Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kansanäänestyksiä Krimiltä Kataloniaan

  • Espanjan itäinen nurkka haluaa itsenäiseksi - vai haluaako oikeasti. Ehkä olikin kysymys vain tiedosta mitä ihmiset haluavat?
    Espanjan itäinen nurkka haluaa itsenäiseksi - vai haluaako oikeasti. Ehkä olikin kysymys vain tiedosta mitä ihmiset haluavat?
  • Kansallistunne, reviiripuolustus ja yhteenkuuluvuuden tunne nostavat väkevästi päätään -
    Kansallistunne, reviiripuolustus ja yhteenkuuluvuuden tunne nostavat väkevästi päätään -
  • Meiltäkin yritetään analysoida tilannetta, jossa katalaanit vain tietävät todellisuuden - pitäisikö meidän olla analysoimatta?
    Meiltäkin yritetään analysoida tilannetta, jossa katalaanit vain tietävät todellisuuden - pitäisikö meidän olla analysoimatta?

Unohtamatta kokonaista laajaa useiden valtioiden alueille ulottuaa kurdiväestöä, joka haki myös ”pääkaupungistaan” Erbilistä, Irakista neuvottelupohjaa tulevalle itsenäisyystielle * - kansanäänestyksellä.

Krimiläiset päättivät palata entisen isäntänsä luo – Venäjälle, olihan aikanaan Neuvostoliitto silloisen päämiehensä johdolla lahjoittanut omatunto huonona Krimin Ukrainan sosialistiselle neuvostotasavallalle – krimiläiset halusivat irti jo 1990-luvulla kiovalaisten hallinnosta, itsenäistyneestä entisestä neuvostotasavallasta – Ukrainasta [1 …

[1 ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/03/21/krim-halusi-irti-ukrainasta-jo-1990-luvulla -

[1 ~ https://yle.fi/uutiset/3-7149546 - [Elävä arkisto: Krim halusi osaksi Venäjää jo 20 vuotta sitten

Ukrainassa puhkesi kriisi vuonna 1994, kun Krimin parlamentti vahvisti niemimaan itsenäisyysjulistuksen]

 

 

Mikä meni pieleen Espanjan Kataloniassa?

[Katalonia ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Katalonia - ]

7,5 miljoonan, espanjalaisittain vauras, Katalonia on omansa; kieli, kulttuuri ja jopa perintötekijät (?) Uutisointi kertoo, että Katalonian kansantuote on viidesosa koko Espanjasta – niin, varmaankin vuorovaikutuksessa ja merkittävänä.

~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/barcelonan-pormestari-yli-460-loukkaantunut-poliisin-lopetettava-hyokkaykset-puolustuskyvytonta-kansaa-kohtaan/6601742#gs.WFQmlO0 -

Kommentti ylläolevaan linkkitekstiin:

”... Krimillä kansanäänestys sujui järjestyksessä ilman väkivaltaa. Madrid tekee nyt suuren virheen, olisi ollut viisasta antaa katalaanien kertoa mielipiteensä. Itsenäisyys olisi ollut sitten aivan uusi tilanne - kuuntelemalla kansalaismielipide, olisi ei-tulos ollut selvä tapaus, ja juttu jäänyt siihen ”

Ote linkkitekstistä:

” … Pormestari Ada Colaun mukaan mellakkapoliisin ja katalonialaisten välisissä yhteenotoissa on loukkaantunut jo 465 ihmistä. Virallisesti loukkaantuneeksi on ilmoitettu yli 90, joista kaksi on tehohoidossa sairaalassa … ”

 

Kansallistunne ylittää perustuslain – missä menee raja yksilön vapaudessa ja kollektiivisessa lainsäädännössä .

[Huom!]Meillä oli jo Venäjän tsaarin autonomiassa herännyt kansallistunto, jota ei edes yritetty hallitsijan taholta kovinkaan padota. Syntyi Sibeliuksen Finlandia (tilaajina sanomalehtitoimittajat!) - emme kuitenkaan koskaan äänestäneet itsenäisyydestä, vaan toverihenki aloitti ensimmäisenä pyrkimykset irti autonomiasta ja sitten muut liittyivät mukaan [2 –

… annoimme ”vain” itsenäisyysjulistuksen 6.12.1917, joka oli silloisen lainsäädännön vastaista, tosin tsaari oli keikautettu vallasta. Saimme kuitenkin isänniltä vapaaehtoisesti itsenäisyystunnustuksen 4.1.1918 – jonka jälkeen muut - Ranskan ja Saksan johdolla seurasivat perässä …

.

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005390411.html -

Kommentti yllä olevaan linkkitekstiin:

”Espanjan perustuslaki törmää ihmisten kansallismielisyyteen. Onko valinnan vapautta, ja jos on, niin eikö olisi viisasta antaa kansalaismielipiteelle tilaa? Itse itsenäistymisprosessi on aivan eri asia ”

Ote linkkijutusta:

” … Katalonian johto: Itsenäisyyden kannattajille murskavoitto, äänestysprosentti jäi pieneksi –Kansanäänestyksen väkivaltaisuuksissa loukkaantui yli 840 ihmistä

… ”

 

Itsenäisyys romahduttaisi Katalonian – emmehän mekään Suomessa pienempinä romahda!

”... Selvitys kansan tahdosta on eri asia kuin ryhtyminen itsenäisyyden järjestelyihin. Olisi kaikin puolin hyväksi selvittää katalaanien oma painostamaton tahto, nimittäin jos itsenäisyyshalu jääkin alle 50 prosentin, on asia siltäkin osin selvä ja voidaan palata arkeen. Nyt Madrid toimillaan provosoi lisää itsenäisyyshaluja! ” (kommentti alla olevaan linkkitekstiin)

~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/analyysi-itsenaisyys-romahduttaisi-katalonian-siksi-jo-aanestyksen-estamiseksi-kaytetaan-kaikki-keinot-espanjan-pahin-kriisi-36-vuoteen/6598784#gs.rx=lklc -

Ote linkkikirjoituksesta:

” … Alueparlamentissa läpi runnotun lain mukaan riittää, että enemmistö äänestäneistä kannattaa asiaa, vaikka uurnilla kävisi vain 10 prosenttia äänioikeutetuista. Mielipidemittausten mukaan enemmistö Katalonian asukkaista vastustaa itsenäisyyttä - mutta tukee sinänsä oikeutta äänestää. Sunnuntaina vastustajat pysynevät kotosalla, joten kyllä-äänet voittanevat … ”

Inhimillisesti Espanjan liittovaltio pääministerinsä johdolla on hävinnyt pelinsä. Katalonia on itsenäisyystiellä ja tämä on esialku monille muille. Kansallistunne, reviiripuolustus ja yhteenkuuluvuus nostavat väkevästi päätään – seuraavana baskit, skotit – ja kurdien kohtalo ratkeaa varmasti.

 

...

Tekstistä

[1 Krimillä 2014 kansanäänestys sujui rauhallisesti ilman väkivaltaa, tosin ei äänestetty itsenäisyydestä, vaan irtautumisesta Ukrainan alta ja liittymisestä Venäjään. Enemmistö voitti, äänestysvilkkauden ollessa noin 70% - verrantona nyt Katalonia (kommentti alla olevaan linkkitekstiin) ~ http://www.iltalehti.fi/politiikka/201710012200430014_pi.shtmlOte linkkitekstistä: ” … Ulkoministeri Timo Soini linjasi aiemmin tällä viikolla, ettei Suomi ota kantaa Katalonian tilanteeseen | Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kysyy Facebookissa, onko EU arvojen ja periaatteiden yhteisö, vai onko se kerho, jonka jäsenyys antaa oikeuden tehdä omien rajojensa sisällä mitä hyvänsä? (Markku Ojala) ...”

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU T BL BL BL FB FB FB BLOG 152335

 

DOC katalaanit_02102017.doc – OpenOffice Writer

PVM 02102017 [60]

 

568_5552 [101 000 GC][2533 US_P]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (93 kommenttia)

Ilkka Luoma

Madrid reagoi väärin, yhdisti katalaanit itsenäisyyden tielle ja EU-Bryssel on hiljaa ---

"Katalonian johtaja: Voitimme oikeuden itsenäisyyteen"
~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20171002220043103... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jos Madrid olisi antanut järjestää kansanäänestyksen ihan rauhassa, keskushallinnon kannattajat olisivat todennäköisesti voittaneet.

Mutta käsitykseni mukaan Madrid ei ajatellutkaan vain Kataloniaa vaan prosessia jonka äänestys olisi käynnistänyt. Seuraavaksi olisivat äänestäneet ainakin baskimaalaiset, baleaarilaiset ja kanariansaarelaiset sekä ehkä muutkin kuten andalusialaiset j.n.e. Niiden tulokset olisivat voineet ja todennäköisesti olisivatkin olleet toisenlaiset.

Nyt keskushallinto Kastiliassa sai pahimman mahdollisen tuloksen: hävityn äänestystuloksen ja demokratian polkemisella lietsotun kansallismielisyyden nousun. Se ei tiedä hyvää Espanjan keskushallinnon tulevaisuudelle eikä Rajoyn hallitukselle.

Vertaus kurdeihin ja krimiläisiin on jokseenkin osuva. Toisten kansanäänestyksiä kunnioitetaan ja toisten ei. Ja toisaalta joissakin paikoin ei edes kansanäänestyksiä kaivata kuten Kosovossa tai Saksassa demokraattisen tasavallan liittämisessä liittotasavaltaan.

Ilkka Luoma

EU osoittaa nyt todelliset karvansa -

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Onhan meillä lähempänäkin kansanäänestyksen paikkoja. Eikö olisi paikallaan järjestää äänestys, haluammeko Karjalan liitettäväksi takaisin emämaahan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Onkohan Mirala käsittänyt tuollaisten kansanäänestysten suunnan hieman nurinkurisesti? Vai haluaisiko hän esimerkiksi venäläisten äänestävän liitetäänkö Ukraina Venäjään?

Jos täällä meidän "raukoilla rajoillamme" tuollaisia järjestettäisi niin eiköhän vastaavia kohteita olisi vaikka ahvenanmaalaisten äänestys itsenäisestä Ålandista tai lappalaisten äänestys itsenäisestä Sápmi:sta/Sääˊmjânnam:sta/Säämi:stä. Karjalan osalta kyse on enemmänkin siellä asuvien kuin täkäläisten asiasta.

Ilkka Luoma

Jos kysytään Venäjän Karjalan tasavallasta?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ymmärrän Myyryläisen Venäjää puolustavan näkemyksen. On paha juttu että joku evakko on vielä elossa ja uskaltaa kirjoitella Karjalan ryöstöstä.

Venäläisillä olis hätä kädessä jos kaikki sen orjuuttamat kansat alkaisivat vaatia itsenäisyyttä, esimerkiksi tsetseenit.

Ilkka Luoma

Leo, mitä mieltä olisit, jos Pohjois-Amerikan intiaanit vaatisivat takaisin maitaan?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eipä tällä hetkellä taida olla muuta mahdollisuutta kuin koittaa helpottaa heidän elämäänsä. Sama koskee tietysti myös Venäjän alistamia suom. ugrilaisia kansoja ja heimoja. Venäjän pitäisi antaa heidän edes säilyttää omat kielensä ja elvyttää omaa kulttuuria. Mutta Venäläiset vain kiristävät otettaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Näyttävät elävän taigalla omaa elämäänsä - miten Moskova kiristää heitä?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #20

Ei siellä taigallakaan elellä rauhassa. Kyllä idän mies osaa kurmuuttaa omia kansalaisiaan ja varsinkin vääräkielisten kielet pitää oikoa. Lue niin tiedät:

http://esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Ilkka Luoma

torstaina, helmikuuta 06, 2014
Tarjotaanko saamelaisille itsenäisyyttä?

Alkuperäkansat 1] on ihmisten itsensä keksimä nimitys ihmisryhmistä, joilla arvellaan olevan ”muita pidempi” sekoittumaton geeniperimä – voimme vain arvailla miten menisi ”suomenniemellämme” tai Australiassa, jos 'alkuperävalkoiset' olisivat jättäneet tulematta niin niemellemme kuin Australiaan. Aboriginaalit Australiassa tapettiin - ensi alkuun – englantilaisten toimesta miltei sukupuuttoon.

Saamelaiset 2] ovat Euroopan ainoa alkuperäkansa baskien lisäksi. Baskit 3] Espanjan pohjoisosassa haaveilevat itsenäisyydestä – kuten skotit Englannissa; skotteja kiltteineen ei lueta alkuperäkansoihin. Saamelaiset luetaan ja muodostavatkin ehyen pohjoiskalottialueen – Suomen ohella Ruotsissa, Norjassa ja Venäjän Kuolanniemimaalla.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/tarjotaanko-... -
.

Ilkka Luoma

... EU-Brysseliltä partaveitsen terävää osallistumista ...

.
~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/eu-k... -

" ... Väkivalta ei komission mukaan ole koskaan ratkaisu ... "

...
... Itse Espanja hävisi pelinsä. ... Toinen häviäjä on EU-Bryssel ...

.
~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000539162... -

"Katalonia ei vielä muutu itsenäiseksi, vaikka sunnuntain voimankäyttö lisäsi kansalaistason sympatiaa – väkivalta teki Espanjasta selvän häviäjän ... "
.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tottakai väkivalta ratkaisee viime kädessä!
Katsokaamme Venäjän esimerkillistä toimintaa Tsetseniassa. Pelkkiä roistoja täynnä koko maa, eivät ole tyytyväisiä Putin onnelliseen hallintoon, aina pitää itsenäisyydestä vouhkata.

Ilkka Luoma

Miten jos koko Karjala itsenäistyy omaksi valtiokseen?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #26

Sopii mainiosti, kunhan luovuttaa Suomelle sitten sen jälkeen alueensa eteläosan, Sortavalan ympäristöineen, jossa on tehty etninen puhdistus 1939-44 ja ajettu suomalaiset sieltä pois.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

Jori, luehan ensin uusin historiakirja ja tutkimus: "Talvisodan salainen strategia" ... ja perehdyhän jo sitä ennen saksalaisten strategiseen päämäärään nimeltä "Mitteleuropa"! Voit vaikka googlata sen ...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #43

En lue, koska en ole oppilaasi, vaan sinä pistät suorat lainaukset ja ähteet, jos haluat vastauksia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #48
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen epäillyt Putinin ja hänen puolueensa sisäpolitiikan monia piirteitä mutta kai on uskottava Miralan hehkutusta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

Leolla on väkevät mielipiteet ;)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jos lappalaiset tulevat Helsinkiin ja vaativat itselleen vanhoja maitaan kuten Lapinlahtea ja esittävät yksikäsitteiset saantokirjat ja lainhuudot maistaan, niin ilman muuta maat on heille luovutettava.

Sama koskee tietysti meidän evakoiden maita. Meillä on kauppakirjat ja lainhuudot ja tiluskartat tallella. Maastosta vieläkin löytyy rajapyykkejä. Kansainvälisen oikeuden mukaan maan tai alueen valloittaminen ei poista asukkaiden omistusoikeutta.

Ilkka Luoma

Aivan ensimmäiseksi olisi lunastettava saamelaisille ne lupaukset, jotka on annettu tässä vuosien saatossa - sen jälkeen olisi tutkittava mitä merkitsisi, jos saamelaiset saavat oman valtion (autonomian) - aina Sodankylästä ylöspäin!
.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mirala on siis mieltä, että kun ruotsit menivät maakirjoineen Saamenmaahan ja kirjasivat maat omikseen välittämättä saamelaisten omasta oikeudesta, heillä oli siihen ihan oikeasti oikeus kun saamelaisilla ei ollut ollut tapana kirjata perinteisiä oikeuksiaan paperille Ruotsin lain mukaan? "Mielenkiintoinen" oikeuskäsitys.

Ilkka Luoma

Hyvä huomio - muuten, saamelaiset ovat ainoita alkuperäkansoja EU-Euroopassa - Espanjan baskien lisäksi. Näinköhän baskit heräävät, tai sitten tunnistavat olevansa liian pieniä olemaan itsenäisiä - ehkä saamelaisetkin?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Äläs Myyryläinen taas pane omias.
Voimakkaammat jo entisaikaan menivät miekan kanssa verottamaan heikompia, eli ryöstämään.

Kansallisarkistossa on lappalaisten tuohelle laaadittuja oikeuskirjoja jotka on antanut Ruotsin kuningas.

Tällä samalla voimakkaamman oikeudella venäläiset ryöstivät meiltä Karjalan. Se on paha kansainvälinen rikos joka pitäisi selvittää oikeudenmukaisesti. Vai oletko Myyryläinen siis sitä mieltä että venäläiset eivät ole koskaan tehneet pahaa kellekään?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Täysin hyveellistä kansaa tuskin onkaan eivät edes katalaanit ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #18

Haluaisin pitää meitä savolaisia säännön vahvistavana poikkeuksena mutta taitaa meilläkin olla poikkeuksenpoikkeuksemme.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

"Anoppi hukkui!"

- ei naarata, tuumasi savolaas-isäntä ;)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #18

Tottakai on! Eikö venäläiset ole täydellisimpiä ja hyveelisimpiä jumalan luotuja maailmassa? Eivät ole tehneet pahaa kärpäsillekään puhumattakaan naapureille.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Ei sen hyveellisempiä kuin muutkaan ...

Ilkka Luoma

... Millaista väkivaltaa saa käyttää, kun taltutetaan kansanjoukkoja? Kiovan Maidan-aukion tapahtumat? Barcelonaan tuskin on tulossa CIA' n pääjohtaja!

.
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005392449.html -
" ...
Sunnuntaina äänestyspaikoilla Katalonian oma poliisi uhmasi valtiollisia poliiseja, mutta se ei varmasti nouse aseelliseen kapinaan keskushallintoa vastaan. Sisällissotaa emme sentään näe. ... "
.

Ilkka Luoma

" ... – Sitä ei voi tuomita, jos jonkun jäsenmaan kansanosa kokee tarvetta itsenäistyä maan sisällä, Orpo sanoo" -Yle Uutiset

~ https://yle.fi/uutiset/3-9862899 -
.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tottakai kataalien laittomat itsenäisyyshaihattelut pitää estää.
Ihan kuten venäläiset ovat tehneet monta kertaa Tsetseniassa.

Ilkka Luoma

Krimiläiset saivat sen mitä halusivat jo 1990-luvun alkutaipaleella, silloin kiovalaiset estivät eron Ukrainasta - nyt asiat ovat toisin ja Venäjän lait paransivat muun muassa eläkeläisten asemaa -tosin se käy Moskovalle kalliiksi. Kertsinsalmen siltakaan ei ole halpa ...

Ilkka Luoma

... Lyhyt sisäistys Espanjaan, sen ongelmiin ja erilliseen katalaanien omaehtoisuuteen ,,, Franco?

...
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005392944.html -

" ... Espanjassa ovat jo pitkään hiertäneet keskusvallan ja alueiden kiistat. Diktaattori Franco piti Espanjan yhtenäisenä pakkokeinoin. Hänen jälkeensä, vuoden 1978 kiisteltyyn perustuslakiin, lukittiin ”espanjalaisen kansakunnan purkamaton yhteys”. Kataloniassa ajatusta ei hevin niellä ... "
.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ilkka ja Jorma: Teillä on ollut rankkaa viime aikoina, alatte olla kovin uupuneita ja stressattuja. Ettekä osaa ottaa työtänne rennosti.

Nyt kun poliittinen tilanne helpottaa, niin varmaan voisitte lähteä lomalle vaikkapa pariksi viikoksi Krimille, siellä palmut huojuvat ja sovetskoje shampanskoje on edullista.

Minäkin lähden käymään Wiipurissa. On hyödyllistä nähdä miten valloitetun maan jälleenrakentaminen edistyy.

Ilkka Luoma

Kirjasto on kuulemma korjattu ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

... olen enemmän punaviini-ihmisiä ...

P.s. Viipurissa on kuulemma myös mainio Eremitaašin filiaali ...

Ilkka Luoma

Mikäli olisimme kuunnelleet Stalinin maanvaihto-ohjelmaa 1938-39 - olisi tuokin paikka vielä suomalaisissa käsissä ;)
.
Ei kuulu tähän topicciin, eli enemmän toisaalla, myöhemmin.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #37

Höpöhöpö, Luoma.

"Nuorten tutkijoiden tunnustuksen vastikään saaneen murmanskilaisen historian ja yhteiskuntaopin opettajan Anton Skljarovin mielestä Neuvostoliitto pyrki tekemään Suomesta yhden neuvostotasavallan lisää.

- Meidän on tunnustettava, että Stalinin todellinen tarkoitus oli saada Suomi osaksi Neuvostoliittoa. Tämän asian kieltämisellä synnytämme vain epäluottamusta ja epäilyjä naapuriamme kohtaan, sanoo Skljarov Komsomolskaja Pravdan haastattelussa."

https://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/78434-talvisoda...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #42

Perehdyhän todellisuuteen ja aitoon tutkimukseen:

"Talvisodan salainen strategia - nikkelillä Saksan rinnalle" -Antti Hietalahti, Otava 2016 ---

~ https://www.adlibris.com/fi/kirja/talvisodan-salai... -
.
~ https://otava.fi/uutiset/2016/antti-hietalahden-tu... -
.
~ https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000002918337.html -
.
~ https://areena.yle.fi/1-3788517 -
.
Ja eikun opiskelemaan ;)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #44

Eivät nuo linkit muuta minnekään sitö tosiasiaa, että NL:n tarkoitus oli valloittaa koko Suomi ja siihen se oli tehnyt kattavat valmistelut ja joukkojen sijoitukset. ´Talvisota oli puhtaasti NL:n hyökkäys- ja valloitussota, jonka syntyyn Suomella ei ollut mitään osuutta.

Petsamon nikkelistä. "NL painosti Suomea törkeästi yrittäen päästä Suomen Petsamon nikkelin herraksi ja saada henkilöstönsä Petsamoon. Nikkelikaivosoikeudet oli annettu kanadalaiselle yhtiölle. Saksa halusi saada nikkeliä Petsamosta, mutta ei ollut valmis tukemaan Suomea nikkelikysymyksessä. Suomi oli ”puun ja kuoren raossa”.

"”Sotilasjohto piti Petsamon joutumista Neuvostoliiton valvontaan niin vaarallisena, että Mannerheim ja puolustusministeri Walden tukivat tinkimättömyyslinjaa eronpyynnöillään 10.2.1941.

Neuvostoliiton neuvottelutaktiikan muuttuessa kireän uhkaavaksi lähettiläs Paasikivi esitti ilman hallituksen lupaa, että nikkeliyhtiön johto olisi vuoronperään Suomella ja Neuvostoliitolla. Hän sai ulkoministeriltä terävän muistutuksen ja jätti eronpyynnön 20.2.1941 sekä matkusti Helsinkiin.”

Ohto Manninen et al Risto Rytin päiväkirjat 1940-1944

Rytin päiväkirjasta: ”12.2.41 Keskustelin Mannerheimin, Rangellin ja Wittingin kanssa nikkelineuvotteluista venäläisten kanssa. Sovittiin, että pidämme kiinni seuraavasta: Toimitusjohtaja, teknillinen johto ja koko henkilökunta sekä työväestö suomalaisia; johtokunnassa yhtä monta suomalaista ja venäläistä, mutta suomalainen aina puheenjohtajana. Venäläiset saisivat asettaa paikalle kaksi kontrollanttia, jotka saisivat seurata yhtiön kaupallista ja teknillistä toimintaa. Osakkeet voisivat näillä edellytyksillä kuulua tasan meille ja venäläisille ja Jäniskosken voimalaitos kuulua yhtiölle. Tästä olimme kaikki yksimielisiä. Ensin olisi kumminkin koetettava päästä vähemmällä, erityisesti osakepääomaan nähden saada aikaan suhde 51:49 suomalaisten hyväksi.”

Ohto Manninen et al Risto Rytin päiväkirjat 1940-1944, 2006

Presidentti Ryti kirjoitti suurlähettiläs Paasikivelle Moskovaan 15.2.1941: ”Uskon varmasti että venäläisten tarkoitus on tuhota Suomen itsenäisyys, kuten tekivät Baltian maidenkin itsenäisyydelle ja tämä on tietysti aina otettava huomioon keskinäisiä asioitamme selvitettäessä. -- Meidän pitäisi myös tällaisissa oloissa pyrkiä palauttamaan asemamme todella suvereenisen valtion asemaksi, sillä jos me jatkuvasti alistumme kaikissa kysymyksissä, meillä kohta ei ole mahdollisuutta antaa perään joutumatta Baltian maiden kohtalon alaiseksi. Pitäisin sen vuoksi Petsamon asiassa kovasti kiinni siitä, etteivät ryssät pääse sellaiseen asemaan, jossa voivat määräillä asioista välittömästi meidän alueellamme.”

Ohto Manninen et al Risto Rytin päiväkirjat 1940-1944, 2006, sivut 66-67

Paasikivi ehdotti pitkäaikaisen Suomen ja Neuvostoliiton välisen sopimuksen solmimista, jonka nojalla Suomi sitoutuisi viemään nikkelimalmia Neuvostoliittoon.

Vysinski kuittasi ehdotuksen tiedustelemalla, oliko Suomi Englannin siirtomaa. Neuvostoliitto piti sitä itsenäisenä valtiona ja halusi kunnioittaa sen itsenäisyyttä.

Jos kielteinen vastaus tosiaan oli lopullinen, jatkoi Vysinski, Neuvostoliitto näkisi itsensä pakotetuksi ryhtymään tilanteen vaatimiin toimenpiteisiin. Suomen vastauksen oli saavuttava Kremliin parin päivän kuluessa. Myös Molotov uhkasi Suomea 'toimenpiteillä', mutta sen paremmin hän kuin Vysinskikään eivät selittäneet, mitä he niillä tarkoittivat.”

Heikki Jalanti, Suomi puristuksessa 1940-1941, 1966,

Neuvottelut jatkuivat Suomen antaessa yhä enemmän ja enemmän periksi Venäjän vaatimuksiin, mutta venäläiset eivät antaneet periksi - uhkailut jatkuivat.

”Paasikivi kertoo Vysinskin olleen vihaisempi kuin koskaan ennen. Töykeästi apulaisulkoasiainkomissaari selitti Neuvostoliiton olevan suurvalta ja kiinnostunut Petsamon nikkelistä. Tehdyt ehdotukset olivat lopullisia. Koska Suomen hallitus ei ollut valmis uusiin myönnytyksiin, hän ilmoittaisi hallitukselleen vastauksen olevan kieltävä. Ei ollut enää mitään syytä jatkaa sekakomitean neuvotteluja, ja asia kehittyisi edelleen kaikkine seurauksineen.”

Heikki Jalanti, Suomi puristuksessa 1940-1941, 1966, sivu 261

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #51

Historia ei ole valitettavasti staattinen "tiede", vaan se muuttuu uusien todisteiden tullessa esille. Haluatko lisätä sivistystäsi ja historian tuntemustasi?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #56

Ja uudetko todisteet näyttävät, että Suomi oli syyllinen Talvisotaan? Sinulta ei minulla ole mitään oppimista. Kun vielä nuorempikin olet.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #60

Kukaan ei ole sanonut, että Suomi on syyllinen, mutta taitamattomuus ulkopolitiikassa on jo täysin ilmeistä - Uskoisin, että Sinulla on vielä paljon oppimista ;)

...
Luitko linkkien alta tekstit - sekin jo avaa silmiäsi!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #61

Suomen ratkaisut olivat parhaita mahdollisia, jolla tilanteiden mukaan luovien ja taitavasti säilytettiin maamme itsenäisyys röyhkeää, imperialistista suurvaltaa vastaan, jonka tavoite oli miehittää Suomi sekä Talvisodassa että Jatkosodassa. Sen ajan tilanteessa ainoa mahdollinen realistinen ratkaisu oli Saksan korvaamaton apu Jatkosodassa, tähän apuun NL ajoi Suomen estäen avun saamisen muualta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #62

Perehdy Jori tietoon, tutkimuksiin - älä elä menneisyydessä, sivistä itseäsi, tutki ja aseta sen jälkeen kriittisiä kysymyksiä - aloita täällä ketjussa olleista lyhytteksteistä - linkkien alta :)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #63

Minulla on ollut ja on tarpeeksi käytettävissä sitä todellista tietoa. Sinun tunkkaiset ja ilmiselvä venäjämielinen propaganda, jota käytät taitavasti aina tarvittessa puheenaihetta vaihtaen, sekä sopivasti disinformaatioita ja informaatiota sekoittaen, on vastemielistä luettavaa. Toimintatapoihisi kuuluu hirveän määrän tekstin tuottaminen päivittäin monille keskustelupalstoille , lisäksi myös omaan blogiisi. Tuskin normaalin töitätekevän tai eläkeläisenkään aika ei tällaiseen riittäisi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #64

Noin puhuu henkilö, jolla juuri on tiedosta puhe.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #42

Lainaus Kajannon linkittämästä jutusta: "Skljarovin mielestä Venäjän pitäisi lähettää viesti, ettei Venäjä halua loukata minkään maan itsemääräämisoikeutta."

Kuinkahan monta kertaa Putin on jo ehtinyt täyttää Skljarovin toiveen?

P.s. Yritin löytää lisää tietoa tuosta merkittävästä ja palkitusta historioitsijasta mutta en oikein löytänyt. Onko Kajannolla enemmän tietoa hänen tutkimustyönsä tuloksista?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #47

AInakin silloin, kun Venäjän lapsiasiainvaltuutettu Ashtanov puuuttui törkeäasti Suomen lainsäädäntövaltaan.

Ja siitä vaan opiskelemaan sinäkin:

https://www.murmansk.kp.ru/daily/24402.5/578220/

Onko venäjän kieli hallussa?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #52

Kyseessä on siis Talvisodasta innostunut murmanskilaisen esikaupungin lukion historian ja yhteiskuntaopin opettaja jonka olisi hyvä hänenkin katsoa taannoinen MOT-ohjelma.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #53

Hänkin taitaa olla vapaa YLE:n yhä jatkuvasta punapropagandasta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #54

Yle on yksi eniten Venäjän uhkaa luova media, jopa presidenttimme on puuttunut tähän turhaan ja liioittelevaan Venäjän uhan luontiin - viimeeksi, kun avattiin Hybriditutkimuskeskus ... tänään tai eilen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eremitaasin filiaalissa on tarkoitus käydä, samoin Espilässä. Nämä ainakin on kunnostettu, tosin aikaa on ollut yli 70 vuotta. Taitavat vetkutella korjaamisissa?
Lieneekö Viipuri Ilkan mainitsemaa sotilaallista suojavyöhykettä?

Ilkka Luoma

... Millaista väkivaltaa saa käyttää, kun taltutetaan kansanjoukkoja? Kiovan Maidan-aukion tapahtumat? Barcelonaan tuskin on tulossa CIA' n pääjohtaja!

.
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005392449.html -

" ... Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn ja Katalonian aluejohtajan Carles Puigdemontin taustojen perusteella on vaikea uskoa, että kumpikaan taipuisi kompromissiin ... "
.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Espanjan liittovaltio kuulostaisi ihan varteenotettavalta ja järjelliseltäkin kompromissilta. Olisiko se personaaliunioni kevyellä keskushallinnolla vai liittovaltio raskammalla sellaisella?

Toisaalta jos myös EU:iakin kehitetään liittovaltioksi, montako sisäkkäistä liittovaltiota tarvitaan tai kannattaa ylläpitää? Kannattaako Espanjasta tehdään sellainen jos EU on myös liittovaltio?

Entä mitä tapahtuu Saksan liittotasavallassa jos Espanjan Kastiliat, Kataloniat, Andalusiat j.n.e. liittyvät suoraan EU:iin ilman keskushallintoa? Haluaisivatko baijerilaiset kuulua suoraan EU:iin ilman Berliiniä?

Britit toki silloin ovat jo ehkä varmaankin ulkopuolella Yhdistyneine kuningaskuntineen. Mutta onko Skotlanti EU:ssa?

Pienellä mielikuvituksen lennolla saa monenlaista aikaiseksi.

Ilkka Luoma

Synnytit kaikkien EU-tekijöiden kysymysten äidin ---

"Kuinka monta sisäkkäistä "liittovaltiota" voi olla, vai eikö EU' ta tarvita lainkaan ... "

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Lain ja turvallisuuden vuoksi pitää käyttää tietysti tarpeellista väkivaltaa. Tästähän on hyvänä esimerkkinä tulevien rauhan Nobelistien Putinin ja Kadyrovin esimerkikillinen Tsetsenian rauhanoperaatio.

Älkää nyt Myyryläinen ja Luoma ruvetko pehmoilemaan:)

Ilkka Luoma

Kumpi Bush sai Nobelin rauhan palkinnon - Obama sai, ja hänen kaudellaan oli jatkuva sota päällä - saiko Obama Rauhanpalkinnon?

Ilkka Luoma

"Katalonialaiset osoittavat mieltään poliisiväkivaltaa vastaan – kaduilla jopa 300 000 ihmistä ... " -Mtv

~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kata... -

...
Heräävätkö baskit nyt?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luulenpa Baskimaassa oltavan hereillä, koko Biskajanlahden pohjukassa ja Pyreneiden molemmilla rinteillä. Samoin varmaankin Baleaareilla ja Kanariansaarilla kuten joidenkin uutisten mukaan myös Bretagnessa.

Ilkka Luoma

Edellisessä Espanjan sisällissodassa olivat vastatusten ulkoa käsin venäläiset ja saksalaiset - saksalaisten tukeman Francon falangistit voittivat - toverit hävisivät.

Ilkka Luoma

... Entä itsenäinen Katalonia?

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005393807.html -

" ... Barcelonaan matkaavalle voi tulla passintarkastus – Katalonia haluaa turismirahat itselleen, mutta entä jos matkailijoita ei enää näy? ... "

Ilkka Luoma

... Itsenäisyysjulistus käynnistää itsenäisyysprosessin loppuvaiheen, seuraavana tarvitaan ulkoiset itsenäisyystunnustukset. Suomen itsenäisyyspäivän tuntevat kaikki suomalaiset, mutta ensimmäinen tunnustus tuli vasta 4.1.1918. Näin Suomi sai virallistuksen julistukselleen ...!
.
~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kata... -

" ... Katalonian aluehallinnon johtaja BBC:lle: Katalonia julistaa itsenäisyytensä tulevina päivinä ... "
.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Lain ja turvallisuuden vuoksi pitäisi käyttää tietysti riittävästi voimaa. Tästähän on paras esimerkki tulevien rauhan Nobelistien Putinin ja Kadyrovin esimerkikillinen Tsetsenian rauhanoperaatio.

Älkää nyt Myyryläinen ja Luoma ruvetko pehmoilemaan:)
Kyllä Venäjän ohjattu demokratia on paras.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mirala on kummallisen viehtynyt väkivaltaan. Minunkaltaistani liki pasifistia sellainen puistattaa.

Onko Mirala latkinut paljonkin kiiskilientä? Nostattaako se tuolla tavalla luontoa? Pitänee varoa.

Ilkka Luoma

Olisikohan Leolla huumorivaihde päällä? ;)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Pitääkö se sanoa ääneen?
Älkää hyvät ystävät soittako suuta, eikö homma ole harvinaisen selkeä jos pitää antaa ohjeita Euroopalle?

Eikö teidänkin mielestä Putinin harrastama "ohjattu demokratia" ole paras demokratiamalli myös täällä lännen puolella.

Huumorivaihde on aina päällä, suosittelen Myyryläiselle, Ilkassa on aitoa huumoria jäljellä.
Alkaa olla ikää jo niin paljon että hyvä kiiskiliemi menisi hukkaan:)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Epäilenpä huumorini olevan hieman eri laatua kuin Miralalla. En näet näe mitään hauskaa väkivallassa. Ehkä siksi kevennyksemme eivät kohtaa. Saman olen huomannut monen muunkin kanssa. Olenkin myös siksi päätynyt kääntymään kohti tosikkoutta jonka koen väärinkäsitysten välttämisessä turvallisemmaksi. Etenkin kun vanhemmiten olen muutenkin kärttyyntymässä.

Ilkka Luoma

Näillä palstoilla on varmaan helppo olla erimieltä, kun dialogin toisesta puolesta näkee vain pikkuruisen kuvan ;)

Ilkka Luoma

Syttyykö Espanjassa sisällissota? Ei syty, mutta välittäjä tarvitaan ulkoa - olisiko jälleen Suomella se rooli, joka olisi sopiva.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, asiamme oikein hoidettuamme voisimme ehkä ollakin sopiva välittäjä myös kataloniassa mutta nyt olemme polulla joka ei edistä käsitystä neuraaliudestamme. Onhan EU:n n.s. terävä pää ottanut tiukasti Madridia tukevan kannan ja me olemme sitoneet itsemme siihen. Luottaisivatko katalaanit, EU-henkisyydestään huolimatta, meihin välittäjinä? Epäilen sillä näkisin sen vaativan enemmän riippumattomuutta Brysselin huippujohdosta.

Ilkka Luoma

Suomi taitavasti toimien voisi olla erinomainen välittäjä - olemmehan idän ja lännen vedenjakajalla ... itse olemme niin lännestä kuin idästä. moni kysyy missä tuo vedenjakaja menee - sanoisin, että Pähkinäsaaren rajaa pitkin ... :)

...
" ... Talonpoikien nimikäytäntö jakautui itäiseen ja läntiseen kulttuuriin, joiden välinen raja kulki suunnilleen Pähkinäsaaren rauhan rajaa pitkin ... "

~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005394490.html -
.

Ilkka Luoma

Ratkaisun päivä!

...
~ http://historianet.fi/yhteiskunta/7-historiallista... -

Taustaa tilanteelle!

" ... 7 historiallista syytä Katalonian haluun itsenäistyä
Oma kieli ja verinen historia – Espanjan koillisosassa sijaitsevan Katalonian itsenäisyyden kannattajilla on monia syitä haluta Katalonian irtautuvan Espanjasta. Tässä niistä tärkeimmät lyhyesti. ... "
.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ilkkaa mukaellen:

On lukemattomia syitä Tsetsenian itsenäistyä
Oma kieli ja verinen historia ... Venäjän eteläosassa sijaitsevan Tsetsenian itsenäisyyden kannattajilla on monia syitä haluta Tsetsenian irtautuvan Venäjästä.

Eläköön itsenäinen Tsetsenia ja Katalonia!

Vedenjakajalla seisova Suomi voisi ryhtyä sovittelijaksi.

Ilkka Luoma

Viimeinen lauseesi on erinomainen ;)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Lähtisitkö Ilkka idän suuntaan edistämään Tsetsenian itsenäisyyttä? Minä joutaisin Kataloniaan:)

Ilkka Luoma

En tunne tshetseenejä. Vain muutamia Suomessa, jotka ovat venäläismielisiä ---

Ilkka Luoma

... Syntyykö EU-espanjalainen krim?

.
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005415550.html -

"Espanja puhalsi Katalonian pelin poikki, mutta suurimmat vaikeudet ovat vasta edessä – hätäännys kriisin ratkaisu­vaihtoehdoista kasvaa
Euroopassa alkaa ennennäkemätön esitys, kun Espanja ottaa Katalonian alueen holhoukseen ja yrittää purkaa itsenäisyyshankkeen ... "
.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Espanjan hallituksen kannattaisi kysellä Putinilta tarkempia neuvoja miten hän rauhoitti tsetseenien itsenäisyyshaihattelut.

Ilkka Luoma

... Nyt se alkaa, mihin pisteeseen saakka näemme Madridista nousevan väkivallan? Eurooppaan on laskeutunut itsenäisyyskaipuun aalto. Entä meidän suomalaisten itsenäisyys?

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-9904883 -

"Katalonia julistautui itsenäiseksi – Alueparlamentti äänesti itsenäistymisen puolesta

Itsenäistymistä vastustavat puolueet eivät osallistuneet äänestykseen. ... "
.

Ilkka Luoma

... Itsenäisyysjuhlaa räjähtävän väkivallan edellä? EU-Bryssel saa ensimmäisen todellisen haasteen, kun veri alkaa virtaamaan?

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-9905174 -

"Mitä Kataloniassa tapahtuu itsenäisyysjulistuksen jälkeen? ..."
.

Ilkka Luoma

... Keskushallinnon vastaisku. Milloin alkaa väkivalta, vai taipuuko kumpi puoli? Leviääkö ilmiö? Saako EU uuden valtiollisen uusjaon? Katalonia on yhtä kyvykäs taloudeltaan kuin Suomi, suhteutettuna Espanjan kokonaisuuteen.

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-9905267 -

" ... Espanjan senaatti on päättänyt rajoittaa Katalonian itsehallintoa.
Itsehallinnon rajoittamisen puolesta äänesti 214 senaattoria ja 47 äänesti vastaan, kertoo sanomalehti El País
(siirryt toiseen palveluun)
.
Senaatti antaa Espanjan keskushallinnolle valtuudet Katalonian suoraan hallitsemiseen, eli käytännössä itsehallintoalueen haltuunottoon.
Senaatti hyväksyi Katalonian ottamisen Espanjan hallintaan reilu puoli tuntia sen jälkeen, kun Katalonia julistautui itsenäiseksi yksipuolisesti. ... "
.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Espanjan hallinto on ollut yhteydessä koko kriisin ajan tällaisten asioiden parhaaseen asiantuntijaan - Putiniin. Häneltä saa parhaat neuvot miten kaikenlaiset fasistiset itsenäisyysliikkeet saa parhaiten kukistettua.

Veikkaan että Putinin ohjeiden mukaan ensin pitää rajäyttää muutama kerrostalo maan tasalle Madridissa. Siitä on helppo syyttää kavalia katalonialaisia. Sitten vaan jatketaan kiristämistä kunnes kapinalliset pyytävät päästä takaisin Espanjan huomaan. Luulen että katalaanit ovat paljon pehmeämpiä kuin tsetseenit, ei homma montaa vuotta kestä.

Ilkka Luoma

Leo, lähtikö mopedi nyt käsistä?

Ilkka Luoma

... Näin vaikeutetaan käytävää vaalikampanjaa. Madrid lupasi ennenaikaiset alueparlamenttivaalit. On selvää, että vaaleilla ratkaistaan itsenäisyyspyrkimykset. Madrid antaessaan nämä vaalit, sitoi samalla kätensä vaalin tulokseen. Jos itsenäisyysmieliset häviävät, on asia loppuun käsitelty, tällä erää, mutta jos voittavat ... ! Vangitsemismääräykset tukevat itsenäisyysmielisiä?

...
~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kahd... -

" ... Aiemmin tänään syyttäjät esittivät valtakunnalliselle erikoistuomioistuimelle, että aluehallituksen entiset jäsenet vangitaan Katalonian itsenäisyyshankkeen lisätutkimusten ajaksi.

Kahdeksan vangituksi määrätyn joukkoon lukeutuu Oriol Junqueras, joka on Katalonian entisen aluejohtajan Carles Puigdemontin varamies.

Puigdemont ja neljä muuta aluehallituksen ex-jäsentä ovat Belgiassa. He eivät noudattaneet määräystä saapua kuultavaksi oikeuteen Madridiin tänään. ... "

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Muistat Ilkka varmaan miten Moskovassa FSB räjäytteli kerrostaloja ja tappoi omiaan siinä ohessa? Silloin piti saada hyvä syy lähteä tsetseenejä tappamaan. Ihan kuten Mainilan laukauksienkin tapauksessa.

Ilkka Luoma

... Rehti peli, Madrid määräsi kaikin puolin lailliset vaalit. Kumpi voittaa - itsenäisyyttä haluavat tai liittovaltiossa pysyvät - niin voittajan tahdon mukaisesti tehdään. Helppoa kuin heinän teko. Jos itsenäisyysmieliset voittavat, alkaa itsenäistymisprosessi, ja jos taas Madridin alaisuudessa halutaan olla, niin se on sitten siinä!

~ https://yle.fi/uutiset/3-9988530 -

"Katalonialaiset rynnistivät äänestämään aluevaaleissa: "En ole koskaan jonottanut yhtä paljon" ... "

...
Itsenäisyystavoite on puhunut Kataloniassa, ja suurella äänestysvilkkaudella. Miten Espanja reagoi? Pitääkö katalaanien enemmistöä kuunnella?

~ www.iltalehti.fi/ulkomaat/201712212200623438_ul.shtml -

" ... Itsenäisyyden puolesta äänestäneet juhlivat, kun tulos alkoi valjeta.
Itsenäisyyden kannattajat ovat voittaneet Katalonian parlamenttivaalit. Tulos selvisi noin kello kolme aamuyöllä perjantaina, kun äänistä oli laskettu yli 90-prosenttia.
Vaalit pidettiin, koska Espanjan hallitus mitätöi Katalonian 27. lokakuuta antaman itsenäistymisjulistuksen ja hajoitti Katalonian aluehallinnon artiklan 155 perusteella.
Nyt vaalivoittajat vaativat Espanjan hallitusta istumaan neuvottelupöytään, purkamaan aiemman aluehallinnon syrjäytettyjä johtajia vastaan kohdistetut pakkokeinot sekä lopettamaan artiklan 155 soveltaminen ... "

...

Ilkka Luoma

... Madridin väkivaltainen syksy kostautui - äänestävällä kansalla on sittenkin muisti, tai pari kuukautta on riittävän lyhyt aika ...

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005499149.html -

"Katalonian itsenäisyysmieliset säilyttivät enemmistönsä aluevaaleissa – syrjäytetty aluejohtaja Puigdemont: ”Tätä tulosta ei kukaan voi kiistää”
Itsenäisyyskiistan ratkaisuksi kaavaillut ennenaikaiset vaalit kääntyivät takaiskuksi Espanjan pääministerille ... "

...

Toimituksen poiminnat