Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Millaisen lahjan Venäjän presidentti Putin tuo Savonlinnaan?

  • Olavinlinna - Putin ja Niinistö katsovat Tsaikowskin Jolanta-oopperan - idän ja lännen vedenjakajalla!
    Olavinlinna - Putin ja Niinistö katsovat Tsaikowskin Jolanta-oopperan - idän ja lännen vedenjakajalla!
  • Alunperin Venäjän tsaarin luvalla tehty metsänvartijan talo - nykyään keskipiste presidenttien neuvottelulle  - Punkaharjulla.
    Alunperin Venäjän tsaarin luvalla tehty metsänvartijan talo - nykyään keskipiste presidenttien neuvottelulle - Punkaharjulla.

Meidän etukäteislahja oli tyrmäävä – sotaisa prikaatin kenraali Juha Eino Pyykönen |* maalasi Venäjän aggressiiviseksi ja imperialistiseksi |1. Ennen kuulumatonta ajattelemattomuutta ja osoitus kykenemättömyydestä antaa arvioita, suurvaltapolitiikkaa ymmärtämättömänä. Olisiko kenraalin parasta keskittyä karttaharjoituksiin miten Möhkön leirintäaluetta puolustetaan innokkailta karavaanareilta?

 

Media kohisee – presidentti Putin saapuu Savonlinnaan

[ ~ https://yle.fi/uutiset/3-9740754 - Topeliuksen puistossa - ]

Monenlaisista menetyksistä kärsinyt Suomen kaunein kesäkaupunki Savonlinna saa nyt medianäkyvyyttä tuuttien täydeltä. Savonlinna on sanan mukaisesti nyt Saimaan ja -Suomen keskipiste.

 

Näin annetaan savonlinnalaisille markkinointipurske, jota ainakin yrittäjien arvelisi hyödytävän voimakkaasti – ehkä olisi kannattanut tehdä myös pitkäjänteinen suunnitelma miten ainoalaatuinen vierailu hyödynnetään – tehtiinkö se?

 

Miksi Savonlinnaan, tai oikeammin Punkaharjulle ja Savonlinnaan? 

Katsokaamme ensin Kremlin näkökulmasta ja Pietarin kasvatin mieltymyksiä seuraillen. Olavinlinna, jossa Vladimir Putinille ja meidän presidentti Sauli Niinistölle esitetään venäläinen Pjotr Tsaikovskin Jolanta-ooppera – ehkä tekijänsä parhaita – numero I.

Punkaharjulla toimiva hotelli, jossa Niinistön sanoin hän voi puhua mistä haluaa |2, oli aivan ensiksi Venäjän tsaari Aleksanteri I' n luonnonsuojelema harjualue, jonne rakennettiin vähän myöhemmin tsaarin metsänvartijan talo – tuo talo on harjun laella edelleen – numero II.

|2 ~ https://yle.fi/uutiset/3-9740489Suomen entinen Moskovan suurlähettiläs Himanen lausuilee.

 

Putin ja Niinistö viedään Olavinlinnaan tsaarille aikanaan tehdyllä huvipurrella Ss Saimaa höyryaluksella – ollen Suomen valtion ja Savonlinnan luotsipiirin silmäterä. Alus on huippukunnossa ja tsaarinkin kerrotaan käyttäneen sitä jo yli 100 vuotta sitten, huvialuksenaan (?) Ehkä Putinista on kiva orientoitua tsaariksi – numero III.

Savolinnan Oopperajuhlat muun muassa taiteellisen johtajansa Jorma Silvastin |** johdolla järjestetään tunnetusti Olavinlinnassa, joka on saarella Kyrönsalmessa. Tuossa salmessa on kulkenut myös aikanaan tsaarin Venäjän ja Ruotsin kuningaskunnan raja. Olemme siis sananmukaisesti idän ja lännen vedenjakajalla – numero IV.

|** ~ http://www.ita-savo.fi/uutiset/lahella/jorma-silvasti-putinin-vierailu-hieno-huipennus-itsenaisyysvuodelle-369129hieno huipennus Savonlinnalle – Jorma Silvasti/ sanomalehti Itä-Savo.

 

Savonlinnan talousalue toivottaa arvovieraat sydämellisesti tervetulleiksi, jo kolme prosenttia savonlinnalaisista on venäläisiä ja matkailijoita toivotaan tulevaksi Venäjältä kiihkeästi – raha puhuu, vaikka vähän hoikemmastakin lompakosta. 

Itä-Suomi on idän vaikutteen alla voimallisemmin kuin turkulaiset. Karjalassa ja Savossa halutaan kaupallisia purskeita jatkuvana syötteenä myös Venäjältä – ja näin tulee myös käymään. 

 

Entinen tähtitoimittaja rykäisee varsinaisen aivopierun – jo otsikollaan

[ - tässä kohtaa kannattaa avata linkki ja kurkata HS otsikointi – ajatelmia ennen Putinin juhlavierailua Savonlinnaan ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005300638.htmlteksti Jarmo Mäkelä]

 

Putin tuo meille suomalaisille jonkin lahjan

Putin haluaa muistaa viisi tärkeää asiaa:

1

Venäjän tsaari irrotti Suomen Ruotsista ja loi edellytyksen suomalaisen isänmaallisuuden nousulle – Finlandia, Sibelius.

2

Bolsevisti ja myöhempi generalissimus Josif Stalin lupasi Suomelle itsenäisyyden jo 11/1917

3

Suomessakin usein pakoillut Vladimir Lenin ja jo mainittu Stalin muiden mukana allekirjoittivat Suomelle itsenäisyystunnustuksen 4.1.1918 – jonka jälkeen tulivat useat muut valtiot ja näin Suomi sai lopullisen sinetin itsenäisyysjulistukselleen 6.12.1917.

4

Venäjä – Neuvostoliitto ja Venäjä on Suomen suurimpia kauppakumppaneita jo satojen vuosien ajan. Katso Markku Kuisma – Venäjän kauppa 1750 – 2015.

5

Suomen kansan suuri enemmistö vastustaa lännen sotilasliittoa Natoa yli 50 prosentin voimalla.

 

Savonlinna on nyt täpinöissään

[ - paikallista olutta ja kalaa ~ https://yle.fi/uutiset/3-9737945 - ]

Savonlinna on Saimaan Keskipiste ja Savonlinnassa on jo paljon venäläisten varakkaiden vesikulkuneuvoja – jahteja. Savonlinnassa odotetaan valikoivien ja ostovoimaisten matkailijavirtoja, vesille – venäläiset ovat luontainen mahdollisuus ja myöhemmin tulee Venäjän kanssa Itämerellä kauppareittejä puolustusharjoitteleva Kiina, jonka ostovoimatietoiset maailmanmatkaajat ovat oivaltaneet Saimaan ja sen Keskipisteen Savonlinnan mahdollisuudet tarjota ennenkokemattomia elämyksiä.

 

Putin

Suomi on tunnetusti idän ja lännen vedenjakajalla |3, itse meidän ollen niin lännestä kuin idästä. Olemme erikoisessa asemassa ja meillä tunnustetaan kaksi vahvaa itämaalaista kansanviisautta: ”Pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana” sekä ”Ellet voita vihollistasi – tee siitä ystävä” - näiden oheen natovastustuksemme perustuu paasikivimäiseen viisauteen osata tunnustaa todellisuus itsellemme eduksi ja hyväksi!

 

Tekstinumerot 

|* Security Analysis Oy ~ https://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/security+analysis+oy/27988856 -

|1 ... Tämmöiset prikaatinkenraalit ovat vaaraksi Suomen sotilaspoliittisesti liittoutumattomuuden maineelle. Korpraalin arvoa loukkaan, jos vertaan tätä kenraalia korpraaliin. Armeijan ylipäällikön pitäisi toimia tämän sotahaukan suhteen. Kirjoitamme aiheesta enemmän, mitä merkitsee aggressiivisuus ja imperialistisuus. ~ https://yle.fi/uutiset/3-9741008 -

|2 ... Järkevää liennytystä. Asioista tietävät ymmärtävät, millainen kokonaismerkitys on ollut ja on kokonaisuutena kaupasta venäläisten kanssa. Suomen olisi syytä irtautua kaikkinaisista poliittisista kauppapakotteista, jotka tuovat suomalaisille ongelmia ~ http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005303257.html -

|3 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/suomi-on-niin-idasta-kuin-lannesta-emme.html -

 

EKSTRA

Venäjästä maalataan uhkaa – urakalla ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/12/uhkaa-venajasta-tarkoituksella-ja.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja – nyt Savonlinnasta

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US | VU | T | BL | BL | FB | FB | BLOG 148170

 

DOC putin_savonlinnaan_26072017.doc – OpenOffice Writer

PVM 26072017

 

|668_6255|

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (317 kommenttia)

Ilkka Luoma

2 kuva on lainattu netistä.
...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Lainattua on myös reaalimaailmassa, ja ryöstettyäkin. Putin paljasti äskettäin kansalaisilleen, että suuri osa nykyisin 'Venäjäksi' kutsutusta maasta oli vuosituhansia suomalaiskansojen kotiseutua ennen slaavien invaasiota, ja esitsaristeja ja esiputinisteja ei ollut Novgorodia pohjoisempana. Moskova (suom.ugr. sanasta Mustajoki) rakennettiin 1400-luvulla ja Pietari vasta 1700-luvulla silloisen Ruotsin alueelle. Suomen Viipurin lääniinhän venäläisiä tuli massoittain vasta 1939 lähtien. - Viipurin läänin ja muiden meiltä laittomasti anastettujen alueiden palautuksestakin kai sopisi jutella ja valtiovierailun yhteydessä asiasta voisi muistuttaa vaikka kyltein ja lauluin! - http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240411-p...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Savolainen kertoo hieman tarkoitushakuisesti yksityiskohtia poimien ja hassusti tulkiten.

Samaten hänen viittauksensa Mustajokeen on hieman n.s. komplisoitu sillä tuo on yksi ja vain yksi Moskovan nimeen liittyvistä teorioista eikä edes kovin vahvana pidetty. Sama "musta" on kovin Itämeren piiriin kuuluva sana suomalais-ugrilaisissa kielissä joten se tuskin on ollut edes käytössä suomalais-ugrilaisten heimojen tuolla seuduin asustellessa. Eikä sitä tunne siellä eikä idempänä nykyisin asuvat kansatkaan. Pikemminkin se lienee myöhempi germaanilaina.

Lisäksi Moskovan seudulla on ollut asutusta ihan kaupunkimaisesti jo ennen 1400-lukua eli koko keskiajan. Samaten alueen slaavilaisasutus on paljon 1400-lukua vanhempaa vaikka alueella on todistettavasti myös asunut muita, m.l. suomalais-ugrilaisia.

Mutta 1400-luvulla todellakin syntyi Moskovassa pääkaupunkiaan pitävä Venäjän suuriruhtinaskunta jonka hallitsija oli koko Venäjänmaan suuriruhtinas, ensimmäisenä Ivan III Suuri (Иван III Васильевич "Великий"). Seuraavalla vuosisadalla Ivan IV sitten yhdisti myös muita suuriruhtinaskuntia ja ryhtyi tsaarina (Царь и Великий князь всея Руси) johtamaan valtakuntaansa (Российское царство). Kyse noissa on kuitenkin enemmän kulloisenkin hallitsijan omasta halusta tittelillään ja valtakuntansa nimellä julistaa omaa valtaansa kuin asutuksen muutoksista.

Lisäksi on syytä muistaa, että slaaveille käsite on Ruskij Mir (Русский мир). "Venäjä" on pienehkön länsislaavilaisen kansan, veneettien nimestä meille syntynyt nimitys.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #71

[2010]
" ... Venäjän merkitys Suomeen on historiallinen, niin kielessä kuin uskonnoissa ja myös toisin päin; yhteisiä alkujuuria on löydettävissä kuten myös rajanvetoa ja yhteistä sekoittunutta aluetta, kuten ikimuistoinen Karjalan alue, jossa kohtaa ainutlaatuinen raja uskontoina, tapoina kuin kaikkia karjalaisia koskevana vieraanvaraisuutena ja eloisuutena.
...

Oli mielenkiintoista lukea mitä Venäjän eräs alkuunpanija, suuriruhtinas Vladimir Monomah kirjoitti jälkisäädöksessään vuonna 1117 (suora lainaus 1913 julkaistusta Venäjän historian oppikirjasta; kustannusosakeyhtiö Kirja / Weilin & Göös, kirjoittajina Virkkunen ja Toikka):

”Jumalanpelko ja ihmisrakkaus ovat kaikkien hyveiden perustuksena. Eivät paastot, ei yksinäisyys, eikä munkiksi rupeaminen voi teitä pelastaa, vaan hyvät teot. Älkää unohtako köyhiä; pitäkää huolta niiden elatuksesta ja muistakaa, että kaikki omaisuus on Jumalan ja että se on teille vain vähäksi aikaa annettu. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/01/suomalaiset-... -
.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #76

Vladimir Monomakhin esi-isä on Rurik, kuten luettelo osoittaa.

I Rurik (n. 830-n. 879) Novgorodin ja Kiovan suuriruhtinas, puoliso Efanda of Urman

II Igor (912-945) Kiovan Venäjän ruhtinas, puoliso Olga von Pleskau

III Sviatoslav I (942-972) Kiovan Venäjän ruhtinas, puoliso Malousha

IV Vladimir Sviatoslavich Suuri (n. 958-1015) Kiovan Venäjän hallitsija, puoliso Rogneda of Rogvolod

V Yaroslav I Viisas (978-1054) Kiovan suuriruhtinas, puoliso Ingigerd Olafsdottir, prinsessa, isä Ruotsin kuningas Olaf III

VI Vsevolod I Yaroslavich (1030-1093) Kiovan Venäjän ruhtinas, puoliso Anastasia (-1067), Itä-Rooman Imperiumista

VII Vladimir II ”Monomakh” (1053-1125) Kiovan Venäjän suuriruhtinas, puoliso Gytha Harolddottir (n. 1053-1107) prinsessa, isä anglosaksinen Englannin kuningas Harold II Godwinson

Ilkka Luoma

Suomalaisuuden juurien etsijät ---

~ https://www.facebook.com/groups/5749603299/ -
.
Ryhmä kertoo tarkasti mistä olemme, tai tässä vaiheessa luulemme olevamme! ;)

Ilkka Luoma

... Savonlinnassa näytetään ymmärtävän mitkä ovat tärkeitä asioita ja mitkä muiden asioihin puuttumista. Savonlinnan asema idän ja lännen risteyskohdassa on vedenjakaja, jossa Suomella on muutoinkin erityisasema.

~ http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005301940.html -
.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Lopetapas Luoma nyt jo tuo iänikuinen vedenjakaja-mantrasi, kun se ei pidä enää missään määrin paikkaansa. Kuten Matti Vanhanenkin toteaa:

"Vanhasen mukaan Suomi toimii EU:n Venäjä-politiikan puitteissa. Suomi on mukana EU:n Venäjälle kohdistamassa pakoterintamassa ja on noudattanut sitä uskollisesti.

– Se tasapaino muodostuu unionin ja Venäjän välille. Suomi on osa unionia, eikä meillä ole omaa tasapainoasemaa siinä välissä"

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/putinin_litvi...

Kun se Venäjäkin laskee Suomen jo länteen "menetetyksi"

http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/192592...

Suomi kuuluu länteen, ei mihinkään mystiseen kohtaan idän ja lännen väliin. Yritä nyt jo vihdoin hyväksyä se.

Ilkka Luoma

Suomen kansan enemmistö tunnustaa idän ja lännen vedenjakajana olon - kieltäytymällä suurena enemmistönä Natosta. Yksinkertaista, eikö olekin Jori :)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mitä kirjat, artikkelit tai dokumentit johdattelisivat analyyttisesti ja objektiivisesti sellaiselle kannalle, että Venäjä on Suomen kannalta hyvä ja luotettava maa, eikä sellainen, joka kaventaisi Suomen nykyistä itsemääräämisoikeutta ja hyvinvointia?

Ilkka Luoma

Ehkä paras todiste on yli 70 vuotta kestänyt rauhan aika kaikkine kaupallisine etuineen ja hyötyineen ---

.
Toisaalta meitä on "kavennettu itsemääräämisoikeuden osalta" nimenomaan lännestä - EU-Brysselistä.

Hyvinvointimme on kasvanut tasaisesti kiihtyen erityisesti 1950 - 90 välisenä aikana.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin, mitä nyt kauppa on pari kertaa tyssännyt, mutta maksoihan Venäjä Neuvostoliiton velat.

Historian siivet havisevat marraskuussa, kun Venäjä maksaa Suomelle viimeisen erän Neuvostoliitolta perimää velkaansa. "Voisi avata venäläisen samppanjapullon", neuvotteleva virkamies Anne Rothovius kuvailee tunnelmiaan. Vielä viime talvena Venäjä maksoi velkoja Suomeen tavaroilla.

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001811638.html

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Markku Kuisma
Venäjä ja Suomen talous 1700-2015
~ http://www.siltalapublishing.fi/kirja/226/ -

...
VENÄJÄ MAKSOI VELAN ETUAJASSA

Venäjä kuoletti etuajassa Neuvostoliiton aikaisia velkojaan
Talous Julkaistu 21.08.2006 18:50 (Päivitetty 22.08.2006 17:02)

Suomelle Venäjä maksoi nyt noin 170 miljoonaa euroa, ja hoitaa velan 30 miljoonan euron loppuosan laitetoimituksilla.
Venäjän valtio on kuolettanut etuajassa leijonanosan Neuvostoliiton aikaisista veloistaan.

~ https://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/venaja... -
.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Niinpä, siihen ei kulunut kuin parikymmentä vuotta. Taisit muuten unohtaa sotakorvaukset ja Porkkalan niistä "kaupallisista eduista ja hyödyistä". - Äläkä vaan kirjoita että Porkkalakin palautettiin etuajassa, se kun oli NL:n jäljiltä uudelleen rakennettavassa kunnossa.

60 vuotta Porkkalan palauttamisesta Suomelle – ”Vain perunakellari oli jäljellä”

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000001107415.html

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Taisipa velanmaksu mennä pääsääntöisesti ihan kustakin lainasta sovitun aikataulun mukaisesti. Kaikista Jeltsinin ajan sekoiluista huolimatta. Osa taisi tulla maksetuksi etuajassakin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Pitää paikkansa - moni suomalainen velkoja oli käärmeissään, kun hyvät korot jäivät saamatta ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #14

Muistatko kuinka paljon sotakorvauksista annettiin anteeksi?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Tulikohan edes tämän erotusta:

Sotakorvausten arvoa ei laskettu käyvin dollarihinnoin vaan kultadollareina vuoden 1938 arvon pohjalta. Kultadollarin arvon on arvioitu olevan noin 15 % normaalia dollaria korkeampi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #22

Sotakorvaukset

" ... Vuonna 1948 Stalin pidensi korvausten maksuaikaa kahdella vuodella ja alensi korvausmäärän 227 milj. dollariin. ... "

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #26

Nimellisarvon 226,5 kultadollariin, ja kukahan määritteli laivojenkin hinnat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #27

Oikeastaan voisimme laskea hinnan Jatkosodalle, jonka aloitimme Saksan kolmannen valtakunnan rinnalla - tämä vaikutti suuresti Stalinin asenteeseen - meillä oli jopa oikea käsikin Talvisodan jälkeen ... mutta ei enää Jatkosodan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #31

Aloitetaan vaan Talvisodasta, siitä kun Kansainliitto erotti Neuvostoliiton kun se hyökkäsi Suomeen, mm. 430 000 evakosta ja menetetyistä alueista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #38

Hyödynsimmekö Talvisotaa ENNEN olleen diplomatiavuoden - alkaen Jartsevista 1938?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #42

Onko unohtunut että Baltian maat suostuivat Neuvostoliiton tukikohtavaatimuksiin, mutta kuinkas sitten kävikään?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #46

Jos tutkii historiaa, niin huomaa, ettei miltään osin meitä ja Baltian maita voi mitenkään verrata tapahtumiimme.

Meillä oli aivan erikoislaatuinen suuriruhtinaskunta - meitä kohdeltiin silkkihansikkain, kuten myös Jatkosodan aivan lopussa (kiitos kuuluu toki myös saksalaisille) --- jos haluaa aivan oikeasti perehtyä suomalaisten ja venäläisten historiaan/ yhteiseen historiaan - on aloitettava kaukaa, mutta edes 1700 -luvun loppupuolen G.M. Sprengtportenista ---

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Georg_Magnus_Sprengt... -

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #54

Ei voi, meillä oli sotilaita. Millähän miehistöllä Virokin olisi puolustautunut.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #57

Stalin olisi valloittanut meidät, jos olisi oikeasti halunnut. Halusi opettaa ja helmikuussa 1940 toinen diktaattori ilmaisi, että Suomi voidaan jättää rauhaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #77

Luepa täältä jatkoa, alkaa 1. palstan lopusta.

Talvisota NKVD:n näkökulmasta

Vaikka puna-armeija oli massiivisesti varustettu uusimmalla sotatekniikalla, ei miehille ollut perusvarusesineitä eli suksia ja talvivaatteita. Jos taas oli suksia, eivät miehet osanneet niitä käyttää. Panssariarmeija ja tukeva jalkaväki pakkaantuivat teille. Miehet ja kevyet panssarivaunut eivät kyenneet liikkumaan lumisessa metsässä. Stalinin puhdistukset olivat romahduttaneet upseeriston tason. Joukkojen organisointi oli sekavaa.

http://www.panssarikilta.fi/Lehti/Panssari201001_s...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #77

Ilkka Luomalla on aivan omanlaisensa ideologiset historian tulkinnat.

Stalinilla oli Suomen suhteen tottakai aivan samat päämäärät kuin Baltiankin suhteen – mitenpä muutenkaan, olihan Molotovin-Ribbentropin sopimuksen etupiirijaossa näin sovittu. Miksi muka sodan kesken jättäminen olisi palvellut sodan tekosyynä käytettyä "Leningradin turvallisuutta"?

"Halusi opettaa" on päätön väite, ottaen huomioon, miten raskaat tappiot Puna-armeija kärsi tästä "didaktisesta" tehtävästään (Nikita Hrushtsevin mukaan jopa miljoonan miehen tappiot), ja miten nöyryyttävää Neuvostoliitolle oli tulla heitetyksi ulos Kansainliitosta röyhkeän oikeudenvastaisen hyökkäyssotansa takia sekä "voittamattoman" Puna-armeijan kärsiessä hirvittävän noloja tappioita enimmäkseen pelkästään jalkaväen aseilla sotiville lukumääräisesti alivoimaisille suomalaisille.

"helmikuussa 1940 toinen diktaattori ilmaisi, että Suomi voidaan jättää rauhaan" – jassoo. Miksi Stalin olisi kaivannut Hitleriltä helmikuussa 1940 mitään neuvoja jo kerran sovitun etupiirinsä haltuun otosta?

Paljon vakavampi "neuvo" Stalinille tuli länsivalloilta, näiden suunnitellessa sotilaallista retkikuntaa odottamattoman urhoollisesti puolustautuneen Suomen tueksi (toki myös ottamaan haltuun Ruotsin malmikentät, Saksan sotateollisuuden vahingoksi). Myös Bakun öljykenttien pommitusta harkittiin Britanniassa ja Ranskassa, ja 90 % NL:n öljystä tullessa sieltä Stalin ei pitänyt ajatuksesta ollenkaan. Samalla sotaan joutuminen läntisten suurvaltojen kanssa olisi vienyt pohjan myöhemmältä strategialta Hitlerin Saksaa vastaan, joten Stalin ei halunnut riskeerata vaan teki Moskovan rauhan 12.3.1940.

Totta kai Stalin halusi viedä talvisodan aikomaansa päätökseen, minkä osoittaa hyvin selvästi hänen neuvottelemaan lähettämänsä Molotovin keskustelut Hitlerin ja Ribbentropin kanssa 12.–13. marraskuuta 1940 Berliinissä. Tuolloin Hitlerin kielteisellä asenteella oli ratkaisevaa merkitystä, mutta tilannehan oli silloin jo aivan toinen Saksan miehitettyä Tanskan ja Norjan.

Suomi oli kuolemanvaarassa toisen kerran Moskovan rauhan jälkeen, jota on syystäkin nimitetty välirauhaksi alusta lähtien. Yksikään natsikorttia läiskivä jälkiviisastelija ei ole pystynyt tähän mennessä kertomaan, mikä muu taho kuin Hitlerin Saksa olisi tuolloin 1940-41 kyennyt antamaan Suomelle sotilaallista turvaa Stalinin seuraavaa erää varten, josta oli jo olemassa vääjäämättömät merkit (vihamielinen politiikka Suomea vastaan, mm. hyökkäävä propaganda, aluevaatimukset Petsamosta nikkelikaivoksineen sekä aseettoman siviilimatkustajakone Kalevan alasampuminen Tallinna–Helsinki -reittilennolla).

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #98

Jossittelua.

Stalin allekirjoitti yhtenä Suomelle itsenäisyyden 4.1.1918. Kun Stalin sai kuulla loka-marraskuun vaihteessa 1939 Suomen luovuttaneen lentovakoilukuviaan Saksalle Leningradin puolustusvyöhykkeeltä - oli hän todennut, että tulihan tuo itsenäisyys heille kirjoitettua, ja nyt tekivät näin. Diplomatia on ohi, on sotilaiden vuoro ...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #105

"Mainilan laukauksiin" liittyen vähän faktaa:

Presidentti Risto Ryti kirjoittaa puolustuspuheessaan sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin liittyen: "Marraskuun 26 p:nä sattuivat rajalla järjestetyt nk. "Mainilan laukaukset", joista Suomea syytettiin. Suomalaiset ehdottivat Mainilan tapauksen tutkimista rajakomissaareista syyskuun 24 p:nä 1924 tehdyn konvention määräämällä tavalla, mutta venäläiset eivät siihen suostuneet. Kesällä 1941 joutui suomalaisten vangiksi joitakuita venäläisiä, joukossa pari upseeriakin, jotka olivat olleet Mainilassa tämän välikohtauksen tapahtuessa. Omasta aloitteestaan he antoivat yksityiskohtaiset tiedot tapahtuman kulusta, ja välikohtauksen järjestämisestä, jopa siihen osallistuneista henkilöistäkin".

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #105

Ilkka, kertomasi mukaan Stalin "halusi opettaa". Mikä opetus sisältyi ukrainalaisten tapattamiseen Raatteen tiellä (ks. https://fi.wikipedia.org/wiki/Raatteen_tien_taistelu)?

On naurettavaa väittää, että tämä tai tuo yksittäinen suomalaisten teko muka olisi aikaansaanut Stalinin hyökkäyspäätöksen. Kysehän oli vain siitä, että tilaisuus teki varkaan – Molotovin ja Ribbentropin sopimuksen salainen lisäpöytäkirja antoi Stalinille vapaat kädet ryöstöihin sovitulla alueella ilman, että Hitler olisi puuttunut asiaan.

Siteeraat Stalinia väärässä yhteydessä. "Diplomatia on ohi, on sotilaiden vuoro" liittyy Moskovan neuvotteluihin Paasikiven kanssa, jolloin Stalin ei päässyt päämääräänsä kiristyksen keinoin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #171

Muistathan kausaliteetin - syyn ja seuraukset lait? Kun tuohon edelliseen lisäät 'hitaiden muuttujien' ominaisuuden - olet jo pitkällä ymmärtämässä miksi ajauduimme taitamattomuuttamme Talvisotaan ... hyökkääjästä ei ole epäselvyyttä - todetaan tähän, ettei synny tarkoitushakuista väärinymmärrystä ;)

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #31

Blogistille vähän faktaa:

Risto Rytin päiväkirja 4.7.41

”Schoenfeld oli luonani esittäen promemorian ja tiedusteli asennettamme. Sanoin, että olimme valitettavasti joutuneet Venäjän uuden hyökkäyksen kohteeksi ja pakotettuja parhaamme mukaan puolustamaan vapauttamme ja elämäämme. Onneksi oli Venäjä joutunut sotaan Saksan ja eräiden muiden valtioiden kanssa, mikä tällä kerralla talvisotaan verraten suuresti huojensi asemaamme.
Sch. kysyi, oliko meillä poliittisia sopimuksia Saksan ja sen liittolaisten kanssa. Vastasin, ettei meillä ollut mitään poliittisia sopimuksia paremmin Saksan kuin sen liittolaisten kanssa. Sotilasjohtomme on ollut kosketuksissa Saksan sotilasjohdon kanssa sotatoimien koordinoimisesta, mutta olemme niiden kanssa vain cobelligerentejä faktillisen tilanteen vuoksi. Käsitämme sotamme erilliseksi puolustussodaksi, emmekä halua sekaantua suurvaltojen välisiin suuriin välien selvittelyihin, joihin varamme ja voimamme eivät riittäisikään, eivätkä ne meitä kiinnosta. Meidän kohdallemme on kysymyksessä vain oma elämämme ja turvallisuutemme vapaana itsenäisenä kansana.”

Arthur Hans Fredrik Schoenfeld oli Yhdysvaltain Helsingin-lähettiläs, jonka kanssa Ryti oli tiiviissä kosketuksessa sodan aikana, kun hän oli Suomessa. Kirja sisältää myös Schoenfeldin raportteja.

Lähde: Risto Rytin päiväkirjat 1940-1944. Sen yläotsikko on ”Käymme omaa erillistä sotaamme.”

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #48

Jukka, aloitetaan tästä:

Suomi oli antanut Saksan kolmannelle valtakunnalle koko Pohjois-Suomen jo alkukeväästä 1941. Saksa rahtasi aseita, sotilaita ja varusteita - Suomi tiesi jo toukokuussa että kesällä rytisee, alkaa Barbarossa ... niin, Rytisee. Olimme menossa Uralille ... Olimme Saksan pauloissa.

Ei ole kahta sanaa kuka/ ketkä aloittivat todellisuudessa Jatkosodan, joka oli osa Barbarossaa - kaikki muu väite on sanahelinää ...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #50

Nyt kannattaa vähän ”jarrutella”. Sinä siis kyseenalaistat presidentti Risto Rytin päiväkirjan.

Lisää faktaa presidentti Rytin päiväkirjasta:
2.8.44

Blücherin muistiinpanojen mukaan:
”Lopuksi von Blücher sanoi Rytille, että tämä oli pelastanut Suomen kolme kertaa, ensimmäisen kerran Moskovan rauhanteolla, toisen kerran ryhdyttäessä sotaan Venäjää vastaan ja kolmannen kerran juhannuskeskustelujen kautta” (sivu 346).
Ensimmäinen kerta oli Talvisodan rauha, toinen kerta oli sotaan johtaneet venäläisten pommitukset Suomeen 22.6.1941 ja kolmas kerta neuvottelut Saksan ulkoministeri von Ribbentropin kanssa kesäkuussa 1944.
21.6.44 Rytin päiväkirjan mukaan Neuvostoliitto oli vaatinut Suomelta ehdotonta antautumista. Wipert von Blücher oli Saksan Helsingin lähettiläs sota-aikana.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #62

Rytiinkin kannattaa suhtautua lähdekriittisesti. Hän kirjoitti omassa asiassaan koska oli asianosainen ja tiesi kirjoittavansa myös jälkipolville.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #62

Sanoisin, että jos Blucheria lainataan - on viisaampaa lukea hänen itsensä kirjoittamat muistelmat, jotka on saatavilla myös suomeksi - useista divareista. Jatkosodan osalta asiantuntijat eivät enää "riitele" kuka tai mikä aloitti - aloittaja oli Saksa yhdessä Suomen kanssa - ei paperillisena sopimuksena ja vaan määrätietoisesti "ajelehtien" hyökkäyssotaan ja yli vanhan rajan ... oli luulo Suuri-Suomesta ja miekantuppikäsky!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #50

#50

Samanaikaisesti Etelä-Suomessa kulkivat junat täynnä venäläisiä ja venäläistä sotakalustoa Neuvostoliitosta Hankoon.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #134

Liittyivät tehtyyn sopimukseen, jossa tosin toisella osapuolella oli saneluvalta. Miten nuo venäläisten junakuljetukset olivat uhka Suomelle ja miten tuo uhka konkretisoitui?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #135

Venäläissotilaiden läsnäolo ja junakuljetukset Etelä-Suomessa alkoivat jo ennen saksalaissotilaiden kuljetuksia ja läsnäoloa Pohjois-Suomessa.

Suomalaiset tulkitsivat Hangon sotilaallisen tukikohdan ja Neuvostoliiton välisten kuljetusten miehitystä valmistelevaksi toimeksi, millaiseksi se jälkikäteen onkin osoittautunut.

Koettu uhka konkretisoitui Suomen hakeutumisella hakemaan tukea Saksalta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #191

Aiemminkin on tulkittu väärin - joukko-osastoja on aika-ajoin pakko vaihtaa uusiin, monienkin syiden vuoksi.

Esimerkiksi Krimin Venäjän laivastotukikohta oli oikeutettu Kiovan kanssa tehdyn sopimuksen mukaan ylläpitämään 20.000 sotilaan osastoa - paikalla oli turvaamistoimien alkaessa 16.000. Kriminkin osastoja vaihdettiin aika-ajoin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #17

Muistatko kuka aloitti talvisodan, jota ilman ei olisi käyty jatkosotaa lainkaan eikä voittajan oikeudella maksatettu "sotakorvauksia"?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

Olet oikeassa, nyt todella täytyy muistaa Talvisota ja nimenomaan sitä ENNEN tapahtunut diplomaattinen aikakausi alkaen herra Jartsevista 1938 - maanvaihtoehdotuksineen.

Ja nyt jossitellaan - millainen olisi Suomen kartta, jos otimme Laatokan pohjoispuolelta puolta enemmän neliökilometrejä, mitä Stalin olisi halunnut Leningradin puolustuksen tarpeisiin - meiltä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #36

Camoon, kartta muuttui vielä sotien jälkeenkin kun Neuvostoliitto tarvitsi Jäniskosken voimalan ja teki tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

Entä tuo jossittelukysymykseni, jos vaihdoimme 2000 km2 noin 5000 km2' iin?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #43

Samaa luokkaa kuin Terijoen hallitus.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #53

Terijoen hallitus oli suomalaista kommunistien vehkeilyä ... johon miinaan Stalin astui, silti OVK' ta ei koskaan vieroksuttu!

Jartsevin osalta löytänet jotain todisteita, että voidaan verrata suomalaisten kommunistien huuhaahan - ehkä tältä osin K-Stalin arkistot voisivatkin aueta meille, ehkä viimeistään 4.1.2018! ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #56

"Terijoen hallitus oli suomalaista kommunistien vehkeilyä ... johon miinaan Stalin astui,"

Juupa juu, ja nosti siitä hyvästä Otto Wille Kuusisen Neuvostoliiton piikkipaikoille.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #96

Todellakin tuota on ihmetelty miten OVK selvisi ... sillä Stalin harmistui suuresti Terijoen hallituksen pelleilystä ... Stalin oli mieltynyt Kuusiseen, kuten Mannerheimiinkin - jostain kumman syystä - oli vieläpä Jatkosodan jälkeen erikseen sanonut, että M jätetään sitten rauhaan, muita voidaan kovistella, mutta ei Mannerheimia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #106

Lopettaisit pelleilyn Stalinin harmistumisesta, Otto Wille Kuusinen selvisi kun ajatteli vain omaa nahkaansa:

Saima Kuusisen väitettä entisen aviomiehen tunteettomuudesta tukee se, että Kuusinen ei puolustanut suomalaisia aateveljiään ja -sisariaan - esimerkiksi Kullervo Mannerin ja tämän toisen vaimon Hanna Malmin kohtalon täyttymistä hän suorastaan kiirehti, vaikka teetättikin viimeistelyn Sirolalla, joka oli itsekin psyykkisesti ja fyysisesti romahtamaisillaan. Hän ei liioin puolustanut Kominternin kollegoitaan eikä edes oman perheensä jäseniä. Tytär Riikka menetti ensimmäisen aviomiehensä ja hänen toinen aviomiehensä, joka vangittiin 1937, vapautui vasta Stalinin kuoleman jälkeen; poika Esa oli vuosia vankileirillä ja menehtyi siellä saamaansa keuhkotautiin; Hertta Kuusisen ja Tuure Lehénin ainoa lapsi Jurkka menehtyi seitsemäntoistavuotiaana keuhkokuumeeseen Siperiassa; miniä ja lanko katosivat; entinen vaimo Aino Kuusinen kiersi vankiloita viisitoista vuotta. Hertta Kuusinen pelastui ja ilmeisesti siksi, että hän oli Suomessa vankilassa 1934 - 1939 ja 1941 - 1944. Luottomiehensä, SKP:n pääsihteerin Arvo Poika Tuomisen Kuusinen onnistui toimittamaan Tukholmaan "jonkinlaiseksi pesämunaksi tulevaisuuden varalle", kuten Kimmo Rentola toimenpidettä luonnehtii teoksessa Kallis toveri Stalin! Komintern ja Suomi (2002).

http://www.kansallisbiografia.fi/kansallisbiografi...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #112

Kannattaa tosiaan miettiä tarkasti syitä miksi OVK pysyi pinnalla - edes Molotovin vaimo ei selvinnyt ... On paljon luuloa, huhua - ja liian paljon Kremlin arkistoja kiinni - esimerkiksi K-Stalinin arkistot ... tänä vuonna on saatu joitain dokumentteja avoimiksi ...

Stalinilla oli tosiaan erityiset suhteet Suomeen - ja esimerkiksi Paasikivi sai ainoalaatuisen kohtelun, kun jätti Moskovan suurlähetystömme - kutsui Stalin Paasikiven lähtöpäivälliselle - tätä Stalin ei muille diplomaateille heidän lähtiessään tiettävästi suonut. Paasikivi oli yllättävän hiljaa tuosta päivällisestä koko loppuikänsä ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #115

Ei kai pitänyt mainitsemisen arvoisena että joku gulagien perustaja oli kutsunut päivälliselle.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #117

Keskustelun sisältö on dokumentoitu tarkasti K-Stalin arkistoihin - ehkä saamme senkin joskus käsiimme?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #43

Karjalan Kannaksen merkityksen Suomen puolustukselle ymmärsivät täysin sotilasjohtajat kummallakin puolella rajaa. Jossittelukysymyksen mukainen luopuminen linnoitetusta puolustusvyöhykkeestä olisi tottakai helpottanut Puna-armeijan hyökkäystä, jolloin Stalinin joka tapauksessa päättämän sodan lopputulos olisi todennäköisemmin ollut Suomen puolustuksen täydellinen romahtaminen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #156

Jos perehtyy Pietarin - Leningradin ja jälleen Pietarin merkitykseen venäläisille ja Venäjälle - ymmärtää hyvin tuon ENNEN Talvisotaa esitetyn maanvaihtoehdotuksen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #34

Niin, ehkäpä Talvisodastakin kannattaa muistaa siihen johtanut kansainvälinen kehitys. Suomen sotavalmistelut yhdessä Natsi-Saksan kanssa sekä suomalaisen eliitin juhlapuheiden ja käytännön politiikan välinen ristiriita. Silloin ei ehkä niin innolla spekuloisi josko Jatko- tai itseasiassa alunperin Kesäsotaa yhdessä Barbarossan kanssa ei olisi tullutkaan. Olihan sotaa valmisteltu jo 1930-luvulta lähtien. Siihen ei vain 1939 oltu vielä valmiita, eikä ilmeisesti oikeasti vielä 1941:kään (kuten saksalaiset kenraalit ovat todistaneet). Jos haluat sotaa, saat sodan mutta jos haluat rauhaa, vältä sotaa ja valmistaudu rauhaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44

On jo paljon kirjoituksia vuoden 1939 ulkoministerin Eljas Erkon kyvyttömyydestä nähdä metsää puilta - vieläkin ihmettelen kuka/ ketkä kielsivät Jartsevin presidenttimme luokse pääsypyynnön!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #47

Mitä hyötyä niistä olisi ollut kun Venäjän arkistojen perusteella sotasuunnitelma Suomea vastaan laadittiin jo niihin aikoihin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #51

Tuohon maailman aikaan tehtiin paljon sotasuunnitelmia - vain vajaa neljäsosa toteutettiin. Suunnitelmia tehtiin "kaikkiin tilanteisiin" - normaalia armeijoille asetettavia tehtäviä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #79

Varmasti sama pätee myös Suomen ja Saksankin suunnitelmien kohdalla Eikö niin, Luoma?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #144

Mannerheimilla oli selvät suunnitelmat jo 1920 -luvulla valloittaa Aunus, Pohjois-Inkeri ja Karjalan loppuosat - tännekin kohdistuu kuuluisa miekantuppikäsky - oletko perehtynyt?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #44

Mitä Myyryläinen tarkoittaa viittauksellaan "talvisotaa edeltäneisiin Suomen sotavalmisteluihin yhdessä Natsi-Saksan kanssa" sekä suomalaisen eliitin juhlapuheiden ja käytännön politiikan välinen ristiriitaan?

"Suomen sotavalmistelut" ennen talvisotaa olivat kaikkien lukemieni lähteiden (kommunistien propagandaa lukuun ottamatta) mukaan jokseenkin mallia Cajander, täysin pasifistista utopiaa Kansainliiton merkityksestä tulevien sotien estäjänä sekä maanpuolustuksen karkeaa laiminlyöntiä valtion budjetissa, toiveajattelua erityisesti huomioiden tuolloisen Stalinin johtaman Neuvosto-Venäjän aggressiivinen luonne. Suomen maanpuolustus oli yksinkertaisesti täysin retuperällä Suomen tuolloisten poliittisten päättäjien takia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #55

Mononenhan itse kertoo ristiriidan toista puolta ihan kiitettävästi. Se toinen puoli olikin sitten Suur-Suomi-haikailuja höystettynä ihan konkreettisilla sotavalmisteluilla kenraali Hallderin komennossa ja valvovan silmän alla.

Kommunistien propagandaa tai ei mutta ainakin Oula Silvennoinen on selvitellyt asiaa. Jo hänen tutkimuksiaan ennenkin oli tiedossa Wehrmachtin ja suomalaisen infrastruktuurin ja armeijan n.s. yhteensovittaminen sekä sotateollinen yhteistoiminta m.m. Chrichton-Vulcanilla.

Jos noiden asioiden selvittäminen on kommunistien ansiota niin pisteet menevät heille eikä ainkaan valkoisen legendan rakentajille.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61

Suomi teki jo ennen Neuvostoliiton pommituksia sotavalmisteluja, miinoituksia, laski Luftwaffen kentilleen matkalla pommittamaan Neuvostoliiton kohteita jne ---

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #81

Puhutko nyt talvisodasta vai jatkosodasta?

Minä kysyn sen perään, kuka aloitti talvisodan. Se asetti Suomen kuolemanvaaraan, ja sen jälkeinen välirauha oli pelkkä hengähdystauko ennen odotettavissa ollutta Stalinin seuraavaa erää.

Jos innokkaasti tuomitset sen, että Suomi haki turvaa Saksasta, onko Sinulla esittää jokin parempi vaihtoehto turvatakuiden antajaksi v. 1940-41?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #120

Jo aiemmin, ... Stalinin henkilökohtaisen lähettilään Jartsevin kuuleminen jo vuonna 1938. Huom! Paljon aiemmin, kun M-R sopimus tehtiin ...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #61

Kansainvälisen oikeuden mukaan jokaisessa suvereenissa valtiossa kenellä tahansa on lupa haikailla aivan mitä haluaa. Täysivaltaisilla valtioilla on myös oikeus tehdä (jopa konkreettisia) valmisteluja mahdollisen sodan varalta – myöhemmin perustetun YK:n peruskirja tunnustaa valtioille oikeuden itsepuolustukseen sekä niin haluttaessa liittoutumiseen sitä varten minkä tahansa muun valtion tai niiden yhteisön kanssa.

Oliko ennen talvisotaa voimassa jokin oikeudellinen päätös, jonka mukaan Suomi sitten ei olisi saanut tehdä yhteistyötä Saksan kanssa, esimerkiksi Wehrmachtin ja suomalaisen infrastruktuurin ja armeijan n.s. yhteensovittamisella sekä sotateollisella yhteistoiminnalla m.m. Chrichton-Vulcanilla?

Sen sijaan aseellinen hyökkääminen valtakunnan rajan yli ja puolustuskyvyttömien siviilien ilmapommitukset ovat aivan eri asia: ne ovat aina olleet oikeudenvastaisia tekoja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #100

Mononen kysyi ristiriidoista Suomen eliitin puheissa ja teoissa ja nyt hän on ihan itse ne esitellyt: Toisaalta julistettiin puolueettomuutta ja varustautumattomuutta ja toisaalta valmistauduttiin Natsi-Saksan kanssa sotaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #103

En ole vielä ehtinyt tutustua Oula Silvennoisen tutkimuksiin, joten en ota kantaa väitteisiin "valmistautumisesta Natsi-Saksan kanssa sotaan" – enkä ole tässä vaiheessa vakuuttunut siitä, onko tällainen päätelmä lainkaan peräisin Silvennoiselta vai pelkästään Myyryläiseltä.

Olen kyllä väitteistä yllättynyt, ottaen huomioon 1930-luvun SDP:n ja Maalaisliiton keskeiset asemat politiikassa sekä mm. Mannerheimin suuntautumisen Englannin pikemminkin kuin Saksan kannattajaksi. Jääkäreillä toki oli omat siteensä Saksaan, mutta natsien politiikan kanssahan sillä asialla ei ollut tekemistä.

Totta kai jokaisessa valtiossa valmistaudutaan puolustautumaan ulkovaltojen mahdollisia hyökkäyksiä vastaan, mutta sehän on aivan eri asia kuin Myyryläisen väittämä liittoutuminen mahdollista yhteistä hyökkäystä varten.

Neuvosto-Venäjän luonne huomioon ottaen Suomen sotilasjohto totta kai selvitti liittoutumisen ja yhteistoiminnan mahdollisuuksia Pohjoismaiden, Baltian maiden ja Puolan kanssa Neuvosto-Venäjän hyökkäystä silmällä pitäen, siinä kuin Saksankin. Teknistä ja koulutuksellista yhteistyötä tietenkin tehtiin äskettäin itsenäistyneessä Suomessa niiden eurooppalaisten valtioiden kanssa, joilta arvioitiin olevan eniten ammatillista opittavaa: Saksa, Ranska, Britannia ja Italia. Myös näiden maiden neuvonantajia kävi kutsuttuina esittämässä arvioitaan siitä, miten Suomen kannattaisi järjestää maanpuolustuksensa ja aseistaa puolustusvoimansa (usein neuvonantajien tällöin myös vetäessä kotiinpäin oman maan aseteollisuuden eduksi, minkä suomalaiset tietenkin huomasivat).

Ei Suomen tarvinnut varustautumattomuuttaan mitenkään "julistaa": totta kai ulkovallat ottivat siitä selvää ja sen huomasivat muutenkin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #116

Mononen nyt hieman sekottaa hävityn sodan jälkeisiä tarkoitushakuisia selittelyjä asianomaisen ajan alkuperäisiin tekoihin.

Oula Silvennoisen mukaan Natsi-Saksalla oli esimerkiksi sotilaspoliisin organisaatio Pohjois-Suomessa valmiina jo ennen Talvisotaa. Sellaisen salliminen ei kai kuulu puolueettoman valtion toimiin?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #193

Voin ottaa kantaa asiaan vasta luettuani Silvennoisen ao. tekstin – mitä tarkalleen tarkoittaa esim. "oli organisaatio valmiina", mitä tarkoittaa "salliminen"?

Epäilemättä myös Neuvostoliitolla oli ennen sotia monetkin valmiit suunnitelmat Suomen yhteiskunnan keskeisten toimijoiden likvidoimisesta miehityksen jälkeistä sovjetisoimista varten, kuten muissakin sen miehittämissä maissa sittemmin tapahtui. Eikä Nyky-Venäjä jääne tässä sen huonommaksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #222

Hannu, mistä tuo kirjoitustyylisi viha ja aggressio johtuvat - menetyksiä Karjalassa?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #100

Jos valtio laskee kolmannen valtion pommikoneet omille kentille - niiden ollessa matkalla/ matkalta tässä tapauksessa N:liittoon pommitusmatkalle/ -lta - on se riittävä syy vastata tuohon sotatoimeen.

Tässä tuo venkoilu on turhaa jahkaamista, asia on harvinaisen selvä - Saksa hyökkäsi ja oli jo pitkin kevättä valmistellut sotaa - myös yhdessä Suomen kanssa, jonka Kreml tiesi ... Sitä paitsi Petsamossa Gestapo yhdessä Suomen kanssa valloitti Venäjän konsulaatin, vei paperit ... jo ennen venäläisten pommitusretkeä.

Suomen armeija odotti jo huhtikuulta Barbarossaa 1941 ---

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #61

Eikös se Luomakin ja todennut, että "kaikenlaisia suunnitelmia tehtiin kaiken varalle"? Eikä niillä välttämättä ollut käytännön merkitystä? Vai onko nyt niin, että vain Suomen suunnitelmat ovat niitä vakavasti otettavia?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #146

Hyvä Jori, näin on - kaikki, erityisesti suurvallat tekevät/ teettävät monenlaisia arvioita, suunnitelmia, skenaarioita ja hakevat todennäköisyyksiä myöhempiä päätöksiä varten.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #55

Muistaakseni tänä tai viime vuonna ilmestyi suomeksi kirja, jossa todetaan, että Suomi oli yllättävän hyvin varustautunut resursseihinsa nähden ... vrt. esim. Ruotsin ilmavoimiin! Kannattaa kaivaa esille tuo kirja - voi saada uutta tietoa! :)

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #44

Tässä vähän faktaa Talvisotaan liittyen:

”Marsalkka Konev kertoo muistelmissaan, että Isäntä oli Suomen sotaa aloittaessaan sanonut Vorošilovin ja amiraali Isakovin kuulleen: ”Suomalaiset on asutettava muualle… Suomessa on vähemmän asukkaita kuin Leningradissa, ja heidät on helppo siirtää muualle…” (lähde: Edvard Radzinski: STALIN, sivu 505).

Nobel-kirjailija Aleksandr Solzhenitsyn kertoo merkittävässä 7-osaisessa kirjasarjassa ”Vankileirien saaristo” vähän samaa asiaa. Hän spekuloi suomalaisten sijoituskohteeksi silloisen Neuvostoliiton ja Kiinan välistä rajaa (VI osa, Karkotus, sivu 259). Nykyään ”Vankileirien saaristo” on julkaistu yhtenä kirjana.

Mitä totuuteen tulee, niin edesmennyt ja suuresti arvostamani Aleksandr Solzhenitsyn sanoi aikanaan Nobel-esitelmässään vuonna 1970: ”Yksi totuuden sana painaa enemmän kuin koko maailma.”

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #65

Mikkola todistaa, Konevin kuulleen Vorošilovin ja amiraali Isakovin kuulleen, että ... niinhän sen sitten täytyy olla. Mutta mitäpä tällä on tekemistä sotaan
j o h t a n e e n kehityksen kannalta kun Konevkin kertoo jo sodan aloittamisesta? Eikö perustelu ole hieman takaperoista jossa myöhemmillä tapahtumilla perustellaan aiempia?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #65

Stalin oli värikäs läheisilleen (jutuissaan) - todellisuudessa Stalin kunnioitti Mannerheimia, Paasikiveä ja Waldenia - kaikki puhuivat muuten venäjää ... Meillä on paljon luuloja, tiedämme omat juttumme hyvin - mutta Kremlissä on salaiset K-Stalinin arkistot, joihin on päästy vasta aivan viime vuosina. Ehkä saamme sieltä jotain kun 4.1.2018 lähestyy ... :)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #44

Mikään "kansainvälinen kehitys" ei aloittanut talvisotaa. Talvisodan aloitti Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitto oikeudettomalla hyökkäyksellään Suomen Tasavaltaa vastaa. Kansainvälinen yhteisö tuomitsi hyökkäyksen ja erotti siksi NL:n jäsenyydestään.

– On aika uskomatonta, että Suomessa joku teeskentelee tietämätöntä talvisodan aloittajasta tai vieläpä syyttää siitä Suomea.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #99

Nyt Monoselta menee sekaisin sotatoimien aloitus ja sotaan johtanut kehitys. Jos haluaa oikeasti ymmärtää mitä ja miksi on tapahtunut, niitä ei saisi missään tapauksessa sekoittaa.

On aika uskomatonta, että Mononen väittää täällä jonkun olevan tietämätön Talvisodan sotatoimien aloittajasta. Sen sijaan siihen jotaneesta kehityksestä ja siinä tehdyistä arvioista taas voi monestakin olla montaakin mieltä. Yleisenä linjana kuitenkin on länsiliittoutuneiden yritys saada NL ja Natsi-Saksa sotaan keskenään ja se,e ttä suomalainen eliitti oli puolensa tässä pelissä valinnut jo hyvin varhain 1930-luvulla (ellei jo aiemminkin kun ottaa huomioon suomalaisten porvarien käytöksen saksalaisten kanssa ihan vuosisadan alusta ja sisällissodan yhteydessä)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #104

Höpöhöpö, Myyryläinen. Talvisodan alkukehitys oli Molotov-Ribbentrop-sopimus, jolla natsi-Saksa ja NL jakoivat etupiirejään sulle-mulle-periaatteella. Kahden suurvallan puhdas imperialismi ja valloituksenhalu. Piste. NL:n ja Stalinin tarkoitus oli miehittää Suomi kahdessa viikossa. Ilman jossitteluja. Suomi ei ollut tähän kehitykseen, ei missään määrin osallinen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #148

Jori, olisiko tältä osin syytä palata koulun penkille opiskelemaan historiaa? Esittämäsi on tuota tyypillistä asiantuntematonta/ yksipuolista jargoniaa - voinet aloittaa historialaajennuksesi lukemalla huolella tämä kommentointiketju läpi - unohtamatta avausta, joka lähenee huippukohtaansa tänään, jolloin odotamme kiinnostuneena mitä Putin tuo lahjaksi Suomelle ;)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #104

Myyryläinen, # 104.:

Kiitos tästä selvennyksestä. Niinpä onkin aivan turhaa soimata Myyryläisen ja Luoman tavoin Suomen valtionjohtoa liittymisestä Saksan rinnalle operaatio Barbarossaan – sehän oli myös pelkästään seurausta siihen johtaneesta kansainvälisestä kehityksestä ja siinä tehdyistä arvioista.

Toki jatkosodassakin sotatoimet Suomea vastaan aloitti Neuvostoliitto tulenavauksillaan ja pommituksillaan. Neuvostoliitto teki monia muitakin virheitä, sekä poliittisia että sotilaallisia. Onneksi Stalin teloitutti niin suuren osan Puna-armeijan upseeristoa ennen sotia.

Suomi ei olisi pysynyt 100 vuotta itsenäisenä valtiona, elleivät suomalaiset porvarit olisi aikoinaan ymmärtäneet toimia yhteistyössä saksalaisten kanssa juuri sellaisilla tavoilla, jotka auttoivat maatamme pelastumaan Stalinin hirmuvallalta. Se näköjään harmittaa kovin sekä Myyryläistä että Luomaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #165

Asiantuntijat eivät ole enää pitkiin aikoihin asettaneet Jatkosodan aloittajaa kyseenalaiseksi - Se oli Suomi yhdessä Saksan kanssa. Stalin tiesi Suomessa tapahtuvat sotavalmistelut jo hyvissä ajoin ja ihmetteli niitä (K-a) ... Suomi pelasi itselleen näennäisen puolueettomuuden pariksi päivää, kun Saksa oli aloittanut Barbarossan - tosin Suomi osallistui Barbarossan valmisteluihin jo toukokuusta alkaen 1941.

Suomi hyökkäsi maarajojensa yli Neuvostoliittoon vieläpä siten, että Suomi oli antanut koko Pohjois-Suomen saksalaisten rintamavastuun haltuun - siis Saksa hyökkäsi Suomen alueelta osana Barbarossa suunnitelmaa tavoitteena Murmansk ja Kantalahti - siis Kuolan eristäminen. Ei tähän jää kahta sanaa, vaikka aiheesta puolisokeat toisin yrittävät vängätä - kannustaisi perehtymään historiaan.

Sinällään aina voidaan syy vierittää kansainvälisen tilanteen käsiin. Ennen Jatkosotaa olisi ollut toinenkin vaihtoehto - se oli liittoutuneiden puolelle meneminen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #172

"Ennen Jatkosotaa olisi ollut toinenkin vaihtoehto - se oli liittoutuneiden puolelle meneminen."

Tarkoitatko tässä "Liittoutuneilla" jo 22. kesäkuuta 1940 Saksan kanssa aselevon tehnyttä hävinnyttä Ranskaa, vai Britanniaa, joka kävi 10. heinäkuuta 1940 lähtien taistelua olemassaolostaan Luftwaffea vastaan (Battle of Britain)? Vai kenties USA:ta, joka ei vielä tuolloin ollut lainkaan edes osapuoli toisessa maailmansodassa?

Absurdein ehdotus kautta aikojen! Hyvinpä olisivat varmasti nämä liittoutuneet omilta muilta kiireiltään ehtineet kaukomailta Suomen tueksi Stalinin seuraavaa hyökkäystä vastaan.

Tarkoitat siis "liittoutuneiden puolelle menemisellä" Neuvostoliittoon liittymistä. Valitsemasi poliittisen linjan valossa siinä ei toki ole mitään yllättävää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #190

Mononen kirjoitti: "Tarkoitat siis "liittoutuneiden puolelle menemisellä" Neuvostoliittoon liittymistä. "

Voi hyvät hyssykät sentään Monosen ajatuksenjuoksua. Ja minä kun luulin hänen kanssaan voivan keskustella asiallisesti. Mutta taas sorruin itselleni niin tyypilliseen yltiöpositiivisuuteen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #194

Kävin kommentissani läpi jo muut keskeisimmät Saksaa vastaan liittoutuneet valtiot: Britannia, Ranska, USA. Myyryläinen voinee siis luetella meille loput vahvimmat liittoutuneet suurvallat, muut kuin Neuvostoliitto?

Kiitän tuosta viimeisestä ad hominem -kommentista, jolla Myyryläinen vain osoittaa asia-argumenttiensa loppuneen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #225

Mononen kiittelee suotta ad hominen -argumentoinnista sillä kommentoin vain ja ainoastaan tähän lausahdukseen johtanutta ajatuksen juoksua: "Tarkoitat siis "liittoutuneiden puolelle menemisellä" Neuvostoliittoon liittymistä."

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #240

Niin – kävinhän jo läpi muut liittoutuneet valtiot: Britannia, Ranska, USA. Voinet siis luetella meille loput vahvimmat liittoutuneet suurvallat, muut kuin Neuvostoliitto?

Vai vierastatko sanaa "liittyminen"? Sitähän se lopulta merkitsi ainakin Baltian maille.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #190

Englanti oli se todellinen vaihtoehto. Ulkopolitiikan ammattilaiset tiesivät jo tuolloin, ettei Englanti jää yksin ja Saksa luopui maihinnoususta Englantiin jo ajat ennen alkukevättä 1941! USA on ollut "iät ja ajat" Englannin takuumies!

...
Suomi teki vääriä ulkopoliittisia ratkaisuja 1939 ja 1941.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #208

Kerrotko, mitä joukkoja ja mitä sotakalustoa ja sen täydennysmateriaalia Englanti olisi pystynyt lähettämään taisteluun Suomen tueksi Neuvostoliittoa vastaan 1940-41?

Miten ne olisi saatu Suomeen, kun välissä oli vihollismaa Saksan miehittämät Ranska, Benelux-maat, Tanska ja Norja?

Miksi ihmeessä hengenhädässä ollut Britannia olisi tuolloin uhrautunut juuri Suomen hyväksi, jos Luftwaffe olisikin alkanut pärjätä paremmin ja operaatio Seelöwe (maihinnousu Englantiin) olisi käynnistynyt?

Tilanne oli silloin aivan toinen kuin "phoney war" -vaiheessa ennen toukokuuta 1940. Alkukevät 1941 olisi ollut Suomen kannalta liian myöhään – NL olisi hyökännyt jo sitä ennen, mihin halukkuus ilmenee selvästi Molotovin neuvottelupuheenvuoroista Berliinissä marraskuussa 1940: http://www.worldfuturefund.org/wffmaster/Reading/G...

USA oli mukana toisessa maailmansodassa vasta Pearl Harborin hyökkäyksen 7. joulukuuta 1941 jälkeen, Hitlerin julistettua sille sodan.

Englannin varaan laskeminen 1940-41 olisi ollut täyttä haihattelua, minkä Suomen valtionjohto ymmärsi täysin realistisesti.

Onneksemme Suomella oli valtionjohto, jonka ratkaisujen ansiosta olemme saaneet elää itsenäisinä pian 100 vuotta. Ilkka Luoman reseptillä meille olisi varattu Baltian maiden kohtalo, huolimatta kaiken jälkiviisauden tuomasta edusta. Totta kai monet asiat olisi voitu tehdä paremmin (kuten maanpuolustuksen järjestäminen tehokkaammin jo 1930-luvulla), mutta vallinneissa oloissa tehdyt ratkaisut osoittautuivat keskeisiltä osiltaan onnistuneiksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #224

Ei mitään, sillä N:liitto ei ollut hyökkäämässä Suomeen. Tuossa piilee se ongelman ydin - meillä on täällä kummallisia luuloja, inttämiä ja arvottomia kuin todisteettomia väiteitä.

Toisaalta vielä tuossa vaiheessa sotimaton USA olisi puuttunut jyrkästi N:liiton hyökkäykseen ja tämän Stalin tiesi. Me valitsimme Saksan, toki jollain tavalla ymmärrettävistä syistä, sillä meillä oli kova hinku "Uralille" ja vähintään Karjalan vapauttaminen - kts. Mannerheimin miekantuppikäsky.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #228

Jos vaivaudut lukemaan antamani linkin Molotovin neuvotteluista Berliinissä välirauhamme aikana 12.-13.11.1940, ei jää vähääkään epäselväksi, että NL oli varautunut viemään päätökseen kesken jättämänsä talvisodan – ainoastaan Adolf Hitlerin "ei käy" aiheutti Molotoville pettymyksen ja sai Stalinin lykkäämään hyökkäystään. Viimeistään siinä vaiheessa, kun Saksalle tuli täysi työ länsirintamallakin, Stalin olisi vienyt aikeensa päätökseen – mm. koska sen kesken luovuttaminen kävi hänen kunnialleen, eivätkä talvisodan alkuperäiset motiivit olleet muuttuneet miksikään. NL:n uusi hyökkäys sille entistä paremmista lähtöasemista oli pelkkä ajan kysymys, ja Suomen sotilasjohto arvioi tämän täsmälleen oikein.

Kuinka "jyrkästi" USA sitten puuttui NL:n hyökkäykseen Suomea vastaan talvisodassa? Yhdysvallat pitäytyi virallisesti puolueettomuudessa Pearl Harborin hyökkäykseen 7.12.1941 saakka, joten mikä ihme saa Sinut kuvittelemaan, että uusi hyökkäys Suomeen olisi muuttanut asian, kun siihen eivät riittäneet edes Saksan ja Neuvostoliiton hyökkäykset Puolaan, Tanskan, Norjan, Benelux-maiden ja Ranskan valtaus eikä Baltian maiden kaappaus neuvostomiehitykseen?

Munaat vain itsesi höpinöilläsi Uralista ja miekantuppikäskyistä. Suomi oli myös Moskovan rauhan jälkeen todellisessa kuolemanvaarassa kansanmurhan riskin edessä, kenties entistä pahemmin Stalinin halutessa kostaa talvisodan nöyryytyksensä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #243

Koetahan googlata tuo Mannerheimin miekantuppikäsky :)

...
Olen perehtynyt myös Venäjällä oleviin dokumentteihin tulkin avustuksella liittyen Molotovin keskusteluihin Saksassa - kyseessä oli asian kokonaisvaltaisesta järjestelystä, joka perustui Suomenlahden väylän turvaamiseen Leningradin huollon näkökulmasta.

Jos muistat nuo Blenheim-vakoilukuvien otot Leningradin puolustusvyöhykkeeltä 1939 ja niiden luovutukset Saksalle, voi olla loogista, että Molotov käytti "kovaa" kieltä Saksassa.

Ei pidä luulla, pitää tietää :)

Aloita vaikka tuosta miekantuppikäskystä ---

" ... Käskyn alussa Mannerheim palautti mieleen, mitä oli lausunut 1918: hän ei panisi miekkaansa tuppeen, ennen kuin Suomi ja Itä-Karjala olisivat vapaat. Viena ja Aunus olivat odottaneet 23 vuotta tämän lupauksen täyttymistä. Nyt se tapahtuisi.
Miekantuppikäsky kummastutti ja yhä kummastuttaa. Mannerheim ei ollut mikään heimoromantikko. Itä-Karjala ei kuulunut virallisiin sodanpäämääriin. Hallitus ei ollut siitä keskustellut. Ylipäällikön täytyi tietää, ettei siitä oltaisi lainkaan yksimielisiä. ... "

~ https://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4...! -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #224

Jälleen kannattaisi olla lähdekriittinen. Molotovin tuolloisista "keskusteluista" on vain saksalaisen osapuolen kuvaukset. Voidaan myös tehdä perustelu olettamus, ainakin kunnes muitakin lähteitä löytyy, että kyseessä on Natsi-Saksan disinformaatio.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #245

Juuri näin. Meillä on täällä Suomessa eräillä tahoilla kummallinen taipumus katsella vain toisella silmällä - kun olemme erikoisessa asemassa täällä idän ja lännen vedenjakajalla - niin olisi viisasta pitää molemmat silmät auki ja olla turvautumatta tarkoitushakuisiin ja yksipuolisiin tietoihin/"tietoihin" ...

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #165

Monosella menee muiden asioiden lisäksi aktiot ja reaktiotkin sekaisin. Mutta on kuitenkin totta, että Suomen aktiivinen meno Natsi-Saksan rintamaan oli osa kansainvälistä kehitystä sekin.

Mononen kiertää taas tosiasioita väittämällä NL:n aloittaneen Jatkosodan sotatoimet Natsi-Saksaa ja Suomea vastaan. Sotatoimet aloitti nimenomaan Natsi-Saksa pommituslennoillaan myös Suomesta jollei ensimmäiseksi sotatoimeksi lasketa Suomenlahden etelärannan miinoittamista jonka Natsi-Saksa ja Suomi tekivät yhdessä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #200

Natsittelu on tässä kontekstissa turhaa, sillä Suomi haki Saksasta pelkästään sotilaallista eikä poliittis-ideologista tukea.

Nettihakuja tekemällä voinee kukin tarkistaa päivämäärät ja kellonajat tulenavauksille ja pommituksille. Wikipedian artikkelin mukaan

"Neuvostoliiton hyökkäykset Suomea vastaan alkoivat 22. kesäkuuta kello 06:05, jolloin Neuvostoliitto pommitti suomalaista laivasto-osastoa merellä. Tämän jälkeen samana päivänä Suomi osallistui eteläisen Suomenlahden miinoittamiseen. Samana päivänä Saksa aloitti hyökkäyksen Neuvostoliittoon. Pommituslennolta palanneita saksalaiskoneita pysähtyi Suomen alueella tankkaukseen. Neuvostoliitto vastasi pommittamalla lentokoneilla ja tykeillä suomalaisia sotilaskohteita Suomessa. Suomi pidättäytyi vastaamasta tuleen ja yritti vakuutella puolueettomuutta uudessa sodassa. Suomen ja Neuvostoliiton välillä vältyttiinkin merkittäviltä sotatoimilta muutaman päivän ajan. 24. kesäkuuta 1941 Neuvostoliitto evakuoi lähetystönsä Helsingissä.

Kun puna-armeijan ilmavoimat pommitti 25. kesäkuuta Helsinkiä, Turkua ja Porvoota sekä tusinaa muuta paikkakuntaa noin 500 koneella, joista ammuttiin alas Suomen alueelle 27 konetta, pääministeri Jukka Rangell totesi radiossa että Suomi oli jälleen sodassa Neuvostoliiton kanssa."

Vastaavia laajamittaisia ilmapommituksia NL:n asutuskeskuksia vastaan ei tehty Suomen alueelta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #234

Hannu, et viitsisi olla yksipuolinen ja tarkoitushakuinen - tutki ja googlaa tarkasti, vihjeet: Petsamo/N:liiton konsulaatti, miinoitus yhdessä Saksan kanssa, pommikoneiden välitankkaus ... googlaatko nyt ensiksi vaikka nuo? Sitten googlaa mitä ohjeita Suomen Heinrichs sai Saksasta jo toukokuussa 1941 - aloitetaan näistä :)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #236

Lähdetäänkö siitä, että Mauno Jokipiin teos Jatkosodan synty vastaa tieteellistä näkemystä tähän sotaan johtaneesta kehityksestä? Minä kyllä pidän sitä täysin uskottavana ja riittävänä, eivätkä sitä myöhemmät tutkimukset ole käsittääkseni muuttaneet olennaisesti Jokipiin keskeisimpiä tutkimuslöydöksiä.

Totta kai Neuvostoliiton arkistojen avautuminen voisi vielä muuttaa historiallista käsitystä joiltakin osin, mutta koska totuus ei Nyky-Venäjän kannalta kestä päivänvaloa, tuskinpa NL:n arkistojakaan avataan vapaalle tutkimukselle meidän elinaikanamme.

Pidän Suomen valtionjohdon tuolloin ajankohtaisessa maailmanpoliittisessa tilanteessa tekemiä ratkaisuja sekä vaikeina että tärkeimmiltä osiltaan oikeaan osuneina. Se, että Suomi on näissä oloissa saanut elää itsenäisenä pian 100 vuotta on melkoinen paradoksi, josta olemme suuressa kiitollisuuden velassa sekä silloisille valtiomiehillemme että raskain uhrauksin taistelleille suomalaisille sotilaille, jotka suoriutuivat "mahdottomistakin" tehtävistä.

Vihjeillä leikkimiseen en nyt lähde mukaan, sorry.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #244

Hannu, samalla tunnustat, ettet ole kiinnostunut asia kokonaisvaltaisesta selvittämisestä. Tässä on se luulottelun ongelma. Jos kuitenkin googlaat nuo vihjeet, niin ehkä silmä aukeaa - niin tyhmä ei ole kukaan ettei ilmiselviä tosiasioita tunnustaisi ;)

Suomessa on muitakin kuin Jokipii! Oletko huomannut?
.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #248

En lähde juoksemaan jokaisen sensaatiohakuisen oman pesän tuhrijan julkisuushakuisten heittojen perässä. Google ja internet monenkirjavine trolleineen ovat sellainen markkinapaikka, johon ei kannata käyttää aikaansa vakavasti otettavan tiedon hakemiseksi, jos tieteellisesti luotettaviakin lähteitä on käytettävissä.

Suomen sotien osalta käytän lähteenäni viime kädessä Sotatieteen laitoksen teossarjoja Talvisodan historia ja Jatkosodan historia, mutta erityisesti jatkosodan syntyhistorian osalta pidän edelleenkin ajantasaisimpana ja luotettavimpana lähteenä edesmenneen professori Mauno Jokipiin teosta. Kuten jo totesin, myöhemmät historiantutkijat eivät ole käsitykseni mukaan kumonneet hänen keskeisiä löydöksiään, vaan enintään täydentäneet niitä joidenkin yksityiskohtien osalta.

Sen verran vielä netistä löytyvien lähteiden osalta, että pidän kylläkin erittäin tasokkaina Maanpuolustuskorkeakoulun tutkimussarjojen julkaisuja, joita pääsee lukemaan maksutta: http://maanpuolustuskorkeakoulu.fi/julkaisut

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #251

Suomen armeijan sotakoulut ovat vähän niinkuin omalla asiallaan tutkiessaan omia tekemisiään. Siksi myös niiden tuotoksiin kannattaa suhtautua asianosaismielipiteinä lähdekriittisesti ja tutustua myös muihin lähteisiin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #253

Otan esimerkin evl. Sirenistä ---

[2014]
" ... [ … Ukrainan 0] myötä olemme saaneet informaatiosodan myös kotikonnuillemme, jopa valtamediamme torvet soiden rummuttaa Venäjä uhkaa 1] – monin kirjoituksin ja lööpittelyllä varsinkin konsernin iltapäivälehdistössä. Maamme ulkopoliittisen johdon on pitänyt juttuihin puuttua; MPKK – evl. Torsti Siren 2], kokoomustrion kansakunnan ohikävely 3] Nato-kysymyksessä ja nyt tämä UPI-FIIA mielipideheitto … ]

Maamme ulkopoliittinen johto on hoitanut diplomaattisella keskitiellä ja herkällä kädellä erityistä idänsuhdettamme 4], ollaan oltu suoraan yhteydessä Venäjän presidentti Vladimir Putiniin 5] – viimeeksi puhelimitse aivan tässä Joulukuun lopulla. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/12/milta-taman... -
.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #251

Toin sinulle tuon nauramasi miekantuppikäskyn - muut voit hakea, itse, ettet häpeä aivan täysin ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #99

Ei täällä kukaan teeskentele mitään, vaan kaikkien tiedossa on varsinaisen sodan, siis Talvisodan hyökkääjä - se oli yksiselitteisesti Neuvostoliitto, ... nyt on ollut kysymys tapahtumista ENNEN Mainilan laukauksia. Emme osanneet diplomatiaa, vaikka sellaiset arvohenkilöt kuin Mannerheim, Paasikivi ja Walden suosittivat maanvaihtoja - heitä ei kuunneltu. toki myöhemmin sitten kuunneltiin, mutta se olikin sitten liian myöhäistä.

Kamelilta katkasi selän Suomen Leningradin puolustusvyöhykkeen vakoilulentojen kuvamateriaalin luovutus Saksalle syksyllä 1939 - Stalin sai tämän tiedon loka-marraskuun vaihteessa 1939 --- vakoilulennot alkoivat jo keväällä 1939 - olivat niin sanottuja Blenheim lentoja.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #108

Tuo tarina "Suomen Leningradin puolustusvyöhykkeen vakoilulentojen kuvamateriaalin luovutuksesta Saksalle syksyllä 1939" esitettiin ensi webissä ajatusleikkinä ja nyt sitä näköjään väitetään jo ihan oikeasti tapahtuneeksi.

Minkäänlaista näyttöä asiasta ei ole eikä NL asiasta ole suomalaisia syyttänyt. Olisihan se ollut paljon parempi syy hyökätä Suomeen kuin Mainilan laukauset.
Itse vakoilulennon olivat kyllä itänaapurin tiedossa ja niistä jätettiin jopa nootti.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #201

Uusimpia tietoja ei niin vaan anneta julkisuuteen - se on ikään kuin herkku, jota säästetään joko tarkoitushakuisesti tai sitten yksinkertaisesti ei ole siihen lupaa.

Yksi tutkija on saanut viisumin Venäjälle juuri Stalin-K perehtymiseen vuoden 1939 osalta ;)

Pidetään kansaa jännityksessä ja toivotaan parasta. Mutta mitä se Putin tuo lahjaksi nyt Savonlinnaan - se oli avauksen otsikko! ...

Entä 4.1.2018, kun Suomi sai ensimmäisen itsenäisyystunnustuksen - tasan 100 vuotta tuosta!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #201

" ... Talvisodan puhjettua monet sotilaat kuulivat rauhan ajan kuvauslennoista. Salaisuus nousi esille myös vajaat kolme vuotta sitten, kun sodanaikaista lentotiedustelua esitelleen näyttelyn koonnut eversti evp. Jyri Paulaharju kertoi siitä.
Yhteistyö saksalaisten kanssa on kuitenkin pysynyt pimennossa näihin päiviin saakka. ... "

~ http://www.virtualpilots.fi/hist/WW2History-tiedus... -

.
Toki inttäjiä riittää, mutta onneksemme historiantutkimus etenee ja uusia arkistoja avautuu, jolloin saamme täydennettyä yksipuolisia tietoja :)

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #201

Valitettavasti "syytti" ja sillä kaikkein kovimmalla tavalla.

...
Stalinin K-arkisto:
"Diplomatia ei onnistunut, on sotilaiden aika, ja vielä myönnyin heidän itsenäisyyteenkin!"

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #17

Annettiin anteeksi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #73

Osa sotakorvauksista poistettiin - Stalin halusi ilmaista, että annettiin anteeksi - se oli sitä Stalinin huumoria ja ystävällisyyttä ;)

Ilkka Luoma

Kansakuntamme ihmettelee suuresti tämmöisiä Venäjän vihaajia, russofobisteja, joka pitää toista silmää kiinni ja huutaa mediaan manipulointiaan äänijänteet punaisina - miten on mahdollista, ettei HS vastaava päätoimittaja oivalla, että "kari huhdat" heikentävät lukijoiden luottamusta aiempaan arvolehteen - Helsingin Sanomiin. Kari Huhta on synkistellyt katkerana jo aiemminkin kitkerässä vihassaan ja natofantasioissaan.

~ http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005302901... -

.
Ote HS Huhdan kolumnista - " ... Jännitteet voimistuvat entisestään elokuussa, kun Venäjä aloittaa läntisen sotilasalueensa suuret sotaharjoitukset samoihin aikoihin Ruotsin järjestämien länsi­maiden harjoitusten kanssa ..." - aivan kuin lännen sota- ja taisteluharjoitukset eivät olisi uhkaa ja kireyttä lisäämässä.
.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ruotsi rakennutti Olavinlinnan suojaksi idästä jatkuvasti uhkaavia venäläisiä vastaan vuonna 1475.

Ilkka Luoma

Oletko tutkinut Ruotsin/Novgorodin/Venäjän sotia tarkemmin? Niitä on harjoitettu molempiin suuntiin - puolustaen ja hyökäten!

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Ruotsin_sod... -

.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Nyt oli puhe Savonlinnassa sijaitsevan Olavinlinnan rakentamisen syystä 1400-luvun lopulla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Ei pidä aiheetta irrottaa oleellisesta asiakokonaisuudesta yhtä irrallista tilannetta.

Aihe on kirkas - niin Ruotsi kuin Venäjä hyökkäilivät toisiaan vastaan - välillä puolustautuen. Tämä on se oleellinen asiakohta!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #11

Presidentit Niinistö ja Putin vierailevat Olavinlinnassa oopperan merkeissä.

Olavinlinna on tällä kerralla siis rauhanomaisessa käytössä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #24

Erinomaisen symbolisessa arvossa, jos vielä huomioimme Tsaikovskin Jolanta -oopperan ...

~ http://www.operafestival.fi/fi/Ohjelmisto/Ohjelmis... -

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olavinlinnan rakennustöitä aloiteltaessa oli voimassa Pähkinäsaarenrauha. Kyrönsalmi ja siten Olavinlinna olivat tuolloin kiistatta Venäjän puolella.

Ilkka Luoma

Punkaharjukin oli jo 1803 Venäjän hallussa - siis ennen Suomen sotaa.

.
Ja sitten se kiintoista G.M. Sprengtporten! ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #18

... ja Savonlinnakin vanha Venäjän kaupunki. Gustaf III Adolfsson järjesteli naamiaishuvejaan Sulkavan puolella Pajasalmella.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eivät venäläiset Olavinlinnaa rakentaneet.

Häiritsivät kylläkin sen rakentamista ja hyökkäsivät valmista Olavinlinnaa vastaan jo 1495.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #25

Venäläiset rakensivat Olavinlinnaa paljonkin - muun muassa Suvorovin osan ...

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Olavinlinna#Puolustu... -
.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #25

Toivonen tunnistaa ihan oikein, että venäläiset eivät aloittaneet Olavinlinnan rakentamista. Sen todellakin aloittivat ruotsalaiset mutta Venäjän puolelle rajaa. Siksi venäläiset eivät tykänneet asiasta ja yrittivät vaatia rajankäyntiä moneen otteeseen. Se ei kuitenkaan ruotsalaisille sopinut kuin sotimalla. Samaan aikaan ruotsalaiset houkuttelivat verohelpotuksin ihmisiä muuttamaan rajan taakse ja tekemään alueista de facto ruotsalaisia (vrt. israelilaiset siirtokunnat palestiinalaisalueilla).

Ilkka Luoma

EKSTRA 2

Kansakuntamme ihmettelee suuresti tämmöisiä Venäjän vihaajia, russofobistia, joka pitää toista silmää kiinni ja ”huutaa” mediaan manipulointiaan äänijänteet punaisina - miten on mahdollista, ettei HS vastaava päätoimittaja oivalla, että "kari huhdat" heikentävät lukijoiden luottamusta aiempaan arvolehteen - Helsingin Sanomiin. Kari Huhta on synkistellyt katkerana jo aiemminkin kitkerässä vihassaan ja natofantasioissaan.

~ http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005302901... -

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tähän alkuun vanha eläinsatu:
Karhu ja orava olivat sattuneet yhtäaikaa metsässä riu'ulle. Siinä kun asiat alkoivat olla toimiteltuja, kysäisi karhu ystävällisesti:
- Kurre-kuoma, miten se on sinulla, tuntuuko sinusta pahalta pyllyä pyyhittäessä?
- Ei ollenkaan
Niinpä karhu sitten otti oravan käpäläänsä ja pyyhki sillä pyllynsä.

Putinia pidän Suomea kohtaan miltei hyväntahtoisena Venäjän johtajana, mutta silti karhu on iso eläin. Suomen pitää olla siili, ettei vahinkoja sattuisi.

Paiskoohan karhu parhaillaankin mättäitä ihan muualla kuin Suomen suunnalla, mutta voimiaan kuitenkin näyttelee.

Venäjä-trolleista paljon puhutaan, mutta ehkäpä Nato-trolleja on enemmän?

Ilkka Luoma

Amerikkalaisten mättäät ovat lennelleet jo vuosikymmeniä ja liki yhtäjaksoisesti! Lisäksi hyvin kaukana omilta rajoilta ...

Suomessa ymmärretään hyvin vanha kiinalainen sananlasku:
"Pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana"

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Katsoin prikaatikenraali Juha Pyykösen haastattelun tv:stä ja en nähnyt siinä mitään sotaisuutta, vaan asiallisen miehen asiallista puhetta. Meillä on noin 1340 kilometriä yhteistä rajaa itänaapurin kanssa ja se on hyvä ottaa realistisesti huomioon. Onneksi tämä raja on myös EU-rajaa, josta EU:n lippu kertoo raja-asemilla.

Lahjasta puheen ollen tätä ”suitsutusblogia” voidaan pitää eräänlaisena lahjana tulevalle vieraalle.

Ilkka Luoma

Suomi on tunnetusti sotilaallisesti liittoutumaton valtio - on suorastaan moukkamaista esittää Pyykösen tavoin aihe, jossa ei huomioitu lainaakaan sen toisen ydinasesuurvallan toimia ja tekoja, jotka ovat aivan eri dekadilla kuin Venäjän - tästä on kysymys.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Prikaatikenraali Pyykönen arvioi Venäjän toimintaa sotilasammatillisesti ja perustelee päätelmänsä johdonmukaisesti. USA ei toimillaan ja teoillaan Georgiassa eikä Ukrainassa loukannut kansainvälistä oikeutta Venäjän tavoin, joten sotilaalliseen voimankäyttöön liittyvissä haastattelupuheenvuoroissaan Pyykönen rajasi esityksensä relevantteihin asioihin.

Mitä tekemistä Suomen sotilaallisella liittoutumattomuudella on yleispätevien sotilaallisten faktojen kanssa? Evp-upseerina Pyykönen ei tällä hetkellä työskentele Puolustusvoimissa, joten hänellä on täysi oikeus esittää julkisuudessa selitysvoimaisia näkemyksiä sotilaallisesta voimatasapainosta ja tapahtumien kulusta, aivan riippumatta Suomen kulloisestakin turvallisuuspolitiikasta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #167

Olet oikeassa, Pyykösellä on sama sanavapaus mitä on sinulla ja minulla, nyt onkin kyse kenraalista ja mediasta, miten se valitsee haastateltavansa! Olisi pitänyt ottaa rinnalle mielipide myös arvostetulta taholta - vaikkapa tohtori ja prof. evp. ev. Pekka Visurilta, jolla on huomattavasti laajempi skuuppi ymmärtämään mitä merkitsee Suomen asema idän ja lännen vedenjakajalla!

Ilkka Luoma

Eikö itse otsikko herätä keskustelua - vai kuvastaako kommenttiketju aivan jotain muuta, mihin tällä vierailulla juuri pyritään - liennyttämään ja parantamaan suhteita?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mitäpä tuota lahjaa arvuuttelemaan. Norjankin 100-vuotislahjasta jäi mieleen vain, ettei ne sitten antaneetkaan sitä.

Ilkka Luoma

Veikkaan, että Putinilla on jotain aivan erityistä - olisiko jotain asiakirjoja Kremlin K-Stalin arkistoista - liittyen 1917-1918 tilanteeseen tai 1938! Saatan toki erehtyä ;)

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Voihan olla niin, että 100-vuotislahjana Karjala saadaan takaisin. Isoisältäni jäikin Kivennavan Voipialan kylään maatila pinta-alaltaan 111,52 hehtaaria, josta metsää oli 90,61 hehtaaria ja peltoa 19,51 hehtaaria.

Ilkka Luoma

Millaisen korvauksen hän sai Suomen valtiolta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Savonlinnahan menetettiin Venäjälle 1700-luvun puolivälissä. Ehkäpä Putin haluaa nyt merkata sen taas takaisin kuin koira, joka kusee tolppaan.

1700-luvun alussa menetettiin ensin Karjala suurinpiirtein nykyisille rajoille ja siitä muutaman vuosikymmenen kuluttua koko kaakkoissavo ja Kymin alue.

Ilkka Luoma

Ja tuossa välissä tsaari antoi lahjaksi suuriruhtinaskunnalleen vuonna 1812 Vanhan Suomen - kenenkään pyytämättä ... Tsaari halusi yhtenäistää suomalaisuutta omakseen ja omanlaisekseen esimerkiksi muille ... pois Ruotsin kuninkaan vaikutuksesta.

Syntyi isänmaallisuusaate ja Sibeliuksen Finlandia. Veikkaan, että Putin muistaa tämän hyvin ;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuosta lahjoituksesta varmaan Terijoen hallituskin sai kimmokkeen kertoa tulevasta uudesta lahjoituksesta (Itä-Karjala) Suomen Kansantasavallalle.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #52

Oletko perehtynyt netistäkin löytävään Terijoen hallituksen sopimukseen venäläisten kanssa?

Suosittelen - aivan vaikka uteliaisuuttasi ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #58

Terijoen hallituksen jäsenistä Tuure Lehén, Inkeri Lehtinen ja Armas Äikiä palasivat Suomeen sotien jälkeen ja kaikki saivat sangen näkyvät tehtävät SKP:ssä ja erilaisissa luottamustoimissa.

Neuvostoliittoon jääneistä kaikki lukuun ottamatta Mauritz Rosenbergia , joka kuoli puolentoista vuoden kuluttua Terijoen hallituksen toiminnan päättymisestä , kohosivat merkittäviin asemiin. Pisimmälle pääsi Otto Wille Kuusinen. Moskovan rauhan solmimisen jälkeen hänet siirrettiin 1940 Karjalais-suomalaisen neuvostotasavallan johtajaksi, jota tehtävää hän hoiti vuoteen 1956.

Tomi Vaalisto

Aikalaiset tunsivat nuo alueet Viipurin provinssina, sitten Viipurin kuvernementtina, Viipurin käskynhaltijakuntana ja lopulta Suomen kuvermenttina.

Sen liittämistä muun Suomen yhteyteen valmisteli helmikuussa 1812 työnsä aloittanut Viipurin läänin järjestämiskomitea, joka tutki Vanhan Suomen lain- ja oikeudenkäyttöä, verotus- ja talousoloja, alue-, paikallis- ja kaupunkihallintoa, väenottoja, sahoja ja manufaktuureita, lahjoitusmaiden ja kruununtilojen verotusta sekä mm. tulli-, koulu- ja postilaitosta. Järjestämiskomitean ehdotukset tarkastettiin hallituskonseljissa, jonka jälkeen muokatut ehdotukset lähetettiin Suomen asiain komitealle Pietariin.
Asiat esiteltiin keisarille vasta 1816 ja osa yhdistämiskysymyksestä sai hallinnollisen ratkaisun vuosina 1816 – 1817. Ei siis yhdellä kertaa.

"Vanha Suomi" termiä on käytetty venäläisessä yksintertaistetussa historiankirjoituksessa - he kun saivat Turun rauhassa Ruotsin ikiaikaiset itäiset maakunnat. Heidän "Uusi Suomi" oli muutama vuosikymmen myöhemmin Suomen sodassa saamat alueet.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kuikka muistelee Ruotsin suurvallan luhistumista meidän menetyksenämme. Oikeasti kaikki Ruotsin alueet Itämeren itäpuolella ja nyk. Skellefteån pohjoispuolella sekä Skåne ovat olleet imperialistisia valloituksia, nykyisen Suomen alueet m.l.

Ilkka Luoma

Entä Putinin tuoma lahja - mitä arvellaan sen olevan? ;)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Petsamo ja Karjala takaisin ja ilman ehtoja ja ilman niiden nykyistä väestöä!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Veikkaan rajan siirtoa Korvatunturin huipulla muutamalla metrillä. Joulupukkikin kiittää!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Karjalaiset saisi jättää ja kaivaa jostain Vennamon asuttamisohjeet muille.

Ilkka Luoma

Kunhan ensin saadaan Saimaan kanavan omaisesti ratapohja vuokrattua Liinahamariin ... :)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #84
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #92

Olisi hyödyllistä saada vuokrasopimuksella sähköradan pohja Petsamon rannalle, niin tällöin voisimme rakentaa kiinalaisella pääomalla Kiinan pohjoisimman tavarareitin Euroopan päätesataman Suomeen - tosin vuokra-alueella. Uskoisin, että Venäjän ja Putinin kanssa tästä päästäisiin sopimukseen ;)
.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Oli pakko suositella, kun Pertti uskoo Putinin olevan tosi reilu. Verrattuna nyt vaikka Norjaan, joka lupasi, muttei antanut. Ja kyse oli ihan pikkuisesta pläntistä.

Toisaalta, kun huomioi Putinin puheet suomalaisugrilaisesta alueesta Venäjällä, niin etteikö tuo lahjoita koko tuota maata asukkaineen Suomelle? Seuraavissa vaaleissa sitten Putin-puolue saa enemmistön eduskunnassa ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #127

Koululaisten kyselytunnilla Putinin esille ottama suomalais-ugrilaisten kansojen tilanne oli tarkkaan harkittu ja ajoitettu!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kannatan. Ryöstösaalis on palautettava oikeille omistajilleen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #151

Näin Savonlinnan Putin vierailun kunniaksi saatiin Savonlinnan oma russofobisti paikalle - hyvä! :) ... lause huumorilla.

Suosittelisin Jorillekin historiaan perehtymistä - sen kaikin osin, ei vain yhden näkökulman.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kun ei vaan lahjoittaisi Leniniä.

Lenin's embalmed corpse edges nearer the exit of his Red Square mausoleum

https://www.theguardian.com/world/2013/jan/16/leni...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Törkeätä Seija, todella törkeätä. On pakko suositella (-;

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mistä teitä bäckman-tasoisia desantteja oikein sikiää? Eiköhän Venäjä ja Putin pärjää ilman tuota naurettavaa kontallaan oloakin?

Ilkka Luoma

Eero, nokitetaan hiukan huumorilla - mistä noita russofobisteja oikein sikiää? ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ajattele seuraavalla kerralla mitä kirjoitat, leipä- ym. tekstistä puuttuu enää tämä

https://www.youtube.com/watch?v=XjVnbVStaDA

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #88

Ajattelin todella tarkoin mitä tähän aloitukseen kirjoitin ja käytin Moskovan lähteitä poikkeuksellisen paljon hyväkseni.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #142

Unohtui sitten tämäkin kun kirjoitit Savonlinnan matkailun ja alueen edistämisestä:

"Vierailua on valmistellut yli sata venäläistä virkamiestä. Suomeen tuotiin jo maanantaina ruokaa ja erikoisajoneuvoja Iljušin Il-76 -kuljetuskoneella."

- Eiköhän siinä vaikuttanut Putinin huvilan läheisyyskin eivätkä Savonlinnan seudun edut, vaikka puitteet liittyvätkin Venäjän tsaareihin.

https://yle.fi/uutiset/3-9743081

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #147

Aikanaan olin läheltä seuraamassa kun US presidentti Reagan tuli Suomeen - siihen tarvittiin kolme Lockheed Galaxy konetta ja viisi lentoa - jopa vesisängyn vesi tuotiin kotimaasta! :)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Olen aina ihmetellyt, miten Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Georgia, Abhaasia, ja sen sellaiset ovat uhka Venäjälle?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #89

Ei siinä ole mitään ihmettelemistä jos tutustuu maailmanpolitiikan suurempiin kiemuroihin joissa nuo mainitut paikat, me mukaanluettuina, olemme pikkutekijöinä mukana. Kannattaa esimerkiksi muistella miksi Jartsev aikanaan Suomeen tuli. silloin selviää mitä NL-laiset näkivät ihan mahdollisena tulevaisuuden uhkana: he eivät halunneet, että Natsi-Saksa aloittaa Barbarossansa Narva- ja Siestarjoilta.

Sakartvelon (engl. Georgia) ei olisi kannattanut hyökätä Etelä-Ossetiaan eikä uhata Abhasiaa luottaen NATOn ja USA:n tukeen. J.n.e. kaikki nuo ovat osia suurempia maailmanpoliittisia kuvioita.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #95

Toki tuttuja juttuja, kuten Neuvostoliiton hyökkäys Afganistaniin Tapaninpäivänä 1979. Venäjä myöhemmin Ukrainassa. https://www.youtube.com/watch?v=TvrLV2Glvwo&index=...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #97

Niin, mitäpä sitä miettimään mitä Afganistanissa oikein tapahtui ennen NL:n menoa auttamaan itselleen sopivaa hallitusta sille epäsopivia kapinallisia vastaan. Vallassa olevan hallituksen auttaminenhan on sallittua vain jos se on myötämielinen ja uskollinen n.s. läntiselle arvoyhteisölle (vrt. Afganistanin tämän hetkinen hallitus). Muussa tapauksessa pitää auttaa kapinallisia kuten Afganistanissa tuolloin tai Syyriassa nyt.

Sama pätee Ukrainaankin vaikka Venäjä ole sinne hyökännytkään, sitä voi ihan hyvin siitä syyttää koska n.s. läntisen arvoyhteisön valtamedia (n.s. MSM) hallitsee tiedotusilmapiiriä ja erimieltä olevat voi tuomita Venäjän trolleiksi juuri kenenkään vaivautumatta häiritsevästi ajattelemaan.

Ehkä PyykkölänKIN kannattaisi katsoa kenen lippua kantaa?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #97

Muistatko syyn miksi Neuvostoliitto lähetti joukkonsa Afganistaniin? Muistatko sen mikä valtio rahoitti, aseisti ja tiedustelutiedoin auttoi tuolloin Afganistanin laillisen hallituksen vastavoimia - kapinallisterroristeja, Mujahideen taistelijoita, jotka olivat Talebanin edeltäjiä - voin kertoa: USA.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #143

Sen Afganistanin "laillisen hallinnon" teloitti neuvostoliittolaiset erikoisjoukot.

Tämä Afganistanin "laillinen hallinto" kommunistinen PDPA oli noussut vallankaappauksella valtaan 27. huhtikuuta 1978 joten sen "laillisuus" oli vahän niin ja näin. Vallankumous oli lyhyt ja väkivaltainen. Presidentti perheineen ja lähimpine avustajineen surmattiin ja haudattiin joukkohautaan.

Tämän uuden "laillisen hallinnon" sisällä käytiin valtataistelua ja lopulta Hafizullah Amin sai vallan syrjäytettyään tai tapettuaan kilpailijansa syyskuussa 1979.

Neuvostoliittolaiset hermostuivat tähän Afganistanin "lailliseen hallintoon" ja Spetsnaz-kommandot valtasivat Kabulin viestiyhteydet. 27. joulukuuta 1979.
Neuvostoliiton neuvonantajat järjestivät juhlaillalliset valtion johdolle — kaikki pidätettiin, samoin kävi armeijan johdolle. 700 KGB:n Alfa-sotilasta afgaaniunivormuissa hyökkäsi presidentin palatsiin Kabulissa, ja Hafizullah Amin perheineen murhattiin.
Neuvostoliiton uutistoimisto Tass uutisoi samana päivänä: ”Hafizullah Aminin ja hänen apureittensa sekä amerikkalaisen imperialismin verinen klikki on syösty vallasta".

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #162

Jotta pysytään asialinjalla - kiinnitän tänne tuo Wikin - sodasta, jossa USA tuki kapinallisterroristeja - Mujahideen taistelijoita, talebaanien edeltäjiä ...

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota -

.
Selvyyden vuoksi kiinnitän myös sen toisen - myöhemmän - Afganistanin sodan Wikin, jossa US hyökkäsi raskain ilmapommituksin ja aloitti sodan, joka on jo pidempi kuin kuuluisa Vietnamin sota ... nythän US sotiin talebaaneja vastaan!

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota_(2001%E2%80%93) -

...
Mainittakoon, että mekin Suomena olemme osa tuota viimeistä Afganistanin sotaa - sotahan on Nato johteinen, jossa US kantaa suurimman taistelu- ja rynnäkkövastuun!

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/04/miksi-me-ole... -

~ https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/57658-tutkija-tat... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #176

Sama sota se edelleen on - koko ajan on taiseltu eikä mitään rauhaa ole tehty. Mujahideenit tappelivat vallankaappaajia jo 70-luvulla sosialisteja vastaan ja nyt heidät tunnetaan talibaneina sekä Al-Quidana - nämä kaksi ryhmää muuten sotivat myös keskenään.
Jenkit myös joutuivat Afganistanista johdetun 911 hyökkäyksen kohteeksi, minkä vuoksi heidät vedettiin sotaan. Moni muukin maa joutui, mitä ei sovi unohtaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #202

9/11 osalta ei ole todisteita Afganistaniin, vain bin Ladeniin, joka oli Saudi-Arabiasta - kostoiskua ei voitu sinne suunnata - Afganistan oli helppo valinta, se ei vaarantanut muita atmosfäärejä. Se tiedetiin, että Osama oli joitain aikoja Afganistanissa - US tappoi Osaman Pakistanissa, vuosia myöhemmin - tai ainakin niin väitetään.

Asiantuntijat osaavat erotella Afganistanin sodat, joissa N:liiton osiossa tuettiin itänaapuristamme Afganistanin vallassa olijaa ja vastaavasti US tuki kapinoitsijaterroristeja.

Toisessa, vuonna 2001 alkaneessa US-hyökkäyssodassa Yhdysvallat vaihtoi puolta ja meni sotimaan talebaaneja vastaan, joilla ei ollut mitään todistettua suoraa tekemistä 9/11 kanssa. Tässä toisessa US-sodassa ei Venäjällä ole roolia.

.
Tarvittavat Afganistan linkit ovat täällä jo toisaalla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #89

Georgian sodan aloitti Gruusia eli Georgian silloinen pr. Shaakasvili - tämän tietää myös US ja Nato.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #109

Ei aloittanut.

Sota alkoi 1. elokuuta 2008 kun Venäjän tukemat mutta kansainvälisesti tunnustamattomat osseettiseparatistit alkoivat tulittaa georgialaisia kyliä kranaateilla.

Tässä on em faktan lähteitä, jottei asiasta tarviste kiistellä:

Andrew Rettman: West told Ukraine to abandon Crimea, document says euobserver. 24.2.2016.
Brian Whitmore: Is The Clock Ticking For Saakashvili? Radio Free Europe / Radio Liberty. 12.9.2008.
Marc Champion, Andrew Osborn: Smoldering Feud, Then War The Wall Street Journal. 16.8.2008.
S Luke Harding: Georgia calls on EU for independent inquiry into war The Guardian. 19.11.2008.
Jean-Rodrigue Paré: The Conflict Between Russia and Georgia Kanadan parlamentti. 13.2.2009.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #155

Ote toisaalta:

"Lopultakin on julkistettu pitkän jahkailun ja viivyttelyn jälkeen EU:n tutkimus joka yksiselitteisesti toteaa Georgian aloittaneen reilu vuosi sitten elokuussa Etelä-Ossetiassa käydyn sodan. Silloin olympialaisten avajaispäivänä Georgia aloitti silmittömän tykistö- ja rakettitulituksen venäläisiä ja ossetialaisia siviilejä, sekä kansainvälisiä rauhanturvaajia kohtaan. Muutamaa tuntia aiemmin georgialaiset rauhanturvaajat olivat kadonneet määräyksestä omista asemistaan jotta eivät jää itse tykistötulituksen alle. Georgia levitti sodan jälkeen valheita joiden mukaan hyökkäys oli toimenpide jolla torjutaan Venäjän "suurhyökkäys", mutta EU toteaa väitteen perättömäksi. Muistanemme myös EU:n Venäjän tuomitsevat lauselmat tuoreeltaan elokuussa myös Stubbin suusta, mutta EU:n oli nyt aika ottaa hattu kouraan ja tunnustaa tosiasiat"
...

Tässä vielä länsimedian uutinen aiheesta:

~ https://www.theguardian.com/world/2009/sep/30/geor... -

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #177

Totta - tuo teksti löytyy Suomi24:n keskustelupalstan topicta, jonka on kirjoittanut nimimerkki "Duumailija": http://keskustelu.suomi24.fi/t/8517186/eu-georgia-...

Topicin jatkona on aikamoinen väittely.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #206

Ehkä The Guardian on luotettavampi -tosin tuo EU tutkimus löytyy googlaamalla.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #89

Olemalla itsenäisiä ja haluamatta liittyä Venäjään. Se on se suurin "uhka" Venäjälle ja venäläiselle "ylirodulle".

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #152

Venäjä juuri toivoisikin, että olisimme itsenäisiä siten vielä, että se puolueettomuus, joka aikaansaatiin ETYK 1975 vuonna olisi tätä päivää. 1975 molemmat suurvallat - niin US kuin RU tunnustivat Kekkoselle puolueettomuutemme, kun ETYK-puheenjohtajan nuija kopsahti pöytään kokouksen päätteeksi :)

...
Jori on aivan oikeassa - me emme ole enää itsenäisiä, luovutimme itsenäisyytemme oleelliset merkit EU-Brysseliin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vanha kansanviisaus sanoo ”Kiittämättömyys on maailma palkka.” Torjuntavoitot Talvisodassa ja Jatkosodassa raskaine uhreineen eivät tunnu merkitsevän mitään näille ihmisille. Sitä sopii aidosti ihmetellä. Taustalla monella saattaa olla mahdollisesti sukulaisiin kohdistuneet ikävät asiat Vapaussodassa ja sen jälkeen. Siitä on syntynyt monelle traumoja ja ne on saatava jotenkin pois ”hampaankolosta.”

Ilkka Luoma

Olet oikeassa - Sisällisota jätti raskaat arvet jälkeensä, silti Talvisota yhdisti, ja Jatkosota taas osin hajautti varsinkin kun pakotettiin vanhan rajan yli ...

.
lauantaina, huhtikuuta 02, 2016
Lahtarit ja punikit 1918

ORIG ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214689-valkoiset-ja-punaiset-vankileirien-katkoista - 
...

Valkoiset ja punaiset vankileirien kätköistä
2.4.2016 | 01:00 | Ilkka Luoma   |  Punaiset   Sisällissota  

HS kirjoitti auki uuden tutkimuksen lyhennelmän Sisällissodastamme 1918, tai oikeastaan veljessodasta, siksi läheinen se oli monille suvuille, kun veli kävi veljeä vastaan.
Kun tuota alla olevaa tutkimusta lukee HS-lyhennelmänä herää kysymys muistakin pimentoon jääneistä tapahtumista aina koko 1900 - luvun osalta aina vuoteen 1975 saakka - jolloin Suomi saavutti suurimman itsenäisyytensä Kekkosen nuijan kopautukseen ETYK - kokouksen päätteeksi.

Tässä tämä linkki omaingresseineen:
Tutkimus: Hennalan vankileirillä tapettiin mielivaltaisesti yli 200 naista – nuorimmat 14-vuotiaita ‪
~  http://yle.fi/uutiset/tutkimus_hennalan_vankileirilla_tapettiin_mielivaltaisesti_yli_200_naista__nuorimmat_14-vuotiaita/8775599 - 

.

Tomi Vaalisto

Muutama pikku korjaus topiciin:

Savonlinnan ja Säämingin rajana ollut Kyrönsalmi ei ole koskaan ollut valtakunnanrajana - Turun rauhassa Ruotsin itäiset maakunnat jäivät Venäjälle Savonlinna mukaanlukien.

SS Saimaa on tuttu alus. Isäni toimi luotsipiiripäällikkönä ja ylitarkastajana Saimaalla 1974 - 1992 ja alus oli hänen silmäteränsä. Itse olin kesätöissä aluksella 1983 ja korkea arvoisin vieras oli presidentti Koivisto. Kalle Kustaa ja Silviakin olivat laivalle tulossa, mutta se oli liian pieni Ruotsin hoville ja he valitsivat SS Punkaharjun. Kalle Kustaan isoisälle alus oli kuitenkin kelvannut 30-luvulla.
Valitettavasti venäjän tsaarit eivät koskaan vierailleet SS Saimaalla, joka rakennettiin alunperinkin tarkastusalukseksi Saimalle ja tavanomaista hulppeammaksi edustustehtävien vuoksi - joskin miehistön neljän hengen hytti keulassa on käsittämättömän pieni.
Laivan mitat määräytyivät 1800 -luvun lopun kanavien mukaan, jotka rajoittivat aluksen kokoa. Tarkastusaluksena sitä käytettiin 90-luvun alkuun asti - se oli nopea, mukava ja yöksi laiva piti töijätä laituriin. Laivasta kun puuttuu suihkut ja siksi miehistölle piti saada pesumahdollisuus, mikä oli useimmiten jonkun lomakylän tai leirintäalueen sauna.

Ilkka Luoma

Tsaarin poika hyödynsi Ss Saimaata ---

Raja meni eräänä aikakautena tosiaan Kyrönsalmessa - itäpuolelle jäi paikat nimeltä Venäjänniemi ja Venäjän saari - ovat sitä edelleenkin länsipuoli oli Ruotsia ...

...
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Ruotsin_sod... -

.
" ... Turun rauha 1743[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Turun rauha
Turun rauhassa Ruotsi luovutti Venäjälle itäisimmän osan Uudestamaasta, pienen alueen Hämeestä, kaakkoisen Savon sekä Etelä-Karjalan. Raja kulki Kymijokea pitkin, Mäntyharjun reittiä ja Saimaata Savonlinnan länsi- ja itäpuolelta. ... "
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_rajamuutokset -

...
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Turun_rauha -
.

Tomi Vaalisto

Katsoppa tarkemmin noita lähteitä:

Pikkuvihan jälkeisessä Turun rauhassa 1743 raja siirtyi lännemmäksi, Kymijoelle ja Saimaalle, niin että Savonlinnakin joutui Venäjän puolelle.

Asia selviää esimerkiksi tästä kartasta viimeisessä linkissäsi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Turun_rauha#/media/F...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #93

Kommentissa 90 oli tämä, joka näyttää Savonlinnan kuulumisen Venäjälle ---

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Turun_rauha#/media/F... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Vaalisto on sikäli oikeassa, että virallinen rauhansopimukseen perustuva Ruotsin ja Venäjän raja ei koskaan ole kulkenut Kyrönsalmessa. Ruotsalaisten alkaessa rakentaa Olavinlinnaa, raja kulki reilusti Savonlinnan länsipuolella. Ja myöhemmin liikkuessa milloin milläkin puolella Savonlinnaa, se ei ole koskaan osunut juuri Kyrönsalmeen.

Tomi Vaalisto

Hyvä lähde on Savonlinnan kaupungin kolmiosaisen historian ensimmäinen osa - siinä on tarkasti selvitetty Turun rauhan merkitys kaupungille: http://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=782968

Toinen on Sprengtportenin Savon kartasto 1770-luvulta. http://www.adlibris.com/fi/kirja/sprengtportenin-s...

Molemmat löytyvät kirjahyllystäni.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #94

Tähän on syytä perehtyä ja huomata miten Olavinlinna kieppuu keskiössä - ollen kuitenkin vielä tuohonkin aikaan merkittävä linnake!

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4r%C3%A4l%C3%A... -
.

" ... Suuri Pohjan sota alkoi vuonna 1700. Tämä vaikutti Olavinlinnaan siten, että se antautui venäläisille vuonna 1714. Samalla venäläiset purkivat Pyhän Eerikin tornin, josta jäi vain kaksi alinta kerrosta jäljelle. Vuonna 1721 solmittu Uudenkaupungin rauha lopetti sodan, jonka jälkeen Ruotsi-Suomi sai itselle myös Savonlinnan alueen. Vuonna 1741 alkoi Hattujen sota, joka päättyi Turun rauhaan 1743. Tällöin Olavinlinna jäi Venäjän alueelle. Venäläiset rakensivat linnoituksen alueelle bastioneja. Vuonna 1788 linnaan rakennettiin suojamuurattu vesikanava, koska suomalaiset ja ruotsalaiset tarkka-ampujat pystyivät helposti tappamaan vedenhakijat piirittäessään linnaa. Uuden linnan osan nimeksi tuli Suvorovin esilinna Aleksandr Suvorovin mukaan. ... "

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #114

Wikipedia ei ole mikään luotettava lähde vaan sen "asiantuntemus" perustuu artikkelin kirjoittajan tasoon.

Tuossa artikkelissa on selkeä virhe - joskin varmasti tahaton - jos siitä saa kuven, että vain Olavinlinna jäi Turun rauhassa Venäjälle ja muu osa Savonlinnaa ruotsalaisille. Savonlinna oli alunperin pieni kaupunki: sen läntinen raja oli Laitaatsalmessa, itäinen Kyrönsalmessa, eteläinen Törninpyörässä ja pohjoinen Kasinonsaarilla.

Turun rauhassa koko kaupunki Olavinlinnoineen jäi venäläisille.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #150

Wiki on laajasti otettuna todettu yhtä luotettavaksi kuin kuuluisa Ensyklopedia Britannica ..., ei sen kummempaa. Toki Wikiä vaivaa sille annetun avoimuuden myötä riekkujille sotkemismahdollisuus, joita tosin Wiki-mode koettaa parhaansa mukaan korjata, lähinnä palauttaa edelliseen.

Wikillä on Suomessa noin 30-50 modea ja aktiiviylläpitäjää. Mielestäni Wikin sotkijoille pitäisi asettaa jokin sanktiointi, mutta miten - niin siinäpä vasta kysymys - ehkä ip-tunnusjulkistus ja yleensäkin netissä jokaisella olisi oma ip, joka olisi yhtä kuin hetu - johan sotkeminen ja riekkuminen vähentyisivät! :)

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-9379310 -
.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #181

Wikissä ei ole moderoijia. Moderaattoreita "poliiseina" on monilla keskustelupalstoilla.

Seulojat käyvät läpi artikkeleita, mutta he eivät ole välttämättä artikkelin aiheen asiantuntijoita. Ylläpitäjät, jotka valitaan äänestämällä, valitsevat itselleen nuo seulojat. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Yll%C3%A4p...

Wikissä esiintyy ns muokkaussotia ja siksipä esimerkiksi Georgian sota -artikkelissa on ylläpidon merkintä: "Tämän artikkelin tai sen osan neutraalius on kyseenalaistettu. Tarkennus: Artikkelissa ei esitetä muita kuin Pro-venäläinen näkemyksiä."

Hesarin tutkimuksen mukaan yli 10% suomenkielisen wikin artikkeleista on huonoja:http://www.hs.fi/tiede/art-2000002692612.html

Englanninkielistä wikipediaa on verrattu tuohon Encyclopædia Britannicaan, mutta pitää muistaa, että suomalainen artikkeli ei ole eglanninkielisen käännös vaan molemmilla on omat kirjoittajansa - vain siis kirjoitusalusta yhdistää.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #212

Wikissä on moderointi - muutamat sotkijat työllistävät heitä kovasti ja se kaikki on pois siitä järkevästä toiminnasta, joka kehittää Wikiä --- avoimuudella on aina varjopuolensa.

... muutamista sotkijoista on toimitettu IP-osoitteet ja muutakin varmaa tietoa moderaattoreille, jotta sabotointi saataisiin kuriin.

Uskoisin että nettioperaattorit tietävät hyvin nuo tunnistetiedot, ainakin arvelisin niin! :)

Tiede lehdessä on muutamia wikisotkijoita? Tiede lehti sallii nimimerkit. Nimimerkit voidaan luoda ilman todellisia henkilötietoja.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #241

Nyt sotket jonkun muun organisaation wikiin.
Ei Wikipediassa ole moderaattoreita - asia selviää kun tarkastelet organisaatiota: https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Seulojat

Koita etsia Wikistä "Wikin moderaattin" ja laita siitä linkki niin huomaat ettei sellaisia ole. Pitää ymmärtää ettei wiki ei ole keskustelupalsta vaan webbipohjainen tietosanakirja.

Ylläpitäjiä on muistaakseni 23 ja heidän nimimerkkinsä on nähtävillä. He valitsevat seuloja, joiden toimita on esitetty linkissä. Ylläpitäjistä on edellisen vastaukseni linkissä

Wikissä artikkeli voidaan jäädyttää, mutta konfliktitilanteessa asiat pitää ratkaista artikkelin keskusteluosiossa, jossa konsensus syntyykin.

Voisi kuvitella tiedelehtien aktiivikirjoittajijen olevan innoissaan Wikistä ja heidän kirjoittaneen monia artikkelejä. Wikissä tieto todennetaan faktapohjaisella lähdetiedolla - aivan kuten tietosanakirjassakin. "Wikisotkenta" on hyvä nimi ja siitä esimerkki on tuo Georgian sota artikkeli - ylläpito ilmoittaa, ettei artikkeli ole luotettava ja siiheh yksilöidyn syyn.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #256

Asia selviää, kun kysyy täältä:

" ... Suomessa Wikipediaa muokkaa aktiivisesti 486 henkilöä. Hyvin aktiivisia muokkaajia on 73. Päivässä Suomen Wikipediaan tulee n. 45 uutta artikkelia. ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-9379310 -
.

Ilkka Luoma

Oleellista on huomata noista useista kartoista Savonlinnan rooli idän ja lännen vedenjakajalla ... Nyt ollaan hyvin symbolisessa tilanteessa!

...
Eniten kiinnostaa tietää, miksi itse topicin otsikko ei herätä keskustelua, kommenteissa on paljon selvää Venäjän vihaa eli russofobiaa, joka ilmiönä on meillä täällä kansalle sangen vierasta.

Paras esimerkki kansalaisten enemmistöälystä on tiukka kieltäytyminen Natosta!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei täällä russofobiaa ole, oiotaan vain kirjoituksiasi tapahtumien kulusta, joka ovat niin kuin tässä:

Venäläinen sotaelokuva kirjoittaa historiaa uudelleen

Filmi Panfilovin 28 miestä perustuu kommunistisen ajan myyttiin. Sen mukaan 28 punaisen armeijan 316. kivääridivisioonan miestä taisteli sankarillisesti etenevää Saksan armeijaa vastaan.

Kaikki miehet, mukaan lukien heitä johtanut kenraalimajuri Ivan Panfilov saivat surmansa. Mutta he onnistuivat tuhoamaan 18 saksalaisten panssaria.

Suuri osa Panfilovin osaston miehistä oli kotoisin Kazakstanista ja Kirgisiasta.

Miehet julistettiin kuoleman jälkeen Neuvostoliiton sankareiksi ja heidän uroteoistaan kerrottiin neuvostolapsille kouluissa.

Ainoa ongelma on, että tarina ei ole tosi. Vuonna 1948 tehty virallinen tutkimus sai selville, että tarina oli punaisen armeijan sanomalehden Krasnaja Zvezdan journalistin sepittämä. Tutkimus salattiin.

http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/2016101122445573_ul...

Ilkka Luoma

Valitettavasti russofobiaa esiintyy - sen huomaa kommenteista, joissa lainataan vain suomalaista historian kirjoitusta, joka on osin yhtä manipulatiivista kuin itäinenkin osio osaksi - toinen osapuoli jää lapsipuolen asemaan, jo senkin takia, koska suurin osa ei tiedä juuri mitään itäisestä kirjoituksesta, joka on perehtynyt oikeisiin dokumentteihin, jotka ovat vielä paljolti lukkojen takana - aukeavat hiljalleen - ehkä saamme jotain lahjaksi 4.1.2018 mennessä ;)

...
Onneksemme tässä viime vuosina on ilmestynyt todellisuuteen pohjautuvia teoksia, joissa on huomioitu jo uuttakin aineistoa lukkojen takaa!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #122

Kyllä se Neuvostoliiton ja Venäjän historiankirjoitus tiedetään:

Putin itse herätti kohua kuvaamalla talvisotaa Neuvostoliiton "rajojen korjaamissodaksi" - taisi lipsahtaa totuus siitä Neuvostoliiton hyökkäyksestä.

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000685638.html

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #132

Ennen "rajojen korjaamissotaa" koetettiin maanvaihtodiplomatiaa, jo alkaen 1938 - Stalinin henkilökohtaisen lähettilään Jartsevin voimin - Jartsevia ei laskettu presidenttimme puheille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #145

Niinpä, Stalin halusi alueluovutuksia, ts. juuri sitä rajojen korjaamista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #160

Kyllä - maa-aluevaihtosuhde oli Suomelle edullinen, noin hehtaarilla kaksi! Nythän voit kuvitella tuon Suomen kartan, jos olisimme oivaltaneet Jartsevin jo vuonna 1938 :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #182

Höpöjä, sen sijaan voisi kuvitella miltä Suomen kartta näyttäisi jos olisimme ymmärtäneet varustautua Stalinin hyökkäyksiin.

Neuvostosotilaidenkaan ei olisi tarvinnut kauaa palella kesävaatteissaan, pakoon juostessa olisi tullut lämmin :)

Ilkka Luoma

Kun nyt lukee tätä sinällään erinomaista kommenttiketjua, huomaa hyvin kuinka Putinin Savonlinnan vierailu on tarkasti suunniteltu - Savonlinna pyörii idän ja lännen keskiössä satoja vuosia! Ja nyt Putin tulee onnittelemaan 100 vuotta sitten julistetun itsenäisyyden juhlaa, joka kruunattiin Leningradista 4.1.1918!

Putin saattaa tosin miettiä miten juhlia itsenäisyyttä, jota ei monilta osin enää ole!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tai sitten sieltä on lyhempi matka Putinin huvilalle kuin Kultarannasta, eikös tuo pakannut autonsa mukaan.

Ilkka Luoma

Savonlinnan valinta on hyvin tarkan esivalmistelun tulos. Noita tekijöitä on valotettu topicissa ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #123
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #124

Muutamat suomalaiset ovat päässeet Kremlin arkistoihin.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #126

Kyllä ja ei - aikoinaan perustettiin suomalais-venäläinen tutkimuskomissiokin, mutta Kremlin arkistoihin komissiosta pääsivät vain venäläistutkijat.
Joitain arkistoja on kyllä avattu, johon suomalaisetkin tutkijat ovat tutustuneet.
Aiheesta oli esitelmä jokunen vuosi sitten.

Fiktiivisissä kirjoituksissa välillä esiintyviä Stalinin arkistoja ei ole ollut olemassa vaan Stalinin dokumentit ovat osa muita arkistoja, joita on useammassa paikassa.

Yalen yliopisto on yhteistyössä venäläisten kanssa luonut digitaalisen arkiston Stalinista http://www.stalindigitalarchive.com/frontend/

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #137

Stalinin arkistoista K-arkisto on salaisin ja avaamaton lähes kaikin osin. Kaksi suomalaista kävi katsomassa kahta dokumenttia jo muutama vuosi sitten - erityisenä kädenojennuksena kahdelle suomalaiselle oli suomalaisten Leningradin puolustusalueelle suorittamat vakoilulennot -dokumentointi, jo keväästä 1939 alkaen - näitä ilmavakoilukuvia luovutettiin saksalaisille ja Stalin sai luovutuksesta tiedon loka/marraskuun vaihteessa 1939. K tarkoittaa Kaganovitsia, joka oli S' n luotetuin ystävä - isolla Y' llä'. K liikkui usein Stalinin varjona ja kirjasi kaiken ylös tai S antoi tiedot juuri hänelle. Ehkä saamme jotain uutta K-arkistoista 4.1.2018 ;) Toivottavasti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #149

So what? Ensimmäinen sotasuunnitelma Stalinilla oli jo maalis/huhtikuun vaihteessa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #154

Kuten todettua, kaikki valtiopäämiehet teettävät useita jopa toisilleen vastakkaisia armeijan (-kin) käyttöön liittyviä suunnitelmia, laadituttavat skenaarioita ja arvioita syy-seuraussuhteellisesti. Usein tietämättömät ihmiset sekoittavat nämä eri tyypin suunnitelmat, arviot ja skenaariot :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #159

Niin, Stalin ei tiennyt että sota ei olisikaan ohi muutamassa päivässä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #161

Stalin ei tiennyt kuin vasta loka/marraskuun vaihteessa 1939 nuo Leningradin puolustusvyöhykkeestä vakoilukuvattujen kuvien luovutuksestamme Saksalle. Tässä eräs oleellinen pointti!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #149

Kremlin arkistoilla on tunnetusti eri luokituksia, tässä on tarkemmin niistä: https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/monogra...

Neuvostoliitto jätti jopa nootin suomalaisten vakoilulennoista syksyllä 1939 - ei ne niin salaisia olleet.
Lisäksi suomalaiset vakoilivat itärajamme lähialueita ihan jalkapelillä, mikä jatkui vielä välirauhankin aikana.

Itänaapuri harrasti luonnollisesti harrasti tiedustelua myös Suomea kohtaan. Tunnetuin lopputulos lienee vakoiluraporteista syntynyt Puna armeijan marssiopas Suomeen: https://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=1534036

Tämä teos tukee hyvin Juhani SUomen väitöskirjaa Talvisodan taustoista, minkä mukaan Suomen valloittaminen oli päätetty kauan ennen Talvisodan alkua.

Boris Rybkin oli tunnetuin tiedustelupalvelun asiamies ja hän käytti Suomessa nimeä Boris Jartsev. Rybkin kuoli Prahassa hämärissä olosuhteissa 1947.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #168

Suomen -Blenheim vakoilulennot tiedettiin tosiaan jo aiemmin, ja juuri tuosta seikasta olemme saaneet Suomeen Stalin-K dokumentin, jossa Leningradin ilmapuolustusvyöhykkeen komentaja kirjoittaa suoraan Stalinille ja valittelee, ettei niille mahdeta mitään. Dokumentti on jo käännetty suomeksi ja odottaa julkistusta ...

Nyt on se suurin kysymys tapetilla - milloin tarkasti Stalinille selvisi, että suomalaiset luovuttivat kuvat Saksaan! Tässä on se pointti ---

...
~ http://www.virtualpilots.fi/hist/WW2History-tiedus... -

Putin on muuten erityisen hyvin tietoinen tästä aiheesta!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #184

Tuo "virtualpilots" on ilmailuharrastajien keskustelupalsta ilman lähdetietoja.

Kuten tiedämme NL jätti nootin suomalaisten vakoilulennoista jo 1939 - siinäkään ei ole mitään uutta.

Saksalaiskoplaus on fiktiivinen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #216

Todellisuus perustuu vielä lähteisiin, jotka eivät ole julkisesti saatavilla - tosin ---

.
Tästä aiheesta käydään mielenkiintoista keskustelua Third Reich Forumilla, josta englanninkielistä keskustelua lainattu alle. Viestien pihviosuus lainattu alle:

Did anyone saw article from Etelä-Suomen Sanomat 17.11 "Suomalaiset Leningradin taivaalla kesällä 1939" (Finns in the Leningrad sky in summer 1939). It tells about several(23 if I remember correct) missions where Bristol Blendheim plane with 3 crew members flew over and photographed Leningrad, Kronstad, and southern beach of gulf of Finland. Germany used same region in their attack to Leningrad in 1941. Only few people knew about these missions and no one still knows who neened these pictures. Captain Armas Eskola who flew all 23 missions believes that Germany was behind it...
--
This is the first time I have seen this information. Sounds a bit far fetched that FAF would have done photographing flights on German account in 1939. More plausible reason would be own security needs. The situation in Europe was already getting tense and photographic information, or spying if the planes flew over Soviet territory, could have revealled any troop concentrations on the Soviet side of the Finnish and Estonian borders. Strength and location of the Soviet Baltic Fleet would probably also have been of interest. If there was any co-operation with some other nation, I would guess it was Estonia. Especially given the recently published study on Finnish-Estonian co-operation in coastal defence.
--
I have also red about these flights. They are well described in Kavo Laurila's book about Finnish long-range patrol pilots (published in 2002) and also in the book(s) of Joppe Karhunen. These stories are written/told by Capt. Eskola himself so they should be reliable.

Eskola says that he saw German officials at Helsinki in the FAF Staff. Finns also received new Zeiss cameras from Germany for these missions, so it is more than likely that this photography operation was mutual Finnish-German one. Why these regions were photographed is another thing, but it is always good to know what is behind the frontier because situation was becoming "hotter" all the time...
My theory is that photographing was done for the making of new better maps. On the other hand Soviet Union carried out similar kind of job in Finland and for sure elsewhere too. These flights were called "ghost flights" in Finland and happened before Winter War. For example Lt. T. Huhanantti was about to crash with an unknown plane near Utti air base in 1938 (or 39?). That plane flew with all lights off and Finnish pilots believed that it would have been in secret duties. But was it a Soviet one? The Commander of FAF ordered that Huhanantti should admit that he saw nothing.

Jatkuu ...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #124

#142

Ilkka Luoman "Moskovan lähteistä" ilmeisestikin. Kyseessä täytyy olla laajempi kokonaisuus kuin Kremlin arkistot.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #197

Ovat toimineet jo hyvin liki 16 vuotta :)

Tämä ei ole salaisuus.

Ilkka Luoma

... Ss Saimaa - historiaa elävänä laivamatkalla Suomessa, idän ja lännen vedenjakajalla - Olavinlinnaan... Putin voi haistella tsaarillisia tuulia Saimaan Keskipisteessä - Savonlinnassa.

~ https://yle.fi/uutiset/3-9740370 -
.

Ilkka Luoma
Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ilkan kootut kirjoitukset osa 112. Ilkka Luoma jo totuttuun tapaansa pesee Neuvostoliittoa ja Venäjää puhtaaksi kaikista synneistä ja pitää suomalaisia ja johtajiamme syyllisinä kaikkiin Venäjän/Neuvostoliiton meihin kohdistamiin aggressioihin, me kun emme ole ymmärtäneet olla aina karhun kainalossa ja tehdä kaikkea sen itsevaltiaiden ja diktaattorien mieliksi.

Ilkka Luoma

Pekka, jos luet huolella ja ajatuksella topicin ja kommenttini - huomaat olevasi väärillä ja yksipuolisilla jäljillä. Teen vain tasapuolistamista ja oikeudenmukaistamista - joka taas sopii meille suomalaisille, sillä elämme idän ja lännen vedenjakajalla, jonka on syytä pitää ystävät lähellä ja viholliset kaukana ;)

Pekka, olethan huomannut, että olemme sotilaallisesti liittoutumaton valtio, jonka kansa ei halua Natoon - ja on sanonut natokantansa vakaasti yli 10 vuoden ajan ja aina yli 50% väkevällä vastustusvoimalla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Putinin lahja Suomelle saattaa olla ilmoitus, että hän suostuu toimimaan myös Suomen autonomisen tasavallan presidenttinä siirtyessään vuonna 2018 neljännelle presidenttikaudelleen Venäjällä.

Ilkka Luoma

... West trolling koplaa Itämeren ja Krimin. Miten itse Krim ja krimiläiset, miten he sanoisivat, onko Krimin turvallisuustilanne huono? Pitäisikö Krimillä järjestää uusi kansanäänestys? Entä meidän turvallisuustilanne? Huono, mikä meitä uhkaa ja miten, kuka kertoo? Onko Itämerelle tehty myrsky vesilasiin? Suomi EU' n äänitorvi, kyllä parin prosentin voimalla. Ovatko Puola ja Unkari EU' n äänitorvia, kyllä, mutta huomattavasti suuremmalla prosentilla!

~ https://yle.fi/uutiset/3-9742933 -

...

~ https://yle.fi/uutiset/3-9743081 -

...
Otteita ylläolevasta Yle -linkistä:

" ... Savonlinnan oopperajuhlilla presidentit näkevät maailmankuulun Bolšoi-teatterin oopperanäytöksen. Teatterin pitkään historiaan on mahtunut juonittelua, happohyökkäyksiä ja itsemurhia. ... "
.
" ... Tutkija Nikolai Petrov uskoo, että Putinin vaalikampanja keskittyy lännen vastustamiseen ja uhkakuvien maalailuun. ... "
.

Pahimman ylilyöntinsä Yle näytti siivonneen jälkitarkastuksessa pois - luin ensimmäisen version jo klo 6:05!
.

Tomi Vaalisto

Taannoisen ulkoministeri Erkki Tuomiojan lausunto selventää tarkasti mistä Krimillä on kysymys: http://www.ksml.fi/ulkomaat/Tuomioja-Ven%C3%A4j%C3...

Ilkka Luoma

Krimillä on tästä kysymys:

"Krim halusi irti Ukrainasta jo 1990-luvulla" -Yle

~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/03/21/krim-halu... -

...
"Elävä arkisto: Krim halusi osaksi Venäjää jo 20 vuotta sitten"

~ https://yle.fi/uutiset/3-7149546 -

...
Pitäisikö asia kysyä nyt vielä kerran krimiläisiltä itseltään?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #185

Ensimmäinenkin oli laiton - ainakin jos uskomme ulkoministeri Erkki Tuomiojaa: http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000728758.html?n...

Ei se äänestys sen laillisemmaksi muuttuisi toisellakaan kerralla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #219

Krimiläisten enemmistö on venäläisiä, venäläismielisiä ja venäjänkielisiä - on aika selvää, että äänestys kertoi totuuden, ei ehkä 98 prosenttia, mutta reilu enemmistö - äänestysvilkkaudella noin 60-70% - Kansa on puhunut ja pulinat pois.

Kosovon repäisy taistelutoimin Serbiasta - vieläpä täysin asiaan kuulumattoman USA' n taholta oli rujoa katseltavaa. Krimillä eliminoitiin Maidanin kaltaiset verimellakat ja Odessan murhapoltot. Projekti onnistui erinomaisesti ja Krimin väestö turvattiin kiovalaisten väkivallalta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #219

Vaalisto kertoo suomalaisen eliitin kielteisestä suhtautumisesta Krimin äänestykseen. Kansainväliset sopimukset eikä lait kiellä yksittäisiä alueita itsenäistymästä vastoin emämaan tahtoa. Varsinainen Krimiä edeltänyt esimerkki oli Kosovo, jossa n.s. läntinen arvoyhteisö, m.l. Suomi, jopa auttoi ja auttaa edelleen. Jos siis Kosovon itsenäisyys on laillinen niin on sitä myös Krimin itsenäistyminen suvereeniksi valtioksi ja sen jälkeinen suvereenin valtion päätös anoa liittymistä naapuriinsa.

Suomen valtiojohto eikä ilmeisestikään Tuomiojakaan ole ihan loppuunasti ajatelleet kantojaan vaan peesaavat niitä tahoja joihin Suomen ovat sitoneet eli e.m. läntisen arvoyhteisö ja sen kansainvälinen ylivalta- ja laajenemispolitiikka.

Jos pidämme Kosovoa esimerkkinä kansainvälisen lain noudattamisesta meidän tulisi samaten tukea Katalonian, Skotlannin, Kurdistanin j.n.e. itsenäisyyksiä tai sitten vastustaa myös Kosovon itsenäisyyttä ja auttaa Serbiaa vaalimaan rajojensa koskemattomuutta ja päätösvaltansa suvereeniutta koko alueellaan kaikella kansanvälisen lain voimalla ja solidaarisilla resursseillamme.

Ilkka Luoma

Edelleen kysyn ajatuksia tuohon aloituksen otsikkoon nähden - siinähän on kysymys ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Aasinsiltaan leipätekstiin ;)

Ilkka Luoma
Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ilkka kaipaa kovasti vastausta kysymykseen, minkä lahjan Putin tällä kerralla tuo Suomeen.

Mainio lahja olisi puhua tällä kertaa totta – toisin kuin Kultarannassa vuosi sitten, jolloin Putin toisti kolmesti kameroiden edessä, miten "Venäjä on vetänyt joukkonsa 1 500 km päähän Suomen rajasta".

Olihan siinä sananselittäjillä voimistelemista! Putin joko heitti asiasta hurttia huumoria, tai sitten hän näytti keskisormea suomalaiselle medialle, jonka edustajat eivät tuolloin saaneet tilaisuutta kysymyksille.

Lahjasta kävisi, jos Putin sitoutuisi vetämään edes Iskander-ohjuksensa 1 500 km päähän Suomesta ja pitämään ne siellä.

Ilkka Luoma

Hannu, tuo oli perjantaipullon aikaansaannos ;)

Tuo "1500 kilometriä" on jo saatu selvitettyä - se ei ollut lainkaan sitä mihin sinä tähtäät.

Sen verran selostetta, että Ala-Kurtin eräs yksikkö, oleellinen yksikkö, vedettiin Uralin taakse uudelleen varustukseen ja koulutukseen.

Putin lausunnossa oli kese siitä - mitä todellisuudessa rajamme välittömässä läheisyydessä on - ja tuon seikat prof, tohtori ja evp ev. Pekka Visuri on valottanut tässä:

~ http://sgseura.fi/index.php/15-ajankohtaista/29-pe... -
.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #188

Kiitos linkistä eversti Pekka Visurin kirjoitukseen.

"Välillä tyhjillään ollut Alakurtin varuskunta, johon vuonna 2015 perustettiin arktinen prikaati, ei ole vielä ollut täysin operatiivisessa valmiudessa. Sen joukkojen on määrä tukea Jäämeren rannikoilla toimivaa Pohjoista laivastoa, joten niiden toimintasuuntana ei ole Suomi."

Alakurtin varuskunta on parhaillaan voimakkaan kehityksen kohteena ja paljon suurempi kuin yksikään Suomen varuskunta, minkä jokainen voi todeta mm. YouTuben venäläisestä videomateriaalista kirjoittamalla hakusanaksi "Alakurtti". Joukkojen toimintasuunta on toki niin haluttaessa muutettavissa yhdellä sotilaskäskyllä. Maahanlaskujoukkoja Venäjällä on jatkuvasti suuri määrä nopeassa valmiudessa ja niiden siirto käy todella pikaisesti, joten kovin suurta merkitystä ei liene sillä, miten lähellä Suomen rajaa ne tarkalleen ovat.

Koko Etelä-Suomi on Iskander-ohjusten maalialuetta niiden tukikohdasta Lugassa, ja siirtämällä ohjukset Karjalan kannakselle valmisteltuihin tuliasemiin Venäjä yltää niillä Oulun tasalle saakka. Venäläiset journalistit ovatkin äskettäin muistaneet uhkailla niillä Suomea.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/lukijat-r...

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005300638.html

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #205

Voit olla varma, että olemme riittävän monien US-ja Eng. ohjuksien lentoratojen sisällä, että maamme saadaan tuhottua kokonaan!
.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #211

Amerikkalaiset ja brittiläiset lehtimiehet eivät vain jostain syystä ole pitäneet tarpeellisena aktiivisesti muistuttaa suomalaisia tästä asiasta...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #252

Mitä Mononen tällä argumentilla hakee? Miten meidän pitäisi suhtautua sellaiseen asiaan josta amerikkalaiset (~USA-laiset?) eikä brittiläiset lehtimiehet jostain (mistä?) syystä pidä tarpeellisena meille kertoa?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #254

Myyryläinen, # 254.:

Haluan vain jakaa Jarmo Mäkelän mielenkiintoisen kolumnin http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005300638.html , johon liittyy myös humoristisia piirteitä.

Teksti kertoo paljonpuhuvasti Venäjän hysteerisestä yhteiskunnallisesta ilmapiiristä, ja sikäläisten tiedotusvälineiden suhtautumisesta Suomeen. Jollekin sikäläiselle toimittajalle näkyy olevan niin kovin tärkeää julmistella suomalaisille ja alleviivata Iskander-ohjusten tehoa, että tuo koominen julmistelu Helsingin maanalaisesta rakentamisesta (!) ylittää uutistoimisto Novostin julkaisukynnyksen. Helsinkiläiset, älkääpäs siellä ilman lupaamme rakennelko kaupunkiinne maanalaisia huoltokäytäviä, tai jysäytämme teitä Iskanderilla siitä hyvästä!

Amerikkalaiset ja brittiläiset lehtimiehet ovat ilmeisesti niin nössöjä, etteivät he muista julmistella meille samalla tavoin, vaikka Helsingissä syyllistymmekin niin katalaan tunnelirakentamiseen ja itse Wall Street Journal siitä raportoi...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #252

Riippuu siitä miten suomalainen media ottaa mistäkin juttuja omiensa pohjaksi.

Ilkka Luoma

... Lukekaahan tämä Yle tiivistelmä! Millaisen arvion annatte sisällön laadusta, väristä ja tavoitteista. Tiedämme, että vierailu on viralliselta osuudeltaan onnittelukäynti, jossa tuodaan lahja maalle venäläisiltä, jotka aikanaan ensimmäisinä antoivat itsenäisyystunnustuksen Suomen itsenäisyysjulistukselle 6.12.1917. (kommentti laadittu klo 6:09)

~ https://yle.fi/uutiset/3-9743081 -

.
Tuo linkinalaisjuttu on siivottu 6:08 jälkeen! Ehkä kansalaisyhteydenotto tuotti tulosta ;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lenin vietti syksyllä 1917 pitkiä aikoja Suomessa ainoana tarkoituksenaan organisoida punaisten valtaannousua. Hän ymmärsi, ettei Suomea välttämättä heti saisi jätettyä osaksi bolshevikki-Venäjää kun vallankaappaus myöhemmin syksyllä oli tarkoitus toteuttaa Pietarissa. Sen jälkeinen toimintasuunnitelma Suomea kohtaan oli kuitenkin valmiina ja sen ensimmäinen askel oli punakapina, joka toteutui vuoden 1918 alussa.

Taisteluihin punaisten puolella osallistuivat nimenomaan bolshevikeille uskolliset venäläisjoukot, jotka oli jätetty Suomeen juuri tätä tarkoitusta varten.

Oli siis varsin helppo Venäjälle tunnustaa Suomen itsenäisyys joulukuussa 1917, kun jatkosuunnitelmat olivat jo valmiina ja minä hetkenä hyvänsä käynnistettävissä. Olemme kaikki syvän kiitoksen velkaa Saksasta saapuneille jääkäreille.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Edesmenneen akateemikko Eino Jutikkalan kirjoitus ”Maaliskuun vallankumouksesta 1917 toukokuun paraatiin 1918” löytyy netissä.

Akateemikko Jutikkala kirjoittaa:

”Jossittelu eli hienommalla nimellä kontrafaktinen historiankirjoitus sallitaan tieteessä johonkin rajaan saakka silloin kun on esitettävänä aihetodisteita. Vapaussota-nimityksen puolesta puhuu tällöin se todennäköisyys, että punaisten voittaessa Suomesta olisi tullut neuvostotasavalta, tahtoivatpa he sitä tai ei. Aihetodisteeksi kelpaa se, että Josif Stalin eräässä huhtikuussa pitämässään puheessa laski Suomen potentiaalisten neuvostotasavaltojen joukkoon. Kiistatonta ainakin on, että neuvostohallitus pyrki tähän tavoitteeseen. Sen kyky ei kuitenkaan tsaarinarmeijan romahdettua vastannut halua, ja mahdollisuudet puuttua Suomen asioihin vähenivät olennaisesti sen solmittua 3.3. Saksan kanssa Brest-Litovskin rauhansopimuksen, joka määräsi venäläiset joukot vetäytymään Suomesta. Mutta senkin jälkeen saapui Suomeen vielä puna-armeijan miehiä vapaaehtoisina”.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #170

"Mutta senkin jälkeen saapui Suomeen vielä puna-armeijan miehiä vapaaehtoisina”."

Itä-Ukrainan vapaaehtoiset vihreät miehet eivät siis ole Venäjän hybriditoiminnassa mitään uutta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #175

Muistatko minkä alaisia olimme vielä 3.1.1918 asti (aivan virallisesti ja muiden ulkovaltojen näkökulmasta) - siis Venäjä siirsi joukkojaan omaan Suuriruhtinaskuntaan, jonka asema oli tosin tsaarin vallasta syöksemisen jälkeen muuttunut epäselväksi - olihan autonomiamme tsaarin käsissä.

Aikanaan ei Neuvostoliitto saanut joukkojaan pois heti Itä-Saksastakaan, vaan tehtiin sopimus siirroista kotiin - joka muuten toi valtavasti tilauksia ja töitä Suomelle - yllättävääkö?! :)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #170

Tähän on uudempaa tutkimustietoa. Stalinilla ja Leninillä ei ollut, kuin ei koko bolsevistien vallankumouksellakaan tavoitteena valtioiden liittäminen eli itsenäisyyksien esto tai riisto - vaan työväenliikkeiden yhteen liittäminen - se kuuluisa proletariaatin diktatuuri ajatuksen levittäminen ympäri maapallon.

Missä muuten tuo proletariaatin diktatuuri toimii jo täysillä tai on jo toiminut muutaman miljoona vuotta - menestyksekkäästi? ;)

Tuolla toisaalla on kirjoitus Starikovin tutkimuksista.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kuikka kertoo Leninin viettäneen aikaansa 1917 Suomessa valmistellakseen punaisten valtaannousua. Eiköhän hänellä ollut hieman suurempia ja ihan toisensuuntaisia suunnitelmia sillä hänen ajamansa vallankumous ei silloin vielä ollut Venäjälläkään tapahtunut.

Hän m.m. kirjoitti Valtio ja vallankumous -teoksensa erillisiksi loppusanoiksi joulukuussa 1917, että:
"Tämä kirjanen on kirjoitettu elo- ja syyskuulla 1917. Olin jo laatinut suunnitelman seuraavaa lukua varten: "Venäjän vallankumousten kokemukset vuosilta 1905 ja 1917". Mutta otsikkoa lukuunottamatta en ennättänyt kirjoittaa tästä luvusta riviäkään: "esteeksi" tuli poliittinen kriini, Lokakuun vallankumouksen aatto v. 1917. Tälläisestä "esteestä" voi vain iloita. Mutta kirjasen toinen osa (joka on omistettu "Venäjän vallankumousten kokemuksille vuosilta 1905 ja 1917") on ehkä lykättävä pitkäksi ajaksi; mieluisampaa ja hyödyllisempää on "vallankumouksien kokemuksia" tehdä kuin niistä kirjoittaa." (Lähde: V.I.Lenin; Valtio ja vallankumous; Akateeminen sosialistiseura ja Työväen kulttuurirahasto; 1945)

Hänen piiloittelunsa Väliaikaisen hallituksen Ohranalta Suomessa osui valtaosin juuri tuon kirjan kirjoittamisen ajaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #189

Ei ole mitenkään sattuma, että yhdeksi punaisen Suomen keskukseksi muodostui juuri Tampereen kaupunki. Se ole paikka, jossa Lenin pääosan myyräntyöstä teki loppukesästä ja alkusyksystä organisoidessaan vallankaappausta Suomen suunnalla. Leninhän oli tunnetusti häikäilemätön verenhimoinen narsisti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #199

Muistona siitä Tampereen Lenin-museo, jota katsomaan neuvostoliittolaisia pääsi ulkomaille Suomeen. Todennäköisesti ansioituneita tovereita, mutta silti niiden Hämeenkadulla kulkeneiden parijonojen perässäkin kulki aina vahti.

http://lenin.fi/?page_id=60

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #203

"Aikaansa kutakin, sanoi pässi kun päätä leikattiin"

..
Meitä vastaavasti jurppi, kun US esti meiltä hienon syvämerensukelluspalloliiketoimen! Vuorineuvos Matomäki muistaa tämän vieläkin - jo kauan eläkkeellä jo ollessaan!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #199

Juha, loukkaat ajattelemattomasti Tampereen perinteitä olla työväen yksi merkittävimmistä alueista. Kannattaisi hiukan miettiä mitä laukoo - vieläpä omassa kotimaassaan, omia kansalaisia ja heidän vanhempiaan ja isovanhempiaan.

Ilkka Luoma

Olisiko viisasta perehtyä jälleen kerran laajemminkin kuin vain yhden näkökulman vinkkelistä?

Avataan tästä sitä toistakin puolta, jotta olemme asialla ja siinä oikeasti kiinni - eikä vain manipulaation uhrina:

STARIKOV
~ https://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Starikov -

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/12/stalin-ja-su... -
Linkki sisältää hyvin seikkaperäisesti tietoa myös itärajan takaa - kannattaa lukea huolella ja peilata omiin näkemyksiin!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #192

Starikov on lähinnä taloustieteilikä eikä historioitsia. Amatöörihistorioitsijaksi hän on kuitenkin sangen tuottelias ja tukee nykyisen Putinin Venäjän näkemyksiä.

Asia selviää suomenkielisestä wikistä, tämä artikkeli on tasavarmasti luotettava: https://fi.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Starikov

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #221

Wikilinkkitoisto on tietysti opintojen äiti, mutta Starikov on hyvin arvostettu tutkija, koska hänellä on pääsy Stalin - K arkistoihin - ainakin rajoitetusti ...
.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #233

Starikovilla ei ole minkäänlaista humanististen tieteiden tutkintoa, minkä vuoksi hän ei voi olla historiantutkija.

Teknillis-taloudellisten tutkintojensa vuoksi hän voisi kyllä olla noiden alojen tutkija, mutta en ole koskaan nähnyt hänen tutkielmiaan eikä hänellä ole tutkijan virkaa missään laitoksessa.

Venäjänkielisessä Wikissäkään ei ole mainintaa Starikovin tutkimustyöstä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #255

Edellisellä Moskovan käynnillä tapasin henkilöitä, joilla oli selkeä käsitys Starikovin osaamisesta sekä suhteista juuri oikeisiin lähteisiin - ei tältä osin tarvita Wikiä sen enempää, kun oli suoraan lähteillä ;)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #264

Venäjältä löytyy varmasti ihmisiä, joiden mielestä dosentti Bäckman on asiantuntuntija.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #276

Näin on. Suomesta vähemmän. Äärilaidat puolelta tai toisin eivät miellytä suurta enemmistöä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Siirtykäämme takaisin blogin varsinaiseen aiheeseen eli lahjaan. Presidentti Halonen sai aikanaan lahjaksi kissan.

Putinin lahja Suomi-neidolle on todennäköisesti se, että hän käy Savonlinnan oopperassa, jossa esiintyy maailman huippuja itänaapurista. Suuri joukko yleisöstä tuskin ymmärtänee juuri mitään itse oopperan taiteellisuudesta, mutta haluaa tulla ”nähdyksi.” ”Olinhan siellä minäkin.”

Ilkka Luoma

Aivan. Jännitys Savonlinnassa kiihtyy. Nyt poliisit ja turvamiehet tutkivat parkkimittareita ja viemärien kansia! :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vai olisiko se Itämerelle tuotu ydinsukellusvene Dmitri Donskoi lahja 100-vuotiaalle Suomelle, saihan Kekkonenkin vain omana 60-vuotissyntymäpäivänään Neuvostoliitolta lahjaksi helikopterin.

Ehkä Luomalla on tietoa huomattavasta lahjasta kun arvuuttelee sitä niin moneen kertaan?

Ilkka Luoma

Seija, ei ole. Se on kuulemma valtiosalaisuus :) Siksi kysynkin heti kättelyssä tuossa Otsikossa - arvauksia ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #232

Arvaa nyt välillä itsekin, ja halutessasi vaikka sekin kummassako kädessä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #235

Hienointa olisi uusi ennen avaamaton Kreml arkistotieto vuodelta 1917 ja 1939!

Ilkka Luoma

... Putinin ja Niinistön tapaaminen sattuu todella osuvaan kohtaan. Jälleen Niinistölle tarjotaan kättä, johon kannattaisi tarttua. Miksi?

...
EKSTRA

Sauli Niinistölle on avautunut 1000 ruplan, dollarin, euron tai markan paikka …
[25022014] ” … Nyt Suomella on se paikka,

 … mitä me erityisasemastamme loogisesti voisimme saavuttaa. Näin saavutamme välitysneuvottelijan aseman - Vladimir Putinille ja epäselvälle EU-konklaaville, tai Saksalle - sujuvuuden nimissä.  Me olemme niin 'itää kuin länttä' – meille avautuu nyt se asema, mitä olemme odottaneet, vain 5,4 miljoonan kansakuntana. 

Meihin luotetaan, kunhan valitsemme projektille pätevän vetäjän – Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, riittääkö taito, oivallus ja johdattelukyky? 
Sauli, ottaisitko tehtävän vastaan, jos sitä Moskovasta vihjaistaisiin?
 … ” LINKKI

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/05/presidentti-...

...

Ilkka Luoma

Onko presidentillämme rooli – kyllä on!

[25022014][ … suomalainen rauhanvälitys ja sanansaatto idän ja lännen välisenä sukkulointina ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/suomi-sovitt... - ]

Lainaamme yllä olevasta linkistä osan tähän:

” … Nyt Suomella on se paikka,

 … mitä me erityisasemastamme loogisesti voisimme saavuttaa. Näin saavutamme välitysneuvottelijan aseman - Vladimir Putinille ja epäselvälle EU-konklaaville, tai Saksalle - sujuvuuden nimissä.  Me olemme niin 'itää kuin länttä' – meille avautuu nyt se asema, mitä olemme odottaneet, vain 5,4 miljoonan kansakuntana. 

Meihin luotetaan, kunhan valitsemme projektille pätevän vetäjän – Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, riittääkö taito, oivallus ja johdattelukyky? 

Sauli, ottaisitko tehtävän vastaan, jos sitä Moskovasta vihjaistaisiin? …”

Ilmiselvästi rooli on otettu vastaan!

Presidenttimme on omaksunut vanhemman valtiomiehen aseman, ja huomannut edeltäjiensä pehmeän ja sovittelevan linjan slaavilaisympäristöön. Syy tähän jämäköityneeseen pehmeyteen on kirkkaan selvä. Edeltäjistä juuri presidentit Kekkonen, Koivisto ja Halonen ylläpitivät vuoropuhelua Moskovaan ja myös Washingtoniin, tosin he menivät sinne yksin suomalaisina.

Nyt Yhdysvaltain presidentin Valkoiseen taloon mennään pohjoismaalaisina, joka voi yllättäen olla erinomainen roolimuutos. Silti Moskovaan mennään suomalaisena ja rajanaapurina, joka haluaa ylläpitää eurooppalaista rauhaa – aina Uralille saakka, kuuluhan sekin tähän meidän Eurooppa-statukseen |1.

On alkanut Pohjolan Sveitsin luominen ja sen statuksen vahvistaminen
[26082014][ …”Pohjolan sveitsi” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/08/eu-joustavoi... - ]

Tuohon Pohjolan ”sveitsittymiseen” kuuluu sotilaallinen liittoutumattomuus, eurooppalainen turvallisuusajattelu – ilman ulkoisia sotakoneita ja hyökkäys- kuin puolustusvarusteluja sekä ennen kaikkea Venäjän synkronoiminen eurooppalaiseen turvallisuusajatteluun. Näin poistamme yhtälöstä tuntemattoman osan, osin tekaistun slaavilaisuhan |2 – Venäjän, tehden siitä ennakoitavan eurooppalaiskumppanin.

.

Tomi Vaalisto

Savonlinnasta kantautuneen huhun mukaan Putinia kuljettaisikin SS Savonlinna tai SS Punkaharju julkisuudessa kovasti esillä olleen SS Saimaa-laivan sijaan.

SS Saimaaseen mahtuu vain 20 matkustajaa.

Ilkka Luoma

Huhu voi pitää paikkansa ... ;)

Savonlinnan luotsiasemalla oli eilen ja toissapäivänä useita Venäjän CD-kilpisiä diplomaattiautoja - siis siellä, missä Ss Saimaa aloitti eilen höyryn noston - saattaa olla peiteoperaatio ...

...
Elien turvamiehet katselivat huolestuneina Savonlinnassa olevan ja matkustajasataman vieressä olevan Malmirannan katolle - viisi miestä menivät Malmirantaan sisälle.

Ilkka Luoma

Kommenttiketju tiivistyy Putinin lähestyessä! ;)

Putinin kone lähestyy --- 13:53 - autojono asettautunut Savonlinnan lentokentälle.

Helikopteri on laskeutunut --- 14:03

...
2. ja 3. kopteri laskeutunut klo 14:04

...
Kenraali Juha Pyykösen vastinkommentti tuli sähköpostiin 13:57.

...

Ilkka Luoma

Täyssinän rauhan rajan tuntumassa ... " !! - puoli yhdeksän uutiset/ Yle.
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4yssin%C3%A4n_... -
.

Ilkka Luoma

... Kahdenvälisyys on korostunut voimakkaasti.
~ http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005305385.html -
...

Ennakoitu kaava Kiina + Venäjä ... on toteutumassa.
~ https://yle.fi/uutiset/3-9744711 -
.

...
... Arvostan mainitsijaa, että vain vajaa neljännes suomalaisista haluaa Natoon, sen sijaan kuitenkin rehellisempää olisi ollut todeta, että yli puolet Suomen kansasta vastustaa Natoa!
~ http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005304825.html -
.

Ilkka Luoma

Savonlinnalaiset jäävät odottamaan omaa lahjaansa ;)
.

... Savonlinnalaiset ottivat Putinin ystävällisesti vastaan. Se on hyvin ymmärrettävää, sillä Savonlinna on Suomen idän ja lännen vedenjakajalla, ollen sen keskiössä kuten on Saimaan Keskipisteenäkin. On helppo ennustaa, että savonlinnalaisten huomaavaisuus tulee saamaan palkintonsa ...

~ https://yle.fi/uutiset/3-9744575 -
.

Tomi Vaalisto

Putinin helikopteri on mielenkiintoinen: Afganistanin edelleen jatkuvan sodan aloittaneen neukkuhyökkäyksen reliikki MI-8, jonka valmistus alkoi jo 60-luvun alussa.
Putinin turvallisuutta oli lisätty toisella kopterilla, joka taaempana lentäen toimi mahdollisten ohjusten maalina. Tämä oli varmasti opittu tuossa Afganistanin hyökkäyksessä.

Auto oli pettymys: Limo Mersu. Olisihan Venäjältäkin löytynyt hulppeita edustusluokan autoja, mutta ne eivät taida olla panssaroituja.

Ilkka Luoma

MI-8 uudisversiona ~ https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8-171 - on eräs toimintavarmimmista koptereista ... näin kertoi kiinalainen kopterilentäjä - kysyttäessä, heillä on kuulemma niitä 200!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kai kiinalaiset ovat kopioineet senkin ja valmistaneet niitä itse.

http://thediplomat.com/2013/11/why-would-russia-se...

Edit: ja näköjään valmistavatkin.

Mi-171 is an export version of the Mi-8 Hip helicopter, which is currently in production at two factories in Kazan and Ulan-Ude, fitted with more powerful turboshaft engines.

"The Chinese are planning to export [Mi-171] helicopters to Pakistan and Africa, which may hurt Russian exports," the source said.

"In addition, the successful implementation of the project could leave Russian manufacturers short of component parts."

https://defence.pk/pdf/threads/china-starts-produc...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #274

Seija, tässä kohtaa arviota tulisi tuntea syvällisesti Kiinan tapa tehdä kauppaa, kokea heidän käsitys kopioimisesta ja nähdä myös kopiointi kaikkien yhteiseksi haitaksi ja hyödyksi. Olen suositellut kiinalaisen kulttuurin opiskelua ;)
.
Japanilaiset olivat 1950- ja -60 -luvuilla innokkaita kopioimaan!

Tomi Vaalisto

En ole kyllä nähnyt mitään kopterivertailua luotettavuusvertailuineen.Suomessa tuhoutui yksi ja siinä kuoli ihmisiäkin. Kun MI8 koptereita oli vajaa kymmenen niin tilastot eivät kovin hyvältä näytä.

Millä kielellä muuten kommunikoit kiinalaispilotin kanssa ja kysyitkö onko hänellä kokemusta muistakin kuin kiinalaisista koptereista?

MI-8 tehtiin alunperin Aeroflotille ihan siviilikäyttöön 60-luvun alussa. Kaksi turbiinia tuo lisää luotettavuutta. Perustekniikka siinä on edelleen samaa ja niitattu runkorakenne 30-luvun tekniikkaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #277

Suomi - kiina | kiina - suomi.

Ilkka Luoma

Koptereita oli kolme - yksi on tietoliikennelinkki, mikäli yksi tuhoutuu - salkkumies kulkee Putinin mukana --- toinen on turvakopteri, ... lentokentällä, edes odottavan autosaattueen johtaja ei tiedä missä noista kolmesta on isäntä - vasta aivan viime kohdin saattue sai tiedon radiopuhelimella minkä kopterin viereen ajetaan!

Tomi Vaalisto

Mistäs tiedät? Nuohan ovat salassa pidettäviä tietoja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #278

Tämän nyt satun vain tietämään :)

Ilkka Luoma

Lehdistötilaisuudessa kysyttiin Kiinan sotalaivoista Itämerellä - kuuntelin Putinin vastauksen tarkasti - hyvin tarkasti, ja ennakoitu Kiina + Venäjä ... saa konkretisoitumaa ---

...
[2014]
" ... Asiantuntijat esittivät painokkaasti jo aiemmin,

että lännenmies ajaa Venäjää Kiinan syliin – ymmärtämättä slaavilaista ajatuksenjuoksua 4]. Voimme hiukan täydentää nyt tuota – ehkä jopa kaavaksi ”Kiina + Venäjä > USA + EU” muodostuvaa yhteistoimintaa, niin lännessä kuin idässä. Kiina käy omaa kasvuvoimaansa läpi, hakien asemaa asukaslukunsa mukaiseen asentoon pallollamme. Kiina kasvaa joka mittarilla – myös vaikeilla ympäristötuhojen mittareilla 5]. Täytyy saada esimerkiksi väliaikainen korvike kivihiilen poltolle.

Kiina ja Venäjä sopivat valtio- ja yritystasolla maakaasuaiesopimuksen – 6]

siis aikomuksen seuraavaksi 30 vuodeksi. Hintaa ei todellisuudessa tiedetä, eikä velvoitteita tai kytköksiä, tai kiinalaisille tyypillisiä koplaamisia. Asiantuntijat arvioivat Kiinan kytköstäneen Venäjälle tärkeään kaasusopimukseen kaksi toiminta-aluetta; Baikalin vesi ja Siperian puu- ja muut luonnonvarat.

Pohjois-Kiina kuivuu huolestuttavaa vauhtia – tällöin parisataa miljoonaa ihmistä jäänee kuivuuden jalkoihin ja maaeroosion myötä vaille lähialueravintotuotantoa. Ongelmien torppaamiseksi tarvitaan vettä – ja sitä riittää Baikal-järvessä. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/05/kaasua-komi... - [148225]
.

...
Kaasuputki saa kylkeensä vesi- ja öljyputket

Nuo ”kolme elämän suonta” yhdistävät Venäjän ja Kiinan konsensukseen, jolla talouskaava ”Kiina + Venäjä > USA + EU” voi muuttua myös sotilasvoimakaavaksi[?] Miten me suomalaiset asemoimme itsemme tuohon muuttuvaan maailmanpoliittiseen tilanteeseen? 0]

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163220-... -
.

Tomi Vaalisto

Jos slaavilaista ajatuksenjuoksua haluaa ymmärtää niin pitää ensin tutustua slaaveihin. Venäläiset ovat slaaveja, mutta suurin osa slaaveista ei ole venäläisiä.

Eurooppalaisissa sodissa viimeisen neljännesvuosisadan aikana slaavit ovat selvitelleet välejään tai slaavimaa on ollut ainakin toisena osapuolena.

Ikivanha Ukraina on toiseksi suurin slaavimaa, jonne suurin slaavimaa on hyökännyt valloittaen Krimin. Jugoslaviassa slaavit tappelivat keskenään.

Pienemmät slaavimaat kuten Puola kokevat ainoaksi uhkakseen slaavimaa Venäjän ja samaa ajatellaan Slovakiassa. Slaavimaa Valko-Venäjän presidentinpallikin tutisee syksyllä alkavien sotaharjoitusten vuoksi.

Humoristista "kaavaa" ”Kiina + Venäjä > USA + EU” voi modifioida lukujen valossa näin: ”Kiina + Venäjä = Kiina”, ”Kiina + Venäjä < USA ” , ”Kiina + Venäjä < EU” ja ”BRICS < USA + EU”

Ilkka Luoma

Millainen uhriluku syntyi Krimille "hyökkäyksestä", entä Maidanilla ja Odessassa - entä Kosovossa? Miten on nyt Krimillä - onko levottomuuksia, ei taida olla. Krimillä kansa sai sanoa sanansa - Ukrainassa ei, ... vielä. Krimin operaatio onnistui hyvin - sillä vältettiin taitavalla toiminnalla verenvuodatus - olisivatko krimiläiset tyytyväisiä? :)

Ilkka Luoma

Talousasiantuntijat tietävät ja ymmärtävät kahden maailman suurimman olevan erinomainen lähtökohta syvenevälle yhteistoiminnalle - nyt myös yhä laajemmin sotilaallisesti --

Maailman suurin talous ja maailman suurin raaka-aine- ja energia-aitta yhdessä, ei tuohon kummoista viisautta tarvita ymmärtääkseen, että se vahvistaa tätä elettävää kiinalaista vuosisataa :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #286

Ihan ulkomuistista vetäisen tälläisen "kaavan":

"Pohjoismaat > Venäjä"

Muistikuvani mukaan itänaapurin talous romahti alle Pohjoismaiden summan Krimin miehityksen jälkeen ja se laskee edelleen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #299

Väärää tietoa - korjataan, jotta ketjun laatu säilyy ---

Copy from BOFIT

BKT, mrd. RUB - vuosittain
33 248
41 277
38 807
46 309
59 698
66 927
71 017
79 200
83 233
86 044
20 091 - viimeinen arvo Q1/17
...
.
Valuuttavaranto, mrd. USD (sis. kulta) - vuosittain
476.4
427.1
439.0
479.4
498.6
537.6
509.6
385.5
368.4
377.7
405.7 - viimeisin arvo 5/17

~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/venaja-t... -
.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #300

Varmasti juuri noin - BKT:n suhteen menee kuitenkin näin

Venäjän viime vuoden BKT oli 1283 miljardia USD.

Pohjoismaat 2016:
•Ruotsi 511 miljardia USD
‌•Norja 371 miljardia USD
‌•Tanska 306 miljardia USD
•Suomi 237 miljardia USD
‌•Islanti 20 miljardia USD

Elon sekä Ojalan laskuoppien mukaan Pohjoismaiden yhteenlaskettu BKT on 1425 miljardia USD.

Näin humoristinen "kaava" "Pohjoismaat > Venäjä" on tullut todistetuksi. BKT / asukas olisi vielä dramaattisempi.

No onko tolla nyt sitten mitään väliä tai muillakaan "kaavoilla" meille tavallisille ihmisille?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #302

Maksatko Suomessa Lidlin ostokset dollareilla vai euroilla - millä arvelet venäläisten maksavan ostoksensa Venäjällä?

Nyt on aivan ensimmäiseksi osattava erottaa todellinen ostovoima, joka synnyttää kansantuotteen - puhutaan pariteettikorjauksesta ---

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Ostovoimapariteetti -
.

Otan esimerkin ---

" ... Maailmantaloudessa on tapahtumassa jättimäinen mullistus: Kiinan talous ohittaa ostovoimalla mitaten jo tänä vuonna Yhdysvaltain talouden, kirjoittaa Financial Times.
Aiemmin on luultu, että Kiinan talous nousisi Yhdysvaltojen taloutta suuremmaksi vasta vuosien päästä, noin vuonna 2019.
Yhdysvallat on ollut maailman suurin talous vuodesta 1872 lähtien eli 142 vuotta, sen jälkeen kun se ohitti Ison-Britannian. ... "

~ http://www.talouselama.fi/uutiset/kiinan-talous-no... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #302

Mistä Vaalisto haki lukunsa ja mitä ne olivat? Itse löysin Wikipediasta sivulta https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP) Maailmanpankin lukuja vuodelta 2016:
Venäjä 3397,368 miljardia$
ja
Ruotsi 454,868 miljardia$
Norja 319,401 miljardia$
Tanska 264,702 miljardia$
Suomi 222,575 miljardia$
Islanti 15,399 miljardia$ eli
pohjoismaat yhteensä 1276,945 miljardia$.

Siis Venäjän talous ~ 2,66 * pohjoismaat?

Vaalisto taisi käyttää n.s. nimellisarvoista BKT:tta joka ei ota huomioon hintatasojen eroja eikä siten sovi eri maiden talouksien vertailuun. Ostovoimapariteettikorjattu (PPP) on siihen sopivampi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #312

Monet haluavat käyttää yksinkertaista BKT vertailua, sehän ei anna oikeaa kuvaa, mutta on helppo ymmärtää ;) ... se on usein myös tarkoitushakuinen haluaville, jotka koettavat esittää tiettyä näkökulmaa!

...
PPP on juuri se oikea, totuudenmukaisempi ja oikeudenmukainen tapa asetella verrantoja, jos se on yleensä tarpeen.

...

Kiinalaisten yms. voimaa mitataan myös muilla arvoilla - kaupalliset transaktiot, työvoiman käyttö ja seurannaisvaikutukset, liki kaikessa on jo jotain kiinalaista!

Ilkka Luoma

Olisaiko hyödyllistä perehtyä historiaan ja sen jälkeen kommentoida?

" Kiovan Venäjä

... Eri kansojen asuttamalle Venäjälle kasvoi valtakunta lähinnä itäslaavien voimin. Itäslaavit, joista venäläiset heimot polveutuvat, olivat Dneprin tienoiden maanviljelijöitä. Maanviljelyn varassa heimojen väkimäärä kykeni lisääntymään niin runsaasti, että vihollisen ryöstöretkien ja verilöylyjen aiheuttamista menetyksistä huolimatta selvittiin aina eteenpäin. Slaavien liikehtiminen uusille asuinsijoille huipentui 500-luvulla, mutta oli alkanut jo 300-luvulla.
Dneprin länsipuolella asuvat slaaviheimot viljelivät ruista, vehnää ja ohraa ja hoitivat nautakarjaa jo ajanlaskun ensimmäisillä vuosisadoilla. Puoliksi maahan upotetut asumuksensa he rakensivat mäkilinnojen turviin eläen sukuklaanien puitteissa.

Dneprin keskijuoksulla sijaitseva Kiovan mäkilinna (gorodištše) suojeli asutuskeskusta 500-luvulta lähtien ja 700-luvulla Kiovan ympärille alkoi muodostua alueellista hallintovaltaa. Dneprin latvoille puolestaan rakentui Smolenskin mäkilinna ja Olhavan alajuoksulle syntyi Staraja Ladoga (Vanha Laatokka). ... "

~ http://www.wuorikoski.fi/russia.htm -
.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #290

Olen jo tuota pitkään suositellut ja nimen omaan viralliseen historiaan, joka on todennettu akateemisella tutkimustyöllä.
Minulla on englanninkielinen Paul Robert Magocsin Ukraine history -kirja, mutta nykyään suomenkielinenkin on olemassa.

Wannabe- ja harrastelijahistorioitisjat kuten Starikov tai Wuorikoski kannattaa unohtaa. Wuorikoskikin kirjoittaa Venäjästä aikana, jolloin Venäjää ei edes ollut - kardinaalivirhe!
Kannattaa verrata tuota Wuorikosken harratelijakirjoitelmaa vaikka tähän http://historianet.fi/yhteiskunta/miten-venajasta-...
...tai mielummin kirmaista vaikka kirjastoon.

Nestorin kronikan kirjoitti kiovalaismunkki - olen itse käynyt tuossa luostarissa. Kiovan Venäjä (Kiev Rus) on Ukraina. Moskovan Venäjän synty - nykyisen Venäjän juuret - ajoittuu 1400 -luvun lopulle. Nuori valtio jos verrataan vaikka Ruotsiin.
"Kolmas Venäjä" on Bela Rus - Valko-Venäjä. Suosittelen käymään, mukava maa.

Kannattaa myös oivaltaa akateemisen tutkimustyön ja "itseoppineen" wannabekirjottajan erot.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #301

Kerrotko Wuorikosken selostuksesta virheet, uskoisin lukijoita kiinnostavan.

Sivu 1 | 2 | »

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset