Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kansakunta ei enää luota perinteelliseen mediaan?

  • Katainen toteaa, ettei kansa juuri politiikkaan luota, tosin ei ennenkään **
    Katainen toteaa, ettei kansa juuri politiikkaan luota, tosin ei ennenkään **
  • Mistä ohjataan sosiaalista mediaa [some] - ketkä ovat todellisia (mielipide)vaikuttajia?
    Mistä ohjataan sosiaalista mediaa [some] - ketkä ovat todellisia (mielipide)vaikuttajia?
  • Verkottunut maailma koneoppii kohta uusille urille, joissa ei enää ihmistä tarvita (?) - mihin menee bittivirtojen valvonta?
    Verkottunut maailma koneoppii kohta uusille urille, joissa ei enää ihmistä tarvita (?) - mihin menee bittivirtojen valvonta?

Yle saa uuden vastaavan päätoimittajan. Päätoimittaja on suodatin, joka katsoo, että media-alustan linjaus ja omistajien vaateet toteutuvat. Suodatin ei ole enää nykyaikaista tiedonvälitystä. Perinteellinen media on tiedon välittäjä – siis välikerros ”totuuden ja lukijan välissä” [1. On aika uudistua.

 

Kansalaismedia avaa ovia kaikkialla. On syntynyt roskaa ja helmiä sekä kaikkea tuolta väliltä. Tiedollisen paikkansa pitävyyden evoluutio kerää voimia ja kansalaismedia jalostuu vastuullisemmaksi ja samalla suoristaa tiedon kulku-uran tavallaan lukijalta toiselle – tuottajalta lukijalle. 

Yle sai tiedon jalostajan ja suodattimen Aamulehdestä – Jouko Jokisen, joka kunnostautui herroittelusta sukupuolettomuuteen – tehtiin siis myrsky vesilasiin, vaikka viisaampaa lukijoiden luottamuksen palauttamiseksi olisi tiedonvälittämisen filosofia, jossa osataan avata molemmat silmät, korvat ja nenäreiätkin ---

 

Ote Tampereen yliopiston journalistiikan professori Jussi Pullisen tekstistä:

” … Vaikka kaikki eivät somessa roiku, toimituksen sisään sulkeutunut journalistinen tai kabinetteihin kääriytynyt poliittinen päätöksenteko eivät enää nauti kansalaisten varauksetonta luottamusta … ”

Koko teksti linkin ~ http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005376026.html – alta.

Allekirjoittaneen kommentti:

… ... Lukijat ovat osin jo menettäneet luottamustaan perinteelliseen mediaan. Kansalaismedia nostaa yhä väkevämmin päätään! [2 …

[2 Esimerkiksi ... Facebook on kasvanut massiiviseksi tietoväyläksi - nyt peräänkuulutetaan vastuullisuutta itse Naamakirjalta kuin myös siellä operoivilta kansalaiskirjoittajilta. Kukaan, edes Facebook ei tiedä miten se hallitsee tietovirtoja tulevaisuudessa! … ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005376407.html

 

Kansalaiset eivät suurelta osin luota perinteelliseen mediaan

[ Kolmas osa lukijoista luottaa mediaan ~ http://www.hs.fi/lehdistonvapaus/art-2000005004337.html - ]

Printtilehti tekee hiljalleen kuolemaa – tilausmäärät kannettuna inforatana kutistuu ja tieto siirtyy reaaliaikaisemmaksi ja hätiköidymmäksi sähköisille alustoille – internetin protokollien valtakuntaan. 

Tieto myös vääristyy bittimaailmassa – puhutaan informaatiosodasta ja valeuutisoinnista [3, tietoisesta vääristelystä jonkin tahon etuja valvoen. Tässä kohtaa muistamme päätoimittajan roolin moderaattorina omaa toimittajakuntaansa kohtaan. Miten sitten itse toimittaja tilittää tekstissään omia näkemyksiään – jääkin kunkin toimittajan omaan tuntoon kolkuttelemaan!

[3 ... West trolling manipulaation epäillään soluttautuneen faktantarkistustoimistoihin. Tämä on jalostunut ja hienostunut tapa vaikuttaa ihmisen tiedostamattomaan minään, tässä lännenmiehen mediapropaganda on sivistyneempi kuin idän suoravaikute, sen ollen karkeudessaan läpinäkyvä, ehkä tieten! … ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005376395.html

 

Media käy sotaa lukijoitaan kohtaan! -raju nosto, mutta pitääkö paikkansa?

Nuorten ajatusmaailmaa tutkittiin, ja monille yllätyksenä huomattiin seuraavaa, ensin allekirjoittaneen kommenttina:

”... Nuorissa elää realismin toive. Toivottavasti media ymmärtää nyt jotain! Fiksuimmat ovat oivaltaneet median systemaattisen West trolling manipuloinnin. Venäjän uhan lietsonta on ylittänyt nyt näin huomisen tekijöiden kritiikkikynnyksen.” –

… ja sitten otteena itse tekstistä ” … – Nuorisoa ei nykypäivä huoleta, kunhan media ei lietsoisi pelkoa … ”. 

Koko juttu täältä ~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/eniten-pelottaa-unohtuuko-silitysrauta-paalle-nuorisoa-ei-nykypaiva-huoleta-kunhan-media-ei-lietsoisi-pelkoa/6582224#gs.ci9MQfM

 

...

EKSTRA

US Puheenvuoro on tarjonnut kelpo alustan puolivapaille kansalaisjulkaisuille. Alusta on teknisesti hieno, ja toimii pääsääntöisesti hyvin. Alustaa toki valvotaan ja tietyn tyyppistä linjaa ylläpidetään. Voimme sanoa, ettei lahjahevosen suuhun voida katsoa. 

Osa kansalaiskirjoittajista kitisee, kun eivät pääse nostoihin (siis estradille) – joka on täysin alustan valvojan, lähinnä päätoimittajan sormien alla. US Puheenvuorokin valvoo joidenkin etuja – onhan taustalle omistajatoimittaja, jolle tuli 30 vuotta täyteen auvoista toimitustyötä [*, nyt maksajana ja kustantajana. Harrastus tämäkin, ja kädenojennus kaikkinensa kirjoittavalle kansalle – 

US Puheenvuoro [IL] oli oikeastaan pioneeri tietyntyyppisestä kirjoittajiensa vastuuta kantavasta kansalaisalustasta, jossa tulee esiintyä omalla nimellä ja kuvalla – hyvä näin. Pahimmat l'oksunokat' jäävät nimimerkkipalstoille, joista esimerkin annan linkkinä:

~ http://www.tiede.fi/keskustelu/72540/hakeeko-usa-hyokkayssyyta-pohjois-koreaan?changed=1505911780 -

 

[* 30 vuotta toimitustyössä – Niklas Herlin ~ http://niklasherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243184-30-vuotta-alalla?ref=poiminnat -

 

[1 Totuus, hetken piina! ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/08/totuus-hetken-piina.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka [802]

 

US VU T BL BL BL FB FB FB BLOG 151457

 

DOC mediapeli_21092017.doc – OpenOffice Writer

PVM 21092017

 

526_5091

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Ilkka Luoma

**

Jos haluaa lukea ensimmäisen kuvan tekstin, tulee se avata suuremmaksi. Kuva imaistu yleisestä ja avoimesta internetistä - teksti sitoumuksetta ja tarkistamatta - mainitusta lähteestä ---

...
Kansalaismedia

" ... lauantaina, joulukuuta 10, 2016
Valheiden, perinteiden ja vastamedioiden maailma

(Sananvapauden |1 tyhjyydestä puhujat loiskivat umpirehellisyyden aalloilla, ainakin omasta mielestään, ja omasta kannastaan puolustettuna. Sanavapaus on kaksiteräinen miekka, jossa taitava sanankäyttö manipuloi salakavalasti ollen epärehellisempää vaikuttamista kuin suora propaganda (tässä HS versio), jossa lukija/ kuulija saa päättää hyväksyntänsä itse!)

Otamme esimerkin perinteellisen valtamedian tekstistä – Helsingin Sanomista, toimittaja Suvi Turtiaisen näppäimiltä:

[Allekirjoittaneen kommentti Turtiaisen juttuun]... Tämä näkökulmateksti on niin kutsuttu ”West Trolling” ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004998400.html -, eli läntisen median propagandasodan mielikuvitusluulovastine oletetulle todellisuudelle, liioiteltuna. Lännettynyt media loi itselleen alustan, joka vaatii nyt vastinetta |2, koska todellisuus on usein aivan toinen – lukijat voivat miettiä esimerkiksi mitä merkitsee oikeudenmukaiselle uutisoinnille tapahtumien ja tilanteiden osittainen pois jättäminen. Tai joidenkin tiettyjen tapahtumien kokonaan unohtaminen – esimerkiksi Syyrian Aleppo | Irakin Mosulin uutisointi |3.

Toimittaja Turtiaisen tekstistä totuus on kuitenkin se, ettei Venäjä enää hyväksy USA – yksinhegemoniaa |4, varsinkin Yhdysvaltain aloittamia sotia kaukana omilta rajoiltaan |5. Voimme kysyä mitä tapahtuu, jos Kiinakin sanoo, ettei amerikkalaisten maailmanpoliisirooli enää toimi, koska USA edustaa maapallopopulaatiosta vain noin vajaata viittä prosenttia.
Yrittääkö lännenmies vajaalla 18 prosentin väestöpopulaatiollaan ottaa ylivallan omalla markkinataloudellaan, koettaen saada hiljalleen hajottamispolitiikalla Venäjän maailman suurimmat raaka-aine- ja energialähteet hallintaansa. Onko alkamassa idän ja lännen valtahegemonioiden kaksikamppailu?

Vasta- ja kansanmediat

Amerikkalainen yliopisto-opiskelija Mark Zuckerberg oivalsi jotain massiivista – verkottamisen saralta. Mark haluaa yhdistää ”koko maailman”, tosin Kiinassa Facebook on rajoitettu, ellei sitten kokonaan kielletty. Kiinalaiset haluavat omankaltaisen Naamakirjan. Kuitenkin Facebookilla on jo yli miljardi enemmän tai vähemmän käyttäjää – suorin tiedontuotoin – valheena, puolitotuutena ja lyhentämättömänä sekä välikädettömänä täystietona. ... "

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/12/valheiden-pe... -

.

Ilkka Luoma

US hallinnon vaateesta Facebook luovuttaa mainostajiensa tietoja - oikein vai väärin? Onko tässä kyseessä rikostutkinta, varma näyttö epäilystä vai poliittinen intohimo tarkoitushakuisella tavoiteasettelulla ... ?

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005377981.html -

Lähestymmekö valvontayhteiskuntaa? Entä näyttötaakka - kenellä?
.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Valtamedia on vallanpitäjien propagandaväline.

Tässä raportti siitä, miten valtamedian avulla käynnistettiin Persianlahden sota: How PR Sold the War in the Persian Gulf.

Myöhemmin valtamedian avulla ihmisten tajuntaan ujutettiin valhe Irakin joukkotuhoaseista ja hankittiin tällä tavalla tekosyy ja muodollinen hyväksyntä Irakiin hyökkäämiselle.

Nykyään erityisen ajankohtainen teema on valtamedian valehtelu Pohjois-Koreasta: Miksi media valehtelee Pohjois-Koreasta?

Ilkka Luoma

On pakko myöntää, lännenmies hallitsee kultivoituneen puolivalehtelun paremmin kuin idänmies. Toisaalta - media on muutamien omistuksessa ja muun muassa US muuttuu yhä tiukemmin valvontayhteiskunnaksi, jopa Fb taipui liittovaltion edessä - vaikka vankkoja näyttöjä rikoksesta ei ollut edes esittää!

...

Ilkka Luoma

sunnuntaina, elokuuta 13, 2006
Kansalaisia kannustetaan ottamaan mielipidevaikutus omiin käsiin

YLE Radio 1 kuulutti haastatteluohjelmassaan kansalaisia tarttumaan suoraan vaikuttamiseen. Haastatellut yhteiskuntatieteilijät näkivät poliittisessa päätöskoneistossa muutoksen hitautta ja havainnon sokeutta ympäristön muutosprosesseissa. 

Samaan aikaan kansalaiset keskustelevat entistä tiiviimmin keskenään foorumeilla ja palstoilla. Kannanotot terävöityvät ja kritiikkiä satelee, kuin myös suoranaisia painopisteboikotteja masinoidaan.

Ihminen on aktivoitunut nimimerkkikirjoittelussa, 

 ... koska se on helppoa, välitöntä ja vastinetta saa heti. Yhteenkuuluvuusryhmät pikkuhiljaa kasaantuvat samoille nettisaiteille ja keskinäisymmärrystä syntyy yhteisiin huolenaiheisiin. Tapahtumat ja maailma kertoo -menetelmät ulottuvat sinne, missä laajakaista pistää johtona tai radioaaltona.

Uteliaisuus kasvaa ja palstasurffing on arkipäivää kymmenille tuhansille ihmisille 

Ihmiset ovat siirtymässä television passiivisesta ostovaikuteimuroinnista netissä lukuhetkiin ja heti perään omiin transaktioihin. Rohkeus lisääntyy ja aktiivista polemiikkia, debattia ja kritiikkiä syntyy. Osa mielipidekalistelusta menee vielä opiskelun piikkiin ja hyvä näin. 

Kirjoitustaito ja kyky havaita oleellista kehittyvät 

Ihmiset eivät ole enää pelkkä kuulijallinen suupala poliitikoille vaalitaistelussa, vaan kansalaiset kehittyvät vuorovaikutteiseen suuntaan haluten tietää ja ymmärtää. Passiivisten vuosikymmenien jälkeen aktiivisuus on nousussa.

Kaikkea ei enää hyväksytä nielemättä 

Perisuomalaiseen tapaan vaaditaan perusteluita miksi. Internet aikakaudella kuvaruudullinen kokoontuminen nostaa päätään. Samalla uutisointi on miltei reaaliaikaista ja tiedämme ongelmat nopeammin, kuin monet passiiviset päättäjät. Kansalaiset heräävät näkien, että heilläkin on oikeus vaikuttaa. Uudet langattomat systeemit antavat mahdollisuuden tietämykselliseen osallistumiskapinaan vaatimaan tekoja havaittuihin epäkohtiin. Tiedollinen läpimenoaika lyhenee.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/08/kansalaisia-... -
.

Ilkka Luoma

torstaina, tammikuuta 08, 2015
Median vallankumous – kansalaiset astuvat esiin

(Internet loi sähköpostit, sitten blogit, keskustelupalstat ja lopulta kansalaisvaikutteiset suoran tiedonvälityksen menetelmät ja - kanavat. Ukrainan sisällissodan 1] kerrotaan olevan ensimmäinen totaali-informaatiosota, johon ottaa osaa niin läntiset kuin itäiset provokaattorit ja manipulaattorit)

[ … aiemmin, kun lehdenjakaja kantoi sanomalehden laatikkoon tai postiluukusta – oli tarkistusmahdollisuus vain Yleisradion lähetyksistä tai toisista printtimedioista 2]. Kansalaiset kävivät omia mediointejaan vain suusta korvaan menetelmällä, jolloin levikki oli hidasta ja muuntuvaa … ]

Suomessa Helsingin Sanomat nousi ainutlaatuiseen asemaan – ollen mahdollisesti maailman laajalevikkisin lehti – ilmestymisvaltion asukaslukuun nähden. Kansan ristimä Hesari oli paljolti presidentin tekijä, Natoon jenkaaja 3] ja vaikuttaja vailla vertaa – Hesariin luotettiin, ja siellä oli ja on edelleenkin erinomaisia kuin aitoja kritiikkioivaltaja lehtimiehiä – kuten esimerkiksi Unto Hämäläinen 4].

Tänään mediointi on osa informaatiosotaa, mielipiteen voimallista käännyttämistä ja ohjaamista ohi todellisen tilanteen -lööppeinä, tosin lööpit ”oikaistaan” myöhemmin, jos ei ingressissä, niin leipätekstissä - useimmiten.

Kansan ostohalusieluista käydään kovaa sotaa –

… erityisesti monien mielestä etusivultaan numerolehden luokkaan vaipuneet iltapäivälehdet, joiden uutena vetonaulana näyttää olevan hyytävät tarinat, naisten rinnat ja seksi. Voisimme arvata, että printti- eli paperilehtien levikit ja irtonumeromyynnit ovat vaipumassa – siksi tiivistä on puhelinmyynnin 5] ”puoleen hintaan + kylkiäinen” -tarjoukset.

Internet loi mahdollisuudet maailmanverkkona kansalaisten suoravaikuttamiseen –

… on syntynyt uudentyyppisiä ”äänenkannattajia”, yhden liikkeen julkaisuja sekä kanavia, joiden tarkoitus on vain syöttää tarkoitushakuista informaatiota, käännytys- tai harhautustarkoituksessa. Ukraina on tästä oiva esimerkki, jakaen samalla lukijat leireihin – ilman, että on likikään täyttä tietoa todellisuudesta … ja tämän todellisuuden vahvistuksesta on ”googletus”, verkkoetsintä yleistynyt, ja tänään kansalaiset jo hallitsevat pintatietolajittelun tietomassasta, jota modernisti kutsutaan ”big dataksi” 6] -ymmärtämättä mitä se todella merkitsee.

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/median-vall... -
.

Ilkka Luoma

Suorastaan napakymppi - Tieteessä tapahtuu 5/2017 ilmestyi tänään 22.9. postiluukusta ---

Media, monimuotoisuus ja digitaalinen ympäristö
-Kaarina Nikunen
~ https://journal.fi/tt/article/view/65828 -

...

" ... Verkkoon on syntynyt uusia mediayhteisöjä sekä yksittäisiä blogeja, jotka osallistuvat eri tavoin yhteiskunnalliseen keskusteluun tuoden esiin uusia näkökulmia suomalaisesta kulttuurista, mm. Ruskeat Tytöt ja The Migrant Tales. Nämä molemmat sivustot ovat syntyneet henkilökohtaisina blogeina ja laajentuneet useamman toimijan mediaksi. Molemmat tuovat esiin, eri tavoin, kokemuksia ja epäkohtia suomalaisesta yhteiskunnasta: ... "

Lisää ~ https://journal.fi/tt/article/view/65828/26629 -
.

Ilkka Luoma

maanantaina, syyskuuta 16, 2013
Menettääkö Hesari valta-asemansa?

...
" ... US - Puheenvuoro -
[… itsekkäänä kirjoittajana liimaan tähän oman Puheenvuoroni ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ - US_P/il ]

palsta kerää paljon ilmaisia kirjoittajia kustantajalleen – MUTTA, samalla on muistettava, että US tarjoaa oivan ja luetun ”alustan” ilmaiskirjoittajille. Näyttää siltä, että juuri tässä kohtaantuvat tuottajan ja lukijan harmonia ja tasapaino. Kustantaja tarjoaa alustan ja lukija kiittää kirjoittamalla laatua ja ei-laatua, sekä kaikkea tuolta väliltä.

Helsingin Sanomat on menettämässä ykkösäänitorven asemansa

Hesaria pitävät pystyssä mainokset ja uskolliset kestotilaajat, jotka maksavat aina enemmän kuin satunnaiset tarjouksien metsästäjät.

Hesarissa on useita huippujournalisteja, jotka luovat HS:lle sielun – esimerkkinä menkööt toimittaja Unto Hämäläinen 4], jonka kolumnit ja selvästi pohditut artikkelit herättelevät lukijoita. Hesarilla on muutama muukin huipputoimittaja, kuten myös mielipiteiden yritelmämuokkaajia, kuten ”nato”_Olli Kivinen 5].

Tulemme aina lukemaan,

on vain kysymys mistä ja miten luemme. Verkottuva maailma on myös haavoittuvainen – erityisesti huhuille, valheille ja vierestä kirjoittamisille. Saamme entistä enemmän pohtimatonta informaatiota. Saattaa tulla vielä ikävä sellaisia toimittajia, joilla oli sielu, omatunto ja vilpitön pyrky puolueettomaan ja liittoutumattomaan tiedonlevitykseen. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/09/menettaako-h... -
.

Toimituksen poiminnat