Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Pankit tiesivät vuosia sitten, että osa ei kykene velanlyhennyksiin!

[09102006] - Nythän maan hallitus puhuu niin hyvästä menestyksestä, että jotain on jäänyt huomaamatta (minist. Heinäluoma). Pankit julkistelevat tutkimuksia kotitalouksien peloista. Ehkä pankit ovat huomanneet kautta linjan lisääntyneet lainojen lyhennysvapaapyynnöt. Pankit elävät koroilla ja 'ikuinen" laina on varma asiakassuhde. Kuinka käy, kun 'ikuisen asiakkaan' maksukyky romahtaa?
.

Linkki keskusteluun:  Kopauta

Työnantajat epäilevät osaksi, että heidän työvoima ei ole riittävän pätevää. Paineet lattioilla kasvavat. YT on arkipäivää ja ulkoistus kurkistaa yhä useampien osastojen ovilla. Omistajat vaativat lisää voittoja, työntekijät tekevät vapaaehtoista pakkoylityötä entistä enemmän ja johtajistot halajavat bonuksia, palkkioita ja optioita.

Kulutus kasvaa, halutaan littu-TV, halutaan neliveto, halutaan isompi ja varustellumpi koti. Pitää olla sähköt mökillä, ja pitää olla kyky matkustaa kaukomaille. Lapsille pitää järjestää enemmän harrasteita, etteivät maleksi kaduilla, kun isillä ja äidillä on jatkuvasti menoja, siis poissaoloa kotoa.

Uhkia kasaantuu päällemme. On menossa maailmanlaajuinen työn uudelleenjako. Asuntojen hinnat ovat tapissa, ja kuitenkin välittäjät ennustelevat kasvavien palkkioiden toivossa vain maltillista arvonnousua asuntoihin. Muotia on asua väljemmin kuin ennen, pitää olla sauna, terassi, parveke ja patio maastomersun kokoiselle pihagrillille. Tämähän vaatii rahaa, ja pankit markkinoivat tyrkyttäen sitä kaikkeen kulutukseen, myyvätpä lyhennysvapaita vuosiakin.

Pankkien katteet ovat tiukoilla ja kilpailu kovaa, näin sanovat. Pankit siitä huolimatta takovat ennätysvoittoja, ikäänkuin varautuen suureen luottolamaan ja -tappioihin. Pankeissa on aivan viime aikoina herännyt myös vastuuajattelu.

Velka veli otettaessa. Pankit saavat jatkuvasti lisää lainojen lyhennysvapaapyyntöjä, pankki suostuu, koska korko on katteen merkittävä muodostaja, millä eletään, tai pitäisi. Pankissa kaikki maksaa. Tilille pano on ilmaista, mutta fyysisistä konttoreista halutaan eroon. Käteisrahan ystävälle jää kohta pankiksi vain sukanvarsi. Missä odotuttavat itseään puhtaat nettipankit, joilla on asiakaslähtöinen lähestymistapa. Heidän käteiskassa voisi olla kauppojen kassakoneet. Verkot olisivat jo teknisesti valmiina.

Kuinka paljon todellisuudessa on lainojen lyhennysvapaapyyntöjä, sitä eivät pankit kerro. Varma korko on pankin tulos, ainoastaan taseet täytyy pitää vastaavuuskunnossa, mutta miten silloin, kun vakuudet alentuvat? 1990-luvun alussa oli asuntokriisi, korot 15% ja asuntojen hinnat lähteneet siitä tapista, missä nyt ollaan, jyrkästi alenemaan.

Nyt korot hitaasti, mutta varmasti nousevat ja marginaalit kotikukkaroissa ovat tiukoilla - on pakko pyytää lyhennysvapaata. Asuntojen hinnat tulevat laskemaan ja pakkorealisointeja tapahtuu, osan velasta jäädessä edelleen maksettavaksi - muistoksi patioista, terasseista ja pakettiauton kokoisista pihagrilleistä.

Käteisen näkeminen on kohta ylellisyyttä, ja korteilla ei ole tuntua oikeasta 100 euron setelistä, kun lappuun piirtyy vain summa 99,95e. Veli velkaa otettaessa, velipuoli maksettaessa, voi olla kivuliasta arkiviisua monessa yritteliäässä kodissa, jossa kuitenkin haluttiin vain parempaa elintasoa.

Valtiolle vastuupolitiikkana ei ole viisasta nyt alentaa kokonaisverokertymää, ainoastaan painotus eri verojen kesken voi olla kannustavaa, mm. työntekoon. Valtion on syytä rakentaa turvapuskureita kansalaisille, kun elämän nurjempi hetki koittaa. Valtio on tasaava ja vastuullinen puskuri ylläpidettäessä sitä turvaa, sosiaalista toimivuutta, opetusjärjestelmiä ja yhteiskuntatoimivuutta, jonka suuret ikäluokat ovat rakentaneet sekä heidän vanhemmat perustaneet. Vastuullisuutta on nähdä myös uhat kasvun tavoittelun käyrien takaa.

Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Ilkka Luoma

On pakko tunnustaa, että nyt tulee "mitäs minä sanoin" -olo, kun tämän kolme vuotta vanhan jutun julkaisen - oli se besserwisseriyttä tai ei - niin harmi, näin on käynyt. kun kopauttaa oikeaa linkkiä, niin pääsee vuoteen 2006 ---

Hannu Rainesto

Tässä Ilka kertoo kapitalismi arkipäivästä ja jättää asian sitten siihen. Vastuullinen jatkaa erittelyä kriitiikin kautta kohti uutta ongelmat ratkisevaa kehitystä. Se ei tietysti ole muodikasta porvaripiireissä, mutta välttämätöntä se on.

Hannu Rainesto

Ei meille riitä, että sanotaan kusessa ollaan. Meille pitää kertoa miksi ja kuinka siitä selvitään!

Ilkka Luoma

Liiallisen asuntolainan osalta ratkaisuna ei ole kuin osalle aikaistetut perinnöt, osalle luopuminen siitä 3:sta, 4:stä tai 5:stä huoneesta, joka oli se ylimääräinen huone, jos joku vieras nyt sattuisi tulemaan :-)

Vakavasti - on vain yksi keino, se on luopuminen turhasta, söimme yli äyräidemme ja se näkyy keskimäärin vyötäröllä ja siinä kerskassa, kun esim. pihagrilliksi ei kelvannut se pallomalli, vaan piti saada citymaasturin kokoinen - karrikoiden, mutta silti ...

Jukka-Pekka Vasara

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa mutta mikäli asuntojen hinnat jyrkästi laskevat pysähtyy uudistuotanto käytännössä kokonaan koko siksi aikaa kun aletasolla ollaan. Ei niissä hinnoissa niin paljoa ilmaa ole. Itse en kyllä ostaisi yhtään kämppää sijoitusmielessä ilman ainakin 30% alea ja olen todella tyytyväinen että pääsin niistä parista eroon hyvällä hinnalla reilu pari vuotta sitten.

Vuosi sitten juttelin pankinjohtajasukulaiseni kanssa asuntolainoista ja hän kertoi pitkällä kokemuksellaan että pari vuotta ihmiset pystyvät pärjäilemään ansiosidonnaisella ja muilla tavoilla. Sitten asuntolaina jää hoitamatta ja tulee se pakkomyynti. Aika moni alkaa nyt olla siinä tilanteessa ja vuoden päästä todella moni.

Ilkka Luoma

Asuntojen hintojen romahdus tervehdyttäisi osaltansa talousyhteiskuntaa, koska ylimääräiset paineet ja (velka)pääomalliset patoumat purkautuisivat - tapahtuisi samalla suuri omaisuusmassojen uudelleenjako - ja asuinneliöiden vähenemä per hlö - onko se nyt joidenkin osalta jo näyttötalousominaisuuksien vuoksi liian suuri?

Toimituksen poiminnat