Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kiina nousi suurimmaksi – mutta ei maailmanpoliisiksi! *

  • Kiinan huippumoderni ohjushävittäjä käväisi Helsingin Katajanokalla elokuussa 2017 - copyright IL 17
    Kiinan huippumoderni ohjushävittäjä käväisi Helsingin Katajanokalla elokuussa 2017 - copyright IL 17

Tunnetusti Kiina ohitti kansantaloudessa Yhdysvallat jo vuoden 2014 aikana - sen talous kasvoi suuremmaksi - ostovoimakorjattuna. Kiina tuli sotalaivoineen myös Itämerelle kesällä 2017 - harjoitellakseen Venäjän laivaston kanssa ja osallistuakseen Pietarin laivastoparaatiin - näin kaksi suurvaltaa pelaavat ainakin osin jo samaan maaliin --- 

 

Nyt Helsingin Sanomat älykkäästi lainaa vanhaa tunnettua kreikkalaista aikalaiskirjoittajaa Thukydides' tä, jossa kuvataan ateenalaisten ja spartalaisten sotaa, joka oli dramaattinen romahdus koko alueelle. Kyseessä oli Peloponnesolaissota.

 

Otsikko Helsingin Sanomista

"Nykyajan suurin uhkakuva kumpuaa antiikin Kreikasta – Ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?" 

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005332433.html

 

Ote HS tekstistä

”Varsinaisena syynä, joka tosin on vain hyvin harvoin mainittu, on nähdäkseni ollut Ateenan suuruuden kasvu; se pelotti spartalaisia ja pakotti heidät sotaan.”

 

...

Kirjoitus tasan 10 vuoden takaa ---

" ... Maapallon maailmantehdas Kiina on imenyt investointeja kiihtyvästi yli 20 vuotta

 

Kiina on työllistänyt yli 150 miljoonaa maaseudun miestä ja naista, tehden osasta heistä keskiluokkaisia kaupunkeihin. Kiina on myös kasvattanut uuden superrikkaiden luokan, jotka tekevät businesta yhdellä maailman suurimmista sisämarkkinoista. Molemmista ryhmistä on kasvanut myös sijoittajia - mutta pörssipeli on heille kuitenkin vielä tuntemattomampaa kuin vedonlyönti- ja muut uhkapelit, joihin kiinalaiset ovat hullaantuneita.

 

Läntinen maailma koki muinoin USA:sta 1930-luvulla alkaneen pörssi- ja talouslaman, 

… joka syöksi silloisen "vapaan maailman" jyrkänteelle vailla vertaa (tosin silloinen Kiina ei niistä värinöistä juuri hytkynyt - oli likimain suljettu systeemi). Suomi koki hyytelöteorian väristyksen - kuin perhosen siiven iskun aloittamana rajuilmana noin 1990 ja uudelleen pienoiskoossa 2000. Kaikissa kolmessa tapauksessa kyseessä oli liikkeelle lähtenyt sopuliefekti ilman tämän projisoitua ennustetta ja ennalta sijoitettua parametria pelkokertoimesta ( HS/2.s - Kolumni - Antti Blåfield/ 19.8).

 

Ihminen innostuu helpon kikkailurahan ilmaantuessa horisonttiin 

Tällöin alkaa kiire: sijoita, osta, myy - lisää ja lisää, horisontti karkaa. On alkanut peli, on oikeastaan alkanut ahneuden uhkapeli. Valtamerellä olemme huomanneet, että horisonttia emme saavuta ikinä. Kosmologiassa tunnemme ilmiön nimeltä tapahtumahorisontti. Musta aukko on kaiken kaivo tapahtumahorisontissa; sinne imeytyy materia ja energia - sinne imeytyy myös toive loputtomasta voitosta ja kasvusta.

 

Pörssimaailman tapahtumahorisontti on lama, 

… jolloin kaikki se tavoiteltava "uppoaa" tapahtumahorisontin taakse, ilman paluuta - olemme saaneet tällöin seuraksemme tappion, feedback ´in - takapotkun tytinästä, joka kohtasi mahdottomuutensa. Pelasimme pelin liian pitkälle, niukkuudesta ei riitä kaikille ja kaikki eivät voi olla rikkaita tai tulla rikkaiksi. 

 

Joku häviää aina, ja yleensä se on tavallinen kansa 

Hamuaminen on kuin elämän peli, koetamme saada enemmän, helpommin ja mukavammin. Juuri nyt tämä hamuamisen peli koskee suurempaa määrää ihmisiä, markkinakuluttajia, kuin koskaan aiemmin. Olikin kaukonäköistä ottaa valtion budjettikäsittelyssä yksi kokonainen päivä yleisen taloustilanteen pohtimiseen!

 

...

Kiinassa länsimallinen pörssipeli on uutta miltei kaikille 

Kiinalaiset ovat pelikansaa, ja ottavat sen tosissaan. On erittäin todennäköistä, että kokeileva ihminen "uppoaa" alatoopin eli tytinän pauloihin; kun rikkaus kasvaa, niin kaikki haluavat päästä siitä osalliseksi. Kiinassa tullee käymään samoin kuin meilläkin. Liika innostus tarttuu ja kaikki kynnelle kykenevät pyrkivät mukaan. Summat kasvavat kasvamistaan.

 

Aina jostain ilmaantuu se yhtälön kummallinen parametri, joka pysäyttää systeemin 

Pörssikurssit pysähtyvät nousustaan aina - loputonta kasvua ei ole olemassakaan. Lisämausteena tässä tämän päivän kasvupelissä on ympäri maailman ulottuva reaaliaikaisuus kuin myös globalisaatio, joka yhdistää pelon ja rahan kanavat. Pelko ja epävarmuus ovat tekijöitä, joita ei voi pukea yhtälöihin. Pelko on tarttuva tauti, jonka leviäminen on kaoottista ja myös eksponentiaalista. ... "

 

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/08/mit-yhteist-on-prssikursseilla-ja.html - alta.

.

Täältä näemme erimaisesti miten Kiina kasvoi ja kasvaa - vuodesta 2007 - nykypäivään ~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-tilastot/ -

 

Yksi tilastorivi - Kiinan valuuttavaranto vuoden lopussa, vuodesta 2007 - vuosittain:

Valuuttavaranto, mrd. USD (jakson lopussa)

1 528

1 946

2 399

2 847

3 181

3 312

3 821

3 843

3 330

3 011

3 057 - viimeisin arvo 6/2017

...

 

Teksti jatkuu myöhemmin osiolla II ---

*

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

 

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US T VU T BL BL FB FB BLOG 149313

 

DOC China_US_20082017.doc – OpenOffice Writer

PVM 20082017

 

611 - 4971

 

 

[ORIG 21082007]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Ilkka Luoma

Osio II

lauantaina, helmikuuta 09, 2013
Kiinalainen mobilisaatio ulottuu yli maapallon

" ... HS Kuukausiliite 2/2013 - Ilkka Malmberg kirjoitti hyvin myönteisen ja asiapitoisen kirjoituksen kiinalaisuudesta Suomessa ja niistä mahdollisuuksista, mitä tämän maailman kasvavin markkinavoima voisi meille antaa – niin ihmisinä kuin sijoittajina. Vihdoin Helsingin Sanomat osasi avata silmänsä ja nähdä metsää puilta. Maailma on muuttunut, vielä vuosituhannen vaihteessa juuri kukaan ei uskonut mitä Kiinassa tapahtuu ja mitä siellä oli jo tapahtunut. Pioneerit tiesivät ja Nokia sekä eräät muut – nyt menestyvät, kuten esimerkiksi Kone Oyj.

Yllättävää osaamista löytyy Suomesta!

Suomessa on merkittävä Kiinan kansantalouden tutkimustoiminta –arvovaltainen BOFIT 3], Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos, jota johti pitkään Kiinan suurlähetystössä korkealle arvostettu tohtori Pekka Sutela – usein kiinalaiset diplomaatit kehottivat kysymään Pekalta kuinka heillä menee, kun udeltiin Kiinan jättiläismäistä kehitystä.
...
3] ”Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos” - http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/kiina_en... -

Mobilisaatio jatkuu kiivaana – on kiire jonnekin

Kiina ohittaa taloudessa USA 4] noin 10-15 vuoden kuluttua, ellei USA luhistu tätä ennen omaan velkataakkaansa – dollareitakaan ei voida painaa katteetta ja Kiina ei saata kohta lainoittaa USA liittovaltiota. Kiinassa muhii maailman taloushistorian suurin alueellinen pankkikriisi, tosin Kiinan kriisissä on eräs hyvä puoli – Kiina ei ole velkaa ulkomaille, muut ovat velkaa heille.

Kiinalla on maailmanvaluutaksi kohoava oma raha, yuan 5], joka tulee nousemaan US dollarin ja EU-euron rinnalle – määritellen ehkä jopa näiden vaihtoarvoa omaansa. On tunnettua, että yuan – renminbi on vahvasti aliarvostettu ja näin se on turvallinen valuutta vaikkapa talletuksina.
...
4] ”Kun Obama ja Hu kättelivät” - http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58872-k... -
5] ”Maailmanvaluutta yuan” - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/korvaammeko-... -
5] ”Mr € Ms Juanin kukkarolla” - http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/86688-p... -

Kiinalaista sosiaalisuutta ja perheyhteyttä

Kiinalaiset osaavat huolehtia vanhuksensa – sillä lapsien vuosituhantinen velvollisuus on hoitaa ikääntyvät vanhempansa ja isovanhempansa, tästä muodostuu mielenkiintoinen yhdistelmä – vanhukset ovat myös arvostettu lapsien ja nuorien kouluttajia ja ymmärtäjiä 6], vaikka Kiina rypee ja tulee rypemään itse aiheuttamassaan yhden lapsen politiikan ongelmaviidakossa.

Miljoonia kiinalaisia nuoria miehiä tulee jäämään ilman omaa vaimoa, ellei sitten Venäjältä löydetä uutta muuttoaaltoa. Meillekin nuo ahkerat kiinalaiset käyvät erinomaisesti – piristämään degeneroituvaa geenistöämme.
...
6] ”Kiinan (Anhui) naistenfederaation presidentti vieraili Suomessa – ensimmäinen naisten- ja lastenoikeuksien aihealuetta käsittelevä virallinen vierailu läntiseen markkinatalousmaahan” - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2011/11/ihmisoikeude... -

Kiina ja kiinalainen osaa mobilisoitua

Kiinassa on meneillään maan koon ja väkiluvun vuoksi useita maailman suurimpia projekteja – ehkä kuuluisa patovoimalaitostyömaa ”kolmesta rotkosta” kelpaa hyväksi esimerkiksi. Kiina tarvitsee myös massiivisen määrän suihkumatkustajakoneita (8000) sekä valtamerilaivoja (1500) omaan matkustaja- ja tavaraliikenteeseensä – ympäri maailmaa.

Suomen telakkateollisuuden pelastus voisi juuri löytyä Kiinasta, kuten Kiina pelasti laskussa olleen Finnairin tuottoisilla Kiinan lentoreiteillään – entä kun Air China laskeutuu Helsinkiin tai ostaa Finnairin? ... "

Jatkuu

Ilkka Luoma

[2009]

" ... [ ... vesi on loppumassa useilta alueilta maailmassa. Ruokaa tehdään hehtaarilta enemmän kuin koskaan. Liikenne vaatii energiaa koko ajan lisää - pellot ja sademetsätkin valjastetaan ruotuun. USA - kasvun indikaattori ja ympäristöimuri käytti kasvuunsa yli puolet koko maapallon energiasta viimeisen 100 vuoden aikana. Länsimaalainen suuntaava markkinatalous suolsi 70% koko maapallon kaikista päästöistä vaivoiksemme jo 1900-luvulla ... ]
.
Kiina on otsikoissa yleensä negatiivisena ilmiönä. Kiina vie työpaikat. Kiina teloittaa ihmisiä. Kiina imuroi maailman raaka-ainevarat. Kiina päästää jätöksensä meidän kaikkien vaivoiksi. Miksi me haluamme unohtaa omamme ristiretkistä lähteneenä rosvouksena, murhina ja ahneutena - ristin ja miekan suojelemina ?

Miksi me haluamme unohtaa ne lähtökohdat, jotka aikaansaivat nykyisen elintasokulttuurimme? Länsidemokraatti näkee kaikessa ulkopuolisessa pahan, mutta malkaa omassa silmässä ei näy - sen viedessä koko kyvyn näköala-ajatteluun.
.
Kiinassa on meneillään länsimaalaisille tuttu markkinaryntäys. Kaikki mitataan kasvuna ja suureina, jotka kertovat koko ajan uusista maailmanennätyksistä. Onko tämä tuttua? - kyllä se vaan on. Me elimme koko 1900-luvun kiihtyvässä markkinapyörässä tuoden pilkkahinnalla raaka-aineet jalostettaviksi maihimme, jolloin korjasimme sen sadon, josta syntyivät maailman lihavimmat ihmiset.

Me hamusimme kaiken senkin, joka olisi kuulunut tasaisen käyrän mukaan toisille - me veimme tikkarit, leivän ja jalosteet raaka-aineiden lähtömaiden kansalaisten suista.
.
Kiina aloitti presidentti Deng Xiaoping´in aikana talouskauden, jota ei olla koskaan aikaisemmin koettu - ja vauhti kiihtyy. On laskettu, että jos energia, raaka-aineet ja ympäristö riittävät ja kestävät; ajaa Kiina ohi kulutusyhteiskunnan nykyisen julki-ikoni USA:n ohi kansantalouden koossa mitattuna vuonna 2030. Mutta mitä tapahtuu tätä ennen? ... "

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22691-k... - alta.
.

Ilkka Luoma

[2012]

" ... Kiina valmistautuu olemaan maailman suurin kansantalous
ja tulee myös massiivisesti lisäämään asevoimiensa voimaa ja ulottuvuutta – aina avaruuteen saakka. Ohjelma pitää sisällään myös historian suurimmat asejärjestelmäkaupat Venäjän kanssa – näin Putin saa Siperia-ohjelmallensa maailman suurimman rahoittajan.

*]
Kiinan Kansankongressi kokoontuu vain kerran vuodessa – noin pariksi viikoksi kerrallansa. Kongressissa on edustajia suhteutettuna koko Kiinan alueelta – noin 3700 edustajaa, jos projisoimme heidän ”eduskunnan” omaamme, pitäisi meillä olla kansanedustuslaitoksessamme  noin 15 edustajaa – olisipa ainakin tehokasta ja vaikutusvaltaista toimintaa.
...

Mutta miten me näimme Kiinan kehityksen pari vuotta sitten – miten se mahdollisesti linjaa Kiinan uutta näkökulmaa yhtenä maailman suurista talousvetureista – sekä mallinnäyttäjänä kuinka suurella riskillä tartuttiin massiiviseen väestönlisäykseen [2011]:

---   http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/2976684/kiina-hammastyttaa-yha-enemman/   ---

(Mediassa ja asiantuntijapiireissä asetetaan maailmanlaajuisen talouskriisin ovelle kiinalaiset vartijat - pelastaako Kiinan antama lainoitus eurokriisi-Italian ja -Espanjan?)

[ ... rakennuksilta kuuluu jatkuva kilkatus ja kalkatus - maalta tulleet rakennusmiehet tekevät kolmivuoroa maailman suurimmilla asuntorakentamisen markkinoilla Kiinan paisuvissa jättiläiskaupungeissa. Grynderit käärivät sievoisia voittoja, kuten meillä lännessäkin ovat tehneet, nostaen, kuten Suomessakin uusien asuntojen hinnat monien tavallisten tavoittamattomiin ... ] ... "

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2012/10/kiinalainen-... - alta.
.

Ilkka Luoma

.
|6 US liittovaltion de facto selvitystila ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/10/de-facto-usa... -

...
Amerikkalainen globalisaatio – ennen Trumpia

USA meni Kiinaan lähinnä kolmen syyn vuoksi: 1) halpa työvoima, 2) massiiviset kotimarkkinat ja alussaan 3) olemattomat ympäristölait. Näiden syiden vuoksi Suomikin kotiuttaa suuria voittoja Kiinasta ja samalla siirtämällä ympäristökuormaa kiinalaisten ”taskuihin”.

Kiinalaiset tuotteet synnyttävät lisäksi vientimaissaan paljon työtä – maahantuonti, tukku- ja vähittäisportaaseen. On myös huomattavaa, että esimerkiksi Suomen valtio saa enemmän arvonlisäveroa kiinalaisesta T-paidasta kuin valmistava tehdas koko paidasta!

Näillä operaatioilla Yhdysvallat osallistui vapaaehtoisesti voittopyyteellä Kiina kehitysmaaohjelman rahoitukseen, molemmat hyötyivät. Tosin vapaan liikkuvuuden myötä meni työpaikkoja, kuten Suomestakin, mutta vastineeksi kansalaiset saivat ja saavat huomattavasti edullisemmin kulutettavaa – puhutaan kiinalaisesta tavara-aallosta, jota ryydittää maailman suurin verkkokauppa, kiinalainen Alibaba.

Entä millainen on globalisaation tavoite maailmalla?

Se lienee varmaa, että kaikki huutavat kasvua, ymmärtämättä, että rajallisesta et voi kiskoa nyhtötaloutena loputtomiin. Kasvuhoenta kaikuu kaikkialta. Ympäristö loppuu ympäriltä aiemmin kuin herää ajatus kestävyydestä, mistä elämme – me kaikki.

Olemme biosfäärillinen vesi-hiilielämä, joka määrittyi niukkuuteen kilpailunsa myötä. Globalisaatio kiihdyttää kulutusta, kotimme ovat jo nyt täynnä kiinalaista tavaraa – niin paljon, että vuokraamme ulkoisia pienvarastoja ylijäämätavaroille – koska kotiin ei enää mahdu enempää!
Niinpä minimalismi – globalisaation kauhu nostaa päätään. Trump miljardöörinä tietää mitä on kuluttaminen, hän ajaa kuluttamisen mantraa nyt kaikille. Kaunista, eikö, mutta tuhoaako se elinympäristömme – vaikka puhutaan puhtaasta hiilestä!

Meneillään on selviytymistaistelu – ei vain mediaa vastaan

Nyt globalisaatio ja reviiripuolustus ottavat yhteen. Trump näyttää valinneen linjansa. Mitä sanovat maailman suurin liukuhihna ja tuotantokoneisto Kiina (presidentti Xi Xiping) ja mitä sanoo maailman suurin raaka-aine- ja energia-aitta Venäjä (presidentti Vladimir Putin)?

.

Ilkka Luoma

Suuruusinttämisten jälkeen jatketaan Kiinan pohdiskelua ja sen nousua maailman suurimmaksi ja ajatuksellisia kytköksiä topicin Peloponnesolaissotiin/ -sotaan ---
.
|9 Maailman suurin talous ~ http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/2014-... -
.

...
[2013]
"Mediakin on oivaltanut, että kiinalaisten toimenpiteet koskettavat jo koko maailmaa 1] – vielä 10 vuotta sitten aihealue ei kiinnostanut kuin ihmisoikeustökkimisenä – olemmehan mallimaan ja besserwisserismin maineessa, ovatko muuten omat asiamme kaikin puolin kunnossa? 2]

Kiinan monimutkainen puoluekoneisto uusi ylimmän johtonsa. Muuttuuko mitkään? Eipä juuri meidän sumeiden länsilasien läpi katsottuna. Me jäämme ainoastaan murehtimaan Kiinan bruttokansantuotteen alentumista, koska se vaikuttaa meihin – onhan Kiina suuri korkeateknologian ja raaka-aineiden maahantuoja – läntisistä maista, ainakin vielä.

Kiinassa on kehityssuunnitelmat aina 2100 -luvulle saakka. Painopisteet ovat – ei niinkään, kasvupainotteiset, vaan ympäristö- ja kansanolotilapainotteiset. Tuloerot runnotaan pienemmiksi jo seuraavan viiden vuoden aikana. Samalla Kiinan keskushallinto valmistautuu ottamaan ”erityiskohteluun” monia maakuntia, koska siellä muhii valtava pankki- ja velkakriisi!

Kiinan etu meihin nähden on voimakas jopa itsevaltainen keskushallinto, joka kylläkin nauttii kansansuosiota – sehän on se henkireikä jonne valitetaan, kun aluehallinto kohtelee kaltoin esimerkiksi maa-aluepakkolunastuksissa. Kiinassa vain yhteiskunta voi omistaa maata 3] – ja sen ympärillä pyörii suuri vuokraoikeusliiketoiminta, tulonlähteenä maakunnille ja kunnille.

Meillä on Kiinan kansantalouden ymmärtämisen ongelma – he eivät toimi kuten me. Kiinalaiset toimivat täysin omien kaavojensa mukaan. Ainoa asia, mikä heillä on yhteistä meihin, on sisäpiiri- ja perhe-/sukujamelaatiot – Kiinassakin henkilöverkostot merkitsevät, kuten meillä piskuisessa Suomessa.

...

[Vastine Wordpress artikkeliin* ]

”Ylitettäessä tuntemattomia jokia, on varpailla tunnusteltava jokaista pohjan kiveä” 

-Deng Xiaoping´in kerrotaan näin kannustaneen maamiehiään etenemään valitulla linjalla ... "

.
maanantaina, huhtikuuta 22, 2013
Nyt Kiina kiinnostaa!
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/04/nyt-kiina-ki... -
.

Ilkka Luoma

Ostovoimakorjatulla tarkastelulla Kiina siirtyi maailman suurimmaksi taloudeksi IMF' n mukaan jo vuonna 2014. Itse Kiina ei pidä sijoitustaan relevanttina, eikä tee numeroa aiheesta.

...
UPI
~ http://www.fiia.fi/fi/publication/701/china_as_a_l... -

Tiivistelmä

"Tämä Working Paper tarkastelee Kiinan kykyä ja halua ottaa johtava rooli globaalin talouden hallinnassa. Voisiko Kiina toimia samanlaisena johtavana talousmahtina lähitulevaisuudessa kuin Yhdysvallat ja Britannia aiemmin? Erityisesti pohditaan, onko Kiinalla kykyä ja halua ottaa vastuuta viidestä vakauttavasta toiminnosta, jotka Charles Kindleberger on määritellyt johtaville talousmahdeille. Paperissa arvioidaan kaikki viisi kriteeriä taloudellisen datan ja kiinalaisen talouspoliittisen keskustelun pohjalta. Erityinen painotus on Kiinan sisäisillä poliittisilla rajoitteilla. Tarkastelu osoittaa, että Kiinan kyky toimia johtavana talousmahtina on suurin pitkän aikavälin lainoittajana ja tuontimarkkinana ja pienin viimekätisen valuuttalikviditeetin tarjoajana. Kiinan halu lisätä tuontia muista maista kriisiolosuhteissa on sen sijaan epävarmempi. ... "
.

Toimituksen poiminnat