Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Sammon taonta jatkuu – Nordea palaa kotiin

 • Arvoitukseksi jää miten Nalle kokee kartanonsa kaukaisen omistajan G.M.Armfeltin - isänmaan miehen? -Kuva HS
  Arvoitukseksi jää miten Nalle kokee kartanonsa kaukaisen omistajan G.M.Armfeltin - isänmaan miehen? -Kuva HS
 • Sammon taonta - kansallista ylpeyttä ja uskoa tekoihinsa, jotka johtavat asetettuihin päämääriin
  Sammon taonta - kansallista ylpeyttä ja uskoa tekoihinsa, jotka johtavat asetettuihin päämääriin

Pankkiiri ja useiden pörssiyhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos palautti Nordean pääkonttorin Suomeen. Ristiretken ensimmäinen kierros oli näin tehty ja nähty – vain omistus ei ole vielä riittävästi kotona, mutta se onkin seuraavien kierroksien vuoro – Nalle takoo Sampoa ja tuo karanneet pankkimme kotiin – vahvempina kuin lähtivät ---

~ http://www.hs.fi/talous/art-2000005356404.htmlNordea siirtää pääkonttorin Tukholmasta Helsinkiin.

 

Aamulla 6.9. klo 06:00 arvioimme näin:

... Sammon takoja Wahlroos nielaisee koko Nordean, ja tämän jälkeen on vain Sampo, ja näin takavuosien finanssitavaratalo saa muotonsa. Muutto Helsinkiin häämöttää?

~ http://www.hs.fi/talous/art-2000005355118.html -

   

  Kirjoitus muutaman vuoden takaa:

  ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/04/nalle-takoo-sampoa-tukholmassa-nordea.html -

   

  Ote ylläolevan linkin alta:

  ” … Sammon taonta on alkanut

  [ kirjoitus vuodelta 2006 – Sammon taonnasta ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/11/sammon-taonta-on-alkanut.html - ]

  ja lopputulemana Wahlroosin haikailema Pohjoismaiden suurin finanssitavaratalo näkee muutamien vuosien saatossa syntynsä – ja näin Nalle voi hyvissä mielin palata Joensuun kartanoonsa viljelemään kaikkea sellaista, josta saa mukavasti tukiaisia, mutta tuotteethan ovat kuitenkin lisäämässä maamme omavaraisuutta – lähestyttäessä maailmanlaajuista ravintopulaa.

  Annetaanhan Nallen rauhassa junailla meiltä karanneet pankit takaisin kotiin – tuolloin koiranleuat eivät enää puhu isänmaattomuudesta. Mediakin huomaa, että suurliikemiehilläkin on arvoja – rahan, ostovoiman sekä näyttö- ja vertailutalouden lisäksi … ”

   

  Wahlroos on suurpääoman edustaja – ollen myös itse suuri omistaja

  Nalle on yllättänyt monilla ulostuloilla, ja hän on saavuttanut aseman, että voi oikeastaan laukoa mitä haluaa – menettämättä mitään. Nalle kuuluu siihen armoitetun kovaan sarjaan, jossa ovat ympäristöguru ja maailmanloppu Pentti Linkola ja puolijournalisti pankkiirisukuun naittautunut Kalle Isokallio – nämä kolme ovat useimmiten ”aina” oikeassa – sanoivatpa oikeastaan mitä tahansa – edes terävimmät tähtitoimittajat eivät saa heistä otetta! Niin, lisäisin tuohon luetteloon myös ikipoliitikko Paavo Väyrysen.

   

  Vuodelta 2011 löydämme kovaa työpaikkapeliä, kun yhteistoimintamenettelyllä poistetaan sopimattomia työntekijöitä tuotantolinjoilta – maailma muuttuu ja olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleen jaon taistelussa!

  ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2011/11/tuottoisat-yhtiot-lakaisevat-tuhansia.html

  Ote ylläolevan linkin alta:

  ” … (Uutisointi huutaa tuhansien työntekijöiden vähennyksistä hyvin tuottoisista pankkiyhtiö Nordeasta ja metsäjätti UPM:stä - kapitaalikuningas Björn Wahlroosin komennossa)

  [ ... pankit anelivat valtiota apuun kun hallitun riskinoton rahavapautus markkinoi 1990 -luvun alun pankinjohtajat rahan myyntivimmaan - kun kottikärryillä piti kuluttajille rahaa suoltaman korkotuottojen odotushuumassa. Valtiota hätiin huutaneet metsäyhtiöt saivat erinomaista devalvaatiolääkettä pitkät ajat, jolla pönkitettiin liiketaloudellista kasvua kasvun perään ... ]

  Nyt nämä valtiolta aikoinaan paljon apua saaneet yhtiöjättiläiset puhaltavat tavallisia ihmisiä pihalle tulevaisuusvaraumien perusteluilla - pitää olla huomennakin kilpailukykyinen. Näin huutaa pääomien takuumies, kapitaalikuningas Björn Wahlroos - sammontaontayhtiöstä 1] Sampo Oyj:stä. Mitä Kalevalan kirous/kunnia meille vielä tuovatkaan? Rahaa ja kulutusjuhlaa vai ympäristötuhoa sekä tuloerokuilun revittämistä?2] Mitä tapahtuikaan aikoinaan Wahlroosin Mandatumissa? … ”

   

   

  Teksti Nallesta – kun hän ”jakoi synnytysoikeuksia ja ripuloi inhimillisyyttä”!

  ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/03/bjorn-wahlroosin-erikoiset-ripulista.html – Nallen erikoiset

  Nallen poika Tuomas Wahlroos on myös pelimies – mutta pokerissa. Miten lopulta Nallen oma pokeri päättyy, kun kaikki kortit ovat avoinna pöydällä ja potti keskellä – millainen käsi kaappaa koko saaliin ja miten Nalle itse Joensuun kartanossaan lopulta uppoutuu suomalaisen diplomaatin Gustaf Mauritz Armfeltin * kirjakokoelmiin, jotka ovat kuulemma mitä suurimmalla pieteetillä luetteloidut?

   

  * Hänen ansiokseen luetaan muun muassa voimakas vaikutus niin sanotun Vanhan Suomen liittämiseksi suuriruhtinaskuntaan vuonna 1812 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Gustaf_Mauritz_Armfelt - Jäämme pohtimaan millaisessa todellisuudessa herra Wahlroos elää kun hän istahtaa kirjojensa ääreen kartanonsa lempinojatuoliin ja aloittaa unelmointinsa – kysymykseksi ilmaan jää Nallen suhdetoiminta itään – vaimo Saara on kuitenkin nuoruuttaan viettänyt itä-suomalaisessa kaupungissa – Savonlinnassa – Saimaan keskipisteessä.

   

   

  Ilkka Luoma

  Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

  https://www.facebook.com/first.ilkka

  https://ilkkaluoma.blogspot.fi

   

  US VU T BL BL BL FB FB FB BLOG 150732

   

  DOC sammontakoja_06092017.doc – OpenOffice Writer

  PVM 06092017

   

  529_4897

  Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

  1Suosittele

  Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

  NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma

  Mutta - Danske Bank ---

  ... Ihmisen enemmän ja vähemmän luontainen ahneus synnyttää kiusauksia helpomman rahan edessä, jos omaa taitoja sekä kykyjä, joilla on painavaa merkitystä sellaisille, jotka haluavat valtaa. Elämme näyttö- vertailutalouden kierteessä.

  ~ http://www.hs.fi/talous/art-2000005354720.html -

  "Tanskalaislehti: Danske Bank välitti Azerbaidžanilta yli kaksi miljardia euroa lahjusrahaa poliitikoille ja virkamiehille ympäri maailmaa ... " - otsikko HS

  ...
  Rikkoiko Panama Papers jotain Nordeasta ja sen maineesta?
  .

  Käyttäjän myyrylainen kuva
  Jorma Myyryläinen

  Mikä onkaan Nordean pääkonttorin siirron syy? Eikö sillä ole tarkoitus vältellä Ruotsin säätämiä vakuusmaksuja ja siten vältellä vastuita?

  Uutisten mukaan siirron konkreettiset vaikutukset eivät näy verotuksessa vaan ne maksetan edelleenkin tuloksen mukaan per maa ihan kuten tähänkin asti. Ne eivät näy juurikaan alan työllisyydessä koska hyvin harva työpaikka siirtyy.

  Onko siis kyseessä vain mielikuvapolitikointi maaotteluhengessä? Niiden jälkeen on tainnut penkkiurheilijoille aina tulla n.s. "dagen efter" eli ainoaksi taonnaksi taitaa jäädä kupariseppien jyskytys ohimoilla ja siruiksi Sampo.

  Saamme siis edelleenkin odottaa Väinämöistä
  "Uuen Sammon saattajaksi,
  Uuen soiton suorijaksi,
  Uuen kuun kulettajaksi,
  Uuen päivän päästäjäksi,
  Kun ei kuuta, aurinkoa
  eikä ilmaista iloa."

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma

  von Koskull vakuutteli että päätös on tehty järkisyin - ilman maaotteluhenkeä ja kansallista kohotusta.

  ...
  Entä Armfelt ;)

  Käyttäjän myyrylainen kuva
  Jorma Myyryläinen

  Pankin omistamisen kannalta n. 1 miljardin väistö on varmaankin ihan järkisyy.

  Luulenpa Wahlroosin mielenkiinnon kohdistuvan Armfeltin kokoelmiin vain sijoitusmielessä. Vaikka en epäile, etteikö hän saattaisi niistä jonkun sitaatin kaapata puheidensa piristykseksi.

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

  Aikanaan Nallen suuhun istutettiin lause: "Asiakkaat tuovat kengissään vain hiekkaa pankkisaleihin ..."

  Ei ollut lähtöisin Nallen suusta.

  Käyttäjän tampere515 kuva
  Jarmo Makkonen

  "Ne eivät näy juurikaan alan työllisyydessä koska hyvin harva työpaikka siirtyy."

  No jos pääkonttori ja työpaikat eivät siirry niin mikä siirtyy?

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma

  Imago meille - Nallelle aika ajoin lyhempi matka hallituksen kokouksiin ---

  Käyttäjän myyrylainen kuva
  Jorma Myyryläinen

  Pääkonttorin siirrossa siirtyy pankin velvotteet oman toimintansa turvallisuudesta. Ruotsissa he olivat joutuneet maksamaan kohoavaa vakuusveroa jonka he Suomessa välttävät. Käytännössä siis vastuita pankin toiminnan riskeistä siirretään pankin omistajilta suomalaisille veronmaksajille.

  P.s. Minunhan pitäisi oikeastaan olla tyytyväinen sillä olenhan minäkin Nordean omistaja 36 osaakkeellani. Mutta miksiköhän en ole?

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #11

  Villi huhu talouspiirien ytimestä kertoo, että Nordea valmistelee suurta fuusiota - minkä kanssa, on arvoitus. Takavuosina pyöri kulisseissa nimi SEB ... (?) ~~~ https://seb.fi/ -

  .

  Käyttäjän myyrylainen kuva
  Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

  Vähän aikaa sitten huhuttiin ABN AMRO:sta ja sitä ennen ... ja pian ... joku niistä joskus toteutuukin sillä kehittyvä finanssikapitalismi tarvitsee suurempia pääomia ja vähemmän toimijoita kuin n.s. orgaanisen kehityksen kautta syntyy. Saamme siis tulevaisuudessakin kuulla loistavista synergiaeduista ja toimialarationaalin koon saavuttamisesta strategisilla liittoutumisilla haastavilla markkinoilla.

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma

  torstaina, huhtikuuta 07, 2016
  Panama Papers, moraali - Nordea ja Björn Wahlroos

  A

  JK – Panama Papers ja kotiin palautuva Nordea
  ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/panama-pape... -

  (Nyt media ilakoi innoissaan pudotuspeliä – ensin Islannin pääministeri |1 ja nyt kotoisesti Nordea ja tämän värikäs hallituksen puheenjohtaja – kauppatieteiden tohtori Björn ”Nalle” Wahlroos |2. Alun mestaus on käynnissä – vaikka ainuttakaan todistetta ei julkisesti ole esitetty!)

  [ … kansalainen Erkki ihmettelee Nordea-ajojahtia, samalla lasketaan jo lukua Wahlroosille, jonka terävyys ja sanankäyttösäilä koetaan liian pisteliääksi. Aiemmin Erkin mielestä ei ole uskallettu puuttua rahamaailman suomalaiseen ikoniin, mutta nyt kun säröilyä mediahuurrutettuna on tarjolla – hiiret hyppivät pöydille …, entä Moraali* - pohtii Erkki …

  ...

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma

  Nallesta lisää ---

  Meidän tarinamme alkaa tästä – ”Wahlroos yksityistäisi vedet ja neuvoo lapsenteossa …”

  [ Taloussanomat 13032015

  http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2015/03/12/wah...   -- ]

  Käyttäjän TomiVaalisto kuva
  Tomi Vaalisto

  Suomen EU:n pankkiunioni on tärkein tekijä kun Nordea päätti pääkonttorinsa sijaintipaikasta.

  Voimme olla tyytyväisiä - vuonna 1995 Suomi liittyi viisaasti suoraan Euroopan talous- ja rahaliiton (EMU) toiseen vaiheeseen, jonka Suomen kansa siunasi suurena enemmistönä neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä 16.10.1994.

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma

  Korjataan väärää tietoa - suuri enemmistö ei ensinnäkään ollut kyseessä, eikä kansa tiennyt äänestäessään, että markka viedään - eivät tienneet sellaiset tunnetut kansanedustajatkaan kuin Erkki Tuomioja ja silloinen eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen ---

  Tuosta EY-kansanäänestyksestä ja mahdollisesta valtiopetoksesta on kirjoitettu erittäin tarkasti ja tunnettu Kokoomus-asiantuntija ja arvostettu talousmies Jorma Jaakkola on esitellyt aiheen millimetrin tarkkuudella ---

  Jorma Jaakkola:

  " ... SALAINEN EMU-VARAUMAPÖYTÄKIRJA
   
  Mihin salainen EMU-varaumapöytäkirja liittyy?
  Vastaus: Valtiopetokseen eli Suomen Markan hävittämiseen Hallitusmuodon 72 §:stä ilman lakia. Perustuslain muuttamista kutsutaan rikoslaissa valtiopetokseksi, rikokseksi, joka ei vanhene.
  Suomen nykyisen taloustilanteen vuoksi valtiopetos on pikimmiten vaadittava käsittelyyn.
   
  Eduskunnan pöytäkirja 13.6.1994 kertoo EMU-varauman luonteisen asian, kun pääministeri Esko Aho vastasi hallituksensa nimissä Vasemmistoliiton (Claes Andersonin) EU-välikysymykseen. Pääministeri Aho nimittäin ilmoitti eduskunnalle mm:
  "Kansalliset päätökset Suomen osallistumisesta EMU:n kolmanteen vaiheeseen tehdään aikanaan eduskunnassa ja hallituksessa. Tämän olemme neuvotteluissa Euroopan unionille ilmoittaneet.” 
   
  Puheellaan Aho antoi kansanedustajille mielikuvan, että Suomi oli neuvotellut varauman päättää markasta luopumisesta liittymissopimuksen jälkeenkin. Missä neuvotteluissa ja milloin EMU-varauma oli ollut esillä? Turkulainen Viljo Vuoristo ja muutama muu henkilö etsi vastausta kysymykseen. ... "

  Jatkuu ~ http://jormajaakkola.fi/EMU-petos -

  ...

  Käyttäjän TomiVaalisto kuva
  Tomi Vaalisto

  Pääasia oli tietysti Nordean päätöksen tärkein syy siirtää pääkonttori Suomeen - ja se syyhän on euro.

  Oikaistaanpa vielä virheellisiä väittämiä:

  EU-kansanäänestyksestä rahaliitto mukaanlukien tiedotettiin erinomaisesti ja siitä vastasi eduskunta. Jokaiselle äänioikeutetulle jaettiin yksityiskohtainen tiedote: https://www.eduskunta.fi/pdf/sekalaiset/VN-tiedote...

  Tuo jo ampuu alas väitteen, ettei puhemies muka tiennyt.

  Tunnepohjaista metakkaa on asiasta noussut lähes neljännesvuosisata liittymisemme jälkeen, muttei mitään konkreettista ole esitetty.

  Mielenkiintoista on se, että rahaliittoa kannatetaan enemmän kuin EUta tai NATOa Suomessa. Euron kannatus on suurempaa kuin kertaakaan vuoden 2004 jälkeen: https://yle.fi/uutiset/3-9754825

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

  Luulot, mutustelut ja tietämättömyys sikseen ---

  ...
  ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228963-... -

  " ... Näyttäisi yhden mielipidetiedustelun pohjalta, että noin 40 prosenttia kansasta haluaa markan takaisin tai toisin sanoen eurosta eroon. On muitakin mahdollisuuksia kuin markka. On yhteispohjoismainen ”kruunumarkka”, voisi olla Kiinan yuaniin vankalla painoarvolla kytketty ”kansainvälinen markka” … ehkä jokin kytky jäisi euroonkin, mikäli kovin moni nykyinen eurovaltio ei siitä eroa ---
  ~ http://www.talouselama.fi/uutiset/taloustutkimus-s... -
   
  Meillä on Suomesta raskas ulkomaanvelka – euromääreisenä
  Nyt moni kysyy sen kuuluisan kysymyksen, miten käy, kun siirrymme vaikkapa markkaan ja devalvoimme sen 10-20 prosentilla – siis alennamme rahan arvoa euroonkin nähden – näin tarvitaan enemmän markkoja eurovelkojen lyhennyksiin, ehkä korkommekin nousevat? ... "

  ...

  " ...
  Näin kirjoitimme kaksi vuotta sitten:
  Markasta euroon ilman kansanäänestystä – valmisteltuna vai ajopuuna kenenkään hallitsematta prosessia täysin – TIIVISTELMÄ -nä
  [ laaja selosteosa ~ http://jontikka.blogspot.fi/2014/12/markasta-euroo... - ] ... "

  Ote linkin alta:

  " ...
  B.
  Vuonna 1996 TV1:n ohjelmassa ”K Tervo” kansanedustaja Erkki Tuomioja (SDP) ilmaisee asian niin, että jos EMU-sidos olisi kerrottu kansalle ennen 16.10.1994 neuvoa antanutta äänestystä, äänestystulos olisi ollut toinen, kuin oli. [12]

  [12] 18.12.1996/ TV1/ K Tervo

  C.
  Arvovaltaiselta taholta tulee myöskin vahvistus: Suomen Kuvalehden haastattelussa vuonna 1997 eduskunnan puhemies kertoo, ”ettei hänkään tiennyt nappia painaessaan (1994), että samalla äänestettäisiin Suomen markan kohtalosta” [13]

  [13] Suomen Kuvalehti no 15/ 11.4.1997, s. 19 ... "

  ...

  Käyttäjän TomiVaalisto kuva
  Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #16

  Annan tyhjentävän vastauksen :

  Toisessa linkissä tarkastellaan EU jäsenyyttä eikä siinä ole sanaakaan eurosta. Kannattaa lukea se siis tarkasti!

  Olisiko Tervon ohjelmaa seurattu myös "vasemmalla silmällä" kun esitetty asia ei voi pitää paikaansa - jokainenhan sai täydellisen tietopaketin, jonka asian selvittämiseksi kaikille.
  Linkitän uudestaan: https://www.eduskunta.fi/pdf/sekalaiset/VN-tiedote...

  Siinä kannattaa kiinnittää huomiota ensimmäisen sivun loppuun kappaleeseen, joka alkaa sanoilla:" Tulevaisuudessa tavoite on talous- ja rahaliitto..."

  On siis perin selvää, että jokaisella äänioikeutetulla oli henkilökohtainen tietopaketti olemassa myös rahaliitosta!

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

  Ilmeisesti sitten Uosukainen ja Tuomioja valehtelivat/ muistivat väärin omakertomuksellisissa lausunnoissaan. Älykkäästi ajatellen - jos noin ansioituneet kansanedustajat/ ministerit eivät tienneet euron sisältymistä EY-kansanäänestykseen, niin miten sitten äänestävä kansa olisi sen tiennyt!

  ...
  Selvyyden vuoksi:

  Ensinnäkin
  " ... Enemmistö (56,9 %) äänestykseen osallistuneista kannatti liittymistä ... " - ei sis kovinkaan suuri enemmistö!

  ...
  " ... Äänestyksessä kysyttiin, tulisiko Suomen liittyä Euroopan unionin jäseneksi neuvotellun sopimuksen (liittymissopimuksen) mukaisesti. Sopimuksen mukaista jäsenyyttä kannatti 56,9 % ja vastusti 43,1 %. Äänestysaktiivisuus oli 74,0 %. Kuudessa pohjoisimmassa vaalipiirissä yli puolet vastusti ja muissa vaalipiireissä yli puolet kannatti jäsenyyttä.[13] ... "

  ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_EU-kansan%C3%... -

  .
  "Kritiikki

  Muun muassa Itsenäisyyspuolue on myöhemmin kritisoinut kansanäänestystä. Puolueen mukaan EU-jäsenyyttä kannattaneet saivat enemmän rahoitusta kampanjoinnille kuin sitä vastustaneet. Lisäksi puolue sanoo jäsenyyttä kannattaneiden väittäneen muun muassa että Suomen markka säilyy jäsenyyden jälkeenkin.[19]

  Päätöstä EU-jäsenyydestä on väitetty jopa laittomaksi, koska sitä ei hyväksytty eduskunnassa perustuslainsäätämisjärjestyksessä ja koska joidenkin mielestä Suomen perustuslain 2 § kieltää lainsäädäntövallan epäsuorankin luovuttamisen muulle instituutiolle kuin eduskunnalle. Tätä näkemystä puolustivat julkisuudessa varsinkin Keijo Korhonen ja Ilkka Hakalehto. Korhonen oli myös sitä mieltä, että kansanäänestyksen tulostakin olisi pitänyt tulkita perustuslainsäätämisjärjestyksen hengen mukaisesti, eli jäsenyyden hyväksymistä olisi tullut puoltaa kahden kolmasosan määräenemmistö.[16]"

  Käyttäjän TomiVaalisto kuva
  Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #22

  Joku väärinymmärrys on tapahtunut kun tuo ainoa fakta "koko kansan tietopaketti" eikä ansioituneiden poliitikkojen väitetyistä sanomisista ole ainoatakaan dokumenttia.

  Päinvastoin - tietävämmät muistavat, että ryhmäjohtaja Tuomiojan 6. toukokuuta 1997 kirjoittama ­arvio omasta eduskuntaryhmästään on todella karua lukemista.

  ”Enemmistö voi kauhistella ­tapaa, jolla Lipponen asiaa [euroon liittymistä] ajaa ja jopa epäillä välillä itse asiaakin, ­mutta yhtä selvää on, että vielä selvempi enemmistö tulee kiltisti hyväksymään sen, mitä hallitus esittää. Marjan [Tuomiojan puolison] kysyessä, voiko asialle tehdä jotain, vastaan, että ei ­sellaista, mikä muuttaisi lopputulosta.”

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #25

  Aivan oikein - kansalta vietiin vaikutemahdollisuus rahaan, koska kansanäänestyksessä ei mainittu sanakaan kansalaiselle tärkeimmästä asiasta - markasta ja sen poistumisesta -

  ...
  Tuomiojan ja Uosukaisen lausuntojen lähteet on mainittu jo tuolla aiemmin.

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #25

  Tyhjän puhumisen sijasta voisi olla viisasta perehdyttää itseään mitä eduskunnassa todellisuudessa tapahtui kun rahasta - markasta ja eurosta puhuttiin --- aloitetaan:

  Osa 1

  I TAUSTA

  Suuri valiokunta 1997
  ”Tammikuussa 1992 hallitus antoi eduskunnalle selvityksen EY-jäsenyyden vaikutuksista Suomelle (VNS 9.1.1992)”.

  Selonteon johdosta antamassaan mietinnössä (UaVM 6/1992 vp)(kirj.huom. 4.6.1992) ulkoasianvaliokunta totesi EY-jäsenyyden merkitsevän Suomelle osallistumista sekä EMS-valuuttajärjestelmään että aikanaan myös EMUun. Valiokunta totesi EMU:n olevan johdonmukainen jatko sisämarkkinakehitykselle ja katsoi sen vaatiman kurinalaisen talouspolitiikan omaksumisen parantavan investointiedellytyksiä ja vakauttavan tuotantoa” [1]

  [1]  SuVM 2/1997 vp, sivu 2

  Hyväksyikö eduskunta EMU:n kolmannen vaiheen ja kumosiko eduskunta samalla Suomen Hallitusmuodon 72§ ja 73§:t? Minkä lakiesityksen perusteella eduskunta on päätöksen tehnyt? Näinhän olisi pitänyt tapahtua valtioneuvoston selonteon (20.5.1997 vp) mukaan … [myöhemmin tarkemmin]

  Näiden kahden toimenpiteen välissä – VNS 9.1.1992 ja UaVM 6/ 4.6.1992 – hallitus antoi 5.3.1992 tiedonannon eduskunnan EY-jäsenyyden hakemiseksi. Eduskunta äänesti 18.3.1992, ei jäsenyyshakemuksesta vaan hallituksen luottamuksesta. Presidentti teki samana päivänä päätöksen jäsenyyden hakemisesta ja hakemus vietiin saman tien Brysseliin.

  Tiedonannossa (5.3.1992) EMU-asia esitetään:

  ”EY-jäsenyys edellyttää Suomelta yhteisön voimassaolevan säännöstön ja menettelytapojen, poliittisen yhteistyön saavutetun tason sekä yhteisön peruskirjoissa mainittujen tavoitteiden hyväksymistä”.

  ”Neuvotteluissa pyritään saamaan aikaan sellaiset liittymisehdot ja järjestelyt, jotka ovat tarpeen Suomen erityisolosuhteiden huomioon ottamiseksi. EY-jäsenyyteen sopeutumista helpotetaan lisäksi kansallisilla toimenpiteillä” [2]

  [2] Valtioneuvoston tiedonanto eduskunnalle Euroopan yhteisön jäsenyydestä, etusivu (s.5)

  ”EY-jäsenyys edellyttää, että inflaatio ja korot saadaan alhaiselle tasolle, valuuttakurssi säilytetään vakaana sekä julkisen talouden alijäämä ja velka rajoitetaan mahdollisimman pieneksi. Hallitus selvittää talous- ja rahaunionin eri vaiheiden vaikutukset Suomen kansantalouteen ja päättää tarvittavista talouspoliittista toimenpiteistä” [3]

  [3] Valtioneuvoston tiedonanto eduskunnalle Euroopan yhteisön jäsenyydestä sivu 6

  Oliko kansanedustajilla mahdollisuus syventyä valtioneuvoston selontekoon 9.1.1992 niin, että he olivat 18.3.1992 selvillä eduskunnan ennakkositoumuksista? Olihan eduskunta lähettänyt valtioneuvoston selonteon (9.1.1992) ulkoasiainvaliokunnan valmisteltavaksi 16.1.1992.
  Perustuslakivaliokunta toteaa lausunnossaan 18/1997, että EMU-asia on epämääräinen [4] liittymissopimuksen hyväksynnän aikana (huom. Voimaansaattamislaki/HE 135/1994 vp), mutta talous- ja rahaliittoa koskevat lait saatettiin silti voimaan jo voimaansaattamislailla.

  [4] PeVL 18/1997 vp, sivu 7

  Suuri valiokunta 1997
  ”Hallituksen esityksessä Suomen liittymisestä Euroopan unioniin tehdyn sopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä (HE 135/1994 vp) Euroopan talous- ja rahaliittoa koskevat yleis- ja yksityiskohtaiset perustelut (Nide I, s. 71-77; 407-423) lähtivät siitä, että Suomi oli sitoutunut talous- ja rahaliitoa koskeviin perustamissopimuksen VI osaston määräyksiin” [5]

  [5] SuVM 2/1997 vp, sivu 2

  Jatkuu

  Käyttäjän TomiVaalisto kuva
  Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #27

  En kyllä Tuomiojaa tyhjän puhjana ole pitänyt. Päiväkirjojensa mukaan hän on hyvin ollut perillä rahaliitosta ja siksi hänen suuhunsa laitettu perätön väite on aika tympeä.

  Tässä on Tuomiojan päiväkirja 1995 - 1997, mikä todistaa sen, että Tuomioja seurasi rahaliittoprosessia tarkalla silmällä https://books.google.fi/books/about/Luulin_olevani...

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

  Kertoi itse esitetyllä tavalla - olitko kuulemassa? Sitä paitsi Tuomiojalle ei laiteta sanoja suuhun - hän itse kertoo hyvin selkokielellä mitä on mieltä :)

  Käyttäjän TomiVaalisto kuva
  Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #32

  Esittikö - väitteen esittäjät eivät esitä mitään faktaa väitteen tueksi ja koko väite perustuu vain mahdottomaan jankkaamiseen.
  Todistustaakka on väitteen esittäjällä, mikä on syytä muistaa kun kirjoittaa asiaa, josta itse ei tiedä.

  Sen sijaan Tuomiojan julkaistussa päiväkirjassa vuosilta 1995 - 1997 kerrotaan selkästi rahaliiton olleen yksi tärkeimmistä asioista.
  Tästä on hyvä aloittaa: 7 - 9. tammikuuta 1995 - antaa Tuomiojan itse kertoa https://books.google.fi/books?id=F_8bDQAAQBAJ&pg=P...

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

  Höpö - höpö - antaa lukijoiden ratkaista, kaikki todisteet ja lähteet ovat täällä --- :)

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

  Luitko tämän:

  "Vuonna 1996 TV1:n ohjelmassa ”K Tervo” kansanedustaja Erkki Tuomioja (SDP) ilmaisee asian niin, että jos EMU-sidos olisi kerrottu kansalle ennen 16.10.1994 neuvoa antanutta äänestystä, äänestystulos olisi ollut toinen, kuin oli. [12]"

  ...

  Käyttäjän TomiVaalisto kuva
  Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #33

  Tuon väitteen on alunperin esittänyt propagandisti Hauta-aho. http://seppohautaaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9387...

  Mitään faktaa tai linkkejä ei väitteen tueksi ole - vain Hauta-ahon kirjoitus. Sitä on sitten trollattu muka faktana.

  Kannattaisi mielummin lukea Tuomiojan päiväkirjat niin tietää mikä on hänen suhteensa EMUun. Asia on hyvin mielenkiintoinen, mutta ehkä ns peruskansalaisille raskasta luettavaa kun pitäisi tietää myös asioiden taustat - muuten nuo päiväkirjat eivät avaudu.

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #35

  Kysymällä Yle Arkistosta - homma hoituu, reippaasti kysymään - koordinaatit ovat selvät ja yksityiskohtaiset :)

  Käyttäjän TomiVaalisto kuva
  Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #38

  No jäädäänpä odottamaan kun saat vastauksen. Linkitä minulle myös.

  Itse taas todensin esittämäni asian Tuomiojan päiväkirjan muistiinpanolla, jotka ovat jokaisen luettavissa - eli esittämäni asia on faktaa.

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #51

  Ottamalla yhteyttä Yle arkistoon - saa tuon ohjelman jopa striimattuna - joskin se maksaa (?) ---, mutta ymmärtääksemme asioiden todellisen laidan olisi viisasta kehittääkseen kykyään käydä korkeatasoista debattia lukea vaikkapa tämä liki millimetrin tarkka selvitys mitä on todellisuudessa tapahtunut - tulee osina, koska on pitkä - nyt:

  Osa 1

  II YKSILÖLLISEMMIN

  1.       Perustuslakivaliokunnan lausunto 1994
  Ulkoasianvaliokunnalle antamassaan lausunnossa perustuslakivaliokunta toteaa (PeVL 14/1994 vp) seuraavaa:

  ”Valiokunnan saaman selvityksen mukaan Suomen puolelta on jäsenyydestä neuvoteltaessa todettu, että talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen siirtyminen edellyttää valtiosäännön mukaan eduskunnan myötävaikutusta. Tähän viitaten valiokunta katsoo, että liittymissopimus ei vielä voi merkitä sitoutumista osallistua talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen”

  2.       Ministerin lausuma perjantaina 4.3.1994 eduskunnan keskustellessa pääministerin ilmoituksesta: ”Pääministerin ilmoitus Euroopan unionin kanssa saavutetusta neuvottelutuloksesta:
  Ministeri Pertti Salolainen (Kok., pääneuvottelija jäsenyysneuvotteluissa):

  Mitä yleensä aikatauluun tulee, siinä ei ole mitään uutta todettavissa. On edelleenkin epätietoista täsmällisesti, aikooko EU toteuttaa yhteiseen rahaan siirtymiset ja nämä. Ne ovat sitten myöhempien aikojen ongelma” [9]

  [9] Eduskunnan pöytäkirja sivunumero 223

  Kun eduskunnalle näin oli selkeästi ilmoitettu, ettei EMU:n kolmas vaihe kuulu Hallituksen lakiesitykseen 135 (EU-liittymissopimuksen voimaansaattamislakiesitys), eduskunta tietenkin edellytti asiasta aikanaan sitä koskevaa lakiesitystä:

  Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen 135/1994 vp: ”Eduskunta edellyttää, että Suomen mahdollisesta liittymisestä rahaliiton kolmanteen vaiheeseen päätetään aikanaan eduskunnassa hallituksen erillisen esityksen perusteella, jolloin hallituksen on arvioitava Suomen osallistumista mm. (ulkoasianvaliokunnan) mietinnössä mainittujen seikkojen valossa” [10]

  [10] Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen  135/1994 vp

  (Suomen lain – valtiopäiväjärjestyksen 28§ - mukaan Hallituksen esitys on lakiesitys, erillinen esitys on erillinen lakiesitys. Tässä tapauksessa sen olisi pitänyt olla Lipposen hallituksen lakiesitys EMU:n kolmanteen vaiheeseen liittymisestä ja Hallitusmuodon 72 ja 73§:ien kumoamisesta, mutta asia käsiteltiin hallituksen tiedonantona siitä, että EMU:n kolmatta vaihetta koskevat lait ovat jo voimassa ja että HM 72 ja 73§:t eivät ole enää oikeudellisesti sitovia EU-liittymissopimuksen voimaansaattamislain perusteella)

  Tämä eduskunnan vastaus (EV) on asiakirjassa käsitteenä ”varauma”. Eduskunta omasi siten päätöksensä (EV) perusteella päätösvallan EMU:n kolmannen vaiheen ja samalla Suomen Hallitusmuodon 72 ja 73§:ien suhteen – sitten kun asia myöhemmin tulee ajankohtaiseksi. Eduskunnan päätöksen ymmärtää, sillä on toinenkin keskeinen peruste sille, miksi eduskunta vastasi niin kuin vastasi:

  A.
  Kun EU-liittymissopimusta käsiteltiin vuonna 1994 (HE 135), eduskunnalle annettiin seuraava lausunto: ”Esityksen säätämisjärjestyskannanotosta ilmenee, ettei hallituksen mielestä jäsenyyden toteuttamiseksi tarvita hallitusmuodon muutosta. Hallitusmuodon muuttamista voitaisiin valiokunnan käsityksen mukaan pitää oikeudellisesti välttämättömänä siltä osin kuin jokin sen säännös kokonaan ja muutoin kuin tilapäisesti menettäisi nykyisen sisältönsä EU:n jäsenyyden myötä. Tällaista vaikutusta ei kuitenkaan valiokunnan arvion mukaan aiheudu liittymissopimuksen miltään osin” [11]

  [11] UaVM 9 – HE 135 – 1994 vp, s. 94 (PeVL 14)

  Jatkuu

  Käyttäjän TomiVaalisto kuva
  Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #54

  Eipä voi sitten mitään vaan asia jää vain väitetasolle, joka on kyseenalaistettu jo faktapohjalla eli kaikille äänioikeutetuille lähetetyillä EU & EMU tiedotteilla ja Tuomiojan julkisella päiväkirjolla. Nehän armottomasti ampuvat alas perättömän väitteen.

  * * * *

  Tuo "depatti" on rakennettu satoja sivuja käsittävien asiakirjojen muutamista kappaleista, joita on yhdistelty ymmärtämättömästi.

  Jos todellisuudessa jotain epäselvää asiassa olisi siitä voi valittaa oikeuskanslerille, mutta eipä taida kannattaa.

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #57

  Hyvin tarkan raportin ovat laatineet oikeustieteilijät - jatketaan sitä, sillä se on ainoa keinoa avata todellisuutta ymmärtämättömyyteen, sillä harva on edes viitsinyt lukea sinällään puisevaa lakimiestekstiä ja käsittelytapaa - virhekohdat otetaan mieluusti vastaan ja toimitetaan lakimiesryhmälle, joka on tuon laatinut !!

  ...
  III EMU:n 3. VAIHE V. 1997/ 1998

  1.       Eduskunnalle vuonna 1994 selvitetty oikeudellinen varauma muuttuu ponneksi vuonna 1997!
  Hallituksen esityksen johdosta antamassaan mietinnössä (UaVM 9/1994 vp s. 21/II-22/I) ulkoasiainvaliokunta totesi, että Suomen osalta rahaliiton hyväksyminen on Maastrichtin sopimuksen muiden määräysten tavoin ollut edellytys liittymissopimuksen synnylle. Valiokunta kiinnitti huomiota epäilyksiin, jotka koskevat kansan- ja valtiontalouden valmiuksia osallistua ilman tasapainohäiriöitä talous- ja rahaliittoon. Valiokunta liitti mietintöönsä ponnen, jonka mukaan ”Suomen mahdollisesta liittymisestä rahaliiton kolmanteen vaiheeseen päätetään aikanaan eduskunnassa hallituksen erillisen esityksen perusteella, jolloin hallituksen on arvioitava Suomen osallistumista muun muassa mietinnössä mainittujen seikkojen valossa” [14]

  [14] SuVM 2/1997 vp, s.3

  2.       EMU:n kolmannen vaiheen osalta EY-lainsäädäntö onkin jo voimassa ja yhteisön lainsäädäntö on syrjäyttänyt Suomen Hallitusmuodon 72 ja 73§:t vuonna 1994 voimaansaattamislailla perustuslakeihin tehtyinä poikkeuksina

  2.1   Perustuslakivaliokunta v. 1997:

  ”EU-liittymissopimuksen voimaansaattamislain säätäminen supistetussa perustuslainsäätämisjärjestyksessä on tehnyt poikkeuksen useasta hallitusmuodon säännöksestä, mukaan luettuna myös 72§”

  ”EU-liittymissopimusta voimaan saatettaessa käytetyn poikkeuslakimenettelyn vuoksi Suomen siirtyminen yhteiseen rahaan ei ole valtiosääntöoikeudellisesti riippuvainen hallitusmuodon 72§:n sanamuodon muuttamista tai kumoamista” [15]

  [15] PeVL 18/1997 vp, s 10

  Näin todistetaan, että hallitusmuodon 72 ja 73§ menettivät oikeudellisen sisältönsä 18.11.1994. Samalla tulee todistetuksi, että Suomen hallitusmuotoa on kumottu ilman eduskunnan päätöstä.

  2.2   Vuonna 1998 Valtioneuvosto/ hallitus ei voi antaa lakiesitystä EMU:n kolmannen vaiheen osalta, koska ko. lait ovat jo voimassa. Vaikka valtiosääntöuudistuksen 1995 jälkeen Suomen hallitusmuodon mukaan HM 72 on voimassa:

  ”Tällaisen esityksen antaminen olisi kuitenkin euroalueeseen liittymisestä päätettäessä ongelmallista, koska päätöksenteko kohdistuisi jo hyväksyttyihin ja voimaansaatettuihin Maastrichtin sopimuksen talous- ja rahaliiton kolmatta vaihetta koskeviin määräyksiin” [16]

  [16] VNS 20.5.1997, sivu 38

  Tämä kohta 2.2. tarkoittaa sitä, että:

  Voimaansaattamislailla (HE 135) kumottiin HM 72 ja 73§:t vastoin sitä, mitä hallitus ja perustuslakivaliokunta olivat ilmoittaneet: Ettei mikään hallitusmuodon pykälä menettäisi merkitystään sisällön osalta.

  Näin ollen, eduskuntaa johdettiin harhaan hallitusmuotokysymyksen suhteen, harhanjohtajina hallitus ja perustusvaliokunnan (EU-myönteinen?) enemmistö.

  Kun eduskunta siis saattoi voimaan tietämättään EMU:n kolmannenkin vaiheen, perustuslakivaliokunta johti eduskuntaa harhaan väittämällään, ettei kolmas vaihe neuvottelutietojen perusteella kuulu EU-liittymissopimukseen/ lakiesitykseen 135.

  Kolmantena seikkana tässä todistetaan, ettei eduskunta ole koskaan saanut päätettäväkseen todellista EU-liittymissopimusta, eikä ole olemassa sellaista eduskunnan päätöstä, jolla eduskunta oli hyväksynyt voimaansaattamislailla hallitusmuodon 72 ja 73§:ien kumoamisen ja EMU:n kolmannen vaiheen lainsäädännön.

  Jatkuu

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

  Jatketaan tuota kommentti nro 27' ää ---

  ...
  Suuri valiokunta 1997
  ”Hallituksen esityksessä Suomen liittymisestä Euroopan unioniin tehdyn sopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä (HE 135/1994 vp) Euroopan talous- ja rahaliittoa koskevat yleis- ja yksityiskohtaiset perustelut (Nide I, s. 71-77; 407-423) lähtivät siitä, että Suomi oli sitoutunut talous- ja rahaliitoa koskeviin perustamissopimuksen VI osaston määräyksiin” [5]

  [5] SuVM 2/1997 vp, sivu 2

  Miksi Esko Ahon hallitus ja silloinen perustuslakivaliokunta tekivät näin?

  Kun EU-liittymissopimusta käsiteltiin vuonna 1994 (HE 135), eduskunnalle annettiin seuraava lausunto:

  Esityksen säätämisjärjestyskannanotosta ilmene, ettei hallituksen mielestä jäsenyyden toteuttamiseksi tarvita hallitusmuodon muutosta. Hallitusmuodon muuttamista voitaisiin valiokunnan käsityksen mukaan pitää oikeudellisesti välttämättömänä siltä osin kuin jokin sen säännös kokonaan ja muutoin kuin tilapäisesti menettäisi nykyisen sisältönsä EU:n jäsenyyden myötä. Tällaistä vaikutusta ei kuitenkaan valiokunnan arvion mukaan aiheudu liittymissopimuksesta miltään osin” [6]

  [6] UaVM 9 – HE 135 – 1994 vp, sivu 94 (PeVL 14)

  Miten tämän lausunnon perusteella EMU:n kolmatta vaihetta koskevat lait olisi voitu hyväksyä niiden edellyttäessä HM 72§ ja 73§:ien kumoamista?

  Valtiovarainvaliokunta sekä talousvaliokunta käsittelivät talous- ja rahaliittoa hallituksen esityksen johdosta antamissaan lausunnoissa. Valtiovarainvaliokunta totesi lausunnossaan (VaVL 6/1994 vp s 110/II), että Suomi hyväksyi jo jäsenyyshakemuksessaan EU:n talous- ja rahaliittoon tähtäävän politiikan, jonka tavoitteena on yhteinen rahapolitiikka ja yhteinen rahayksikkö” [7]

  [7] SuVM 2/1997 vp, sivu 2

  Tämä valiokuntalausunto on lisätodiste siitä, että perustuslakivaliokunta ja hallitus johtivat eduskuntaa harhaan (viite: PeVL 14/1994 EMU:n kolmas vaihe ei kuulu sopimukseen).


  Eduskunnan tietoa ennakkositoumuksesta perustellaan 9.1.1992 valtioneuvoston selonteolla ja 4.6.1992 ulkoasiainvaliokunnan mietinnöllä ja 1.2.1993 jäsenyysneuvottelujen alkaessa hallituksen antamalla ilmoituksella EMUun siirtymisestä ensimmäisessä vaiheessa.

  Miksi hallitus ja perustuslakivaliokunta sitten selittivät, ettei liittymissopimus muuta hallitusmuotoa ja miksi perustuslakivaliokunta selitti, ettei EMU:n kolmas vaihe sisälly hallituksen esitykseen 135/EU-liittymissopimuksen voimaansaattamislakiesitys/1994 vp.

  On siten täysin loogista, että perustuslakivaliokunta toteaa 1997 lausunnossaan (18), ettei eduskunnalla ollut juridista OIKEUTTA edellyttää lopullisen päätösvallan pitämistä Suomen eduskunnalla. Tällöin on kuitenkin kysyttävä, missä vaiheessa eduskunta on sitten tehnyt päätöksen hallitusmuodon kumoamisesta Suomen markkaan ja Suomen Pankkia koskien (HM 72§ ja 73§)?

  Jatkuu

  Käyttäjän TomiVaalisto kuva
  Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #41

  Niinkö ;-)?

  Sitten jännityksellä odotamme millaiset oikeusprosessin nuo "oikeustieteilijät" saavat aikaiseksi väitetyt vääryyden oikaisemiseksi - keitähän he muuten ovat?

  Nimittäin jos alusvaatemalli pääsee Suomessa ministeriksi niin väitetyn vääryyden esilletuoja on selkeää presidenttiainesta :-D

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #59

  Luitko nuo seikkaperäiset todisteet EU-prosessista? Kun ne on luettu on fiksua jatkaa debattia - oikeustietelijöiden ryhmässä on kaksi oikeustieteen tohtoria.

  Käyttäjän myyrylainen kuva
  Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #15

  Euro tuskin on syy. Pikemminkin EU:n ja sen rahaliiton löperömmät säädöksen pankkien toiminnalle.

  Toisaalta Nordea on kooltaan niin suuri,e ttä se voi tuollaisilla toimilla jo kiristää pieniä kansantalouksia pohjoisessa. Eiköhän Ruotsikin pianvastaa jollakin pankkien omistajien kukkaroita hivelevällä tarjouksella.

  Käyttäjän TomiVaalisto kuva
  Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #19

  Sanatarkasti näin, mitä Myyryläinen kirjoittaa.

  Se Nordean tärkein syy tulla Suomeen on EU:n pankkiunioni ( eli ei euro).

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

  Vastuun siirto ruotsalaisilta eurokansalaisille.

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

  Euroalue on suurempi kuin kruunualue, ja EKP painaa estottomammin katteetonta ostovoimaa - liiallisen inflaation nousun uhallakin - tosin EKP haluaa inflaatiota, joka on suuruudeltaan noin pari prosenttia, koska tuon prosentin mukaan voidaan painaa uusia katteettomia seteleitä kansakunnille - kulutuksen ylläpitämiseksi ---

  ...
  Järeä hätäoivallus painaa bittirahaa velkaisille

  [U] 7.9.2012 13:46 Ilkka Luoma  Raha  - blogID 12100979

  Uutisointi ulvoo EKP:n oivalluksesta ostaa rajattomasti ylivelkaantuneiden maiden joukkovelkakirjoja - kierre jonnekin on nyt näin valmis. Onko tämä taloushistorian suurin pyramidihuijaus *].

  *] Nyt pyramidin kärkikartio on terävä pää alhaalla - ja tuo kärki makaa tavallisen arkikansalaisen päällä

  [ ... kadun mies katsoi hintalappua - "onpa lihanhinta noussut reippaasti,  ... ahaa, bensiinikin maksaa nyt paljon enemmän. Vuokrat ovat nousseet, palkkaa pitäisi saada lisää, että voisi ruokkia huomenna perheeseen syntyvät kaksoset. Pelko oli näin hiipunut arkikansalaisen mieliin - riittääkö ruoka, riittääkö lämmintä? Joudunko puolittamaan kulutukseni? ... ]

  EKP on keksintöjen riemuliiteri. Nyt se vihdoin keksi tarkan normituksen ja valvonnan; perusteluna "loputtomalla rahanpainannalle" - samalla syntyy ote ylivelkaantuneisiin - saadaan ne ruotuun ja lujemmin keskitettyä Euro-EU-Eurooppa-akseliin, jonka pyörittäjä on Saksa, tuo voimavaihde ja -lataamo, jonka virran pitäisi riittää kaikille.

  ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/02/jarea-hatao... - [150759]

  ...

  Käyttäjän myyrylainen kuva
  Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #24

  "... EKP painaa estottomammin katteetonta ostovoimaa ..."

  Itse asiassa sitä tekevät pankit, m.l. Nordea, niin Euroina kuin erilaisina muinakin valuuttoina. Toki EKP tukee pankkeja niiden pääsiallisessa tehtävässä estottomammin kuin esimerkiksi Sveriges riksbank, maailman vanhin toimiva alallaan. BtW sen motto on "Hinc robur et securitas" ("täältä vahvuutta ja turvaa").

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30

  Pakenijan lisänimen saanut Jyrki Katainen jakaa paljon erilaista kehitys- yms. rahaa - joka on peräisin EKP' n "holveista" - siis sitä katteetonta painotuotetta tai oikeastaan ei edes paperia, vaan bittejä pankkiverkkoon - esimerkiksi Suomen Pankkiin. Nythän ostovoimaa jaetaan jo suoraan valtioille ja yrityksille.

  Käyttäjän TomiVaalisto kuva
  Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #31

  No no...eikö tuollainen perätön nimittely ole samaa sarjaa kuin Kim Jong Unin herjaaminen läskiksi.

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #36

  Käytin hyvin kohteliasta muotoa - Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas ja evl. Helsingistä (Santahaminan luontospesialisti) kertoi suorasukaisemmin: Rintamakarkuri, en halunnut käyttää noin todellisen julmaa ilmaisua tässä, koska Jykä jakaa nyt rahaa ;)

  Tosin Jykän ministerikausilla maamme valtion velka suorastaan pompsahti :)

  Käyttäjän TomiVaalisto kuva
  Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #39

  Ex kokoomuslainen...heitä on liikenteessä ;-)
  J:llä on jäänyt jotain hampaankoloon...

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #52

  En lähtisi halventamaan pätevää yhteiskuntapoliitikkoa, jonka ammattitaito liittyy paljolti johtamisen ymmärtämiseen, kunniallisuuteen ja sanassa pysymiseen. On huomattavaa, että Jarmo kertoi mielipiteensä Kataisen rintamakarkuruudesta, kun oli Kokoomuksen kansanedustajaehdokkaana - Helsingistä. Eikä siinä ollut mitään hampaankolossa, vaan rehdin suomalaisen reipas ja totuudenmukainen mielipide.

  Käyttäjän myyrylainen kuva
  Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #36

  Niin, Katainen ilmoitti väsyneensä ja siirtyi "uusiin haasteisiin" (vai oliko se toisin päin). Eroa kuitenkin sen verran, että nyt oli puhe Kataisen tekemisistä eikä hänen ulkoisen habituksensa muotokielestä.

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #40

  Jyrki oli tosiaan väsynyt ja epäonnistunut - mutta yritti urheasti niine keinoin joita hänelle oli suotu ---

  ...
  perjantaina, huhtikuuta 25, 2014
  Ministeriaitiossa istui luovuttanut pääministeri!

  Pääministeri Jyrki Katainen (Kok.) on jo ”muualla”, siksi väsynyt oli hänen ilmeensä eduskunnan kyselytunnilla 24. huhtikuuta 2014. Jyrki ei jaksanut enää innostua, näytti miltei masentuneelta. Voimmeko tulkita, että Katainen on pettynyt, kun hänen erikoisyritelmäkuusilo ei onnistunut, ja liki kaikki hallitusohjelman tavoitteet kaatuivat.

  Jyrki on katkeroitunut, koska joutui osaltansa myötävaikuttamaan, että hänen koko ministeriurallaan valtiomme velka kasvoi reilu 40 miljardilla eurolla. Olisi huolimattomamman käsissä saattanut kasvaa vieläkin enemmän? Jyrki olisi halunnut maksaa velkaa pois, mutta kansakunnan kielteinen ilmapiiri 2] esti nuo suunnitelmat – kansa ei tuottanut kuten Jyrki oletti.

  Saattoi olla, että Katainen yritti kaikkensa, mutta sekalainen kuusilo konsensuksena ja liian vesitettyinä päätöksinä 3] ei kantanut toivottuihin tuloksiin ja Vasemmistokin erosi ja lopulta koko hallitus invalidisoituu, jos EU-vaalit menestyvät ministeriehdokkaiden osalta – onko näin tapahtumassa joukkopako Brysseliin, kun ”se kuuluisa” on lopullisesti housuissa – kun ei voinut enää enempää ulkomaiden syiksi ongelmiamme sysätä?

  Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/04/ministeriai... - alta. [150811]

  ...
  Kävimme aika-ajoin reipashenkistä debattia sähköpostin välityksellä. Arvostin hänen vastausintoaan.

  Käyttäjän myyrylainen kuva
  Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #31

  Kataisen jakamien bittien alkuperä? Onko ne EKP:n bittitehtaasta, siis uutta keskuspankin luomaa rahaa vai pankkien bittimyllyssä luotua ja kehityspankin tileille rahastoituja bittejä jotka se lainaa eteenpäi? Kuka maksaa ja kenelle tuon rahan hinnan eli koron?

  Oma käsitykseni on, että kyseessä on valtioiden yksityisiltä pankeilta lainaama, niiden luotonlaajennuksella luotu raha joka on rahastoitu kehityspankiin ja jota edelleen lainataan eteenpäin. Se päätyy osana kehityshankkeiden rahoituspaketteja joita hallinnoivat samaiset pankit jotka olivat kierron alkupäässä tekemässä rahan. Tunnistan kaksi kohtaa jossa pankit rahastavat ja riskit taas keskittyvät valtioiden veronmaksajille jotka pelastavat tarvittaessa yksityis- kuin kehityspankinkin. Jos olen väärässä, korjatkaa.

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #43

  Olen käynyt useasti Suomen Pankin tilaisuuksissa, en ole saanut suoraa vastausta - Taloussanomien toimittaja Jan Hurri kertoo asioita selkokielellä ja selostaa rahan lähteeksi painokoneen ----

  ...
  EKP painaa tyhjästä rahaa
  30.12.2011 08:50 Ilkka Luoma Raha 25 kommenttia

  Lähiradiossa talousviisaat keskustelivat torstaina 29. joulukuuta 2011 EKP:n myöntämästä massiivisesta pankkirahoituksesta - digitoimalla euromääräisiä bittejä pankkiverkkoon jaettavaksi paremmalla korolla eri taloushädän alaisille valtioille ---

  "Yksinkertaisena ja neuvottomana kysymään vilpittömästi mistä tämä raha tulee? Vastaus talousviisailta oli:  ..."Ei mistään, nuo numerot ovat digitaalisia binäärijonoja tietojärjestelmissä, joita jatkolainaamalla kehitetään tyhjästä mukavat korkotuotot pankeille ja samalla kun rahaa on yllin kyllin, putoaa Kreikankin lainojen korko alle seitsemän prosentin".

  Kun EKP antaa pankeille tämän "tyhjän rahan" yhden prosentin korolla, niin heikkolahjaisempikin poliitikko osaa nähdä, että mukava business pankeille ja lopulta ostovoimaa kuluttajille (äänestäjille), kun vielä Suomi ja muut "hyvin asiansa hoitaneet" euromaat takaavat nämä lainat!

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #43

  Lainaus vuodelta 2011!
  ~
  "Setelielvytys on jo
  täydessä käynnissä

  Korkojaan ovat viime kuukausina laskeneet kaikki maailman merkittävät keskuspankit, ja lisäksi esimerkiksi Yhdysvaltain, Japanin ja Britannian keskuspankit ovat kasvattaneet rahan tarjontaa tuntuvasti. Suoraan sanottuna ne ovat painaneet uutta rahaa minkä ovat ehtineet ja tohtineet.

  Euroalueen keskuspankki EKP on niin koronlaskuissa kuin setelielvytyksessäkin ollut muita keskuspankkeja pidättyväisempi. Tästä syystä osa ekonomisteista arvioi euroalueen rahoitusolot muita talousalueita selvästi kireämmiksi ja deflaation riskin euroalueella tavallista suuremmaksi. ..."

  ~ http://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2... -

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma

  Nallen käännehistoria tapahtui SYP' stä siirtona Mandatumiin, joka oikeastaan perustettiin hänelle ---

  " ... Björn Wahlroos kumppaneineen muodosti yhtiön vuonna 1988 perustetun Interbank Osakepankin ja vuonna 1992 toimintansa aloittaneen Mandatum & Co ympärille [1]. Mandatum on alun perin Pohjoismaiden Yhdyspankin pääjohtajan Göran Ehrnroothin vuonna 1937 perustama yhtiö. Nimen Wahlroos sai käyttöönsä lähtiessään Yhdyspankista investointipankkiiriksi vuonna 1992[2].

  Mandatum nousi merkittävään asemaan etenkin Suomen yrityskauppa-alalla, ja ostamalla pankkiiriliike Protoksen Bank of Irelandilta vuonna 1998 yhtiön asema vahvistui myös arvopaperien välityksessä[3][4]. Mandatum listautui pörssiin 1990-luvulla.

  Helmikuussa vuonna 2001 Sampo-konserni osti yrityksen tukemaan liiketoimintaansa [5]. Vuonna 2007 taas tanskalainen Danske Bank osti koko Sampo-pankin ja Mandatumin sen mukana. ... "

  ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Mandatum -

  ...

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma

  Herää tietysti vääjäämättä kysymys:

  Millaiset vastuut siirtyivät Tukholmasta kruunun alta Helsinkiin, ja kestääkö mahdollisen kriisin euro paremmin kuin kruunu?

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma

  Itse topicciin, ja Wahlroosin menestysuraan, joka nyt toi Nordean - oikeastaan Meritan - kotiin - paljon väkevämpänä, mutta edelleen suomalaisvähemmistöomisteisena!

  Oli Mandatum, ja oli sen kylkeen tuleva Interbank, ostettuna, jotta pörssiura aukeaisi! ---

  " ... Yhtiön historia alkoi, kun Jon Hellevig ja hänen veljensä Gert, Ben Wolfram ja Juha Sorvisto perustivat rahoitusyhtiön. Tästä yritys muuttui myöhemmin pankkiiriliikkeeksi, ja vähän myöhemmin siitä tuli myös talletuksia vastaanottava Interbank. [1] Interbank Osakepankki perustettiin vuonna 1988.

  Synty oli jatkoa ruotsalaisen pörssiyhtiö Independent Finans Ab:n käynnistämälle arvopaperivälitysyhtiölle Independent Pankkiiriliike Oy:lle. Valuuttapankkioikeudet pankki sai vuonna 1989[2].

  Interbank oli yhdessä Ålandsbanken kanssa ainoat pankit, jotka selvisivät ilman valtion tukea Suomen talouskriisistä, jonka aikana Suomen valtio joutui tukemaan pankkeja yhteiskunnallisen velvoitteen täyttämiseksi useilla miljardeilla markoilla.[3]

  Osakkeet olivat teollisuuden ja rahoitusyhtiöiden, kuten Venatorin[4] omistuksessa, mutta myös yksityishenkilöt omistivat pankin osakkeita suoraan ja rahoitusyhtiöiden kautta.[5]

  Interbank Osakepankin osakkeet listattiin myös Helsingin arvopaperipörssissä. Vuonna 1998 Mandatum & Co ja Interbank Osakepankki fuusioituvat, jolloin Mandatum sai paikan pörssilistalta ja nimeksi tuli Mandatum Pankki ... "

  ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Interbank -

  ...

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma

  ... Taloussanomien Jan Hurri järkeilee Nordean muuttointoa. Ketä viedään ja minne viedään

  ~ http://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2... -

  Käyttäjän myyrylainen kuva
  Jorma Myyryläinen

  Noin minäkin sen pähkäilin. Hurri ei siis voi olla väärässä ;=}

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma

  Riskit kasvavat. Nordea tuo mukanaan suuret riskit: Suomen valtion pitää varautua maksajan rooliin, kirjoittaa Talouselämä.

  Käyttäjän FArra kuva
  Fredrik Arra

  Juuri tällä hetkellä voi suorana seurata, mikä on Sammon strategia Nordean suhteen.

  https://sampo.videosync.fi/2017-09-07-cmd/

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma

  Sampo takoo niin kauan, kunnes enemmistö Nordeasta on Sammon hallussa!

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma

  ... Kitinää olisi aiheuttanut kaikki erilaiset päätökset, ainakin jostain yksittäisestä maasta.

  "Suosiko Nordean johto Suomea? ”Ei tätä päätöstä ole tehty tunteella” ... " -Otsikko IS

  ~ http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005357295.html -
  .

  Käyttäjän JouniHalonen kuva
  Jouni Halonen

  Muuttaako perintö/lahjaveropakolainen myös takaisin Suomeen?

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma

  Oli ainakin reilu, kun sen suoraan sanoi, siis perinnön jakamisen suuret kustannukset - ehkä Nalle on maksanut veroja muutoinkin aika reippaasti - Suomeenkin :)

  Käyttäjän JouniHalonen kuva
  Jouni Halonen

  Toki on maksanut, kuten useimmat yhteisten päätösten mukaisesti.

  Käyttäjän myyrylainen kuva
  Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #60

  Tästä uutisesta https://www.aamulehti.fi/kotimaa/wahlroosin-suomee... laskettuna veroprosentiksi hänelle Suomessa tulee jokseenkin kohtuullinen 18,1. Mikä lienee tulos mahdollisen muutosverotuksen jälkeen?

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61

  Nalle maksanee joka vuosi Suomeen erilaisia veroja noin 50 tavallisen ihmisen verran ;)

  Käyttäjän ilkkaluoma kuva
  Ilkka Luoma

  ... Wahlroos takoo Nordean Sammoksi. Tämän jälkeen siirtyy eläkkeelle tutkimaan Joensuun kartanonsa kirjastoa ... *

  ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005399635.html -

  "Näin Wahlroos siirsi Nordean Suomeen – HS selvitti, mitä kulisseissa tapahtui, kun jättipankki hylkäsi Ruotsin
  Konsernijohtaja Casper von Koskull tulistui ja kirosi, Björn Wahlroos kutsui itsensä kylään pääministeri Sipilälle, ja Ruotsin elinkeinoelämä oli salaa tyytyväinen. Vaikka toisin väitettiin, ilmassa oli myös maaotteluhenkeä ... " -HS

  .

  Toimituksen poiminnat

  Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset