Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Ruokaa pellosta suoraan pöytään – ilman välikäsiä

  • Espan puita - kaadetaan, ei kaadeta kerrallaan tai siten reunimmaiset kerta rysäyksellä.
    Espan puita - kaadetaan, ei kaadeta kerrallaan tai siten reunimmaiset kerta rysäyksellä.
  • Jäänne miljoonien vuosien takaa - on jo liki varmaa, että sillä ja meillä on yhteinen alku ...
    Jäänne miljoonien vuosien takaa - on jo liki varmaa, että sillä ja meillä on yhteinen alku ...
  • Luonnon monimuotoisuuta voi nähdä toistaiseksi vielä usein, kun pitää silmänsä auki ... tässäkin kymmeniä lajeja!
    Luonnon monimuotoisuuta voi nähdä toistaiseksi vielä usein, kun pitää silmänsä auki ... tässäkin kymmeniä lajeja!

Tulevaisuus- ja köyhyystutkija Maria Ohisalo |1 esitti tämän yllättävän tosiasian, joka on vallinnut luonnossa eli meitäkin elättävässä biosfäärissä jo satoja miljoonia vuosia. Ruokaa suoraan kasvualustalta – maataloudesta suoralogistiikkana kotitalouspöytään – niin.

|1 ~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tulevaisuuden-tutkija-ruoka-suoraan-tiloilta-kotiin-hinta-alenee-ja-koyhakin-syo-tervellisesti/6499856 -

 

Kommentti linkinalaisjuttuun ---

”... Merkittävämpää on miettiä biosfäärin ravinnon tuotantokykyä muuttuvassa ilmastossa, ympäristössä ja populaatiomme kasvussa. Toinen oleellinen tekijä on ravinnollisten tottumustemme muutokset ostovoiman parantuessa ja huonontuessa eli tuloerojen kasvaessa. 

Biosfääri on harmoninen kokonaisuus, jossa lajistollisten biomassasuhteiden verkosto ylläpitää evoluution ohjaamana geneettistä jatkumoa, joka voidaan kutsua "kuolemattomuudeksi". 

Onko Maan kohtalo lopulta superkasvihuoneellinen Venus, vai vetensä lopulta "menettänyt" Mars, kummassakaan ei biosfääriä enää ole ... ? ...” -allekirjoittanut.

 

Samaan aikaan yksityiset haluavat suojella metsiä – tavallisiakin

HS, tiistaina 11.7. kirjoitti yksityisestä ihmisestä, jonka piti (halusi) rikastua talousmetsällään, mutta päätyikin luonnonsuojelemaan oman metsänsä tehotalouden ja matsänkaadon ulottumattomiin – valtio maksaa tästä nautinnosta, jopa rahaa – toki budjetin raameissa.

” … ... Suomessa kasvavan biomassan määrä kasvaa mukavasti heinäkuussa sen ollen merkittävä hiilidioksidin sitoja. Puuta ei kannata jalostaa kertakäyttöiseksi |2- vaan kestävästi, vaikkapa puutaloiksi. … ” -kts. Kuva 2.

|2 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/printtimedian-kuolema.html -

 

Kaupunkilainen itkee Helsingin Esplanaadin puita – ne kaadetaan, aika on täynnä!

” … ... "On kuin elävä olento", puu on biosfäärin näkökulmasta yhtä elävä, lisääntyvä ja biomassojen vuorovaikutuksessa kuin mikä tahansa muu evoluution ohjaama genetiikkaa sisältävä organismi. Edelleen biologian näkökulmasta puu ei eroa mistään muustakaan elokelpoisesta biomassasta. 

Puu kuuluu kasvikuntaan, jonka elonkaari on huomattavasti pidempi kuin eläinkunnan. Kasvit mahdollistivat eläimet. Voidaan jopa sanoa, että perinnöllisyys hamaan alkuun on lopulta yhteinen. Mikä ohjaamaan tätä kokonaisuutta, jota voimme kutsua muodikkaasti elämän monimuotoisuudeksi – biodiversiteetiksi. ...”

Ylläoleva on kommentti tähän mediatekstiin ~ https://yle.fi/uutiset/3-9714400 -

 

Miten puu, ravinto ja kuolemattomuus liittyvät yhteen?

Helposti. Puu on osa biosfääriä, kuten me ihmisetkin ja kaikki muu, jota kutsutaan biologiaksi. Kuolemattomuus on taas käsite |3, jolla ei ole alkua eikä loppua. Biosfäärillä on alku ja sillä tulee olemaan loppu – mutta välissä on hemmetin pitkä aikamatka, tosi pitkä -ja siinä tuo kuolemattomuus liikkuu – polvesta toiseen, valissä evoluution elämän liimana, joka korjaa, paikkaa ja välillä poistaa. 

Tiedon kantajana on siittiö ja munasolu, jatkumo kaukaisuudesta – niin ihmisellä kuin vastineensa vaahteralla tai valaalla. Elämä on jatkumo, jossa on kuolemattomuuden periaate – silti oli alku ja tulee olemaan loppu!

|3 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/saikeista-haivahdys-kuolemattomuutta.html -

 

Kuva 2 ~ LINK -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

 

US | VU | T | BL | BL | FB | FB | BLOG 147644

 

DOC Ravinnon_tie_lyhenee_11072017.doc – OpenOffice Writer

PVM 11072017

 

|389_3427|

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Ilkka Luoma

[2012]
" ... [ ... kasvutalouden kulutushokemasta erkaantunut ihminen luontokävelyllään ihmetteli suuresti maanpinnan eloperäisen kerroksen paksuutta - kuinka ohut se onkaan, vain keskimäärin 5-15 senttimetriä. 99,8 prosenttia esiintymisajastaan kaltaisemme homo sapiens on luontaisesti hyödyntänyt ja itsensä hyödynnökseen antanut eliölaji, joka on syntynyt, kasvanut ja maatunut biokierrossa, jossa biosfääri antaa kaiken elämän - auringonvalon energiaa käyttäen ... ]

Ihminen purskautti 200 vuodessa luonnon biosfäärin 20 miljoonan tuotosvuoden varastoituneet hiilidioksidit 3] maaperästä, näin kauan meni biosfääriltä aikaa muodostaa lämmitykseen ja liikkumisen energiaan käyttämämme hiilivetyvarat (öljy, kivihiili ja maakaasu - alkujaan biomassapohjaisia). Vieläkin kinastelemme miksi kokonaisuutena maapallon ilmakehä lämpenee 4]. Nyt olemme oivaltaneet kestävän kehityksen ja biomassojen täyshyödynnöksen. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2012/04/elonkeha-jat... -
.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Eiköhän S-Mafia ja K-Mafia tee kaikkensan sen eteen ettei näin pääse käymään. Helppoahan se on estää kuin poliitikot rahaa heiltä tykkäävät vastaanottaa.

Ilkka Luoma

Välikädellisen liiketoiminnan arvo on työllistävyydessä - siksi ravinnon hinta nousee niin voimakkaasti maalta keittiönpöytään ... voittoakin pitää joka raosta ammentaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomalaisessa ruuan hinnassa veron osuus on n. 50 % ja sääntely samalla varmasti Euroopan ankarinta.

Ilkka Luoma

Ruoan arvonlisävero voitaisiin pudottaa viiteen prosenttiin. Mistä vastaavat valtion menosäästöt tai lisäverot?

Tomi Vaalisto

Luomuruokaa löytyy suoraan luonnosta: nokkonen korvaa helposti pinaatin ja takiaisen valkoinen sisus on erinomaista syötävää - molemmat pitää ottaa ehdottomasti ennen kukintaa.
Maitohorsma,leskenlehti apilat, ratamo ja voikukat ovat parempia kuin kaupasta ostetut salaatit.

Muitakin tietysti on, mutta nuo kasvavat meidän kotipihalla. Ymmärtämättömät käyttävät niistä nimiä rikkaruoho.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Puhumattakaan sienistä ja marjoista. Lapsuuden kodissani äitini valmisti myös saniaisista eräänlaista etikkapikkelssiä, jota syötiin säilöttynä vielä talvellakin.

Mutta kun hehkutetaan ajatusta kaikesta ruoasta suoraan pellolta pöytään, niin on muistettava, että niihin aikoihin, kun näin meneteltiin eikä juuri vaihtoehtoja ollut, oli myös nälkävuosia, anemiaa, keripukkia, hivenaineiden puutoksia ja niin edelleen.

Milloinkaan aiemmin ei suomalaisten elinikäodotus ole ollut yhtä pitkä kuin se on tänään, pitkälti kiitos monipuolisemman päivittäisen ravinnon.

Ilkka Luoma

Ylensyöneitä on yhä enemmän - jää nähtäväksi milloin vastarekyyli iskee - esimerkiksi kehittyvien syöpien ja mikrobien myötä ---

.
... Syömme liikaa! Istumme niskat tulehduspisteeseen, emme liiku monipuolisesti ja opetamme lapsemmekin väärää ruokavalioon, näinkö tylyä tämän on. On hyvinkin. Eläinkunta tuolla yhteisessä ympäristössämme elää usein nälässä, se pitää notkeana, ovelana ja metsästyshaluisena.

~ http://www.iltalehti.fi/terveys/201707110144327_tr... -
"Kolmasosa ihmiskunnasta on ylensyöneitä" -IL
.

Ilkka Luoma

Pula-aikoina monet elivät paljolti kotipuutarhasta.

Ilkka Luoma

... Tässä on lopulta kulman kautta kysymys paljon vakavammasta tavasta tuhota kiistämätöntä metsien välttämättömyyttä koko jatkuvassa biokierrossa olevalle biosfäärille, jolle metsien käyttö poltettavaksi biopolttoaineeksi, lähinnä liikenteellemme on liki ympäristörikos. Annetaan metsien kasvaa, hakataan sitä kestäviksi puutaloiksi ja muiksi puurakenteiksi, joilla on pitkän hiilivarastoinnin periaate. Lopulta sähköautot valtaavat alaa biodieseleiltä. Metsä on Suomen luonnonrikkaus ja tänään metsiemme biomassa on paljon pienempi kuin viimeisen 1000 vuoden keskiarvo! Metsien merkitys on paljolti tuntematon biosfäärin biomassojen keskinäisvaikutuksessa - vaikuttaen jopa ravintokiertoihin, siis lopulta meidän ihmisten ruokatuotantoon asti!?

~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suome... -
.

Ilkka Luoma

Suuressa valtiossa on ylimmän johdon hyväksymänä ainoalaatuinen tutkimusprojekti, johon on nyt otettu ensimmäiset "ulkomaalaiset" tutkijat mukaan - vaitiololla, sillä nyt tehdään historiaa aivan uutena tutkimusselvityksenä. Kysymys on biomassojen kierrosta, lajikohtaisena kiertoliikkeenä, vaikuttimina ja syy-seuraussuhteina ...
.

8] Biomassojen yhtälöt yhä löytymättä? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/biomassojen-... -
.
Ote:
" ... Toistaiseksi meille tuntematon biomassojen jakokaavasto

Olemmeko erkaantuneet meille tuntemattomasta rakenne- ja jakokaavasta, joka on vuosimiljoonat määrittänyt luonnonvalinnan kautta ”sopivat biomassajakosuhteet” niukkuudesta ja väliaikaisesta runsaudesta. Saannon vaihtelu kiihdyttää aika-ajoin lisääntymistä, kunnes ”vastavoima” kilpailutekijänä vähentää lajikohtaisia biomassoja, ylläpitääkseen mahdollisimman tasapainoista biodiversiteettiä eli elämän monikirjoa. ... "

.
Projekti lähti liikkeelle, tosin jo 2007 - eräässä suuren valtion tiedeseminaarissa, jossa esitin kysymyksen:

Kuinka kauan meni luonnolta aikaa "luoda" se määrä raakaöljyä, jonka olemme käyttäneet viimeisen 200 vuoden aikana. Jatkototeamus oli se, että x vuoden aikana varastoitunut hiilidioksidi vapautui tuossa 200 vuodessa. Aiheesta käytiin 150 henkisessä seminaarissa yli puolen tunnin keskustelu - kukaan ei osannut antaa x' llä vuosimäärää - nyt se tiedetään: Se on miljoonia vuosia!

Tästä käynnistyi mittava biomassasuhteiden perustutkimus, joka on nyt entistä tärkeämpi - kun Siperiakin jo sulaa!

...

Ilkka Luoma

Edelleen topicciin nähden:

... Tässäkin todellinen ongelma lakaistaan turpeen alle piiloon. Metsiä ei tule hakata liikennepolttoaineiksi; sähköauto ei tarvitse biodieseliä eikä biobensaa, vaan sähköä. Metsien yletön hakkuu biopolttoaineeksi, selluksi ja jopa paperiksi on lähes ympäristörikos. Tehdään enemmän puutaloja! Miten muuten tuo sähkö pitäisi tuottaa? Ydinvoimalla?

~ http://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomi-luottaa-vi... -
.

Tomi Vaalisto

Lahoaminen on palamisprosessi, mikä tapahtuu puulle luonnostaan. Muita vaihtoehtoja ovat keloutuminen tai mätäneminen.

Itse asiassa puun käyttö pitkäikäisissä rakenteissa on luonnotonta, koska puu pyrkii aina lahoamaan halusimme sitä tai emme. Pitkäikäiseen käyttöön puu pitää käsitellä erilaisilla kemikaaleilla tai käsittelemätön puu täytyy säilyttää kuivassa tilassa, joka Suomessa on keinotekoinen eli luonnoton olosuhde.

Puun polttaminen on se luonnollisin vaihtoehto - näin luonnossakin tapahtuu.

Ilkka Luoma

Puun polttaminen liikennepolttoaineena on tosiaan ympäristörikos, sillä sen ajallinen skaala on huomattavan nopea, johon evoluutio ei ole ehtinyt mukaan. Lahoaminen on sen sijaan hidas ja siinä evoluutio on täysillä mukana!

Puurakennukset säilyvät pitkään - hyvin pitkään, jopa ilman maalia. Tosin vaatii hyvän ilmastoitumisen ja ilmakierron, pärekattokin kestää pitkään - yllättävän pitkään, vaikka olisi miltei suojaamaton! Tervattuna paanu kestää jopa satoja vuosia.

Tomi Vaalisto

Ei evoluutio liity millään muotoa puun ja hiilen kiertoon. Kestävässä metsätaloudessa vuotuinen kasvu on vähintään yhtä suuri kuin vuotuinen hakkuumäärä.

Puun polttaminen ei voimista ilmaston lämpenemistä, koska poltosta vapautuva hiilidioksidi sitoutuu puun kasvaessa takaisin biomassaan. Puun kannalta on sama palaako se uunissa vai lahoaako metsässä. Lahoaminen on hidas prosessi, mutta luonnonmetsässä lahoavaa biomassaa on niin paljon ettei mitään eroa polttoon ole. CO2 päästöt ovat samat pidemmällä aikajänteellä.

Ranennusten kosteus- ja homeongelmiin on reagoitu eduskuntaa myöten: https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/jul...

Yleisellä tasolla Suomessa rakennuksen elinikä on 30 - 50 vuotta, minkä vuoksi satavuotias puurakennus on jo aika harvinainen. Niitä - ja vanhempiakin - on, mutta rakenteita on jouduttu uusimaan vuosikymmenten varrella. Rakennusten uusimiseen on yksi syy: lahoaminen. Maalattu lahonnut rakennuspuu on ongelmajätettä.

Terva ei ole mikään ekotuote. Kuutiosta hyvää mäntypuuta saadaan noin 25 litraa tervaa. Tervanpoltolla tuhottiin Pohjanmaan lakeuksien mäntymetsät.
Toki tervaan perustuva talous toi vaurautta Pohjanmaalla sekä kaupungeille että maaseudulle. Monilla alueilla tervanpoltto oli 1700-luvulla ja 1800-luvun alussa tärkein elinkeino. Tervatalouden johdosta Pohjanmaan maaseudulla ei tapahtunut jyrkkää jakautumista rikkaisiin ja köyhiin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Evoluutio liittyy kaikkeen biodynamiikkaan ... 'kuollut muuttuu eläväksi ja elävä kuolleeksi' ... rajapinnoissa jyllää evoluutio informaation luojana, ja mitä "syvemmälle" mennään molekyylirakenteissa sen suuremmaksi evoluution välitön vaikute toimii ---
.

Evoluutio on kaikkialla
~ |7 Evoluutio ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2012/01/evoluutio-on... - -

..

" ... Evoluutio matkustaa sukupolvesta toiseen –

 … tästä syntyy meille mystinen kuolemattomuus. Evoluutio rakensi itsensä itsekkäästi kuolemattomaksi, me olemme vain sen biodynaaminen kantorata. Me ihmisinä kuolemme aina sukupolvittain, mutta evoluutio siirtää itseään tunnetulla tavalla polvesta toiseen.

Näin meistä jokainen kantaa mukanaan karttaa elämän alusta lähtien, meistä on kantorata taaksepäin – kaikkine korjaus- ja sopeuttamistoimineen, joka ikisessä solussa, kaikissa ihmisissä – muurahaisissa ja kasveissakin. Joku voisi osata kertoa missä oli hyppy kasveista eläimiksi; ehkä paremmin sopeuma paikaltaan liikkeeseen – tai onko evoluution näkökulmasta mitään eroa lainkaan!

Hylkääkö evoluutio tarkoitushakuisesti?

Sanotaan ettei evoluutiolla ole tunteita |9, näin varmaan onkin. Evoluutio käyttää oman ”hengissä pysymisen” varmentamiseksi biosfääriä kantoratanaan. On tunnettua, että historian sivu on lajeja kuollut sukupuuttoon; sopeutumattomina ja liian heikkoina koe-erinä.  

Verrannoksi voisimme ottaa informaation levityksen, joka on tapahtunut ja tapahtuu vieläkin paperi kantoratanaan. Nyt olemme hylkäämässä paperin tiedon levittäjänä, koska sähkö, tietoliikenne ja -verkot tekevät sen tehokkaammin – leviävämmin. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/12/opetamme-kon... -
.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #19

Biomekaniikassa, johon biodynamiikkakin kuuluu, sovelletaan mekaniikan periaatteita biologisiin prosesseihin ja järjestelmiin. Ei liity millään tavalla evoluutioon.

Evoluutio on geenien eri muotojen suhteellisten lukumäärien muuttumista populaatiossa luonnonvalinnan kautta.

Orgaanisessa kemiassa taas mennään molekyyli- ja atomitasolle ja sillä voidaan manipuloida eliöiden DNAta tai geenejä. Kun näin tehdään kyse ei tietenkään voi olla luonnonvalinnasta eli evoluutiosta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

Evoluutio määrittää koko biologian kehityssuunnan - ei sen kummempaa, eli koko eläväisen luonnon biodynamiikan, joka on pitkälti biosähköistä toimintaa molekyylitasolla - evoluutio:

" ... Evoluutio osasi jo aikojen alussa tiedon siirron sellaisena, josta me vain voimme uneksia. Jäljelle jää kysymys, mikä synnytti evoluution – tilanteen pakko, universumin käyttöjärjestelmä vai jokin muu, jolle ihmiset vajavaisuudessaan ovat antaneet yleisnimen Jumala – ja kukin uskonto omalla tavallaan. Jotkut puhuvat universumin käyttöjärjestelmästä.   ... " - Ote linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/12/opetamme-kon... - alta.

Evoluutio:

Ote: --- " ... Ihminen hakkaa metsiä. Ihminen ryöstökalastaa. Ihminen polttaa vuosimiljoonaiset varastohiilidioksidit niin kiihtyvästi, että arviokatastrofiin riittävä ilmaston ka. 3~5 asteen nousu saavutetaan peruuttamattomasti jo tällä vuosisadalla.
.
Ihmiskunta ei ole oppinut säästämään - aikomusvauhti siihen on aivan liian hidas. Meneillään oleva muutosprosessi jo itsessään pitää käynnissä muutoksia, joiden vääjäämättömyys ajaa meille tuntematonta evoluutiota - meille ihmiskuntana miltei mahdottomana yhtälönä. Harvennus ja harventuminen ovat myös evoluutioita.
.
Ihminen on yksinkertaisesti jo nyt liiaksi sormeillut materia- ja energiakiertoja. Ihmisen mukavuudenhalu kokee paluun arkeen - evoluutio järjestää ilman adjektiiveja ja inhimillisyyttä olosuhteet, jotka ovat aina suosiollisia joillekin, eikä enää välttämättä ihmiselle itselleen. Nyt on kyse ihmiskunnan mukautumiskyvyn ylityksestä - paluu ei tapahdu vaurioittamatta meidän elossapitojärjestelmiä - vaan ne muuntuvat tuntemattomaan suuntaan.
.
Evoluutio reagoi hitaasti, mutta myös nopeasti. Hitaus on momentiltaan järjestäytyneempi, kun taas kiihtyvä nopeus aikaansaa kaaosta, jossa evoluutio on tuntemattomien yhtälöiden muutosprosessissa. Suuri luomakunnan mallinnuskaava on vielä tietämättömissä - ainakin meiltä ihmisiltä - kiihkeästä etsinnästä huolimatta. Olisiko se lähempänä kuin arvaammekaan? ... "

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22271-e... - alta.
.

Ilkka Luoma

[2013]
" ...
Biomassa on ainoa elämää luova tekijä maapallollamme

(Emme tarkoituksella nyt syvenny syvänmeren savuttajiin, joissa syntyy myöskin elämää – hieman eri tavoin kuin omamme on syntynyt – ollen kuitenkin syyseuraussuhteissa maapallomme syntyyn yhteyksissä – radikaali heitto tähän on esittää vetovoiman olevan todellinen lisääntyvän elämän tekijä ...)

Arvellaan ensimmäisten (solu)jakaantumisten syntyneen syanobakteereista – näin ollen ne/ he olisivat hyvin kaukaisia ”esi-isiämme”. Joka tapauksessa kukin meistä, jotka lukevat tätäkin – ovat lähtöisin katkeamattomana geenisiirtovirtana noista alkueliöistä – tai sitten ”avaruushaikara toi meidät vierailta planeetoilta”.

[youtube _Taivaalta katsova silmä ~ http://youtu.be/B185_JP5lq8 – Alan Parsons Project – Eye in the Sky … ]

Tänään kasvu on luonnossa, siis biosfäärissä –

elokerroksessa kontrolloitua, ja olisi erityisen kontrolloitua, ellei meidän liike-elämä ja näyttö- kuin vertailutaloutemme kiihdyttäisi kasvua tarpeillemme, joilla osoitamme kykyisyyttämme (=markkinointia). Me yksinkertaisesti syömme muun biosfäärin ”riisikupilta”, samoin kuin läntisen markkinatalouskehityksen siemenetkin on paljolti ammennettu nykyisistä kehitysmaaresursseista.

Meille huudetaan kasvua, jopa kasvulle kasvua ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/11/on-vain-hiil... - [147808]
.

Tomi Vaalisto

Kyllä siihen elämän kiertokulkuun tarvitaan aika paljon muutakin kuin biomassaa - periaatteessa biomassattomassa tilassa voi elää jos muut olosuhteet ovat OK.
Esimerkkeinä luola tai vaikkapa avaruutta kiertävä miehitetty alus.

Ilkka Luoma

Kaltaisemme elämä ei ole mahdollista ilman biomassaa - muunlaisesta en tohdi pohtia ... atomin pinnalta "elämä on loputon"! :)

Ilkka Luoma

Ravintoa enemmän, väestö kasvaa. Siis lisää hiilidioksidia. Eipä hätäillä. Nythän ihmiskunta haluaa polttaa biomassaa liike-energiakseen, jotta kuluisi vähemmän fossiilisia energioita, jotka taas lisäävät hiilidioksidin määrää.

Biomassan x] lisääntyvä poltto on lopulta vastoin kaikkia evoluution "sääntöjä", vaikka rajuja metsäpaloja on ollut jo vuosimiljoonien ajan. Emme tunne meitä elättävän biosfäärin biomassojen keskinäisiä suhteita, joilla on vahva merkitys elollisuuden monipuolisuuteen eli biodiversiteetin asteeseen.

Näin kirjoittelimme vuonna 2011 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2011/01/lisaa-hiilid... -
.

Tomi Vaalisto

Ei kai väestön lisääntyminen suoraan vaikuta hiilidioksidin syntyyn. Tunnetusti Kiina on suurin kasvihuonekaasujen tuottaja niin absoluuttisesti kuin kumulatiivisesti. Kiinalaisväestön määrä on kasvanut, mutta Kiina pystyy pienentämään päästöjään.

Ihmiskunta on käyttänyt biomassaa energiantuotantoon iät ja ajat. Jos käytetään enintään sen verran biomassaa mitä sitä uusiutuu ei synny ongelmia.

Metsäkato on myös osa ihmiskunnan historiaa ja jo Libanonin komeita setrejä kaadettiin roomalaisajalla jo niin paljon, että itse keisari Hadrianus antoi käskyn suojata jäljellä olevat puut vartioiduilla aidoilla.
Suomessa höyrysahat sallittiin vasta 1857 kun pelättiin metsäkatoa niiden tehokkuuden vuoksi.

Ilkka Luoma

Ylivoimaisesti suurin hiilidioksidin päästäjä viimeisen 100 vuoden aikana on Yhdysvallat. Hiilidioksidi on pitkäkestoinen ilmastokaasu ja sen vaikutus kumuloituu - tilastoja pidemmästä jänteestä saa muun muassa Ilmatieteenlaitokselta.

Jos katsomme oikeudenmukaisesti - Kiina on per capita hiilidioksidipäästöissä vielä kaukana monista lännen kulutusmaista, erityisesti Yhdysvalloista.

Tomi Vaalisto

Hiilen kiertokulku on niin nopeaa, että yksittäinen hiilidioksidimolekyyli viipyy ilmakehässä keskimäärin vain noin viisi vuotta.

Ilkka Luoma

Topic kerrannainen ---

... Elävän metsä kaato biopolttoaineiksi on liki ympäristörikos, kuten sellunkin keitto kertakäyttöpahvilaatikoiksi! Huominen on sähköautojen, ehkä vetymoottorien. On kysymys väliajasta, silti metsä tulee varata hyvin hallitusti ja biomassasuhdetutkitusti pitkäkestoiseen puurakentamiseen ja puurakenteisiin. Entä sähköautot? Ydinvoimaa väliajaksi? Kunnes suora aurinkoenergia + siihen liittyvä akkuvarastointitekniikka lyö itsensä läpi.

~ http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/kaidin-m... -

.

Ilkka Luoma

Ote: " ... Ihminen evaluoi itsensä apuvälineidensä kautta massiivisen ympäristötuhon rajalle. Se ei varmaankaan ole jäänyt huomaamatta eliökunnan tasapainoaistimuksissa. Voisimme odottaa luomakunnan vastaiskua - ilman rankaisua, ilman kostoa - ainoastaan paluuna tavoiteltuun tasapainoon. Kaikella on aikansa, ja kaikella on loppunsa. Vain kierto on varmaa".

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2012/01/evoluutio-on... -

...
sunnuntaina, toukokuuta 26, 2013
Evoluutiolla on sittenkin tiukka kuri?

Vallitseva käsitys evoluutiosta on se, että se vain hakee täyttä sopivuutta ja sopeumaa vallitsevaan elin- ja olotilaan. Tämä on liian helppo ratkaisu järjestelmälle, joka on tuotekehittänyt itseään pari miljardia [?] vuotta. Kaikkihan alkoi siitä ensimmäisestä orgaanisen kemian yhdisteestä, jossa jokin huomasi ”kuolemattomuuden pääpyrkimykseksi”.

Kaltaisemme elämä perustuu hiileen C *], veteen ja happeen sekä joukkoon alkuaineita, joita on pakko olla ”sitomassa henkeä yhdeksi kokonaisuudeksi – yksilöksi, joka on osa täyttä harmoniaa ristiriitoineen ja kilpailuineen”.

*] Orgaaninen kemia C ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Orgaaninen_kemia ---

Ihmisen biomassa on häviävän pieni verrattuna muuhun biosfääriin – olemme ehkä sadasosa promillea siitä massiivisesta elonkehästä, jossa jyllää meille lopulta tuntematon voima nimeltä evoluutio. Evoluutio ”rankaisee ja palkitsee”.

Evoluutiolla ei ole adjektiiveja eikä inhimillisyyttä [?] – ne ovat ihmiskeksintöjä

Evoluutiolla ei ole tunteita1], on vain käsky jostain tehdä jotain. Me emme viime kädessä ymmärrä mikä on tuo tehtävä ja mikä on päämäärä. Ehkei päämäärää ole, on vain tasapainotilan hallinta kulloisessakin elintilassa – ja tämä meidän elintila on yksiselitteisesti maapallo, jossa vallitsee lajikirjo, jonka lähtökohta oli pienin yhteinen jaettava.

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/evoluutiolla... -alta.
.

Tomi Vaalisto

Tässä on erittäin lyhyt kansantajuinen kirjoitus evoluutiosta http://www.nic.funet.fi/~magi/artikk/evoluutio/maa...

Orgaanista kemiaa ei voi valitettavasti "survoa" pieneen pakettiin vaan siihen syventyminen vaatii paljon aikaa ja ensin on tunnettava epäorgaanisen kemian perusteet.

Ilkka Luoma
Ilkka Luoma

Syntyi jälleen erinomainen kommenttiketju. Evoluutio herättää vielä paljon erilaista keskustelua, koska asiantuntijatkaan eivät ole yksimielisiä sen tavasta toimia - puhumattakaan sen tehtävistä!

Biomassasuhteiden laskentakaavoihin ja syy-seuraussuhteisiin palaamme vielä myöhemmin, useaan otteeseen, siksi laajaa siihen liittyvä ennakkoluuloton tutkimus on.

Ilkka Luoma

Hieno asiatuntijaraportti ---

... Metsäalan asiantuntijat puhuvat. Nyt saamme tästä tietoa, joka on hyvä myös omaksua, sillä rajat ovat tulleet vastaan! Kestävät puurakenteet, ei sellua, eikä biopolttoaineita. Tuntuuko kornilta, kun sanomme - sähköautot, kehittyneet akut, parantuva hyötysuhde, aurinkoenergia ja väliajalle ydinenergiaa. Metsän hakkuu liikenne-energiaksi on ympäristöpommi ja (miltei) ympäristörikos.

~ http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201707142200264152... -
.

Ilkka Luoma

... Tänä päivänä keskimääräinen perhe käyttää ravintoon nettoansioistaan vain noin 13 prosenttia. Vielä 1950-luvulla prosentti oli liki 2,5 -kertainen! Suomen on huolehdittava elintarvikeomavaraisuus täyteen 100 prosenttiin! Muutetaan samalla asennetta maatalouteen, maanviljelijöihin ja kotimaiseen ravintoon. Ilman ruokaa on paha olla.

Nälänhätä voi kohdata Suomenkin!
~ http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201707182200270635... -
.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset