Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Tämä tarina on tosi!

 • Rahansiirto on bittien siirtymistä - vakoilu ja kybersota on bittien hallintaa, jonkun eduksi ja jonkun haitaksi ...
  Rahansiirto on bittien siirtymistä - vakoilu ja kybersota on bittien hallintaa, jonkun eduksi ja jonkun haitaksi ...

Nyt kehutaan että Suomi on hybridi- ja kybertekniikoiden huippumaa *. Ehkä. Suomen Pankki sen sijaan julkaisi vanhemman tutkijan Kirsi Ripatin toimesta blogin, jossa hehkutettiin, että nyt se on täällä – vihdoin - [ … Maksun saaja sen sijaan ei suinkaan aina saa odottamiaan rahoja välittömästi tilille. Tähän on nyt tulossa muutos … ~ https://www.eurojatalous.fi/fi/blogit/2017/pikamaksu-on-heti-perilla/ - ] - vaikka todellisuudessa tämän tyyppinen reaaliaikainen maksujärjestelmä oli täyttä totta jo vuonna 2001!

 

 

Muistellaan vähän – mennään aina vuoteen 2001

Eletään vuotta 2017 - aivan. Nyt Suomen Pankki julkistaa, että nyt kaikki muuttuu - maksut siirtyvät reaaliaikaisesti tililtä toiselle - oli pankki mikä tahansa. 

Elettiin vuotta 2001, tuolloin suomalainen osakeyhtiö nimeltä Dynexco julkisti reaaliaikaisen maksujärjestelmäpilotin tililtä toiselle - kännykällä. Tuotekehitysprojektiin laitettiin miljoonia ... pankit ja luottokorttiyhtiöt yllätettiin housut kintuissa. 

Niinpä perinteelliset pankit ja tiettävästi Visa laittoivat hanttiin ja Dynexcon systeemi (SMS) ei päässyt markkinoille tai sen menestyksen toimia hankaloitettiin merkittävästi. Usko loppui, ja rahahanat kuroutuivat umpeen – ei voitu viedä tuotekehitystä loppuun asti. 

Tutustuin tarkoin tuohon Dynexco Oy' n mobiilimaksamiseen aivan konkreettisesti - ensimmäiset pilotit olivat käytännössä toimivia - suunnitelmat olivat suuret, pojat vain olivat aikaansa reippaasti edellä. 

Dynexcon systeemi esiteltiin armon vuonna 2001 myös kiinalaiselle elektroniikkavalmistajalle - ZTE' lle, ja sen uudelle Euroopan johtajalle. ZTE valmisti muun muassa matkapuhelimia. 

Kiinalaiset kiinnostuivat, mutta heihin ei ilmeisesti uskottu – nuo kännykätkin olivat jotenkin vaatimattomia, natisivat, mutta olivat jo pieniä. Nyt kuka tahansa voi googlettaa ZTE' n ja voimme vain jossitella, jos kiinalaiset olisivat otettu tosissaan ...

 

Tämä tarina on tosi!

 

...

Nyt jokainen voi miettiä mitä on olla keksijä, sijoittaja – suurella riskilla. Puhuttiin, että yksityinen sijoittaja laittoi tuohon reaaliaikamaksujärjestelmäkehitykseen 30-40 miljoonaa markkaa, se oli paljon – hyvin paljon. Kaverit olivat edellä aikaansa, reippaasti edellä – ja suuret eivät sitä katsoneet suopeasti, lopulta. 

Voidaan sanoa, että sijoittajat ovat enkeleitä, tässäkin tapauksessa järjestettiin työtä, ideointimahdollisuuksia, tuotekehityksen riemua ja uuden keksimisen autuutta – oli rahaa ja mahdollisuudet taattiin ja joku ja jotkut kantoivat vastuun – raskaan vastuun ---

 

Tämä tarina on tosiaan täysin tosi!

 

Ja sitten hybridi- ja kybertekniikoiden maailmaan, jossa meidän kehutaan Suomessa olevan huipulla, jos US presidentti Donald Trumpin sanoihin on luottaminen – olihan Washington Post laskenut, että donald oli lasketellut omiaan – siis ”valehdellut” jo 1.054 kertaa ---

 

*

Ensinnäkin Hanna Smith ei ole Venäjä-asiantuntija, hän on sen sijaan Venäjä-kriitikko. Toisekseen aikooko Yhdysvallat paljastaa Suomessa nyt avatulle tutkimuskeskukselle omia tapojaan hybridisodankäynnistä ja kyberhyökkäyskyvystään; tuskin, sillä ne ovat CIA' n ja NSA' n omaisuutta ja niiden edellytyksiä toimimiselle maailmalla.

Otamme esimerkiksi Stuxnet ** operaation Irania vastaan. Onko niin, että nyt myös kehutti suomalaisosaaminen valuu USA' n ja Naton käyttöön eli toimimme tältä osin hybridisodankäynnin ja kyberiskujen osapuolena?

Olemmehan jo sinällään Afganistanissakin Nato-operoidun sodan osapuoli, niin miksei sitten tässäkin. Olisiko oikea hybridi- ja kybertekniikoiden tutkimuskeskus valinnut mieluummin puolueettoman lähestymistavan, nyt ollaan läntisen taistelukoneiston osapuoli tälläkin sektorilla … ~ http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201709012200365274_u0.shtml -

** Nitro – Zeus ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Nitro_Zeus

~ https://www.nytimes.com/2016/02/17/world/middleeast/us-had-cyberattack-planned-if-iran-nuclear-negotiations-failed.html -

   

  Mitä yhteistä näillä kahdella eri kirjoituksella on – reaaliaikamaksamisella ja hybridi- ja kybertutkimuskeskuksella?

   

  EKSTRA

  Hybridisotaa – [2015] ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/hybridillista-informaatiosotaa-mista.html - [150142]

   

   

  Ilkka Luoma

  Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

   

   

  DOC dynexco_01092017.doc – OpenOffice Writer

  PVM 01092017

   

  477_4253

  Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

  2Suosittele

  2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

  NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

  Ilkka Luoma

  [2015]

  " ... Hybridisota …
  [Kemppinen/BLOG ~ http://kemppinen.blogspot.fi/2014/09/hybridisota.html - sota, joka ”liukuu” päälle ]

  Olemme saaneet sanastoomme uuden sotimistavan tai –muodon, hybridisodan, johon sisältyy voimakas informaatiotaistelu vaikuttavuutena ja mielipidemuuttajana. Hybridi on myös kahden energian kulkuneuvo, kuten se on sotanakin – ’monirintamainen’.

  Sotaenergiaa

  Sotaenergiaa ammennetaan kansansuosiosta ja vihollisen epävarmuuden lietsonnasta, ja tässä informaatio on sanana/puheena ja kuvina säilääkin terävämpi, osuessaan. Vietnam amerikkalaisena massasotana 7] sai loppunsa television kautta – kansa kyllästyi, energia loppui 58.209 vainajan (153.303 haavoittunutta) jälkeen – kun ei löydetty edes järkevää syytä, miksi viidakkoihin uhrattiin miesvoimaa; maapallon toisella puolella.

  Ukraina on tämän päivän ”vietnam”,

  siellä käydään idän ja lännen taistelua vallasta 8]. Reaganismi [ ~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?... – [15130]  toisella puolella, jatkaakseen Neuvostoliiton hajottua – Venäjän hajottamisena ja toisaalta slaavilaisuuden eheänä pitämistä, vaikutepiirinä, jossa Ukrainan historiallinen perintö sitoo maata venäläisyyteen. ... "

  ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/hybridillist... -
  .
  .

  Ilkka Luoma

  Onko tämäkin informatiivista vaikuttamista - infosotaa kansalaisia vastaan? - varsinkin, jos tutkimus kuivuu kasaan - on aloitettu jo tammikuun 14. 2017 ---

  Pekka Torvinen HS
  Julkaistu: 14.1. 12:08

  Yhdysvaltojen senaatin tiedustelukomitea ilmoitti perjantaina käynnistävänsä tutkimuksen Venäjän vakoilusta, sen epäillystä sekaantumisesta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin sekä mahdollisista yhteyksistä vaalikampanjoissa mukana olleisiin ihmisiin.

  Komitean tiedotteen mukaan tiedustelupalvelujen viime viikolla julkaisema raportti Venäjän vaikutuskampanjasta Hillary Clintonia vastaan ja Donald Trumpin hyödyksi herättää ”syvää huolta”.

  ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005045442.html -
  .

  Ilkka Luoma

  Ohuella tuntemuksella on vaikea saada selvyyttä kokonaisuuteen - tutkijastakaan. Vain tarkka seuraaminen tuo mahdollisuuksia löytää sitä tapaa millä tässä tapauksessa Hanna esiintyi/esiintyy - foorumi oli aiemmin kiintoisa - Aleksanteri-instituutti, jossa todellisia Venäjä-asiantuntijoita ovat Markku Kangaspuro ja Markku Kivinen, Hanna oli Venäjä-kriitikko, ja ikään kuin vastakohta Markuille, joiden Venäjä tuntemus on aivan omaa luokkaansa.

  Ilmeisimmin Hanna oli haluttu valita tasapainoksi/ vastakohdaksi - voisimme verrata toisaalta - turvallisuuspolitiikasta - armeijaupseereina: natofanaattinen evl. Torsti Siren ja laaja-alainen osaaja ev. Pekka Visuri - Torsti on hyvin natomyönteinen ja Pekka edustaa laajempaa käsitettä suomalaisena arvioitsijana, joka osaa nähdä niin itään kuin länteen - kiihkotta.

  Näin oli A' n aikana myös Hannan osalta ... selvää Venäjä-kriittisyyttä jopa puolueellisin esityksin ja painotuksin. Ei ollutkaan ihme eikä yllätys, että Hanna siirtyi nyt "Nato-asioiden palvelukseen" - yksipuoliseen H ja K-tutkimuksen keskukseen, jossa nyt suomalaista väitettyä osaamista imuroidaan Naton käyttöön - Naton ja USA' n paljastamatta mitään omista hybridi- ja kybersodistaan. Nyt Hannaa viedään kuin kuoriämpäriä tunkiolle ;)

  Ilkka Luoma

  Löydämme myös hyvääkin ---

  [2014]

  " ... Aleksanteri-instituutin Hanna Smith 6] oli tarkasti jyvällä itäisestä mentaliteetista ja slaavilaisuuden nimittäjistä – siksi hyvin hän osasi kertoa koko kansalle, että venäläisetkin ovat ihmisiä, joilla on kohonnut ylpeys 7]. Amerikkalaisten ylpeys nähtiin jo 1960 -luvulla Kuuban kriisissä, jossa Kuuban vallankumousjohto pyysi Neuvostoliittoa apuun – USA vieläkin talous saartaa Castrojen Kuubaa 8]. ... "

  ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/ukrainan-had... -

  tiistaina, maaliskuuta 04, 2014
  Ukrainan hädällä on monet kasvot

  Läntinen demokratia on ylpeä vapaasta ja monialaisesta informaatiofilosofiastaan. Nyt tämän ajatusmaailman koetinkivi konkretisoituu Ukrainassa – niin Venäjän kuin Yhdysvaltain/EU:n näkökulmista, joihin tämä ukrainalaisten sisäinen kansallisuus- ja kulttuuriongelma tiivistyy.

  Faktat ovat kaikille kirkkaat – vapailla vaaleilla länsitarkkailijoidenkin mielestä rehdit vaalit tuottivat presidentiksi miehen, joka on nyt keikautettu vallasta – alunalkaen Ukrainan kipeän, miltei konkurssikypsän taloustilanteen vuoksi 1]. EU sopimus oli vain keppihevonen järjestäytyneille mellakoitsijoille, joita osin ohjattiin ja rahoitettiin lännestä.

  .

  Käyttäjän LeoMirala kuva
  Leo Mirala

  Ilkka, meillä vähän koulutetuilla on usein taipunus vähätellä ja nälviä oppineita ihmisiä. Siksi sanomasi: "Nyt Hannaa viedään kuin kuoriämpäriä tunkiolle" loukkaa kaikkia kunnon ihmisiä. Tietysti oppineissa on jokunen idiootti joukossa, mutta ei sitä noin vain pitäisi mennä loukkaamaan jotain Hannaa jota ei tunne.

  Ilkka Luoma

  Leo, mietitäänpä uudelleen - Hanna tuli Aleksanteri-instituutista, jossa pyritään objektiiviseen informaatioon - Hanna oli siellä de facto Venäjä-kriitikkona. Nyt hän on kotona, puhtaasti lännettyneen toimijan palveluksessa, jossa US ja Nato ovat jäseninä - siis täyttä puolueellista tutkimustyötä Hybridi- ja kybersodankäynnin tutkimuslaitoksena.

  Suomea on kehuttu (Trump) erinomaiseksi Hy&Ky -tutkijaksi, nyt tuo aiemmin puolueeton työ ja sen hedelmät tipahtavat US/Nato -laariin, USA' n antamatta mitään omastansa, on vain imaisemassa suomalaistenkin tietämyksen - ja Hanna astui tähän tehtävään - eli kysymys "viedäänkö kuin kuoriämpäriä tunkiolle" - on aiheellinen ja jos ei olisi - todistaisi se Hannan siirtymistä täyden yksipuolisuuden ja puolueellisuuden palvelukseen - tietoisesti!

  Ilkka Luoma

  Topicissa on kaksi aihetta, mutta miten ne kytkeytyvät toisiinsa? ;)

  Ilkka Luoma

  Suomessa oltiin tältäkin osin pioneereja. Pankkiiri Jukka Laukkasen Dynexco oli liikkeellä jo vuonna 1999! Liian aikaisin, mutta oivalsi maailman pankkimaailman muutokset ... Tästä myöhemmin lisää! ---

  ....
  ~ https://yle.fi/uutiset/3-10397197 -

  ""Valtaamme pankkialan Suomessa" – brittiläinen miljardiyhtiö astui rehvakkaasti julkisuuteen

  Revolut on yksi nopeimmin kasvavista eurooppalaisista kännykkäpankeista. 1,5 miljardin euron arvoiseksi kasvanut startup esittäytyy nyt Suomessa.

  Mobiili pankkitili 16.9.2018

  .

  Toimituksen poiminnat