Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Biomassan käyttö liikennepolttoaineena on kinkkinen juttu!

 • Biotalous ohittaa tänä vuonna - suomalainen arvio. Sahaammeko oksaa jolta syömme?
  Biotalous ohittaa tänä vuonna - suomalainen arvio. Sahaammeko oksaa jolta syömme?
 • Täällä tehtiin päätöksiä edesauttaa maakunta Kiinaan - osaammeko markkinoida itseämme?
  Täällä tehtiin päätöksiä edesauttaa maakunta Kiinaan - osaammeko markkinoida itseämme?
 • Kiinalainen kumartaa - kohteliaisuudesta. Onko Kiina meille millainen mahdollisuus, vai jopa uhka työpaikoille?
  Kiinalainen kumartaa - kohteliaisuudesta. Onko Kiina meille millainen mahdollisuus, vai jopa uhka työpaikoille?
 • Kiinalaisia heidän Uuden Vuoden juhlassa - Helsingissä 2017 |**
  Kiinalaisia heidän Uuden Vuoden juhlassa - Helsingissä 2017 |**

Media huutaa joka nurkasta kuinka kiinalaiset vetäytyvät [?] Itä-Suomea koskevista biodiesel- ja biobensiinihankkeista. Puhutaan 200 miljoonaan euron katoamisesta rahoitussuunnitelmista. Hätiköityjä arvioita heitellään liiasta luottamuksesta, vaikka kysymys on toisaalla. On herännyt ajatuksia päättäjissä mitä merkitsee biomassan poltto liikennepolttoaineena.

...

[?] ~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/myllykosken-bioetanolihankkeella-kiire-loytaa-uusi-kumppani/6508114 -

[?] ~ http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/kiinalaiset-vetaytymassa-200-miljoonan-bioetanolihankkeesta-luotto-kiinalaisiin-oli-liian-suuri-6663673 -

[?] ~ http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005294342.html

 

Kiinalla on tänään maailman suurin valuuttavaranto ~ 3054 mrd USD

[Suomen Pankki – BOFIT ~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-tilastot/ - ]

Kiina aloitti maailman taloushistorian rajuimman kasvun kuuluisan Kiinan uudelleenkäynnistäjän Deng Xiaopingin toimesta reilu 25 vuotta sitten. Nyt 1383 miljoonainen kansa on takonut viennillä itsensä maailman suurimmaksi taloudeksi – pariteettikorjattuna ostovoima-arvona |1.

 

Vienti toi Kiinalle merkittävän ylijäämän ulkomaan kauppaan

Parin vuoden aikana Kiinan valuuttavaranto on pienentynyt noin 800 mrd USD, mainittakoon, että Suomen valtion vuosibudjetti on noin 55 mrd USD. Miksi varanto on pienentynyt? Se on palanut lähinnä kahteen asiaan: Lisääntyneeseen kiinalaisten intoon matkustaa ulkomaille ja investointeihin – liki kaikkialle maailmaan. 

Nyt Kiinan keskushallinto on kiinnittänyt jo alkuvuodesta 2017 lähtien huomiota minne ”raha katoaa”|*, ja onkin tullut sääntö, jossa yli 100 miljoonan USD maastavienti menee tarkempaan selvitykseen. On olemassa keinoja joiden avulla voidaan laillisesti kiertää tätä ”käskyä”, mutta tuo tieto on kiinakonsulttien arvokasta pääomaa.

...

|* Valuuttavaranto onkin kasvanut tänä vuonna nykyiseen arvoonsa 3054 mrd USD jo noin 40 mrd USD -

 

Kiina on tänään maailman suurin matkailumaa

Rahaa palaa ulkomaille, kun uteliaat kiinalaiset haluavat nähdä nopeasti kaiken – alkaen Yhdysvalloista (varakkaat), sitten Kanada, Ranska, Englanti, Australia … keskiluokka ”tyytyy” halvempiin maihin, kuten Suomeen ja Ruotsiin. Suurin osa menee kuitenkin vierus- tai liki vierusvaltioihin ja kotimaan matkailu on suurinta – määrällisesti, mutta ei rahallisesti.

 

Suomi saa osansa – erityisesti Lappi,

… mutta nyt myös Itä-Suomi ja Saimaa on nousemassa kiinnostuksen kohteeksi |2, erityisesti Saimaan keskipisteellä Savonlinnalla on todennäköisesti loistava tulevaisuus, kunhan oivallus herää maakunta- ja paikallistason päättäjissä. Saimaa pitää nähdä kokonaisuutena, jonka keskipiste on kaupunki, joka on sanan mukaisesti lännen ja idän vedenjakajalla.

|2 Kiinan suurlähettiläs Savonlinnassa ~ https://yle.fi/uutiset/3-9729160 -

 

Investoinnit ulkomaille – Kiinasta

Biotalous kiinnostaa muodikkaasti, mutta nyt on herännyt ymmärrys, ettei ihmiskuntaakin elättävä biosfääri biomassoineen ole tarkoitettu liikennepolttoaineiksi. Kuitenkin biotalous metsävarantoineen on tutkittava, ja raaka-aine haetaan – jos haetaan – ulkomailta. 

Omia metsiä Kiina ei hakkaa kertakäyttöliikennepolttoaineeksi. Puusta tehdään mieluummin puurakenteita – jo senkin takia, että puutalo esimerkiksi on hiilivarasto – pitkäkestoisena. Bambu, oljet ja muut oheisbiomassat voivat olla väliajan energiantuotossa. 

 

Kiina on sähköautoilun suurvalta

[Kiinalaisomisteinen Volvo näyttää mallia!]

Kiina on tänään maailman suurin autojen valmistaja ja markkina-alue. Sähköautoissa Kiina on jo eturivissä ja nousee koko ajan tilastoissa, ollen lukumäärissä jo maailman suurin sähkökulkuneuvojen valmistaja ja tahti jatkuu. 

Akkujakin tarvitaan ja investointeja akkuraaka-aineiden lähteisiin on odotettavissa – näitä tämän tyyppisiä kohteita (skandium) arvostetaan ja nuo pääomasijoitukset ajavat ohituskaistalla. Edellä mainittu matkailu on mahdollisesti siirtymässä myös ohituskaistalle, mutta miksi, niin siitä kertovat kiinakonsultit lisää. 

 

Rahan kiivas liike ulos

Jokainen valtio vahtii tarkasti mitä aiemmin hankitulla ostovoimavarannolla operoidaan. On liki varmaa, että suurissa summissa on seassa myös onnettomia investointeja, niin Kiinassakin. Nyt tätä rahaliikennettä valvotaan ja voisin arvata, että useat suunnitelmat joutuvat suurennuslasin alle – katso Finnkino |3.

|3 ~ https://yle.fi/uutiset/3-9726895 -

 

...

Savonlinna

Savonlinnalle haetaan erikoisasemaa – urakalla, jopa niin, että joukko kiinakonsultteja panostaa itse aiheeseen – hakien pöydän täyteen juuri oikeita toimijoita ratkaisemaan Suomessa oleva ainoalaatuinen vesistökokonaisuus hallitulla ja ympäristöä huomoivalla tavalla, mutta tuoden ikeessä olevalle Suomen kauneimmalle kesäkaupungille sen arvon mittainen uushuominen uusina työpaikkoina ja riittävinä investointeina tuottamaan sopivalle määrälle Saimaan ihastelijoita elämyksiä vailla vertaa. 

 

...

Biotehtaat

[Äänekoski ja isänmaan renkipatruunat ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/04/metsaliiton-isanmaan-miehet-ja-paatokset.html - ]

On liki varmaa, että biotehtaat, jotka todellisuudessa ovat edelleen paljon sellukeittämöitä – ovat vain väliaikaista hurmiota, jolloin saamme vientituloja ominaisuudesta, jossa olemme ”vain” puolijalosteiden tai oikeastaan raaka-aineiden tuottajia – se ei ole oikein liike-elämäseksikästä toimittaa sellua maailman suurimmalle pahvilaatikoiden käyttäjälle – verkkokauppa AliBaballe. 

Entä jos Kiina kieltää nykymuotoiset kertakäyttöpahvilaatikot – ovatko biotehtaamme valmiit voimakkaaseen tuotekehitykseen nyt heti, jotta ollaan valmiit kun muutos tulee – ettei pää ole ”muovipussissa”!?

 

Mitä me sitten viemme, jos biotalous sellukeittämönä on liki ympäristörikos?

Kiinassa on paljon kysyntää huippuosaamisellemme. Kiinakonsultit kertovat lisää – eräs oiva esimerkki on pelimaailma, lähdevesitelakkaosaaminen, saattaakin olla, että joku telakka vaihtaa omistajaa. Kiinalaiset haluavat nyt risteilijöitä, jäänmurtajia ja erikoisaluksia – Koillisväylälle! |4

|1 ~ http://www.verkkouutiset.fi/talous/kiina_suurin_talous-29060 -

|4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/02/an-pohjoinen-ulottuvuus-miksi-kiina.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

 

US | VU | T | BL | BL | FB | FB | BLOG 147970

 

DOC kiinalaiset investoinnit maailmalle_18072017.doc – OpenOffice Writer

PVM 18072017

 

|692_6426|

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Ilkka Luoma

[2014]

" ... Toistaiseksi meille tuntematon biomassojen jakokaavasto

Olemmeko erkaantuneet meille tuntemattomasta rakenne- ja jakokaavasta, joka on vuosimiljoonat määrittänyt luonnonvalinnan kautta ”sopivat biomassajakosuhteet” niukkuudesta ja väliaikaisesta runsaudesta. Saannon vaihtelu kiihdyttää aika-ajoin lisääntymistä, kunnes ”vastavoima” kilpailutekijänä vähentää lajikohtaisia biomassoja, ylläpitääkseen mahdollisimman tasapainoista biodiversiteettiä eli elämän monikirjoa.

Maan päälläkö vain yksi eliö!
[ … kutsuttakoon sitä vaikka vesiohjatuksi hiilielämäksi 2]… ]

Monikirjo saattaa olla sidostunut geeniperimiensä myötä meille yllättäen vain yhdeksi eliöksi, jonka me näemme itsekkyyslasiemme läpi monina lajeina – me itse ollen lajistossa päällimmäisinä. Fiktiona voisimme ajatella, että ulkoa avaruudesta tullut sen sijaan saattaisi nähdä ja kokea maanpäällisen biomassan yhdeksi eloksi ja kommunikoida sen kanssa meille tuntemattomalla tavalla – ehkä kommunikointi on käynnissä koko ajan?.

Me haaveilemme jatkuvasta hyvinvoinnin lisääntymisestä!
[ … tähän hyvinvointiin ei esimerkiksi monien mielestä mahdu 200 sutta – viiden miljoonan ihmisen sekaan! … ]

Tänään toivorikkaana odotetaan ratkaisua ”(talous)kasvuttomuutemme ahdinkoon” 3] muun muassa autorobotisaatiosta 4], joka voisi lisätä entisestään hyvinvointia, vaikka se samalla vähentää ihmisten omaa työtä 5] elantonsa hyväksi – me siis jäisimme ”koneiden” armoille palvelemaan toinen toisiamme 6] ja lisääntyvän vapaa-ajan ongelmiin. Me emme tässä ymmärtäneet, että työ on ainoa merkittävä asia syömisen ja lisääntymisen jälkeen – kaikki muu on oheispöhinää pyrkimyksissämme rakkauden kautta lisääntymään 7].

Luonnon oma autorobotisaatio osaa nähdä metsän puilta! ... "

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/biomassojen-... - alta.

.

Ilkka Luoma

Kuvaviesti numero 3:

Me katselemme Kiinaa niin pienen ruudun lävitse, että mittakaava ei enää paljastu - se on 1:250, mutta mitä se tarkoittaa?

Ilkka Luoma

Kiinassa on kymmeniä keskushallinnon ohjaamia pääomarahastoja, joiden kautta kanavoidaan valuuttavarantoa ulkomaille.

~ https://yle.fi/uutiset/3-9145666 -

.
... Vilkkaat kiinakonsultit etsivät Suomestakin osaamista, mistä kiinalaiset hyötyvät. Näitä projekteja nousee kuin "sieniä sateella", tosin suuri osa jää aihioiksi, joista voi kehittyä toisaalle varsinainen projekti. ... tai sitten ei. Nähtäväksi jää case Ulvila - Ningbo.

~ https://yle.fi/uutiset/3-9729471 -

...
MUTTA!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos ajatellaan vaikkapa puiden oksia, niin niistä saa "puristeltua" biopolttoainetta. Vaan oksathan kelpaavat polttolaitokselle sellaisenaan, jolloin niistä saadaan lämpöä ja sähköä. Verottomalta hinnaltaan eivät ajoneuvopolttoaineet ole mitenkään hurjasti arvokkaampia kuin polttoöljy, jota sitten voi verrata puuaineksen polttokäyttöön. Tämä tarkoittaa sitä, ettei puusta valmistettu biopolttoaine olekaan kovin korkean jalostusasteen tuote, jos hinta huomioidaan. Sama juttu miltei kaiken muunkin kassa, paitsi ehkä ST1:n bioetanolin, koska se valmistetaan märästä elintarvikejätteestä.

Mitä tulee fossiiliseen hiileen, niin se oksien poltto korvaa kivihiiltä, joten jalostamalla oksat biodieseliksi ei tässäkään paljoa voiteta, pikemminkin päinvastoin.

Hirsihuviloitahan Kiinaan kannattaa viedä, luulisin.

Ilkka Luoma

Risto, mitä mieltä olet vuosimiljoonia tapahtuneesta biomassojen luontaisesta kierrosta, jossa muun muassa lahoava puumassa siirtyy ravintoraaka-aineena seuraavilla käyttäjävuositasoille?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sehän vaikuttaa toimivalta jutulta sinänsä, mutta siitä pitäisi saada pääomille tuottoakin. Jos puun ei anneta lahota niin nopeasti, vaan se myydään kiinalaisille, sitä tuottoa voi syntyä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Ympäristö ja evoluutio eivät tunne meille tuttua kasvuhokemallista kasvutuottoa - ostovoimallisesti. Evoluutio tuntee vain tarpeen pitää lisääntymistä käynnissä - huomioiden kaikki eliölajit. Talous kaataa ympäristömme - ahneutemmeko vuoksi? Ehtiikö evoluutio torpata tuon yksipuolisen ja hyvin itsekkään menettelytavan?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #12

Suomessahan on erilaisilla isoilla luonnonsuojelualueilla jätetty tilaa myös puiden lahoamiselle.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #22

On. Pitää paikkansa, lahoavat kyllä, mutta noin 2 prosentin alalla verrattuna vaikkapa vuoteen 1800 - nyt tullaan siihen oleelliseen asiaan -

Biomassoihin, miten arvelet niiden kehittyneen vuosisatojen saatossa - kun vielä huomioimme evoluution hitaan kellotaajuuden. Jos metsien biomassa on nyt 2017 vaikkapa 100, niin mitä se oli 1950, 1900, 1800, 1700, 1600, 1500, ..., 1000 ja lopulta vuonna 0. Muistamme, että evoluutio on hidas, erittäin hidas. Tiedämmekö kaikki ne syyn ja seurauksen lakien muutokset/ vaikutukset, jotka ovat meille pinnan alla - kun olemme käyttäneet massiivisesti vain noin 200 vuoden ajan metsiä.

Käyttäjän TimoKorpelainen kuva
Timo Korpelainen

Kuinka kinkkistä on olla riippuvainen venäläisestä raakaöljystä?
Sillähän me kuitenkin ajellaan joten ymmärrän kyllä miksi vastustetaan muita vaihtoehtoja.

Ilkka Luoma

Raaka-öljyä tarvitaan, pakosta, mutta sen käytön on vähennyttävä. Kiina on suoran aurinkoenergian suurin käyttäjä ja kapasiteetti kasvaa koko ajan. Maailman suurimmat raaka-öljyn käyttäjät viimeisen 100 vuoden aikana ovat ylivoimaisesti USA ja Eurooppa.

Miten kinkkisyys eroaa olla riippuvainen vaikkapa arabien raaka-öljystä?

Ilkka Luoma

[2013]

" ... Kiinalaiset uuden aallon yhtiöt nousivat maahamme
Suomeen tuli kutsustamme vuonna 2000 vierailulle kiinalainen ZTE yhtiö 1] – sen vierailu ei kiinnostanut täällä meillä juuri ketään; eräät yritykset naureskelivat hyväntahtoisesti heidän kännykkäprototyypeilleen – eivät naura enää, kun Nokiankin markkinaosuus Kiinassa, maailman suurimmilla markkinoilla, on typistynyt kuudenteen osaan – vielä muutama vuosi sitten oli Kiinassa yli 220 miljoonaa nokialaisen käyttäjää. Nokia teki koko viime vuosikymmenen suuret voittonsa juuri Kiinasta.

Suomessa eräs yhtiö uskoi tuolloin vuosikymmen sitten ZTE vierailuun ja ko. yhtiön toimitusjohtaja-omistaja arvoituksellisesti pohti kiinalaisten ottavan koko liukuhihnatuotannon itselle ja meille jäävän ohjelmistokehityksen – tuolloin Symbian oli voittoisa käyttöjärjestelmä matkapuhelimissa.
...
1] ZTE - http://www.zte.com.cn/ -

Meillä on vähän kiinalaisuuden asiantuntemusta
Suomessa on hyvin vähän todellisia Kiinan tuntijoita, ei meillä osata maan kieltäkään – kuin hyvin harvakseltaan. On esimerkiksi vain yksi lakitoimisto, jossa on kiinankielen taito aitokiinalaiselta, joka on suorittanut Helsingin yliopistosta oikeustieteellisen oppiarvon, lisäksi hänellä on suomalainen kiinaa hienokseltaan osaava lakimieskolleega – voimme arvata, että heidän palveluitaan tullaan tarvitsemaan enenevässä määrin.

Kiina on eksoottinen maa,

ja me olemme heille hyvin eksoottisen näköisiä – harvinaisia. Meille jokaiselle suomalaiselle riittää 250 kiinalaista ystävää, toveria ja kuluttajaa 2] – kunhan vain löydämme ne tuotteet ja palvelut, jotka osaamme ja joita kiinalaiset tarvitsevat.
...
2] ”Maailmanlaajuinen työn uudelleenjaon taistelu” - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/05/kansainvline... - ... "

Jatkuu linkin ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kiinalainen... - alta.
.

Ilkka Luoma

Radiosta - Yle Puhe -napattua:

"Nojaako Suomen energia- ja ilmastostrategia liikaa metsiin? Miten käy maamme metsäluonnon, jos Suomeen nousee 10 uutta biopolttoainelaitosta? Keskustelemassa ovat eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.). Toimittajana on Tapio Pajunen. Uusinta 24.5.2017."

~ http://areena.yle.fi/1-4160293 - .
.

Ilkka Luoma

Olemme osa sellaista jatkumoa, jolla ei ole meidän mittakaavassa alkua eikä loppua. Jokainen meistä on superlottovoittaja perimäketjussa, joka hipoo kuolemattomuutta. Evoluutio ei välitä meidän rajallisesta videofilmistä jolla on alku ja loppu. Evoluutio välittää vain jatkumosta, jolla on hitaiden muuttujien sopeutuma kokonaisvaltaisuudessa, jota kutsumme biosfääriksi. Tämä biosfääri on toistaiseksi ”kuolematon”.

Biosfääri 2] on saanut alkunsa kaukaa aikakausilta, jolloin ei ollut kuin pienen pieni ”virhe” täydellisessä harmoniassa 3], jota voidaan määrittää pienen pieneksi hetkeksi jälkeen, kun kaikki räjähti 4]. Räjähdys oli täydellinen – ja se oli jatkumo jostain sellaisesta, jota Albert Einstein eikä Kari Engvist´kään 5] hahmottaneet mitään ”kaiken kaavaa” – nyt on tähän mennessä syntynyt vain kaava E=mc2 6] – eikä lopultakaan muuta –

ellei Stephen Hawkins 7] uudella kommunikaattorilla tuo esille jotain sellaista – mikä meillä tuntemattomana asuu jokaisen sisuksissa.

Hiilielämän orgaaninen biosfääri on muuntumo,

jossa vallitsee jokin sellainen lainsäädäntö, jota kiihkeästi etsimme. Niin kiihkeästi, ettemme huomaa sen olevan itsessämme. Me jokainen, nyt elävä olio ja eliö kannamme sitä sisällämme elämän ja kuoleman rajana. ”Vanhimmat” partikkelimme osasina/ hiukkasina tai vaikkapa energeettisinä säikeinä x] ovat suurien tähtien sisuksista – uskomattoman suuren supernovaräjähdyksen 8] kaikuina – ja vieläpä muuntumattomina.

...

Ilkka Luoma

http://www.talouselama.fi/uutiset/kiinalaiset-veta... ---

Kaidikin Kemistä vaikenee. Toimitusjohtaja entinen puolustuskatastrofiministeri CarlHaglund ... jää nähtäväksi, vielä!

Ilkka Luoma

... Päätöksiin luopua bioenergiainvestoinneista liittyy eräs muukin syy. Palaamme aiheeseen!

~ http://www.kauppalehti.fi/uutiset/kiinalaisten-epa... -
.

Ilkka Luoma

Oliko joku ahne - mainitaan se tyypillinen selitevaihtoehto ---

~ http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201707192200275474... -

.

Ilkka Luoma

... Hallituksemme pelaa kovaa ja uhkarohkeaa peliä. Olemme epäonnistuneet pidemmällä jänteellä ympäristömme näkökulmasta, mikäli olemme sellun keittäjä ja biopolttoaineiden raaka-ainelähde.

~ https://yle.fi/uutiset/3-9737458 -
.

Ilkka Luoma

Sähköä sen olla pitää - joku kysyi miten paljon tarvitaan lisää sähkövoimantuotantoa, jos kaikki noin kolme miljoonaa autoa vaihtuu sähköisiksi - kokonaan, ei hybridejä - kysymys on hypoteettinen, mutta näin siihen vastattiin:

~ https://www.mtv.fi/lifestyle/autot/artikkeli/al-na... -

.
... Voimme myös kysyä miten paljon verottaja menettää verotuloja, jos bensiinin ja dieselin kulutus näiden noin kolmen miljoonan auton osalta nollautuisi. Mistä uudet verot tilalle? Valtion verotarve on krooninen. Pitääkö autolataussähköön laittaa lisävero, ja miten se tehtäisiin? Kuinka paljon nykyisillä sähköveroilla rahaa syntyisi valtion pohjattomaan kassaan näistä kolmesta miljoonasta kulkupelistä?
.

Toimituksen poiminnat