Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Nato-selvitys toispuolisella ja vajaalla miehityksellä

  • USAF KC-135 ilmatankkauskone Lappeenrannassa 2. heinäkuuta 2005 - Kansainvälinen ilmailunäytös.
    USAF KC-135 ilmatankkauskone Lappeenrannassa 2. heinäkuuta 2005 - Kansainvälinen ilmailunäytös.
  • Lappeenrannassa natovaltio Hollannin ilmavoimien F-16 taitolentoesitys - liki tyhjällä koneella.
    Lappeenrannassa natovaltio Hollannin ilmavoimien F-16 taitolentoesitys - liki tyhjällä koneella.
  • Natolentäjien rentoa meininkiä Lappeenrannassa 2. heinäkuuta 2005 - kuvassa F-16 Falcon.
    Natolentäjien rentoa meininkiä Lappeenrannassa 2. heinäkuuta 2005 - kuvassa F-16 Falcon.

(Ulkoministeri ja perussuomalainen Timo Soini kuittasi ”sitä saa mitä tilaa” – herja ja huuli lentävät edelleen, kuten haukikaloilla, jotka lähtivät kaislikoista kypärän remmit piukeina. Näin voidaan samalla kuvata keskustelua, joka virisi vajaasti miehitetyn selvitysryhmän tilannekatsauksesta)

 

[ … kansalainen Erkki ihmetteli selvitysryhmän kokoonpanoa, oli Nato valtion Ranskan edustaja Francois Heisbourg (GCSP), Ruotsista suurlähettiläs Mats Bergquist, pari suomalaista: UPI-FIIA johtaja Teija Tiilikainen ja suurlähettiläs Rene Nyberg, mutta miltä taholta puuttui arvioitsija/ arvioitsijat?…  

 … Erkki arvasi jo maalaisjärkeilyllä, että selvitys jää puolitiehen – ei edes kerrottu mitalin toista puolta, vai odottiko arviointiryhmä Suomen pääsevän vapaamatkustajana, jos liittyisi Natoon – Viroon on jo kulkeutunut vastuukysymyksinä noin yhdeksän sotilassinkkiarkkua – Naton operaatioista … ]

 

Natoselvitys arvasi, että Artikla 5 antaa suojan, kyllä – se antaa varmemman roolin pisimillään 1 300 kilometriä pitkään taistelualustan syntymiseen, Suomeen. Selvitysryhmä ei oivaltanut meidän täysin poikkeavaa eroa muihin – Norjaan, Viroon ja vaikkapa kaukana olevaan Ranskaan tai sylttytehtaaseen Ukrainaan.

 

Sotilasasiantuntijat tietävät, että aivan meidän pohjoisen Suomen kyljessä

 … Koillisväylän Euroopan päätepisteessä Kuolan niemimaalla – liki Murmanskin kaupunkia – sijaitsevat Venäjän laivaston voimakkaimmat viimeisen iskun ydinsukellusvenetukikohdat. Bulava * - monikärkiohjuksien pelotevoima pitää Natoa ja USA:ta aisoissa, näin Venäjän puolustusdoktriini laskee |1. Nyt jokainen voi arvata, miten Venäjä puolustaa näitä ”rauhantakaajia” – muodikkaasti Peace Maker - arsenaaliaan.

 

Nato selvityksen aattona,

 … edellisenä päivänä (28.4.2016), oli Yle: n a-talk ajankohtaishaastattelu |2. Natokeskustelussa demareiden entinen eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma osasi tuoda julki ajatuksensa lähimmäksi kansakuntamme ajatusmaailmaa |3 – muut olivat kaukana teorioineen.

Heinäluoma ymmärsi mitä tarkoittaisi Nato rajan siirtyminen 1 300 kilometrin matkalle ja vielä juuri meidän itärajalle – olihan keskustelijoille selvää, että meistä tulisi tuossa kohtaa taistelualustakandidaatti. Tuo kandidaatin rooli voidaan vain yhdellä tavalla poistaa – olla liittymättä Natoon |4. Liittymättömyys on samalla meidän viimeinen itsenäisyyden säie |5, muutoin katkenneessa itsemääräämisoikeuden verkossa.

 

Norjaan, emme voi vertautua

Norja on ollut Natossa jo Josif Stalinin aikana ja maaraja on vaivaiset parikymmentä kilometriä – tosin merialuerajoista on väännetty norjalais-venäläisesti menestyksellä kättä. Viroon meitä ei voida myöskään verrata. Emme ole olleet koskaan Neuvostoliiton alaisia, eikä meidän väestöstämme ole 20 - 30 prosenttia venäjänkielisiä – sitä paitsi meillä alkuasukkaat osaavat suhtautua asiapohjaisesti venäläisiimme.

 

Nato lykkäisi meille tiukat vastuut

Meille todennäköisesti ohjattaisiin Viron ilmataistelukyvyn ylläpito |6 (Virollahan ei ole ensilinjan konekantaa) – meidän omin suomikonein. Meidän lentäjät nousisivat ilmarynnäköihin ja puolustustehtäviin, jos jokin maa sattuisi piskuiseen Viroon hyökkäämään.

Viron mahdollinen konflikti napsahtaisi meidän omaan nilkkaan – kuten Latvian ja Liettuan osalta Ruotsin ilmavoimiin. USA haluaa, että natoliittolaiset kantavat enemmän omaa vastuuta, maksavat siitä ja Virolla voimat eivät riitä (siksi halunnevat vahvat amerikkalaissotavoimat maahansa |7) – Suomesta niiden katsotaan riittävän myös Viron tarpeisiin?

 

Venäjän uhkaa yritettiin urakalla todistella,

 … jotta liittyisimme tai jos nimenomaan emme liity. Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut kunnioittavansa kansakuntamme natotahtoa |8 – kyllä tai ei, kansa päättäkööt meillä kuitenkin itse |9.

Tänään ja viimeiset reilu 10 vuotta kansalaisemme ovat aina sanoneet yli 50 prosentin voimalla täyden kieltäymyksen Natolle. Tosin tälläkään ei näytä olevan väliä, sillä esimerkiksi Kokoomuksessa on kovaa patriootti-isänmaallista painostetta Natoon, vaikka väkisin ohi kansanäänestyksen |10. Mitähän kansalaisemme tuosta tuumaavat?

 

Itämeri voisi tulla natomereksi

Jälleen karttaan katsoja huomaa, että Venäjän toiseksi tärkein kaupunki jäisi jälleen pussiin (edellisen kerran 1941). Historiaa lukeneet tietävät, että Leningradin puolustusvyöhykkeestä tuli Talvisotamme kynnyskysymys. Vastineen löydämme Kuuban kriisistä 1960 – luvun alkupuolelta, jolloin näimme Yhdysvaltojen reagoinnin Neuvostoliiton lähestymiseen.

Venäjälle jäisi Pietari pussin pohjille ja Kaliningrad natovaltioiden puristukseen – jolloin sen aseistamiseksi ei riittäisi kuin neutroniaseet ja taktiset ydinlataukset, jotta riittävä pelote ja itsesuojelukyky kuin itsekunnioitus säilyisivät. Miksi muuten natoselvitysryhmässä ei ollut yhtään venäjäasiantuntijaa, eikä Kreml -tuntijaa?

 

Venäjä kysyy miksi USA näyttää lihaksiaan Itämerellä ja nyt Suomessa

Miten Venäjä on uhkailut meitä – vai riittääkö monille meille aukeamaton Krimin historia |11 lähitapahtumineen syyksi ulottaa vaaran vyöhyke Itämerelle saakka. Mistä tätä pelon ilmapiiriä oikein lietsotaan? |12

 

Miksi Yhdysvaltojen laivaston USS Donald Duck –

 … ohjushävittäjä tehokkaine signalointilaitteineen |13 risteili puolalainen helikopteri ilmassa niin läheltä Kaliningradia? Oliko kyseessä siellä olevien venäläisten Iskander - torjuntaohjusjärjestelmien |14 tietoliikennepeilaus, ettei peräti sen tai niiden turvaohjelmistoihin vaikuttaminen.  

Vanhemmat lukijat muistavat Kuuban ohjuskriisin 1960 – luvulta |15, kun Neuvostoliitto oli Yhdysvaltojen miltei kotivesillä. Nyt vasta USA:n järjestämä Kuuban kauppasaarto on poistumassa! Kukin tarkkailee omia lähivesiään – tavallansa.

Vakoilun ja ohjelmistotunkeutumisen osalta molemmat ydinasesuurvallat tietävät totuuden, mutta eivät sitä kerro, koska molemmat harrastavat samantyyppistä peilausta ja syöttöä, Amerikkalaiset saattoivat operoida normaalia huomattavasti suuremmilla signalointitasoilla ja venäläiset kävivät niistä huomauttamassa?

 

Miksi suomalaiset sanovat mielipidetiedusteluissa aina täyden ei Natolle?

[Natokannatuksista ~ http://yle.fi/uutiset/suomalaisten_nato-kannat_ennallaan__epavarmojen_osuus_kasvanut/8408558 - ]

Natomyönteiset poliitikot ovat parkuneet, ettei Natosta ole voitu asiallisesti keskustella, vain tunteella, siksi tehtiin tämä selvityskin. Eero Heinäluoma sanoi a-talkissa yksikantaan – Natosta on keskusteltu jo vuosikaudet.

Arvaan, että siksi ei asiallisuutta natokeskustelussa, koska käännytystyö kansakuntamme osalta on jatkuvasti epäonnistunut ja kansa sanoo Natosta innostuneille: ”Puhu sinä, minä pidän hevosta” tai tuumaavat, että ”ne ovat eri miehet jotka ruumiita tekee, ja ne, jotka niitä pesee”.

[ … kansalainen Liisa luki natomietinnön |16 ja huomasi, ettei siinä ollut mitään uutta, mitä kansa ei olisi viimeisen 10 vuoden aikana tiennyt ja keskustellut – päinvastoin kansa oli käsitellyt nekin kohtiot, jotka nyt tästä selvityksestä jäivät pois – näin Liisa mietti … ]

 

Aivan sama, jos olisi valittu viisi viisasta arkijärkistä puolueetonta kansalaista –

 … olisivat he saaneet vähintään saman lopputuloksen ja se olisi todennäköisesti saanut paremman arvion luotettavuudesta, olisihan se ollut tavallisten kansalaisten näkökulma. Kansalaisselvitys olisi peilannut myös enemmistökantojamme. On toki muistettava, että noin 22- 27 prosenttia suomalaisista kannattaa Natoon liittymistä. Lopultahan se on arkikansa, joka nämä jutut maksaa – rahana, menetyksinä ja vammautuneina kuin henkensä menettäneinä.

 

Ruotsalaisetkaan eivät halua Natoon, vain porvaririntama – poliitikkoina |17

Entä me, ketkä ovat he tuolta eduskunnasta, jotka kävelisivät kansakuntamme enemmistömielipiteen ohi. Olisivatko he juuri niitä, jotka sanovat, ettei kansa voi ymmärtää omaa parastaan. Ehkä.

Talvisodan juoksuhaudoissa juuri nuo omaa parastaan ymmärtämättömät kuitenkin mahdollistivat korjaussarjat, jotta itsenäisyytemme tuolloin 1939 – 40 säilyi, kun poliitikoilla ei ollut laajaa neuvottelukykyä maanvaihtokysymyksissä, ennen Neuvostoliiton hyökkäystä. Nuo osaamattomuuden sakot maksoivat arkikuolevaiset – tuhansina yksilöinä.

 

Puhutaankin tänään alkaneesta ”uus-erkkolaisuudesta” –

 … huhutaanhan presidentti J.K. Paasikiven sanoneen tuohduksissaan, että tämä oli sitten Erkon sota, tarkoittaen Talvisotaa – mene ja tiedä sitten. Mikä on nyt tuleva ”uus-erkkolaisuuden” kriisi, ettei jopa kohtalokas kansantalouteen iskevä välien selvittely. Siispä Talvisodasta oppineena kansa haluaa nyt sanoa oman painavan sanansa, nyt ei muiden sakkoja maksella. Kansakuntamme ei halua uutta ”Erkkoa” sotkemaan meitä osaltansa vaikeuksiin! |18

 

Nato kansanäänestys

 … tai sitten ”heinäluomamainen” älyn ja fiksun tarkkanäköisyyden voitto. Uskallan sanoa, että kansa komppaa laajasti a-Talk – ohjelman Eero Heinäluoman esitystä, siksi terävästi se oli kuvattu, jopa politiikan dna – Ilkka Kanerva oli harmistunut, koska ei saanut mitään järkevää vasta-argumenttia aikaiseksi.

Täytyy tähän myös todeta, että Yle: n henkilövalinnat a-Talk ohjelmaan olivat vähintäänkin kummalliset – Suomen Atlantti-seuran pääsihteeri Terhi Suominen oli aivan väärässä paikassa, näinköhän rouva ei ole historiaa riittävästi tarkkaillut, eikä huomannut, että aina Naton sotilasjohtaja USA on sotinut miltei yhteen menoon viimeiset 70 vuotta ja aina kaukana omilta rajoiltaan – rynnäköiden muille valtioiden alueille. Suominen pohdiskeli myös, ettei Nato ota uusia jäseniä – ainakaan vähän aikaan |18B

 

Maailmanpoliisin rooli on poistumassa – elämmekö kiinalaista vuosisataa? |19

Yhdysvallat on yrittänyt viedä läntisen demokratian ja näennäisvapauden hyvää rauhan ilosanomaa, johon jo melko varma USA: n republikaanien presidenttiehdokas vaaleihin 2016, Donald Trump |20 jo kyllästyneenä totesi, ettei läntisen kulttuurin opetusviestiä kannata väkisin viedä sinne, missä sitä ei haluta ottaa vastaan. Miljardööri Trump |21 on ymmärtänyt, että länsi edustaa maapallosta vain noin 20 – 25 prosenttia.

 

Yle uutisoi näyttävästi tätä natoselvitystä

Kansalaiset ihmettelevät ainakin yhtä asiaa; yksikään toimittaja tai media kokonaisuutena ei mainitse mitään meidän kansalaisten selkeästä ja aina toistaiseksi samasta pysyvästä natomielipiteestä. Eikö media oikein luota lukijoihinsa, joihin se yrittää kaikin keinoin vaikuttaa – jopa informaatiosodan keinoin |22 – Helsingin Sanomat eturintamajuoksijanaan.

 

Entä nyt?

Helsingin Sanomat, jo edesmenneen erinomaisen kolumnisti Olli Kivisen junnaamana teki lehdestä Nato uskovaisen, on nyt lisännyt kierroksia, toimittajansa Kari Huhdan kynänjälkenä |23. Helsingin Sanomat voisikin nyt kansakunnan edun nimissä järjestää kattavan kansalaiskyselyn Natosta – niin näkisimme jatkuuko tuo aina yli 50 prosentin kielteisyys Natoa kohtaan.

 

Entä se menetys, jos liittyisimme Natoon?

Me menettäisimme hiljalleen syntymässä olevan ainoalaatuisen rauhanvälittäjän ja konfliktien purkajan aseman. Me emme sitä vielä ole, mutta presidenttimme ovat jo pidempään oivaltaneet sijaintimme idän ja lännen vedenjakajalla ja erityisesti sen, että geopolitiikka sanelee rajamme – tahdoimme tai emme. Presidentti Paasikivikin sanoi: ”Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku”.

 

Nythän on vihdoin saatu se oikea keskustelun avaus,

 … joka tosin ei kansalle mitään uutta tuonut. Nuo jutut ovat jo pystypubien nurkkapöydissä käsitelty, sadoin eri kerroin ja tulokulmin. Kyllä kansa tietää – sanoisi edesmennyt evakkokarjalaistenkin asuttaja Veikko Vennamo.

Tilanteen mahdollisesti pahentuessa, ymmärtämättömyyden kasvaessa ja jos johtajamme eivät oivalla (eivät siis ole valitsijoidensa iholla) kansakunnan viestiä roolistamme täällä etulinjassa |24, eikä missään periferiassa – on meidän valmistauduttava radikaalisti vaihtamaan nuo johtajamme, jo seuraavista vaaleista. Kansa puhuu kerran neljässä vuodessa, silloin ehdokkaiden korvat aukeavat – ainakin hetkeksi.

Tekstin numerot lisäteksteihin ja viitteisiin

[ … voit katsoa numeroinnin ja medialainaukset täältä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/link-nato-selvitys-2016.html - ]

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

...

AL | US | PZ | BL | VU | BLOG 76040

PVM 30042016

DOC Nato selvitys vajaalla miehityksellä_29042016 – Microsoft Word Starter

[!] Mikäli sähköpostisi tai selaimesi ei tue tässä olevia linkkejä suoraan tai sanan alta löydät tämän tekstin kokonaisuutena ~  http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/nato-selvitys-toispuolisella-ja.html  - – tämän alta.

C:\Users\Emna\Documents\Nato selvitys vajaalla miehityksellä_29042016.docx

2517 [30042016 – 20:31]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Eikö Luoma nyt vihdoin käsitä, että Suomi ei ole missään idän ja lännen välissä, vaan osa länttä ja pysyy. Näin on todennut myös presidentti Sauli Niinistö. Emme elä enää Kekkosen ja YYA-aikaa. Suomi on tehnyt isäntämaasopimuksen NATO:n kanssa, harjoittelemme USA:n joukkojen kanssa. Herää jo tälle vuosituhannelle.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Maailma muuttuu ja niinpä tehty antautumissopimus USA/Natolle voi sekin muuttua ja Suomi jälleen itsenäistyä idän ja lännen väliin tai jopa likemmäksi itää.

Ilkka Luoma

Ari, onkin sanottu, että natottomuus on viimeinen itsenäisyyssäie muutoin EU-Brysseliin luovutetussa itsemääräämisverkossa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eikö Luoma nyt vihdoin käsitä, että Suomi ei ole missään idän ja lännen välissä"

Eikö Venäjää enää lasketa itään? Ainakin Kiina lasketaan itään ja taas olemme lännen ja idän välissä. Toisaalta kompassia katsomalla kaikki maat ovat lännen ja idän välissä, napa-alueita lukuunottamatta.

Ilkka Luoma

Jarmo, terävimmät maantieteilijät ovat havainneet kartasta, että Eurooppakin jatkuu Uralille saakka ;)

Ilkka Luoma

Johan oli Kajannon pojalta äkäinen natokarjahdus ;)

Jori, aloitetaan aiheeseen opastus näyttämällä mitä Nato - Isäntämaapöytäkirja tarkoittaa - suomeksi:

"2.Tarkoitus

2.1. Tämän yhteisymmärryssopimuksen tarkoitus on sopia periaatteet ja menettelytavat toiminnallisten kohteiden perustamiseksi ja isäntämaatuen antamiseksi NATO-joukoille isäntämaassa, tai isäntämaan tukemana, NATOn sotilaallisten toimien aikana.

2.2. Tämä yhteisymmärryssopimus ja sen jatkodokumentit on tarkoitettu suunnittelun pohjaksi asianomaisille isäntämaan tahoille ja NATOn johdolle ennakoimaan isäntämaatukea erilaisille NATOn sotilaallisille toimille. Nämä tehtävät sisältävät toimet, joihin lähetettävät joukot ovat tiedossa, sekä ne, joihin joukot eivät vielä ole tiedossa. ... "

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/02/nato-isantam... - alta.

Ilmeisesti Jorin äkäiseen karjahdukseen oli syynä natoilijoiden harmistus, kun aina yli 50 prosenttia kansalaisistamme sanoo topakasti "Ei" Natolle :)

Ilkka Luoma

Suomalaiset ovat tunnetusti kotoisin niin idästä kuin lännestä - toisin kuin esimerkiksi ruåtsalaiset. Meillä on voimakas itävaikute - on tutkittu, että yhdeltä alkuperältään suomenniemeläiset olivat saamelaisia ja he tulivat Siperian läpi idästä.

Toinen suuri muuttoaalto tuli Etelä-Kiinan alueelta noin 10.000 vuotta sitten vetäytyvän jään perässä. Meissä on paljon vaikutteita itäisiltä alueilta. Karjalalaiset ovat myös suuresti itävaikutteisia, olisikin oikeudenmukaista tutkia mahdollisuus ja suosio omalle itsenäiselle valtiolle.

Suomi on itää ja länttä ja näin tämän jälkeen Suomi olisi länttä ja Karjalan Tasavalta itää - niin kulttuurillisesti, jopa kielellisesti (elpyvä karjalankieli), uskonnollisesti kuin tapojensakin mukaisesti.

Nyt Suomi on vedenjakajana kahden mahtavan vaikutteen raja-alueena veteen piirrettynä viivana, joka toki on suuri mahdollisuus ja identiteetti - enemmän kuin ehkä ymmärrämmekään (?)

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/60183-k... -

.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Löytyykö Trolli Jori Kajannolta kasvokuvaa jostakin, pitäisikö ilmoittaa ylläpitoon?

Ilkka Luoma

Timo, Jori on kyllä, nimenä ainakin, olemassa - savonlinnalainen tai entinen sellainen - toinen osa kaksosista. Ilmeisimmin trollaus onnistuu pelkkinä kommentteina - ilman kasvokuvaa(?) Itse alustuskirjoitusten laatijoilta vaaditaan kasvokuva, hyvä niin!

Ilkka Luoma

Tekstin numerot lisäteksteihin ja viitteisiin

1 Suomen Lapin läpi hyökkäys Kuolan sukellusveneasemin? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/08/mista-luodaa... -
2 a-talk – poreilua Naton alla ~ http://yle.fi/uutiset/a-talk_nato-poreilua_vapun_a... -
3 Kansakunta ei halua Natoon ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/139780-... -
4 Emme pelkää Venäjää, emmekä liity Natoon! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/emme-pelkaa-... -
5 Itsenäisyytemme viimeinen säie ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214478-... -
6 Viron Ämarin rynnäkkötaisteluvalmistelut ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/harjoittelem... -
7 Viro kutsuu amerikkalaiset sotajoukot maahan ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/04/viro-pyytaa-... -
8 Putin arvostaa kansamme natokantoja ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/169609-... -
9 Stubb jenkaa Suomea Natoon! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/63526-s... -

10 Ohittaisi kansanäänestyksen ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/12/koppalakkios... -
11 Krimiltä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/reviiritaist... -
12 Venäjästä luodaan tietoista uhkaa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/02/venajasta-lu... -
13 USS signalointi ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215404-... -
14 Uhkaavatko Iskander ohjukset Suomea? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/uhkaako-vena... -
15 Kuuban ohjuskriisi ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuuban_ohjuskriisi - [LT]
16 Nato-selvitys 2007 ~ http://www.formin.finland.fi/public/default.aspx?c...
16 Nato-selvitys 2016 ~ http://documents-prod-kaleva-fi.s3.amazonaws.com/d... -
17 Ruotsalaisetkaan eivät halua Natoon ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1452220736021 -
17 Ruotsalaiset eivät halua Suomea Natoon ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/01/ruotsikaan-e... -
18 Uus-erkkolaisuus ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/06/milta-taman-... - Stubb [LT]
18B Nato ei ota uusia jäseniä? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/06/suomea-ei-hy... -
19 Kiinan vuosisata ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kiinalainen-... -

20 Donald Trump ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/03/trump.html -
21 Trumppismi ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214086-... -
22 Informaatiosota hybridisesti ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215889-... -
23 Olli Kivisen muistolle – toimittaja Kari Huhta ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/12/kolumnisti-o... -
24 Emme halua olla Naton taistelukenttä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/natojasen-on... -

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Presidentti Niinistö vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä, kertoo Zavtra.

http://zavtra.ru/content/view/prezident-finlyandii...

Ilkka Luoma

PR Niinistö vetää samaa linjaa kuin aiemmat presidentit - ei kerro oikeastaan mitään, koska tietää kansan natovastustuksen. Kokoomuksen kantoja julistaa hyvin tuikea koppalakkiosasto Ile Kanervan johdolla: Natoon, vaikka ohi kansanäänestyksen - sitä ei kuulemma tarvita!

Ilkka Luoma

...


Mediapoimintoja - kommentoiden

A
... Kerrotaanko raportissa mitkä ovat velvoitteet, jos liittyy Natoon hakemaan toivottua turvaa - tiettävästi nuo velvoitteet ovat maksaneet Virolle jo yhdeksän sinkkiarkkua. Tuskin artikla 5 suojaa saa vapaamatkustajana. Mihin meitä vietäisiin, muuhunkin kuin Viron ilmataistelukyvyn ylläpitoon.
~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/toimit... -

B
... UPI-FIIA johtaja Teija Tiilikainen arvioi kansanäänestyksen olevan tarpeeton - perustuslain näkökulmasta. Tiilikainen edustanee natouskovaisten kantoja, haluten ehkä ohjailla maatamme kansantahdon vastaisesti lännen sotilasliittoon. Mikäli Tiilikaisen ajatusmaailma on noin yksipuolinen, olisi syytä katsoa karttaa ja miettiä huolellisesti miten maailman toinen ydinasesuurvalta reagoi, kun sen Kuolan niemimaan ja Pietarin viereen tulisi Nato + koko 1300 itärajakilometrin matkalle.

Teija voisi pohtia Suomen roolia idän ja lännen vedenjakajalla olevana lännen ja idän konfliktien sovitteluvaltiona ja tämä edellyttää oloa ilman Natoa. Jääkiekkopeleissä on aina erotuomari, sitä me emme ole, mutta paitsion ehkä voisimme viheltää.
~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/nato-s... -

C
... HS lähentää kiihdyksissään venäläiskoneen etäisyyttä amerikkalaissotalaivaan juttu jutun jälkeen - nyt välimatka on enää muutama metri. Milloin saamme tiedon todellisuudesta - todistein? Mikä on median vastuu totuudellisuudesta? Kuinka lukijat voivat muutoin näin jopa manipuloivaan tapaan reagoida kuin lopettamalla lehden tilaamisen?
~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1460684372770 -

D
... Meillä media ei oivalla kysyä sotilasasioiden asiantuntijoilta mitä nuo tiedustelu- eli vakoilukoneet tekevät toisen valtion liki välittömässä läheisyydessä. Näyttää olevan Helsingin Sanomilla natoselvityksen julkistusanalyysien yhteydessä tärkeämpää saattaa Venäjä uhan aiheuttajaksi.

Molemmat suurvallat tietävät mitä vakoilukoneet operoivat, eivät vain sitä selkokielellä kerro. Noilla signaalitiedusteluilla on kirjoittamattomat säännöt ja niiden herrasmiessopimusta valvotaan. Nykypäivä on teknologisesti jo niin kehittynyttä, että voidaan toisen osapuolen sotilaallisiin puolustus- ja/tai hyökkäysjärjestelmiin istuttaa tietojärjestelmäviruksia ja -vakoilijoita, jopa langattomasti.

Kaliningradissa on Venäjän merkittävät puolustusjärjestelyjen etähavainnointisysteemit puolustuksellisine torjuntaohjuksineen. USA on sijoittamassa Eurooppaan omat ohjusjärjestelmänsä, yhä lähemmäksi Venäjää. Tässä on se kohta, jota venäläiset kuvaavat Naton laajentumiseksi aivan Venäjän rajoille saakka.

Samalla tavalla Yhdysvallat koki ahdistusta Kuuban ohjuskriisin aikana 1960-luvin alkupuolella. Kuuban selkkaukseen kannattaa perehtyä huolella, sillä silloin oli III Maailmansota lähellä. Entä nyt?
~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1461916623032 -

E
... Trumppismi on jo ilmiö, joka repii ja arvattavasti ajaa amerikkalaisia yhä syvemmälle kahtiajakoon. Trump ei halua olla eurooppalaisten rauhanolettamuksen maksumies. "Kukin maksakoon osuutensa täysimääräisenä", Trump on muotoillut.

Yhdysvaltain presidentinvaalit voivat olla Euroopan sodanuhanahdistelun vedenjakaja. Trump voisi tuoda amerikkalaissotilaat pois Euroopasta. Näin eurooppalaisille jäisi oman maanosansa turvallisuuskehitys omiin käsiin.

Maantiedettä lukeneet muistavat jo kansakoulusta Euroopan jatkuvan Venäjän Uralille asti. Trump on lisäksi kertonut, että ottaa selvää Venäjän presidentti Vladimir Putinista, vihjaissut jopa siitä, että tulisi tämän kanssa toimeen.

Trump ei myöskään halua väkisin viedä länsimaalaista kulttuuria sinne, minne sitä ei haluta. Trump oivaltaa, että läntinen maailmanosa on pallostamme vain noin vajaa kolmasosa ja väestöltään sitäkin vähäisempi.
~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1461918716171 -

F
... HS-toimittaja Kari Huhta jättää tavallisen enemmistösuomalaisen kuin nallin kalliolle, jonka päälle suuri saapas astuisi, Suomen ollessa Naton jäsen. Huhta ei noteeraa kansalaisiamme, jotka enemmistönä vastustavat Natoa. Huhta jatkaa voimakasta edesmenneen kolumnisti Olli Kivisen valitsemaa Nato linjausta, mennään sisään sotilasliittoon Venäjän aggressiivisen arvaamattomuuden vuoksi - tajuamatta historian viestiä, mitä merkitsee ydinasesuurvallan amerikkalaisvaikutuksen ulottaminen toisen kotivesille sumputtamalla se Suomenlahden pohjukkaan.

Nyt on jäänyt lukematta Kuuban ohjuskriisin ulottuvuudet ja alkuperäissyyt. Tapaus on kuin vastakkainen verranto ja näin osaamme jo etukäteen nähdä muun muassa taloudelliset reaktiot, hyvinkin pitkäksi aikaa. Kuuban USA kauppasaarto jatkuu edelleen. Jaetaan katsominen avaisi toimittajan silmiä.

Huhta analysoi selvityksen tuovan turvaa, jos suomalaiset vietäisiin vasten tahtoaan Natoon. Turvaa Natoon liittyminen ei tuo - juuri Suomelle, mutta asettaa Suomen viholliskandidaatiksi koko 1 300 kilometrin itärajan matkalta ja tätä jo oman Nato selvityksen tehnyt kansamme kavahtaa.

Suomaiset osaavat ymmärtää vanhan kiinalaisen sanonnan "pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana". Samoin suomalaiset täällä idän ja lännen vedenjakajalla paasikivimäisesti osaavat arvostaa toista kiinalaista sanontaa: "Ellet voita vihollistasi, tee siitä ystävä". Natoon liittyminen veisi meiltä huomisen rauhankehittäjän tittelin pois. Nyt voimme olla Pohjolan Sveitsi. Ilman Natoa valtiona voimme olla konfliktien vuoropuhelujen ylläpitäjä. Naton jäsenenä emme omaa enää uskottavaa YK-rauhanturvaamisoperaatioiden luottamuspohjaa.
~ http://www.hs.fi/kotimaa/a1461913209144 -

G
... noin 53 000 avausklikkausta kopauttanut äänestysnappeja. Noin 55 prosenttia avaajista sanoo: Ei Natolle. IS nettikysely, ei gallup arvoa.
~ http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000116907... -

H
... Olemme löytäneet nykyajan Eljas Erkon - hän on Alexander Stubb. Ennen Talvisotaa ulkoministerinä oli HS Eljas Aatoksen isä Erkko. Eljas ei halunnut käydä vakavasti maanvaihtoneuvotteluja Josif Stalinin kanssa. Tuolloin ei kuunneltu sellaisia herroja kuin Rudolf Walden, J.K. Paasikivi ja C.G.E. Mannerheim. Noiden kolmen rooli muodostui itsenäisyytemme peruskivijalaksi. [18LT]
~ http://www.hs.fi/politiikka/a1461913363954 -

K
... Ruotsalaisetkaan eivät halua Natoon; ei kansana eikä hallituksena.
~ http://www.hs.fi/politiikka/a1461909716916 -

L
Suomella on vain yksi ratkaisu - se on oma itsellinen päätös, joka tehdään itse. Tuon päätöksen tekee kansanäänestys. Nyt tehdyn arvion laatu on tynkä, sillä ryhmä ei nauti kaikinpuolista tietämystä. Ryhmästä puuttuu vastine natovaltion edustajalle! Kansa päättää liitymmekö vai emme Natoon. Kokoomuksessa on kansanedustaja Ilkka Kanervan johtama ryhmä, joka veisi Suomen Natoon, jopa väkisin - ohi kansanäänestyksen!
~ http://yle.fi/uutiset/8846485 -

M
... Ryhmä, joka laati selostuksen, on vajaamittainen - joka tapauksessa. Ryhmässä natovaltion edustaja, mutta ei "vastinta" tälle.
~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/nato-s... -

N
... Missä on nyt se Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johto, joka ymmärtää kansalliset etumme syvällisesti? Jo tämän asiaosaamisen puutteen vuoksi olisi hallitus vaihdettava. Nyt ovat väärät miehet vastuuposteilla. Nyt tarvitaan paasikivimäistä harkintaa, jonka oireita jo Eero Heinäluoma esitti torstain a-talk: ssa (Yle).
~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1461903204953 -

.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos Nato-jäsenyys suljettaisiin kokonaan pois Suomelta valtion ylimmän johdon toimesta, niin Suomella olisi edessään pitkässä juoksussa uuden YYA-sopimuksen solmiminen Moskovan hallituksen kanssa. Tämä voinee olla monen kylmän sodan aikaan jämähtäneen ideaalitilanne: Suomalaiset pokkuroimassa Kremlin valtiaan edessä vakuuttaen ikuista puolueettomuuttaan ollen samalla Venäjän kanssa sotilasliitossa.

Mahdollisuus Nato-jäsenyyteen on Suomen ulkopoliittisen johdon käytettävissä oleva yksi työkalu, josta ei tule luopua. Ilman Nato yhteistyötä ja mahdollisuutta Nato-jäsenyyteen olisi Suomen turvallisuuspoliittinen asema huomattavasti heikompi kuin nyt.

Monet luulevat, että EU-jäsenyys ja yhteisvaluutta euro antaa Suomelle sen tarvitsemat turvallisuustakeet. Näin ei kuitenkaan ole. Nato on käytännössä EU:n yhteisen puolustuksen toteuttaja.

Suomi joutui jatkosodassa toimimaan Saksan aseveljenä. Toisen maailmansodan jälkeen Suomi joutui YYA-sopimuksen kautta sotilasliittoon Neuvostoliiton kanssa. Joten liittoutuminen ei olisi Suomelle mitenkään uutta!

Ilkka Luoma

Vaihtuisiko EU-, Nato- ja USA pokkurointi sitten itäpokkurointiin?

Suomen paras turvallisuuden tae on aktiivinen kauppa Venäjän kanssa ja erinomaiset suhteet itänaapuriin. Lisäksi meille täysin uusi turvallisuuden mahdollisuus on olla puolueeton ja asiansa tunteva Venäjän ja Kiinan erilaisten yhteisponnistusten välitysmies! Tästä on jo kokeellisia projekteja ollut ...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tarkoittanet puolueettomuutta Venäjän alusmaana ja liittolaisena? Onhan meillä tästä kokemusta syksystä 1944 aina vuoteen 1991 asti. Minä en noita aikoja kaipaa takaisin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Olimme Venäjän autonominen osa ennen itsenäisyysjulistusta 6.12.1917. Sitä ennen olimme rauhan tilassa yli 100 vuotta Suuriruhtinaskuntana, jolloin alkoi meidän itsenäisyyskehitys, joka kulminoitui Neuvosto-Venäjän itsenäisyystunnustukseen 4.1.1918.

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/130664-... -

.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #17

Kuitenkin viimeiset 25 vuotta autonomian ajasta oli ns. sortoaikaa, jolloin Suomea pyrittiin pakkovenäläistämään.

Suomi ei saanut itsenäisyyttään lahjaksi, vaan sen oli käytävä ensin Vapaussota venäläisiä ja heidän suomalaisia kätyreitään vastaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Sortokausia on liioiteltu. Autonomian aikana saimme jopa oma rahan ja oman valtion pankin - Suomen Pankin, aiemmin muutoin kuin Venäjä omansa!

Kävimme Sisällissodan, johon osallsitui voimalla ulkomaalaiset - saksalaiset, menimme jopa niin pitkälle, että olimme jo valitsemassa saksalaista kuningasta - valittiinkin jo, mutta virkaanastujaisia ei suoritettu ...

Sisällissodastamme (Kansalaissota) tässä laajasti kommentoitu kirjoitus:

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214689-... -

.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #16

Ei Pertti puolueettomuus tätä tarkoita, paluuta mihinkään vanhaan ei tietenkään ole eikä tule, eikähän Neuvostoliittoa ole enää olemassa muutenkaan. Meidän täytyy tiedostaa ainutlaatuinen roolimme, jossa olemme puolueettomina turvassa kaikista ilmansuunnista.

Neutraliteetti kartan tässä kohtaa kun takaa balanssin samalla myös sekä idälle että lännelle, jolloin meille riittää avoin yhteydenpito ja kaupankäynti kaikkiin suuntiin, ja siinä roolissa meillä on vain voitettavaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #25

Timo, juurikin näin, sillä aktiivinen ja innokaan rehti kauppamies ei ehdi sotimaan :)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Uskallan sanoa, että kansa komppaa laajasti a-Talk – ohjelman Eero Heinäluoman esitystä, siksi terävästi se oli kuvattu, jopa politiikan dna – Ilkka Kanerva oli harmistunut, koska ei saanut mitään järkevää vasta-argumenttia aikaiseksi."

Sen uskon, että uskallat. Komppaaninen on omaasi, ei koko kansan.

Minä taas arvioin Heinäluoman esiintymistä saman vanhan "liturgian" toistoksi.

Kanervalta tuli sentään tuore mielipiden. "Naton jäsenenä Suomea voisi hyvin verrata Norjaan."

Norja ei ole menettänyt uskottavuuttaan rauhan välittäjänä siitä huolimatta, että on Naton jäsen.

Ilkka Luoma

Minkä valtion presidentti vierailee tämän tästä ja keskustelee puhelimessa Putinin kanssa ja luona - muun muassa Ukrainan kriisistä? Norjalainen pääministerikö?

Suomea ei voi millään muotoa vertailla Norjaan, ei maantieteellisesti, ei poliittisesti, ei välitystehtävällisesti, ei taloudellisesti, ei vientikaupallisesti, ei turismillisesti jne ...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Rene Nyberg YLE Radio1 Ykkösaamussa 2.5.: "Olin yllättynyt kun Natoselvitystä tehtäessä kävi ilmi, että Norjalla on kahdenkeskeinen agenda Venäjän kanssa siitä huolimatta, että Norja on Natomaa."

Kun Norjakin on Venäjän rajanaapuri, voidaan Suomen asemaa täydellä syyllä verrata Norjaan. Mitä tulee Norjan käyttäytymiseen Natossa, oletko huomannut ettei Norja ole osallistunut yhteenkään ÙSA:n koalitioon Lähin-Idässä eikä muuallakaan. Heinäluoman toisti vanhaa virheellistä käsitystä, että Suomi joutuisi Naton jäsenenä lähettämään joukkoja ympäri maailmaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

Norja ja Venäjä ovat pakosta tarvinneet yhteistoimintaa - kalastus, Jäämeri ja mannerjalustan rajalinjat, joista on voitu menestyksellä sopia. Norjan ulottuvuus jää tähän. Unohtamatta Huippuvuoria!

Meidän ulottuvuus on paljon, paljon laajempi - jo pelkästään historiankin takia sekä paljon puhuttu 1300 kilometriä - lisäksi asiassa on vähän puhuttu Moskovan tunnepuoli!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #22

Taidatpa olla oikeassa. Norja, rikkaana öljyvaltiona ja Natomaana pystyy tasaverityisesti neuvottelemaan Venäjän kanssa. Suomella on "pää kumarassa ja lakki kädessä". Ei siis kannata verrata Suomea Norjaan

Venäläiset tunnetusti kunnioittavat voimaa (Putin ilman paitaa painimassa tiikerin kanssa).

Suomalaisesta natokeskustelusta puuttuu logiikka. Samalla kun aina huomautetaan (negatiivisessa tarkoituksessa) ettei Nato ole puolustusliitto vaan SOTILASLIITTO, ollaan vaatimassa Suomen Puolustusvoimille SOTILAALLISTA uskottavuutta (jota PUOLUSTUSVOIMAT saisivat vain ja ainoastaan liittoutumalla PUOLUSTUSLIITTOON).

Tunnettu kysymys kuuluu montako divisioonaa Paavilla on? Nyt voi kysyä disioonia Suomelta ja Natolta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Emme olleet edes Talvisodan kiihkeimpinä hetkinä lakki kourassa selkä köyryllä, vaan myöhemminkin PR Kekkonen osasi sanoa Neuvostoliitolle "kiitos ei", kun ehdottelivat Kremlistä yhteisiä sotaharjoituksia - nyt ei muna riittänyt estämään amerikkalaisten joukkomaihinnousua - kaikilla aselajeilla!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #27

Heheh, ei sodassa olla lakki kourassa kun ammutaan takaisin sen kun kerkiää.

No joo, taidat olla ainoa, joka on sitä mieltä, ettei suomettuminen tarkoittanut nöyristelypolitiikkaa. Kekkonen oli siinä mestari mutta lopputulos oli hyvä. Nyt minulle jäi kuitenkin epäselväksi kumpaa politiikkaa kannatat, nöyristelyä vai itsenäistä, Suomen edun mukaista politiikkaa.

Ennen kuin vastaat, että Suomen etu on sotilaallinen liittoutumattomuus, kysyn vielä lisääntyykö Suomen Puolustusvoimien uskottavuus ja kapasiteetti liittoutumalla vai väheneekö se siitä ja olisiko uskottavuuden lisääntyminen Suomen etu vai ei?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30

Olen vahvasti itsenäisyyden kannattaja ja nimenomaan sen palauttamisen puolustaja:

|2 Itsenäisyyden Palauttajat ~ http://fi-ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/12/itsenaisy... -

Omaan itsenäiseen puolustukseen liittyy asevelvollisuus, pidemmät palvelusajat, enemmän kertausharjoituksia - alueelliset suojelusjoukot (Suojeluskunnat) ja riittävä vuosittainen rahamäärä omaan armeijaan, joka ei ole kaikin osin naimisissa vain länteen.

Suojeluskunnat perustetaan uudelleen:
~ https://www.facebook.com/groups/754975281237923/ -

Suomalaiset turvaavat omaan armeijaan
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/02/suomi-on-ain... -

.

Ilkka Luoma

Tapahtumaketju ...

... Ensin oli Snowden NSA-paperit, sitten tuli kiusallisen NSA-paljastuksen hyvityksenä Panama Papers ja nyt medialle ojennetaan TTIP-Papers. Seuraavaksi varmaan ilmestyvät Nato Papers, jossa USA suorasukaisesti ilmoittaa uudet eurooppalaisen rauhan tiukat sopimusehdot.

Miksi kaikki tämä? Syy on hyvin yksinkertainen - Kiina nousee ja USA on jäämässä kakkoseksi. Pahimpana pelkona lännenmiehelle on voimistuvaksi arveltu Venäjä - Kiina yhteistoiminta, ensin taloudessa ja sitten turvallisuuspoliittisesti. USA tarvitsee eurooppalaiset kavereikseen, jotta trumppismin lentolause "Amerikasta jälleen suuri ja mahtava" voisi toteutua. Toisaalta Kiina on jo ilmaissut, ettei maailmassa yksi valtio enää muita määräile ja ohjaile. USA: n maailmanpoliisi virka on jo illassaan.

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1462071684855 -

.

Ilkka Luoma

Lainaan tähän luvan perästä sotaveteraani Yrjö Sarasteen osatekstin (tullut sähköpostilla tänään) ...

" ... Hesari (01.05) totesi miten Yhdysvaltojen presidenttikilvan pitkän esivaalikampanjan aikana Donald Trump on tullut tutuksi latinoja, naisia, vammaisia ja muslimeja pidäkkeettömästi loukkaavana ehdokkaana, joka haluaa romuttaa Naton ja varustaa sekä Japanin että Etelä-Korean ydinaseilla. Trumpin uusimman puheen perussisältönä oli Yhdysvaltain ulkopolitiikan epäonnistumisten luetteleminen. Monet esimerkit olivat osuvia. Toinen puoli puhetta oli ilmoitus siitä, miten Trump korjaisi kaiken. Se oli potaskaa. Lupaukset yhteistyöstä maailmalla Trump varusti uhkauksilla yhteistyön katkaisemisesta.

Hesari totesi miten puheen kiinnostava poikkeus oli Venäjä, josta Trumpilla ei ollut pahaa sanottavaa. Se pantiin varmasti merkille Moskovassa. Suomalaistenkin tulisi panna se merkille ! Sekä myös huomioida miten Obamakin on viine aikoina keskustellut Putinin kanssa ohi Naton ja EU:n. Suomenkin kannattaisi varmasti lopettaa Nato-haihattelu ja jatkaa keskustelua edelleen suoraan Putinin kanssa.

Yrjö Saraste
" - lainaus päättyy.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Miten arvioit, Ilkka, tilannetta silloin, jos USA vetäytyisi Natosta?
Merkitsisikö se korvaavan eurooppalaisen puolustusliiton perustamista Naton tilalle?

Onko suomalaisten antipatia Natoon johtunut pelkästään USA:n mukana olosta? Miten veikkaisit galluppien prosenttilukujen muuttuvan jos kysyttäisiin, pitäisikö Suomen liittyä Euroopan sotilasliittoon?

Entä pitäisikö Venäjä vihollisenaan myös eurooppalaista puolustusliittoa?

Vaikeita kysymyksiä, mutta spekulointi on aina mahdollista eikä kukaan tiedä absoluuttista totuutta.

Ilkka Luoma

Eurooppalaisesta "natosta" on puhuttu pitkään - aiempi Saksan liittokansleri Gerhardt Schröder oli lämmin sen kannattaja - samoin meidän PR Niinistö lienee eurooppalaisen yhteispuolustuksen myötäeläjä.

Asiaa voidaan viedä paljon pidemmälle. Saksa ja Venäjä kahdestaan kykenisivät huolehtimaan eurooppalaisesta rauhankehityksestä - Venäjä hyväksyisi sen heti ja näin "ainoa" natointoisten vihollinen olisi kytketty samaan puolustusjärjestelmään!

...
Eurooppalaisuuden huominen on yhteisessä puolustusjärjestelyssä,

.. jossa Eurooppa ulottuu jo kansakouluopin mukaan sinne Uralille saakka 16] . Saksa halunnee ottaa roolinsa omien talouskykyjensä puitteissa 17], ja siksikin se tarvitee Venäjän markkina-alustakseen.

Saksa ei halua Venäjän lipuvan kiinalaisten ”käsiin” 18] - vaan eurooppalainen rauha taattaisiin Saksan ja Venäjän yhteistoiminnalla 19], tuo kehitys oli edellisen liittokanslerin – Gerhardt Schröderin aikana jo hyvässä vauhdissa.

...

Eurooppalainen puolustusliitto - Venäjällä

Saksa haluaa todellisuudessa muodostaa oman Eurooppa keskeisen puolustusliiton – yhdessä Venäjän kanssa; ehkei me Euroopassa niinkään tarvita USA:n sateenvarjoa, jonka varjo on jättänyt meidät toisen viulun soittajaksi.

Euroopan turvallisuusajattelu onnistuu parhaiten, kun Saksa ja Venäjä ovat samalla puolella – niin kauan kuin Itämeren alittavassa kaasuputkessa virtaa kaasua Saksaan, on meillä Keski- ja Pohjois-Euroopassa rauha.

...

Linkit aiheesta:

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/04/venaja-ja-sa... -

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #35

"Asiaa voidaan viedä paljon pidemmälle. Saksa ja Venäjä kahdestaan kykenisivät huolehtimaan eurooppalaisesta rauhankehityksestä - Venäjä hyväksyisi sen heti ja näin "ainoa" natointoisten vihollinen olisi kytketty samaan puolustusjärjestelmään!"

Tämähän olisi hyvin kannatettavaa. Rauhankehityksessä pitäisin tärkeänä, että osapuolet myös käytännössä kunnioittavat YK:n peruskirjaa.

Oli loistavaa jos Saksa voisi sopia Venäjän kanssa siitä, että Venäjä lupaa kunnioittaa YK:n peruskirjaa ja että Venäjä osoittaisi tämän käytännössä vetäytymällä Krimiltä ja Ukrainasta sekä Etelä-Ossetiasta ja Abhasiasta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #37

Pitäisikö myös USA' n vetää taistelujoukkonsa pois maailmalta, missä ne ovat käyneet rynäkkösotiaan jo kohta 70 vuotta - liki yhteen menoon? Huomaatko muuten, että USA rynnäköi aina kaukana omilta rajoiltaan? Muistatko Kuuban ohjuskriisin, kun Neuvostoliitto tuli apuun Kuuban pyytämänä - onko nyt samankaltainen kehitys Eurooopassa - USA' n hyökkäysjoukkojen levitessä miltei kaikkialle lähelle Venäjän rajoja.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #38

Ei USA aio vetäytyä Kuubasta, päinvastoin. Kuubalaiset ovat kovin halukkaita kehittämään suhteitaan Yhdysvaltain kanssa.

Missä muuten Yhdysvalloilla on miehitysjoukkoja, jotka pitäisi vetää takaisin?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39

Afganistanissa ja erityisesti Irakissa. Nyttemmin myös yllättäen Syyriassa ...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #40

Et kai vakavissasi väitä, että USA miehittää Afganistania, Irakia ja Syyriaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

Matti, ei saivarrella sanoilla, kaikissa noissa maissa on amerikkalaissotilaita taistelutehtävissä. Syyriassa jopa ilman mitään lupaa ja mandaattia.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #42
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44
Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #45

Olisihan se hienoa, että kaikki vieraiden maiden sotilaat poistuisivat "miehittämiltään" alueilta ja miehittäjävaltiot ryhtyisivät kunnioittamaan suvereenien valtioiden itsemääräämisoikeutta ja ihmisoikeuksia, noudattaen YK:n peruskirjan periaatteita.

Ainoa pulma tulee siinä, että mitä tehdään Talibaneille, ISIS nimiselle kalifaatille Krimille ja Donbassille? Pitäisikö nekin hyväksyä suvereeniksi valtioksi?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #46

Krimiläiset ovat jo päätöksensä tehneet ja asia on siellä loppuun käsitelty sen kansalaisten suuren enemmistön tahdon mukaisesti. Donpass on erityisalue, jossa liki puolet väestöstä haluaa enemmän oikeuksia ja itsemääräämisvaikuttamista (autonomiaa) - jotka ja jonka taas Kiova haluaa estää.

Perehtymällä Ukrainan, slaavilaisuuden, venäläisyyden ja Krimin historiaan - aukeaa asia paremmin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #47

Ukrainan osalta riittää kun on selvillä valtion rajoista ja Ukrainan perustuslaista. Eduksi olisi myös tuntea YK:n perussopimuksen sisältö.

Ukrainan, samoin kuin Suomenkaan perustuslain mukaan, osa valtion alueesta ei voi tehdä päätöstä liittyä toiseen valtioon. Voisiko mielestäsi Espoo järjestää äänestyksen liittymisestä Yhdysvaltoihin ja liittyä, jos enemmistö olisi sitä mieltä, vapaasti, ilman "aseistettujen pienten vihreiden miesten" valvontaa.

ps, käytännön syistä pitäisi Kauniaisissakin järjestää sama äänestys. :)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #48

Tähän kysymykseeni ei näytä löytyvän vastausta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #48

Matti, oletko pohtinut amerikkalaisten rynnäkköpommituksia Serbian osaan - Kosovoon, ilman mitään mandaattia. Nyt Kosovo on "itsenäinen", tosin Albania on ottamassa sen suunnitelmiinsa "Suur-Albaniasta" ..

Ari Turpeinen

Miten ne kansantunnot saataisiin konkretisoitumaan tässä Nato-asiassa?70% kansasta vastustaa natoa ja Jenkkien miehitystä ja mitä tekee oppositio?Kukaan ei tee mitään.Kaikki vaan ihmettelee jatkuvasti lisääntyviä USAN joukkojen maahantunkeutumisia.

Ilkka Luoma

Ari,

meiltä puttuu 'talosta Isännän ääni' eli meillä ei ole nyt kansallista Johtajaa, joka haluaa olla kansansa iholla ja tuomassa turvaa hötkyilyltä, jota mediamme HS etunenässä viljelee ---

[2008] " ... Jos katsomme maailman suuria ja vahvoja maita - kaikissa niissä on vahva valtiomies, niin miehenä tai naisena. Suomi on elänyt ennätyspitkän aikakauden yltäkylläisyydessä - valmiutemme ymmärtää, ottaa vastaan ja elää vaikeuksissa on hämärtynyt. Sanotaankin, että jokainen sukupolvi vaatii sotansa ja kriisinsä. Kriisit vaativat aina luotettavaa vastuukarismaa ja sen mukaista johtajaa.

Mielenkiintoista on se, että presidentin valtaa purkavat tahot ovat usein samoja, jotka puuhaavat kansan vastaisesti Suomea USA johteiseen Natoon. Vahva presidentti ilmeisesti Nato-uskovaisten taholta halutaan korvata sotilasliitolla, joka jättäisi vaikean yhdistelmän nouseville sukupolville. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2008/02/aika-ajoin-t... -
---

Meiltä tosiaan puuttuu isännän ääni!

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215604-... -

.

Ilkka Luoma

Kuinka Venäjä asennoituu USA:n kutsumuskohtaloon
… ja miten Suomi sijoittuu tuossa kahden tulen välissä ---?

(Helsingin Sanomat 1] välitti omin lisäkommentein Venäjän presidentin Vladimir Putinin tuntoja nykymaailmasta, rooleista ja suurvaltapelistä – Neuvostoliiton hajottua Venäjän oli aloitettava miltei alusta, turvanaan vain maailman suurin pinta-ala ja vanhentuvat ydinaseet)

[ … Venäjän ja (Putinin) tarkastelu tulee aloittaa kaukaa historiasta 2], vaikka Putin on vain sattuman oikusta päässyt aikanaan entisen presidentin Boris Jeltsinin suosioon. Oliko niin, että Jeltsin näki Putinissa pelastuksen, koska hän oli jo osoittanut suurvenäläistä mentaliteettia sekä oli saanut erinomaisen KGB koulutuksen – hyvän saksankielen lisäksi? … ]

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/10/kuinka-venaj... -

.

Ilkka Luoma

... Trumppismi jyrää. Nyt Eurooppaan viriää toivo, ettei TTIP sopimusta tehdä, ainakaan niin kipein ehdoin, mitä nyt on puolipakolla tyrkyllä ja toisekseen on syntymässä toive, mikä herättää suurinta intoa aitoeurooppalaisen puolustusyhteistyön kannattajien keskuudessa, on USA' n aseiden asteittainen vetäytyminen maanosastamme pois. Tämä tekee tilaa eurooppalaiselle turvallisuusyhteistyölle. Eurooppahan jatkuu aina Uralille asti!

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1462255799483 -

Ilkka Luoma

Jatkan sotaveteraani Yrjö Sarasteen tekstien jakoa - luvan perästä, mitään lisäämättä ja mitään muuttamatta tai vähentämättä ... [lainaus alkaa] "Olkaamme reilu naapurimies.

Markku Poutanen kirjoittaa (HS 05.95), että "Hyvät suhteet eivät takaa turvallisuutta." - No, ei tietenkään, mutta huonojen suhteiden vallitessa vaara on suurempi. Hän väittää, että Näkemys, että selviämme konfliktien ulkopuolella, jos vain esitämme kilttiä naapurin poikaa, on epärealistinen ja suorastaan lapsellinen. - No, ei ole tarkoitus vain esittää "kilttiä naapurinpoikaa" vaan olla reilu naapurimies. Poutanen esittää myös, että "Jos lähialueemme maat ajautuvat keskenään konfliktiin, meidät vedetään auttamattomasti mukaan tilanteeseen." - Milloin USA:sta on tullut "lähialueemme" maa ?

Vastustan ajatusta kutsua ja päästää "villin lännen" sankarit tänne.

Yrjö Saraste" - {lainaus päättyy]

Toimituksen poiminnat