597803974... -

Ilkka Luoma

[2012] USA on nykymaailman eniten sotia käynyt maa ja aina toisten alueilla. USA on eniten suvereenien valtioiden siviilejä tappanut sotilasvaltio. USA on tarkimmin valvottu yhteiskunta, jossa ahkeralla työnteolla ja hollywood-tunteella saavuttaa menestystä.

Mksi meidän suomalaisten pitäisi olla mukana USA:n sodissa *] – Naton kautta? Miksi USA hyökkäsi Koreoissa, Vietnamissa, Grenadassa, Irakissa, jälleen Irakissa ja edelleen Afganistanissa – voiko armeijan reaaliharjoituttaminen olla näin veristä – ylläpitääkseen maailmanpoliisin suvereenihegemoniaa?

Link: US_P/IL ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/109989-... -

...
*] ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_United_S... -
*] ~ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involvi... -

.

Ilkka Luoma

Ydinsodan todennäköisyys lähtee vahingosta, terroristeista ja sellaisen valtion toimesta, jolla on kokemusta ydinaseen käytöstä tositoimessa. USA on käyttänyt ydinasetta, vieläpä siviilejä kohtaan - hyörystäen muutamissa sekunneissa kahdessa kohteessa tuhansia lapsia, naisia ja vanhuksia taivaan tuoliin.

USA' n ydinaseen käyttö perustui kokeiluun, olivathan nuo pommit kumpikin eri tyyppisiä, näin USA halusi parhaan "kornisti elävän lihan harjoitustilan" - käyttäen kahta erilaista tekniikkaa räjäyttäessään pommit Hiroshimassa ja Nagasakissa.

Pommituslentoja seurasi valokuvaus- ja mittauskoneet - koettaen saada kaiken tutkimus- ja mittaushyödyn todellisesta tilanteesta. Samalla USA tuli esitelleeksi tulevalla vastustajalleen omaa voimaansa, ettei kannattaisi kukkoilla tai mitellä voimia maailman ainoan ydinasevallan kanssa. Myöhemmin Neuvostoliitto räjäytti samoin saksalaisten tietotaidon avulla oman pomminsa ...

Ydinsodan suurin vaara on teknologia, joka voi valvonnassa pettää!

.

Ilkka Luoma

Täsmennellään täällä esiintyviä vääriä tietoja:

Hiroshima
" ... Tämän Little Boy -nimisen pommin paino oli 4 000 kiloa, ja siinä käytettiin uraani-235-isotooppia. Vastaavaa pommia ei ollut koskaan ennen testattu. ... "
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiroshiman_ja_Nagasa... -

Nagasaki
" ... Nagasakin yllä 9. elokuuta 1945 räjäytetty pommi (Fat Man) oli täysin toisenlainen, sillä siinä käytettiin fissioituvana aineena plutoniumia. ..."

Ilkka Luoma

... Hitaiden muuttujien sotalait. Kuinka kauan USA on sotinut Afganistanissa? Mitä me teemme Afganistanissa? Miten kauan Quantanamon vankileiri pitää oikeudetta sinne maailmalta vietyjä vankeja - syyllisinä vai syyttöminä? Miksi USA sotkeutuu toisten sisäisiin asioihin? Mistä rajaton terrorismi lopulta sikiää ja minkä vuoksi?

~ http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1462767576241 -

.

Toimituksen poiminnat