Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

IN - Ihmiskunta ajopuuna digitalisaation ajan virrassa?

Nyt on muodikasta puhua, scifistellä ja ennakoida digitalisaatiosta – tuosta bittiyden logistiikasta, joka luo mahdollisuuden teknologisena alustana ideaan:

Kaikki tietävät kaikkien kaikesta! Näinkö avaamme vuorovaikutusten säikeet evoluution tasolle, joka huolehtii kaikesta elävän biomassan sopeutumisesta ajanhetkellä vain nyt! [fil.]|1|2

 

Mitä tämä digitalisaatio oikeastaan on?

[ Mitä Wikipedia kertoo digitalisaatiosta ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Digitalisaatio - ]|3

Ihminen loi matematiikan oman ymmärryksensä ja luonnonilmiöiden väliin. Keksintö on universaali, sillä esimerkiksi energian kaava E = mc2 |4 toimii niin Kiinassa, Lesothossa kuin Kanadassakin. Matematiikka on materiaaliton ja energiaton ilmiö, jolla ei ole mitään tekemistä evoluution kanssa – vai onko?

Evoluutio on käyttöjärjestelmä ilman ennakoimista ja ennustetta – se on vain nyt ja tässä heti. Evoluution näkökulman ajanvirta määritetään janana nollaan! Tässä piilee meidän ymmärrykselle se ylivoimaisesti vaikein kohta! Voimme kysyä miten evoluutio mittaa aikaa.

 

Digitalisaatioon liittyy pakollisena osana binäärijärjestelmä, |5

 .. jolle on kehitetty oma matematiikka, joka synkronoi toki kaikkiin muihin lukujärjestelmiin. Digitalisaatiolla ei ole mitään tekemistä meitä elättävän biomassakierron kanssa. Biomassoja ohjaa biodiversiteetin |6 synnyttänyt ja kuolemattomuutta |7 ohjaava evoluutio.

 

Matematiikan hämärtävä kirkasvoima

Matematiikka universaalina – ”2+2=4” on ilmiö, joka halvaannuttaa näkemykset evoluution ja kemian täydelliseen analogisuuteen. Luonnossa ei ole digittejä – siis ykkösiä ja nollia – nuo binääriluvut ovat vain sitä varten, että pystyimme luomaan tietokoneet, joiden tyhmyys hipoo vertaistaan.

Tietokone on vain kellotaajuutensa ylivoima pyörittää noita ”sähkö virtaa/ sähkö ei virtaa” nolla- ja ykköstapahtumia. Paras todiste on elektronit, joille ei voida määrittää yhtä aikaa paikkaa ja nopeutta. Emme tiedä missä elektroni on tai sen nopeutta kuorellansa.

Elektronit muodostavat meidän näkemän ”todellisuuden” – aisteillemme, elektronit tuovat mittakoon niille tasoille, joilla on mahdollista elää. Ilman elektroneja Maakin olisi jalkapallon kokoinen, mutta liki saman painoinen kuin tämä nykyinen Maa, fyysisenä halkaisijakokona.

 

Digitalisaation harha ja oikotie meille voi tuottaa vaillinaisuutta

Evoluutio ei rakenna ajassa, vaan hetkessä nyt. Digitalisaation tavoite on tuottaa ideaalisimmillaan täyden tiedon tilassa myös täyden ennakoivuuden. Ihminen rakastaa ennustettavaa vakautta, sillä olemme pääsäännön mukaan konservatiiveja ja varaumakeskeisiä – eli emme siedä epätietoisuutta.

Evoluutio elää täydessä epätietoisuudessa huomisesta, mutta ei tässä hetkessä. Sopeuma rakentuu vain hetkestä, kokeilusta ja korjaamisesta. Me haluamme elää sellaisessa ”digittimien” maailmassa, jossa tiedetään mitä huomenna tehdään.

Evoluutio ei tiedä huomisesta mitään. Ajankäsite on myös ihmisen vajavaiselle otteelle olla osana evoluutiota liki ylivoimaisen vaikeaa. Muu eliölajisto ja eläinkunta tekevät arvioita juuri nyt – tapahtumahetkellä, ja linjaa saamiaan tietoimpulsseja aiempaan tietoonsa, perimäänsä tietoon, mitä tehdä seuraavaksi, juuri teon hetkellä.

 

Evoluutio rakensi hetki hetkeltä täydellisen informaatioverkoston, jota emme edes tunne

Tieto tarvitaan, se on rakentava voima ja tietovirta jatkuvana - on evoluutiolle välttämätöntä. Tuo tieto muodostuu hetkessä juuri nyt ja se tarkentuu johonkin sellaiseen tavoitteeseen, joka on ohjelmassa ollut jo kaiken alun hämäristä asti – vai onko? Miten tuo kuolemattomuuden tavoite sinne rakentui – on meille täysi mysteeri. Olemme oikaisseet tuon epämiellyttävän tunteen Jumalalla – ”Alussa Jumala loi …” ja niin edelleen.

 

Digitalisaatio tekee meistä turhia – vain tuon ohjatun tiedon käyttäjiä

Digitalisaatio on yhtä kuin tietojärjestelmä bittipolitiikkana; tiedon käsittelyä ja toimenteiden ohjaamista tavalla, jossa on tavoitteena ideaalisesti täysi ennakoitavuus. Nyt se ratkaisevin ero evoluutioon – sopeuma |8 ei suunnittele, se toimii vain ohjelmakäskyjen mukaan ohjelmassa, joka korjaa koko ajan – analogisena tietovirtana itseään. Tuolta ohjelmasta löytyy lopulta ne kaikki vastaukset, joita me emme tiedä.

Mikä teki tämän analogisen ohjelman – sitä ei digitalisaatio voi koskaan rakentaa, koska digitit pysähtyvät, kun analogia jatkaa matkaan niin mittakaavasuuruuteen kuin - pienuuteen, loputtomaan jatkumoon, josta kuultaa tuo kuolemattomuuden tavoite.

 

Eniten kihelmöivä uteliaisuus kohdistuu tuohon sopeumarakenteen ohjelmaan –

 … onko siellä jo valmiina ohjelmallinen lopetuskäsky? |9 Kiihkeyttä aikaansaa se hapuileva arvailu, miten tuo lopetusbitti hypähtää pystyyn aktiivina, ja päättää tämän kuolemattomuuden taipaleen. Ovatko nämä sukupuutot tuon ohjelmakäskyn harjoittelua/ testausta – tosin nyt me selitämme noita eliölajien sukupuuttoja osin myös ihmisen aikaansaannoksina – mehän olemme myös osa evoluutiota – elävää biomassaa kierrätykseen.

Nythän olemme oivaltaneet juuri, ettei evoluutio tee mitään ennakoimalla, vaan elää juuri ja vain tässä hetkessä, korjaten itseään ajanhetkellä nyt – perustuen aiempaan. Haastetta pohdiskeluun!

LINKIT

|1 Onko evoluutio kaikkialla? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2012/01/evoluutio-on-kaikkialla.html -

|2 Biomassat ja niiden yhtälöt! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/biomassojen-taspainoyhtalo-yha.html -

 

EKSTRA 1 – Suomen valtiovarainministeriö määrittelee digitalisaatiota näin ~ http://vm.fi/digitalisaatio -

Teksti on perustaltaan ajatuksia herättävä, ei väittävä, vaan uusia linjoja hakeva. Digitalisaation täytynee olla vain välivaihe – tietokoneajattelumme ja binäärijärjestelmämme mukaisesti. Näin olemassa oleva rajoittaa avointa pohdiskelua miten kehityskulku tästä eteenpäin muotoutuu. Luovuutta pohdintoihin – toivotaan.

PS Mikäli et näe tekstistä linkkejä ja/tai et saa niitä auki, voit lukea koko tämän saman tekstin toimivine linkkeineen täältä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/11/in-ihmiskunta-ajopuuna-digitalisaation.html -

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

...

AL | US | PZ | VU | T | BL | BL | BLOG 98223

DOC Ihmiskunta ajopuuna digitalisaation ajan virrassa_20112016 – Microsoft Word Starter

PVM 20112016

|743|

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Ilkka Luoma

Topicin kohtaan - "Alussa Jumala loi ... "

[2013]

" ... Me lännessä emme ole oppineet ehdotonta kunnioitusta kristinuskoamme,

Raamattua ja pappejamme kohtaan – me olemme tottuneet kyseenalaistamaan, ja samalla olemme oppineet suvaitsevaisuuden ja lipeämisen ehdottomuuden tieltä. Ehdottomimmat ovat reviirivalloittajia ja suvaitsevaiset luovuttajia. Me olemme täällä lännessä kristillisine arvoinemme antajan asemassa. Me otamme vastaan ja käännämme poskemme, mutta kuinka kauan?

Kullakin on pyhä oikeus uskoa omaansa

Ehdottomuus ei ole vahvuuksiamme; annamme vapaan oikeuden harjoittaa omia tapoja, vaalia omaa kulttuuria – suvaitsemme muiden kulttuureja, emme edes osaa pontevasti ehdottaa ”maassa maan tavalla, tai maasta ulos” - olemmeko häviäjien rintamalla? ... "

jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/nujertaako-s... -

.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Insinööri on kyllä tietoinen, että mallit ovat epätäydellisiä. Binäärijärjestelmäkään ei sinällään rajoita mitään joko-tai -linjalle. Se on enemmän käyttäjästä kiinni.

Luonnossa muuttujia on loputon määrä ja niiden keskinäiset vaikutukset ovat usein epäselviä. Digimaailmassa kaikki halutaan eristää omaan lokeroonsa ja pitää mallit siisteinä, muuttuvaa ja sotkuista "spagettikoodia" vältetään viimeiseen asti. Luonto taas on täynnä näitä rakenteita.

Ilkka Luoma
Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Kun on oikein runsaasti eri komponentteja huiman eri kentissä, niin yrityksen ja erehdyksen kaavan on, toki ilman tietoista yritystä ja erehdystä. Ja vain, meidän omituisten otusten ajattelumallissa, on, kaavoja. Komponentit kentissään "tekevät" koko ajan väistämättömiä tapahtumia, joista erikoisimmat lopputulemat pääsevät vaikuttamaan "kaiken tekemisen" ketjuun harvinaisella ja erikoislaatuisella tavalla.

Hyvänä esimerkkinä kaukaisen tulevaisuuden ihminen, joka kipaisi aikakoneellaan rukkaamassa alkuräjähdystä niin, että 21.11.2016 on tasan juuri oikeanlainen, että tulevaisuuden ihminen voipi ylipäätään joskus ilmestyä.

Ellei, ellei Ilkka sitten keksi kaikkien kaavojen kaavaa, joka tekee jumalistakin ameebojen vertaisia, on heidän huikean positiivinen työnsä valunut hukkaan. Koska sellainen kaavojen kaava kertoo ihmisolion olevan aivan yksin koko tässä nuppineulan pään kokoisessa universumissa, jota nyt hetkellisesti hieman vain turvottaa. Onkse se juttu, nuppineulan pään turvotus?

Joku tässä edelleen mättää ;D)))

Ilkka Luoma

Meitä eniten rassaava rajoite on mittakaavojen ymmärtämättömyys - meille on rakentunut verranto - suuri ja pieni, lähellä ja kaukana. Ongelma piilee noissa adjektiiveissa - luonnossa ei ole adjektiiveja!

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Jep juuri näin, ja myös se oma keskitason mittakaava missä itse elämme antaa isoasta paketista vain yhdenlaisen kapean kuvakulman vielläpä melko heikoin aistein. Minkälainen maailmankäsitys lienee bakteerin kokosella tahi galaksin kokoisella, joilla 100 000 aistia ;D

Ilkka Luoma

Mielenkiintoinen on lämpötilajana, tai oikeastaan molekyylien liike - sehän se lämpötilan tuottaa, mutta

asteikko
-273 .... miljardeja plus asteita (ei ylärajaa?) ja me olemme aivan alun ääripäässä alueella -25 ... +45 - häviävän pieni otos tuosta liki äärettömästä lämpötilajanasta!

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala Vastaus kommenttiin #7

Johan pomppas, heh... Mielestäni ainoa mielenkiintoinen seikka on se että jokin olio kykenee muuttamaan evolutiviistista kohtaloaan. Olletikin että evoluutio on sinänsä ihan viisas, se ei kuitenkaan välttele jonkin lajin kohtaloa, kunhan vaan kokeilee kokeilemisen riemusta. Pystyykö homo sapiens muuttamaan olemisensa kohtaloa, aika näyttää. Mutta olisi se aika reilua, pystyä, olishan ;D

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Eikö evoluutio ota vinkkejä myös oliosta itsestään eli vaikuttaa myös omaan kohtaloon.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala Vastaus kommenttiin #10

Tämä on mielenkiintoinen kysymys, ja näinhän se on. Lajit tekevät koko ajan valintoja, ja siksi mm. me olemme tälläisiä ja tämän näköisiä kuin olemme. Jokainen valintaa vaikuttaa kaikkeen muuhun ja kääntää ja vääntää geenitasolla kehitystä osaltaan jonnekin päin, mikä olisi ehkä jäänyt tapahtumatta ilman lajin tekemää valintaa. Jos huomenna alamme jokainen jostain syystä suosimaan pelkästään suippokorvaisia vihreäsilmäisiä pitkistä runoista pitäviä ihmisiä jotka kävelevät kyyryssä, niin miltähän lajimme näyttäisikään 10 000 vuoden kuluttua ;D)))

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #11

Evoluutio varmaankin kerää tietoa niin sisältä kuin ulkoa - todennäköisesti lajittelematta tietovirtaa, ainoastaan projisoiden tietovirtaa olemassaolevaan konstruktioon!

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala Vastaus kommenttiin #12

Ja nyt kun vallan pitäydymme geeneissä, pitää voida kypsyttää myös ajstus, että elämän tarkoituksemme voi yhtä hyvin olla kuin levittää geenejä, olla levittää meemejä, greenejä, jos muistan sanan oikein. Eli mitä teemme tänäpä, kopiommr digitaslimatskua, hyvien ideoiden/ ajatusten (meemien) sijaan. Taannummeko jo ihan huolella?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #13

Aivan. Digitalisaatio tasapäistää kaiken stadardiksi! Yksilö katoaa, kuten muurahaiskolonnioissa ...

Ilkka Luoma

Isossa kuvassa ennakoiminen, ennustelu, digitalisaatio ja automaatio ovat onnettomuus ja kohtalo tuntemattomaan. Pienessä kuvassa, juuri nyt, nuo lienevät ainoita keinoja selvitä käsillä olevasta ympäristökatastrofista.

Toimituksen poiminnat