Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kulutamme, säästämme ja jälleen kulutamme - näyttötalous

HS koosti yhteen taloustieteilijöitä arvioimaan taloudessa ja tulontasauksessa tehtyjä virheitä. Kokoomusjohtaja sivuutti vauhdikkaasti ja kohtalokkaasti jo jouluna 2007 varoituksen signaalit. Nuo varoitukset toteutuivat kirjaimellisesti.

Kataisen verovähennykset ovat lisänneet erityisesti työssä olevien korkeapalkkaisten (Kokoomuksen kannattajat) ostovoimaa, mutta rahat ovatkin suurelta osin viety sijoituksiin ja pankkeihin - ei kulutukseen.

Suomi jakaantuu kiihtyvästi kahteen leiriin - työttömyys kasvaa ja ostovoima hiipuu, ja samalla ihmiset väsyvät jo muutoinkin ympäristövastuullisesti kulutuksen kasvumantraan.

Onko Suomelle varaa pitää valtiovarainministerinä Jyrki Kataisesta? --- mitä tapahtuikaan jouluna 2007 ...

(23122007 --- Eduskunnassa valtiovarainministeri antoi puutarhurin ohjeita kuinka vaalitaan kasvua, kysynnän kukintaa ja markkinoiden lannoitusta - Katainen asialla)

[ ... Suomen Pankki julkaisee juuri ennen Joulua erikoisnumeron talouden indikaattoreista - mukana on stressimittaria, kotitalouksien ylivelkaantumista ja kansantalouden pyörintää - mennäänkö yli- vai alikierroksilla ... Euro&Talous - rahoitusjärjestelmän vakaus, erikoisnumero 2007 ... ]

Suomen Pankki julkaisi poikkeuksellisesti varoituksen sanat kotoa ja maailmalta. USA:n asuntoroskalainat, ylivelkaantuneet suomalaiskodit, pienenevä vientiylijäämä ja työllisyyden hiljalleen romahdus bulkkituotannon siirtyessä kehittyviin uusiin halpatyövoiman maihin keskelle jättiläismarkkinoita - vaikka Suomessa nyt puhutaan jo työvoimapulasta!

Yllättäen suomalaisista kotitalouksista on täysin ilman velkaa 43%. Hälyttävää on se, että viidennes kotitalouksista kantaa 80% koko velkataakasta. Tutkimusten mukaan tuossa viidenneksessä on paljon paremmin toimeentulevia, siis hyväpalkkaisia kansalaisia. Meitä suorastaan opetetaan ottamaan lainaa.
 

Palkkamaltti nosti Suomen viennin historiallisiin ennätyksiin
Suomi on nostanut palkkamaltilla historiansa suurimmat vaihtotaseylijäämät [2003: 10% BKT:sta]. Suomalainen insinöörityö on mennyt hyvin kaupaksi. Osaamista on riittänyt ja kysyntääkin toistaiseksi. Käyrä on kuitenkin selvä - ylijäämä laskee koko ajan [2006: 5% BKT:sta]. Tänä syksynä nostimme palkkamme uudelle tasolle. Seuraavaksi nousevat hinnat, ja sitten laskevat velkamme vakuudet - siis asuntojen arvot. Katto tuli vastaan.

Kuluttaa voi määränsä - nyt valtaa hengenahdistus. Kotiin ei mahdu enää tavaraa, esineitä, krääsää, laitteita ja sähköä kuluttavia helpokehyödykkeitä vailla todellista hyötykäyttöä. Ihminen on kuluttamassa maapallonsa loppuun. Jännityksellä odotetaan onko Lapissakin ennätysjoulu - Joulu lämpöaalloilla - onpahan porojenkin helpompi kaivella jäkälänsä, ... ellei jääpeite yllätä.
 

Suomen Pankki antoi varoituksen sanat
Suomen Pankki yllätti julkaisemalla markkinatalouspankkien stressimittarit. Käyrät ovat mielenkiintoisia - 1992 pankit olivat lähimpänä konkurssiaan [lukuarvo 0,7], nyt ennustekäyrä lähenee noita "stressantuneita" lukuja [4] - vielä vuonna 2005 se oli 6.

Korot nousevat, haetaan lyhennysvapaita ja neuvotellaan nousevissa koroissa. Mikäli asuntojen tasearvo laskee voimakkaasti, veloilta katoaa vakuusarvoa ja vaje on täytettävä jostain. Pitääkö peliin ottaa jo etukäteen muhivat ennätysperinnöt?
 

Pelastavatko ennätyssuuret perinnöt?

Suomalaiset ovat saaneet jo näitä ennätysperintöjä. Valtio poistaa edukseen perintöverot, koska noilla perinnöillä osa kansalaisista selviää velkakuopastaan, kun vakuusvajetta ei voida muualta täyttää ja näyttötalouskulutustakin pitäisi jatkaa.

Seuraava sukupolvi saakin sitten vielä suuremmat perinnöt. Hyvä näin, sillä valtio ei jaksa huolehtia huomisen hyvinvointilaskusta - joudumme siihen kuuluisaan "omaan otsaan tuulee" -puhuriin.

Kilpailukyky on vientiriippuvaiselle Suomelle hyvinvoinnin lähtökohta. Palkkamaltti takasi kilpailukyvyn - nyt ulosmittasimme tuon tupo-konsensuksen. Ruotsissa EY-tuomioistuin hylkäsi Ruotsin LU:n [SAK:n vastine] valituksen latvialaisten hyväksymättömästä työehtosopimuskäytännöstä - se merkitsee, että nyt EU-alueella saa tehdä työtä toisen maan jollekkin edullisemmalla työehtosopimuksilla.

Palkat tulevat alenemaan
EY:n innoittamana palkat tulevat laskemaan, koska verestä työvoimaa saapuu mm. Puolasta, Latviasta ja Liettuasta. Saattaa kuulostaa kornilta, mutta tuo EY-tuomioistuinpäätös voi pelastaa ylivauraat ja ylipalkkaiset Pohjoismaat kiihtyvästä kustannuskilpailupaineesta. Palkkamme lähtevät laskuun - entä kuinka käy ylihintaisten asuntojemme velat; lyhennykset ja korot. ei hätää - perinnöt tulevat apuun ja hätiin

Olisi muistettava, että asunnoissa muhiin ylihintakriisi - perinnöt ovat suurelta osin asuntoja, mökkejä , tontteja ja halpenevia autoja. Saattaa olla, että perintöjen reaaliarvo ei olekkaan viiden vuoden päästä tämänpäiväinen.

Perinnöillä ei järjestelläkkään ylisuurien lainojemme vakuuksia, vaan jää vaje. Asuntokierre onkin näin valmis heidän kohdalta joilla on liian suuret asunnot, velat ja niiden hoitokulut.

.
Vastuullinen kulutuskäyttäytyminen heräämisen aamussa?
Markkinatalouslaki on mielenkiintoinen asia - se vaatii aina ostajan - entä kun kansakunta huomaa, että ylikulutus tuhoaa vauhdilla ympäristöä ja vetää "liinat kiinni" - ei olekkaan riittävää kysyntää, jälleen talouskierre alas on valmis.

Suomen Pankki otti talousinformaatiovastuun käsiinsä ja kirjoitti julkisen salaisuuden esille suurella ammattitaidolla, luvut, ennusteet ja perustelut ovat huolella laaditut - Suomi on aloittamassa laskukierteen. Varoitus on annettu.

Aikoinaan edellisen laman valtiovarainministeri loikkasi sopivasti Brysseliin ja palasi viisaampana ja kokeneempana varoittamaan nyt siitä, mikä jäi 1980-90 lukujen taitteessa tekemättä. Katainen on yrittänyt varoittaa...

Kts. lainaukset: --- Euro&Talous 3-2007 ja erikoisnumero 2007. http://www.suomenpankki.fi Korkeatasoiset lehdet voi tilata Suomen Pankista: publications@bof.fi

Ilkka Luoma
KESKUSTELU --- TIEDE [25154]

-

Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-
(kuvia saa käyttää vapaasti kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma, 02.lokakuuta 2007)

Kuva 1
--- http://www.panoramio.com/photo/6554533 ---

Teksti
Kansalaiset ovat heränneet huomaamaan ympäristön tilan vaikutukset myös omaan hyvinvointiin. Luontorenesanssi saattaa intohimoistaa "kuluttamattomuuden" aikakauden - hylkäämme näyttötalouden ja valitsemme ympäristöllisen huomioimistalouden.

Kuva 2
--- http://www.panoramio.com/photo/6554560 ---

Teksti
Erkki Liikanen, ent. Brysselin komissaari palasi Suomeen Suomen Pankkiin varoittamaan ja neuvomaan mihin liiallinen kulutus johtaa. Kuinka oli silloin kun herra Liikanen oli meillä valtiovarainministerinä?

Kuva 3
--- http://www.panoramio.com/photo/6554580 ---

Teksti
Tavallinen veronmaksaja katselee upeasti entisöityä Suomen Pankkia - mitä tämä laitos tekee huomenna? Suomen Pankki voisi olla kansalaisten oma pankki hillitsemässä yritystoimintaa harjoittavien pankkien "villiä" menoa. Uudessa talousajattelussa korko saattaa kokea yllättävän loppukeskustelun.

Kuva 4
--- http://www.panoramio.com/photo/6554602 ---

Teksti
Suomen Pankissa oli 2. lokakuuta 2007 avoimien ovien päivä tavallisille kansalaisille. Rakennus oli komea, mutta mitä muuta se tekee huomenna kun ottaa vastaan vanhoja markkoja ...? No, neuvojapa tietenkin - kansalaisten omasta kansantaloutta vaalivasta pankista..

Kuva 5
--- http://www.panoramio.com/photo/6554636 ---

Teksti
Tukinuittoa, rehellistä käsityötä, kulutus oli kohdallaan, tukkijätkät olivat harvemmin ylen syöneitä - he kuluttivat aidosti, siis kaloreita. Henkisyys lähtee fyysisyydestä. Suomi rikastui metsästä, terva, sahat, vaneri ja paperi, ... entä huomenna kun suuria paperikoneita siirretään Kiinaan? Kuinka käy huomisen suomalaisen rock´roll? Lasimaalaus Suomen Pankissa.

Kuva 6
--- http://www.panoramio.com/photo/6554652 ---

Teksti
Suomen Pankin pääaula - upeaa entisöintiä. Nyt Suomella menee lujaa, ainakin näyttötaloudessa, jossa oravana juoksemme pyörässä, jonka laakerit ovat jo öljystä kuivat. Valoa on, mutta silti täytyy kysyä, onko kulutusjuhlatunnelin päässä valoa? Valaistu ymmärryksen tie johtaa ympäristöön, joka ruokkii kaikki tavallansa ja tasapuolisesti eläinkunnan kilpailulakien mukaisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Talousmies (nimimerkki)

Ilkka Luoma on onnistunut ennustamaan jo jouluna 2007 tämän päivän tapahtumat. Löysin tuon kirjoituksen netistä ja tarkastelin kirjoitusajankohtia ja ne täsmäsivät tarkoin.

Luoma oli hoksannut kiinnittää huomiota Suomen Pankkiin, sieltä voi muuten tilata ilmaiseksi julkaisun, joka ilmestyy neljästi vuodessa ja kuvaa tarkasti talouden kehitystä Suomessa ja maailmalla. Luoman ennuste perustui pitkälti SP:n ennustuksiin ja niiden kuin ulkoisten tietojen yhdistelyyn sekä niistä päättelyyn, näin tulkitsisin.

Lauri Miettinen (nimimerkki)

Miksi tuosta Kataisen uutissammakosta puhutaan niin vähän, siis lausuntoa Suomen ohi menevästä talouskriisistä. Katainen markkinoi tuon hänelle itselleen ongelmia tuottavan höläytyksen juuri jouluna 2007, jolloin, kuten Luoma toteaa Suomen Pankki antoi aiheellisen varoituksensa. Olisko yliolkaisuuteen syynä Liikanen, joka pötki pakoon Brysseliin viime laman jaloista ja onhan Eki demari.

Ilkka Luoma

2#
Kyllä Kataisen "uutissammakosta" on puhuttu, mutta Kokoomus ja kokoomuslaiset koettavat kaikin keinoin estää sen laajemman käsittelyn. Onnettoman lausunnon osalta on kuultu myös monelaista selittelyä, mutta Suomen Pankin varoitus oli tuolloin yksiselitteisen selkeä.

Lauri Miettinen (nimimerkki)

Kataisen uutissammakko tuotti Googlesta 8 osumaa :-)

http://www.google.fi/search?hl=fi&rlz=1C1GGGE_fiFI...

Groiss (nimimerkki)

Terävä kirjoitus, joka todistaa kiistattomasti valtiovarainministeriön ja hallituksen tekemät virheet. Huomaako Katainen itse tehdyt virhepäätökset?

Ilkka Luoma

Kataisen virheet (tai neuvonantajien virheet) ovat huomattu jo muuallakin, listaus romahti, mutta kysymys kuuluu, mistä johtui viime vuotinen 1. sija?

Jukka-Pekka Vasara

No perinnöt kun ovat niin erilaisia, useimmat saavat muutaman tonnin jolla katetaan hädintuskin siirtolava vuokrakämpän pihaan jätemaksuineen ja sen vanhuksen hautauskulut.. Toinen porukka taasen saa sitten varrota sitä perintöä, jos ikäeroa omien vanhempien kanssa on samat 20 vuotta niin kuin esim. mulla niin korkeintaan mun lasten lasten asuntoja niillä maksetaan :D Ei löydy siis apuja monillekaan ylisuuria lainoja ottaneille..

Ilkka Luoma

7#
Joka tapauksessa Suomessa on jaossa markkina-arvoltaan (vieläkin) suuremmat kokonaisperinnöt kuin koskaan aiemmin ja perinnön saajien määrä vielä vähenee!

huttunen ari (nimimerkki)

Kasvutalouden ja ostovoimasuuntaaja Kataisen kannatuksellinen alamäki on alkanut ja siinä samassa Kokoomuksen.

Toimituksen poiminnat