Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Sähkö – virta, jonka huippukäyttö karkaa yhä suuremmaksi

(Media uutisoi |* sähkön huippukäytön käyneen jo 15 100 MW tehon tarpeessa viime talvena – kovien pakkasten aikana, varsinkin kun sähkösaunat kytkettiin kuumenemaan lauantai-iltana)

|* ~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sahkon-huippukulutus-suomessa-moninkertaistunut-1970-luvusta/5643182 -

 

[ … kuluttaja Erkki sanoo, ettei hänen pieni kulutuksensa näy missään – ei näykään, mutta kun se monikertaistuu miljoonalla – ollaan jo suurissa lukemissa. Enhän minä, mutta nuo muut. Kaikki eivät tuhlaa, eikä kukaan tunnusta tuhlaavansa. Silti vuodesta toiseen sähkön piikkikäyttö nousee liki aina huippulukemiin … ]

Tuo kasvuluku 15 100 MW |1 tehontarpeena kertoo omaa kieltään! Oletko ikinä luetteloinut kaikki ne kotitaloutesi sähkölaitteet, joissa on 230 voltin pistoke töpseliin? Kun lähdit lapsuudenkodistasi, niin minkä sähkölaitteen ostit ensin ja missä järjestyksessä seuraaviksi mitäkin.

Kerrotaan, että pelkkä stand by -valo kuluttaa Saksassa yhden ydinvoimalan verran sähköä!(?)

 

Oletko pohtinut säästämistä?

[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58377-kaytamme-liikaa-energiaa-oletko-valmis-puolitukseen - ]

Meillä on eräs Euroopan halvimmista sähköistä. Olemme yksiä suurimpia kuluttajia. Energiaa on loputtomasti - mutta saamme sitä vain rajallisesti. Energia muuttaa materioita ja materiamuutokset ympäristöä. Oletko valmis puolittamaan oman energiankulutuksesi? --- [2011 US_P/IL]

 

Kulutushokema jäytää kansakuntia – näyttö- ja vertailutaloudessa

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/01/kasvunhokema-saavuttaa-maallisen.html - ]

Amerikkalaiset ovat oikeasti toivoneet, etteivät kiinalaiset saavuttaisi heidän elintasoaan |2 - onhan se ymmärrettävää, koska silloin saamme suurimman rakennusurakan, täytyy rakentaa kaksi uutta maapalloa. USA ei voi ajatella, että kiinalaiset ajaisivat yhtä taajaan yksityisautoillaan kuin he itse.

Amerikkalaisilla on demokratiavaje ymmärryksessä, että myös kehittyvät maat haluavat heidän esikuvillaan maistaa kulutuskasvun autuaallista mannaa. Nyt myös venäläiset ostavat kilpaa heinäladon kokoisia maastureita - heilläkin on sama ostamisen ja näyttämisen oikeus, kuin on henkisesti taantuvissa länsijuhlan kulutusmarkkinamaissa! --- [2007 BL_IL]

 

Sähköä – enemmän sähköä

[2007][ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/02/niin-sahkon-kuin-vedenkin-pitaa-virrata.html - ]

Sähkö ja vesi ovat kuten rauta- ja maantiet, yhteiskunta säätelee niitä ja vastaa saatavuudesta, toimivuudesta ja kehityksestä ympäristötekijät huomioiden. Ollaan suurremonttien edessä|3, kokeilu markkinamekanismeista sähkön osalta voidaan päättää epäonnistuneena kokeiluna.

Voimme palata yhteiskuntavastuun aikakauteen, viisastuneina niin menneistä kuin nykyisistäkin virheistä. Silti kansalaiset eivät enää tule saamaan Euroopan halvinta sähköä, tältä osin kulutusjuhlat ovat ohitse.

|1 (M)W ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Watti -

|2 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22691-kiina-kasvaa-nopeammin-kuin-maallinen-kestokyky-sietaa -

|3 Hehkulamppujen vaihto LED-lampuiksi ei riitä; nyt ajatellaan, että ”kuluttavat niin vähän, että palakoot pidempään”!

 

 

ED

JK [06022016][LAINAUKSET]

[HS] Kuka teki ratkaisevat päätökset – miten valtionyhtiön sähköverkko siirtyi kansainvälisten sijoittajien hallintaan?
http://www.hs.fi/kotimaa/a1454658082635 - [IL]... Kun vaaditaan varmuutta, pitää siitä myös maksaa. Olisiko ollut viisainta siirtää koko sähköverkko tuotannosta aina kulutusliittymään saakka valtion omistamaksi siirtovarmuusyhtiöksi?

[HS] Kuluttaja-asiamies jatkaa neuvotteluja Carunan kanssa – ryhmävalitus ja ryhmäkanne yhä esillä
http://www.hs.fi/talous/a1454651042058 -...[IL]... On aika käsitellä yleishyödyllisten yhteiskuntavälttämättömyyksien omistusperusteet ja voittopyyteet!

[MTV] Näin Jyrki Katainen sanoi sähkönsiirron hinnasta pääministerinä ja näin nyt ~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/nain-katainen-sanoi-sahkonsiirron-hinnasta-paaministerina-ja-nain-nyt/5723114 -...[IL]... Aika sähköistää muistot, Jyrkilläkin.

[IL] Molemmat ”pojat” (Katainen ja Jan Vapaavuori) pakenivat Suomesta, toinen vähän hienostuneemmin. ~http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/kokoomuslaiset-poliitikot-sossivat-kansa-maksaa-sahkoyhtioiden-satojen-miljoonien-investoinnit/?shared=308540-999615c6-500 –

[IL] Jäämme odottamaan mitä todellisuudessa sähkön toimitusvarmuuden hintalappu on ja ketä investoinnit työllistävät. ~http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2016/02/03/carunan-hintapiikin-tausta-energiavirasto-kaansi-takkia/20161320/12 -

[YLE] Haavisto: Vastuu Fortumin kaupoista koko hallitukselle ~http://yle.fi/uutiset/haavisto_vastuu_fortumin_kaupoista_koko_hallituksella/8645784 -... [IL] Poliitikot pallottelevat. Onko edustaja Pekka Haavisto poliitikko?

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoitaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

AL | US | BL | BL | VU | PZ | BLOG 85480

 

DOC electric_flow_06082016.doc – OpenOffice.org Writer

PVM 06082016

 

494 | 4978

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Ilkka Luoma

Ehkä unohdamme hyvien aikojen koittaessa tämän säästäväisyyden, mutta tämän me muistamme aina sähkön ympäriltä, kun monopolilla tehtiin Lilius-syndrooma [2005]

" ... YLE:n AamuTV haastatteli Etla/Eva:n toimitusjohtajaa Sixten Korkmania, joka elinkeinoelämän edustajana totesi palkansaajien luottamuksen rapautuneen Fortumin optioista, jotka laaja kansalaiskeskustelu on yksimielisesti tuominnut. Onpa sangen mielenkiintoista, että vasta nyt tapahtui herääminen pääomalinnakkeessa, kun eduskuntakin nosti räpylät pystyyn. Korkmanin oikeusvaltio toteamuksen jälkeen hän olikin valmis hautaamaan asian ja luullen kantaneensa elinkeinoelämän osallistumisvastuun kiusalliseen koko kansaa puhuttaneeseen asiaan. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/etla-evan-si... -

.

Juhani Nurminen

Heh - ja enemmän heh.

Jos teet kotona ruokaa niin "keksi vaikka" käyttää sopan valmistamiseen painekattilaa! Valmistusaika puolittuu, energiankulutuskin melkein.

Jos teet viikossa yhden keiton käyttäen painekattilaa, verrattuna normaaliin keittämiseen, niin säästyneellä energialla pidät tv:n, dvd:n, ja kännykän laturit päällä kaksi vuotta.

Toki voit aina nyppiä virtajohdot irti, ja kuvitella: nyt säästän!

* * *

Ja myös: jätä autolla ajamatta kilometri, kulje se kävellen. Paljonko säästät?

Pese ikkunat vain kerran vuodessa, älä kahdesti - onko auto pakko pestä tänään, vai voiko laiska ihminen siirtää sen huomiseen, jne...?

* * *

Mitä meni tänään sekaroskiin?
-paljonko energiaa?
-entä syötävissä olevaa ruokaa?

Ilkka Luoma

Ihmisen energian nälkä on kasvava ilmiö –

hyötysuhteiden kehittymisestä ja energiaverotuksesta huolimatta. Elintasomme mitataan näyttö- ja vertailutaloutena 1] ja noihin liittyy väkevästi energeettinen osio muunneltaessa materioita meitä palveleviksi tuotteiksi, välineiksi, kulkuneuvoiksi kuin lämmöksi ja viilennykseksikin. Enemmän energiaa, enemmän materiamuutoksia ja lopulta enemmän ympäristömuutoksia 2].

Miksi meidän on niin vaikeaa vähentää energiankulutustamme?
[2006] ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/03/miksi-on-nii... - blog - ]

Miksi meidän on saatava lisää, enemmän ja useammin. Mikä on meidän energiankäyttö ihmisinä yhtä biomassakiloa kohden. Helppo veikata enemmän kuin millään muulla eliölajilla. Syömmekö muiden mahdollisuuksia – vai onko sama millaista biomassaa kuolonhetkellä biokiertoon kiertyy?

Mikä on meidän ihmisten välinen energiankäyttö ja materioiden muuntelu –

… helppo tämäkin arvata; markkinataloudet kuluttavat enemmän kuin kehitysmaiden ihmiset 3]. Näin palaamme jälleen tuohon markkinamekanistiseen kulutushoettuun 4] näyttö- ja vertailutalouteen.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/09/ydinenergias... -

.

Ilkka Luoma

... Nyt vielä vähän sähköautoja, entä 5-10 vuoden kuluttua? Ydinsähkölläkö ladataan, vai onko aurinkopaneeleja kohta joka katolla?

~ http://www.mtv.fi/lifestyle/autot/artikkeli/stt-sa... -

Luo painetta vakaaseen ja jatkuvaan sähkön syöttöön - ydinvoima?

Juhani Nurminen

Olet "lyhytnäköinen"(?)

Viiden vuoden kuluttua - no jaa...

Kahdenkymmenen vuoden kuluttua: mihin tarvitaan autoja?

Ilkka Luoma

Nykyinen markkinatalouselämä näyttö- ja vertailutalouksineen siivittää eloa siirtelemällä itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen - nyt tarvitaan auton perään jo peräkärrykin, niin paljon on siirreltävää ;)

3] Siirtymistä paikasta toiseen – robotoituna? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/154969-... -

Näyttö- ja vertailutaloutemme on suuruutta,
[ … ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131588-... - ]
… nopeutta, hintavuutta ja harvinaisuutta. Meidän on jotenkin erottauduttava muista – ja tämä vertaileminen ja näyttäminen alkaa jo kuulemme leikki-ikäisistä, kun omia leluja viedään näytille hoitopaikkaan – näin kilpavarustelu alkaa jo lapsuudesta, näinkö evoluutio on asian määrittänyt?.

...

Ilkka Luoma

... Ennätyshalpaa sähköä, ei Kannusta säästämään. Ainakin vielä jokin lyhyt aika sitten ---

~ http://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/mukavuu... -

.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sähkön suhteen pitää aina muistaa se, että meillä ilmasto vaihtelee sen 70 astetta vuodessa.

Kun on kaikkein kylmintä ei tuule.

Mie haluaisin säästää sähkölaskun hinnassa, mutta jo nyt siirtohinta on huomattavasti suurempi sähkön osuus.

Ilkka Luoma

Lisäksi unohtuu helposti kiinteä kuukausimaksu, joka on esimerkiksi Savonlinnassa liki 18 euroa ja Helsingissä muutama euro.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Itsellä verot(ALV ja sähkövero) muodostavat suurimman osan sähkölaskusta 42%. Veroton siirto 26% ja energia 32% perusmaksuineen.

Ilkka Luoma

Suomessa oli pitkään, ellei vieläkin yksi EU' n halvimmista sähköistä - on parempi että sähköyhtiöiden suurien monopolivoittojen sijasta kerätään tätä "ylijäämää" veroina tulontasausrahastoihin :)

Ilkka Luoma

... Sähkökauppa käy kuumana, kuten aikanaan mobiililiittymät ja sitä ennen ulkomaanpuhelut ...

~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/saitko... -

Nyt kilpaillaan itse sähkön kiinteällä kuukausihinnalla. Siirrossahan on myös oma kk-maksu!

Ilkka Luoma

... Oikeansuuntaisia massaprojekteja, joiden kotimaisuusaste tulisi säätää huippuunsa. Samalla olisi huomioitava mitä muuta tuohon suurprojektiin voisi sisällyttää - esimerkiksi tiedonsiirron valokuitukaapelit?

~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ksml-s... -

.

Toimituksen poiminnat