Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Virukset tappavat tehdäkseen tilaa uusille

[... nyt myös poliitikot ja päättäjät ovat hoksanneet sen, minkä tutkijat ja eri alojen asiantuntijat tiesivät jo eilen. Maapallolla erilaiset virus- ja bakteerikannat ovat samanlaisessa evoluution muutoksessa kuin ihmisetkin... tilattiinko juuri nyt sikaflunssarokotteet turhaan, vai ovatko virukset muuntumassa rokotteiden ulottumattomiin - tehdäkseen selvää liian suurista populaatioista?]

Maapallon eliöstö kaikkinensa on kokonaisuus, jota säätää syyn ja seurauksien hienorakenteinen ja monimutkainen mekanismi. Kuinka paljon bakteeri- ja viruskantoihin generoituu muutoksia ihmisen omasta sormeilusta, joka vääjäämättä teki mm. ilmastonlämpenemisen?

...

...

Tunnetusti lämpimässä ja kosteassa - itiöt, bakteerit ja mm. homeet kasvavat kiihtyvästi - kuten tässä ruisleivän pinnalla. Kuvan homekasvusto imee kasvualustaansa kuten ihmiset tekevät maan päällä koko luomakunnan yhteiselle maapallolle. Emme tiedä mitä kaikkinensa ilmastomuutokset aikaansaavat laajassa tarkastelussa. Ihminen on lisääntynyt yli äyräidensä muistuttaen homeviljelystä joka päiväisen leipämme päällä.
...

.

[04022007] --- Huomaamme usein, kun jokin eines tai muu ruoka-aines on jäänyt lämpimään siihen syntyneen kauniita homeiden ja muiden itiöiden "kukintoina ja kuvioita". Lämmin ja kostea ilmanala runsastuttaa kasvustoa, niin hyödyllisinä kuin haitallisina ilmiöinä.

Luonnossa itsessänsä ei ole ilmaisua "haitallinen ja hyödyllinen" - vaan kaikilla on osansa. Lintuinfluenssa on osa maailman evoluution kokonaisjärjestelmää kuin rotavirus ja Afrikan ebolat ja marburgit. Viruksien ja bakteerien muuntumo jatkuvana kehitysvirtana on haaste elonkamppailussa niin ihmisille kuin muillekin eläimille.

Suomessa poliitikot ovat ymmärtäneet tänään sen, minkä tutkijat tiesivät jo eilen. Poliittinen järjestelmä ja demokratia äänestysmekanismeineen ajaa ehdokkaat ja paikan tavoittelijat miellyttämään äänestäjiä ja kansalaisia. Totuuden sanominen on usein surma, koska epämiellyttävät asiat eivät avaa sanoina ja asioina ovia Arkadianmäelle.

Ilmasto lämpenee, hiukkaspäästöt kasvavat ja luonnon normaali itsessänsä tapahtuva muuntumo suuntautuu "normaalista poiketen" sellaisille alueille, joissa kokonaishallintaa maailmanjärjestyksenä ei enää ole.

Maapallon elo- ja biomassasta syntyy orgaanisesti valtavat määrät uusia lisääntymiskelpoisia lajeja, versioita ja kehityssuuntia. Viruksien ja bakteerien osuus maapallon elossa ja sen säätelyssä on ratkaiseva.

Ihminen taistelee yhtenä osana maapallon elosysteemiä yhteisten eliörakenteiden materiavarastoista. Me käytämme osuuttamme ajattelematta sen seurannaisvaikutuksia muihin systeemeihin. Maapallo on jättiläismäinen symbioosi, joka on toiminut miljardeja vuosia. Ihmisen vaikute massiivisena toimintana on ottanut osaa vain muutaman sata vuotta.

Nopeus, hallittavuus ja sopeuma ovat maapallojärjestelmän arvo-osuuksia, joiden merkitystä evoluutiossa emme ymmärrä. Sen sijaan olemme ymmärtäneet omat pyyteemme, tavoitteemme ja näköalattomuuden tavoitellessa itsellemme enemmän mitä meille "maapallollisessa käyttöjärjestelmässä on osuudeksemme laskettu".

Ei vain ilmastonmuutos ja lämpeneminen, vaan myös ihmisen sormeilu kaikkeen, mistä meille "hyödyllistä" kehitystä on saatavilla - tämä yksilöllinen ihmiskeskeinen markkinatalous suosii yhtä lajia ja tämän valtapyyteitä - meitä ihmisiä.

Emme osaa kokonaisvaltaisesti antaa arvoa maalle [raaka-aine], vedelle [raaka-aine ja energian siirtäjä], tulelle [uuden luoja] ja ukkoselle [käynnistäjä], joilla jo luonnonkansoille oli osuus harmoniasta, jota kunnioitettiin itsestään selvänä selittämättömänä osana maailman järjestystä.
 

Maailma on täynä hidasmuuttujia, joista emme tiedä mitään!

Me emme tiedä mitä tarkkaan ottaen ympärillämme tapahtuu, koska emme hallitse pienimpiä hyvin hitaasti tapahtuvia muutoksia aineksien pienimmissä osasissa. Emme ymmärrä niiden kokonaisvaikutteisuutta toisiinsa, emme ymmärrä energian ja materian hiuksenhienoja vaihtuvuussysteemejä.

Viime kädessä muutokset tapahtuvat "syvältä [pienuudesta] ja kaukaa [tähtien takaa]" vaikuttaen näkemäämme ympäröivyyteen peruuttamattomasti - eilisen vaikutus tekee tänään sen meille, mille emme enää mitään mahda huomisen muunnoksina, joiden rakenne on meille arvoitus.

Ihminen on sormeillut maapalloeliöstöä yli osansa. Siirtelemme, muuntelemme ja muokkaamme materia- ja energiavaroja sellaisella vauhdilla, että luonnon vuosimiljoonainen kehitys sekä vuorovaikutus häiriintyvät ja muuntuvat itse luonnolle hallitsemattomalla tavalla [sattumaan on tuotu uusi tuntematon muuttuja]. Seuraukset ovat vieläkin enemmän kaoottiset kuin luonnonjärjestys antaisi ymmärtää. Me kiihdytämme kaikille tuntematonta kehitystä.

Ihminen on osa luontoa ja kaltaisemme tapa toimia on osa ihmisyyttä. Olisiko kuitenkin niin, että maailmanjärjestys on tarkoitettu juuri siksi, mitä nyt ympärillämme tapahtuu? Onko maapallo sittenkin prototyyppi ja tuotekehityshautomo, jossa yhtenä kokonaisuuden osana testataan muunnoksia myöhempää sarjavalmistusta ajatellen. Onko ihminen osa koneistoa, jossa sen olemassaololle on jo säädetty tuleva toteuma.

Seuraava ajanjakso voi kuitenkin olla ehkä pieneliöiden valtakautta, jossa juuri nämä tapahtumatekijät viruksina, bakteereina ja muina pieneliöinä raivaavat kokonaisuudelle haitallisen osan - ihmisen - pois maailmanjärjestyksestä. Me vain aloitimme sen kiihdytyksen muutama sata vuotta sitten, ymmärryksestä, että olemme luomakunnan kruunu.
.

.

....................
Juuri nyt meillä Suomessa poliitikot lupaavat kilpaa hoivaa sekä hyvinvointia ja sitä myöten lisääntyvää kulutusta -- poliitikkojen ymmärtämättä, että ei raha ihmistä ja äänestäjää tee onnellisemmaksi, vaan yhteenkuuluvuus, huomioonottaminen, kuunteleminen ja osallistuminen - kaikkea ei mitata rahassa ja kulutuksessa.

Elämisen taso syntyy pienemmilläkin panoksilla ja tasapuolisemmalla jakaantumisella. Liialliset lupaukset ovat vieneet koko eliörakenteen epätasapainoon, jossa itse luonto on käymässä syy-seuraussuhteeseen elimoidakseen sille "haitalliset tekijät".
...................

...................
KESKUSTELU ------ TIEDE
Ilkka Luoma    

http://ilkkaluoma.blogspot.com

..........................................................................
Aiheesta linkkejä:
Virukset
-- http://fi.wikipedia.org/wiki/Virukset
Bakteerit -- http://fi.wikipedia.org/wiki/Bakteeri
Itiöt -- http://fi.wikipedia.org/wiki/Iti%C3%B6
Homeet -- http://www.ttl.fi/Internet/Suomi/Tiedonvalitys/Verkkolehdet/Tyoterveiset/2003-01/07.htm
Ebola -- http://fi.wikipedia.org/wiki/Ebola
Marburg -- http://en.wikipedia.org/wiki/Marburg_virus
Rotavirus -- http://en.wikipedia.org/wiki/Rotavirus

Kuva:
DSC_6900.JPG
. 4. helmikuuta 2007, klo 11:26. Copyright by Ilkka Luoma 2007. Kuvaa saa käyttää vapaasti yllä olevan kirjoituksen yhteydessä.
Linkki kuvaan:
-- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/379094385/ --    

Kuvateksti:
Tunnetusti lämpimässä ja kosteassa - itiöt, bakteerit ja mm. homeet kasvavat kiihtyvästi - kuten tässä ruisleivän pinnalla. Kuvan homekasvusto imee kasvualustaansa kuten ihmiset tekevät maan päällä koko luomakunnan yhteiselle maapallolle. Emme tiedä mitä kaikkinensa ilmastomuutokset aikaansaavat laajassa tarkastelussa. Ihminen on lisääntynyt yli äyräidensä muistuttaen homeviljelystä joka päiväisen leipäämme päällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Hantta (nimimerkki)

Voit vain kuvitella minkälainen katastrofi se olisi maailmassa jos afrikassa ei kuolisi niin paljon ihmisiä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kaverini isä tekee työkseen virustutkimusta. Hän sanoi toistakymmentä vuotta sitten, että tutkijat eivät pysy mukana virusten muuntautumisessa. Niin nopeaa ja tehokasta se on. Esim. antibiootit; virus "hyväksyy" antibiootin hyvin nopeasti ja muuntautuu sille(kin) vastustuskykyiseksi.

Antibioottiveden käyttö viljelyssä (mm. Espanja; tunnistat antibioottivedellä kastellun vihanneksen omituisesta kitkerästä sivumausta; jäävuorisalaatti, kiinankaali, tomaatti...) on kasvattanut etanakantaa, lisännyt punatautia ja kasvattanut punatautiöttisen kokoa. Sitten on kalanviljely, hormoneilla kasvatetut lihaeläimet (aiheuttaa mm. naisille lisääntynyttä karvankasvua säärissä, rinnassa jne)
Jne jne

Hantta,
onko sinusta oikein, että Afrikka maksaa Länsimaiden "kehityksen" ja "sivistyksen"? Voi vain kuvitella millainen katastrofi Länsimaat ovat Afrikalle. Ja sitten täällä rutistaan seurauksista so. pakolaisista (ilmasto-, sota-, poliittinen vaino- jnepakolaisista). Oi sivistyksen mittaa ja määrää!

Ilkka Luoma

Mm. Suomessa lääkärit ovat määränneet kuuluisaa V-pen Megaa aivan liian herkästi - tuo seikka vielä "maksaa" paljon ihmisille ja yhteiskunnalle.

Jukka-Pekka Vasara

Hä, miksi mun ennustukseni Nokiasta piti sensuroida? Onko sulla sukulaisia / itse siellä töissä ja paljastin Suuren Salaisuuden ? :D

Hantta (nimimerkki)

Kommentti 2. Ylivoimaisesti suurin syy afrikkalaisten ongelmiin on afrikkalaiset itse ja se on liian kova syntyvyys, tähän tahtiin jos se jatkuu niin ei ole paljoa tehtävissä heidän ongelmiinsa, näin on sanonut myös suurin osa asiantuntijoista. Maailman naiviudesta ja kaksinaismoraalista kertoo hyvin se kuin Obama piti kuuluisan puheen afrikasta hän sanoi että afrikkalaisten on otetteva itsestään niskasta kiinni ja lopetettava ainainen syyttäminen koloniamismiä kaikista heidän ongelmistaan, puhe sai lostavan vastaanoton maailmalla, myös afrikassa ja maailma taputti käsiään, mutta voin vain kuvitella millaisen vastaanoton se olisi saanut jos Bush olisi pitänyt täysin saman puheen.

Ilkka Luoma

4#
Ei ole ainakaan minun osalta mitään sensuroitu, perusperiaate on vapaa mielipiteen ilmaisu, ellei se suoraan parjaa jotain ihmistä nimeltä - enkä luen tähän kategoriaan itseäni. Siis ei sensuurille :-)

Sen sijaan virukset sensuroivat reseptoreita saavuttaakseen immuniteettiä, tässä sodassa ihminen häviää vääjäämättömästi!

Ilkka Luoma

5#
Millainen mm. Afrikka, Amerikat ja Australia olisivat ilman valkoisen miehen miekan ja ristin kosketusta?

Obama pitäessään ko. puheen, ilmoitti sanattomasti samalla, että USA ei pidä mitään suojatulleja afrikkalaisille tuotteille - näinhän ei todellisuudessa ole. Samalla Obama ilmoitti ilman sanoja, että he eivät millään tavoin edes yritä puuttua afrikkalaisten maiden sisäisiin asioihin.

Suurin ongelma on ostovoima, joka manipuloituu markkinataloudessa - amerikkalaiselta menee esim. ruokaan noin 15 prosenttia kokonaisansioista - kun taas Afrikassa tuo luku liene lähempänä 70:tä!

Veera Hölttä (nimimerkki)

Virukset aikaansaavat ihmisiltä mielikuvituksellisia mietteitä, fobioita ja uskomuksia. Viruksien tehtävä ei ole selvä, mutta sen me tiedämme erinomaisesti, että ne haluavat lisääntyä ja puolustaa sitä kykyä. Se, että viruksien tehtävä on padota liikakasvua, on ihmisen mielikuvitusta. Virus on samaa eliöyhteisöä kuin mekin, ja se on se vanhin "atomikasauma jatkuvuuden vientikyvyllä" ja kantaa mukanaan pisimpää perimää. Kaikkihan alkoi siitä kun olemattoman pieni kohtasi toisen samanlaisen ---

Hantta (nimimerkki)

Kommentti 7. "Millainen Afrikka, Amerikat ja Australia olisivat ilman valkoisen miehen miekan ja ristin kosketusta" No ainakin Pohjois- Amerikka ja Australia olisivat vieläkin kehitysmaita. "Suurin ongelma on ostovoima joka manipuloituu markkinataloudessa" Suurin ongelma on ostovoiman puute niinhän se on aina köyhissä maissa mutta ylivoimaisesti suurin syy ostovoiman puutteeseen on yli syntyvyys ei yksinkertaisesti riitä ruokaa ja töitä, mitä tulee markkinatalouteen niin haluasitko että Afrikan maat siirtyisvät esim.kommunismiin?

Jori Jokinen (nimimerkki)

Ysille.

Kuka määrittää kehitysmaan, kehittyvän maan ja kehittyneen maan?

Saara Kujala (nimimerkki)

10
Nuo määritykset ovat tehneet markkinatalousihmiset, lähinnä Euroopasta ja Yhdysvalloista.

Ilkka Luoma

Eräs ulkoavaruuden ilmiöihin perehtynyt humanoidi kertoi, että virukset saavat ohjauskäskynsä avaruuden taustasäteilystä :-) !!

Se oli avaus se, ja kalja meni väärään kurkkuun...

Saara Kujala (nimimerkki)

olen minäkin noita myöhäisen yön humanoideja tavannut :-)

Ilkka Luoma

9#
entä jos kaikilla maapallon ihmisillä olisi tuo mainostamasi ostovoimanpuuteongelma - siis jos jokainen omaisi saman ostovoiman kuin esim. amerikkalaiset (USA)?

Henry Rytkönen (nimimerkki)

Yllättävän paljon puhutaan ja uutismeuhataan sikalunssasta, kun taas mm. täällä US-lehden puolella Ilkka Luoma muistuttelee uutisesta toiseen, että maailmalla kuolee joka päivä 4300 lasta likaisen veden bakteereihin ja viruksiin, se ei tunnu mediaa eikä lukijoita kiinnostavan!

Virukset ovat mysteereitä, niiden tarkoitusta ei tunneta, eikä niiden ohjausmekanismeja tiedosteta.

Saara Kujala (nimimerkki)

Ikävä kyllä nuo viattomat lapset kuolevat liian kaukana meistä, kiinnostus herää vasta sitten, kun kuolema kolkuttaa oviamme. Emme edes koe häpeää aiheesta :/

Ilkka Luoma

On paljon muitakin viruksia ja bakteereja joiden uhriksi jää paljon enemmän ihmisiä kuin nuo 4300 lasta - mutta nekään eivät kiinnosta meitä, koska ovat riittävän kaukana ja lopulta sehän noiden muiden oma vika.

Saara Kujala (nimimerkki)

Nuo muutkin ovat meistä niin kaukana, että Sodankylän yhden varusmiehen 40 asteen kuume tuntuu tärkeämmältä, väheksymättä varusmiehen kipuja ja tuskaa.

Ilkka Luoma

Vaikeimmat virukset odottavat meitä suomalaisia oven takana, jätevesilaitokseme laskevat luontoon kirkkaan, mutta tappavan virukisa ja bakteereja kihisevän myrkkyveden, noissa vesissä muhii vaarallinen mutantoituminen, ja se vie kehityksen suuntaan, jonka perässä emme enää ehdi juosta. Nyt kiinnitetään vain huomiota fosforiin ja typpeen, jotka eivät ole myrkkyjä - vaan rehevöittäjiä.

Entä sitten, kun nuo "puhdistettujen" jätevesien virukset ja bakteerit saavat kylmäkestävyyden?

Henrik Mattsson (nimimerkki)

Kukaan ei puhu eikä vaadi jätevesiltä puhtautta, nehän menevät kuitenkin vain luontoon, kyllä se puhdistaa. Kriisi patoutuu!

Lars Kukko (nimimerkki)

Ennakkoluuloton kirjoitus viruksista, joista todellisuudessa emme tiedä paljoakaan!

Toimituksen poiminnat