Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

IN - Avaako trumppismi amerikkalaisten perestroikan?

Media vauhkoontui, kun mielipidetiedustelu ennusteleekin Hillary Clintonin sähköpostipaljastusten jälkeen |0 Donald Trumpille nousua voittajan tielle – näinkö Yhdysvallat saa aikansa ”perestroikan ja glasnostin”? |1

 

[ … kansalainen John miettii kuumeisesti valitseeko rauhan vai vastakkainasettelun. Donald ajaa systemaattisesti uutta maailmaa rinnakkaiselona yhteistoiminnassa sen toisen ydinasesuurvallan – Venäjän kanssa. Trump saattaa ihailla liikemiehenä Venäjän presidentin Vladimir Putinin valtaa ja vallankäyttöä. Haluaisiko ovela liikemies haastaa rauhanomaisesti taitavan tiedustelumiehen?

kansalainen Alice pohtii kylmän viileästi, ettei hänen poikiaan enää lähetetä maailmalle, kauaksi omilta rajoiltaan sotimaan jonkin ideologian pohjalta. Yhdysvaltoihin on virrannut nyt liikaa sinkkiarkkuja viimeisen 60 vuoden aikana – nyt saa riittää – äänestän Trumppia! … ]

...

|1 ~ https://www.youtube.com/watch?v=5ZgBKc78zMI -

 

 

Maailman toinen ydinasesuurvalta ja toiseksi suurin talous – USA käy kohti koko maailmaa kiinnostavia presidentinvaaleja. Nyt ratkaistaan vastakkainasettelu tai yllättäen rauhanrakentaminen. Clinton edustaa kylmää ulkopolitiikkaa, jolla halutaan säilyttää maailmanpoliisin status. Trump taas kokee, että oma valtio, työ, työllisyys – protektionismi ja kansallinen eheys kuin reviiripuolustus ovat nyt in.

” … ... Tavallaan Trump edustaa aidoimmillaan amerikkalaisuutta. Laidasta laitaan, ”well I am yankee, and so great” ... Siltikin trumppismi voittaa, koska Donald ymmärtää, ettei toisen ydinasesuurvallan kanssa kannata olla rakentamassa vastakkainasettelua, vaan rakentaen rauhaa. … ” ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1477985973693 -

 

Onko amerikkalainen vaalijärjestelmä sairas, sirkustaiteellinen vai läpeensä mätäkypsä?

Ei ole. Vaalijärjestelmä mahdollistaa laillisesti vähemmän ääniä saaneen presidentiksi |* – näin on demokraattinen laillisuuskoneisto päättänyt. Ei ole, sillä ehdokkaat ovat läpeensä rehellisiä ilkeydessään, kaivelussaan ja toisen mollauksessa |** – ei hurmioiduta hyveellisyyteen, vaan käydään sumeilematta toisen kimppuun, tavoitteena voittaa elämä eli presidenttiys. Luonto harrastaa samaa tiputtelua – linnunpesässä poikaset työntävät kylmästi heikoimman poikasen pesästä ulos – varmaan kuolemaan.

|* ... USA on siitä erikoinen valtio, että vähemmän ääniä saanut voi päästä presidentiksi! ~ http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/trump-kiilannut-clintonin-ohi-viikko-ennen-vaaleja-kumpikaan-ei-enaa-saastele-sanojaan/6145402 -

|** … ... Media haukkuu paljolti Trumppia, osin vähentääkseen hänen mahdollisuuksiaan presidentiksi. Kysymys kuuluukin, entä jos Trump päätyykin Valkoiseen taloon, niin jatkuuko median nälvimislinja? ~ http://yle.fi/uutiset/clinton-tutkinta_ja_trumpin_torkynauhoitus__usan_presidenttikisaan_yritetty_useasti_vaikuttaa_viime_hetken_yllatyksilla/9264603 -

 

Miten Trump parantaa maailmaa?

Lupaamalla työtä, lupaamalla tuhota ISIS-järjestön, lupaamalla maan sisäistä turvallisuutta |*, lupaamalla romuttaa nykyisen presidentti Barack Obaman terveydehoitouudistuksen. Trump lupaa tehdä Yhdysvalloista jälleen suuren – ehkä Trumppia kismittää, kun IMF (Kansainvälinen valuuttarahasto) laski, että Kiina on maailman suurin talous. Trump lupaa nostaa maailman tuhovoimaisimman ja kalleimman armeijan jälleen maailman suurimmaksi.

|* ... USA - väkivaltaelokuvien luvattu maa ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1478153954269 -

 

Trumpin lausumattomat säkeet

Trump on alitajunnassaan oivaltanut, ettei Venäjää, maailman suurinta raaka-aineaittaa ja energianlähdettä saa laskea kiinalaisten käsiin – tuohon kuherteluun on tehtävä päättöpiste. Sehän onnistuu menemällä Putinin kanssa samaan leikkikehään ja neppaamalla Kiina sieltä pois.

Trump on hoksannut, ettei kaavaa - ”Kiina + Venäjä > EU + USA” - saa laskea toteutumiseensa saakka. EU ei ole enää varma Yhdysvalloille (TTIP), vain Englanti on – hehän ovat aina rientäneet USA' n tueksi laillisiin ja laittomiin rynnäkköpommituksiin – vieraille maille.

 

Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputulos 2016

[Skenaario 1] Donald Trump voittaa ja uudistaa samalla Repuplikaanisen puolueen, siksi suuren näytelmän Donald on tekaissut, ikään kuin Ronald takavuosina – Reaganista tuli lopulta yksi suurimmista presidenteistä – kuitenkin vain b-luokan näyttelijäkaarteista. Reaganilla on oma lentotukialus – ja mikä harvinaista, nimi annettiin jo Ronaldin eläessä! Entä Trump – kuuloistaisko komealta: ”USS Donald Trump” - onko tässä se Trumpin unelmien täyttymys?

 

Entä äänestäjien unelmien täyttymys?

Kyllä. USA saisi Trumpista miehen, jolla on munat, ja joka uskalta myöhentää – jopa alkukantaisin menetelmin, mutta väkevästi, miehisesti ja sellaisella intensiivisyydellä, että hätää kärsivä kansanosa, joita on on paljon – yli 60 miljoonaa elää köyhyysrajan alapuolella (työt ovat siirtyneet Kiinaan) – äänestää Trumppia.

Samoin kaikki miehisyyttä aseen kantona arvostavat äänestävät Donaldia sekä naiset, jotka ajattelevat, että mies on perheen pää. Saattoi olla, että riekkuminen Trumpin puristeluista ja nipistelyistä kääntyikin lopulta itseään vastaan!

[Skenaario 2] ?

 

EKSTRA

Miten Trump suhtautuu ilmastonmuutokseen, joka on osa ympäristönmuutosta? ~ https://www.youtube.com/watch?v=90CkXVF-Q8M -

...

Tekstin viitelinkit:

|0 Onko US liittovaltion virkamiesten pidättäydyttävä vaalien alla kertomasta tosiasioista, etteivät äänestäjät saa kiusallisia totuuksia tietoonsa ennen äänestyspäätöksiä? ~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016110222553340_ul.shtml -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

 

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

AL | US | PZ | VU | T | BL | BL | BLOG 92396

 

DOC Trumppismi_voittaa_05112016.doc – OpenOffice Writer

PVM 05112016

 

|621:5766|

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

"Reaganilla on oma lentotukialus – ja mikä harvinaista, nimi annettiin jo Ronaldin eläessä! Entä Trump – kuuloistaisko komealta: ”USS Donald Trump” - onko tässä se Trumpin unelmien täyttymys?"

Yhdysvaltian laivastolla on ollut lentotukialushistoriansa aikana 77 lentotukialusta. Nyt aktiivisessa käytössä on 10 ja rakenteilla 3.

Aktiivisesa käytössä olevista kymmenestä lentotukialuksesta 7 kantaa presidenttien nimiä ja 3 muita henkilöitä, amiraali ja kahden senattorin nimeä.

Rakenteilla olevat alukset ovat jo saaneet nimensä. John F. Kennedy, Gerald R. Ford ja Enterprise. Nämä kolme nimeä ovat olleet aikaisemmissakin jo romutetuissa lentotukialuksissa.

Muita presidenttien nimeä ovat kantaneet lentotukialukset: Georg Washington, Harry Truman, Ronald Reagan, Georg W. Bush, Franklin D Roosewelt, Dwight D. Eisenhower, Thedore Roosewelt ja Abraham Lincoln.

Donald Trumpin eikä Hillary Clintonin arvovalta tule riittämään arvioitaessa heidä saavutuksiaan saadakseen nimensä lentotukialukseen.

Ilkka Luoma

Niin. 60% amerikkalaisista ei pidä kummastakaan!

....
... Lopulta "rehellisyys maan perii" voittaa! (Trumppia pidetään rehellisempänä!)
~ http://yle.fi/uutiset/amerikka_valitsee_kahden_vih... -

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ärsyttävää tuo Trumpin vertaaminen Reaganiin, kun miehet ovat täysin eri puista veistettyjä eikä heillä ole politiikan sisällössä mitään yhteistä. Ulkopolitiikassa Trump on jopa 180 astetta vastakkaisella toimintatavalla kuin Reagan oli. Hillary Clinton on lähempänä Ronald Reagania.

Ilkka Luoma

Mitä tuumaat Reaganin "pahan valtakunnasta" ...?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ilkka Luoma

Reagan oli aikaansa edellä. Ronald Reagan kuvasi Venäjää "Pahan valtakunnaksi" - Venäjän federaatio on äärimmäisen aggressiivinen maa. Se yrittää säilyttää imperiumin, Neuvostoliiton, artikkelissa sommitellaan.

Yhdysvaltain entistä presidenttiä tosin lainataan epätarkasti, sillä Reagan puhui Neuvostoliitosta, ei Venäjästä, tarkoittaessaan pahan valtakuntaa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014112618867201_u...

Ronald Reagan oli muuten kylmän sodan voittaja. Neuvostoliiton talous romahti kilpavarustelussa USA:ta vastaan. Nyt Putinin kilpavarustelu asejärjestelmiensä ja sotakoneistonsa uusimisessa taitaa johtaa samaan lopputulokseen vuoteen 2020 mennessä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Kaima, jos vertaat venäläisten ja amerikkalaisten käymiä sotia viimeisen 100 vuoden aikana - niin kumpiko on aggressiivisempi?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Vastaan Ilkan puolesta: Venäjä.

Jo pelkästään Grozhnyn savuavat rauniot ja kymmenet tuhannet siviiliuhrit kertovat siitä karua kieltään. Sama toistuu nyt Aleppossa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Solzhenytsin arvioi kirjassaan Vankileirien Saaristo, että Neuvostoliiton hallituksen kuolonuhrit olivat suuruusluokkaa 60 miljoonaa ihmistä. Ja tämä arvio tehtiin 60-luvulla. Sen jälkeen on tullut paljon lisää.

Tämä siitä varauksetta ihailemastasi valtakunnasta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #11

Kukaan ei ole puhunut mistään ihailusta, vaan ja ainoastaan tasapuolisesta media- ja vertailukohtelusta --- jos perehdyt USA' n käymiin sotiin, saatat tulla toisiin ajatuksiin:

~ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involvi... -
~ http://www.washingtonsblog.com/2015/02/america-war... -

.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #12

Ilkka Luoma

Ettei tämä lista olisi nyt pidempi ? Sinulla on kai enemmän intoa laskea lopputulos.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involvi...

Nopealla vilkaisulla NL/Venäjä taitaa ollakkin maailman pahis ja häirikkövaltio.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #17

Suomalaisten kannalta on oleellista analysoida vain kuinka moneen sotaan Suomi on joutunut yhtäältä Venäjän ja toisaalta USA:n kanssa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Olen tehnyt vertailun - USA' n hyökkäyssodissa on kärsineinä erityisesti vieraita ja vieraiden itsenäisten valtioiden ihmisiä - lähinnä siviileinä tapettu eniten - tämä on se julma amerikkalaisuuden hinta sen maailmanpoliisiudesta.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #9

Puhumattakaan Stalinin 40-100 miljoonasta ihmisuhrista, kansojen etnisistä puhdistuksista (mukaan luettuna suomalaiset), naapurimaiden miehityksista, Itä-Euroopan poliittisesta ja sotilaallisesta haltuunotosta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

Kajanto, nuo ovat oletus- ja luulolukuja. Toki venäläisyys ja amerikkalaisuus ovat molemmat tappajien kärkikaartissa, mutta erityistä on amerikkalaisten lahtaamat vieraiden, kaukana omilta rajoilta olevien itsenäisten valtioiden siviilien suuret määrät - atomipommi, Vietnam - Laos jne --- Maailmanpoliisirooli on ottanut paljon vierasta verta.

Ilkka Luoma

[21072016]

Trumppismi

" ... ... Trumppismin vaihe 1 maalissa. Kukapa olisi sitä uskonut vielä esivaalien alussa. Pitkin esivaalien etenemistä Trumpia yritettiin erityisesti median myötä mollata kaikin keinoin, jopa Suomesta, josta tietääkseni ei annettu yhtään esivaaliääntä. Mat
?
ka jatkuu nyt virallisena ehdokkaana - ja vastaan asettuu aiempi Lady Number One – demokraattien ehdokas Hillary Clinton, jota Trump yrittää kaikin keinoin trumputtaen mollata. Näin Yhdysvalloissa.


[US 1][09032016] Trump
[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213353-... - ]

” … [ … kansalainen Erik viehättyy Donald Trumpin vahvasta ja karismattisuuteen pyrkivästä esiintymiskielestä – puheineen. Kansalainen Alice innostuu otsatukasta, ja ihmettelee millaista uskonnollista kantaa Donald tulee esittämäänkään ja puhuuko hän kuitenkin palturia. Monet pohtivat mihin voisi uskoa ja luottaa, kun presidentinvaalit ovat täyttä ”hollywoodmaista sirkusta” – valittiinhan aikanaan B-luokan näyttelijä Ronald Reagankin presidentiksi |1 – vieläpä jatkokaudelle! … ]

Trump on maallisesti rikas ja sellaista rikkautta USA’ ssa ihaillaan

USA on yrittämisen mallimaa, oveluudella, pinnallisuudella ja ahkeruudella – unohtamatta kykyä luoda uusia menetelmiä (Facebook) tehdä vaikutetta (Google) ja rahaa (Bill Gates ja Microsoft). Trump edustaa kaikkea tätä, siksi hän viehättää monia ja nousee entisen presidentti Bill Clintonin vaimona tunnetun Hilaryn rinnalle lopulliseen koitokseen.

Trump räväyttää, mutta vain vaaleissa!|2 ... "

loput löytyy linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/07/trumppismi-j... - alta.

.

Ilkka Luoma

1
... Tällä tasolla toisen ydinasesuurvallan presidentinvaalit, vielä vuonna 2016!
~ http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000019467... -

...
2
... Naisia kunnioittaen - Hillary Clinton vs. Donald Trump. Historiaa jo syntyessään. Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016. Trumppismi jyrää, vai jyrääkö!?
~ http://yle.fi/uutiset/amerikka_valitsee_kahden_vih... -

.

Ilkka Luoma

... Trump on oivaltanut, että Kiina on se amerikkalaisuuden vastus. Venäjä ei ole uhka USA' lle, vaan mahdollisuus. Trump ei halua Venäjän tipahtavan kiinalaisten syliin. Tässä on samalla Putinin korttipelin paikka, tai oikeastaan shakkipelin siirrot. Kiina on jo tänään maailman suurin talous. Venäjä asettuu Trumpin voiton myötä vaa' ankielen asemaan.

~ http://yle.fi/uutiset/trumpin_ja_kiinan_vaikea_suh... -

.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo on myös yksi syy olla kannattamatta Trumpia. On tärkeätä, että USA:n presidentti pyrkii luomaan ja ylläpitämään hyviä suhteita Kiinaan.

Ihmettelen kuinka Kiinasta niin kiinnostunut blogisti voisi tästä olla eri mieltä.

Ilkka Luoma

[2013]
" ... Syy vapaakauppaneuvottelujen aloittamiseksi on selvä, se voidaan pukea nykykaavaan – EU + USA > Kiina. Todellisena motiivina neuvottelukierroksen avaamiselle on kuitenkin pelkokaava – Kiina > EU + USA. Kiina kasvaa ja vaurastuu. Kiina on maailman toiseksi suurin talousvalta ja nousee yhä noin kahdeksan prosentin vuosivauhdilla *].

Kiina tulee ottamaan väkilukunsa suhteessa osuutensa maapallon varannoista ja tuo suhdeluku on 1,347/7,08 – amerikkalaisten (0,308) ja EU-eurooppalaisten (0,502) vastaava yhteinen suhdeluku on noin 0,81/7,08.
...
*] Suomen Pankki – BOFIT – Kiina ennusteet - http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/kiina_en... -

Läntinen markkinatalous kipristelee omissa tunnetuissa ongelmissaan,

velkaisempana kuin koskaan. USA syö kiinalaisten ja japanilaisten rahoilla. Kiinassa valmistuu insinöörejä enemmän kuin USA:ssa ja EU:ssa yhteensä, noin 360.000 per vuosi. Kiinan väkiluku on suurempi kuin EU:n ja USA:n. Odotamme enää liittoa, jossa Venäjä ja Kiina löytävät toisensa. Tämän vastapainoksi pitää tavoitella syvempää integraatiota USA:n ja EU:n välille ... ... "

jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/onko-eu-usa-... - alta.

Ilkka Luoma

Trump tietänee, että US Liittovaltio on velkaa Kiinalle noin 1000 mrd USD!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

En usko, että Trumpin intelligenssi riittää juuri mihinkään rationaaliseen analyysiin hänen mielipiteittensä perusteista. Kunhan kouhkaa jotain, joka punaniskoille menee populistisena meuhkaamisena perille.

Jos asia olisi toisin, ei meidän tarvitsisi tässä arvailla Trumpin motiiveja. Hän olisi ne suoraan kertonut.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

USA' ssa presidentin ei tarvitse paljon tietää - hyveeksi riittää erinomaisten asiantuntijoiden ja neuvonantajien valinta ja ote heihin, jotta saa juuri tarvitsemaansa tietoa. Parhaimmillaan presidentti sanoo vain - "Kyllä tai ei" - neuvonantajat hoitavat loput.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ilkka Luoma

Trumpin valinta merkitsee öljyn hinnan rajua laskua. Se on erityisen hyvä signaali maille joilla ei ole omia öljyvaroja.

Väitetään, että Putin on vaikuttamassa Trumpin valintaan. Tuota öljyasiaa Putin ei kyllä tarkkaan miettinyt.

Jos Trump valitaan presidentiksi, voidaan myös todeta ettei ruplalla parempaa saanut.

Mitä Yhdysvaltain valtionlainoihin tulee niin en usko, että kiinalaisilla on ollut mitään tuollaisia "nerokkaita" suunnitelmia ja vaatia maksamaan velkoja takaisin.

Kiina, kuten monet muutkin Aasian kehittyvät ja kehittyneet maat, käytännössä elävät USAn kuluttujamarkkinoiden armoilla. Varsinkin Kiinassa on tarve pitää dollarinkurssia ylhäällä ja omaa rämpylän kurssia alhaalla kilpailukyvyn ylläpitämiseksi. Yuanin kurssi on keinotekoisesti jatkuvasti pidetty heikkona.

Kun kauppa on epätasapainossa, niin Kiinaan kertyy dollareita ja jos nämä dollarit päätyisivät normaalisti valuuttamarkkinoille, niin dollarin arvo tietysti laskisi ja tätä kautta kaupan epätasapaino korjautuisi aikaa myöden itsestään.

Kiinan johdolle tämä taas ei käy, koska seurauksena olisi kilpailukyvyn menetys ja sitä myöden työpaikkakato - tämä taas voisi helposti johtaa poliittisiin levottomuuksiin kasvukeskuksissa. Niinpä Kiina on ihan samanlaisessa nalkissa USAn velkojen kanssa kuin itse USA - tai oikeastaan pahemmassa

Käytännössä Kiina myy USA velkakirjat jollekin muulle maalle. Jos velkakirjoja tulee markkinoille paljon, niiden hinta tippuu. Kiinalle saattaa siis käydä niin että se saa velkakirjoita vähemmän kun on maksanut.

Vaikkei sitä oikein tunnuta ymmärrettävän niin velkasuhde on aina molemminpuolinen riippuvuussuhde. Erityisesti tämä pätee valtionvelkoihin.

Kiina ja Venäjä voivat hyvinkin löytää toisensa, mutta se suhde on keskinäinen. Kiina ei missään olosuhteissa tule, eikä talouden romahtamatta voi vaarantaa kauppasuhteitaan USA:han eikä EU:hun.

Ilkka Luoma

Kiinalla on Yhdysvalloista saatavia noin 1200 mrd USD - Kiinan keskushallinto on jo aliarvostanut saatavat vain 60 prosentin tasoon nimellishinnasta - toki USA on koko ajan maksanut/ uusinut erääntyneitä jvk-papereita korkoineen sovitun ohjelman mukaisesti!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #25

Ilkka Luoma

07.11.2016

China has appointed a new finance minister, Xiao Jie, as concerns grow over the country's rising fiscal deficits and mounting debt, which has jumped to more than 250% of GDP. China is also considering allowing Wall Street banks to run their own investment-banking businesses on the mainland.

Yuan heikkenee hurjaa vauhtia. Kiinan hallinto ei kontrolloi tilannetta. Samoin valuuttapako yuanin heikkenemisen myötä on lisääntynyt. Ja dollari vahvistuu.

Yuan Weakness Spurs Fresh Surge in China Outflows
More money is leaving the world’s No. 2 economy again, threatening Beijing’s strategy of letting its currency weaken in a controlled fashion

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #28

Kiinan osalta kannattaa muistaa aina suhdeluku 1:250 ;) ... Suomeen ja suomalaisiin nähden.

BOFIT:

Juanin eurokurssi (keskiarvo) - vuosittain 2007 - 2016: 10.8, 9.5, 9.8, 8.8, 8.2, 8.2, 8.4, 7.5, 7.1, 7.5 - viimeisin arvo 9/16

...
Ehkä se tärkeämpi

Juanin dollarikurssi (keskiarvo) - vuosittain 2007 - 2016: 7.3, 6.8, 6.8, 6.6, 6.3, 6.2, 6.1, 6.2, 6.5 6.7 - viimeisin arvo 9/16

SP ~ http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/kiinatil... -

.

Ilkka Luoma

Öljyasia on ristiriitainen. USA' lla on suuret varannot liuskehiilijakeita. Liuskeen hyödynnös on kallista ja vaatii tietyn hintatason - kun se on nyt maailmanmarkkinoilla alhainen - on työttömyyttä, kun taas se nousee tuotantokustannusten yläpuolelle - löytyy taas töitä. Raja-arvo maailmanmarkkinoilta määrää tahdin.

Nyt Venäjä myy raakaöljyä vimmatusti oletettua suuremmista varannoistaan, koska tietää, että raaka-öljyn kulutus liikenne- ja lämmityspolttoaineena tulee romahtamaan ilmastosyiden vuoksi. Tuon jälkeen Venäjä on jälleen kuitenkin maailman suurin raaka-aine- ja energia-aitta, suuren pinta-alansa vuoksi.

Aikanaa Reagan halusi pilkkoa Neuvostoliiton, koska se oli liian suuri hallitsemaan liian suuria raaka-ainevaroja - nyt koetaan Venäjäkin vielä liian suureksi. Ja Kiina on rajan takana. Avaimet suurvaltapolitiikassa on Venäjän hallussa - yllättäen!

Ilkka Luoma

Amerikklainen teollisuus on elänäyt Kiinan siivellä kolmen syyn vuoksi - maksimoiden oman varallisuuskasvunsa ja voittonsa huippulukemiin:

1. Halpa toveri, joka ei lakkoile
2. Olemattomat ympäristölait - erityisesti 1990-2000 -luvuilla - länismaat menivät p*skantaman kiinalaisten taskuun
3. Heti tehtaan oven takana useiden tuotteiden osalta maailman suurimmat markkinat!

Näin se meni, sitten kiinalaiset ostivat suomalaisilta huippulakimiehiltä ympäristölakiosaamista - ja kas kohta ovat voimassa tiukimmat ympäristölait - lyhyillä ylimenoajoilla! Tässä piilee myös suuri suomalaismahdollisuus, kuten myös metsän kasvatuksen osalta!!

Toimituksen poiminnat