Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Suomessa on vastuullinen virkamiehistö

  • Tämä tulee ottaa virkamieslausuntona tietyllä huuorilla - lähde on tuntematon, eikä saata edustaa totuutta ;-)
    Tämä tulee ottaa virkamieslausuntona tietyllä huuorilla - lähde on tuntematon, eikä saata edustaa totuutta ;-)
  • Raimo Sailas edusti virkamieskunnan aatelia, oli monien asioiden osalta oikeassa - ollen unilukkari ja puskan ravistelija*
    Raimo Sailas edusti virkamieskunnan aatelia, oli monien asioiden osalta oikeassa - ollen unilukkari ja puskan ravistelija*
  • Sika virkamiehekseen - Wagner, huumoria, jolle on ehkä ollut myös perusteet, siksi paljon on kansan suusta puhetta riittänyt!**
    Sika virkamiehekseen - Wagner, huumoria, jolle on ehkä ollut myös perusteet, siksi paljon on kansan suusta puhetta riittänyt!**

Tänään lännessä on puheellisesti ja äänestyksellisesti kaltaisemme demokratia. Kansalainen saa valita edustajansa – yleensä kerran neljässä vuodessa. Näin voidaan puhua demokratiasta. Demokratia edellyttää kansalaisen huomioimista, tämän sosiaali-, sivistys-, tulo-, koulutus- ja/tai kulttuuriasemaan katsomatta.

 

Ainoana ehtona useimpiin yhteiskunnan virkamiesten palveluihin on Suomen kansalaisuus. Virkamies vahtii kansalaisten oikeutta tasavertaisuuteen – aiheuttaen myös vääjäämättä byrokratiaa, jota voidaan suoristaa koulutukselle, asenteella ja ohjauksella.

Helsingin Sanomat julkaisi erinomaisen virkamieshuomaavaisuuden käytännön esimerkin Verohallinnosta, jossa henkilöstö, paljolti virkamiehistö on selvästikin käynyt moderneja huomioimisen, asiakaspalvelun kuin asennoitumisen kursseja – hyvä näin! Tuloksia syntyy, tässä linkki tuohon HS-tekstiin ~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005389693.html - HS-toimittaja Kalle Silfverberg

Allekirjoittaneen kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen:

”... Erinomainen HS-teksti! Kerrankin jotain positiivista, tähän väkivallan, tietämättömyyden, vihapuheen, surun ja onnettomuuksien maailmaan, jossa rikokset, leväperäisyydet, kähmintä, rikollisuus ja virkavirheet huutavat mediassa kissankokoisina lööppeinä ” … joskus muutoin tuntuu siltä, että media suorastaan lietsoo uhkaa, pahaa oloa ja vastakkainasettelua!

 

[2005!]

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/01/lakien-ja-sdksien-ohjaamat-virkamiehet.html -

 

Ote - ”Lakien ja säädöksien ohjaamat virkamiehet tekevät esimerkillistä työtä

Jokaisella meistä on mielipide valtion tai kuntien virkamiehistä ja toimistotyöntekijöistä. Tämä suuri joukko säntillisiä ihmisiä vaikuttaa suuresti meidän joka päiväiseen elämään. Heidän asiakaspalvelutaitonsa ovat suuresti lisääntyneet viime aikoina.

Satoja tuhansia verovaroin palkattuja ihmisiä osallistuu joka päiväiseen päätöksentekoon ja osaltansa pyörittävät kotimaista tuotantoa ja ostovoiman kierrätystä; heidän palkkamääränsä on merkittävä osa kotimaisesta avainlipun omaavasta rahan käytöstä. Veronmaksajat ostavat heidän työpanoksensa kotimaamme markkinoilta valtiomme välityksellä.On ilolla ollut merkille pantavaa heidän osaamisensa ja tarkkuutensa työssään

Ne virheet, joihin kiinnitetään turhan suurta huomiota, ovat heidän kokonaistyömääräänsä (tapahtumamäärät) nähden lähes mikroskooppiset. Kaikissa työtehtävissä missä inhimillisyys toimii, tapahtuu myös virheitä.

Mikäli tarkastelemme kiihkotta tehtyä työpanosta ja saavutettua tulosta, on tunnustettava, että jos yksityisellä sektorilla hoidettaisiin kaikki pienetkin päätökset ja toimenpiteet samalla tarkkuudella ja huolellisuudella, olisi tuloksena huomattavasti parempi kokonaistulos tuottamaan mm. uusia työpaikkoja.

Meillä kaikilla on kokemusta valtion - ja kunnallishallinnon työntekijöiden täsmällisistä ja oikeudenmukaisista palveluista; laput ja liput tippuvat juuri oikeaan aikaan postista, rahalähetykset löytävät perille ja ne tulevat silloin kun sovitaan. Pieneenkin palautteeseen esim. sähköpostilla vastataan ja kannanotot sekä perustelut pohjaavat lakiin ja säädöksiin.Aikaisemmin virkamiesten työtä on rasittaneet viiveet ja byrokratia;

… viiveet lyhenevät tällä nettiaikakaudella ja annos byrokratiaa on aina demokratiassa, siksi voimmekin luottaa päätöksiin ja ratkaisuihin. Tiedän, että tästä kirjoituksesta nousee suuri häly; aina löytyy se tapahtuma, joka ei mennytkään juuri oikein.

Epäonnistuneet tapahtumat ovat niin pieni pilkku niiden miljoonien juuri oikeiden tapahtumien joukossa, että ne eivät ansaitse kuin reunamerkintähuomautuksen.

Nykyistä toimintaa sävyttää myös asiakaspalvelu; veikkaisinkin, että niin valtio kuin kunnat ovat järjestäneet läjäpäin ihmissuhdetoimintakursseja virkamiehilleen ja työntekijöilleen. Jos yksityissektori laajasti omaksuisi samat tinkimättömyyden perusteet, voisi asiakaspalaute olla positiivisempaa ja kuin myös asiakasuskollisuus … ”

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/01/lakien-ja-sdksien-ohjaamat-virkamiehet.htmlalta – [09012005]

 

Entä nyt?

Positiivisuutta ja vähemmän virheiden painottamista. Virheet korjautuvat parhaiten positiivisella kehitysasenteella – ei haukkumisella. Haukkuminen on oikeastaan sanottoman ja oivaltamattoman oman pahanolon purkua, ei löytynyt empatiaa – vaan aika-ajoin ilkeyden henki poksahtaa peittämään omaa vajavaisuutta.

Erityiskiitos toimittaja Kalle Silfvergille positiivisesta jutusta – kerrankin jotain iloista, kannustavaa ja rakentavaa!

 

EKSTRA

Virkakoneistolle kiitosta – vuodelta 2013

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/01/virkamieskoneistolle-kiitosta.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU T BL BL BL FB FB FB BLOG 152316

 

DOC virkamies_01102017.doc – OpenOffice Writer

PVM 01102017

 

503_4871

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Ilkka Luoma

*
Raimo Sailas ---

Sailas sivaltaa
[... Raimo Sailas sivaltaa – EU Eurooppaan paenneen Jyrki Kataisen ministerivuosien tilinpäätös on nyt kourassa? ~
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000... - ]

[U] Raimo Sailas sai kehuja, ja siirtyi eläkkeelle täyden päivätyön jälkeen

Sailas tuli kuuluisaksi leikkaajana, velka-apostolina ja selkeiden ohjenuorien kutojana ja solmijana. Sailas kertoi paljon ajatuksiaan – eläkkeelle lähdettyään. Oli auttamassa monia poliitikkoja ymmärtämään, ei ehkä aina onnistuen, valtion raha-asioiden hoitamista. Ministereitä on moneen junaa, osa jäi Mikkeliin ja osa pakeni EU - Brysseliin. Muun muassa Kokoomuksen pitkäaikaisen puheenjohtajan ja ministerin – Jyrki Kataisen ministerivuosina valtiomme velka kaksinkertaistui.

Jatkuu … ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221179-... -

...
LAUANTAINA, ELOKUUTA 13, 2016
Kaksi demaria – Vartiainen ja Sailas - loikannut ja uskollinen

Raimo Sailas sai kehuja, ja siirtyi eläkkeelle täyden päivätyön jälkeen

Sailas tuli kuuluisaksi leikkaajana, velka-apostolina ja selkeiden ohjenuorien kutojana ja solmijana. Sailas kertoi paljon ajatuksiaan – eläkkeelle lähdettyään |1. Oli auttamassa monia poliitikkoja ymmärtämään, ei ehkä aina onnistuen, valtion raha-asioiden hoitamista. Ministereitä on moneen junaa, osa jäi Mikkeliin ja osa pakeni EU-Brysseliin. Muun muassa Kokoomuksen pitkäaikaisen puheenjohtajan ja ministerin – Jyrki Kataisen ministerivuosina valtiomme velka liki kaksinkertaistui |2.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/08/kaksi-demari... -
.

Pekka Iiskonmaki

Suomi on korvannut julkisella sektorilla kvaliteetin kvantiteetilla.

Varmasti niin suuresta joukosta löytyy vastuullisiakin.

Valtaosa tekee asiat ilman virkavirhettä ja suuria kiirehtimättä.

Ilkka Luoma

Veikkaan valistuneesti, että vain yksi kolmesta tuhannesta toimenpiteestä epäonnistuu jollain tavalla, tai sitten ne kätketään tehokkaasti! (?)

Pekka Iiskonmaki

#3
Vilpittömästi luulin Ilkka Luoman perehtyneen aiheeseen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #6

Onko onnistumisprosentti väärin mielestäsi - sinulla lienee jokin tutkimustulos?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #7

#7
Ainakaan se ei ole 3 promillea.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #11

Tuon virhesuhteen sain tietooni joltain kurssilta, jossa kerrottiin esimerkkinä virkamiesten onnistumiset tehtyyn työhön nähden ja esimerkki tuolta sen vuoksi, koska virhesuhde oli niin pieni, joka sitten hämmästytti kuulijat!

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #12

#12
Pelkästään Kela ja Verovirasto tekevät kymmeniätuhansia virheitä jatkuvalla syötöllä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #15

Kymmenet tuhannet virheet pitää suhteuttaa siihen, että molemmat viranomaiset tekevät vuosittain miljoonia ja taas miljoonia päätöksiä. Jo pelkästään esitäytettyjä veroilmoituksia tehdään miltei viisi miljoonaa ja niistä n. kahta ja puolta miljoonaa muutetaan ennen verotuksen valmistumista syksyllä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

On helppo arvioida, että virkamiehet ja heidän alaisena työsuhteessa olevat verovaroista palkkansa saavat tekevät kymmeniä miljoonia toimenpiteitä joka vuosi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Kuinka monta miljoonaa tapahtumaa he/ ne käsittelevät?!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen myös henkilökohtaiesti huomannut, että suuri osa virkamiehistä todella pyrkii tekemään työnsä eli hoitamaan virkansa hyvin ja vastuullisesti. He myös pääsääntöisesti ovat osanneet asiakaspalvelun kunhan kansalainen on osannut käyttäytyä itsekin. Olen saanut aina, siis jo vuosikymmeniä, hyvää palvelua niin verovirkailijoilta kuin valtion autokatsastajiltakin.

Sen sijaan päättävissä asemissa olevilla virkamiehillä tuntuu olevan yrityksenä peitellä oman vastuualueensa virheitä tai tekemättömyyksiä vastustamalla henkeen ja vereen avoimmuutta m.m vääntelemällä innovatiivisesti tulkintoja virkatoimien ja asiakirjojen julkisuutta koskevasta lainsäädännöstä.

Toisaalta olen jo vuosikymmeniä ajatellut n.s. byrokratian olevan kohtuulliseen määrään asti hyväksi. Se oikein käytettynä takaa tasapuolisen ja oikeudenmukaisen kohtelun kansalaisille. Vaihtoehtona olisi avoin korruptio ja mielivalta. Mutta, toki, se tarjoaa myös pahimmillaan mahdollisuuden väärinkäytöksiin ja vastuun välttelyyn sekä suoraan laiskuuteen. Tarvitsemmekin lisää avoimmuutta jotta byrokratia säilyy hyödyllisellä tasolla.

Demokratian suhteen en ole yhtä positiivinen kuin Luoma. Meillä on toki monissa hallinnollisissa asioissa epäsuoraa demokratiaa. Me saamme valita edustajia päättämään hallintorutiineista ja he saavat päättää jopa jonkin verran resursseista sekä niiden käytöstä. Mutta siinäkin suhteessa kehitys vie huonompaan suuntaan sillä yhä enemmän toimintoja viedään pois demokraattisesta valvonnasta yhtiöiksi liikesalaisuuksien piiriin. Sen sijaan taloudessa, niin kansantalouden mikro kuin makrotasoilla, sitä ei ole käytännössä lainkaan.

Ilkka Luoma

Virkamieskunnan johtoporras pystyy hyväveliverkostolla peittelemän virheitä/ junailuja/ jamelointeja/ vatulointeja paremmin kuin konttorituolitaso ...

Nyt en väitä mitään, mutta edesmennyt legendaarinen Patakrouvi Bror "Buntta" Wahlroos, Nallen isä oli kuuluisa liki "yksinvaltiudestaan" ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luoma on löytänyt ylimpään kuvaansa mainion esimerkin virkakunnan erinomaisen tarkkanäköisestä kyvystä arvioida hallintoalamaisten toimia objktiivisesti. Niinpä esimerkiksi verolainsäädännössämme on tuokin kansalaisvelvollisuuden välttelymahdollisuus huolellisesti estetty määrittelemällä verovelvollisen kuolema oikeudellisen muodon muutokseksi eikä asiakassuhteen päättymiseksi.

Ilkka Luoma

Heh, .. heh ... Loistava! ;)

...
Virkamieshuumoria ...

Ilkka Luoma

Virkamiesten aatelia - Raimo Sailas, nyt jo eläkkeellä ---

" ... Kun Suomi oli joutumassa holhouksen alaiseksi … HS/ Unto Hämäläisen ”Raimo Sailas” haastattelussa tuli ilmi mielenkiintoinen piirre 1990 -luvulta, kun Suomi oli pahemmassa jamassa kuin Kreikka nyt – Sailas totesi saksalaisen pankin pelastaneen Suomen – meidän valuutat olivat tuolloin lopussa ja rahahanat muualta kiinni. Voidaan sanoa, että Saksa pelasti Suomen neljännen kerran – aiemmat kerrat olivat 1918, 1940 ja 1944 ~
http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/138142-... - [BLOG/il]

Läntinen markkinatalous keskittyy omien ongelmiensa peittämiseksi ronkkimaan muiden suvereenien sisäisiä asioita – poliitikkomme siis hämäävät omia kansalaisiaan – nyt juuri on ”tapetilla” Egypti, joss kuohuu – annettaisiin vain kuohua ja keskityttäisiin omiin ongelmiimme, niissä on riittävästi painiottelua tarpeiksemme ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147332-... - [US_P/il] - Kiinaa pidetään mallimaana filosofiasta, jossa ei muiden itsenäisten sisäisiin asioihin puututa

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147262-... - [US_P/il] ja

~
http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ke... - [AL/BLOG/il] ...
.

Toimituksen poiminnat