Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Hätkähdyttävä vertailu - Donald Trump ja Adolf Hitler

  • Autenttinen kuva pr. Urho Kekkosen yksityiskirjastosta Tamminiemestä - Stalin!
    Autenttinen kuva pr. Urho Kekkosen yksityiskirjastosta Tamminiemestä - Stalin!
  • Sattumanvarainen asetelma suomalaiselta kirpputorin pöydältä!
    Sattumanvarainen asetelma suomalaiselta kirpputorin pöydältä!

Tämähän piti tehdä, siksi suuresti näyttää siltä, että Trump muuttaa amerikkalaista käsitystä, vaikuttamista ja oppia maailman hallinnasta – aivan uudella opilla, trumppismilla |1) ---

ENG ~ https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/11/07/what-germans-really-think-about-those-hitler-trump-comparisons/ -

 

[ … Aivan ensimmäiseksi vertailussamme jätämme kaikkien tietämän ja lukeman Saksan kolmannen valtakunnan hyvinkin julmat menettelytavat sivulauseeksi ja keskitymme lähinnä henkilövertailuun – persoonina, vaikuttajina ja tavoitteina. Löydämme yhden yhteisen piirteen – esiintymisen, puheet ja niiden sisällön sekä myöhemmän uskottavuuden *… ]

* Trump hämmästyttää asiantuntijoita ¨ http://yle.fi/uutiset/3-9193714 - [27092016]

 

Hitlerin osalta uskottavuus mureni nopeasti,

… kun vastoinkäymiset alkoivat, siis Kolmannen valtakunnan näkökulmasta. Voimme toki arvioida miten oikeassa Saksa olikaan itävaikutteesta – kommunismina ja bolsevismina. Olisimmeko säästyneet koko Itä-Euroopan valloitukselta, jos Saksan propagandaministeri Joseph Goebbelsin |2 tavoite saada Yhdysvallat mukaan itäiselle retkelle vuonna 1945 – olisi onnistunut, kuten pansaarikenraali Pattonkin totesi – piti marssia saman tien Moskovaan saakka.

 

Trumppismin uskottavuus on juuri nyt puheiden varassa

[ … trumppismi ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/07/trumppismi-jyraa-vaihe-one-maalissa.html - ]

Donald Trump astuu näillä näkymin virkaansa 20. tammikuuta 2017. Aika näyttää käykö näin. Yhdysvalloissa on paljon mielipuolisia pyssynheiluttajia – muistamme John F. Kennedyn, Martin Luther Kingin ja Ronald Reaganin murhat ja murhayritystapaukset. On jo varmaa, että USA Salainen Palvelu on joutunut lisäämään presidentin turvakoneistoon lisäresursseja.

 

Trump lupailee täyttä muutosta

Muutostä Venäää kohtaan, muutosta Kiinaa kohtaan. Olisiko mukava tietää onko Trumpilla käsikirjoitusta; Adolf Hitlerillä oli – jo 1920 -luvulta lähtien, hänen kirjoittaessaan teesinsä kirjaan Mein Kampf 1-2 |3 – ollessaan kärsimässä vankeuttaan epäonnistuneen vallankaappauksen jälkipuintina. Missä on on Trumpin käsikirjoitus – Donaldin päässäkö, dynaamisena ilmiönä?

 

Hitler oli loistava puhuja, hän kykeni ottamaan jopa miljoonayleisön haltuunsa

… ikäänkuin täytenä ilmatilan hallintana, jopa hypnoottisesti. Hitlerin voidaan sanoa olleen karismaattinen esiintyjä, vallankäyttäjä vailla vertaa. Hitler oli myös määrätietoinen ja lähti toteuttamaan kommunismin nujertamista lopullisen ratkaisun makuisena.

Silti asiantuntija näkevät kommunismissa ja kansallissosialismissa paljon yhteistä. Sanotaan Hitlerin ja Nevostoliiton generalissimus Josif Stalinin olleen kovin uteliaita toisiaan kohtaan * – ikäänkuin magneettisena vetona vallankäytön vertailuihin Heidän välillään voidaan sanoa olleen sielujen sinfoniaa.

Päämäärät olivat molemmilla väkevät ja selkeän kirkkaat. Stalin määritti tavoitteensa jo 1917 Helsingissä luvatessaan Suomelle itsenäisyyden marraskuussa vieraillessaan Sosiaalidemokraattisen puolueen kokouksessa – työväen internationaalin vallankumous kautta maailman, proletariaatin diktatuurina.

* ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2010/10/josif-stalin-manipuloi-taitavasti.html -

 

Tuntuu kornilta, mutta samalla tavalla Hitler lupaili itsenäisyyden säilymista Suomelle ”ikuisesti” - tuhat vuotisen valtakuntansa siipien suojassa vuonna 1943! Emme ole tarkoin vielä selvillä miten kohtalomme kietoitui Saksaan niin 1918 kuin 1940 – 1944. Meille yhteiseksi nimittäjäksi tuli Neuvostoliitto ja myöhemmin nyt Venäjä, kuten se kohtaloituu myös Donald Trumpinkin aikakaudella.

Puhutaan uudesta etupiirijaosta |4, ymärtämättä, ettei Molotov – Rippentrop sopimusta 1939 voida enää tehdä saman kaltaisin menetelmin ja päämäärin. Tältä osin olemme nyt oikeasti vedenjakajalla. Aiemmin olimme Stalinin ja Hitlerin vankina.

 

Trumppismi lupailee hyviä kahdenvälisiä diilejä

… aivan kuten Venäjäkin Vladimir Putinina haluaa pilkkoa jäykistynyttä Euroopan Unionia – mahona ja byrokraattisena jättipakkokonseksuna |5. Venäjä haluaa tehdä kahden keskisiä diilejä kuten Trumpkin.

Entä aikanaan Hitlerin periaate jakaa valtaa haltuunsa ottamalle Euroopalle, joka oli pinta-alataan suurempi kuin mikään muu valtakoneisto koko Euroopan historian aikana. Miten Trump aikoo valvoa Yhdysvaltain etuja lopulta – muualle maailmassa kuin kotona?

 

Hitler osasi puhua kansalle, kun menestystä tuli kaikista ikkunoista ja ovista

Oli helppo luoda saksalaista henkeä – kansa hullaantui, valitsi jo 1933 itselleen diktaattorin. Entä Trump, onko hän valtakeskeinen ja haastaa itseään maailmojen rakentajaksi, kuten Hitler? Hitler halusi maailman uusjakoa – Akselivaltioina, joihin meillä Suomella oli side pienuudestamme huolimatta – luvattiinhän meille Suur-Suomi.

Hitler oli meitä kohtaan suorastaan lempeä vuoden 1940 lopulta lukien – estäen muun muassa Neuvostoliiton halut ja inohimot – Suomen osalta. Hitler piti sanansa meille vielä 1944 kesällä, kun marsalkka C.G.E. Mannerheim vaati silloista presidentti Risto Rytiä suorastaan kaikin keinoin hakemaan aseita ja apua, kun Stalin painoi päälle 1944 kesähyökkäyksellään – Hitler auttoi ja vieläpä poikkeavalla tavalla! |6

 

Miten on Donald Trumpin mahdollinen apu Suomelle,

… olemmehan neuvotelleen löyhiä aikomuspapereitä niin Englannin, Yhdysvaltain ja Ruotsinkin kanssa yhteisistä aikomuksista. Voimmeko luottaa täältä Euroopan pohjan periltä kaukaiseen Amerikkaan |7 – kun kiinalaisetkin oivalsivat kauan sitten pitää ystävät lähellä ja viholliset kaukana.

 

Miten on Trumpin aikomukset, kun hän – ainakin nyt – selvästi komppaa suurta vallankäyttäjää – Vladimir Putinia. Kaipaako Trump itselleen samanlaista valtaa, voimaa ja kykyä – korskeana caesarismina?

Nythän Putin ottaa ja napsii osia yhä tiiviimmin, maailman asioihin puuttumalla. Trumpin on valittava Kiinan ja Venäjän väliltä – Kiina on kuitenkin se suurin haaste amerikkalaiselle maailman hegemonialle |8. Purkaako Trump tämän maailmanpoliisihegemonia, estääkseen Kiinan nousun tämän vuosisadan vaikuttajaksi, jota se de facto jo nyt on |9.

 

Mikä oli Hitlerin maailmannäkemys?

Hitler uskoi arjalaisuuteen, Suur-Saksaan ja saksalaisuuteen, lisäksi hän halusi poistaa I Maailmansodan nöyryytykset, jolla myös haltioi oman kansansa systemaattisella valtapolitikalla aina 1941 kesään saakka, kun kaikki menivät niin hyvin ja kansa toisensa jälkeen jäi jalkoihin ja työvoimaksi Saksalle – paitsi me, vaikka Saksa otti koko Pohjois-Suomen sotilaspolitiikan hallintaansa 1941 lähtien.

 

Entä Trump, mikä on hänen maailmannäkemys?

Diilit, niitä Trump rakastaa. Millaisia diilejä hän lopulta kykenee tekemään, millaisen diilin me saamme – varsinkin silloin, jos USA ja Venäjä löytävät toisensa? Sen me jo näemme nyt, että Trumpin periaatteet eivät ole suuresti muuttuneet sitten vaalikampanjan, tosin nyt ei vielä tarvitse kantaa vastuuta. Miten on Trumpin vastuunkantokyky, lopulta? Tätä maailma kysyy ja … kiinalaiset etenevät joka tapauksessa |10.

 

Löydämmekö toimnnallisesti millaisia eroja Hitleristä ja Trumpista?

Emme nyt käsittele Hitlerin rotuun, juutalaisuuteen ja kovaan väkivaltaan liittyviä omiaisuuksia, puhumattakaan keskitysleireistä. Hitler oli uskollinen luottopelaajilleen, siksi hän osaltaan osasi pelata pelinsä katkeraan loppuunsa saakka – diktaattorina, yllättäen vieläpä hiljaisen kansan enemmistötuella. Hitler arvosti yli kaiken lojaaliutta ja uskollisuutta. Entä Trump?

 

Hitler lähti omasta henkilökohtaisesta köyhyydestä – Trump syntyi ilmiselvästi kultalusikka suussa

Trump kerää ympärilleen näyttö- ja vertailureliikkiä. Hitler ei niinkään ollut kiinnostunut maallisesta omaisuudesta. Trump haluaa valtaa ja tekee nopeita päätöksiä? Hitler harkitsi paljon, mutta pystyi salaman nopeisiin päätöksiin, jotka hänet myös osaltaan kaatoivat. Usko omaan itseensä oli niin korkealla, että menestyksen myötä luulo omasta kaikkivoipaisuudesta ulottui messiaanisuuteen asti.

Entä Trump – mikä on Donaldin usko itseensä, ja ketkä ovat lopulta ne tärkeät luotohenkilöt Trumpin takana? Hitlerilläkin olivat omat luottohenkilönsä, joista muutamat pysyivät uskollisina loppuun saakka – siksi suuri oli Der Fuhrer - Johtajan henkinen haltuunottokyky. Erikoisuutena oli Albert Speer |11, jota Hitler arvosti ja … sanoisinko tykkäsi, katsoi Speerin tekoja läpi sormien. Tässä kohtaa oli eräs Hitlerin hyvin inhimillisiä kohtia!

 

Entä Trump, onko hänessä todellista vai rakenteilla luotua karismaa?

Hitlerin karisma oli käsin kosketeltavaa - mielenkiintoisen tapauksen luo Hitlerin yllätysvierailu meidän marsalkka Mannerheimn syntympäiville 1942 Imatran Immolaan – tällöin Hitler kohtasi jotain sellaista, mihin hän ei ollut tottunut.

Mannerheim pysyi etäisenä ja Hitler antoi kunnioituksensa marsalkalle. Samoin näimme jotain käsittämätöntä 1944, kun Suomi teki irtautumisen Saksan aseveljeydestä ja solmi aselevon Neuvostoliiton kanssa. Hitler ei tehnyt oikeastaan mitään ja se oli poikkeus – muistamme Unkarin, kun tämä irtautui Saksasta.

 

Entä Trump, missä on hänen heikko kohtansa?

Trump ei tiedä mitään valtion valtakoneistoista, kuten ei tiennyt Hitlerkään. Hitler myllersi Saksan valtiokoneiston haluamansa näköiseksi taitavalla ja hajoittavalla alaispolitiikallaan. Onko Trumpilla, joka haluaa muuttaa toimintarakenteita, samaa kykyä valtiossa, jossa kuitenkin vallitsee aika-ajoin äänestyksellinen demokratia. Saksan äänestykset päättyivät vuoteen 1933.

...

 

Lopulta uteliaisuus yltyy ja haluaa tietää onko Trump lukenut Taisteluni 1 ja 2 kirjat?

Stalin luki ne hänelle erikseen käännetystä venäjänkielisestä laitoksesta jo 1938. Yksinvaltiaita ovat aina kiinnostaneet toiset yksinvaltiaat – meidän presidentti Urho Kekkosen Tamminiemen kirjahyllystä löytyi vielä joitain vuosia sitten kirja, joka käsitteli Stalinia |12 – ja se oli päällilehdeltään selvästi luetun näköinen!

 

 

Tekstin linkkinumerointi

|1 Trumppismi ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/05/trumppismi.html -

|2 Joseph Goebbels ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Joseph_Goebbels -

|3 Taisteluni 1-2 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Taisteluni -

|4 Etupiirijaot ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/11/villeja-arvioita-venajan-ja.html -

|5 EU – maho jättiläinen ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/eu-maho-jattilainen-virkarollaattorin.html -

|6 Kuhlmeyn lento-osasto ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/1944-rintamakarkureista-lento-osasto.html -

|7 Julistuksia sotaisimpien kanssa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/10/suomi-tekee-julistuksia-sotaisimpien.html -

|8 Kun Kiina ja USA kättelivät ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58872-kun-kiina-ja-usa-kattelivat-toisiaan -

|9 Maailman suurin talous ~ http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/2014-10-08/Ohitti-Yhdysvallat-ja-jatkaa-kasvuaan---Kiinasta-maailman-suurin-talous-3256177.html -

|9 Kiina – maailman suurin! ~ http://www.talouselama.fi/tebatti/kiinasta-maailman-suurin-talous-vuonna-2017-3443759 -

 

|10 Kiinalainen mobilisaatio ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kiinalainen-mobilisaatio-ulottuu-yli.html -

|10 Kiina kiinnostaa! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/04/nyt-kiina-kiinnostaa.html -

|10 Kiina ojensi kätensä … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/02/ojensiko-kiina-katensa-kenelle.html -

|11 Speer, nero, mystinen Hitleriin voimakkaasti vaikuttanut arkkitehti ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Albert_Speer -

|12 Isaac Deutcsher – Stalin, kuva presidentti Urho Kekkosen yksityiskirjastosta – Tamminiemestä ~ http://photos1.blogger.com/blogger/4810/1008/1600/DSC_1447.jpg -

 

EKSTRA

Eduskuntammekin hätääntyi – ottaako trumppismi näin koville? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/11/eduskuntamme-hataantyi-trump-ottamassa.html -

Amerikkalaiset haistattivat … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/11/aanestamattomat-amerikkalaiset.html -

Eurooppa räjähti 76 vuotta sitten ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/06/eurooppa-rajahti-75-vuotta-sitten.html -

Adolf Hitler ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/01/1933-80-vuotta-sitten-adolf-hitler_31.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

AL | US | PZ | VU | BL | BL | T | FB | BLOG 110798

 

DOC Hitler_Trump_31122016.doc – OpenOffice Writer

PVM 31122016

 

|1310|12170|

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Ilkka Luoma

[2007][!]

" ... Suomessa - kuten kaikkialla - on hyvin tunnettua, mitä tapahtui Saksassa 1933 - 1945. Nämä kertomukset ja kirjoitukset eivät ole sisältäneet juuri mitään sellaista, josta syntyi ennennäkemätön joukkovoima yhdistämään miltei koko kansakuntaa. Kolmannen Valtakunnan järjestelmä kaikkinensa on jätetty esimerkiksi pahan akselista, jolle ei ole vertaa löytynyt. Näkökulmien syväluotaukset kiihkottomina analyyseina ovat jo julkistuneet esisanoina ja varovaisina pohdintoina - ja tässäkin äänitorviksi uskaltautuvat ensiksi "valtapolitiikasta vapaat" tiede- ja filosofiapiirit.

1930-luvulla Saksa vapaissa vaaleissa valitsi kansallissosialistisen järjestelmän, jota johti systeemi, joka ammensi alusta alkaen voimansa ryhmähengestä, samankaltaisuudesta, historian kaipuusta ja oman edustamansa ryhmän kaikkivoipaisuudesta. Tuon ajan tiede etsi monin keinoin perusteluja vahvemman rooliin, epäkelpojen lopulliseen järjestykseen ja rodun arvioimiseen saavutusten pohjalta. Oli syntymässä vastakkainasettelua tuolloisella tavallansa, jota tänäkin päivänä esiintyy rasismina ja pelkona, kuin myös vihana tuntematonta ja vierasta kohtaan.

Akateemikko Eino Kaila suomalaisena filosofina pohdiskeli järjestelmää (erityisesti 1940-1942), jossa suosittiin päämääriä vahvuuksien ja yhteneväisyyden pohjilta. Saksa oli järjestelmä, johon moni suomalainen samaistui, syntyi haaveita ja päämääriä rakentaa vastaavuuksia joukkohengestä, puhtaasta suomalaisuudesta ja elinpiiristä, joka olisi meille historiallisesti kuulunut. Suomella oli kiistattomat siteensä Saksaan jo meitä vapauttamaan tulleiden jääkärien ajoilta, jotka tunnetusti saivat koulutuksensa Saksan kasarmeilla. Samoin ne nuoret miehet, jotka seikkailun ja voimantunnon kuin liitton kuulumisen hengessä vapaaehtoisesti Saksan SS-joukkoihin ilmoittautuivat "yhteiseurooppalaiseen akselivaltojen" sotalaitokseen turvaamaan "yhtenäisen Saksa-johteisen Euroopan" lisäelintilan saantia idästä.

Professori Kaila - kuten monet muutkin, esimerkiksi tunnetun tiedemiessuvun Rolf Nevanlinna (Helsingin Yliopiston rehtorina 1940-luvulla) suitsuttivat kansallissosialismin aatetta airueena kommunismia ja sen leviämistä vastaan. Löydettiinpä siitä myös kantaeurooppalaista historiahavinaa. Neuvostoliiton marksistinen järjestelmä oli pelon ja vihan kohde ja Saksa koettiin tuon maanvyöryn lailla leviävän systeemin riittävän vahvana esteenä (tavallaan täältä asti saamme perintönä sitkeästi elävää uhkamanipulointia nyky Venäjääkin kohtaan).

On selvästi tunnistettavissa, että monet tiedemiehet ja poliitikot omaksuivat voiton ja kansallisen voiman tiekseen, erityisesti Saksan menestyksen vuosina. Moni kirjailija innostui palavasieluisesti kuvaamaan Saksan joukkokokoontumisia ryhmähengen ja yhtenäisyyden hektisenä kiihkona. Voimaa ravittiin hypnoottisesti puolifilmaattisella alitajuntavaikutepsykologialla. Kansakunta oli Saksassa saanut latauksekseen paristoituneen tunnefilosofian, jossa suuretkin ponnistusvaateet otettiin vastaan hyväksyttyinä tehtävinä päämäärän saavuttamiseksi - kansa oli uskollinen johtajalleen loppuun saakka. ... "

Link ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/06/asioita-jois... -

.

Ilkka Luoma

Saksittua toisaalta ---

"Trump ylisti Putinia diplomaattikarkotusten perumisesta: "Erittäin älykäs"

Perjantai 30.12.2016 klo 22.05 (päivitetty klo 22.30)

Tuleva presidentti Donald Trump ylistää Twitterissä Putinin päätöstä olla karkottamatta amerikkalaisdiplomaatteja. ... "

~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201612300220504_u... -

.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Trump on demokraattisen valtion presidentti eikä tietääkseni ole aikonut demokratian perinteistä luopua.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Ilkka Luoma

Aivan, kuten todettiin topicissakin - Yhdysvalloisssa on demokratian merkkinä vaalit ..., joissa voi vähemmän ääniä saanut voittaa ;)

Puhua saa vapaasti, mutta sitten taas toisaalta ammutaan herkästi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hitlerkin nousi valtaan demokraattisten vaalien tuloksena.

Ilkka Luoma

Näin kävi - 1933, olivatkin viimeiset demokraattiset vaalit :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #6

Presidentti von Hindenburg erehtyi nimittämään Hitlerin Saksan valtakunnankansleriksi eli pääministeriksi erittäin sekavassa sisäpoliittisessa tilanteessa vuonna 1933.

Loppu on demokratian alasajon historiaa Saksassa 1933-45. Yksityiskohdilla sinänsä ei ole merkitystä. Seurauksena Saksassa oli samanlainen ihmisarvon romahtaminen kuin kommunistisessa Neuvostoliitossa oli jo aikaisemmin tapahtunut.

Saksan ja Neuvostoliiton moraalisen rappion kulminaatio oli sitten imperialistinen Molotov-Ribbentrop sopimus salaisine lisäpöytäkirjoineen vuonna 1939.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Entä henkilöinä - Trumpin ja Hitlerin samankaltaisuus - onko sitä?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #16

Filosofisessa mielessä henkilö määräytyy kyseisen ihmisen identiteetin säilymisenä läpi elämän, joten tässä mielessä vertailu on mahdoton, koska Donald Trump on vielä elossa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Teot, tapahtumat ja puheet kertovat puolestansa - molemmista. Ketjun loppupuolella amerikkalaisen aviisin Washington Postin vertailu samasta asiasta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #16

Sehän on Hitlerin inkarnaatio, luova humoristi teki pienestä viiksimiehestä ison oranssin jenkin.. ;-)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #31

Niko, juuri tämän huumorin pitikin tänne tulla - odottelinkin jo ;)

Ilkka Luoma

Vuoden 1938 tammikuussa kansallissosialistit saivat suuren vaalivoiton - paikkaluku nousi 288' aan.

Helmikuussa 28. päivänä 1933 syttyi/ sytytettiin Valtiopäivätalo tuleen ---

Hindenburg nimitti Hitlerin v. Papenin edesauttamana valtakunnan kansleriksi 30.6.1933.

Hitler sai kansanäänestyslain turvin kansalaisten ENEMMISTÖN puolelleen -

Hitler taivutti Hindenburgin antamaan poikkeuslain, jolla Weimarin valtiosäännön eräät määräykset kansalaisten perusoikeuksista kumottiin ...

Hindenburg kuoli.

Presidentin ja valtakunnan kanslerin virka yhdistettiin.

Ja näin kansallissosialistien vallankumous oli saatettu päätkseen ja Hitleristä tullut diktaattori.

Lähde: T.M.Kivimäki - Suomalaisen poliitikon muistelmat - WSOY 1965.

Ilkka Luoma

[copy - paste]

" ... Sunday's message, supposedly signed by “the people of Germany,” went viral within hours. But did it really capture what Germans really think of such comparisons?

The answer may be: yes, and no. Or “Jein,” as Germans would say.

In contemporary Germany, Hitler comparisons are rarely taken lightly.

“Hitler comparisons are far less frequent in German public life than they are elsewhere in Europe, the U.S., or Israel,” explained German historian Thomas Weber in an emailed response. Weber, a professor at the University of Aberdeen in Scotland, has published numerous books on Hitler and Germany's Nazi-past.

“If you thus run a Google news search in German for ‘Hitler comparisons Trump’ almost all hits refer to articles that report for those comparisons having been made in the U.S. or elsewhere rather than in Germany,” he said. ... "

~ https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/... -

Ilkka Luoma

Vertailun Trump osioon ---

... Annetaanhan Trumpin tehdä ensin itselleen asia täysin selväksi. Ehkä tai ehkä ei. CIA on tarkoitushakuisesti ennenkin säveltänyt tietojaan ja tutkimuksiaan, kuten Trump kertoi. Odotamme mielenkiinnolla tiistaita ja keskiviikkoa.

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005029097.html -

Trump epäilee omaa CIA' ta ...

.

Ilkka Luoma

Vähemmän tiedetään nimenomaan tuon aikakauden 1933-1939 välisestä ajasta, jolloin Saksa tuntui saavuttavan kaiken, mihin ryhtyi, taitavalla pelillä ja diplomatialla – puhumattakaan kotirintaman massiivisesta tuesta, jolla Saksan kansa löysi jälleen itsensä.

Anastettu itsetunto ja historiallinen vääryys?

I Maailmansota romahdutti saksalaisuuden ja kansa koki vääryyttä – sotahan lopetettiin maan sisältä käsin, ei rintamilla, joissa Saksan sotakoneisto oli vahvoissa asemissa. I Maailmansota oli asemasotaa, jossa miesmenetys rintamakilometria kohden oli murskaava – sisämaan kaupunkeja ei pommitettu, ei ollut laitteita eikä välineitä siihen.

...
~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131213-... -

.
1933 - kun Saksa muuntui ja muuttui
29.1.2013 11:09

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ilkka, muokkasin tuota lausettasi hieman:

Vähemmän tiedetään nimenomaan tuon aikakauden 2014-2020 välisestä ajasta, jolloin Venäjä tuntui saavuttavan kaiken, mihin ryhtyi, taitavalla pelillä ja diplomatialla - puhumattakaan kotirintaman massiivisesta tuesta, jolla Venäjän kansa löysi jälleen itsensä.

Anastettu itsetunto ja historiallinen vääryys?

Venäjän kansalla on epäilemättä samoja tuntoja kuin saksalaisilla ensimmäisen maailmansodan jälkeen (vaikkei Venäjää olekaan länsimaiden taholta mielestäni yhtä väärin kohdeltu).

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Ilkka Luoma

Trump saattaa oivaltaa tämän (iso)venäläisyyden itsetunnon palaamisen - juuri Putinin varmasta esiintymisestä, määrätietoisesta toiminnasta ja tavoitehakuisesta asenteesta! ---

...
[2006]
" ... Venäjä - Neuvostoliitto ja jälleen Venäjä ovat olleet koko tarkemmin kirjoitetun historian ajan maailman suurin maa. Venäjä oli jo tsaarien aikana kovuutta, kuritusta, mutta myös venäläistä isänmaallisuutta ja valistuneisuutta, taidetta sekä kirjailijoiden aatelia.

Nykymallinen Venäjä omistaa luonnonvaroista niin merkittävät osat, että jo sen perusteella se on maailman mahti. Neuvostoliiton jäänteenä Venäjä omaa myös mittavan ydinasearsenaalin ja teho on edelleen olemassa.

Suomen kohtalon hetket liittyvät tunnetusti Venäjään niin kädenvääntönä rintamilla kuin nykyisen taloudellisen menestyksen pohjana sotakorvauksina ja bilateraalisen kauppapolitiikan ajalta. Venäjän suuruus on aina perustunut äitivenäjän suuruuteen ja isänmaan puolustamiseen. Venäläinen syntyy tänäkin päivänä suurvallan siemenet äidinmaidossaan. Kerran vahva, aina vahva, tai ainakin niin halutaan olevan.

Venäläinen arvostaa samoja arvoja kuin muutkin;

he pitävät luottamuksesta, he pitävät ystävien kesken juhlimisesta, ja lennokkaiden ja voimakkaiden juhlapuheiden tunnemyrskyistä. Kun katsoo Moskovan ytimessä Neuvostoliiton sankarin, sotamarsalkka Georgi Zukovin ratsastajapatsasta, ymmärtää halun takaisin suurvaltojen joukkoon. ... "

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/03/venj-lytmss-... - alta [111488]

.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Suurissa valtioissa on köyhän kansalaisen henki halpaa.
Irakiin lähdettiin perusteetta omia köyhiä kansalaisia uhraten, samoin teki Hitler suuressa määrin.
Mitaleja jakaen.
Suomessa teot tuntuvat vieraalta.

Ilkka Luoma

Irak oli nuoremmalta Puskalta fiasko - ilman minkään tahon lupaa suoritettu sotahyökkäys valehdelluin perustein synnytti muun muassa ISIS-järjestön ---

Englannin ent. PM. Blair oivalsi pyytää anteeksi ---

~ http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/tony-blair-sa... -

.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Hätkähdyttävä vertailu - Donald Trump ja Adolf Hitler"

Ketä hätkähdyttää, ketä ei. Ainakin se on kaukaa haettu.

Hätkähdyttävä vertailu - Vladimir Putin ja Josif Stalin.

Ilkka Luoma

Näytti Washington Post' kin hakeneen sitten kaukaa ;)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Washington Post oli yksi Clintonin kiihkeimpiä tukijoita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #40

WP tavalla toimien Trumpin kannatus sen kuin kasvaa ...

Ilkka Luoma

Näin aloitimme Trump kirjoittelun ---

1 – 09032016 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213353-... -

Ote linkinalaisjutusta!

" ... Trump räväyttää, mutta vain vaaleissa! |2

Mikäli Donald, miltei Ronald, on vähääkään normaali jenkki – niin vaalipuheet nyt ovat vain projektin ensivaihetta, jolla sytytetään, kuten lausahduksella ”tehdään Yhdysvalloista jälleen suuri” |3. Trump liikemiehenä oivaltaa, että Venäjällä on maailman suurimmat raaka-ainevarat ja Kiina voi syleillä Venäjän liki ystäväkseen, ja se ei käy USA’ lle. Tämän Trump tajuaa – hän onkin jo arvellut tulevansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa hyvin toimeen.

Sen sijaan Kiina tuottaa hiuskiehkuraan harmautta

Sillä Kiina on jo päättänyt, ettei maailmaa enää tällä vuosisadalla johdeta yhden navan politiikalla. Maailma ei tarvitse yhtä maailman poliisia – se tarvitsee kaksi ja Kiina tulee olemaan se toinen |4. Vahvistaakseen kiinalaista vuosisataansa Peking on päättänyt rakentaa rautaisen hyväilyn alkaen Venäjän Siperiasta ja päätyen kiinalaisen liike-elämän leviämiseen kaikkialle Venäjälle. Rakkaus on joskus henkeä salpaavaa. Tämäkään ei käy USA’ lle!

Trump tietää, että USA on maailman suurin saastuttaja per kansalainen – vai tietääkö?

Donald tietää jopa, että USA’ n hegemonia on kasvatettu viimeisen reilu 100 vuoden aikana, syömällä kehitysmaiden eväitä ja päästämällä materiaalisen elintason jätökset yhteiseen ilmakehään – kaikkien haitaksi |5. Vasta viime vuosina Kiina – neljä kertaa väkirikkaampana on ylittänyt päästöt absoluuttisesti |6. ... "

.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Vasta viime vuosina Kiina – neljä kertaa väkirikkaampana on ylittänyt päästöt absoluuttisesti ..

Luojan kiitos, onnistuivat kuitenkin.

Ilkka Luoma

Jos olisimme rehellisiä itsellemme täällä lännessä - osaisimme katsoa kumuloituneen tilaston viimeiseltä sadalta vuodelta (ehkä kahdelta sadalta) - sekä sen projisoitumisen per nenä. Ei jäisi epäselvyyttä mistä kokonaisuutena ottaen päästöt ovat enemmistöltään lähteneet.

Ilkka Luoma

Tuleva presidentti Donald Trump ylistää Twitterissä Putinin päätöstä olla karkottamatta amerikkalaisdiplomaatteja.

~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201612300220504_u... -

.

Ilkka Luoma

|* Tulihan se sieltä, Paavi haki vertailupohjaa trumppismin arvioissaan Adolf Hitleristä - älykkäästi, sillä verranto liittyy henkilöön - persoonaan ja mielenliikkeisiin, toistaiseksi ei vielä tekoihin

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005056240.html -

Toimituksen poiminnat