Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kiina, Kiina ja vielä kerran Kiina

  • Elämmekö jo kiinalaista vuosisataa - näin ainakin Newsweek ennusteli jo muutama vuosi sitten.
    Elämmekö jo kiinalaista vuosisataa - näin ainakin Newsweek ennusteli jo muutama vuosi sitten.
  • Kiinalaisten per capita ilmastojälki on pieni - verrattuna vaikkapa amerikkalaiseen kanssasisareen, varsinkin 150 vuoden aikana!
    Kiinalaisten per capita ilmastojälki on pieni - verrattuna vaikkapa amerikkalaiseen kanssasisareen, varsinkin 150 vuoden aikana!
  • Narinkkatorilla Helsingissä Kiinan Uuden Vuoden 2013 juhlasta  tyypillinen kiinalainen tanssiesitys.
    Narinkkatorilla Helsingissä Kiinan Uuden Vuoden 2013 juhlasta tyypillinen kiinalainen tanssiesitys.

(Europarlamentaarikko ja keskustalainen Hannu Takkula avasi hienosti keskustelun Kiinasta |1, sen talousvaikuttamisesta ja mobilisoitumisesta maailmalle |2 – myös meille EU - Eurooppaan – Kiina hakee markkinatalousstatusta (MES | Market Economy Status) |3 – ainakin itselleen hyödyksi, mutta miten se kaikkinensa vaikuttaa muualle maailmaan?)

|1 ~ http://hannutakkula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216796-kiina-kiina-kiina -

 

[ … kansalainen Erkki on miettinyt jo pidempään miten työ |3 säilyisi Suomessa. Aikanaan Lapista Salcomp Oy – elektroniikkalaitelatureiden valmistaja siirsi liukuhihnansa Kemijärveltä Kiinaan – syy oli yhdeltä osalta selvä – työn hinta kokonaisuutena |4 …

 … kansalainen Liisa pohdiskelee miten meidän käy, jos vain palvelemme toinen toisiamme |5 ja ostamme kaiken muun materiaalisen ulkoa, koska ne saadaan näin halvemmalla. Näin me syömme omat jalat alta, ja olemmekin sitten jalattomia juoksemaan tässä markkinatalousstatuksen kilpajuoksussa … ]

 

Kiina edustaa vajaalla 1,4 miljardilla ihmisellään 7,4/1,38 osuutta maapalloväestöstä, ~ 19 %, mutta päästöjälkenä vain murto-osaa henkilöä kohden viimeiseltä 150 vuodelta |6. Kiinan kasvaa tänään nopeammin kuin sen ympäristö sietää |7 – tämäkin tiedetään. Kiinan on samalla maailman suurin markkina-alue – niin ympäristöasioissa kuin monissa muissakin markkinasektoreissa.

 

Tulli on keino rajoittaa, hallita ja vaikuttaa

Olemme suojanneet itseämme tulleilla – sitä kutsutaan protektionismiksi |8. Vapaa kapitalistinen markkinatalous ei siedä esteitä, ei rajoja eikä yksittäisten valtioiden päästömääräyksiä. Kaiken pitää liikkua vapaasti – työn, ihmisten ja tavaroiden – siinä samassa liikkuu myös pakolaiset ja rikollisuuskin |9.

 

USA on markkinatalouden pyhiinvaelluspaikka

Pitää saada valmistaa vapaasti, yhtäläisesti ja kilpailu on sallittua, itse asiassa toivottua ja vaadittua. Kiina tuo kilpailua ja he ovat uteliaita, jopa niin uteliaita |10, että teollisuusvakoilevat ja kopioivat kuten japanilaiset jo 1950 – ja -60 – luvuilla. Itse asiassa kaikki kopioivat, sillä pyörää ei kannata keksiä uudelleen.  

Aikanaan Yhdysvaltojen presidentti Ronald Reagan ei suostunut laittamaan rajoja kiinni pieniltä japanilaisilta autoilta, vaan kertoi omille autonvalmistajilleen, että tehkää parempia autoja, niin omatkin ostavat niitä. Japanilaiset siirsivät tehtaitaan Yhdysvaltoihin, vastatoimena. Nyt kiinalaiset ostavat ”kaikkea mikä liikkuu” – myös rajojensa ulkopuolelta, kuten Volvon Ruotsista.

 

Nyt EU pohdiskelee mitä kiinalaisille pitäisi tehdä

Europarlamentaarikko Takkula toi otsikkoaiheen käsittelyn erinomaisesti Suomeen. Ensimmäisiä kertoja, jolloin poliitikko esittää kirkasta, selkeää ja kiihkotonta tekstiä lukijoilleen. Ei parjaa kiinalaisia, mihin esimerkiksi aikanaan, osin nytkin informaatiosotamedia Helsingin Sanomat syyllistyy ja haluaa unohtaa journalismin pyhimmät aatteet puolueettomasta informaation jaosta |11.

 

Kiina on ja pysyy

Kiina kasvaa, kerrotaan sen jo olevan maailman suurin talous |12. Näin varmaan onkin, kun huomioimme ostovoimakorjaukset ja vaikuttavuudet. Kiina on osa BRICS – järjestöä, kehittyvien valtioiden seuruetta, jossa siellä täällä kipristellään kasvukivuissa. Vastaavasti kehittyneet valtiot makaavat omassa toimettomuuden suossaan – ei ole riittävästi työtä, ei huomista ideaa eikä kansalaisille osoitusta, mitä tehdään ensi vuonna. Niin Kiinassa kuin lännessäkin robottien katsotaan olevan pelastus |13.

 

EU käy hoiperrellen omaa kehityspolkuaan

 … kuten aikanaan ideaalikommunismi, joka sittemmin kaatui mahdottomana yhtälönä – ahneutemme ja kasvuhuuruisten hokemiemme |14 vuoksi. Me olemme kilpailijoita – näin evoluutio määritti jo muutama sata miljoona vuotta sitten. Nyt Kiina on tullut maailman suurimmalla väestöosuudellaan kilpailuun mukaan ja tarjoaa omaa Deng Xiaoping – oppiaan: ”Menkää ja rikastukaa”.

Tosin nyt kiinalaiset ovat pysähtyneet ihmettelemään, mitä ”Pitkän marssin” |15 kokenut Deng oikeastaan tarkoitti lauseellaan ja kehotuksellaan rikastumisesta! Yhtäkkiä muistamme, että Kiinanhan on de facto yksipuoluejärjestelmä ja nimenomaan kommunismin nimisenä, olematta sitä – vain nimi.

 

Eurooppa näivettyy

Eurooppalaiset joutuvat ankarasti miettimään mitä hyötyä pakolaisista ja ”pakolaisista” |16 kaikkiaan on, sillä oma lisääntyminen on ahdingossa – kantasaksalaisiakin syntyy aivan lian vähän. Kiina rajoitti itselleen vahingoksi omaa syntyvyyttään – ainoana pakkokeinoin, nyt pakkoa on hellitetty kahteen lapseen – ilman sakkomaksua valtiolle.

Eurooppalaista näivettymistä tulee kiihdyttämään suurien markkinoiden sulkeutuminen Venäjältä. Nythän kiinalaiset ovat valtaamassa nuokin markkinat. Toisaalta yllättävästi ajatellen se on avannut meille suomalaisille kiinakonsulteille aivan uusia työtehtäviä. Olemme ilmeisen hyviä, ja ainakin luotettavia Kiinan ja Venäjän välisten kauppojen järjestelijöinä, voimme jopa ujuttaa omia tuotteita ja osaamista sekaan.

HUOM! Kiinalainen talouselämän ja – vaikuttamisen mobilisaatio vaikuttaa voimakkaasti myös meneillään olevaan TTIP – neuvotteluun Yhdysvaltojen ja EU: n kanssa *. Samoin Yhdysvaltojen suitsuttama Tyynenmeren rantavaltioiden TPP – sopimus ** jäi vaillinaiseksi, kun Kiina ja Venäjä eivät siinä mukana, vaan suunnittelevat omaa laajempaa ryhmittymää [RCEP] ratkomaan Aasian keskinäistä kauppaa – yhdessä Etelä-Amerikan kanssa.

*

. Greenpeace vuoto ~ http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2016/05/02/tietovuoto-jarisyttaa-vuosia-jatkuneita-ttip-neuvotteluja-nain-suomalaismepit-arvioivat-hankalaa-tilannetta/20164749/12 -

. TTIP – Vaaran vyöhyke? ~ http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/10/ulkolinja-vapaakauppasopimuksen-vaarat -

 . TTIP läpivalaisussa ~ http://www.attac.fi/sites/default/files/raportit/TTIP-sopimuksenTavoitteetJaKritiikki_ebook.pdf -

 

** TPP -sopimus [ ~ http://www.hs.fi/talous/a1305990671034 - ]

 

*

Olemme Suomena yksi konkreettinen esimerkki valtiosta, joka kärsii pakotteista

[ ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/kosto-romahdus-katastrofi-ja-syv-lama-1 - ]

Tullitkin ovat eräänlaisia pakotteita. Entä jos ne kaikki poistetaan – kaikkialta. Entä jos lisäämme höyryä, ja poistamme myös patentit |17 ja laskemme markkinat täysin vapaiksi, kuten ne ovat vuosimiljoonaisessa eläinkunnassa, jossa vain reviirit määräävät, muutoin vahvin voittakoon. Voimme tästä vieläkin lisätä höyryä, ottamalla Kiinan valuutan juanin [renmimbi] käyttöömme |18 – ainakin euron ja USD’ n rinnalle.

 

Mitä kansantalousevoluutio on määrännyt kohdallemme?

Onko evoluutio lopulta ihmiskunnallekin kirjoittanut tämän reviiri- ja vapaan kilpailun ohjelman kehitysrakenteeseensa – me emme vain huomaa noita hitaiden muuttujien askelia, emmekä ymmärrä mitä niiden takana on! |19

 

Kiinalaisten tavat ja keinot

[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147262-ojensiko-kiina-katensa-kenelle - ]

Kiinalaiset pelaavat omalla kulttuurillaan ja ovat tehneet sitä muutamia tuhansia vuosia puhuen kieltä, jota puhutaan äidinkielenä eniten tässä rajatussa maailmassa, jonka ympäristökehityksen ongelmat pitäisivät sytyttää kaikki ajattelevat toimimaan |20.

Tekstiin liittyvät lisäkirjoitukset löytyvät linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/05/link-kiina-kiina-ja-viela-kerran-kiina.htmlalta 15.5.2016 jälkeen.

 

EXTRA

Kiinalaiset kävivät kysymässä neuvoa Naisten- ja Lasten oikeuksiin – Suomesta, ensimmäisenä länsimaana!

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/02/katselemme-lantisin-lasein-nousevaa.html

 

KuvasarjaChina Day in Finlandia house

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

...

AL | US | PZ | BL | BLOG 77353

PVM 12052016 |11:27 – 21:06

DOC Kiina_kertaa_kolme_12052016 – Microsoft Word Starter

864 |

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Milloin Kiina valloittaa Siperian Venäjältä?

Ilkka Luoma

Diplomaattisesti sanoisin, että kiinalaiset tarvitsevat Siperian luonnonvaroja - erityisesti Baikalin vettä. On olemassa kolmen putken politiikka: Öljy-, kaasu- ja vesiputki.

Lisäksi Kiina sahaa mielellään Siperian koivua taloiksi ja huonekaluiksi, jolloin ei tarvitse omia metsiä kaataa - ei ainakaan selluksi ja paperiksi!

Ilkka Luoma

Mainittakoon, että topicin keskimmäisen kuvan musta "läiskä" kuvan alareunassa on Ilmatieteenlaitoksen pääjohtajan - Petteri Taalaksen silhuetti, hän piti esitelmää Tieteen Päivillä Helsingin yliopistolla 2014.

Ilkka Luoma

Ennakoimme Kiinaa vuonna 2004 ... [2012] " ... Kiina julkaisee marraskuussa 2012 suuren muutoksen, jonka kehittely aloitettiin jo kahdeksan vuotta sitten. Me suomalaiset saimme olla yksiä ensimmäisistä, jotka ulkopuolisina saivat kuulla uuskungfutselaisuuden tulemisesta.
2004, silloinen Kiinan Kulosaaren suurlähetystön kaupallisen osaston päällikkö, herra Li Guangyun piti pyydettynä esitelmän Helsingin Kruununhaan Tieteiden talossa Luonnonfilosofian seuralle aiheesta "Mitä Kiina tekee huomenna". Saimme tuolloin ainoalaatuisen esityksen Kiinan viralliselta edustajalta. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2012/10/kiinalainen-... -

Ilkka Luoma

... TTIP ja MES eli Kiinan kohta saama markkinatalousstatus ... ?

~ http://www.hs.fi/talous/a1463115499907 -

OTE linkin alta:

" ... ULKOMAANKAUPPAMINISTEREIDEN kokouksessa puhuttiin myös Euroopan terässektorin vaikeuksista Kiinan ylituotannon ja polkumyynnin aiheuttamassa paineessa. EU:ssa pohditaan parhaillaan, tuleeko Kiinalle myöntää markkinatalousasema eli MES, mikä voisi panna monet Euroopan yritykset tiukille.

Euroopan parlamentti linjasi torstaisessa äänestyksessään, että Kiinalle ei voi vielä myöntää ”markkinatalousasemaa”. Kiinan mielestä asema kuuluu sille automaattisesti ensi joulukuussa, kun maa on ollut 15 vuotta Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd) haastoi perjantaisessa tiedotteessaan Toivakkaa kertomaan, mikä on Suomen kanta Kiinan MES-asemaan. Hänen mielestään kyseinen status voisi tuhota Suomesta tuhansia työpaikkoja, mutta Suomi ei olisi valmis niitä puolustamaan muiden EU-maiden tavoin. ... "

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Juuri uutisissa mainittiin että Suomessa käy enemmän kiinalaisia turisteja kuin venäläisiä. Onko venäläisiltä rahat loppumassa?

Ilkka Luoma

Ei, vaan kiinalaiset ovat oppineet matkustamaan ja siellä riittää ihmisiä - 1385 miljoonaa, kun Venäjällä on 140 miljoonaa ..., siis noin 10 prosenttia Kiinan väestöstä.

Ilkka Luoma

Helsinkin tulleista. Kiinalaiset tulevat lentokoneella Helsinki-Vantaalle. Venäläisiä tulee pitkin pitkää itärajaamme :)

Ilkka Luoma

Vuodelta 2006 oleva kirjoitus:

" ... Kiina kasvaa jättiläismäisen työvoimareservin ansiosta kiivaasti heilutellen jo koko maapallon taloutta. Mikäli kaikki kiinalaiset saavuttavat amerikkalaisten elintason, tarvitsemme maapallomme lisäksi kolme-neljä uutta palloa.

Kiinassa on nyt painopistealueita, jotka sopivat suomalaiselle osaamiselle

Kiina tarvitsee mm. eko-, hyötysuhde-, turvallisuus-, uusiutuvien energialähteiden -, tietoliikenne-, ja pienpuutalorakentamisen teknologioita. Suomessa on miltei joka kohtioon huippuosaamista. Nämä teollisuuden alat voisivat saada merkittäviä pääomasijoituksia Kiinasta lähinnä pk-sektorin yhtiöille. Suomessa on innovaatioita ja Kiinassa on markkinat ja rahaa.

Kuinka meidän pitäisi toimia?

Meillä on Kiinassa jokaista suomalaista kohden 240 kiinalaista kuluttajaa. Samalla huomaamme, että heidän ongelmat kasvukivuissa voivat olla meihin nähden 240 kertaiset. Samoin meidän ymmärrys kiinalaisesta kulttuurista, arvoista ja historiasta on ehkä 240:s osa siitä tarpeellisesta, joka johdattaisisi meidät ymmärtämään ylihuomisen maailman suurinta taloutta. ... "

JA

" ... Ottakaamme vastaan myös kiinalaiset matkailijat; kun heille paljastuu, että Suomi on puhdas ja miltei tyhjä maa, voisi heiltä olla runsaasti kysyntää matkoihin Suomeen, eikä vain Helsinkiin katsomaan Suurkirkkoa ja Kauppatoria."

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/10/mit-hyty-kii... -

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Venäläisten määrä on vähentynyt myös absoluuttisesti. Siitä voisi päätellä että rahat on lopussa:)
Kiina on sentään jonkinlainen sosialistinen demokratia, toisin kuin Venäjä joka on äärikapitalistinen diktatuuri.

Ilkka Luoma

Eivät rahat ole venäläisiltä lopussa, sillä ei ole vain riittävää ostovoimaa Suomessa ja nyt matkailu suunnataan toistaiseksi toisiin maihin ja kotimaahan.

Kiinalaisilla on taas yllinkyllin rahaa - ainakin 200 miljoonalla, kun taas 1100 miljoonalle ei.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En luonnehtisi Kiinaa sosialistiseksi demokratiaksi. Kiina ei nimittäin ole demokratia eikä myöskään sosialistinen valtio talouden kannalta.

Kiinassa on tiukka yksipuoluejärjestelmä, joka ei näe tarpeelliseksi pitää edes lumevaaleja Venäjän tapaan. Kansalle vain kerrotaan kuka on valittu ja mihin virkaan.

Sosialismia talouselmässä ei Kiinassa ole ollut pitkiin aikoihin. Toki siellä on edelleen valtion yhtiöitä samaan tapaan kuin Suomessakin, varsinkin Kekkosen aikana, mutta muuten se on täysin markkinatalous. Yrityksen perustaminen Kiinassa on Kiinan kansalaiselle hyvin helppoa, melkein yhtä helppoa kuin Suomessa. Ja se on jo paljon.

Ilkka Luoma

Ehkä vetelet mutkia liian nopsasti suoriksi. Kiina on sosialistinen valtio, liki kaikki yhteiskuntapavleut on kuntien, maakuntien tai valtion hoidossa. Työntekijöistä suurin osa valtion yhtiöissä - jotka ovat työvoimapuskureita. Kiinan ei siedä suurta työttömyyttä.

Kiinalainen demokratia toteutuu kylä- ja korttelivaaleissa, joista muuten kaiki kiinan ylimmät johtajat ovat lähteneet liikkeelle. Kiinassa edetään puoluehierarkiassa kuten armeijassa - ensin korttelivaalit, sitten kaupungiosa- ja jne .. Lopulta Istuva Politbyroo valiintuu meille yksityiskohdiltaan tuntemattomalla tavalla.

...

Kiinalainen hallinto on miltei kuva keisareiden valtakoneistoista

Keisaria vastaa istuva politbyroo, joka valitaan itsensä toimesta heti alemmasta valtakerroksesta käsin vaikuttaen. Edellisten valtiojohtajien mielipide on arvossaan, sillä meille vieraana ilmiönä Kiinassa arvostetaan ikää ja sen mukanaan tuomaa kokemusta.
Suuria tämän päivän kiinalaisvaikuttajia ovat Jian Zemin ja jossain määrin Hu Jintao.

Merkittävää on se, että jokainen istuvan politbyroon, nykyään seitsemän miestä, jäsen on noussut aina alimmalta tasolta – kyläyhteisöstä tai korttelikomiteasta lähtien – kuten meillä upseeriarvot lisääntyvät palvelusvuosien saatossa.

Kiinassa valtaa käyttää seitsenhenkinen ryhmä,
[ Kiinan Kansankongressi ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ki... - ]

… jota johtaa puolueen pääsihteeri, joka samalla on armeijan ylipäällikkö ja presidentti – tosin nämä kaksi arvoa ei synny heti uudelle puoluejohtajalle, vaan ne lisätään ’koeajan’ puitteissa ja entisten presidenttien suosituksesta. Puhemiehen titteliä ei olla virallisesti käytetty Mao Zedongin jälkeen – kuten ei setelien henkilöhahmoakaan ole muutettu hänestä …

...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Kiinassa on yksityisten yritysten palveluksessa olevien kansalaisten määrä ohittanut valtion yhtiöiden palkkalistoilla olevat jo vuonna 2010:

http://www.statista.com/statistics/252924/employee...

Lisäksi on huomattava, että kyseisessä tilastossa ei ole laskettu mukaan hyvin laajaa yksinyrittäjien sektoria. He koostuvat partureista, kauneussalongipitäjistä, kioskiyrittäjistä, handyman bisneksistä, ravintoloitsijoista j.n.e.

Puhumattakaan sadoista miljoonista maanviljelijöistä, jotka viljelevät omia perhetilojaan ilman maanomistusta. Valtion yhtiöt Kiinassa ovat pääsääntöisesti vaikeuksissa olevaa raskasta teollisuutta, joka pääsääntöisesti potkii pois porukkaa.

Mielestäni Kiinaa voi talouspolitiikan kannalta hyvinkin verrata teollisuuden osalta Kekkosen aikaiseen Suomeen valtion ja yksityisen sektorin suhteen kannalta.

Miksi pidät Kiinaa sosialistisena maana? Sosialismia siellä on vain poliittisessa struktuurissa. Kun mainitset yhteiskunnan palvelut, niin rivikiinalaisen kannalta ne ovat äärimmäisen vähäisiä. Mainittakoon sivumennen, että olen asunut kymmenen vuotta Kiinassa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #13

Lännessä monesti luullaan kiinalaisia yhtiöitä yksityisiksi, kuten Huawei tai Lenovo Lenovon yksi suurimmista omistajista on valtion yliopisto jne ...

Esimerkiksi koko hiiliteollisuus on valtion tai maakuntien hallussa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Mainitsemiesi yhtiöiden osakkeita voi ostaa Shanghain pörssistä samalla tavalla kuin Neste Oilin tai Fortumin osakkeita Helsingin pörssistä. Siinä ei ole mitään eroa.

Sen sijaan alkoholimonopolia ei tunneta Kiinassa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Ei itse osakkeiden ostamisessa, mutta yhtiöiden hallinto, vaikutuskanavat ja omistajapolitiikka ovatkin sitten aivan eri asia. Kiinassa lainsäädäntö ja paikallismenettelytavat eroavat suuresti meidän jutuista toimia. Monia asioita ei voida edes verrata toisiiinsa.

Ilkka Luoma

Suomessa kuten muissakin länsimaissa, joissa vallitsee individualistinen voittopyyde, kasvunhokema sekä jatkuvaluonteinen demokratiarykimä - ei ole laajaa tietämystä, eikä näkemystä kiinalaisuudesta, johtuen meidän omasta "oikeassaolon opista" - me löydämme virheitä muista. Kiinalaiset eivät löydä meistä julkisesti virheitä, he oppivat kohteliaisuuden olla puuttumatta muiden omiin sisäisiin asioihin - jo tuhansia vuosia sitten.

Helsingin Sanomien uutinen rouva Liu Yandong´in mahdollisesta noususta istuvaan politbyrooseen, "rikkomaan" miehinen rintama - lienee tosiasia, ellei nyt, niin ainakin täydennyskierroksella ensi vuoden Kansankongressin istunnon yhteydessä. Suurempi asia kuin yksittäinen henkilönimitys, on uuskungfutselaisuuden lanseeraus varovaisin askelin i] korvaamaan kiinalaisille kuitenkin historiallisesti outoa kommunismia - joka on läntinen oppi yhteisomistuksen teorioista ja jatkuvasta työtätekevän vallankumouksesta.

Meille on taakka olla tuntematta kiinalaisuutta
Tiedämme jo nyt, että Kiina nousee maailman suurimmaksi taloudeksi. Kiina ottaa myös osansa yhteisistä maapalloresursseista [1,4/7]. Samalla Kiina kasvattaa sotilaallisen puolustusdoktriinin tasolle, joka vastaa amerikkalaisten hyökkäysvoittoista tapaa ajatella - sillä erolla, että Kiina ei hyökkää ensin.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/02/katselemme-l... -

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123471-... -

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Neuvostoliittokaan ei halunnut tuumaakaan vierasta maata, mutta täällä minä istun evakossa, juhannuksena tulee 72 vuotta täyteen!

siperian luonnonvaroineen kuuluu Kiinalle paremmin kuin Venäjälle.

Ilkka Luoma

Jos ollaan tarkkoja, nin Siperian itäosat eteläisiltä osiltaan kuuluisivat mongoleille.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jukka, vaikka sinä olet useimmiten oikeassa ja olet kaynytkin Kiinassa, niin tässä Kiinan asiantuntemuksessa luotan enemmän Ilkkaan. Hänhän on Suomen johtavia Kiina-konsultteja, hoitaa päätyökseen Kiinan kaupallista ja ekologista toimintaa Suomessa. Vain sivutyökseen tekee tätä Venäjän tiedotusta meidän iloksemme.

Ilkka Luoma

Leo, tunnen kyllä nuo johtavat kiina-konsultit, itse en joukkoon kuulu. Kiitos pikku-kettuilusta, kuitenkin ;)

Ilkka Luoma

Kiina näyttää tässä linkissa sotilaallista paraativoimaansa vuonna 2015 - V-Day 1945. Herää tietysti kysymys kuinka tehokas on marssimaan oppinut sotavoima itse taistelukentillä -

... ei Israelin armeija paljoa marssi, toisaalta ei se ole omaa oikeaa sotilaallista voimaa pystynyt näyttämään, kun ei ole oikeaa sotilasvihollistakaan.

USA sen sijaan harjoittaa omaa armeijaansa liki jatkuvasti - "elävällä lihalla" -sanonnan mukaisesti. Nytkin Syyria, Irak, Afganistan, Yemen ja Somalia. Kiinan armeija ei ole harjoittanut tätä amerikkalaista sotilasoppia ...

~ https://youtu.be/YoC0Xcjko0A -

...
[1080p HD] China's V-Day Military Parade 2015 (English/Chinese Subtitles)
~ https://youtu.be/i_CTLkpUr5g -

Jos katsot noin kuuden minuutin kohdalta havaitset Kiinan ykkösmiehen Xi Xipingin vierellä Venäjän presidentin Vladimir Putinin ...

.

Russian Victory day Parade 2015
~ https://youtu.be/nUS1ZZ6uAlE -

Jos katsot noin 13 minuutin kohdalta havaitset Venäjän ykkösmiehen Vladimir Putinin vierellä Kiinan presidentin Xi Xipingin ...

.

Ilkka Luoma

[HS] "Kiinassa velka alkaa syödä kasvua"
~ http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1463283472802 -

... Olisiko HS-toimittaja voinut kertoa mistä tuo velka on nostettu - sisä- vai ulkomarkkinoilta. No, se on Kiinan sisäistä velkaa - Kiinalla on oma valuutta, vahvaksi sanottu juan. Suomen velka on paljolti ulkoista ja meillä ei ole omaa valuuttaa. Toisekseen toimittaja olisi voinut kertoa kuinka paljon USA on velkaa Kiinalle ja lisäksi toimittaja tasapainottaakseen manipulatiivista juttuaan sanoa, että Kiinalla on valtava viennin ylijäämä. Lopulta toimittaja olisi voinut olla puolueettomampi ja kertoa, että kiinalaiset säästävät myös paljon ja että Kiinan velka on suurelta osin aluehallintojen velkaa. HS ammattitaito on laskenut jutuissa tai sitten Helsingin Sanomat haluaa käydä informaatiosotaa.

Ilkka Luoma

... Aikanaan kiinalaiset joutuivat myymään Eurooppaan laivalasteittain t-paitoja, että pystyivät ostamaan yhden Airbus matkustajalentokoneen. Kiina on ostanut viimeisen 15 vuoden aikana satoja Airbus suihkukoneita ja amerikkalaisia Boeingeja. Nyt Airbus koneita kootaan Kiinan Tianjinissa.

~ http://www.hs.fi/talous/a1463279366883 -

.

Ilkka Luoma

Suuret valtiot osaavat taitavasti suojata omia pyrkimyksiään.
~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20161119220002976... -

...
Länsimaat hyödynsivät Kiinaa kolmella tavalla - 1. Halpa ja lakkoilematon liukuhihnatoveri, 2. Tehtaan oven takana jättimarkkinat ja 3. Olemattomat ympäristölait alussaan. Kiina sai myös tuotantosiirroista omat hyötynsä, kuten länsimaiden kuluttajat halvempina tuotteiden hintoina. Asioilla on usein monta tarkastelukulmaa.
~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20161120220002977... -

.

Toimituksen poiminnat