Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Väkivaltaa yksilöistä valtioihin – keskiössä Yhdysvallat *

  • Irakin pommittajaveljekset - Eng. ent. PM Tony Blair (renki) ja US ent. pr. Bush jr. (isäntä) **
    Irakin pommittajaveljekset - Eng. ent. PM Tony Blair (renki) ja US ent. pr. Bush jr. (isäntä) **
  • Tämä lippis ei tarvitse saate- eikä päättötekstiä! **
    Tämä lippis ei tarvitse saate- eikä päättötekstiä! **

Tänään puhutaan maailmanpoliisista – se on vahvimman armeijan myötä USA. Kukaan ei toistaiseksi uskalla haastaa kyseenalaista titteliä, jota hyödynnetään tänäänkin Afganistanista Syyriaan. 

Miksi koko muu maailman taipuu tähän väkivaltaan, jossa valtiokoneisto käy sotaa liki yhtäjaksoisesti vuosikymmeniä kaikkialla maailmassa – ja aina kaukana omilta rajoilta. Tässä kaikkien turvallisuuskysymysten äiti ---

 

Nyt keskiössä on Korean niemimaa, jonka USA jakoi kahtia kahdestaan edesmenneen Neuvostoliiton kanssa – olivathan nuo suurvallat ainoat todelliset II Maailmansodan voittajavaltiot. Tuosta jaosta alkoi kehitys, joka on nyt mahdollisesti eskaloitumassa sodaksi, jossa kiinalaisten näkökulmasta ei voi olla voittajaa!

 

 

[U][2005]

Amerikkalainen maailmannäkemys

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/02/amerikkalainen-maailmannkemys.html - ]

USA esittää kiinnostusta nyt vuorostaan Iraniin; siellä tuoksuu ydinase. Edellinen sotareissu on vielä kesken, mutta uusille rintamille on tarvetta. Maailman poliisi on päättänyt istuttaa amerikkalaista demokratiaa sinne, missä sille ei maaperää luonnostaan ole. Vahvempi yrittää opettaa omatapaisella hyvyydellään omaa oppiaan "tuhmille pojille".
...
Historiallisesti jo preerioilla ratsasti maailmanjärjestys sinitakkeihin pukeutuneina; tuolloin intiaanit eli alkuperäiset asukkaat saivat kyytiä. Viime vuosisadan puolella piti saksalaisia ja japanilaisia laittaa järjestykseen trumpetin säestyksellä. Tuo fanfaari on sittemmin soinut muissakin maissa.


Amerikkalaiset ovat itse asiassa välittömiä ja hyvään uskovia ihmisiä;

he ovat maksaneet suuren hinnan kaikista seikkailuistaan, jossa aina on tähtilippu liehunut vapauden ja ääneen sanomisen puolesta. Eurooppalaiset voivat kiittää heitä, kiinalaiset ja israelilaiset saavat kiittää myös. Jenkki, tuo monesti naiviksi mainittu rento hyväntekijä puree purukumia, opettaa ja toruu.


Yksi voittaja näissä koitoksissa on aina ollut;

se on itse USA:n armeija; tänä päivänäkin se on ainut armeija, jolla on laajasti kokemusta suorasta toiminnasta. Heidän armeijansa on itse asiassa ainoana valmiina mihin tahansa operaatioon. Vain USA kykenee siirtämään massiivisia joukkokeskityksiä minne tahansa maailmassa. 

Tämä koneisto on asetettu turvaamaan omien kansalaisten tarpeet, muun muassa yli 30% koko maailman polttoaineista, vaikka heidän osuus väestöstä on vain noin 5% luokkaa. Voidaan sanoa, että amerikkalainen kuluttaa monin kerroin per capita kuin esimerkiksi nouseva kauko-itä. USA ei tule jäämään ilman öljyä, muut jakavat sen mitä heiltä jää.


Jos katsoo länsimaailman suosituimpia elokuvia, siis Hollywood-tuotteita,

niin lähes jokaisessa ilmentyy heidän syvin päämääränsä. He haluavat omin ehdoin maailmanrauhaa, he haluavat perheille maallista hyvinvointia, he taistelevat vaikka mitä vastaan turvatakseen perheiden äidit, lapset ja koirat.


Amerikkalaisia elokuvia moititaan, mutta niitä katsotaan

Suomessakin viikon aikana nähdään joka päivä vähintään yksi Hollywood-tuote. Ne ovat kuin Uuno Turhapurot; kriitikot näykkivät, mutta katsojat kiittävät. Elokuvissa on yhteisiä piirteitä paljon; tunne, isänmaallisuus, urheus, vastuuntunto ja oikeudenmukaisuus.

Voi vain muistaa pätkiä elokuvista Independence Day, The Patriot, Armageddon, Pelastakaa sotamies Ryan + muut sotakuvat, joissa tähtilipun liehuntaa ei ole unohdettu. Onko tuo väärin; meidän on tunnustettava heidän ihanteensa kunniallisiksi.
...

USA tarjoaa yritteliäille kunnon palkan ja mahdollisuudet

He antavat sinnikkäille anteeksi melkein mitä vain. USA tarjoaa parhaat opinahjot; he toivottavat tervetulleeksi kaikki ahkerat ja yritteliäät opiskelijat ihon väriin katsomatta. He yksinkertaisesti tukevat eteenpäin menoa, he haluavat antaa mahdollisuuden parhaisiin tuloksiin, sillä heidän oma maa saa sen suurimman voiton, raha pyörii vinhasti ja sisäinen talous tukee maailman suurinta kauppavajetta.


Voimme tietenkin filosofoida USA:n identiteetillä,

voimme pohtia tulevaisuuskuvia, mutta he tekevät työtä ja saavuttavat voittoja. Voimme huolestuneena jaaritella heidän valtavasta kauppataseen alijäämästä, dollarin alamäestä, mutta he kuluttavat ja pitävät maailmanpyörät hyvässä rasvassa ja siinä sivussa antavat sinitakkiensa ratsastaa vapauden airuena levittämässä heidän demokratiaa ja heidän kauppapolitiikkaa.

Paras käytännön esimerkki on heidän nimien anto - USA:n tavaramerkeille eli lentotukialuksille; jo presidentti Ronald Reaganin eläessä sai heidän uusin aluksensa nimekseen USS Ronald Reagan. Se oli suurin arvonanto, mitä valtio suurelle pojalleen pystyi antamaan. Tämä jos mikä kuvaa heidän identiteettiään. (Oli muuten historian ensimmäinen nimijulkistus USA:ssa lentotukialukselle, jossa ko. henkilö vielä eli).


Joku sanoo, että amerikkalainen on naiivi,

... voi olla, mutta on vahva ja ainakin itselleen hyväntahtoinen naiivi, jolla on ehtymättömiin huomionantoa, ainakin kahvitauon ja aamurukouksen ajaksi. USA on ja pysyy tämän aikakauden vetojuhtana ja ainoana valtana, jolla ei ole tavanomaisesti vihollista, siksi ylivoimainen se on.

Kuinka kauan tätä hegemoniaa kestää, jää nähtäväksi..., idässä kasvaa systemaattisesti toinen jättiläinen - Kiina, joka haluaa omansa yhtä lailla ja aivan samalla oikeutuksella. Meille eurooppalaisille jää mielenkiintoinen rooli, voimme olla tulevan maailmanpelin avainnappula.

Meillä on looginen asema kumpaankin ilmansuuntaan.

 

 

[* Miksi otsikossa on Yhdysvallat, johtuu juuri nyt kahdesta päällekkäisestä tapahtumasta – niin yksilötekona Las Vegasissa [US P] - USA' ssa yleisestä joukkomurha-aallosta sekä valtioväkivallasta ja provosoituna provosoiden uhkaamisesta, kyseessä Korean niemimaa. 

US presidentti Donald Trump on käyttänyt harvinaisen kovaa kieltä maailman suurimman, kalleimman ja tuho- sekä hyökkäysvoimaisimman armeijan ylipäällikkönä. Saammeko jatkoa jo nyt meneillään oleville sodille, joissa US on mukana – Afganistan, Irak, Jemen, (Libya) ja Syyria -The Greatest America!

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU T BL BL BL FB FB FB BLOG 152521

 

DOC Yhdysvallat_04102017.doc – OpenOffice Writer

PVM 04102017

 

764_6367

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Ilkka Luoma

** - kuvat vapaasta ja avoimesta internetistä.

...
~ http://www.independent.co.uk/news/world/middle-eas... -

"'Peace' President? How Obama came to bomb seven countries in six years
US has engaged in conflict in Iraq, Afghanistan, Pakistan, Somalia, Yemen, Libya and now Syria ... " - Independent
.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Hyvä ja hieno avaus; pitäisi kaiketikkin aiheuttaa asian tiimoilta keskustelua.

Ilkka Luoma

Olisi osuva kohta pohtia syvällisesti mitä maailmanpoliisiroolitus tarkoittaa, kun katsoo tuon ensimmäisen kommenttini Indepent-uutisoinnin linkkiä ja sisältöä - sekä nyt päällä olevia yksilötapahtumaa Las Vegasissa ja valtio-operaatiota Korean niemimaalla!

Kiitos kannustuksesta :)

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

USA:n taloudellinen valta on se todellinen ongelma, ei niinkään maan sotakalusto.

Kim Dotcomista kertova dokumentti, joka tuli eilen Yle:ltä oli paljon puhuva. Hyvää tarkoittava Kim yritti rakentaa tasa-arvoisempaa internetia mutta niin vain amerikkalaiset pääomat tulivat ja jyräsivät.

Ilkka Luoma

Sony-operaatio? Tätäkö tarkoitit ...?

...
Kim dotcom
~ https://areena.yle.fi/1-4158433 -
.

Kim x 2 - yllättävä yhtälö! (?)

...
Ekstra
~ https://en.wikipedia.org/wiki/Stuxnet#Iran_as_target -
.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Sotakalustoa ja taloudellista valtaa on vaikea erottaa toisistaan sillä onhan USAn poliittinen johto, riippumatta kumpaa puoluetta edustavat, julistanut USAn puolustavan n.s. kansallisia etuja kaikin käytettävissään olevin keinoin, siis m.l. aseet.

En katsonut Dotcom-dokumenttia joten kysymys: todistiko kukaan riippumaton taho hänen hyviä aikomuksiaan vai jäivätkö ne hänen omien vakuuttelujensa varaan?

Ilkka Luoma

Hyvä kysymys! Jätettiin katsojan harkittavaksi. Aihetodisteet olivat hiukan Dotcomin puolella ja vastaan yleistä tiedustelu- eli vakoilutoimintaan vastaan.

Ilkka Luoma

Yhdysvallat oli maailman esikuva ja poliisi – Jumalan armosta?

(TIEDE -lehti onnistui pääkirjoituksessaan ”Yhdysvallat oli muita parempi jo syntyessään” |1 erinomaisesti West trolling -periaatteella nostaa amerikkalaista henkeä tänne peräpohjolaan, missä olemme kaukaa idästä vaikuttavan mantereen läntinen niemeke – Jumalan armosta)

[ … kansalainen Erkki kokee Yhdysvallat kaukaisena, ja mieltää hyvin sanonnan ”pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana” – kiinalaisen vuosituhantisen ajatusmaailman perinteen mukaisesti …
 … kansalainen Liisa taas näkee Suomen vedenjakajalla, jossa olemme lännen ja idän välissä – erinomaisena huomisen puolueettomuuden linnakkeena. Lisäksi Liisa tietää suomalaisten geenien olevan niin idästä kuin lännestä|2 … ]

|1 ~ http://www.tiede.fi/artikkeli/artikkelit/yhdysvall... -

USA on saapunut maailmanpoliisiroolissaan trumppismin |3 myötä iltaansa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei halua tyrkyttää sellaista läntistä maailmankatsomusta muille |4, jota suurin osa ihmiskunnasta ei halua – muistamme, että lännenmies arvoineen edustaa vajaata 20 prosenttia maapallon väestöstä. Trump on reviiripuolustaja |5 ja haluaa vahvat muurit ympärilleen – turvaksi kansalleen ja esteeksi terrorismille.

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/02/yhdysvallat... - [152571]
.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ilkka Luoman ristiretki Yhdysvaltoja ja amerikkalaisia vastaan jatkuu ... Venäjällä on tapahtunut huomattavan paljon usein kymmeniä uhreja/tapaus vaatineita sarjamurhia, viimeksi ihmissyöntiä ja makaabereja yksityiskohtia sisältänyt juttu, jossa ihmislihaa myytiin ravintoloille. Pitäisikö tästä vetää se johtopäätös, että kannibalismi kuuluu venäläiseen kansantapaan, sitähän ilmeni jo Leningradin piirityksen aikaan ... Tuollainen olisi alta riman menevää provosointia, tottakai, mutta sitä on Luomankin keittiöpsykologia, jossa väkivalta halutaan nähdä jopa amerikkalaisten luonteenpiirteenä. Tällainen yleistäminen on samanlaista rasismia kuin se missä mustat ovat laiskoja, juutalaiset kieroja, muslimit raiskaajia jne.

Ilkka Luoma

... Rujoa luettavaa, mutta kuten tunnettua, sitä saa mitä tilaa

...
~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kylm... -

"Kylmäävät luvut julki: USA:ssa on kuollut tuliaseiden takia 50 vuodessa enemmän ihmisiä kuin sodissa koko maan historian aikana ... " ¤ " ... Vuodesta 1968 vuoteen 2015 Yhdysvalloissa on ampumavammoihin kuollut 1,53 miljoonaa ihmistä, ja murheelliset tilastot ovat viimeisen vajaan kahden vuoden aikana täydentyneet kymmenillä tuhansilla ihmisillä ... "
.

Tomi Vaalisto

Toisaalta faktatietona tuossakin kerrotaan, että Yhdysvallat on osallistunut 12 suureen sotaan itsenäistyttyään - jenkkifobistit ja historiaa tuntemattomat taas väittävät ihan jotain muuta.

Mielenkiintoista on, että Yhdysvaltojen historian kaikkien sotien tappiot 1,2 miljoonaa on murto osa Neuvostoliiton tai Saksan tappiohin 2 maailmansodassa - nuo kaksi maatahan sodan aloittivat syyskuussa 1939 hyökkäämällä Puolaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

Viimeisen 17 vuoden aikana raskaita US-hyökkäyssotia on jo pelkästään ollut Afganistan, Irak, Jemen, Libya ja Syyria ... Afganistanin kestäessä edelleen, alkoi 2001 -

Muutoin listaus tässä:
~ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involvi... -
.

~ http://www.mintpressnews.com/us-now-involved-134-w... -

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

Joku voisi ynnätä amerikkalaisen sota- ja hyökkäyskoneen aiheuttamat uhrit vastapuolelle - kuka laskee?

...
Aloitetaan atomipommeista, yhteensä noin 150.000 siviiliä + jne ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #17

Japanin 72 miljoonan väestöstä siviilitappiot Toisessa maailmansodassa olivat 500...700 000. Se on aika vähän jos vertaa vaikka Baltian maihin, joissa asui tuolloin yhteensä 6 miljoonaa ja siviilejä kuoli 600 tuhatta eli 10% väestöstä.

Vastaavasti Puolan väestö oli 35 miljoonaa ja heitä kuoli 6 miljoonaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

Juutalaisia suuri osa - saksalaisten toimesta. Vietnam - uhreja noin reilu miljoona siviiliä - Laos, maailman pommitetuin valtio - USAF toimesta, kukaan ei tiedä miten paljon siviilejä meni --- Saksan US lentomassapommitukset II Maailmansodassa - yksin Köln noin 40.000 siviiliä jne ---

Ilkka Luoma

" ... Woodardin artikkeli osoittaa, että usko aseoikeuksiin, suhtautuminen väkivaltaan ymmärrettävänä konfliktien ratkaisemisen keinona ja kuolemanrangaistuksen käyttö vaihtelevat radikaalisti Yhdysvaltojen eri osissa ... " -SK

~ https://suomenkuvalehti.fi/americana/onko-vakivalt... -
.

Ilkka Luoma

Miten me näimme amerikkalaisuuden muutamia vuosia sitten, kun Helsingin Sanomat julkaisi ristiriitaisen artikkelin amerikkalaisuudesta [dos. Markku Ruotsila]

...
[2006]
Valtakunnallinen sanomalehti julkisti hämmästyttävän asiantuntijalausunnon su. 13.8. dosentti Markku Ruotsilan vieraskynästä. Otsikointi oli häkellyttävä samankaltaisessa naiviudessaan kuin tuntoja ja mielenylemmyyttä kuvastavat Hollywood-elokuvat esim. The Patriot esikuvanaan. USA on maapallon tavaravirtojen vahtipoliisi ja valvoo itselleen suurimmat raaka-ainevirrat yksisuuntaisena markkinatalouden vapautena ja toiminnallisena ylivoimana. Ruotsilan otsikointi kolumnissaan oli "Amerikan-vastaisuus on älyllistä laiskuutta ja pelkuruutta".

---   http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/08/usa-vihastut...    ---

Suomessa USA vihastuttaa ja kuitenkin myös ihastuttaa

USA on vapauden tyyssija, jossa on maailman suurimmat ja valvovimmat tiedustelu-, vakoilu- ja vastavakoilujärjestöt ja -virastot. USA valvoo vapauden olemusta ja toteutumaa uhkien torjujana, kuten hyökkäyksellä Irakiin myöhemmin ilmennein olemattomin syin.

Olipa Irakin Saddam USA:n hyvä ystävä ja puristelipa USA:n puolustusministeri Rumsfieldin kättä, joka jälkeenpäin kannatti hyökkäyksen aloitusta Irakiin tunnetuin seurauksin. USA:n johdonmukaisuus on kuin kaupankäynti; maksava asiakas on etusijalla, erityisesti se, jonka tuotteista ja raaka-aineista USA on riippuvainen.

Amerikkaan aikarahdattujen mustien luvattu maa!

USA on eurooppalähtöinen sekä voimistuvan orjatyövoiman jälkeläisten luvattu yrittämisen maa, jossa oikeasti taistelutahto, sinnikkyys tai tavoitteiden saavutus palkitaan kansallissankarin viitalla. USA on mallimaa tuotekehityksessä, yliopistokoulutuksessa ja asiakaspalvelussa. Sillä ei ole merkitystä onko hymy kesto-sellaista..., sillä on ainoastaan merkitystä, kuinka sinua palvellaan.

Moni Euroopan maa ottaa oppia palvelun nopeudesta sekä halusta tehdä kauppaa ja ratkaista ongelmat. USA on kaksijakoinen maa; neuvottelu pöydän ääressä on tiukkaa, asiapitoista, jämäkkää ja tavoitteisiin pyrkivää, mutta tauolla kaikki on toisin ollen vitsejä, kevyttä huumoria ja tarkoituksetonta ystävällisuteliaisuutta - "kuinka voit" -tyyliin pinnallisuuksien sanahelinänä.

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/01/barack-obam... -
.

Tomi Vaalisto

Itse asiassa suurin tiedustelupalvelu henkilömäärältään on itänaapurillamme Venäjällä. Yhdysvalloilla ja Kiinalla on suurinpiirtein samankokoiset jos ei lasketa mukaan FBI:tä - jos taas lasketaan niin sitten jenkit kiilaa kakkoseksi.

Oltuani 12 vuotta texasilaisen työnantajan palveluksessa antoi hieman toisenlaisen kuvan businesskulttuurista, mutta jokainen firma on tietysti erilainen.

Ilkka Luoma

Tuota asiaa ei saata tietää kukaan normikuolevainen, se tiedetään, että Yhdysvalloissa on eniten vakoilu- ja tiedustelulaitoksia - jopa sellaisesta puhutaan, joka vakoilee ja pitää silmällä muita amerikkalaisia vakoilulaitoksia ---

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #15

Englanninkielentaito riittää ja tiedot löytyvät useammasta julkisesta analyysistä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18
Ilkka Luoma

sunnuntaina, marraskuuta 13, 2011
YK:n turvaneuvosto - suurvaltojen käsikassara

(YLE-AamuTV:n uutiset meuhkasivat Kiinan ja Venäjän olevan uskollisia ystäviä Syyrialle, aivan kuten USA on uskollinen ystävä Israelille --- veetto-oikeus estää muutoksia ja ajaa suurvaltojen omaa kansainvälistymispolitiikkaa eteenpäin, heikkojen haitaksi)

" ... Libyassa länsimaat äänestivät YK:n turvaneuvostossa de facto sodan julistuksen puolesta**/ - Kiina äänesti tyhjää, ei halunnut sekaantua itsenäisen maan omiin sisäisiin asioihin. Tänään juuri kukaan ei tiedä tarkasti ketä nämä kapinalliset Libyassa todellisuudessa ovat. Syyrian osalta Venäjä ja Kiina käyttivät veetto-oikeuttaan - näin Syyria saa rauhassa kurittaa omia kapinoivia kansalaisiaan nykylaillisen esivallan kautta.

USA on ahkera veetto-oikeudenkäyttäjä, kun on kyseessä esimerkiksi Israelin ja juutalaisten edut. Viimeeksi USA esti palestiinalaisten itsenäistymispyrkimykset - Kiina ei kommentoinut, kuten ei kommentoi muutoinkaan toisten itsenäisten ja suvereenien valtioiden sisäisiä asioita - eikä liioin pidä suotavana, että sen omiin sisäisiin asioihin puututaan..

USA ja länsi sen sijaan innolla levittävät oppiaan vapaasta kaupasta ja markkinataloudesta, verhoten sen läntiseen kasvuhakuiseen "näyttötalousdemokratiakäsitteeseen". Syyriaan olisi lännen mukaan pitänyt puuttua, mutta palestiinalaisille ei sallittu itsenäisyyttä ja suvereeniutta, koska se olisi ollut haitaksi Israelille ja juutalaisille.

Läntinen tapa sekaantua muiden asioihin

Valkoinen mies on kautta aikain sekaantunut muiden asioihin talous- ja valtapyyteidensä vuoksi. Jo espanjalaiset ryöstivät Väli- ja Etelä-Amerikat kullan himossaan täydentääkseen kuninkaansa aarrekammioita. Valkoinen mies ahdisti Pohjois-Amerikan intiaanit reservaatteihinsa degeneroitumaan. Valkoinen mies ahdisti Australian alkuperä-aboriginaalit pienille aavikkokaistaleille riutumaan ja katoamaan genetiikan kartoilta.

USA sekaantui Koreioiden nimimaalle, USA sekaantui Vietnamiin - ajatuksena padota vapaata maailmaa "riistävä" kommunismin leviäminen. USA kurmootti Saddamia kaksi kertaa, jolloin toisella kertaa saatiin diktaattori hengiltä. USA röykyttää afgaaneja ja nimenomaan talibaaneja, jotka karkottivat venäläiset aikoinaan, niin kuin brititkin vielä aikaisemmin ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2011/11/ykn-turvane... -
.

Tomi Vaalisto

Kiinalaisilla on selkeä motiivi: Sinopec on panostanut kovasti syyrialaiseen petrokemiaan. Kiinalaiset kuvittelivat Syyrian olevan vakaa maa, mikä illuuiso mureni kun alaviittidiktatuuri aloitti sisällissodan kansaa vastaan kesällä 2011.

Tässä on juttu asiasta: https://thediplomat.com/2017/02/why-china-cant-ign...

Ilkka Luoma

Syyria rauhoittuu hiljalleen, kun CIA lopetti salaiset operaatiot, joilla aseisti Syyriassa olevia kapinallisterroristeja - jo vuodesta 2013. Seuraavana vuonna USAF aloitti Syyrian raskaat ilmapommitukset -ilman mitään mandaattia. Venäläiset tulivat Syyrian laillisen hallinnon kutsumana 2015 ...

"Trump käski CIA:ta lopettamaan salaisen operaation Syyriassa – WP: ”Putin voitti” ... "

~ https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005297252.html -
.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #23

Saas nähdä kuka vielä voittaa. Jos ajatellaan Afganistanin edelleen jatkuvaa sotaa, jonka NL aloitti 27.12.1979, niin Puna-armeija ei hävinnyt yhtään taistelua. Se jätti kymmenen vuotta myöhemmin taisteluvastuun liittolaiselleen Najibullahille ja 90 luvulla Najibullah alkoi menettää valtaansa maassa muille sissiryhmille. Taistelu jatkuu edelleen.

Jos ajatellaan Syyriaa niin alaviittejä on noin 10% ja sunneja 70 %. Alaviitit eivät pysty edes Putinin tuella lyömään Lännen tukemaa Peshmergaa ja sunnit ottavat alaviiteltä vallan heti kun Vova -setä lähtee takaisin Moskovaan.

Kiinalaisilla ei kai kovin hyviä suhteita ole sunneihin...vai?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #28

Kiinalla on jopa Taiwaniin hyviä suhteita!

Ilkka Luoma

Tuo Syyria ja Sinopec on meillä tuntematon tapahtuma - emmekä normi-ihmisinä tiedä todellisuutta ... todellisuuden tietäminen edellyttää erinomaisia suhteita Kiinaan.

...
1. " ... Myyttiset mitat saanut Ranskan ja Britannian etupiirijako vuodelta 1916 kummittelee edelleen Lähi-idän veristen konfliktien retoriikassa ... " ~ https://yle.fi/uutiset/3-8400589 -

2. ~ http://francescadechatel.com/water_in_syria/ -
2. "Maatilojen tuhoutuminen sytytti Syyrian kriisin ... " ~ http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maaseutu/maatil... -

3. "Johan Galtung: ”Syyrian kemiallisen aseiskun takana on Yhdysvallat” ... " ~ https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/johan-ga... -

4. " ... Trump käski CIA:ta lopettamaan salaisen operaation Syyriassa – WP: ”Putin voitti” ... ~ https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005297252.html -

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #33

Johan Gallungin perusteli syytöstään Yhdysvaltoja kohtaan pelkästään sillä, että hän on sitä mieltä. Karmeaa...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #42

"Johan Galtung (s. 24. lokakuuta 1930, Oslo) on norjalainen sosiologi ja rauhan- ja konfliktintutkimuksen keskeinen perustaja. Hän on myös kehittänyt rakenteellisen väkivallan käsitystä. [1] Hän perusti Oslon Rauhantutkimusinstituutin vuonna 1959 toimien sen johtajana vuoteen 1970. Hän perusti myös rauhantutkimuslehden Journal of Peace Research vuonna 1964. Vuonna 1969 hänet nimitettiin maailman ensimmäiseksi rauhan ja konfliktintutkimuksen professoriksi Oslon yliopistoon. Hän erosi professuurista vuonna 1977 ja on tämän jälkeen toiminut rauhan ja konfliktin tutkimuksen professorina monissa yliopistoissa eri puolilla maailmaa. Vuodesta 1993 Galtung on toiminut rauhantutkimuksen kunniaprofessorina Havaijin yliopistossa. Hänelle myönnettiin Right Livelihood -palkinto vuonna 1987. ... "

~ https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Johan_Galtung -
.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #44

Akateemisesti lähestyen esitetylle asialle pitää olla selkeä näyttö. "Minun mielestäni..." sellainen ei ole.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #49

Galtung edustaa huimasti korkeampaa älyllistä analyysikykyä kuin me edes yhdessä :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #44

Galtung on myös kehittänyt ongelmien rauhanomaisia ratkaisutekniikoita. Niissä on oleellista asettua hetkeksi toisen osapuolen asemaan jotta ymmärtäisi paremmin heidän näkökulmiaan ja kannanottojaan. Sen jälkeen haetaan yhteistä etua ja sovitellaan jäljelle jääviä ristiriitoja. Ne ovat sovellettavissa henkilötason haasteista valtioiden välisiin kriiseihin. Suosittelen.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Mennyttä vuosisataa voi pitää hyvällä syyllä Yhdysvaltain vuosisatana. Onko nyt aloittamamme vuosisata Kiinan, sen näyttää aika. Yhdysvallat oli kiistatta 1900-luvun johtava maailmanvalta (ja on sitä toki vieläkin) ja sitä haastamaan yrittäneet tippuivat kaikki kyydistä. Britannia oli samalla tavoin maailman johtava maa 1700- ja 1800-luvuilla Espanjan perimyssodasta lähtien eikä sen kovin kilpailija Ranska päässyt koskaan aivan rinnalle. Yhdistyneen Saksan nousu 1800-luvun lopulla kilpistyi paljolti maailmansotien tappioihin.

Siirtomaavallan huippuaikana 1800-luvulla käytännöllisesti koko Afrikka oli jaettu Britannian, Ranskan, Portugalin, Belgian ja muutamien pienempien tekijöiden kesken ja pyrkipä siellä Saksakin saaliinjaolle 1800-luvun lopulla. Myös väkirikkaassa Aasiassa Britannia, Ranska ja Hollanti olivat jakaneet niin Etu-kuin Taka-Intiatkin. Kiinakin joutui ottamaan nöyryyttäviä määräyksiä briteiltä.

Entinen Britannian alusmaa Yhdysvallat laajeni 1800-luvulla hieman samaan tapaan kuin Venäjä, ei merentakaisille alueille, vaan omaa manneraluettaan laajentaen. Alkuperäiskansat työnnettiin syrjään ja aluetta laajennettiin joko sodalla tai USA:n tapauksessa usein myös ostamalla (esim. valtavan laaja ns. Louisiana Ranskalta 1804 ja yhtä laaja Alaska Venäjältä 1867). Yhdysvalloissa suhtauduttiin brittien ja ranskalaisten siirtomaapolitiikkaan tuohon aikaan usein kielteisesti, mutta vuosisadan vaihteessa kaapattiin Espanjalta mieluusti myös siirtomaita.

Kun Britannia omisti valtansa huipulla lähes puoli maailmaa, ei Yhdysvallat kuitenkaan 1900-luvulla ole liittänyt juurikaan alueita itseensä, vaikka perustikin sotilastukikohtia ympäri maailmaa. Aika oli tietysti myös toinen, siirtomaiden itsenäistyessä toisen maailmansodan jälkeen kiihtyvää vauhtia. Ei USA kuitenkaan ole koskaan riistänyt ns. kolmatta maailmaa samalla tavoin kuin vanhat siirtomaavallat alusmaitaan. Törkein esimerkki tällaisesta riistosta oli varmasti Belgian Kongo, jota kuningas Leopold II piti vuosikymmeniä yksityisenä siirtomaanaan, kunnes se siirrettiin Belgian valtion hallintaan.

Yhdysvaltain kolonialismi on ollut enemmänkin epäsuoraa, amerikkalaisten suuryritysten suosimista kauppasopimuksissa ja yritysten omistuksia kehitysmaissa. Tätähän nouseva maailmanvalta Kiinakin tekee tällä hetkellä, mahdollisesti jopa röyhkeämmin kuin amerikkalaiset konsanaan.

Summa summarum, en osaa pitää Yhdysvaltoja sellaisena "pahiksena", jona Luoma hänet haluaa nähdä, ainakaan jos verrataan vanhoihin eurooppalaisiin siirtomaavaltoihin. Mitä taas tulee amerikkalaiseen "kulttuuri-imperialismiin", niin kenenkään ei ole pakko katsoa amerikkalaisia elokuvia eikä kuunnella amerikkalaista musiikkia. Voi ihan rauhassa katsella otsa rypyssä ranskalaista taideleffaa tai koittaa päästä perille mongolialaisen kurkkulaulun saloista, jos niin haluaa.

Ilkka Luoma

Kiinan oli jo 1400 -luvulla maailman johtava valtio ja kauppavalta (keisari Zhu Di) - nyt eletään jo kiinalaisten vuosisataa ---

...
Kiinalainen mobilisaatio valloittaa – taloudellisesti – maailmaa!
[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kiinalainen-... - ][151154]

Kiinalaiset nousivat valkoisten perässä Pohjois-Amerikkaan – rakentamaan rautateitä ja pesemään pyykkiä ja ylläpitämään eksoottisten ruokiensa ravintoloita – kuten nytkin. Nyt rautatiet rakennetaan kiinalaisvoimin kehitysmaihin, pyykit pesee pesukoneet ja Chinese restaurants – ovat kaikkialla.

Kiinalaiset ovat maailmankansalaisia, omalla vahvalla kulttuurillaan, mutta uskomattomalla sopeutumiskyvyllä – eivät tyrkytä omaansa ja tunnustavat ”isäntämaansa” tavat ja temput.

Kiina on suurin liki kaikilla mittareilla – myös ympäristöongelmissa!
[ ~ http://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut... - ]

Kiina tulee korjaamaan virheensä, jotka loivat viimeisen 30 vuoden aikana – ympäristön näkökulmasta. Lännenmies saastutti tavallansa viimeiset 150 vuotta. Kiinalaiset ovat nopeita – vesiongelmakin ratkaistaan seuraavan 15 vuoden aikana. Metsät kasvavat jo nopeammin kuin muualla vastaavissa olosuhteissa –

… Kiina ei hakkaa omia metsiä selluksi ja pahvilaatikoiksi [5. Kiina hakkauttaa metsät muualla (Kaidi – Kemi?) – saadakseen maailman suurimmalle verkkokaupalleen ne sadat miljoonat pahvipakkaukset – kunnes kieltävät ne kertakäyttöisinä, kuten polttomoottoritkin – jo lähitulevaisuudessa.

Sadan vuoden suunnitelmat ...

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/09/yskiiko-kiin... -

.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ilkka, kaikki eivät näe Kiinan toimintaa esim. Afrikassa noin ihanteellisessa valossa. Mutta sehän on vissiin sitä west trollingia ... :)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #35

Afrikkalaisten valtioiden mielipiteet ovat huomattavasti positiivisempia kiinalaisten jäljiltä ja jäljillä - verrattuna eurooppalaiseen kolonialismiin ---

Huom! Kiinalaiset kävivät vilkasta kauppaa Afrikkaan jo 1400 -luvun alkutaipaleella.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #37

Toisenlaisia uutisiakin on kiinalaisten operaatioista Afrikassa
China will spend $5 billion to fix Nigeria’s dilapidated railway system in exchange for four oil blocks. China will supply all the equipment and technical personnel at prices determined by itself. Such aid “must be used to buy goods or services from companies, many of them state-controlled, that Chinese officials select themselves. Competitive bidding by the borrowing nation is discouraged, and China pulls a veil over vital data like project costs, loan terms and repayment conditions. Even the dollar amount of loans offered as foreign aid is treated as a state secret” (The New York Times, Sept 21, 2009; p.A12).

· Guinea has the world’s largest reserves of bauxite and its largest untapped reserves of high-grade iron ore. Under a contract signed with Queensway, “the syndicate got an 85% share in a venture called the African Development Corporation. The government received the other 15%. The venture won exclusive rights to new mineral concessions in Guinea, including the right to negotiate oil-production contracts in the Gulf of Guinea. In return, the syndicate promised to invest “up to $7 billion” in housing, transport and public utilities, according to the government of Guinea (GDP $4.5 billion)” (The Economist, Aug 13, 2011; p.26). To secure the deal, the Queensway syndicate gave Guinea’s ex-military ruler, Captain Moussa Dadis Camara, a helicopter as a present.

· In Zimbabwe, Queensway set up a new company, called Sino-Zimbabwe Development Limited, which received rights to extract oil and gas, and to mine gold, platinum and chromium. In return, the company publicly promised to build railways, airports and public housing. These pledges were valued at $8 billion by Mugabe’s government.

· In Angola, the syndicate set up China Sonangol to buy oil from Angola but the terms have never been made public. The syndicate gets the oil from the Angolan state at a low price that was fixed in 2005 and sells it on to China at today’s market prices. The price at which the contract was fixed is confidential, but Brent crude stood at just under $55 a barrel in 2005; today it is trading above $100” (The Economist, Aug 13, 2011; p.26). The difference could substantial profits in tens of billions of dollars and the terms have not been negotiated since 2005. In return for Angolan oil, the syndicate promised to build infrastructure, including low-cost housing, public water-mains, hydroelectric plants, cross-country roads and railways. According to the IMF and the World Bank, billions of dollars have disappeared from Sonangol’s accounts (The Economist, Aug 13, 2011; p.26). In other words, the syndicate’s mark up could be substantial. Over the years, considering the volume of oil that is being sold to China, its profit could amount to tens of billions of dollars. No public statement suggests the terms have been renegotiated since 2005.

In return for Angolan oil, the syndicate promised to build infrastructure, including low-cost housing, public water-mains, hydroelectric plants, cross-country roads and railways. Lähde https://www.africanpost.com/opinion/55-individual/...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

" ... Kiinasta on tullut koko maailmantalouden veturi, jonka vauhtia ei pysäytä edes lama. Talouskasvu on hidastunut kahdeksaan prosenttiin, mutta sekin on kova vauhti muuhun maailmaan verrattuna.

Kiina on rahoittanut jo vuosia Yhdysvaltojen kulutusta ja kerännyt siinä sivussa holveihinsa maailman suurimmat valuuttavarannot. Niiden arvo nousee jo 2 300 miljardiin dollariin.

Viime vuosina Kiina on etsinyt USA:lle vaihtoehtoisia sijoituskohteita muun muassa Afrikasta. Kiinalaiset ovat investoineet miljardeja dollareita afrikkalaisiin öljykenttiin ja kaivoksiin.

Kiinalaiset ostavat öljyä Angolasta, kuparia Sambiasta, rautaa ja platinaa Etelä-Afrikasta sekä puuta Gabonista. He ovat rakentaneet maanteitä Etiopiaan, öljyjalostamoja Sudaniin, voimaloita Ghanaan ja rautateitä Nigeriaan.

Suunnitteilla on tuhansien kilometrien rata Angolasta mantereen poikki Tansaniaan, josta öljyä laivattaisiin kätevästi Kiinaan. ... "

~ https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/kiina-va... -
.

Tomi Vaalisto

Mielestäni se taas on Neuvostoliiton ja Venäjänkin vuosisata. Neuvostoliitto oli kiistatta vahvin sotilasvoima Toisesta maailmansodasta romahdukseen saakka.
Vallankumouksessakin kuoli lähes 10 miljoonaa.

Neuvostoliitosta kommunismi levisi Aasiaan ja Afikkaan ja näissä sodissa kuoli enemmän ihmisiä kuin Toisessa maailmansodassa. Pelkästään Kiinan sisällissodassa uhriluku on yli kymmenen miljoonaa.

Ilkka Luoma

Uhriluvut tulee suhteuttaa väkilukuun - kun Yhdysvalloissa surmataan käsiasein 100, niin Kiinassa sama on suhteessa noin 450 ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #27

Käsiase voi olla vaikka viidakkoveitsi - tästä oivaltavammat huomaavat, että oleellisinta on kiinnittää huomiota väkivaltaltaan kokonaisuutena eikä pelkästään yhdellä asetyypillä toteutettuun väkivaltaan.

Tässä on WHO:n raportti http://www.who.int/violence_injury_prevention/viol...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

" ... Jos puoliautomaattiaseet kieltävä laki olisi ollut voimassa, Arizonan ampuja ei olisi voinut ostaa 33 panosta sisältävää panoslipasta. Sen ansiosta hän ehti muutamassa sekunnissa tappamaan ja haavoittamaan 19 ihmistä.

”Ainut syy 33 panoksen lippaisiin on se, että ehtii ampumaan paljon ihmisiä hyvin nopeasti. Näitä lippaita ei yksinkertaisesti pitäisi myydä”, sanoi demokraatteja edustava New Jerseystä valittu senaattori Frank Lautenberg. Hän alkoi valmistella kongressiedustaja Carolyn McCarthyn kanssa lakia, joka palauttaisi puoliautomaattiaseiden kiellon. McCarthy menetti aviomiehensä vuonna 1993 New Yorkin lähijunassa, kun pistoolimies alkoi tulittaa matkustajia ... "

~ https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/usa-ja-a... -
.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Tomi Vaalisto. Osittain on ja Neuvostoliitto yrittikin Yhdysvaltain haastajaksi. Vuonna 1961, avaruuslentomenestyksen huumassa, Hrutshev esitti Neuvostoliiton saavuttavan USA:n elintason parissakymmenessä vuodessa. Toisin kävi, Neuvostoliitto kulutti voimavaransa loppuun supervaltakilpailussa ja 1991 Neuvostoliitto hajosi.

Kun Kiinassa on sodittu, uhriluvut ovat aina olleet kymmenissä miljoonissa. Taipei-kapina, boksarikapina, sota Japania vastaan, sisällissota ja Maon "suuri harppaus" 1958-59 (ei ollut sota, mutta joko tahallaan tai typeryydestä aiheutettu nälänhätä) vaativat yhteensä yli 100 miljoonaa uhria.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

Kiina tuntemus näyttää olevan aika kapea ---

...
Mutta "Pahan valtakunta"

sunnuntaina, huhtikuuta 17, 2016
Venäjäkin – ”pahan valtakunta” on liian suuri – lännen mielestä!

(Harvemmin puhuttu skenaario. Me suomalaiset katselemme historiaviisaina idän ja lännen vedenjakajalta näytelmää, jonka käsikirjoituksen tietävät tarkoin juuri nämä kaksi eri maailman johtajaa – ydinasesuurvallat Venäjä ja Yhdysvallat)

[ … kansalainen Erkki pohtii usein mikä mättää, kun nokittelua on juuri suurien välillä, on Ukrainaa |1, johdantoa siihen – on Itämerta |2, jossa suurvallat osoittavat mahtailukykyään, häiritsevät ja vakoilevat. Meillä Suomessa on laajasti omaksuttu kansalaisten taholta irti oleminen kummankaan sotilaallisista liittoumista |3 …

 … Erkki kutsuu sitä ”paasikivimäiseksi viisaudeksi ymmärtää tosiasioita viisauden lähteeksi” – samoin arjen kansalainen Liisa on oivaltanut, että ”ystävät tulee pitää lähellä ja viholliset kaukana”. siksikin Liisa ei haikaile Natoon – lännen sotakoneeseen, koska meillä on yhteistä rajaa itäisen suurvallan kanssa kokonaista 1320 kilometriä … ]

Venäjä on liian suuri väestöönsä nähden

USA on maailman suurin raaka-aineiden ja energian kuluttaja – viimeisen 150 vuoden aikana *. Yhdysvallat loi vaurautensa ja sotilaallisen voimansa juuri massiivisella maapallovarantojen hyödyntämisen ansiosta, tuoden materiaaleja ja halpaa energiaa kaikkialta maailmasta, mutta kenen, minkä ja keiden kustannuksella?

·         Maapallollisten raaka-aineiden käyttö ~ http://www.maailmanmuutos.fi/smm/5/5_5T.htm -

Neuvostoliitto oli vielä massiivisempi maapallovarantojen omistaja ja haltija

Monissa elintärkeissä raaka-aineissa Neuvostoliitto oli liian voimakas ja määräävä – näin länsi ja USA ajatteli. Siispä Neuvostoliitto nimettiin jo lännelle vastenmielisen järjestelmän vuoksi ”Pahan Valtakunnaksi” |4 (USA’ n 40. presidentti Ronald Reagan |5).

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/venajakin-pa... - alta.

...
Syntyi Tähtien Sota ideologia
[Tähtien sota ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Strategic_Defense_In... SDI - ]

Reagan näyttelijänä ymmärsi hollywoodmaisen perustavoitteen – hyvä voittaa aina pahan. Tähtien sota suunnitelma oli siksi massiivinen, että sen rahoitukseen vastaamiseen laskettiin Neuvostoliiton romahtavan, kuten kävikin. Syynä luhistamiseen oli tietysti jokin aivan muu kuin lietsonta suursotaan – tähtitieteellisten aseiden avulla. Neuvostoliitto piti saada hajotettua. Siinä onnistuttiin.

Länsi ja USA tarvitsi ja tarvitsee valtavasti materiaaleja,

 … mineraaleja, raaka-aineita ja energiaa |6. Nämä hyödykkeet tulee saada häiriöttä markkinatalouden ehdoin, ja siinähän markkinavoima edesauttaa oivasti |7. Onhan USA maailman suurin talous, tosin tänään se on joidenkin mukaan jo Kiina |8.

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #34

Totta ja elintasossa Neuvostoliitto oli korkeimmillaan 60-luvulla, mikä ei kuitenkaan kovin kummoiselle tasolle yltänyt. Kävin ensimmäisen kerran Neuvostoliitossa silloin ja tuolloin lapsen silminkin huomasi suuren eron länsikulttuuriin.

Kuitenkin Neuvostoliitto oli se joka vei ja muut vikisivät. Hyvinä esimerkkeinä on Korean sota, jonka päätti Stalin, Itä-Euroopan puolen vuosisadan miehitys, Kuuba, Etelä-Amerikan vasemmistolaississit, Afrikan sissiliikkeet ja Indokiinan sota. Neuvostoliitto romahti, mutta sen aloittama Afganistanin sota jatkuu edelleen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #38

Asiantuntijat osaavat erotella kaksi Afganistanin sotaa, joissa kiintoisasti US tuki kokonaisuutta ajatellen molempia osapuolia - ensin Mujahideen kapinallisterroristeja ja sitten seuraavassa sodassa taistelee vuodesta 2001 alkaen Talebaaneja vastaan, joiden edeltäjä oli juuri Mujahideen!

...
1
~ https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet%E2%80%93Afgha... - (1979-89)

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota -

2
~ https://en.wikipedia.org/wiki/War_in_Afghanistan_(2001%E2%80%93present) - (2001 - )

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota_(2001%E2%80%93) -

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #39

Maahantunkeutunut Neuvostoliitto teloitti saman tien Afganistanin hallinnon 27.12.1979 ja sotaa käytiin Neuvostoliiton sekä afganistanilaisryhmittymien välillä. Sen toteamiseksi pitäisi lukea tuo Wikin artikkeli.

Kysymys: Voisiko "asiantuntijat" kertoa sitten minä päivänä Afganistanissa tehtiin rauha, jolloin tuo väitetty "ensimmäinen sota mujahideen kapinallisterroristeja" vastaan loppui?

Voin vastata itsekin: mitään rauhaa ei ole koskaan tehty vaan sota jatkuu edelleen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #40

Afg sota "1"
1975 - 92, (venäläisten osuus 1979 - 89, niin sanottu venäläisten Afg. sota)

Afg sota "2"
7.10.2001 - jatkuen yhä, niin sanottu amerikkalaisten Afg sota.

Ilkka Luoma

Neuvostoliiton huippukausi elettiin 1956 - 1966

Ilkka Luoma

" ... Donald Trump kävi uskaliaan, räväkän, itse maksetun (?) ja ennalta täysin poikkeavaksi suunnitellun vaalikampanjan ja voitti vähemmillä äänillä kilpailijansa. Väitetään hävinneiden taholta, että Venäjän avustuksella, vaikka tiedämme Edward Snowdenin myötä, että Yhdysvallat on se kyber- ja vakoilutoiminnan suurvalta.

Monet muistavat Stuxnetin ja Iranin ydinvoimahankkeen sabotoinnin |7. USA on myös salaisuuksien maa – vieläkään ei ole paljastunut ketkä murhauttivat presidentti John F. Kennedyn, FBI on epäiltyjen listalla – ainakin salaliittoteoreetikkojen mielestä. Toivottavasti tämä ei nyt ennakoi mitään pahaa.

Presidentti Trumpilla on tehtävä!

Nyt vain näyttää siltä, ettei media sitä oivalla, vaikka liki puolet äänestäneistä sen oivalsi – alitajunnassaan, Trumpin esiintymisvoimasta. Nyt kun Trump on hoitanut osavastuullista virkaansa pari viikkoa, on syntynyt tuntuma, ettei Trump aina itsekään tiedä mitä huominen tuo tullessaan.

Kiina on Trumpin mielestä amerikkalaisen ahdingon peruslähtökohta

Trump tietää mitä merkitsee globalisaatio ja tietää mitä merkitsee rajoittaminen – protektionismi ja reviiripuolustus |8. Mutta kun Trump haluaa Amerikasta jälleen suuren – The Great America, tässä Donald on ominut maalleen koko maanosansa nimityksen, ollen kuitenkin vajaa puolet sen koko väestöstä.

Suuruuden hullutta, ehkä, ehkä ei –

 … vaan luuloako omasta narsistisesta |9 erinomaisuudesta ja vastuusta koko maapallosta? ”Vastuunkantoa koko maailmasta” – tätä ei moni usko, mutta kuten eräs korkea arvoinen kiinalainen lähellä ylintä johtoa oleva entinen diplomaatti sanoi:
”Trumpilla on kovat puheet, mutta lopulta hyvä sydän” – maailma on joskus ihmeellinen! ... "

Ilkka Luoma

" ... Sota lisää perheväkivaltaa

Monet kotiin palaavat veteraanit sortuvat huumeisiin ja alkoholiin. Monet päätyvät vankilaan huumeiden käytöstä tai rikoksista, joita saatettaisiin pitää lievinä, ellei syytetty olisi kantanut asetta – tapa, johon armeijassa tottuu. Perheväkivalta ei sekään ole sattumaa. Yhdysvaltain asevoimat on macho-organisaatio, joka on Jonesin mukaan jopa ylpeä tästä pitkästä perinteestä. Siitä ei hevin luovuta.

Kotiin palaavat naisveteraanit ovat hekin usein osallisia perheväkivaltaan. Toisin kuin miehet, he eivät tavallisesti ole tappava osapuoli vaan väkivallan uhri.

Jones kirjoittaa: ”Herää Amerikka. Pojat palaavat kotiin, mutta he eivät ole samoja poikia, jotka lähtivät.” ... "

~ https://www.rauhanpuolustajat.org/tag/vakivalta/ -
.

Ilkka Luoma

Tilastoa vuodelta 2015:

470.000 murhaa, eniten Pohjois- ja Etelä-Amerikassa - vähiten Itä- ja Kaakkois-Aasiassa ---

Lähde:
Kehitys utveckling -lehti/Ulkoasiainministeriö
03 Syyskuu 2017
ISSN 0787-0418

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset