Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Venäjä sekä Yhdysvallat kohtaavat – käytännön pakosta

(Ulkoministeri John Kerry tapasi Venäjän presidentti Vladimir Putinin Moskovassa. Muutamia tunteja myöhemmin Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov pääsivät salaiseen sopimukseen 1] miten toimitaan yhdessä Lähi-idässä)

1] [LINK ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1468637103993 - ] ... Suomessa ennakoitiin jo Moskovan tapahtumat aiemmin loogisena jatkona Venäjän aloittamiin Syyrian laillisen hallinnon pyytämiin sotilaallisiin operaatioihin järjestyksen palauttamiseksi alueelle.

Ulkoministeri Kerryn suhteiden normalisoimismatka oli merkki sopeutumisesta ja tarpeesta saada toinen maailman ydinasesuurvalloista mukaan ratkaisemaan ja ehkäisemään laajempi eskalaatio Lähi-idässä. Länsi oli siellä ajanut itsensä solmuun jo laittoman Irak taisteluhyökkäyksen vuoksi.*]

Nizza ja Turkki kiihdyttivät kahden suurvallan sopua. USA' ole on lisäksi syntymässä huomattavasti vakavampi kriisi Etelä-Kiinan merelle. **]

...

*] ~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016070621854906_ul.shtml -

*] ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1467768428209 -

**] ~ http://www.fiia.fi/fi/publication/286/kiinan_meri_vai_kaikkien_meri/ -

 

 

[ … kansalainen John on Nevadassa pohtinut mitä tuolla kaukana Euroopassa tapahtuu, mitä tapahtuu Lähi-idässä, ovat kovin etäällä ja omatkin asiat pitäisi laittaa kuntoon. Ehdokas Trump on luvannut irtautumista muiden asioista ja keskittymistä omiimme

kansalainen Ljudmila miettii Jekaterinburgissa miksi meitä ei hyväksytä, mikä meissä on vikana – teemme maailman parasta suolakurkkua, osaamme juoda tai miehemme osaavat (?) juoda vodkaa ja muutoinkin olemme kansana iloisia ja välittäviä. Meillä tuo Putin hoitaa nämä ulkoiset asiat, meille riittää arvostus, äitivenäjä ja slaavilainen vieraanvaraisuus … ]

 

Aikanaan Yhdysvallat varoitti Neuvostoliittoa rujolla voimalla – kolmannen kustannuksella. USA oli pudottanut vuonna 1945 kaksi atomipommia japanilaisten siviilien sekaan – höyrystäen näin tuhansia lapsia, naisia ja vanhuksia taivaan tuuliin – muutamissa sekunneissa. USA' n presidentti Barack Obama ei pyytänyt anteeksi. Samalla meni vakava varoitus Neuvostoliiton generalissimus Josif Stalinille, että täältä pesee, jos me katsomme sen tarpeelliseksi.

 

Nyt varoitus tuli ulkoa – Nizza ja Turkki

Nizzassa yksittäinen ilmeisimmin ulkoa johdettu terroristi, uskossaan tai ilman 2] teki sellaista, jota normaali ihminen ei ymmärrä. Päälleajossa menetti henkensä lapsia, jotka ovat ehdottomasti syyttömiä kaikkeen tämän typpiseen terroriin – oli tekijän syyt kuinka historiasta otettuja tahansa.

Kosto ja terrori siviilejä kohtaan on aina tuomittu, myös Irakissa, Syyriassa, Libyassa, Yemenissä, Afganistanissa ja Somaliassa, jossa länsileirin ilmarynnäköintipommitukset ovat tappanet paljon viattomia lapsia. Venäläispommitukset Syyriassa ovat myös surmanneet syyrialaislapsia. Pommi ei katso kohdetta – vain sen lähettäjä voi estää tappamisen.

2] Suvaitsevaisuutta vai ehdottomuutta? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/nujertaako-suvaitsemattomuus.html -

 

Suomalaisten ennakointi 3] – ja presidenttimme valitsema neuvottelutie

Presidentti Sauli Niinistö on harmistunut, kun media ja liian innokkaat yksipuoliset tulkitsijat arvioivat väärin johtopäätöksin meille Suomelle sitä ainoaa oikeaa ulkopolitiikan tietä – sotilaallisen liittoutumattomuuden väylää, josta meille hiljalleen muodostuu Pohjolan Sveitsin roolitus – idän ja lännen väliin. Meillä on oivallettu, että olemme itsekin niin lännestä kuin idästä – molemmin puolisin vaikuttein.

3] Miten nyt asemoimme niin Putinin kuin Obaman vastakkain asettumisen, vai ajaako ISIS heidät yhteen – kun ISIS hoksasi uhitella Venäjällekin. Mitä tulee tekemään yhä vaurastuva ja voimistuva Kiina? Miten kiinalaisten puuttumattomuuspolitiikka asemoituu Syyrian pommituksiin, ISIS-maailmojen sotaan kuin EU- Euroopan t alouspakotteisiin [LINK] Venäjää kohtaan.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/09/ydinasesuurvallat-suojelevat-omiaan.html -

 

Suomessa Helsingin Sanomat kirjoitti Moskovan tapahtumasta – ennen tapaamista

[ ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1468467712671 - ]

Näin kommentoimme HS-juttua - ”HS muuntaa nyt räikeästi kokonaistotuutta, painottamalla asiayhteyksiä tarkoitushakuisesti. Tässä kohtaa HS vaipuu raakuntalisälehtensä Ilta-Sanomien tasolle. Palaamme asiaan tasapainottamalla tuon yksipuolisen "uutisen", joka ei arvokasta uutisnimikettä edes ansaitse, ollen jo puolittaista lukijamanipulointia” --- toivottavasti mahdollisimman moni lukee tuon HS-linkin väliotsikon alta!

 

Ydinasesuurvaltojen yhteistyön mahdollisti yhteinen vihollinen - ISIS

[05112014] Nyt ISIS on julistanut ultimaatuminsa myös Venäjälle!

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/09/pelottava-isis-vyoryy-maailmalle.html - ]

Lainaus yllä olevan linkin kirjoituksesta - USA ei riittänyt pääoman kehtona, vaan ISIS havittelee Lähi-idän jatkoksi entisiä Neuvostoliiton ja nykyisiä Venäjän islamistivoittoisia alueita. Onko tässä yhdiste, jonka myötä Ukraina jää varjoon tehtynä ja kuviteltuna uhkana. Onko ISIS ja ääri-islamistit se suuri uhka, joka johtaa Helvetin porteille – kuten USA:n varapresidentti Joe Biden julisteli lämmittääkseen kongressia armeijan lisämäärärahoille. ISIS ei myöskään pyydä anteeksi.

 

Ukraina ja Krim?

Nyt mahdollisesti alkava liennytys, oikeneminen ja ydinasesuurvaltojen suhteiden normalisoituminen tuottavat myös mahdollisuuden ratkaista Ukrainan kiusallinen tilanne. Molemmilla on oma ”lehmä ojassa” - USA aseistaa, rahoittaa ja sotilasneuvoo kiovalaisia ja Venäjä aseistaa, sotilasneuvoo ja rahoittaa kuin myös vapaaehtoisin tukee separatisteja.

Venäjä ei pyydä anteeksi, tosin MH17 malesialaiskoneen tutkinta on siltä osin kesken, ettei tiedetä kuka tai ketkä sen pudottivat – ei tiedetä myöskään Kiovan lennonjohdon roolia tapahtumiiin, tarkasti. Muistamme, ettei Yhdysvallatkaan pyytänyt anteeksi, kun US Navy ampui alas iranilaisen siviilimatkustajakoneen kansainvälisestä ilmatilasta Persianlahdella – 300 menehtyi.

Donpassin alue tullee saamaan osavaltio-oikeudet, venäjän kieli turvataan virallisena kielenä ja Krim jää Venäjälle, jo sen asukkaiden tahdon mukaisestikin – Nyt järjestettänee uusi kansanäänestys, joka vahvistaa liittymisen Venäjään läntisen maailman laillisuuden tasolle – Kosovo?

 

Lopulta näiden kahden suurvallan yhteiset intressit kohtaavat,

… väistyvä Obama linnoittaa itselleen perintöä, ja Putin haluaa saada oman kansansa jälleen vauhtiin. Koko niin kutsuttu ”venäjäongelma tai -uhka” on paljolti median rummuttama olotila. Meidän presidenttikin tuskastui välillä mediaamme ja sen lietsontaan – kuten kokenein ulkominmisterimme Erkki Tuomiojakin. Media rummuttaa omia säveliää ja kansa taas omiaan.

Nyt aukeaa uusi yhteistoiminnallinen aikakausi – lyhyt tai pitkä, aika näyttää. Medialle se on paha pala, sillä miten nyt luodaan rähinää, kun Yhdysvallatkin tarvitsi itänaapurimme apua ja yhteistoimintaa.

 

Ilkka Luoma

| Kansalaiskirjoittaja Helsingistä |

 

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

AL | US | PZ | BL | VU | BL | BLOG 82796

DOC salainen_sopimus_16072016.doc – OpenOffice Writer

PVM 16072016

 

799 | 7108

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (77 kommenttia)

Ilkka Luoma

Jään innolla odottamaan miten meidän media saa tästä sopimusneuvottelusta leivottua venäjäuhan ;)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ilkka, kirjoitit tapasi mukaan pitkän ja monta asiaa koskevan kirjoituksen. Kommentoin vain alkua, missä otit esiin oleellisen kysymyksen idän ja lännen välillä.

Kirjoitit:

"kansalainen John on Nevadassa pohtinut mitä tuolla kaukana Euroopassa tapahtuu, mitä tapahtuu Lähi-idässä, ovat kovin etäällä ja omatkin asiat pitäisi laittaa kuntoon"

" kansalainen Ljudmila miettii Jekaterinburgissa miksi meitä ei hyväksytä, mikä meissä on vikana – teemme maailman parasta suolakurkkua, osaamme juoda tai miehemme osaavat (?) juoda vodkaa ja muutoinkin olemme kansana iloisia ja välittäviä. Meillä tuo Putin hoitaa nämä ulkoiset asiat, meille riittää arvostus, äitivenäjä ja slaavilainen vieraanvaraisuus”.

Juuri näin, John ei juuri piittaa mitä muut heistä ajattelevat. Jos John ylipäätään pohtii Euroopan asioita, hän on kuullut Venäjän osuudesta useaan kriisiin ja muodostaa siitä käsityksensä venäläisiin. Venäläisestä suolakurkusta hän tuskin tietää mitään. Naurettavana hän pitäisi ajatusta, että Nato uhkaa Venäjää.

Ilkka Luoma

Matti, lienet oikeassa, sillä niin Nevadassa tai vaikka Tennesseessä ei juuri korvaa lotkauteta Euroopan yms. suuntaan - kunhan tankkiin riittää gasoa. USA on mieleltään, well ... todella itseriittoinen - sen sijaan velivenäläinen joutuu miettimään syvällisemmin elon elämää, sillä niukkuus on paljon enemmän läsnä, vaikka USA' ssa materiaalisesti köyhiä on enemmän kuin Venäjällä!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #6

Seija, miten määrittelisit köyhän:

a) materiaalisesti
b) henkisesti

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

Yksinkertaistettuna: Materiaalisesti ensisijaista on se, että on rahaa ruokaan, henkinen puoli on sitten vaikeampaa USA:n ja Venäjän kulttuurieroistakin johtuen, ja myös iästä - vanhempi sukupolvi lienee Venäjällä tottuneempi siihen että valtio ohjaa ajattelua.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #9

Samoin Venäjällä vanhempi sukupolvi on tottunut enemmän niukkuuteen.

[2015]
" ... (HS ja HS/Nyt aloittivat suuren köyhyyskeskustelun – mitä köyhyys on, miten siihen eri sosiaaliryhmistä suhtaudutaan ja mihin lajeihin köyhyys voidaan jakaa. Onko köyhyys vain materianiukkuutta vai myös hengen vähäisyyttä. Saako rahalla kaikkea – taivaspaikasta mielen luovuuteen ja viisauteen?)

[ … Leipä - Arska jonottaa Myllypuron seurakuntajonossa – tuhannen muun kanssa. Hurstin jonossa Limppu - Liisa odottaa kärsivällisesti monikielisessä jonossa omaa annostaan – eläke ei riitä edes lääkkeisiin, joita jää ostamatta, tunnetuin seurauksin, silti monilla eläkeläisillä on puhdasta käteisrahaa pankissa yli 100.000 euroa. Tasan eivät käy Onnen lahjat, säästäväisyys eikä säntillisyyskään … ]

Mikä on köyhyyden määritelmä?

Miten arvioidaan köyhyys – oli hän sitten rajoittunut hengeltään, yksinkertaistunut kulutusjuhlaansa, tai vaihtoehtoisesti vähäinen ostovoimaltaan kuin haluton kuluttamaan, vaikka voisikin. Miten näemme köyhyyden, joka puhuttaa, tuo kateutta 1], katkeruutta – kuin halveksuntaa ja ylenkatsetta.

HS:n suuri köyhyyskysely: Monien mielestä köyhyys on ihmisen oma syy
[ ~ http://www.hs.fi/sunnuntai/a1450417337441 - ]
... HS (toimittaja Anna-Stina Nykänen) on onnistunut kirjoituksessaan. Suosittelen lukemaan - kiihkotta pohtien samalla omaa köyhyyden määritettä jakaen se vaikkapa kahteen osioon, henkiseen ja materiaaliseen (ostovoimalliseen) köyhyyteen. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/12/koyhyytta-he... -

.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Lähi-idän kovin peluri on Israel,-ei usa tai venäjä,,kaikki on mennyt kuten Israel on halunnut,,eli arabirintama on pahasti hajalla !

Ilkka Luoma

Hyvinkin näin, ainakin toistaiseksi. Israelilla on Venäjällä on yllättävän toimivat suhteet!

...

Itse Lähi-itä, Israel, juutalaisuus, palestiinalaiset, Gaza ja Palestiina puhuttavat suomalaisia hämmästyttävän paljon - otan esimerkin Tiede.fi palstalta - liki 10 vuotta topic aktiivisena, ja noin 20.000 kommenttia ~ http://www.tiede.fi/keskustelu/7703/ketju/eiko_isr... - kun noin kaksi vuotta sitten lukuavauslaskuri loppui - oli lukema ylittänyt jo miljoonan.

Ilkka Luoma

Kirjoitusvirhe, korjataan:

" ... . Israelilla JA Venäjällä on ... "

Ilkka Luoma

Russofobistit kertovat kyseessä olevan putinoimisen, mutta olisin eri mieltä tuosta putiniasta ;)

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219725-... -

.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Voisin kerätä putinistipisteet toteamalla, että Venäjällä näyttää shakkinappulat olevan jälleen hyvin paikoillaan. On se kova.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Älä muuta sano! Putin pelittää jälleen!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Juu, myy valtionyhtiöitä kun rahat on loppu, timanttiyhtiö Alrosasta meni jo 10,9 % siivu:

Russia Sells Stake in Diamond Company Alrosa to Cut Budget Deficit

http://www.nasdaq.com/article/russia-sells-stake-i...

ja idässä Kiina pelittää, Kiina sekä Intia omistavat tällä menolla kohta Venäjän öljyn, Vankorin öljykenttäähän niille myytiin jo aiemmin.

Rosneft Agrees to Sell Siberia Stake as Putin Boosts China Ties

https://uk.finance.yahoo.com/news/rosneft-agrees-s...

Putin Mulls Sale of Rosneft Stakes to Chinese, Indian Companies

http://www.themoscowtimes.com/article/573041.html

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

Öljyn hinnan romahdus toi aikamoisen loven Venäjän "kassaan" - se on tilkittävä jollain. Kiina lainoittaa ja saa vastineeksi Siperian rikkauksia - erityisesti puutavaraa, Kiina ei halua hakata omia metsiään.

Silti Venäjä myy fiksusti, jättää useimmiten tärkeissä kohteissa itselleen yli 50% osuuden.

Tästä voi tarkastella Venäjän talouslukuja:
~ http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/venajati... -

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Niinpä, Kiina ei ole enää lainannut Venäjälle muutoin kuin tavaratoimituksia vastaan ja kiinalaiset osaavat tinkimisen taidon, Kiina vie ja Venäjä vikisee.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

Kiina on pyytänyt "vapaaehtoiset tavara-/ materiaali-/ raaka-ainevakuudet"

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #29

Seija Nylund

Kaasukenttien perustaminen on kallista. Venäjä olisi halunnut Kiinalta ennakkomaksua kaasusta rakentaakseen kaasukentät Itä-Siperiaan. Kiina ei ennakkomaksuun kuitenkaan suostunut.

Nyt kun energian hinta on romahtanut, on investointien saaminen jättimäiseen kaasukenttään todella vaikeaa.

Venäjä ei saa Kiinalta ennakkomaksua Kiinaan vievän kaasuputken rakentamisen rahoittamiseksi, kertoo venäläinen talouslehti Kommersant.

Venäjän valtiollisen energiayhtiö Gazpromin toimitusjohtaja Aleksei Miller ilmoitti, että Gazprom ja Kiina eivät enää käy neuvotteluja asiasta. Ennakkomaksu olisi liittynyt Venäjän ja Kiinan keväällä allekirjoittamaa kaasusopimukseen.

Gazpromilla ei välttämättä ole vaihtoehtoista tapaa rahoittaa projektia, sillä länsimainen raha on pakotteiden olosuhteissa kallista. Gazprom joutuu todennäköisesti jäädyttämään jonkun muun projektinsa tai kääntymään Venäjän valtion puoleen.

Venäjä-asiantuntija, filosofian tohtori Tuomo Summasen mukaan venäläiset yritykset ovat riippuvaisia lännen lainanannosta ja energiaviennistä, eikä yhteistyö Kiinan kanssa voi tulla näitä korvaamaan.

Hän korostaa, että venäläisten yritysten velka ulkomaille on paljon suurempaa kuin Kiinalla on mahdollista tarjota. Hänen mukaansa venäläiset yritykset ovat 10 vuoden aikana ottaneet noin 200 miljardia dollaria velkaa ulkomailta.

–Kiina ei voi korvata länsimaista lainanantoa Venäjälle, ei lyhyellä eikä pitkällä tähtäimellä, Summanen kertoi Lappeenrannan yliopiston järjestämässä keskustelutilaisuudessa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #34

Kiinalaiset ovat siirtäneet aiottuja yhteishankkeita, harkitsevat jokaista siirtoa ja ilmeisesti tinkivät, China Daily:

Experts said the privatization will bring benefits to Russia, given the falling oil prices coupled with plummeting Russian rouble.

But buyers must do substantial analysis. "There are still many uncertainties over future oil prices despite a slight rebound, so it is hard to tell whether Russian oil assets are worth that large amount of money," said Gao Jian, a senior analyst at commodities consultancy Sublime China Information Co Ltd.

There are also political factors and management risks to be considered while dealing with Russian companies, especially in the state-regulated energy sector, he said.

http://www.chinadaily.com.cn/business/2016-06/21/c...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #35

Kiinalle merkitsee kauppa eniten - ja niistä saatava korvaus :)

Venäjän projektit eivät suju niin nopeasti kuin venäläiset haluavat, sillä Kiina tasapainoilee idän ja lännen välillä tehden operaatiot siten, että kauppa on maksimaalista kaikkiin suuntiin ja se vaatii aika-ajoin stabilointia.

Etelä-Kiinan meren ongelma voi äityä kriisiksi, jolloin näkökulmat saattavat hyvinkin muuttua - radikaalistikin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #40

"Kiinalle merkitsee kauppa eniten - ja niistä saatava korvaus :)"

Tämäkin lienee saanut Kiinan lykkäämään joitain projekteja hamaan tulevaisuuteen:

The volume of Chinese exports to Russia fell by 34.4 percent last year to $32.9 billion, the TASS news agency reported Wednesday, citing China’s customs department.

http://www.themoscowtimes.com/business/article/rus...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

Tänään Venäjä saa jo kaiken teknologian mitä tarvitsee ja rahaa on käytettävissä riittävästi - maailma on jo muuttunut, eikä kaikki näy julkisuudessa. Teknologiasiirtoprojekteja on käynnissä useita - jopa suomalaisten välittäminä - Kiinan ja Venäjän välillä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #37

Putin tuntuu olevan rahan riittämisestä eri mieltä:

Back in April, President Vladimir Putin was asked at a press conference why he planned to sell state companies just when the market was at bottom.

Putin's reply was blunt: "We need the money."

http://www.themoscowtimes.com/business/article/rel...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

"Kasvuhoennallisessa taloudessa mikään ei ole riittävä määrä - vaan huudetaan lisää, pitää kasvaa!"

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #42

Ei se Venäjän talous tunnu hokemalla kasvavan, kutistuneelta näyttää.

http://www.focus-economics.com/countries/russia

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #48

Teollisuustuotannosta kaikki lähtee liikkeelle Venäjällä:

Teollisuustuotanto,
vuosimuutos, % - vuosittain, alkaen 2007: 6.8 0.6 -10.7 7.3 5.0 3.4 0.4​ 1.7​ -3.4 0.1 tämä on viimeinen arvo 1-5/2016

...

Kiinteät investoinnit,
vuosimuutos, % 23.8 9.5 -13.5 6.3 10.8 6.8 0.8​ -2.7​ -8.4 -4.8 Q1/2016

Kaikki riippuu aikaskaalasta! Venäjän tapauksessa on tarkasteltava pitkiä jaksoja, niin kutsuttua Putinin aikakautta! Tämän myötä Venäjän kokonaismuutos on ollut merkittävää - tosin nyt vahva notkahdus, joka on jo oikenemassa.

~ http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/venajati... -

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #50

Mutta kuoleeko kurki ennen kuin suo sulaa?

Russian Real Incomes Drop 11.5% in May

The sharp fall in incomes forces Russians cut their spending even on necessary items. According to a poll conducted by market research company Romir, 43 percent of Russians had to slash spending on food over the past year and 31 percent said they cut down spending on shoes and clothes, the Vedomosti newspaper reported in April.

http://www.themoscowtimes.com/business/article/rus...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #65

Venäjällä on yksi eittämätön etu muihin nähden - se kykenee luonnonvaroiltaan ja liki kaikilta raaka-aineiltaan olemaan täysin omavarainen, jos halu löytyy - jopa ravinnon osalta sen kyky ylittää omavaraisuuden moninkertaisesti ja tämän Kiina ja Intia tulevat tarvitsemaan! Tosin kehitysprojekteihin Venäjällä pitää laittaa vauhtia. Venäjä on maailman suurin raaka-aineaitta - kokonaisuutena.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #68

Kiina on saanut senkin suhteen Venäjältä edullisempia vaihtoehtoja:

Free land to boost Chinese population in Russia's Far East

http://www.chinadaily.com.cn/world/cn_eu/2015-01/2...

Outcry in Russia over China land lease

Government in Siberia signs 49-year outline deal for Chinese company to farm on countries’ border

The government of Zabaikalsky Krai, one of the country’s poorest regions, signed a preliminary agreement earlier this month under which Hua’e Xingbang, a private Chinese company, would gain control of more than 1,000 square kilometres of idle land bordering China on a 49-year lease for Rbs24bn ($440m).

https://next.ft.com/content/700a9450-1b26-11e5-820...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #73

Itä-Siperian eteläiset osat ovat mahdollisen rajaerimielisyyden myötä tulilinjalla (tai voivat olla) synnyttämässä kitkaa Kiinan ja Venäjän välille. Tämän Putin ottaa huomioon, kyse on paljolti Baikalin vapaana virtaavasta makeasta ja puhtaasta vedestä - sitä ollen koko maapallon vapaan makean veden varannoista merkittävä osa. Muistamme Ussuri-joen rajakahakat Maon aikana. Toisaalta Kiina saattaa tarvita Venäjän apua Etelä-Kiinan meren vaateissaan ...?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #74

Toisaalta em. FT:n artikkelissa mainitaan sama huoli, mikä joissain maissa on venäläisväestöstä:

“This deal poses huge political risks, particularly to Russia’s territorial integrity,” Igor Lebedev, a deputy speaker of the Duma, Russia’s lower house of parliament, said. “The contract must not be signed.”

“They will bring in scores of Chinese. Then 20 or 30 years from now the Chinese government will demand those lands be given to China because all those Chinese people live there,” he added.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #68

Ilkka, taas iskit naulan kantaan: "täysin omavarainen, jos halu löytyy".

Juuri niin, halua puuttuu ja mistähän se johtuu? Minulla on aavistus mutta kerro sinä oma versiosi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #75

Konsultaatiopyynnöistä päätellen halu on kasvamassa - olemme tehneet tänä vuonna enemmän Kiina-Venäjä konsultaatioita kuin ikinä ennen. Erityisesti maataloussektori kehittyy - mennee noin 5-10 vuotta, katsotaan sitten tuloksia. Nimittäin tuon ajanjakson aikana esimerkiksi Etelä-Eurooppa kuivuu liki aroksi ja sen kyky maataloustuotantoon vähenee ja tuo ravinnon tarve täytyy jostain tuottaa. Venäjä voi olla 10-50 vuoden kuluessa monen valtion pelastus ravinnonlähteenä - tämä on jo laskettu muun muassa Yhdysvalloissa ja piireissä pohditaan Neuvostoliiton pilkonnan jatkuvan Venäjän pilkkomisena:

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/venajakin-pa... -

Neuvostoliiton hajottua – käsittelyyn on otettu nyt edelleen liian suuri Venäjä
[ … miksi länsi yrittää luhistaa Venäjän? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/lannenmies-k... - ]

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #80

Mutta mutta, ne raaka-ainevarat ovat siellä olleet vuosituhansia ja nyt sinä puhut että pian venäläisilläkin on halua.

Niin, oikeastaan minä ihmettelen miksei sitä halua ole ollut viimeisen sadan vuoden aikana ja mistä se johtuu?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #85

Murrosiän jälkeen ajatukset kirkastuvat ;)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #86

Venäjän kulttuuriko vasta "murrosiässä"? No ehkä mentaalisesti, käyttäytyvät kuin murrosikäiset; meistä ei kukaan tykkää!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #92

Venäjän historiaa jatellen - kommunismin aikakausi oli sangen lyhyt. Sattui vain käymään niin, että venäläiset joutuivat koealustaksi tuolle marxilaiselle ensikokeilulle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #95

Mainitsemasi murrosiän olisi kuitenkin syytä pikapuoliin loppua ennen kuin Venäjä rahapulassaan myy lisää öljy-ja kaasukentistään sekä -yhtiöistään, joiden tulojen varaan budjettikin perustuu:

The depletion of existing oilfields, deterioration in transport infrastructure, and an acute shortage of investment—aggravated by the country's August 1998 financial crisis—may lead to further declines in oil production unless these trends can be reversed.

Gas production in the established West Siberian fields that account for 76 percent of Russian gas output is declining. At the same time, the planned development of new fields continues to be delayed as a result of lack of investment resources.

http://www.nationsencyclopedia.com/economies/Europ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #100

Putinin käynnistämät reformit pitäisi tuoda Venäjän ulos "murrosiästään" noin 5-15 vuoden kuluessa - sisältäen myös maatalouden, joka on helposti kasvatettavissa maailman merkittävien joukkoon - kuten vehnä nyt, ollen ilmeisiimin maailman 3. suurin tuottaja ...

"Venäjä on maailman kolmanneksi suurin vehnän tuottaja"
~ http://formin.finland.fi/public/default.aspx?conte... -

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #95

re #95

Lyhyt on vapauden aika tosiaan ollut, mutta jos kehitystä vertaa vaikka "murrosiässä" oleviin itäblokin maihin, ero on valtava. Meitä lähin, Viro, on hyvä esimerkki, vieläpä ilman merkittäviä raaka-ainevaroja ja pääomia.

Olisiko ns. kansanluonteella mitään tekemistä asian kanssa. Vanha sanonta huoleton on hevoseton poika pätee Venäjällä. Kun ei koskaan ole omistanut mitään, ei ole kehittynyt vastuuta eikä yrittämisen intoa. Verrataan venäläistä isäntää vaikka "poholalaaseen" isäntään.

Venäjä pyrkii taloudellisen suurvallan sijaan sotilaalliseksi suurvallaksi uskottelemalla kansalle että länsi uhkaa koko ajan emme ole mitään ilman sotavoimia.

Koska viimeksi ostitte venäläisen kuluttajatuotteen jos antikvariaatista ostettua samovaaria ei oteta lukuun. Autotkin ovat pääosin italialaisella lisenssillä valmistettuja (Ladat)?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #114

Venäjällä ilmeisesti tuudittauduttiin siihen uskoon että öljytuloilla porskutetaan. Talouskasvu pysähtyi 2013 ja kesäkuussa 2014 öljyn hinta sitten romahti. Siinä se kaikessa lyhykäisyydessään kun talouden rakennemuutokset jäivät öljyhuumassa tekemättä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #115

Öljyn aikakausi liikennepolttoaineena päättyy, mutta öljyn ei, se on raaka-aine muoviteollisuudelle, jonka tuotekehitys lähtee nyt tosissaan liikkeelle. Samoin raaka-öljyn muu käyttömahdollisuus on jäänyt "lapsen kenkiin". Venäjällä on alkanut suomalaisten konsulttien tiedon mukaan käyntiin noin 20 kehitysprojektia raaka-öljyn uusista hyödynnösmahdollisuuksista.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #117

Ilkka Luoma

Muoveja tarvitaan nykyisin käytännössä kaikissa yhteiskunnan kannalta elintärkeissä toiminnoissa. Kaikesta ihmisen käyttämästä öljystä 4 % riittää kaikkien muovituotteiden valmistukseen. Öljy ei siis ole välttämätön muovien raaka-aine.

Muoveja voidaan valmistaa muistakin hiilivedyistä, joita saadaan esimerkiksi biologisista prosesseista. Nämä voivat olla perinteisiä muoveja vastaavia tai biologisesti hajoavia, eli kompostoituvia muoveja.

http://www.plastics.fi/fin/muovitieto/muovit/

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #117

"..noin 20 kehitysprojektia raaka-öljyn uusista hyödynnösmahdollisuuksista."

Toisin sanoen tuotteet ovat vielä kehittelemättä ja testaamatta, tuotantolaitoksia ei ole eikä myyntikanaviakaan, joten kyseessä on pitkän tähtäyksen projekteja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #126
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #114

Venäläisten trauma oli Hitlerin hyökkäys 1941 - jolloin II Maailman sodan Itärintama sai väkevän nimen - Suuri Isänmaallinen sota, jossa venäläiset tuhosivat Saksan kotkan - aina Berliiniin saakka. Trauma lähtee tuolta, sillä vieläkään ei tarkoin tiedetä tiesikö Stalin tuoh hyäkkäyksen alkavan vai tuliko se täytenä yllätyksenä! Asiaa tutkitaan nyt Kremlin Stalin yksityisarkistoista (Kaganovitsh) ... Barbarossasta lähtien venäläiset ovat olleet epäluuloisia lännestä tuleviin uhkiin/ "uhkiin" ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #114

Näihin päiviin saakka venäläinen huipputekniikka ja -osaaminen on kohdistunut aseteollisuuteen ja sen johdannaisiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #75

Niin, miksikähän Venäjä / Alrosa sopi raakatimanttienkin viennistä intialaisille sen sijaan että myisi ne hiottuina.

In December 2014, at the World Diamond Conference in New Delhi, which coincided with Russian President Vladimir Putin’s visit to India’s capital, the countries’ leaders, who attended the conference, laid the foundation for a renewal of cooperation in the diamond sector.

Addressing conference delegates, Putin noted that nearly 50% of AK Alrosa’s raw supply is located in India or within companies controlled by Indian capital. Alrosa is the largest Russian diamond mining and sales company.

https://in.rbth.com/economics/2015/07/03/diamond_t...

Jussi Säntti Vastaus kommenttiin #68

Etu? Alkutuotannon osuus tuotteiden hinnasta laskee koko ajan.

Ilkka Luoma

Putinoinnin mestariliike oli salamannopea suhdenormalisointi Turkkiin - varsinkin nyt, kun Erdogan näyttää voittaneen "aloittamansa vallankaappauksen" - tai?

Ilkka Luoma

Yllättävän vähän mediassa kirjoitetaan Putinin uudistusohjelmasta, jossa tuotantosuuntia monipuolistetaan, maataloutta omavaraistetaan ja aseteollisuutta uudistetaan - Boreit ja Bulavat.

Yllä olevan vuoksi Venäjällä on yllättävän pieni työttömyys ja varoja kyllä on käynnistää projekteja, mutta kun kohteita on NIIN paljon.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ilkka Luoma

Pieneen työttömyyteen löytyy syynsä. Uusia työntekijöitä tarvitaan vuosittain 500 000 kuolleiden tilalle.

Työikäisiä kuolee Venäjällä puolet enemmän kuin 1960-luvulla. Työikäisten kuolemat olivat korkeimmillaan vuonna 2005. Tuolloin 739 905 venäläistä menehtyi ennen eläkeikää.

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/Venaja_kuolee...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #36

Verkkouutiset on tarkoitushakuinen Kokoomuksen yksipuolisuusmedia, joka trollaa kuten aiempi Vastamedia, mutta eri näkökulmasta.

Kaikkialla kuolee työikäisiä, oikea tapa on suhteuttaminen väestömäärään, työikäisten määrään ja työllisten määrään.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #38

Ilkka Luoma

Täytynee laittaa sitten Rostatin alkuperäinen tilasto. Russian Federal State Statistics Service is the governmental statistics agency in Russia.

http://www.interpretermag.com/mortality-among-work...

http://www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_main/ros...

Et kai tosissasi olettanut, että Verkkouutiset ihan itse kirjoittelee näitä raportteja.

Kaikki nämä uutiset ovat samalla tavalla haettu linkkien kautta. Niinhän sinäkin teet ja minä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #52

Harva media suoran valehtelee, mutta painotus, seloste ja tarkoitushakuisuus vaihtelevat lehden imagon, ajamansa suunnan, rahoittajien, omistajien ja lukijoiden - mainostajien näkökulmista. Tietoa voidaan julkaista laajasti tai suuntaavasti - kuten VU tekee yhden poliittisen liikkeen äänenkannattelijan periaatteilla.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #54

Ilkka Luoma

No se on helppo huomata, vai mitä. :) Mitä mieltä olet omasta suuntauksestasi ?

Muuten tästä Rosstatin tilastosta voit tarkistaa useimpia Venäjään liittyviä asioita. Nekin tilastot ovat poliittisesti suuntautuneita, mutta suuntaa antavia.

http://www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_main/ros...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #55

Suuntaukseni on tasapainottava - meillä Suomessa media on usein hyvin länsipainotteinen, ja usein kaukana slaavilaisesta/ itäisestä/ puolueettomasta näkemyksestä. Tosiasiat värjäytyvät monesti lännen värein ja tälle koetetaan löytää vasta- ja tasapainoa toteuttaman meille suomalaisille tyypillisin ja ominaisin idän ja lännen vedenjakajalla olo - olemmehän itsekin niin lännestä kuin idästä :)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #36

Sen lisäksi, että työikäisten kuolleisuus on kaksi kertaa suurempi, olisi tärkeää tietää vielä minkä maiden väestöstä on kyse. Kun Nezavisimaya Gazeta -lehti puhuu 1960 luvun Venäjästä, onko kysymyksessä sama alue kuin nykyinen Venäjä?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #56

Matti Villikari

Neuvostoliiton väkiluku oli 1991 300 miljoonaa henkeä.

Neuvostoliitto oli silloin maailman toinen supervalta ja sen bruttokansantuote oli maailman toiseksi suurin. Siihen aikaan ei käytetty tilastoissa ostovoimakorjattua bruttokansantuotetta. Jos olisi niin NL olisi ollut maailman mahtavin valtio.

Nyt Venäjän väkiluku on 140 miljoonaa eli yli puolet on tilastollisesti siirtynyt NL hajoamisen jälkeen itsenäistyneisiin valtioihin. Miten lienee työikäisten kuolleisuus kehittynyt noissa valtioissa ?

Väki on vähentynyt nykyvenäjällä NL ajoista, mutta työikäisten kuolleisuus on lähes kaksinkertaistunut. Käsittämätön ilmiö joka vaatisi tietysti tarkempaa analyysiä.

Yksi luonnollinen selitys on tietysti se, että valtaosa venäläisistä on tosi köyhiä ja puutetta on kaikesta.

http://www.talouselama.fi/uutiset/venajalla-on-110...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Yllättävän pieni työttömyys johtuu myös siitä että palkanmaksut voivat pahimmillaan olla kuukausia myöhässä, työpäiviä sekä -viikkoja on lyhennetty ja työntekijät voidaan välillä passittaa palkattomalle lomalle.

Unpaid Russian Workers Unite in Protest Against Putin

http://www.nytimes.com/2015/04/22/world/europe/rus...

Ilkka Luoma

Venäjä on ottanut Itä-Ukrainasta sisällissodan alussa tietolähteestä riippuen 200 - 500.000 pakolaista, tuon määrän pyörittäminen vaatii jo melkoisen hallinnon ;)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #39

Tämä ei kuitenkaan oikeuta toisen valtion alueiden valtaamista?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #59
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #62

Kosovoa ei ole tiettävästi liitetty Albaniaan?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #64

Kosovo revittiin irti Serbiasta, paljolti USAF massapommituksin. Suur-Albania projekti on vielä kesken ...

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1429593545035 -

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Suur-Albania -

Ilkka Luoma

Kaiken kaikkiaan hyvä kommentointiketju, mutta itse "salainen sopimus" jäi vähemmälle, koska se on monille venäjän uhan luojalle huono uutinen, kun USA joutui tilanteeseen, jossa venäläisten kortit tulivat parempaan jakoon - siis USA tarvitsee Venäjän Lähi-idässä, siksi solmuun lännenmies on alueella joutunut - vrt. Englanti/ Tony Blair ...

Ilkka Luoma

Ketju on keskimäärin hyvä ja asiallinen - joukkoon on eksynyt joitain harhahyppyjä, joihin on kyllä haettu vastaukset, mutta oleellinen asia koko topicissa on tämä:

[HS] "YHDYSVALTAIN ja Venäjän ulkoministerit John Kerry ja Sergei Lavrov päättivät ennätyspitkät neuvottelut Syyrian tilanteesta lauantain vastaisena yönä Moskovassa. Osapuolet kertoivat päässeensä yhteisymmärrykseen konkreettisista toimista Syyriassa mutta kieltäytyivät paljastamasta niitä.

”Minä tiedän ja Sergei tietää, että on ihmisiä, jotka tekevät kaikkensa torpedoidakseen aloitteemme”, Kerry kommentoi yöllä toimittajille. ”Ja mikä erittäin tärkeää, me tiedämme, ettei tuloksia välittömästi tule. Mutta meidän kärsivällisyydellämme on kuitenkin rajansa.”

YHDYSVALTALAISLÄHTEIDEN mukaan Kerry esitti Moskovassa Venäjän ja Yhdysvaltain yhteisen, sotilaallisen toimintakeskuksen perustamista Jordaniaan koordinoimaan sotatoimia Syyriassa. Neuvottelujen kestosta voi kuitenkin päätellä, että Syyrian tilannetta ja presidentti Bashar al-Assadin kohtaloa käsiteltiin laajemmin.

Ja jos venäläiseen neuvotteluperinteeseen on uskominen, on kaupankäyntiin liitetty muutakin kuin Syyriaa, ehkä myös ehtoja Ukrainan kriisin ratkaisemiselle.

Kerry saapui Moskovaan torstai-iltana ja tapasi presidentti Vladimir Putinin vielä myöhään samana iltana. Kerryn ja Putinin lähes kolmituntiset keskustelut venyivät yli puolenyön.

ULKOMINISTERIT aloittivat omat neuvottelunsa perjantaiaamuna, ja aikataulun mukaan niiden piti päättyä lounaaseen ja tiedotustilaisuuteen iltapäivällä. Kerry ja Lavrov jatkoivat kuitenkin neuvonpitoa myöhään yöhön.

Välillä ministerit kävivät Ranskan lähetystössä esittämässä osanottonsa Nizzan terrori-iskun vuoksi, välillä käväistiin kommentoimassa Turkin vallankaappausyritystä" - HS

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Reuters kirjoittaa yksityiskohtaisemmin:

Kerry meets Putin about cooperating against Islamic State in Syria

http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-s...

Ilkka Luoma

Nämä kommentit tuovat lisäarvoa koko ketjulle - uusia ja avaavia näkökulmia. Pohdittavaa lukijoille :)

Ilkka Luoma

... Milloin USA' n aloitteesta ennakoidusti sovittu "salainen yhteistoimintasopimus" Venäjän kanssa käynnistyy?

~ http://yle.fi/uutiset/aleppon_piiritys_syyriassa_t... -

.

Ilkka Luoma

Tämän jälkeen nyt kun on vastattu kaikkiin harhaisiinkin kommentteihin - vastataan vain topiciin liittyviin kommentteihin. Kommentoijia pyydetään lukemaan topic uudelleen - harhaiset kommentit poistetaan tämän jälkeen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kaikella kunnioituksella haluan huomauttaa blogisi laajuudesta. Miten kirjoituksesi vastaa otsikkoa "Venäjä sekä Yhdysvallat kohtaavat – käytännön pakosta"?

Jos kirjoittaisit selkeämmin otsikosta, voisit paremmalla syyllä pyytää kommentoijia pysymään asiassa:)

Ilkka Luoma

Matti, luitko tämän topicin, kokonaan?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ilkka, kyllä luin ja siksi kritisoinkin. Itse kirjoitit selkeän tekstin kommentissasi #90, joka vastasi hyvin otsikkoa. Siinä on suuri ero blogiisi, huomaatko itse eroa?

Muutoin annan arvoa sille, että vastaat asiallisesti kommentteihin siitä huolimatta, että näkemyksemme usein eroavat paljon.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #132

Kyllä. Kommentti on yleensä lyhyt vastuas johonkin. Itse kirjoitus on kohdaltani aina laaja katsaus asiaytimeen ja toivottavasti mahdollisimman moneen sivuosaan, jolla on vaikute itse ytimeen - siksi syntyy "pitkiä" kirjoituksia, samalla siinä on "jokaiselle jotain" - eri näkökulmista.

Toimituksen poiminnat