Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Suomi sai terrori-iskun – kuka ja ketkä kantavat vastuun?

 • Olisiko presidentti Niinistö voinut estää sotilaidemme lähettämisen Irakin Mosulin liepeille? -kuva otettu Iltalehdestä.
  Olisiko presidentti Niinistö voinut estää sotilaidemme lähettämisen Irakin Mosulin liepeille? -kuva otettu Iltalehdestä.
 • Tämä kuva ei kaipaa lisätekstiä - vain vastauksen! -kuva otettu Iltalehdestä
  Tämä kuva ei kaipaa lisätekstiä - vain vastauksen! -kuva otettu Iltalehdestä
 • Syvin osanottomme menehtyneiden omaisille ja paranemisen toivotukset haavoittuneille -kuva otettu Iltalehdestä
  Syvin osanottomme menehtyneiden omaisille ja paranemisen toivotukset haavoittuneille -kuva otettu Iltalehdestä

Turku pysäytti suomalaiset. Olisiko poliitikkojemme pitänyt pysähtyä miettimään mahdollisia - ja nyt jälki viisastellen miettimään tulevia - seurauksia mitä syntyy, kun lähetetään sotilaitamme Afganistaniin, Irakiin ja Afrikan Maliin. Ei mietitty ja nyt on esitettävä se surullinen kysymys: ”Kuka/ ketkä kantavat nyt vastuun tehdyistä sotilaittemme lähettämispäätöksestä?” 

 

Terrorismin tutkija Alan Salehzadeh kertoi Mtv' n haastattelussa seuraavaa:

” … Yksi tapa iskujen välttämiseksi olisikin hänen mukaansa pidättäytyä osallistumasta Lähi-idän konflikteihin. Samalla tulisi hänen mukaansa pyrkiä karkottamaan ääri-islamististen ryhmien jäsenet Euroopasta.

– Siihen asti, kun olemme mukana konflikteissa ja ääriryhmät asuvat keskuudessamme, valitettavasti tällaiset iskut jatkuvat niin Suomessa kuin muuallakin, hän toteaa.

… ” -Mtv

Linkki koko tekstiin ~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/konfliktitutkija-islamistit-yrittavat-kostaa-suomen-sekaantumisen-isisin-vastaiseen-taisteluun/6543476#gs.vNq8Y48 -

 

.

Kansalaiset kysyivät jo vuosia sitten suoraan poliitikoilta, mitä suomalaiset sotilaat tekevät meille kuulumattomissa tehtävissä ja siitä kuka/ ketkä kantavat vastuun/ -t lähettämispäätöksestä ---

 

” … (YLE Uutiset mobiiliversiona ~ http://yle.fi/uutiset/ruotsi_lahettamassa_sotilasjoukon_irakiin__suomi_mukaan/7731027  – kirjoittaa arvion suomalaisten osallistumisesta Ruotsin mukana sotilaskouluttajiksi Irakiin – opettamaan sotimista ISIS-joukkoja 1] vastaan)

Mikäli näin, tapahtuu tässä meille suomalaisille kohtalokas päätös, josta puolustusministeri Carl Haglund ja Alexander Stubb´in hallitus ei koskaan kykene kantamaan vastuuta mahdollisista seurauksista pahimmillaan, olisiko tämä niitä miltei ainoita kataiskuusilo-rääppeiden 2] päätöksiä, joka viedään loppuun saakka?! 

--- asetumme näin toimittaessa suoraan terroriuhan alle. Meidän on syytä pysytellä natottomuushengen 3] mukaisesti tässäkin tilanteessa puolueettomina. … ”

Linkki koko kansalaiskirjoitukseen ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/nykyhallituksemme-osapuoleksi-sotaan.html - [12012015]

 

Entä nyt, kun se odotettu on tapahtunut?

Tämä kansalaiskirjoitus lähetään joukolle poliitikkojamme, ja heiltä kysytään nyt vastuunkantoa ja vähintään selitettä, miksi suomalaiset sotilaat ovat muun muassa Afganistanissa puoliksi ulkoa johdetun sisällissodan osapuolena 1. – 

… siis kuka/ ketkä kantavat edes vähintään moraalista vastuuta Turun täysin viattomista menehtyneistä ja vaikeasti loukkaantuneista ja muiden henkisistä arvista – kun saimme jotain sellaista, mitä me suomalaiset emme olisi ansainneet … 

On huomattavaa … ettemme olleet löytöretkeilijöiden jälkeisiä kolonialisteja, emme siirtomaaimperialisteja, emme piirrelleet muiden valtioiden rajoja 2., … toimitimme vai tervaa muun muassa suurimmalle kolonialistille – Englannille. 

Meitä ei voi syyttää historiasta, kuten monia muita nykyisiä Naton jäsenvaltioita ja EU-maita, jotka nyhtivät alusmaitaan omaksi edukseen – juurikaan välittämättä itse siirtomaista, joita olivat muun muassa Afganistan, Irak, Libya, Mali – Marokko ja monet muut, joista nyt EU-Eurooppaan tulee hallitsemattomasti eri statuksilla varustettuja pakolaisia.

Nämä pakolaiset etsivät nyt parempaa elämään entisistä emomaista 3., jotka tänään ovat edelleen kriisipesäkkeissä – sotimassa. Päällimmäinen sotija on Yhdysvallat, maailmanpoliisi selitteellä 4. –

 

USA' n presidentti Donald Trump päätti jäädä taisteluvoimineen Afganistaniin, tämä saattaa tarkoittaa sitä, että Suomikin joutuu lähettämään lisää sotilaitaan tähän Nato-johteiseen Afganistanin sisällissotaan.

~ http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005337611.html -

 

Nyt saa ajatella!

Mitä poliitikkomme vastaavat – julkaisen loppuun nimilistan, joille tämä kirjoitus on lähetetty.

 

Tekstinumerot

 1. ~ https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/57658-tutkija-tata-suomi-ei-myonna-totuus-afganistanin-sodasta-pimitetty-tietoisesti -

 2. ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Sykes%E2%80%93Picot_Agreement - Sykes & Picot

 3. ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241515-tyo-rauhoittaa-nuoret-tarvitsevat-haasteita-ja-tarpeelliseksi-tuntua -

 4. ~ http://www.tiede.fi/keskustelu/55395/ketju/usa_lupa_tappaa_suvereeni_maailmanpoliisi?changed=1503481183 – USA, lupa tappaa – suvereeni maailmanpoliisi.

 

EKSTRA 01

” … Miksi lännenmies meni ja puuttui Lähi-idän ruutitynnyriin? * Vaikka kuulostaa julmalta, eikö olisi ollut kuitenkin parempi, jos muslimivaltiot olisivat itse ratkaisseet, kuten Egypti, omat asiansa. Ovatko kiinalaiset paljoa ottaneet kantaa näihin sekasorrossa olevien valtioiden asioihin? Eivät ole – toivat toki Libyasta omansa pois … ” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/11/syyrian-yksipuolinen-uutisointi-enta.html -

 

EKSTRA 02

” … (Lontoo sai osansa yksilöterrorismista |1 - Tasan vuosi sitten oli vuorossa Belgia ja EU:n pääkaupunki Bryssel. Miksi? Olisiko aika selvittää mitkä taustat vaikuttavat tähän täysin viattomia siviilejä “rankaisevaa” käytäntöä? Lähihistoria - kaukaisempi historia vai peräti eurooppalainen kolonialismi?)

[ ... kansalainen Erkki on jo pidempään ihmetellyt miksi meidän sotilaita on lähetetty merta edemmäksi kalaan - Afganistaniin, Irakiin ja Afrikan Maliin. Erkki ei ymmärrä miten se meitä koskee! ...

... kansalainen Liisa on huolissaan nuoristamme, jotka laitetaan - tosin vapaaehtoisena - sotatilanteisiin, esimerkiksi Afganistaniin, jossa suomalaisetkin ovat jo sodan osapuoli ~ http://yle.fi/ylex/uutiset/ex-rauhanturvaaja_suomi_on_sodan_osapuoli_afganistanissa/3-7576280

Liisa haluaisi turvata oman isänmaansa, kotosuomen ja ylläpitää hyviä naapuruussuhteita kaikkiin ilmansuuntiin ja erityisesti toiseen ydinasesuurvaltaan – Venäjään ... ] … ” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/03/yksiloterrorismi-leviaa-miksi-suomikin.html - [24032017]

 

.

Syvimmät valittelut ja suruun osanotto Turun terroristipuukotuksen uhreille.

 

PS

Jean Jacques Rousseau: ” … ihminen on luonnontilassa vaistomaisesti hyvä , mutta että yhteiskunta pilaisi hänet … ” - Rousseau asetti kyseenalaiseksi historiallisen kehityksen merkityksen, omaisuuden arvon ja uskonnon vaikutuksen. -Discours sur les arts et sciences – vuonna 1750.

PS2

Miksi suomalaisia sotilaita on Irakissa, Afganistanissa ja Afrikan Malissa? Olisiko presidentti Sauli Niinistö voinut estää noihin maihin sotilaiden lähettämisen? ~ http://www.iltalehti.fi/politiikka/201708222200342655_pi.shtml – Presidenttimme ennakoi terrorismin jo vuosia sitten (?) -Kreeta Karvala/Iltalehti.


   

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU T FB FB BL BL BLOG 149448

 

DOC vastuunkantajat_23082017.doc – OpenOffice Writer

PVM 23082017

 

686_6700

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Ilkka Luoma

Kuva 2:een liittyvä kirjoitus ---

" ... Israelilaisen tutkimuksen mukaan Isisin riveihin siirtyneitä ulkomaalaistaistelijoita on tullut muslimiväestöön suhteutettuna eniten Suomesta ... "

~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170823220034469... -
.

Tomi Vaalisto

Täsmennetäänpä

Afganistan ei ole ollut koskaan kenenkään siirtomaa ja ottomanien alueeseen kuuluntut Irak vain puolisen vuosikymmentä 1. maailmansodan aikana ja sen jälkeen. Libyalla on hieman samanlainen historia, ottomaaneilta se siirtyi italialaisten hallitsemaksi 1 MS aikana ja oli sitä 2 MS saakka.

Mali on listasta ainoa perinteinen siirtomaa.

Ilkka Luoma

Haetaan todellista tietoa, aloitetaan Afganistanista ---

" ... 1800-luvulla sodittiin kaksi afgaanisotaa, kun Iso-Britannia yritti valloittaa Afganistanin estääkseen Venäjää saamasta sitä. Afganistan joutui luovuttamaan määräysvallan ulkopolitiikasta Isolle-Britannialle, ... "

...

Libya

" ... Libya ottomaaneilta Italialle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Libya päätyi Italian valtaan Italian 3. lokakuuta 1911 aloittaman Tripolitanian sodan tuloksena.[10] Libyan naapurimaista Tunisia oli jo ajautunut Ranskan protektoraatiksi, ja italialaiset pelkäsivät Saksan pureutuvan Tripolitaniaan ennen heitä.
Toisen maailmansodan aikana Libyassa käytiin vuosina 1941-1943 jatkuvia taisteluja. Britit valtasivat Libyan Egyptiin pyrkineiltä italialaisilta ja heitä tukemaan tulleilta saksalaisilta joukoilta.[11] Sodan jälkeen maa jäi Yhdistyneiden kansakuntien valvontaan, mutta maassa oli edelleen myös paljon italialaisia.[12] ... "

.

Tomi Vaalisto

Toki näin Afganistanin osalta, mutta siirtomaa se ei silti ole ollut vaikka se englantilaisten miehittämänä olikin osittain. Siirtomaa on eri asia kuin miehitetty maa eikä ne ole synonyymejä. Ei Suomikaan ollut siirtomaa venäläismiehityksen aikana 1809 - 1917.

Suurimmassa osassa Pohjois- ja Etelä-Amerikkaa siirtomaavalta päättyi jo 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alussa. Uusi merkittävä siirtomaiden lisäys, kolonisaatio, tapahtui 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa, kun Afrikassa siirtomaavallan ulkopuolelle jäivät vain Etiopia sekä Liberia, joka perustettiin 1800-luvulla vapaaksi valtioksi Amerikasta Afrikkaan palaaville entisille orjille. Aasiassa Turkki hallitsi ensimmäiseen maailmansotaan saakka suurinta osaa Lähi-idästä, mutta muualla Aasiassakin edes muodollisesti itsenäisinä pysyivät vain Siam eli Thaimaa, Kiina ja Japani sekä lisäksi eräät vuoristoiset tai muuten hyvin eristyneet maat kuten Jemen, Persia, Afganistan ja Nepal.

Tässä on luettelo siirtomasta, johon Afganistan ei kuulu.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_siirtomaista

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #6

Afganistan on ollut amerikkalaisten ja jopa suomalaisten sotilaiden miehittämä 17 vuotta ja edelleen.
Aikaisemmin miehittäjinä olivat neuvostosotilaat mutta neuvostoliitto joutui köyhänä lopettamaan.
USA on rikas jatkamaan miehitystä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Suomalaisten rooli – kysymme ensin miksi olemme Afganistanissa?

[ … miksi tosiaan olemme Afganistanissa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/04/miksi-me-ole... - ]

Suomi on idän ja lännen vedenjakajalla, itsemme ollen niin lännestä kuin idästä. Meidän isät ja isoisät tietävät mitä oli sota suurvaltaa vastaan. Ensin yksin. Sitten toisen, luhistuvan suurvallan kanssa - yhdessä.

Suomelle ei jäänyt vaihtoehtoja Jatkosodassa, ja toisaalta mielissä eli kosto ja menetetyn takaisin otto. Kansakuntamme on allerginen kaikille sotilasliitoille, toisten sodille ja muiden asioihin sotkeutumiselle.

Haluamme elää omaamme – omalla reviirillä |17., omalla äidinkielellä |18.. Ratkomme omat ongelmamme ja autamme, kun olemme itse kunnossa. Meillä eletään sääntöjemme mukaan ja noudatetaan suomalaista kulttuuria – emme puutu muiden asioihin, kun ei meidänkään asioihin puututa. Olemme pohjolan Sveitsi |19. – me olemme myös osaava YK-rauhanturvaamistehtävien käsikassara |20..

...
~ https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/57658-tutkija-tat... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #7

Tässä voi käyttää lähes loppuunkulunutta termiä: laillisen hallituksen kutsumana.

Yhdysvallat, Suomi ja muut maat ovat siis tukemassa laillista hallintoa.

Neuvostoliitto taas kaatoi presidentti Aminin laillisen hallinnon 27.12.1979.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Tuossa nykyajan ensimmäisessä Afganistanin sodassa US tuki, rahoitti ja aseisti Mujahideen terroristitaistelijoita, jotka ottivat yhteen miljoonan miehen voimalla laillisen hallinnon kanssa - Mujahideen on nykyisen Taleban järjestön edeltäjä - nyt toisessa sodassa US taistelee tätä Mujahideen perillistä vastaan - vuoroin vieraissa - vuoroin kotona :)

US ei jätä mitään sattuman varaan - kuuluisassa Irak-Iran sodassakin US tuki varmuuden vuoksi molempia osapuolia :)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #6

Niin Afganistan kuin Libya olivat ja ovat eurooppalaisten ja amerikkalaisten ikeessä -

Oleellista olisi miettiä mitä siellä tehdään ja miksi ... sekä mitä tarkoittaa oikeasti tuon topicin otsikko ja kuka/ketkä kantavat vastuuta!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #13

Ei suinkaan. Libyaa hallitsivat osmaanit 600-luvulta vuoteen 1912, jolloin se siirtyi Italialle. 2. MS:n kovien taistelujen jälkeen se jäi hetkeksi YKn valvontaan ja sitten itsenäistyi. Sen jälkeen Libyaa on hallinnut libyalaiset välillä keskenään sotien - kuten nyt.

Afganistanin islamilaisuudesta voi päätellä ketkä siellä ovat hallinneet. Britit yrittivät 1800-luvulla laajentaa siirtomaavaltaansa Afganistaniin, mutta verissä päin tuolivat sieltä pois.

1979 alkanutta Afganistanin sotaa yritettiin ratkaista 1988 Geneven sopimuksella, jonka perusteella NL veti joukkonsa pois maasta, ja sota jatkui sisällissotana. Neuvostoliitto kyllä tuki Najibullahin hallintoa, mutta kun se hajosi niin maa jäi enemmän tai vähemmän oman onnensa nojaan.
Sisällissodan jatkuessa Al Quida ja Osama bin Laden pureutui Talibanin hallinnoimalle alueelle ja alkoi johtaa sieltä kansainvälistä terrorismia. Tunnetuin näistä operaatioista on 911 iskut, joka veti Yhdyvallat mukaan tuohon Afganistanin sisällissotaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Libya on juuri kärsinyt jo vuodesta 2011 raskaista amerikkalaisten ja englantilaisten ilmapommituksista - kukaan ei ole kertonut tarkkaa siviiliuhrien määrää - Gaddafin murhan jälkeen Libya on ollut ja on kaaoksessa vieläpä siten, että jo kauan sitten Gaddafin ennustama pakolaistulva säntää EU-Eurooppaan juuri Libyan rannikoilta - maa on sekasorrossa, eikä järjestystä pitävää hallintoa ole sitten Gaddafin ollut ---
...

Muistamme aiemman kokoomuslaisen um. Alex Stubbin katuneen, kun Suomi ei osallistunut Horneteilla Libyan raskaisiin siviiliuhrejakin aiheuttaneisiin pommituksiin - myöhemmin jopa englantilaiset ovat katuneet vääriä Libyan päätöksiä!

...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #21

No ei. Järjestyksen sijaan 2011 Libyassa oli tuolloin sisällissota ja YKn turvaneuvoston mandaatilla Libyaan tuli lentokieltoalue ja tuo mandaatti sisälsi myös rajoitetut ilmaiskut Gaddafin joukkoja vastaan opposition tukena.

Gaddafin hallinto kaadettiin, mutta uusi sisällissota alkoi 2014 eri ryhmittymien välillä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #24

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaan...

.
http://www.reuters.com/article/us-libya-alqaeda-id...

.
Eiköhän nuo kerro riittävästi, että Libyassa oli osin al-Qaidan johtama kapinallisterrorismi päällä - tuolloin Gaddafin laillinen hallinto oli laittamassa terrorismia järjestykseen, kunnes USAF ilmestyi taivaalle raskain pommituksin ja lopulta Gaddafikin saatiin hengiltä - tuosta lukien Libya onkin ollut kaaoksessa ja sekasorrossa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #24

Afrikkalaisten onneksi YK auttoi kansainvaelluksessa europpaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #31

Orjakaupassa kansainvaellus Afrikasta Amerikoihin maksoi noin parin miljoonan hengen verran - jo matkalla. nyt hukutaan Välimereen ---

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Sotahistoriaa tuntevat asiantuntijat osaavat tunnistaa viime vuosikymmeniltä kaksi Afganistanin sotaa - asiaan tarkemmin tutkiville ja tietämättömille on tässä kaksi hyvää linkkiä sodista:

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota - 1975-92, joista venäläiset 1979-89.

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota_(2001%E2%80%93) - amerikkalaiset vuodesta 2001, sodan jatkuessa edelleen Nato -johteisena ja Suomen ollessa siinä sotiva osapuoli.

...
~ https://yle.fi/ylex/uutiset/ex-rauhanturvaaja_suom... -

~ https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/57658-tutkija-tat... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #23

Nuo asiantuntijat tietävät myös, että 27.12.1979 jälkeen maassa on sodittu koko ajan eikä koskaan mitään rauhaa ole tehty.

Tässä on viimeisin "pruju" minkä Afganistanin sodasta olen lukenut: http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a251311.pdf

Se avartaa näkemystä. Wikipedian sivun artikkeli ainana tietona on melkoisen suppea.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

kahinaa on ollut kuten muissakin alueen valtioissa - mutta sotahistorioitsijat osaavat erotella sodat toisistaan ---

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #28

Aivan - sodat alkavat ja loppuvat. Libyassa on selkeä loppu ensimmäiselle sisällissodalle, sen jälkeinen rauhanjakso ja sitten libyalaist alkoivat taas sotia keskenään 2014.

Toisin on Afganistanissa. 70-luvun lopulta saakka on taisteltu eikä mitään rauhaa voittajista puhumattakaan ole ollut.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #35

Täysin väärä johtopäätös - Libya on ollut kaaoksessa ja sekasorrossa Gaddafin murhan jälkeen - G oli jo saamassa valtionsa järjestykseen al-Qaidan johtaman kapinallisterrorismin jälkeen, kunnes USAF rynnäköi raskain ilmapommituksin paikalle - suurin siviiliuhrein ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #36

Kyse ei ole johtopäätöksistä vaan tapahtuneesta ei faktasta.

Libyan kansaa johti entinen oikeusministeri Mustafa Mohamed Abud Ajleilin väliaikainen hallitus ja tätä hallintoa YKn turvaneuvosto suojasi päätöslauselmallaan nr 1973 lentokieltoalueesta.
Gaffafi pääsi hengestään oman kansansa käsissä.
Tuo ensimmäinen Libyan sisällissota päättyi lokakuussa 2011 ja kansallisesta neuvostosta muodositui Libyan hallitus.

2012 ja 2013 maassa oli levottomuuksia mutta uusi sisällissota alkoi 16.5.2014. Silti kesäkuussa järjestetiin uudet vaalit, jossa islamistit menettivät valtaansa. He eivät tätä hyväksyneen ja hallitusta vastustavien ryhmien joukossa on myös parlamentiksi itseään kutsuva joukkio.
Tästä kartasta näkyy tilanne pari kuukautta sitten. https://en.wikipedia.org/wiki/Libyan_Civil_War_(2014%E2%80%93present)#/media/File:Libyan_Civil_War.svg

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #37

Täysin vierestä olevaa asiaa ... G oli jo oman, kauan sitten - hyvin kauan sitten ottamansa vallan vakiinnuttamaan ja tuottamaan Libyasta yhden Afrikan kehittyneimmistä valtioista - kunnes al-Qaida oivalsi kohteen, jota US ja sen CIA avuliaasti auttoivat vanhojen kaunojen kostamiseksi --- G' n tappamisen jälkeen valtio vaipui koomaan, sekasortoon ja täyteen kaaokseen ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #35

Inttämisellä asia ei muutu todesta miksikään - Afganistanissa oli näin vuosikymmeninä kaksi erillistä sotaa ja Libya on ollut kaaoksessa vuodesta 2011 lähtien - erityisesti USA' n sekaantuessa taisteluihin - kuten asiantuntijat hyvin tietävät.

...
[2011]
"Ulkomaat
Libyan hallituksen  mukaan kolmatta yötä jatkuneissa länsiliittouman iskuissa Libyassa on kuollut ”lukuisia” siviilejä. Hallituksen edustaja Moussa Ibrahim ei kuitenkaan tarkentanut uhrien lukumäärää.

Libyan valtiollisen television mukaan liittouma on hyökännyt useisiin kohteisiin, BBC kertoo.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on puolestaan sanonut, että länsiliittouman Libya-operaation tarkoitus on suojella siviilejä. ... " -US

...
[06042011]
" ... Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja (ent. toimittaja/ kok.) Pertti Salolainen ei pidä siitä, ettei Suomi ole sotapöydissä päättämässä milloin mm. isketään tuntemattomien kapinallisten puolesta siviilien sekaan, tällä kertaa Libyassa.
 
[ ... Kokoomuksen ulkoministeri A.Stubb uhosi: "ME pommitamme, ME tuhoamme*]"; puhuiko brysselinmies suomalaisella vai eurooppalaisella EU-suulla? Kokoomuslaiset ovat rehellisesti nato-jenkaajia, jotka haluavat viedä suomalaiset Natoon - Afganistaniin, Libyaan ja minne seuraavaksi? Mitä sanoo Suomen hiljaa oleva suuri enemmistökansa? Mitä sanovat äänestäjät muutaman hetken  päästä? ... ]
 
Kuuluisa edesmennyt taiteilijaprofessori Kari piirsi aina kokoomuslaiset papin mustanpuhuvaan kaapuun liperit kaulassa ja rautakypärä päässä. Miksi Kokoomus ajaa suomalaisia Naton tykkien piippuihin kuin käärmettä pyssyyn? Miksi meidän pitää olla konflikteissa sotivana osapuolena? Miksi meidän pitäisi Stubbin sanojen mukaan pommittaa ja tuhota?
 
Stubb ja Salolainen saavat yllättävää sivustatukea demarileiristä; rauhannobelisti, presidentti M. Ahtisaari ja demareiden naisälykkö, brysselinnainen Liisa Jaakonsaari puhaltavat samaan sotaisaan Nato-torveen. Kuten Jaakonsaari on todennut, on Suomessa puhe- ja mielipiteenvapaus - juuri näin. Saa kannattaa Natoa ja saa puhua siihen liittymisestä, mutta mitä kansakunta vastaa? ... "

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68375-s... -

.
Ko. artikkeli jaettiin aikanaan myös Alexille --- ;)

...
Der Spiegel kirjoittaa Al-Qaidan olevan Libyassa, soluttautuneena kapinallisten puolelle! [?] ---

lainaus...
05.04.2011
Schmuggel aus Libyen
Al-Qaida greift nach Gaddafis Waffen
Von Markus Becker, Yassin Musharbash und Ulrike Putz
Fotostrecke: 7 Bilder
AP
Experten warnen seit Wochen, nun scheint der Ernstfall eingetreten: Waffen aus geplünderten libyschen Depots sind womöglich bei Qaida-Gruppen in Mali gelandet. Schmuggler sollen den Terroristen auch Luftabwehrraketen gebracht haben - sie eignen sich zum Abschuss von Kampf- und Passagierjets.

Seit dem Ausbruch der libyschen Revolution Mitte Februar hatten internationale Waffenexperten dringlich davor gewarnt: Angesichts der Plünderung von in Rebellenhand gefallene Kasernen und Waffendepots der libyschen Armee bestehe die Gefahr, dass auch komplexe Waffensysteme auf den Schwarzmarkt und dadurch in die Hand von Terroristen gelangen könnten. Dies scheint sich nun bewahrheitet zu haben: Vor einigen Tagen sei ein Konvoi von acht mit Waffen beladenen Kleinlastern aus Ost-Libyen über den Tschad und Niger nach Nord-Mali gefahren, berichtete die Nachrichtenagentur Reuters unter Berufung auf eine Quelle in algerischen Sicherheitskreisen. Dort seien die Waffen mit höchster Wahrscheinlichkeit in die Hände islamistischer Terrorgruppen geraten.

ANZEIGE
Es sei undenkbar, dass die Vertreter der nordafrikanischen Qaida-Gruppe AQIM (al-Qaida im Maghreb) in Mali "diese Gelegenheit nicht genutzt haben", so der algerische Beamte. Die Gruppe verfüge über exzellente Verbindungen zu den örtlichen Schmugglern. Diese überquerten nach Belieben die südlibysche Grenze. Laut dem Informanten soll AQIM bei den Schmugglern regelrechte Bestellungen von Waffen aus geplünderten libyschen Kasernen und Waffenlagern aufgegeben haben. "Und wir wissen, dass das nicht der erste Konvoi ist und die Sache weitergeht", sagte der Beamte.

Unter der gefährlichen Fracht der Pick-Ups seien unter anderem panzerbrechende Granaten, schwere Maschinengewehre, Sturmgewehre, Sprengstoff und Munition gewesen, hieß es. Doch auch russische Flugabwehrraketen des Typs "Strela-2" (Nato-Bezeichnung: SA-7 "Grail") seien auf den Lastern geortet worden: Experten warnen bereits seit Jahren davor, dass Terroristen versuchen könnten, mit tragbaren Flugabwehrraketen Militärflugzeuge und Passagiermaschinen vom Himmel zu holen. In Libyen wären in den kommenden Wochen und Monaten in erster Linie die Transportflugzeuge und Hubschrauber der Alliierten durch mobile Raketen bedroht - denn sie sind vor allem für langsam und niedrig fliegende Flugzeuge eine Gefahr.
Wie tödlich die "Strela-2" sein kann, zeigt auch in Blick ins Geschichtsbuch: In der Endphase des Vietnamkriegs etwa soll sie von 1972 bis 1975 knapp 600 Mal gegen US-Flugzeuge eingesetzt worden sein und 204 Mal getroffen haben. Eine ähnliche Quote ist aus dem Nahen Osten überliefert: Die ägyptische Armee soll mit 99 Raketen 36 Treffer gegen israelische Flugzeuge gelandet haben.
Libyen wurde vom russischen Waffenhersteller beliefert
Im ersten Golfkrieg gelang es einem irakischen Soldaten, mit einer "Strela-2" ein US-Kampfflugzeug vom Typ AC-130H "Spectre" abzuschießen. Alle 14 Besatzungsmitglieder kamen ums Leben. Die "Spectre" ist gut mit einem Passagierjet bei Start oder Landung zu vergleichen: Sie ist ähnlich groß und fliegt tief und langsam. Allerdings besitzt die "Spectre" im Unterschied zu zivilen Flugzeugen Schutzmaßnahmen gegen Flugabwehrraketen, darunter Hitzetäuschkörper. Doch selbst die konnten die im Januar 1991 abgeschossen Maschine nicht schützen.
Im November 2002 dann wurde eine Boeing 757 der israelischen Arkia Airlines mit 271 Passagieren an Bord über der kenianischen Hafenstadt Mombasa beschossen. Die beiden "Strela-2" verfehlten ihr Ziel nur um wenige Meter. Der Anschlag wurde später al-Qaida zugeschrieben.

Als noch gefährlicher als die "Strela" gilt die russische "Igla-S", von der Nato als SA-24 "Grinch" bezeichnet. Ende März entdeckte ein Experte die auf einem Lkw montierte Rakete auf Bildern des US-Nachrichtensenders CNN aus Libyen. Tagelang wurde gerätselt, wie die hochmodernen Waffen in das Arsenal von Diktator Muammar al-Gaddafi gelangen konnten. Ende März bestätigte dann der russische Hersteller KBM die Lieferung von "Igla-S" in das nordafrikanische Land. Ein Sprecher spielte die Gefahr allerdings herunter: Die Raketen könnten lediglich auf Lkw montiert werden. Um die "Igla-S" von der Schulter abzufeuern, sei ein anderer Auslösemechanismus notwendig - und der sei nicht nach Libyen gelangt.
Die USA machen die Rebellen auf die Gefahr aufmerksam
Die "Igla-S" soll Flugzeuge aus einer Entfernung von sechs Kilometern angreifen und in einer Flughöhe von bis zu 3500 Metern treffen können. Ihr Ziel findet die mehr als 2000 km/h schnelle Rakete mit einem Infrarot-Wärmesensor und per Bilderkennung. Unklar ist, wie viele "Igla-S" Libyen in seinen Arsenalen hat. Auch ist ungeklärt, ob wie die "Strela-2" auch die "Igla-S" aus den Depots der Militärs in die Hände von Rebellen und weiter in die von Terroristen gelangt ist.
Das US-Außenministerium reagierte besorgt auf den Bericht, algerische Sicherheitskreise hätten libysche Waffen in Mali geortet. Die USA hätten die Rebellen in Ostlibyen auf das Problem aufmerksam gemacht, sagte Außenamtssprecher Mark Toner am Montag. "Wir haben unsere Sorgen sehr deutlich gemacht, und sie haben versprochen, sich darum zu kümmern."

In Algerien haben die jüngsten Ereignisse im Nachbarland größte Sorge ausgelöst, dass Libyen zur neuen Terroristenhochburg in Nordafrika werden könnte. "Es ist sehr leicht, Libyen in ein neues Somalia zu verwandeln", schrieb Samer Riad, Redakteur bei der algerischen "El-Khabar" Zeitung. Die in Libyen kämpfende Koalition müsse die Aktivitäten von AQIM in Libyen genauestens beobachten.
Erste Qaida-Führer nach Libyen eingesickert
ANZEIGE
Einige Nordafrika-Experten warnen jedoch vor Hysterie: Es sei zumindest vorstellbar, dass Algerien aus eigenem Interesse heraus die Gefahren in Nordafrika übertreibe, so der Nordafrika-Experte Andrew Lebovich in einem aktuellen Blog-Eintrag. Algerien kämpft seit fast zwei Jahrzehnten gegen radikale Islamisten. Die Sicherheitskräfte des Landes überwachen auch die Aktivitäten extremistischer Muslime außerhalb Algeriens.

Libyen ist für al-Qaida aus mehreren Gründen interessant: Angesichts der chaotischen Verhältnisse dort ist es ein ideales Operationsgebiet für Terrorgruppen. Zudem floriert der Schwarzmarkt mit Waffen, und Libyen kann als strategisches Sprungbrett für Operationen in Ägypten dienen. Es ist deshalb naheliegend, dass al-Qaida versuchen wird, sich in Libyen festzusetzen.
Bislang hatte AQIM nicht in Libyen operiert. Zwar tauchten immer wieder libysche Dschihadisten an Kriegsschauplätzen in Irak oder Afghanistan auf. Doch habe al-Qaida "wenige, wenn überhaupt" aktive Kader in Gaddafis Reich, so der Londoner Analyst und Ex-Dschihadist Noman Benothman in einem aktuellen Papier. Dies könnte sich ändern: Am 15. Januar, so Benothman, seien erstmals zwei AQIM-Führer von Mali aus nach Libyen eingesickert, um die Situation auszukundschaften. Jetzt, wo Gaddafi so gut wie aus dem Weg geräumt sei, werde die die Qaida-Zentrale versuchen, eine libysche Dependance zu errichten, schreibt Benothman. So wolle al-Qaida sich durch die Hintertür den Zugang nach Ägypten erschließen.

... lainaus päättyy.

Ilkka Luoma

~ http://www.iltalehti.fi/politiikka/201708222200342... -

Kuva 1:een liittyvä analyysi (Kreeta Karvala)

" ... Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ennakoinut kuudessa suurlähettiläs-puheessaan varsin tarkasti terrorismin ja maahanmuuton ongelmia, kirjoittaa Iltalehden Kreeta Karvala.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti esiin Turun epäillyn terrori-iskun ilmentämät turvallisuusuhat suurlähettiläs-päivien puheessaan.

Kasvava muuttoliike huolestutti Niinistöä samassa tilaisuudessa jo vuonna 2012.

Iltalehti analysoi Niinistön puheet ja niiden maahanmuuttoon liittyvät kannanotot vuosien varrelta. ... "

Herää kysymys - olisiko presidenttimme voinut estää sotilaidemme lähettämisen Irakiin?
.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Suomi sai terrori-iskun – kuka ja ketkä kantavat vastuun?"

Periaatetasolla vastuunkantajia on ne jotka voivat ja tekevät päätöksiä, heille maksetaan korvausta tästä vastuullisesta työstä myös sen mukaan ja usein palkka on suhteessa korkeampi työhön jossa ei voi tehdä päätöksiä, ainakaan isoja sellaisia.

Todellisuudessa vastuuta ei kanna kukaan, voidaan vedota lakeihin ja säädöksiin joita on säädetty toisten päättäjien toimesta vuosia aiemmin, eli vastuuta voidaan loputtomasti sysätä poispäin muille.

Joten ainoaksi tavaksi vaikuttaa asiaan on 4 vuoden välein äänestäminen, jossa saa toivoa ettei äänestämäsi henkilö ole puhunut reikiä päähänsä saadakseen sinun äänesi, aikamoinen lottoarvonta.

Ilkka Luoma

Lähetin tuon topic kirjoituksen sähköpostitse ---

Jyrki Kataiselle
Alex Stubbille
Antti Rinteelle
Paavo Arhinmäelle
Ville Niinistölle
Erkki Tuomiojalle

... odottelen vastauksia.

Carl Haglundin sähköpostiosoitetta en löytänyt.
.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tällä nuorukaisella tuskin oli terrorismi mielessään kun aikanaan lähti rikkaaseen europpaan.
Europpa hylki häntä ensin Ruotsissa ja sitten Suomessa.
Uskontoon turvautui, koettelee herra vaan ei hylkää.

Ilkka Luoma

Olisiko nyt korkea aika selvittää tapahtumaketjut - dominoefektit, jotka synnyttivät Syyrian vuosisadan kuivuuden |6., al – Qaida’ n synnyn, ISIS – järjestön voimistumisen |7. sekä mitä tapahtui Syyriassa, joka on nyt läntisen valtakoneiston hampaissa |8..  Tuntuu yllättävältä, mutta ISIS saattaa yhdistää suurvaltoja!*]

...

Menetetty siviili on yhtä arvokas niin Kunduzin sairaalassa,
[ USAF rynnäköi tappavasti ”Lääkärit ilman rajoja” sairaalaan Afganistanissa ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1443835426723 - ]

 … Gazan kaistalla, Pariisissa kuin Raqqa’ ssa tai Homs’ ssa. Tänään siviilit kärsivät – kuten aina sodissa. Moraali oli kaukana, kun käytettiin atomipommeja siviileihin – höyrystäen sekunneissa kymmeniä tuhansia vuonna 1945.

...

Erityisesti tämä ---

Pariisissa on räjähtänyt aiemminkin
[ … mellakat Ranskassa ja Pariisissa … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/11/ranskan-mell...  - [2005]  huomasiko kukaan, että näiden ja tämän hetkisten välillä oli miltei tasan 10 vuotta? ]

Ranskan vallankumouksesta on paljon aikaa, vaikka on kuultu kiinalaisten sanovan, että liian vähän, jotta voisi vetää lopullisia johtopäätöksiä. Onko meillä, heillä tai muilla aikaa odotella, kun uskonnot tappelevat |15., vaikka päämäärä kaikilla on sama – hyvä Elämä nyt ja tulevaisuudessa – oli se sitten taivaassa tai paratiisissa.

Muistamme Pariisin mellakat vuosien takaa – autot paloivat, oli kysymys siirtoväestä *] – algerialaisista, joiden isäntänä Ranska oli – kuten myös osaltaan Syyriassa |16..

|9 Ranskan mellakat vuonna 2005 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/11/ranskan-mell... -

.

Ilkka Luoma

Syytä ja seurausta - taustoja kauempaa ---

... Löytöretket vaihtuivat kolonialismiin, sitten imperialismiin, jota jo sävytti valkoisten eurooppalaisten orjakauppa Euroopasta tulleille amerikkalaisille Pohjois-Amerikkaan. Arviolta 10 miljoonaa orjaa myytiin vapauden "mekkaan" - uudelle mantereelle siirtomaista, joista nyt Välimeren yli tulee paljon pakolaisia entisiin kolonialismin emomaihin - nykyisiin EU-valtioihin. Millainen ympyrä onkaan sulkeutunut?

~ http://historianet.fi/yhteiskunta/kauppa/kolmiokau... -

.

Ilkka Luoma

keskiviikkona, maaliskuuta 23, 2016
Brysselin kostonisku, uskoen tekonsa oikeuteen

(Otsikko on hätkähdyttävä – ja yhtä hyytävä oli Belgian kuninkaan Leopold II:n |1 toimet Afrikan Kongossa; tapetun mustan kuitiksi kelpasi tuotu vasen käsi, jolla nosti tapporahan. Rujon hyytävää, ja aina viattomat kärsivät)

[ … sivusta seurannut Erkki halusi nähdä kaikki kuvat itsemurhaiskijöiden aiheuttamasta katastrofista, siksi taajaan meidänkin media lietsoo aihetta |2. Tätäkin lentokenttä ja metroiskua on huudatettu uutisoinnissa |3 – toistokierteellä – jo kymmeniä kertoja – ja kaikki tämä palvelee iskun tekijöiden takaisia voimia, jotka juuri haluavat tämän julkisuuden! … ]

Eurooppa on sovelias kohde. Lontoo, Pariisi, Madrid ja nyt Bryssel – näillä täytyy olla jokin yhteinen nimittäjä – unohtamatta 9/11 kaksoistornien lentoiskua.  Yhdeksi nimittäjäksi saamme Naton – lännen sotilasliiton. Tämä ei riitä. On jotakin muutakin, paljon patoutuneempaa. Tarkastellaan historiaa |4. Eteen tulee vääjäämättä kolonialismi |5

|5 Kolonialismi ja imperialismi ~ http://www.tieteessatapahtuu.fi/0805/sarkka.pdf -

...
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/03/brysselin-ko... -
.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Suomi sai terrori-iskun – kuka ja ketkä kantavat vastuun?

-ei ainakaan vasemmiston hyvää tarkoittavat kukkahattutädit,jotka koko maailmaa syleillessään syleilivät terroristit suomen kamaralle,,ei heitä nyt näy missään osoittamassa mieltä terrorismia vastaan !

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Hassa Zubier kertoo tänään Dagens Nyheterissä että Turun torilla auttaessaan haavoitettua ihmiset ympärillään kuvasivat heitä passiivisesti.

Meille on opetettu että yhteiskunta on hoitaa ja on vastuullinen.
Opetus oli mennyt perille.

Ilkka Luoma

Yhteiskunnallisesti Supo jo selittelee, kun ei tutkinut saatua, juuri tuon puukkoterroristin aiempia jälkiä! Liian vähän henkilökuntaa tai priorisointiosaamattomuutta?

Tomi Vaalisto

Tukholmalaiset eivät ole koskaan ymmärtäneet turkulaisten menttaliteettia. Olen asunut kaupungissa pari vuosikymmentä ja olin aikoinaan kesätöissä hotellissa, missä ruotsalaisturistit ihmettelivät turkulaisten välinpitämyyttä ja sisäänpäinkääntyneisyyttä. Varsinkin kun turkunaisneitokaiset eivät olleet huomaavinaan vieressä älämöttävää tukholmalaisäijäporukka vaikka heillä oli Tiger of Sweden -farkut jalassa.

Kun vielä huomioidaan, että tuon Hassanin sukujuuret ovat ihan jossain muualla kuin Leif Erikssonissa niin suomalaisten rauhalliuus ja panikoimattomuus varmasti ihmetyttää.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #22

Reviiripuolustajat ovat jo varpaillaan ---

Emme puhu toden tilanteessa mistään rasismista |2, vaan puolustusreaktiosta – vuosimiljoonaisen evoluution kehittämänä järjestelmänä, jota kutsutaan reviiripuolustukseksi. Reviirit on elinalueajattelu, jossa samankaltaisuus ylläpitää kaltaistaan yhteenkuuluvuusjärjestelmää - pitkälti tavoitteina turvallisuus, elinmahdollisuudet sekä suojattu lisääntymisalue, johon on kylläkin haettava geenitäydennystä reviirin ulkopuolelta.

...
[2012]
Reviiritaistelu ei ole rasismia

ORIG ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127796-reviiritaistelu-ei-ole-rasismia - 

Moni laukoo tekstiä rasismista, usein ymmärtämättä täysin mitä se syvimmiltään tarkoittaa. Suomalainen keskiarvoihminen ei ole rasisti, eikä kovin moni muukaan. Hyväksymme erilaisuutta, mutta emme etuoikeuksia ansiotta. Rasismi on tyly sana ja sen merkitykseen kannattaa tutustua huolella, ennenkuin syyttää toistaan rasistiksi.

Rasismin sijasta meillä on paljon reviiripuolustusta. Reviiripuolustus on evoluution vuosimiljoonatuote, joka on taannut sen, että esimerkiksi me ihmiset olemme olemassa. Perusreviiri on maapallo – nk. yleisreviiri; on sanottu että biosfääri on vain yksi eliö, jossa ihminen muodostaa vain osasen, kuten haima ihmisessä. Niin tai näin – nyt on syytä perehtyä reviiripuolustuksen ominaisuuksiin ja tapoihin – onhan se ylläpitänyt suvunjatkantavoittoa kuhunkin meihin!

Maapallo jakaantuu kansallisuuksiin, eri uskontoihin, tapoihin, kulttuurriin ja kieliryhmiin. Jokainen on oma reviirinsä, joka puolustaa omaa perinnettä, ollen siitä myös ylpeä – kuten me aitosuomalaisetkin. Meillä on siihen oikeus.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/reviiritaist... -

.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #22

Hassan ei ole oppinut että yhteiskunta hoitaa asiat rauhallisesti.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #32

Demokratian valvonnan yrittäminen tuo kuvaan hitausmomentin!

Ilkka Luoma

Halla-aho on reviiripuolustaja!

torstaina, maaliskuuta 09, 2017
Jussi Halla-aho on edelleen reviiripuolustaja

(Toistaiseksi ulkoministeri Timo Soini ilmoitti odotetun ja tiedetyn ilmoituksen: ”En lähde enää PS -puheenjohtajakilpaan” |1. Ilkeät kielet myhäilivät, ettei Timo enää uskaltanut tai jaksanut koetella itseään reviiritaistelija Jussi Halla-ahoa vastaan, siksi suosituksi Jussi oli noussut ”perus - perussuomalaisten” joukoissa, jotka junttasivat todeksi aikanaan soinismin sanakukkaset – jytkyn ja jatkojytkyttelyn)

[ … Perus – Erkki äänestää Halla-ahoa, sillä hänellä on selvä kanta maahanmuuttoon; se on kirkas – ei enää perusteettomia pakolaisia, ei sekoiteta omaa pakkaa enempää. Halla-aho sai siipeensä jo uransa alkuvaiheissa kun ennusteli Kreikkaan panssarivaunuja kaduille – syntyi Jussille liikanimi ”panssarijuntta” …

 … Perus - Päivikki ihmetteli minne ovat kadonneet Perussuomalaisten jytkyttelyteesit: ”Ei Natoon, ei EU ja markka takaisin”. Hävisivät kuin hauet kaislikoista. Pettikö Soini äänestäjänsä?|2 Ehkä, aprikoi Perus- Päivikki, olivathan kannatusmittaukset pudonneet puoleen huipustansa, ja Halla-aho saattaa puolittaa vielä puolikkaankin – jakamalla puolueen kahteen osaan. No – aika näyttää … ]

Halla-aho on yhden liikkeen asiamies, fiksu ja sanallisesti ymmärrettävä – vähemmän lakritsia, vähemmän banaaneja eikä rehottavia finnejä lainkaan. Soini johti retoriikalla – ”Miten Te kehtaatte, ja kyllähän Te kehtaatte”. Nyt soivat uudet sävelet ja Timo saattaa karistaa Jyrki Kataisen tavoin tomut jaloistaan. Pää oli tullut vetävän käteen?

Ilkka Luoma

Mennään sitten välillä ydinasiaan ---

... Löytöretket vaihtuivat kolonialismiin, sitten imperialismiin, jota jo sävytti valkoisten eurooppalaisten orjakauppa Euroopasta tulleille amerikkalaisille Pohjois-Amerikkaan. Arviolta 10 miljoonaa orjaa myytiin vapauden "mekkaan" - uudelle mantereelle siirtomaista, joista nyt Välimeren yli tulee paljon pakolaisia entisiin kolonialismin emomaihin - nykyisiin EU-valtioihin. Millainen ympyrä onkaan sulkeutunut?

~ http://historianet.fi/yhteiskunta/kauppa/kolmiokau... -

.

Ilkka Luoma

Edelleen kysytään vastuunkantajaa - topicin näkökulmasta. Kolme poliitikkoa vastannut.

...
Kommenttiketju on hyvä, tosin jokunen harhainen kommentti, joka johdattelee kiusallista kysymystä vastuusta pois keskiöstä!

Varsinkin Stubbin pommitusintoa Libyaan on ihmetelty ...

"Me pommitamme, me tuhoamme ... " -palaamme tähän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset