Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Suuri uteliaisuus- ja kateusveropäivä

  • Veronmaksajat - maksamme velkaa, olemme vastuullisia - yhdessä enemmän; näinkö? ¤
    Veronmaksajat - maksamme velkaa, olemme vastuullisia - yhdessä enemmän; näinkö? ¤
  • Peliyhtiö kunnostautui veronmaksajina. Ensin japanilaiset rahtasivat rahaa Suomeen ja sitten monikertana kiinalaiset ... ¤
    Peliyhtiö kunnostautui veronmaksajina. Ensin japanilaiset rahtasivat rahaa Suomeen ja sitten monikertana kiinalaiset ... ¤
  • Kotitalousomistajien määrä vuosittain. Onko normityön vähentyminen nostamassa omistamisen ansaintalähteeksi? ¤**
    Kotitalousomistajien määrä vuosittain. Onko normityön vähentyminen nostamassa omistamisen ansaintalähteeksi? ¤**

Jälleen media suorastaan huutaa miten me maksamme veroja. Vero on vanha keksintö, sen idea oli joukkovoimalla luoda suuria hankkeita, joita yksittäinen ihminen ei kykenisi tekemään.

Verotus on kehittynyt tai ainakin tarkoitettu osaltansa tuloa tasaavaksi ilmiöksi ja sille vastavoimaksi on virittynyt nokkelien veroneuvojien joukko, jotka osaavat neuvoa lailliset ja lain rajamailla olevat keinot vältellä veroja ---

 

Miksi meitä kiinnostaa niin suuresti mitä tuo naapuri tai juuri Nalle Wahlroos tienaa?

Oleme utaliaita [1 (hyvä) ja olemme myös kateellisia [2 (hyvä!) - Näillä mennään, nyt tälle vuodelle tieto edellisestä vuodesta 2016 tuottaa erinomaisesti positiivisuuden lähteen

Supercellin omistajat ja johto, ainakin osa heistä tai erityisesti yksi sanoi: ”Tämä yhteiskunta on antanut meille niin paljon, että nyt on meidän vuoro kiittää siitä … ” -osapuilleen näin. Muistamme jokin aika sitten perustetun ME-säätiön [3, tämänkin takana ovat juuri nämä Supercell – veroa iloisesti [4 maksavat henkilöt!

...

 

Otteita mediapurskeista – nythän aviisit ja internetkanavat on väärällään veroa, veroa ja niiden maksajia!

1

” … John Nicholas Derome* kuuluu Supercellin omistajiin. Hänellä oli vuonna 2016 yli 60,5 miljoonaa euroa verotettavaa pääomatuloa ja yli 13,4 miljoonaa euroa ansiotuloa. Yhteensä tulot olivat yli 74 miljoonaa euroa … ” - Iltalehti

~ http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201711012200501185_u0.shtml -

Kommentti ylläolevaan:

”Kateuspäivän ahkeruus, yritteliäisyys, työteliäisyys, onnekkuus, nokkeluus, oveluus ja ahneus tilastoa. Kärjessä positiivisuuden merkkihenkilöt Supercellistä ... ”

 

2

”Supercellin perustajat verotulojen kärjessä – Paanasella suurimmat ansiotulot, Deromella pääomatulot. Menestyneen peliyhtiön miehet olivat viime vuonna sekä ansio- että pääomatulojen kärjessä … ” -Yle

~ https://yle.fi/uutiset/3-9910355 -

~ https://yle.fi/uutiset/3-9910143 -

Kommentti ylläolevaan:

”... Kateuspäivän positiivisin uutinen, mutta miksi! ” [5

 

3

”Kuka ansaitsi eniten vuonna 2016? HSTV:n Verostudio analysoi verotiedot. Helsingin Sanomat seuraa vuoden 2016 verotietojen julkistamista verkossa keskiviikkona aamulla

… ” -HS

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005430999.html -

Kommentti ylläolevaan:

”... Suosittua ajanviihdettä uteliaisuutena, sisältää myös kateuden lähteen. Se vaan nyt sattuu olemaan niin, että toiset ovat ahkerampia, yritteliäämpiä, työteliäämpiä, onnekkaampia, nokkelampia, ovelampia ja ahneempia kuin toiset ”

 

Vuonna 2016 ja 2013 kirjoitin samasta tämän otsikon aiheesta näin:

” … ”Kuinka paljon Mikko sinä tienaat vuodessa? Ahaa, no – kuinka paljon saat käteen vuodessa? Hyvä. Katsotaanpas tilastoja - 'Alepan kassa' tienaa bruttona noin paljon ja saa käteen tämän määrän, hyvä tämäkin, mutta kuitenkin aika vähän ostovoimaa.

A. Kuinka paljon Eläkevakuutusyhtiö Varma Oyj:llä tienaa toimitusjohtaja Matti Vuoria kansalaisten ja yritysten maksamien eläkemaksujen vastuullisesta sijoittamisesta? – Ahaa, siis näin paljon. Ok, ja käteen jää noin paljon. No niin, tämähän kertoi erinomaisesta ostovoimasta”.

B. Entä paljon tienasi vuonna 2004 Nokia Oyj:n pääjohtaja Jorma Ollila – no, hänhän toi valtavat verotulot suomalaiselle yhteiskunnalle – yksityishenkilönä ja yhtiönä. Se siitä. Nyt ollaan vakavia, ja kysytään tilastoilta kuinka paljon tienaa peruskoulun opettaja opettaessaan osin kurittomia ja usein kasvattamattomia lapsiamme – tunnista toiseen, päivästä toiseen ja vuodesta toiseen – No, ei kovin paljon, mutta toimeen tulee.

C. Samaan vakavuuden hengen vetoon selvitämme mitä tienaa eräs maailman tunnetuimmista aivokirurgeista – Juha Hernesniemi – ahaa, on siis leikannut jo 10.000 potilasta, palauttanut hyvin monille työkyvyn ja epäonnistumisia ollut erittäin vähän. Nostamme hattua ja yhteiskunta kiittää ammattitaidosta.

… ”

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/11/tanaan-oli-kateuspaiva-edellisen-vuodet.html -

 

...

Entä nyt, kun veronmaksajien määrä vähenee, työ vähenee [6, robotit lisääntyvät ja tuloutuvia veroja saattaa kohdata kato – ellemme keksi uusia verotusmuotoja, jos yleensä haluamme jatkaa inhimillistä tulontasausta ja heikompien tukemista – kuten varmaan Supercell –veronmaksajat osaltansa ajattelevat [!] ---

Entä nyt, kun joudumme miettimään digitalisaation myötä verotussysteemien muutosta lähemmäksi haitallisuuksien – jäljen jättöjen - progressiivisesti verotusta – henkilökohtaisesti ja jopa reaaliaikaisesti [7.

Onko niin, että huomenna on vain kulutusvero [8, henkilökohtaisena – ja kullekin oma verotili, josta voit katsoa oletko plus- vai miinusmerkkinen [9, niin ympäristöjälkesi kuin suuntaan ja toiseen verovirtauksen osalta ---

 

Niin, olemmeko nyt valinnankauhassa – maksammeko työ- vai omaisuustuloveroa, kun työ karkaa roboteille ja automaatiolinjoille [0, jotka tuottavat sitä maallista tavaraa, joita me yhä innokkaammin yötäpäivää kaupoista ja netistä ostelemme –

… mutta lopulta millä tuloilla ja miten ne verot kertyvät, koska tuo alun määrite joukkovoimasta on edelleen voimassa – kukaan ei kykene, eikä halua, ellei saa sille tuottavia liiketoimimahdollisuuksia - yksin kustantamaan esimerkiksi yhteistä metroa pääkaupunkiseudulle!

 

Numerointi tekstistä

[1 Uteliaisuus ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/09/uteliaisuus-johtaa-kykyyn-ymmrt-enemmn.html -

[2 Kateellisuus ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/11/kateus-ja-nyttmisenhalu-moottoroi-mys.html -

[3 ME – säätiö ~ http://www.mesaatio.fi/ -

[4 Laajempana selvityksenä – tutkimusten mukaan maksamme iloisesti veroja … ~ http://beta.oikeamedia.com/o1-46108 -

[5 ME-säätiö! ” … Tähän voisi nyt vilpittömästi ja yhteenkuuluvaisesti todeta - Hyvä ME! ME-säätiö tullee jakamaan 200 miljoonaa euroa syrjäytyneille nuorille. Lahjoitus voidaan, niin toteutuessaan tulkita vastavuoroisuudeksi nuorille, jotka laajana kautta maailman joukkona ovat mahdollistaneet Supercellin ilmiömäisen nousun! ~http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016110122549461_uu.shtml - Supercell on myös erinomainen veronmaksaja! … ”

[5 Iloiset pelimiehet, jotka kiittävät yhteiskuntaa, koska ovat saaneet siltä niin paljon!

[6 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/10/tyota-tullaan-tekemaan-vain-tarvittaessa.html -

[7 Esimerkiksi tämä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/09/maksat-vain-ajetuista-kilometreista.html -

[8 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/01/lopulta-jaljelle-jaa-vain-aito.html -

[9 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/paamaarana-verottamaton-tyo.html -

[0 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/07/alykkaat-robotit-korvaavat-ihmisen.html -

 

EKSTRA

Avoimen yhteiskunnan merkki – ole utelias ja tutki tilastoja!

~http://yle.fi/uutiset/hyvinvointiprofessori_kertoo_nelja_syyta_miksi_verotietoja_saa__ja_kannattaa_tirkistella/9265177 – professori Juho Saari – Jyväskylän yliopisto.

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU T BL BL BL FB FB FB BLOG 155017

 

DOC veropaiva_01112017.doc – OpenOffice Writer

PVM 01112017

 

775_6956

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Ilkka Luoma

¤ - kuvat ovat ladattu netistä - googlauksen jälkeen. Kuvien käyttöoikeuksia ei ole tarkastettu --- kuvat ladattu informaatiomielessä, ei hyötymistarkoituksessa.

Ilkka Luoma

Verojen jälkeen jää ostovoima omaan henkilökohtaiseen käyttöön tai perheen elättämiseksi ---

Suomeen tuli ainakin kaksi erittäin suurta Eurojackpot päävoittoa - noin 80 ja 40 miljoonaa - tietävästi nettona voittajille käteen. Kuka tai mikä on näistä maksanut verot - Veikkaus Oy - vai onko se verotonta "tuloa" tai "onnea"?

...
Uteliaisuuslinkki:
~ https://yle.fi/uutiset/3-9910558 - 1000 suurinta veronmaksajaa!

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Toisaalta noissa tiedoissa on loppujenlopuksi mielenkiintoistakin: tulojen ja verojen suhde. Suurimpien tulojen ihmettelyn asemesta pitäisikin pyrkiä analysoimaan miten verot nyt jakautuvat ja miten jakautuisivat oikeudenmukaisimmin.

Toisaalta tälläinen avoimmuus lisää yhteiskunnan läpinäkyvyyttä. Se tekee edes hieman haastavammaksi kiertää verotusta yhteiskunnallisena velvollisuutena vaikka ei se vaikeaa olekaan muille kuin vain palkkatyön tai n.s. etuuksien varassa eläville.

Ilkka Luoma

Olisikin uteliaisuutta ravitsevaa, jos tietäisi mitä nuo veroneuvojat tienaavat, kun antavat ohjeita, miten laillisesti vältellään veronmaksua! ;)

Mutta keillä on varaa palkata nämä huippujuristit, jotka tuntevat verolainsäädännön kuin omat pohjattomat taskut ...? :)

Eniten ostovoimaa omaavat tuottavat yleensä myös hyvin arvonlisäveroa, joka lienee suurin veroerä tulopuolella - valtiolle. Pitäisikö arvonlisäveroa jakaa sen tuottamispaikan mukaisesti kunta- / tulevalle maakuntatasolle?

Ilkka Luoma

" ... Kovapalkkaisin 11 prosenttia maksoi 45 prosenttia veroista – pienituloisin 44 prosenttia alle 8 prosenttia
Suurituloiset maksavat suurimman osan Suomen veroista. Tilastokeskuksen mukaan kovapalkkaisin 11 prosenttia suomalaista maksoi 45 prosenttia Suomen suorista veroista vuonna 2013. ... " -Yle

~ https://yle.fi/uutiset/3-8136397 -

.
Entä sitten kun huomioimme arvonlisäveron?

Ilkka Luoma

" ... Suomessa oli vuonna 2015 yhteensä 5 538 henkeä, joille kertyi vuodessa verotettavia tuloja yli 300 000 euroa. Prosentuaalisesti tämä joukko on Suomen tuloveroja maksavasta ihmismäärästä vain 0,1 prosenttia.
Tästä huolimatta tämä suurituloisten porukka maksaa verohallinnon koko 30,5 miljardin euron tuloverokertymästä jopa 4,9 prosenttia. ... "

~ https://www.talouselama.fi/uutiset/pieni-joukko-ti... -
.

Tähän voitaisiin ynnätä sitten arvonlisäverot!

...
Ja:
4,9 prosenttia 30,5 miljardista on X miljoonaa, ja kun se jaetaan luvulla 5 538, saadaan x euroa per henkilö - keskiarvona, niin ...,

.

Ilkka Luoma

... Uuden pelimaailman esimerkin antaja sekä suunnannäyttäjä? Taittaako vastuu ahneuden selän?

...
~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005431890.html -

"Miljardi euroa vuodessa – Supercellin perustaja on luvannut, ettei yhtiö ”optimoi” veroja lainkaan, nyt sen vero­tuloilla maksaisi koko Suomen poliisi­toimen kulut

Supercellin ja siihen liittyvän holding-yhtiön maksamilla veroilla kustantaisi esimerkiksi koko ensi vuoden perustoimeentulotuen tai poliisitoimen ... "

.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Kateus on siitä hauska tunne ettei se vahingoita ketään muuta kuin kateellista itseään, tosin hän voi sitten yrittää kanavoida pahaa oloaan kateuden kohteeseen eri tavoilla.

Eniten kiinnostaa näissä juurikin yritysten maksamat verot, vielä kun joku listaisi paljonko kukin näistä on harrastanut agressiivista verosuunnittelua, siitä sitten lista paljonko on kikkailulla rahaa vuonna 2016 kadonnut veroparatiiseihin.

Yksittäisten henkilöiden tienestit mediassa on lähinnä tavisten ajatusten suuntaamista pois sieltä mikä oikeasti on tärkeää, jos nyt kyttäät että naapurin Jussi tienasi 170000€ viime vuonna, mitä sitten, miten tämä muuttaa elämääsi mihinkään suuntaan? naapurin Jussi käyttää rahansa juuri niin kuin parhaaksi näkee.

Ilkka Luoma

Kateus on taas siitä hyvä, että se laittaa monet yrittämään! ;)

.

Ilkka Luoma

Voisin ennustaa liki varmasti, että Supercellin pari omistajaa, toimitusjohta yms. ovat saaneet kutsun Linnan juhliin - ansioita on, kuten monilla kutsutuilla taas todellisuudessa ei ...

Ilkka Luoma

Koetin löytää tänään kiintoisia uutisia mediasta - jokainen tuutti oli täynnä veroja, veroja ja niiden maksajia - aika raadollista uteliaisuuden täyttämistä! ;)

Ilkka Luoma

Tämä on pakko lisätä, jotta ketju täydentyy --- ;)

...
Entä itse pääministeri, hänhän on myös tullut tunnetuksi "suljetuista sijoituskuorista"! Miten on Juha S., sinun omat veronmaksut ja asenteet veronmaksamisen iloisuuteen? Tutkimus kertoo, että olemme iloisia veronmaksajia

..
~ http://www.iltalehti.fi/politiikka/201711012200503... -

" ... Pääministerin mukaan supercelliläisten toiminta edustaa juuri sitä esimerkin näyttämistä, mitä hän toivonut suomalaisilta yritysjohtajilta ... "

.

Ilkka Luoma

Täydennän verotus- ja ansaintaketjun liki 100' aan prosenttiin ---

"A-studio
ke 1.11.2017
28 minke 1.11.2017 30 pv jäljellä

A-studiossa vieraana Björn Wahlroos ja käsittelyssä suuri veropäivä. Marja Sannikka juontaa. #yleastudio --- "

~ https://areena.yle.fi/1-4158503 -

.
Suosittelen lämpimästi - Yle-juontaja Marja Sannikka pyöritteli Nallea taitavasti ;)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja yhdellekkään super rikkaalle ei ole mitään hyötyä rahoista jos sairastuu vakavasti.Eikä käärinliinoissa ole taskuja.
Rahattomana tänne synnyttiin ,rahattomana täältä lähdetään. Miljoonat ei auta yhtään kun "noutaja" saapuu.

Ilkka Luoma

Ainoa omaisuutemme on henkilötunnus - HETU. Kaikki muu on lainassa, jopa fyysisen ruumiimme muodostavat atomit! ;)

Tomi Vaalisto

Eteenpäin tuossa kuitenkin tuijotellaan, sillä eilen julkisteutuissa tiedoissa mielenkiintoisinta antia ovat listoille nousseet uudet yritykset. "Kymppikerhosta" on selkeästi uutisoitukin, mutta paljon uusia mielenkiitoisia firmoja on noussut viime vuosina listalle.

Mikään kateudesta ei ole kysymys kun kaikenkattavaa juorukalenteria ei enää julkaista. Toki naapurinkin tulot saa tietää pelkällä puhelinsoitolla - verottajan mukaan tätä palvelua ei juurikaan käytetä. Velkojalle se tietysti on käyttökelpoinen palvelu.

Ilkka Luoma

Topicin ydinsisältö kohtaantuu kahdessa tekijässä - työnteolla ja pääomilla tuotetuista tulosta - ostovoimasta, kummastako? - Sekä vastuusta olla hyvä veronmaksaja - Supercell.

Kateus on taas voima, joka vallitsee niin Suomessa kuin muuallakin - se voidaan kuitenkin nähdä positiivisenakin tekijänä - mikä käy hyvin ilmi topicista.

Tomi Vaalisto

Ei kai siinä kateudessa ole yhtään mitään hyvää - Wiki:

"Kateus on mielentila, joka merkitsee toisen paremmuuden, menestyksen tai muun sellaisen aiheuttamaa vihan, alemmuuden, mitättömyyden, huonommuuden, kykenemättömyyden, syyllisyyden tai harminsekaisen pahansuopeuden tunnetta."

Psykologi Heli Heiskanen :

”Olennainen osa vapautumista on jokapäiväinen tietoisuustyö eli itsensä avoin ja rehellinen havainnointi sekä läsnäolo tässä hetkessä. Aina kun huomaat tuntevasi katkeruutta tai kateutta, pysähdy kuuntelemaan tätä tunnetta kehossasi ja mielessäsi. Älä taivu egon yritykseen paeta tunnetta muihin ajatuksiin, tekemisiin tai muiden syyttämiseen.Kateus on usein merkki siitä, ettei ole aivan tyytyväinen elämäänsä ja kaipaa jotakin. Katkeruus puolestaan voi kertoa siitä, että jokin menneisyydessäsi vaatii vielä huomiota ennen kuin voit päästää siitä irti.

Lisäkärsimystä aiheutuu siitä, että katkeruus ja kateus ovat myös egomme rakastamia (solu)myrkkyjä. Egon perusolemukseen kuuluu mm. tyytymättömyys, vertailu ja menneisyyteen takertuminen. Ego kuvittelee että katkeruuden vaaliminen sisällään jotenkin ratkaisee menneisyyden pettymykset tai auttaa kostamaan niille jotka ovat kaltoin kohdelleet.

Todellisuudessahan katkeruus ei suinkaan auta meitä voimaan hyvin, vaan ankkuroi kokijansa mustaan mutaan. Emme pääse vapaasti eteenpäin elämässä ennen kuin päästämme irti menneisyyden rajoittavista kokemuksista, tunteista ja ajatuskaavoista.

Kateus on egon järkytystä siitä, että joku muu onkin parempi kuin se ja ego ei hyväksy mitään muuta kuin voittopallin. Näin ollen kesyttämätön ego saattaa sabotoida onneamme jatkuvasti, koska ainahan löytyy joku parempi johon verrata. Usein tosin tämä kateus heijastetaan toisiin ihmisiin, koska se on niin epämiellyttävää huomata itsessä. Silloin voi näyttää korostetusti siltä, että ”ne muut” ovat niin kateellisia."

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

MAANANTAINA, MARRASKUUTA 06, 2006

Kateus ja näyttämisenhalu moottoroi myös positiivista kehitystä
Jokainen ihminen osaa pistoksissaan kertoa kaverin, tutun tai jonkin sukulaisen olevan kateuden perikuva. Itsestämme emme usein tunnista syyttämäämme ominaisuutta, vaan huomaamme ainoastaan kiukun, jolla on kiihdyttävä voima saavuttaa jotain näytteeksi toisille omasta kyvystä. Kateus on istunut ihmisissä niin kauan kuin on ollut vertailua paremmuudesta.

Linkki keskusteluun ...........XERT-/X-9.DD/s-7793546X.............. TIEDE

Kestopuheenaihe sohvien pohjilta ja keittiöiden kätköistä on syyllisyyden etsiminen työkavereista, opiskelutovereista ja liikekumppaneista. Mikäli joku on saanut menestyksen, havaitaan usein pieni pistos sisuksissa, miksi minä en sitä saavuttanut? Huonoimmillaan syntyy tunne, että kaveri/ toveri nappasi minun idean ja keksinnön - minähän sen olisin ansainnut. Kateus kasvattaa ja panee myös yrittämään.

Professori tarkkailee herkeämättä kolleegaansa, ettei hän saavuta kunniaa ja glooriaa - ennen kuin minä sen saavutan; kilpailu kiihtyy ja tuloksia syntyy nopeammin. Keskinäinen kisa ja kateus jatkuvat siviilipuolellekkin. Ihmiset ovat kamppailleet parhaista naaraista ja uroista vuosituhannet. Ihmisestä se heikompi keksi myös kateuden kautta petoksen, jolla se korvasi nokkeluuden kieroudella. Näin oli keksitty epäoikeudenmukaisuus, joka esiintyy kaikkien sanastossa lähes kaikkien sitä aika-ajoin harjoittaessa.

Kateuden voima liikuttaa jopa kansakuntia. Jalkapallokatsomoissa omajoukkuehenkiset kiukkukatsojat purkavat häviönsä tekosyyllä tappeluiksi ja nujakoinniksi selityksellä, että paremman häviö oli epäoikeudenmukainen johtuen syystä - mikä milloinkin. Kateuden sävyttämä kiukku kuorrutetaan väkivallaksi, jolla osoitetaan edes jotain voittamisen mentaliteettia. Voittaminen on tuntemuksista yksi voimakkaimpia.

Kateus on voima joka muuttaa kehitystä. Kateus voi vääristää inhimillisyyttä ymmärtäen toisen 'pinnallistettu pyyteettömyys' laskelmoivuudeksi. Hyökkäys toisen henkiseen minään saa voimaa kateudesta, koska herää kysymys alitajunnassa, miksi minä en voinut olla tuossa tilanteessa, huomion sädekehässä. Kateus kiihdyttää yhteiskuntaevoluutiota. Kateus systematisoi pyrkyryyttä etuilemaan ennen muita saavuttaakseen keskipisteenä olon maalin.

Kateus on hävityn kilpailun tulos. Mistä kehitysvaiheesta tämä kilpailun toinen sija on lähtöisin, on arvoitus. Suurin ja ensimmäinen kilpailu, jossa jokainen meistä on voittaja, on siittiöiden uimamaraton. Tuon kisan tuloksena on kuitenkin vain 'voittaja'. Herääkin kysymys, missä on se kehityksen muutospiste, jossa evoluutio 'rakensi kateuden katkeran kalkin'. Ikinä ei siittiömaratoonissa ole jäänyt häviäjää kertomaan eteenpäin kehitystarpeesta huomioimaan toiseksi jäänyt. Asia on meille arvoitus.

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/11/kateus-ja-n... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #36

Tässä on gradu aiheesta: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/2...

Kateuden tunnetta ei ole tarkasteltu käytännöllisessä filosofiassa huolimatta sen määräävästä asemasta ihmisen normaalissa päivittäisessä elämässä. Kateus liittyy moniin ilmiöihin yksilöllisenä tai jopa kollektiivisena ryhmätunteena, kun siihen yhdistyvät epäoikeudenmukaisuus ja itsepetoksellisuus. Tutkielma pyrki osoittamaan kateuden vääjäämättömän monipuolisuuden kilpailullisena ja eriarvoisuutta lisäävänä vertailevana kompleksisena negatiivisena tunteena. Jo antiikin Kreikassa kateus liitettiin ihmisten ja jumalien väliseen eriarvoisuuteen, nykypäivänä taas kateutta leimaa liberaalisen yhteiskuntapolitiikan keskiössä ”tietämättömyyden verhon” takana egalitaarisuuden ihanne ja oikeudenmukaisuuden ja reiluuden taju. Tunnekokemuksena kateus on impotenttinen toisen paremmuudesta ja inferioi näin kateuden episodisuuden irrationaaliseen tilanteeseensa nähden antagonistiseksi.

Tutkielman neljästä pääluvussa ensimmäisessä kateus yhdistetään poliittisen liberaalin yhteiskuntafilosofian yhdysvaltalaiseen kannattajaan John Rawlsiin (1921−2002). Hänen ajattelussaan ja pääteoksessaan A Theory of Justice (1971) ja siinä erityisesti kateutta käsittelevässä luvussa IX kateus on yhteiskunnassa vaikuttavaa erityispsykologista taipumusta tavoitella parempiosaisten asemaa oikeudenmukaisuuden kontraktuaalisessa valintajärjestelmässä. Rawlsille kateus ei ole tabu, vaan kateuden ongelma koskee kaikkia abstraktissa alkuasetelmassa yhteiskuntasopimuksen piiriin liittyviä sopija−agentteja. Rationaalinen agentti ei kärsi kateudesta, kun epäoikeudenmukaisuutta ei ole hänen ja muiden samojen vapaus− ja eroperiaatteiden nojalla toimivien ihmisten välillä sietämättömästi. Rawls tekee kuitenkin jaon pahantahoisessa kateudessa (proper) yleiseen ja erityiseen ja erottaa sekä emulatiivisen (emulative) eli motivoivan esimerkin sysäämän kilvoittelevan kateuden varsinaisesta kateudesta (proper). Myös anteeksiannettava kateus (excusable general envy) on Rawlsin onnellisuutta ja reiluutta tasa–arvoistavassa sopimusteorian ideaalissa varsinaisen kateuden alaluokkana mukana. Kateus ja tasa-arvo tulevat esille paremmin kilpailullisessa kateudessa, mistä myös viime vuosien merkittävin kateustutkija amerikkalainen Kentuckyn yliopiston psykologian professori Richard H. Smith on ollut kiinnostunut. Hänelle kateus on inferiorisen kompleksista ja liittyy oman arvon tunteeseen ja kognitiiviseen psykologiaan.

Kateuden tutkimus on monialaistunut ja vilkastunut viime vuosikymmenen aikana. Sosiaali−psykologia, sosiologia, kulttuuriantropologia ja tunnefilosofia ovat kiinnostuneet ymmärtämään tätä kompleksista negatiivista tunnetta paremmin. Kulttuurissamme kateus toimii universaalisesti yhteydessä muihin rinnakkaistunteisiin, kuten moraaliseen paheksuntaan tai sitä lievempään närkästymiseen. Kateus ei ole perustunne, mutta sille on löydettävissä prototyypillisiä piirteitä, joskin kateus ei helposti antaudu propositionaaliseen tai kognitiiviseen arvostelmasisältöön yksin mentaalisen analyysin välityksellä (Solomon 1976). Siitä pitää huolen kateuden affektuaalnen instrumentaalisuus (feeling) ja kognitiivisen komponentiaalisen tulkinnan vaikeus kateellisen väistellessä oman itsetunnon inferiorisuuden tai omaa toimintavalmiutta heikentävien ilkeämielisten motiiviensa alaisuudessa. Kateelliselle ei ns. perisyntinä riitä, että kadehditulta olisi saatu pois haluttu myönteinen ominaisuus, kohde−esine tai asema, vaan lähietäisyydellä toimivasta kadehditusta pitäisi päästä kokonaan eroon (ns. venäläinen kateus). Siksi kateus approksimoi naapureita, ystäviä, kollegoita tai myös toisen ihmisen aviopuolisoa, mutta usein arkiyhteydessä käsitteellisesti väärinymmärrettynä, koska jälkimmäisessä on kyse kolmepaikkaisesta mustasukkaisuuden tunteesta. Kaksipaikkaisena tunteena (kateellinen & kadehdittu) ja sen vastatunteenaan usein mainittu kiittämättömyys saavat aikaan sen, että kateellinen on myös taipuvainen aggressiivisuuteen ja vihaisuuteen, mutta kun asiaa tarkastelee tarkemmin taustalta paljastuu itsepetoksen elementtejä. Kateellinen hyödyntää itsepetoksen paradoksia eli kahden vastakkaisen uskomuksen (Kateellinen, koska P & Kateellinen, koska ~P) samanaikaista voimassaoloa tilanteessa, jossa omat teot ovat suuntautuneet intentionaalisesti muualle kuin kadehditun komparatiiivisesti parempana näyttäytyvien arvostuserojen kuromiseksi tilanteen tasavertaistamiseksi kiinni. Kateellinen voi olla deliberatiivisen ahne ja nopea epäreilussa reaktiossaan kadehdittua kohtaan. Näin uppiniskainen kateustunne voi tulla eriäväksi havaitun arvioivan arvostelman kanssa. Kateustunne olisi näin määritelmällisesti intensiivistä puutetta (toistuvissa) epätasa−arvoisissa ja irrationalisoituneissa ihmiskohtaamisissa.

Tutkimus esitteli kateustunteen adekvaattisena käsitteenä ja toi havaintoja kognitiivisen tunneteorian riittämättömyydestä kateustunteen tutkimukselle. Kiinnostavaa oli, että poliittisessa yhteiskuntafilosofiasta löytyi myös Rawlsin psykologisten erityistaipumuksien ja erityisesti kateuden yhteiskuntapoliittista kritiikkiä. Tunneteoreettisesti kateustunne on kognitiivista perustunnetta holistisempi, intensiivisempi ja intentionaalisempi sekä lisäksi affektuaalisesti motivoiva, joka mahdollistaa myös inhimillisen toiminnan kehittymisen, mutta myös kadehtijan tuhoamisen. Itsepetos sen sijaan tekee kateudesta haavoittuvan ja myös narsismia ruokkivan tunnetilan, jossa kateellinen toimii hedonistisesti ei−kognitiivisen irrationaalisen tietämyksen (envious feeling proper) varassa ja kieltää tunteen konsekventionaaliset usein negatiiviset seuraukset itselleen ja lähiympäristölleen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #37

Tukee erinomaisesti kommenttia 36 :)

Ilkka Luoma

Verokertymän osalta arvonlisävero jätetään pienelle huomiolle, vaikka juuri kuluttajat sitä maksavat - kaikki ... samoin vaikkapa autovero. Ostovoimaisen ostaessa Ferrarin - voi siitä lohjeta valtiolle jopa 100-170 000 euroa - yhdestä autosta + alv!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Yksi Ferrari vastaa siis kahdesta kolmea valtio- tai vuorineuvosta.

Minusta valtion kannattaisi autojen asemesta suosia arvonimiä. Ne eivät juurikaan saastuta tai aiheuta onnettomuuksia (ellei lakerikengät lipsu nimiäisjuhlissa) eivätkä maksa kuin muutaman kampaviinerin arvonimilautakunnalle. Siis hyvä hyötysuhde valtiolle. Nykyinen hinnasto enemmän hyödynnettäväksi: http://vnk.fi/documents/10616/157731/Arvonimien+ve....

Arvonimiä voisi myös kehittää. P.Pasasen elokuviinsa sijoittaman vuoristoneuvoksen voisi ottaa käyttöön kera valtiostoneuvoksen, tietenkin sopivalla hinnalla. Samaten salaneuvokset, todelliset ja epätodelliset,voisivat olla mukavia ja hinnakkaita. Nykyaikoina myös erilaiset yksityistämis-, sote-, YT- y.m. neuvokset voisivat olla kaupan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset