Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Afganistan – vaatii uusia suomalaistaistelijoita – kriisinhallintaan!

  • Suomi poikia US-johteiseen nato-operaatioon - osaksi sodan osapuolena oloa - oikein -ko?
    Suomi poikia US-johteiseen nato-operaatioon - osaksi sodan osapuolena oloa - oikein -ko?
  • Vahvistaako ISIS asemiaan Afganistanissa, kun lähtö tuli Irakista ja Syyriasta? Odotammeko isisläisten kostoa?
    Vahvistaako ISIS asemiaan Afganistanissa, kun lähtö tuli Irakista ja Syyriasta? Odotammeko isisläisten kostoa?
  • Epäilisin kuvamanipulaatioksi - voisiko jollain olla tarkempaa tietoa, jos näin, niin ... ! ¤¤¤¤
    Epäilisin kuvamanipulaatioksi - voisiko jollain olla tarkempaa tietoa, jos näin, niin ... ! ¤¤¤¤

Suomalaiset vapaaehtoissotilaat ovat olleet vuosia Afganistanissa – sodan osapuolena tässä Naton johtamassa ulkoa kaukaa tuodussa amerikkalaisvetoisessa sisällissodassa, jonka aloitti raskailla ilmapommituksilla jo vuonna 2001 - USA. *

Amerikkalaishyökkäys oli kosto yhdestä pahimmasta terrori-iskusta New Yorkin Manhattanille 9/11 murhaiskuna |1 – jolloin tuhansia menehtyi – viattomina siviileinä. Kysymykseen ”miksi” ei kukaan ole tähän mennessä antanut tyhjentävää vastausta!

 

Nyt Yhdysvallat pyytää lisää sotilaita!

[ … ~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005447663.html -]

Ote: ” … ”Pyyntö on tullut useita eri kanavia pitkin” … | … lisäsotilaita valmistaudutaan lähettämään Afganistaniin vahvistamaan turvallisuutta … ” -HS

Kommentti linkkikirjoitukseen:

”... Miten sodan osapuolena oleminen vahvistaa turvallisuutta, kun turvallisuutta ei ole ollut sitten USA hyökkäyksen 2001, jos ennen sitäkään? Sota on kestänyt jo 17 vuotta! ”

 

Afganistanin sota [ ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota_(2001%E2%80%93) – ] on kestänyt jo pidempään kuin kuuluisa Vietnamin sota **, joka tappoi ~3,5 miljoonaa siviiliä. 

Afganistanin 2001 alkaneen sodan siviiliuhrien määrää vain arvellaan. Ensimmäinen nykyajan Afganistanin sota tappoi reilusti yli miljoona siviilä. Tuo sota [2 on niin sanottu Neuvostoliiton sekaantuminen naapuriinsa, tosin pyydettynä Afganistanin laillisen hallinnon taholta.

|2 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota

 

Afganistanin sodassa 1975 – 1992 (venäläisten osuus 1979 - 1989) vastakkain olivat venäläisten tukema Afganistanin virallinen ja laillinen hallinto ja tätä vastassa laaja Mujahideen kapinallistaistelijoiden sissiarmeija, jota taas tuki USA – asein, rahalla ja vakoilutiedoin. 

Mujahideen on talebanien edeltäjä, joita vastaan nyt toisessa 2001 alkaneessa ulkoa tuodussa sodassa Yhdysvallat taistelee. USA on ollut siis kummallakin puolella ”rintamaa”, kuten aikanaan Irakin ja Iranin verisessä sodassa |3, jossa USA varmuuden vuoksi tuki molempia osapuolia |4 …

|3 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Irakin%E2%80%93Iranin_sota#Irakin_ja_Iranin_tukijat -

|4 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Irakin%E2%80%93Iranin_sodan_tukijat

 

Entä nyt, kun pyydetään painokkaasti suomalaista sotilaspanosta sotaan, jossa olemme jo sodan osapuoli?

[ ~ https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/57658-tutkija-tata-suomi-ei-myonna-totuus-afganistanin-sodasta-pimitetty-tietoisesti - ] - lisää arvioita olostamme Afganistanissa ***

Mitä poliitikkomme päättävät, kun olemme jo saaneet esimaksua siviiliterrorismista Turussa, jossa ”jihadismi” tappoi puukoin viattoman ihmisen. Onko meillä varaa rakentaa maaperää uusille terrori-iskuille – Suomeen? |5

 

Miksi me olemme Afganistanissa?

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/04/miksi-me-olemme-afganistanissa.html - ]

Ote edellisestä linkkikirjoituksesta:

” … – englantilaiset, venäläiset ja amerikkalaiset – kaikki ovat koettaneet järjestyksenpitoa vieraalla maalla – olla opettamassa omaa kulttuuria, tapoja ja menetelmiä. Mikään ei ole kantanut hedelmää. Kaikki vieraiden yritykset ovat leijailleet tiehensä, loistavan auringon alla – vuorien kaikuessa omaa, alueelle tyypillistä historiaa – lännen saamatta mitään vastakaikua.

Herääkin kysymys miksi esimerkiksi me suomalaiset lännenmiehet olemme Afganistanissa? Miksi amerikkalaiset menivät sinne ja tappoivat 9/11 kaksoistornien varjolla *] suuret joukot syyttömiä ihmisiä – ihmisiä vaikeista oloista, joille läntisen maailman kulutus on vain kaiku jostain maallisesta, mitä Allah ei siunaa – eikä Taleban 2] tunnusta.

 

Afganistan on lännenmiehen haastattelun pohjalta geopoliittinen keskipiste

väylä moniin kulttuureihin, mutta merkittävimpänä ominaisuutena lännenmies totesi miljardien raaka-ainevarat, jotka odottavat löytäjäänsä

… ”

 

Nyt on ajattelun paikka, ja ellei poliitkot ymmärrä asioita – 

… on kansakunnan ryhdyttävä tiiviiseen ja määrätietoiseen vastarintaan. Meidän paikka ei ole toisten sytyttämisessä sodissa kaukana omilta rajoiltamme. Me emme ole natosotilaita, emme myöskään amerikkalaisten vasallejä. 

Meidän sotilaat on tarkoitettu oman isänmaamme puolustamiseen -ei muuta. Me emme voi olla luomassa uhkaa siviiliväestöllemme, kun talebaanit ja yhä lujemmin Afganistaniin juurtuvat isis-voimat huomaavat suomalaiset. Meillä on jo kotimaassakin riittämiin radikalismia.

 

Meillä on tässä lisäsotilaiden pyyntöön on yksi selkeä ja kirkas vastaus – 

Ei, me emme osallistu muiden aloittamiin sotiin kaukana kotimaastamme. Meidän sotilaat käyvät omalle rintamalle, jos niin pakonomainen tilanne tulee – onhan USA jo nykyään ilmaissut, että heitä kiinnostaa juuri Suomen alue – kriisien käynnistyessä! [kuva 2]

 

Vastuunkantajat – onko heitä?

[ … linkki kauempaa lähihistoriasta ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/nykyhallituksemme-osapuoleksi-sotaan.html - ]

Ote edellisestä linkkikirjoituksesta:

[2015] ” … Onko nyt presidenttimme aika toimia – kansakunnan parhaaksi?
Sauli Niinistö voi nyt puuttua valtuuksillaan ja estää tämän mahdollisen osallistumisen, kansakuntamme nimissä ja eduksi. Niinistö tietää kansamme natovastaisuuden 9], tietäen myös kansalaistemme enemmistövaateen järjestää kansanäänestys Natosta, jos nyt jostain erikoisesta syystä hallituksemme sattuu jäsenanomusta suunnittelemaan 0].


Me emme halua Suomeen terrori-iskuja,
… olemme niistä säästyneet, ainakin toistaiseksi. Meillä tiedetään, että kansalaisiamme (passisuomalaisia) on lähtenyt Syyria-Irakiin ISIS-siviilitaistelijoiksi tai tukitehtäviin.

Tiedämme, että nuo suorat tai epäsuorat taistelukokemukset nuorille ihmisille voivat olla traumaattisia ja herättävän epätoivoisia ajatuksia omista toimista, omassa kotimaassaan, kun oma puhe ei tuota toivottua vastakaikua – tapahtuiko juuri näin Pariisissa – emme vielä tarkoin tiedä, jos koskaan tulemme tietämäänkään. … ”

...

 

Kantaako pääministeri Juha Sipilä (Kesk.) vastuun seuraavista mahdollisista uhreista, mitä tulee suoraan Afganistanista tai vielä pahempana, iskuista Suomeen – viattomien siviiliemme kimppuun. Mitä tähän sanoo presidenttimme – kansan suoraan valitsema presidentti Sauli Niinistö

Saatamme olla varmoja, että toistaiseksi puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) korskuen olisi lähettämässä sotilaat vieraisiin sotiin – tältä osin kansakunnan on ryhdyttävä toimiin ja seuraavista vaaleista poistettava nämä sotiin lähettelijät ja maamme ja kansalaistemme turvallisuutta uhkaavat voimat pois poliitikasta ---

 

--- Tuntuuko Sinusta tämä Afganistanin nato-operaatio amerikkalaisjohdettuna omituisena ja vieraana juuri meidän suomalaisille sotilaille? --- 

 

|***

~ https://yle.fi/ylex/uutiset/ex-rauhanturvaaja_suomi_on_sodan_osapuoli_afganistanissa/3-7576280 -

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004680012.html - evp. kenraali Hägglund

~ https://yle.fi/uutiset/3-5081473 – kansanedustaja ja aiempi muun muassa ulkoministeri Erkki Tuomioja

 

EKSTRA

... Toistaiseksi ulkoministeri Timo Soini pessee itselleen tietä EU- tai Nato-Eurooppaan. Ministeripesti loikkarina on lopulta päättymässä, kuten mahdollisesti poliittinen urakin (ainakin Suomessa). Pakeneeko Timo kohta Suomesta, kuten Kokoomuksen Jyri Katainen? Vai oliko takana jokin positiivinenkin puoli – jota ehkä emme ole huomanneet?

~ https://yle.fi/uutiset/3-9929716 -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU T BL BL BL FB FB FB BLOG 155774

 

DOC afganistan_14112017.doc – OpenOffice Writer

PVM 14112017

 

809_7491

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (110 kommenttia)

Ilkka Luoma

...
Kansanedustaja ja pitkäaikaisin ulkoministerimme Erkki Tuomioja:

~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tuomi... -

[01102009] " .... Suomen joukot ulkoministerinä Afganistaniin lähettänyt Erkki Tuomioja sanoo, että Suomi on kiistatta Afganistanin sodan osapuoli. Tuomiojan mielestä alkuperäisiä tavoitteita ole seitsemän vuoden aikana saavutettu.

Eduskunnan Afganistan-keskustelussa vaadittiin tänään laajasti sotilasoperaation muuttamista siviilikriisinhallinnaksi.

Kerran annettu mandaatti jatkuu kuitenkin, kunnes toisin päätetään. Ruotsissa ja Saksassa päätös on tehtävä joka vuosi uudelleen. ... "
.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Tuo sota [2 on niin sanottu Neuvostoliiton sekaantuminen naapuriinsa, tosin pyydettynä Afganistanin laillisen hallinnon taholta."

Arveletko, että Amin pyysi neuvostojoukot sinne tappamaan itsensä?

Jos et, niin ymmärrät varmaan, ettei tuota "laillisen hallituksen taholta" tullutta pyyntöä ole syytä korostaa?

Talebanhallitus puolestaan valtaan päästyään toteutti maassa kiistatonta terrorihallintoa tappaen kansalaisiaan mielivaltaisesti. Kabulin jalkapallostadionkin oli muutettu mestauspaikaksi. Lähinnä siellä ammuttiin naisia, jotka olivat rikkoneet jotain Talebanin lanseeraamaa pukeutumissääntöä vastaan t.m.s.

Oletko sitä mieltä, ettei kenenkään olisi pitänyt lopettaa tällaista, vaan maailman olisi pitänyt vain ummistaa silmänsä todeten, ette me emme puutu teidän sisäisiin asioihinne?

Ilkka Luoma

US aseisti muun muassa Stingereillä Mujahideen taistelijat, joista syntyi myöhemmät talebaanit ...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siinä tapauksessa USA osoittautui sitäkin vastuullisemmaksi mennessään vapaaehtoisesti korjaamaan virheensä. Eikö totta?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #18

Missä ja milloin USAn johto on kertonut menneensä hakemaan Stingerinsä takaisin?

Entä mitä me teemme siellä? Onko meidän mukanaoloamme perusteltu talebanien Stingereillä? Kuka, missä?

Oikeasti USAssa tarvittiin sisäpoliittisesti 11/9 tapahtumien jälkeen syyllisiä ja se lähti kostamaan talebaneille. Suomi meni tuolloisen pääministeri P.Lipposen sanoin viemään "rauhanturvaamisosaamista". Ei siis puhettakaan Stingereistä eikä afganistanilaisista koulutytöistä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Miten se tapahtui - US aiempi pr. Jimmy Carter sanoi heti saatuaan tiedon, että NL meni Afganistaniin, että saivatpahan nyt oman vietnaminsa ... asenneilmasto kertoo jo paljon!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #38

Osuvaa vahingoniloa aikoinaan, valitettavasti. Ja valitettavasti Bush jr. hallintoineen eivät Carterin sanoja muistaneet. Kuinkahan monet ovatkaan käyneet Afganistanissa oppimassa kantapään kautta, ettei niitä vuoristoja voi ulkopuolinen hallita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44

Niin, ja nyt halutaan lisää suomalaisia sotilaita - tosin menevät vapaaehtoisina, mutta valtiomme lähettämänä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #18

Katos vaan..vastuullista toimintaa.

Mustaki on valkoista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #45

Milloin Vietnamin virheet korjataan?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #47

Ei niitä tarvitse korjata vaan selittää se heidän parhaaksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #59

... näin amerikaano on varmaan yrittänyt ...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Wikipedian mukaan Kiinakin tuki Mujahiden taistelijoita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #75
Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #77

Wikipedia, Afganistanin sota. Aivan artikkelin alussa on lista Mujahdin tukijoista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #84

60-80 -luvuilla Kiina asettui johdonmukaisesti vähintäänkin propagandatasolla tukemaan kaikkea Neuvostoliittoa vastaan suunnattua toimintaa. Itse suurvaltojen väliseen kylmän sodan aikaiseen suhteeseen se sen sijaan ei ottanut kantaa.

Mikään muu maa ei tuominnut Tsekkoslovakian miehitystä yhtä voimakkain ja räikein sanankääntein kuin Kiinan hallitus. Samaan aikaan se tuki Ceausescun politiikkaa Romanian irrottamiseksi Varsovan liiton vaikutuksesta.

Seuraavana vuonna alkoikin jo aseellinen yhteenotto Neuvostoliiton kanssa maiden välisellä rajajoella.

Suomessa oli vielä 70-luvun alussa maolaisia opiskelijapiireissä ja heidän hämmästyksensä oli suuri, kun Pekingistä riennettiin onnittelemaan Chilen sotilasvallankaappauksen tehnyttä Pinochetia. Maailmankuva meni kommunistipiireissä aivan pirstaleiksi. Puhumattakaan tilannetta 70-luvun lopulla, kun Kiina hyökkäsi Vietnamiin.

Neuvostoliittoa vastaan sotineiden tahojen tukeminen Afganistanissa oli siis mitä luonnollisinta jatkumoa Kiinan asemoitumiselle maaailmanpolitiikassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #104

Tässä Kuikan kuvauksessa on paljonkin totta. Tuo kiista ulottui läntisistä opiskelijapiireistä Kambodzan viidakoihin. Peking tuki Puna-Khmerejä yhdessä USAn kanssa NL:n tukemia kambodzalaisia ja vietnamilaisia vastaan. Kävivätpä NL ja Kiina jopa keskinäisen pienen sodankin Ussurijoella.

Kiinalaiset tukivat tuossa vaiheessa kaikkia jotka saattoi katsoa NL:n vastustajiksi: R.Nixon:ia, N.Ceaușescu:a, Pol Pot:ia, E.Hoxha:a, A.Pinochet:ia j.n.e.

Mutta tuo oli aika jolloin toisaalta kiinalaiset katsoivat J.Stalinin seuraajien pettäneen vallankumouksen ja NL taas halusi vastoin kiinalaisten tahtoa ohjata kansainvälisen kommunistisen liikkeen kohti pragmaattisempaa ja vähemmän ideologisesti yksisilmäistä kilpailua lännen kanssa. Käsitykset Kiinassakin ovat sittemmin n.s. Neljän koplan kokemuksien y.m. jälkeen muuttuneet ja molemmissa maissa eletään nyt kapitalismia pikakelauksella.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #111

Erinomainen kirja aiheesta:

Klaus Mehnert - "Peking ja Moskova", WSOY 1962 (1964 fi)
~ https://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=564458 -

...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #104

Kuten todettua - Stalinin kuoltua Mao Kiinasta menetti uskonsa aidon kommunistisen kehityksen kulkuun Neuvostoliitossa - alkoivat hankauksien vuodet ...

...
Tilanne on nyt toinen, eikä Kiina ole ottanut millään muotoa julkisesti tai kahdenkeskisemmin esille Mantshurian ajatuksiaan historiasta ...

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kaiketi pitäisi jokaisen oivaltaa; kyse ko kansasta on heimoyhteisöstä, ongelmineen ja etuineen.
USA:n operaatio, kuten Venäjänkin (silloinen NL) on sotaa, hankkiakseen käyttöoikeus, jopa yksinoikeus maan runsaisiin energia- ja muihin varantoihin.
Suomalaisilla ei pitäisi, eikä saisi lainsäädäntömme mukaan olla osallisina kansainvälisiin sotatoimiin. Näin yksinkertainen asia on mutta; miksi?

Ilkka Luoma

Kalle kertoi todennäköisesti kansakuntamme enemmistömielipiteen asiasta.

Juha Hämäläinen

Suomen sotilaita ei tule millään tavoin sotkea EUn rajojen ulkopuolella käytäviin sotiin. Ei edes ns rauhanturvaamistehtäviin.

Ne sotkut kuuluvat niille, jotka sopat keittäneet eli suurvalloille. Ne ovat myös syypäitä aseiden myyntiin alueille, jonne ei tule viedä edes ilmakivääreitä, sen verran kahelia porukkaa kriisialueilla asuu. Siviiliväestön suojelu on paikallisten tehtävä. Jollei se heitä kiinnosta niin sitä vähemmän meitä.

Kriiseihin puuttuminen tuo kriisit ja pakolaiset tänne. Se on ainut palkintomme.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomalaisilla sotilailla on pitkä perinne rauhanturvajoukoissa jo 50-luvulta lähtien Kyproksessa, Suezilla, Namibiassa j.n.e. Suomi on saanut YK:lta paljon arvostusta osakseen tällaisesta panostuksestaan.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Onko muuten Afganistan operaatio rauhanturvaamisoperaatio; no tokikaan ei vaan selkeää sotaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Se taitaa virallisesti olla "kriisinhallintaoperaatio".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

Oikeassa rauhanturvaoperaatiossa rauhanturvaajat menevät kummankin osapuolen suostumuksella sotimisen lopettaneiden osapuolten väliin. Afganistanissa ei ole tuollaiset olosuhteet.

Jos kyseessä olisi kriisinhallintaoperaatio, kriisi olisi hallinnassa. Jo 17 vuoden jälkeen.

Kyseessä on puhdas hyökkäys- ja miehitysoperaatio.

Juha Hämäläinen

Juu tiedän. En vain arvostuksen takia laittaisi ketään aseellisiin tehtäviin EUn ulkopuolelle. En tiedä mitään syytä miksi pitäisi.

Ilkka Luoma

Suomalaiset ovat jo sodan osapuoli Afganistanissa, ja tätä kansalaisemme ihmettelevät - mitä se siis teemme meille vieraassa sodassa?

Ilkka Luoma

Aikanaan ulkoministerinä ollut Alex Stubb katui, kun Suomi ei mennyt Libyan pommituksiin vuonna 2011 - omin Hornetein!

---
24] Keuliiko Stubb’ in mopo? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68375-s... -

...
[2011]
" ... Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja (ent. toimittaja/ kok.) Pertti Salolainen ei pidä siitä, ettei Suomi ole sotapöydissä päättämässä milloin mm. isketään tuntemattomien kapinallisten puolesta siviilien sekaan, tällä kertaa Libyassa.
 
[ ... Kokoomuksen ulkoministeri A.Stubb uhosi: "ME pommitamme, ME tuhoamme*]"; puhuiko brysselinmies suomalaisella vai eurooppalaisella EU-suulla? Kokoomuslaiset ovat rehellisesti nato-jenkaajia, jotka haluavat viedä suomalaiset Natoon - Afganistaniin, Libyaan ja minne seuraavaksi? Mitä sanoo Suomen hiljaa oleva suuri enemmistökansa? Mitä sanovat äänestäjät muutaman hetken  päästä? ... ]
 
Kuuluisa edesmennyt taiteilijaprofessori Kari piirsi aina kokoomuslaiset papin mustanpuhuvaan kaapuun liperit kaulassa ja rautakypärä päässä. Miksi Kokoomus ajaa suomalaisia Naton tykkien piippuihin kuin käärmettä pyssyyn? Miksi meidän pitää olla konflikteissa sotivana osapuolena? Miksi meidän pitäisi Stubbin sanojen mukaan pommittaa ja tuhota?
 
Stubb ja Salolainen saavat yllättävää sivustatukea demarileiristä; rauhannobelisti, presidentti M. Ahtisaari ja demareiden naisälykkö, brysselinnainen Liisa Jaakonsaari puhaltavat samaan sotaisaan Nato-torveen. Kuten Jaakonsaari on todennut, on Suomessa puhe- ja mielipiteenvapaus - juuri näin. Saa kannattaa Natoa ja saa puhua siihen liittymisestä, mutta mitä kansakunta vastaa? ... "

-

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Suomalaisilla ei pitäisi, eikä saisi lainsäädäntömme mukaan olla osallisina kansainvälisiin sotatoimiin. Näin yksinkertainen asia on mutta; miksi?"

Suomalaissotilaat eivät ainakaan toistaiseksi ole olleet mukana sotatoimissa. Ammuskelua on toki ollut puolin jos toisin, mutta suomalaisten ampumat laukaukset eivät ole liittyneet mihinkään sotilaalliseen operaatioon, vaan ovat olleet säädösten mukaista itsepuolustusta.

Afganistanissa palvelevia suomalaissotilaita ei politiikka voisi vähempää kiinnostaa. He ovat Afganistanissa vain ja ainoastaan rahan takia.

http://puolustusvoimat.fi/rauhanturvaajaksi/palkkaus

http://puolustusvoimat.fi/rauhanturvaajaksi/paivaraha

Vuoden komennuksella Afganistanissa tienaa jo perusjääkärinä helposti n. 50 000 euroa puhtaana käteen, joka tarkoittaa 20-30 vuotiaalla rauhanturvaajalla noin kahden vuoden keskimääräistä nettopalkkaa Suomessa tienattuna.

Ylemmän upseerin vakanssilla summa lähestyy jo sataa tuhatta.

Rahaa Afganistanissa ei saa kulumaan, joten jos elää lomilla ihmisiksi, on useimmilla tienattuna asunnon käsiraha komennuksen päättyessä.

Ainakin toistaiseksi Afganistanreissun riskit ovat olleet vähäiset. Sotavainajia ei ole tullut ja loukkaantumisetkin ovat olleet suurelta osin omien hölmöilyjen seurausta.

Faitterikielellä kyseessä on ihan puhdas supa-reissu, joka toki maksaa valtiolle n. 100 milj. euroa vuodessa. Kallista lomailua sanoisin.

Valtiontalouden säästöt olisikin hyvä aloittaa kotiuttamalla jokainen sotilaamme pois maailmalta kuleksimasta. Siinä nimittäin puhutaan jo pitkästä pennistä, jolle olisi käyttöä vaikkapa esim. poliisin kehysrahoituksessa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kuten Kosonen kirjoitti: toistaiseksi ei ole tullut sankarivainajia ja vammat omia toikkarointeja. Mutta siellä ollaan mukana osana hyökkäys- ja miehitysarmeijaa. Noin ei välttämättä jatku iänkaiken niinkuin se sota näyttää jatkuvan.

Toisaalta rahanmenon lisäksi on kyse sotilaat sinne lähettäneiden poliittikkojen ja sotajohtajien aikomuksista ja tarkoituksesta vaikka itse sotilaat ovatkin rajan ja seikkailun perässä. Siis siitä mihin kaikkeen meidän tuolla älyttömällä ja tuhlailevalla politiikalla sidotaan ja viedään? Ilmeisesti kukaan noista päätöksentekijöistä ja yllyttäjistä ei ole ajatellut nenäänsä pidemmälle kunhan saa roikkua isojen poikien pöytien äärellä ja tuntea itsensä tärkeiksi. Vai olisiko heillä muukin oma etu tavoittelussa?

Ilkka Luoma

Kuka tai ketkä kantavat todellisen vastuun - lopulta, kun suuria menetyksiä syntyy?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #23

Hyvä kysymys.

Pitäisikö meillä olla varmuuden vuoksi kokoajan sotasyyllisyyspykälät rikoslaissa odottamassa vastuunkantoa?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #35

Katainen ja Haglund - veivät sotilaamme Irakiin.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Eli Luoma(ja kaltaisensa)haluavat että tytöt eivät pääse kouluun,että kouluja ei korjata,että teitä ei kunnosteta eikä yhteiskuntaa kehitetä miltään osin !?
-ei mitään uutta,vaan perinteistä kommaripropagandaa,suoraan kremlistä !

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Se nyt vaan on niin, että noihin heimoperinteisiin ei suomalaisella "rauhanturvvajalla" ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa. Kysehän on suurvaltasodasta; Suomen osuus +/-0.
Mitä taas Mirala mainitsi...???

Ilkka Luoma

Tuo on jo aivan eri asia - meillä ei ole mitään syytä puuttua muiden sisäisiin tapoihin, emme mekään tykkää siitä - ja kaikkea mekään emme oikein tee!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tarkoitat jenkkien menneen Afganistaniin pelastamaan paikallista porukkaa?

Tiedätkö kuinka rankasti sinua vastaan on todisteita tästä senkin jenkkitrolli!

Ilkka Luoma

Elettiin kahden ydinasesuurvallan mittelön kohokohtia ...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #53

Huomasit kai kenelle kommentti oli osoitettu.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Afganistanilaiset ovat hyviä taistelijoita, puna-armeijakin sai heiltä turpiin. Maanpuolustuksen kannalta on hyvä että siellä on mahdollisimman paljon suomalaisia, saavat sellaista oppia jolla venäläiset maahantunkeutujat ajettiin maasta pois.

Siellä saavutetulla ammattitaidolla saattaa olla suurikin merkistys Suomessa. Jos joku Venäjän ystävä kutsuu venäläiset tänne vapauttamaan vaikka sosiaaliämmien kaappaamia venäläisiä lapsosia.

Ilkka Luoma

Niin hyvin, että US on viihtynyt tuossa aloittamassaan sodassa jo pidempään kuin Vietnamissa ...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Eikös se NL ollut siellä jo 1979. Hyökkäsi 29.12.1979 Afganistaniin ja miehitti sen. Mutta mitäs noista pikkuseikoista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #42

Luitko topicin, se on siellä jo mainittu...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ilmankos jenkit meni tappamaan niitä ja Suomalaiset ovat suojelemassa sitä tapahtumaa.

Ilkka Luoma

Amerikkalaiset koettavat aina kerätä mahdollisimman suuren marionettien kohortin, jotta iskut näyttäisivät kansainvälisen yhteisön töiltä ... jopa Irak 2003 - johon yritettiin saada YK' n mandaattia - onnistumatta - mutta hyökkäys suoritettiin joka tapauksessa ...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #54

Tottakai suoritettiin,mutta ei sillä ole mitään merkitystä. Leon mielestä vain Venäjällä pitäisi olla kaikkien mandaatti ja yhdysvallat tekee vain hyväntekeväisyyttä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61
Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kyproksen jälkeen rauhanturvatehtävät muuttuivat huomattavasti vaarallisemmiksi (Libanon, Golan, Kosovo jne, mutta edelleen se oli rauhanturvaamista. 31.03..2006 voimaan astuneella kriisinhallintalailla rauhanturvatehtävät muuttuivat kriisinhallintatehtäviksi.

Termin muutoksella on merkitystä. Rauhanturvaaja lähti turvaamaan rauhaa vain, jos ja kun molemmat osapuolet niin halusivat. Kriisinhallintalain nojalla Suomi ja kriisinhallintasotilaamme voidaan lähettää rauhaanpakotustehtäviin, joka tarkoittaa, että silloin taistellaan jonkun puolesta jotain vastaan.

On syytä huomata, että Suomen puolustusvoimat käyttää "rauhaan pakottamisesta" termiä "rauhan palauttaminen". Palauttaminen kuulustaa paljon pehmeämmältä kuin pakottaminen ja sille on helpompi saada yleinen hyväksyntä.

Kirjoitin kommentin lonkalta. Virheitä saa korjata sekä täydentää.

Lisäys:
Kalle Pohjila: "Se nyt vaan on niin, että noihin heimoperinteisiin ei suomalaisella "rauhanturvvajalla" ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa."
Noin asia varmasti on ja ne mm. tekevät nuo sodat vaikeiksi ratkasta.

Juha-Pekka Kosonen: Olet tainnut olla "faitterina", kun "supa"-sana on tuttu.((
Mutta, mutta... kyllä ne YK:n rauhanturvaamisen "supa-reissut" on tehty ja tehdään aivan muualle kuin Afganistaniin, joka lienee vaarallisin tehtävä jossa suomalaiset ovat mukana

Ilkka Luoma

[2014]

" ... Afganistanin kokemuksensa kirjaksi laittanut Tuomas Muraja pitää Suomea sodan osapuolena.
Suomen roolista Afganista on kiistelty ainakin siitä lähtien, kun rauhanturvaajamme liittyivät osaksi Naton johtamaa ISAF-operaatiota. Esimerkiksi tutkija Charly Salonius-Pasternak aiheutti taannoin kohua toteamalla Suomen olevan sodassa.

YleX Etusivussa vieraillut entinen ISAF-joukkojen mediaupseeri, Tuomas Muraja, on samaa mieltä.

- Suomi on ollut sotaa käyvä osapuoli Afganistanissa vuodesta 2006. Halusimme sitä tai emme, hän sanoo YleX Etusivulle.

Perusteluiksi Muraja sanoo sen, että olemme ISAF-joukoissa Yhdysvaltojen puolella. Kaikki ISAF-joukot taistelevat Murajan mukaan saman lipun alla ja se tarkoittaa, että kaikki ovat mukana konfliktissa.
Suomalainen valtionjohto ei myönnä sotatilaa. Esimerkiksi Salonius-Pasternakin kommentin jälkeen kiirehdittiin antamaan lausunto, jossa väitettä vähäteltiin. Muraja sanoo, että se on kummaa kikkailua. ... "

~ https://yle.fi/ylex/uutiset/ex-rauhanturvaaja_suom... -

.

Ilkka Luoma

YK rauhanturvaoperaatiot ovat asia aivan erikseen! Nyt Afganistanissa ollaan US johteisessa Naton sodassa - vieraita kohtaan itsenäisessä YK-jäsenvaltiossa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Afganistanissa tulee olla nimenomaan suomalaisten,,ja nimenomaan tyttöjen koulunkäyntiä turvaamaamassa,ja siksi että kouluun haluavin tyttöjen kasvoille ei heitettäisi happoa !
Aika kyynistä ja vastuutonta vaatia suomea ja pohjoismaita sieltä pois !

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Olet aivan hyvällä asialla Jari.
Mutta kyllä suomalaisten sotilaiden mukana olo Afganistanissa olisi nähtävä laajemmmin kuin ainoastaan tehtävänä mahdollistaa afgaanityttöjen koulun käynti. Valitettavasti, sillä esim. Afganistanissa on muitakin ratkaisemattomia ongelmia - jälleen sanoisin - valitettavasti.

Koulun käyntiä tarvitsevia tyttöjä on maailmalla muuallakin kuin vain Afganistanissa - niin valitettavaa ja surullista kuin onkin.

Ilkka Luoma

Pitäisikö nyt vaikkapa amerikkalaisten tulla Suomeen laittamaan Porvoon tapaukset järjestykseen?

Oletko muuten käynyt Afganistanissa - vai oletko tietojen osalta median varassa?

Entä yhteiskunnalliset tavat - valkoinen ns. eurooppalainen markkinatalous ja kulutusyhteiskunta-ajattelu edustaa Maan asukkaista vajaata 20 prosenttia! Pitääkö meidän aina tuputtaa omia tapojamme - senhän me tiedämme, että ääriväkivaltaisia ilmiöitä tapahtuu meilläkin - mm. tapaus Erika!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Suomalaiset ovat tainneet kunnostautua siellä kouluja enemmän pikemminkin bordellien rakentajana: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/59197-suomi-rahoi.... Stubbin tuolloisia selityksiä voi sitten uskoa tai olla uskomatta. Itse kallistun jälkimmäiseen.

Toisaalta ainoa joka siellä kansainvälisen miehitysarmeijan toimesta on saatu toimimaan on unikon viljely. Talebanit sen kielsivät ja saivat miltei loppumaan, jenkki- ja liittolaismiehityksen aikana on päästy ennätyssatoihin: http://www.bbc.com/news/world-asia-37743433

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Siis suomalaiset pyörittävät pikkutytöille bordellia siellä ja sitä pitää kovasti sinun puolustella..hyi helkkari teitä jenkkitrolleja!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #50
Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #55

Huomaa kenelle kommentti oli osoitettu

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #50

Ehkä kuitenkin vain heitettiin rahaa menemään eikä katsottu perään kun hyviksiä kuitenkin ovat ... tai aineski samalla asialla ... tai samalla puolella ... tai jotai ... pääasia, että tehdään jotain ja ollaan oikeassa arvoyhteisössä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #58

Valtion tarkastusvirasto on löytänyt useita epäonnistuneita kehitysapukohteita.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Ilkka Luoma #20.

Kyllä itse kallistun Salonius-Pasternakan ja Murajan kannalle. Sen myöntäminen, että Suomi on Afganistanissa käytännössä taistelemassa jonkun puolella jatain vastaan, on jostain syystä vaikea myöntää. Mikä / mitkähän ne syyt voisivat olla?

Ilkka Luoma

"Jussi Niinistö: Suomi on sodan osapuoli – ”Ei todellakaan perinteistä rauhanturvaamista” ... "

~ https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/57668-jussi-niini... -

.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Olisiko sinulla esittää jokin ratkaisu Afganistanin tilanteeseen?

Ilkka Luoma

Manu, voimme tehdä vain omasta puolestamme ratkaisun ja se on kirkas: Heti pois nykyisetkin sotilasjoukkomme!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Esitätkö ensin mikä se tilanne sinusta on ja mistä se muodostui?

Ilkka Luoma

Piti saada nopeasti machoisku johonkin - 9/11 jälkeen, ja Afganistan näytti sopivalta - olihan liitteitä, että al-Qaida majaili muun muassa siellä ---

Mutta miksi 9/11 tapahtui - sille täytyy olla jokin looginen selite!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #56

Vaikka kommentti ei ollut sinulle tarkoitettu,niin kannattaisi sinunkin olla kiinnostunut mihin ihmiset tahtoo vastauksen. Manun mielestä ehkä asia ei mennytkään noin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #62

Mutta miksi 9/11 operoitiin? Tämä on se kaikkien kysymysten äiti ... !

Ilkka Luoma

[2009]

" ... Kotimaa
Puolustusvoimien entinen komentaja Gustav Hägglund arvioi, että kukaan ei huomannut toimintaympäristön muuttuneen Afganistanissa.

-Toimintaympäristön muuttuminen tapahtui sillä tavalla hivuttamalla, että kukaan ei ole huomannut, että ollaan ihan eri operaatiossa kuin mihin alunperin lähdettiin, Hägglund sanoi Yle uutisissa.

Lauantai-iltana kokonaisuudessaan lähetettävässä haastattelussa Hägglund arvioi, että Suomi on aseellisen selkkauksen osapuoli Afganistanissa. Hägglund ei kuitenkaan sanoisi suomalaisten olevan sodassa. ... "

~ https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/68229-hagglund-ku... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Hägglund on hieman huonomuistisesti jälkiviisasteleva. Kyllä hänelle ja muille tuolloin valtaapitäville asiat kerrottiin ihan selkeästi mutta silloinkin erimieltä olevat vain mustamaalailivat piruja seinille kun sinne mentiin hyvää tekemään ja "Hullu koira" Mattisin sanoin epäonnistumista ei tunneta edes sanana.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Teitä kyynisiä kommareita ei mikään kosketa,ellei happo ole omalla naamalla !!

Ilkka Luoma

Happo, Eerikat ja Porvoo - ovat aivan eri asioita!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jenkkitrollit voisi jättää edes pikkutytöt rauhaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #57

huomaa kenelle kommentti on osoitettu.

Ilkka Luoma

¤¤¤¤

Google -kuvahaulla "Afganistanin sota" saatu kuva, siis nro 3.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Evakon vanha sydän ihan ilahtuu kun vielä löytyy isänmaallisia vapaaehtoisia suomalaisia jotka käyvät opettelemassa sotimista. Ihan kuten jääkärit aikoinaan. Heitä pitäisi olla paljon enemmän.

Meillähän vieressä on sotahysteerinen Neuvosto-Venäjä joka koko ajan himoitsee laajentumista. Petroskoissa jopa lapsia koulutetaan torjumaan suomalaisten fasistien hyökkäys. Toisaalta sinne onkin helppo hyökätä koska luovutettu alue ja Karjalan tasavalta on jätetty Ilkan todistuksen mukaan taistelualustaksi.

Voi käydä että Alakurtin hyökkäysprikaatit ehtivät Tornionjoelle aikaisemmin kuin suomalaiset Petroskoihin?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomi pois Afganistanista. Rahaa tarvitaan Suomen puolustamiseen.

Ilkka Luoma

Hyvin moni suomalainen sanoo samaa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mutta rahaa tärkeämpiä ovat kokeneet sotilaat. Venäläiset harjoitelevat koko ajan sotimista eri puolilla maailmaa, emme ilman uhrauksia pysty puolustamaan maatamme.

Ilkka Luoma

Leo, mitähän nuo amerikkalaiset tekevät? ;)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #86

Sinäkin saivartelija, amerikkalaiset sotivat paljon enemmän kuin venäläiset. Heitä on enemmän ja he ovat rikkaita. Siksi meidän on hyvä olla heidän kaveri, mekin opimme. Ei he tänne tule koska meillä ei ole öljyä. Mutta venäläiset himoitsevat koko ajan alueensa laajentamista länteen. Se on meidän kohtalo.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #89

Luetteletko tähän amerikkalaisten sodat vaikkapa viimeiseltä 60 vuodelta?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Venäläiset harjoitelevat koko ajan sotimista eri puolilla maailmaa"

Missä kaikkialla venäläiset sotii?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #87

Älä nyt sinäkin Jarmo ala simputtaman vanhaa miestä. Tiedät vastaukset paremmin kuin minä ja Ilkka on näissä asioissa Suomen Mestari, kysy häneltä jos jotain et tiedä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #88

Ei Miralaa simputeta vaan yritetään auttaa miestä pitämään sanoistaan kiinni.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #102

Leo on Karjalan evakko ja on herkkä kaikille näille jutuille, jotka koskevat Karjalan valloitusta - jotenkin ymmärrettävää ja inhimillistä. :)

...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #103

Kiitoksia Jorma ja Ilkka myötätunnosta. Meitä evakoita ei todellakaan ymmärretä.
Pahin on Putin joka ei palauta Stalinin ryöstösaalista hyvän sään aikana. Pitäisi Putininkin huomata että suomalaiset harjoittelevat sotimista kaikissa kahinoissa. Venäjän armeija voi nyt saada kovemman vastuksen kuin 1939.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #105

Putin näkee tilanteen hiukan tosin, meidän tulee ottaa huomioon, että hän tietää tarkasti kaikki dokumentit mitkä liittyvät aikakausiin 1938-39 marraskuun loppuun - sekä 1940 marraskuusta 1941 kesäkuun loppuun! Me taas emme ... vielä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #103

Totta, me kukin olemme herkkiä kuka millekin ja eri tavoin. Jotkut pyrkivät ja pääsevät niistä irti. Jotkut taas eivät pääse tai eivät halua laskea irti. Se meille, teille, heille suvaittakoon. Suotavaa olisi kuitenkin vastavuoroisesti sen verran suvaitsevaisuutta ettei oleta kaikkien muiden olevan samoille asioille samalla tavalla herkkä.

Olen toki tietoinen karjalaisten erityisistä, joskus klisheisistäkin heimopiirteistä. S.Topelius kuvaili heitä varreltaan solakoiksi, ruskeatukkaisiksi ja vilkassilmäisiksi. Hämäläisiä avomielisemmiksi, ystävällisemmiksi, liikkuvammiksi ja toimeliaammiksi mutta myös kielevämmiksi, kerskailevammiksi, uteliaammiksi ja närkkäämmiksi. He ovat myös herkkämielisempiä jotka tulevat helposti surullisiksi ja helposti iloisiksi. Topeliuksen mukaan he Pietarissa ansaitsivat rahaa pikkukivilläkin mutta helposti tullut raha meni yhtä helposti. Hänen mukaansa karjalainen on kuin kansamme päivänpuoli: avomielinen ja luokseenlaskeva, vilkas ja kevytmielinen, helposti ohjattava ja helposti eksytetty, herkkäuskoinen kuin lapsi, ei kuitenkaan suomalaisen itsepintaisuutta vailla, mutta hyväoppinen ja varustettu luonnonlahjoilla, jotka vain tarvitsevat hyvää kasvatusta asettaakseen hänet kansansa etevinten joukkoon. (Lähde: S.Topelius; Maamme kirja; 50. painos; WSOY; 1944)

Samalla olisi tietysti suotavaa, että jos jostakin jossakin keskustelussa itse avautuu, kantaisi itse vastuunsa omista sanoistaan eikä sysäisi sitä muille, vaikka kuinka herkkää kohtaa juilisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #108

Venäläinen puhuu totta vain siinä tapauksessa, ettei pysty valehtelemaan, mutta silloinkin hän sitä ensin yrittää. (Eljas Erkko 1939).

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #109

Tuo on varmasti totta. Putin ja Lavrov ovat siinä lajissa mestareita. Mutta nyt tuntuu siltä että Venäjän ystävät, nuo rakkaat infosodan "viholliset" ovat täydellisiä valehtelijoita:)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #108

Aivan, silmät avoimena kohti uusia tietoseikkailuja ;)

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #87

Vuodesta 1991 Venäjä on sotinut 13 kertaa. Kyllä sinä sen itseki tiedät mutta tässä on linkki:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involvi...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #90
Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Erinomainen kysymys...miksi Suomi ja suomalaiset ovat sodan osapuolena Afganistanissa? Ja miksi Suomi tukee Usa:ta Afganistanin miehityksessä ? Ja kun asia on näin, miksi Suomi tukee Isis-terroristeja, ovathan he Usan liittolaisia ?

http://theduran.com/explosive-bbc-admits-us-coalit...

Ilkka Luoma

Tätä kansalaisemme kysyvät, mutta vähemmistöpoliitikot tekevät mitä haluavat - arvelevat että meidän solidaarisuuteen kuuluu Afganistan, jonka asioista he itse päättävät.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Kun näihin saan vastaukset, olen tyytyväinen. Itseni lisäksi todella monet kysyvät Suomen poliittiselta johdolta täysin samaa.

http://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/raqqas_...

Ilkka Luoma

Jos vaikka Erkki Tuomioja kertoisin entisenä ulkoministerinä miksi olemme Afganistanissa?

Ilkka Luoma

Ei vain Afganistan, van myös Irak ---

|10 Olemme myös Irakissa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/nykyhallituk... -

! ... maanantaina, tammikuuta 12, 2015
Nykyhallituksemme osapuoleksi sotaan – vaaraksi kansakunnallemme?

!
(YLE Uutiset mobiiliversiona ~ http://yle.fi/uutiset/ruotsi_lahettamassa_sotilasj... – kirjoittaa arvion suomalaisten osallistumisesta Ruotsin mukana sotilaskouluttajiksi Irakiin – opettamaan sotimista ISIS-joukkoja 1] vastaan)

Mikäli näin, tapahtuu tässä meille suomalaisille kohtalokas päätös, josta puolustusministeri Carl Haglund ja Stubb´in hallitus ei koskaan kykene kantamaan vastuuta mahdollisista seurauksista pahimmillaan, olisiko tämä niitä miltei ainoita kataiskuusilo-rääppeiden 2] päätöksiä, joka viedään loppuun saakka?!

asetumme näin toimittaessa suoraan terroriuhan alle. Meidän on syytä pysytellä natottomuushengen 3] mukaisesti tässäkin tilanteessa puolueettomina.

EU-Eurooppaa on juuri ravistellut terroritoimet Ranskasta 4], joka on valtiona aktiivinen taistelija Irak-Syyriassa, osallistuen taistelutoimiin, vähintäänkin epäsuorasti. Emme vielä tarkoin tiedä, oliko Pariisin siviilimurhat osaltaan seurausta tästä osallistumisesta?

Ei ole kahta sanaa,

etteikö ISIS-järjestö toimi inhimillisen elämän sääntöjä vastaan. Ei ole kolmea virkettä, jotteiko ISIS-järjestön menetelmät ole raakuudessaan täysin tuomittavia, eikä ole siitäkään kysymys, etteikö nuo ääriaineksien fanaattisuus uskossaan/”uskossaan” 5] ole vastoin kaikkea sitä, minkä jokaisen vakavan uskonnon jumalat tuomitsevat! …

… sen sijaan on kysymys meidän suomalaisten ja valtiomme puolueettomuudesta olla erillään kaikesta sellaisesta, mikä ei meille kuulu – ainakaan siten, kuten tuossa alun uutisessa on kerrottu mahdollisesti tapahtuvaksi.

Me emme voi olla kouluttamassa tappamista,

tai kouluttamassa aktiivisessa sodassa toista osapuolta, näin toimien olemme välittömästi osapuoli ja näin toiselle puolelle jäävän toimijan kohdevaltio terrori-iskuilleen – me emme halua Pariisin kohtaloa Helsinkiin. Ei ole pelkuruutta olla osallistumatta – edes epäsuorasti väkivaltaan, eikä ole kunniatonta pysytellä poissa tappamisesta.

...
Me Suomesta sotatilanteen aktiiviosallistumisen sijasta voimme toimia rauhanvälittäjänä,

… kuten on orastavasti EU-joustavoitettuna sveitsittymisenä 6] testanneet jo Ukrainassa – idän ja lännen konfliktien neuvottelijavälittäjänä 7]. ... "

Ilkka Luoma

Ei vain Irak --- myös Afrikan Mali!

...
|4 Mali ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/01/saammeko-lis... - -

.
perjantaina, tammikuuta 18, 2013
Saammeko lisäharmia Malista - Afrikasta?

Malissa kuhisee. Suurin osa suomalaisista ei ole aiemmin kuullut juuri mitään valtiosta nimeltä Mali. Moni ei tiedä missä se on. Nyt Suomi lähettää omia sotilaskouluttajiaan Maliin opettamaan maan hallituksen sotilaita taistelemaan ja tappamaan. Miksi me menemme maahan, jonka asiat eivät meille kuulu?

Kaivammeko nyt ehdoin tahdoin verta nenästä. Algeriassa tapettiin ensimmäiset ulkopuoliset ulkomaalaiset, koska Ranska hyökkäsi Maliin karkottaakseen islamistit Malin pohjoisosista. Miksi Ranska meni sotilaskoneineen sinne - selitykseksi ei kelpaa entinen siirtomaaisännyys.

USA säestää heti rinnalle

Onko kyseessä läntisten markkinatalousmaiden vastaisku todellisuudessa kiinalaisten Afrikan kaupallisvalloituksen patoamiseksi? Miksi Kiina on täysin hiljaa Malin tapahtumista? Eikö Kiinakin voisi sotkeutua suvereenin valtion sisäisiin asioihin - näinhän läntiset maat, entiset Afrikan osin ryöstäneet siirtomaaisännätkin tekevät - pyynnöstä, mutta kenen/keiden pyynnöstä?

Syyriassa läntiset maat -

USA:n sinfonioimana asettuivat kapinallisten puolelle - ja laillista hallitusvaltaa vastaan - siis päinvastoin kuin Malissa. Al-Qaida [?] tappoi Somaliassa ranskalaisen agentin, kostoksi ranskalaisten Maliin hyökkäämisestä, islamveljien kimppuun. Joutuuko suomalaiset vielä joskus koston välikappaleiksi - ansaitsemmeko tämän tyyppisen kohtelun?
...
Miksi Syyriassa tuetaan kapinallisia ja Malissa hyökätään taas kapinallisten kimppuun? Miksi tämä kaksijakoisuus - selitykseksi ei kelpaa se, että islamtaistelijoita on saapunut Maliin muista valtioista, niin tapahtui Libyassa kuin Syyriassakin.

Onko meillä käytännössä edes tietoa mitä todellisuudessa Malissa tapahtuu?
Ei ole - koska sitä tietoa ei ole edes tarkasti Malin hallituksella. Malin pohjoisosissa asuu muun muassa tuaregeja ja heillä on itsenäistymispyrkimyksiä - kuten oli eritrealaisilla Etiopiasta ja kuten on länsi-saharalaisilla Marokosta.

Miksi meidän pitää mennä puuttumaan muiden sisäisiin asioihin -

... pitäisikö meidän ennemmin keskittyä hoitamaan omia asioita ja toimia ulkomailla, jos on toimittava - vain YK:n rauhanturvaamistehtävissä, jos konfliktien molemmat osapuolet niin toivovat ja pyytävät.

.

...
[15122016]
Toivomme hartaasti, että terroristit katsovat ohitsemme!

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/11/sotkeutuuko-... - ]

Toivottavasti olemme liian pieniä, huomaamattomia ja liian harmaita iskukohteita. Toivottavasti terroristit kokevat meidän vähäpätöisiksi ja sellaisiksi, joista ei saa riittävää näkyvyyttä – kuten Pariisista |6 ja Brysselistä |7. Me voimme edesauttaa ”vähäpätöisyyttämme” kutsumalla kaikki sotilaamme pois näiltä kriisialueilta – nyt ja heti.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/12/milloin-saam... -

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Autonomian loppuvaiheessa meni tuhansia suomalaisia nuoria miehiä sotaoppia saamaan Saksaan. He osllistuivat taisteluihin, heitä haavottui ja kuoli. Mutta henkiin jääneet osaltaan auttoivat Suomen itsenäistymistä.

Nytkin tarvittaisiin vastaavaa isänmaallisuutta. Suomalaisten pitäisi mennä suurin joukoin saamaan sotakokemusta. Itäinen naapurimme valmistautuu hyökkäyssotaan. On lapsellista niuhottaa jos muutama suomalainen menee Afganistaniin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ehkä nyt kuitenkin on "niuhetettu" enemmän heidän lähettäjiään ja heidän vaikuttimiaan vastaan.

On myös syytä muistaa, että Saksaan lähteneet lähtivät sinne vastustaakseen laillista esivaltaa eivätkä kaikki itseään isänmaallisina pitäneet tahot pitäneet heitä isänmaallisina. Ja toisaalta osa Saksaan menneistä joutui vankileirille siellä ja täällä koska eivät olleet poliittisesti sopivia isänmaallisiksi heidät sinne lähettäneiden mielestä.

Nyt Afganistaniin menijöiden henkilökohtaiset motiivit taas lienevät enemmän taloudellisia ja seikkailullisia kuin poliittisia.

Lisäksi meille vakuutetaan, että he eivät siellä sodi vaan muka rauhanturvaavat, kriisinhallitsevat jatiesmitä.

Ilkka Luoma

Olemme Afganistanissa jo sodan osapuolia -kenr. Hägglund, k-edustaja Tuomioja, tutkija Salonius-Pasternak (UPI) ---

Ilkka Luoma

Itsenäisyyskehityksemme alkoi jo 1800 -luvun loppupuolelta - Sibeliuksen Finlandialla ... lopulta jo ennen 6.12.1917 - demarit ajoivat itsenäisyyttä Valtalailla jo paljon aiemmin kuin Svinhufvudin senaatti - tässä kannattaa lukea Erkki Räikkösen kirja - Svinhufvud ja Itsenäisyys senaatti - muistaakseni 1935 (?)

...
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Erkki_R%C3%A4ikk%C3%B6nen_(s._1900) -
~ https://www.antikvariaatti.net/product.php?id=256585 -

...
Valtalaki
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtalaki -

.

Ilkka Luoma

Syntyi oiva kommenttiketju hyvin ajankohtaisesta aiheesta - Miksi pitää lähettää sotilaitamme Afganistaniin - muiden sotiin, Naton sotiin ja US sotiin!

Netikettikin oli hyvin hanskassa - kiitos kaikille!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiitoksia minunkin puolestani, syntyi todella antoisa keskustelu siitä että suomalaisten on hankittava sotilastaitoja mistä vain voi saada. Koska Venäjä on arvaaton, meidän on aina oltava valmiina.

toivoo Venäjän sodat kokenut kansalainen

Ilkka Luoma

Leo, mikä on sotinein valtio maailmassa - viimeisen 100 vuoden aikana, ja erityisesti viimeiset 20 vuotta - Yhdysvallat, ei Venäjä!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Roistovaltioitahan maailmassa on paljon. Jos muistellaan minun elinaikanani sotineita niin Venäjä on pahin. Yhdessä Hitlerin kanssa aloittivat toisen maailmansodan syksyllä 1939. Ja saivat kymmeniä miljoonia ihmisiä hengiltä. Yhdysvallatkin olivat siinä loppuselvittelyissä.
Jenkeillä on niin hyvät kotiolot että eivät ole jääneet mihinkään asumaan, toisin kuin venäläiset.

Näillä nurkillä eniten sotinut maa on ehdottomasti Venäjä!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #125

Meidän suuntaan ollut hiljaista vuodesta 1945 ...

Toimituksen poiminnat