Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Puhemies – Maon jälkeen Xi Jinping?

  • Vielä vähän aikaa Kiinan korkein päättävä elin - Standing Committee, puheenjohtajanaan Xi Jinping ¤¤
    Vielä vähän aikaa Kiinan korkein päättävä elin - Standing Committee, puheenjohtajanaan Xi Jinping ¤¤
  • Sisäänkäynti kaikkein pyhimpään - Standing Committee Building Pekingissä - täältä johdetaan Kiinaa ja erikoisella tavalla! ¤¤¤
    Sisäänkäynti kaikkein pyhimpään - Standing Committee Building Pekingissä - täältä johdetaan Kiinaa ja erikoisella tavalla! ¤¤¤
  • Vain miehiä - olisiko nyt aika ensimmäisen naisen nousta vallan ytimeen - istuvaan polibyrooseen - viimeistään kun Kiina 100 V.
    Vain miehiä - olisiko nyt aika ensimmäisen naisen nousta vallan ytimeen - istuvaan polibyrooseen - viimeistään kun Kiina 100 V.

Puhemies on suurtitteli Kiinassa. Se on myönnetty vain Mao Zedong' lle, nykyisen Kiinan valtion perustajalle. Mao otti kansanarmeijallaan vallan, ajaen hävinneen Tsiang Kai-sek' n Formosan saarelle [0 – nykyiseen Taiwaniin, joka on Pekingin näkökulmasta osa Kiinan Kansan tasavaltaa – P.R.O.C.

Nyt Kiinan pääkaupungissä Pekingissä kokoontuu Kommunistisen puolueen kansallinen viisivuotiskokous, joka noin parilla tuhannella (2268) päättäjällä asettaa Kiina ylimmän johdon seuraavaksi viideksi vuodeksi. [1

[1 ~ https://yle.fi/uutiset/3-9888344 - [2

 

On liki täysin varmaa, että nykyinen kolmikantajohtaja – puolueen pääsihteeri, armeijan ylipäällikkö ja valtion johtaja – istuvan politbyroon puheenjohtaja Xi Jinping jatkaa tehtävissään ja saa etuliikkeekseen jopa puhemies.

Kiinassa valta nousee alhaalta ylös siten, että nuo nyt kokoontuvat pari tuhatta kokousedustajaa valitsevat puoluejohdon kerros kerrokselta * – aina istuvaan polibyroon (pysyvä komitea) henkilönimityksiin saakka, johon on odotettavissa paljon muutoksia – kiertoon lähtevät liki kaikki.

 

Vaalijärjestelmä lähtee liikkeelle kortteleista ja maaseutukylistä

Alimmilta tasoilta maakuntien kylistä ja kaupunkikortteleista liikkeelle lähtenyt Kiinan kommunistisen puolueen vaaliprosessi on noussut kerros kerrokselta – ja nyt ollaan huippukvartaalissa, jossa valiintuu 376 henkilön (varalla noista 171) Keskuskomitea, josta taas jountuu 20(25) henkilön politbyroo ja lopulta seitsenhenkinen pysyvä komitea (istuva politbyroo – standing committee).

Vain pääministeri, Anhuin maakunnasta – Li Keqiang jatkaa, ja nykyään seitsemän miehen ydinjoukko saanee jopa ensimmäisen naisen, joka on historiallinen tapahtuma – niin käydessään. Istuvaa politbyroota valmisteltiin jo vuosia sitten kahdelle naiselle [3, ennen ylin hallintoelin oli yhdeksanmiehinen.

Ellei nyt naista, niin sitten seuraavassa puoluekokouksessa – tai sitten, kun nykyinen valtiojärjestelmä Kiina täyttää 100 vuotta!

 

Vain harva ymmärtää lännessä mitä kiinalainen identiteetti, kansallisuus ja elämä merkitsevät [4

Kiina toimenpiteitä, suunnitelmia ja tulevaisuutta ennustellaan ja arvioidaan kilpaa sadoista erilaisista ”kiina-asiantuntijoiden ryhmistä” - vain harvat osaavat nähdä, saati sitten ennustaa järjestelmää, jossa itsessään on ryhmä, joka suunnittelee 100 vuoden hahlolla tulevia tapahtumia eli Kiinassa katsotaan hitaasti kiiruhtaen elämää 100 vuoden päähän.

Maailman suurimpana talousvaikuttajana ja ”kohta” suurimpana sotilasvoimana on ylimmän hallinnon vastuullisuusperiaatteella osta arvioida tehokkaalla tavalla missä ”maailma makaa 100 vuoden kuluessa” - vähintäänkin ympäristön näkökulmasta.

 

...

Numerointi tekstistä – viitetekstejä ja välihuomioita

[0 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Formosan_tasavalta -

[2 Allekirjoittaneen kommentti Yle' n uutisointiin: ... Maon kuva on kielletyn kaupungin sisääntulomuurissa, ollut ja on - Mao on nykyisen Kiinan perustaja - suuri ruorimies, puhemies. Puhemies on Kiinan korkein arvonanto, puhemies pitää aina vaikuttavimman ja tärkeimmän puheen. Deng Xiaoping ei ollut puhemies, vaikka käynnisti nykyisen Kiinan, maailman suurimman kasvun maailman suurimmaksi [¤. Kiinan rahassa on vain Maon kuvia. Ehkä Deng saa kuvan uusimpaan seteliin. Xi voi nousta Dengin rinnalle? Seuraavina päivinä käydään monimutkaisia kabinettikeskusteluja, peliä ketkä nousevat politbyrooseen ja sen toimeenpanevaan elimeen istuvaan politbyrooseen eli pysyväiskomitetaan.

...

 

[3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2011/11/ihmisoikeudet-ovat-joustava-suure-jossa.html -

[3 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/85645-kiinalainen-ihmisoikeus-lansimaiden-hampaissa -

[4 – Julkaistaan myöhemmin kommenttisiossa.

 

EKSTRA

~ https://www.ulkopolitist.fi/2017/10/18/kiinan-kommunistisen-puolueen-suurkokouksen-valtapeli-valaisee-kiinan-tulevaisuudennakymia/ -

~ https://www.hoover.org/sites/default/files/research/docs/clm49am.pdf -

 

Entä edellisessä puoluekokousessa 2012?

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/02/katselemme-lantisin-lasein-nousevaa.html - ]

” … HS-Peking/ 3.11.2012, kirjeenvaihtaja Petteri Tuohinen oivalsi kirjoittaa, että nyt saattaa tapahtua suuri muutos Kiinan istuvassa politbyroossa, joka on miehitetty sanan mukaisesti - tähän mennessä.

[2011][ ...kiinalaiset Naisten federaation (Anhui) vieraat kuuntelivat kohteliaasti suomalaisten kansanedustajien selostusta, kuinka meillä hoidetaan lasten ja naisten oikeuksia. Suomalainen tulkki käänsi suomesta kiinaksi - koettaen löytää jotain sellaista kansanedustajiemme sanoista, joka olisi uutta ja yllättävää kotiin viemistä - mitään sellaista ei kuitenkaan ollut vietäväksi [2012] ... ]

Suomessa kuten muissakin länsimaissa, joissa vallitsee individualistinen voittopyyde, kasvunhokema sekä jatkuvaluonteinen demokratiarykimä - ei ole laajaa tietämystä, eikä näkemystä kiinalaisuudesta, johtuen meidän omasta "oikeassaolon opista" - me löydämme virheitä muista. Kiinalaiset eivät löydä meistä julkisesti virheitä, he oppivat kohteliaisuuden olla puuttumatta muiden omiin sisäisiin asioihin - jo tuhansia vuosia sitten. … ]

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU T FB FB FB BL BL BL BLOG 153956

 

DOC China2017_18102017.doc – OpenOffice Writer

PVM 17102017

 

573_5294

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Ilkka Luoma

Kiina - maailman seuraava johtovaltio?

Kiinan kansankongressi *] pitää kerran vuodessa yhteistapaamisen – osallistujia on noin 3000, ympäriinsä Kiinan maakunnista – väestöosuuksiensa puitteissa. Suurimmat maakunnat ovat suurempia kuin yksikään yksittäinen EU-valtio. Kansankongressia ”ylläpitää toistaiseksi” Kiinan kommunistinen puolue CPC – ainoana.

Jos meidän vastine - eduskunta olisi vastaavassa koossa kuin Kiinan kansankogressi – olisi meillä noin 13-15 kansanedustajaa – saattaisi noilla syntyä nopeita ja tehokkaita päätöksiä. Kiinassa kansankongressi harjoittelee vallankäytöllä – saaden sitä hiljalleen koko ajan lisää. Kiinassa valta on istuvalla politbyroolla – nyt seitsemällä henkilöllä, joista miehiä kaikki.

*] National People´s Congress - http://en.wikipedia.org/wiki/National_People%27s_C... -

Kiinan ydinvalta puolueessa on monimutkainen järjestelmä –
[ … etenemisjärjestelmä on armeijamainen – kaikki ovat joskus olleet sotamiehiä … ]

... ja saattaa olla meille vaikeaa ymmärtää ”enontekiöläisinä miten Helsinkiä johdetaan” - kokosuhde on sama kuin Suomi – Kiina; 1:250. Pysyvä politbyroo äänestää siten (jos äänestää), että puheenjohtajan (presidentti, puolueen puheenjohtaja ja armeijan ylipäällikkö) ääni ratkaisee tasatilanteessa, ja jos äänestys olisi 2-5, ei puheenjohtajalla ole vaikutusmahdollisuutta, mutta jos 3-3, niin nykyisin herra Xi päättää äänellään mitä tehdään – tai jätetään ”pöydälle”.

Kaikilla istuvan politbyroon jäsenillä on oma tiedonkeruu- ja analyysikoneisto – jokainen on ikäänkuin riippumaton muista kuudesta. Jäsenistö ei tapaa toisiaan epävirallisesti – vain virallisissa kokouksissa, tällä vältetään ”hyvävelijärjestelmä ja kuppikuntaisuus”.

Kiina on meille suuri mysteeri – enemmänkin huhujen ja luulojen kohde

Kiinan tavasta hoitaa maailman suurinta valtiota ja tämän päivän merkittävää globaalivaikuttajaa, ei ole paljon tietoa – vain huhuja ja luuloja. Harva tietää niitä mekanismeja, millä tätä vuosituhantista yhteiskuntaa ylläpidetään ja kehitetään. Joitain vuosia sitten pyydettynä laadittiin teksti, jolla koetettiin selventää ”kiinalaista tapaa, jottei meidän tarvitsisi niin usein hokea – onpa kinkkinen juttu” ---

[2005] Kiinalaisia johdetaan hitaasti kiiruhtaen ja pohjan kiviä tunnustellen
-- ylitettäessä paljain jaloin tuntematonta jokea -Deng Xiaoping …
LINK - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/08/kiinalaisia-... ---

...
~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/kiina-maail... -
.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kerropa Ilkka lyhyesti Kiinan talousjärjestelmästä. Puolue on nimeltään kommunistinen puolue, mutta muuten uutisista syntyy vaikutelma, että talousjärjestelmä on nykyään käytännössä kapitalistinen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kysymys oli osoitettu Luomalle mutta en malta olla vastaamatta omalta näkökantiltani.

Käsittääkseni Kiina elää tällä hetkellä kapitalismia pikakelauksella kun suora loikka Maon johdolla feodalismista sosialismiin ei onnistunut.

Kiinalaisen Global Times:n englanninkielisen sivuston lyhyessä tiivistelmässä Xi:n raportista puoluekokoukselle kerrottiin suunnitelmissa olevan päästä "suureen ja moderniin sosialismismiin" tämän vuosisadan puolivälissä: http://www.globaltimes.cn/content/1070853.shtml

Ilkka Luoma

Kiina juoksee läntisen materiaalistaloudellisen etumatkan kiinni nopeutetussa järjestyksessä ja sen jälkeen ottaa johtavan roolin ympäristön pelastamisessa. Mittarina toimii saasteet/ päästöt per capita, jossa Kiina on kääpiö verrattuna läntisin maihin - varsinkin kumuloituna päästötaseena.

Ilkka Luoma

Täydessä kilpailussa, muta strategisilla aloilla valvotusti ja valmiudessa puuttua nopeasti vääristymiin, jotka uhkaavat yhteiskuntaa ja valtiota ---

...
Kiinalaiset eivät kaihda maailmalle lähtöä – näin on tapahtunut ”aina”, jo 1400-luvulta lukien keisari Zhu Di' n aikana [4, jolloin Kiina ”löysi ennen eurooppalaisia maailman” - muun muassa jättimäisten amiraali Zheng He' n dzonkkilaivastoilla – suurimpien ollessa tiettävästi ruotsinlaivojemme kokoisia! (Samalla ymmärrämme mihin kiinalaiset hakkasivat rannikkoseutujensa metsät, kuten englantilaiset – laivoiksi)

Artikkeli mediasta – Mtv ~ https://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/ekonom... – Suomessakin bkt romahtaa 10 prosenttia?!

[ Kommentti ylläolevaan: .. Täysin vastakkainen ennuste! Kiina keskiössä. Kotimme ovat "täynnä" kiinalaista tavaraa. Elämme ja elimme halpatuotteiden kulutusjuhlaa ja nostimme Kiinan maailman suurimmaksi. Entä, jos Kiina vetää "oven kiinni", kuten teki maailman suurimpana jo 1420-luvun jälkeen, kun oli seikkailtu maailmalle liian suurin kuluin. Nyt kiinalaiset investoivat ympäriinsä ja kiinalaiset matkailijat tuovat eniten rahaa Suomeenkin - per capita! ]


Kiinalainen mobilisaatio valloittaa – taloudellisesti – maailmaa!
[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kiinalainen-... - ][151154]

Kiinalaiset nousivat valkoisten perässä Pohjois-Amerikkaan – rakentamaan rautateitä ja pesemään pyykkiä ja ylläpitämään eksoottisten ruokiensa ravintoloita – kuten nytkin. Nyt rautatiet rakennetaan kiinalaisvoimin kehitysmaihin, pyykit pesee pesukoneet ja Chinese restaurants – ovat kaikkialla.

Kiinalaiset ovat maailmankansalaisia, omalla vahvalla kulttuurillaan, mutta uskomattomalla sopeutumiskyvyllä – eivät tyrkytä omaansa ja tunnustavat ”isäntämaansa” tavat ja temput.

...

TIISTAINA, SYYSKUUTA 19, 2017

Yskiikö kiinalaisten talousmoottori?

Sanotaan, että elämme kiinalaisten vuosisataa. Tänään Kiinan talous on maailman suurin mitattuna sillä ainoalla oikealla vertailutyökalulla – ostovoimamittaroituna, eikä valuuttapelillä [1. Kiina on mobilisoitunut kaikkialle [2 – nyt myös Suomeen. Samalla kiinalaiset matkailijat kuluttavat ”vaivalla säästettyä” valuuttavarantoa. Kiinan investoinnit ja matkailijavirrat veivät maastaan noin 800 miljardia USD takaisin ”lähtösijoilleen” vain reilu vuodessa --- [SP/BOFIT]

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/09/yskiiko-kii... -
.

Juha Hämäläinen

Kiitos aina mielenkiintoisesta aiheesta. Kiinaa ei todella Suomessa ymmärretä kuin meille tuttujen rakenteiden kautta eli väärin.

Kiinan talouden räjähdysmäinen kehitys alkoi jo 70-luvulla. Maa otti vastaan neuvonantajia paitsi Hong Kongista niin erityisesti Singaporesta. Singaporen erittäin nopea nousu viidakkosaaresta ja kääpiövaltiosta ilman resursseja kaupan, pankkitoiminnan ja logistiikan keskukseksi oli herättänyt huomiota myös Kiinassa.

Singaporen edesmennyt pääministeri Lee Kuan Yew oli merkittävin vaikuttaja Xiao Pingin aikaan. Yew oli yhdistänyt kiinalaiset ja länsimaiset opit omassa maassaan suurella menestyksellä. Häntä ei kiinnostanut mikään tietty ismi tai koulukunta vaan tulokset.

Singapore oli sekatalous ja on sitä edelleen. Maassa on erittäin paljon piirteitä sosialismista, joka ilmenee vahvana yksipuoluevaltana, keskitettynä suunnitteluna ja valtion merkittävinä omistuksina suuremmissa yrityksissä. Silti maa soveltaa markkinataloutta.

Kiinassa oivallettiin, että hekin voivat säilyttää keskitetyn vallan ja yhdistää siihen markkinatalouden, joka pitää huolen siitä, että saatavilla on tuotteita ja palveluita, joita kuluttajat haluavat.

Järjestelmän nerous on ymmärtää, ettei markkinatalous ja tehokkuus tai laatu edellytä, että yritykset ja tuotanto ovat yksityisessä omistuksessa.

Tämä malli pelastaisi myös länsimaailman keinottelukapitalismilta ja suurtyöttömyydeltä. Yksityisomistuksen suosiminen ainoana mallina ei toimi yhteiskunnan kannalta. Se ei ole toiminut eikä tule toimimaan. Sama ongelma on länsimaisella versiolla demokratiasta. Se on valuvikainen ja tehoton.

Aasiassa asuessa ja töitä tehdessä tämä tuli hyvin selväksi itselleni ihmetellessäni miksi vaikeista oloista nousevat taloudet pärjäsivät niin paljon paremmin kuin länsimaat, joilla oli olevinaan edellytykset vielä suurempaan menestykseen. Toisin on käynyt täällä.

Ilkka Luoma

Juuri näin - HK ja Singapore olivat käynnistäjiä, sitten laajasti ulkokiinalaiset, joita tänään on noin 70 miljoonaa --- sittemmin nyt on päällä täysmobilisoituminen kaikkialle - myös Suomeen ---

...
250 lukijakommenttia aiheesta "Kiinalaisten mobilisaatio ulottuu ympäri maapallon" linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&t... - alta - ORIG 26.08.2013

Ote:

" ... Mobilisaatio jatkuu kiivaana – on kiire jonnekkin

Kiina ohittaa taloudessa USA 4] noin 10-15 vuoden kuluttua, ellei USA luhistu tätä ennen omaan velkataakkaansa – dollareitakaan ei voida painaa katteetta ja Kiina ei saata kohta lainoittaa USA liittovaltiota. Kiinassa muhii maailman taloushistorian suurin alueellinen pankkikriisi, tosin Kiinan kriisissä on eräs hyvä puoli – Kiina ei ole velkaa ulkomaille, muut ovat velkaa heille.

Kiinalla on maailmanvaluutaksi kohoava oma raha, yuan 5], joka tulee nousemaan US dollarin ja EU-euron rinnalle – määritellen ehkä jopa näiden vaihtoarvoa omaansa. On tunnettua, että yuan – renminbi on vahvasti aliarvostettu ja näin se on turvallinen valuutta vaikkapa talletuksina. ... "
.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuossa Luoman linkittämässä YLEn jutussa pekingologia saavuttaa kremlogiset sfäärit kun ennustellaan tuleveisuutta liki samoin kuin muinoin ihmisasetelmista Leninin mausoleumin reunalta.

Ilkka Luoma

Kiina on "vain" päälinjoissa suunnitelmatalous sekä pitää vahvasti käsissään valtion yhteiskuntafilosofian suunnittelun - nyt linjaus on uuskongfutselaisuus!

...
LAUANTAINA, LOKAKUUTA 06, 2012

Kiinalainen harppaus - uuskungfutselaisuus

6.10.2012 |10:51 |Ilkka Luoma | Ulkomaat | Itäiset kulttuurit | Kiina | Kiinan paluu maailmanvallaksi | Maailmankatsomus | Uuskungfutselaisuus | 4 kommenttia

Kiina julkaisee marraskuussa 2012 suuren muutoksen, jonka kehittely aloitettiin jo kahdeksan vuotta sitten. Me suomalaiset saimme olla yksiä ensimmäisistä, jotka ulkopuolisina saivat kuulla uuskungfutselaisuuden tulemisesta.
2004, silloinen Kiinan Kulosaaren suurlähetystön kaupallisen osaston päällikkö, herra Li Guangyun piti pyydettynä esitelmän Helsingin Kruununhaan Tieteiden talossa Luonnonfilosofian seuralle aiheesta "Mitä Kiina tekee huomenna". Saimme tuolloin ainoalaatuisen esityksen Kiinan viralliselta edustajalta.
"
Li Guangyun [2004]: Kungfutselaisuus ja sen vaikutukset nykypäivän Kiinassa" ~ http://www.lfs.fi/esitelmat/ -

...

Ilkka Luoma

Kiinan ydinvalta puolueessa on monimutkainen järjestelmä –
[ … etenemisjärjestelmä on armeijamainen – kaikki ovat joskus olleet sotamiehiä … ]

... ja saattaa olla meille vaikeaa ymmärtää ”enontekiöläisinä miten Helsinkiä johdetaan” - kokosuhde on sama kuin Suomi – Kiina; 1:250. Pysyvä politbyroo äänestää siten (jos äänestää), että puheenjohtajan (presidentti, puolueen puheenjohtaja ja armeijan ylipäällikkö) ääni ratkaisee tasatilanteessa, ja jos äänestys olisi 2-5, ei puheenjohtajalla ole vaikutusmahdollisuutta, mutta jos 3-3, niin nykyisin herra Xi päättää äänellään mitä tehdään – tai jätetään ”pöydälle”.

Kaikilla istuvan politbyroon jäsenillä on oma tiedonkeruu- ja analyysikoneisto – jokainen on ikäänkuin riippumaton muista kuudesta. Jäsenistö ei tapaa toisiaan epävirallisesti – vain virallisissa kokouksissa, tällä vältetään ”hyvävelijärjestelmä ja kuppikuntaisuus”.

...

Ilkka Luoma

!

Kuinka korkealla nainen voi nousta kiinalaisessa politiikan hierarkiassa, onko nyt aika ja vuoro - naisellekin? Jopa istuvassa politbyroossa olisi tilaa vielä yhdelle, jolloin kiinalaisten onnenluku - kahdeksan - toteutuisi ...

~ https://yle.fi/uutiset/3-9881259 -

"Kaikki presidentin miehet – Kiinassa naisten vallankumousta saadaan odottaa
Kiinan johto vaihtuu pian. Valta saattaa jälleen jäädä yksin miesten käsiin ... " -Yle

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Kiina,kuten venäjä ja usa,on imperialistinen suurvalta,eikä siitä muuksi muutu,johtipa sitä puhemies,tai nainen,mikä ei kyllä ihan heti tapahdu(ikävä kyllä)

Ilkka Luoma

Luetteletko viimeiseltä 50 vuodelta kaikki Kiinan, Yhdysvaltojen ja Neuvostoliitto/ Venäjän käymät sodat, joissa ollaan sotimassa ulkomailla kaukana omilta rajoiltaan? Tuon jälkeen arvioimme imperialismia uudelleen :)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Mitä kiina tekee tiibetissä-maailman rauhallisin valtio aikanaan,viaton kaikkiin selkkauksiin,mutta eihän se kommunistiselle liikkelle käy,että olisi uskova kansa,,yksiä piruja kaikki kommarit !

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

Oletko perehtynyt Tiibetin historiaan ja siellä kiinalaisten vaikutukseen ?

" ... Tiibet kävi sodan Kiinaa vastaan vuosina 635–636, ja vuosina 763–764 Tiibet valloitti Kiinan pääkaupungin. Tiibet jakaantui vuosiksi 843–1246 useiksi paikallisiksi kuningaskunniksi eikä ole sen jälkeenkään enää toiminut yhtenäisenä valtiona. Mongolit liittivät Tiibetin omaan valtakuntaansa vuonna 1246, mutta tiibetiläinen kulttuuri säilyi elinvoimaisena ja levisi mongolienkin keskuuteen. Vuonna 1578 Tiibetistä tuli teokratia, kun mongolihallitsija Altan-kaani perusti Tiibetiin dalai-lama-instituution ja nimitti lama Sonam Gyatson dalai-lamaksi.[17] Mongolien valta Tiibetissä päättyi 1720, kun alue siirtyi mantšurialaiselle Qing-dynastialle.[18] ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiibet -

.

" ... He pyrkivät hävittämään ulkoiset uhat valloittamalla ensin Ulko-Mongolian 1600-luvulla ja sitten 1700-luvulla Keski-Aasiaa aina Pamir-vuorille saakka. Tiibetistä tehtiin protektoraatti. Myös Taiwan liitettiin ensimmäistä kertaa Kiinaan, ja Kiina oli Qing-dynastian aikana suurempi kuin koskaan sitä ennen tai sen jälkeen. ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Qing-dynastia -
.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

Aikoinaan lamalaisen vallan aikana n. 15 % asukkaista oli munkkeina ja pappeina muiden elätettävinä ja rukousmylly oli ainoa pyörivä kone. Suomeen suhteutettuna se olisi n. 825 000 ja meno kuin kivikaudella.

Viimeisin heidän sotansa oli 1950-luvun lopun kapina jonka USA lietsoi. Sen käännyttyä keskusvallan voittoon nykyinen (14.) Dalai Lama, Tenzin Gyatso pakeni Intiaan hyläten seuraajansa Tiibetiin.

Nyt kun kiinalaiset rakentavat rukousmyllyjen rinnalle junaratoja, sähkölinjoja ja näyttävät, että eteenpäin voi mennä muutenkin kuin maahan rähmälleen heittäytymällä, he ovat läntisen propagandan silmissä pahiksia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #14

US muutti vasta Nixonin aikana asenteen maailman väkirikkaimpaan valtioon - Kiinan kommunismi pelotti - jäljellä Yhdysvalloissa oli vielä mccarthyismi - pelko kommunismin maailmanlaajuisesta leviämisestä - esimerkkeinä Korean niemimaa ja Vietnam.

Ennen Nixonia US ei tunnustanut Kiinaksi Pekingiä - vaan hävinneen "Taiwanin" ..., kunnes Nixon ymmärsi, että varsinainen kiina on merkittävä kulutuskohde - ostamaan amerikklaista ja erityisesti ottamaan vastaan amerikklaisten tehtaita - halvempien toverien vuoksi - esimerkiksi ;)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu Vastaus kommenttiin #14

pyh-kiinalaisen kommunistisen imperialismin valkopesua

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Et sitten halunnut vastata kysymykseeni?

...
Toki Suomessa, kuten täälläkin on sananvapaus, mutta uskoisin, että lukijat odottaisivat jonkinlaisia todisteita ja viitteitä kommenttiisi :)

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #12

Nyt passi käteen ja matkoille. Tietosi ovat aiemmalta vuosituhannelta. Kiinan kommunismi on nykyään jotain muuta kuin luulet.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

Passissa on edellinen leima Kiinasta toukokuulta 2017 ;)

Seuraava leima tulee marraskuulle 2017 ...

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #22

Kommenttien linkitys ei näytä toimivan aina. Tarkoitin Jaria matkailukehotuksellani enkä sinua. Meillä on niin paljon kommentoijia Suomen mediassa asioista ja paikoista, joita eivät ole edes nähneet itse. Mutta mielipiteet ovat sitäkin vahvemmat. Olen jotensakin kyllästynyt tähän porukkaan. Muuta en pysty sanomaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #25

Olen huomannut samaa - olen toiminut päätöikseni kiinalaisten kanssa vuodesta 2000 - enkä vieläkään pääse sanomaan, että olisin hyvin jyvällä kiinalaisuudesta, mutta sen verran kokemusta on kertynyt, että aavistelen jo! ;)

Ilkka Luoma

" ... Kiina ilmoittaa tavoilleen ja käytökselleen uskollisena, ettei ulkoisten valtioiden ole puuttuminen Kiinan sisäisiin asioihin. Asian tekee sisäiseksi se, että Kiinan kansan tasavalta (P.R.O.C) huolehtii Hongkongin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – puolustusvastuu ja -velvollisuus mukaan luettuina.

Lännenmiehen saattaa olla vaikea ymmärtää omien lännettyneiden lasien lävitse 0] jättiläisvaltion hallintamenetelmiä. Voimme vain kuvitella miten 1400 miljoonan asukkaan maailman talousveturia 1] ohjastetaan. Meitä täällä lännessä riepoo täyttä ymmärrystä vailla oleva demokratiahuuma, joka ei keskeneräisenä ja tavallamme kiinalaisille sellaisenaan sovi.

Kiinan historia on pitkä –

noin 15 kertaa pidempi kuin maailmalla markkinatalouden ja ilmaisunvapauden mallivaltiossa – USA:ssa. Amerikkalaiset ovat perua Euroopasta ja Afrikasta ja myöhemmin enenevässä määrin Latinalaisesta Amerikasta – maahanmuuttajina, usein halpatyövoimana. Mustan Amerikan synty kulminoituu orjuuteen puuvillapelloille. Orjakauppa kukoisti Atlantin yli – mustat itse ollen suurimpina myyjinä. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/10/hongkongilai... -
.

Ilkka Luoma

MAANANTAINA, MAALISKUUTA 13, 2017

Kiinalainen vuosisata – maailman suurin talous

Media on taajaan uutisoinut kiinalaisten lisääntyneestä sijoitus- ja pääomien siirto-operaatioista, missä kiinalaiset jakavat nyt maailman suurinta valuuttavarantoa takaisin, ainakin osin, lähtömaihinsa! Mitä tämä tarkoittaa? Ainakin lopulta rahavirtojen säätelyä - kiinalaisittain!

|1 ~ http://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut...

Samaan aikaan kiinalaiset ovat jo maailmalla enenevästi liikkuva matkailijajoukko. Suomi on saanut osansa – kiihtyvästi, erityisesti Lappiin. Lapin lumo, puhtaus, hiljaisuus (ainakin toistaiseksi) ja ”tyhjät tiet” vetoavat kiinalaisiin. Kiina konsulttien pöydillä on jo työaihioina uusia suomalaisia maakuntia tuottamaan niille tunnettuutta Kiinassa.

Kiinalaisturistien perässä tulee kiinalaiset liikemiehet, jotka ostavat nyt tontteja rakentaakseen hotelleja, huviloita ja muita houkuttimia kansalaisilleen. On lähestymässä aika, jolloin kiinalaiset kippuraräystäät ilmestyvät lomakohteisiimme.

Miksi tämä uudentyyppinen maailmanvalloitus on mahdollista?

Kiina on takonut yli 10 vuotta massiivista ulkomaankaupan ylijäämää. Positiivinen vientitase on luonut maailman suurimman valuuttavarannon, katso SP/BOFIT |3. Valuuttavaranto oli suurimmillaan vuonna 2014, noin 3.843 miljardia USD. Katsottuamme nyt mikä oli Kiinan bruttokansantuote noin 10 vuotta sitten (vuonna 2007 bkt ~ 3.552 miljardia USD) – oli se alle tuon huipussaan olleen valuuttavarannon!

Nyt nuo massiivisista kiinalaistuotteista aikaansaadut vientiylijäämät ja osin niiden myötä valuuttavarannot ovat alkaneet purkautumisen. Viimeisen noin parin vuoden aikana näistä nopean sijoittelun varannoista on kadonnut ~ 845 miljardia USD (muistamme Suomen valtiontalouden olevan luokkaa 54 miljardia euroa).

900 miljardin kohteet – Kiinasta ulkomaille

Kiinalaiset matkailijat vievät valtavasti rahaa pois maastaan – siis kuluttavat sitä, mitä tekivät ahkerina tovereina liukuhihnoillaan – rikastuttaen etuoikeutettuja tehtailijoita. Liukuhihnatuotteiden kysyntä oli ja on edelleen valtavaa, näin lisätään tuota Kiinan ulkomaankaupan ylijäämää. Kiinalaiset tuotteet ovat halpoja ja kiinalaiset osaavat haistaa mitä lännenmies kuluttajana hamuaa ja himoitsee – osin kaikkea turhaakin!

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/03/kiinalainen-... -
.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Tiibet, tuo Hollywoodista tuttu Pirpullekin. Minulle taas 18 Kiinassa vietetyn vuoden jälkeen.

Tuon "kommunismin" yksi merkittävä saavutus Tiibetissä on, että ihmisiä (lapsia) ei nyljetä elävältä noitina ja tytöt saavat käydä koulua.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Merkittävä saavutus on myös teloitukset,ja varsinkin periä luodin hinta kärsiviltä omaisilta,,mätää imperialismin puolustusta kaikki kommenttinne !

Ilkka Luoma

Kun väkivaltaa haluat ehdoin tahdoin - löytyy sitä toki Kiinastakin, mutta!

...
[2007]

Yksilösuoritus joka jäi elämään - Tienanmenin panssarivaunujen pysäyttäjä

" ... Tunnetusti Kiinassa valtaa käyttää keskushallinto, joka on tänään jakanut talouden - meiltä opitun/omaksutun - markkinamekanistista valtaa kiinalaisvärillä höystettynä paikalliselle ja yksityiselle tasolle. Keskushallinto on aina Kiinassa huolehtinut politiikasta ja valvojen roolista, niin keisarivallan- kuin kommunisminkin aikakausina. Kiinan suuruuden takia rajoja on vedettävä mm. perinteen, historian ja totuttujen tapojen vuoksi. Periaatteessa paikalliselta - ja alueelliselta tasolta on aina voinut valittaa sekä hakea oikeutta joko keisarin - ja nykyisin keskushallinnon taholta.

Kommunismissa kohtaa kollektivismi, jossa ryhmä, aate ja valvonta yhtyvät. Kaltaisessamme markkinamekanismissa kohtaavat taas yksilö, kaltaisemme demokratia, mielipiteen vapaus ja valvonta. Kiina valitsi arvoituksellisen rikastumisen tien Tienanmenin aukion tapahtumien siivittämänä. Kiina oli tullut puhemies Mao Zedong´in [valtakausi 1945 - 76] aikaisen elämän päätepisteeseen ja keskushallinto antoi kansalle merkin levottomuuksien lopettamiseksi.

Merkki oli yksinkertainen - kuuluisa panssarivaunujen pysäyttäjä oli yksilö, joka markkeerasi kansaa ja joka "pystyi" itse pysäyttämään vanhan järjestelmän. Panssarivaunu pysähtyi ja ei ajanut nimettömän yksilön päälle, vaan koetti ohittaa, mutta pysähtyi lopulta kokonaan. Kansalainen yksilönä oli lopettanut vanhan järjestelmän merkiksi uuden alkamisesta. ... "

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/06/yksilsuoritu... - alta.
.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiinassa on kuolemantuomio voimassa henkirikoksista ja mm. vakavasta korruptiorikoksesta. Suuresta väliluvusta johtuen ei suuri teloitettujen määrä kuitenkaan ilmennä mitään mielivaltaista tilannetta. Lähes kaikki teloitetut ovat tavallisia rikollisia, eniten heistä tappoon tai murhaan syyllistyneitä. Teloitukset perustuvat normaaliin siviilioikeudenkäyntiin eikä tuomioita salata. Siinä mielessä tilanne on sama kuin USA:ssa, joskin USA:ssa on lähinnä kansainvälisen painostuksen vuoksi pyritty pienentämään teloitettujen määrää.

Kiinassa vallitsee "katutasolla" mielipiteen ja sananvapaus kaikissa poliittisissakin kysymyksissä. Eivät ihmiset siellä pelkää puhua niin kuin ajattelevat. Ainoastaan aktiiviseen julkiseen poliittiseen toimintaan, joka tähtää kommunistisen puolueen yksinvallan kumoamiseen, puututaan. Hallitusta kritisoidaan sen päätöksistä tai saamattomuudesta avoimesti lehtien yleisönosastoilla ja sikäläisessä somessa eikä siitä seuraa mitään, ellei suoranaisesti ala agitoida hallituksen legitimiteettiä vastaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #36

Hyvin kuvattu. Tuohon voisi jatkaa, että mielenilmaukset kohdistuvat lähinnä paikallis- ja aluehallintoihin - ei juuri koskaan keskushallintoon. Keskushallintoa pidetään "kansan puolella olijana" ja joskus Kh kumoaa joitain aluehallintojen päätöksiä ...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #36

Voi tietysti lisätä, että kuolemantuomio on voimassa myös huumeiden salakuljetuksesta.

Pirpulle tiedoksi, että Kiinan korkein oikeus (People's Supreme Court) katsoi jo vuonna 2009 ampumalla täytäntöönpantavat kuolemanrangaistukset epäinhimillisiksi. Vuodesta 2010 kuolemantuomiot on toteutettu barbituraatti- ja relaksanttiyhdisteitä sisältävällä ruiskeella, aivan kuten Yhdysvalloissa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #36

Olisi kuitenkin toivottavaa, että myös he malttaisivat luopua kuolemantuomioista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39

On ennustettavissa, ettei Kiinassa luovuta kuolemantuomioista - niiden toteutuksia saatetaan vähentää - Venäjällä on edelleen kuolemantuomio, mutta niitä ei toimeenpanna.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #40

Venäjällä kuolemantuomio "jäädytettiin" 1996 ja sen jälkeen presidentti on armahtanut kaikki tuomitut. Vuonna 2009 Venäjän perustuslakituomioistuin kielsi kuolemantuomion. Se kuitenkin roikkuu "kuolleena kirjaimena" sekä perustus- että rikoslaissa joista ensinmainitussa se mahdollistetaan kaikkein vakavimmista ihmsyyttä vastaan tehdyistä rikoksista ja jälkimmäisessä ne kerrotaan.

Muistelen kiinalaisten korkeiden poliitikkojen jossakin vaiheessa (n. pari vuotta sitten?) ilmoittaneen, että kuolemanrangaistus tullaan poistamaan "aikanaan" mutta vielä "aika ei ole kypsä".

Toivottavasti molemmissa maissa "aika kypsyy" mitä pikimmin jolloin n.s. sosiaalinen paine ajaisi myös loputkin oikealle tielle. Toisaalta yhteiskunnalliset ilmapiirit ovat kaikkialla koventuneet ja keskustelu on kääntymässä toiseen suuntaan, valitettavasti.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

"Kiinalaiset kiiruhtavat hitaasti - tunnustellen tuntemattoman joen pohjakiviä varpaillaan - edetessä joen toiselle rannalle" ;) - Deng (osapuilleen)

Juha Hämäläinen

Sanoisin myös lyhyemmällä Kiinan ja Aasian kokemuksella, ettei tuota kokonaisuutta voi yhdellä sanalla tai ismillä kattaa tai leimata. Siihen mahtuu niin paljon hyvinkin ristiriitaisia ilmiöitä. Suomen kotipesässä tuudittautuu helposti kaiken tietäväksi totuuden ja oikeuden torveksi turvallisessa ja yhtenäisessä maassamme. Maailma ei ole Suomi.

Ilkka Luoma

Suuri eroavaisuus lähtee jo kirjaimista ja merkeistä - meillä on länsimaille universaalit kirjaimet, mutta Kiinassa on merkit eli ikäänkuin "emojit" ;)

...Köyhästi sanoisin, että katsotaan kirjainten soljuntaa ja muodostamme niistä kuvia - kiinalaiset katsovat "videota" ja näkevät suoraan kuvat eli merkit ;)

Juha Hämäläinen

Tupla kiitos pätkivän mobiilidatayhteyden.

Ilkka Luoma

Kommentti oli sen painava, että tuplasti vaan :)

Ilkka Luoma

[2006]

Mitä hyötyä Kiinasta on meille suomalaisille?

Julkaistu yksinoikeudella Vieskalainen lehdessä 2.10.2006:

Vuonna 1999 ei Suomessa laajasti uskottu Kiinan merkittävään vaikutukseen maailmantaloudessa. Ei myöskään uskottu Kiinan merkitsevän muutoksia suomalaiselle kauppapolitiikalle. Sittemmin olemme uutisista lukeneet ulkoistuksista Kiinaan; suomalaiset ovat investoineet maahan miljardeja ja mm. Nokia on Kiinan 16. suurin yhtiö. Kiina on vienyt "liukuhihnatyöpaikkoja" kaikkialta maailmasta itselleen. Nyt kiinalaista rahaa on tarjolla myös Suomeen investointeina.

Syy on yksinkertainen, palkat ovat Kiinassa keskimäärin 80 euroa kuukaudessa

Toisaalta parturimaksu on pesun ja kasvohieronnan kanssa noin 2 euroa. Voidaan sanoa, että kemijärveläinen Salcomp ei olisi pärjännyt ilman muuttoa Kiinaan. Ulkomaalaiset ovat investoineet Kiinaan omien pyrkimyksiensä vuoksi, ei auttaakseen Kiinan kansantaloutta. Yritykset toimivat tavoitellakseen voittoa. Voiton muodostumiseen vaikuttavat mm. markkinoiden läheisyys ja edulliset tuotantokustannukset.

Suomalainen Eimo, joka valmisti kännyköiden kuoria, myytiin kiinalaisille (Taiwan)

Sittemmin lähes koko entisen Eimon tuotanto ja työpaikat ovat poistuneet maastamme. Suomessa ei kannattanut valmistaa liukuhihnoilta kännyköiden kuoria, olivatpa ne kuinka laadukkaita tahansa. Eimo kaupassa Suomeen tuli suuri määrä pääomia myyjien sijoittaessa niitä uudelleen suomalaiseen yrityselämään luoden myös uusia työpaikkoja maahamme.

Maapallolla on menossa työn uudelleen jaon taistelu

Meille suomalaisille pitäisi jäädä myös jotain, missä hyödyntäisimme korkean koulutuksemme, vakaat yhteiskuntaolot sekä turvallisen yritysympäristön. Palkkojen merkittäväkään alennus ei tuo takaisin kokoonpanotyöpaikkoja.

Jatkuu ¨ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/10/mit-hyty-kii... -

.

Ilkka Luoma

Suomen Pankki_BOFIT

Viimeisimmät Kiina tilastot - lähinnä kansantalous, talous ja ulkomaankauppa ---

~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-ti... -

Kyseisen palvelun voi tilata omaan sähköpostiin - veloitukseton.

.

Ilkka Luoma

From UPI Jyrki Kallio

"Puoluekokous asettaa suuntaviivat seuraavalle viisivuotiskaudelle. Kiinalaisessa yhteiskunnassa sosialismin ihanteet eivät enää vaikuta, mutta tulevan parin viikon aikana kuullaan paljon puhetta ideologiasta. Kokouksen lopulla odotetaan seuraavan johtajasukupolven esiinmarssia"

~ http://www.fiia.fi/fi/publication/715/teelehtien_t... -
.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

UPI ilmoittaa pekingologi Kallion erityisiksi osaamisalueiksi (expertise) sivuillaan: Chinese political culture, Chinese foreign policy, Regional issues in East Asia, China's society and Traditional Chinese thought.

Epäilen kuitenkin tuon lausahduksen kuvaavan enemmän Kallion omia ja UPI:n n.s. märkiä unia kuin kiinalaista todellisuutta.

Toki kiinassa lienee paljonkin ihmisiä, niin politiikkoja kuin liikemiehiäkin, joita sosialismi ei juurikaan elähdytä nykyisessä kapitalistisessa kasvuhuumassa ja he yrittävät henkilökohtaisesti ottaa kaiken siitä irti. Mutta kiinalaisen yhteiskunnan liikkeet lienevät syvemmällä, jo ihan koostaan johtuen. Oletan, ainakin vielä, suunnan olevan kiinalaisten omaan sosialismiviritelmään eli sosialismiin kiinalaisittain jonka pitäisi johtaa Kiina "suureksi moderniksi sosialistiseksi valtioksi" jossa kiinalaisuus on konfutselaista filosofiaa, perinteitä ja Kiinan historiantuntemusta.

Pekingologinen spekulointi vaikuttaa kovin tarkoitushakuiselta ideologiselta ja poliittiselta yritykseltä kompromentoida kiinalaista politiikkaa lännen tarpeisiin. Samalla tavalla kuin aiemmin harjoitettiin kremlologiaa. Spekulanteille mieluisempia yhteiskuntiahan ei tutkiskella ollenkaan samalla "intensiteetillä" vaan omaksutaan puhtaammin ja kirkasotsaisemmin ohjelma "vapauden ja demokratian edistämisestä" ilman kritiikin häivääkään ja yrittämättäkään esiripun taakse.

Ilkka Luoma

Laitan tiedoksi miten UPI - Jyrki Kallio toimii ---

...
"Hyvä Ilkka Luoma,

olet julkaissut esitelmäni yhteydessä käyttämäni kuvat luvatta ja pyydän poistamaan ne välittömästi. Et ole missään vaiheessa pyytänyt lupaani ja päinvastoin totesin esityksen alussa, että kuvaaminen on kiellettyä.

Jyrki Kallio" -kommentointi minulle

...
Vastaus Jyrkille - yllä olevan komentin osalta:

"Hyvä Jyrki, kunnioitan toivomustasi.

Toisaalta lukijoille on todettava, että kielsit ainoastaan videoimisen ja ääninauhoittamisen - tähän ilmoitukseesi on monta todistajaa. Et kieltänyt yleisötilaisuudessa, joka oli kaikille avoin - itse still-kuvaamista. Tässä syy miksi rohkenin käyttää julkitilaisuuden erinomaisia slidejä" -minun vastakommentti Jyrkille

...

Ilkka Luoma

Suomi elää maailmanpoliittisesti nyt näennäismediahuipulla. Kiinan presidentti Xi Jiping on meillä |* välimatkan krouvissaan matkalla Yhdysvaltoihin tapaamaan toista maailman navan osapuolta - presidentti Donald Trump ja hänen Floridan residenssi!

[ ... kansalainen Erkki, historiaa ja ulkopolitiikkaa tutkineena ihmettelee mediamme osin katkeran sävyistä West trolling periaatteen uutisointia maailman suurimmasta taloudesta (IMF 2015) - Erkki ajattelee meille suomalaisille perinteellisellä kehäpuolustusperinteella, ettei ole aihetta puuttua muiden omiin sisäisiin asioihin - emme me voi valkoisena miehenä tuputtaa vajaan 20 prosentin maapalloväestöosuudella tapojamme, kulttuuriamme ja arvojamme ...

... kansalainen Liisa perheenäitinä on selvittänyt itselleen, että Kiinassa perhearvot ovat yhteiskunnan huipulla, sillä veri on vettä sakeampaa ja lapset elämän suola, jotka sitten myöhemmin huolehtivat vanhempansa, ... näin ainakin systeemi on toiminut.

Liisa tietää, että Suomeen saapui harvinainen naisten delegaatio Kiinasta jo vuosia sitten |0, arvon naiset tulivat Naisten Federaation (kolme maakuntaa) presidentin johdolla tutkimaan lännenmiehen naisten- ja lastenoikeuksia! ... ]

...

|* ~ http://yle.fi/uutiset/kiinan_presidentti_saapuu_he... - Saapui jo.

Tapahtumia tarkkaan seuranneet muistavat Suomen presidentti Sauli Niinistön olleen ensimmäisiä, ellei peräti ensimmäinen “läntisen valtion päämies”, jonka presidentti Xi otti vastaan Hainanin saarella 2013 |1 - tämä yksityiskohta jäi medialtamme huomaamatta, kuten moni muukin hieno nyanssi, joilla Kiinassa on usein suuri käsitteellinen merkitys.

...

[U] Media uutisoi voimakkaasti jo vuoden 2014 lopulla Kiinan siirtyneen maailman suurimmaksi ja vaikuttavimmaksi taloudeksi – eikä vain siksi että Kiinassa on 1382 miljoonaa ihmistä – [IMF|1]. Edellisen kerran Kiina oli maailman mahti 1400 – luvun alkupuolella, keisari Zhu Di: n aikakautena |2.

Media on taajaan uutisoinut kiinalaisten lisääntyneestä sijoitus- ja pääomien siirto-operaatioista, missä kiinalaiset jakavat nyt maailman suurinta valuuttavarantoa takaisin, ainakin osin, lähtömaihinsa! Mitä tämä tarkoittaa? Ainakin lopulta rahavirtojen säätelyä - kiinalaisittain!

|1 ~ http://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut...

...
~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235052-... -
.

Toimituksen poiminnat