Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Tämä tarina on tosi!

 • Rahansiirto on bittien siirtymistä - vakoilu ja kybersota on bittien hallintaa, jonkun eduksi ja jonkun haitaksi ...
  Rahansiirto on bittien siirtymistä - vakoilu ja kybersota on bittien hallintaa, jonkun eduksi ja jonkun haitaksi ...

Nyt kehutaan että Suomi on hybridi- ja kybertekniikoiden huippumaa *. Ehkä. Suomen Pankki sen sijaan julkaisi vanhemman tutkijan Kirsi Ripatin toimesta blogin, jossa hehkutettiin, että nyt se on täällä – vihdoin - [ … Maksun saaja sen sijaan ei suinkaan aina saa odottamiaan rahoja välittömästi tilille. Tähän on nyt tulossa muutos … ~ https://www.eurojatalous.fi/fi/blogit/2017/pikamaksu-on-heti-perilla/ - ] - vaikka todellisuudessa tämän tyyppinen reaaliaikainen maksujärjestelmä oli täyttä totta jo vuonna 2001!

 

 

Muistellaan vähän – mennään aina vuoteen 2001

Eletään vuotta 2017 - aivan. Nyt Suomen Pankki julkistaa, että nyt kaikki muuttuu - maksut siirtyvät reaaliaikaisesti tililtä toiselle - oli pankki mikä tahansa. 

Elettiin vuotta 2001, tuolloin suomalainen osakeyhtiö nimeltä Dynexco julkisti reaaliaikaisen maksujärjestelmäpilotin tililtä toiselle - kännykällä. Tuotekehitysprojektiin laitettiin miljoonia ... pankit ja luottokorttiyhtiöt yllätettiin housut kintuissa. 

Niinpä perinteelliset pankit ja tiettävästi Visa laittoivat hanttiin ja Dynexcon systeemi (SMS) ei päässyt markkinoille tai sen menestyksen toimia hankaloitettiin merkittävästi. Usko loppui, ja rahahanat kuroutuivat umpeen – ei voitu viedä tuotekehitystä loppuun asti. 

Tutustuin tarkoin tuohon Dynexco Oy' n mobiilimaksamiseen aivan konkreettisesti - ensimmäiset pilotit olivat käytännössä toimivia - suunnitelmat olivat suuret, pojat vain olivat aikaansa reippaasti edellä. 

Dynexcon systeemi esiteltiin armon vuonna 2001 myös kiinalaiselle elektroniikkavalmistajalle - ZTE' lle, ja sen uudelle Euroopan johtajalle. ZTE valmisti muun muassa matkapuhelimia. 

Kiinalaiset kiinnostuivat, mutta heihin ei ilmeisesti uskottu – nuo kännykätkin olivat jotenkin vaatimattomia, natisivat, mutta olivat jo pieniä. Nyt kuka tahansa voi googlettaa ZTE' n ja voimme vain jossitella, jos kiinalaiset olisivat otettu tosissaan ...

 

Tämä tarina on tosi!

 

...

Nyt jokainen voi miettiä mitä on olla keksijä, sijoittaja – suurella riskilla. Puhuttiin, että yksityinen sijoittaja laittoi tuohon reaaliaikamaksujärjestelmäkehitykseen 30-40 miljoonaa markkaa, se oli paljon – hyvin paljon. Kaverit olivat edellä aikaansa, reippaasti edellä – ja suuret eivät sitä katsoneet suopeasti, lopulta. 

Voidaan sanoa, että sijoittajat ovat enkeleitä, tässäkin tapauksessa järjestettiin työtä, ideointimahdollisuuksia, tuotekehityksen riemua ja uuden keksimisen autuutta – oli rahaa ja mahdollisuudet taattiin ja joku ja jotkut kantoivat vastuun – raskaan vastuun ---

 

Tämä tarina on tosiaan täysin tosi!

 

Ja sitten hybridi- ja kybertekniikoiden maailmaan, jossa meidän kehutaan Suomessa olevan huipulla, jos US presidentti Donald Trumpin sanoihin on luottaminen – olihan Washington Post laskenut, että donald oli lasketellut omiaan – siis ”valehdellut” jo 1.054 kertaa ---

 

*

Ensinnäkin Hanna Smith ei ole Venäjä-asiantuntija, hän on sen sijaan Venäjä-kriitikko. Toisekseen aikooko Yhdysvallat paljastaa Suomessa nyt avatulle tutkimuskeskukselle omia tapojaan hybridisodankäynnistä ja kyberhyökkäyskyvystään; tuskin, sillä ne ovat CIA' n ja NSA' n omaisuutta ja niiden edellytyksiä toimimiselle maailmalla.

Otamme esimerkiksi Stuxnet ** operaation Irania vastaan. Onko niin, että nyt myös kehutti suomalaisosaaminen valuu USA' n ja Naton käyttöön eli toimimme tältä osin hybridisodankäynnin ja kyberiskujen osapuolena?

Olemmehan jo sinällään Afganistanissakin Nato-operoidun sodan osapuoli, niin miksei sitten tässäkin. Olisiko oikea hybridi- ja kybertekniikoiden tutkimuskeskus valinnut mieluummin puolueettoman lähestymistavan, nyt ollaan läntisen taistelukoneiston osapuoli tälläkin sektorilla … ~ http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201709012200365274_u0.shtml -

** Nitro – Zeus ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Nitro_Zeus

~ https://www.nytimes.com/2016/02/17/world/middleeast/us-had-cyberattack-planned-if-iran-nuclear-negotiations-failed.html -

   

  Mitä yhteistä näillä kahdella eri kirjoituksella on – reaaliaikamaksamisella ja hybridi- ja kybertutkimuskeskuksella?

   

  EKSTRA

  Hybridisotaa – [2015] ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/hybridillista-informaatiosotaa-mista.html - [150142]

   

   

  Ilkka Luoma

  Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

   

   

  DOC dynexco_01092017.doc – OpenOffice Writer

  PVM 01092017

   

  477_4253

  Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

  2Suosittele

  2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

  NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

  Ilkka Luoma

  [2015]

  " ... Hybridisota …
  [Kemppinen/BLOG ~ http://kemppinen.blogspot.fi/2014/09/hybridisota.html - sota, joka ”liukuu” päälle ]

  Olemme saaneet sanastoomme uuden sotimistavan tai –muodon, hybridisodan, johon sisältyy voimakas informaatiotaistelu vaikuttavuutena ja mielipidemuuttajana. Hybridi on myös kahden energian kulkuneuvo, kuten se on sotanakin – ’monirintamainen’.

  Sotaenergiaa

  Sotaenergiaa ammennetaan kansansuosiosta ja vihollisen epävarmuuden lietsonnasta, ja tässä informaatio on sanana/puheena ja kuvina säilääkin terävämpi, osuessaan. Vietnam amerikkalaisena massasotana 7] sai loppunsa television kautta – kansa kyllästyi, energia loppui 58.209 vainajan (153.303 haavoittunutta) jälkeen – kun ei löydetty edes järkevää syytä, miksi viidakkoihin uhrattiin miesvoimaa; maapallon toisella puolella.

  Ukraina on tämän päivän ”vietnam”,

  siellä käydään idän ja lännen taistelua vallasta 8]. Reaganismi [ ~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?... – [15130]  toisella puolella, jatkaakseen Neuvostoliiton hajottua – Venäjän hajottamisena ja toisaalta slaavilaisuuden eheänä pitämistä, vaikutepiirinä, jossa Ukrainan historiallinen perintö sitoo maata venäläisyyteen. ... "

  ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/hybridillist... -
  .
  .

  Ilkka Luoma

  Onko tämäkin informatiivista vaikuttamista - infosotaa kansalaisia vastaan? - varsinkin, jos tutkimus kuivuu kasaan - on aloitettu jo tammikuun 14. 2017 ---

  Pekka Torvinen HS
  Julkaistu: 14.1. 12:08

  Yhdysvaltojen senaatin tiedustelukomitea ilmoitti perjantaina käynnistävänsä tutkimuksen Venäjän vakoilusta, sen epäillystä sekaantumisesta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin sekä mahdollisista yhteyksistä vaalikampanjoissa mukana olleisiin ihmisiin.

  Komitean tiedotteen mukaan tiedustelupalvelujen viime viikolla julkaisema raportti Venäjän vaikutuskampanjasta Hillary Clintonia vastaan ja Donald Trumpin hyödyksi herättää ”syvää huolta”.

  ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005045442.html -
  .

  Tomi Vaalisto

  Varmaan sotket tohtori Hanna Smithin johonkin toiseen henkilöön. Niinistö ja hallitus kuuntelee häntä herkällä korvalla.

  Hänen eritysosaamiseen kuuluu Venäjän ulko-ja turvallisuuspolitiikka, Venäjän politiikka, kansainväliset organisaatiot, Tsetsenia, IVY alueen kehitys. Lisäksi hän julkaisee Aleksanteri Insight julkaisua - suosittelen tutustumaan.

  Viimeisin hänen julkaisuistaan, minkä itse olen lukenut, oli Russian image building – soft power before hard power. Sitä suositeltiin eikä syyttä.
  https://tuhat.helsinki.fi/portal/en/publications/russian-image-build(de4dece4-a8dc-4cce-8281-b338d1aa0654).html

  Ilkka Luoma

  En. Olen perehtynyt hyvin tarkasti Hannan tuotantoon, väitteisiin ja selvästi on havaittavissa myös puolueellinen ja yksipuolinen näkökulma - tosin ei siinä mitään sinällään väärää ole - toisaalta saadaan tasapainoa yksipuolisuuteen monialaistumista.

  Mediakin on puoluelehtien osalta hyvin yksipuolista informaatiovirtaa - liki manipulaatiota - ollaan tuolloin äänenkannattajan asemassa. Hannakin on osaltaan Naton ja lännenmiehen West trolling ideologian äänenkannattaja - eikä siinäkään ole mitään väärää - vain asiantuntijat osaavat erotella tuosta Hannan informaatiovirrasta sen merkittävän osuuden ja manipulaatio-osuuden.

  Tomi Vaalisto

  Nyt kyllä sotket johonkin muuhun.

  Hanna Smith ei ole sen enempää Naton kannattaja tai vastustaja. Aihetta hän on kyllä lähestynyt, mutta tutkijana vain käynyt läpi Suomen Natojäsenyyden vaikutuksia moneltakin eri kannalta. Nuo kannattaa lukea ajatuksella.

  Lännenmiehen West trolling -anglismin käyttö taitaa olla aika vähäistä ;-)

  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

  Ollaan samassa henkilössä - kymmeniä sähköposteja on viuhunut ;)

  Laajempi tietämys on kuitenkin Markuilla Kangaspuro ja Kivinen --- Aleksanteri-instituutista.

  Tomi Vaalisto

  Tässä on Hanna Smithin väitöskirja: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/135688

  Sitä saa ja sitä pitääkin tarkastella kriittisesti, mutta se pitää tehdä konkreettisin perustein ja faktapohjalta.

  Hänen perusteeton arvoselunsa mutu- tai tunnepohjalta on yhtä tyhjän kanssa kun kyseessä on kuitenkin tohtorin tasoinen henkilö. Sitäkin kyllä esiintyy esimerkiksi MV-mielipidesivustoilla.

  Ilkka Luoma

  Ohuella tuntemuksella on vaikea saada selvyyttä kokonaisuuteen - tutkijastakaan. Vain tarkka seuraaminen tuo mahdollisuuksia löytää sitä tapaa millä tässä tapauksessa Hanna esiintyi/esiintyy - foorumi oli aiemmin kiintoisa - Aleksanteri-instituutti, jossa todellisia Venäjä-asiantuntijoita ovat Markku Kangaspuro ja Markku Kivinen, Hanna oli Venäjä-kriitikko, ja ikään kuin vastakohta Markuille, joiden Venäjä tuntemus on aivan omaa luokkaansa.

  Ilmeisimmin Hanna oli haluttu valita tasapainoksi/ vastakohdaksi - voisimme verrata toisaalta - turvallisuuspolitiikasta - armeijaupseereina: natofanaattinen evl. Torsti Siren ja laaja-alainen osaaja ev. Pekka Visuri - Torsti on hyvin natomyönteinen ja Pekka edustaa laajempaa käsitettä suomalaisena arvioitsijana, joka osaa nähdä niin itään kuin länteen - kiihkotta.

  Näin oli A' n aikana myös Hannan osalta ... selvää Venäjä-kriittisyyttä jopa puolueellisin esityksin ja painotuksin. Ei ollutkaan ihme eikä yllätys, että Hanna siirtyi nyt "Nato-asioiden palvelukseen" - yksipuoliseen H ja K-tutkimuksen keskukseen, jossa nyt suomalaista väitettyä osaamista imuroidaan Naton käyttöön - Naton ja USA' n paljastamatta mitään omista hybridi- ja kybersodistaan. Nyt Hannaa viedään kuin kuoriämpäriä tunkiolle ;)

  Tomi Vaalisto

  Kyse on nyt jostain väärinkäsityksestä.

  Eihän Aleksanteri-instituutti mikään väittelykerho ole vaan Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan alainen laitos, jonka tehtävänä on koordinoida Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimusta ja opetusta valtakunnallisella tasolla, erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

  Akateemiseen tutkimus on objektiivista eikä siihen kuulu kuvailemasi köydenveto eri kuppikuntien välillä.

  Tämän parhaiten havaitsee kun itse tekee esimerkiksi akateemisella tasolla opintojen lopputyön.

  Ilkka Luoma

  Kaikki oikein - Hanna ei ehkä tuntenut oloansa salanatottajana kotoisaksi puolueettomassa ympäristössä, mutta nythän tilanne on korjattu ... nyt saa olla yksipuolinen ja puolueellinen - aivan viran puolesta. Antaakohan US tutkimuslaitoksen käyttöön omat hybridi- ja kybersodankäynnin toimintaohjeet ja antaako tutkittavaksi esimerkiksi Stuxnetin käytön Iranissa - sehän olisi hyvä harjoittelukohde uudelle tutkimuskeskukselle - veikkaan, ettei US ja CIA anna Stuxnet hakkeroinnin tietoja ...

  Ilkka Luoma

  Löydämme myös hyvääkin ---

  [2014]

  " ... Aleksanteri-instituutin Hanna Smith 6] oli tarkasti jyvällä itäisestä mentaliteetista ja slaavilaisuuden nimittäjistä – siksi hyvin hän osasi kertoa koko kansalle, että venäläisetkin ovat ihmisiä, joilla on kohonnut ylpeys 7]. Amerikkalaisten ylpeys nähtiin jo 1960 -luvulla Kuuban kriisissä, jossa Kuuban vallankumousjohto pyysi Neuvostoliittoa apuun – USA vieläkin talous saartaa Castrojen Kuubaa 8]. ... "

  ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/ukrainan-had... -

  tiistaina, maaliskuuta 04, 2014
  Ukrainan hädällä on monet kasvot

  Läntinen demokratia on ylpeä vapaasta ja monialaisesta informaatiofilosofiastaan. Nyt tämän ajatusmaailman koetinkivi konkretisoituu Ukrainassa – niin Venäjän kuin Yhdysvaltain/EU:n näkökulmista, joihin tämä ukrainalaisten sisäinen kansallisuus- ja kulttuuriongelma tiivistyy.

  Faktat ovat kaikille kirkkaat – vapailla vaaleilla länsitarkkailijoidenkin mielestä rehdit vaalit tuottivat presidentiksi miehen, joka on nyt keikautettu vallasta – alunalkaen Ukrainan kipeän, miltei konkurssikypsän taloustilanteen vuoksi 1]. EU sopimus oli vain keppihevonen järjestäytyneille mellakoitsijoille, joita osin ohjattiin ja rahoitettiin lännestä.

  .

  Tomi Vaalisto

  Slaavilaisuus on tärkeä huomio viime aikojen eurooppalaisissa kriiseissä. Niissähän on aina slaaveja mukana ja jopa molemmilla puolilla. Tällaisia esimerkkejä on vaikkapa Jugoslavian hajoamissodat tai Venäjä-Ukraina sota.

  Mitään faktaa ei länsirahoituksesta Ukrainan mellakoissa ei ole ollut, mutta tuollakin kestämättömällä väitteellä on perustelultu Krimin miehitystä.

  Ilkka Luoma

  Mitään Venäjä - Ukraina sotaa ei ole olemassa - on vain kiovalaisten ja heitä tukevien ulkomaalaisten voimien sisällissota käynnissä Donpassin alueella, jossa Venäjä avustaa paikallisia autonomiataistelijoita parantamaan alueen venäjänkielisten ja -mielisten asemaa - kaikkinensa.

  ...Slaavit ja Kiovan Venäjä ---

  1] Slaavit ovat arvoitus lännenmiehelle ~  http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163481-... -

  ...
  ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiovan_Ven%C3%A4j%C3%A4 -
  Kiovan Venäjä

  ---
  Serbian amerikkalaisrynnäköt ilman mitään YK- tms. mandaattia tappoivat Serbiassa yli 500 siviiliä!  

  Käyttäjän elina kuva
  Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #16

  Näin on. Länsi- ja Itä-Ukraina ovat ennen NL:n aikaa olleet aina eri valtapiireihin kuuluvia alueita. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ukrainan_historia

  Ukrainan itsenästyessä NL:n hajoamisen jälkeen, itä-ukrainalaisille taattiin venäjän kielen virallinen asema hallintokielenä ja Krimiläisille autonomia omine presidentteineen.

  "Vuoden 1991 tammikuussa Krimin kommunistinen puolue organisoi kansanäänestyksen, jossa saavutetun 93,26 prosentin kannatuksen pohjalta päätettiin alueelle palauttaa autonomisen neuvostotasavallan asema. Heinäkuussa 1991 venäjän kielestä tuli virallinen kieli niemimaalla. Maaliskuussa 1995 Ukrainan presidentti Kutšma antoi lain, joka rajoitti Krimin tasavallan hallituksen itsenäisyyttä, Kiova ryhtyi nyt ohjaamaan.Uuden perustuslain myötä Krimin tasavalta muutettiin 23. joulukuuta 1998 nykyiseksi Krimin autonomiseksi tasavallaksi. Perustuslakinsa 2. artiklan mukaan, milloin paikallisesti Krimin autonomisen tasavallan parlamentin päätökset tai tasavallan toimeenpanevan elimen eli hallituksen päätökset tai toimenpiteet ovat ristiriidassa Ukrainan perustuslain kanssa, tulee toimia Ukrainan perustuslain mukaan[https://fi.wikipedia.org/wiki/Krimin_autonominen_tasavalta

  Viimeinen niitti itäukrainalaisille ja krimiläisille oli kun Ukrainan länsimielinen hallinto riisti heiltä oman kielen, venäjän aseman hallintokielenä, riistettyään ensin Krimin presidentinviran ja itsemääräämisoikeuden. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko lyttäsi ehdotuksen venäjän kielestä maan virallisena kielenä ja teki selväksi, että Ukrainalla on vain yksi äidinkieli. Kaksikielisenä maana Suomen luulisi ymmärtävän krimiläisiä ja etelän/idän ukrainalaisia, etenkin kun ko alueet ovat nemmistöltään ve-kielisiä.

  Käyttäjän LeoMirala kuva
  Leo Mirala

  Ilkka, meillä vähän koulutetuilla on usein taipunus vähätellä ja nälviä oppineita ihmisiä. Siksi sanomasi: "Nyt Hannaa viedään kuin kuoriämpäriä tunkiolle" loukkaa kaikkia kunnon ihmisiä. Tietysti oppineissa on jokunen idiootti joukossa, mutta ei sitä noin vain pitäisi mennä loukkaamaan jotain Hannaa jota ei tunne.

  Ilkka Luoma

  Leo, mietitäänpä uudelleen - Hanna tuli Aleksanteri-instituutista, jossa pyritään objektiiviseen informaatioon - Hanna oli siellä de facto Venäjä-kriitikkona. Nyt hän on kotona, puhtaasti lännettyneen toimijan palveluksessa, jossa US ja Nato ovat jäseninä - siis täyttä puolueellista tutkimustyötä Hybridi- ja kybersodankäynnin tutkimuslaitoksena.

  Suomea on kehuttu (Trump) erinomaiseksi Hy&Ky -tutkijaksi, nyt tuo aiemmin puolueeton työ ja sen hedelmät tipahtavat US/Nato -laariin, USA' n antamatta mitään omastansa, on vain imaisemassa suomalaistenkin tietämyksen - ja Hanna astui tähän tehtävään - eli kysymys "viedäänkö kuin kuoriämpäriä tunkiolle" - on aiheellinen ja jos ei olisi - todistaisi se Hannan siirtymistä täyden yksipuolisuuden ja puolueellisuuden palvelukseen - tietoisesti!

  Tomi Vaalisto

  Yhteiskuntatieteen tohtori Hanna Smith on tutkija - ei kriitikko. Kannattaa oivaltaa näiden kahden seikan ero.

  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #13

  Aivan ensimmäiseksi kannattaa perehtyä Hannan tuotantoon ja esille tuloihin. Aleksanteri-instituutti ei ollut puolueettomana laitoksena oikea osoite osaavalle yhden asian liikkeen huipputekijälle - nyt Hanna on kotona, saa olla täysillä sitä mieltä mitä on ---

  Ilkka Luoma

  Topicissa on kaksi aihetta, mutta miten ne kytkeytyvät toisiinsa? ;)

  Ilkka Luoma

  Suomessa oltiin tältäkin osin pioneereja. Pankkiiri Jukka Laukkasen Dynexco oli liikkeellä jo vuonna 1999! Liian aikaisin, mutta oivalsi maailman pankkimaailman muutokset ... Tästä myöhemmin lisää! ---

  ....
  ~ https://yle.fi/uutiset/3-10397197 -

  ""Valtaamme pankkialan Suomessa" – brittiläinen miljardiyhtiö astui rehvakkaasti julkisuuteen

  Revolut on yksi nopeimmin kasvavista eurooppalaisista kännykkäpankeista. 1,5 miljardin euron arvoiseksi kasvanut startup esittäytyy nyt Suomessa.

  Mobiili pankkitili 16.9.2018

  .

  Toimituksen poiminnat

  Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset