Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Presidentti Putinilla on erinomainen pelisilmä!

Juuri tulleen tiedon mukaan - MTV |1, Arkangelissa Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi ilmaissut, että hän haluaisi tavata juuri Suomessa Yhdysvaltain uuden presidentin - Donald Trumpin.

Uutinen toteutuessaan on erinomainen esimerkki Putinin pelisilmästä, jolla hän hienosti nostaa puolestaan Suomen asemaa idän ja lännen vedenjakajalla - olla isäntänä kahden ydinasesuurvallan päämiehen kohtaamispaikka. Meidän presidentti Sauli Niinistölle nostetaan nyt sitä kuuluisaa tuhannen valuuttayksikön paikka - Sauli oletko valmis tehtävään?|2

 

Suomi kuittaa Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden toukokuussa - tänä vuonna. Pesti kestää kaksi vuotta. On tunnettua, että Venäjä ja Yhdyvallat ovat molemmat mukana Arktisessa neuvostossa, ja se on foorumi, jonka merkitys kasvaa, sillä sinne mitä ilmeisimmin on pyrkimässä täysjäseneksi myös maailman suurin talous - Kiina.

...

[MTV ~ http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/putin-haluaa-tavata-trumpin-suomessa/6370934 - ]

 

Kiinan presidentti on tulossa Suomeen

Koskaan aiemmin ei Kiinasta, maailman väkirikkaimmasta valtiosta - kautta aikojen - ole nykyisen valtiojärjestelmän päämies käynyt Suomessa; nyt tämäkin on tapahtumassa - jo ensi viikolla. Suomen itsenäisyysjulistuksesta tulee tänä vuonna täyteen 100 vuotta, tosin olemme luovuttaneet oleelliset itsenäisyyden tunusmerkit EU - Brysseliin. Presidentti Xi Jiping tulee Suomeen, ja varmaan muistaa Suomen olleen yksi ensimmäisistä, joka tunnusti nykyisen Kiinan!

 

Kiina hakee Arktisen neuvoston jäsenyyttä?

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/02/an-pohjoinen-ulottuvuus-miksi-kiina.html - ]

Luotettavan tiedon mukaan Kiina hakee Arktisen neuvoston täysjäsenyyttä, ollen nyt tarkkailijana tässä pohjoisten napaseutujen epäpoliittisessä järjestössä. Ehkä Kiina yhtenä maailman vaikuttavimpana valtiona haluaa olla samassa neuvottelufoorumissa Venäjän ja Yhdysvaltojen kanssa.

Samalla Kiinaa kiinnostaa Koillisväylä - kauppareittinä Eurooppaan. Tässä piilee suomalaisille uskomaton mahdollisuus - katsotaan oivalletaanko se käytää hyväksi, jonka jo Kiina ja Venäjä tietävät!

...

|2

Onko presidentillämme rooli – kyllä on!

[25022014][ … suomalainen rauhanvälitys ja sanansaatto idän ja lännen välisenä sukkulointina ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/suomi-sovittelijaksi-akselille-eu.html - ]

Lainaamme yllä olevasta linkistä osan tähän:

” … Nyt Suomella on se paikka,
 … mitä me erityisasemastamme loogisesti voisimme saavuttaa. Näin saavutamme välitysneuvottelijan aseman - Vladimir Putinille ja epäselvälle EU-konklaaville, tai Saksalle - sujuvuuden nimissä.  Me olemme niin 'itää kuin länttä' – meille avautuu nyt se asema, mitä olemme odottaneet, vain 5,4 miljoonan kansakuntana. 

Meihin luotetaan, kunhan valitsemme projektille pätevän vetäjän – Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, riittääkö taito, oivallus ja johdattelukyky? 


Sauli, ottaisitko tehtävän vastaan, jos sitä Moskovasta vihjaistaisiin? …”

...

EKSTRA

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/05/presidentti-sauli-niinisto-purkaa.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä 872

 

https://fi-ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka 

 

...

AL | US | T | VU | BL | BL |FB | FB | BLOG 132639

 

DOC Presidentti Putinilla on erinomainen pelisilmä_30032017.doc*

PVM 30032017

|392|

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (100 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Presidentti Xi Xiping tulee Suomeen"

Mitä, onko Kiinassa vaihtunut presidentti?

Ilkka Luoma

" ... Maaliskuussa 2013 Kiinan kansankongressi nimitti Xin Kiinan presidentiksi.[1] ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Xi_Jinping -

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Siinä lukee edelleenkin Xi Jinping.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Näyttää olevan kahta kirjoitusmuotoa - Wiki lienee oikeassa?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Tarkistin Kiinasta - olin väärässä - oikea muoto on Jiping. Kiitos Seija huomautuksesta ja kohteliaasta korjauskehotuksesta! :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

Kaikin mokomin:)

"maailman suurin talous - Kiina."

Millä mittarilla mitattuna?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

[Te][c-p]

" ... Nyt se on tapahtunut: Kiinasta on tullut maailman suurin talous.

Pieni mutta olennainen täsmennys: Kiinasta on tullut Yhdysvaltoja suurempi talous, jos vertaillaan valuuttakursseista puhdistettua ostovoimakorjattu kansantuotetta. Perinteisellä bruttokansantuotemittarilla Yhdysvallat on yhä reilusti Kiinaa suurempi.

Marketwatch-sivusto kirjoittaa, että uutinen on kätketty Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n tuoreeseen raporttiin.

Kun eri talouksien taloustuotantoa vertaa "reaalisesti" eli ostovoimakorjatusti, Kiina tuottaa tänä vuonna 17,6 biljoonan eli 17 600 miljardin dollarin edestä tuotantoa, kun taas Yhdysvallat jää 17,4 biljoonaan dollariin. ... "

~ http://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut... -

~ http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/2014-... -

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Voihan se noinkin olla, mutta voivat kaunistella tilastojakin:

Kiinan nousua selittää osin se, että maa on uudistanut tilastointistandardejaan kansainvälisen standardin mukaisesti. Se on tuonut bkt:n piiriin aiemmin tilastoimatonta toimintaa.

https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/201...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #11

Näytti IMF kertoneen tuon uutisen ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #16

IMF:n mukaan Yhdysvallat ovat BKT:llä mitattuna suurin talous joskin EUn BKT on vielä suurempi. Maailmanpankki on samoilla linjoilla.
Vain ostovoimakorjattuna Kiina meni jenkeistä ohi mutta silloin järkevämpää on tarkastella "per lärvi", koska ostovoimakorjauksessa huomioidaan yksilön kyky tavaroiden ja palvelujen hankintaan. Siinä Luxemburg on ykkönen.

Nämä asiat voi todentaa vaikkapa Wikistä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_...

http://www.globalis.fi/Tilastot/BKT-per-asukas

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

Kansantaloudelle on oleellista miten paljon ostovoimalla mitattua rahaa liikkuu kansantaloudessa ja tässä Kiina on jo maailman suurin - IMF raportoi tämän jo vuosia sitten ---, mutta:

" ... Viisi vuotta sitten arvioin (Talouselämä 7/2008), että Kiina olisi maailman suurin talous 15 vuoden kuluttua. Eli siis vuonna 2023. Kasvulukuina käytin USA:lle kolmea prosenttia vuodessa ja Kiinalle kahdeksaa prosenttia vuodessa.

Edellisenä vuonna Maailmanpankin johtama kansainvälinen hanke oli julkaissut uudet arviot muun muassa Kiinan ja Intian maakuntien hintatasosta. Nämä arvioitiin aikaisempaa korkeammiksi. Tämä laski kehitysmaiden ostovoimapariteettiin perustuvaa kansantuotetta huomattavasti.

Ostovoimapariteetilla korjattu bruttokansantuote, PPP-bkt, mittaa tuotettujen tavaroiden ja palvelusten määrää kansainvälisesti vertailukelpoisella tavalla. Maailmanpankin silloin uuden tilaston mukaan Kiinan kansantalous oli kooltaan vain vajaa puolet USA:sta vuonna 2005. Kiinalle tuli siis lisää umpeen kurottavaa välimatkaa USA:han verrattuna. ... "

~ http://www.talouselama.fi/tebatti/kiinasta-maailma... -

Nythän tulee lisäksi ymmärtää mitä merkitsee ostovoimakorjaus!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #27

Kiinalaiset ainakin kiinnittävät kiitettävästi terveydenhuoltoon, mistä on hyötyä Suomellekin. Helsinkiläinen Biohit on toimittanut vuosia erilaisia lääketieteellisiä testejä Kiinaan, joilla seulotaan esimerkiksi vatsasyöpää.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

Hyvä pointti!

...
Kiinalaista rahaa on tulossa Suomeen suurien projektien muodossa - tuoden yllättäen työtä suomalaiselle huippuosaamiselle, matkailulle jne ---

Ilkka Luoma

[US][c-p]
"KOTIMAA

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit saattavat tavata Suomessa piakkoin, jos venäläisfoorumissa kuullut vihjailut toteutuvat. Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää Suomea hyvänä paikkana korkean profiilin kokoontumisille ja ilmoitti paneelikeskustelussa, että vastaisi kutsuun myöntävästi.
Presidentti Sauli Niinistö, Putin sekä Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson osallistuivat keskustelupaneeliin Venäjän Arkangelin kansainvälisessä arktisessa foorumissa torstaina.

Paneelin juontaja kysyi presidentti Niinistöltä seuraavan kysymyksen: Olisitteko innokas kutsumaan sekä presidentti Putinin että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin valtionpäämiesten kokoukseen välittömästi, kun otatte [Suomi] haltuunne puheenjohtajuuden Arktisessa neuvostossa? ... "

~ https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/217563-donald-tru... -

.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Trump viihtyy niin hyvin Floridan golf-palatsissaan, että saapa nähdä. Löytyykö Suomesta riittävän hyviä palveluja Trumpin suurta seuruetta viihdyttämään? Minusta voisi mennä Moskovaan, siellä hänellä on omia bisneksiäkin.

En ole 25 vuoteen käynyt mielenosoituksissa, mutta nyt voisin mennä, jossa sillä saadaan pidettyä nämä komeljanttarit poissa maasta.

Toimittaja Iida Tikka twiittasi tänään, että Venäjän oppositio suunnittelee uutta suurmielenosoitusta pidettäväksi 29.4 Moskovassa. Tästä saattaa kehkeytyä monessa suhteessa mielenkiintoinen kevät.

Ilkka Luoma

Putinin kaatumista, Venäjän konkurssia ja venäläisten nousua barrikaadeille on ennusteltu jo vuosikausia ...

Tässä uusin tietous Venäjän kansantaloudesta:
~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/venaja-t... -

Esimerkkinä valuuttavaranto:

Valuuttavaranto, mrd. USD (sis. kulta - vuosittain, alkaen 2007) 476.4 427.1 439.0 479.4 498.6 537.6 509.6 385.5 368.4 377.7 397.3 - 2/2017

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Paitsi että Venäjän paikallishallinnot ovat korviaan myöten veloissa:

Government Struggles to Control Regions' Spiraling Debt Problem

https://themoscowtimes.com/articles/government-str...

ja vararahastot tyhjenevät jos öljyn hinta ei pysy yli 50 dollarissa tynnyriltä, ja Urals blend on viime aikoina jäänyt alle sen.

http://www.topoilnews.com/

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Kuten Kiinankin, mutta Kiina ei ole velkaa ulkomaille, vaan ulkomaat ovat velkaa Kiinalle. Kiinalla on oma valuutta - juan, kuten Venäjällä rupla, tässä Venäjän velat ulos:

Federaatiohallinnon velka -% BKT' sta

Valtion velka 7.2 6.5 8.3 9.0 9.0 9.7 10.6 13.2 13.6 12.9 Q3/1

Ulkomainen velka 2.9 1.8 2.6 2.3 1.7 2.5 2.8 2.1 2.3 3.2 Q3/16

...

Ulkomainen velka, mrd. USD (vuosittain, alkaen vuodesta 2007) 37.4 29.5 31.3 34.6 34.7 54.4 61.7 41.6 30.6 40.4 Q3/1

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19

Niin no, niistä Kiinan aluehallintojen veloista ei taida tietää kukaan, edes kiinalaiset, mutta:

Kiinan velka paisui 237 %:iin bkt:sta - "Jokainen valtio jolle on käynyt näin..."

http://www.talouselama.fi/uutiset/kiinan-velka-pai...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

Nyt täytyy muistaa, että Kiinalla on oma valuutta, vakaa sellainen - ja jo maailmalla reservivaluutta, joka tulee yleisempään vaihtoon Venäjän kanssa. Kiinassa valuutan määrää rautaisesti Keskushallinto.

Kiinan huolestuttavin tilanne on US liittovaltion yli 1000 mrd USD velka Kiinalle!

Juan/USD

Juanin dollarikurssi (keskiarvo)- alkaen vuodesta 2007 - vuosittain: 7.6, 6.9, 6.8, 6.8, 6.5, 6.3, 6.1, 6.2, 6.3, 6.6 ja 6.9 1-2/1

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Eihän se juan vielä likimainkaan vakaa ole, hiljattain devalvoitiin ja kestää aikansa ennen kuin se vakiintuu reservivaluuttana.

"joka tulee yleisempään vaihtoon Venäjän kanssa"

Tarkoitatko Kiinan ja Venäjän välistä kauppaa? Siinähän Kiina vie ja Putin rahapulassaan vikisee.

USA ja Kiina ovat taloudellisesti niin tiukkaan keskenään naimisissa, että tuskin kumpikaan osapuoli sanoo sitä suhdetta irti.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Kiina tarvitsee Venäjältä kaasua, kipeästi. Venäjä on maailman suurin raaka-aine- ja energia-aitta - lisäksi kiinalaiset tarvitsevat valtavat määrät puhdasta Baikalin vettä sekä Siperian puuta!

Juan on hyvin vakaa, jos katsot tuolla edellä Juan/USD vaihtosuhdetta viimeisen 10 vuoden aikana.

Tässä suhde euroon:

Juanin eurokurssi (keskiarvo)2 10.4 ensimmäinen arvo vuodelta 2007, 10.2, 9.5, 9.0, 9.0, 8.1, 8.2, 8.2, 7.0, 7.4, 7.3, viimeisin arvo 1-2/17

Hyvin hallittua Juanin vahvistumista :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Koska se Baikalin vesi olisi juomakelpoiseksi puhdistunut, sehän on saastunutta ja täynnä levää.

Pollution 'crisis' in Lake Baikal

Famed for the purest water on the planet, but this 'is no longer true' with 'no drinking' warning in southern part of lake.

http://siberiantimes.com/ecology/casestudy/news/n0...

Pictures: Green Slime Invades World’s Deepest Lake

http://news.nationalgeographic.com/2015/11/151113-...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #28

Baikalin vesi on laajasti ja pääsääntöisesti ottaen puhdasta ja se kattaa muutoinkin käyttökelpoisesta vapaasti juoksevasta makeasta vedestä koko maailmassa noin 20 prosenttia ---

Baikal

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Baikalj%C3%A4rvi -

Pahin saastuttaja on suljettu jo 2015.

On niin sanottu kolmen putken projekti - öljy-, maakaasu- ja vesiputki ;)

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

Tässä lisää uusinta Suomen Pankin esittämää tietoa Kiinan taloudesta ---

~ https://www.facebook.com/first.ilkka/media_set?set... - Osa 1

~ https://www.facebook.com/first.ilkka/media_set?set... - Osa 2

.
Kannattaa perehtyä! :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #25

En minä enää jaksa juttujasi kumota, vilkaise vaikka #28 kuvia Baikalista:)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30

Oletko käynyt itse Baikalilla ;)

Meillä Suomessa Saimaa - ainakin Savonlinnan kohdalla 1970 -luvun lopulla oli jopa uimakelvoton - yhteiskuntaviemärijätteet laskettiin sellaisenaan järveen. Asia korjattiin ja nyt jo liki 20 vuoden ajan Saimaa on liki kauttaaltaan erinomaisessa kunnossa.

On huomattavaa, että Baikaliin sataa paljon, laskee paljon jokia ja Baikalista virtaa suuri laskujoki eteenpäin - se puhdistaa "vauhdilla" järveä, varsinkin kun suurin saastuttaja on poistettu.

Levät ja -kukinnot eivät välttämättä kuvaa saasteisuutta - vaan rehevöittäjien esiintymistä - maanviljely?

Joka tapauksessa Baikalin vesi on tutkittu tarkoin - kiinalaisten toimeksiannosta, jotta oli järkevää jatkaa "putkiprojektia" --- ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #33

Sitten täytyy olla Venäjän rahat lopussa jos myyvät Baikalin vettäkin.

The Russian government has not commented on the issue, but environmentalists have expressed concerns that Lake Baikal has been drying up at an alarming pace.

Also in 2015, Baikal’s water level hit a record low – five centimeters below the critical level of 456 meters.

https://www.rt.com/business/379699-baikal-fresh-wa...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39

Kiinalaisten tarve on laskettu - se ei juurikaan muuta järven pidemmän ajanjakson pinnankorkeuskeskiarvoa - vähän sama asia kuin suhteessa pääkaupunkiseudun vedenotto Päijänteestä - mahtuu vuotuiseen normaaliin ja luonnolliseen korkeusvaihteluun.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #40

Päijännetunnelin kautta ohjataan puhdistettavaksi vuosittain noin 100 miljoonaa kuutiometriä vettä, mikä on järven luontaisesta virtaamasta vain noin sadasosan verran. Osuus on niin pieni, ettei sen ottamisella ole vaikutuksia Päijänteen tai Kymijoen luonnolliseen virtaamaan.

Suomalaisten järvien keskisyvyys on noin vain seitsemän metriä ja kaikkien järviemme vesimäärä ei pystyisi täyttämään Laatokkaa kokonaan.

Savonlinnan ja muiden Järvi-Suomen kaupunkien luona vedet olivat saastuneet 70-luvulla kun jätevedet johdettiin suoraan vesistöihin. Kun jätevedet ohjattiin puhdistamoihin vesistöt puhdistuivat muutamasta vuodessa virtaaman vuoksi. Talvivaarakin kuuluu vielä Vuoksen vesistöön.

Ilkka Luoma

Lisätään arktisuuden atmosfääriä ja rajalinjoja laveammalle ---

" ... Putinin lisäksi myös kolme vaikutusvaltaista Sergeitä halusi tavata Arktisen neuvoston tulevan puheenjohtajamaan presidentin suljettujen ovien takana.

Rivissä seisoivat ulkoministeri Sergei Lavrov, energia- ja luonnonvaraministeri Sergei Donskoi sekä entinen puolustusministeri ja presidentin hallinnon päällikkö ja nykyisin presidentin erityisasiantuntijana ympäristöasioissa toimiva Sergei Ivanov. ... "

~ http://yle.fi/uutiset/3-9539637 - [Yle][c-p]

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, eikös juuri tällä viikolla tullutkin uutinen siitä ulkovaltojen suorittamasta agenttivärväyksestä?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #81

Se oli Supon arvio, eikä mitään valtiota suoranaisesti esitetty - voidaan vain nähdä, että todennäköisesti kaikki suurvallat ovat kiinnostuneita mitä maailmalla tapahtuu :) ... myös ruotsalaiset ;)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Minunkin mielestäni olisi parempi, että Trump ja Putin tapaisivat vaikkapa sitten Moskovassa. Ei Suomi tuosta mitään sulkaa hattuunsa saisi ja siitä tulisi vain turhia kustannuksia. Kun Putin ja Trump jakaisivat etupiirejä, Helsingin (olettaisin, että tapaaminen olisi Helsingissä) nimi saisi vain ikävän jälkikaiun. Toivottavasti Suomen johto pysyisi asiassa hiljaa, eikä missään tapauksessa tarjoutuisi uuden Jaltan kokouksen pitopaikaksi.

Ilkka Luoma

Suomen sveitsittyminen!

.
TIISTAINA, ELOKUUTA 26, 2014

EU-joustavoitettu sveitsittymisemme!

Suomalainen ’sveitsittyminen’ aluillaan, ja osakeino pelastaa Venäjän kasvot?

( …EU- Eurooppa odottaa, mitä on, tässä epävirallisesti rauhanmahdollisuuksien tunnusteluksi tituleeratusta tapahtumasta odotettavissa – miksi presidenttimme valikoitui ja mitä kansalaisten taholta oli toivottu 1] … )

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkusti Sotshiin tapaamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Samaan aikaan näyttää siltä, että Itä-Ukrainassa separatistit ovat jäämässä häviölle USA:n aseistamalle ja rahoittamalle Kiovan armeijalle.

Edelleen samaan aikaan Ukrainan rajan on ylittänyt venäläisen humanitäärisen avustuskolonnan etujoukot – varmistukseksi ja suojaksi, jottei kolonnaa ryöstetä tai pommiteta – jotta avustukset saadaan niitä tarvitseville eli Itä-Ukrainan siviiliväestölle, lähinnä venäläismielisille. Olihan Putin luvannut huolehtia ”omistaan” rajojen ulkopuolellakin.

Onko nyt tapahtumassa venäläisen ruletin viimeinen jakso – 2]

suuri bluffi, vai onko niin, että avustussaattue onkin oikeasti viljaa, juomaa, lääkkeitä, generaattoreita ja niin edelleen …? Jos näin, niin nyt ei ole aikaa jaaritteluneuvotteluille – ’juupas - eipäs’. Nyt ei ole aikaa pohtia ylpeyttä ja kostonhimoa – kostoa Kiovalta ja ylpeyttä Moskovasta. Siviilien hätä ei enää odota Luhanskissa ja Donetskissa!

Niinistö on pohtinut pitkään asemaansa maastamme käsin,

olemmehan idän ja lännen vedenjakajalla, olemme itää ja länttä 3] – olemme lisäksi niitä harvoja ei-natomaita EU:ssa, mutta ennen kaikkea olemme Venäjän rajanaapuri ja meillä on kunniakas kokemus myös venäläisestä voimasta ja erityisesti meidän omasta sisusta, kuinka omaa maata puolustetaan.

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/08/eu-joustavoi... - alta!

.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Ihan aluksi on todettava, että sinällään tapaaminen olisi todennäköisesti hyödyllinen ja saattaisi keventää Venäjän tarkoituksella luomaa jännitystä. Venäjähän saisi ikään kuin tunnustuksen "tärkeydestään" tässä maailmassa.

Mutta sitten toiseen asiaan... Venäjä pelaa yhä loputonta good cop/bad cop -peliään; myös Suomen kanssa. Yleensä pelurina on "bad cop" sillä se on valtiollisen Venäjän todellinen luonto. Aina välillä Venäjä ottaa "good cop" -feikkiroolin, ja tarjoaa Suomelle tai Niinistölle jotain sulkaa hattuun (vrt. transponderialoitteen ylistäminen). Tällöin halutaan korostaa ja edistää ajatusta siitä, että Suomen on parempi pysyä suurvaltojen välisenä sillantekijänä - siis poissa Natosta. Näin silti vaikka tällaista roolia ei Suomella todellisuudessa olekaan. Mutta näin saadaan polttoainetta niille, jotka haluavat nähdä Suomen diplomaattisena nerona, joka oikeasti pystyy taiteilemaan aidan päällä.

Ja aina uudestaan Suomessa herää toivo 110% teholla siitä, että Venäjä olisi oikeasti hakemassa liennytystä ja että kaikki olisi taas hyvin. Tämä toivo elää sen lyhyen hetken ennen kuin Venäjä taas palaa bad cop -rooliinsa ja painostaa taas Suomea.

Heräisitte jo hyvät ihmiset tähän loputtomaan kiristää/höllää -sykliin, jolla Venäjä Suomea pehmittää!

Ilkka Luoma

Asiapohdintaa, Mika ;)

Tosin täytyy todeta, että Putin tietää kansakuntamme jatkuvan ja pitkäkestoisen kannanoton Natosta - se on ollut aivan viimeiseen mittaukseen saakka - yli 50% sanoo ei Natolle. Putinin ei tarvitse huolestua Suomen natottumisesta, vaikka Kokoomuksessa on rujoa Natoon vänkäämistä - jopa ohittaen kansanäänestyksen - asialla koppalakkiset I.Kanerva, B.Zyskowicz, K.Sasi ja P.Salolainen ---

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #41

Minulla on yksi off-topic -asia...

Mitä Itsenäisyyspuolueen väki ajattelee siitä, että Venäjän Federaatio suoritti Suomessa lapsikaappauksen? Tällöin Seinäjoelle ilmestyi rotevia venäläisiä verkkareissaan, ja lainmukaisesti hätäsijoitetut lapset kaapattiin suomalaisten viranomaisten huomasta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #42

Olen tavannut henkilökohtaisesti suomalaisen virkamiehen (otm) aikanaan Pietarissa, joka salakuljetti pojan Venäjältä Suomeen ... enempää en kommentoi.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #43

Mutta eikö Itsenäisyyspuolueen - jos jonkin - pitäisi puolustaa Suomen suvereniteettia?

Nyt Luoma turvautuu whataboutismiin kiertääkseen Suomeen kohdistetun törkeän suvereniteettiloukkauksen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44

Täytyy tuntea koko case, lisäksi tulee huomata, että Venäjällä ja Suomella on erilaiset lainsäädännöt koskien kyseisen tapauksen kulkua - kaikkiaan. Se tieto mikä on käytössä, ei ole tänne inhimillisesti ja yksityisyydellisesti tuotavissa. Sen verran voidaan puhua, että yleinen media on toiminut ohuella tietoudella.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #47

Eli "Itsenäisyys"puolueen edustaja Luoman mielestä ulkoinen valtio voi soveltaa Suomessa omaa lakiaan!

Todellista itsenäisyyttä!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #51

Ei. Muistathan kuinka suomalainen virkamies salakuljetti lapsen Venäjältä Suomeen ...

Laki kussakin maassa. Oletko perehtynyt tarkoin tämän nimenomaisen casen yksityiskohtiin?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #52

Luoma on kuin mato koukussa.

Lukijat ratkaiskoon mitä ja kenen intressiä Itsenäisyyspuolue ajaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #53

Mika, tulee tietää myös asiakokonaisuus, kansalliset mallit, kasvatusmetodit ja perinteet. Sinä et selvästikään tiedä asiakokonaisuutta tässä casessa. Tyhjän puhuminen ei ole kommentointia. Kannustan sinua löytämään lisätietoa, mitä on julkisesti saatavilla - sitäkin on enemmän kuin mitä sinulla kommenttiesi mukaan on käytettävissä. Korostan, että olen keskustellut henkilökohtaisesti henkilön kanssa, joka salakuljetti lapsen Venäjältä Suomeen ---

Ilkka Luoma
Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tv-uutisissa Putin lausahti, että "Suomi on hyvä naapurimaa", mutta kuvaruudussa - epäilemättä vahingossa - vilahtaneen ajatuskuplan mukaan "Suomi on hyväuskoinen alusmaa".

Joka tapauksessa: Trump sanoo arvostavansa Putinia, ja kun Putin ideoi tapaamista Suomeen, voiko USA:n presidentti kieltäytyä? Luulen, että suomalaiset PÖKRÄÄVÄT ONNESTA, jos palaveri toteutuu.

Nyt nuohooja huoltamaan Mäntyniemen kiuas, ja siivousfirma ripsumaan seitit saunan nurkista. Kohta kylvetään miesten vuorolla!

Ilkka Luoma

"Suomi on hyväuskoinen alusmaa Nato/USA' n sotakoneelle ..." - vrt. Nato - Isäntämaa pöytäkirja!

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/02/nato-isantam... -

OTE:

" ... 2.Tarkoitus

2.1. Tämän yhteisymmärryssopimuksen tarkoitus on sopia periaatteet ja menettelytavat toiminnallisten kohteiden perustamiseksi ja isäntämaatuen antamiseksi NATO-joukoille isäntämaassa, tai isäntämaan tukemana, NATOn sotilaallisten toimien aikana.

2.2. Tämä yhteisymmärryssopimus ja sen jatkodokumentit on tarkoitettu suunnittelun pohjaksi asianomaisille isäntämaan tahoille ja NATOn johdolle ennakoimaan isäntämaatukea erilaisille NATOn sotilaallisille toimille. Nämä tehtävät sisältävät toimet, joihin lähetettävät joukot ovat tiedossa, sekä ne, joihin joukot eivät vielä ole tiedossa. ... "

.

Ilkka Luoma

[19022017!]

Arktisen neuvoston puheenjohtajuus ---

" ... Onko meillä Suomesta riittävä osaaminen ja karismaattisuus puheenjohtajaksi – henkilönä?

Puheenjohtaja on aina johdattelija, jolla on tai tulisi olla kyky viedä asioita yhteishyväksynnällisesti eteenpäin. Nyt nämä oikeasti aidot ja kokonaisvaltaisuutta tavoittelevat päämäärät ovat siksi suuria ja vaikeita, että Suomessa tulisi miettiä tätä henkilökysymystä tarkasti. Kestääkö nykyinen hallitus tuonne puheenjohtajuuden alkuun vai hajoaako se? Miten käy Timo Soinin PS – puheenjohtajuuden?

Mikä olisi seuraava hallitus ja ennen kaikkea kuka olisi sen ulkoministeri tai ottaisiko presidenttimme Sauli Niinistö poikkeuksellisesti puheenjohtajuuden haltuunsa? Sauli mitä tähän ajatukseen sanoisit? |5 ... "

.

Tomi Vaalisto

Menee ohi otsikon, mutta olisi hienoa, että Kiina haluaisi jäsenyyden Arktisessa neuvostossa nykyisen tarkkailijan sijaan.

Kiinaa, jonka kasvihuonekaasujen päästöt ovat tämän vuosituhannen suurimmat, kiinnostaa arktinen alue, jolla he uskovat olevan suora vaikutus myös Kiinan ilmastoon, ympäristöön, maatalouteen, merenkulkuun ja kauppaan.

Kiinan ensimmäinen arktinen tutkimusasema Huippuvuorilla on edelleen käytössä vaikka Polar Research Institute of China (PRIC) avasi pari vuotta sitten Akureyriin Islantiin revontulien tutkimuskeskuksen. Kiinalaiset tietäen asemilla on myös sotilaallisia tavoitteita.

Ilkka Luoma

Hiilidioksidi kuuluu kasvihuonekaasuihin ja on pitkäkestoinen (50-200 vuotta!), joka siis vaikuttaa pitkään ilmakehässä - suurin kumulatiivinen päästäjä tältäkin osin USA ja varsinkin per asukas - vankimmat todisteet saadaan Suomen Ilmatieteenlaitokselta. Kun tutkii päästäjä vaikkapa vuodesta 1960 -ei jää epäselvää, mihin sormet osoittavat.

Kun lukee tämän - saa paljon uutta tietoa ja voi ymmärtää mitä merkitsee pitkäkestoisuus ja sen myötä kumuloituvuus!
~ http://www.ekofokus.com/2009/03/kasvihuoneilmioon-... -

.

On hyvä perehtyä pidempikestoisiin tilastoihin ja sen myötä todellisuuteen:

Koko setti ---
~ https://www.facebook.com/first.ilkka/media_set?set...

ja itse hiilidioksidi päästäjät per nenä---
~ https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015114790... -

...
Tämähän ei varsinaisesti kuulunut topicciin, mutta oli vastaus kommenttiin.

Tomi Vaalisto

Hiilen keskimääräinen kiertoaika luonnossa on viisi vuotta. Kannattaa muistaaa, että kasvit tarvitsevat hiilidioksidia fotosynteesiin eli yhteyttämiseen. Sitä siis pitää olla muttei liikaa. Hiilidioksidin pitoisuus on ollut suunnilleen 280 ppm:ää ennen teollistumista mutta nyt se on noussut 390 ppm:ään.

Luonto on aikojen alusta tuottanut tasan sen verran hiilidioksidia, jonka luonto on pystynyt kuluttamaan. Mutta nyt ihmiskunta on ryhtynyt voimakkaasti poistamaan sitä osaa luonnosta, joka käyttää hiilidioksidia ja samalla lisää hiilidioksidipäästöjä. On syntynyt kuilu liikatarjonnan ja kysynnän välillä, jolloin varastot kasvavat.

Yhteyttäessään kasvit sitovat hiilidioksidia ilmakehästä ja hiili vapautuu jälleen ilmakehään kasvisolujen ja eläinten hengityksessä tai kuolleitten eliöiden maatuessa. Suuria määriä hiilidioksidia liukenee vuosittain meriveden ylimpiin kerroksiin, mutta lähes yhtä paljon vapautuu meristä takaisin ilmakehään. Hiilen kiertokulku on niin nopeaa, että yksittäinen hiilidioksidimolekyyli viipyy ilmakehässä keskimäärin vain noin viisi vuotta. Valtaosa kasvipeitteen ja meren pintakerroksen sitomasta hiilidioksidista kuitenkin palautuu aikaa myöten takaisin ilmakehään.

Erään teorian mukaan valtamerien rooli hiilidioksiidin kierrossa on kaksijakoinen ja valtamerien viherkasvusto kasvaa aina ilmaston lämmetessä, mikä lisää merien CO2 nieluvaikutusta. Päinvastaisessa tilanteessa jäähtyvän kauden aikana valtamerien kasvillisuus hidastuu ja kuolleen kasvuston määrä kasvaa, jolloin meret taasen luovuttavat CO2 kaasuja.

Valtamerien ja maa-alueiden viherkasvuston vuorovaikutusta on tarkasteltava joidenkin satojen vuosien viiveellä. Tällöin kun edellinen kylmä kausi oli noin vuonna 1500 niin oltaisiin noin puolivälissä ja viileneminen alkaisi vuosituhannen puolivälissä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #45
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #46

Aiheesta on runsaasti julkaisuja ja kirjallisuutta. Detaljina voimme muistella, että tuhat vuotta sitten Grönlannissa viikingit harjoittivat maataloutta kun oli lämpimämpää.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #49

Asiantuntijataulukko kertoo 50-100 vuotta - hiilidioksidin säilyvyys.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #50

Kyse on CO2 ylijäämästä. Yksittäinen CO2 molekyyli voi jäädä ilmakehään pitkäksi tai lyhyeksi aikaa. Oleellista on keskiarvo.

"Luontainen" hiilen kierto sisältää nopeaa sykliä, kuten ruohon sekä lehtien kasvaminen, lahoaminen ja palaminen. Toisaalta se sisältää hitaampia syklejä kuten puiden sekä soiden kasvu ja vastaavasti metsä- ja turvepalot. Sitten on geologisessa skaalassa tapahtuvia ilmiöitä kuten hiilidioksidin sitoutuminen meriveden kalsiumiin ja toisaalta epätasainen palautuminen ilmakehään tulivuorenpurkauksissa.
Kivihiiltä ja öljyä voi polttaa jonkin verran ja hiilidioksidin ylijäämä imeytyy mereen ja biokehään. Ihmiskunta polttaa hiiltä kuitenkin niin paljon, että ylijäämää jää ilmakehään - tästä on kysymys. Sitä voisi verrata lihomiseen: kun suusta työntää enemmän sapuskaa sisään kuin kuluttaa niin "ylijäämä" jää vyötärölle.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #57

Kun katsoo näitä Suomen Ilmatieteenlaitoksen graafeja, ei jää mitään epäselvää, mistä nämä päästöt ovat lähtöisin - ja kun katsoo ammattilaisten laatiman tilaston viipymistä - niin huomaa kumuloituvuuden ikeen ilmastonmuutokseen ---

~ https://www.facebook.com/first.ilkka/media_set?set... -

ja

~ https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015114790... -

Lisäksi tämä ammattilaissivu, jossa Taulukko 2 kertoo kirkkaasti mistä on kysymys
~ http://www.ekofokus.com/2009/03/kasvihuoneilmioon-... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #58

Kyse on kokonaisuudesta.

Noita naamakirjan sivuja tuskin saan edes auki joten passaan ne. Ekofocuksen jutun kirjoittajana on "Kalle" ja hänen toisessa taulukossaan kerrotaan todellakin kasvihuonekaasujen "elinajasta ilmakehässä", mikä terminä on hyvin harvinainen ja väittäisin jopa virheellinen. Hiili sekä happi kun ovat ikuisia ja peruskemiaan kuuluu aineen häviämättömyyden laki, mikä tarkoittaa, että aine ei synny tyhjästä tai häviä mutta se voi muutetaan muotoaan.

Kyse on kiertonopeudesta.

Hyviä sivustoja on lukuisia.

NASAlla on hyvä sivusto, josta löytyy paljon tietoa: https://climate.nasa.gov/

Mielenkiintoinen sivusto https://www.skepticalscience.com/global-warming-sc...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61

Näyttää muut lukijat saavan auki, sieltä nimittäin löytyvät nuo Ilmatieteen laitoksen graafit hiilidioksidin päästäjistä - suurimmat maat - kokonaisvaltiona ja per asukas, ei jää kahta sanaa - USA kantaa suurimman vastuun kummassakin graafissa - graafi näyttää tilanteen vuodesta 1960 ... kun vielä ymmärtää hiilidioksidin viipymän - niin voi olla varma, että asian ymmärrys aukeaa tietämättömällekin.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #62

Sanotaan nyt sen verran että "ihmisperäisen" hiilidioksiidin viipymäaika ei ole sen kummosempi kuin luonnollisen hiilidioksiidinkaan.

Tässä on täyttä faktaa CO2:n "viipymisestä": http://icecap.us/images/uploads/Lifetime.jpg

Nyt menen nukkumaan - hyvää yötä!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #64

Nuo hiilidioksidin viipymäajat on esitetty kaikille lukijoille tuossa linkissä ja graafit taas Ilmatieteenlaitoksen esityksesta Tieteen päiviltä - jokainen lukutaitoinen huomaa ne - kunhan viitsii avata linkit :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #66

Kannattaa syventyä aiheeseen syvällisemmin, koska asia on hyvin moniulotteinen.

Jos tarkastellaan CO2:n kiertoaikaa ilmakehässä on vaikea määritellä mitään ajanjaksoa, koska on olemassa useita prosesseja, jotka poistavat hiilidioksidia ilmakehästä. Hiilinielujen lähellä kiertonopeus voi olla hyvinkin lyhyt kun taas CO2 liukeneminen mereen voi kestää 10-200 vuotta. Hitaissa prosesseissa hiilidioksidin liukeneminen ilmasta voi kestää jopa useita satoja tuhansia vuosia - esimerkiksi kemiallinen rapautuminen ja mineraalin muodostuminen
Tässä on NASAn sivuilta, käännä itse: "Instead of pinning an absolute value on the atmospheric lifetime of CO 2 , the 2007 report describes its gradual dissipation over time, saying, "About 50% of a CO 2 increase will be removed from the atmosphere within 30 years, and a further 30% will be removed within a few centuries. The remaining 20% may stay in the atmosphere for many thousands of years."

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #74

... linkit kertovat asiakohdan jo edellä täysin - moni lukija lähestynyt yv' nä ihmetellen venkoilijoita :-)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #76

Kyllä, tietoa on kaikki linkit huomioiden kovasti jaossa. Niiden sisäistäminen vaatii hyvää pohjatietoa ja ymmärrystä "lukijoilta" ;-)

Kaksi asiaa pitää vielä mainita: keinotekoisia hiilidioksidin keräimiä on jo käytössä https://www.technologyreview.com/s/531346/can-suck...

Toinen on UNCTADin raportti - se antaa hyvää perustietoa: http://unctad.org/en/PublicationsLibrary/ditcted20...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #83

Aikanaan Espoon Hanasaaressa pidettiin VTT vetoisesti hiilidioksidin talteenotosta jopa kaksipäiväinen kansainvälinen kutsuseminaari!

~ https://www.facebook.com/first.ilkka/media_set?set... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #86

En varmaan saa tuota auki, mutta viisi vuotta vanha VTTn raportti on osiltaan ajankontainen http://www.vtt.fi/inf/pdf/workingpapers/2011/W161.pdf

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #94

Muut lukijat saavat sen auki!

Ilkka Luoma

Kolmen presidentin tapaamista - ja varsinkin RU-CN ja Niinistö -yhdessä, tukee myös tämä projekti ---

" ... |* Suomesta kulkee valokaapeliyhteys vuokrattuna Venäjän ja Kiinan läpi, sen ollen vasteajaltaan tuon ajan nopein yhteys Suomesta Kiinaan ja se mahdollisti muun muassa tuotannonohjauksen Suomesta kiinalaisiin tehtaisiin. Nyt tuota yhteyttä halutaan ”omistaa” ja niinpä Koillisväylän pohjassa menevä merikaapeli voisi olla seuraava ”C Lion 2” – Koillisväylän arvellaan ”piakkoin” mullistavan tavaravirran Kiinasta Eurooppaan, sen ollessa lyhin meritie Pohjois-Eurooppaan. Koillisväylä olisi myös yksi kiinalaisten viidestä sormesta eurooppalaisille markkinoille. Koillisväylä on yksi syy siihen, miksi Venäjä vahvistaa Pohjoisen puolustusdoktriiniaan. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/05/nokia-hmd-li... -

...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomi halusi ETYK -kokouksen vuonna 1975, jotta Suomen puolueeton status tunnustettaisiin maailmalla.

Putin haluaa huippukokouksen Suomessa vuonna 2017, jotta Suomen puolueeton status tunnustettaisiin maailmalla.

Tuota puolueetonta statusta vain lähestyttiin vuonna 1975 eri suunnasta kuin 2017.

Juu, Putinilla on pelisilmää ...

Ilkka Luoma

Suomi oli itsenäisyytensä huipulla 1975, kun Kekkosen nuija kopsahti pöytään ETYK-kokouksen päätökseksi.

Nyt Putin puolestansa luo Suomelle roolia tänne Euroopan peräpohjolaan - idän ja lännen vedenjakajalle. Meidän tie on Pohjolan sveitsi - juuri se liittoutumaton valtio, joka on este Natolle edetä Venäjän tärkeimmille raja-alueille!

---

Tomi Vaalisto

1975 meillä oli kyllä sotilaallinen sopimus Neuvostoliiton kanssa, minkä vuoksi emme olleet puolueettomia. Neuvostoliittolaisten mielestä olimme erinomaisia liittolaisia, minkä vuoksi ilmavoimamme sai ensimmäisenä MIG21 hävittäjiä NL:ää lukuunottamatta 60-luvun alussa. Ei tuo "ele" pelkkää hyväntahtoisuutta ollut vaan Suomen ilmavoimien tehtävä olisi suojata Leningradin alue luoteen suunnasta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #59

Olimme niin puolueettomia, ettemme ottaneet venäläisten toivomusta täytäntöön pyydetystä yhteisestä sotilasharjoituksesta - Kekkonen: "Kiitos ei" -oli vastaus. Näin puolueettomia olimme.

Nyt USAF tuli Suomeen itse itsensä kutsuen - hävittäjineen Rissalaan lentämään taistelusotaharjoituslentoja kohti itää - suoraan Venäjä rajaa kohden. Näin tapahtui 2016.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #60

Muistellaanpa:
Suomen YYA-sopimus poikkesi monin tavoin Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan sosialististen kansandemokratioiden välisistä vastaavista sopimuksista. Sopimuksen ydinkohta ja velvoitteet kuuluivat seuraavasti:

”Siinä tapauksessa, että Suomi tai Neuvostoliitto Suomen alueen kautta joutuvat aseellisen hyökkäyksen kohteeksi Saksan tai muun sen kanssa liitossa olevan valtion taholta, Suomi uskollisena velvollisuuksilleen itsenäisenä valtiona tulee taistelemaan hyökkäyksen torjumiseksi. Suomi kohdistaa tällöin kaikki käytettävissään olevat voimat puolustamaan alueensa koskemattomuutta maalla, merellä ja ilmassa ja tekee sen Suomen rajojen sisäpuolella tämän sopimuksen määrittelemien velvoitustensa mukaisesti tarpeen vaatiessa Neuvostoliiton avustamana tai yhdessä sen kanssa. Yllämainituissa tapauksissa Neuvostoliitto antaa Suomelle tarpeen vaatimaa apua, jonka antamisesta Sopimuspuolet sopivat keskenään.”

Kyllä tuosta tekstistä selviää kenen joukossa seisottiin.

YYA-sopimus vakiinnutti Suomen poliittisen aseman ja sen välit Neuvostoliittoon. Sopimuksesta tuli monin tavoin myös rasite Suomelle, sillä se oli otettava aina huomioon uusia kansainvälisiä sopimuksia solmittaessa.

Nuo sotaharjoitukset ja niiden kutsut menevät protokollan mukaan. Ei tänne kutsumatta tulla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #63

Jopa ulkoministeri Timo Soini tunnusti, että USAF tuli itse itsensä kutsuen :)

...
"Ulkoministeri Soini vahvisti: Aloite amerikkalaishävittäjien vierailulle tuli Yhdysvalloista"
~ http://yle.fi/uutiset/3-8669098 -

.
"Puolustusvaliokunnan jäsen väittää: Yhdysvallat kutsui itse itsensä taisteluharjoitukseen
Markus Mustajärvi kertoo selvittäneensä itse, kuka esitti kutsun. Amerikkalaishävittäjät ovat tulossa toukokuussa Kuopion liepeille harjoitukseen. ..."
~ http://yle.fi/uutiset/3-8668583 -

.
" ... – Tuoreeltaan peräsimme puolustusvaliokunnassa tietoa sekä puolustusministeriltä, että upseereilta, kenelle, keneltä ja milloin laivuevierailusta tuli kutsu ja aloite. Emme saaneet mitään vastausta, joten jätimme siitä kirjallisen kysymyksen asianomaisen ministerin vastattavaksi, Mustajärvi sanoi. ... "
~ http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3502079-kuka... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #65

Kyllä siinä on käyty diplomaattinen protokolla läpi ennenkuin jenkkikoneet Rissalaan tulivat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #71

Sanahelinää.

Tuossa ylempänä on asianosaisten kommentteja ja valveutunut lukija kyllä huomaa sieltäkin sanahelinää :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #72

No mikä "virhe" tai "vääryys" em.asiassa olisi muka nyt sitten tapahtunut ja keneen tai mihin se on kohdistunut?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #75

Valveutuneet lukijat osasivat tehdä verrannon Neuvostoliiton ja USA' n toimista liittyen sotaharjoituksiin ja Suomen kykyyn antaa vastauksia. Verranto antaa selkeän vastauksen Suomen puolueettomuuskehityksestä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #75

Jokainen lukija ymmärtää, että itse itsensä kutsuen kertoo isännän munattomuudesta, sen sijaan Kekkosen aikoinaan napakka ilmoitus "Ei kiitos" kertoi suoraselkaisestä puolueettomuudesta ja vahvasta vaikuttamisen voimasta olla riippumaton suurvaltojen pyörittelystä. Soini oli rehellinen, kun ilmoitti, että USAF itse itsensä kutsuen tulivat!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #63

Tuohon lyhytesitykseen on nyt syytä asettaa nykypäivä vastineeksi:

Nato - isäntämaa pöytäkirja ---
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/02/nato-isantam... -

OTE:

" ... 2.Tarkoitus

2.1. Tämän yhteisymmärryssopimuksen tarkoitus on sopia periaatteet ja menettelytavat toiminnallisten kohteiden perustamiseksi ja isäntämaatuen antamiseksi NATO-joukoille isäntämaassa, tai isäntämaan tukemana, NATOn sotilaallisten toimien aikana.

2.2. Tämä yhteisymmärryssopimus ja sen jatkodokumentit on tarkoitettu suunnittelun pohjaksi asianomaisille isäntämaan tahoille ja NATOn johdolle ennakoimaan isäntämaatukea erilaisille NATOn sotilaallisille toimille. Nämä tehtävät sisältävät toimet, joihin lähetettävät joukot ovat tiedossa, sekä ne, joihin joukot eivät vielä ole tiedossa. ... "

Lukijat voivat nyt näin tehdä helposti verrantoa :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #70

Yleisellä tasolla sopimus luetaan ensimmäisestä kirjaimesta viimeiseen pisteeseen - tässä on UM:n tekemä käännös joskin se ainoa oikea on englanninkielinen alkuperäinen sopimus - sitä kohtaan ei ole kukaan hyökännyt.

https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/valio...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #77

Tässä UM käännös N-I pöytäkirjasta ---

" ... 2 kohta

TARKOITUS

2.1 Tämän pöytäkirjan tarkoituksena on luoda toimintaperiaatteet ja menettelyt tukikohtien perustamiseksi ja isäntämaatuen antamiseksi isäntämaassa oleville tai isäntämaan tukemille Naton joukoille Naton sotilaallisen toiminnan aikana.

2.2 Tämä pöytäkirja ja sen täytäntöönpanoasiakirjat on tarkoitettu perustaksi isäntämaan asianomaisen viranomaisen ja Naton komentajien suunnittelulle, jossa varaudutaan isäntämaatuen järjestelyihin Naton sotilaallisen toiminnan eri muotoja varten. Nämä toiminnot sisältävät sekä sellaiset operaatiot, joita varten joukot on jo määritetty, että sellaiset operaatiot, joita varten joukot on vielä määritettävä. ... "

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #79

Pöytäkirjassa on sivuja 14 ja nuo kohdat 2.1 ja 2.2 ovat sivun viisi keskellä. Sivun informaatiosta "leikkele" on noin 30% ja koko pöytäkirjan informaatiosta 2%.

Kun asiat nivoutuvat vielä toisiinsa niin on kyllä pitää toistaa perusasia: sopimus pitää lukea kokonaan alusta loppuun ja selvittää mihin se liittyy.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #82

Oleellista on ymmärtää lukemansa - Tuo kohta 2 TARKOITUS - kertoo asiasisällön tiiviisti muutamalla rivillä - lukutaitoiset ja lukemansa ymmärtäneet ovat oivaltaneet jo kauan sitten mitä tuo merkitsee - toki koko teksti on syytä lukea - se on saatavilla aiemmista kommenteista.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #88

Loistava huomio!

Esimerkiksi Erkki Tuomiojan lukutaitoa ja luetun ymmärtämistä tuskin kukaan kiistää...vai...?

"Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei pidä isäntämaasopimusta askeleena kohti Natoa. Sopimus ei velvoita kumpaakaan osapuolta antamaan tai vastaanottamaan apua tai joukkoja."

Lähde

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014082718607568_u...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #93

Ratkaiseva kysymys, johon ei kukaan ole antanut tyhjentävää vastausta - on tämä:

Kuka, ketkä, mikä - mitkä suorittavat Nato/USA taistelu- ja rynnäkköjoukkojen kutsun Suomeen, liittyen N-Isäntä pöytäkirjaan?

Ilkka Luoma

... Valtiot kunnioittavat toistensa lakeja. Emme puutu suvereenien valtioiden sisäisiin asioihin. Näyttää siltä, että poliitikkomme ovat jotain oppineet.

~ http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/niini... -

.

Ilkka Luoma

[HS][c-p]
" ... Presidenttien keskustelun juonsi yhdysvaltalaisen CNBC-kanavan ankkuri Geoff Cutmore. Hän tiedusteli Niinistön haluja isännöidä Putinin ja Trumpin tapaamista jo ennen näiden G20-huippukokoustapaamista, joka pidetään ensi heinäkuussa Saksassa.

Niinistö vastasi Suomen isännöivän tapaamista mielellään, jos Venäjän ja Yhdysvaltain johto ensin löytävät yhteistä tahtoa sopimusten tekoon.

”Isännöimme ilomielin, mutta tällaisissa huippukokouksissa pitää olla myös jotain sanottavaa”, Niinistö vastasi.

Trumpin astuttua virkaansa Venäjän ja Yhdysvaltain huippukokouspaikaksi on veikkailtu innokkaimmin Sloveniaa.

”Mikset kysynyt minulta mitään”, Islannin presidentti Jóhannesson tivasi Cutmorelta. ”Reykjavikissäkin on järjestetty merkittäviä huippukokouksia.” ... "

~ http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005149061.html -

.

Ilkka Luoma

Tästäkin ketjusta syntyi hieno läpileikkaus suomalaiseen US Puheenvuoro kommentointitaitoon ;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pukataan nyt vielä aiempana mainitun ETYK:n muistoksi Ahti Karjalaisen legendaarinen ykkösvaiheen avajaispuhe vuodelta 1972, jonka jälkeen keksittiin jo klassiseksi muodostunut "tankero" -käsite:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/11/11/ahti-karja...

Ilkka Luoma

Ahti jäi tohtorina ikävästi valtapelin ja Urkin väliin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja kyllä siinä viinallakin oli osuutensa ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #91

moni muukin poliitikko on kaatunut kuningas alkoholiin!

Ilkka Luoma

Kruunataan erinomaiseksi paisunut kommentointiketju presidenttimme haastattelulla topicin aiheesta ---

"Katso suora lähetys 12.25: Niinistö kertoo tapaamisestaan Putinin kanssa ... "
~ http://yle.fi/uutiset/3-9540205 -

[Yle][c-p]

.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ettei vaan kävisi taas niin, että jos tuo tapaaminen joskus Suomessa järjestyy niin se osoittautuu itäriistovallan onnistuneeksi vedätykseksi jossa sinisilmäistä ja huomionkipeää ja yya-kiitoksia janoavaa Suomea jälleen nöyryytetään velvoittamalla se tekemään palveluksia putinistihallinnolle lännen ja EU:n yhtenäistä ihmisyyslinjaa vastaan. Suomi-Venäjä-seuran johto on ollut näissä arktisen neuvoston ja foorumin ja ulottuvuuden asioissa hyvissä ajoin ennen eilistä sanahelinäjuhlaakin briiffaamassa suomettuneisuuslinjaa Pressanlinnaa myöden - ks. Nostaako Sauli Niinistö jäätyneen kissan pöydälle Arkangelissa? http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234487-n...

Ilkka Luoma

AN - Arktisen neuvoston kokonaissuunnitelmiin liittyy paljon muutakin - ei ole sattumaa, että Kiinan presidentti tulee juuri nyt ensi viikolla Suomeen - joka vierailuna on erityisen harvinaista - tähän palaamme myöhemmin! ;)

Ilkka Luoma

... HS on nyt myös oivaltanut, että Suomi on idän ja lännen vedenjakajalla. Suomen historia kumpuaa molemmista ilmansuunnista - genetiikka enemmän idästä. Suomi on erinomainen Pohjolan Sveitsi ja natottomana täysin poikkeavassa asemassa - pisimmällä maarajalla kiinni Venäjän tärkeimmän sotilasalueen vierustassa. Tämän kaiken kansakuntamme suuri enemmistö ymmärtää hyvin.

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005152917.html -

.

Ilkka Luoma

Nyt tipahtelee ennakoituja uusia arkistolähteitä - Venäjältä, tässä linkki sellaiseen, taustaksi nykyvenäläisyyden arvioimiseksi - saamme vielä paljon uutta avaamattomista Stalin - Kagano-luokan arkistoista, joita ei ole lännessä ennen nähty, vain saatu esimakua tulevalle ;)

.
... Ennakoitu arkistotieto valuu hiljalleen Suomeenkin. Pitää olla väylät kunnossa itänaapuriin. Uutta tietoa on odotettavissa vielä - arvoituksellisesti ehkä 4.1.2018. Palaamme tähän vielä vähän myöhemmin.

~ http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005154571.html -

.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset