Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Ruokaa pellosta suoraan pöytään – ilman välikäsiä

  • Espan puita - kaadetaan, ei kaadeta kerrallaan tai siten reunimmaiset kerta rysäyksellä.
    Espan puita - kaadetaan, ei kaadeta kerrallaan tai siten reunimmaiset kerta rysäyksellä.
  • Jäänne miljoonien vuosien takaa - on jo liki varmaa, että sillä ja meillä on yhteinen alku ...
    Jäänne miljoonien vuosien takaa - on jo liki varmaa, että sillä ja meillä on yhteinen alku ...
  • Luonnon monimuotoisuuta voi nähdä toistaiseksi vielä usein, kun pitää silmänsä auki ... tässäkin kymmeniä lajeja!
    Luonnon monimuotoisuuta voi nähdä toistaiseksi vielä usein, kun pitää silmänsä auki ... tässäkin kymmeniä lajeja!

Tulevaisuus- ja köyhyystutkija Maria Ohisalo |1 esitti tämän yllättävän tosiasian, joka on vallinnut luonnossa eli meitäkin elättävässä biosfäärissä jo satoja miljoonia vuosia. Ruokaa suoraan kasvualustalta – maataloudesta suoralogistiikkana kotitalouspöytään – niin.

|1 ~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tulevaisuuden-tutkija-ruoka-suoraan-tiloilta-kotiin-hinta-alenee-ja-koyhakin-syo-tervellisesti/6499856 -

 

Kommentti linkinalaisjuttuun ---

”... Merkittävämpää on miettiä biosfäärin ravinnon tuotantokykyä muuttuvassa ilmastossa, ympäristössä ja populaatiomme kasvussa. Toinen oleellinen tekijä on ravinnollisten tottumustemme muutokset ostovoiman parantuessa ja huonontuessa eli tuloerojen kasvaessa. 

Biosfääri on harmoninen kokonaisuus, jossa lajistollisten biomassasuhteiden verkosto ylläpitää evoluution ohjaamana geneettistä jatkumoa, joka voidaan kutsua "kuolemattomuudeksi". 

Onko Maan kohtalo lopulta superkasvihuoneellinen Venus, vai vetensä lopulta "menettänyt" Mars, kummassakaan ei biosfääriä enää ole ... ? ...” -allekirjoittanut.

 

Samaan aikaan yksityiset haluavat suojella metsiä – tavallisiakin

HS, tiistaina 11.7. kirjoitti yksityisestä ihmisestä, jonka piti (halusi) rikastua talousmetsällään, mutta päätyikin luonnonsuojelemaan oman metsänsä tehotalouden ja matsänkaadon ulottumattomiin – valtio maksaa tästä nautinnosta, jopa rahaa – toki budjetin raameissa.

” … ... Suomessa kasvavan biomassan määrä kasvaa mukavasti heinäkuussa sen ollen merkittävä hiilidioksidin sitoja. Puuta ei kannata jalostaa kertakäyttöiseksi |2- vaan kestävästi, vaikkapa puutaloiksi. … ” -kts. Kuva 2.

|2 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/printtimedian-kuolema.html -

 

Kaupunkilainen itkee Helsingin Esplanaadin puita – ne kaadetaan, aika on täynnä!

” … ... "On kuin elävä olento", puu on biosfäärin näkökulmasta yhtä elävä, lisääntyvä ja biomassojen vuorovaikutuksessa kuin mikä tahansa muu evoluution ohjaama genetiikkaa sisältävä organismi. Edelleen biologian näkökulmasta puu ei eroa mistään muustakaan elokelpoisesta biomassasta. 

Puu kuuluu kasvikuntaan, jonka elonkaari on huomattavasti pidempi kuin eläinkunnan. Kasvit mahdollistivat eläimet. Voidaan jopa sanoa, että perinnöllisyys hamaan alkuun on lopulta yhteinen. Mikä ohjaamaan tätä kokonaisuutta, jota voimme kutsua muodikkaasti elämän monimuotoisuudeksi – biodiversiteetiksi. ...”

Ylläoleva on kommentti tähän mediatekstiin ~ https://yle.fi/uutiset/3-9714400 -

 

Miten puu, ravinto ja kuolemattomuus liittyvät yhteen?

Helposti. Puu on osa biosfääriä, kuten me ihmisetkin ja kaikki muu, jota kutsutaan biologiaksi. Kuolemattomuus on taas käsite |3, jolla ei ole alkua eikä loppua. Biosfäärillä on alku ja sillä tulee olemaan loppu – mutta välissä on hemmetin pitkä aikamatka, tosi pitkä -ja siinä tuo kuolemattomuus liikkuu – polvesta toiseen, valissä evoluution elämän liimana, joka korjaa, paikkaa ja välillä poistaa. 

Tiedon kantajana on siittiö ja munasolu, jatkumo kaukaisuudesta – niin ihmisellä kuin vastineensa vaahteralla tai valaalla. Elämä on jatkumo, jossa on kuolemattomuuden periaate – silti oli alku ja tulee olemaan loppu!

|3 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/saikeista-haivahdys-kuolemattomuutta.html -

 

Kuva 2 ~ LINK -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

 

US | VU | T | BL | BL | FB | FB | BLOG 147644

 

DOC Ravinnon_tie_lyhenee_11072017.doc – OpenOffice Writer

PVM 11072017

 

|389_3427|

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Ilkka Luoma

[2012]
" ... [ ... kasvutalouden kulutushokemasta erkaantunut ihminen luontokävelyllään ihmetteli suuresti maanpinnan eloperäisen kerroksen paksuutta - kuinka ohut se onkaan, vain keskimäärin 5-15 senttimetriä. 99,8 prosenttia esiintymisajastaan kaltaisemme homo sapiens on luontaisesti hyödyntänyt ja itsensä hyödynnökseen antanut eliölaji, joka on syntynyt, kasvanut ja maatunut biokierrossa, jossa biosfääri antaa kaiken elämän - auringonvalon energiaa käyttäen ... ]

Ihminen purskautti 200 vuodessa luonnon biosfäärin 20 miljoonan tuotosvuoden varastoituneet hiilidioksidit 3] maaperästä, näin kauan meni biosfääriltä aikaa muodostaa lämmitykseen ja liikkumisen energiaan käyttämämme hiilivetyvarat (öljy, kivihiili ja maakaasu - alkujaan biomassapohjaisia). Vieläkin kinastelemme miksi kokonaisuutena maapallon ilmakehä lämpenee 4]. Nyt olemme oivaltaneet kestävän kehityksen ja biomassojen täyshyödynnöksen. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2012/04/elonkeha-jat... -
.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Eiköhän S-Mafia ja K-Mafia tee kaikkensan sen eteen ettei näin pääse käymään. Helppoahan se on estää kuin poliitikot rahaa heiltä tykkäävät vastaanottaa.

Ilkka Luoma

Välikädellisen liiketoiminnan arvo on työllistävyydessä - siksi ravinnon hinta nousee niin voimakkaasti maalta keittiönpöytään ... voittoakin pitää joka raosta ammentaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomalaisessa ruuan hinnassa veron osuus on n. 50 % ja sääntely samalla varmasti Euroopan ankarinta.

Ilkka Luoma

Ruoan arvonlisävero voitaisiin pudottaa viiteen prosenttiin. Mistä vastaavat valtion menosäästöt tai lisäverot?

Ilkka Luoma

... Tässä on lopulta kulman kautta kysymys paljon vakavammasta tavasta tuhota kiistämätöntä metsien välttämättömyyttä koko jatkuvassa biokierrossa olevalle biosfäärille, jolle metsien käyttö poltettavaksi biopolttoaineeksi, lähinnä liikenteellemme on liki ympäristörikos. Annetaan metsien kasvaa, hakataan sitä kestäviksi puutaloiksi ja muiksi puurakenteiksi, joilla on pitkän hiilivarastoinnin periaate. Lopulta sähköautot valtaavat alaa biodieseleiltä. Metsä on Suomen luonnonrikkaus ja tänään metsiemme biomassa on paljon pienempi kuin viimeisen 1000 vuoden keskiarvo! Metsien merkitys on paljolti tuntematon biosfäärin biomassojen keskinäisvaikutuksessa - vaikuttaen jopa ravintokiertoihin, siis lopulta meidän ihmisten ruokatuotantoon asti!?

~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suome... -
.

Ilkka Luoma

Edelleen topicciin nähden:

... Tässäkin todellinen ongelma lakaistaan turpeen alle piiloon. Metsiä ei tule hakata liikennepolttoaineiksi; sähköauto ei tarvitse biodieseliä eikä biobensaa, vaan sähköä. Metsien yletön hakkuu biopolttoaineeksi, selluksi ja jopa paperiksi on lähes ympäristörikos. Tehdään enemmän puutaloja! Miten muuten tuo sähkö pitäisi tuottaa? Ydinvoimalla?

~ http://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomi-luottaa-vi... -
.

Ilkka Luoma

[2013]
" ...
Biomassa on ainoa elämää luova tekijä maapallollamme

(Emme tarkoituksella nyt syvenny syvänmeren savuttajiin, joissa syntyy myöskin elämää – hieman eri tavoin kuin omamme on syntynyt – ollen kuitenkin syyseuraussuhteissa maapallomme syntyyn yhteyksissä – radikaali heitto tähän on esittää vetovoiman olevan todellinen lisääntyvän elämän tekijä ...)

Arvellaan ensimmäisten (solu)jakaantumisten syntyneen syanobakteereista – näin ollen ne/ he olisivat hyvin kaukaisia ”esi-isiämme”. Joka tapauksessa kukin meistä, jotka lukevat tätäkin – ovat lähtöisin katkeamattomana geenisiirtovirtana noista alkueliöistä – tai sitten ”avaruushaikara toi meidät vierailta planeetoilta”.

[youtube _Taivaalta katsova silmä ~ http://youtu.be/B185_JP5lq8 – Alan Parsons Project – Eye in the Sky … ]

Tänään kasvu on luonnossa, siis biosfäärissä –

elokerroksessa kontrolloitua, ja olisi erityisen kontrolloitua, ellei meidän liike-elämä ja näyttö- kuin vertailutaloutemme kiihdyttäisi kasvua tarpeillemme, joilla osoitamme kykyisyyttämme (=markkinointia). Me yksinkertaisesti syömme muun biosfäärin ”riisikupilta”, samoin kuin läntisen markkinatalouskehityksen siemenetkin on paljolti ammennettu nykyisistä kehitysmaaresursseista.

Meille huudetaan kasvua, jopa kasvulle kasvua ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/11/on-vain-hiil... - [147808]
.

Ilkka Luoma

Ravintoa enemmän, väestö kasvaa. Siis lisää hiilidioksidia. Eipä hätäillä. Nythän ihmiskunta haluaa polttaa biomassaa liike-energiakseen, jotta kuluisi vähemmän fossiilisia energioita, jotka taas lisäävät hiilidioksidin määrää.

Biomassan x] lisääntyvä poltto on lopulta vastoin kaikkia evoluution "sääntöjä", vaikka rajuja metsäpaloja on ollut jo vuosimiljoonien ajan. Emme tunne meitä elättävän biosfäärin biomassojen keskinäisiä suhteita, joilla on vahva merkitys elollisuuden monipuolisuuteen eli biodiversiteetin asteeseen.

Näin kirjoittelimme vuonna 2011 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2011/01/lisaa-hiilid... -
.

Ilkka Luoma

Topic kerrannainen ---

... Elävän metsä kaato biopolttoaineiksi on liki ympäristörikos, kuten sellunkin keitto kertakäyttöpahvilaatikoiksi! Huominen on sähköautojen, ehkä vetymoottorien. On kysymys väliajasta, silti metsä tulee varata hyvin hallitusti ja biomassasuhdetutkitusti pitkäkestoiseen puurakentamiseen ja puurakenteisiin. Entä sähköautot? Ydinvoimaa väliajaksi? Kunnes suora aurinkoenergia + siihen liittyvä akkuvarastointitekniikka lyö itsensä läpi.

~ http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/kaidin-m... -

.

Ilkka Luoma

Ote: " ... Ihminen evaluoi itsensä apuvälineidensä kautta massiivisen ympäristötuhon rajalle. Se ei varmaankaan ole jäänyt huomaamatta eliökunnan tasapainoaistimuksissa. Voisimme odottaa luomakunnan vastaiskua - ilman rankaisua, ilman kostoa - ainoastaan paluuna tavoiteltuun tasapainoon. Kaikella on aikansa, ja kaikella on loppunsa. Vain kierto on varmaa".

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2012/01/evoluutio-on... -

...
sunnuntaina, toukokuuta 26, 2013
Evoluutiolla on sittenkin tiukka kuri?

Vallitseva käsitys evoluutiosta on se, että se vain hakee täyttä sopivuutta ja sopeumaa vallitsevaan elin- ja olotilaan. Tämä on liian helppo ratkaisu järjestelmälle, joka on tuotekehittänyt itseään pari miljardia [?] vuotta. Kaikkihan alkoi siitä ensimmäisestä orgaanisen kemian yhdisteestä, jossa jokin huomasi ”kuolemattomuuden pääpyrkimykseksi”.

Kaltaisemme elämä perustuu hiileen C *], veteen ja happeen sekä joukkoon alkuaineita, joita on pakko olla ”sitomassa henkeä yhdeksi kokonaisuudeksi – yksilöksi, joka on osa täyttä harmoniaa ristiriitoineen ja kilpailuineen”.

*] Orgaaninen kemia C ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Orgaaninen_kemia ---

Ihmisen biomassa on häviävän pieni verrattuna muuhun biosfääriin – olemme ehkä sadasosa promillea siitä massiivisesta elonkehästä, jossa jyllää meille lopulta tuntematon voima nimeltä evoluutio. Evoluutio ”rankaisee ja palkitsee”.

Evoluutiolla ei ole adjektiiveja eikä inhimillisyyttä [?] – ne ovat ihmiskeksintöjä

Evoluutiolla ei ole tunteita1], on vain käsky jostain tehdä jotain. Me emme viime kädessä ymmärrä mikä on tuo tehtävä ja mikä on päämäärä. Ehkei päämäärää ole, on vain tasapainotilan hallinta kulloisessakin elintilassa – ja tämä meidän elintila on yksiselitteisesti maapallo, jossa vallitsee lajikirjo, jonka lähtökohta oli pienin yhteinen jaettava.

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/evoluutiolla... -alta.
.

Ilkka Luoma

Syntyi jälleen erinomainen kommenttiketju. Evoluutio herättää vielä paljon erilaista keskustelua, koska asiantuntijatkaan eivät ole yksimielisiä sen tavasta toimia - puhumattakaan sen tehtävistä!

Biomassasuhteiden laskentakaavoihin ja syy-seuraussuhteisiin palaamme vielä myöhemmin, useaan otteeseen, siksi laajaa siihen liittyvä ennakkoluuloton tutkimus on.

Ilkka Luoma

Hieno asiatuntijaraportti ---

... Metsäalan asiantuntijat puhuvat. Nyt saamme tästä tietoa, joka on hyvä myös omaksua, sillä rajat ovat tulleet vastaan! Kestävät puurakenteet, ei sellua, eikä biopolttoaineita. Tuntuuko kornilta, kun sanomme - sähköautot, kehittyneet akut, parantuva hyötysuhde, aurinkoenergia ja väliajalle ydinenergiaa. Metsän hakkuu liikenne-energiaksi on ympäristöpommi ja (miltei) ympäristörikos.

~ http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201707142200264152... -
.

Ilkka Luoma

... Tänä päivänä keskimääräinen perhe käyttää ravintoon nettoansioistaan vain noin 13 prosenttia. Vielä 1950-luvulla prosentti oli liki 2,5 -kertainen! Suomen on huolehdittava elintarvikeomavaraisuus täyteen 100 prosenttiin! Muutetaan samalla asennetta maatalouteen, maanviljelijöihin ja kotimaiseen ravintoon. Ilman ruokaa on paha olla.

Nälänhätä voi kohdata Suomenkin!
~ http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201707182200270635... -
.

Toimituksen poiminnat