Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kun Venäjä ja Yhdysvallat kohtaavat: Lavrov & Kerry

(Media ja koko maailma arvuuttelee mitä tämä kaksikko saakaan aikaiseksi – polttopisteessä Syyria |1, Syyrian kansa ja ydinasesuurvaltojen roolit ja asemoituminen uudessa uljaassa maailmassa, joka sotiin, mutta ei haluaisi sotia – vaikka aina kuitenkin sotii sanottuaan ”ei enää koskaan” jälkeenkin)

[ … kansalainen Erkki on pitkään pohtinut miksi me sodimme, miksi me haluamme enemmän kuin olemme ja tarvitsemme, ja miksi eräät haluavat olla maailman napa. Erkkiä ihmetyttää mediamme yksipuolisuus – se tekee aina Venäjästä uhkaa ja Yhdysvalloista ikään kuin apuun ratsastavaa sinitakkia, joka karauttaa apuun milloin minnekin päin maailmaa

 … kansalainen Liisa pohdiskeli jo aiemmin, miksi Yhdysvallat taisteluttaa aina uusia ikäluokkia. Liisa ei voi ymmärtää miksi Vietnamissa menetti henkensä ~ 50.000 yhdysvaltalaispoikaa – minkä vuoksi? Liisa oli lukenut historiaa ja huomasi, että muinoinen Neuvostoliittokin halusin oman Vietnaminsa – Afganistanin sodan, jossa kaatui tuhansia venäläisiä – lähinnä nuoria poikia …, Liisa on ihmeissään, kun näyttää siltä, että aina kuitenkin tarvitsemme nuo sodat! … ]

 

Maailmalle on onneksi, että niin Venäjällä kuin Yhdysvalloilla on erinomaisen diplomaattiset ja hienosti keskenään toimeentulevat ulkoministerit – Kerry & Lavrov. Ulkopolitiikka on tae ja lukko parhaimmillaan, ettei tulisi sotilaiden vuoroa (kuuluisa Neuvostoliiton generalissimus Josif Stalinin lause – ”puheiden aika on ohi, on sotilaiden vuoro”)

|1 ~ http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001258109.html -

 

Ulkopolitiikka on jalo taito, jota ei suoda monille

Yleensä menestyneimmät ulkoministerit ovat pitkäaikaisia ja ikäluokaltaan muita kokeneempia. Legendoiksi ovat yltäneet Neuvostoliiton Andrei Gromyko (1957 – 85!) |2, saksalainen Hans-Dietrich Genscher |3 ja Kiinan Tsou En-Lai |4. Samaan joukkoon hiukan arvoituksellisesti voisimme lukea myös Yhdysvaltain Henry Kissingerin |5.

Meillä Suomessakin on kaksi ylitse muiden ulkoministeriosaajaa – lepovuorossa olevat Erkki Tuomioja ja Paavo Väyrynen, ulkopolitiikan palvelusvuosijärjestyksessä. Ulkoministeriksi ei voi laskea kokeilijoita ja onnenonkijoita.

Ulkopolitiikan hoito vaatii rautaista kokemusta, pelisilmää, kohteliaisuutta ja määrätietoista kuuntelutaitoa. Ulkoministeri on psykologi ja psykiatri, joka osaa nähdä enemmän kuin kuulee sekä yhdistää nämä kaksi aistia. Nykyinen ulkoministerimme pitää saada vaihtoon nopeasti – tarjolle on vain kaksi vaihtoehtoa, todellakin vain kaksi.

|2 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Andrei_Gromyko -

|3 ~ https://de.wikipedia.org/wiki/Hans-Dietrich_Genscher -

|4 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Zhou_Enlai -

|5 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Kissinger -  

 

Sergei Lavrov ja John Kerry

Herrat tulevat ilmiselvästi hyvin keskenään toimeen. He suodattavat esimiestensä tahtoa, päätöksiä ja määräyksiä. Parhaimmillaan molemmat ovat saaneet luottamusasemastaan käsin puolivapaan pelikentän. Voimme vain pohtia, kuinka herrat kahden kesken ratkovat asioita, jotka koskettelevat koko maailman rauhaa tai sotaa.

 

Tieto ja taito tehdä esityksiä, jotka johtavat onnistuneisiin päätöksiin

Niin Venäjän presidentti Vladimir Putin kuin Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ovat aika-ajoin tietämättömiä, mitä oikeasti pitäisi tehdä – tuon tietävyyden rajapinta yhdistyy Kerryn ja Lavrovin välissä – vain he usein todellisuudessa ja syvällisesti tietävät mitä voidaan tehdä, mutta kuitenkin heitä sitoo tahto jostain ylempää.

Tuossa ylempänä oli syitä miksi ulkoministerinä esimerkiksi Suomessa Timo Soini ei voi toimia |6. Kansakuntamme etu olisi nyt korvata perussuomalaiset demareilla, jolloin Erkki Tuomioja ottaisi rintamavastuun ulkopolitiikan hoidosta – yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa.

|6 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/08/nyt-syntyi-timo-soinilta-raskas.html -  

 

Syyria on koetinkivi - mitä todella ydinasesuurvallat yhdessä pystyvät tekemään

[Onnistuuko? ~ http://yle.fi/uutiset/onnistuvatko_venajan_ja_usan_yhteiset_ilmaiskut_syyriassa__kolme_haastetta/9158600 – ja ~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016091022288453_ul.shtml - ]

Mikäli viikoksi määritelty Syyrian tulitauko ja aselepo onnistuvat – on sotilaiden vuoro, ja yhdessä USA’ n ja Venäjän kesken. Mikäli tuo sotilaallinen yhteishyökkäys onnistuisi, onnistuneen aselepoviikon jälkeen – ”liikahtavat mantereet”, sillä se olisi myös kiinni mennyt ovi yhden valtion maailmanpoliisi roolille. |7 Onnistuessaan nyt Venäjä nousee Lähi-itään ratkaisupelaajaksi – ovathan Palestiina ja Israel kohtaamassa Moskovassa – Kremlissä. |8.

Mielenkiintoiseksi maailmallisen ulkopolitiikan ja vaikuttavuuden tekee Kiina, joka on jo noussut maailmantalouden suurimmaksi vaikuttavuudeltaan, jo kokonsakin puolesta. Kiina on yksiselitteisesti jo ilmaissut, ettei maailmassa voi olla vain yhtä, joka määrää muita.

 

Nyt polarisoidutaan ja yhdistytään ympäristökatastrofin edessä

Mikäli Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat yhdessä päättävät, että tehdään muutos, jää meidän eurooppalaiselle ”suurvallalle” EU’ lle nelosviulun paikka, vaikka kansantalouskoko edellyttäisi kakkospaikkaa, jopa ylintä tasoa. EU ei ole ymmärtänyt, että se olisi pelinpaikalla kärkihyökkääjä tai puolustaja, jos se olisi oivaltanut, että eurooppalainen ulkopolitiikka ulottuu Uralille asti. Ehkä herääminen tapahtuu Saksasta käsin. |9

 

Mikä olisi meidän suomalaisten rooli?

Se on helppo vastaus. Me Suomena olemme liittoutumaton sotilaallisesti – kansakuntamme tahdosta. Me olemme välittäjä ja osapuolisanansaattaja suurien välissä sukkulana. Olemme idän ja lännen vedenjakajalla ja me omaamme geeniperimää idästä ja lännestä.

Me Suomena olemme lisäksi luontainen YK-rauhanturvaamistehtävien suurvalta – omalla merkittävän kokoisella ja toimintavarmalla armeijalla. Me olemme Pohjolan Sveitsi. |0 Uskoisin, että tähän tavoitteeseen sisimmältään nykyinen presidenttimme tähtää, kuten myös ulkopolitiikan ammattilaiset – Tuomioja ja Väyrynen.

Viisaat ulkopolitiikan hoitajat eivät rakenna vastakkainasettelua, vaan purkavat jo tehtyjä muureja, joilla tuota vastakkaisuutta on torjuntaeleenä nostatettu!

Uskoisin vakaasti, etteivät molemmat ulkopolitiikan osaajamme halua sotkeutua muiden kolmansien sisäisiin asioihin – vaan keskittyvät huolehtimaan meidän oman uskottavuutemme tahdikkaana ratkaisuehdotusten luojana, johon voidaan luottaa.

 

Nyt me kaikki pidämme peukkuja Syyrian aselevolla ja tulitauolle

[ ~ http://yle.fi/uutiset/syyria-sopu_otettu_vastaan_epaillen_ja_toivoen/9158570 - ]

Me toivomme, että ulkoministereiden Lavrov & Kerry suhdetoiminta kantaa hedelmää ja todettuna antaa yhteisten aseiden puhua eliminoimaan sellaiset voimat, joiden kanssa ei voida neuvotella.

Vai voitaisiinko neuvotella – missä olisi se taho ja toimija, joka voisi hoitaa neuvotteluteitse Syyrian onnistumisen jälkeen terrorismin loppumisen, sillä, kun ISIS poistuu Syyriasta, tulee se esille jossain muualla – tämä on jo varmaa. |E Tyydymmekö tilanteeseen, jossa ihmiskunta aina ”tarvitsee sotansa”? |F

Tekstiin liittyvät lisäkirjoitukset

 

|7 Maailmanpoliisi illassaan ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/07/maailmanpoliisi-yhdysvallat.html -

|8 Kremlissä ~ http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/russia-israel-palestine-meeting-moscow-a7231781.html -

|9 Yhteiseurooppalainen puolustus ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/06/vain-eurooppalaisen-puolustuksen.html -

|9 Ratkaisu! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/03/eurooppalaisen-puolustuksen-ratkaisu.html -

|9 Saksa ja Venäjä ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/164676-saksa-ja-venaja-euroopparauhan-takuumiehet -

|9 Saksa johteinen liittokunta? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/86993-saksa-johteinen-liittokunta -

|0 Sveitsittyvä Suomi? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/08/eu-joustavoitettu-sveitsittymisemme.html -

|E Leikkautuuko terrorismi? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/ranskalainen-giljotiini-leikkaako.html -

|E 9/11 jälkeen ~ https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/203542-wtc-iskuista-varoittanut-asiantuntija-uhka-nyt-pahempi -

|F Väkivalta ihmisessä ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/46819-ihmiskunta-vaatii-aina-sotansa-olemmeko-valmiina -

|9/11 ~ http://historianet.fi/rikokset/terrorismi/11-9-2001-terrori-iskut-11-syyskuuta-2001 -

 

EKSTRA

Harva olisi osannut ennakoida tulevia massiivisia rynnäkköpommituksia, suvereenien valtioiden alueille tunkeutumisia, hyökkäyssotia ja Quantanamoa ja rujoa siviilikärsimystä niin moniin maihin - Afganistan, Irak, Syyria, Libya, Yemen, Somalia …, ja nyt nuo kaikki valtiot ovat kaaoksessa ja sekasorrossa - ja näillä ollen yksi yhteinen nimittäjä ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1473475365908 - 9/11 ja amerikkalaiset asevoimineen - kosto oli saatava aikaiseksi.

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

 

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

PS Mikäli et näe linkityksiä tai et saa niitä auki, on tämä sama teksti saatavilla tämän linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/09/kun-venaja-ja-yhdysvallat-kohtaavat.html – alta toimivine linkkeineen.

 

AL | US | VU | PZ | BL | BL | BLOG 87902

 

DOC Kun Venäjä ja Yhdysvallat kohtaavat_syyria_11092016 – Microsoft Word Starter

PVM 11092016

 

991

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Ilkka Luoma

... Syyrian merkittävimmät 24 tuntia alkavat kohta. Mikä on laillisen hallinnon vastuut, oikeudet ja velvollisuudet, entä laittomasti kapinoivien vallankumouksellisten? Entä, jos kapinalliset ääriainekset eivät hyväksy tulitaukoa, vaan jatkavat siviilien kärsimyksiä? Mitkä ovat tuossa tilanteessa laillisen hallitusvallan järjestyksenpitomahdollisuudet?

~ http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/syyri... -

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minäkin fanitan Lavrovia. Ei kukaan muu ulkoministeri pysty samaan. Ajatelkaapa Lavrovin huippuhetkeä:

Koko maailma seuraa mitä Lavrov sanoo Krimin pienistä vihreistä miehistä. Kylmän rauhallisesti, ilmeenkään värähtämättä, naama kuin isä Camillolla, Hän sanoo että Krimillä ei ole yhtään venäläistä sotilasta. Omat ja vieraat tietävät että Lavrov valehtelee, mutta hän tekee sen tyylillä johon kukaan muu ei pysty. Keryy jää toiseksi.

Ilkka Luoma

Muistatko kuinka USA' n ulkoministeri Colin Powell valahteli YK yleiskokoukselle Irakin joukkotuhoaseista?

Krimillä ei tosiaan ollut Venäjän armeijan sotilaita, vain heitä, jotka olivat Sevastopolin tukikohdassa (sovittu Kiovan kanssa - maksimi oli 20.000, tukikohdan vuokrasopimuksessa) ...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Muistaakseni Colin Powellille oli kerrottu joukkotuhoaseiden olemassaolosta, joten hän ei valehdellut. Saatuaan tietää totuuden Colin Powell oli todella vihainen, että hänetkin oli johdettu harhaan. No, joukkotuhoaseita ei löytynyt, löytyi vain kemikaaleja, joka on ihan YES, niitähän Lähi-Idässä on sallitua käyttää esim. nyt Syyriassakin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #6

Löytyi kemikaaliaseita, Irakista - amerikkalaisten itsensä toimittamia Irak-Iran sotaan - myöskin Saddamin aikana, jolloin Saddam ja USA' n Rumsfield syleilivät toisiaan ylimpinä ystävinä ---

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #7

"Löytyi kemikaaliaseita, Irakista - amerikkalaisten itsensä toimittamia"

Sinulta varmaan löytyy lähde tästä tiedosta?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ilkka, mainitsit tuon vuokrasopimuksen. Mitenkä sen kanssa meneteltiin. Maksaako Venäjä edelleen vuokraa. Ja jos ei maksa, voisiko jonkun vuokrakiinteistön (esim VVO) asukkaat äänestää, etteivät halua maksaa kiskurivuokria? Äänestykseen ei tietenkään VVO voisi osallistua.

Höpsis, eihän näitä asioita voi verrata. Vuokralaiset ovat aina heikommassa asemassa, paitsi jos saavat tukea vaikkapa joltakin motoristikerholta, joka voisi tehdä "tarjouksen josta ei kannata kieltäytyä".

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Matti, tarkennatko kommenttiasi, nyt en saa juonesta kiinni :)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #12

Ilkka, kun Venäjällä on ollut Sevastopolin laivastotukikohta vuokralla Ukrainalta, niin miten tuon vuokrasopimuksen laita on nyt kun Venäjä valtasi Krimin? Mitätöityikö se automaattisesti vai onko se edelleen voimassa?

Lopun vertaus VVO:n vuoratalosta oli vain ajattelua samankaltaisuudesta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Venäjä on liittänyt Krimin niemimaan federaatioonsa krimiläisten kansanäänestyksen tuloksen ja Krimin aluehallinnosta esitetyn pyynnön myötä. Vuokrasopimus on näin lakannut.

Ilkka Luoma

... Ja syyrialaiset pidättävät hengitystään. Laillinen hallinto ja tämän armeija laskivat aseensa ainakin seitsemäksi päiväksi. Entä kapinallisterroristit, joita USA tukee?

~ http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/syyri... -

.

Ilkka Luoma

Juuri ENNEN tulitauon alkamista
... Miten Syyrian laillisen hallinnon olisi suhtauduttava laittomien kapinallisten uhkailuihin ja tulitauon aikaisiin taistelurynnäköinteihin?

~ http://yle.fi/uutiset/pommitukset_kiihtyivat_mutta... -

Ilkka Luoma

... Asiantuntijat ovat pohtineet samaa - putinointi on ainakin toistaiseksi kantanut hedelmää ja mikä parasta - pidemmän päälle Euroopan turvallisuustason nostamiseksi vakaammalle tasolle!

~ http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/ameri... -

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minäkin olen tyytyväinen Putinin saavutuksiin maailmanpolitiikan alalla. Venäläiset ovat olleet kateellisia ja tunteneet alemmuutta kun Yhdysvallat on harrastanut näyttäviä sotilasoperaatioita maailmalla. Varsinkin Vietnamin massiiviset pommitukset aikoinaan ovat herättäneet ihailua.

Mutta nyt on Venäjä päässyt tässä suhteessa tasa-arvoiseen asemaan jenkkien kanssa. Kohta lähes kaikki Venäjän armeijan ikivanhat pommit on pudotettu Syyriaan. Se on ollut onnenpotku Venäjän armeijalle. Satoja tuhansia vanhoja pommeja on pudotettu ja tasoitettu monia kaupunkeja maan tasalle, kuollut kymmeniä tuhansia vääräuskoisia. Mm. pyhä Palmyran kaupunki on rauniokasana. Sekin vielä ilahduttaa että nyt ei venäläisillä ole enää paljoa pommeja esim. Helsinkiä ja Espoota varten, se on meidän onnemme!

Ilkka Luoma

ISIS tuhosi Palmyran, ei venäläiset.

Sinänsä olet oikeassa, että Venäjä rauhoittaa ja oientaa Lähi-idän tilannetta - ja USA & Englanti syöksivät sen kaaokseen ...

... Nyt tiedetty ja Suomessakin tarkoin analysoitu todellisuus rävähti pintaan. Jo toinen raskas USA & Englanti virhe. Ensimmäinen oli Irak ja myös entinen pm. Tony Blair. Joutuvatko nyt myös USA' n presidentit vastuuseen, kysyvät irakilaiset ja libyalaiset.

~ http://yle.fi/uutiset/britannian_libyan_operaatio_... -

~ http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/tony-blair-sa... -

Ilkka Luoma

... Yle" n kirjoituksessa tuoksuu jo meille ainoa ja oikea tapa harjoittaa mediaa - puolueettoman asiaviileää ohjaamatonta pohdiskelua ilmansuuntapoliittisesti sitoutumattomalta kentältä. Asiaa!

~ http://yle.fi/uutiset/putin_syytti_yhdysvaltoja_sy... -

.

Ilkka Luoma

... Jälleen parivaljakko Lavrov & Kerry ennakoidusti ryhtyy purkamaan tilannetta ...

~ http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/venaj... -

.

Toimituksen poiminnat