Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Miksi Fortum hamuaa suurempaa Uniper -yhtiötä?

  • Kuva A. Saksalaisten energialähteet vuonna 2016 - kaasunkäytön lisääntyminen on huomattavaa!
    Kuva A. Saksalaisten energialähteet vuonna 2016 - kaasunkäytön lisääntyminen on huomattavaa!

Media kävi Fortumin kimppuun vedoten muun muassa siihen, ettei Uniperin nykyinen johto ymmärrä 1], mitä Fortum näkee Uniper' ssä! On tietenkin selvää, että nykyinen Uniper johto sanoo näin, koska saanevat oston toteuduttua potkut – ovat vain tiellä seuraavissa liiketoimintamuutoksissa!

[1 ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005384133.html -

[1 ~ https://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/evlin-analyytikko-aani-muuttunee-uniperin-kellossa-6679262

 

Mitä Fortum sitten näkee?

Valtiomme enemmistöomisteisella energiayhtiö Fortumilla on liian suuri ja tuottamaton kassa, se pitää saada poikimaan osakeyhtiölain mukaisesti tuottoa omistajilleen – so. usein sijoittajille. Uniper on tie suureen businekseen! Uniper on mukana Nord Stream 2 kaasuputkihankkeessa 2] ja hamuaa väkevää otetta Saksan markkinoille. 

Saksa tarvitsee kaasua, paljon kaasua, sillä se on lupautunut purkamaan ydinvoiman pois energiapaletistaan – muutamien vuosien päästä! Tänään Saksassa tehdään liian paljon sähköä fossiilisilla energialähteillä – kivihiilellä. Maakaasu on paljon vähemmän ympäristöhaitallinen kuin kivi- ja ruskohiili.

[2 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/10/sipilan-hallituksen-vaara-ja-oikea.html

 

Fortum valmistautuu, mutta mihin?

Fortum on ollut jo vuosia Venäjällä tuottamassa sähköä ja lämpöä – uudistetuilla ja moderneilla voimaloilla. On loogista ja kestävää juuri Venäjällä olla hötkyilemättä, vaan olla pitkäjänteinen ja luotettava toimija – lisäten läsnäoloaan

Nyt Fortum lisää pitkäjänteisyyttä ja luotettavuutta Venäjän markkinoilla. Samalla Fortum on mukana energian lähteiltä – energian kuluttajiin eli tilaaviin asiakkaisiinsa saakka.

Samalla Fortum integroituu kaasunjakeluun – ollaan mukana kaasuputkessa, jonka läpikulkutuotetta – maakaasua Saksa tarvitsee väliajan energiaksi, siirryttäessä hiljalleen nopeammin uusiutuviin aurinko-, tuuli-, vesi- ja hampaita kiristellen bioenergiaan 3] ---

[3 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/bioenergia-romahduttaa-ravintotuotannon.html

 

Fortum lyö monta kärpästä yhdellä iskulla!

Puhutaan, että Fortumilla on ”keksintö”, jolla hiilivoimalat muuttuvat ”kädenkäänteessä ja edullisesti” kaasuvoimaloiksi, joita sitten ajetaan Nord Stream 1 ja 2 putkista tulevalla venäläisellä maakaasulla. 

On tietenkin selvää, että tässä kohtaa amerikkalaisetkin näkevät kaasun tuoton Venäjältä uhaksi 4], sillä sitähän se on – nimittäin se on liian kova kilpailija amerikkalaisille liuskekaasulle 5], joka on lisäksi huomattavan ympäristörasitteellista!

[4 ”Se on selvä, että amerikkalaisia korpeaa NS 2 putkipari, koska se heikentää heidän liuskekaasun myyntiä Eurooppaan. Yllätys voi sen sijaan olla Jäämeren radan ulottuminen vuokramaana Venäjän Liinahamariin! Tässä rataprojektissa kiinalaisilla on suuri vaikutus, vähintäänkin rahoittajana” ~ https://yle.fi/uutiset/3-9864560 -

[5 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Liuskekaasu

 

Kaasu Venäjältä NS 1 ja 2 putkilla on kiristysvapaata energiaa!

Tänään tulee paljon kaasua välittäjämaiden, muun muassa Ukrainan kautta – siis jakeluketjussa on kolmansia ja joskus hallitsemattomia paineenalentajia – näistä halutaan eroon. Näin NS 1 ja 2 putkien kaasun tilaajille voidaan taata häiriöttömämpää ja turvallisempaa energiansaantoa. 

 

Mitä Fortum tekee huomenna?

Nyt se ottaa markkinoita ja tukkujakelua, sitä kutsutaan markkinavaltaamiseksi ja ylihuomenna tuotanto voi muuttua ympäristöystävällisimmäksi energiantuottokeinoiksi. 

On hyvä, että asiakkaat ovat jo valmiina, sillä energian nälkä on loputon. Emme edes kotitalouskuluttajina ole kovin innokkaita säästämään energiaa ja sähköä, olemme tottuneet kuluttamaan, enemmän ja enemmän – herääminen on tuskaista! *

 

Fortumista tulee kilpailun myötä vihreämpi energiantuottaja

Ylihuomenna Fortum on todennäköisesti suunnitelmiensa myötä hyvinkin vihreä energiantuottaja. Nyt se haluaa paaluttaa olonsa EU' n suurimmilla markkinoilla, ollen myös yhteydessä maailman suurimpiin kaasuvarantoihin, sillä maakaasulla korvataan nopeimmin haitallisemmat kivihiilivoimalat ja Saksassa ydinvoima [katso kuva A]. 

Uusiutuvat tulevat kehityksensä myötä sitten perässä – ehkä yllättävänkin nopeasti. Fortumilla on todennäköisesti jo olemassa valmiit suunnitelmat ylihuomiselle – eikä niitä olla paljastamassa – juuri tässä hetkessä, kun tehdään paalutuspäätöksiä.

 

Valtiomme haluaa omistajana osinkoa

Nyt tehty Uniper päätös koettaa hankkia siitä merkittävän siivun, joka takaa pidemmässä juoksussa suurimmat todennäköiset osinkovirrat. Tätä Uniper operaatiota voidaan kutsua paalutuksen myötä varmistukseksi huomista ja ylihuomista osinkotuottoa varten. 

Valtiomme kiittää myöhemmin kasvavista osingoista, sillä tulontasaus imee yhä kiihkeämmin yhteisiä varoja, joita ei voida enää verottamalla juurikaan saada lisää! Valtion ei pidä vähentää yhtään Fortum omistustaan – ainoastaan olla tarkkana, mitä strategisia muutoksia toimiva Fortum-johto tekee …

...

JK

Fortum on kuuluisan Imatran Voima Oy' n jälkeläinen – välissä ehti olla yhdessä myös Neste Oy' n kanssa, mutta sitten uudelleen nämä entiset Suomen mittakaavassa valtiojättiläiset erotettiin toisistaan --- 

EKSTRA

Yle ajankohtaisdokumentti, jossa media yritti kaikin kainoin osoittaa NS 1 ja 2 kaasuputkien kuin Fortum Uniper kaupan uhanalaisuutta ja riskipitoisuutta – maalaten taustalle Venäjän pelkoa ja uhkaa …! ~ https://areena.yle.fi/1-4158466 – (ohjelmassa yhtenä osiona)

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU T BL BL BL FB FB FB BLOG 152880

 

DOC firtum_uniper_102017.doc – OpenOffice Writer

PVM 10102017

 

647_5617

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Ilkka Luoma

" ... Fortumin toimitusjohtajalla Pekka Lundmarkilla oli selkeästi harjoiteltu lausunto Uniperin ostamista koskevaan iltapäivän mediapuheluun. Useammin kuin muutaman kerran Lundmark lausahti, että Fortumin mahdollinen Uniper-sijoitus on nimenomaan sijoitus, ei valtaus.
Lundmarkin mukaan Fortumin suunnittelema 46,65 prosentin osuuden Uniperistä ostaminen saksalaiselta E.ONilta sopii hyvin yhtiön sijoitusstrategiaan.

– Uniperin omistukset tuottavat käteistä ja toimivat lähellä Fortumin päämarkkinoita, Lundmark sanoi. ... "

~ https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-... -
.

...
Seuraavaksi paneudumme hiukan historiaan ja Lilius-syndroomaan, josta lähti liikkeelle myös Venäjän sijoitukset!

.

Hannu Karjalainen

Uniper pääsee hiilivoimasta ja Venäjän riskeistä puoliksi eroon. Fortumin Venäjän riskit ovat olleet jo ennen tätä mahdollisesti toteutuvat kauppaa jo ihan ylärajoilla. Joten Fortumin osakkeita omistaman perheen jäsenenä olen tyytyväinen osakkeista luopumiseen ihan hyvällä voitolla.

Ilkka Luoma

Liliuksen huppuoptiot saavat katetta, jos hänen Venäjän sijoitukset tuottavat - nyt alhainen ruplan kurssi on veistänyt kotiin tuloutettavaa tulosta ... ehkä tuotto olisi kannattanut sijoittaa suoraan Venäjällä oleviin uusinvestointikohteisiin?

Toistaiseksi eivät ole tuottaneet tappiota, van odotuksia pienempiä tuloutuksia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ehkä kuitenkin nuo optiot laukesivat turhan aikaisin ja turhan suurina huomioiden maltin jota tarvitaan tuottojen odottamisessa sekä sen, että johtajan palkattuna työntekijänä pitäisi muutenkin tehdä työnsä kunnolla ilman eri palkkioita kuten alaistensakin ruohonjuuritasoa myöten.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Mauri "Maukka" Pekkarinenkin yritti selittää ;)

...
Jatkuu myöhemmin!

.
[2005]
" ... Hallitus vastasi esitettyyn välikysymykseen Fortum optioista osoittaen syyttävällä sormella poliitikkoja, vaikka välikysymyksen aihe on ohittanut tuon syyttelyn vaiheen jo ajat sitten. Punainen lanka TV2:lla tiistai myöhäisiltana haastattelijansa johdattamana peräänkuulutti häpeän tunteesta ansiottomuuden johdosta koskien Fortum optioiden suurimpia saajia.

Punaisessa langassa haastateltu filosofi aiheellisesti puhui mieluummin oikeudenmukaisuuden kuin kateuden tunteesta suuren yleisön osalta. Fortum linnakkeessa, entisessä Raaden hampaassa haastateltu Fortumin toimitusjohtaja Lilius mainitsi olevansa luottavaisin mielin, kysyttäessä mitä Suomen hallitus vastaa esitettyyn välikysymykseen.

Kansalaiset ovat ymmärtäneet tämän satoja palstametrejä ja tv-aikaa saaneen ansiottomuuden ja kohtuuttomuuden; nyt on kysymys syvästä yhteiskuntaamme koskettelevasta luottamuskriisistä, jossa "ahneuden ja tilanteen hyväksikäyttö" kohtaavat synkkien uutisten kirjon. Toisaalta keskustelua johtaa tämä ahneuden sävyttämä tulotasoeron nostatus ansiottomuudessaan sekä hälyttävät uutiset lomautuksista, irtisanomisista, vanhusten yksinäisyydestä ja huolehtimattomuudesta, nuorten tyttöjen itsemurhista, katuväkivallasta kuin alkoholin lisääntyvän käytön perusongelmista. Kansalaiskeskustelu ja uutisointi ei ole kylmän syy-yhteyksellinen vaan perusperiaatteellinen. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/11/kansakuntaa... -

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Tuo kaasunjakelu voi tosiaan osoittautua kannattavaksi. Hiilivoimaloita tultaneen konvertoimaan kaasulla käyviksi, joten kaasun kulutus kasvaa. Vielä myöhemmin samat voimalaitokset voivat saada energiansa pienistä modulaarisista ydinreaktoreista, vaikka se tänä päivänä saattaa ufolta kuulostaakin. Nämä sopivat Fortumille kuin nenä päähän. Päästöt vähenisivät samalla, kun rahaa ropisee, myös valtion kassaan osinkoina.

Nordstrean-putken myötä jenkit eivät saa myytyä Eurooppaan liuskekaasuan ja lisäksi USA:ssa viime vuosina yli jäänyt kivihiilikään ei käy kaupaksi.

Ilkka Luoma

Hieno kommentti. Kivihiiltä riittää sadoiksi vuosiksi, mutta ilmakehä ei enää sitä kestä - viimeisen 200 vuoden aikana poltettu kivihiilikuorman hiilidioksidit seilaavat 40-120 vuoden viiveellä ilmakehässä!

Ilkka Luoma

sunnuntaina, syyskuuta 21, 2014
Ydinenergiasta pakotettuun energiatasapainoon?

[ … Ydinvoima on energiaa maailmojen alusta. Big Bang alkuräjähdys loi täydellisyydestä pikkiriikkisen epätäydellisyyden ja synnytti vetovoimatekijöinä atomien osaset, joista syntyi ajan saatossa kevyitä atomeja – ja lopulta paljon myöhemmin supernovien myötä myös alkuainetta – uraania, jota nyt halotaan loputtomaan energian nälkäämme … ]

Energia puhuttaa hallituseroina, sotina ja valtapoliittisina virtauksina meillä Euroopassakin – maakaasu on luontoystävällisempää energiaa kuin kivihiili tai raakaöljy. Kaikki nuo kolme ovat hiilielämän kiertojäänteitä kovasta paineesta ja vuosimiljoonien takaa. Tankkaamme siis muinoin elänyttä elämää, niinpä hiilijae-energialla on suorat yhteydet elämään ja biomassoihin, mitä mekin ihmisinä osaltamme olemme.

Ihmisen energian nälkä on kasvava ilmiö –

hyötysuhteiden kehittymisestä ja energiaverotuksesta huolimatta. Elintasomme mitataan näyttö- ja vertailutaloutena 1] ja noihin liittyy väkevästi energeettinen osio muunneltaessa materioita meitä palveleviksi tuotteiksi, välineiksi, kulkuneuvoiksi kuin lämmöksi ja viilennykseksikin. Enemmän energiaa, enemmän materiamuutoksia ja lopulta enemmän ympäristömuutoksia 2].

Miksi meidän on niin vaikeaa vähentää energiankulutustamme?
[2006]  ~  http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/03/miksi-on-nii...  -  blog - ]

...
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/09/ydinenergias... - [152895]
.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kaupan myötä Fortumin sijoitukset Venäjälle lisääntyvät. Venäjältä tulevan maakaasun (mahdollisesti) lisääntyvä käyttö vaikuttaa samaan suuntaan.

Ulkomaalaisella yrityksellä on Venäjällä huomattava poliittinen riski. Mitä tahansa voi tapahtua. Venäjän talouden sanotaan olevan heikkenemässä ja muutaman vuoden kuluessa sen vararahastot loppuvat, ellei öljyn hintataso nouse selvästi. Kaiken lisäksi energia on Venäjällä erittäin strateginen ala.

Ilkka Luoma

Lilius otti riskin Venäjältä jo yli 10 vuotta sitten - ei ole lauennut niskaan, vain tuloutuma ei ole ollut sillä tasolla mitä oli suunniteltu - tappioita ei ole tullut. Nyt tulisi pitää hermot ja jättää voitot ruplina Venäjälle - investointeihin ...

.
Fortumin Venäjän voimaloille olisi ostaja!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hyvä näin - tähän asti. Toivotaan parasta, mutta riskejä on.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Voittoa tavoitteleva liiketoiminta on aina riskipitoista - on vain kysymys sen hallinta-asteesta ;)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #29

Totta kai - on kysymys hallitusta riskinotosta. Eli sen arvioinnista, onko riskinotto Fortumin Saksan kaupassa sitä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #32

On todennäköistä, että tämä ostopäätös olisi hälventämässä jo aiempia Venäjän riskejä - ja tuo ylivoimaa kaasunsiirtoon, jota Saksa tarvitsee yhä enemmän!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #33

Päädyin julkisuudessa näkyneisiin asintuntijoiden kommentteihin nojautuen siihen päätelmään, että kaupan myötä Fortumin Venäjänriskit kasvavat. Samoin lisääntyvä Venäjän kaasun käyttö lisää tätä riskiä.

Täytyy muistaa, että Venäjä on ennenkin käyttänyt kauppasuhteita hyväkseen ulkopoliittisissa operaatioissaan. Nyt maailmanpoliittinen tilanne on varsin kriisialtis mm. Trumpin takia.

http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244189-hauk...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #36

Miten esimerkiksi NS 1 tai tulevaa 2 - putkea ajatellen - tai Fortumin riskeihin liittyen Venäjällä?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #37

Riski on siinä, että kriisitilanteessa Venäjä sulkee hanan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39

Venäläinen kaasu on virrannut Suomeen vuosikymmeniä - katkeamatta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #40

Toivotaan, että näin jatkuu, mutta ei se valitettavasti varmaa ole.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #42

... Näyttää mediakin nyt ymmärtävän, ettei median kaikkea aiheen vierestä korskuntaa pidä huutaa maailmalle. Paluu tasapainoon ja totuudellisempaan ilmaisuun, esimerkeiksi riskeistä!

...
~ https://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/miljar... -

"Miljardikaupan taustat – menikö Fortumin arvosteleminen jo liian pitkälle?
Talous Julkaistu 11.10.2017 12:05 ... " -Mtv
.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #43

Tuossa linkissä nyt on yhden toimittajan näkemys. Poikkeavalla näkemyksellä saadaan näyttävä otsikko.

Hän myös kirjoittaa näin:

"On hyvä kysymys, kannattiko Fortumin vaihtaa turvallinen kotimainen sähkönsiirto kansainvälisiin riskeihin. Luonnollinen sähkönsiirtomonopoli kun nakutti aikoinaan Fortumin kassaan tasaisesti rahaa. Nytkin Fortumilla on hyppysissään erittäin tuottavia voimaloita, tosin isommin riskein."

Ja kysymys on myös sekin onko oikein, että monopoli laskuttaa kansalaisilta ylihintaa sähköstä ja sijoittaa näitä voittoja Saksaan. Poliitikkojen pitäisi (ja olisi viisastakin) pitää silmällä myös kansalaisten etua, eikä vain osinkoja, jotka ovat peräisin sähkönkuluttajien taskuista. Yksityisiltä yrityksiltä on turha odottaa eettisiä ratkaisuja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44

Fortum siirtyy tuomaan osinkonsa ulkomailta - toisten taskuista - eikä sähkönsiirrosta - omien kansalaisten taskuista!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #45

Näin Fortumin johdon visiossa - jota huomattavat riskit varjostavat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #47

Kaikessa kilpailutilanteessa ja/tai voittoa tavoittelevassa liiketoiminnassa on riskinsä - on kysymys riskien hallinnasta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #48

Toistan tässä kommenttini #32:

"Totta kai - on kysymys hallitusta riskinotosta. Eli sen arvioinnista, onko riskinotto Fortumin Saksan kaupassa sitä."

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #50

Tuota riskinottoa ja sen hallintaa kuin luotavia mahdollisuuksia on koetettu perustella aloituksessa ;)

Ilkka Luoma

[2005]

Etla/ Eva:n Sixten Korkman totesi terävästi Fortumin optioiden vahingoittaneen kansalaisten luottamusta

" ... Sixten Korkman ei oivaltanut mainita pientä seikkaa, joka kertapyyhkäisyllä olisi palauttanut luottamusta elinkeinoelämän ja työnantajien pääoma- ja kvartaalitalouskäytäville; se olisi ollut maininta vapaaehtoisesta ja osittaisesta luopumisesta optioihin. Tämän maininta olisi välittömästi nostanut kansalaiskeskustelun uudelle portaalle vastuunkannosta ja ymmärryksestä, jossa työt tehdään ja suunnitellaan yhdessä. Mutta Korkman jätti lauseen sanomatta, vaikka ymmärsi luottamusongelman jo syntyneen ja romuttavan avaukset laajasta palkanalennuskeskustelusta, jonka päämääränä olisi ollut kilpailukykymme nostaminen meneillään olevassa kansainvälisessä työn uudelleen jaossa.

Herää kysymys ymmärrystasosta ja yksisilmäisyydestä. Oikeusvaltio toteamus ei riitä loppuun käsittelemään hiertävää ongelmaa; kyseessä on laajempi luottamukseen liittyvä kysymys. Kekkosen aikana Liliuksen kaukainen edeltäjä vuorineuvos Uolevi Raade sai menestyksistään lämmintä kättä, vuorineuvoksen tittelin sekä vallan vailla vertaansa. Kekkosen myllykirje olisi jo ennen koko kohua eliminoinut koko huutavan räikeyden ja tuolloinkin elimme oikeusvaltioissa, jossa kansa valitsi eduskunnan ja Kekkonen loput. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/etla-evan-si... -
.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lintilähän ei "tiennyt" Fortumin suunnitelmista?
US

Valtio näyttää vihreää valoa Fortumin Uniper-suunnitelmille
Julkaistu: 20.9.
IS
Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mielestä Fortumin Uniper-kauppa vahvistaa merkittävällä tavalla Fortumia, jos se toteutuu.

Ilkka Luoma

Lintilä on täysin oikeassa.

...
... Mikäli Fortum saa ostettua Uniperin osaksi tai kokonaan, voisi olla varma, ettei nykyinen Uniperin toimitusjohtaja nauti hallituksen luottamusta. Mihin HS pyrkii, kun uutisointimoodi on tämän tyyppinen?

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005403182.html -
.

Ilkka Luoma

Melkoisen myrkyllistä puhetta Uniperin nykyiseltä toimitusjohtajalta - onkohan potkut jo sovittu?

Ilkka Luoma

" ... Saksalaisen energiayhtiö Uniperin osakkeen arvo on ylittänyt Fortumin tarjoaman hinnan. Mitä kaupassa on luvassa? Vastaamassa analyytikko Petri Gostowski analyysiyhtiö Inderesistä. ... "

~ https://podtail.com/podcast/ykkosaamu/fortumin-yri... -
.

Ilkka Luoma

|
"Fortum

Valtion omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvioi Ylen A-studiossa Uniperin pyrkivän ”viestinnällisin keinoin” nostamaan yhtiönsä osakkeen hintaa kesken Fortum-kaupan.

Valtion enemmistöomistama Fortum on ostamassa 47 prosentin osuuden saksalaisesta energiayhtiö Uniperista.

–Varmasti he tulevat käyttämään viestinnällisiä keinoja siinä, että heitetään epäilyksen varjoja. Minulle on kerrottu jo sellaisesta viestinnästä, että on väitetty, että hallituksen piirissä tätä pohdittaisiin. Ei ainakaan minulle ole hallituksen piirissä sanottu ja minun pitäisi se omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä siitä tietää, sanoo Lintilä Ylellä ... " -US

Ilkka Luoma

... Teknologinen takaportti kulutushokemallisille? Emmekö osaa vähentää päästöjämme, so. kulutustamme? Tai tasaistaa ostovoimaamme, ylimmän kvartaalin vähentäessä sitä voimakkaasti ---

Ratkaisu?

...
"Islannissa aletaan erottaa hiilidioksidia ilmasta ja muuttaa se kiveksi
Yhtiö yrittää kehittää teknologiaa, jolla voitaisiin hillitä ilmastonmuutosta.
hiilidioksidi

11.10.2017 klo 20:12 ... " -Yle

~ https://yle.fi/uutiset/3-9878397 -
.

Ilkka Luoma

... Kuka tai ketkä kertovat nyt oikeasti NS 2 -putkiparin uhat, ongelmat ja vaarat - rinnastaen vaikka vastaaviin tapahtumiin NS 1 -putkiparin osalta. Tosin todellinen syy uhkien lietsontaan lienee Ukraina, ... Millaisia uhkakuvia välittäjävaltio Ukrainan taholta ilmentyy verrattuna Itämeren kaasuputkiin.

~ https://yle.fi/uutiset/3-9879879 -
.

" ... Nykyinen kauttakulkusopimus Venäjän ja Ukrainan välillä umpeutuu vuonna 2019, ja pelkona on, että Itämeren halki kulkeva kaasuputki tyrehdyttää Venäjän Ukrainalle maksamat 1,5 miljardin euron kauttakulkumaksut ... "
.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Hämmästelin myös tuota uutista ja pyysin toimitusta selvittämään EU-lähteistään miksi ongelmia ja uhkia ovat:
a) Kaasun loppukäyttäjät eivät enää joutuisi maksamaan ukrainalaista korruptiota ja
b) Keskieurooppalaisilla kaasumarkkinoilla olisi mahdollista kilpailla enemmän.

Jos putkea ei rakenneta, USA:n liuskekaasulla olisi suuremmat markkinat ja mahdollisuus helpommin määrätä hinnoittelusta.

Jos se rakennetaan, se ei pakota ostamaan siitä kaasua mutta on yksi kilpailija m.m. kaasulaivoille.

Kuka siis pelkää kilpailua energiamarkkinoilla ja korruption vähentymistä? Ja miksi?

Ilkka Luoma

Hieno juttu !! Rock!! - erinomaisen aiheelliset kysymykset - nyt ollaan asiaytimessä - ei kenenkään puolella eikä ketään vastaan - vain tietoa hakien ja vaihtoehtoja luoden - sitä paitsi Ukrainan kaasuputket siitä mihinkään häviä - ehkä NS 2 muuttaa kiovalaisten asennetta rauhallisempaan suuntaan - ja se on jo voitto - kaikille, koko Euroopalle!

Ilkka Luoma

... Kaasu on merkittävä välivaihe siirryttäessä uusiutuviin energioihin ... Fortum aiheellisesti puolustaa reaalijärkevästi päätöstään halusta ostaa Uniper.

~ https://yle.fi/uutiset/3-9881676 -

" ... Kaasun merkitys on suuri erityisesti sellaisilla eurooppalaisilla markkinoilla, joissa ei ole riittävästi vesivoimaa tasapainottamaan aurinkoa ja tuulta niin kuin meillä täällä Pohjoismaissa on.

PEKKA LUNDMARK, FORTUMIN TOIMITUSJOHTAJA ... "
.

Ilkka Luoma

Jatkan kronologiaa ---

... Tai ne työpaikat ja toimet on jo pelattu. Fortum tarvitsee rahantekokoneen ja Uniper on sitä Saksassa juuri kaasun osalta.

~ https://yle.fi/uutiset/3-9885983 -

" ... – Meillä on täysin erilaiset strategiset kehityslinjaukset. Kasvamme selvästi vahvemmin kaasuliiketoiminnoissa – kaikilla sellaisilla alueilla joita Fortumin strategiassa ei ole. Sen mitä olemme kaupasta tähän asti kuulleet, ei ole taloudellisesti kiinnostavaa muille omistajille. Uskomme myös, että tällä kaupalla on kielteisiä vaikutuksia työntekijöihin, Delbrück kuvasi Ylelle ... "
.

Ilkka Luoma

Uniperin toimitusjohtaja lyttää Fortumin ostotarjouksen uudessa mainoksessa. Hänen mukaansa kyseessä on järjetön, vihamielinen yritysvaltaus.

Fortumin havittelema saksalaisyhtiö Uniper jatkaa poikkeuksellista mainoskampanjaansa Fortumin ostotarjousta vastaan.

Uniper on ostanut mainostilaa muun muassa Helsingin Sanomien ja Aamulehden keskiviikon lehdistä.

Koko sivun mainoksissa Uniperin toimitusjohtaja Klaus Schäfer nostaa esiin riskitekijöitä Fortumin ja Uniperin mahdollisessa fuusiossa.

"Me Uniperissa koemme olevamme vastuussa siitä, että Fortumin osakkeenomistajat ovat tietoisia mahdollisen kaupan seurauksista", Schäfer kirjoittaa

~ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/hGGMDXgS -

-

Ilkka Luoma

.. Uniperin takana on myös paljon suurempi suunnitelma!

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-9927109 -

"Fortumin toimitusjohtaja Uniper-kaupasta: Hiilivoimaloille ei laskettu kovinkaan pitkää elinaikaa

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan Uniper-yhtiön sähköntuotantokapasiteetti on 3-4 kertaa koko Suomen kapasiteetista ..."

.

Ilkka Luoma

... Harvinaisen vastahankainen ostettava. Fortumin suurin hyöty Uniperille on saattaa hiilenkäyttö maakaasulle ja kääntää sen jälkeen fossiilinen laskuun, aurinko- ja tuulivoiman siivittämänä.

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-9940889 -

"Uniper ylenkatsoo Fortumin aikeita: Tarjousta ei kannata hyväksyä

Fortumin ostotarjouksessa ei ole kehumista, ilmoittaa Uniperin hallitus. Tarjottu hintakaan ei vastaa arvoa. Fortum ei kaavaile tarjouksen korottamista ... "

.

Ilkka Luoma

... Olisiko Hautala voinut hiukan perustella väitettään. Samalla voisimme selvittää Hautalan Venäjää kohtaa tuntemaansa voimakasta vastaisuutta. Johtuisiko perintötekijöistä?

~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/heidi... -

.
"Heidi Hautala Fortumin Uniper-kaupasta: “Lievät kiristystilanteet eivät ole poissuljettuja” ... "

.

Toimituksen poiminnat