Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Syyrian yksipuolinen uutisointi – entä Mosul Irakissa?

Lukijat ovat jo pidempään havainneet mediamme, ainakin tietyin osin, välittävän paljolti yksipuolista ja suunnattua tarkoitushakuista uutisvirtaa lukijoille |1, jotka lopulta elättävät median – myös Yleisradion.

 

Syyria on hyvin vanha kulttuuriperintömaa-alue

Miksi nimitämme Syyriaa maa-alueeksi? Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että eurooppalaiset kolonialistit piirtelivät omin näkymin ja opein alueen valtioiden rajat jo noin 100 vuotta sitten |2. Nyt nuo rajat kiristävät tunteita, kansallisuuksia – uskontojen suuntauksia ja oikeudenmukaisuutta vedestä. Meneillään on alueen uusjako.

|1 ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1446531370195 -

 

Vesi on ollut tuhansia vuosia Lähi-idässä ydinkysymys

Syyria koki historiansa yhden pahimmista kuivuusjaksoista 2006 - 2010 |3 juuri ennen ja vähän päällekin Arabikevään kansannousuille. Syyriassa kuivuus ajoi maatalousväen hallitsemattomasti kaupunkeihin. Syntyi niukkuus ja epäsopu jaettavasta. Oli selvää, että tuo maaltapako |4 synnytti otollisen alustan ja henkisen maaperän kapinalle, jota todennäköisesti rahoitettiin, aseistettiin ja ohjattiin ulkoa käsin – Ukrainan Kiovan Maidanin ja Odessan esikuvien mukaisesti?

|3 ~ http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maaseutu/maatilojen-tuhoutuminen-sytytti-syyrian-kriisin-1.126867 -

 

Syyriassa on aiemminkin kaapattu valtaa

Nykyisen lakiin ja perimykseen perustuva presidentti on sattuman kauppa; vanhempi veli Bassel al-Assad kuoli itse ajamaansa autokolariin – oli kiire |5. Nyt nuoremmalla veljellä Bashar al-Assad’ lla on kiire ylläpitää asemaansa, jottei sukudynastia sammu häneen. Venäjä on todellisuudessa se ainoa tae silmälääkärin vallan jatkumiselle.

 

Nyt Syyriassa ovat ydinasesuurvallat napit vastakkain, tai …

 … sitten kesällä 2016 solmittua yhteistoimintaa viritetään uudestaan |6. Kesän jälkeen Yhdysvallat huomasi jäävänsä kakkosviulun soittajaksi ja viritteli Irakiin oman Alepponsa – Mosulin. Samaan aikaan natovaltiot Turkki ja Yhdysvallat tukevat eri osapuolia – Turkki sotiin kurdeja vastaan ja USA rahoittaa, aseistaa ja pommittaa kurdien eduksi – jo vuodesta 2014 |7, ilman mitään mandaattia tai avunpyyntöä. Venäjä tuli kuvioihin mukaan vuonna 2015, pommittamaan myös – tosin Syyrian hallituksen pyytämänä.

 

Kaikki lähti liikkeelle Irakista

Yhdysvallat hyökkäsi niin ikään täysin luvatta Irakiin vuonna 2003. Ensi alkuun USA pyysi silloisen ulkoministeri Colin Powell’ in suulla YK’ n yleiskokoukselta mandaattia sotimiseen – ei saatu, vaan todisteet paljastuivat valheiksi tai vähintäänkin suuresti yliammutuiksi |8. Presidentti George W. Bush’ in piti saada oma sotansa, kun isä George Bush presidenttinä sai omansa Persianlahden sotana |9. Eihän poika voi olla isäänsä huonompi.

 

Tänään Irak on kaaoksessa – ja sieltä syntyi myös ISIS

Irakin diktaattori, tosin Irakin lakien mukaan laillinen sellainen, oli tapatettu amerikkalaisten tuella. Saddam Hussein’ in uskolliset upseerit jätettiin sivuun, ei osattu lukea tiekarttaa – irakilaisittain, vaan näin annettiin hautomo uudelle terroristijärjestölle – ISIS’ lle.

Englantilaisten mukaan tulo myös pommittamaan Irakia on poikinut Chilcot - tutkimukset ja entinen brittipääministeri Tony Blair on joutunut karvaasti pyytämään anteeksi virhepäätöksiään |10.

 

Seuraavana pommituslistalle löytyi Libya

USA aloitti raskaat Libyan pommitukset 2011, syynä oli virallisesti USA’ n Tripolin suurlähetystön attentaatti, jonka taustoista riidellään vieläkin – olihan nykyinen USA’ n presidenttikisan toinen ehdokas – Hillary Clinton tuolloin ulkoministerinä. Kuulemma sähköpostejakin rouva lähetteli ”gmail - tyyppisesti”. Saa nähdä kantaako Hillary nyt palkan tästä huolimattomuudesta.

Kuriositeettina mainittakoon, että tuolloin 2011 meidän silloinen ulkoministeri Alexander Stubb katui karvaasti, koska emme olleet menneet mukaan Libyan pommitusyhteistyöhön länsiliittoutuneiden kanssa |11. Moni muistaa Alexin haukahtelun television uutisissa: ”Me pommitamme, me tuhoamme...” |12, kun tuli tieto, että EU-valtio Englanti oli liittynyt amerikkalaisten pommitusmuodostelmiin.

Libyan lakien mukaisesti laillisesti vallassa ollut diktaattori Muammar Gaddafi saatiin murhautettua, ja tuon jälkeen Libya on ollut kaaoksessa.

 

Syyria

Venäjä päätti, ettei enää myönnä omalta osaltaan pommitusmandaattia Yhdysvalloille Syyriaan, mitta oli tullut täyteen Libyassa, jossa Venäjä tuki sanktioita Libyaa vastaan YK’ n turvallisuusneuvostossa. Nyt Venäjä valvoo etujaan Lähi-idässä, kuten USA kaikkialla maailmassa.

Aleppon pommitukset on saatu näyttämään venäläisten ja Syyrian armeijan terroritöiltä – vaikka me emme edes tarkoin tiedä ketä Aleppossa on ja miksi siellä olevat kapinalliset eivät antaudu. Siviilien määrästä Alepposta annetaan joidenkin lähteiden mukaan aivan liian suuria lukuja julkisuuteen – juuri länsimedialle.

Herää kysymys kuka tai mikä aseistaa Aleppon piiritettyjä kapinallisia, joiden seassa on jihad - ääriaineksia, jotka taas ovat vihollisia jopa USA’ lle(?)!

 

Kurdit

Turkki sotii kurdeja vastaan, kun taas Yhdysvallat tukee kurdeja – tätä natopolitiikkaa ei moni täällä pohjanperillä saata ymmärtää. Kurdit saavat nyt näin kauan haluamansa oman valtion – Kurdistanian. Se muodostuu nykyisen Syyrian ja Irakin alueille. Näin on arvattavasti jo kesällä ulkoministereiden John Kerry (USA) ja hänen virkatoverinsa Sergei Lavrov’ in (Venäjä) kanssa sovittu |13.

Turkille nämä Kurdistanian rajapiirrot eivät saata kelvata. Pelastuksena voi olla Venäjän presidentti Vladimir Putin, sillä yllättävän nopeasti Turkin ja Venäjän välit lämpenivät uudelleen venäläishävittäjän alas ampumisen jälkeen.

 

Mosul on nyt suurempi ruutitynnyri kuin Aleppo

Mosulista on tulossa Yhdysvaltain massiivisten ilmapommitusten myötä heille se oma Aleppo (ikään kuin piilotettu Laos), kun siviiliuhreja etsitään ja kasataan isis’ läisten kadotessa kaupungista. Kaikki on kiinni ISIS – järjestöstä, sehän on menettämässä hajanaisen kalifaattinsa, ja joutuu hengenpitimikseen siirtymään eurooppalaisten vahingoksi normiterroriin – eurooppalaisia siviilejä vastaan |14.

 

Kuka lopulta kantaa vastuun näistä sadoista täysin viattomista uhreista?

Miksi lännenmies meni ja puuttui Lähi-idän ruutitynnyriin? Vaikka kuulostaa julmalta, eikö olisi ollut kuitenkin parempi, jos muslimivaltiot olisivat itse ratkaisseet, kuten Egypti, omat asiansa. Ovatko kiinalaiset paljoa ottaneet kantaa näihin sekasorrossa olevien valtioiden asioihin? Eivät ole – toivat toki Libyasta omansa pois.  

Tekstin linkkinumerot

|1 Ei sanaakaan Syyrian levottomuudet käynnistäneestä vuosisadan kuivuudesta, joka ajoi nälänhätään ajautuneen maalaisväestön hallitsemattomasti kaupunkeihin etsimään toimeentuloa. Miksi HS pimittää tietoa eikä kerro esimerkiksi, miten Syyriassa elettiin ennen pahinta kuivuuttaan? Samoin olisi ollut hyvä valottaa Picot-Sykes sopimuksen alussaan salaista sopimusta eurooppalaisten kolonnialistien rajavedoista alueella 1900-luvun alkupuolella.

 

|2 Sykes – Picot Agreement ~ https://global.britannica.com/event/Sykes-Picot-Agreement -

|3 Syyrian kuivuusjakso 2006 – 2010 ~ http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/kuivuus_paljastui_sytykkeeksi_syyrian_sotaan -

|4 Maaltapako ~ http://www.maailma.net/artikkelit/tutkimus_ilmastonmuutos_vaikutti_syyrian_sisallissodan_syttymiseen -

|5 Bassel al-Assad ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Bassel_al-Assad -

|6 Kerry & Lavrov ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/222683-kun-venaja-ja-yhdysvallat-kohtaavat-lavrov-kerry -

|7 USA’ sta tuli Syyrian sisällissodan taisteleva osapuoli ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1411435140992 -

|8 Valehtelu ~ http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/bushin-hallinto-valehteli-t-ysin-tietoisesti - YK ja Colin Powell

|9 Persianlahden sota ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Persianlahden_sota -

 

|10 Sorry Iraq ~ http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/tony-blair-says-sorry-mistakes-6699926 – earlier PM Tony Blair

|10 Chilcot ~ http://www.bbc.com/news/uk-politics-37845634 -

|11 ~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/nykypaiva-stubb-katuu-jattaytymista-libya-operaatiosta/1939990 -

|12 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68375-sotaisat-kokoomuslaiset-sovittavat-rautakyparaa-paahamme -

|13 LINK -

|14 Giljotiini terroristeille ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/ranskalainen-giljotiini-leikkaako.html -

EKSTRA

... Uutisointi kaukana täällä meillä Suomessa median osalta on vain puolinaista. Syyriaan projisoidaan itä-länsi vastakkainasettelua. Nytkin media unohti mainita, että USA Aloitti Syyrian pommitukset 2014, ilman mitään lupaa. Venäjä tuli Syyriaan Bashar al-Assadin ja tämän laillisen hallinnon kutsumana vuonna 2015. Media ei ole painottanut Syyrian ongelmien alkusyitä eikä laajasti selvittänyt historiaa, kun nykyinen Syyria luotiin. Samoin USA' n yhteyttä koko Lähi-idän konflikteihin ei ole kokonaisvalaistu, alkaen Irakista 2003, jatkuen Libyaan 2011... Milloin media muuttaa uutisointinsa puolinaisesta kokonaiseksi? ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1478060925183 -

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

...

AL | US | PZ | BL | BL | T | VU | BLOG 92067

DOC Syyrian yksipuolinen uutisointi_03112016 – Microsoft Word Starter

PVM 03112016

|1036|

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Ilkka Luoma

... HS-toimittaja Kari Huhta johdonmukaisessa natojenkauksessaan muuntaa totuutta tarkoitushakuisesti. Aleppo ja Mosul ovat täysin yhtenevässä tilassa - molempia pommittaa ulkoinen sotilasvoima, molemmissa kaupungeissa on paljon siviilejä ja lapsia. Media ei tässä vaiheessa vain tiedä tai ei halua kertoa Mosulin siviiliuhreista. Lisäksi Huhdan pitäisi tarkistaa muIstiaan presidenttien Putinin ja Niinistön lentoturvallisuuden aloitteen ulostulosta Putinin vierailun yhteydessä. Samalla Huhta voisi tarkistaa myöhemmän Putinin lausunnon esityksistä Itämeren kokonaisturvallisuuden aloitteistaan Natolle ja vierusvaltioilleen. Olisiko Huhdan käytävä kertauskurssi toimittajan työn "kultaisista säännöistä"? Ole oikeudenmukainen, kerro vain todellisuus, äläkä yritä kätkeä omia mielipiteitä tarkoitushakuisina jenkausyrityksinä lukijoille. Kannattaisiko koettaa samalla arvostaa lukijoita ja heidän kauttaan mainostajia, sillä maksavat lopulta muun muassa Huhdan palkankin.

~ http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1477982992994 -

[HS] Toim. Kari Huhta

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Venäjä kantaa Neuvostoliitonrauhananaseiden perintöä.

Ilkka Luoma

Aimo, asevarustelukierre alkoi jo Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeista - USA' n oli pakko näyttää hauistaan Stalinille, ettei synny vääriä kuvia. Myöhemmin Neuvostoliiton ja kommunismin pelko sai Yhdysvalloissa infernaaliset mitat -

~ http://historianet.fi/yhteiskunta/politiikka/polii... -

.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #3

Muistaakseni varustelukierre alkoi jo Neuvostoliiton ja Saksanyhteistyöstä,kun Saksan ilmavoimat ja panssarivoimat rakennettiin Neuvostoliitossa aluksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Saksalaiset harjoittelivat Neuvostoliiton puolella ja antoivat teknologista neuvontaa neuvostoinsinööreille :)

Ilkka Luoma

Kommentti 1' en ingressi ei ole HS - Kari Huhdan - vaan allekirjoittaneen!

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Mosulin ulkopuolelle oli koottu 200000 ihmiselle teltat ensisuojiksi, eli kaikkia siviileitä ei ole liittouman hyökkäyksessä tarkoitus muusata ilmapommituksilla jauhelihaksi kuten Aleppossa on strategiana ollut.

Ilkka Luoma

Läntisen median myötä Aleppossa on 150-250 000 siviiliä, joista on saanut surmansa aivan liikaa - jokainen yksilö on liikaa - noin muutama sata. Mikä on totuus - se paljastuu vasta kuukausien päästä, koska tuo Aleppon piiritys päättyy lähiviikkoina.

Mosulissa on annettujen tietojen mukaan 1-1,5 miljoonaa siviiliä - eikä lainkaan pommitusuhreja - läntisen median myötä. Tästä kiitos tarkoille USAF raketeille, ohjuksille ja täsmäpommeille. Mosulkin tarkentuu siinä vaiheessa, kun ISIS on häädetty sieltä pois --

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Gaddafi piti losauttaa päiviltä, koska hän suunnitteli Afrikan maille yhteistä kultadinaaria.

Assadista taas pitää päästä eroon, koska hän ei suostu kaasuputken vetämiseen Qatarista Syyrian kautta Turkkiin. Venäjän kaasu säilyy kilpailukykyisenä niin kauan kuin putkea ei ole.

Millainen diili Venäjällä on Syyrian ja Iranin kanssa, siinäpä miettimistä.

Ilkka Luoma

Hyvä kommentti!

Venäjä tarvitsee kipeästi kaiken ulkomaanvaluutan - ja nyt sitä tulee merkittäviä määriä vain energiasta ja aseista - niin ja viljasta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Joka ikinen päivä tulee uutisia ja kuvanauhaa Mosulista.

Ilkka Luoma

Tiedät varsin hyvin, että ne uutiset eivät ole puolueettomia - ne ovat lännen sotakoneiston valkkaamia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Joko tuo lännensotakoneisto on päässyt sisään vaikuttamaan Venäjänkin uutisiin ?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #14

Ei. Lännen manipulaatio ja informaatiosota on tehokkaampaa kuin idän. Länsi vaikuttaa juuri lännen mediaan ja infotuotannon alkupäähän ylivoimaisella teknologialla ja vaikuttamiselle - hienotunteisemmin, vähäeleisemmin ja uskottavammin, ollen silti yhtä propagoivaa kuin idänkin tavoitteet informoinnissa ---

Ilkka Luoma

Uutisoinnin toisen puolen näkökulmiakin löytyy ---

Näinkin voi käydä, vaikka USA mainostaa pommiensa olevan huipputarkkoja. Suuri huoli syntyy, kun Mosulista ei kuulu mitään - luotammeko amerikkalaispommitusten tarkkuuteen, vai pimitetäänkö meiltä lukijoilta jotain? Alepposta sen sijaan päivittäin uutisoidaan venäläispommien juuri tappaneen naisia ja lapsia.

~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016110322561451_... -

~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016110322561451_... -

.

Ilkka Luoma

Nämä ovat aika harvinaisia!

... Edellisessä sodassa USA tuki, aseisti ja rahoitti mujahideen terroristitaistelijoita, näistähän syntyi nykyinen taliban. Nyt tilanne on toisin päin. Aiemmin Neuvostoliitto tuki ja avusti aikanaan Afganistanin hallitusta.

~ http://yle.fi/uutiset/yhdysvaltain_ilmaiskujen_epa... -

.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikös kysymyksessä ollut Neuvostoliiton asettama nukkehallitus ?

Ilkka Luoma

Aivan, kuten USA tekee omia vastaavia toimiaan ..., mutta tässä:

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota -

Ilkka Luoma

... Huomaako lukija tässä mediapelin ja informaatiosodan tunnusmerkit? Oliko yllättävä kysymys? Mitä tällä kysymysasettelulla tavoitellaan? Millaisen lopputuloksen voisimme ennakoida tästä mediapelistä? Vihje: Asetamme kolme kaupunkisotaa rinnakkain - Mosul, Aleppo ja Raqqa. Mitä huomaamme uutisoinnin tyylistä? Ja lopuksi, mihin suomalainen lukija lopulta voi luottaa? Kenen ja millainen tarkoitushakuinen uutisointi mediasotana on uskottavaa näistä kolmesta?

~ http://yle.fi/uutiset/taistelu_isisin_linnakkeesta... -

.

Ilkka Luoma

... Entä Irakin Mosul, olisiko syytä pitää siellä tapahtuvasta siviilien pohjattomasta kärsimyksestä YK turvaneuvoston hätäkokous? Ovat Mosulin noin nelinkertainen siviilimäärä jotenkin vähäarvoisempi kuin Itä-Aleppon siviilit?

~ http://yle.fi/uutiset/yk_turvallisuusneuvosto_pita... -

.

Ilkka Luoma
Ilkka Luoma

... Herää kysymys kuka, mikä tai ketkä aseistavat kapinallisterroristeja?

~ http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000048941... -

.

Ilkka Luoma

US hävittäjärynnäköinnit ja ilmataisteluiskut tappaneet paljon siviilejä - Irakin Mosulissa-

~ http://yle.fi/uutiset/3-9527842 -

.

Ilkka Luoma

... Niin ...

~ http://yle.fi/uutiset/3-9648587 -

"Mosulin taistelut vaativat yhä enemmän siviiliuhreja ... " -Yle

.

Toimituksen poiminnat