Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

”Vahvemman laki” – onko sitä, ja miten se keksittiin?

Mitä merkitsee vahvemman laki, ihmisen keksimänä, mutta luonnon käyttämänä keinona ylläpitää lajivahvuutta. Muussa eläinkunnassa jollain lailla vajaa ja puolustuskyvytön tulee liki aina syödyksi, vahvemman eduksi. Mitä eroa on ”vahvemman lailla”, evoluution sopeutumisella ja luonnonvalinnalla?

Nyt "vahva - vahvempi" ihminen yhtenä eläinlajin edustajana kävi todennäköisesti täysin puolustuskyvyttömien kimppuun Japanissa - veitsellä.

... Hyytävä ennakoinnin paikka ~ http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001227103.html -

 

Ihmiset kehittyivät inhimillisyyden saralla,

se tarkoitti kollektiivista huolehtimista vähäosaisemmista ja heikoimmista ihmisistä. Näin kapeaan ihmisen omaehtoisevoluutioon syntyi ohjelmallinen hyppykäsky, joka ohitti yhden päämoodeista - "heikon syömisen".

 

Aika-ajoin ihmisen historiassa on ilmentynyt vajaiden poistua, steriloitia, kastrointia ja joukkotuhoa – hyytävästi, kuten media tätä sanaa mielellään käyttää, pienemmissäkin tapauksissa – tehosteena. Nyt ”lajivahvan ihmisen tehostaminen” tapahtui Japanissa, jossa kehitysvammaisten asumis-ja toimintakeskuksessa aiemmin työskennellyt henkilö murtautui sisään ja tappoi – murhasi 19 täysin syytöntä ja puolustuskyvytöntä ihmistä, lähinnä kehitysvammaisia.

Vajaiden sterilointia tehtiin niin Suomessa kuin Ruotsissa, vielä 1950 -luvulla

[ ~ http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kulttuuri/klaus-haro-tarttui-ruotsalaisten-kipupisteeseen/ - ]

Mikä antaa ”terveelle ja vahvalle” oikeuden päättää kuka ja miksi steriloidaan lisääntymättömäksi? Mikä antoi tehostetun oikeuden likvidoida vaiaita/ epäsopivia 1930-1940 luvuilla miljoonin ihmisin? Kumpuaako joidenkin yli-ihmisten mielistä profeetallinen näky uudesta uljaasta ihmisestä, joka ei tunne heikkoutta eikä vajavuutta?

Onko luonnossa olemassa evoluution johdattelemana tämä kuuluisa ”vahvemman laki”?

 

...

EKSTRA

Suden luonto – ihmisen mielihalut

Sudet tappavat elääkseen – ei tiedetä yli 100 vuoteen suden käyneen ihmisen kimppuun, saati sitten normaalina yksilönä tappaneen ihmistä. Nyt myös kielletään eläinten käyttö kosmetiikka-teollisuuden tuotekehityskokeiluihin – ainakin EU –alueella. Saksan kolmas valtakunta teki ihmiskokeita vuosina 1941-1944, ehkä kuuluisimpana tohtori Josef Mengele 1].

1] --- http://fi.wikipedia.org/wiki/Josef_Mengele ---

 

Tiedetään ihmiskokeita tehdyn myös länsimaissa – tieteen nimissä, mielenterveyspotilaat, hullut ja kahjot joutuivat alistumaan tieteen ja tutkimuksen alttarille. Ihmiset ovat myös rääkänneet meediokulteissaan ja kuoleman lähettiläina lemmikkieläimiä 2], kuin kasvattaneen eläviä nahkoja pitkissä taloissa ihmisten turhamaisuuden iloksi ja näytöksi.

2] Ihminen yhtenä eläimen rääkkä omia lemmikkieläimiään

--- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/11/ihminen-yhten-elimen-rkk-elimi.html ---

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

...

AL | US | VU | BL | BL | PZ | BLOG 84070

 

DOC vahvemman_laki_27072016.doc – OpenOffice Writer

PVM 27072016

 

319 | 2983

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sinulla on tyypillinen väärinkäsitys. Luonnossa olosuhteiden koetellessa sopeutuvin selviää, eikä se läheskään aina tarkoita vahvinta ja aggressiivisinta.

Ilkka Luoma

1)
... Tämä avaus tulee repimään haavoja auki
Valkoisten kuin punaistenkin väkivalta sisällissotamme ajoilta on ollut tiedossa, kuten valkoisten murhaamien aseettomien punavankien suuri määrä. Tämän kaltainen sadistinen julmuus on ollut tuntematonta. On arvattavissa, että nyt aukeaa monet kielenkantimet. Valkoisten pilkkanimi "lahtarit" saa nyt oikean sävyn ja ilmeisen totuudenmukaisen lopputuloksen.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/lahtarit-ja-... -

...
2)
... Tänään elämme läntisen markkinatalouden näyttö- ja vertailutaloudessa, aikuisten kulutusjuhla maailmassa. Meille aikuisille on usein tärkeintä kasvavat asuinneliöt, lisääntyvät autojen hevosvoimat, useammat ulkomaanmatkat ja jatkuvat edestakaisin ajelut mökille ja kotiin … kotiin ja mökille. Elämme aikuisten maailmaa 1].

Mikä unohtui?

Me unohdimme erään vuosimiljoonaisen evoluution määräämän tavan – joka näkyy hyvin eläinkunnassa. Muu eläinkunta keskittyy evoluution voimakkaimpaan perimään – suvun jatkamiseen ja poikueiden/ pentujen täysiaikaiseen ja usein kokopäiväiseen kasvatukseen, ja niin kauan, kunnes koittaa vieraannuttaminen.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/eerikan-hata... -

...
3)Vahvemman laki on elämän peruskyksymys?

... Elämän peruskysymys
Tiedämme, että elokehämme ja oma elomme mahdollistuu biomassoista ja biosfäärin monimutkaisista, paljolti meille vielä avautumattomista "synkronoitumisjärjestelyistä". Me emme tiedä kuinka biosfääri kaikkinensa toimii - mutta olemme kuitenkin päättäneet kestävän kehityksemme pohjautuvan näiden järjestelyiden biotalouteen ja biomassojen hyödynnökseen - kasvua, jatkuvaa kasvua tavoittelevalla poliittisella ohjauksella. Tässä yhtälössä parametrit eivät muodosta kestävää biotalouden laskentafunktiota - rajallisesta ei voida kasvavasti ottaa.

Mikä on ihmiskunnan osuus biomassojen kokonaisuudesta?
Me ihmisinä edustamme hyvin pientä osuutta itse biosfääristä, luontaisena kierron osasena. Sen sijaan me olemme hallinneet ja käyttäneet viimeisten 300 vuoden aikana valtaosaa biokiertojen massoja ja energiaa - tässä on epäsuhta, joka näkyy mm. lajikirjon kutistumisena.
Toki voimme sanoa "ohjaamaamme biokiertoa" ihmisohjatuksi evoluutioksi", mutta luonto itsessään - mystisen käyttöjärjestelmänsä myötä, sitä siksi tuskin oli tarkoittanut. Suhteellisuuskäsityksemme on ylittänyt suhteettomuudellaan biosfäärin yleisharmonisen elonkierron väkivaltaiseksi itsekkyyshyödynnökseksi.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2012/04/elonkeha-jat... -

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kaikki johtuu sattumasta ja välttämättömyydestä. "Luonnossa olosuhteiden koetellessa sopeutuvin selviää", mistä seuraa, että sopeutuneiden geenit säilyvät seuraavaan polveen. Myös ne geenit, jotka eivät vaikuta sopeutumiseen sitä eikä tätä.

"Vahvuudella" ja "lajin edulla" ei ole evoluutiossa mitään merkitystä.

Ilkka Luoma

Sattuma on aina tietämättömyyttä ja/tai ymmärtämättömyyttä!

Sattumaa ei ideaalisesti edes ole olemassa – kaikella on syynsä (syysuhdeanalyysi), joka ikisellä tapahtumalla on aiheuttajansa. Tässä on se mallinnuksen ydin; hallita parametreja ja lähestyä, siis vain lähestyä (?) ennustamisen ”kelvin nollaa” - siis täyttä tietoa, joka sekin lymyää jossain – emme ole vain sitä löytäneet, vielä …

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #6

Tarkoitin tilastollista sattumaa. En tiedä, mitä Demokritos tarkoitti.

On tietysti oma filosofinen keskustelunsa, merkitseekö tiedon todellinen lisääntyminen sitä, että täydellinen tieto olisi periaatteessa mahdollista, mutta se ei oikeastaan kuulu tähän.

Vielä kerran siis: säilyviksi valikoituvat sellaisten yksilöiden geenit, jotka ovat sopeutuneet ympäristöönsä, mutta niiden geenien joukossa on paljon sellaisia, jotka eivät ole siihen sopeutumiseen vaikuttaneet. Niilläkin geeneillä saattaa kuitenkin olla yllättävä merkitys jonkin tulevan sukupolven tulevassa ympäristössä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Tiedon pilkkoutumisen vuoksi lopullista täydellisyyttä ei saavutettane. Tai sitten, jos kuitenkin näin käy - ei ole myöskään sattumaa!

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

sopeutumiskykykin voitaneen laskea vahvuudeksi, joten on sillä merkitystä.

mutta samaa mieltä, ehdottamasi muoto on kuvaavampi, sopeumastahan evoluutiossa on aika pitkälti kyse,
mm. vahvemmaksi kehittyneen lajin jallittamisesta kehittymällä itsekin, saalistaja-saalis, sopeutumiskykyisimmät pärjäävät päättymättömässä kisassa parhaiten.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Dinosaurukset saattoivat olla vahvimpia aikansa eläinkunnan edustajia - äkillinen muutos, ei sopeutumiskykyä ja pienet nisäkkäät selviytyivät, kiitämmekö niitä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Sudet tappavat elääkseen – ei tiedetä yli 100 vuoteen suden käyneen ihmisen kimppuun, saati sitten normaalina yksilönä tappaneen ihmistä."

Vuodelta 2007: Ontario man killed in wolf attack, coroner's jury finds

http://www.cbc.ca/news/canada/saskatchewan/ontario...

ja löytyy näköjään lisää:

Wolves killed Alaska teacher in 2010, state says

http://www.adn.com/outdoors/article/wolves-killed-...

Ilkka Luoma
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jaa :)

Uraani halkeaa
Ja tuottaa lamppuun valkeaa
Mutta millään muilla mailla
Kuin Suomella se ei oo riskiä vailla

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Lokki vie sorsapoikueesta jonon viimeisen.

Ilkka Luoma

Ehkä se on helpoin - Leijona saalistaa aina sen heikoimman tai poikasen.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

No 13,
Niinpä. Luonto itsessään pyrkii siihen, että vahvemmat sukujaan jatkaa ja heikot karsiutuu.
Ihmiskunnan kannalta Arvo Ylppö, meidät skrababullat pelastanut ei ole mikään sankari.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

Mitä ilmeisimmin Arvo Ylppö kommunikoi aktiivisesti Saksan kolmannen valtakunnan lääkärikunnan kanssa ja sai varmaankin vaikutteita eri tyyppisistä "rodunjalostamiseen" liittyvistä tekijöistä (?) ...

Joka tapauksessa Ylppö oli suuntautunut Saksaan - ja teki paljon hyvää vauvojen ja lasten eduksi!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #27

Heikkojen vauvojen ja lasten eduksi, minunkin, kyllä. Ihmiskunnan etu ei kuitenkaan ole että heikommille yksilöille taataan suvun jatkuvuus.
Tähän asiaan ei politiikka liity.
Natsien rodunjalostushan loppui jo alkumetreille.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #28

Kolmannessa valtakunnassa ilmeinen tahtotila oli eliminoida heikkoja - homoja, mielisairaita, väärin uskovia, vajaamielisiä jne --- suosittiin vaaleaa, sinisilmäistä urheilevaa juuri oikein ajatteleviä nuoria - miehet sotimaan ja naiset synnyttämään. SS-siitti sopivia kunnostautuneita naisia!(?)

Ilkka Luoma

Btw. katselin pihassa kun oravaemo siirsi poikasiaan, yksi kerrallaan - suussa kantaen, teki viisi matkaa, kun siirsi syystä tai toisesta pesää - "mukulat" kiltisti emon suussa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yksilö ei selviä, oli miten vahva hyvänsä. Se on määritelmällisesti varmaa. "Yksilö" merkitsee sellaista geenejä kantavaa yksikköä, joka syntyy ja kuolee.

Geenit säilyvät, suureksi osaksi sattumalta.

Ilkka Luoma

Sattumaa on niin kauan kuin on tietämättömyyttä :)

Yksilö on ihmisten osalta henkilötunnuksellinen osa kuolemattomuuden ketjussa, jokainen joka nyt elää on jo "elänyt" perintötekijöidensä kanssa "alun haman tapista" saakka!

...
Kuolemattomuus

[2013 " ... Jatkumon osa-aikainen pala

Olemme osa sellaista jatkumoa, jolla ei ole meidän mittakaavassa alkua eikä loppua. Jokainen meistä on superlottovoittaja perimäketjussa, joka hipoo kuolemattomuutta. Evoluutio ei välitä meidän rajallisesta videofilmistä jolla on alku ja loppu. Evoluutio välittää vain jatkumosta, jolla on hitaiden muuttujien sopeutuma kokonaisvaltaisuudessa, jota kutsumme biosfääriksi. Tämä biosfääri on toistaiseksi ”kuolematon”.

Biosfääri 2] on saanut alkunsa kaukaa aikakausilta, jolloin ei ollut kuin pienen pieni ”virhe” täydellisessä harmoniassa 3], jota voidaan määrittää pienen pieneksi hetkeksi jälkeen, kun kaikki räjähti 4]. Räjähdys oli täydellinen – ja se oli jatkumo jostain sellaisesta, jota Albert Einstein eikä Kari Engvist´kään 5] hahmottaneet mitään ”kaiken kaavaa” – nyt on tähän mennessä syntynyt vain kaava E=mc2 6] – eikä lopultakaan muuta – ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/saikeista-ha... -

Ehkä vähän ohi topicin?

Käyttäjän PaulaSookari kuva
Paula Sookari

Ajattelen että laki suojelee niitä, jotka toimivat lain mukaan. Ei ole väliä onko heikko tai vahva. Vahva on usein suuremman vallan käyttäjä, vaikeammassa asemassa ja vastuussa monista asioista, jolloin lain noudattaminen on hankalampaa. Laki ei ole hoitamista, eikä takaa kenellekään pitkää elämää, vaan turvaa hyvin toimiessaan rehelliselle mahdollisuuden elää, yrittää ja huolehtia niistä, joista on vastuun ottanut. Laki on järjen käyttöä.

Toimituksen poiminnat