Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Herättävää EU:n varjostamaa itsenäisyyspäivää!

  • Ovatko sinivalkoiset värimme laskussa - eivät, vaan itsenäisyyskaipuumme näkyy hyvin suurena ja jatkuvana natovastaisuutena.
    Ovatko sinivalkoiset värimme laskussa - eivät, vaan itsenäisyyskaipuumme näkyy hyvin suurena ja jatkuvana natovastaisuutena.
  • Uudet sukupolvet palauttavat Suomelle arvostetun itsenäisyyden - kaikin tarvittavin merkein ja keinoin.
    Uudet sukupolvet palauttavat Suomelle arvostetun itsenäisyyden - kaikin tarvittavin merkein ja keinoin.
  • Kiinan laivasto liputti poikkeavan arvokkaasti Suomen vierailuaan - siniristilippumme oli suuressa koossa, kuten Kiinankin lippu
    Kiinan laivasto liputti poikkeavan arvokkaasti Suomen vierailuaan - siniristilippumme oli suuressa koossa, kuten Kiinankin lippu

[ - kansallisuutta ja tuntoa erilaisesta asemasta täältä idän ja lännen vedenjakajalta – vuosien varrelta poimittuja itsenäisyyspäivän kirjoituksia, muutoksen ajanvirrassa – kuuluu kirjoitussarjaan Suomen 100 vuoden kehitys itsenäiseksi, sotaan – jälleenrakentamiseen ja ETYK 1975 itsenäisyyshuippuumme sekä vajoaminen EU - määräysten alle, kollektiivisuutta kantaen ja solidaarisuutta osoittaen ]

 

2013

Tänä päivänä 6. joulukuuta presidentti Urho Kaleva Kekkosen aikana juhlittiin aitoa itsenäisyyttämme, jonka olivat pelastaneet veteraanimme kahdessa sodassa – jälkimmäisessä Saksan kolmannen valtakunnan avustuksella. Nyt emme enää juhli täyttä itsenäisyyttä – olemme lukittuneet toistaiseksi EU - Brysselin säädöksiin ja osittaisvalvontaan.

  

Yllä olevasta huolimatta tämä päivä on pyhä – 

 

jo senkin takia, että niin monet kerrat Mannerheim ristinritarit avasivat ovet presidentin linnaan ja kansakunnan juhla saattoi alkaa. Vain yksi on jäljellä muistuttamassa meitä siitä mitä kymmenet tuhannet rintamamiehet ja lotat tekivät Isänmaansa eteen, antaen ainokaisensa. Tuo muisto ei himmene Brysselin käskyilläkään.

  

Kansakuntamme ei ole vielä sanonut lopullista sanaansa itsenäisyydestämme

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155560-v%C3%A4kev%C3%A4%C3%A4-eu-varjoista-itsen%C3%A4isyysp%C3%A4iv%C3%A4%C3%A4  –

2012

Itsenäisyys meni jo – annoimme sen Brysselille, koska haluamme olla vahvempia. Vahvempia auttamaan muita – ”heikompia ja kunniattomampia”, solidaarisuus on voimaa, kuten oli taisteluhenki, kun tosi oli kyseessä. Miksi annoimme sen pois, minkä isoisämme meille saksalaisten avustuksella kunniakkaasti pelastivat?

 

...

Eduskunnan valvoma ja kansalaisten oma televisioyhtiö Yleisradio on esittänyt alkuperäisen Edwin Laineen Tuntemattoman Sotilaan vuodesta toiseen 6. joulukuuta, kuten tapahtuu nytkin. Elokuva lienee eniten katsottu ja sen tuntevat kaikki suomalaiset.

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/126223-itsenaisyys-meni-jo-vain-kunnia-jai -

...

2010

191 tarinaa, joissa ei kuumota uho, eikä kehu. 191 tarinaa, joissa kansalaiset kautta linjan osoittivat jotain sellaista, mikä ei soveltunut kaikille. Me kaikki emme yllä näihin tekoihin. Usein on puhetta, mutta näissä 191 tarinassa on enemmän tekoja, joista kansakunta kiitti Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheimin myönnöllä - nämä 191 tarinaa saivat korkeimman kunnianosoituksen, mitä valtakunta pystyi sotilailleen ja kansalaisilleen antamaan.

 

Nyky-Suomi tarvitsi imagotyöryhmän löytämään itsestäänselvyyksiä. Merkittävä osa kansalaisistamme ja varsinkin tavalliset ihmiset ovat jo kauan tienneet oman maansa imagoarvon. Tämä imago kulminoituu huippuna noissa 191 tarinassa, joista kumpuaa suomalainen vahva ja väkevä identiteetti. Sotilaat ratkaisutaisteluissa, niin Talvisodassa kuin Jatkosodassa loivat ainutlaatuisen imagon, jota meidän, uusien sukupolvien olisi hyvä tunnistaa ja tiedostaa.

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/54129-marskin-ritarit-sankaruutta-ilman-brandipuheita -

...

2004 ja 2009

Joka vuosi syntyy uusia suomalaisia, jotka näkevät jonain Itsenäisyyspäivänä ensimmäisen kerran tämän merkkiteoksen, joka välittää suomalaisuutta tavallansa antaen meille ymmärrystä, miksi saamme Itsenäisyyspäiväämme juhlia. Onkin perusteltua jatkaa alkuperäisen Tuntemattoman esityksiä perinteenä joka 6. joulukuuta.

[01122004] - Tuntematon Sotilas on tilitys ajoilta, jotka lähivuosina lopullisesti poistuvat elävinä muistoina kansakunnasta, joka määrätietoisesti taisteli kohtaloaan vastaan eheämpänä kuin koskaan 1939 - 1944 jälkeen. Suomalaisuuden sisu, sinnikkyys ja tahto omasta kodista, perheestä ja lapsista rakentui rajalla oloon vapaasta päätöksestämme vaikuttaa omiin asioihimme.

 

Kansa kohtasi suurella vastuulla vaikeutensa persoonina niin maaseudun kuin kaupunkienkin miehinä ja naisina.

Tänään saamme elinvoimaa niistä uhrauksista, mitä rintamilla kannettiin torppien, maatalojen, kaupunkilaisten niin työläisten kuin johtajienkin verenä uhrauksena kotimaalle, jossa jokainen koki olevansa omassansa kaikkine puolinensa, oli sääty, koulutus tai sivistys millä tasolla tahansa.

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24664-tuntematon-sotilas-aitosuomalaisuuden-yhdistaja -

...

Ja viimeisin toivotus – tälle vuodelle 2016

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227036-itsenaisyyden-happikato-99 -

Elämme näköharhassa - meillä ei ole itsenäisyyttä siinä mielessä, mitä se oli vielä ennen EY - kansanäänestystä.

Me voimme vain juhlia 100-vuotisjuhlaa siitä hetkestä, kun tuolloinen Suomen suuriruhtinaskunnan senaatti antoi itsenäisyysjulistuksen, joka tunnustettiin Neuvosto-Venäjän toimesta 4. tammikuuta 1918. Tänään emme enää ole itsenäisiä niillä tunnusmerkeillä mitä kansalliseen itsenäisyyteen kuuluu. Suurin itsenäisyytemme kohokohta oli vuonna 1975, kun tuolloinen presidentti Urho Kekkonen kopautti kokousnuijalla ETYK-kokouksen päättyneeksi.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611292200031757_uu.shtml

~ http://ilkkaluoma.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/227012-itsenaisyysjuhla-on-nakoharha -

 

Kaikesta tuosta huolimatta Onnittelut vielä kerran veteraaneillemme ja Lotille, jotka olivat yhtenäistämässä valtiotamme ja kansakuntaamme niinä vaikeina vuosina, jolloin olimme tahdostamme ja tahtomattamme selkä seinää vasten – nyt myös kiitämme aiempaa taitavaa valtiopolitiikkaa, joka on pitänyt meidät yli 70 vuotta rauhantilassa – kuitenkin toisen ydinasesuurvalan naapurina, joka ei ole uhka – vaan mahdollisuus!

 

Kunnia ja arvostus veteraaneillemme!

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

 

 

DOC 99 vuotta itsenäisyysjulistuksesta_06122016 – Microsoft Word Starter

 

|610| - 102808 |1|2|

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Ilkka Luoma

Itsenäisyyttä puolustettiin Talvisodassa ja Jatkosodan kesällä 1944 - sota on ollut ratkaisevassa osassa todellisuuksien hetkellä - Me olemme kiitollisia heille, jotka eivät palanneet ja heille, jotka jäivät henkiin rintamilta ---

~ http://areena.yle.fi/1-3391729 -
"sota ja mielenrauha" DOC/YLE TV1

...
[2014]
" ... Jatkosodan hyökkäysvaiheessamme 1941 osa rintajoukoistamme ei halunnut ylittää vanhaa valtakunnan rajaa. Käsky oli käsky ja haluttiin luoda laajempi turvapuskuri idän karhua vastaan – olihan meillä Saksan kolmannen valtakunnan ylivertainen Wehrmacht aseveljenämme; koko valtakunnanrajamme noin Kuusamosta ylöspäin oli saksalaisten vastuulla.

Aseveljeyden kiinteytyessä Saksa ja Suomi sopivat niin kutsutusta ”panttipataljoonasta” 1] Saksan Waffen SS:n palvelukseen 2] – itärintamalle. Poikamme saivat mainetta myöskin piinkovina tunnettujen saksalaisten rintama SS-sotilaiden keskuudessa. Poikamme palvelivat vieraan kypärän alla aina Stalingradin porteille asti. Suomalaiset SS-vapaaehtoiset noteerattiin Hitlerin päämajassa saakka. ... "

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/1944-rintama... -

..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kyllä huomaa ettei monet enää itsenäisyyttä arvosta. Veteraanit kääntyisivät haudassaan jos lukisivat näiden juttuja.

Ilkka Luoma

Sota ja mielenrauha ---

~ http://areena.yle.fi/1-3391729 -

EKSTRA "Osoitelappu tuntematon" - sotalapsemme Ruotsissa
~ https://areena.yle.fi/1-1727897 -

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

@Makkonen.

Jaaha, Makkosen papupata papattaa taas samaa vanhaa juttua.

Tunsin oikein hyvin yhden sotaveteraanin, joka vielä lisäksi oli sotainvalidi. Hän ei viettänyt yhtäkään itsenäisyyspäivää Paasikiven, Kekkosen, Koiviston ja Ahtisaaren alkupään presidenttikausilla. Vasta kun Suomi liittyi EU:hun äijän mielestä Suomi oli saanut sodan jälkeen menettämänsä sille kuuluvan itsenäisyyden. Isäukon mielestä vasta silloin Suomesta tuli täysivaltainen valtio.

Isäukko ehti viettää kaksi itsenäisyyspäivää ennen kuin kuolla kupasahti. Jos joku kääntäilyy haudassaan, niin isäukkoni lukiessaan näitä Makkosen ja kumppanien imaginaarisia ja idealistisia haihatteluja. Perustakaa nyt vihdoin se oma takapajuinen valtionne, niin sotaveteraanitkin säästyvät siltä, että käytätte heitä oman propagandanne välikappaleina.

Ilkka Luoma

Yhdestä asiasta kansakuntamme on hyvin laajasti samaa mieltä:

Kansakuntamme oli itsenäisyytensä huipulla - alkaen 1975, kun presidentti Urho Kekkonen kopautti ETYK-kokouksen päättyneeksi. Näin Suomi oli saanut Kekkosen kauan haluaman laajan ja kaikilta ilmansuunnilta Suomelle tunnustuksen - täydestä puolueettomuudesta!

Näin olimme myös itsenäisyytemme huipulla!

Jokainen voi siten miettiä milloin tuo itsenäisyys monin osin menetettiin.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #7

Ei pidä paikkaansa. Muistan vuoden 1975 tapahtumat oikein hyvin. Kansa oli silloinkin jakautunut kahtia. Yleinen mielipide oli se, että Suomi oli tiukasti itäleirissä. Toiset pitivät sitä hyvänä, toiset eivät. Ja heti 1978 Neuvostoliiton taholta esitettiin yhteisiä sotaharjoituksia.

Kekkonen oli muutaman vieläkin hengissä olevan poliitikon kanssa varsinaisia "Suomen syöjiä". Kekkonen alkoi pedata omaa poliittista uraansa "Suomen sosialistisessa neuvostotasavallassa" jo jatkosodan aikana liittymällä rauhanoppositioon siinä vaiheessa kun Saksan ja Suomen tappio näytti varmalta.

Kekkosen presidenttikaudessa ei ole mitään gloriaa. ETYK:in muistavat ymmärtävät minkälainen farssi se oli: narrit riukkumassa Finlandia-talossa; ts. kaksi supervaltaa ja näiden vasallivaltiot ihan etupiirijaon mukaisesti.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #9

Kaima, juuri näin. Nliitto esitti yhteisiä sotaharjoituksia. Suomesta annettiin selvä ja kohtelias vastaus: "Kiitos ei" - emme tarvitse yhteisiä harjoituksia. Asia jäi siihen.

Nyt aiemmin tänä vuonna amerikkalaiset F-15C taistelulentoyksikkönä kutsuttivat itse itsensä meille - eräät hölmistyivät, mutta Soinina tunnustivat, että näin pääsi käymään - suorittivat taistelulentoharjoituksia Kuopion Rissalasta kohti itää - lähelle Venäjän rajaa. Ei ollut kenelläkään munaa sanoa "Kiitos ei" - mitä olisi kansa sanoinut, jos olisi kysytty?

...

[2015][2016]
" ... Ämarin ilmasotaharjoitus on poikkeuksellinen

Harjoituksen on kutsunut koolle USA, natojohtaja, joka antaa ydinasesuojan sen eurooppalaisille jäsenkumppaneille. USA presidentti Barack Obama vannoi julkisesti huolehtivansa muun muassa Viron 4], ettei tarkoitushakuisesti luotu Venäjän uhka kohtaa virolaisia.

Tämäkin virolaisittain 5] luotu Venäjän uhkakuvitelma liittyy lopulta Ukrainaan 6] ja lännen reaganismiin 7], jolla koetaan nakertaa Venäjän asukaslukuun nähden liian suurta raaka-aine- ja energiamääräävyyttä.

Lausuessaan Venäjän, Obama asetti samalla sotaharjoituksen vastapuolen –
[ … ekstra “Kuinka Venäjä asennoituu USA:n sotilaalliseen oravanpyörään” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/10/kuinka-venaj... - [47675]

… itäisen rajanaapurimme. Oli synnytetty vastakkainasettelu ja nyt meidät suomalaiset sotilaallisesti liittoutumattomana maana halutaan mukaan – olemmeko astumassa kansalaisnäkökulmasta viritettyyn ansaan? ... "

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/05/nain-suomest... -

.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sotaveteraanit taistelivat nimenomaan Suomen itsenäisyyden puolesta, ehkä tuttavasi oli kommunisti joka pettyi sodan lopputulokseen. Mikäli Suomi olisi demokratia niin tästä voitaisiin pitää kansanäänestys, olen varmasti enemmistön puolella.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #8

Ei, isäni ei ollut kommunisti vaan sitoumaton porvari. Hän muutti sodan päätyttyä Yhdsyvaltoihin Ruotsin kautta pakon sanelemana, kiitos menetetyn itsenäisyyden.

Isäni ja moni hänen asetoverinsa eivät taistelleet minkään itsenäisyyden puolesta vaan silkasta pakosta ja uhattuna. Te änkyrät glorifioitte henkilöitä, jotka eivä itse nähneet toiminnassaan mitään sankarillisuutta tai edes uharuksia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #10

"Isäni ja moni hänen asetoverinsa eivät taistelleet minkään itsenäisyyden puolesta vaan silkasta pakosta ja uhattuna."

Ne oli kommunisteja jotka viime sotien aikana kieltäytyivät taistelemasta Suomen itsenäisyyden puolesta. Ei tule mieleen yhtäkään porvaria tuosta leiristä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #14

Rintamapakoa tapahtui erityisesti kesällä 1944 - Tali-Ihantalasta, kunnes Hitlerin henkilökohtaisesti valvoma Lento-osasto Kuhlmey tuli hätiin - on mainittavaa, että Kuhlmeytä täydennettiin Virosta - lennosta, eli aina kun kone putosi, tuli tilale uusi. Raskas tapa, mutta kuvasti hyvin kuinka tosissaan Saksan kolmas valtakunta oli vielä tuolloin!

...
" ... Ryti teki Hitlerin kanssa sopimuksen aseavusta – Mannerheimin vaateesta 5]

Ryti laittoi itsensä peliin ja sitoi maamme presidenttilupauksella Saksan rinnalle. Hitler luotti sopimuspaperiin ja antoi avun, joskaan ei aivan täytenä – olisiko hänellä ollut kuitenkin tiedossa, ettei Suomi pidä omaa osuuttaan lupauksesta? Kuten ei pitänytkään – tapahtui valtioidenvälinen sopimuspetos.

Suomi oli puun ja kuoren välissä ja suomalaiset tiesivät,

että Hitlerin Saksa häviää sodan. Meidän oli pakko saada sota loppumaan sekä aseveljeys Saksan kanssa päättymään ja siihen oli keino, jossa Neuvostoliiton generalissimus Josif Stalin vaikutti henkilökohtaisesti – venäläisten tavat Mannerheim tiesi ja petoksen kautta hän pelasti Suomen, toistamiseen.

Ryti uhrattiin – hänen tieten

Ryti erosi, Mannerheimistä tuli presidentti ja Ryti-Hitler sopimus mitätöitiin. Stalin oli tietoinen Rytin tekemästä sopimuksesta Hitlerin kanssa – kuka sopimuspaperin vuoti Moskovaan, ei ole siitä tiedossa. Stalin arvosti Mannerheimin hitlerpetosta ja jätti myöhemmin, henkilökohtaisella käskyllä Andrei Zdanoville 6], että Mannerheimiä ei tulla käsittelemään sotasyyllisyysoikeudenkäynneissä. Näin myöskin tapahtui. Toisaalta Zdanov tiesi Lenigradin piiritysaikaisena 1941-1943 johtajana, että Mannerheim oli nimenomaan antanut käskyn, etteivät suomalaiset joukot hyökkää itse kaupunkiin!

Suomi pelastettiin ensin Mannerheimin vaateella Rytille-

sitten Mannerheimin petoksella Saksaa kohtaan, Stalinin tieten ja näin avautui tie rauhaan ja Paasikiven-Kekkosen tielle. Pesemätön pyykki on siinä, että emme ole vieläkään pyytäneet anteeksi tekemäämme valtiosopimuspetosta saksalaisilta – anteeksipyytämättömyyttä selitellään sillä, että toista sopijaosapuolta ei ole olemassa, mutta saksalaiset ovat; ja Angela Merkeliä myöten tietäen kesän 1944 petostapahtumat.

Oma lukunsa oli Hitlerin reaktio suomalaisten tempusta – ..."

+
5] Mannerheim esitti Rytille aseavun välitöntä pyyntiä suoraan Hitleriltä; on hämärän peitossa tilanteen alkuasetelma siitä, tiesikö todellisuudessa Mannerheim kuitenkin venäläisten kesähyökkäyksestä 1944! – sillä suunnitelma oli saatettu laatia juuri siltä pohjalta, että Saksan avun jälkeen tapahtuva irtautuminen toisi mahdollisuuden nopeaan erillisrauhaan Saksan rinnalta – mielenkiintoiseksi asian tekee se, että emme tiedä Stalinin tietoa tästä suunnitelmasta – vai oliko hän peräti suunnitelmassa mukana – olis kuitenkin tosiasia, että Stalin arvosti ja kunnioitti entistä Chevalierkaartin upseeria, jolla oli verraton tieto ”isovenäläisistä” …tällä suunnitelmalla molemmat osapuolet säilyttivät erinomaisesti kasvonsa ja Hitleriä vedettiin viiksestä – mistä varmaan Stalin viiksekkäänä itsekkin riemuitsi – asiat ovat joskus aika yllättäviä.

.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #14

Makkosen selektiivinen lukutapa taas kukkii, mikäpä siinä.

Rauhanoppositioon kuului ihmisiä laidasta laitaan. Kommunistien lisäksi monta vakaumuksellista kristittyä porvarillista pasifistia kieltäytyi aseellisesta palveluksesta. Perehdypä rauhanopposition historiaan!

Todella harva sotilas puhui mistään itsenäisyydestä tai muusta sellaisesta. Tällaiset sankarimyytit ja uhrit ovat valitettavan tyypillisiä revisionistista historiankirjoitusta harrastavien "makkosten" parissa. Faktat eivät vain ole heillä kohdallaan. Sodassa oltiin pakosta ja vapaaehtoiset omasta halusta. Velvollisuudella (jollaiseksi moni sotilas katsoi toimintansa) ja Makkosen "itsenäisyystaistelulla" ei vain ole kausaalisuhdetta, ei oikein edes korrelaatiota.

Päämajankaan upseeriston keskuudessa ei oltu mitenkään yksimielisiä taistelun merkityksestä. Pidän isääni luotettavan tietolähteenä, mitä tulee Päämajan toimintaa. Kyse oli eloonjäämisestä ja sen suuntaisesta retoriikasta. Kotirintamalle kerrottiin jotain aivan muuta. Näköään sotapropaganda elää vieläkin joidenkin näkemyksissä. On suorastaan irvokasta, että faktoihin ei kiinnitetä huomiota varsinkaan nyt kun arkistot ovat jo auki. On muuten mielnkiintoista juttuja noissa sota-arkistoissa; erityisen kiinnostavia ovat niiden laatimat dokumentit, jotka olivat 1941-1944 Päämajassa. Ne jutut olen kuullut myös henk.koht. yhdeltä paikalla olleelta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Jarmo, juuri näin! Taisteltiin itsenäisyydestä ja menestyksellä - tosin pieni pala lohkaistiin. Erityisesti Talvisota oli suomalaisuuden kunniakas yhteishanke - kansa oli yhtenäinen ja luottamus Mannerheimiin täydellinen.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #12

Ei pidä tuokaan paikkaansa. Päämajassa epäiltiin koko ajan Mannerheimin kykyjä. Mannerheimille ei edes kerrottu kaikkea. Päämajan operatiivinenkin sodanjohto oli aivan muuta kuin Mannerheimin-myytin rakentajat ovat myöhemmin kertomeet. A.F Airo pimitti Mannerheimilta todella paljon tiedustelutietoihin perustuvaa materiaalia sekä päivittäiset katsauksetkin siivottiin Mannerheimia silmällä pitäen. Mannerheim oli oikeastaan hermoherkkä seniili vanhus.

Jopa Stella Polaris operaatio suunniteltiin enimmäkseen Aladar Paasosen ja kumppanien toimesta. Paasonenkin päätyi myös isäni tapaan Yhdysvaltoihin eikä koskaan edes sen jälkeen käynyt Suomessa. Stella Polariksen toteutuksesta Mannerhein mahdollisesti tiesi, mutta siinä vaiheessa hän otteensa oli lopullisesti kirvonnut.

Mannerheimin sodanjohdollisista kyvyistä kertoo se, että hän toistuvasti jätti tilannekatsauksissa huomiotta Paasosen näkemykset. Tutkimus on osoittanut, että juuri Paasosella oli parhaat ja relevanteimmat tiedot.

Luovutin isäni henkilökohtaiset arkistot 18 vuotta sitten tutkijoille, joten kai ne jostain nurkasta löytyvät, jos oikein alkaa penkoa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Siis juuri Talvisodassa Mannerheimiin luotettiin täysin!

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #17

Ei pidä tuokaan paikkaansa. Kun tässä ketjussa olen puhunut isäni tekemisistä, niin jatketaan vielä hetki. Ainakin rintamalla olleet upseerit isäni muiden mukana ihmettelivät käskyjen järkevyyttä. Nuo rintamalla olleet ymmärsivät, ettei materiaali vain mitenkään riitä, joten Mannerhemin käskyjä jätettiin kokonaan huomiotta ja monia sovellettiin rajallisten resurssien puitteissa. Luottamus sodanjohtoon ei ollut saumaton siis talvisodassakaan. Isäni haavottui helmikuussa 1940 ja se sota loppui häneltä siihen. Jatkosodassa hän palveli esikuntaupseerina ja silloin repeämä upseeriston keskuudessa oli jo räikeä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

Moni Talvisodan jermu sanoi: "Nyt mentiin vieraalle maalle", kun Jatkosodassa ylitettiin vanha raja ... Moni jopa kieltäytyi, mutta kurilla saatiin järjestys!

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #22

Mistä propagandaopuksesta sinä hankit vaikutteesi?

Jo Jatkosodan suunnitteluvaiheessa oli ainakin ammattisotilaille selvää, että repeämä on merkittävä: ammattisotilaista hyvin harva kannatti vanhan rajan ylittämistä. Sitten oli tämä osa upseereja, joille Suur-Suomi oli idelologinen kysymys. Tämä viimeksi mainittu joukko koostui pääasiassa siviilipuolelta tulleista nuorista miehistä, joista juuri kenellekään ei ollut taistelukokemusta Talvisodasta; saati sotilasuraa jollain Puolustusvoimien sektorilla. Siinä mentiin kirjaimellisesti soitellen sotaan.

Ammattisotilaista koostunut sodanjohto oli kyllä hyvin selvillä mitä tuleman piti ja siitä myös varoitettiin päättävässä asemassa olevia poliitikkoja. Suomen kannalta oli perin ikävää, että niinkin kriittisessä asiassa poliitikkojen kanta voitti.

Tuo sinun "kuri & järjestys" maanittelusi on aika huvittavaa. Moni upseeri alaisineen kieltäytyi ylittämästä vanhaa rajaa. Suurin osa tästä joukosta siirrettiin muihin tehtäviin sellaiselle sektorille, jossa kysymys rajasta ei noussut esiin. Lopulta oli vielä sellainenkin joukko upseereja ja heidän alaisiaan, jotka kyllä ylittivät vanhan rajan, mutta jotka kieltäytyivät vallatulla alueella toimenpiteistä alueelle jäänyttä siviiliväestöä kohtaan. Se on hyvin dokumentoitu, että suomalaiset syyllistyivät sotarikoksiin alueella. Ei suomalaiset mitään nuhteettomia pulmusia olleet.

Toki muutamia näytösluontoisia teloituksia pantiin toimeen. Niiden pelotevaikutus niskoittelijoita kohtaan oli aika olematon. Siinä olisi myös pitänyt teloittaa merkittävä osa ylintä sodanjohtoa myöten. Rintamalta niskoittelijat siirrettiin pääsääntöisesti pois. Päämajassa oltiin hyvin perillä siitä, että niskoittelijoiden väkivaltainen teurastaminen vain olisi lisännyt jupinaa ja napinaa. Moni siirrettiin pois rintamalta "hermoheikkkouden" takia. Se oli aika osuva selitys. Että sellainen oli tämä "kuri & järjestys".

Koita nyt saada faktat kohdalleen!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Laitatko jonkun väitteisiisi liittyvän uskottavan linkin tänne lukijoille?

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #24

Minä olen käynyt Kansallisarkistossa lukemassa dokumentteja. Lisäksi Pääesikunnasta löytyy apua tiettyjen dokumenttien etsimiseen. Silloin on syytä olla spesifi sen suhteen mitä dokumentteja etsii. Ihan kaikki dokumentit eivät ole avoimena kaikelle kansalle vaan pelkästään historiantutkijoille.

Suomalaisten sotarikoksista on muutama lehtijuttu julkaistu netissä. On oikeastaan aika yllättävää, että asia ei ole saanut kovinkaan paljon julkista huomiota. Lähes kaikki sotarikoksiin syyllityneet ovat jo kuolleita, joten luulisi ettei asina julkistamisen kanssa oli edes moraalista ongelmaa.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/tutkija-suoma...

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/tutkija-suoma...

Kirjoittamalla Googleen hakusanat "suomalaisten sotarikokset" tulee muutama aika luotettava osuma.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #26
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

Kaikki sotivat valtiot tekevät sotarikoksia.

Ilkka Luoma

Itsenäisyyspäivän paraati - Kajaanista ---

~ https://areena.yle.fi/1-3068474 -

Ilkka Luoma

Juuri nyt, klo 19:00 - ei ollut enää Mannerheimristin ritari Tuomas Gerdt' iä mukana - ....

Ilkka Luoma

Tässä harvinainen kuva Rytin saamasta kirjeesta suoraan Adolf Hitleriltä - kyseessä vastaus Rytin anomukseen saada aseapua ja taistelujoukkoja Saksasta - samalla pr. Ryti sitoutui pysymään Saksan rinnalla ---

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/kuva-kertoo-... -

Ilkka Luoma

Eilisestä - vuoden 2016 Linnan juhlista/ juhlissa todettua:

~ http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000004897365.html -

... ...... Voi pyhä prkl - kumman hymiön tähän valitsisi - :) vai :\ ... Päätä sinä, joka nautiskelit pukuloiston selostuksista tai sinä, joka muistit kolmannenkin jonon - Hakaniemen kodittomien leipäjonon - samana yhteisenä juhlapäivänä 6. joulukuuta, jolloin suomalaiset juhlivat ja eräät jopa ansiottaan, joka vuosi - yhteisistä verovaroista, valtion piikkiin. Ei taida onnenlahjat mennä tasan. Nolottaako, hävettääkö, vai onko se vain perikansallista kateutta, kun kutsukirje ei omaan postilaatikkoon tipahtanut. -

.

Ilkka Luoma

TV1' llä Linnan juhlien jälkipuintia, aiheena - kansanedustaja ja persu Kike Elomaan puvun antava rinnus, voi prkl - Hakaniemen torilla kilometrin mittainen jono hakemassa ruokaa, kun raha ei enää riitä ...

Toimituksen poiminnat