Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Luovaa tuhoa odotellessa – kasvuhoenta on nyt tapissa!

Julkistettiin kirja ”Kasvun loppu” |1, miksi vasta nyt, kun ympäristömme eli hienosti sanottuna biosfääri huutaa hätäänsä – ”Gaia kuumenee, osaammeko vähentää reilusti kulutustamme |*. Samaan aikaan talousviisas, professori Sixten Korkman julkistaa – ”Strategia hukassa”|2, näilläkö selviämme?

 

Emme halua kuluttaa enempää. Haluamme pelastaa maailman, josta elämme. On kysymys biosfääristä, joka toimii vain ja ainoastaan evoluution |3 antamin sopeumaohjelmahypyin – ennakoimatta mitään, vain eläen juuri nyt tässä hetkessä. Siinä oikeassa isossa kuvassa noilla edellisillä mennään.

 

Vähemmän tavaraa – enemmän mielenrauhaa, sanoo KonMari

[KonMari |** ~ http://yle.fi/uutiset/3-9246895 - ][Marie Kondo]

Me emme voi tarrautua, vaan luovumme turhasta. Poistuessamme lopullisesti muonavahvuudesta emme saa mukaan edes sitä ainoaa todellista elinaikamme omaisuutta – henkilötunnusta siitä sairasvakuutuskortista. Käärinliinoissa ei kuulemma edelleenkään ole taskuja.

Nyt ennakoimme kaikkea tapahtuvaksi, vaikka meitä lopulta ohjaava evoluutio ei mieti huomista, ainoastaan tätä hetkeä – juuri nyt. Evoluutio on reaalimaailman todellinen tosi-televisio ajassa nyt. Reaalimaailma kuumenee nyt.

|* ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/gaia-kuumenee-kytketaanko-jaahdytys.html -

 

 Evoluutio korjaa aina jälkensä, myös kaikki ne kokeilujen syrjähypyt sopeumapolulta

Sopeumapolulle ei ole tiekarttaa, koska huomista ei biosfäärille ole. Meille on vain se perintö, joka onkin ainoa perintö. Muu perintö on meidän keksimää turvajärjestelmää |4, jolla haluamme edesauttaa oman kuolemattomuutemme jatkumista geeniemme välityksellä. Meistä nyt elävistä jokainen on muuten suurempi lottovoittaja kuin suurinkaan rahamäärä, sillä kannamme perintönä kaikkea sitä mitä oli ja on ollut alun hamasta tapista saakka!

 

Tuon edellisen johdantoingressin jälkeen on helppo todeta, että muutos on nyt edessä

Me yksinkertaisesti emme voi jatkaa näin. Valkoinen lännenmies syö kehitysmaatoverin riisikupilta ja maapallon rikkain 10 prosenttia aikaansaa yli puolet koko hiilidioksidikuormasta |5 – jota voidaan sanoa ylellisyysindeksiksi ja merkiksi meidän luontoa tuhoavasta kulutustottumuksestamme.

Miksi jopa Sixten Korkman huutaa kasvua?

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/kasvuhokeman-mahdottomuus-kay-luonnolle.html - ]

Eikö noin viisas mies oivalla, että on vain yksi tie – se tie on toimeliaisuuden tie |6, jossa kulutus on tarkassa tasapainossa biosfäärien biomassojen eliölajien jakaumakaavojen |7 kanssa. Emme voi syödä enempää kuin pallomme tuottaa.

Maapallo on suljettu systeemi, ollen siis rajallinen – ainoastaan energia (materian toinen esiintymismuoto) tulee ulkoa, sekin vain auringosta, ellemme ota huomioon epäsuosiossa olevia ytimien ”loputtomia voimia - ydinenergiaa”, jotka pitävät kasassa koko tätä universumia.

 

Olisiko ihmisen aika irtautua itsekeskeisestä kulutusvimmastaan?

[Näyttö- ja vertailutalousihminen – talous, jonka kestävyys on nyt romahtanut ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131588-nayttotaloudesta-sopeutumistalouteen - ]

Olisitko Sinä valmis puolittamaan kulutuksesi? |8. Mikä on se oikea ja riittävä määrä per henkilö? Entä se paljon puhuttu ihmispopulaation koko pallollamme – nyt meidän biomassa on suunnilleen muurahaiskolonioiden suuruinen.

Euromaiden yhteinen keskuspankki EKP painaa koneet punaisina uusia katteettomia seteleitä kiihdyttääkseen kansalaiskulutusta. Nyt lainaa annetaan jo ”ilmaiseksi” |9 ja miltei riskistä piittaamatta. Vain helikopteriraha puuttuu |0, siis suora rahan eli ostovoiman pudottaminen eurokansalaisten lompakoihin. Näin väkevästi olemme kulutusyhteiskunnassa ja kasvuhoennassa kiinni.

 

Entä kulutuksellinen käyttöjakauma –

 … tuo paljon puhuttu kulutuksen, päästöjäljen ja ympäristöhaittojen henkilökohtainen jalanjälki. Missä ovatkaan siivottomimmat ja missä vähäjälkisimmät? Siinäpä maailmanneuvostolle riittämiin pähkinöitä purtavaksi – missä tämä maailmanneuvosto on, ja pitäisikö olla?

|** Konmari! Onko se ratkaisujen ratkaisu - kyllä se on, sillä se harmonisoi (tai pitäisi harmonisoida) vähentämään ostamista, siis kuluttamista ja hyväksymään hallitun niukkuuden. Tosin valmistuskoneistojen tuotantomäärät eli lopulta työpaikatkin vähentyvät, jotka jo muutoin robotisaatio ja automaatio ovat viemässä meiltä pois. [R]

Voisitko Sinä puolittaa kulutuksesi nyt vapaaehtoisesti, ylihuomenna se saattaa olla pakko. Ympäristö tekee yltiökulutuksestamme lopun, sillä se pysähtyy ja lataa itsensä uudelleen meille ihmisille (liki) elinkelvottomaksi. Tilaammeko kotiimme vähentäjän? Onko Konmari jo ovella? Ympäristönmuutos on jo!

... Tavaramania. Markkinatalous elää ostamisesta. Ostamme ostamisesta päästyämme. Kertyy, yhä enemmän kertyy - kaupunkivarastoista on tullut hyvä liiketoimi, koska kellarit ja vintit täyttyvät. Nyt tarvitaan kaupunkivarasto, sen voi vuokrata. Peräkärrykin on kiva, niitä näkee maanteille autojen perässä yhä enemmän. Tavaraa kertyy yhä enemmän, pitää ostaa, me shoppailemme ja kiinalaiset saavat näin töitä. Kiinalaiset täyttävät maailmaa. Me elämme siirrelläksemme itseämme ja tavaroitamme paikasta toiseen ja usein takaisin. Tuovatko tavarat Sinulle turvaa ja Elämän täyttymystä; ainakin kodin ja kellarien täytettä se tuo. Nyt jyllää kierrätys, kirpputori ja Konmari! Konmari tyhjentää kotisi ja tuo Sinulle henkistä avaruutta. Voisitko Sinä ostaa vähemmän ja entä sen vaikutus kansantalouksille? Mikä on elintasoa ja mikä elämisentasoa, kysyy materialismista irtautuva hetkestä harmonisoituja!

 

Tekstin lisäkirjoituslinkit

|1 – Kasvun loppu 1-8 ~ https://youtu.be/oM0PkQy1Hus - [1.video][Youtube]

|2 Sixten Korkman ~ http://sixtenkorkman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224935-mika-on-suomen-strategia -

|3 Evoluutio ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/evoluutiolla-on-sittenkin-tiukka-kuri.html -

|3 Evoluutio ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27913-evoluutiolla-ei-ole-tunteita-vain-syyn-ja-seurauksen-lait -

|4 Perintöoikeus ja velvollisuudet ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/perinto-velat-tasapaino.html -

|5 Kuva 5 – LINKKI - Yksilötason hiilidioksidipäästöt tuloluokittain - rikkain 10 % vastaa puolesta ja puolikas maapallosta 10 %!

|6 Toimeliaisuus ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221930-tyo-ja-toimeliaisuus-ratkaisevat-kansalliset-ongelmamme -

|7 Elämään sopeutumista ~ http://www.hollilla.com/threader.php?thread=6428154 -

|8 Puolitatko kulutuksesi? ~ http://www.hollilla.com/threader.php?thread=6461631 -

|9 Korkomiesten vaarallinen kokeilu ~ https://areena.yle.fi/1-3500891 -

|0 Velkaleikkaukset ja helikopteriraha ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/10/valtiollinen-velkaleikkaus-ja.html -

EKSTRAUnite The Armies” – emeritus professori Eero Paloheimo & Co ~ https://www.facebook.com/unitethearmiesnow/

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

AL | US | VU | PZ | T | BL | BL | BLOG 90673

DOC Luovaa tuhoa odotellessa_25102016 – Microsoft Word Starter

PVM 25102016

 

|783|

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Ilkka Luoma

[2005]

" ... Luovuus on riemua uuden tekemisestä ja keksimisestä

Luova ihminen on useasti herkkä, eikä jaksa innostua neljännestaloudesta ihmetellen, mihin se aika meni; ei sitä jäänyt perheelle, ei sitä jäänyt pohdinnalle, mihin on suunta ja missä on päämäärä. Vastuuntuntoisen myyjän on tehtävä tarjous tarjouksen perään, sairaanhoitaja tekee pienemmissä työryhmissä suurempien potilasmäärien kanssa loputonta henkisesti koneellistuvaa työtänsä ilman, että jaksaisi miettiä, kuinka voisi oivaltavasti helpottaa itsensä ja potilaansa oloa.

Työt venyvät monilla iltamyöhään, viikonloput kuluvat littunäytön edessä vielä kotonakin, kun työt siirtyvät bitteinä konttorilta makuuhuoneen työpöydälle.

Luovuus on henki, josta kumpuaa kansakunnan voima ja menestys

Me Suomessa emme voi kilpailla työnhintamme vuoksi liukuhihnoilla ja massatuotteissa. Me voimme kilpailla evolutiivisella kehityksellä, johon luovuus antaa siemenet kasvattamaan meiltä kysyntää oivalluksillemme. Suomessa on suunniteltu maailman parhaat jäänmurtajat, risteilijät, paperikoneet, kännykät ja monet muut erikoistuotteet.

Olemmepa pienenä maana saaneet teknisellä ahkeruudella ja suunnittelun luovuudella aivotuotoksiamme aina planeetta Jupiterin taakse kuin myös luovan suunnittelu-uteliaisuuden voimana rekisteröimään sydänlyöntejä ympäri maapallon ja ilmakehän mittauksina kilometrien korkeuksiin. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/12/luovuuden-lo... -

.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Toisessa kädessä korkea elintaso, toisessa ylikansoittunut planeetta.

Saas nähdä kummasta on vaikeampi luopua. Massoja ajaa ihan eri psykologia kuin yksilöä, joten homma ei ole päivänselvä kulutuksesta luopumisen osalta. Kestävä kehitys vaikuttaa sivusta katsottuna näpertelyltä, maapallo-tunnista ja kasvisruokapäivistä puhumattakaan.

Kulutuksen puolittaminen olisi läskille länsimaalaiselle sellainen temppu, että vapaaehtoisesti se tuskin tapahtuu. Siinähän joutuisi luopumaan saavutetuista eduista ja mahdollisesti joistakin ihmisoikeuksista. Ja jos miettii, että kaikki on mitoitettu nykyisen kulutuksen mukaan. Eräässä haastattelussa eräs romahdusta odotteleva kaveri totesi, että USA:ssa ihmiset asuvat taloissa ja alueilla, jotka perustuvat pelkästään siihen, että kaikki toimii, kuten ennenkin. Että autolla pääsee, kaupasta saa ruokaa, sähköä tulee töpselistä ja vettä hanasta jne. Että jos yksikin em. asioista alkaa olla kiven takana, iso osa asunnoista on käyttökelvottomia.

Jos roboteilla voi nopeastikin korvata merkittäviä määriä ihmistyötä, hirveästi pitäisi saada ihmisiä karsittua pois. Mutta likaista työtä ei halua kukaan tehdä. Voihan sen tietysti ulkoistaa tai käyttää jotain ovelaa välikättä. Junailla sotia, kansanmurhia, onnettomuuksia, tauteja.

Alkaa mennä folio-osastolle.

Ilkka Luoma

Folio-osastosta huolimatta, tiukkaa ja kornin totuudellista asiaa, mutta jossain evoluution välivaiheessa ihmisiin tarttui inhimillisyys, jotta itseään kohtaan oltaisiin myös inhimillisiä - miten se Jeesus sanoi - ole toisille kuten haluat itsellesi oltavan ...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Etäisyys häivyttää sen. Piste kartalla on helppo poistaa. Tuhannen kilometrin päästä on helppo pommittaa - puhumattakaan siitä, ettei tarvitse edes tietää asiasta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Olet oikeassa - USA' sta katsottuna Vietnam ja Laos olivat riittävän kaukana ja pommitus jatkui maailmanennätysvauhdilla - muutos alkoi siinä vaiheessa, kun Vietnamin sodasta televisio totesi 50.000. amerikkalaisnuorukaisen kaatuneen vapauden taisteluissa salakavalaa Vietgongia vastaan - kansa sanoi tuolloin stopin sodalle, ja atomipommin käytöstäkin luovuttiin ja tultiin kotiin häntä koipien välissä. Sissejä oli liian vaikea voittaa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #7

Minä lueskelin, tappio johtui osaksi siitä, ettei USA antanut itsensä voittaa sotaa, eli taisteli tiettyyn pisteeseen saakka, mutta jätti etenemisensä kesken. Näissä toisen maailmansodan jälkeisissä kampanjoissa on jännää se, että ne kohdistuvat teknologisesti alivoimaista vihollista vastaan, eikä niiden tarkoitus vaikuta olevan lopettaa sotaa, vaan luoda hyvinvointikakaroille seikkailulomia ja myydä aseita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #11

Paljolti myös amerikkalaisten maanista pelkoa tuolloin kommunismin leviämisestä - olihan Neuvostoliitto mahtinsa kukkuloilla ---

Ilkka Luoma

Luovaa tuhoa odotellessa ---

... Tiedetty tulee vääjäämättä julkiseksi. On myös selvää mihin nuo tulevat ilmastopakolaiset lähtevät. Eivät ainakaan etelämmäksi Afrikkaan, vaan kuivumista pakoon lähdetään pohjoiseen. Muistamme Syyrian sisällissodan suurimmaksi syyksi maaseudun kuivumisen, mikä ajoi maaseutuväestön kaupunkeihin etsimään toimeentuloa. Entä Suomi, jossa vettä riittää. Meillä on asukkaita vain noin 17 per neliökilometri. Japani elättää voimakkaana ravinnon tuonnilla yli 100 miljoonaa ihmistä, samalla pinta-alalla kuin Suomi. Syntyykö meille velvollisuuksia, kuten EU-Etelä-Eurooppa kuivuu?

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1477548470833 -

.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Miksi vasta nyt? No ei oikeastaan. Joitain vuosia sitten mm Orwel, Keynes ja Karl Marx jo puhuivat jatkuvan talouskasvun haioista, ensimmäiaellä vuosisadalla asiasta puhuivat puolestaan varhaiset kristityt kuten Paavali Tarsolainen ja paljon sitäkin enenn Aristoteles ja tämän oppi-isä Platon olivat huolissaan kehityksen suunnasta. Syntyi ajatuksia jakamistaloudesta, yhteisomistuksesta ja tyytymisestä vain siihen vähään mihin on tarve. Kuunneltiinko heitä? No ei ja tuskin nyt vaikka halutyaisiinkaan etä talouskasvu olisi pysähtynyt jo Platonin päivinä sillä silloin ei täsaä kirjoiteltaisi älylaitteilla world wide webbiin. Tulevaisuuden ongelmia on kuitenkin erottaa talouskasvu ja teknologian kehittyminen toisistaan niin että kehitys vosi tapahtua talouskasvusta riippumattomana. Ihminen joutuu valitsemaan ehkä joskus kehittääkö aurinkopaneelien teknologiaa huippuunsa vai luopuuko ihmiskunta tulesta ja muuttaan kylmään luolaan asumaan.

Ilkka Luoma

Erinomainen kommentti - meitä valitettavasti ohjailee myös evoluution kilpailutekijät ja siihen kuuluu nykymaailman, ehkä aiemmankin - näyttö- ja vertailutalous. Haluamme olla parempia kuin naapuri - enemmän hevosvoimia, enemmän asuinneliöitä - jne ... autoissa alkoivat tuplapakoputket yleistymään - jopa neliputkisiksi - mitään teknologista tarvetta ei olisi ollut, ainoastan näyttävyys ;)

Ilkka Luoma

... "Sitä saa, mitä tilaa" -kuuluisa lausahdus tietämättömyydestä, joka lopulta sattuu täysin nappiin, mutta jossain muualla, mihin se oli poliittisena herjana tarkoitettu!

~ http://www.hs.fi/tiede/a1477531927093 -

"Yli puolet selkärankaisista on tuhoutunut ihmisten toiminnasta!" (HS)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Yli puolet selkärankaisista on tuhoutunut ihmisten toiminnasta!"

Onko poliitikoilla enää selkärankaa?

Ilkka Luoma

Jarmo - napakymppi!

Kuka puhui seteliselkärankaisista ;)

Ilkka Luoma

... Marittamisen tulisi johtaa älykkääseen tarpeen tunnistamiseen ja sitä kautta minimalismiin.

~ http://www.hs.fi/elama/a1480041989977 -

.

Toimituksen poiminnat