Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Lakko – yksipuolista tahtoa vai huomioivaa solidaarisuutta?

Onko työntekijöillä oikeutta aiheuttaa ongelmia työnantajalleen ja tämän asiakkaille, vaikka kysymyksessä olisi työntekijöiden mahdollinen työn menetys tai saavutettujen etujen heikennys? Entä itse lakkoilun syy, mahdollisesti omistajan ja työntarjoajan suorastaan väärät päätökset järjestellä työ- ja yhtiön toimeentuloedellytyksiä. Kuka osaa arvioida lopulta oikein huomista?

~ https://yle.fi/uutiset/3-9775068 -

.

... Veturimiesten lakolle perusteluja - veturimiesten näkökulmasta.

~ https://yle.fi/uutiset/3-9775177 -

.

... Lakko, menneen maailman ase, vai oikeus vaatia tasapuolisuutta, tulonjakoa ja yhteisöllisyyttä. Edunvalvontaa, kiristystä ja pakkojunttaamista. Haluaako aina kaikki lakkoon menijät lakkoa?!

~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/junaliikenne-pysahtyy-yli-vuorokaudeksi-ministeri-bernerilta-viime-hetken-vetoomus/6536294 -

.

Lakon sijasta ostolakko eli ostoboikotti?

... Arkikansa kuluttajana voi aina esittää omaa vastavoimaansa, vieläpä täysin laillisesti. Ostoboikotti on kova sana, kun se saadaan toimimaan - odotankin tarkasti valvottua boikottifoorumia, jossa tarkastuksen jälkeen huolellisesti mietitään boikottien julkistaminen. Aikanaan toverit puhuivat proletariaatin diktatuurista, nykyään se olisi kuluttajien diktatuuria. Proletariaatti kaatui yhtälön mahdottoman parametrin vuoksi, entä kuluttajan vastaava - mikä uhkaparametri sieltä ilmestyisi, jos ostoboikottifoorumi saisi laahaa kannatusta?

~ http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005321498.html - Nobelisti Bengt Holmström ja pankkiiri Björn Wahlroos ---

.

[2006]

Lakko ei saa koskaan vahingoittaa ulkopuolista

Kiistatta maailmaa tasa-arvoisemmaksi muuttanut ammattiyhdistystoiminta on muutoksen vedenjakajalla. Lakkoase on vanhan maailman keino. Lakko oli erään aikakauden tuotos, jonka tehtävä ja käyttö on kohdannut eläkeikänsä. Niin eläinkunnassa kuin ihmisten evoluutiotaistelussa ei ole ikuista saavutetun edun nautintaoikeutta. Talous eikä elämä ole staattinen ilmiö, pikemminkin dynaaminen, jossa joustot ovat arkipäivää.

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/03/lakko-ei-saa-koskaan-vahin_114193901872674668.html  – alta.

.

[2005]

Pidemmälle koulutetuilla on samanlainen lakko-oikeus kuin muillakin, mutta ...

Lakkoilu on taas ylittänyt uutisoinnin. Lakko on aina merkki epäonnistumisesta. Se on merkki siitä, että joustavuus loppui. Lakkoilu on jäänne ajoilta, jolloin ei ollut mitään luottoa tekijän ja teettäjän välillä. Lakko on vanhanaikainen ja alkeellinen ase, joka saan aikaan pidemmällä jänteellä vain vahinkoa. Vastuulliset ihmiset eivät tarvitse lakkoja. Vastuulliset työnantajat huolehtivat tärkeimmästä voimavarastaan, työntekijöistä.

Lakot ovat vähentyneet viime aikoina. USA:ssa edesmennyt presidentti Ronald Reagan erotti lakkoon menneet lennonjohtajat ja palkkasi ilmavoimista uudet. Vielä 80-luvulle saakka Japanissa työnantaja huolehti tekijänsä kehdosta hautaan. Kuuluisa patruuna Valkeakoskella järjesti duunareilleen kodit, tarhat, koulut, itse työn ja vieläpä jalkapallojoukkueen. Juuso Walden huolehti kaikesta; hän valitsi olohuoneiden tapetitkin.

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/04/pidemmlle-koulutetuilla-on-samanlainen.html  – alta.

.

[2005]

Lakkoilu johtaa palkanalennuksiin tai työtuntien lisäämiseen

Finnair sai erinomaisen tuottavat Kiinan lennot edellisen pääjohtajansa Keijo Suilan aikana. Hän olisi ja on varmaan suuresti kiitollinen siitä Kiinan viranomaisille, kuin myös venäläisille ylilentoluvista. Kiinan omien lentoyhtiöiden koneita ei ole toistaiseksi näkynyt Helsinki-Vantaan lentokentällä. Olisivatko neuvottelemassa jo Venäjän ilmailuviranomaisten kanssa luvasta ylilentoon?

Lakko on menneen maailman ase, joka yleensä ainoastaan vahingoittaa asiakkaita, lakkoilijoita ja työnantajia. Elämme sopimusyhteiskunnassa, mutta kuitenkin markkinalakien alaisuudessa. Yhtiön menestys on henkilöstön menestys. Henkilöstön motivaatio nostaa yhtiön kykyä palvella asiakkaitaan paremmin. Kustannukset ovat tekijä, jonka kanssa kaikki perinteelliset markkinatalouslänsimaat taistelevat. Lisäarvoa pitää saada erottuaksemme mm. kauko-idän kilpailusta. Henkilökunta johtajistoineen joustaa kulurakenteessa yhtiönsä edun ja menestymisen hyväksi.

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/11/lakkoilu-johtaa-palkanalennuksiin-tai.html  – alta.

 

Entä nyt, onko lakko menneen maailman ase – luomaan yhteenkuuluvuutta, jotta saavutetaan oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoisempaa tulonjakoa, ja erityisesti kansantalouden näkökulmasta turvataan työpaikkoja --- Siinäpä kysymys!

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

 

502 – 15082017 – Lassila – Lakko_menneen maailman ase_15082017 – Word – FB – FB – BL – US – T

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Ilkka Luoma

[2012]
[U] Maailmanlaajuinen työn uudelleenjaon taistelu

" ... [ ... softanikkari oli kehitellyt osaamisellaan maailmanlaajuisesti työn tuottavuuteen nähden osin vastikkeettoman palkkarakenteen – työ oli tullut liian kalliiksi. kornia on se, että tietotyöläinen on suuresti osavastuullinen sille, että työttömiä ”lattiatasolle” on syntynyt lisää. Tunnetusti tietotyö automatisoi prosesseja sekä eliminoi käden työtä ja taitoa ...  ]

Meneillään oleva automaatio, materialistinen kasvupolitiikka, lisääntyvien voittojen vaade ja kehittyvien maiden vääjäämätön nousu pelinrakentajiksi syövät eurooppalaista valkoisen miehen perintöä ja luo henkistä degeneraatiota – on alkanut kauko-idän ja Kiinan 1] vuosisata. Napaisuus on vaihtumassa. Söimme itseltämme kilpailukyvyn, ... toistaiseksi. On alkanut uuden ajan ajelehtivan pimeä henkisyyden 2] keskiaika.

Materialistinen elintasopyrky 3] keräsi koteihimme kulutustavaraa, käyttö- ja näyttötavaraa – paljolti myös Kiinasta, koska sieltä sai halvemmalla. Näin samalla tuimme kauko-idän toverien palkkarakennetta kohti suurempaa ostovoimaa. Olemme ostosuuntauksellamme ojentaneet suuremman kehitysapuvirran kuin kuunaan itse kehitysapu 4] – näin toimi tässä tapauksessa markkinatalous. Unohdimme kotimaisen työn arvon itsellemme.

Työ karkaa kaukomaille ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/02/u-maailmanla... -
.

Ilkka Luoma

[2005-2006] --- Mitä me kirjoitimme jo vuosia sitten, kun Paperiliitto oli vielä voimissaan ja palkkakehitys oli maamme huippuluokkaa – toveri lattialta oli urakalla nostanut ansioitaan, oli halunnut kiriä edes hiukan johtajiston palkka- ja palkkiorallia kiinni …

http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/07/jlkikirjoitu... -

...
sunnuntaina, heinäkuuta 03, 2005
Jälkikirjoitus paperitaistolle

" ... Suomi sai takkiinsa runsaasti kun jalostamaamme paperia ei valmistettu seitsemään viikkoon. Kansantaloudelliseen tappioon ja markkinaimagoon aiheutetun tahran syyllistä on turha hakea. Maailma on muuttunut; nyt on menossa kansainvälinen työnjaon uudelleen järjestäytyminen. Eilisen ja tämän päivän kehitysmaat ottavat osansa työnjakautumisesta hinta- ja laatukykynsä mukaisesti.

Paperilakko oli ratkaiseva taisto, jossa ei saavutettu suomalaiselle työlle mitään. Nyt jo muilla aloilla oleva mahdollisuus ulkoistaa on myös mahdollista paperitehtaalle. Lakon aikana uutisoitiin Stora-Enson tutkivan kokonaisten paperikoneiden siirrosta Kiinaan. Kiinalaiset ovat jo aiemmin siirtäneet täysiä tehtaita ja voimalaitoksia omaan maahansa länsimaista. Nyt ei ole kyse pelkän työpaikan siirtymisestä, nyt on myös kysy kokonaisten tuotantolinjojen siirrosta sinne missä työnteko on edullisempaa ja missä kulutusmarkkinat ovat lähellä. ... "
.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Nyt jo muilla aloilla oleva mahdollisuus ulkoistaa on myös mahdollista paperitehtaalle.
1)-Globaali markkinatalous
2)-Pörssiyhtiöiden tärkein sääntä No.I= Voittojen maximoiminen osakkeenomistajille.

esim.NOKIA:Suomessa/Saksaan/Romaniaan/Intiaan =Gambutseaan lapsityövoimalla? Eniten tuottoa.
UPM J.Pesonen:Kertoili MST vievänsä tehtaat Saksaan koska täällä on
-huono raaka-aineen saanti
-kallis energia
-korkea yritysverotus
JK.Papermiesten palkat n.2-4% tehtaiden kuluista.
Hyvin on iskostunut porvarien propakanda.

Jk.Paperimiehet ja metallimiehet (vientialojen veturit) on aina antanut sunnan eri alojen palkankorotuksille.Akavalaisia myöten.

Ilkka Luoma

tiistaina, toukokuuta 16, 2006
Paperimies, työtön ja starttirahayrittäjä

" ... Paperiliitto, puheenjohtajansa Jouko Ahosen johdolla tekaisi pienet lakot ja laskun maksaa suomalainen paperiteollisuus sekä uskottavuutemme maailmanmarkkinoilla. Työvoimaviranomaiset ovat kehittäneet oivan tavan työttömille työnhakijoille löytää paikkansa uudelleen yhteiskunnassa. Mikä näitä kahta asiaa yhdistää? 

Yhdiste on sama hinta: noin 30 euroa. Metsäteollisuutta edustava työmarkkinajohtaja Arto Tähtinen mainosti paperiväen tienaavan keskimäärin yli 30 euroa per tehty työtunti. Työtön starttirahalainen, joka saa tehdä työtä, ansaitsee työvoimahallinnon varoista noin 30 euroa per kokonainen työpäivä.

Paperi on saanut ansaitusti palstametreittäin tilaa uutisoinnissa  ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/05/paperimies-t... -
.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tunnustan, etten noita linkkejä jaksanut lukea.
Tässä mahdollisessa lakossa on paljon enemmän pelissä kuin rautatietyöläisten edut tai leikkuset yms.
Jos Suomi kansakuntana jatkaa tappiollisen yksityistämisen tiellä, ei todellakaan jää enää mitään siitä, joka on iso- ja vanhempiemme toimesta raskaalla työllä saatu aikaan. En tiedä yhtään suomalaisten kannalta kannattavaa kauppaa, jossa kansalaisomaisuutemme on myyty pois. JA yksityistämisestähän tässä on kysymys. Käytetään vain Unkarin kommunistipuolueen aikoinaan lanseraamaa "siivu kerrallaan"-politiikkaa.

Jos kysytään onko lakko kannattavaa kenenkään näkökulmasta, olisi SAK:n yms. muiden pitänyt pistää Sipilöinnille luu kurkkuun jo alkumetreillä. Ja SAK olisi pystynyt/pystyy siihen jopa yksinään.

Metallin lakko "tuhosi koko Suomen metalliteiollisuuden tulevaisuuden" jne. kertoi mahtipropaganda aikoinaan. Ja hedelmänä tälle hyvin sitkeästä lakosta oli talviloma, joka tietääkseni on nykyään suunilleen kaikilla.

Jos SAK ym. ammattiyhdistysliikkeet olisivat kansan asialla, he todella ja aidosti tukisivat/tukevat rautatietyöläisiä.

Henry

Ilkka Luoma

Holkerin hallituksesta lähtien on maamme kansallista varallisuutta myyty ulkomaille - olemme EU' n mallioppilas ja näin avanneet berberimme "kaiken maailman yhtiöille" - tulla meille vuolemaan kultaa! ... Aloitetaan Yarasta!

...
Kekkosen huolella rakentama valtion omaisuus on kohta myyty - mitä jäi käteen?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tunnustan, etten noita linkkejä jaksanut lukea.
Tässä mahdollisessa lakossa on paljon enemmän pelissä kuin rautatietyöläisten edut tai leikkuset yms.
Jos Suomi kansakuntana jatkaa tappiollisen yksityistämisen tiellä, ei todellakaan jää enää mitään siitä, joka on iso- ja vanhempiemme toimesta raskaalla työllä saatu aikaan. En tiedä yhtään suomalaisten kannalta kannattavaa kauppaa, jossa kansalaisomaisuutemme on myyty pois. JA yksityistämisestähän tässä on kysymys. Käytetään vain Unkarin kommunistipuolueen aikoinaan lanseraamaa "siivu kerrallaan"-politiikkaa.

Jos kysytään onko lakko kannattavaa kenenkään näkökulmasta, olisi SAK:n yms. muiden pitänyt pistää Sipilöinnille luu kurkkuun jo alkumetreillä. Ja SAK olisi pystynyt/pystyy siihen jopa yksinään.

Metallin lakko "tuhosi koko Suomen metalliteiollisuuden tulevaisuuden" jne. kertoi mahtipropaganda aikoinaan. Ja hedelmänä tälle hyvin sitkeästä lakosta oli talviloma, joka tietääkseni on nykyään suunilleen kaikilla.

Jos SAK ym. ammattiyhdistysliikkeet olisivat kansan asialla, he todella ja aidosti tukisivat/tukevat rautatietyöläisiä.

Henry

Ilkka Luoma

Kirjoitimme 10 vuotta sitten - ja mitä tämän jälkeen on tapahtunut?

" ... Demarit ja SAK ovat rakentaneet Suomeen osaltansa vertaansa vailla olevan tulontasauskoneiston. Suomessa on keskimäärin erinomainen elintaso, keskimäärin erinomaiset turvajärjestelmät ja toistaiseksi keskimäärin riittävästi rahaa jakava eläkejärjestelmäsysteemi. Miksi aina tämä keskimäärin - yksinkertaista, koska hiljalleen niin lapsiperheissä, opiskelijoissa, yksineläjissä, työttömissä ja vihdoin myös eläkeläisissä muhii hiipivä tulotason lasku, osallistumattomuus, tietämättömyys huomisesta, luottamuspula ja syrjäytyminen sekä lopulta kansantaloudellinen mahdottomuusyhtälö: valtiostamme loppuu raha, kun kilpailukykymme murenee mm. korkeiden kustannusten ja kohdisteettomien koulutusjärjestelmien vuoksi.

SAK perustettiin taisteluun patruunoita, tehtaanomistajia, ... siis työnantajia vastaan - huolehtimaan hiukan enemmän rahaa myös duunarin massiin. Siinä tehtävässä työmarkkinajärjestöt, SAK etunenässä, onnistuivat hyvin. Meillä Suomessa oli pienimmät tulotasoerot vielä 1970 ja -80 luvuilla, kunnes viime vuosikymmenenä tulotasoerot ovat olleet jälleen kasvussa. Lauantaiseurassa YLE-TV1:llä SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen osoitti valtiomiesmäistä taitoa selostaa epäsuorasti miksi SAK:lla oli oikeus raflaten valistaa katsojia hyllytetyllä tv-mässäilyllä ylipaisuneita osinkoja, optiojakoja ja työpaikkojen sekä pääomien karkailua. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/kuinka-tulon... -
.

Ilkka Luoma

3] Kokonaispalkkakustannukset – töihin vaikka pienemmällä palkalla!

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152070-... -
.

4] Matkustamohenkilökunnan lakot ja niiden ajoitus

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/11/lakkoilu-joh... -
.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onko työntekijöillä oikeutta aiheuttaa ongelmia työnantajalleen

On. Niin kauan kuin nuo saa oman ministerin hallitukseen ajamaan heidän asioita.
Kuten EK ja MTK on saanut.
Ei ole tulotaso pudonnut -03-17 aikana kummankaan jäsenillä.

Ilkka Luoma

Entä työministeri?

.
Ikuinen riita, onko työ vai työntekijä ensin - kumpi aloittaa ja mikä on tuotossuhde, ja mitä tarvitaan että syntyy jaettavaa? Ja missä suhteessa ...

Toimituksen poiminnat