Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Itsemurha - viimeinen rohkea päätös tuntemattomaan

TV2:n Punainen lanka luotasi vaikeaa tabu-asiaa itsemurhan olemusta Maarit Tastulan juontamana. Suomi on itsemurhaluvuissa keikkunut sangen korkealla, kuten ”veljeskansa” Unkari. Itsemurha on tapahtuma, joka jättää suuret kysymysmerkit. Asiaa on käsitelty luonnollisesti jälkeenjäävien toimesta niin itsesyytöksinä kuin ihmettelynä, kun kaiken piti olla niin hyvin ja kun minä en tiennyt!

Joidenkin tutkimusten mukaan henkilö päätyy itsemurhaan vakaasta tahdosta ja pitkän harkinnan jälkeen. Itsemurha tuomitaan useasti periksiantamisena ja sietokyvyn heikkoutena. Luonnossa vaikuttaa eloonjäämisen ja suvunjatkamisen kamppailu, jossa eloonjäämisvietit rakentavat kykyä suvun jatkuvuuteen; siis elämänkierron ylläpitoon.

Itsemurhaa voidaan tarkastella myös tapahtumana, jossa sen hetkisen eloonjäämiskamppailun nyörit katkaistaan ja valitaan hyppy tuntemattomaan. Itsemurha voi olla toive siirtymisestä jatkumoon, luonnonkiertoon, josta on saatu ”näkymä” jo maallisen elämän aikana. Ihmisarvioiden mukaiset mielenvikaisiksi luokitellut ihmiset eivät yleensä itsemurhaa tee, vaan teko on useasti vakaa ja systemaattinen.

Osa itsemurhista tapahtuu ”vahingossa” esim. liiallisen alkoholin tai lääke-alkoholiyhdistelmän vaikutuksessa. Vakaasti suunnitellut itsemurhat ovat merkittävä osa kaikista hypyistä tuntemattomaan. Yleensä jälkeen jää kirje tai muu viesti, jossa ollaan pahoillaan aiheutetusta tapahtumasta. Elämä on päätetty lopettaa, koska sille ei katsottu olevan enää mitään syytä jatkamiseen. Tämä elämisen syyn puuttuminen on ydinkysymys.

Tarkemmat syyt itsemurhaan jäävät useasti piiloon. Jää jäljelle kysymykset jälkeenjääneiden itsesyytöksistä, mitä jäi tekemättä. Itsemurha on rohkea teko, jossa vapaaehtoisesti valitaan tie ennenaikaiseen kohtaamiseen, mitä rajan takana on. Itse tapahtuman suunnittelu alkaa jo aikaisin ja useasti kaikki siihen liittyvät seikat on mietitty valmiiksi kirjeitä myöten. Jälkeen jää myös joskus päiväkirja, joka paljastaa etenevän prosessin kohti lopullista tekoa.

Itsemurha voi olla myös päätös luonnonkiertokulusta, jossa vaihtoehdot jäivät vain yhteen ratkaisuun. Syynä saattoi olla osaltansa oma näkemys soveltumattomuudesta maallisen elämän yhteisössä. Umpikujana voi olla myös tahaton ymmärtämättömyys yhteisön ja läheisten taholta. Tyhjyyden ja saavuttamattomuuden tunne voi yhtäältä aikaansaada lopullisen ratkaisun.

Oman elämän lopettaminen on äärimmäisen kipeä ratkaisu jälkeenjääneille. Tekijän yksinäisyys ajoi anteeksipyytävään tekoon poistumisesta päämäärättömästä elämästä. Tietämisen tuska jälkeenjääneiden hiljaisista kysymyksistä ”miksi?” lisää tekijän surua viimeisellä ovella. Itse tekijälle syyt ovat varmaankin hyvin kirkkaat, koska teko on usein suunniteltu. Hädän kertominen ennen tapahtumaa ei enää onnistunut vastaanottamattomuuden/ näkemättömyyden vuoksi läheisten taholta, vaikka huolenpito olisikin ollut olemassa.

Viimeinen hätähuuto jäi tahattomasti ymmärtämättä ja lopullinen ovi avautui hyppyyn tuntemattomaan ainoana pelastuksena pois maallisen elämän tyhjyydestä. Jälkeenjääneille jäi kysymys, mitä oven takana oli ja on. Tuohon kysymykseen tulee vastaus kaikille.

Puhutaan 1990-luvun alun lamassa tuhansien tehneen viimeisekseen itsemurhan. Kaikki oli mennyt, ystävät kaikonneet menestyksen haihtumisen myötä - vaimo lähti, vei lapset mennessään - ulosottomies oli viimeinen kaveri - entä nyt kun konkurssiaalto on vielä toistaiseksi alkamatta - kääntyykö kelkka ja onnistuuko valtiovarainministeri Kataisen pyyntö huolehtia lähimmäistä paremmin kuin edellisellä kerralla…

.
Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Jukka-Pekka Vasara

kääntyykö kelkka ja onnistuuko valtiovarainministeri Kataisen pyyntö huolehtia lähimmäistä paremmin kuin edellisellä kerralla…

Ei ehkä kannata ottaa liian vakavasti pelkkää mainostoimiston keksimää sanahelinää :)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Hienoa, Ilkka, että otat esille tämän asian, etkä ollenkaan tuomitsevalla tavalla, vaan ymmärtäväisesti ja pohtivasti.

Minun mielestäni itsemurha on yhteiskunnassamme liian iso tabu ja häpeä. Minä en suhtaudu itsemurhan tehneisiin luusereina, vaan oman ratkaisunsa tehneinä, joka saa meidät muut pohtimaan läheisyyttä ja rakkautta, sekä niiden puutetta. Näen, että itsemurha voi olla myös eräänlainen protesti nykymaailman tunnottomuudelle ja välinpitämättömyydelle.

Itsemurha on myös mielestäni termina huono. Puhuisin mieluummin itsensä päättämisestä, joka ei sisältäisi sanaa 'murha', koska murha on rikos. Itsepäättäminen ei ole rikos, vaan se on oman vapauden harjoittamista, vaikka se läheisiä saattaisi satuttaakin.

Naama (nimimerkki)

Minusta on aika kaukaa haettua etsiä syitä itsemurhiin jostain eloonjäämiskamppailusta tai luonnon kiertokulusta.
Eiköhän asia ole usein hyvin arkisista asioista: ihmissuhteista, perheestä, toimeentulosta, terveydestä.. Jokapäiväiset ongelmat eskaloituvat eikä pystytä keksimään (muutakaan?) ulospääsyä.

Jossain oli nasevasti ilmaistu, - analogiana logistiikan hokemaan, että herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden "kylmäketju ei saa katketa" - että ihmisen persoonalliselle olemassaololle on välttämätöntä, ettei "lämpöketju katkea".

Niin, missään tapauksessa en haluaisi syyllistää itsemurhan tehneiden läheisiä - suicidiin päätyneellä on ollut varmaan erittäin hankalasti ratkaistavissa oleva ongelmavyyhti käsissään - tuntuu kuitenkin siltä että noin ahdistavaan tilaan voi elämä päätyä vain tavallaan rikoksen takia.
Epämiellyttävä kysymys jää ilmaan: kuka tai mikä sen rikoksen elämänvoimaa vastaan oikeastaan teki?

Ilkka Luoma

Itsemurha on todellakin sanayhdistelmänä huono - se voisi olla luovuttamista - luopuminen omaehtoisesti ja omalla päätöksellä sellaisesta, johon ei koe enää mahdollisuutta (jätetään syyt kokonaan tekijänsä haltuun, kunhan vain osoittaisimme lähimmäisillemme riittävää huomiota heidän eläessään).

Riikonen Timo (nimimerkki)

Koskettava kirjoitus koruttomasti ja empatialla. Suomi on tässä suhteessa synkkä maa ja on odotettavissa yhä enemmän lopullisia ja rohkeita päätöksiä, myös vastuullisen elämän kokeneiltä ihmisiltä, yksinäisyys ja osattomuus lisääntyvät.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Japanissa itsemurha on kulttuurillisesti hyväksyttyä häpeässä.

Ilkka Luoma

Luovuttaminen on heittäytymistä loputtomuuteen pelolla tietämättömyydestä tai luottamuksesta iäisyyteen.

Ilkka Luoma

6#
Lopullisuuden jälkeen ei tarvitse tulla näytille menettämään naamaansa.

Toimituksen poiminnat