Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Presidentti Trump jyrähti – emme enää tyrkytä muille mitä he eivät halua

Tänään oli se päivä, jota maailmalla odotettiin – 20. tammikuuta 2017. Yhdysvaltojen uusi presidentti avasi samalla uuden aikakauden – perinteelliset poliitikot saivat kyytiä; valtaa pitää palauttaa kansalle – suorademokratia sai näin kultauksensa. Miten miljonääri Donald Trump sen tekee, on vielä suuri arvoitus.

 

Suurin viesti maailmalle oli se, että omia rajojaan puolustava Amerikka ei enää ole maailmanpoliisi, vaan yhteiskunta, jossa omat ovat etusijalla. Omat rajat – eivät muiden rajat, joiden taakse on tuhlattu yhdysvaltalaisten rahaa loputtomina sotina. On aika palata kotiin – ja rakentaa maa, yhteiskunta ja valtio uuteen uskoon – olemaan jälleen suuri – The Great – omalle itselle, omien eduksi ja voimaksi.

 

Trump pysyi vaaliteeseissään – mikään ei muuttunut, lupauksia tämän myötä lähdetään lunastamaan

Aika näyttää onnistuuko Trump selättämään perinteelliset poliitikot, jotka ovat puhuneet paljon, mutta saaneet vain Trumpin puheen mukaan tyhjyyttä ja oman edun tavoittelua. Ei näytä olevan väliä politiikan värilläkään, sillä valtaa luvattiin luovuttaa kansalle takaisin – omille amerikkalaisille, oli kasvojen väri mikä tahansa.

 

Työ nousi kaiken yläpuolelle

USA tarvitsee kansalle työpaikkoja. Vieraille maille viedyt työt palautetaan kotiin, miten – se jäi kertomatta. Epäuskoiset löysivät heti populistin, vaikka fiksuimmat ovat ajat sitten ymmärtäneet, että populismi on kansan saattamista tekojen tasolle – ymmärtämään mitä huomenna vallan kukkuloilla tehdään.

Lupaukset olivat suuria, mahtavuuttakaan ei puuttunut – perinteellinen politiikan ”sinulle – minulle” teko halutaan päättää tähän päivään. On aika ryhtyä töihin – työ on se, jolla Amerikka on jälleen suuri.

 

Ulkomaille viesti oli selvä – USA palaa kotiin, tekee kauppaa, hyviä sellaisia – Amerikka edellä

Luottamusta luotiin; ei tyrkytetä sellaista maailmalle, mitä maailma ei halua. Maailmalla ei ole enää poliisia, joka määrittää yhtenä valtiona muiden liikkeitä – pommikoneet pysyvät omilla kentillä, muihin valtoihin ulotetut sodat päätetään ja Quantanamo Kuubassa tyhjennetään.

Armeija tekee tehtävänsä kotona ja suojelee omaa valtiota – kansalaisten Yhdysvaltoja. USA halutaan jälleen turvalliseksi elää, yrittää ja tehdä työtä – voimaa haetaan kansallislaulusta ~ https://youtu.be/M1wLtAXDgqg

 

Oliko tämä unta, toiveajattelua, populismia vai mitä – aika näyttää,

 … ja kansa sanoo sitten myöhemmin sanansa, jos lupaus pitää, että heille annetaan nyt valta.

 

Eräs radikaaleimmista virkaanastujaispuheista mitä on kuultu suurvallalta

Nyt Kiina ja Venäjä odottavat vierailua, jolloin kääritään hihat – päätetään vanha elämä ja katsotaan huomiseen, tulevaisuuteen – työ alkaa lähes heti. Ahkerasti kauppoja tekevä ei ehdi sotia, on muutakin tekemistä, mutta kuinka kauan yhteisen maapallomme ympäristö kestää – jää nähtäväksi. Nähtäväksi jää saameko sodille Yhdysvaltojen osalta lopun ja milloin – The End |*

Näin tänään tuli viedyksi loppuun päämäärä, johon kukaan ei uskonut vielä noin reilu kuusi kuukautta sitten |1 – mediakin yritti kaikkensa mustamaalauksessa – Yhdysvaltojen kansa oli eri mieltä, ja näin parjattu superdiili Trump vietiin Valkoiseen taloon. Valat on vannottu ja hihat kääriytyvät heti, luvattiin. Sen sijaan takki ei kääntynyt, ainakaan virkaanastujaispuheessa.

|1 Oli aika, jolloin Trumpille vain hymähdeltiin – ei enää, mutta tässä - 09032016 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213353-trump -

PS

Donald Trump ajautui 1980 – luvun lopulla selvitystilaan (Yhdysvalloissa se merkitsi Chapter 11). Omat liikemiesystävät kotimaassa eivät auttaneet/ halunneet auttaa – rahaa ei löytynyt. Sen sijaa raha ja apu löytyivät toisaalta – kaukaa idästä – valtameren toiselta puolen. Tuolloin kaksi kiinalaista miljardööriä riensi apuun ja näin tilanne selvisi. Jäämme odottamaan mitä tämä pelastus ja palvelus merkitsevät tänään Donald Trumpille – USA’ n uudelle presidentille, kun hän kohtaa suurimman haasteensa – Kiinan, de facto nykyajan maailman suurimman talouden ja vaikuttajan.

Maailman suurimmat verkkokaupan perustaja ja omistaja, kiinalainen Jack Ma tapasi Donald Trumpin joitain viikkoja sitten – herrat hymyilivät ja kättelivät.

 

|* The Doors – The End ~ https://youtu.be/ifilTM9LFHw - Jim Morrison, laulu

 

Ilkka Luoma

 

DOC Presidentti Trump jyrähti_20012017 – Microsoft Word Starter

PVM 20012017

|563|

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Ilkka Luoma

TRUMP
9.3.2016 11:00 Ilkka Luoma Donald Trump Esivaalit Hilary Clinton Trump USA 13 kommenttia

(Media vihmoo tv-kasvosta ja USA’ n presidentin esivaalien tähtiesiintyjästä uhkaa ja ennakoimattomuutta. Trump on monille epähenkilö – vailla selkeästi tunnistettavaa tulevaisuuden suunnitelmaa. Trump: ”Voimme tehdä Amerikasta suuren jälleen!” |0)

|0 ~ http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/ku-kl... -

[ … kansalainen Erik viehättyy Donald Trumpin vahvasta ja karismattisuuteen pyrkivästä esiintymiskielestä – puheineen. Kansalainen Alice innostuu otsatukasta, ja ihmettelee millaista uskonnollista kantaa Donald tulee esittämäänkään ja puhuuko hän kuitenkin palturia. Monet pohtivat mihin voisi uskoa ja luottaa, kun presidentinvaalit ovat täyttä ”hollywoodmaista sirkusta” – valittiinhan aikanaan B-luokan näyttelijä Ronald Reagankin presidentiksi |1 – vieläpä jatkokaudelle! … ]

Trump on maallisesti rikas ja sellaista rikkautta USA’ ssa ihaillaan

USA on yrittämisen mallimaa, oveluudella, pinnallisuudella ja ahkeruudella – unohtamatta kykyä luoda uusia menetelmiä (Facebook) tehdä vaikutetta (Google) ja rahaa (Bill Gates ja Microsoft). Trump edustaa kaikkea tätä, siksi hän viehättää monia ja nousee entisen presidentti Bill Clintonin vaimona tunnetun Hilaryn rinnalle lopulliseen koitokseen.

Trump räväyttää, mutta vain vaaleissa! |2

Mikäli Donald, miltei Ronald, on vähääkään normaali jenkki – niin vaalipuheet nyt ovat vain projektin ensivaihetta, jolla sytytetään, kuten lausahduksella ”tehdään Yhdysvalloista jälleen suuri” |3. Trump liikemiehenä oivaltaa, että Venäjällä on maailman suurimmat raaka-ainevarat ja Kiina voi syleillä Venäjän liki ystäväkseen, ja se ei käy USA’ lle. Tämän Trump tajuaa – hän onkin jo arvellut tulevansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa hyvin toimeen.

Sen sijaan Kiina tuottaa hiuskiehkuraan harmautta

Sillä Kiina on jo päättänyt, ettei maailmaa enää tällä vuosisadalla johdeta yhden navan politiikalla. Maailma ei tarvitse yhtä maailman poliisia – se tarvitsee kaksi ja Kiina tulee olemaan se toinen |4. Vahvistaakseen kiinalaista vuosisataansa Peking on päättänyt rakentaa rautaisen hyväilyn alkaen Venäjän Siperiasta ja päätyen kiinalaisen liike-elämän leviämiseen kaikkialle Venäjälle. Rakkaus on joskus henkeä salpaavaa. Tämäkään ei käy USA’ lle!

Trump tietää, että USA on maailman suurin saastuttaja per kansalainen – vai tietääkö?

Donald tietää jopa, että USA’ n hegemonia on kasvatettu viimeisen reilu 100 vuoden aikana, syömällä kehitysmaiden eväitä ja päästämällä materiaalisen elintason jätökset yhteiseen ilmakehään – kaikkien haitaksi |5. Vasta viime vuosina Kiina – neljä kertaa väkirikkaampana on ylittänyt päästöt absoluuttisesti |6.

Miten ehdokas Trump erottuisi presidentti Trumpista?

Suuresti, sillä valinnan vahvistuessa, muuttuu mies, mikäli hänellä on yhtään itsesuojeluvaistoa. Retoriikka ”tehdään USA’ sta jälleen suuri”, voi olla kohtalokasta, jos yhteisymmärrystä ei synny Kiinan ja Venäjän kanssa.

Olisikin viisasta, että mahdollisen valintansa jälkeen Trump käy kiireesti kiinalaisuuden ja slaavilaisuuden peruskurssit – vähintään historiallisesti, kulttuurillisesti ja yhteiskuntajärjestyksellisesti. Muinoinen Ronald ei käynyt näitä kursseja, vaan Reagan luotti vaimoonsa Nancy Reaganiin. Entä Donaldin vaimo, onko hänellä kahvinporoista katsomisen taitoa?

Miten Trump suhtautuu EU’ hun ja tunteeko hän Suomen?

Suomen ikioma ”pikkutrumppi”, nykyinen ulkoministeri Timo Soini (Ps.) sanoi, että tullaan kaikkien kanssa toimeen, valitsivat amerikkalaiset sitten kenet tahansa |7. Timo on retoriikan mestari ja olisikin kiva tietää ”lähteekö Trumpillakin hauet kaislikosta – melonin kokoisin nenähernein”. Entä Trumpin banaanit ja lakritsit tai kiristääkö Trump jo nyt kypärän remmejään?

Vakavasti ottaen epäilemme, ettei Trump tunne meitä, edes Jean Sibeliusta eikä Paavo Nurmea. Onko sillä sitten niin suurta väliä – välissä on Atlantin valtameri ja jarruna vielä Englanti mutta mahdollisesti kiihdykkeenä Nato – Isäntämaa pöytäkirja |8, jonka olemassaolon neuvonantajat kiireesti tulisivat informoimaan – ei meidän Suomen takia, vaan siksi, että Suomi sattuu pitämään Euroopan pisintä maarajaa Venäjän kanssa!

Jarrujen ja kiihdykkeiden sijaan Venäjä, toinen ydinasesuurvalta on tuossa koko 1300 kilometrin matkalta meissä suoraan kiinni – kansakuntammehan mielellään sanoo, että ”pidä viholliset kaukana ja ystävät lähellä”.

Mitä Trump tekisi presidenttinä?

Ei ainakaan rakenna muuria Meksikoa vasten, eikä torppaa muslimien maahantuloa. Tai jos rakentaa, niin ei maksata sitä Meksikolla ja jos kieltääkin muslimien maahantulon, niin vain pahimmilta, jotka CIA ja NSA hänelle ystävällisesti neuvoo.

Vaaleissa on paljon retoriikkaa, se me ollaan nähty Suomessakin muun muassa pikkutrumpin – Timo Soinin puheista ennen vaaleja ja vaalien jälkeen. Vaalilupaukset ovat usein vain tyhjiä puheita – kansakuntamme onkin tykännyt sanoa Soinille ja muille vaalipuhepettureille |*, että ”puhu sinä, me pidämme hevosta” – entä amerikkalaiset, missä ovat heidän hevoset?

|* Miten te kehtaatte, ja kyllähän te kehtaatte! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/06/miten-te-keh... -

USA’ ssa presidentillä on vahva neuvonantajakaarti

Ronaldilla oli neuvonantajien lisäksi unia tulkitseva Nancy. Donaldilla lienee omat salaiset menonsa – olihan hänen isäkin jotenkin karkotettu Ku – Klux – Klanista |9, jota itse Donald ei muista. Mutta olihan se vihje jostain okkultismista. Kaikki mysteerinenhän on suosiossa Yhdysvalloissa, uskonlahkot, maailmanlopun ennustajat ja - odottajat kuin uskovaiset, jotka eivät hyväksy Kuussa käydyn ja Maankin ollessa vielä litteä. Ovatko Donaldin ajatukset lopulta kuinka litteitä?

Sitten se ennuste, Hilary vai Donald?

Tahmainen kisa ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1456885299880 - [HS]

USA’ ssa voi nyt myös tapahtua ”haloset”, ja valtio saa ensimmäisen naispresidentin, onhan hänellä kiistatta tukenaan ja äänestäjille viimeistään äänestyskopissa turvallinen valinta-argumentti – Bill Clinton, ex-presidentti. Bill osaa neuvoa mitä nappia pitää painaa, jos ydinohjukset pitää laukaista – naisethan eivät aina löydä autostaan edes etuvalojen pesinkytkintä – tuolloinhan näkisi paremmin eteensä …

(Viimeinen lause on hirtehisellä huumorilla, mutta tietyllä vakavuudella – kuitenkin kunnioittaen naisen osaamisalueita myös presidenttinä – eihän meidän Tarja Halonenkaan mitään pahaa tai väärää lopulta tehnyt, piti suhteet jopa Putiniin hyvinä ja oikoi myös USA’ n ex-presidentti George W. Bushin solmion siistimpään asentoon …)

EXTRA

UPI-FIIA, ohjelmajohtaja Mika Aaltola ~ http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000011300... -

Tekstinumerointi

|1 President Ronald Reagan in Memoriam ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2004/06/in-memoriam-... -

|2 Räväytyksestä – suomalaisin miettein ~ http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000011298... -

|3 ~ http://www.independent.co.uk/news/world/americas/u...

|4 Aggressiivinen lännenmies – USA? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/08/kuinka-agres... -

|4 Kiina nousee USA’ n rinnalle ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/maailmanjrje... -

|4 Uusi maailmanjärjestys ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/02/uusi-maailma... -

|5 Ympäristötunnustus Yhdysvalloista ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/06/vihdoin-vihr... -

|6 Kiina kohtaa myös ympäristöongelmat ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/05/kiinan-talou... -

|7 Nykyinen toistaiseksi ulkoministeri Soini: ”Kaikkien kanssa toimeen” ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1456543243575 -

|8 Toisen ehdokkaan lausahduksia ~ https://www.suomenuutiset.fi/john-kasich-hyokkays-... -

|8 Nato – Isäntämaa pöytäkirja [fi] ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/02/nato-isantam... -

|9 Ku – Klux – Klan ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Ku_Klux_Klan -

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

...

| FB | BL | BLOG 70622

--- 02032016 ---

DOC: TRUMP_02032016 – Microsoft Word Starter

825 |926

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En ymmärrä ihmisiä, jotka EIVÄT kyseenalaista Trumpin kompetenssia toimia USA:n presidenttinä.

Mielipiteeni muuttamiseen tarvittaisiin aika harkittu ja selkeä selonteko.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Grab them by the pussy" ...
(Uuden Amerikan presidentin normaalia kielenkäyttöä ...)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

... Näinkö Trump käynnisti uudemman ajan New Dealin, muinoisen Rooseveltin tapaan, kun amerikkalaisilta loppui työ. Trump haluaa lopettaa Obaman kauden jatkuvat sodat, ja tuoda sotilaat kotiin valvomaan omaa turvallisuutta ja rajoja.

~ http://www.hs.fi/paivanlehti/21012017/art-20000050... -

.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #14

Yhdysvaltain työttömyys on laskenut viimeiset viisi vuotta, ollen nyt noin (kesä 2016) 4,9 %.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #53

Suomessakin annetaan kaksi toisistaan paljon eroavaa virallista prosenttilukua työttömyydestä!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Elokuva Syvä joki osaltaan selittää Trumpin valinnan.

Ilkka Luoma

Aika rujon kuvan antaisi syvästä amerikkalaisuudesta!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Mikä mahtaa olla Venäjän rooli tulevaisuudessa. Millä Venäjä voi kilpailla USA:n tai Kiinan kanssa? Ydinohjusten määrässä, ei muussa.

Ilkka Luoma

Venäjä on maailman suurin raaka-aine- ja energia-aitta. Markkinatalous ja tuotantokoneisto ei pyöri ilman tuhansia eri tyyppisiä raaka-aineita.

Ilkka Luoma

... Kaikkea tätä Trump kuittasi haltuunsa - siis koko maailman vakoilemisen sekä pahojen tappamismahdollisuuden. Trump saa kaikki tiedot myös omista kansalaisistaan. USA lienee maailman valvotuin valtio. Aloitko pelkäämään, nyt ydinnapitkin ovat Trumpin näpeissä? Malttaako Trump pitää sormensa taskuissaan?

~ http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000050549... -

.

Ilkka Luoma

Miten kaikuisi Suomessa: "Osta suomalaista, palkkaa suomalainen" - tulisiko kuluttajilta ja yrityksiltä eli työnantajilta vastakaikua? Sinäkin olet päättäjä, ainakin kuluttajana, haluatko ostaa kotimaista?

~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170120220005733... -

.

Ilkka Luoma

Suomessa heräämistä siihen mitä trumppismi oikeasti voisi merkitä. Olemme idän ja lännen vedenjakajalla sotilaallisesti liittoutumattomina - meille sopisi välitystehtävät ja kauppa ilman mitään pakotteita kaikkiin ilman suuntiin

~ http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701202200057357... -

...
... Tuoko Mattis sotilaansa kotiin esimiehensä lupauksen mukaisesti. Oliko Mattis tietoinen tasapainovalinta? Pysyvätkö USAF rynnäkkö- ja pommikoneet kentillään ja vedetäänkö lentotukialukset kotimerille.

~ http://yle.fi/uutiset/ennakkosuosikki_james_mattis... -

...
... Näin ajetaan yksilön omaa vastuuta itsestä. Ole kilpailija, yritä ja taistele. Solidaarisuus ei tue sinua, mutta kaikkensa yrittävää kannustetaan, jopa ihaillaan. Eläinkunnan laki, vahvat jatkavat ja heikot sortuvat. Amerikkalaista trumppismin evoluutiota. Entä kaikkein vähäosaisimmat? Yhdysvalloissa kirkolla on huolehtijan rooli, samoin hyväntekeväisyys on varakkaampien huvi, veroetujen myötä. Näinkö heikoimpien huolehdinta jää vapaaehtoiskansalaisliikkeiden käsiin?

~ http://yle.fi/uutiset/trump_tarttui_tyohon__obamac... -

.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Odotellaampa vajaa pari vuotta, niin seuraavissa vaaleissa demokraatit voittavat ylivoimaisesti. Sitten se loppu kaksi vuotta Trump oikin tviittailla ja haukkua kaikki, kun mikään ei mene enää kongressissa läpi.

Eipä kestä kaukaakaan kun amerikkalaisilla tulee Obamaa ikävä.

Huono tervejärkinen johtaja on aina parempi, kuin hullu kansankiihottaja.

Ilkka Luoma

Koko Obaman aikakauden USA kävi rajua pommitus-, hyökkäys- ja rynnäköintisotaa - joka päivä! Hyökättiin kaukana omilta rajoilta, aina muiden valtioiden alueille.

Nobelin Rauhanpalkinnosta huolimatta ---

Ilkka Luoma

Todelliset asiantuntijat olivat USA' n kansalaiset, jotka äänestivät Trumpin presidentikseen, se oli sitä vähemmistödemokratiaa - suhteellisena. Jäämme odottamaan tekoja.

~ http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/asian... -

.

Ilkka Luoma

... Hyökkäyssodat ovat ohi - sotilaat kotiin turvaamaan omaa maata, pois vierailta mailta. Emme tyrkytä muille sellaista mitä he eivät halua!

~ http://yle.fi/uutiset/amerikkalaisten_veriloyly_lo... -

.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mutta samassa puheessa Trump lupasi hävittää terroristijärjestö ISIS:n maan päältä. Eikös se tarkoita, että sama meno jatkuu tai vielä voimistuu Lähi-Idässä? (Semminkin kun ottaa huomioon hänen suorapuheisuutensa Israelin ja Palestiinan tilanteesta).

Ilkka Luoma

Trump tarvitsee ISIS-sotimiseen avun Putinin Venäjältä - ja voimme olla varmoja, että Putin sen tuen antaa ...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

... Hyökkäyssodat ovat ohi - sotilaat kotiin turvaamaan omaa maata, pois vierailta mailta. Emme tyrkytä muille sellaista mitä he eivät halua!

Ilkka, onko tuo suora lainaus Trumpin suusta? Minä en senlaatuista kuullut.

Ilkka Luoma

Harri, tuo Trumpin puhe on saatavilla useasta lähteestä - kommenttini ei ole suoraan sanasta sanaan, mutta sisältö on.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Pitikö Suomen miljonääri "Trumpin" puheet paikkansa?
Miten se näkyi esim.leikkauslistoilla:
a)kansalaisille
b)EK/MTK yrittäjillä?

Ilkka Luoma

Tarkoitatko hallituksemme "toimitusjohtaja" Juha Sipilää?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

USA ei ole Obaman kaudella sotinut missään - ei ainakaan Obaman käskystä.

หนู หนูนา

mita nyt libya tuhottiin ja portti afrikasta eurooppaan aukesi,luulisi obamalla olevan sanavaltaa siihen mita armeija touhuaa toisellapuolella maapalloa.

Ilkka Luoma

Obaman kaudella sodittiin joka päivä - jo pelkästään Afganistan täyttää koko kahdeksan vuotta. Tosin Afganistanin sodan aloitti jo edeltäjä ... Bush Jr. vuonna 2001 - ja jatkuu edelleen, eletään vuotta 2017!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Afganistanin sodan aloitti Neuvostoliitto.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #56

Nyt on kysymyksessä kaksi eri sotaa, amerikkalaisten aloittama vuonna 2001 ja aiempi jo 1970 -luvulla käynnistynyt ja 1990 -luvulla päättynyt Neuvostoliiton väliintulo (1979-89) Afganistanin sotana - siis KAKSI eri asiaa.

...
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota -

...
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota_(2001%E2%80%93) -
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota_(2001%E2%80%93) -

~ https://en.wikipedia.org/wiki/War_in_Afghanistan_(2001%E2%80%932014) -

.

Ilkka Luoma

Obaman aikana syksyllä 2014 alkoivat Syyrian raskaat ja veriset USAF rynnäkköpommitukset -ilman mitään kansainvälisen yhteisön mandaattia - täysin Obaman antamana käskynä, ilman Syyrian valtion pyyntöä.

...
|7 USA’ sta tuli Syyrian sisällissodan taisteleva osapuoli ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1411435140992 -

.

Ilkka Luoma

... Trumpin puhe soi kauniisti kaikille, jotka haluavat ratkaisevaa muutosta. Missä suomalaisten Trump piilottelee?

~ http://yle.fi/uutiset/analyysi_trumpin_puhe_taisi_... -

.

Ilkka Luoma

[Te]

"Presidentti Donald Trumpin tyttärestä Ivankasta ja tämän puolisosta Jared Kushnerista tulee vallanvaihdoksen seurauksena todennäköisesti uusi Amerikan ensimmäinen perhe.

Tämä on poikkeuksellista, sillä perinteisesti huomio on keskittynyt presidentin omaan perheeseen. Mutta ainakin Trumpin presidenttikauden aluksi hänen oman puolisonsa Melania Trumpin ja avioparin 10-vuotiaan pojan Barronin odotetaan jäävän asumaan New Yorkiin, jossa Barron käy koulua.

Vastaavasti Ivanka Trumpille pedataan jonkinlaista epävirallista asemaa Yhdysvaltain ensimmäisenä naisena. Siitä kertoo se, että hän pois Trump-yhtiöiden johdosta, kun Trump julkisti viime viikolla suunnitelmansa siitä, kuinka hänen omaisuuttaan hallinnoidaan ilman jääviysongelmia.

Ivanka Trump ja Kushner ovat syntyneet kultalusikka suussaan, mutta kumpikin on myös suorittanut vaativan akateemisen loppututkinnon ja tehnyt näkyvän uran perheyrityksen palveluksessa. . " -Talouselämä

~ http://www.talouselama.fi/uutiset/amerikan-uudenla... -

Kannattaa laittaa mieleen nimi: Jared Kushner

~ https://en.wikipedia.org/wiki/Jared_Kushner - juutalainen.

.

Ilkka Luoma

[09112016]

" ... Entä nyt? – Numero 1

[ Venäjä on valmis palauttamaan suhteet Yhdysvaltoihin ~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20161109200025275... - ]

Trump ei halua vastakkainasettelua Venäjän ja sen presidentin Vladimir Putin kanssa |2. Trump oivalsi jo varhain, ettei pullistelu toiselle ydinasesuurvallalle ole järkevää, eikä liiketoimintaa kasvattavaa. Trump haluaa eurooppalaisten hoitavan itse turvallisuuspolitiikkansa tai sitten he maksavat USA’ n antamasta ”suojasta”. Eurooppalaiset saattavat nyt oivaltaa, että paras turvallisuuden näkökulma on sen ulottaminen Uralille asti |3.

|2 Kuten ei Venäjäkään halua vastakkainasettelua ~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20161109200025162... -
|3 Yhteiseurooppalainen turvallisuusajattelu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/03/eurooppalais... -

Entä nyt? – Numero 2

Vaikein Trumpin tehtävistä on luoda työpaikkoja, jotka ovat viedyt halpojen toverien maihin. Toki työpaikat voidaan palauttaa ”uusjakona” by New Deal – Franklin D. Roosevelt, mutta kuluttajat älähtävät, sillä hinnat nousevat, tai laatu huononee – siksi suuret ovat nämä palkkaerot esimerkiksi Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä. Trump voi siirtää protektionismivaihteen päälle ja aloittaa reviiripuolustuksen ja omavaraisuuden noston |4 – joka voisi olla suositeltavaa myös meille suomalaisille.

|4 Reviiripuolustuksella omavaraisuutta ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/12/reviirien-ha... -

Entä nyt? – Numero 3

Kiinalainen ulottuvuus – tämä on Trumpille vaikea pala, sillä Kiina on jo maailman suurin talous ja ei ole enää niin riippuvainen amerikkalaisten ostamisen buumista – juurikin Kiinasta. Trump saattaa tietää, että US liittovaltio on velkaa Kiinalle yli 1000 miljardia USD (2016), Kiinan ollessa liittovaltion suurin velkoja |5.

Trump voi tietää, että USA on liiketoiminnan suomi-sanastossa miltei selvitystilassa |6, kun on setelipainokone hallussa, niin selvitystilaa voi lykätä eteenpäin. Trump voi myös vetäytyä Aasiasta – sotakoneena, sillä sen voimavarat hiipuvat liittovaltiovelan kasvun myötä. Aasia tullee jäämään kiinalaisten toimenpiteiden ja kauppapolitiikan alle? Ja tästä Kiina kiittää |7.

|5 ~ http://www.tiede.fi/keskustelu/4001983/ketju/kiina...
|5 Se oikea tieto ~ http://yle.fi/uutiset/3-7036086 -
|6 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/10/de-facto-usa...
|7 Kiina iloitsee, synkistä pilvistä huolimatta! ~ http://yle.fi/uutiset/analyysi_kiina_iloitsee_sala... -

Entä nyt? – Numero 4

Vaalilupaukset. Ne pidetään periaatteellisesti. Muuria Meksikon rajalle ei koroteta tai vahvenneta, mutta lakiin tulee tiukennoksia. Samoin Trump ei voi ruoskia omia maanviljelijöitään, joiden pelloilla on näitä halpoja tovereita pilvin pimein tuomassa kilpailukykyä kotimaisille maataloustuotteille, vaikkapa tomaateille. Meksikolaisia tarvitaan jatkossakin – ehkä rikolliset, raiskaajat ja tuomitut karkotetaan Meksikoon – näin vaalilupaus tulee täytettyä - osapuilleen.

Entä nyt? – Numero 5

Suurvaltasuhteet, ehkä kotimaasession jälkeen Trump kutsuu kylään niin Venäjän Putinin |8 kuin Kiinan presidentti Xi Xipingin. Tämä olisi maailmanrauhalle viisasta, ja vaikka Trump käyttäisi kovaa kieltä, sen retorinen vire alentuu sallitulle tasolle. Niin Xi kuin Putin hyvin ymmärtävät, miksi piti vaalikamppailussa koventaa sanan käyttöä.

Vaalituloshan on nyt käsillä ja päämääränsä saavutettuaan Trump pehmentää tyyliään. Trump tietää, ettei USA enää pärjää mahdollisesti parivaljakoksi nousevalle Kiina + Venäjä akselille |9, ja jos pärjäisikin, olisi tehtävä jonkin asteinen liitto EU’ n kanssa – vastapainoksi parivaljakolle.

|8 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/07/venalaista-o... -
|9 [2011] USA + EU > Kiina ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58872-k... - [63]

Entä nyt? – Numero 6

Eurooppaan Trumpilla ei liene suurta intohimoa, eikä sidettä – varsinkaan sen jälkeen kun hän saa kuulla miten valtamedia mollasi häntä pitkin vaalikampanjointia, jopa raukkamaisesti ja yksipuolisesti – Suomea myöten.

Saa muuten nähdä jatkuuko sopulilaumojen parjaus vahvistuvan voitonkin jälkeen. Silti Trump näkee EU’ n suurena kauppakumppanina ja tarttuu topakasti vientinäkymiinsä. Tiedossa TTIP viivästys, ellei jopa romahdus. Samoin käynee Aasiassa – TTP’ n osalta |10?

|10 TTIP ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/05/ttip-saa-kan... -

Entä nyt? – Numero 7

Se suuri amerikkalainen, tehdään siitä jälleen suuri. Mitä tällä Trump todella tarkoitti, voikin olla kotimarkkinoiden osalta amerikkalaisuuspainotteista – siis suosi kotimaista ja sillä USA on oikeasti The Great Market Area, ehkä se suurin, tai Kiina painelee myös tässä ohi. Trumpille kaikkien tärkein tehtävä on luoda työtä, työtä ja työtä – miten se synkronoituu robotiikan |11, automatiikan ja digitalisaation kanssa – jää nähtäväksi.

Onko ajatus lisätä megayrityksiä – sellaisia kuin esimerkiksi Google, MS, Apple, Facebook ja General Electric, mutta entä rauta- ja hiilikourat ruostevyöhykkeeltä, kun maapallokin kuumenee koko ajan |12 ja USA on maailman suurin hiilidioksidin päästäjä per nenä |13 ja viimeisten 100 vuoden aikana. Tämä on paha rasti Trumpille – ehkä hän mobilisoi teknologian puristamaan hiilidioksidin kasaan ja maan poveen?

|11 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152322-... -
|12 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/gaia-kuumene... -
|13 ~ https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015114790... -

Entä nyt? – Numero 8

Trump tarvitsee entistä enemmän neuvonantajia ja henkivartijoita. Trump ei tiedä paljon maailman asioista, mutta hän osannee valita kaartinsa – hänen terävänäköisyyttään on kehuttu Tosi- TV lähetyksissä. Mikä parasta, Donald ei ole vaalirahoitusvelkaa juuri kenellekään – sillä Trump maksoi pääsääntöisesti kulunsa itse.

Neuvonantajakandidaateista ei ole pulaa, niitä ilmaantuu hänen ovensa taakse sankoin joukoin, sillä nyt liikahti ”manner” ja mukaan tähän liikuntoon haluavat kaikki ennakoijat, ennustelijat, ”kaiken maailman dosentit” ja neropatit, jotka haluavat valta- ja näköalaoksille kokeilemaan omia uutuuksiaan yhteiskuntamalleista, joita ovat yliopistojen kammioissa viritelleet.

Kuinka paljon Trump antaakaan ”mannerten liikkua” yhteiskuntamuutosten myötä, onkin kiinnostava kysymys! Teemme yhden ennusteen – nykyinen ulkoministeri John Kerry |14 jatkaa. Muutkin ministerit löytyvät helposti, sillä valta himottaa.

|14 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/222683-... -

Entä nyt? – Numero 9

Entä Trumpin oma turvallisuus? On suuri vaara, että valtiosta, jossa on maailman eniten käsiaseita, joita myös käytetään, niin joku huumeinen löytyy kokeilemaan omaa kuolemattomaksi saattamista ja yrittää päästää USA’ n pois Trumpin syleilystä. Muistamme Ronald Reaganin murhayrityksen |15.
Onkin liki varmaa, että Yhdysvaltain salainen palvelu joutuu lisäämään presidentin turvamieskaartia. Lisäksi sisäinen turvallisuus on koetuksella, sillä kansakunta on revitty kahtia, mutta sen onneksi se meni näin päin. Ehkä Trumpin joukoista olisi helpommin löytynyt se huumeinen kuumakalle …

… mutta onnistuisiko Trumpilta eheyttäminen?

|15 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/John_Hinckley -

Entä nyt? – Numero 10

Maailmanpoliisirooli; tämä rooli tullee vähentymään, kun se on jo muutoinkin alenevalla tapahtumaradalla |16. Kiina nousee ja ottaa oman osuutensa, joka on ~1,45/7,3 – ja USA’ lla se on ~0,34/7,3. Tämä on jo varmaa, ja Trump taitavana liikemiehenä ymmärtää käytännön realismin.
The Great ei enää tarkoita – koko maailman näkökulmasta, vain USA’ n omasta näkökulmasta. Kiinan presidentti Xi tulee vilpittömästi onnittelemaan Trumpia ja kannustaa jatkamaan liiketoimia sillalla, jossa on ajokaistat molempiin suuntiin.

Venäjän presidentti Putin onnittelee myös ja samalla tavalla kannustaa yhdistämään voimia, jotta pahuuden akseli ISIS saadaan nujerrettua |17, sillä intressi on vieläpä kaikkien kolmen yhteinen.

|16 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/02/uusi-maailma... -
|17 ¨ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/09/ydinasesuurv... -

Lopuksi

Saamme rauhallisemman Euroopan, Venäjän tekaistu uhka poistuu |18 ja eurooppalaiset pohtivat kokonaisvaltaista Euroopan turvallisuuspolitiikkaa. Syyria rauhoitetaan, Irak hoidetaan ja Afganistanista tullaan amerikkalaisina pois. Nyt Trumpin aikakaudella itsenäiset YK-jäsenvaltiot hoitavat itse omia asioitaan ja tämä tuottaa paljon kiitosta Kiinasta, joka on lopulta se Donald Trumpin kovin ja vaikein haaste.

|18 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/02/venajasta-lu... -

JÄLKIKIRJOITUS – Donald Trumpin vaiheet esivaaleista – Yhdysvaltain presidentiksi

1 – 09032016 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213353-... -
2 – 22032016 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214086-... -
3 – 20072016 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220250-... -
4 – 22072016 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220309-... -
5 – 01082016 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220716-...
6 – 20102016 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224729-... -
7 – 05112016 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225569-... -
8 – 07112016 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225652-... - ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/11/aanestamatto... - [116993]

.

Ilkka Luoma

... UPI tutkija Mika Aaltola on rajoittunut analyyseissaan. Aaltolan tuli muistaa, että USA muodostaa maapallon väestöstä noin vajaa viisi prosenttia ja vielä senkin, että läntinen demokratiakokeilu kattaa pallostamme noin 17 prosenttia, mutta kulutuksesta reilusti yli puolet! Miksi Aaltola ei oivalla tätä?

~ http://yle.fi/uutiset/tutkija_yhdysvallat_luopumas... -

.

Ilkka Luoma

Presidentti Trumpin koko virkaan astumispuhe käännettynä suomeksi ---

~ http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000050548... -

.

Ilkka Luoma

Onko tässä luotettava HS-käännöksen tarkkuuteen ja oikeellisuuteen. Amerikanenglannista saadaan kullekin sopivia oikeita käännöksiä tarvittaessa muuttamalla painotusta ja sanojen käännösmerkitystä. Ns. puhtaaseen hiileen palaan myöhemmin

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005055472.html -

Toimituksen poiminnat