Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kiinalainen vuosisata – maailman suurin talous

  • Kiinalaisuuden identiteetin tunniste on nousussa - muutama tuhatvuotinen historia on jälleen nousussa. Punalippu liehuu!
    Kiinalaisuuden identiteetin tunniste on nousussa - muutama tuhatvuotinen historia on jälleen nousussa. Punalippu liehuu!

Media uutisoi voimakkaasti jo vuoden 2014 lopulla Kiinan siirtyneen maailman suurimmaksi ja vaikuttavimmaksi taloudeksi – eikä vain siksi että Kiinassa on 1382 miljoonaa ihmistä – [IMF|1]. Edellisen kerran Kiina oli maailman mahti 1400 – luvun alkupuolella, keisari Zhu Di: n aikakautena |2.

 

Media on taajaan uutisoinut kiinalaisten lisääntyneestä sijoitus- ja pääomien siirto-operaatioista, missä kiinalaiset jakavat nyt maailman suurinta valuuttavarantoa takaisin, ainakin osin, lähtömaihinsa! Mitä tämä tarkoittaa? Ainakin lopulta rahavirtojen säätelyä - kiinalaisittain!  

|1 ~ http://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous-3467790

 

Samaan aikaan kiinalaiset ovat jo maailmalla enenevästi liikkuva matkailijajoukko. Suomi on saanut osansa – kiihtyvästi, erityisesti Lappiin. Lapin lumo, puhtaus, hiljaisuus (ainakin toistaiseksi) ja ”tyhjät tiet” vetoavat kiinalaisiin. Kiina konsulttien pöydillä on jo työaihioina uusia suomalaisia maakuntia tuottamaan niille tunnettuutta Kiinassa.

Kiinalaisturistien perässä tulee kiinalaiset liikemiehet, jotka ostavat nyt tontteja rakentaakseen hotelleja, huviloita ja muita houkuttimia kansalaisilleen. On lähestymässä aika, jolloin kiinalaiset kippuraräystäät ilmestyvät lomakohteisiimme.

 

Miksi tämä uudentyyppinen maailmanvalloitus on mahdollista?

Kiina on takonut yli 10 vuotta massiivista ulkomaankaupan ylijäämää. Positiivinen vientitase on luonut maailman suurimman valuuttavarannon, katso SP/BOFIT |3. Valuuttavaranto oli suurimmillaan vuonna 2014, noin 3.843 miljardia USD. Katsottuamme nyt mikä oli Kiinan bruttokansantuote noin 10 vuotta sitten (vuonna 2007 bkt ~ 3.552 miljardia USD) – oli se alle tuon huipussaan olleen valuuttavarannon!

Nyt nuo massiivisista kiinalaistuotteista aikaansaadut vientiylijäämät ja osin niiden myötä valuuttavarannot ovat alkaneet purkautumisen. Viimeisen noin parin vuoden aikana näistä nopean sijoittelun varannoista on kadonnut ~ 845 miljardia USD (muistamme Suomen valtiontalouden olevan luokkaa 54 miljardia euroa).

 

900 miljardin kohteet – Kiinasta ulkomaille

Kiinalaiset matkailijat vievät valtavasti rahaa pois maastaan – siis kuluttavat sitä, mitä tekivät ahkerina tovereina liukuhihnoillaan – rikastuttaen etuoikeutettuja tehtailijoita. Liukuhihnatuotteiden kysyntä oli ja on edelleen valtavaa, näin lisätään tuota Kiinan ulkomaankaupan ylijäämää. Kiinalaiset tuotteet ovat halpoja ja kiinalaiset osaavat haistaa mitä lännenmies kuluttajana hamuaa ja himoitsee – osin kaikkea turhaakin!

 

Miksi kiinalaiset tuotteet ovat niin halpoja?

[ … tosin nyt on jo alkanut hintatason nousu Kiinassakin – toveri hihnoilla haluaa myös elintasoa ja kulutusvoimaa! … ]

Oli kolme syytä miksi lännenmies vei tehtaitaan Kiinaan:

1. Halpa ja ahkera toveri,

2. Tehtaan oven takana heti liki maailman suurimat markkinat (moni ei tiedä, että Kiinassa oli eräs vuosi 2000 – luvun alkupuolella, jolloin nokialaisia oli samaan aikaan noin 200 miljoonalla kiinalaisella) ja …

3. Olemattomat ympäristölait, joka tarkoitti sitä, että lännenmies siirsi päästönsä kiinalaisten taskuihin. Tosin nyt nuo kiinalaiset ympäristölait tiukkenevat vuosi vuodelta, koska on pakko – siis todellinen pakko |4. Juttelujen aika Kiinan ympäristöongelmista on ohi – on tekojen aika ja nyt tehdään!

 

Nyt sijoitetaan maailmalle – osa tuosta 900 miljardista

[ … kiinalaiset mobilisoituvat maailmalle ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&thread=650243linkin alta 250 lukijakommenttia aiheesta … ]

Kiinalaiset ostavat lännenmiehen tehtaita, afrikkalaisten maita ja muiden kehittyvien valtioiden raaka-ainelähteitä. On rahaa. Raha tehtiin paljolti halpojen toverien käsistä, vienti veti ja vetää. Kiinan vientiylijäämä oli vuonna 2016 ~548 miljardia USD.

Rahaa tuli ja sen muodostamaa ostovoimaa siirrettiin kiinalaisten palkkoihin – keskiarvokaupunkilainen tienasi vuonna 2007 107 euroa kuukaudessa, nyt vuonna 2016 jo 374 euroa. Maalla, jossa asuu edelleen reilusti yli puolet kiinalaisista, palkkamuodostus on ollut vastaavasti – 38 euroa ja vuonna 2016 se oli 137 euroa kuussa. Kiinassa on meneillään maailman historian suurin maaltamuutto kaupunkeihin.

Mainittakoon, että Yhdysvaltain liittovaltio |> on velkaa Kiinalle noin 1.100 miljardia USD. Moni oivaltaa tuosta velasta jotain merkittävää – joka luo näiden kahden valtion välille kiinteän kohtalon yhteyden, joka osaltaan rauhoittelee US - presidentti Donald J. Trumpin suunnitelmia – suuresta Kauko - idän uhasta!

|> ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/10/de-facto-usan-liittovaltio-on.html

 

Rahaa jäi paljon vielä yli – ja nyt kanavoituu myös Suomeen

Ruotsalaiset myivät Volvon, me täältä Suomessa olemme myyneet korkeaa/ korkeaa? osaamista. Ennen oli pelko ja aiheestakin, että tuotanto siirretään Kiinaan – nyt ei enää. Kiinalaiset haluavat ylläpitää Suomessa huippuosaamisen tuotekehityskeskuksia – esimerkiksi Huawei – maailman suurimpia verkkovalmistajia, kova kilpailija Nokialle.

Kiina – konsulttien työpöydillä on juuri nyt useita työstön alla olevia kohde-etsintöjä toimeksiantoina Kiinasta, sellaisesta mikä juuri nyt heitä kiinnostaa. Natoteknologia ja matkailuinvestoinnit ovat korkealle priorisoitu, kuten pahvilaatikoiden raaka-aineen selluloosan teko |5 ja bioenergia |6!

Bioenergiassa piilee suuri vaara – erittäin suuri biosfääriä uhkaava kehityskulku, jossa elävää biomassaa |7 surutta tuhlataan sellaiseen, mihin evoluutio ei ollut mitenkään varautunut. Kiinassa ei omaa luontaista metsää/ kasvavaa biomassaa hakata biobensiiniksi!

 

Kiinan Keskustan valtakunta – nykyään keskushallinto määritti ”pitkän marssin”

Puhemies Mao Zedong: in jälkeen seuraava suuri vaikuttaja oli Deng Xiaoping|8, joka käynnisti nykyisen kehityksen. Tuolloin Dengin aikana määritettiin tie uuteen aikakauteen. Ensin otetaan riittävä tuotantokoneisto omiin käsiin, täytetään maailma kiinalaisilla vaatteilla, leluilla ja tavaroille – näin hankittiin osaamista kuinka tehdään valtavia sarjoja – ylivoimaisen halvalla.

Kun perustuotteiden tuotanto maailman suurimpana liukuhihnana oli ja on hallussa, oli aika siirtyä pidemmälle jalostettuihin tuotteisiin – vaikkapa matkapuhelimiin |9, suihkulentokoneisiin, loistoristeilijöihin ja aseteknologian hipputuotteisiin ja – järjestelmiin. Samaan aikaan ylijäämiä suunnattiin korkeaosaamiseen, suunnittelu- ja tuotekehityssektoreihin – muihin kehittyneisiin maihin.

Oli aika siirtyä maan rajojen ulkopuolelle. Näin alkoi massiivinen rahansiirto – pääomina, joihin kylläkin sisältyy suuri riski, kuten yleensä pääomasijoituksissa – oli lähdetty maistamaan lännen markkinamiehen riskimaailmaa. Keisari ei enää taannut turvaa!

 

Nyt kiinalaiset ostavat – rahavirrat ovat kääntyneet

Kiinassa keskushallinto säätelee valuuttoja – ja nyt onkin jo tieto, että rahavirtaa ulos tarkkaillaan huolellisesti – halutaan estää yletön riskienotto. Muistamme, että Kiinassa keskipalkka absoluuttisena rahamääränä on kaukana omistamme ja ympäristöongelmat ovat jättimäiset; nämä tarvitsevat rahaa.

Nyt puhutaan, että Kiina on maailman velkaisimpia maita, totta, mutta samalla unohdetaan, ettei Kiina ole juurikaan velkaa ulos, vain itse itselleen – omalla valuutalla! Tämä on merkittävä ero esimerkiksi meihin – suomalaisiin, jotka olemme velkaa ulos ”korviamme myöten”.

 

Kiinan pitkämarssi – päättyy joskus

Aikanaan 1400 – luvulla Zhu Di: n kuollessa Kiinan virkamiehistö paiskasi portit kiinni ulkomaailmaan – alkoi omavaraisuuden |0 etsiminen ja oman, rajojen sisäisen, yhteiskunnan kehittäminen. Oli tuhlattu liikaa ulos, muun muassa jättimäisiin dzonkkilaivastoihin – olivat maailman suurimpia ja purjehtivat kaikkialle silloin Kiinassa tunnettuun maailmaan (ehkä ylikin? - MENZIES) – keisarien luottoamiraalien komennossa.

 

Onko nyt menossa tämä sama hallittu kehitys?

[... Kiinassa tiedetään olevan vähän puhuttu viisaiden kerho, jonka suunnitteluhahlo on 100 vuotta – ryhmässä on muutama ulkomaalainen luottotoimija... ]

Onko odotettavissa, että Siperian uudelleen järjestelyjen myötä Kiina palaa omaansa ja laittaa rajat kiinni? Ehkä, sillä Kiina on niin suuri valtio populaatioltaan, että sinne eivät meidän keskeneräiset demokratiat sovi ja tämän vuoksi päätöskoneisto on korkealla – kuten on ollut aikaa ennen kommunismia – keisareiden käsissä. Onko nykyinen Kiinan presidentti Xi Xiping jonkinasteinen esitesti ”keisarivallasta” – jää myöhemmin nähtäväksi.

Se tiedetään, että Kiinassa vaikuttaa muutama taitava filosofi lännestä, kuten oli aikanaan Marco Polo |*, … osin myös neuvonantajana silloiselle keisarille. Suomalaisiin luotetaan …

Tekstin lisäkirjoituslinkit

 

|2 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Yongle -

|3 ~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-tilastot/ - [Suomen Pankki – siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT]

|4 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22691-kiina-kasvaa-nopeammin-kuin-maallinen-kestokyky-sietaa -

|5 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/04/metsaliiton-isanmaan-miehet-ja-paatokset.html -

|6 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/bioenergia-romahduttaa-ravintotuotannon.html -

|7 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/biomassojen-taspainoyhtalo-yha.html -

|8 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/06/yksilsuoritus-joka-ji-elmn-tienanmenin.html -

|9 Kiinalainen One+ matkapuhelin on Suomessa tällä hetkellä eniten myyty älypuhelin, ja Elisalla on siihen ainoalaatuinen myyntioikeus – tässäkin kohtaa Kiina-konsultit ovat tehneet hyvää työtä.

|0 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/12/reviirien-hallinnalla-omavaraisuuden.html -

|* ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Marco_Polo -

...

 

EKSTRA A [AN] Arktinen Neuvosto, jossa Kiina on tarkkailijajäsenenä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/02/an-pohjoinen-ulottuvuus-miksi-kiina.html

EKSTRA B Onko Kiina maailman seuraava johtovaltio? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/kiina-maailman-seuraava-johtovaltio.html -

EKSTRA C Kiinalainen mobilisaatio ulottuu kaikkialle ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kiinalainen-mobilisaatio-ulottuu-y...

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://fi-ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

...

AL | US | PZ | VU | BL | BL | T | FB | FB | BLOG 129056

DOC Kiinalainen vuosisata_11032017 – Microsoft Word Starter

PVM 11032017

|1147|

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Ilkka Luoma

[2014]
" ... Kiina ilmoittaa tavoilleen ja käytökselleen uskollisena, ettei ulkoisten valtioiden ole puuttuminen Kiinan sisäisiin asioihin. Asian tekee sisäiseksi se, että Kiinan kansan tasavalta (P.R.O.C) huolehtii Hongkongin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – puolustusvastuu ja -velvollisuus mukaan luettuina.

Lännenmiehen saattaa olla vaikea ymmärtää omien lännettyneiden lasien lävitse 0] jättiläisvaltion hallintamenetelmiä. Voimme vain kuvitella miten 1400 miljoonan asukkaan maailman talousveturia 1] ohjastetaan. Meitä täällä lännessä riepoo täyttä ymmärrystä vailla oleva demokratiahuuma, joka ei keskeneräisenä ja tavallamme kiinalaisille sellaisenaan sovi.

Kiinan historia on pitkä –

noin 15 kertaa pidempi kuin maailmalla markkinatalouden ja ilmaisunvapauden mallivaltiossa – USA:ssa. Amerikkalaiset ovat perua Euroopasta ja Afrikasta ja myöhemmin enenevässä määrin Latinalaisesta Amerikasta – maahanmuuttajina, usein halpatyövoimana. Mustan Amerikan synty kulminoituu orjuuteen puuvillapelloille. Orjakauppa kukoisti Atlantin yli – mustat itse ollen suurimpina myyjinä. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/10/hongkongilai... -

.

Pekka Iiskonmaki

Kiinan väkiluku on 10 -kertaa suurempi kuin Venäjän.

Muistan kun hongkongilaiset kaverini Tallinnassa ihmettelivät miksi virolaiset pelkäävät venäläisiä, kun niitä on niin vähän laajalla alueella?

Ilkka Luoma

US pr. Trumpin suurin pelko on se, jos Kiina maailman suurimpana tuotantokoneena ja Venäjä maailman suurimapana raaka-aine- ja energia-aittana yhdistävät voimiaan - varsinkin sotilaallisesti. Siperia opettaa ---

Pekka Iiskonmaki

#3
Sitä vaaraa ei ole.

Kiinalaiset muistavat hyvin edelleen vuoden 1949 petoksen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Ussurinjoen taistelustakin on jo vuosikymmeniä. Putin ja Xi tulevat hyvin toimeen keskenään - Xi on ainoa valtiojohtaja, jota Putin "aidosti" kunnioittaa, ehkä jopa pelkää (?)

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #6

#6
Pelkää on oikea sana. Kiina ei ole Ukraina.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Oletko laittanut merkille kuinka Kiina suhtautuu Venäjän Ukrainan politiikkaan?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #9

#9
Viisaasti. Mihin Kiina aseita tarvitsee? Raha on tehokkain ase. Kiinalla on malttia ja tolkkua.

Jostain syystä esim. Suomessa ei nähdä nousevan Aasian mahtia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Itäisen silmänsä auki pitävät ovat huomanneet kiinalaista värinää liki kaikkialla Suomessa ;)

Eräs suuri mahdollisuus on toimia yhdistäjänä kahden suuren välissä - kaupallisesti.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #11

#11
Siihen ei Suomen paukut riitä. Olen asunut kauan Aasiassa ja voin todeta, että ei tuu mittää.....

Eihän Suomi saa edes omaa talouttaan kuntoon.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

Suomalaiset kiina-konsultit ovat tehneet jo ensimmäiset loppuun saakka viedyt välittäjyyskonsultaatiot - voimassa olevat Venäjän pakotteet ovat avanneet ovia ja EU - ja US - tuotteita on korvattu kiihtyvällä tahdilla Kiinasta ... Koillisväylä on uusi melkoinen mahdollisuus - operoida ...

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #13

#13
Miten koillisväylä oikaiseen Kiinaan?

Venäjän tuntien ei koillisväylää saada sen paremmin toimimaan kuin Stalinin kanava nykyisin.

Kyllä Venäjän kyvyt pitää tietää, ennen kuin alkaa sitä fanittamaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Koillisväylästä vähän enemmän --- mataluus yhdellä kohtaan on korjattavissa oleva ongelma.

...
" ... Koillisväylä
[ ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Koillisv%C3%A4yl%C3%A4 - ]

Koillisväylä on suurelta osin vuotta vielä tänään jääkannen alla. Tämä merkitsee aivan uudentyyppisten jäänmurtajien suunnittelua ja rakentamista |2 – Suomessa tämä taito on maailman parasta. Kiinalle Koillisväylä on taas yksi niistä useammasta ”sormesta”, jotka ojentuvat tavaravirtana Kiinasta Eurooppaan – mikä olisi toisin päin virta?

Koillisväylä on myös osin hyvin matala – se estää jättirahtialusten liikkumisen. Onkin suunniteltava myös uuden tyyppiset matalakulkualukset – jäävahvistein varustettuna, rahtaamaan kiinalaista tavaravirtaa. Koillisväylään voidaan myös laskea valokaapelit |3 Euroopasta Kauko - itään. Siperian läpi menevä yhteys on yksityiskäytössä, eikä soveltune laajempaan käyttöön (?)

Koillisväylä voisi tuoda Suomelle toisen lottovoiton

Tunnetusti Rovaniemeltä ei ole ratayhteyttä pohjoisemmaksi. Tuo sähkörata pitää rakentaa, mutta minne? Aikanaan presidentti Urho Kekkonen operoi toimillaan mahdollisuuden vuokrata kanavapohja Suomenlahdelle.

Nyt taitavasti ulkopoliittisin keinoin ehdotamme Moskovalle ratapohjan vuokraamista Petsamon Liinahamariin – Jäämeren rannalle. Uskoisin että nokkelat kiina-konsultit löytävät Kiinasta rahoituksen satamalle, joka on liittoutumattomalla alueella – vuokra-alueella Venäjältä. Miten tämän vuokraradan sovittelemme Venäjän oman ”sormen” - Muurmanskin radan kanssa, vaatisi taitavaa konsultointia – yllättäen Kiinan ja Venäjän välillä!

Koillisväylää pitkin tuleva tietoliikenneyhteys Kauko – idästä voisi rantautua myös tuolta Liinahamarin kohdilta ja yhteys kulkisi ratapohjaa pitkin Suomen puolelle, Rovaniemelle, Jyväskylään ja lopulta kaikkialle, kuten itse ratakin – tosin ratayhteys Oulusta Rovaniemelle pitää modernisoida ja sähköistää. Tietoliikenneyhteyden varteen voisimme saada sen puuttuvan pilvipalvelinkeskuksen |4 – Kiinasta. .... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/02/an-pohjoinen... - [129112]

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #16

Nämä hommat kannattaa jättää insinöörikunnalle:
Logistisesti laivasta ei kannata tavaraa siirtää junaan vaan viedä rahti mahdollisimman lähelle rahdiin kohdetta.
Niinpä Helsinkiin menevä rahti viedään Helsinkiin asti kustannussyistä. Aikasäästöäkään tuskin syntyy vaikka rata Jäämereltä olisi olemassa.

Koillisväylä on matalimmillaan seitsemän metriä ja laivan koon määrää Arkhimedeen laki. Matalalla kulkeva alus on aina pieni, minkä vuoksi pidempää perinteistä reittiä kulkeva suurikokoinen alus kuljettaa rahdin halvemmalla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

Koillisväylän suunnittelu on jo siirretty insinöörikunnalle - reittisuunnittelu, väyläsuunnittelu, laivakonstruktiosuunnittelu, laivarakennesuunnittelu - täysin uusien jäänmurtajien esisuunnittelu - matalakulkulaivojen suunnittelu - robottilaivojen suunnittelu jne ---

...
Aiheen ympärillä on suuri kuhina, eikä Soinin Kiinan matkallakaan unohdettu Koillisväylää, Jäämeren rataa, uutta satamaa-ajatusta eikä yllättäen Arktista Neuvostoakaan :)

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/02/an-pohjoinen... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #23

Noista asioista ei ole kovinkaan paljon kirjoiteltu, mutta merenkulkijat ovat kirjoitelleet aiheesta senkin edestä, tässä yksi http://ww2.eagle.org/content/dam/eagle/publication...

Sivulla 6 on nuo kriittiset syvyydet:
• Kara Strait (in the fairway part) – 50 m
• Matisena and Lenina – not less than
20 to 25 m
• Vilkitskogo – 50 to 250 m
• Shokalskogo – 200 to 250 m
• Yugorskiy Shar – 13 m
• Sannikova – 13 to 15 m
• Dmitriya Lapteva – 8 to 9 m
• Bering – 30 to 50 m

Toisen lähteen mukaan Laptevan väylän syvyys on seitsemän metriä: https://books.google.fi/books?id=XocgdZkzFPAC&pg=P...

Merenkulkijathan ovat ne, jotka väylällä liikkuvat, insinöörikunta vain suunnittelee välineet.
Jos verrataan Itämereen niin Koillisväylällä on paljon yhteistä: molemmilla on ongelmana mataluus, mikä on laivakokoa rajoittavin tekijä. Arktinen ilmasto ja jääolosuhteet on toinen, mutta Koillisväylällä ne ovat paljon rankemmat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #27

Koillisväylään liittyvät hankkeet Kiinassa ja Venäjällä ovat luokiteltu - 'ei julkisiksi'. Aiheeseen liittyvät toimeksiannot ovat saamamme tiedon mukaan liki kaikki tarkan NDA' n alaisia.

...

Alla oleva ei liity millään lailla ensimmäiseen kappaleeseen!

Jotain viitettä antaa AN - neuvottelut sen rahoituksen järjestämiseksi, Kiinan mahdollinen mukaantulo täysjäseneksi ja Soinin osuvasti satutettu Kiinan matka - nämä eivät olleet NDA' n alaisia asioita - vaan kirjoittajan omia tulkintoja - sitomatta ketään tai edustamatta ketään.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #27

Vaikka jääolosuhteet helpottuisivat ei mitään ratkaisisi. Laivojen koko kasvaa koko ajan.

Kaikki on vain Venäjän fanittamista ja nuolemista pelosta.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #31

Jos verrataan Itämereen niin Baltimax- tai B-max-nimitystä käytetään laivasta, joka pääsee Atlantilta Tanskan salmien läpi Itämerelle. Nykyään Baltimax -aluksen maksimi syvyys on noussut 15 metristä 17 metriin kun uusi "Route Tango" Route T-väylä avattiin liikenteelle.
http://us.lodstilsyn.dk/496/strait-regime-for-the-great-belt-(route-t)

Jos syvempi väylä löytyy niin B-max laivojen koko kasvaa.

Tässä on Koillisväylän viralliset kotisivut, josta löytyy tarvittavat tiedot kulkurajoitteineen laivojen koko mukaanlukien http://www.arctic-lio.com/

Täysin toinen juttu on tuo populistien olettamus arktisen jääpeitteen vähenemisestä vuosi vuodelta. Se ei välttämättä pidä paikkaansa, lukekaapa tämä http://nsidc.org/arcticseaicenews/

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #32

Luotamme täysin kahden maailman suurimman valtion merikuljetusten ja laivanrakennuksen asiantuntijoiden tutkimuksiin --- itse jäätilanteesta on jo toteen näytetty yhä pohjoisemmaksi pakeneva jääraja ja yhä pidemmäksi aikaa per kahdestatoista kuukaudesta ---

...
~ https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1021108103... -

...
~ http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/2050-genar-vi-... -

Kiinassa suunnitellaan jo nyt huomista a) 5-vuoden, b) 10-vuoden, c) 25-vuoden, d) 50-vuoden ja jopa 100-vuoden hahlolla! ---

...
Tätä ennen ollaan ratkaistu myös Itä-Sipoerian tiettyjen alueiden yhteishyödynnös - mutta miten?!

.

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #31

Asiantuntijat ovat eri mieltä kahdessa suuressa valtiossa ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #33

Asiaa ymmärtävät eivät ole ;-)
'Navigare necesse est, vivere non est necesse'

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #35

Aiheen ympäristö on nyt vahvasti kaupallisuudessaan ja tutkimusohjelmissaan NDA' n - alaista. Jäämme odottamaan sopimuksien syntyä ja niiden julkistumista.

.
Pientä osviittaa saa Arktisesta Neuvostosta:

"[AN] Pohjoinen ulottuvuus – miksi Kiina haluaa jäseneksi?

(Arktinen neuvosto|*, jonka puheenjohtajuuden ottaa vastaan Suomi ja puheenjohtajaksi useimmiten tulee tointa tekevä ulkoministeri eli todennäköisesti Timo Soini, ellei hallituksemme kaadu ja perussuomalaiset korvautuvat sosiaalidemokraateilla)

[ … kansalainen Erkki ei käytännössä tiedä arktisista alueista juuri mitään – vain, että on kylmä ja jääpeite peruuttaa yhä kauemmaksi pohjoiseen, kohti Pohjoisnapaa. Erkin tietämys kasvaa nyt, kun media rummuttaa aihetta, jos ei muutoin, niin Venäjän suuresta ja hyytävästä roolista pohjoisen alueilla … ... " ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/02/an-pohjoinen... -

.

Kollisväylän ilmastotekijät ovat jo yleisesti, laajasti ammattilaisten hyväksytysti ja tunnustetusti tiedossa - googlettamalla saa paljon tietoa. Tosin "ammattilaistenkin" tahoilla on väitteitä, että "Maa on sittenkin litteä" ;)

...
Koetamme pitää suomalaista osaamista pinnalla - juuri nyt, kun operaatiot ovat kiivaimmillaan.

...
Kiinalaisten edellyttämät Koillisväylän pidemmän jänteen turvallisuuteen liityvät tekijät ovat jo venäläisten hallussa - aina Muurmannin rataa myöten! Moni on ihmetellyt tietämättömänä mitä esimerkiksi Ala-Kurtti merkitsee!

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #36

Et tainut lukea linkittämääni tuoretta juttua arktisesta ilmastosta ja lämpeneminen on ollut tosiasia, mutta on olemassa indikaatioita, että kylmenemistäkin tapahtuu.

Ainakin antarktiksella jääpeite on kasvanut - voimme vain arvailla käykö näin arktiksella. Jos tarkastellaan tuhat vuotta taaksepäin viikingit harjoittivat maataloutta Grönlannissa, koska tuolloin ilmasto oli lämpimämpi kuin nyt. Viimeinen kirjallinen tieto skandinaavien asutuksesta on vuodelta 1408 kun Hvalseyn kirkossa Grönlannissa pidettiin häät. Sen jälkeen kylmeni.

Jos vielä Kiina maailman suurimpana ilman saastuttajana saisi kasvihuonepäästönsä kuriin niin tilanne varmasti paranee. Hiilen kiertokulku on nopeaa ja yksittäinen hiilidioksidimolekyyli viipyy ilmakehässä keskimäärin vain noin viisi vuotta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #37

Monenlaisia indikaatioita on .. totta. Mutta nyt karavaani kulkee, tai ehkä paremmin sanottuna laiva kulkee ja koirat haukkuu ;)

Timo Soinilla on tuliaisia Kiinasta ....

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #31

Jotta saisimme tilauksia, on osattava liiketoiminnan perussääntöjä :)

Suomalaisilla on hyvä ote joihinkin Kiinan ja Venäjän keskinäisiin operaatioihin - ehkä kuulemme tämän kevään aikana yhdestä ;) ... palaan tähän kesäkuun 15. päivä!

Ilkka Luoma

Mikäli haluat saada tarkkaa tietoa Kiinan taloudesta/ kansantaloudesta, tosin hiukan valikoituna tietona, datana ja jopa faktana - niin tässä Suomen Pankki ja BOFIT -joulukuulta 2016 ---

Kuvina - kuvattu itse kutsuseminaarista

~ https://www.facebook.com/first.ilkka/media_set?set... -

.

Ilkka Luoma

[2016]

Velkaantunut lännenmies näkee velkaisen Kiinan

" ... ”... Olisiko HS-toimittaja voinut kertoa mistä tuo velka on nostettu - sisä- vai ulkomarkkinoilta. No, se on Kiinan sisäistä velkaa - Kiinalla on oma valuutta, vahvaksi sanottu renminbi [RMB/ CNY]. esimerkiksi Suomen velka on paljolti ulkoista ja meillä ei ole omaa valuuttaa.

Toisekseen toimittaja olisi voinut kertoa kuinka paljon USA on velkaa Kiinalle ja lisäksi toimittaja tasapainottaakseen manipulatiivista juttuaan sanoa, että Kiinalla on valtava viennin ylijäämä. Lopulta toimittaja olisi voinut olla puolueettomampi ja kertoa, että kiinalaiset säästävät myös paljon ja että Kiinan velka on suurelta osin aluehallintojen (=maakuntien/ kaupunkien) velkaa.

HS ammattitaito on laskenut jutuissa tai sitten Helsingin Sanomat haluaa käydä informaatiosotaa?” [allekirjoittanut]

Toinen merkittävä kirjoitus oli myös HS – tuotantoa ~ http://www.hs.fi/talous/a1463279366883 - [HS - toimittaja Anni Lassila]…

”… Anni oli huomannut, että kiinalaiset olivat vieneet paljon työpaikkojamme, mutta toisaalta välituotteiden edullisena takaisintuontina nostaneen jalostuneemman ja vaativamman suomituotannon kannattavuutta! ... "

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/05/velkaantunut... - alta.

.

Ilkka Luoma

[2013] ... Kiinalaista sosiaalisuutta ja perheyhteyttä

Kiinalaiset osaavat huolehtia vanhuksensa – sillä lapsien vuosituhantinen velvollisuus on hoitaa ikääntyvät vanhempansa ja isovanhempansa, tästä muodostuu mielenkiintoinen yhdistelmä – vanhukset ovat myös arvostettu lapsien ja nuorien kouluttajia ja ymmärtäjiä 6], vaikka Kiina rypee ja tulee rypemään itse aiheuttamassaan yhden lapsen politiikan ongelmaviidakossa.

Miljoonia kiinalaisia nuoria miehiä tulee jäämään ilman omaa vaimoa, ellei sitten Venäjältä löydetä uutta muuttoaaltoa. Meillekin nuo ahkerat kiinalaiset käyvät erinomaisesti – piristämään degeneroituvaa geenistöämme.

...
6] ”Kiinan (Anhui) naistenfederaation presidentti vieraili Suomessa – ensimmäinen naisten- ja lastenoikeuksien aihealuetta käsittelevä virallinen vierailu läntiseen markkinatalousmaahan”

- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2011/11/ihmisoikeude... -

Ilkka Luoma

Täydennän kiinasisältöä!

...
[2013]

" ... Kiinassa on kehityssuunnitelmat aina 2100 -luvulle saakka. Painopisteet ovat – ei niinkään, kasvupainotteiset, vaan ympäristö- ja kansanolotilapainotteiset. Tuloerot runnotaan pienemmiksi jo seuraavan viiden vuoden aikana. Samalla Kiinan keskushallinto valmistautuu ottamaan ”erityiskohteluun” monia maakuntia, koska siellä muhii valtava pankki- ja velkakriisi!

Kiinan etu meihin nähden on voimakas jopa itsevaltainen keskushallinto, joka kylläkin nauttii kansansuosiota – sehän on se henkireikä jonne valitetaan, kun aluehallinto kohtelee kaltoin esimerkiksi maa-aluepakkolunastuksissa. Kiinassa vain yhteiskunta voi omistaa maata 3] – ja sen ympärillä pyörii suuri vuokraoikeusliiketoiminta, tulonlähteenä maakunnille ja kunnille.

Meillä on Kiinan kansantalouden ymmärtämisen ongelma – he eivät toimi kuten me. Kiinalaiset toimivat täysin omien kaavojensa mukaan. Ainoa asia, mikä heillä on yhteistä meihin, on sisäpiiri- ja perhe-/sukujamelaatiot – Kiinassakin henkilöverkostot merkitsevät, kuten meillä piskuisessa Suomessa. ... "

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/04/nyt-kiina-ki... -

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Yksi erilaisuus on meidän ja Kiinan välillä:
Meillä lännessä kaikki raha syntyy yksityisissä pankeissa, kaikki korko menee yksityisille. Vain velka vie talouttamme eteenpäin.

Kiinassa valtio luo itse rahansa. Yhtiöille voidaan antaa lainoja niin että niitä ei tarvitse maksaa takaisin.

Lukekaa viisaammat Ville Iivarisen kirja: RAHA mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla?

Ilkka Luoma

Samalla tavalla EKP ainaa euroja - painokoneet punaisina ---

...
[2012]
" ... EKP on keksintöjen riemuliiteri. Nyt se vihdoin keksi tarkan normituksen ja valvonnan; perusteluna "loputtomalla rahanpainannalle" - samalla syntyy ote ylivelkaantuneisiin - saadaan ne ruotuun ja lujemmin keskitettyä Euro-EU-Eurooppa-akseliin, jonka pyörittäjä on Saksa, tuo voimavaihde ja -lataamo, jonka virran pitäisi riittää kaikille. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/02/jarea-hataoi... -

...
" ... EKP jakaa nytkin ilmaisrahaa

Tänään euromaiden yhteiselin EKP painaa rahaa katteetta 3], niin sanottua printti- ja/tai bittirahaa jaettavaksi monimutkaisin tasekikkailuin valtioille ja kohta yrityksillekin – niin miksei myös kansalaisille, jollain systeemillä, josta olisi pidempiaikaista hyötyä euroyhteiskunnille. Pitäisi saada pitkän tarkasteluvälin hyötyä ja enusteellisuutta kansantalousjärjestelmiin. ... "

3] EKP painaa rahaa tyhjästä! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/92553-e... -

.

Samoin FED Yhdysvalloissa painaa koneet kuumana dollareita.

...
Nyt katsomme Kiinan juanin kurssi USD' tä vastaan (2007-2017)

7.6 6.9 6.8 6.8 6.5 6.3 6.1 6.2 6.3 6.6 6.9 1-2/1

Ilkka Luoma

LAUANTAINA, LOKAKUUTA 06, 2012

Kiinalainen harppaus - uuskungfutselaisuus

" ... Nyt marraskuussa Kiina saa uuden kommunistisen puolueen pääsihteerin, joka nimitettäneen helmikuun 2013 Kansalliskongressissa *] (vastaa suunnilleen meidän eduskuntaa) Kiinan uudeksi presidentiksi ja myöhemmin myös asevoimien ylipäälliköksi. Kiina saa myös uuden pääministerin Anhuin maakunnasta – nykyinen presidentti on myös Anhuista, ja näin ylläpidetään meille tuntematonta reviiriajattelua voimassa.
Kiina tulee luopumaan hiljalleen puolueensa marxilaisuuteen liittävästä kommunistisesta ideologiasta ja siirtyy hiljalleen kiinalaisen kaavan mukaan tähän ja huomiseen päivään sovellettuun kungfutselaisuuteen, joka saa eteensä uus –etuliitteen.

Kiina valmistautuu olemaan maailman suurin kansantalous
ja tulee myös massiivisesti lisäämään asevoimiensa voimaa ja ulottuvuutta – aina avaruuteen saakka. Ohjelma pitää sisällään myös historian suurimmat asejärjestelmäkaupat Venäjän kanssa – näin Putin saa Siperia-ohjelmallensa maailman suurimman rahoittajan.
*]
Kiinan Kansankongressi kokoontuu vain kerran vuodessa – noin pariksi viikoksi kerrallansa. Kongressissa on edustajia suhteutettuna koko Kiinan alueelta – noin 3700 edustajaa, jos projisoimme heidän ”eduskunnan” omaamme, pitäisi meillä olla kansanedustuslaitoksessamme noin 15 edustajaa – olisipa ainakin tehokasta ja vaikutusvaltaista toimintaa. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2012/10/kiinalainen-... -

.

Tomi Vaalisto

EU;n BKT on Kansainvälisen valuuttarahaston, Maailmanpankin ja CIAn mukaan suurempi kuin jenkkien tai Kiinan. Jenkit olisivat toisena ja Kiina kolmantena.
YKn mukaan Yhdysvalloilla on suurin BKT ja Kiina olisi kakkonen, EU:ta ei ole huomioitu.

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_...

Ilkka Luoma

Te - IMF

~ http://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut... -

~ http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/2014-... -

...
" ... Marketwatch-sivusto kirjoittaa, että uutinen on kätketty Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n tuoreeseen raporttiin.

Kun eri talouksien taloustuotantoa vertaa "reaalisesti" eli ostovoimakorjatusti, Kiina tuottaa tänä vuonna 17,6 biljoonan eli 17 600 miljardin dollarin edestä tuotantoa, kun taas Yhdysvallat jää 17,4 biljoonaan dollariin.

Vielä vuonna 2000 Yhdysvaltojen reaalinen kansantuote oli kolme kertaa niin suuri kuin Yhdysvalloilla.

Kiinan osuus maapallon reaalisesta tuotannosta on 16,5 prosenttia, ja Yhdysvaltojen 16,3 prosenttia. ... "

...

~ http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2014/02/we... -

Tulee ymmärtää mitä tarkoittaa numeerinen verranto ja mitä tarkoittaa reaalinen ostovoimallinen vertaus ---

Tomi Vaalisto

Verrannostahan ei nyt ole kysymys, mutta ostovoimapariteetilla korjattuna Luxenburg on ykkonen ja jenkit kakkosena: http://www.stat.fi/tup/tietoaika/tilaajat/ta_06_02...

Kun kiinalaisia on lähes 1½ miljardia ja BKT asukasta kohti on noin seitsenän tuhatta USD niin ne kertomalla syntyy huikea summa! Kiinalaisten BKT/ henkilö ei ole mikään väheksyttävä, he jättävät taakseen monta eurooppalaista maata http://www.globalis.fi/Tilastot/BKT-per-asukas

Kiinan

Ostovoimakorjatussakin BKT:ssa on ongelmansa. Ensinnäkään se ei mittaa alueen sisäisiä elintasoeroja mitenkään. Siten korkeakaan BKT:n taso ei takaa, että kaikilla kansalaisilla olisi varaa vaikkapa ruokaan. Tämä on keskeinen ongelma monissa talouden mittareissa. Ongelman korjaamiseksi mittareita voi täydentää esimerkiksi niin kutsutulla gini-indeksillä, jonka asteikolla 0 tarkoittaa tulojen täydellistä tasajakoa ja 100 täydellistä keskittymistä.

Jos on kiinnostunut Kiinan ja jenkkien vertailusta tässä on yksi sellainen:
http://www.visualcapitalist.com/china-vs-united-st...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

IMF on aiheesta tehnyt omat laskelmat, jotka ovat tässä kommentointiketjussa jo aiemmin esitelty -mikäli lukijat eivät tiedä mikä on IMF, niin tässä linkit:

~ http://www.imf.org/external/index.htm -
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainv%C3%A4linen_... -

.

Ilkka Luoma

Suomen talouden seuratuin tilasto kootaan 30 miljoonasta tiedonjyvästä, mutta kertooko se lainkaan, miten meillä menee?
~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005752337.html -

Ilkka Luoma 12.7. 3:13
Tilastokeskus osasi monille harhautuneille ilmaista, ettei bkt' lla voida yksiselitteisesti suorittaa eri valtioiden keskinäistä bkt-vertailua - varsinkaan yhdellä valuutalla, usein nähdään vertailu USD-pohjaisena.

Hyvä näin, että arvovaltainen Tilastokeskus evästää tietämättömyyttä. Keskinäinen valtioiden vertailu edellyttää esimerkiksi ostovoimakorjauksia, jotta muun muassa valuuttaspekulointi saadaan eliminoitua. PPP eli ostovoimakorjauksella Kiinasta tulee maailman suurin talous, jonka esimerkiksi IMF toteaa*.

.

Ilkka Luoma

Täydennetään kiinatietoisuutta ---

...
[2014]

" ... Kiina ja Venäjä sopivat valtio- ja yritystasolla maakaasuaiesopimuksen – 6]

siis aikomuksen seuraavaksi 30 vuodeksi. Hintaa ei todellisuudessa tiedetä, eikä velvoitteita tai kytköksiä, tai kiinalaisille tyypillisiä koplaamisia. Asiantuntijat arvioivat Kiinan kytköstäneen Venäjälle tärkeään kaasusopimukseen kaksi toiminta-aluetta; Baikalin vesi ja Siperian puu- ja muut luonnonvarat.

Pohjois-Kiina kuivuu huolestuttavaa vauhtia – tällöin parisataa miljoonaa ihmistä jäänee kuivuuden jalkoihin ja maaeroosion myötä vaille lähialueravintotuotantoa. Ongelmien torppaamiseksi tarvitaan vettä – ja sitä riittää Baikal-järvessä.

Kiina rakentaa massiivisesti kaupunkejaan,
[ … suomalainen ecocity? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/11/asumisen-ja-... - ]

koska haluaa siirtää valtavat väkimassat maalta urbaaniin ympäristöön, jonka ympäristöhaittoja voidaan paremmin säädellä kuin maalla, jossa ”paskan voi pudottaa mihin haluaa”. Kaupungistuminen vaatii jättiläismäisesti betonia, ja sen teko on raskas kuorma ilmastolle ja sen muutokselle. Betonia voidaan paikkapaikoin korvata puulla.

Siperia on maailman suurin hidaskasvuisen puun reservaatti – ilman suuria ihmismassoja

Puureservaatti hyödynnettynä Kiinan kaupunkirakentamiseen olisi lottovoitto ilmastolle. Kiina ei halua vähiä metsiään hakata, vaan maassa on ehkä maailman nopeimmin kasvava puureservi myöhempää käyttöä ja biomassatasapainoa 7] varten.

Toisaalta kiinalaiset biologit ja evoluutiotutkijat ovat jo ennen meitä ymmärtäneet biomassojen vaikutukset ja niiden keskinäissuhteet – metsä on elävä organismi, jolla on tehtävä 8]. Biomassaa ei voi polttaa ”lajiansa enempää” 9], johon taas meidän De Gröna - viherhippuset olisivat panostamassa ymmärtämättömyyttään kohtalokkaat määrät!

Kiina siis tarvitsee Siperiasta veden ja puuraaka-aineen,

ja sieltähän se kaasukin tulee. Venäjä varautuu siihen, ettei lännenmiehille kelpaa venäläinen kaasu, ovat sen korvaamassa rujon kohtalokkaasti amerikkalaisella liuskekaasulla – ymmärtämättä täysin säröytysmenetelmän ympäristövaikutuksia. Lännenmies astuu ympäristöllisesti monta askelta taaksepäin, eikä ole edes varmaa mihin saakka liuskekaasua riittää. ..."

.

Ilkka Luoma

Jatketaan kiinalaisuuden ja Kiinan pohdiskelua - jo vuodelta 2005!

" ... Suomi on esimerkkimaa Kiinalle hyvistä suhteista jo vuosikymmenien ajan;

meidän kauppatase on Suomelle hienokseltaan ylijäämäinen. Kiinalaiset arvostavat suuresti suomalaista insinööriosaamista. Suomi oli ainut maa 1950-luvulla joka myi kiinalaisille ainoana rehellisesti käytetyn paperikoneen käytettynä. Kiinalaiset muistavat vieläkin mm. Nokian edesmenneen vahvan miehen vuorineuvos Kari Kairamon. Nokia aloitti Kiinassa n. 20 vuotta sitten ja nykystatus onkin kaikkien meidän tiedossa.
...

Moskovan Suuren Isänmaallisen sodan (Venäjä haluaa kutsua II Maailmansotaa tällä nimellä)

... 60-vuotisjuhlissa oli seppeleen laskussa enteellisesti presidentti Vladimir Putinin vieressä niin Yhdysvaltain presidentti kuin Kiinan presidentti Hu Jintao. Kiina rahoittaa merkittävästi USA:n massiivista kauppavajetta, jotta amerikkalainen voi entistä enemmän ostaa kiinalaisia tavaroita, velkaantuen lisää.

Kiina on ottanut asemansa maailman väkirikkaimpana maana eturivistä;

he tulevat myös ottamaan osansa yhteisesti raaka-ainevaroista. Kiina elää nyt jättiläismäistä murrosta ja tuon systeemin ylläpito onnistuu vain erikoisella keskushallinnon ja vapaan markkinatalouden yhdistelmällä. Tosin on vaarana, että länsimaalainen kulutuskulttuuri rikkoo vuosituhantista kiinalaista elämisen perinteellistä harmoniaa.

Kiina tulee olemaan merkittävä kauppakumppani ja mahdollisuus pienelle Suomelle

Suomeen tulee joka vuosi n. 1000 kiinalaista opiskelijaa tuomaan oman maansa väriä - keskuuteemme. Kiinalaiset ovat hyvin otettuja, mikäli vilpittömästi olisimme kiinnostuneita heidän kultttuuristaan. Mekin esittelemme mieluusti erityispiirteitämme, joista olemme ylpeitä.

Kiina tekee massiivisen tavarallisen maihinnousun Eurooppaan ja Suomella voisi olla eräs sillanpääasema esim. operoitaessa Venäjälle. Ulkomaankauppaministerimme osoitti suomalaista sopimustinkimättömyyttä ottaen ei- kannan joidenkin EU-maiden rajoittavaan asenteeseen kiinalaisia tekstiilejä kohtaan. Kansa ostaa sitä mitä se haluaa. Kiinalaiset luottavat suomalaisiin, meitä he eivät muuten pidä eksoottisen näköisinä. ... "

Link ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/04/kiinalainen-... -

.

Ilkka Luoma

Täydennan sattuneista syistä Kiina kirjoituksen ;)

.
~ http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/upi-n... -

.
... Näyttää West trolling jylyävän tässäkin, eikä niinkään manipulaationa, vaan propagandana. Palaamme aiheeseen myöhemmin avaavalla artikkelilla mitä Kiina, kiinalaisuus, sinologia ja uuskungfutselaisuus todella merkitsevät.

~ http://yle.fi/uutiset/analyysi_suomen_ja_kiinan_ys... -

.
UPI-FIIA järjesti yleisöseminaarin Helsingin Katajanokalla - videointi ja äänitys kiellettiin, mutta kuvausta ei.

~ https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10154217... -

.

Ilkka Luoma

... "Menkää ja rikastukaa" - Deng, joka aloitti nykyisen Kiinan uuden kurssin. 1:250, tämä on se suhde, joka meidän täytyy muistaa. Aikanaan pr. Niinistö oli ensimmäinen lännen valtiojohtaja, jonka Xi otti vastaan presidenttinä. Kiinalaiset kauppamiehet yli 50 vuoden takaa muistavat, että juuri suomalaiset kauppamiehet myivät käytetyn paperikoneen käytettynä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset