Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Biomassan käyttö liikennepolttoaineena on kinkkinen juttu!

 • Biotalous ohittaa tänä vuonna - suomalainen arvio. Sahaammeko oksaa jolta syömme?
  Biotalous ohittaa tänä vuonna - suomalainen arvio. Sahaammeko oksaa jolta syömme?
 • Täällä tehtiin päätöksiä edesauttaa maakunta Kiinaan - osaammeko markkinoida itseämme?
  Täällä tehtiin päätöksiä edesauttaa maakunta Kiinaan - osaammeko markkinoida itseämme?
 • Kiinalainen kumartaa - kohteliaisuudesta. Onko Kiina meille millainen mahdollisuus, vai jopa uhka työpaikoille?
  Kiinalainen kumartaa - kohteliaisuudesta. Onko Kiina meille millainen mahdollisuus, vai jopa uhka työpaikoille?
 • Kiinalaisia heidän Uuden Vuoden juhlassa - Helsingissä 2017 |**
  Kiinalaisia heidän Uuden Vuoden juhlassa - Helsingissä 2017 |**

Media huutaa joka nurkasta kuinka kiinalaiset vetäytyvät [?] Itä-Suomea koskevista biodiesel- ja biobensiinihankkeista. Puhutaan 200 miljoonaan euron katoamisesta rahoitussuunnitelmista. Hätiköityjä arvioita heitellään liiasta luottamuksesta, vaikka kysymys on toisaalla. On herännyt ajatuksia päättäjissä mitä merkitsee biomassan poltto liikennepolttoaineena.

...

[?] ~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/myllykosken-bioetanolihankkeella-kiire-loytaa-uusi-kumppani/6508114 -

[?] ~ http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/kiinalaiset-vetaytymassa-200-miljoonan-bioetanolihankkeesta-luotto-kiinalaisiin-oli-liian-suuri-6663673 -

[?] ~ http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005294342.html

 

Kiinalla on tänään maailman suurin valuuttavaranto ~ 3054 mrd USD

[Suomen Pankki – BOFIT ~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-tilastot/ - ]

Kiina aloitti maailman taloushistorian rajuimman kasvun kuuluisan Kiinan uudelleenkäynnistäjän Deng Xiaopingin toimesta reilu 25 vuotta sitten. Nyt 1383 miljoonainen kansa on takonut viennillä itsensä maailman suurimmaksi taloudeksi – pariteettikorjattuna ostovoima-arvona |1.

 

Vienti toi Kiinalle merkittävän ylijäämän ulkomaan kauppaan

Parin vuoden aikana Kiinan valuuttavaranto on pienentynyt noin 800 mrd USD, mainittakoon, että Suomen valtion vuosibudjetti on noin 55 mrd USD. Miksi varanto on pienentynyt? Se on palanut lähinnä kahteen asiaan: Lisääntyneeseen kiinalaisten intoon matkustaa ulkomaille ja investointeihin – liki kaikkialle maailmaan. 

Nyt Kiinan keskushallinto on kiinnittänyt jo alkuvuodesta 2017 lähtien huomiota minne ”raha katoaa”|*, ja onkin tullut sääntö, jossa yli 100 miljoonan USD maastavienti menee tarkempaan selvitykseen. On olemassa keinoja joiden avulla voidaan laillisesti kiertää tätä ”käskyä”, mutta tuo tieto on kiinakonsulttien arvokasta pääomaa.

...

|* Valuuttavaranto onkin kasvanut tänä vuonna nykyiseen arvoonsa 3054 mrd USD jo noin 40 mrd USD -

 

Kiina on tänään maailman suurin matkailumaa

Rahaa palaa ulkomaille, kun uteliaat kiinalaiset haluavat nähdä nopeasti kaiken – alkaen Yhdysvalloista (varakkaat), sitten Kanada, Ranska, Englanti, Australia … keskiluokka ”tyytyy” halvempiin maihin, kuten Suomeen ja Ruotsiin. Suurin osa menee kuitenkin vierus- tai liki vierusvaltioihin ja kotimaan matkailu on suurinta – määrällisesti, mutta ei rahallisesti.

 

Suomi saa osansa – erityisesti Lappi,

… mutta nyt myös Itä-Suomi ja Saimaa on nousemassa kiinnostuksen kohteeksi |2, erityisesti Saimaan keskipisteellä Savonlinnalla on todennäköisesti loistava tulevaisuus, kunhan oivallus herää maakunta- ja paikallistason päättäjissä. Saimaa pitää nähdä kokonaisuutena, jonka keskipiste on kaupunki, joka on sanan mukaisesti lännen ja idän vedenjakajalla.

|2 Kiinan suurlähettiläs Savonlinnassa ~ https://yle.fi/uutiset/3-9729160 -

 

Investoinnit ulkomaille – Kiinasta

Biotalous kiinnostaa muodikkaasti, mutta nyt on herännyt ymmärrys, ettei ihmiskuntaakin elättävä biosfääri biomassoineen ole tarkoitettu liikennepolttoaineiksi. Kuitenkin biotalous metsävarantoineen on tutkittava, ja raaka-aine haetaan – jos haetaan – ulkomailta. 

Omia metsiä Kiina ei hakkaa kertakäyttöliikennepolttoaineeksi. Puusta tehdään mieluummin puurakenteita – jo senkin takia, että puutalo esimerkiksi on hiilivarasto – pitkäkestoisena. Bambu, oljet ja muut oheisbiomassat voivat olla väliajan energiantuotossa. 

 

Kiina on sähköautoilun suurvalta

[Kiinalaisomisteinen Volvo näyttää mallia!]

Kiina on tänään maailman suurin autojen valmistaja ja markkina-alue. Sähköautoissa Kiina on jo eturivissä ja nousee koko ajan tilastoissa, ollen lukumäärissä jo maailman suurin sähkökulkuneuvojen valmistaja ja tahti jatkuu. 

Akkujakin tarvitaan ja investointeja akkuraaka-aineiden lähteisiin on odotettavissa – näitä tämän tyyppisiä kohteita (skandium) arvostetaan ja nuo pääomasijoitukset ajavat ohituskaistalla. Edellä mainittu matkailu on mahdollisesti siirtymässä myös ohituskaistalle, mutta miksi, niin siitä kertovat kiinakonsultit lisää. 

 

Rahan kiivas liike ulos

Jokainen valtio vahtii tarkasti mitä aiemmin hankitulla ostovoimavarannolla operoidaan. On liki varmaa, että suurissa summissa on seassa myös onnettomia investointeja, niin Kiinassakin. Nyt tätä rahaliikennettä valvotaan ja voisin arvata, että useat suunnitelmat joutuvat suurennuslasin alle – katso Finnkino |3.

|3 ~ https://yle.fi/uutiset/3-9726895 -

 

...

Savonlinna

Savonlinnalle haetaan erikoisasemaa – urakalla, jopa niin, että joukko kiinakonsultteja panostaa itse aiheeseen – hakien pöydän täyteen juuri oikeita toimijoita ratkaisemaan Suomessa oleva ainoalaatuinen vesistökokonaisuus hallitulla ja ympäristöä huomoivalla tavalla, mutta tuoden ikeessä olevalle Suomen kauneimmalle kesäkaupungille sen arvon mittainen uushuominen uusina työpaikkoina ja riittävinä investointeina tuottamaan sopivalle määrälle Saimaan ihastelijoita elämyksiä vailla vertaa. 

 

...

Biotehtaat

[Äänekoski ja isänmaan renkipatruunat ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/04/metsaliiton-isanmaan-miehet-ja-paatokset.html - ]

On liki varmaa, että biotehtaat, jotka todellisuudessa ovat edelleen paljon sellukeittämöitä – ovat vain väliaikaista hurmiota, jolloin saamme vientituloja ominaisuudesta, jossa olemme ”vain” puolijalosteiden tai oikeastaan raaka-aineiden tuottajia – se ei ole oikein liike-elämäseksikästä toimittaa sellua maailman suurimmalle pahvilaatikoiden käyttäjälle – verkkokauppa AliBaballe. 

Entä jos Kiina kieltää nykymuotoiset kertakäyttöpahvilaatikot – ovatko biotehtaamme valmiit voimakkaaseen tuotekehitykseen nyt heti, jotta ollaan valmiit kun muutos tulee – ettei pää ole ”muovipussissa”!?

 

Mitä me sitten viemme, jos biotalous sellukeittämönä on liki ympäristörikos?

Kiinassa on paljon kysyntää huippuosaamisellemme. Kiinakonsultit kertovat lisää – eräs oiva esimerkki on pelimaailma, lähdevesitelakkaosaaminen, saattaakin olla, että joku telakka vaihtaa omistajaa. Kiinalaiset haluavat nyt risteilijöitä, jäänmurtajia ja erikoisaluksia – Koillisväylälle! |4

|1 ~ http://www.verkkouutiset.fi/talous/kiina_suurin_talous-29060 -

|4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/02/an-pohjoinen-ulottuvuus-miksi-kiina.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

 

US | VU | T | BL | BL | FB | FB | BLOG 147970

 

DOC kiinalaiset investoinnit maailmalle_18072017.doc – OpenOffice Writer

PVM 18072017

 

|692_6426|

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Ilkka Luoma

[2014]

" ... Toistaiseksi meille tuntematon biomassojen jakokaavasto

Olemmeko erkaantuneet meille tuntemattomasta rakenne- ja jakokaavasta, joka on vuosimiljoonat määrittänyt luonnonvalinnan kautta ”sopivat biomassajakosuhteet” niukkuudesta ja väliaikaisesta runsaudesta. Saannon vaihtelu kiihdyttää aika-ajoin lisääntymistä, kunnes ”vastavoima” kilpailutekijänä vähentää lajikohtaisia biomassoja, ylläpitääkseen mahdollisimman tasapainoista biodiversiteettiä eli elämän monikirjoa.

Maan päälläkö vain yksi eliö!
[ … kutsuttakoon sitä vaikka vesiohjatuksi hiilielämäksi 2]… ]

Monikirjo saattaa olla sidostunut geeniperimiensä myötä meille yllättäen vain yhdeksi eliöksi, jonka me näemme itsekkyyslasiemme läpi monina lajeina – me itse ollen lajistossa päällimmäisinä. Fiktiona voisimme ajatella, että ulkoa avaruudesta tullut sen sijaan saattaisi nähdä ja kokea maanpäällisen biomassan yhdeksi eloksi ja kommunikoida sen kanssa meille tuntemattomalla tavalla – ehkä kommunikointi on käynnissä koko ajan?.

Me haaveilemme jatkuvasta hyvinvoinnin lisääntymisestä!
[ … tähän hyvinvointiin ei esimerkiksi monien mielestä mahdu 200 sutta – viiden miljoonan ihmisen sekaan! … ]

Tänään toivorikkaana odotetaan ratkaisua ”(talous)kasvuttomuutemme ahdinkoon” 3] muun muassa autorobotisaatiosta 4], joka voisi lisätä entisestään hyvinvointia, vaikka se samalla vähentää ihmisten omaa työtä 5] elantonsa hyväksi – me siis jäisimme ”koneiden” armoille palvelemaan toinen toisiamme 6] ja lisääntyvän vapaa-ajan ongelmiin. Me emme tässä ymmärtäneet, että työ on ainoa merkittävä asia syömisen ja lisääntymisen jälkeen – kaikki muu on oheispöhinää pyrkimyksissämme rakkauden kautta lisääntymään 7].

Luonnon oma autorobotisaatio osaa nähdä metsän puilta! ... "

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/biomassojen-... - alta.

.

Ilkka Luoma

Kuvaviesti numero 3:

Me katselemme Kiinaa niin pienen ruudun lävitse, että mittakaava ei enää paljastu - se on 1:250, mutta mitä se tarkoittaa?

Ilkka Luoma

Kiinassa on kymmeniä keskushallinnon ohjaamia pääomarahastoja, joiden kautta kanavoidaan valuuttavarantoa ulkomaille.

~ https://yle.fi/uutiset/3-9145666 -

.
... Vilkkaat kiinakonsultit etsivät Suomestakin osaamista, mistä kiinalaiset hyötyvät. Näitä projekteja nousee kuin "sieniä sateella", tosin suuri osa jää aihioiksi, joista voi kehittyä toisaalle varsinainen projekti. ... tai sitten ei. Nähtäväksi jää case Ulvila - Ningbo.

~ https://yle.fi/uutiset/3-9729471 -

...
MUTTA!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos ajatellaan vaikkapa puiden oksia, niin niistä saa "puristeltua" biopolttoainetta. Vaan oksathan kelpaavat polttolaitokselle sellaisenaan, jolloin niistä saadaan lämpöä ja sähköä. Verottomalta hinnaltaan eivät ajoneuvopolttoaineet ole mitenkään hurjasti arvokkaampia kuin polttoöljy, jota sitten voi verrata puuaineksen polttokäyttöön. Tämä tarkoittaa sitä, ettei puusta valmistettu biopolttoaine olekaan kovin korkean jalostusasteen tuote, jos hinta huomioidaan. Sama juttu miltei kaiken muunkin kassa, paitsi ehkä ST1:n bioetanolin, koska se valmistetaan märästä elintarvikejätteestä.

Mitä tulee fossiiliseen hiileen, niin se oksien poltto korvaa kivihiiltä, joten jalostamalla oksat biodieseliksi ei tässäkään paljoa voiteta, pikemminkin päinvastoin.

Hirsihuviloitahan Kiinaan kannattaa viedä, luulisin.

Ilkka Luoma

Risto, mitä mieltä olet vuosimiljoonia tapahtuneesta biomassojen luontaisesta kierrosta, jossa muun muassa lahoava puumassa siirtyy ravintoraaka-aineena seuraavilla käyttäjävuositasoille?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sehän vaikuttaa toimivalta jutulta sinänsä, mutta siitä pitäisi saada pääomille tuottoakin. Jos puun ei anneta lahota niin nopeasti, vaan se myydään kiinalaisille, sitä tuottoa voi syntyä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Ympäristö ja evoluutio eivät tunne meille tuttua kasvuhokemallista kasvutuottoa - ostovoimallisesti. Evoluutio tuntee vain tarpeen pitää lisääntymistä käynnissä - huomioiden kaikki eliölajit. Talous kaataa ympäristömme - ahneutemmeko vuoksi? Ehtiikö evoluutio torpata tuon yksipuolisen ja hyvin itsekkään menettelytavan?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #12

Suomessahan on erilaisilla isoilla luonnonsuojelualueilla jätetty tilaa myös puiden lahoamiselle.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #22

On. Pitää paikkansa, lahoavat kyllä, mutta noin 2 prosentin alalla verrattuna vaikkapa vuoteen 1800 - nyt tullaan siihen oleelliseen asiaan -

Biomassoihin, miten arvelet niiden kehittyneen vuosisatojen saatossa - kun vielä huomioimme evoluution hitaan kellotaajuuden. Jos metsien biomassa on nyt 2017 vaikkapa 100, niin mitä se oli 1950, 1900, 1800, 1700, 1600, 1500, ..., 1000 ja lopulta vuonna 0. Muistamme, että evoluutio on hidas, erittäin hidas. Tiedämmekö kaikki ne syyn ja seurauksen lakien muutokset/ vaikutukset, jotka ovat meille pinnan alla - kun olemme käyttäneet massiivisesti vain noin 200 vuoden ajan metsiä.

Käyttäjän TimoKorpelainen kuva
Timo Korpelainen

Kuinka kinkkistä on olla riippuvainen venäläisestä raakaöljystä?
Sillähän me kuitenkin ajellaan joten ymmärrän kyllä miksi vastustetaan muita vaihtoehtoja.

Ilkka Luoma

Raaka-öljyä tarvitaan, pakosta, mutta sen käytön on vähennyttävä. Kiina on suoran aurinkoenergian suurin käyttäjä ja kapasiteetti kasvaa koko ajan. Maailman suurimmat raaka-öljyn käyttäjät viimeisen 100 vuoden aikana ovat ylivoimaisesti USA ja Eurooppa.

Miten kinkkisyys eroaa olla riippuvainen vaikkapa arabien raaka-öljystä?

Ilkka Luoma

[2013]

" ... Kiinalaiset uuden aallon yhtiöt nousivat maahamme
Suomeen tuli kutsustamme vuonna 2000 vierailulle kiinalainen ZTE yhtiö 1] – sen vierailu ei kiinnostanut täällä meillä juuri ketään; eräät yritykset naureskelivat hyväntahtoisesti heidän kännykkäprototyypeilleen – eivät naura enää, kun Nokiankin markkinaosuus Kiinassa, maailman suurimmilla markkinoilla, on typistynyt kuudenteen osaan – vielä muutama vuosi sitten oli Kiinassa yli 220 miljoonaa nokialaisen käyttäjää. Nokia teki koko viime vuosikymmenen suuret voittonsa juuri Kiinasta.

Suomessa eräs yhtiö uskoi tuolloin vuosikymmen sitten ZTE vierailuun ja ko. yhtiön toimitusjohtaja-omistaja arvoituksellisesti pohti kiinalaisten ottavan koko liukuhihnatuotannon itselle ja meille jäävän ohjelmistokehityksen – tuolloin Symbian oli voittoisa käyttöjärjestelmä matkapuhelimissa.
...
1] ZTE - http://www.zte.com.cn/ -

Meillä on vähän kiinalaisuuden asiantuntemusta
Suomessa on hyvin vähän todellisia Kiinan tuntijoita, ei meillä osata maan kieltäkään – kuin hyvin harvakseltaan. On esimerkiksi vain yksi lakitoimisto, jossa on kiinankielen taito aitokiinalaiselta, joka on suorittanut Helsingin yliopistosta oikeustieteellisen oppiarvon, lisäksi hänellä on suomalainen kiinaa hienokseltaan osaava lakimieskolleega – voimme arvata, että heidän palveluitaan tullaan tarvitsemaan enenevässä määrin.

Kiina on eksoottinen maa,

ja me olemme heille hyvin eksoottisen näköisiä – harvinaisia. Meille jokaiselle suomalaiselle riittää 250 kiinalaista ystävää, toveria ja kuluttajaa 2] – kunhan vain löydämme ne tuotteet ja palvelut, jotka osaamme ja joita kiinalaiset tarvitsevat.
...
2] ”Maailmanlaajuinen työn uudelleenjaon taistelu” - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/05/kansainvline... - ... "

Jatkuu linkin ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kiinalainen... - alta.
.

Tomi Vaalisto

Biobensiinin valmistuksessa tarvitaan jatkuva anaerobinen prosessi, mikä on aika haastavaa ja nostaa kustannuksia. Käytännössä tarvitaan oikea tehdas.

Biokaasuprosessi on yksinkertaisempi ja investointikustannukset hyvinkin alhaiset. Kun biokaasun mahdollisuuksia tutkittiin Jyväskylän yliopistossa, tuloksena oli, että jos koko Keski-Suomen karjatilat ja jäteasemat hyödyntäisivät biokaasupotentiaalinsa, voitaisiin maakunnassa korvata jopa 17 prosenttia sekä lämmitys- että liikenne-energiasta uusiutuvalla kaasuenergialla. Samalla saataisiin hiili ja ravinteet tehokkaasti kiertoon. Tieliikenteen CO2 -päästöjä voitaisiin tutkimuksen mukaan vähentää alueella peräti 44 prosenttia vuoden 2006 tasosta.

Noiden lisäksi voitaisiin käyttää muun muassa biojätettä, viljaa, metsähaketta, sahanpurua tai olkea. Ne ovat tuotannon kannalta helppoja raaka-aineita, eivätkä lisää ilmaston hiilidioksidipitoisuutta. Suomessa potentiaalista biomassaa tarjoaisivat esimerkiksi joutomaiden biomassat ja peltojen suojavyöhykkeiltä korjattava heinä sekä puunjalostusteollisuuden sivuvirrat.

Ilkka Luoma

Biobensiini on ympäristörikos, jos osaamme katsoa biosfäärin kokonaisuutta. Biosfääri tulee toimeen auringon suoralla energialla - joten tuo energianlähde on meille ihmisillekin luontainen vaihtoehto. Kiinalaiset ovat pisimmällä aurinkoenergian tuotekehityksessä ja sen tuotannossa.

Tomi Vaalisto

Riippuu raaka-aineesta. Palmuöljyvljelmät ilman muuta sitä ovat.
Luonnollisesti mätänevän tai lahoavan raaka-aineen käyttö ei taas sitä ole - syntynyt metaani ei pääse suoraan taivaalle vaan sen energia hyödynnetään ensin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Ongelma on siinä, ettemme tiedä paljoakaan mitä biosfäärin biomassakierrot ovat, ja mitkä ovat niiden kaikkinaiset syy-seuraussuhteet, mikäli niitä "yllättäen" muutetaan vastoin sitä muutaman miljoonan vuoden aikajanaa, johon biosfääri oli tottunut.

On lopulta kysymys toiminnallisesta kellotaajuudesta ja siihen synkronoitumisesta. Kiinassa on hanke, jossa mallinnetaan nopeutettua aikajanaa ... saadaksemme selville mitä on tapahtumassa. On lopulta kysymys hitaiden muuttujien hallinnasta!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #19

Tuo luonnon kiertokulku tunnetaan hyvin ja siitä löytyy useita tutkimuksia energian talteenoton suhteen. Tässä on tietoa yhdestä, joka sopii täysin maallikoillekin. https://www.utu.fi/fi/yksikot/ffrc/tutkimus/hankke...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

Emme tunne luonnonkehitystä juuri lainkaan - vaikkapa kysyttäessä näin:

Joku sanoi tuolla toisaalla tietävänä, että metsää on nyt enemmän kuin koskaan, ok - merkitään tämä vuosi 2017 arvolla 100 - mitä arvelet tuon luvun olleen 1950, 1900, 1850, 1800, 1750, 1700, 1650, 1600 , .., 1000, 500 ja lopulta vuosi 0?

Aloitetaan tästä ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #24

Tiedetään hyvinkin, tietoa löytyy googlella vaikkapa "forest changes over time".

Tässä on yksi tutkimus, koskee itse asiassa koko kasvustoa: https://link.springer.com/article/10.1007/BF02803968

Aihe on mielenkiintoinen, Sahara on ollut nykyinen aavikko "vasta" pari tuhatta vuotta ja Välimeren saarten metsät sekä Libanonin setrit hakattiin loputkin samoihin aikoihin.

Tällä hetkellä maailman toiseksi suurimman talousmahdin Kiinan riisiviljelmiä on peittänyt metsä aikoinaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

Korjataan erheelliset väittämät - Kiina on maailman suurin talous oikeudenmukaisella ja vertailukelpoisella ostovoimakorjauskertoimella -IMF

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #31

Maailmanpankin ja IMFn mukaan EU on suurin, sitten Jenkkilä ja kolmas on Kiina uusimpien figuurien mukaan, jotka ovat tässä: https://www.weforum.org/agenda/2017/03/worlds-bigg...

Ostovoimaparitettimuutoksella numerot muuttuvat riippuen mitä manipuloidaan, mutta silloin se pitää jyvittää asukasta kohden eikä laskea kaikkia yhteen.
Tällöin ykkönen on Lichtenstein http://www.nationmaster.com/country-info/stats/Eco...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

Ohitus tapahtui jo 2014 ...

"Talous
Kiina ohittanut USA:n maailman suurimpana taloutena

Helena Haavisto 6.12.2014 klo 09:09 (päivitetty 6.12.2014 klo 09:13)

Ensimmäistä kertaa Yhdysvallat ei ole enää maailman suurin talous. Kiina on nyt virallisesti ohittanut USA:n, kertoo Foxnews. ... "

~ http://www.verkkouutiset.fi/talous/kiina_suurin_ta... -

...
~ http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2014/02/we... -

...
~ http://www.foxnews.com/world/2014/12/06/china-surp... -

...
Ja mikä tuo IMF on?
~ http://www.imf.org/external/index.htm -

.
Eipä tuohon jää mitään epäselvää :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #35

Kyllä, tuo on hyvä linkki

Absoluuttisin numeroin jenkit ovatkin menneet EUn ohi ykköseksi - tämä oli uutta tietoa. Kiina on luonnollisesti kolmas.

Rank Country GDP
(millions of US$)
World[19] 75,278,049
1 United States 18,569,100
— European Union[n 1][19] 16,408,364
2 China[n 2] 11,218,281
3 Japan 4,938,644
4 Germany 3,466,639
5 United Kingdom 2,629,188
6 France 2,463,222
7 India 2,256,397

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #36

Nyt pitäisi osata ymmärtää absoluuttisen ja kansainvälisen valuuttojen välisen muuntosuhteen olevan aivan eri asia kuin kansakuntien ostovoimavertailu. Esimerkiksi ravinto, energia ja asuminen maksavat aivan eri tavoin Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Kannattaa perehtyä pariteettikorjaukseen, että voisi ymmärtää mikä on oikeuden- ja totuudenmukainen vertailu.

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Ostovoimapariteetti -

..
" ... Ostovoima tarkoittaa sitä, mitä hyödykkeitä (tavaroita ja palveluja) tietyllä rahamäärällä saadaan eri olosuhteissa. Ostovoima on erilainen, jos toisessa maassa samalla rahamäärällä saadaan erilainen määrä hyödykkeitä. Koska elinkustannukset vaihtelevat maiden välillä, käytetään maiden välisessä vertailussa tavallisesti ostovoimakorjattua bruttokansantuotetta, jossa kunkin maan hintataso otetaan huomioon ostovoimapariteetin avulla. [6] ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Bruttokansantuote#Os... -

..
Kansantalouksia ja yleistä elintasoa mittaavista tunnusluvuista käytetyin on bruttokansantuote henkeä kohti. Bruttokansantuotteella eli bkt:llä, englanniksi gross domestic product (GDP), tarkoitetaan kansantaloudessa vuoden aikana tuotettujen hyödykkeiden yhteisarvoa. Kun maiden väliset erot hintatasossa suhteutetaan ostovoimapariteetilla, saadaan ostovoimakorjattu bkt, joka parhaiten vertaa maiden keskinäistä elintasoa.

..

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #37

Absoluuttiset luvut ovat toki kaikki "jenkkidollareina" USD, joten kurssimuutos on jo tehty ennen vertailua, jossa Yhdysvallat ovatkin kiilanneet EUn ohi ykköseksi viime vuonna.

Ostovoimapariteetti on juuri noin kuin kerrot. Pitää kuitenkin ymmärtää, että sillä parhaiten mitataan yksilön ostovoimaa eikä kollektiivisesti koko maata.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39

Yksilöt muodostavat kollektiivin - niin USA' ssa, EU' ssa kuin Kiinassakin. Tosiaan maitolitran eteen tehdään niin erilailla työtä ---

Tomi Vaalisto

Topicissa esitetään Saimaalla Savonlinnan olevan lännen ja idän vedenjakajalla, mutta todellisuudessa Savonlinna on aika keskellä, koska Saimaan vesistö yltää lähes itärajalle saakka mm Puhoksella, Lieksassa ja Ilomantsissa.

Ilkka Luoma

Savonlinnan Kyrönsalmessa meni jo aikanaan idän ja lännen raja.

Tomi Vaalisto

Siitä ei olla ihan varmoja - Heikki Talvitien mukaan ruotsalaiset väärensivät Pähkinäsaaren rauhan asiakirjoja, ja näiden väärennösten mukaan Olavinlinnan alue kuului yhteisiin nautinta-alueisiin Täyssinän rauhaan 1595 saakka. Toinen osapuoli oli Novgorod, joka on etelässä. Venäjää ei vielä ollut, se syntyi vasta 1400 luvun lopulla.

Turun rauhassa 1743 raja siirtyi Savonlinnan länsipuolelle ja venäläisten valloitettua koko Suomen 1809 Turun rauhassa menetetty Itä-Suomi liitettiin takaisin alueeseemme.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Olavinlinna ja muun muassa Kyrönniemi sekä Venäjänniemi olivat venäläisten hallussa - yksiselitteisesti. Venäläiset jopa rakensivat Olavinlinnaa lisää - muun muassa piirityksiä varten vedenottokanavan "kanavan" ...

Savonlinna oli sananmukaisesti idän ja lännen vedenjakajalla ... ja on edelleen, kuten koko Itä-Suomi.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #18

Tarkoittanet Turun rauhaa..?

Ruotsalaiset menettivät Turun rauhassa Kyrönsalmessa olevan Olavinlinnan ja Savonlinnan alueen.

Savossa vesistöjen suunnalla Turun rauhan rajaa ei merkitty lainkaan maastoon, eikä sen kulusta missään vaiheessa päästy yksimielisyyteen - eikä ollut suuri tarvekaan, koska pääasiana oli että rajankulkua noudatettiin Kymijoella.

Kolme rajakiveä tunnetaan hyvin:
1) Pyhtäällä on suurin,
2) Suomenniemen ja Mäntyharjun rajalla Suurjärven pohjoisrannalla (vuosiluvusta alku 17 on lohjennut pois, vain loppuosa 43 näkyy) on toinen ja
3) Kouvolassa Puolakansillan pohjoispuolella on kolmas, jonka kyljessä on vuosiluku 1743-1809.

Rajan kulku on julkaistu Suomi-lehdessä no. 4 vuonna 1843 (digitoitu, löytyy muistaakseni Kansalliskirjaston sivuilta). Sen mukaan raja kulki "Suomenlahden pohjoisrannalta, Kymijoen läntisintä haaraa eli Keltinjokea pitkin". Kymijoesta pohjoiseen raja noudatti vanhaa Hämeen ja Kymenkartanon läänin välistä rajaa ja Savonlinnassa rajan kulku määritettiin ruotsalaisin mailein sitä maastoon luonnollisiin rajoihin sitomatta

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

Venäjän presidentti Putin tulee Savonlinnan ensi viikolla - kaupunki kuhisee ja kihisee, mutta moni ei osaa ajatella miksi juuri Savonlinna. Tietty - nyt huudetaan Oopperajuhlat ja venäläinen esitys, joo -kyllä, mutta on eräs toinenkin luontainen syy: Juuri tämä Savonlinnan ominaisuus olla idän ja lännen vedenjakajalla :)

Btw. Viime viikolla kävi Kiinan suurlähettiläs ... ;)

...
Olavinlinna

" ... Vanha viha syttyi 1495, jolloin myös Olavinlinna joutui ensimmäisten hyökkäysten kohteeksi. Ennen sotaa venäläiset tarjosivat 5-10 vuoden rauhaa ja Olavinlinnan luovuttamista heille. Olavinlinnan puolustuksesta vastasi Peter Kylliäinen, jolla oli käytettävissään 150 nihtiä ja talonpoikaa. Yhteensä venäläiset tekivät vanhan vihan aikana kolme hyökkäystä Olavinlinnaan, mutta eivät saaneet vallattua sitä. Sodan jälkeen jatkuivat edelleen rajakiistat, jotka päättyivät 1510.[6]

Kustaa Vaasa, joka nousi Ruotsin hallitsijaksi 1523, määräsi Olavinlinnan korjattavaksi ja parannettavaksi. Päälinnan torneja kohotettiin ja esilinnaan rakennettiin uusi suuri tykkitorni. Kustaa Vaasa lähetti rakennustöitä johtamaan Henrik von Cöllenin.[7] Torni valmistui 1565. Samalla linnan muureja vahvistettiin. 1500- ja 1600-luvuilla rakennettiin Kijlin torni, puisia asuintupia, komendantin rakennus, sauna, paja- ja varastorakennuksia. Vuonna 1577 rakennusmestarina toimi Peter Hertig.[8] Samoina vuosisatoina Olavinlinna joutui useiden sotatoimien kohteeksi. Stolbovan rauhan jälkeen Ruotsin itäraja oli siirtynyt huomattavasti idemmäksi, jolloin Olavinlinna ei enää ollut rajalinnoitus.[9] Vuonna 1622 Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf vieraili linnassa palattuaan sotaretkiltä Puolasta. Hän oli ainoa kuningas, joka vieraili Olavinlinnassa.[9] Linnan rakennustöiden myötä sen ympärille kasvoi kaupunki: Savonlinna sai kaupunkioikeudet vuonna 1639. Linna kärsi vaurioita vuonna 1654 suuressa tulipalossa.[10][5]

Suuri Pohjan sota alkoi vuonna 1700. Tämä vaikutti Olavinlinnaan siten, että se antautui venäläisille vuonna 1714. Samalla venäläiset purkivat Pyhän Eerikin tornin, josta jäi vain kaksi alinta kerrosta jäljelle. Vuonna 1721 solmittu Uudenkaupungin rauha lopetti sodan, jonka jälkeen Ruotsi-Suomi sai itselle myös Savonlinnan alueen. Vuonna 1741 alkoi Hattujen sota, joka päättyi Turun rauhaan 1743. Tällöin Olavinlinna jäi Venäjän alueelle. Venäläiset rakensivat linnoituksen alueelle bastioneja. Vuonna 1788 linnaan rakennettiin suojamuurattu vesikanava, koska suomalaiset ja ruotsalaiset tarkka-ampujat pystyivät helposti tappamaan vedenhakijat piirittäessään linnaa. Uuden linnan osan nimeksi tuli Suvorovin esilinna Aleksandr Suvorovin mukaan. Vuonna 1791 Paksu torni tuhoutui ruutivaraston räjähtäessä. Tilalle rakennettiin Paksu bastioni. Linnan sotilaallinen merkitys loppui, kun Suomesta tuli Suomen suuriruhtinaskunta vuonna 1809. Linnassa toimi varuskunta vuoteen 1847 saakka ..."

Olavinlinna ja näin Savonlinna on ollut ja on nimen mukaisesti idän ja lännen vedenjakajalla :)

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Olavinlinna -
.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #25

Joo, Turun rauhasta oli kysymys. Raja ei mennyt Kyrönsalmesta vaan paljon lännenpänä ja itse kaupunkikin jäi kokonaisuudessaan venäläisille.

Heidän linnoitusohjesääntönsä mukaan yhdessäkään linnasta näkyvässä talossa ei saanut olla kivisiä perustuksia vaan ne piti rakentaa puusta. Syynä oli ruotsalaiset, jotka olisivat voineet käyttää talojen kiviperustuksia hyödyksi piiritystilanteessa. Piiristystilannetta ei tullut mutta varotoimenpiteenä se oli hyvä: 1789 Kustaa IIIn joukot saivat ahdistettua venäläiset lännestä Laitaatsalmen, jossa venäläisten puolustus piti. Jos me ruotsalaiset (mehän olimme tuolloin Ruotsin kansalaisia) olisimme päässeet salmen yli olisi seuraavaksi taisteltu Kyrönsalmessa ja nuo venäläisten varotoimenpiteet testattu käytännössä.

Tuon linnoitussäännön vuoksi Savonlinnassa ei ole vanhoja rakennuksia - paitsi tietysti linna - koska puinen perusta ei kestä aikaa. Savonlinnaan syntyi kuitenkin hieno puutalokaupunki, joka katosi 70 - 80-luvuilla elementtirakentamisen vuoksi. Tuon elementtiarkkitehtuurin vuoksi kaupunkia ei voi kauniiksi kutsua.

Savonlinnasta löytyy venäläisyyttä jos sitä oikein etsii: Pikkukirkko on ollut aikoinaan ortodoksinen ja muutettu sitten luterilaiseksi. Rauhanlinnan on rakennuttanut venäläiskenraali Nils Weckman. Siinäpä se Savonlinnan "itä" onkin - niitäkö Putin on tulossa katsomaan? ;-)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #27

Savonlinnan huominen ei saata lähteä biobensiinistä - Punkaharjulta, mutta idästä voi tulla paljon matkailijoita ... varakkaita matkustajia. Savonlinna on Saimaan Keskipiste!

Kiinan suurlähettiläs lausui lähtömerkit ja Putin tulee hoitamaan loput - arvoituksellista! ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #28

Jostain kumman syystä kauniin Saimaan matkailu on vähentynyt viime vuosikymmeninä kun taas Lappiin on tunkua. Saimaalla Savonlinna mukaanlukien on melkoinen joukko suljettuja lomakyliä kuten Suomen tunnetuimpiin kuuluneet Kultakivi, Vilkaharju, Taipale, Suur-Saimaa, Ritoniemi, Pistohiekka...
Sulkavalla kohtuullisen uusi Kukkapää vetää viimeisiään.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30

Uskoisin, että kiinakonsulteilla voi olla kohta iloisia uutisia Savonlinnalle - Saimaan Keskipisteelle :)

Ilkka Luoma

Radiosta - Yle Puhe -napattua:

"Nojaako Suomen energia- ja ilmastostrategia liikaa metsiin? Miten käy maamme metsäluonnon, jos Suomeen nousee 10 uutta biopolttoainelaitosta? Keskustelemassa ovat eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.). Toimittajana on Tapio Pajunen. Uusinta 24.5.2017."

~ http://areena.yle.fi/1-4160293 - .
.

Ilkka Luoma

Olemme osa sellaista jatkumoa, jolla ei ole meidän mittakaavassa alkua eikä loppua. Jokainen meistä on superlottovoittaja perimäketjussa, joka hipoo kuolemattomuutta. Evoluutio ei välitä meidän rajallisesta videofilmistä jolla on alku ja loppu. Evoluutio välittää vain jatkumosta, jolla on hitaiden muuttujien sopeutuma kokonaisvaltaisuudessa, jota kutsumme biosfääriksi. Tämä biosfääri on toistaiseksi ”kuolematon”.

Biosfääri 2] on saanut alkunsa kaukaa aikakausilta, jolloin ei ollut kuin pienen pieni ”virhe” täydellisessä harmoniassa 3], jota voidaan määrittää pienen pieneksi hetkeksi jälkeen, kun kaikki räjähti 4]. Räjähdys oli täydellinen – ja se oli jatkumo jostain sellaisesta, jota Albert Einstein eikä Kari Engvist´kään 5] hahmottaneet mitään ”kaiken kaavaa” – nyt on tähän mennessä syntynyt vain kaava E=mc2 6] – eikä lopultakaan muuta –

ellei Stephen Hawkins 7] uudella kommunikaattorilla tuo esille jotain sellaista – mikä meillä tuntemattomana asuu jokaisen sisuksissa.

Hiilielämän orgaaninen biosfääri on muuntumo,

jossa vallitsee jokin sellainen lainsäädäntö, jota kiihkeästi etsimme. Niin kiihkeästi, ettemme huomaa sen olevan itsessämme. Me jokainen, nyt elävä olio ja eliö kannamme sitä sisällämme elämän ja kuoleman rajana. ”Vanhimmat” partikkelimme osasina/ hiukkasina tai vaikkapa energeettisinä säikeinä x] ovat suurien tähtien sisuksista – uskomattoman suuren supernovaräjähdyksen 8] kaikuina – ja vieläpä muuntumattomina.

...

Ilkka Luoma

http://www.talouselama.fi/uutiset/kiinalaiset-veta... ---

Kaidikin Kemistä vaikenee. Toimitusjohtaja entinen puolustuskatastrofiministeri CarlHaglund ... jää nähtäväksi, vielä!

Ilkka Luoma

... Päätöksiin luopua bioenergiainvestoinneista liittyy eräs muukin syy. Palaamme aiheeseen!

~ http://www.kauppalehti.fi/uutiset/kiinalaisten-epa... -
.

Ilkka Luoma

Oliko joku ahne - mainitaan se tyypillinen selitevaihtoehto ---

~ http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201707192200275474... -

.

Ilkka Luoma

... Hallituksemme pelaa kovaa ja uhkarohkeaa peliä. Olemme epäonnistuneet pidemmällä jänteellä ympäristömme näkökulmasta, mikäli olemme sellun keittäjä ja biopolttoaineiden raaka-ainelähde.

~ https://yle.fi/uutiset/3-9737458 -
.

Ilkka Luoma

Sähköä sen olla pitää - joku kysyi miten paljon tarvitaan lisää sähkövoimantuotantoa, jos kaikki noin kolme miljoonaa autoa vaihtuu sähköisiksi - kokonaan, ei hybridejä - kysymys on hypoteettinen, mutta näin siihen vastattiin:

~ https://www.mtv.fi/lifestyle/autot/artikkeli/al-na... -

.
... Voimme myös kysyä miten paljon verottaja menettää verotuloja, jos bensiinin ja dieselin kulutus näiden noin kolmen miljoonan auton osalta nollautuisi. Mistä uudet verot tilalle? Valtion verotarve on krooninen. Pitääkö autolataussähköön laittaa lisävero, ja miten se tehtäisiin? Kuinka paljon nykyisillä sähköveroilla rahaa syntyisi valtion pohjattomaan kassaan näistä kolmesta miljoonasta kulkupelistä?
.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset