Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Sote sotkua vatkataan ja harjataan*

  • Aikanaan Juttis ja jykke tekivät vahvoja päätöksiä Kreikalle, mutta sote jäi jalkoihin!
    Aikanaan Juttis ja jykke tekivät vahvoja päätöksiä Kreikalle, mutta sote jäi jalkoihin!
  • Pelaavatko kokoomuslaiset vaikuttajat yhteen - sisäministeri Paula Risikko ja Laura Räty? ¤¤¤
    Pelaavatko kokoomuslaiset vaikuttajat yhteen - sisäministeri Paula Risikko ja Laura Räty? ¤¤¤
  • Pitkä linjan keskustalainen - ministerikin, kokenut "sote-sankari", väsyi ja kului loppuun?
    Pitkä linjan keskustalainen - ministerikin, kokenut "sote-sankari", väsyi ja kului loppuun?

Sosiaali- ja terveyssektorin uudistusta Sotea on valmisteltu niin pitkään [1, että vanhan sanonnan mukaan ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” - pitäisi jo osoittaa täyttä valmiutta.

Sote sotkusta on tullut poliittinen temmellyskenttä, jossa Kokoomus vie ja Keskusta vikisee – Sinisellä loikkauspuoluekehitelmällä ei ole juurikaan roolia Sote' ssa, nykyisen noin 1,3 prosentin kansankannatuksen säveltämänä ---

 

Sote tulee olemaan monille elämän ja kuoleman kysymys – ei enempää eikä vähempää. Kansakunta repeää hyvä- ja huono-osaisiin. Osalle saattaa syntyä tilanne, jossa viesti on tyly ja kaamea - ”Sinä et saa enää hoitoa, vain välttämättömän”, näin on tapahtumassa jo Ruotsissa [2.

Yhteisesti kerätty verotulorahasto ei kestä valtaviksi nousevia sote-kuluja, varsinkin, kun niistä huomenna pitänee maksaa yksityisten yritysten (osakeyhtiöiden) lainkin edellyttämänä omistajavaateiden voittopyyteet – osinkoina

 

Helsingin Sanomat ruoti esille paljon kansalle tuntematonta

[ ~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005427544.html - ]

… siitä kuinka Keskusta ja Kokoomus nokittelevat toisiaan, kun poliittisesti ideologinen eloonjäämisintohimo – 18 maakunnasta – myöhemmästä kaupunkikeskittymästä [!][3 ja valinnanvapaus verokustanteisina sote-seteleinä iskevät yhteen – näinkö se tavallinen kansa jää paitsioon ja haavojen nuolijaksi?

Ote HS-jutusta - ”Hallituksessa oli täysi sota, vaikka kokoomus muuta väittikin – HS selvitti, mitä tapahtui kun neuvotteluja sotesta käytiin aamusta iltaan

Keskusta ja kokoomus ottivat lujasti yhteen neuvotellessaan asiakkaan valinnanvapaudesta. Kokoomus sai paljon, mutta edessä voi olla vaikeuksia. HS kertoo, mitä kulisseissa tapahtui

… ” -HS otsikko

Allekirjoittaneen kommentti HS-juttuun -

”Kansalaisten näkökulmasta aiheellinen kysymys kuuluu: "Miten sairauden-, terveyden- ja pahanolon [¤ hoitaminen onnistuu nykykustannuksia säästämällä, kun verovaroista kustannettavaksi tulee myös yksityisten yritysten voittomarginaalit?

Toinen seikka on tavoiteltu vapaa kilpailu. Kovassa kilpailutilanteessa usein hintaa lasketaan ja sen kattamiseksi tarjotun työn ja palvelun laatu muuttuu, usein huonommaksi tai "ohuemmaksi"!

Onko niin, että palveluseteleitä tulisi olemaan eri laatuisia, osa … toivottomille ja huonoille veronmaksajille ja osa … hyville veronmaksajille tai ainakin sellaisille, jotka ovat "piireissä"?

Tasa-arvo ei näin tule toteutumaan, vaan Ruotsin mallin mukaan syntyy tilanteita, että "sinä et enää saa näitä seteleitä, et juuri tätä palveluakaan"? [2

Tuleeko myöhempi eutanasian [4 mahdollistama laki sisältämään myös palvelusetelin, vai jätetäänkö tämä hoidon lopputulokseltaan aina takuuvarma asiakasreklamaatioton palvelu yhteiskunnan ja "halpahallien" tehtäväksi?”

 

Olisiko Sote uudistus irrotettava kokonaan poliittisesta valmistelusta ja annettava asiantuntijoiden käsiin, sillä tässä on kysymys 1/3 -osasta koko kansakunnan rahallisesta elämästä ja myös itse Elämästä! --- lopultahan kansa pesee ne ruumiit, jotka poliitikot tekevät

 

...

Tekstin viittausnumerot

[1 Soten vaikeus ja Kreikan helppous ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/129739-sote%C2%B4n-vaikeus-ja-kreikan-helppous-paatoksina-miksi -

[2 Juuri Sinä et saa nyt tätä hoitoa! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/juuri-sina-et-saa-nyt-tata-hoitoa.html -

[3 Tulee myöhemmin – Ecocity **

[4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/abortti-ja-eutanasia-sama-asia-eri.html - , mutta aivan eri kehys!

[4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/04/armollisesti-kuolema-sinut-ottakoon.html -

[4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/03/milloin-muut-voivat-ptt-toisen-elmst.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU T BL BL BL FB FB FB BLOG 154788

 

DOC sote_sotku_29102017.doc – OpenOffice Writer

PVM 29102017

 

430_3866

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Ilkka Luoma

[*
Kuuluisa toistaiseksi ulkoministeri Timo Soinin letkaus, kun uppiniskaisia ps-edustajia harjattiin ja vatkattiin --- nyt ps vatkaa ja harjaa Timoa ;)

PS
Palstalle ei voinut toimivasti tuottaa tekstiä Microsoft Edgen kautta, mutta Google Chrome näytti toimivan -tiedoksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luoman lainaamassa kansanviisaudessa paino taitaa olla sanalla "hyvin".

Ilkka Luoma

" ... Sosiaali- ja terveyssektorin uudistusta Sotea on valmisteltu niin pitkään [1, että vanhan sanonnan mukaan ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” - pitäisi jo osoittaa täyttä valmiutta. ... "

...
Asiantuntijat ovat tosin tässä tapauksessa ehkä sitä mieltä, että asiantuntijoiden hyvin suunniteltu on poliitikkojen taholta huonoksi saatettu ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pikemminkin tulee mieleen vanha kansansatu hiirestä kissan räätälinä. Nythän on jo "SOTE":sta autuaasti unohdettu ensimmäinen tavu ja jälkimmäisessä kiistellään toisaalta organisaatioista ja toisaalta kuka saa rahat. Jälkimmäinen on tietysti oleellinen kysymys mutta missä on huoli hyvinvoinnin levittämisestä kustannustehokkaasti? Tavoitteetkin ovat muuttuneet ties kuinka monta eli joka kerta kun ratkaisut on todettu olevan vastoin kerrottuja tavoitteita.

P.s. Google Chromen versiolla 61.0.3163.100

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Ensimmäinen tavu - "So", eli sosiaalitoimi, vaikkapa tämä:

...
" ... Suomessa jo lähes 70 000 syrjäytynyttä nuorta - näin kalliiksi se tulee yhteiskunnalle ... " ¤ " ... Työttömiä, huonosti koulutettuja, levottomia, näköalattomia - Suomessa on nyt jo lähes 70 000 syrjäytynyttä nuorta ... " -Iltalehti

~ http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710272200491604... -

.
Kalliiksi yhteiskunnalle, kyllä. Mutta tulee vieläkin kalliimmaksi itse nuorille. Mitä tehdään? Olisiko pitänyt huolehtia enemmän, kun oli sen aika - liikaa ruutuaikaa, ei motivointia, väärät ja itsekkäät vanhempien odotukset. Oltiinko mukana, iholla ja oliko perheen yhteisöllisyyttä, mistä ponnistaa, tuntien, että oltiin hyväksytty ja pidetty, niin - näitä asioita voidaan miettiä siellä ja täällä.

.

Ilkka Luoma

[¤¤¤

" ... Laura Rädyn (kok) siirtyminen yksityisen palkkalistoille on härskiä sote-sisäpiiritiedon hyväksikäyttöä, kirjoittaa politiikan toimittaja Tommi Parkkonen ... "

~ http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016051221553895_u... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Räty taisi ylimielisyydessään tulla paljastaneeksi kokkuleiden perimmäiset tavoitteet turhan aikaisin eli nuolaisi ennenkuin oli tipahtanut. Toivottavasti opimme eikä tipahdakaan.

Ilkka Luoma

Edustaako Laura Räty lääkärinäkin Kokoomuksen perimmäisiä arvoja? Mitä nuo arvot ovat - tähän projisoituna, kun huomioimme Rädyn nykyisen työtehtävän?

...
... On aivan selvää, että Kokoomus kuuntelee yrityksiä, se on heidän ideologiansa mukaista, tämän Orpokin tietää

.
~ https://yle.fi/uutiset/3-9906182 -

"Orpo torjuu väitteet, että kokoomus kuuntelee vain yksityisiä terveyspalveluyrityksiä – "Höpöhöpöä" ... " -Yle otsikko

...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #8

Niinpä, Orpo tunnustaa heidän kuuntelevan jopa myös muita kuin yrityksiä. Onkin seuraava kysymys kenen kuuntelulla on vaikutuksia kokkuleiden poliittisiin tekoihin.

"Vestigia terrent" niinkuin muinaiset latinalaiset sanoisivat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Kokoomus luottaa omiin asiantuntijoihin - Laura Räty jne ..., mutta mitkä ovat sitten Kokoomuksen ideologian osalta Rädyn perimmäiset tavoitteet - oma tili?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tekisipä mieleni tähän(-kin) asiaan suositella entisestä työelämästäni sovellettavaksi kokonaisarkkitehtuurin menetelmiä (engl. "Enterprise architecture" mutta Suomessa vierastetaan aiheellisesti enterprise-sanaa vaikka se alkup. kielessä onkin merkitykseltään yritystä laajempi).

Ne olisivat systemaattinen ja järkiperäinen tapa kehittää toimintoja niin, että lähdetään ympäröivän yhteiskunnan kohdealueeseen vaikuttavien olosuhteiden tunnistamisesta ja päädytään syventävästi ja laaja-alaisesti ihan konkreettiseen toiminnan pyörittämiseen.

Alan oppi-isän John A. Zachmanin mukaisesti pyritään vastaamaan kysmyksiin mitä, mille, millä, milloin, kuka ja miksi.

Kehittäminen etenee periaatteista ja tavoitteista käsitteelliseen ja loogisen suunnittelun kautta toteutuksen suunnitteluun.

Maailmalta löytyy jopa standardoituja menetelmiä (m.m. TOGAF). Suomenkin julkisessa hallinnossa on kehitetty koko joukko menetelmiä ja ohjeita tuollaiseen etenemiseen. Valitettavasti niitä pyritty soveltamaan kovin kapea-alaisesti vain tietotekniikan kehittämiseen (JUHTA:n JHS:t) vaikka ne alunperin onkin kehitetty laajemmin koko toiminnan kehittämiseen. Zachman kehitteli niitä alunperin IBM:lle ja sen asiakkaille sekä myöhemmin itsenäisenä konsulttina oman yrityksensä piikkiin.

Olen havainnut ne hyvinkin avartaviksi ja kelvollisiksi soveltaa hyvinkin laajasti elämän eri alueille. Kun pystyy vastaamaan noihin Zachmanin esittämiin kysymyksiin, voi katsoa ymmärtävänsä mitä on tekemässä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Miksi sanan voisi sijoittaa jokaiseen väliin.

Ilkka Luoma

Jopa kysyttäessä miksi elämme?! ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ehkä ei pidä kuitenkaan taantua kyselyikäiseksi vaan hakea vastauksia monipuolisesti, rationaalisesti ja systemaattisesti. Noudattaen tiedon arvoketjua: data -> tulkinta -> informaatio -> ymmärrys -> tieto -> kyky käyttää -> viisaus ja vasta sen jälkeen soveltaminen josta syntyy uutta dataa j.n.e.

Toki sanotaan myös myös, että jos ei osaa selittää asiaansa nelivuotiaalle, ei ymmärrä sitä itsekään. Silloin myös taiten käytettynä kyselyikäisten kysymykset toimivat testinä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Tiedollisuuden keräytyminen ja sen analyysikyky ovat ratkaisujen jalostuskysymyksiä - kuinka paljon niihin pitää "sotkea" politiikan arvomaailmaa?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #18

Itse, jonkin verran julkisen hallinnon kehittämishankkeissa mukana olleena, olen taipuvainen ajattelemaan heidän osuudekseen kuuluvan tavotteiden asetanta demokraattisessa prosessissa ja sen jälkeen heille tulee raportoida ja heidän ohjata tavoitteiden kautta etenemistä edelleenkin demokraattisessa prosessissa läpinäkyvästi.

Heidän tulee siis arvioida tukevatko tehtävät ratkaisut tavoitteisiin pääsemistä, ei niiden yksityiskohtia. Heidän tulee myös, jos tavoitteet asettuvat keskenään ristiriitaan, priorisoida ne päätöksensa myös silloin perustellen ja dokumentoiden.

Lopulta heidän tulee tehdä päätös täyttääkö lopputulos asetetut vaatimukset eli saavutettiinko tavoitteet ja sen perusteella joko ottaa se vastaan tai vaihtoehtoisesti se hylätä jos ehdot eivät täyty. He siis ovat julkisen hallinnon kehittämisessä omistajan roolissa mutta demokraattisen prosessin kautta ja valvonnassa sekä vastuussa sen kautta kansalaisille.

Käsittääkseni SOTE ei ole koskaan edennyt eikä tällä hetkellä etene tuollatavoin systemaattisesti ja järkiperäisesti. Roolit unohtuvat ja sekoilevat, tavoitteita muutetaan lennosta eikä aiempia päätöksiä muisteta. Ilmassa ovat kaikki epäonnistumiseen johtavat sekoilun merkit.

Projektien vaiheet on perinteisesti esitetty seuraavasti:
-Hirveä hämmennys
-Valtava innostus
-Helvetillinen sekaannus
-Järkiintymisvaihe
-Syyllisten etsiminen
-Syyttömien rankaisu
-Niiden palkitseminen,jotka eivät osallistuneet projektiin.
Olemme vaiheessa "hel***illinen sekaannus" mutta järkiintymisestä ei ole, ainakaan vielä, merkkiäkään. Mutta yltiöpositiivisena ihmisenä sitä edelleenkin odottelen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Pahoin pelkään, että olet oikeassa ;)

Ilkka Luoma

TORSTAINA, MAALISKUUTA 14, 2013

Juuri Sinä et saa nyt tätä hoitoa!

Televisio esitti rehellisen dokumentin Ruotsista, terveyden- ja sairaanhoidon priorisoinnista. Ruotsalainen lääkäri oli suora ja kertoi sen, minkä me käytönnössä tiedämme. Kaikki eivät ole yhdenvertaisia jaettaessa niukentuvia sairaan- ja terveydenhoidon palveluita. Olemme priorisoidut – ”Sinä et välttämättä saa juuri tätä hoitoa nyt”.

Vuodepaikkaa sairaalan sydänosastolla pidetään tyhjänä, koska on mahdollista, että juuri tähdellisemmin hoitoa tarvitseva saapuu yllättäen seuraavana yönä. Päihteiden käyttäjät, merkittävästi ikääntyneet, monisairaat ja dementikot eivät tuota tyhjää vuodetta saa, vaikka dignoosi siihen voisi edellyttää.

Vuode- ja hoitopaikat ovat niukkuudessa –

paitsi yksityisellä puolella, jossa raha puhuu. Paksu lompakko avaa hoitopaikan kuin -paikan. Rahanvalta on suuri - -sillä kaikki hoito maksetaan aina rahalla – joko yksityisen massista tai yhteiskunnan tulontasausjärjestelmien tililtä – tämän vuoksi tasaista ja pitkää verokertymää yhteiskunnalle tuottava henkilö on tukijalka ja yhteiskuntapalveluiden takaaja – saako hän etuoikeuksia aktiivikautenaan?

Sairaalakulut nousevat vuosi vuodelta

Sairaaloiden rahantarve kasvaa, koska teknologiakustannukset nousevat, laitteiden monimutkaistuessa ja lääkkeiden tuotekehityskustannukset kipuavat, kehitysprojektien haasteellistuessa. Kalleimmat syöpänapit voivat kustantaa pienelle kunnalle jopa 30.000 euron vuosikulut, per henkilö – tuon kuittaamiseen tarvitaan monta tavallista veronmaksajaa.

Kuka on oikeutettu hoitoon ja terveyspalveluihin?

Jos kysyt poliitikoilta – vastaus on aina selkeä, erityisesti ennen vaaleja ”kaikki” -kuuluu napakka vastaus. Jos kysyt lääkäriltä, niin hän saattaa kertoa, että yhteiskunnan sairaanhoitokuluista yli puolet menee potilaiden viimeisten kuuden kuukauden hoitoon – tästä voisi päätellä lääkärin rehellisen vastauksen sisällön. Siksi Ruotsissa pidetään tyhjää vuodetta, ja esimerkiksi dementikko lähetään kotiin – uskomme, että myös meillä Suomessa.

Mitä me nyt sitten teemme?

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/juuri-sina-e... - [154789]
.

Ilkka Luoma

Tämäkin on sotea!

...
" ... Nuorten hätä on tiedetty pitkään. Ilmiö ei ole uusi, se on ollut päällä jo vuosikausia – alkaen hullujen kulutusjuhla- ja kvartaali-indeksien vuosista 1988 - 1990 – kunnes alkoi lama – se yllätti monet housut kintuissa. Aamuisin jopa Helsingin Kehä I hiljeni – arkenakin. Niin moni aikuinen oli työttömänä ja alkoi kierre, joka jatkuu pahoinvointina nuorissa aikuisissa, jotka unohdettiin.

I Nuoret huusivat hätäänsä –
[17102016] ” … Syyttelyyn ei ole enää aihetta - nyt on ryhdyttävä tekoihin

On tehtävä sukupolvisopimus nyt myös nuorempaan suuntaan. Vanhempaan suuntaanhan meille on jo kirjoittamaton sukupolvisopimus, jossa uusi sukupolvi huolehtii osaltansa vanhemman, heidät kasvattaneen sukupolven. Sukupolvisopimus nuorten nostamiseksi elämän normiurille on nyt edessä
[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/08/syrjaytyneet... - ] … ”

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/10/nuoret-huuta... - alta.

*
II Syrjäytyneet ja ajelehtivat nuoret

[16082016] ” … Nyt nuoret, jotka syntyivät juuri aikana 1987 – 1999 ovat iältään 17 – 29 vuotta. Hälyttävän moni heistä on ilman työtä, ilman valmistavaa koulua, ilman kiinnekohtaa, yksin, jopa ilman asuntoa – sosiaalituilla, peruspäivärahalla, usein vielä kierteessä – huumeet, alkoholi, mielialalääkkeet ja päivästä toiseen masennus – ”en tiedä mitä teen huomenna, tai oikeastaan tiedän: En tee mitään”! |2

Olemme saaneet alussaan pontevan hallituksen säätämään lakeja -
[ … uskoisi, että ainakin perussuomalaisia tämä kiinnostaisi!]

Vitsit ovat nyt loppu, juttelut ovat myös ohi – on tekojen aika, hinta nousee koko ajan |3 (näinhän aina sanotaan). Hallituksellamme on kaksi aihetta ylitse muiden. Ajelehtivat nuoret, työttömät nuoret – syrjäytyneet nuoret sekä yllättäen ehkä osaratkaisun tuohon nuoriso-ongelmaan tuova – pk-yritysten pienen pään toimintaedellytysten roima parantaminen, sillä lailla aikuisten oikeasti – ei vain poliittisina puheina …”

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/08/syrjaytyneet... – alta.

*

III Miten me viitoitamme elämän tien nuorille – miten herätämme luottamuksen huomiseen?

[15112016] ” … Ratkaisuksi löytyy niin nuorten työmobilisaatio kuin merkittävä metsänistutus. Projekti on pitkä – ehkä 25 -50 vuotta. Idea on lisätä metsien puutilavuutta merkittävästi, juuri kiihkeimpänä kasvukautena, jolloin kasvu sitoo ennätysmäärän hiilidioksidia. Työttömät ja syrjäytyneet nuoret laitetaan metsän istutukseen – valtiollisena kuntaohjattuna työmobilisaationa. Tästä projektista hyötyvät kaikki – jopa valtio, joka saa kauppatavaraa massivoituvana hiilinieluna. ... "

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/03/yhteisollisy... -
.

Ilkka Luoma

Jatketaan:

"Kommentti: Sote syntyy, koska on pakko – hallitus ei halua muuttua vitsiksi ... "

~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/komme... - Mtv
.

... "Kokoomus kirstunvartijapuolue", kansa hymyilee väkinäisesti - Kataisen ministerikausina valtiolle velka kaksinkertaistui! Toisaalta sote on jo vitsi! Toimittaja on siinä oikeassa, ettei maamme enää kestä kolmatta perättäistä vitsihallitusta, joissa muuten kaikki isot vitsipuolueet ovat olleet keittämässä tätä vitsisotea. On siis onnistumisen pakko.
.

Ilkka Luoma

... Sote-sotkun yksinkertainen malli - kehitetään nykyistä, onhan apuna jo automaatio, digitalisaatio ja kohta robotisaatio... Yksityisiä voi käyttää kuka vaan, mutta omalla lompakolla ja tulontasauksella, mitä se olisi, siihen palaamme myöhemmin

.
"Miten löytää paras lonkkasairaala tai terveyskeskus? Terveyspalvelujen valinnanvapaus on jo käytössä, mutta sairaalan valinta on nykytiedoilla lähes arpapeliä

Suomalainen saa jo nyt valita vapaasti terveyskeskuksen ja monissa tapauksissa myös erikoissairaanhoidon toimipaikan. Palvelujen laadun vertaaminen on vaikeaa ... " -HS

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005429845.html -
.

Toimituksen poiminnat