Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Suomalaisten viha-rakkaussuhde Venäjää kohtaan

[ ... demokratialla on useita kehityssuuntia, jotka hakevat uusia linjauksia - tällä kertaa Venäjällä. Länsimaista juurettomuutta suitsitaan jo omiemmekin taholta - yksittäinen voitontavoittelu ylitti kestorajansa ja mm. meillä kahtia jakaantuva kansa hakee yhtenäisyyttä, mitä Venäjällä pidetään kansallisena päämääränä ja toiminnallisena keskipisteenä ... ]
.
Niin venäläiset (rakentuva keskiluokka) kuin kiinalaiset (rakentuva yrittäjien ylempi keskiluokka) opettelevat turboistettuina kaltaistamme kulutusrikastumisen lyhyeksi jäävää aikakautta. Niin Venäjällä kuin Kiinassa tuhoutuva ympäristö ja ruuhkautumisen ähky kirvelevine silmineen herättävät uuden aikakauden, jossa länsimaalaisdemokraattisesti loppuunkaluttu näyttötalous kaatuu mahdottomana.
.
Venäjän johto on valinnut osin sattumalta, osin Jeltsinin väsymisen vuoksi linjansa jo Putinin nostosta pääministeriksi yhdeksän vuotta sitten. Jeltsin valitsi Putinin. Putin valitsi Dimitri Medvedjevin. Putin käänsi selkänsä Jeltsinin loppukauden heikkoudelle, mutta armahti tämän virheet. Putin ei ole venäläisten itsensä kannalta virheitä tehnyt.
.
Pietari oli aikaisemmin tsaarien Venäjän keskus ja toiminnallinen keskipiste. Nyt vallassa ovat Pietarin omat pojat. Virheitä ei voi syntyä edessäpäin sen enempää kuin mitä me itse teimme kehityksemme tiellä.
.
Olemme ronkkineet antaumuksella niin median kuin eräiden poliittisten suuntauksien kautta Venäjän valtapolitiikkaa ja juuri suoritettuja vaaleja. Kumpikaan tapaus ei sopinut meille. Meille sopii tie, joka on tavallamme kivetty. Meidän suunta pitäisi olla mielestämme johtosuunta myös muille.

Meidän valtakaudellamme ryöstimme Amerikkojen alkuperäiskansat, varastimme alihinnoin Afrikan luonnonvarat ja koetimme alistaa 1800-luvulla kiinalaiset. Australialaiset maahanmuuttajat ymmärsivät pyytää aboriginaaleiltaan edes anteeksi.
.
Vaadimme suureen ääneen "demokraattisten" tapojemme omaksumista niin Venäjällä kuin Kiinassa. Venäläiset ovat sanansa sanoneet vaaleissa, jotka eivät meille olisi kelvanneet, mutta venäläisille kyllä. Kansa teki päätöksensä ja tuki Jeltsinin käynnistämää linjaa yhtenäisen Venäjän saavuttamiseksi. 
.
Jos tarkastelemme Venäjän kehitystä - on se myös kiistatta ominut erinomaisesti käytännön kuluttamiseen, näyttötalouteen kuin omistamisen hamuamiseen liittyvät tapamme; kuten tekevät myös kiinalaiset. Putinin valittu linja vie venäläiset mahdollisimman nopeasti "riittävälle" omistamisen ja näyttämisen tasolle (keskimäärin), jotta seuraava kehityssuunta ympäristömme pelastamiseksi saadaan käyntiin. On kysymys maapallollisten voimavarojen tasaisemmasta jaosta.
.
Länsimaat raiskasivat omaa ja muiden ympäristöä viimeiset 200 vuotta. Olemme heräämässä näkemään aikaansaannoksemme. Venäläiset kirivät nyt energia-ahneutemme siivellä uudelle elintasolle tyydyttäen pikavauhtia näyttötalouden itsetyydytystarpeen kulutusjuhlana, jonka me jo harjoittelimme viimeisten 100 vuoden aikana.

Länsimaat saivat demokratiansa siivellä tuhota ympäristöään rauhassa - nyt osoitamme syyttävät sormemme nouseviin maihin ollen huolissamme, jos kaikki venäläiset ja kiinalaiset hankkivat autot ja jääkaapit.
.
Lopultahan on kysymys yhteisen maapallon rajallisten varojen tasaisemmasta jaosta. Syystäkin mm. amerikkalaiset ovat huolissaan siitä riittääkö heille 5%:n maapallon väestön osalle saada 33% koko maapallon polttoainevaroista 300 miljoonalle autolleen. Venäjä ottaa osansa ja heillä on energia sekä itsellistä energiaa.
.
Venäjä ei halua olla vain raaka-ainetuottaja länsimaille, kuten oli mm. Afrikka. Venäjä osaa pyytää hintaa, afrikkalaiset olivat heikompia eurooppalaisen alistuksen alla. Venäläiset eivät taivu alistukseen. Venäjällä on kansallistunne, joka on nyt huipussaan - he saivat riittävän vapaasti ja itselleen tyydytykseksi valita jatkuvuuden, jossa vahva ja vakaa johtajuus jatkuvat.
.
Me suomalaiset voisimme keskittyä kaupantekoon venäläisten kanssa. Jo nyt Venäjä on meidän suurimpia kauppakumppaneita. Suomi elää viennistä. Venäläiset luottavat suomalaiseen laatuun ja tapaan tehdä kauppaa. Meidän olisikin syytä oppia tuntemaan naapurimme kulttuuria ja kauppatapoja paremmin - sillä kaikkialla ei hyväksytä itsestään selvyyksinä ajattelutapaamme kauppaa tehtäessä.
.
Maassa maan tavalla tai maasta ulos. Onnistunut business on aina kahden kauppa -ja itseämme ajatellen voimme tavoitella harvinaista kolmiyhteyttä: Kiina, Suomi Venäjä - siinä on meille se todellinen kolminkertainen haaste - ympäristöllinen tosielämän haaste.
.
Venäjä saa nyt uuden "vanhan" presidentin ja me pienoisen helpotuksen puutulleihin. Meidän on tunnustettava, että emme itsekkään myisi alihintaan pelkkää raaka-ainetta. Venäläiset tarjosivat mm. Kemijärvelle haketta pyöreän puun sijasta - hakkeessa ei ole tullia, se on jaloste. Kemijärven tehtaat olisi voitu vuokrata tms. ja jatkaa sellunkeittoa kilpailukykyiseen hintaan, jos vain olisi hyväksytty venäläiset businesskumppaneiksi.
.
Venäjä tarvitsee ympäristöosaamista. Pietarissa on jo meneillään neuvottelut EcoCity*) -ajattelun siirtämiseksi vahvojen poikien kotikaupunkiin - olisiko tästä tulossa uuden Venäjän näyteikkuna - tsaarien aikoihin tältä osin palaten. Ei sen puoleen - venäläiset olisivat varmaan kohta valmiit huutamaan tsaari Putin I:n valtaistuimelle.

Venäjä on aina rakastanut väkivahvoja johtajia - tällöin on suunta minne mennä. Mikä on meidän länsimaiden kehityssuunta? Mikä on meidän suomalaisten suunta? Onko kuitenkin syntymässä yhtenäistyvän EU:n oma suunta vastuulla ympäristöstä? 
.
Demokratiat eivät ole kaikkialla se ja sama anglo-amerikkalainen tapa - vaan kilpailu on kehitystä ja nyt maailmalla kasvaa kaksi uutta suuntaa - ne ovat Venäjän ja Kiinan kehityssuunnat. Lopulta ympäristöongelmien kasvaessa kaikkinensa ylitsepääsemättömiksi, voi Venäjä ja Kiina hylätä koko länsidemokratian mahdottomana yhtälönä ymmärtämään tasaisempaa energian ja materiaalien kulutusta. Maapallo on kuitenkin meille kaikille yhteinen ja palloja ei voida kasvattaa lisää.
.
Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.com
.
*)
EcoCity on suomalainen kokonaiskonsepti, jolla tavoitellaan harmonista ihmisen, luonnon ja ympäristön elämiskulttuuria, jossa osansa riittää kaikille - toteutettuna uusimmilla kestävän mallin mukaisilla tekniikoilla. EcoCity on huomisen maailman suurinta projektointia verkostoitumalla yhteen ja näin luoden kovaan kilpailuun uusi suomalaisen kokonaissosaamisen vientikonsepti - se on uusi "nokia" - uusi klusteriajattelu löytäen kansallisen osaamisen tien saman sateenvarjon alle. EcoCity on tekniikan lisäksi filosofia.
.
-----------------------
Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus Moskovasta
- Copyright by Ilkka Luoma 2005.
[kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan mielipidekirjoituksen yhteydessä, lähde mainiten]
.
Kuva 1
---   http://www.panoramio.com/photo/8255760   ---
.
Teksti
Stalinin ja kommunismin lahja moskovalaisille. Aikakausi josta maailman suurin raaka-aineiden haltija ponnistaa... Ylpeyttä Isänmaasta.
.
Kuva 2
---   http://www.panoramio.com/photo/8255770   ---
.
Teksti
"Karamelli-kuva" Punaiselle torille. Uskonto ja Kremlin valta kohtaantuvat jälleen venäläisissä. Äiti Venäjä ja hartaus tekevät yhtenäisempää kansakuntaa Venäjästä - vahvan johtajan isällisessä ohjauksessa.
.
Kuva 3
---   http://www.panoramio.com/photo/8255785   ---
.
Teksti
60 - vuotta Suuren Isänmaallisen sodan päättymisestä - tuolloin loppui II Maailmansota Euroopassa. Täällä kohtasivat v. 2005 kolme silloista suurta: Kiinan Hu Jintao, Venäjän Putin ja Yhdysvaltojen Bush.
.
Kuva 4
---   http://www.panoramio.com/photo/8255790   ---
.
Teksti
Moskovalaiset edustavat 40% koko maan taloudesta. Moskova on maailman kallein pääkapunki. Moskovalaiset ovat omineet tapamme tehdä ruuhkia ostamalla näyttövälineiksi oman auton, ja myöhemmin perheisiin myös amerikkalaiseen tapaan toisenkin.
.
Kuva 5
---   http://www.panoramio.com/photo/8255794   ---
.
Teksti
Moskovalainen unelma - oma Bentley - raaka-ainetuottajat ostavat kilpaa länsimaalaisia jalostenäyttöhyödykkeitä pönkittäen mm. saksalaista autoteollisuutta, tuoden näin työtä keskieurooppalaisille.
.
Kuva 6
---   http://www.panoramio.com/photo/8255800   ---
.
Teksti
Moskovaa rakennetaan - liikemiesvaltuuskuntia saapuu röykkiöittäin tekemään businesta kiihkeän kulutuksen mekkaan - Moskovaan. Hotelli sisältä.
.
Kuva 7
---   http://www.panoramio.com/photo/8255807   ---
.
Teksti
Tavaratalo rakenteilla tyydyttämään loputonta näyttötalouskulutusta kateudeksi naapureille. Niin kauan kuin Keski-Euroopassa on loputon kiihkoenergiankulutus, riittää venäläisille rahaa ostamaan länsihilavitkuttimia, ...palkkamme onneksi.
.
Kuva 8
---   http://www.panoramio.com/photo/8255810   ---
.
Teksti
Rolex - tuo ajallinen kerska ranteessa osoittamaan, että minä olen jotain suurta. Ihminen on oman näyttötaloutensa uhri haitaksi ympäristöllemme, josta kaikkien eläväisten pitäisi leipänsä tienattaman.
.
Kuva 9
---   http://www.panoramio.com/photo/8255820   ---
.
Teksti
Maailman historian suurimmat taistelut käytiin Venäjän aroilla ja Stalingradissa. Saksa ja Neuvostoliitto ottivat yhteen - kaksi diktaattoria mittelivät voimiaan tunnetuin seurauksin. Marsalkka Zukov oli Stalinin suosikkikomentaja ja sai mitä halusi. Venäläiset ovat kahdesta asiasta ylpeitä: äideistään ja voimasta minkä yhtenäisyys kovalla kurilla keskitti pelastamaan koko äitivenäjän Saksan Kolmannen Valtakunnan sotakoneelta.
.
Kuva 10
---   http://www.panoramio.com/photo/8255828   ---
.
Teksti
Punainen tori on venäläisyyden ilmentymä. Siellä kohtaavat kansa ja armeija. Torilla kohtaavat myös johtajat ja äänestäjät. Nykyisin venäläiset tuntuvat olevan tyytyväisiä kaltaiseensa "demokratiakehitykseen", jossa vahvuus ja Isänmaallinen henki ovat etusijalla väkevän johtajan isällisestä kädestä.
.
Kuva 11
---   http://www.panoramio.com/photo/8255837   ---
.
Teksti
Jo Neuvostoliiton aikana piti saada ostaman ylellisyyttä tavallansa. Nykyinen GUM on kuin yö ja päivä - siellä ovat kaikki ne länsimaalaiset turhakkeet, mitä olemme omaksi kulutushysteriaksemme kehittäneet.
.
Kuva 12
---   http://www.panoramio.com/photo/8255844   ---
.
Teksti
Venäjä kulkee 1000 vuotisen kirkkonsa ja vahvojen johtajien ohjaksissa kohti uutta aikakautta, jossa myöhäisheränneisyys on orastavasti huomaamassa, että luonto ja ympäristö ympäriltämme ovat loppumassa. Milloin me länsimaissa huomaamme tämän - riittävällä tarmolla.
.
Kuva 13
---   http://www.panoramio.com/photo/8255848   ---
.
Teksti
Moskovan katukuvaa - kiihkeä energiarahoin saavutettu vauraus täyttää kadut ja tiet - ruuhkat ovat kuten meilläkin, oppi on langennut otolliseen maaperään, mutta loppuuko tuo maaperä ja lankeaako ihminen omaan mahdottomuuteensa kulutusnäyttövimmassaan?
...
.
Sent:

Cc: jyri.hakamies@defmin.fi ; paavo.vayrynen@formin.fi ; ilkka.kanerva@formin.fi
Sent: Monday, March 03, 2008 12:06 PM
Subject: MIELIPIDE: Venäjää on arvioitava myös venäläisten omien tarpeiden mukaisesti
.
Venäjä jatkaa valitulla vahvan väkevällä kansallisen eheytyksen linjalla
(ennalta tiedetty venäläiselle taloussuunnalle uskollinen ehdokas astuu Putinin lainasaappaisiin uudeksi Venäjän presidentiksi)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Hantta (nimimerkki)

"Suomalaisten viha-rakkaus suhde Venäjää kohtaan". Kyllä se rakkaus suhde koskee ainoastaan joitakin vasemmistolaisia. "Maassa maan tavalla tai maasta ulos", olet aivan oikeassa, mutta niin pitäisi ajatella kaikissa asioissa esim. Suomen maahanmuuttopolitiikassa.

Pekka (nimimerkki)

”Suomalaisten viha-rakkaus suhde Venäjää kohtaan”
Ruotsi ja muut länsimaat on sellaisia maita, joihin voi noin suhtautua. Venäjä voi vain pelätä ja nöyristellä, jos haluaa yhteistyötä.

Matti Nieminen (nimimerkki)

Venjän demokratiakokeilu Jeltsinin aikana johti siihen että oligarkit, joista 70 % on juutalaisia, ottivat haltuunsa valtion omaisuudet pilkkahintaan. Putin on onnistunut palauttamaan niistä osan valtiolle ja on siksi erittäin suosittu.

Kaikkialla maailmassa on ohjattu demokratia ja länsimaissa se on rahavallan ohjaama. Liian pitkälle viety demokratia johtaa helposti barrikaadeille ja anarkiaan. Siihenhän YLE on meitä yllyttänyt jo 64 vuotta ! Mutta onneksi ei ole vielä onnistunut.

Pienen Suomen ei pidä puutua suuren naapurin sisäisiin asioihin.

kullervo joensuu (nimimerkki)

Kommunismi tulee pikkuhiljaa takaisin-harvain vallalla ei voi pitää kasassa isoa kansaa. kommunismi on ihanaa aikaa Venäjän historiassa mitä se on kokenut. Eipä Putin antanut vapaita vaaleja Venäjän kansalle...eikä vapaita vaaleja ole eres Amerikassa vaan viimeisen sanan sanoo korkein-oikeus,koko järjestelmä on sekava.miksei se voi olla mies ja ääni. tai sähköinen.Suomikin pelkää sähköistä äänestystä kuin ruttoa... Ilman muuta työtätekevä väestö on aina enenmistönä joka maassa... mutta typerää ja koulutusta kammetaan kaikin tavoin vaikka jumalalla uhkaamalla..ihmisrakenne on vähä-älyistä etten sanoisi kehitysvammaisia on pilvin pimein... Ovela ja älykäs kansan-osa on riistäjä ja alistaja ja yrittäjä puolue.

Otso Pehvonen (nimimerkki)

Mikä helkutin viha ja rakkaussuhde. Mitään sympatiaa tai rakkautta ei itänaapuriin ei ikinä ole ollut, eikä tule!!!
Lahkolaiset käännyttää, kuuluuko tämä samaan sarjaan?
Minä kyllä oikeudekseni haluan katsoa Venäläistä alaviistoon, ai kun tulee hyvä mieli.

Bratski narodov (nimimerkki)

Suomalaisilla tuntuu olevan jonkinlainen asenneongelma Venäjän suhteen. Esimerkiksi se, että Suomessa ei osata myöntää, että useat asiat ovat venäjällä jopa paremmin kuin suomessa. Esimerkiksi käydessäni 3 viikkoa sitten Moskovassa, tajusin että koko kaupunki aina punaista toria ja Sevastopolskajan lähiötä myöten on paljon puhtaampi ja paremmin voiva kuin hyvinvointionnelan pääkaupunki Helsinki. Moskovassa ei näkynyt humalaisia tai pummeja saati sitten infernaalisia katutöitä. Ravintoloissa, junissa ja kaupoissa sai hyvää palvelua eikä vihaisia mulkaisuja kuin hyvinvointionnelassamme suomessa. Aivan kuten Ilkka Luoma hyvin sanoo, Suomalaiset voisivat keskittyä kaupantekoon ja kanssakäymiseen Venäläisten kanssa. Suomalaiset voisivat samalla jopa oppia jotakin ja sitä kautta hyväksyä, että idässä asiat ovat loppujen lopuksi ehkä paremmin.

Kullervo Kuhansalmi (nimimerkki)

Ilkka Luoma avasi vaietun pelin, siis median näkökulmasta ja eräiden poliitikkojen. Venäjästä on tehty turhaan tämän päivän uhkaa. Suomalaiset ovat niin itäisen kuin läntisenkin historiavaikutteen alaisia. Kerrankin Venäjä-kirjoitus joka puhutti ja toi asiat esille sellaisena, kuin ne todellisuudessa ovat. Mitä idemmäksi maassamme mennään, sen enemmän ymmärretään mitä Venäjä merkitsee ja merkitsi, niin hyvässä kuin pahassa.

Ilkka Luoma

6#
Suomen suuri mahdollisuus on nyt Pietariin suunniteltava EkoGrad projekti. Tuo ajatus on kätketty allekirjoitettuun sopimukseen, joka juhlallisesti sinetöitiin Putinin ja Vanhasen silmien alla Pajusen ja Matvjenkon toimesta.

Arthur Lehman (nimimerkki)

Suomalaiset ovat geeneiltään niin idän kuin lännen lapsia, saattaa olla, että itäistä geeni vaikutetta on enemmän ja Ruotsin osuus opittuna osiona vaikuttavampi.

Rautaesirippu (nimimerkki)

Alue on lännelle mahdollisuus ja sinne on eristetty erilaisia kansoja. Nykyinen
piiritystilanne voimistuu päivä päivältä. Tuodaan energiaa ja raaka-aineita.
Ne kaksi kääpiötä ovat ns. tandem. Yhdysvalloissa halloweenia vietettäessä ovelle saattaa ilmestyä joukko kummitusasuihin pukeutuneita lapsia.

Lännessä toivottiin, että Leni Riefenstahl Universal Pictures valmistaisi onnistuneen Olympia-elokuvan lisäksi myös elokuvan Kansallissosialismi ja Suur-Saksa Saksa. Suur-Suomea ja Eurooppaa rakennettiin hyväksi paikaksi asua. Näin piiritystilanteen voimistuessa, haluamme myös pystyttää tehtaita.

Pertti Litmanen (nimimerkki)

Näin Itä-Suomesta katsottuna hyvin perusteltu ja asiantuntevasti kirjoitettu juttu. Venäläiset tuovat merkittävän osan koko maakunnan tuloista ja työllistävät runsaasti.

Ennen oli kaupan ovessa kyltti: Vain yksi venäläinen kerrallaan ilman kassia. Nyt ovissa lukee: Kaupassa venäjän kielinen palvelu - toivotamme kaikki venäläiset kauppaan suurien kassien kanssa!

Ilkka Luoma

Kannattaa kurkata vientitilastoja ja venäläisten turistien toimintaa Suomessa.

pertunmaalta (nimimerkki)

Tämän kirjoituksen jälkeen Aki Lintunen kirjoitti suunnilleen samasta aiheesta, kumma kun ei lisännyt tämän aiemman kirjoituksen jatkoksi, niin tai näin, sekin on suositeltava juttu.

Suomessa on myös ihmisiä, jotka ymmärtävät Venäjää ja venäläisiä, niin historiasta, rahasta kuin vaelluksestamme (osaksi) Siperian läpi Suomenniemelle.

Ilkka Luoma

Suomi on suuri maa, niin myös arvioissa Venäjän suhteen. Turkulaiset, merimaskulaiset ja Närpiön kurkut ja tomaatit ovat aivan eri asia kuin vironlahtelaiset, imatralaiset, uukuniemeläiset ja Ilomantin salojen asukkaat, joille venäläinen tuontiraha on hyvin tervetullutta.

Miksi kokoomuslaiset tekevät Venäjästä niin suuren numeron, onko heidän motiivi opettaa kansaa näkemään Venäjä sellaisena mörkönä, että Suomi saadaan runtata suuren kansan tahdon vastaisesti Natoon?

Tiainen Jussi (nimimerkki)

Tulevaisuudessa siintää itäiseen Suomeen itsenäinen valtio, nimittäin Karjalan Tasavalta, joka muodostuu historiallisesta Karjalsta niin Suomen kuin Venäjänkin puolelta. Voi kuulostaa uskomattomalta, mutta sinne vääjäämättä mennään. Pääkapunki on luonnollisesti Viipuri ja Kannaksen alue tekee vapaakauppa-alueen Leningrad oblastin kanssa.

Ilkka Luoma

15#
Itsenäistä Karjalan Tasavaltaa on ennusteltu aika-ajoin, lähinnä Venäjän puolelta, suomalaisille se on vielä tuntemattomampi, mutta koko Etelä- ja Pohjois-Karjala siihen liittyisi - ehkä Kymikin, tällöin se muodostaa eheän kokonaisuuden ja voisi nippa nappa olla elinkelpoinen, lähinnä suurien luonnonvarojensa takia - toki Karjalan Tasavalta Venäjän puolella ulottuisi aina Ääniselle saakka.

Tuo vapaakauppa-alue on hyvä ajatus, siinä on järkeä niin jäljelle jääneelle EU-Suomelle kuin Venäjälle!

Tiainen Jussi (nimimerkki)

Onkohan tehty jonkinlaista kalluppia Suomen karjalaisten keskuudessa ajatuksesta laajennettu itsenäinen Karjalan Tasavalta?

Ilkka Luoma

17#
Ei varmaan ole, koska suunnitelma on suurelle kansalle ennenkuulumaton - Suomesta irtautuisi noin 500.000 ihmistä ja pinta-alasta noin 20% ---

Zavidox (nimimerkki)

Suomalaiset ovat osanneet elää hienosti venäläisten kanssa, osanneet sotia ja tehdä kauppaa. Häkämies ei ilmeisesti ole lukenut historiaa tai sitten ymmärryksessä on vikaa.

Ilkka Luoma

19#
Häkämiehellä riivaa todennäköisesti alitajunnassa Kekkoskauden alemmuudentila, kun ei saanut vaikuttaa mihinkään - Kekkosen bannabulla kokoomuslaisille :-)

Nyt yritetään kostaa Kekkosen 'ystäville' - venäläisille ja osoittaa Suomelle se, mitä ei saanut kertoa Kekkosen aikakaudella...

Paavo Nojonen (nimimerkki)

Tuntemattoman Sotilaan jälkeen velivenäläinen tuntuu niin käsinkosketeltavan tutulta.

Ilkka Luoma

Suuri kansa on nyt kallupissa päättänyt, että Venäjä ei olekkaan meille se suuri uhka, vaan oikeasti kaupallinen mahdollisuus - Aamulehti kalluppi.

Ilkka Luoma

Jälleen suomalaisten viha-rakkaussuhde pulpahti pintaan, kun Venäjä ystävällisesti muistuttaa aseveljeydestämme Saksan kanssa 1941-1944 (kesän loppuun) :-)

Erlich Zimmerman (nimimerkki)

Tänään eduskunnassa puhui Venäjän entinen pääministeri Mikhail Kasjanov, erittäin hienoa englantia ja selosti tyhmiä kysyneet Gruusia fanaatikot maan rakoon, kohteliaasti ja tehokkaasti. Ei jäänyt suomalaisillekkaan kuulijoille epäselväksi mitä Gruusiassa todella tapahtui, kun Nato manipuloi USA johteisesti välirikkoa.

Reijo Oksanen (nimimerkki)

Tähän Luoman Äänestämättömyys -kirjoituksen vierellä olevaan Viha-rakkausartikkeliin törmäsin vahingossa ja Luoman kuvagalleriaa tutkiessani oli pakko liittää viimeinen kuvakansio tähän linkkinä, koska aihe, ajankohtaisuus ja Venäjän entisen pääministerin vierailu Suomessa sattuivat kauniisti yhteen - Luoma näytti ennättävän tuohon eduskuntatapaamiseenkin. Kuka kutsui?

Kuvat:
http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2dv68+ilkka-luoma-...

Naurava koira (nimimerkki)

Mitähän se Kasjanov kertoi Gruusian tapahtumista? Valtamediasta ei löydy mitään tietoa.

Mauri Mufftins (nimimerkki)

Yksi ex-pääministeri kuoli (Gaidar) ja yksi (Kasyanov) piipahti Suomessa!

Karl Reinhardt (nimimerkki)

Natolämmitys Venäjää kohtaan poistaa suomalaisnatoilijoiden liittymiskortin neuvotteluarsenaalista, kyllä kansa tietää. Suomi on liittoutumaton ja sotilaallisesti puolueeton maa idän ja lännen rajamailla.

katri ikoinnniemi (nimimerkki)

suomella on pitkä raja velivenäläisen kanssa

Ilkka Luoma

29#
Kannattaa tutkia joskus miten Venäjän rajankäynti on Suomenniemellä vaihdellut aina 1300 -luvulta vuoteen 1944 - jää paljon sen jälkeen mietittävää.

Ilkka Luoma

Cc: anni.sinnemaki@tem.fi ; torsten.almquist@kolumbus.fi ; alexander.stubb@formin.fi ; kimmo.sasi@eduskunta.fi ; sauli.niinisto@eduskunta.fi ; presidentti@tpk.fi ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi ; sinikukka.saari@upi-fiia.fi ; kukka-maria.kuisma@upi-fiia.fi ; paavo.vayrynen@formin.fi ; riikka.manner@europarl.europa.eu ; liisa.jaakonsaari@europarl.europa.eu ; timo.soini@europarl.europa.eu ; heidi.hautala@europarl.europa.eu
Sent: Saturday, January 23, 2010 1:16 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Demokratia on turvallinen ja toteutumaton hokema
...

Demokratia ja ihmisoikeudet - ajassa ja nyt

(Ulkopoliittinen Instituutti [ http://www.upi-fiia.fi ] järjesti jälleen kerran erinomaisesti kirjanjulkistamistilaisuuden 22. tammikuuta 2009 ~ Tohtori ja tutkija Sinikukka Saari esitteli uunituoretta kirjaansa Promoting Democracy and Human Rights in Russia (2009) - tavallisen elämän ulkopuolella valveutuneelle intellektuelliyleisölle europarlamentaarikko Heidi Hautalan alustamana ja säestämänä)

[ ... turkulaiset tähyävät aatteissaan ja näkemyksissään Ruotsin suuntaan ja mitä idemmäksi mennään kohti Venäjän rajaa sen suuremmaksi kasvaa tavallisen kansan ymmärrys Venäjää kohtaan - taloudella on osuutensa ja vahvasti, puhumme reaalidemokratiasta, talousvalinnasta ja historian tuntemuksesta ... ]

Maineikas sotapääministeri Winston Churchill*/ oli todennut arkirealistisesti, että demokratia on paras keksintö - tähän mennessä. Churchill antoi entisenä taivaanrantoihin tottuneena laivastoministerinä odotteen demokratian kehittymisestä suuntaan, mitä me emme vieläkään tiedä. Sittemmin Englannilla ei ole laivastoministeriä enää ollut - kolonnialismi**/ oli kuihtuinut pois.

Tapahtui aiemmin cocktail-kutsuilla:
Läntisen markkinatalousmaan toimittaja pikkunokkelana kehitti kysymyksen kiinalaiselle ministerille cocktail-tilaisuudessa, jossa avautui mahdollisuus tentata itäisen maan pitkää historiaa ja sen kestävyyttä demokratian edessä. Kysymys oli kuulunut:

"Herra ministeri, kuinka Te suhtaudutte Ranskan vallankumoukseen?" - Ministeri oli pohtinut tavallansa ja aikansa - vastaus oli kuulunut:

"On aivan liian aikainen hetki arvioida demokratiakehitystänne, sillä aikaa sen alkamisesta on kulunut liian vähän, jotta sen kaikki ilmentymät olisivat tulleet vielä esille" --- lehtimies oli poistunut nolona kirpuksi kutistuneen nokkeluutensa kanssa ... kiinalainen ministeri jäi katsomaan toimittajan perään pohtiva ilme kasvoillaan - mitä hän ajatteli, ... sitä emme tulleet koskaan tietämään.
...

Oppineiden, tavallisesta kansasta etääntyneiden yleisö oli kohtelias tutkijaa kohtaan

Sinikukka Saaren kirjan julkistuksessa oli läsnä oppineita ja tavallisen kansan maallisesta elämästä loitonneita viisaita, joilla oli tavallisen kansan mukaisesti sama kysymys kuin arkiviisailla kadunkansalaisilla:

"Miksi me puutumme muiden asioihin ja onko meidän omat asiat kunnossa" - kysyi Torsten Almquist 1/ - Historian tapahtumien kulku rakkaan itänaapurimme kanssa oli myös historian kirjansa lukeneille kuulijoille tuttua, joka toi tiedon, että venäläiset ovat ylpeitä aikaansaannoksistaan ja ihmettelevät miksi läntiset maat kehtaavat tulla heille kulttuuria dostojevskien jälkeen opettamaan.

Onko Putinin hallintokoneisto paha ja miten sitä tulkitsemme?

Kirjatohtorin suusta pääsi, toki varoituksen jälkeen, sananen, että Putinin hallintoa pidetään "pahana" - kiireellä tokaisi vielä sanonnan olevan "katukieltä" ja olevan pikaistettu yleistys. Sinikukka Saari oli kuitenkin realisti ja tuumasi, että diplomatialla asia hoidetaan Venäjän suuntaan, ja että EU:n pitäisi käydä aktiivista mielipidevaihtoa Venäjän vallanpitäjien kanssa, jotta jotain hyvää meistä sinne hiljalleen valuisi ...(!)

Sitä vastoin Heidi Hautala, joka tunnettuna ihmisoikeusaktivistina piti Venäjää haastavana "pahanakselina" mm. vaalien rehellisyydesta puhuttaessa ja vallan kovasta ytimestä, joka kahlitsee sananvapautta maassa, jossa murhat ovat vähintäänkin yhtä yleisiä kuin länsimaissakin - Venäjällä vaan murhien kohteiksi on joutunut media- ja ihmisoikeusaktivistit. Olisiko Hautala antamassa tsetseeneille itsenäisyyden?

Länsimailta pyydettiin rahaa, jotta kaltaisemme demokratiaihanne saisi kukintaa Venäjällä

Heidi Hautala kehoitti länsimaita antamaan rahaa Venäjän vähemmistöryhmille, jotta he saisivat paremmin äänensä kuuluville ja olisivat näin ihmisoikeusoppien äänitorvina maassa, joka on kautta historian tottunut tsaarien, stalinien ja breshnevien kautta kovaan kuriin ja nuhteeseen. Maassa maan tavalla tai ulos - on vanha sanonta, joka toimii tavallisten kansalaisten suissa kaikkialla maailmassa.

Heidi Hautala ei osannut kysyttäessa mitoittaa demokratiaa reaalimaailman metrin mittaan. Yleisössä ollut arkivenäjän asiantuntija Jali Raita historiaa lukeneena teki verrannon insinöörimäisesti Pariisissa olevaan metrinmittaan - kysyen demokratian mittakepistä.

Demokratian mittakeppi

Verrantoa arkimetriin teoriahyveellisestä demokratiasta Hautalan sanavarastosta ei löytynyt. Demokratian mitta jäi historiaan kuin se alkuperäinen metrin "ratakiskokin" jäi epätäsmällisenä pölyttymään Pariisissa olevaan mittajärjestelmien museoon. Päätyykö demokratiakin mahdottomana elämänyhtälönä museoon, aikojen saatossa - jää nähtäväksi ja mitattavaksi.

Venäjällä kehitytään ja siellä toimii tavallansa yhteiskuntaevoluutio. Venäjän johtajat hakevat uutta asemaansa perinteillä, jotka olivat jo aikoinaan tehneet maasta suurvallan, jonka nykyedeltäjän Neuvostoliiton luhisti elokuvamaiseen tyyliin edesmennyt USA:n presidentti Ronald Reagan, maasta, jossa on mm. osavaltioittain kuolemantuomiot arkipäivää, teloituksina - Venäjällä viimeinen teloitus tapahtui 1996.

Demokratia todettiin yleisön keskuudesta aiheeksi, josta ei syntynyt samaa käsitystä kirjan tekijän eikä Heidi Hautalan kanssa. Debatti oli korkeatasoista ja kysymykset osin häkellyttivät tutkijan. Tottuneena poliitikkona ja ideologina Hautala selvisi kaikista kohdista rutiinilla, eikä yleisö häntä grillannut, koska hiljaisesti demokratian ja ihmisoikeuksien periaatteet ja kauniit tavoitteet hyväksyttiin.

Tavallisen kansan arkielämä on valinnan demokratiaa niukkuudessa

Tavallisen ihmisen arki on vain niin kaukana ja elintasoakin halajamme - ja siihen Venäjän vaikute on suuri - tänä päivänä. Saaren ja Hautalan taholta rahaa huudettiinkin apuun pyrkimyksiin kasvattaa venäläisiä vallanpitäjiä herran nuhteeseen ja oppiin läntisestä tavasta jakaa demokratiaa mm. vaalien yhteydessä.

Varmaa on, että demokratiakeskustelu jatkuu ja kehittyy. Kinalaisen ilmaisun mukaisesti jäämme odottamaan niitä pinnalle tulemattomia Ranskan vallankumouksen vaikutteita ja arkivarmasti muutoskehitystä, joka vie demokratiaa suuntaan, jota me emme tunne. Kausaalisuuden lait ovat osin alitajuntailmiöitä kansan keskuudessa, joihin tutkijan sormi ei usein ulotu.

Kansa elää ja syö ajassa, niin EU:ssa, Venäjällä kuin Kiinassakin - eläinkunnassakaan ei huomisen anneta häiritä, koska sitä ei ole, on vain nykyhetki ja tarve sopeutua siihen. Olemme liian usein suunnitelleet suuntamme kärsimyksen tielle, joka on osa ihmisyyttä - hyvänä tai pahana.

*/ http://en.wikipedia.org/wiki/Winston_Churchill
**/ http://en.wikipedia.org/wiki/Colonialism
1/ Utrikespolitiska Samfundet i Finland r.f. - president

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.vuodatus.net
http://www.facebook.com/first.ilkka
...

Kirjanjulkistamistilaisuuteen liittyvä kuvakansio
- copyright by Ilkka Luoma 2010 - UPI/ Katajanokka - Helsinki. 22.01.2010.
--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2e3kq+ilkka-luoma-... ---

Maistiaisia julkistetusta Sinikukka Saaren kirjasta saa alla olevasta linkistä (Routledge-kustantamo):
--- http://www.routledge.com/9780415484459 ---

Suomlaiseen valintademokratiaan liittyviä aiempia kansalaisen mielipidekirjoituksia -
Demokratian kriisi ja vastuullinen johtaminen
--- http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=demokratia... ---

Demokratiassa äänestämättömät jäävät demokratiavajeeseen ja syrjäytyvät vaikuttamisen kulttuurista
(joudummeko ostamaan kansalaiset uurnille kokemaan demokratiaa?)
--- http://ilkkaluoma.blogit.uusisuomi.fi/2009/10/30/a... ---

--------------------------------------------------------------------------------

Alla lähihistoriasta kansalaisen mielipidekirjoitus demokratiasta ja sen arkirealismista

[C]
29.09.2006
Demokratia on hokema, joka ei koskaan tavoittanut kaikkia

Ihmisistä pieni osa ottaa osaa demokratiaan. Demokratia toimiakseen tarvitsee aktiiviset ja osallistuvat ihmiset. Päätöskoneistoon valiintuminen demokratiassakin vaatii samoja ominaisuuksia, kuin missä tahansa muussa järjestelmässä.

Määrätietoinen ja itsensä tunteva ihminen saavuttaa haluamansa missä järjestelmässä tahansa. Kaikki ihmiset eivät edes halua vaikuttaa yhteisiin asioihin. Demokratia on sana, jota valtaa pitävä mielellään viljelee.

Ihmisille kautta aikojen tärkein ryhmäominaisuus on joukkoonsa kuuluminen ja tarpelliseksi tuntemisen olo ryhmässänsä. Vain pieni osa haluaa olla vaikuttajia, suurin osa on tyytyväisiä osallisuuteen ilman päätöksentekoa. Länsimaisessa demokratiassa harva ottaa osaa laajoihin päätöksiin.

Suurimmat yksilölliset päätökset ovat samat kuin muissakin järjestelmissä. Päätös milloin syödään, tehdään lapsia, mennään nukkumaan ja kuinka tehdään työt, onnistuu kaikissa järjestelmissä, tästä todistuksena hyvin lisääntynyt ihmiskunta olipa demokratiaa tai ei.

Ihminen on ryhmätoimija ja kaipaa arvostusta ja hyväksyntää

Ihminen on ryhmätoimija, joka hakee hyväksyntää ja osallistumista kaltaistensa joukkoon. Sosiaalisuuden asteesta taas riippuu, kuinka monta yhdistäjää tarvitaan jakamaan arkipäivien murheita; nämäkin ominaisuudet tarjoutuvat missä tahansa järjestelmässä.

Kaltaisessamme demokratiassa yksilön päätökset ovat kiistattomia. Niin ilmaisunvapaus kuin kokoontuminen ovat käytännössä usein merkityksettömiä, koska aina on olemassa laki, joka voi nuo pyhiksi korostetut tekijät eliminoida. Vallalla on enemmistön järjestämä harvojen päättäjien yksinvalta. Yksilö alistuu demokratiassa vaikuttajien päätökseen.

Läntinen demokratia on oikeutettu puuttumaan muiden suvereenien asioihin?

Me puutumme demokratioinemme lähes kaikkien maiden asioihin, paheksumalla mm. Thaimaan sotilasjärjestystä, jossa kuninkaan tahtoa kuunneltiin. Kansa hartaana hyväksyi asian, koska kuninkaassa kulminoituu heidän yhteenkuuluvuus. Suomalainen ei voi ymmärtää Thaimaan tilannetta; heillä on hyvin pitkä korkeakulttuurihistoria, kuten monilla muillakin mailla, joille me katsomme olevamme oikeutettuja huomauttelemaan.

Maapallolla demokratiasta puhuu itseasiassa vain vähemmistö. Monissa maissa kansalaisille tärkeämpiä ominaisuuksia ovat tunteet yhtenäisyydestä, ryhmästä, joukosta ja alueesta mihin kuuluu. Vahva tieto hyväksynnästä on merkittävämpää kuin tieto, että saa äänestää kerran neljässä vuodessa.

Meillä lännessä demokratia ei toteudu ideologisten hyvepäämäärien mukaisesti

Länsimaissa demokratia ei toteudu kuin välillisesti; annamme sen todellisen demokratian pois vaalien jälkeen, emme vaikuta jatkuvasti, emmekä enemmistönä edes halua. Purnaamme päättäjille, ja valitsemme samat edelleen johtamaan periaatteitamme, joissa puhe ja teot ovat kaksi eri asiaa.

Maailman historiassa demokraia on ollut ja on häviävän pieni ideologia. Historia tuntee korkeakulttuureja, joissa kansa on kokenut turvaa, yhteenkuuluvuutta, osallistumista ja tarpeelliseksi tuntemista ilman demokratian häivääkään - ja niin tuolloin kuin nykyaikanankin olemme toisia alistavan väkivallan osanneet.

Demokratia on aikakausituote

Demokratia on aikakausituote, joka elää, kehittyy ja muuntuu tarpeiden mukaisesti. Meillä ei ole mitään oikeutta muistutella, ojentaa, paheksua eikä määräillä muita, jotka ovat valinneet muita järjestelmiä. Maapallolla alueellisesti historian, tapojen ja perinteen mukaisesti eletään sopeutuneena eri järjestelmiin.

Samoin eläinkunnassa valiintuu geenistön, opitun ja kokemuksen mukaan systeemit, joiden päämääränä on tuottaa tehokkain tapa lisääntyä. Ylivallan eliminoi kaikkien lajien samankaltainen tapa maksimoida lisääntyminen, jolloin tasapaino säilyy taistelussa elintilasta hyväksyen vain oman reviirin olemassaolon ja puolustuksen.

Demokratia koki kuolemansa ideologiana, kun toinen ihminen tuli jakamaan samaa niukkuutta

Ihmisen demokratia on häviävän pieni ripaus historiaa kaikkein menestyneimpien lajien miljoonavuotisissa historioissa, joissa järjestelmät, menetelmät ja elosysteemit toimivat ilman meidän demokratian kaltaisia ongelmia.

Sopeuma, hyväksyntä ja puolustustahto takaavat elinvoiman hyväksyen kuitenkin lajin valinnan; näissä järjestelyissa demokratia ei toimi. Lajistoja ohjaa kokenein, vahvin ja lisääntymishaluisin yksilö tai ryhmä. Ihminen ei tunne kaikkia niitä mekanismeja, mitkä eläinkuntaa ohjaavat.

Kaikki tähän astiset historian korkeakulttuurit ovat olleet ei-demokraattisia. Demokratia ja suora kansalaisvaikuttaminen voivat kehittyä ja muuttaa suuntaansa aikaansa seuraten - informaatio suoraviivaistuu ja läntinen demokratia kohtaantuu kulutusvalinnoissa.
...

Ilkka Luoma

Kiina-konsultti ja kansalaisaktivisti

...
Sent:
Cc: anni.sinnemaki@tem.fi ; torsten.almquist@kolumbus.fi ; alexander.stubb@formin.fi ; kimmo.sasi@eduskunta.fi ; sauli.niinisto@eduskunta.fi ; presidentti@tpk.fi ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi ; sinikukka.saari@upi-fiia.fi ; kukka-maria.kuisma@upi-fiia.fi ; paavo.vayrynen@formin.fi ; riikka.manner@europarl.europa.eu ; liisa.jaakonsaari@europarl.europa.eu ; timo.soini@europarl.europa.eu ; heidi.hautala@europarl.europa.eu
Sent: Saturday, January 23, 2010 1:16 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Demokratia on turvallinen ja toteutumaton hokema
...

L.Mäkinen (nimimerkki)

Venäjä on ja pysyy erityiskohteena suomalaisille, meillä on kokemusta heidän toimistaan ja tulemme hyvin toimeen, niin hyvässä kuin pahassa. Suomalaisten ei tarvitse kumarrella venäläisten edessä, ei koskaan.

Ilkka Luoma

Kaasuputki suorastaan räjäytti jälleen äänekkäät änkyräpoliitikot ja -tietäjät, mutta suuri enemmistökansa ei edes juuri huomaa putkipäätöstä, siksi itsestään selvää se oli tälle osalle kansakuntaa, joka koko lystin maassamme maksaa, niin rahana kuin vastuuna.

Saara Koivisto (nimimerkki)

Suomen hallitus osoitti suurta viisautta junaillessaan kaasuputkelle myös Suomen rakentamisluvan. Ehkä saamme vastavuoroisuutta työllisyysprojekteina Jäämereltä olevalta Stokman kaasukenttähankkeelta...? :-)

M.Leminen (nimimerkki)

Edustaja Arhinmäki kommunisteista purkaisi armeijamme, ilmeisesti viestit Moskovasta ovat Paavolle niin rauhoittavia.

Pexi S (nimimerkki)

täältä löytyi hieno keskustelu!

Zurbriggen Gewelse (nimimerkki)

Suomessa ei kannata valita Viron tietä, se ei johda pitkälle. Älä kaiva verta nenästäsi liian suuren vastustajan edessä. Tee kauppaa, ole luotettava ja taitava neuvottelija.

Ilkka Luoma

37#
"Suuremman ja vahvemman 'kunnioitus' on viisauden ja menestyvän kauppapolitiikan alku" :-)

Ilkka Luoma

Slubb, Rasmussen ja Häkämies voisivat ymmärtää myös, että Suomi on todella idän ja lännen vedenjakajalla! Sillä on merkittävä vaikutus liittoutumattomuuspolitiikkaamme, jonka kansa on valinnut Suomen tieksi kohti kaupallista menestystä Venäjän kanssa.

Jouni Snellman (nimimerkki)

37# Viron tie oli aseistariisunta.

Aleksi Kokko (nimimerkki)

Hesarin fiktiosota Venäjää vastaan oli ymmärtämättömyyden helmi ja tyhmyyden porakaivo, vain Hesarilta voi onnistua tälläinen näköalattomuus.

Ilkka Luoma

40#
Ja Nato - kuinka monta afganistan ruumista virolaiset vastaanottavat herätäkseen todellisuuteen ... ?

Roy Taanila (nimimerkki)

70 vuotta toiseksi viimeisestä vihanpidosta. Tänään ymmärrämme sitä paremmin, mitä idemmäksi Turusta etenemme.

Klaus Sommerstag (nimimerkki)

Osuvasti tälle 13.3. päivälle! :-)

Ilkka Luoma

43#
Hmmmm.... venäläisaspekti positiivistuu mitä idemmäksi mennään - siis Suomen kartalla, entä luovutettu Karjala? :-)

Käyttäjän undamaris kuva
Ilkka Keränen

#39 "Slubb, Rasmussen ja Häkämies voisivat ymmärtää myös, että Suomi on todella idän ja lännen vedenjakajalla! Sillä on merkittävä vaikutus liittoutumattomuuspolitiikkaamme, jonka kansa on valinnut Suomen tieksi kohti kaupallista menestystä Venäjän kanssa."

Suomi OLI vedenjakajalla. Tänä päivänä lähes kaikki Venäjän länsirajan naapurit ovat EU-maita + Naton jäseniä ja kun karttaa katsoo Venäjältä niin suorin tie Euroopan ydinalueille tai kasvavaan Aasiaan ei kulje Suomen kautta.

Meillä oli mahdollisuutemme gateway-aajtteluun (ja on toki vieläkin pienemmässä mitassa) mutta erityisasemamme on kyllä jo de facto historiaa. Vai osaako joku nimetä missä suhteessa Suomi olisi jotenkin erityinen rajanaapuri Venäjälle? Tai mitä muuta erityisosaamista meillä on Venäjään suhteen?

Ilkka Luoma

46#
Kekkonen ja vuodet 1809-1917, jolloin Suomi sai oman kielensä virallistettua ruotsinkielen ohi.

Teemu G. Roitto (nimimerkki)

Hesarin fiktiosota Venäjän kanssa oli toimittajien käsittämätön munaus ja osoitti kyvyttömyyttä nähdä todellista maailmaa!

Leevi Lahti (nimimerkki)

Hesarin aivoituksia ei voi ymmärtää, toilailut tulevat näkymään tilaajakadossa ja ainakin normaalihintaisten tilaajien muuttuessa -50% pätkätilaajien leiriin.

Risto Remes (nimimerkki)

Viimeiset geenitutkimukset ja dna-selvitykset todistavat vahvasti, että olemme niin idästä kuin lännestä, olemme siis vedenjakajalla, kuten täälläkin todetaan.

Ilkka Luoma

49#
Jokainen kännykän omistava tietää printtimedian ahdingon ja puhelinmyyjien aktiivisuuden ;-)

Ilkka Luoma

Venäjä pysyy aina suomalaisille läheisenä serkkuna, jota aika-ajoin kavahdetaan, mutta kapsahdetaan kaulaan, kun kauppoja ulkomailta tarvitaan.

Hieno keskusteluketju!

Aavesoturi (nimimerkki)

Venäjä, ent.Nliitto ja jälleen Venäjä on rakas kestopuheenaihe, asiaa ymmärtävät antavat arvon vuosikymmeniä jatkuneelle kauppavaihdolle toverimaan kanssa :-)

Ilkka Luoma

Puolan valtiodraaman jälkeen Venäjän hyvin ymmärtäväinen ja osanottavainen asenne lähentää vuosisataisia riitapukareita - näin Eurooppa lientyy, surun ja onnettomuuksien kautta.

Leukatietäväinen (nimimerkki)

Kun puhutaan kaupankäynnistä Venäjän suuntaan, niin jostain syystä olemme hiiren hiljaa Karjalasta ja "ihmisloukkauksista" Venäjällä :-) Venäjä on Suomen suurin kauppakumppani maailmalla.

Nils Juuti (nimimerkki)

Karjalaa ei palauteta tökkimällä venäläisiä, Karjala palautetaan itsenäiseksi valtioksi paijaamalla venäläisiä, samalla koko Itä-Suomi hyötyy taloudellisesti ja uuden Karjalan muodostaakin myös Suomen nykyinen Karjala!

Ilkka Luoma

Näyttää siltä, että Suomen niemen ensimmäiset asukkaat jo Ancylus -järven aikana noin 10.000 vuotta sitten tulivat idästä! HS -Kuukausiliite 7/2010.

Remulus XII (nimimerkki)

Johan jälleen tuontikielto sai ymmärtämättömät rääväleuat liikkeelle, lukaisin täältä toisaalta muutamia juttuja, joissa ei ollut mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Velociraptor (nimimerkki)

Kolumnin otsikko vahvistui jälleen Medvedjevin vierailun päätteeksi.

Forsmark III (nimimerkki)

Sanoisin täällä monille kommentoijille, että katsokaa ulkomaankauppatilastoja vaikka tästä 50 vuotta taaksepäin.

Kaarlo Harmaja (nimimerkki)

Koppalakkiosaston Katainen voisi lukea tämän artikkelin.

Ilkka Luoma

Katainen laskeutui kansaa alemmaksi omilla Venäjä-arvioillaan ja vielä nuo lisälausunnot häpeästä - onko tosiaan noin, että Katainen lausui näin?

Toimituksen poiminnat