Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Pohjois-Korean kuritus on läntisen kulttuurin puolustushyökkäys?

  • "Tyyntä myrskyn edellä" - vanhan sanonnan mukaan. Myrskyä ei tänne tullut, entä Korean niemimaalle?*
    "Tyyntä myrskyn edellä" - vanhan sanonnan mukaan. Myrskyä ei tänne tullut, entä Korean niemimaalle?*

Kiina nousi mailman suurimmaksi taloudeksi jo vuonna 2014 - PPP-korjattuna kansantalouden kuvaajana. Korean niemimaa on Kiinan suora jatke - maantietellisesti. Kiina on molempien Koreoiden suurin kauppakumppani, on myös paljon yhteistä historiaa - alkaen japanilaisten hirmumiehityksestä - aina Nanjingin verilöylyihin asti **. 

Kiinalla on Koreoiden osalta yksi selkeä tavoite - poistattaa kaikki kolmannen sotakoneen taistelu- ja hyökkäysvoimat pois koko niemimaalta. Onkin odotettavissa, että kun US presidentti Donald Trump pääsee "venäjän epäilysavuista eroon", tekee hän muutamia suuria diilejä - yksi niistä on taistelujoukoin vetäytyminen Etelä-Koreasta.

 

Nyt on meneillään West trolling -uutisointina ja toisaalta läntisen kulttuurin voimakas puolustushyökkäys!

Lännenmies edustaa maailmamme ihmispopulaatiosta vain vajaat 20 prosenttia, jo pelkästään kiinalaisia on enemmän. Viime vuosisata oli amerikklaisten ja lännen kulutusjuhlaa - seurauksena tunnetut ympäristöongelmat, paljolti läntisen ylikulutuksen per capita syillä. Nyt ympäristöongelmien lisääjäksi ovat nousseet myös nousevat talousvaltiot - Kiina etunenässä.

 

Nyt uutisoidaan Trumpin atomiaseiden käyttömahdollisuudesta

Ote Helsingin Sanomista ---

  1. " ... Trump on uhannut diktatuuria ”tulella ja raivolla” ja viimeksi perjantaina hän tviittasi, että että ”sotilaalliset keinot ovat nyt täydessä valmiudessa ja viritettyinä, mikäli Pohjois-Korea toimii epäviisaasti”.
  2. Ydinaseet on tarkoitettu pelotteiksi. Koko ydinasevarustelun idea perustuu sille, ettei ydinaseita tarvitsisi koskaan laukaista. ... " -HS

...

Toisaalla Yle julkisti herättävän henkilödokumentin Pohjois-Korean "yksinvaltiaasta" Kim Jong-Un' sta - dokumentti oli läntisen ohjelmakoordinaattorin tuotantoa ... ~ http://areena.yle.fi/1-3397730​  LINKKI - dokumentti kuuluu ehdottomasti katseltavien joukkoon - uskoisin, että monien silmät aukeavat erilaiseen kulttuurinäköalaan. On tosiaan huomattavaa, että läntistä kulttuuria edustaa maailmassa vain vajaa 20 prosenttia ihmispopulaatiosta!

 

Liitän tähän kaksi keskusteluketjua - toinen foorumista, jossa oman nimen käyttö on pakollista ja toisen, jossa voi esiintyä pelkällä nimimerkillä - mielestäni nuo nimettömät komentit edustavat suhteellisen tyypillistä asialaatua, mitä osallistuvista "syvistä riveistä" lähtee, valitettavasti --- 

 

1 ~ http://www.tiede.fi/keskustelu/72540/hakeeko-usa-hyokkayssyyta-pohjois-koreaan?changed=1502612628​ - 315 kommenttia ... 

2 ~ http://www.tiede.fi/keskustelu/55395/ketju/usa_lupa_tappaa_suvereeni_maailmanpoliisi?changed=1502612361 - 54 kommenttia ... 

.

3 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235689-kaynnistyyko-korean-sota-vaihe-ii-uho​ - 109 kommenttia ...

4 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235755-pohjois-korea-sailytti-kasvonsa-ja-riisui-donald-trumpin - 124 kommenttia ...

5 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239705-hakeeko-usa-hyokkayssyyta-pohjois-koreaan - 118 kommenttia ... 

6 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/126922-mita-yhteista-pohjois-korea-ja-israel - 47 kommenttia ... 

 

Kuinka aggressiivisesti lännenmies puolustaa reviiriään ja miten siinä käytetään hyväksi West trolling tyyppistä manipulaatiota, jopa propagandaa? Tässä se kaikkien kysymysten äiti, jolla on suuri merkitys maailmanrauhan säilymiseen tai säilymättömiin.

Esitän lopuksi ydinkysymyksen - Mikä valtio on sotinut eniten maailmassa viimeisen 60 vuoden aikana - vierläpä kaupana omilta rajoiltaan?

.

~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/07/06/ulkolinja-kuka-kim-jong-un​ - Kuka ja mikä Kim?

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä - kirjoitettu tällä kertaa Raumalta - Villa Kalliorannasta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (126 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiina on näyttänyt liittyneen yhdessä Yhdysvaltojen kanssa kylläkin nyt tuohon läntisen kulttuurin puolustushyökkäykseen Pohjois-Korean kohdalla.

Ilkka Luoma

Näin ei ole käynyt. Kiinalaiset ajavat omaa agendaa, jolla poistetaan vieraat sotajoukot pois koko Korean niemimaalta. Kiinalaisilla on hyvä pelisilmä --- ;)

"Välivaiheet voivat näyttää punaiselta, vaikka päämäärä on keltainen" -vanha shandongilainen sanonta 800 -luvulta.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Yhdysvaltain ja Kiinan presidentit ovat yhtä mieltä siitä, että Pohjois-Korean uhkaava toiminta on saatava loppumaan.

Donald Trump ja Kiinan Xi Jinping toistivat lauantaiaamuisessa puhelussaan, että molemmat maat ovat sitoutuneet ydinaseriisuntaan Korean niemimaalla. Valkoinen talo kertoo asiasta lausunnossaan.

– Presidentti Trump ja presidentti Xi olivat yhtä mieltä siitä, että Pohjois-Korean on lopetettava provokatiivinen ja laajenemishaluinen käytöksensä, lausunnossa sanotaan.

https://yle.fi/uutiset/3-9772252?origin=rss

Eli yhdessä ja yhtä mieltä ovat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

USA' n väite laajenemishaluisesta Pohjois-Koreasta on vain Yhdysvaltain manipulaatiota ...

.
Kiinan tavoite on yksiselitteinen - kaikki vieraat ase- ja hyökkäysvoimat pois Korean niemimaalta ... alkaen US ohjusaseistuksesta Etelä-Koreasta.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #12

Pohjois-Korea voisi laajeta vain etelään, mikä on kyllä tapahtunut Korean sodassa. Sodan aloittanut pohjoinen sai hämmästyttävän nopeasti valloitettua suurimman osan koko niemimaasta.
Väliin tuli YK, jonka joukot työnsivät pohjoiskorealaiset joukot lähes Jalu -joelle, mutta kiinalaistuki käänsi sotaonnen uudestaan pohjoiskorealaisille.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Pohjaongelma syntyi jo silloin kun japanilaiset perääntyivät niin Kiinasta kuin Korean niemimaalta - ei ollut mitään kahta Koreaa. Seuraavaksi US ja N:liitto miehittivät niemimaan - sen seurauksena amerikkalaiset taistelu- ja hyökkäysjoukot ovat yhä Etelä-Koreassa.

Oli tarkoitus järjestää kattava YK -äänestys, mutta N:liitto osallistunut, koska Kiinaa mannermaana ei oltu hyväksytty YK' hon. YK vajaana äänesti etelän US-määräysten mukaan ja pohjoinen jäi paitsioon.

YK valtuutti vajavaisena sodan, jossa US käytti ylivoimaista osuutta, ja näin siitä syntyi pohjoisen todellinen vihollinen ---

Näin muodostui pelko, hyytävä pelko pohjoisen korealaisille - jatkuvasta US uhasta sen hyökkäykselle, jota nyt US pr. Trump lietsoo rujon hyytävästi. Muistamme, että rauhaa ei ole, vain aselepo.

Kaikki tietävät sotaisuusaspektin - US on sotinut liki jatkuvasti tuosta Korean sodasta lähtien ja aina kaukana omilta rajoiltaan - sen sijaan P-K ei ole sotinut tuon Korean sodan jälkeen päivääkään.
.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #21

Miten vertaisi nykyisten Koreoiden oloja? Mitä pelättävää P-Korealaisilla on?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #73

Hyvä ja oleellinen kysymys - vain USA. Tässä en sitten puutu mahdollisiin sisäisiin pelkoihin.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #74

Jos Pohjois-Korea ei koko ajan uhoaisi ja lietsoisi sotaa, ei USA:takaan tarvitsisi pelätä. Jos sen sijaan haluaa varten vasten kaivaa koko ajan verta nenästään, pelättävää sitten riittääkin.

Ilkka Luoma

West trolling, mitä se on?

" ... Lännenmies vakuutteli tekevänsä vastineen itäisen ajatusmaailman propagandalle –
 … syntyi käsite East trolling (propagandatuutti). Slaavilaiseen tyyliin otettiin suoraviivaiset käytänteet suunnatessa tarkoitushakuista tietoa – informaatiota, propagandan |3 tyylillä.
Propaganda on jyrkkä muoto tiedonlevityksessä, jossa ei yritetä vihjailla, vaan esittää suoraan tavoitehakuista päämäärää, jossa ei koeteta kätkeä vaikuttamisen yksipuolisuutta. Propagandan etu on se, että se havaitaan helposti ja siihen voidaan asennoitua järkiselitteisesti tai siten tunneviihteellä totena ja kiehtovana.
Tähän uuteen sodan muotoon – informaatiosotaan |4 haluttiin lännestä vastavoima. Haluttiin esittää totuutta, tarkkaa tietoa, tarkastettua informaatiota, siis tavoitteena antaa oikeaa tietoa |5. Mikä on muuten oikea tieto?
 
Oikea tieto on paljolti enemmistöhyväksyttyä informaatiovirtaa,
 … jolle annetaan hyväksytty leima asiantuntijapiireistä. Usein asiantuntijat tietoineen ovat osoittautuneet olleensa väärässä, kun informaatiovirta tarkentuu ja/tai uutta analysoitua ja yleisymmärrettyä tietoa on saatu julkiseksi. Todisteiden voima on myös katsojan uskomuksissa, silmissä ja korvissa. Mitään täysin vedenpitävää todistetta ei ole olemassa [fil.] ... "

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228006-... -
.

Tomi Vaalisto

Kauniin äidinkielemme suurena ihailijana vastustan kaikenlaisia aglismeja.
Olisihan meillä suomenkielisiä sanoja satularepullinen käytössä ja noiden anglististen trollauskäsiteiden käyttäjiä ei juuri ole.

Suomenkielen asiantuntijat eivät myöskään suosittele moisten käyttöä ja itselleni West trollingista tulee mieleen uusikaupunkilainen kalastuskerho.

Ilkka Luoma

Trolling -> trollaus. West = länsi. West trolling -> Läntinen trollaus, eli WEST TROLLING, selostettu synty tarkasti tuolla aiemmin.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #22

Harvoissa kirjoitiksissa noita aglismeja näkee. Ilmeisimmin vain niiden "synnyttäjä" käyttää niitä.

Sinäänsä itä-länsiakselille perustuva jako on harhaanjohtava, koska hyvää journalismia noudattavaa uutisointia on kaikissa ilmansuunnissa samoin kuin valhemediaa ja trollausta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #28

West trolling syntyi läntisen median omana ilmoituksena vastineeksi East trolling -ilmiölle ...

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #31

Enpä tuota ole kuullutkaan.
Mikä tuo "läntinen media" on milloin moinen tapatui?

Itätrolli tai -trillausta terminä ei kyllä näy millään kielellä, koska se leimaa maantieteellisesti ja voihan valemedia olla vaikka suomalaista eli länsimaisia. Hyviä esimerkkejä ovat vaikkapa Vastavalkea tai MV

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #36

Verkkouutiset - yhden puolueen äänenkannattelijana on oiva vastinesimerkki MV' lle ja Vastavalkealle, jotka muuten kehittyvät koko ajan ammattimaisempaan suuntaan. Vastavalkea on myös esimerkki kansalaismediasta, jonka tarve kasvaa koko ajan, sillä kansalaisemme eivät enää enemmistöltään luota perinteelliseen mediaan!

Vastavalkea on kehityskaarensa alkuvaiheessa - noususuuntaisesti.

...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #39

Verkkouutiset on kuitenkin sitoutunut hyvään journalismiin ja sitä linjaa se on noudattanut yllättävän tarkasti. Julkisen sadan neuvostoon ei ole tainnut mennä juurikaan kanteluja.

Tuohon hyvään journalismiin liittyy myös se, ettei omitaja voi määrätä mitä julkaistaan vaan sen tekee yksinomaan toimitus.

Vastavalkea on ns valhemedia http://uusimaanpuolustus.blogspot.fi/2015/05/vasta...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44

Verkkouutiset on yhden puolueen äänenkannattaja ja Kokoomuksen äänitorvi, joka saa merkittävästi eduskunnan määräämää puolueiden lehdistötukea. On aivan selvää, ettei tämän tyyppinen media ole tasapuolinen, eikä laaja-alainen, koska sen täytyy noudattaa Kokoomuksen linjaa ja kannattajien ajatusmaailmaa - se edustaa järkevästi ajatellen noin 20 prosentin väestöosuutta ...

Verkkouutiset on näin ollen mielipidelehti, jolle toki on sijansa.

Ilkka Luoma

Kuinka aggressiivisesti lännenmies puolustaa kulttuuriaan?

Epilogi
[2014]
" ... USA kipristelee vahvistuvan Kiinan maailmanmahdin kanssa 4]

 … ja siirtää sotavoimaansa Tyynelle valtamerelle – vastapainoksi Kiinan pyrkimyksille, joita USA ei saata syvällisesti ymmärtää – vain sen, että velansaanto Kiinasta loppuu. USA on lisäksi oivaltanut, että talouskaava ”Kiina + Venäjä > USA + EU” 5] saattaa toteutua jopa sotilaskaavana, varsinkin kun lännenmies ajaa Venäjää Kiinan syliin 6]. ... "

Päänäytös
[2014]
" ... Läntinen maailma aloitti oman laajentumisensa löytöretkistä, joita pian seurasivat ristin ja miekan laivat – vieden uskontoa, osin väkisin ja tuoden kultaa ja hopeaa kuninkaiden loputtomien velkojen tilkkeiksi. Me siis veimme paljolti myös aggressiivisesti omaa kulttuuriamme ja tapojamme maihin, joiden kulttuurit olivat osin jopa vanhempia ja yhtenäisempiä kuin meidän.

Lännenmiehen kolonialismi synnytti osaltansa nykyiset kehitysmaat 3]

… ja kehitysmaastatuksista nousseet kehittyvät maat, jotka nyt ”bricseinä” 4] ottavat osaansa maapallon yhteisistä varannoista, jotka ovatkin olleet eurooppalaisen länsirodun kulutusjuhlan pääroolissa – siis halpaa energiaa ja raaka-ainetta omaan jatkojalostukseen, joka taas loi meille nykyisen vaurauden.

Tänään maailmalla on vastakkainasettelua useammassa kohteessa –

… on Ukraina 5], on Syyria 6], on Irak – edelleen Lähi-itä 7], juutalaisina ja islamisteina, jihadisteina ja äärijuutalaisina - ”liebermanneina” 8]. On eräs yhteinen nimittäjä melkein kriisissä kuin kriisissä – se on USA, joka haluaa kynsin hampain pitää maailmanpoliisin roolia 9] – toistaiseksi ylivertaisen sotakoneensa avulla. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/08/kuinka-agres... -
.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo määrite "läntisen kulttuurin puolustushyökkäys" on Pohjois-Korean sotaretoriikan huomioiden hiukan perusteeton tilanteessa, jossa Pohjois-Korea on yksipuolisesti aloittanut uhoamisen esimerkiksi uhkaamalla tuhota Guamin tukikohdat omilla ohjuksillaan. Kukaan ei ole uhonnut Pohjois-Koreaa vastaan ennen kuin se itse aloitti möykkäämisen.

Ilkka Luoma

Tässä onkin yksi niistä West trollingin helmistä ja vahvoista vääristä uutisoinneista - ... "muna vai kana" ... muistamme, että uhon aloitti USA - syynä P-K' n ohjuskokeet.

Ennen ohjuskokeita ei mitään uhoa retoriikkana P-K' sta - reaktio syntyi juuri tuosta ohjuskokeesta ja ohjuksen laukaisusta, jonka oikeutuksia on myönnetty kyllä muille, mutta ei Pohjois-Korealle, joka ei ole käynyt sotia 60 vuoteen - sen sijaan US on sotinut liki koko tuon ajan!

P-K näkee Korean sodassa sotineen valtion - kaukaa valtameren takaa - koko ajan suoraan rajansa takana - suurine ase- ja taisteluvoimineen!
.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olet varmaan kuitenkin tietoinen kansainvälisestä ydinsulkusopimuksesta? Maailmassa on valtioita, joilla on "virallinen oikeus" YK:n tukemana omata ydinaseita ja sitten valtioita, joilla sellaista oikeutta ei ole.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

!
.

ovatko Pohjois-Korea ja Israel ydinsulkusopimuksessa?

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Intia ja Pakistan ... ?

.
[2016]
YDINSOTA

" ... Ydinsotaa ei ole käyty, lukuun ottamatta noita Japanin Hiroshimaan ja Nagasakiin Yhdysvaltojen toimesta pudottamia testiatomipommeja. Pudotuksen motiivina oli säästää ihmishenkiä, julman inhimillistä, mutta osin totta. Pudotuskäskyn antoi Yhdysvaltojen presidentti Harry S. Truman.

Tänään ydinaseiden määrä on hirvittävä

Oli käytävä kylmä sota, jolloin kaksi toistaiseksi ainoaa ydinasesuurvaltaa nokitti lukumäärillä ja räjähdysvoimalla – suurimpien kasvaessa 1.000 -kertaisiksi noihin testipommeihin nähden |5.  Aseidenkin osalta ihmiskunta esittää näyttö- ja vertailumahtisuuttaan. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/03/ydinsota.html -
.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

~ http://www.hs.fi/aihe/ydinsulkusopimus/ -
.

Ydinsulkusopimus
~ http://www.helsinki.fi/verifin/UN1540/fi/rn.htm -
.

" ... Ydinsulkusopimuksen 10.1 artiklan mukaan kaikilla sopimusmailla on oikeus erota sopimuksesta kolmen kuukauden irtisanomisajalla, mikäli maan kansallinen turvallisuus vaatii sitä välttämättä. Ilmoitus irtisanoutumisesta on toimitettava YK:n turvallisuusneuvostolle sekä kaikille muille sopimusmaille. Tähän mennessä ainoa oikeuttaan käyttänyt maa on Pohjois-Korea, joka on irrottautunut ydinsulkusopimuksesta ja väittää hankkineensa ydinaseita. ... "
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Ydinaseriisunta#Ydin... -

.

Ilkka Luoma

Läntisen puolustuksen hyökkäys ---

-Korean sota 1950 -luvun alussa
-Vietnamin sota
-Hyökkäykset Kuubaan
-Afganistanin sota 1
-Afganistanin sota 2, 2001 -
-Irakin sota, 2003 -

Nämä ovat todellisuutta, eikä siis ole ihme, että osin "vainoharhainen" Kim Jong-un kokee USA' n suureksi uhaksi ja varsinkin US pr. Trumpin rujon hyytävän retoriikan jälkeen, jolloin on jo suoritettu sanallinen hyökkäys - pohjois-korealaisen ajatusmaailman suhteen!

Tomi Vaalisto

Tarkennetaanpa:

Korean sota alkoi Kim Il Sungin hyökkäyksestä etelään ja vastassa oli YK.
Vietamin sota on osa Indokiinan sotaa, joka alkoi jo 40-luvulla ja päättyi Vietnamin ja Kiinan kahakkaan.

Sikojen lahden onnettoman maihinnousun tekivät kuubalaiset emigrantit (joskin jenkkirahoitteisena), Afganistanin 79 sodan aloitti edesmennyt Neuvostoliitto eikä siine "länsi" osallistunut millään tavalla 911 hyökkäyksia.
Afganistanin sota on jatkunut 70-luvulta saakka eikä mitään rauhaa ole siellä koskaan ollut - se on siis sama sota.
Irakin sodat alkoivat käytännässä heti Saddamin noustua valtaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

Korjataan kommentoinnin epäselvyyksiä ja virheellisyyksiä ---

Kun tutkitaan historiaa, huomaa, että Korean niemimaan ongelmat alkoivat siitä kun II Maailman sodan voittajavaltiot miehittivät Koreanniemimaan valtatyhjiön japanilaisten hävitessä sotansa - virhe syntyi siinä, kun US miehitti eteläisen osan Koreaa - olematta sillä mitään tekemistä itse koko alueelle - vastapainoksi N:liitto nappasi valtaotteeseensa pohjoisen osan Koreaa - US/N:liitto jännite oli jo alkanut ja US-röyhistely käynnistynyt jo atomipommein Japaniin ...

Tulee olla huolellinen, kun näin tärkeää asiaa käsitellään

" ... Japanilaisten perääntyessä Koreasta toisen maailmansodan päätteeksi suurvallat sopivat keskenään, että Neuvostoliitto ottaa vastaan Japanin antautumisen Korean pohjoisosassa ja Yhdysvallat eteläosassa. Rajaksi sovittiin 38. leveyspiiri.

Yhdistyneet kansakunnat esitti 1947 että Koreassa järjestettäisiin vaalit kiistojen ratkaisemiseksi. Pohjoisosan kommunistit eivät vaaleihin suostuneet, joten ne järjestettiin vain etelässä. 15. elokuuta 1948 vaalien tuloksena julistettiin Korean tasavalta syntyneeksi. Vastauksena tähän 9. syyskuuta 1948 pohjoisosassa sissijohtaja Kim Il-Sungin johtama kommunistiryhmittymä nousi valtaan Neuvostoliiton tuella ja Korean demokraattinen kansantasavalta julistettiin syntyneeksi. Molemmat katsoivat hallitsevansa koko Koreaa. ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Korean_sota#Sodan_ta... -

.
HUOM!

"Tarkennus: Sodan syyt yksinkertaistettu, pohjoisen osallistumattomuutta vaaleihin ei selvitetä. Korealaisten itsenäistymispyrkimykset, Yhdysvaltain sotilashallinnon suvereeniusloukkaukset sekä Etelä-Korean poikkeustila kansannousuineen sekä kommunisteiksi epäiltyjen vaino on jätetty kokonaan mainitsematta, vrt. en-wikin lähteistetty artikkeli"

Fi - Wikiä on sotkettu, on siis tutkittava eng - versiota
~ https://en.wikipedia.org/wiki/Korean_War -

...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #32

Koreansodan alku on pässinlihaa tuon wikiartikkelin mukaan:

"In April 1950, Stalin gave Kim permission to invade the South under the condition that Mao would agree to send reinforcements if needed"

Stalin antoi Kimille luvan hyökätä eli aloittaa sodan = > Pohjois-Korea aloitti.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #37

Historiaa tutkivat ja siitä ymmärtävät, osaavat katsoa syyn ja seurauksen lain mukaisesti myös vaiheet, jotka johdattelivat sotaan. Wiki kertoo seikkaperäisesti tuon syyn ja seurauksen - tässäkin tapauksessa.

Niin Koreoiden kuin Vietnaminkin osalta amerikkalaisten mccarthyismi vaikutti väkevästi - kommunismin pelossaan.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #40

Juuri näin - Stalin päätti Kiinan sisällissodan päättyessä ja Kim Il Sung toteutti, minkä voimme lukea englanninkielisestä Wikistä lähdetietoineen.
Myös tapahtumat ennen hyökkäyksen alkua on dokumentoitu luotettavasti.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #45

--- tässäkin täytyy lukea syyn ja seurauksen lakia ... ja huomioida USA' n tunkun Korean niemimaalle kommunismin leviämisen pelossa - mccarthyismi ~ https://en.wikipedia.org/wiki/McCarthyism -

Samalla pitää huomioida, että YK äänestyksiin eivät osallistuneet Neuvostoliitto, joka pidättäytyi, koska mukana ei ollut äänestyksessä Kiina, maailman suurimpana kansana - näin äänestystulos Korean niemimaalta oli erittäin vaillinainen - edes pohjoisen korealaiset eivät osallistuneet USA' n junnaamaan kansanäänestykseen - tässäkin tulee historiaa tutkia tarkemmin, jotta kokonaistotuus pysyisi hyvin hansikkaassa :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #50

Itse asiassa Etelä-Korean laillisen hallituksen tueksi tuli YK, jonka hyökkäyksen torjuntajoukko muodostui useista kansalaisuuksista.

Niin myös hyökkääjä Kimin tukijat. Hyvä esimerkki oli ilmasota: parhaat lentäjät olivat venäläisiä, jotka tietysti taistelivat Kimin puolella https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Korean_War_f...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

Sikojenlähden amerikkalaisaseistamaa, -rahoittamaa ja tiedustelutiedoin tukemaa maihinnousua väkevästi tuettiin Kuuban lentokenttien amerikkalaispommituksin ---

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Sikojenlahden_maihin... -

"Sikojenlahden maihinnousu (engl. Bay of Pigs Invasion, esp. Invasión de Bahía de Cochinos tai Invasión de Playa Girón or Batalla de Girón) oli Yhdysvaltojen tukema yritys syöstä Fidel Castron hallitus vallasta CIA:n kuubalaispakolaisista kouluttamilla joukoilla vuonna 1961. Epäonnistunut operaatio vahvisti Kuuban vallankumouksen asemaa, kiristi suurvaltojen välejä ja osaltaan johti Kuuban ohjuskriisiin. ... " -Ote wikistä.

.

Afganistanin osalta ei pidä historiaa tuntemattomana sotkea kahta sotaa sekaisin - ensin oli ---

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota - (1975 - 1992, josta N:liiton osuus oli 1979 - 89)

Tässä sodassa USA tuki Mujahideen kapinalisterroristitaistelijoita, jotka olivat nykyisen talebaanien edeltäjiä - US tuki siis kapinallisia, jotka sotivat laillista hallintoa vastaan ...

.
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota_(2001%E2%80%93) - (alkoi erittäin raskailla USAF ilmapommituksilla jo vuonna 2001, jatkuen yhä sotana, ...

... jossa Naton komennossa ovat myös suomalaiset sotilaat! Mainittakoon, että tässä sodassa US Army erikoistaistelujoukkoineen miehittää merkittävää osaa Afganistania, sotien nyt vuorostaan talebaaneja vastaan, jotka olivat siis edellisen sodan Mujahideen kapinallisterroristien "jälkeläisiä"! Eli US on käynyt sotaa Afganistanissa molemmmin puolin - kahdessa sodassa.

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #33

Kun Afganistanissa alettiin sotia 1979 niin sota on jatkunut tähän päivään asti ilman rauhaa tai aselepoja eli yksi ja sama konflikti.

Tuo "laillinen hallinto" ei toimi Afganistanin sodassa kun ei ollut mitään laillista hallitoa.

Kun Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin joulukuussa 1979 se teoitti "laillisen hallinnon" virkamiehineen saman tien.

"Syyskuussa 1979 kommunistipuolueen pääministeri Hafizullah Amin, syrjäytti presidentti Tarakin ja laajensi vastustajiensa puhdistuksia. Suhteet kuitenkin kiristyivät Neuvostoliittoon Hafizullah Aminin kieltäydyttyä suurvallan neuvoista. 24. joulukuuta 1979 Neuvostoliiton laskuvarjojoukot saapuivat Kabuliin ja 26. päivä Hafizullah Amin surmattiin presidentinpalatsin valtauksessa. "

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #38

Lukutaitoiset huomasivat näiden kahden sodan välillä - ulkovaltojen puuttumisen osalta yli kymmenen vuoden "tyhjän ajanjakson" - varsinkin venäläisten lähdön 1989 ja amerikkalaisten uudelleen tulon 2001 välillä! ;)

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #41

Ei Afganistanissa mitään "tyhjää ajanjaksoa" ole ollut.

Luodit ovat lentäneet ja veri roiskunut koko ajan. Enimmillään talebaneilla oli 2/3 maasta hallussa.

1989 - Last Soviet troops leave, but civil war continues as mujahideen push to overthrow Najibullah.
1992 - Najibullah's government toppled, but a devastating civil war follows.
Najibullah with Soviet soldiers, 1986Image copyrightGETTY IMAGES
Image caption
President Najibullah (centre) headed the Soviet-backed regime
1996 - Taliban seize control of Kabul and introduce hard-line version of Islam, banning women from work, and introducing Islamic punishments, which include stoning to death and amputations.
1997 - Taliban recognised as legitimate rulers by Pakistan and Saudi Arabia. They now control about two-thirds of country.
1998 - US launches missile strikes at suspected bases of militant Osama bin Laden, accused of bombing US embassies in Africa.
1999 - UN imposes an air embargo and financial sanctions to force Afghanistan to hand over Osama bin Laden for trial.
2001 September - Ahmad Shah Masood, leader of the main opposition to the Taliban - the Northern Alliance - is assassin

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #46

Kuten tarkkaavaiset ja kommentit huolella lukeneet jo aiemmista kommenteista huomanneet - Afganistanissa oli yli 10 vuotta kestänyt vaihe, jolloin ulkovallat eivät olleet sekaantuneet, ei edes USA - Afganistanin sisäisiin asioihin.

Venäläiset poistuivat, kuten todettua 1989 ja seuravaksi USAF aloitti vuonna 2001 hyvin raskaat ilmapommitukset ja -rynnäköinnit - tuoden lopulta erikoismaajoukot miehittämään Afganistania, jonne myös Suomi on nyt osallisena - osana Naton johtamaa hyökkäyssotaa - vieraassa valtiossa, tunnetuin tuloksin.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #51

Itse asiassa näin ei käynyt.
Afgaaniryhmät jakoivat tietysti verissäpäin taistelua keskenään näihin päiviin saakka ja taistelu jatkuu edelleen. Kabulin taisteluissa 1992-1996 kuoli lähes sata tuhatta ihmistä.
Osapuolista vahvin oli Taleban, joka hallitsi jopa kahta kolmasosaa maasta 90-luvun lopulla.
Ulkomaalaisina olivat nyt sitten arabitaistelijat, joista tunnetuimmat sunnien tukema Al Quida.
Kabulia hallitsi 90-luvun alussa Najibullah, jolle venäläiset tukivat toimittaen aseita vaikka olivatkin vetäneet joukkonsa maasta.Venäläiset edelleen tukevat afgaanitaistelijaryhmiä.
Venäläisten tilanne oli ollut vähän sama kuin Etelä-Vietnamia tukenut Yhdysvalloilla 70-luvulla: he eivät hävinneet yhtään taistelu, mutta lähtivät tappioiden ja yleisen mielipiteen vuoksi pois.
Najibullahin armeijaa ei myöskään voitettu. Se vain "suli" pois ja siitä kasvoi uusia armeijoita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61

Kahden sodan välissä tosin US CIA toimi alueella - kts. seikkaperäinen kommentti linkkeineen alempana.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61

" ... Neuvostoliittoon tukeutunut kommunistihallinto aloitti maareformin ja lukutaitokampanjan. Uskonnonharjoitusta rajoitettiin ja naisten asemaa parannettiin, mikä herätti muslimipapistossa ja heimopäälliköissä vastustusta. Jo 1979 ajauduttiin sisällissotaan ja kommunistihallinnon kutsusta neuvostojoukot saapuivat maahan. Saudi-Arabian, Pakistanin, Iranin ja myös Yhdysvaltain tukemat muslimisissit (mujahedit) saivat neuvostojoukot poistumaan maasta 1989 ja 1992 Kabulin hallinto kukistui. Sota oli vaatinut puolen miljoonan afgaanin hengen ja pari miljoonaa oli paennut maasta. Seurasi kapinallisten sotapäälliköiden keskinäinen valtataistelu, johon myös naapurimaat ja Saudi-Arabia eri osapuolten tuella osallistuivat. Eteläisessä Afganistanissa ja Pakistanin pakolaisleireillä syntynyt ääri-islamistinen Taliban-liike valtasi Kabulin vuonna 1996. ... "

~ http://www.globalis.fi/Maat/Afganistan -

...
"Lehtiväite: CIA kiduttaa kuulusteltavia Afganistanissa

Julkaistu: 27.12.2002 0:00
Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n agenttien Afganistanissa käyttämät kuulustelukeinot lähentelevät epäinhimillistä kidutusta, Washington Post -sanomalehti kertoi eilen. ... "

...
"Näin CIA manipuloi tukea Afganistanin sodalle"
~ http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/n-cia-manipu... -
.

Menee kauas Pohjois-Koreasta, mutta kertoo US globaalista toiminnasta, miksipä ei myös myöhemmin Korean niemimaalla?!

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #67

Jos Tiedonantaja ja vaikkapa Vastavalkea ovat ainoat lähteet niin onneksi olkoon...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #38

Tuossa on lukijoita hämäävä virhe - sota Afganistanissa ei alkanut 1979, vaan 1975 - venäläiset kutsuttiin apuun 1979. Korjaamme lukijoiden vuoksi näitä sinällään, mutta aiheeseen merkityksellisiä virheitä - lukijoiden vuoksi.

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota -
.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #42

Neuvostoliitto ei koskaan hyökännyt minnekään ilman, että se olisi "kutsuttu" apuun. Tsekkoslovakiaankin se meni antamaan veljellistä apua kuskaten ensimmäiseksi silloisen presidentin Siperiaan pehmitettäväksi. Afganistanissa se puolestaan murhasi ensimmäiseksi sen avun pyytäjän.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #43

Afganistanin sota 1975 - 1992, josta venäläiset paikalla 1979 - 1989)
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota -

Juha luetko tuon linkinalaiswikin - lisäksi olisi varmaan syytä lukea eng-versio, sillä se ei ole niin herkkä sotkijoille kuin tämä fi-versio.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #42

Se "kutsu" taisi tulla kyllä Moskovasta - linkittämässäsi Wikissäkin asia vahvistuu "lukutaitoisille" ;-)

"Neuvostojohtoa huolestutti heikosti mennyt sota mujahideen-sissejä vastaan. Afganistanin hallitus pyysi Neuvostoliitolta jatkuvasti lisää rahallista ja aseellista tukea, mutta ei suostunut ohjattavaksi Moskovasta. Aminin kaappaus sai maiden välit erityisen kireäksi, Neuvostoliiton tuettua tappiolle jäänyttä ryhmää valtapuolueen sisällä. Aminin kommunismi oli nationalistissävytteistä, ja hänen radikaalin uudistuspolitiikkansa nähtiin Neuvostoliitossa vaarantavan neuvostomielisen hallinnon jatkuvuuden, pyrkimyksenä oli vähentää riippuvuutta Neuvostoliitosta ja kehittää kommunismia Kiinaan turvaten.[27] Kremlissä Aminin epäiltiin jopa suunnittelevan liittoutumista Yhdysvaltojen kanssa.[28] Lisäksi pelättiin, että Iranin islamilainen vallankumous voisi saada kannatusta Afganistanissa ja levitä sieltä Neuvostoliiton islamilaisiin tasavaltoihin, kuten Turkmenistaniin ja Uzbekistaniin. Andrei Gromyko esitti politbyroon kokouksessa vuonna 1979, että Afganistania ei voida missään nimessä menettää.[17] Sekavassa tilanteessa Neuvostoliitto päätti varmistaa maan pysymisen omassa kontrollissaan ja se ryhtyi sotilaalliseen interventioon.

Neuvostoliiton taistelujoukkoja siirtyi ilmateitse Kabulin pohjoispuolelle Bagramin lentokentälle ja ne ottivat haltuunsa Salangin maantietunnelin ja Bagramin ja Kabulin lentokentät. 24. joulukuuta kolme divisioonaa valtasi Bagramin, Kabulin, Kandaharin ja Heratin lentokentät. Amin tervehti tapahtumaa tyytyväisenä, sillä jo Taraki oli toivonut että Neuvostoliitto lähettäisi maahan hallituksensa avuksi sotilaita.[29]Spetsnaz-kommandot valtasivat Kabulin viestiyhteydet. 27. joulukuuta Neuvostoliiton neuvonantajat järjestivät juhlaillalliset valtion johdolle — kaikki pidätettiin, samoin kävi armeijan johdolle. 700 KGB:n Alfa-sotilasta afgaaniunivormuissa hyökkäsi presidentin palatsiin Kabulissa, ja Hafizullah Amin perheineen murhattiin. Alun perin Amin piti vain huumata ja sen jälkeen vangita.[29] Neuvostoliiton uutistoimisto Tass totesi propagandistiseen sävyyn: ”Hafizullah Aminin ja hänen apureittensa sekä amerikkalaisen imperialismin verinen klikki on syösty vallasta”.[30]"

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #47

Ongelmaksi muodostui USA' n voimakas tuki kapinallisterroristeille - Mujahideen taistelijoille - toimittaen jopa Stinger olalta ohjuksia. USA näin sotkeutui kapinallisten puolelle Afganistanin ensimmäisessä US tukisodassa - toisaalta nyt se on näitä taistelijoita vastaan, toisessa US tukisodassa - alkaen 2001 - - "vuoroin vieraissa" ;)

USa' lle Afganistan Mujahideen tuki oli hyvin tulenarka, sillä noiden tapahtumien osalta menivät puurot vellit hyvin sekaisin - niin Iran, Irak kuin Nicaraguan kontrat - rahat menivät sekaisin ja Reagan oli nesteessä selitellessään CIA' n toimia siellä ja täällä.

Nythän US pr. Trump oli suoraselkäinen, joka mahtikäskyllä lopetti vastaavat CIA toimet Syyriassa, jo vuodesta 2013, ollen tukemassa syyrialaisia kapinallisterroristeja - Trump päätti tämän salaisen CIA raha-, ase- ja tietovirran kapinallistaistelijoille - tässä muutamia viikkoja sitten.
.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #53

Afgaanit saivat ilmatorjuntaohjuksia rynnäköiviä NL:n rynnäkköhelikoptereita vastaan. Jekit liittyivät tähän sotaan vasta 911 iskujen jälkeen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #58

Amerikkalaiset tukivat jo ensimmäistä Afganistanin sotaa monin eri tavoin - CIA -operaatioina ...

~ https://en.wikipedia.org/wiki/CIA_activities_in_Af... -

Eihän tuohon nyt jäänyt mitään epäselvää.

.
" ... The CIA forged a relationship with Pakistan’s ISI (Inter-Services Intelligence) and Saudi Arabia’s General Intelligence Directorate to funnel funds and weapons to Afghan fighters (mujahedeen). The CIA’s Afghan program, which started during President Carter’s tenure, was primarily conducted by the ISI for the most part. Both the US and Pakistan recognized the potential threat posed by the Soviet occupation of Afghanistan. As the US did not want to be directly involved in thwarting the Soviet invasion, the US handed over the operational aspect of the program to the ISI. The ISI was in charge of providing the funds and weapons to the mujahedeen and setting up training camps. Saudi Arabia’s intelligence agency also played a very important role in providing funds which were vital for the success of this exercise. During President Nixon’s tenure, however, the focus of the CIA began to change. William Casey took over as director of the CIA and remained personally involved in the Afghan program. ... "

...
Myös täältä saa lisätietoa ---
~ http://nsarchive.gwu.edu/NSAEBB/NSAEBB57/us.html -
.

" ... Yhdysvallat organisoi lähinnä CIA:n ja Pakistanin avulla laajan avustusohjelman vastarintataistelijoille. Vuoden 1980 aikana se käsitti ensi sijassa vanhoja aseita, mutta jo seuraavana vuonna runsaasti muun muassa kiinalaisia raskaita aseita, jotka olivat tarpeellisia panssarintorjunnassa. Saudi-Arabia vastasi Yhdysvaltojen ohella asehankintojen rahoituksesta. Vuodesta 1984 sissien aseistaminen ja koulutus tehostui huomattavasti, kun Yhdysvallat ei enää tiukasti salannut toimintaansa.

Vuoden 1984 alussa tehdyssä CIA:n raportissa todettiin, että Neuvostoliittoa vastaan taistelevat sissit valvoivat 60 prosenttia Afganistanin alueesta. Neuvostojoukkojen tappioiksi CIA arvioi silloin 7000 kaatunutta tai haavoittunutta sotilasta. Sodan laskettiin maksaneen Neuvostoliitolle jo 12 miljardia dollaria, kun taas Yhdysvallat oli maksanut sissien tukemisesta vasta 400 miljoonaa dollaria. Pakistanille oli myönnetty apua jo noin neljä miljardia dollaria.

Presidentti Reagan hyväksyi vuoden 1984 lopulla salaisen ohjeen (NSDD-166: Expanded U.S. Aid to Afghan Guerillas), joka kehotti CIA:ta kiihdyttämään toimintaansa. Mukaan kytkettiin runsaasti muutakin kuin CIA:n henkilöstöä. Tehostettuun toimiin kuului uuden aseistuksen ja koulutusavun lisäksi tiedustelutietojen toimittaminen mujahedeen-taistelijoille, jotka kävivät “pyhää sotaa” neuvostomiehittäjiä vastaan. Tehokkain sisseille toimitettu asetyyppi oli Stinger-ohjus, joita vietiin Afganistaniin vuodesta 1986 alkaen noin 1000. Niillä ammuttiin alas arviolta 200 lentokonetta ja helikopteria. Neuvostoliitto ei enää 1980-luvun puolivälin jälkeen hallinnut ilmatilaa vaan joutui voimakkaasti rajoittamaan lentotoimintaa. ... "

~ http://www.maailmanmuutos.fi/smm/1/smm1laat1311.htm -
.

Ilkka Luoma
Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Saa aika hurjat psykoosit olla, jos luulee että Trump päästäisi millään tasolla irti Etelä-Koreasta. Mutta mitä voisi odottaa blogistilta, joka luulee että kukaan ottaa Venäjä-syytöksiä enää tosissaan.

Kiinalla on vain kaksi intressiä Pohjois-Koreassa:
1) halpa teräs ja hiili
2) puskurivaltio Kiinan ja Yhdysvaltojen maavoimien välille

P-K tietää tämän. Jos P-Kn luonnonvarat loppuvat ja Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteet paranevat sen verta ettei puskuria enää tarvita, on Kimin dynastian aika ohi. Siksi P-K hankki ohjukset, sillä se ei ole turva ainoastaan jenkeiltä, vaan myös kiinalaisilta.

Luuletko blogisti oikeasti että jenkit jättäisivät Japanin, Austraalian, E-Kn yms lukuisat liittolaisensa ja äärimmäisen tärkeät kauppakumppaninsa uhkailijoiden armoille?

Ilkka Luoma

1) Kiinalla on itsellään hyvin paljon tuota hiiltä ja teräksen tuottajana Kiina on jo maailman suurin. Kivihiilen osto P-K' sta on vain kehitysmaa-apua ...
.
2) Koko korean niemimaan osalta Kiinan tavoite on rauhoittaa koko niemimaa vieraiden valtioiden taistelu- ja hyökkäysvoimilta, jonka jälkeen Kiina tarjoaa on puolustuskilpensä MOLEMMILLE Koreoille!
.

Ilkka Luoma

"Venäjän Lavrov ja Saksan Merkel tuomitsevat Trumpin kovat puheet Pohjois-Korealle ... "

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005322945.html?r... -
.

...

Tomi Vaalisto

Täytyypä katsoa Areenasta tuo Kim Jong Unista kertova dokkari. Se on jäänyt näkemättä - kiitos vinkistä.

Tomi Vaalisto

Dokkarin perusteella pitää etsiä uudenpaa Pohjois-Koreaa käsittelevää kirjallisuutta. Viimeksi olen lukenun Camp 14 ja Yeonmi Parkin In Order to Live.

Henkilöpalvonnasta tulee mieleen meidän "erehtymätön" UKK, YYA ja suomettuminen, mitkä heikon markan kanssa vei Suomen 90-luvun lamaan. Ei siis pidä ilkkua pohjoiskorealaisille.

Ilkka Luoma

Menee ohi topicin, mutta osin erheelliset ja vinoutuneet kommentit pitää korjata - laajentamalla näkökulmaa - 1990 -alun laman syinä olivat myös raskaasti Harri Holkerin hallituksen rohkeat "hallitun riskinoton" virheet!
.
YYA ja sen seurannainen bilateraalinen kauppapolitiikka pelastivat meidät kahdesta öljykriisistä - me porskutimme ja lisämme vain vientiä N:liittoon, kun taas ruotsalaiset olivat "nesteessä" ---

...
Elimme UKK' n aikana parasta aikaamme ---

[2005]
" ... Suomeen rakennettiin nykyisen sosiaali- ja hoivayhteiskuntamme pohjabetoni oikeistolaisten presidenttien aikana; ns. Paasikiven-Kekkosen linjana. Ammattiyhdistysliike hoiti oman osuutensa ja elintaso nousi. Lähitulevaisuudessa olemme tosiasioiden edessä, kun joudumme reivaamaan kurssiamme huolenpitoyhteiskunnasta useamman piirun verran oman yrittämisen ja huolehdinnan yksilösuuntaan. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/kiistaton-su... -

...
[1997][2014]
" ... Urho Kekkosta 1] on hänen kuolemansa jälkeen paljon arvosteltu (ennen ei uskallettu) sekä kiitetty että moitittu. Kun on haukuttu, niin arvosteluperusteina ovat olleet vallanhimo, mahdolliset KGB-kytkennät, puuttuminen asioihin, jotka eivät päämiehelle kuuluneet; adjektiivit häikäilemätön, ja juonitteleva ovat myös olleet käytössä.

Tavalliselle kansalaiselle hänen kautensa oli kuitenkin parasta aikaa mitä Suomessa on eletty. Ihmisillä oli töitä 2], tulevaisuudenuskoa 3], eikä puhuttu valtionvelasta 4] , ts. kansalla meni hyvin.

Jos presidentin kautta arvioidaan, niin mielestäni tärkeimmät kriteerit ovat alaisten hyvinvointi ja suhteet ulkovaltoihin. Ne olivat hänen kaudellaan kunnossa.

Rivikansalaiselle on yhdentekevää vaikka johtaja olisi liitossa itsensä paholaisen kanssa, jos hän kykenee hoitamaan tehtävänsä kansalaisten edun mukaisesti. Hirvittävää ajatellekin, että joku nykyjohtajan kyvyillä varustettu olisi paiskattu tilanteeseen, johon Kekkonen joutui heti kautensa alussa: ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/kansalaisen-... -

.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25

"Tavalliselle kansalaiselle hänen kautensa oli kuitenkin parasta aikaa mitä Suomessa on eletty. Ihmisillä oli töitä 2], tulevaisuudenuskoa 3], eikä puhuttu valtionvelasta 4] , ts. kansalla meni hyvin."

Sen aikaisen yhteiskunnan mahdollistaman sosiaaliturvan aikana työttömyys oli yhtä suuri ongelma kuin nykyäänkin. Työttömien asema oli paljon heikompi ja useinmiten koko perhe joutui puille paljaille, koska perheissä oli pääsääntöisesti vain yksi tulonsaaja. Ei Kekkonen turhaan hätätilaa julistanut 70-luvun puolivälissä ja itse asiassa 60-luvun lopulla työttömyys oli vielä pahempaa. Liki puoli miljoonaa ihmistä neljän miljoonan ihmisen kansakunnasta muutti ulkomaille töihin Kekkosen aikana. Etupäässä Ruotsiin, mutta myös Australiaan, Kanadaan USA:han j.n.e.

Tulevaisuudenusko oli totaalisessa tanassa 70-luvulla. Taistolaiskommunistien lietsoma ilmapiiri ja jokakeväinen "suurlakkoaalto" nakersivat tulevaisuuden uskoa. Suurin osa kansasta mielsi neuvostotyylisen sosialismin vääjäämättömäksi pahaksi, joka oli tuleva.

Kansalla meni huonosti korkean inflaation, öljykriisien ja henkisen epävarmuuden vallitsessa. Kaikki muuttui kerralla auvoiseksi 80-luvulla heti Koiviston kauden alettua. Oli kuin aurinko olisi alkanut paistaa synkän myrskyn jälkeen. Inflaatio poistui, öljyn hinta halpeni, kommunistinen liike näivettyi, Neuvostoliiton mahti alkoi heiketä, kansakunnan kulutusmahdollisuus kasvoi huikeasti ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30

Juuri Neuvostoliiton kanssa käymämme bilateraalinen kauppa tuki ja turvasi asemamme öljykriisissä, toki venäläinen öljykin kallistui, mutta me lisäsimme vastaavasti vain vientiä Neuvostoliittoon!

Ilkka Luoma

Katsoin sen kahteen kertaan ja lähetin linkin myös Kiinaan, ja pyysin arviota, johon palaan myöhemmin ---

Ilkka Luoma

Muistamme nuoremman Bushin käyttäneen myös uhmakasta rujon tylyä retoriikkaa, joka ei jäänyt vain sanoiksi. Bush juniori hyökkäsi, vaikkei edes valhein saanut YK lupaa hyökkäyssodalleen Irakia kohtaan.

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005324013.html -

.

Ilkka Luoma

... Uutisten laatu paranee Pohjois-Koreasta!

~ https://yle.fi/uutiset/3-9772575 -
.

Ilkka Luoma

... Ruotsi tarjoaa, meille tarjottiin! Harmi, meillä ei oivallettu viestiä ...

~ https://yle.fi/uutiset/3-9773843 -

Ote:
" ... SVT: Ruotsi tarjoaa neuvotteluapua Yhdysvalloille ja Pohjois-Korealle
Ruotsin ulkoministerin mukaan maa olisi valmis toimimaan välittäjänä konfliktissa, ja sen suurlähetystö Pohjois-Koreassa olisi siihen ainutlaatuinen paikka. ... "

...
Tässä oli, ehkä on vieläkin yllättävä mahdollisuus, mutta mikä?

~ https://yle.fi/uutiset/3-9582419 -

Ote:
" ... Pohjois-Korea ei ole unohtanut, että Suomella on 1970-luvulta periytyviä saatavia. Tähän ongelmaan löytyy varmasti ratkaisu, vakuuttaa ulkoministeriön edustaja Ylelle. ... "

.
Meillä ei oivallettu ojennettua kättä!
.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Pohjois-Korean kuritus on läntisen kulttuurin puolustushyökkäys?"

Kuuluuko Kiinakin läntiseen kulttuuriin?

China to stop imports of North Korean coal, iron ore and fish

North Korea's biggest trading partner confirms it will take part in sanctions that aim to cut off a $1bn of exports.

http://news.sky.com/story/china-says-it-will-stop-...

Ilkka Luoma

Ei kuulu, nyt se on mieluumminkin Venäjän kanssa samansuuntaislinjassa. Voin samalla lohduttaa sinua Seija, ettei Kiina lopettanut hiilen tuontia (vaikka se on ja on ollut koko ajan hyvin tappiollista, kun Kiinalla tuota kivihiiltä on yllin kyllin - tosin vahvasti rikkipitoisena), vaan irrotti sen pakotelistalta - pohjois-korealaisten itsensä takia.

.
Läntisyyttä edustava Trump on käyttänyt hyvin kovaa kieltä - uhkailua viisaampana, vai eikö sitten viisaampana - Kiina on toppuutellut sotaisia amerikkalaisia - kaikin keinoin ja käyttää sellaisia keinoja, jotka paremmin vastaavat alueen neuvottelukäytäntöjä.

Miten tuon Pohjois-Korean sotimishalu, jos vertaat sitä amerikkalaisten sotiin vaikkapa tuon Korean sodan jälkeen? Mitä mieltä olet - kerrotko vaikka noiden riitapukareiden käymät sodat vuoden 1952 jälkeen ... ;)

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei ole lopettanut, eri asia sitten mistä Kiina tuo hiilensä. Tämä on jo viime keväältä:

North Korean ships head home after China orders coal returned

Following repeated missile tests that drew international criticism, China banned all imports of North Korean coal on Feb. 26, cutting off the country's most important export product.

To make up for the shortfall from North Korea, China has ramped up imports from the United States in an unexpected boon for U.S. President Donald Trump, who has declared he wants to revive his country's struggling coal sector.

https://www.cnbc.com/2017/04/11/north-korean-ships...

Eikä tämä toppuuttelulta vaikuta:

China could accept US strike on North Korea as prelude to Chinese occupation

https://chinadailymail.com/2017/04/28/china-could-...

Ja minne Pohjois-Korea hyökkäisi, Kiinaan, Venäjälle vai Etelä-Koreaan?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #56

Hiilen tuonti jatkuu - valistuneella ja luovalla tavalla - eikä se sisältynyt YK-pakotepäätökseen ...
.

Tuo sinun loppulause on hyvä oivallus, sen pitäisi myös ymmärtää "viisaampi ja vahvempi", mutta ei - uho jatkuu ja nokittelu kiihtyy. P-K ei hyökkää mihinkään, hakee vain riittävää turvaa uhalle, jonka muodostaa US Etelä-Koreassa - suurine taisteluvälinevarastoineen, jatkuvasti paikalla olevine rynnäkköjoukkoineen sekä muine valmiuksineen käydä sotaa Korean niemimaalla. Historiaa tuntevat muistavat, että on vain aselepo - ei rauhansopimusta!

.
Xi on mieluumminkin näiden takana:

"Venäjän Lavrov ja Saksan Merkel tuomitsevat Trumpin kovat puheet Pohjois-Korealle ... "

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005322945.html -
.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #57

"Hiilen tuonti jatkuu - valistuneella ja luovalla tavalla - eikä se sisältynyt YK-pakotepäätökseen"

Kiinalaiset ovat ilmeisesti saaneet Kim Jong unista tarpeekseen kun bannasivat senkin.

Eipä siihen ole luovuutta tarvittu kun Australiakin on lähettyvillä.

Chinese coal imports from Australia and Russia jumped in April, as the world's top buyer of the commodity rushed to find alternative supplies following its ban on North Korean imports.

http://www.reuters.com/article/china-economy-coal-...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #59

Kiinalaiset kokevat pohjois-korealaiset tuettaviksi "veljikseen", joilla on erikoinen johtaja, joka ei aina isoveljeään halua kuunnella, kun vasta sen jälkeen kun Peking ärähtää - tämä tarkoittaa sitä, että lopulta Kiina huolehtii pohjois-korealaiset ... siihen on reaalimaailman syy ja historiallinen syy --- tämä tietämys perustuu toukokuun vierailuun alueella.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #64

Kiina on huolehtinut pohjois-korealaisia halvaksi työvoimaksi, ja lisää varmaan kelpaisi.

120,000 North Koreans to work in China

https://chinadailymail.com/2012/08/02/120000-north...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #66

Meillä vastaavasti SOL-siivoojat, virolaiset rakentajat ja ehkä venäläiset lääkärit ;)

-
Malli luotiin jo kauan sitten vahvalla orjakaupalla - kun Afrikasta rahdattiin mustia Amerikan etelän puuvillapelloille ...
.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #68

Silläkin erolla että toisin kuin pohjois-korealaiset orjatyöläiset saavat pitää palkkansa itse.

“Their monthly salary of about 6,000 yuan (US$942) was paid by their employer directly to the North Korean government.” They themselves only get 150 yuan (US$23.55) pocket money per day. According to reports, they provide wonderful singing and dancing services but live a dull and mythic life.

https://chinadailymail.com/2012/08/02/120000-north...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #70

Tuo on oiva esimerkki Kaukoidän maille tyypillisestä tavasta työllistämisen osalta - valtiot ovat suuria vuokratyönantajia ... kuten meillä yksityistetyt: Eilakaisla jne ... aihe on hyvin tuttu, kun junailimme operaatiota, jossa tehtiin suunnitelmat kiinalaisten mustikanpoimijoiden Suomeen tulosta - aihetta en avaa enempää, mutta toimintamalli on aivan reilu, jossa Eilakaislan yksityisyyden sijasta vuokraajana toimii valtio tai valtion yhtiö - näin myös P-K' ssa. Tässä on jälleen sellainen kohta, jossa suomalainen menee helposti väärille luuloille ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #71

Jokseenkin aggressiivisia nuo tuntuvat ulkomailla olevan.

Detained North Korean fishermen arrive in Russia after shooting incident

One North Korean died and eight were wounded from small arms gunfire after the fisherman attacked Federal Security Service (FSB) patrol officers. The Russian crew initially fired warning shots then opened fire in self defence.

http://siberiantimes.com/other/others/news/n0774-d...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #72

Aikanaan Islannissa kalastajat riitelivät sotalaivoin - oliko englantilaisten kanssa ... ?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #59

En paljon lännenmiehen uutisointia tuolta alueelta arvostaisi - kuin vain ehkä täysin yksiselitteisten faktojen osalta - itse luotan piireihin Pekingissä ja Pjongjangissa ...

.
Lännen toimintamalli ja mentaliteetti näkyi hyvin aikanaan YK' ssa, kun Powell sanaili satujaan ... Tänään West trolling on voimakas tapa manipuloida, olisi oltava tarkka jo senkin takia, ettei monilla lännenmiehillä ole käsitystä Kaukoidän menettelytavoista --- aikanaan seurasin harmistuneena HS-toimittajan raportointia Kiinasta, kun eräät Kulosaaren tahot olivat näreissään tavasta joka ei välitä kiinalaista ajatusmaailmaa, vaan värittää sitä lännen mielikuvilla - tämän on paljon suurempi ongelma, kun kuvittelemmekaan - palaan tällä kohtaa topicin otsikkoon! :)

.

Ilkka Luoma

Sen sijaan Kiina tavoite on yleismaailmallinen - kaikki vieraat sota- ja taisteluvoimat pois koko Korean niemimaalta - tästä alkaa sitten se tilanteen "normalisointi" -

Ilkka Luoma

Syntyi aivan mukava ketju, joka antaa kattavan vastauksen, perustelun ja todisteet laajasti otsikolle:

Pohjois-Korean kuritus on läntisen kulttuurin puolustushyökkäys?

...
Kiitos kommentoijille :)

Ilkka Luoma

... Sieltähän se tuli - "iskulla nenään" eli väkivallan aloittajakandidaatti paljastui esille. Pala kerrallaan Koreoiden sisäinen asia paljastuu ulkoisen uhan ongelmaksi!

~ http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005326260.html -

" ... Guamin kuvernööri puolusti Trumpia: ”Joskus kiusaaja pystytään pysäyttämään vain iskulla nenään” – ... "
.

Ilkka Luoma

... Monet ovat kyselleet miksi riitapukareina uhkailulinjalla ovat juuri P-K ja USA. Loogisempaa olisi, jos veljeskansat keskenään samalla niemimaalla kisailisivat uhon määrällä. Mutta miksi juuri USA, joka on valtiona kaukana meren takana? Kiintoisa kysymys, johon löytyy yllättävä vastaus, mikä ei lopulta liity Koreoiden sisäisiin asioihin lainkaan. Vinkki - pitää tutkia tilannetta aikaa ennen japanilaisten miehitystä!

~ http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005326264.html -

" ... – Sotilaallisista toimista Korean niemimaalla voi päättää ainoastaan Etelä-Korea, eikä kukaan muu voi päättää sotilaallisista toimista ilman Etelä-Korean suostumusta, Moon totesi tiistaina. ... "
.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän USA ole ainoa, P-Korea suuntaa ohjuksiaan Japania kohti.

Japan stepped up its warning of the acute threat posed by North Korea's weapons program in its annual Defense White Paper released Tuesday. Pyongyang has continued a series of missile and nuclear tests in defiance of UN sanctions, including firing two intercontinental ballistic missiles (ICBMs) last month that landed off Japan's west coast off Hokkaido island.

http://www.dw.com/en/japan-defense-review-north-ko...

Ilkka Luoma

... Hiljalleen käy ilmi syy-seuraussuhde, jo kaukaa historiasta, alkaen 1945. ... | ... Sotalaiva ampuu aina ensin varoituslaukauksen uhkaavan aluksen eteen - vaaraa tuottamatta, jotta vihamielinen lähestyminen saataisiin päättymään. Nyt kysytään miten USA lähestyy Pohjois-Koreaa? Siinäpä se oleellinen kysymys.

~ https://yle.fi/uutiset/3-9775740 -

...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #79

Niin, Kiinallehan tuli jo mitta täyteen kun ei riittänyt että tuomitsi Pohjois-Korean ohjuskokeet, joten bannasi P-Korean tuontituotteita, eikä muuallakaan Aasiassa olla huolta vailla.

Southeast Asian leaders urged the Democratic People's Republic of Korea to seriously comply with its international obligations during their summit, voicing concerns over Pyongyang's test-firing of mid-range ballistic missiles.

http://www.chinadaily.com.cn/world/2017-05/01/cont...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #81

"Mitta täyteen" - on väärä ja liian voimakas ilmaisutapa. Tuo tapa on meille tuttu ja aika yleisesti käytetty. Kiinassa ei asioita ilmaista noin - vaan kyseessä on ohje tai neuvo - toki niin, että kivihiiltä tuodaan joka tapauksessa ... tuo hiilen tuonti on kehitysapua, ja se ei liity Kiinan pakotepolitiikan piiriin. Tuontinimike on muutettu ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #83

"Tuontinimike on muutettu ;)"

Faktaa mutun tueksi? Vai eikö Kiinan viranomaisiin voi luottaa ;)

China has suspended coal imports from DPRK: customs

http://news.xinhuanet.com/english/2017-04/13/c_136...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #86

Media ei pysy aina asioiden perässä. Usein media haluaa informoida väärin/"väärin" - tahallaan tai tahattomasti. Ei media oivaltanut meille ojennettua kättäkään, kun P-K vihjaisi meille Suomelle välittäjän roolia. Medianomit eivät ole ihmehenkilöitä, vaan usein omien ajatusmaailmojensa "vankeja" ---

Ilkka Luoma

Koreoissa elää vielä paljon ihmisiä, jotka muistavat hyvin julman japanilaismiehitysajan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #80

Ja nyt pohjois-korealaiset pakenevat henkensä edestä oman maansa julmuuksia.

China: Don't Return 5 Refugees to North Korea

Don't Send North Koreans Back to Horrific Prison Camp System

https://www.hrw.org/news/2017/06/24/china-dont-ret...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #82

Tämän tyyppisiä yksittäisiä henkilötapauksia tapahtuu liki kaikkialla. Julmuus on jälleen ilmaisutapa, joka on meille tyypillistä. Kaukoidän kulttuureissa tietty tiukkuus, jopa "julmuus" on tyypillistä, kun ylitetään heidän maltillisuusrajoja -

Tuo "julmuus" näkyy myös retoriikan käytössä - joskus hymyilyttää korealaisten tapa lukea uutisia - kun asetellaan painotuksia, jotta asetettu tavoite tiedon perille menosta toteutuu! :)

Kuri on ilmiö - niin meillä kuin muualla. Vanhemmat ihmiset muistavat, että kouluissa oli meilläkin vielä 1960-luvulla kuri, jota nykynuoriso kutsuisi julmaksi tavaksi oppilaita kohtaan.

Meidän on vaikea arvioida tapahtumia, varsinkin, jos emme ole edes käyneet Pohjois-Koreassa!
.

Ilkka Luoma

... West trolling jylyää. Isku ja varoituslaukaus ovat kaksi eri asiaa.

~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/pohj... -

.
" ... – Pohjois-Korean on parasta olla uhkailematta Yhdysvaltoja. Muuten he kohtaavat tulen ja raivon, jollaista maailma ei ole aikaisemmin koskaan nähnyt, Trump sanoi puhuessaan New Jerseyssä viime viikon tiistaina.

Viimeaikainen sanasota Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välillä on kasvattanut maiden välisiä jännitteitä. Useat muut maat ovat ilmaisseet huolensa kasvaneista jännitteistä. Esimerkiksi Kiinan presidentti Xi Jinping on kehottanut Trumpia välttämään sanoja ja tekoja, jotka lietsovat jännitteitä Korean niemimaalla. Pohjois-Korean merkittävin diplomaattinen liittolainen Kiina on vedonnut myös Pohjois-Koreaan sanasodan hillitsemiseksi. ... "
.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja Venäjäkin siirtää vaivihkaa joukkojaan Pohjois-Korean rajalle.

Kremlin: No Comment On Reported Military Movements Near North Korea

Local media in the Russian Far East have reported that residents have witnessed large military convoys traveling by train and road toward the short border with North Korea since last weekend.

A video posted on local news site DVHab.ru showed a train carrying heavy military equipment, including Tor surface-to-air missile systems, traveling through the city of Khabarovsk -- purportedly moving south toward Vladivostok, which is 160 kilometers from the border.

https://www.rferl.org/a/russia-reported-moving-mil...

Ilkka Luoma

Venäläiset harrastavat yhteisiä sotaharjoituksia kiinalaisten kanssa. Tämäkin tulee ottamaan huomioon - muistanet Itämerelle tulleet kiinalaiset sotalaivat --- Venäläisten ja kiinalaisten sotilaiden siirto P-K' n rajoille on voimakas - tosin hiljainen - varoitus USA' lle olla aloittamatta sotaa tai hyökkäystä!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #90

Olisihan se uutinen että Venäjä ja Kiina järjestäisivät yhteisen sotaharjoituksen Pohjois-Korean rajalla.

"Venäläisten ja kiinalaisten sotilaiden siirto P-K' n rajoille on voimakas - tosin hiljainen - varoitus USA' lle olla aloittamatta sotaa tai hyökkäystä!"

Mitähän mutua keksit seuraavaksi, P-Korean ohjuskokeet olivat keskeisessä osassa tässäkin.

Foreign Ministry Spokesperson Lu Kang's Regular Press Conference on April 19, 2017

We have noted relevant reports. China is gravely concerned about these recent developments regarding the DPRK's nuclear and missile activities.

Ja sotahan tietäisi sitäkin että P-Koreasta tulvisi pakolaisia Kiinaan.

http://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/xwfw_665399/s2510_...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #92

On erittäin luontevaa, että Kiina ja Venäjä vetävät tässä yhteistä köyttä - vaikka Venäjän edeltäjä N:liitto oli se toinen Korean niemimaan miehittäjä japanilaisten jälkeen - silti Japanin olleen molempien hampaankolossa :)

.
Japani on itseasiassa syy-seuraussuhteen myötä käynnistänyt operaattori tässä historiatapahtumasarjassa, joka ei ole vielä nähnyt loppuaan.
.
Muistamme myös Kiinan tavoitteen poistaa kaikki vieraat ase- ja hyökkäysvoimat pois koko Korean niemimaalta - Venäjän on tähän helppo yhtyä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #93

Yhtä köyttähän Pohjois-Koreaa vastaan vedetään.

Trump kiittää Kiinaa ja Venäjää tuesta Pohjois-Korean vastaisille pakotteille

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi eilisessä äänestyksessään kiristykset Pohjois-Korean pakotteisiin.

http://www.ksml.fi/ulkomaat/Trump-kiitt%C3%A4%C3%A...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #95

On selvää, että paljon siipeensä lähinnä medialta saanut Trump kiittelee, vaikka toisella puolella toppuutellaan ja opastetaan ...

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005323473.html -

.
"Kiinan presidentti: Trumpin tulee välttää ”sanoja ja tekoja”, jotka pahentavat Pohjois-Korean tilannetta – ... " -HS
.

Ilkka Luoma

... Monet ovat kyselleet miksi riitapukareina uhkailulinjalla ovat juuri P-K ja USA. Loogisempaa olisi, jos veljeskansat keskenään samalla niemimaalla kisailisivat uhon määrällä. Mutta miksi juuri USA, joka on valtiona kaukana meren takana? Kiintoisa kysymys, johon löytyy yllättävä vastaus, mikä ei lopulta liity Koreoiden sisäisiin asioihin lainkaan. Vinkki - pitää tutkia tilannetta aikaa ennen japanilaisten miehitystä!

~ http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005326264.html -
.

" ... Presidentti piti jokavuotisen televisiopuheen Japanin miehityksen päättymisen 72. vuosipäivänä.

– Hallitus, pannen kaiken peliin, aikoo estää sodan kaikin keinoin, sanoi Moon. ... "
.

Ilkka Luoma

... West trolling jylyää. Isku ja varoituslaukaus ovat kaksi eri asiaa.

~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/pohj... -
.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Alkaisikohan Kim Jong unin uho Kiinan ja Venäjänkin toimenpiteistä johtuen laantua?

North Korea's leader has delayed a decision on firing missiles towards Guam while he watches U.S. actions a little longer, the North's state media said on Tuesday, as South Korea's president said Seoul would seek to prevent war by all means.

https://www.reuters.com/article/us-northkorea-miss...

Tukijat ovat kaikonneet ja ympärillä Kiina sekä Japani lähentävät suhteitaan.

China, Japan ruling parties hold talks on improving ties

http://www.chinadaily.com.cn/world/China-Japan-Rel...

Ilkka Luoma

Uho on lähinnä USA/Trump johteista ... P-K teki omia testejään, kuten monet muutkin itsenäiset valtiot - ja mitä tekee maailman ainoat atomipommit, lähinnä siviilien sekaan pudottanut Yhdysvallat - aloittaa uhot - "tulenlieskoista kuunaan päivänä!"

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #98

Kim Jong un oli uhonnut jo kauan, ja näkemyksesi on taas yksipuolinen.

Pohjois-Korean merkittävin diplomaattinen liittolainen Kiina on vedonnut myös Pohjois-Koreaan sanasodan hillitsemiseksi.

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/pohj...

"P-K teki omia testejään, kuten monet muutkin itsenäiset valtiot"

Kiinankin vastustuksesta huolimatta, mahtaako P-Korealla olla varaa enää seuraavaan.

Launches lead to ban on imports

http://www.chinadaily.com.cn/world/2017-08/15/cont...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #100

Kerrohan Seija kuka tai mikä aloitti uhoamisen? Onko tässä muna vai kana ilmiö - varsinkin jos osataan katsoa historiaa, tapahtumia ja itse sotimista, joka tapahtui 1950 -luvun alussa.

.
P-K suoritti ohjus- ja atomiräjähdekokeitaan ... kuka/ mikä aloitti tämän jälkeen uhoamisen? Tähän ei jä kahta sanaa uhon aloittajasta ...

Lopulta voimme kysyä miksi P-K tuotekehitti itselle mahdollisesti toimivan ydinaseen ja myös käytännössä toimivan ohjusaseistuksen - mitä vastaan P-K hakee puolustuskykyä!?

Ilkka Luoma

Kimin uho oli seurausta US Trumpin aloittamasta ydinasetta käyttäneelle valtiolle hyvin hyytävästä uhosta - "tulenlieskoja ... ", ... MUTTA!

" ... Jo Bill Clintonin presidenttikaudella USA edisti omaa suunnitelmaansa Koreoiden jälleenyhdistymisestä.

Kysymys kuulukin: tarvitseeko Kiina tällaisen yhteenliittymän? Vastaus on ei.
Kiinalaiset muistavat oikein hyvin sen, että Saksan yhdistymisen jälkeen vuonna 1990 amerikkalaiset asevoimat eivät poistuneet Saksasta. ... "

~ https://vastavalkea.fi/2017/08/13/hyokkaako-usa-po... -
.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #105

Kim Jong-unin uho taisikin loppua Kiinan P-Korean tuotteiden tuontikieltoon, hiilikin on n. 40 % viennistään. Ja todennäköisesti on käyty keskustelujakin, Kiinahan ilmoitti jo maaliskuussa kielteisen kantansa P-Korean ydinase- ja ohjusohjelmiin.

“At the same time we have an unwavering commitment for denuclearisation of the Korean peninsula and we will not accommodate DPRK’s pursuit of nuclear and missile programmes,” Mr. Wang said, distancing China from North Korean leader Kim Jung-un’s recent directive to officials to keep the nuclear weapons ready to use in the aftermath of the UN sanctions.

http://www.thehindu.com/news/international/no-back...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #106

Kiina noudattaa tarkasti sovittuja sanktioita, mutta huolehtii pohjois-korealaiset jatkuvalla kehitysmaa-avullaan ;)

...
Meidän on aina muistettava Kiinan perustavoite: Kaikki vieraat sota- ja hyökkäysvoimat pois koko Korean niemimaalta ---
...

Suomelle tarjottiin välittäjän roolia, mutta meillä poliitikot eivät sitä ymmärtäneet - kävelimme yhden merkittävimmän virstanpylväämme ohi!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #109

Saahan P-Korea humanitaarista apua mm. YK:lta, mutta Kiinan ja P-Korean välit sen kun viilenevät ja Kiina kiristää tarpeen mukaan ruuvia.

The China–North Korea Relationship

However, a new $350 million bridge over the Yalu River to connect the two cities, intended to open in 2014, remains incomplete across the North Korean border, a symbol of cooling relations between Beijing and Pyongyang. Still, due to North Korea’s increasing isolation, its dependence on China continues to grow.

https://www.cfr.org/backgrounder/china-north-korea...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #112

Todellisuus on kuitenkin erilainen - sopimukset pidetään, mutta kiinalaiset ovat luontevasti luovia uusille ratkaisuille --- Kiina halua säädellä mahdollisuutta rajan yli tulevista hallitsemattomista massoista ... lisäksi on otettava huomioon, että Kiinan ja P-K' n rajan molemmin puolin on sukulaisuutta ja kiinteitä liikesuhteita - joiden osalta voimassa ovat maakuntalait ja sovitut Keskushallintosanktiot ovat aikataulullisesti heti, mutta x - siirtymäajalla (esimerkiksi jo sovitut toimitukset!)- Lisäksi Kiina kirjautti sopimukseen osion, jossa se voi itse säätää sanktioiden aikatauluja ja määräaikoja, ilmoitusvelvollisuudella ---

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #114

"Lisäksi Kiina kirjautti sopimukseen osion, jossa se voi itse säätää sanktioiden aikatauluja ja määräaikoja, ilmoitusvelvollisuudella ---"

Ei näytä siirtäneen:

Starting on Tuesday, China "completely prohibits" imports of coal, iron, iron ore, lead and seafood from the Democratic People's Republic of Korea, the Ministry of Commerce and General Administration of Customs said.

The joint announcement on Monday said Beijing issued the ban to fulfill United Nations Security Council Resolution 2371, which targets Pyongyang's intercontinental ballistic missile tests in July.

http://www.chinadaily.com.cn/cndy/2017-08/15/conte...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #116

Kyllä. Uusien kauppojen boikotti alkoi heti täsmälleen yhdessä sovitun aikataulun mukaisesti. Jo sovitut toimitukset täytetään ja on huomioitava, että tuo boikotin tieto tuli etukäteen tiedoksi kiinalaisille yhtiöille, jolloin voimassaolevat sopimukset entrattiin ja osa toimituksista siirrettiin uusille toimitusnimikkeille. Näin sovituista asioista pidetään kiinni huolella ja tarkasti! Kuten todettua, Kiina ylläpitää kehitysapupolitiikkaa naapuriinsa - monen syyn vuoksi.

Luotan enemmän viranomaiskanaviin kuin sinällään hyvin tuttuun ja asialliseen ChinaDaily' iin ;)

...
Suosittelen myös FT China mediaa ... jostain syystä! ;)

Ilkka Luoma

US käyttää maailmassa eniten rahaa aseiden ja tuhoamisen kehittämiseen ---
.
... Suuria summia aseiden kehittämiseen - hinta, joka joudutaan maksamaan maailmanpoliisiroolista.

~ http://www.sciencechannel.com/inscider/5-cutting-e... -
.
US on samalla maailman suurin ase- ja tuhoamisvälineiden kauppias, ollen myös eniten sotinut valtio Korean sodasta lukien!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund
Ilkka Luoma

US käyttää hyökkäysvoimansa ylläpitoon enemmän rahaa kuin seuraavat neljä valtiota yhteensä ---

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioiden_... -
.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #104

Entä sitten? Kiinalla ei ilmeisesti ole mielestään tarvetta ja Putinilta loppuivat rahat niin että joutui supistamaan asevarustelua.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #107

US ylläpitää suurella rahalla tätä maailmanpoliisirooliaan - ja hiljalleen Kiina syrjäyttää sen - ei päästäkseen siihen itse, vaan:

"Maailmassa ei voi olla yhtä valtiota, joka määräilee muita" -osapuilleen näin hyvin korkealta kiinalaiselta johtajalta - Suomen ollessa EU-puheenjohtajavaltio - yksityistilaisuudesta Kulosaaresta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #108

Tuskin Kiinan johto on samanlainen kuin Putin, joka yrittää pitää yllä asevarustelua kaiken muun kustannuksella.

China’s debt on a dangerous trajectory: IMF

China’s massive debt is on a “dangerous” path, raising the risk of a sharp slowdown in growth, the IMF warned on Tuesday, urging Beijing to speed up structural reforms.

The IMF maintained its forecast of 6.7% growth for this year, but the report warned that the country’s debt load could soar from around 235% of gross domestic product last year to more than 290% in 2022.

http://www.thehindu.com/news/international/chinas-...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #111

Kiinassa tilastointi on erilaista kuin lännessä - esimerkiksi puolustusjärjestelymenot ovat todellisuudessa paljon suuremmat - koska muun muassa poliisivoimat lasketaan puolustusjärjestelyihin - lisäksi nyt työllistetään paljon soveliaita työttömiä varusteluteollisuuteen.

.
Tämä on henkilökohtainen arvio, eikä perustu mihinkään kiinalaiseen nimettyyn lähteeseen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #111

Viisi lentotukialusta maksavat hyvin paljon, mutta tuottaa samalla Kiinan laivanrakennusteollisuudelle uuden vientituotteen - muun muassa Intialle ja muille kykeneville BRICS -maille ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #115

Mitkä ne muut lentotukialuksista kiinnostuneet, kykenevät BRICS maat ovat?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #117

Todettu Intia ja Brasilia. Näyttäisi suunnittelun tässä vaiheessa, että Kiina pystyy tuottamaan vastaavan lentotukialuksen kuin US noin 80 prosentin kustannustasolla - ja tuo erotus on paljon!

.
... tieto Kiinasta kertoo, että "lentotukikohtalaiva" olisi kaksirunkoinen, koska sen alla voidaan pitää sukellusveneiden liikkuvaa tukikohtaa! (?) - puhutaan myös jopa 500 metrin pituudesta, vaikka Kiina markkinoi sisällään pienistä robotoiduista laivastovoimista!

...
... on kuitenkin syytä muistaa, että lentotukialus on valtava kompleksi ja sen harjoituttaminen toimivaksi vie paljon aikaa! Siksikin tuo päätavoite robotoidusta pienoislaivastosta - suurine lukumäärineen on tehokkaampi tapa turvata maailmanlaajuiset kauppareitit!
.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #119

Kiinallahan onkin kokemusta lentotukialuksista, ellen väärin muista niin ostivat Venäjältä about romutettavaksi, mutta kunnostivatkin sen ja kaipa siitä on otettu mallia.

PS. Tässä stoori Kiinan ensimmäisestä, Neuvostoliitosta ostetusta lentotukialuksesta. Täällä kerralla taitaa tulla parannettu painos, ainakin yhden Venäjältä ostetun hävittäjän (taisi olla SU-27) Kiina kopioi ja alkoi venäläisten harmiksi myydä vientiinkin omana mallinaan.

https://chinapower.csis.org/aircraft-carrier/

Ilkka Luoma

Ketju jatkuu - hyvä niin, ja Seija antaa asiavastusta kriittisen kommentoinnin ylläpitämiseksi ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Löytyyhän sitä asiaa idästäkin eikä vain lännestä.

We need to defeat China economically; should boycott Chinese goods, says Baba Ramdev
Yoga guru Ramdev appealed to the people to boycott Chinese products and called for making India a super power by 2040.

http://indianexpress.com/article/india/dokalam-we-...

Ilkka Luoma

US voisi aloittaa nuo kiinalaisten tuotteiden boikotoinnit, mutta ei tee sitä - koska amerikkalaiset ovat tavaraorientoituneita, ja Kiina tekee jo "kaikkea"!

.
Kiina ja Intia ajavat vankkureitaan yhteiselle raiteelle, ja selvittävät Tiibetin ja Kashmirin alueen kiistansa, jolloin Pakistankin ojentautuu samalle raiteelle!

Kiinan yksi Silkkiteistä kulkee osin näiden kaikkien lueteltujen valtioiden läpi/"läpi" ja tämän vuoksi on edullista saavuttaa rauha alueelle - näin Intia tuskin lähtee boikotoimaan, ainoastaan vaatimaan parempaa tuoteselostetta ja tutkimusta rajoilleen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #120

Mitä järkeä siinä olisikaan että jenkit boikotoisivat kiinalaisia tuotteita, tämäkin uutinen oli hiljattain.

Chinese Investors Pouring Money Into Texas Real Estate

http://www.nbcnews.com/business/real-estate/chines...

Kiina ja Intia ovat ainakin päällisin puolin sulassa sovussa, toivottavasti jatkossakin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #123

Vaatetuotannossa saattaa syntyä yhteentörmäyksiä - Kiina on jo edennyt Bangladeshiin - ostaen tehtaan toisensa jälkeen, omien palkkakustannuksien noustessa liian korkeiksi! Kiina ja Intia vaatettavat liki koko maapallon ...

Ilkka Luoma

Hieno ketju voidaan päättää Ulkopoliittisen Instituutin (UPI - FIIA) loppupäätelmään - tälle erää ---

" ... Pohjois-Korea näyttäisi voittaneen tämän erän, ja maailman ei ehkä auta kuin ottaa lusikka kauniiseen käteen ja hyväksyä uuden ydinasevallan synty."

~ http://www.fiia.fi/fi/publication/698/sanoista_sot... -
.

Ilkka Luoma

Melkoinen tieto Pekingistä - Kiinan kannustuksesta Koreoiden johtajat ovat sopineet asian. USA' ta kammetaan pois koko Korean niemimaalta?
.
~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170817220033186... -

"Etelä-Korean presidentti: Korean niemimaalla ei syty sotaa" - IL otsikko

Torstai 17.8.2017 klo 06.29
.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset