Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kiina nousi suurimmaksi – mutta ei maailmanpoliisiksi! *

  • Kiinan huippumoderni ohjushävittäjä käväisi Helsingin Katajanokalla elokuussa 2017 - copyright IL 17
    Kiinan huippumoderni ohjushävittäjä käväisi Helsingin Katajanokalla elokuussa 2017 - copyright IL 17

Tunnetusti Kiina ohitti kansantaloudessa Yhdysvallat jo vuoden 2014 aikana - sen talous kasvoi suuremmaksi - ostovoimakorjattuna. Kiina tuli sotalaivoineen myös Itämerelle kesällä 2017 - harjoitellakseen Venäjän laivaston kanssa ja osallistuakseen Pietarin laivastoparaatiin - näin kaksi suurvaltaa pelaavat ainakin osin jo samaan maaliin --- 

 

Nyt Helsingin Sanomat älykkäästi lainaa vanhaa tunnettua kreikkalaista aikalaiskirjoittajaa Thukydides' tä, jossa kuvataan ateenalaisten ja spartalaisten sotaa, joka oli dramaattinen romahdus koko alueelle. Kyseessä oli Peloponnesolaissota.

 

Otsikko Helsingin Sanomista

"Nykyajan suurin uhkakuva kumpuaa antiikin Kreikasta – Ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?" 

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005332433.html

 

Ote HS tekstistä

”Varsinaisena syynä, joka tosin on vain hyvin harvoin mainittu, on nähdäkseni ollut Ateenan suuruuden kasvu; se pelotti spartalaisia ja pakotti heidät sotaan.”

 

...

Kirjoitus tasan 10 vuoden takaa ---

" ... Maapallon maailmantehdas Kiina on imenyt investointeja kiihtyvästi yli 20 vuotta

 

Kiina on työllistänyt yli 150 miljoonaa maaseudun miestä ja naista, tehden osasta heistä keskiluokkaisia kaupunkeihin. Kiina on myös kasvattanut uuden superrikkaiden luokan, jotka tekevät businesta yhdellä maailman suurimmista sisämarkkinoista. Molemmista ryhmistä on kasvanut myös sijoittajia - mutta pörssipeli on heille kuitenkin vielä tuntemattomampaa kuin vedonlyönti- ja muut uhkapelit, joihin kiinalaiset ovat hullaantuneita.

 

Läntinen maailma koki muinoin USA:sta 1930-luvulla alkaneen pörssi- ja talouslaman, 

… joka syöksi silloisen "vapaan maailman" jyrkänteelle vailla vertaa (tosin silloinen Kiina ei niistä värinöistä juuri hytkynyt - oli likimain suljettu systeemi). Suomi koki hyytelöteorian väristyksen - kuin perhosen siiven iskun aloittamana rajuilmana noin 1990 ja uudelleen pienoiskoossa 2000. Kaikissa kolmessa tapauksessa kyseessä oli liikkeelle lähtenyt sopuliefekti ilman tämän projisoitua ennustetta ja ennalta sijoitettua parametria pelkokertoimesta ( HS/2.s - Kolumni - Antti Blåfield/ 19.8).

 

Ihminen innostuu helpon kikkailurahan ilmaantuessa horisonttiin 

Tällöin alkaa kiire: sijoita, osta, myy - lisää ja lisää, horisontti karkaa. On alkanut peli, on oikeastaan alkanut ahneuden uhkapeli. Valtamerellä olemme huomanneet, että horisonttia emme saavuta ikinä. Kosmologiassa tunnemme ilmiön nimeltä tapahtumahorisontti. Musta aukko on kaiken kaivo tapahtumahorisontissa; sinne imeytyy materia ja energia - sinne imeytyy myös toive loputtomasta voitosta ja kasvusta.

 

Pörssimaailman tapahtumahorisontti on lama, 

… jolloin kaikki se tavoiteltava "uppoaa" tapahtumahorisontin taakse, ilman paluuta - olemme saaneet tällöin seuraksemme tappion, feedback ´in - takapotkun tytinästä, joka kohtasi mahdottomuutensa. Pelasimme pelin liian pitkälle, niukkuudesta ei riitä kaikille ja kaikki eivät voi olla rikkaita tai tulla rikkaiksi. 

 

Joku häviää aina, ja yleensä se on tavallinen kansa 

Hamuaminen on kuin elämän peli, koetamme saada enemmän, helpommin ja mukavammin. Juuri nyt tämä hamuamisen peli koskee suurempaa määrää ihmisiä, markkinakuluttajia, kuin koskaan aiemmin. Olikin kaukonäköistä ottaa valtion budjettikäsittelyssä yksi kokonainen päivä yleisen taloustilanteen pohtimiseen!

 

...

Kiinassa länsimallinen pörssipeli on uutta miltei kaikille 

Kiinalaiset ovat pelikansaa, ja ottavat sen tosissaan. On erittäin todennäköistä, että kokeileva ihminen "uppoaa" alatoopin eli tytinän pauloihin; kun rikkaus kasvaa, niin kaikki haluavat päästä siitä osalliseksi. Kiinassa tullee käymään samoin kuin meilläkin. Liika innostus tarttuu ja kaikki kynnelle kykenevät pyrkivät mukaan. Summat kasvavat kasvamistaan.

 

Aina jostain ilmaantuu se yhtälön kummallinen parametri, joka pysäyttää systeemin 

Pörssikurssit pysähtyvät nousustaan aina - loputonta kasvua ei ole olemassakaan. Lisämausteena tässä tämän päivän kasvupelissä on ympäri maailman ulottuva reaaliaikaisuus kuin myös globalisaatio, joka yhdistää pelon ja rahan kanavat. Pelko ja epävarmuus ovat tekijöitä, joita ei voi pukea yhtälöihin. Pelko on tarttuva tauti, jonka leviäminen on kaoottista ja myös eksponentiaalista. ... "

 

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/08/mit-yhteist-on-prssikursseilla-ja.html - alta.

.

Täältä näemme erimaisesti miten Kiina kasvoi ja kasvaa - vuodesta 2007 - nykypäivään ~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-tilastot/ -

 

Yksi tilastorivi - Kiinan valuuttavaranto vuoden lopussa, vuodesta 2007 - vuosittain:

Valuuttavaranto, mrd. USD (jakson lopussa)

1 528

1 946

2 399

2 847

3 181

3 312

3 821

3 843

3 330

3 011

3 057 - viimeisin arvo 6/2017

...

 

Teksti jatkuu myöhemmin osiolla II ---

*

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

 

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US T VU T BL BL FB FB BLOG 149313

 

DOC China_US_20082017.doc – OpenOffice Writer

PVM 20082017

 

611 - 4971

 

 

[ORIG 21082007]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Ilkka Luoma

Osio II

lauantaina, helmikuuta 09, 2013
Kiinalainen mobilisaatio ulottuu yli maapallon

" ... HS Kuukausiliite 2/2013 - Ilkka Malmberg kirjoitti hyvin myönteisen ja asiapitoisen kirjoituksen kiinalaisuudesta Suomessa ja niistä mahdollisuuksista, mitä tämän maailman kasvavin markkinavoima voisi meille antaa – niin ihmisinä kuin sijoittajina. Vihdoin Helsingin Sanomat osasi avata silmänsä ja nähdä metsää puilta. Maailma on muuttunut, vielä vuosituhannen vaihteessa juuri kukaan ei uskonut mitä Kiinassa tapahtuu ja mitä siellä oli jo tapahtunut. Pioneerit tiesivät ja Nokia sekä eräät muut – nyt menestyvät, kuten esimerkiksi Kone Oyj.

Yllättävää osaamista löytyy Suomesta!

Suomessa on merkittävä Kiinan kansantalouden tutkimustoiminta –arvovaltainen BOFIT 3], Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos, jota johti pitkään Kiinan suurlähetystössä korkealle arvostettu tohtori Pekka Sutela – usein kiinalaiset diplomaatit kehottivat kysymään Pekalta kuinka heillä menee, kun udeltiin Kiinan jättiläismäistä kehitystä.
...
3] ”Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos” - http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/kiina_en... -

Mobilisaatio jatkuu kiivaana – on kiire jonnekin

Kiina ohittaa taloudessa USA 4] noin 10-15 vuoden kuluttua, ellei USA luhistu tätä ennen omaan velkataakkaansa – dollareitakaan ei voida painaa katteetta ja Kiina ei saata kohta lainoittaa USA liittovaltiota. Kiinassa muhii maailman taloushistorian suurin alueellinen pankkikriisi, tosin Kiinan kriisissä on eräs hyvä puoli – Kiina ei ole velkaa ulkomaille, muut ovat velkaa heille.

Kiinalla on maailmanvaluutaksi kohoava oma raha, yuan 5], joka tulee nousemaan US dollarin ja EU-euron rinnalle – määritellen ehkä jopa näiden vaihtoarvoa omaansa. On tunnettua, että yuan – renminbi on vahvasti aliarvostettu ja näin se on turvallinen valuutta vaikkapa talletuksina.
...
4] ”Kun Obama ja Hu kättelivät” - http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58872-k... -
5] ”Maailmanvaluutta yuan” - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/korvaammeko-... -
5] ”Mr € Ms Juanin kukkarolla” - http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/86688-p... -

Kiinalaista sosiaalisuutta ja perheyhteyttä

Kiinalaiset osaavat huolehtia vanhuksensa – sillä lapsien vuosituhantinen velvollisuus on hoitaa ikääntyvät vanhempansa ja isovanhempansa, tästä muodostuu mielenkiintoinen yhdistelmä – vanhukset ovat myös arvostettu lapsien ja nuorien kouluttajia ja ymmärtäjiä 6], vaikka Kiina rypee ja tulee rypemään itse aiheuttamassaan yhden lapsen politiikan ongelmaviidakossa.

Miljoonia kiinalaisia nuoria miehiä tulee jäämään ilman omaa vaimoa, ellei sitten Venäjältä löydetä uutta muuttoaaltoa. Meillekin nuo ahkerat kiinalaiset käyvät erinomaisesti – piristämään degeneroituvaa geenistöämme.
...
6] ”Kiinan (Anhui) naistenfederaation presidentti vieraili Suomessa – ensimmäinen naisten- ja lastenoikeuksien aihealuetta käsittelevä virallinen vierailu läntiseen markkinatalousmaahan” - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2011/11/ihmisoikeude... -

Kiina ja kiinalainen osaa mobilisoitua

Kiinassa on meneillään maan koon ja väkiluvun vuoksi useita maailman suurimpia projekteja – ehkä kuuluisa patovoimalaitostyömaa ”kolmesta rotkosta” kelpaa hyväksi esimerkiksi. Kiina tarvitsee myös massiivisen määrän suihkumatkustajakoneita (8000) sekä valtamerilaivoja (1500) omaan matkustaja- ja tavaraliikenteeseensä – ympäri maailmaa.

Suomen telakkateollisuuden pelastus voisi juuri löytyä Kiinasta, kuten Kiina pelasti laskussa olleen Finnairin tuottoisilla Kiinan lentoreiteillään – entä kun Air China laskeutuu Helsinkiin tai ostaa Finnairin? ... "

Jatkuu

Tomi Vaalisto

Vanha juttu, jota on pitänyt selventää useasti, jotta asia nähdään oikesssa valossa:

Absoluuttisella rahalla mitattuna Yhdysvallat on suvereeni ykkönen BKT:ssä - se on puolta suurempi kuin Kiina - ja se on jopa ohittanut EUn.
Kiina on toisena ja sen BKT on suurempi kuin kolmen seuraavan maan BKT:t yhteensä.
Lähde: https://www.weforum.org/agenda/2017/03/worlds-bigg...

Ostovoimakorjattuna kiinalaiset nousevat ykköseksi, mikä johtuu heidän suuresta polulaatiosta. Yksittäisen kiinalaiset ostovoima on keskitason paremmalla puolella: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

Ilkka Luoma

IMF totesi jo vuonna 2014 Kiinan nousseen maailman suurimmaksi taloudeksi ---
~ http://www.verkkouutiset.fi/talous/kiina_suurin_ta... -

" ... Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n uusimpien tilastojen mukaan Kiinan tavaroiden ja palveluiden tuotanto on reaaliarvossa tänä vuonna 1760 miljardia dollaria, kun Yhdysvaltojen reaalinen taloustuotanto on vain 1740 miljardia dollaria. ... "

~ http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2014/02/we... -
~ http://www.foxnews.com/world/2014/12/06/china-surp... -

.
IMF ~ http://www.imf.org/external/index.htm -
IMF ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainv%C3%A4linen_... -

.
"Nyt se on virallista: Kiina on suurin ..." -IS/Taloussanoat
~ http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.html -

.
Fakta

International Comparison Program 2011 –raportin mukaan Kiina oli jo 2011 saavuttamassa Yhdysvaltoja ja kirimässä sen rinnalle kilpailussa maailman suurimman talouden tittelistä.  Raportti julkaistiin 28.10.
~ http://siteresources.worldbank.org/ICPEXT/Resource... -

Raportti;

~ http://siteresources.worldbank.org/ICPEXT/Resource... -

Tutkimusmenetelmien uudistuksen vuoksi Kiinan ostovoimakorjattu bruttokansantuote oli raportin mukaan kooltaan 87 prosenttia Yhdysvaltojen taloudesta. Aiemmilla metodeilla Kiinan bkt oli 76 prosenttia Yhdysvaltojen bkt:sta.  Nämä tiedot siis vuodelta 2011.

~ http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17929... -

...Nyt tulee ymmärtää mitä on vertailukelpoinen kansantalous maittain ---

" ... Kulutusta voi tarkkailla myös kansantalouden tilinpidon kulutusmenojen mukaan. Kulutuksen tilastot liittyvät usein tulotilastoihin: tulot säätelevät kulutusmahdollisuuksia. Tämän voi ilmaista myös niin, että kuluttamisen mahdollisuuksia säätelee kuluttajien ostovoima. Ostovoima tarkoittaa kuluttajien käytettävissä olevia tuloja. Ostovoimaa mitataan asukasta kohti lasketulla bruttokansantuotteella, johon tehdään ostovoimakorjaus, eli laskennassa otetaan huomioon eri maiden hintatasojen erot. Tähän liittyviin tilastoihin kuuluvat mm. elinkustannusindeksi, kuluttajahintaindeksi ja kuluttajien varallisuus. Tulo- ja varallisuustilasto kuvaa yksityisten henkilöiden tuloja, varallisuutta ja verotusta. ... "

~ https://www.stat.fi/virsta/taloust/02/06/ -

.
"Ostovoimapariteetti (engl. Purchasing power parity, PPP) kertoo arvion vaihtokurssista, joka tarvitaan muuttamaan kahden maan valuuttakurssit ostovoimaltaan yhtäläisiksi. Ostovoimapariteettia tarvitaan erityisesti, kun halutaan verrata kahden maan elintasoja. Jos tietyn hyödykekorin hinta olisi esimerkiksi 25 puntaa tai 50 dollaria, olisi ostovoimapariteetti silloin 1 £ = 2 $. Ostovoimapariteetti ei yleensä ole sama kuin todellinen valuuttakurssi. Esimerkiksi suora bruttokansantuotteiden vertailu ei mittaa tarkasti kulutuksen määrää, koska hintatasoissa on suuria eroja. ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Ostovoimapariteetti -
.

"Se on tapahtunut: Kiinasta tuli maailman suurin talous
Talouselämä
4.12.2014 22:02
päivitetty 27.8.2015 03:56 ... "

~ http://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut...! -

...
Eipä tuohon jäänyt epäilyille kahta sanaa ;)
.

Tomi Vaalisto

Ei todellakaan, kaikkien tilastojen mukaan Yhdysvaltojen BKT on suurin absoluuttisessa rahassa mitattuna:

1 United States 18,569,100
— European Union[n 1][23] 16,397,979
2 China[n 5] 11,199,145
3 Japan 4,939,383
4 Germany 3,466,756
5 United Kingdom 2,618,885

Numerot eivät valehtele - eipä tuohon jäänyt epäilyille yhtäkään sanaa ;)

Lähde, joka todentaa asian:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Jokainen joka tietää kansantalouden alkeet, tietää, etteivät 1385 miljoonaa kiinalaista osta ruokaansa ja tavaroitaan dollareilla - samoin 130 miljoonaa venäläistä ei saa palkkaansa US dollareissa - sinällään on kiintoisaa, että Suomen Pankin BOFIT ei julkaise Venäjän osalta palkkatilastoja ruplissa, vain US dollareissa ja euroissa!

...
Tuolla aiemmin on selostettu hyvin tarkasti missä mennään kun puhutaan vertailukelpoisesta kansantaloudesta, muu on turhaa vänkäämistä ja inttämistä.

...
IMF osannee laskea nämä kansantalouden vertailukelpoiset luvut - epäiletkö sitä?

IMF on Kansainvälinen valuuttarahasto ~ https://en.wikipedia.org/wiki/International_Moneta... -
.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #6

Saman valuutan käyttäminen on vertailussa tärkeää, sillä emmehän osaisi verrata noita lukuja jos ne olisivat kansallisissa valuutoissa. Siinä on tietysti sudenkuoppa: kun esimerkiksi Venäjän rupla heiluu ylös ja alas tiheällä syklillä niin pari kuukattua vanha tilasto ei välttämättä pidä paikkaansa.

Toisaalta Kiinan valuutta on vahva ja vakaa - lähes euron luokkaa. Ruplan merkitys ei ole kovin suuri, koska kansantaloutena Venäjä on Espanjan luokkaa ja pienempi kuin Pohjoismaat yhteensä.

Tästä asiasta olemme keskustelleet monesti eikä mitään epäselvää ole:

IMF:nkin mukaan absoluuttisessa valuutassa mitattuna Yhdysvaltojen BKT on suurin, EU on seuraava ja sitten tulee Kiina.
Ostovoimakorjattuna kaikkien kiinalaisten BKT on suurempi kuin kaikkien yhdysvaltalaisten ja EUN jäsenmaiden ostovoimakorjattu BKT - tässä Kiina on siis ykkänen kokonaispolulaationa sen suuruuden vuoksi ja EUkin ohittaa yhdysvaltalaiset.

"Per lärvi" vertailussa kiinalaiset ovat parempaa keskikastia, mikä on tietysti hieno asia. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

Jos taas tarkastellaan BKT:tä henkeä kohden suurin BKT löytyy Quatarista. Mielenkiintoista on, että Kiinan kuuluvan Macaon ostovoimakorjattu BKT / henk on viiden korkeimman joukossa eikä Hong Kongaan kauaksi jää.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Ostetaanko me ruokamme US dollareissa? Kiinassa suurin osa kansasta ei edes tiedä mikä on USD!

Oleellista on ymmärtää vertailukelpoisuus.

IMF laskee oikein nämä verrannot - lienet eri mieltä kuin IMF?

IMF ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainv%C3%A4linen_... -
suomeksi seloste mikä on IMF - Kansainvälinen valuuttarahasto.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #9

Tarkoittanet verrannolla IMF:n listausta.
Ruokaa ostamme tietysti euroilla, mutta kun listassa vertaillaan eri maiden BKT:tä niin luvut ovat muutettu vaihtokurssilla samaksi valuutaksi, joka tässä tapauksessa on Yhdysvaltain dollari.

IMF laskee hieman eri tavalla kuin Maailmanpankki tai vaikkapa YK, mutta nuo tiedot löytyvät kunkin organisaation webbisivuilta
Tässä on Maailmanpakin listaus: http://databank.worldbank.org/data/download/GDP.pdf

Jos kuitenkin pysytään IMF:ssä niin maakohtaiset tiedot löytyvät täältä: http://www.imf.org/external/country/index.htm#C

Kyllä IMF on luoettava ja IMFn lukuja olen ketjussa esittänyt kuten Yhdysvaltojen BKT:tä, joka oli viime vuonna 18,569,100 M USD, EU 16,408,364 M USD ja Kiina 11,218,281 M USD. Englanniksi tämä on Nominal GDP.Lähteen mukaan siis suurin BKT on absoluuttisesti mitattuna Yhdysvalloilla, EU kiilaa kakkoseksi ja Kiina on kolmas.

Ostovoimamanipuloitu on enganniksi gross domestic product based on purchasing power parity eli GDP (PPP). Kiinalaisen GDP (PPP) henkeä kohti on 15,399 USD ja yhdysvaltalaisen lähes nelinkertainen 57,436 USD. Nämä kun kertoo väkiluvulla niin kiinalaisten yhteenlaskettu ostovoimakorjattu BKT on suurempi kuin yhdysvaltalaisten. Niinpä IMFn ostovoimamanipulaatiolla suurin BKT yhteensä on kiinalaisilla, sitten EUlla ja kolmantena on yhdysvaltalaiset - luvut löytyvät linkistä ja tästän ketjussa löytyy uutisointiakin: Kiina on suurin....ostovoimakorjattuna eli manipuloituna.

Voidaan myös verrata BKT:tä / henkilö sekä absoluuttisena rahana että ostovoimamanipuloituna. Nekin tiedot läytyvät maakohtaisesta raportissa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #11

Ei kannata jänkätä ja inttää - IMF on tehnyt omat verrantonsa jo 2014 vuodelta ja ero sen kuin kasvaa - Kiinan vauhti on omaa luokkaansa.

Toki saa olla eri mieltä kuin IMF. Asiantuntijat ymmärtävät pariteettikorjauksen olevan paras keino tehdä verrantoja, mistä tässä on kysymys.

Maailman suurin talous on myös monin muin osin suurin - raaka-aineiden käytössä, työtuntien määrissä - tuotannon suuruudessa, jopa betonin käytössä - ainoa asia jossa Kiina jää USA' sta jälkeen on useimmat päästöt per capita.

Vientimana Kiina on maailman suurin ja autojen valmistajana - tekee maailman nopeimmat tietokoneet jne ... luetteloa on helppo jatkaa.

...
" ... In 2016, China was the world's largest economy for the second year in a row. It produced $21.3 trillion in economic output. The European Union was in second place, generating $19.2 trillion. Together, China and the EU generate 33.9 percent of the world's economic output of $119.4 trillion. ... "

~ https://www.thebalance.com/world-s-largest-economy... -
.

Ilkka Luoma

[2009]

" ... [ ... vesi on loppumassa useilta alueilta maailmassa. Ruokaa tehdään hehtaarilta enemmän kuin koskaan. Liikenne vaatii energiaa koko ajan lisää - pellot ja sademetsätkin valjastetaan ruotuun. USA - kasvun indikaattori ja ympäristöimuri käytti kasvuunsa yli puolet koko maapallon energiasta viimeisen 100 vuoden aikana. Länsimaalainen suuntaava markkinatalous suolsi 70% koko maapallon kaikista päästöistä vaivoiksemme jo 1900-luvulla ... ]
.
Kiina on otsikoissa yleensä negatiivisena ilmiönä. Kiina vie työpaikat. Kiina teloittaa ihmisiä. Kiina imuroi maailman raaka-ainevarat. Kiina päästää jätöksensä meidän kaikkien vaivoiksi. Miksi me haluamme unohtaa omamme ristiretkistä lähteneenä rosvouksena, murhina ja ahneutena - ristin ja miekan suojelemina ?

Miksi me haluamme unohtaa ne lähtökohdat, jotka aikaansaivat nykyisen elintasokulttuurimme? Länsidemokraatti näkee kaikessa ulkopuolisessa pahan, mutta malkaa omassa silmässä ei näy - sen viedessä koko kyvyn näköala-ajatteluun.
.
Kiinassa on meneillään länsimaalaisille tuttu markkinaryntäys. Kaikki mitataan kasvuna ja suureina, jotka kertovat koko ajan uusista maailmanennätyksistä. Onko tämä tuttua? - kyllä se vaan on. Me elimme koko 1900-luvun kiihtyvässä markkinapyörässä tuoden pilkkahinnalla raaka-aineet jalostettaviksi maihimme, jolloin korjasimme sen sadon, josta syntyivät maailman lihavimmat ihmiset.

Me hamusimme kaiken senkin, joka olisi kuulunut tasaisen käyrän mukaan toisille - me veimme tikkarit, leivän ja jalosteet raaka-aineiden lähtömaiden kansalaisten suista.
.
Kiina aloitti presidentti Deng Xiaoping´in aikana talouskauden, jota ei olla koskaan aikaisemmin koettu - ja vauhti kiihtyy. On laskettu, että jos energia, raaka-aineet ja ympäristö riittävät ja kestävät; ajaa Kiina ohi kulutusyhteiskunnan nykyisen julki-ikoni USA:n ohi kansantalouden koossa mitattuna vuonna 2030. Mutta mitä tapahtuu tätä ennen? ... "

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22691-k... - alta.
.

Ilkka Luoma

[2012]

" ... Kiina valmistautuu olemaan maailman suurin kansantalous
ja tulee myös massiivisesti lisäämään asevoimiensa voimaa ja ulottuvuutta – aina avaruuteen saakka. Ohjelma pitää sisällään myös historian suurimmat asejärjestelmäkaupat Venäjän kanssa – näin Putin saa Siperia-ohjelmallensa maailman suurimman rahoittajan.

*]
Kiinan Kansankongressi kokoontuu vain kerran vuodessa – noin pariksi viikoksi kerrallansa. Kongressissa on edustajia suhteutettuna koko Kiinan alueelta – noin 3700 edustajaa, jos projisoimme heidän ”eduskunnan” omaamme, pitäisi meillä olla kansanedustuslaitoksessamme  noin 15 edustajaa – olisipa ainakin tehokasta ja vaikutusvaltaista toimintaa.
...

Mutta miten me näimme Kiinan kehityksen pari vuotta sitten – miten se mahdollisesti linjaa Kiinan uutta näkökulmaa yhtenä maailman suurista talousvetureista – sekä mallinnäyttäjänä kuinka suurella riskillä tartuttiin massiiviseen väestönlisäykseen [2011]:

---   http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/2976684/kiina-hammastyttaa-yha-enemman/   ---

(Mediassa ja asiantuntijapiireissä asetetaan maailmanlaajuisen talouskriisin ovelle kiinalaiset vartijat - pelastaako Kiinan antama lainoitus eurokriisi-Italian ja -Espanjan?)

[ ... rakennuksilta kuuluu jatkuva kilkatus ja kalkatus - maalta tulleet rakennusmiehet tekevät kolmivuoroa maailman suurimmilla asuntorakentamisen markkinoilla Kiinan paisuvissa jättiläiskaupungeissa. Grynderit käärivät sievoisia voittoja, kuten meillä lännessäkin ovat tehneet, nostaen, kuten Suomessakin uusien asuntojen hinnat monien tavallisten tavoittamattomiin ... ] ... "

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2012/10/kiinalainen-... - alta.
.

Ilkka Luoma

.
|6 US liittovaltion de facto selvitystila ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/10/de-facto-usa... -

...
Amerikkalainen globalisaatio – ennen Trumpia

USA meni Kiinaan lähinnä kolmen syyn vuoksi: 1) halpa työvoima, 2) massiiviset kotimarkkinat ja alussaan 3) olemattomat ympäristölait. Näiden syiden vuoksi Suomikin kotiuttaa suuria voittoja Kiinasta ja samalla siirtämällä ympäristökuormaa kiinalaisten ”taskuihin”.

Kiinalaiset tuotteet synnyttävät lisäksi vientimaissaan paljon työtä – maahantuonti, tukku- ja vähittäisportaaseen. On myös huomattavaa, että esimerkiksi Suomen valtio saa enemmän arvonlisäveroa kiinalaisesta T-paidasta kuin valmistava tehdas koko paidasta!

Näillä operaatioilla Yhdysvallat osallistui vapaaehtoisesti voittopyyteellä Kiina kehitysmaaohjelman rahoitukseen, molemmat hyötyivät. Tosin vapaan liikkuvuuden myötä meni työpaikkoja, kuten Suomestakin, mutta vastineeksi kansalaiset saivat ja saavat huomattavasti edullisemmin kulutettavaa – puhutaan kiinalaisesta tavara-aallosta, jota ryydittää maailman suurin verkkokauppa, kiinalainen Alibaba.

Entä millainen on globalisaation tavoite maailmalla?

Se lienee varmaa, että kaikki huutavat kasvua, ymmärtämättä, että rajallisesta et voi kiskoa nyhtötaloutena loputtomiin. Kasvuhoenta kaikuu kaikkialta. Ympäristö loppuu ympäriltä aiemmin kuin herää ajatus kestävyydestä, mistä elämme – me kaikki.

Olemme biosfäärillinen vesi-hiilielämä, joka määrittyi niukkuuteen kilpailunsa myötä. Globalisaatio kiihdyttää kulutusta, kotimme ovat jo nyt täynnä kiinalaista tavaraa – niin paljon, että vuokraamme ulkoisia pienvarastoja ylijäämätavaroille – koska kotiin ei enää mahdu enempää!
Niinpä minimalismi – globalisaation kauhu nostaa päätään. Trump miljardöörinä tietää mitä on kuluttaminen, hän ajaa kuluttamisen mantraa nyt kaikille. Kaunista, eikö, mutta tuhoaako se elinympäristömme – vaikka puhutaan puhtaasta hiilestä!

Meneillään on selviytymistaistelu – ei vain mediaa vastaan

Nyt globalisaatio ja reviiripuolustus ottavat yhteen. Trump näyttää valinneen linjansa. Mitä sanovat maailman suurin liukuhihna ja tuotantokoneisto Kiina (presidentti Xi Xiping) ja mitä sanoo maailman suurin raaka-aine- ja energia-aitta Venäjä (presidentti Vladimir Putin)?

.

Ilkka Luoma

Suuruusinttämisten jälkeen jatketaan Kiinan pohdiskelua ja sen nousua maailman suurimmaksi ja ajatuksellisia kytköksiä topicin Peloponnesolaissotiin/ -sotaan ---
.
|9 Maailman suurin talous ~ http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/2014-... -
.

...
[2013]
"Mediakin on oivaltanut, että kiinalaisten toimenpiteet koskettavat jo koko maailmaa 1] – vielä 10 vuotta sitten aihealue ei kiinnostanut kuin ihmisoikeustökkimisenä – olemmehan mallimaan ja besserwisserismin maineessa, ovatko muuten omat asiamme kaikin puolin kunnossa? 2]

Kiinan monimutkainen puoluekoneisto uusi ylimmän johtonsa. Muuttuuko mitkään? Eipä juuri meidän sumeiden länsilasien läpi katsottuna. Me jäämme ainoastaan murehtimaan Kiinan bruttokansantuotteen alentumista, koska se vaikuttaa meihin – onhan Kiina suuri korkeateknologian ja raaka-aineiden maahantuoja – läntisistä maista, ainakin vielä.

Kiinassa on kehityssuunnitelmat aina 2100 -luvulle saakka. Painopisteet ovat – ei niinkään, kasvupainotteiset, vaan ympäristö- ja kansanolotilapainotteiset. Tuloerot runnotaan pienemmiksi jo seuraavan viiden vuoden aikana. Samalla Kiinan keskushallinto valmistautuu ottamaan ”erityiskohteluun” monia maakuntia, koska siellä muhii valtava pankki- ja velkakriisi!

Kiinan etu meihin nähden on voimakas jopa itsevaltainen keskushallinto, joka kylläkin nauttii kansansuosiota – sehän on se henkireikä jonne valitetaan, kun aluehallinto kohtelee kaltoin esimerkiksi maa-aluepakkolunastuksissa. Kiinassa vain yhteiskunta voi omistaa maata 3] – ja sen ympärillä pyörii suuri vuokraoikeusliiketoiminta, tulonlähteenä maakunnille ja kunnille.

Meillä on Kiinan kansantalouden ymmärtämisen ongelma – he eivät toimi kuten me. Kiinalaiset toimivat täysin omien kaavojensa mukaan. Ainoa asia, mikä heillä on yhteistä meihin, on sisäpiiri- ja perhe-/sukujamelaatiot – Kiinassakin henkilöverkostot merkitsevät, kuten meillä piskuisessa Suomessa.

...

[Vastine Wordpress artikkeliin* ]

”Ylitettäessä tuntemattomia jokia, on varpailla tunnusteltava jokaista pohjan kiveä” 

-Deng Xiaoping´in kerrotaan näin kannustaneen maamiehiään etenemään valitulla linjalla ... "

.
maanantaina, huhtikuuta 22, 2013
Nyt Kiina kiinnostaa!
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/04/nyt-kiina-ki... -
.

Ilkka Luoma

Ostovoimakorjatulla tarkastelulla Kiina siirtyi maailman suurimmaksi taloudeksi IMF' n mukaan jo vuonna 2014. Itse Kiina ei pidä sijoitustaan relevanttina, eikä tee numeroa aiheesta.

...
UPI
~ http://www.fiia.fi/fi/publication/701/china_as_a_l... -

Tiivistelmä

"Tämä Working Paper tarkastelee Kiinan kykyä ja halua ottaa johtava rooli globaalin talouden hallinnassa. Voisiko Kiina toimia samanlaisena johtavana talousmahtina lähitulevaisuudessa kuin Yhdysvallat ja Britannia aiemmin? Erityisesti pohditaan, onko Kiinalla kykyä ja halua ottaa vastuuta viidestä vakauttavasta toiminnosta, jotka Charles Kindleberger on määritellyt johtaville talousmahdeille. Paperissa arvioidaan kaikki viisi kriteeriä taloudellisen datan ja kiinalaisen talouspoliittisen keskustelun pohjalta. Erityinen painotus on Kiinan sisäisillä poliittisilla rajoitteilla. Tarkastelu osoittaa, että Kiinan kyky toimia johtavana talousmahtina on suurin pitkän aikavälin lainoittajana ja tuontimarkkinana ja pienin viimekätisen valuuttalikviditeetin tarjoajana. Kiinan halu lisätä tuontia muista maista kriisiolosuhteissa on sen sijaan epävarmempi. ... "
.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset