Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kansalainen – äänestä, sillä tällöin olet parempiosainen!

 • Lopetetaan puoluetuki ja annetaan äänestäneelle kansalaiselle 10 euroa kansalaisvelvollisuudesta!
  Lopetetaan puoluetuki ja annetaan äänestäneelle kansalaiselle 10 euroa kansalaisvelvollisuudesta!
 • "Kävin k*saisemassa äänestyskoppiin - en jaksanut enää Aku-Ankkoja piirtää ... " -T.Turmiola
  "Kävin k*saisemassa äänestyskoppiin - en jaksanut enää Aku-Ankkoja piirtää ... " -T.Turmiola
 • Jos valtio maksaa 10 euroa äänestyksestä, kun lipuke putoaa uurnaan - syntyisikö Aku-Ankkoja lisää?
  Jos valtio maksaa 10 euroa äänestyksestä, kun lipuke putoaa uurnaan - syntyisikö Aku-Ankkoja lisää?
 • Näin suomalaiset äänestävät - miten aktivoimme tämän? 10€ kouraan, kun lipuke uurnaan vilahtaa!
  Näin suomalaiset äänestävät - miten aktivoimme tämän? 10€ kouraan, kun lipuke uurnaan vilahtaa!

Raflaava otsikko, mutta tutkimus kertoo [1, että lainlaatijamme ja yhteiskunnan päättäjät -ryhmänä eivät demokratiassakaan muistuta keskimääräistä kansalaisten pienoismallia. Syy on selkeä, äänestysprosentti on alhainen ja ”huono-osaiset” eivät äänestä – näin kertoo tutkimus, niin Ruotsista kuin Yhdysvalloista [2.

 

Meilläkin on sanottu, että eduskunta muistuttaa kansakuntaa – sen ollen kansakuntansa pienoismalli. Näin ei ole – yhteiskuntamme päätöskoneisto ajaa pääsääntöisesti ”hyväosaisten” asioita. Lainlaatijat ja päättäjät muistuttavat äänestäjiään, jotka on vaivautuneet uurnille aktiivisten äänestyskansalaisten taholta – heidän ollen niitä parempi osaisia.

[1 ~ https://www.hs.fi/tiede/art-2000005453768.html -

 

Ote:

Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden -HS otsikko

Melkein kaikki korkeasti koulutetut äänestävät. Vähän koulutettuja vaalit kiinnostavat paljon vähemmän. Myös suomalaistutkijat alkavat selvittää, kenen etuja valtiojohdon päätökset edistävät

… ” -HS-toimittaja Mikko Puttonen

 

Allekirjoittaneen kommentti ylläolevaan linkkijuttuun:

”... Ei kysymys ole äänestämisen välinpitämättömyydestä - kysymys on on yhteisten asioiden eli politiikan kiinnostamattomuudesta. Ratkaisu on poliitikoilla itsellään, tehdään siitä kiinnostava. Suomessa ei ole yhtään laajasti karismaattista kansanjohtajaa. Muutos demokratiassa syntyy äänestämällä. Voimme helposti arvata, että eduskunta olisi aivan eri näköinen, jos ideaalinen ja käytännössä mahdoton 100 prosentin äänestysvilkkaus toteutuisi! Mikä siis neuvoksi? Ratkaisu on koko kansan rehellinen vaaliraha ... ”

 

[2 ~ http://www.ericguntermann.com/images/issuevoting.pdf -

[2 ~ https://scholar.princeton.edu/sites/default/files/mgilens/files/gilens_and_page_2014_-testing_theories_of_american_politics.doc.pdf -

 

Miten me saamme kansakunnan vaaliuurnille?

Helppoa kuin heinän teko. Maksamme äänestäneelle kansalaiselle Koko Kansan Rehellisen Vaalirahan – 10 euroa per äänestänyt, puhtaana käteen – heti kun vaalilipuke solahtaa uurnaan. Yksinkertaista, ja näin demokratia maksimoituu ja kansa vaikuttaa – näinhän sen piti ja pitää olla.

 

Ei ollut näin – KKRVR eli Koko Kansan Rehellinen Vaaliraha herätti ”parempi osaiset”

[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/41646-u-aanestamattomyys-kimpoaisi-kansan-omaan-nilkkaan – [626 comments] **

Nyt osa kansasta karjui kurkku suorana – emme lähde houkuttelemaan roskaväkeä rahalla uurnille; hehän vain sotkevat systeemit. Näin varmaan tapahtuisikin, sillä esimerkiksi eduskuntamme muistuttaisi aivan jotain muuta kuin nyt – riippuen toki ehdokasasetteluista … näin olisikin kiinnitettävä huomiota ketkä muut voivat ja miten asettaa ehdokkaita kuin käytännössä vain puolueet!

 

Miten tuo KKRVR kustannetaan?

Edelleenkin helppoa kuin heinän teko. Lopetaaan nykyinen puoluetuki ja siihen liittyvät oheistuet, muun muassa poliittisille medioille. Tuo kustannuserä vastaa suunnilleen vuosittain sitä summaa mitä Koko Kansan Rehellinen Vaaliraha kustantaisi – ja saisimme parempaa ja suorempaa demokratiaa – toki edellytyksellä, että tavallinen ”ruumiit pesevä kansa” voi helpommin asettaa omia ehdokkaitaan.

 

Ote:

[2011][** ” … Kansalaisia voidaan houkutella vaaliuurnille erilaisin houkuttimin - se olisi esimerkiksi vaalirahaa rehellisimmillään, sehän menee suoraan demokratian kasvattamiseen, ilman mitään välikäsiä.

Kun ehdotettiin annettavaksi 10 euroa puhtaana käteen heti lipun tipahdettua vaaliuurnaan - heräsi kahtiajakaantunut kansa: "Pikkurahan ahneita pummeja ei pidä laskea sotkemaan vakiintuneita käytäntöjä!"

Äänestysaktiivisuus on ainut suoravaikutteinen kansalaisteko, jolla on todella merkittävää vaikutusta demokratian toteutumiseen itse kansalaiselle, edes kerran neljässä vuodessa. Ideaali tilanne on 100 prosentin äänestysvilkkaus - joissain kansandemokratiossa oli joskus äänestyspakko.

Suomessa ei voida pakottaa uurnille. Meillä voidaan houkutella kansalaista kokemaan äänestys tärkeäksi ja mielekkääksi innostavilla ehdokkailla, kiehtovilla sekä uskottavilla vaaliteemoilla, ehdokaskarismalla ja koetulla luottamuksella. Arkinen keino vaikuttaa uurnille liikekannallepanoon on maksaa suoraa vaalitukea kansalaisille - vaali- tai matkarahana suoraan käteen - esimerkiksi 10 euroa.

700 suomalaista purnaajaa ja kiittäjää - vain kuudessa päivässä!

Ehdotuksen levitessä suomalaisten pariin, reaktiot olivat hämästyttävät: yli 400 puhelinsoittoa ja 300 tekstiviestiä. Palaute jakaantui alkuräjähdyksen laantuessa positiivisemmaksi. Alussa oli paljon nimettömiä soittoja, joissa tuomittiin "roskaväen" osto uurnille, koska oli pelko, että eduskuntaan ei valiinnutkaan sitä tuttua ja turvallista kokoonpanoa.

Kiihkon laantuessa tuli enenevästi soittoja sellaisilta ihmisiltä - muuten nimet mainiten, jotka eivät juuri koskaan ole äänestäneet ja moni kannanotto kohdistui mahdollisen "vaalirahan" motiiviin. Oltiin sitä mieltä, että valtiovalta on oikeasti kiinnostunut nostamaan äänestysprosenttiä, jos kannustamiseen uhrataan vajaat 50 miljoonaa - se kertoo, että valtio haluaa oikeasti yhteiskunnan äänihiljaiset uurnille rakentamaan edustuksellista todellista pienoissuomea … ”

...

EKSTRA

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005457341.html -

Ote:

Aktiivinen kansalainen on Suomen politiikassa kuin vieras ulkoavaruudesta -HS otsikko

Vaaleissa kansalaiset saavat hetkeksi vallan, ja se on poliitikkojen näkökulmasta hankalaa … ” -Anu Kantola ---

 

Allekirjoittaneen kommentti ylläolevaan linkkijuttuun:

”... Liian hyvä ollakseen totta, mutta onpa hyvinkin, sillä kirjoittaja ei ollutkaan poliitikko, vaan kirkasmielinen hyvin koulutettu kansalainen, jonka asiantuntemusta poliitikot ovat varmaan vältelleet tai ilmaisukurssit ovat valuneet Kankkulan kaivoon, kuten puoluetuet turhuuteen ”

 

 

EKSTRA II

Suorademokraattinen kansanäänestys

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/06/suorademokraattinen-kansanaanestys.html -

Demokratian kriisi

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/demokratian-kriisi-ja-vastuullinen.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU T BL BL BL FB FB FB BLOG 156453

 

DOC vaalirahalla_korkea_äänestysvlkkaus_21112017.doc – OpenOffice Writer

PVM 21112017

 

680_6290

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Ilkka Luoma

KESKIVIIKKONA, KESÄKUUTA 22, 2016

Puoluetuet, -moraali ja poliittinen vaalinäkyvyys – ...

" ... [ … kansalainen taas pohtii äänestääkö vai ei 1]. Suomen suurin ”puolue ja kansanliike” on ollut ja on tunnetusti Nukkuvien puolue. Politiikka ei kiinnosta 2] – on mennyt luottamus tai usko ehkä molemmat … ]

Puoluetuki on kansanedustajien itsensä keksimä keino saada ehdokkaaksi asettajilleen rahaa, jotta se voisi viedä omaa sanomaa, aatetta ja ideologiaa eteenpäin kansalaisten piiriin, joiden pitäisi sitten äänestää. Heikosti on mennyt, koska Nukkuvat ovat suurin ryhmä, ja ottaisivat eduskunnasta reilusti yli 60 paikkaa! 3]

Pitäisikö olla äänestyspakko?
[Belgia ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Belgian_vaalit - [Äänestysvelvollisuus]

Eräissä EU-maissakin on äänestyspakko – tällöin uurnaan on jotain tipahdettava – kuponki ”aku-ankkana, kirkkoveneenä tai tyhjänä”, kuitenkin kannanottona. Pakolla ei tule kuin ’heikkopäisiä kansanedustajia’ – siksi nykyistä muotoa ei muuteta. Vai pitäisikö muuttaa?

HS ~ http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1418443675121 - [Australiassa on äänestyspakko]

Näkyvyys vaaleissa

Eduskunnan ulkopuoliset puolueet ovat monille ’myrkkyä ja haitakkeita’, aivan kuin Björn Nalle Wahlroosin mukaan kansalaiset, jotka toivat kengissään pankkisaleihin vain hiekkaa. Pienpuolueita ei oteta isojen mukaan, voisivat vaikka esittää harmillisia kysymyksiä tai esittäisivät sellaista, jotka sytyttäisivät nukkuvia ja sehän ei käy, koska eduskunnan paikkajako menisi aivan uusiksi. Usein pienet ja ärhäkät uskaltavat esittää jotain uutta – sellaista jota juuri nyt tarvittaisiin.

Media voisi arpoa vaaliesiintymiset!

Arvalla onneen, Lottokin tuo, jos myös vie. Kaikki ehdokkaita asettaneet tahot pitäisi saada samalle viivalle, ja jos 16 on liikaa – tehdään kaksi ryhmää. Arvalla nuo ryhmät sekaantuvat mukavasti ja kansalaiset saavat huvia ja hyötyä koko rahalla. Erityisesti näin todentuu paljon hoettu tasa-arvo ja demokratia.

Puoluetukea ei voi arpoa
[ mutta sen voisi toki jakaa rehdisti suoraan äänestävälle kansalle – KKRVR ] ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/06/puoluetuet-... -

.

Tomi Vaalisto

Brittiläinen tutkimuslaitos Chatham House löysi Iranin 2009 presidentinvaalien tuloksista huomattavia epäsäännöllisyyksiä ja epäilyttäviä muutoksia äänestyskäyttäytymisessä.
Tutkimuksen mukaan istuvan presidentin Mahmud Ahmadinejadin voitto on vaatinut erittäin suuren muutoksen maaseutuväestön äänissä ja myös uudistusmielisten äänestäjien takinkäännön, jota tutkijat pitävät erittäin epätodennäköisenä.
Tutkimuksessa havaittiin, että kahdessa vanhoillisessa maakunnassa äänestysvilkkaus oli yli sata prosenttia.

Hevosmiesten tietotoimiston mukaan Pohjois-Koreankin vaaleissa joskus on ollut äänestysprosentti 105% ja Neuvostoliitossa sen kohistiin olevan n. 120%. Joku suomalainen ulkoministeri kertoi Moskovassa, että presidentti Kekkosta kannattaa 150% suomalaisista, mihin Aleksei Kosygin oli diplomaattisesti vastannut nyökytellen: "Da, da."

Ilkka Luoma

Saman tyyppinen tilanne ihmeellisyytenä on Yhdysvalloissa, jossa presidentiksi voi valiintua toiseksi tullut! Nyt Trump valiintui vähemmillä äänillä kuin hävinnyt Hillary :)

...

Sen sijaan yli 100 prosentin äänestysinto juontuu tovereista, joita on pyydetty apuun sieltä jostain ;)

Tomi Vaalisto

Virolaistuttuni kertoi syyn neuvostoajan korkeaan äänestysprosenttiin: äänestyspäivä oli vapaapäivä ja kauppoihin oli tuotu myös hieman erikoisempaa tavaraa. Kannatti siis käydä katsomassa mitä oli tarjolla.

Toinen syy oli prostesti, jossa tahallaan laskettiin ääniä kahteen kertaan ja äänestysvilkkaus kohosi yli sadan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Saattaa suurelta osin tuon yliprosentin taru olevan niin sanottua neuvostolegendaa.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #8

Nuo entiset neuvostoliittolaiset voisivat dokumentoida kokemuksiaan jälkipolville. Esimerkiksi baltteja palveli Afganistanissa 80-luvulla Puna-armeijassa, mutta yhtään kirjaa en ole löytänyt.

Virolaisista Luftwaffen yöpommittajissa palvelleista on sentään käännetty nettikirja jopa suomeksi. http://ilmakilta.info/docs/viron_lentajat_taistelu...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Virolaisia oli Waffen-SS joukoissa, tiettävästi myös keskitysleiritehtävissä (?)

...
Meni tosin ohi topicin ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #15

Ei ollut - virolaiset palvelivat Waffen SSn 20. Krenatööridivisioonassa. Se oli sidottu taisteluihin lähes koko ajan ja sodan lopussa oli motissa Tsekeissä

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

"Holokausti Virossa oli natsi-Saksan ja Viron kansallissosialistien suorittama järjestelmällinen Viron juutalaisten kansanmurha 1940-luvun alussa Virossa. Saksalaismiehityksen aikana Virossa toimi saksalaisten alaisuudessa virolaisjohtoinen nukkehallinto. Sen johdossa oli vapaussoturien liikkeen (vapsien) johtohahmoihin kuulunut Hjalmar Mäe. Wannseen konferenssin pöytäkirjoissa 20. tammikuuta 1942 todettiin Viron olevan ”juutalaisista vapaa” ainoana maana Euroopassa: kaikki Virossa asuneet juutalaiset (noin 950–1000 henkilöä) oli jo tuhottu tai karkotettu kokonaan 1941 aikana ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Holokausti_Virossa -

.

Ei liity topicciin, mutta vastauksena kommenttiin numero 17.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #21

Joo, mutta väite koski virolaisia keskitysleirivartijoina. Viron juutalaiset "hoiti" Einsatzgruppe A:n Sonderkommando 1a, jota johti Martin Sandberger. Hänet tuomittiin kuolemaan, mutta hänet armehdettiin ja hän kuoli 2010.

Martin Sandbergerin isä oli IGFarbenin johtaja, mikä selittää tuomioon kumoamisen

Virossa oli 22 keskitysleiriä, jonne tuotiin vankeja muualtakin miehitetyiltä alueilta. Saksan keskitysleireillä ei käyetty paikallistyövoimaa ollenkaan salaamissyistä - näin oli jopa Saksassa.
Virolaiset palvelivat Waffen SS:n lisäksi 26:ssa Schutzmannschaftspataljoonissa, jotka olivat jonkun sortin apupoliiseja. Heistä osa joutui sittemmin jopa Stalingradiin, joista kuuluisin on ritariristin saanut obersturmbannführer Hans Riipalu (pääsi karkuun Englantiin).

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #32

"Holokausti Virossa oli natsi-Saksan ja Viron kansallissosialistien suorittama järjestelmällinen Viron juutalaisten kansanmurha 1940-luvun alussa Virossa. Saksalaismiehityksen aikana Virossa toimi saksalaisten alaisuudessa virolaisjohtoinen nukkehallinto. Sen johdossa oli vapaussoturien liikkeen (vapsien) johtohahmoihin kuulunut Hjalmar Mäe. Wannseen konferenssin pöytäkirjoissa 20. tammikuuta 1942 todettiin Viron olevan ”juutalaisista vapaa” ainoana maana Euroopassa: kaikki Virossa asuneet juutalaiset (noin 950–1000 henkilöä) oli jo tuhottu tai karkotettu kokonaan 1941 aikana ... " -Wiki

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kuten Ilkka huomaat, ei kansalaiskirjoittajalle sovi huumori. Me tuhannet lukijat ja ystävät odotamme sinulta aamuisin tomeraa vaihtoehtoista totuuden lukupakettia idän suunnalta.

En saanut unta kun piti miettiä sinua varten uusia otsikoita vakavista aiheista. Kirjoittele näistä niin emme pety:

Niinistöt paniikissa
Uutta Mainilasta
Lännenmies sekoilee Viruhotellissa
Stalin vedenjakajalla
Idänmies ja Luomakunta
jne.

Ilkka Luoma

Leo, äänestäminen on täällä lännessä niin sanotun demokratian peruskysymys, ja tunnetusti muun muassa Suomessa tuo äänestysvilkkaus on vain 60 prosentin luokkaa. Pidän tuota äänestämiseen, osallistumiseen ja mukana oloon yhteisiin asioihin ensiarvoisea - siksi tuo topic aloitus. Jotain täytyy tehdä - näin ei demokratia toteudu likikään täydellä laajuudella.

Ilkka Luoma

Kuten topicin graafista huomataan, ei nuoret äänestä kivonkaan innokkaasti, siis miksi eivät äänestä? ---

.
KESKIVIIKKONA, MAALISKUUTA 09, 2005

Miksi nuoriso ei kiinnostu yhteisistä asioista?

1.

Kirjoitus (yhdistelmä kaikista vaikuttavista asioista, siis nuorien äänestyshaluttomuus, demokratian kriisi ja luonnon epäjärjestyksen lisääntyminen; näillä kaikilla asioilla on yhteys nuorien osallistumishaluttomuuteen)

Nuoria ei politiikka kiinnosta ja nykydemokratia vaatii uudistusta yhdessä luontoa rasittavan kulutusjuhlamme kanssa

Otsikoissa vilisee ihmetys siitä, ettei nuoriamme kiinnosta vallitseva politiikka. YLE ohjelmoi keskiviikkona 9.3. keskustelua diktatuurien olemuksesta ja demokratian kriisistä. Kiihtyvä kulutus sotkee entisestään luonnon harmoniaa. Onko näillä kolmella asialla yhteys?

Suomalaisen politiikan johdossa on useita henkilöitä, jotka olivat barrikadeilla 60- ja 70-luvuilla. Tuolloin 1970-luvun alussa oli viimeinen nuorison aktivoituminen politiikkaan. Nykyinen malli toteuttaa politiikkaa sanomatta mitään tai puhuen poliitikkojen jargoniaa olematta itse sisimmissään samaa mieltä; se ei kannusta innostumaan yhteisten asioiden hoidosta. Nykynuoria ei kiinnosta innostamaton ja puhumaton liikehdintä, jonka päämääränä on vain vaalikoneena saada äänestäjät suosiollisiksi äänestyslappujen täytössään. Nuoriso odottaa tekoja, oikeita tekoja, joilla on merkitystä kouriintuntuvasti yhteiskuntamme tuleviin oloihin. Nuoriso on todennäköisesti valmis radikaaleihin leikkauksiin, koska he näkevät kirkkaammin yhä synkkenevät tulevaisuuspilvet.

Nykydemokratialle on vaihtoehtoja. Valistuneita ja oikeita vaikuttavia tekoja tehneitä kansan viime kädessä huolehdintaan perehtyneitä hallitsijoita on ollut historian sivu. Nykyaika vaatii vahvoja johtajia, jotka sietävät kritiikkiä ja vapaata sanaa. Vallankäyttö tarvitsee tehokasta päätösentekokoneistoa. Useat tärkeät, mutta niin kipeät päätökset jäävät tekemättä, koska poliittinen keskinäissovittelu ja "sulle mulle" toimintamalli estävät tehokkaat päätökset. Yhteiskuntamme on kohtaamassa hyökynä työttömyys- , syrjäytyneisyys-, ikäpyramidi- ja työnjaolliset ongelmat. Nämä ovat ongelmia, joihin pitää löytyä ratkaisut. Nämä ovat ongelmia, jotka nuoria kiinnostavat, koska heille lankeaa niiden maksu.

Maapallomme tuottaa liikaa ongelmallisia yhdisteitä, so. päästöjä luontoon. Päästöt nakertavat luonnon vastustuskyvyn olemattomiin ja ekokatastrofi kurkistaa nurkan takaa. Nuoria kiinnostaa ko. kehitys, mutta nykyinen poliittiseen keskinäiskauppaan omistautunut puoluepolitiikka ei kykene tosissaan antamaan ratkaisevia päätöksiä. Nuoret tulevat olemaan tässäkin osa-alueessa maksajia ja heitä kiinnostaisi, kuinka nämä tulevat (osin jo olevat) ongelmat ratkaistaan. Näitä kipeitä päätöksiä kyetään tekemään vain voimakkaiden päättäjien myötä, joilla on ratkaisevaa yhteiskunnallista vastuunkantomentaliteettia; päällimmäisenä ei ole pelko pudota eduskunnasta

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/03/miksi-nuoris... - [156512]

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Muistelenpa nuorisoa haukutun aina laiskaksi kaikinpuolin turmeltuneeksi mutta aina heistä on lopulta tullut meitä harkitsevia vanhuksia.

Muinaiset sumerilaiset kirjoittivat aikoinaan tuhansia vuosia sitten vanhimmissa toistaiseksi löytyneissä kirjoituksissaan kuinka nuoriso on niin turmetunutta, että kun meistä aika jättää niin maailmanloppu tästä tulee. Kuinkahan monta nuorisosukupolvea onkaan sen jälkeen kasvanut aikuisiksi hämmästelemään aivan mahdotonta uutta nuorisoa.

Mutta totta on, että hyväosaiset äänestävät mutta huono-osaisemmat ei. Itse uskon sen johtuvan siitä, että äänestämisen ei koeat vaikuttavan mitenkään henkilölkohtaiseen elämään. Siinä on kaksi näkökulmaa: Ensinnäkään ei nähdä itseä kansalaisena, civiksenä, eli osana yhteiskuntaa.

Toiseksi valituiksi tuleet eivät aja oikeasti tavallisten ihmisten, varsinkaan nuorten, kannalta tärkeitä asioita. Siinä on jälleen kaksi näkökulmaa: Ensiksi tarjolla olevien kampanjapuheet eivät vastaa heidän todellisia tavoitteitaan.

Toiseksi, eniten julkisuutta saavat ne joilla on eniten resursseja mainostaa ja kampanjoida. Ei ne joilla olisi parhaiten äänestäjien ja varsinkaan potentiaalisten äänestäjien etuihin sopivat tavoitteet.

Siis jotta nuorison saisi enemmän äänestämään pitäisi saada tarjolle ehdokkaita jotka haluaisivat tarttua tärkeisiin asioihin ja olisivat rehellisiä sekä valituiksi tulleina hoitaisivat niitä asioita ja siten kuin lupaisivat. Siis uskottavia ja rehellisä ehdokkaita jotka oikeasti ajavat nuorten äänestäjiensä etua. Helppoa kuin heinänteko niinkuin ennenmuinoin sanottiin.

Enemmän kuin nuorisosta, olisin kuitenkin huolissaan hieman vanhemmista miehistä. Niistä jotka ovat alttiita kuuntelemaan tonihalmeiden ja timosoinien sekä "mestareiden" seireeninlauluja. Miten heidät saisi paremmin miettimään yhteiskunnallisia lainalaisuuksia ja "syistä seurauksiin" -suhteita.

Tomi Vaalisto

Näkyvyys ei auta vaikka olisi millaiset resurssit käytössä.

Hyvä esimerkki on Paavo Väyrynen, joka on ollut kovasti esillä tiedoitusvälineissä. Puolueelleen hän sai kyllä riittävästi kannattajakortteja, mutta pariakymmentä tuhatta kannattajaa ei taida löytyä Suomesta tällä hetkellä vaikka Paavo sai aikoinaan yli 600 000 ääntä pressanvaaleissa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #11

Paavolla on 10 aktiivista kerääjää - saldo lienee nyt noin 10.000 korttia ... aikaa on kovin vähän jäljellä. Ehkä Matti Vanhasen vaalikunto tuottaa yllätyksen, ja keskustalaiset kirjoittavat varmuuden vuoksi Paavolle kannatuskortin? Aika näyttää.

Niinistöllä oli koko Kokoomuksen jyräävä ja väkivahva puoluetukirahoitteinen puolueapparaatti käytössään - sen myötä oli helppo olla monilla paikkakunnilla yhtä aikaa, niin väkevää oli toiminta, että se kirvoitti kitkeriä kirjoituksia aviiseihin ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #13

Niin, joku mättää ja se taitaa olla kannatus.
Kansanedustajaehdokkaankin tukirymässä on kymmenen henkilöä ja pressaehdokkaalla kolminumeroinen luku.

Paavon kutsu on kuulunut läpi Suomenniemen Lappiin samalla - se ei taida kinnostaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Aikaa on kaksi viikkoa. Huonolta näyttää. 10 aktiivia on tehnyt mestarityön - ei ollut massiivista veronmaksajien puoluetuella operoivaa puolueapparaattia, kuten Niinistölle oli Kokoomuksen väkivahva puoluejyrä ...

Väyrynen on nyt toden edessä ja sanoikin, että poliittinen ura päättyy, jos ei ehdokkuutta presidentinvaaleihin lohkea --- silti tulee eduskuntaan, jopa vaa'a kieleksi - vie yhden paikan hallitukselta, istuu myös Helsingin valtuustossa ... kiintoisaa on se, että miten Paavon Helsingin valtuustoon äänestäneet ovat nyt nimiä antaneet korttikeräykseen!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #19

Ilmaiseksi kannattajat työnsä tekevät - myös Kokoomuksessa.
Montako Väykän puolueessa on jäseniä - onhan niitä kai enemmänkin kuin kymmenen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #22

Miljoonien kansalaisten maksamat puoluetuet Kokoomus saa, kuten muutkin eduskuntapuolueet - paikkalukunsa mukaisesti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #11

Vaalisto kirjoitti: "Näkyvyys ei auta vaikka olisi millaiset resurssit käytössä."

En usko eräiden tahojen vaali vaalien jälkeen käyttävän suunnattomia summia vaalimainontaan ja -kampanjointiin jos siitä ei olisi apua. Saattaisin uskoa, että kerran tai kaksi voisi mainostoimistojen sirkeät ja pirtsakat myyntitykit saada rahakkaan kampanjan myydyksi mutta tuskin kolmatta, nejättä j.n.e. kertaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Kokoomus rahapuolueena käyttää eniten rahaa vaaleissa ... Niinistönkin presidentinvaalibudjetti lienee yli miljoonan - Paavon budjetti lienee 10-20 tuhatta?

...
Jos kykenisimme kertomaan laajasti kansalle, että Niinistö on mahdollisesti ja suureksi vaaraksi kansakunnalle, jos paljastuu, että Sale on salanatottaja, ei vain uskalla sitä kertoa, koska hänet suoraan valinnut kansakunta vastustaa jyrkästi suurena enemmistönä Natoa!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #20

Veljet, Kokoomushan on Putinin ystäväpuolue Suomessa, molemmat äärikapitalisteja. Miten te uskallatte Niinistöä arvostella?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Kokoomuksessa on myös rujon kovaotteinen niin sanottu koppalakkiosasto, joka haluaa viedä Suomen Natoon - ohi kansanäänestyksen ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #16

Myyryläinen lienee havainneen, että Väyrynen on saanut medialta runsaasti huomiota ihan ilmaiseksi - onhan hän ehkä tunnetuin poliitikkomme Kanervan ja Niinistön jälkeen.

Väyrysen ongelman kannattajakorttien määrässä on koko kansan tiedossa. Maksettu mainonta ei taida tuoda yhdettätoista kannatuskorttien kerääjää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #24

Tunnettuutta ja tiedotusvälineissä rakennettuja imagoja on monenlaisia, moniin erilaisiin tarkoituksiin. Tiedotusvälineiden jakama suosiokin vaihtelee jakajan taustavoimien kannalta tarkoituksenmukaisuuden ja hyödyllisyyden mukaan. Sen osoittaa esimerkiksi T.Soinin ja persuleiden vaihtunut kohtelu tiedotusvälineissä. P.Väyrynenkin on saanut huomata "mediapelin" vaikutukset mutta ei ole osannut kääntää sitä edukseen tai edes saamaan siitä edes n.s. torjuntavoittoa (toistaiseksi) kuten Soini.

Kaikesta huolimatta rahalla rakennettujen imagojen mahtipuolue Suomessa on joka tapauksessa kokkulit. He käyttävät yhteensä eniten rahaa per puolue ja per ehdokas koska ovat sen tehon huomanneet. He eivät syydä, kuka omia, kuka taustatahojen rahoja turhuuteen vaan kohdennetusti sekä vaikuttavuutta tavoitellen ja saaden.

Huom: En kannata Väyrystä vaikka olenkin huomannut hänen kiinnittäneen huomiota joihin turvallisuuspolitiikan oleellisiin kysymyksiin ihan oikean, eli siis mieleiseni suuntaisesti. En siis ole allekirjoittanut Väyrysen kannattajakorttia, en aio kirjoittaa enkä häntä äänestäisi jos hän ehdolle pääsisi. En tunnista ehdokkaiden joukosta itselleni mieluista tai edes pienimpänä pahana kelvollista. Aion kirjoittaa äänestyslippuun "ei kukaan" ja aiheuttaa ääneni hylkäämisen enkä koe olevani yhtäläisessä ja tasavertaisessa asemassa kaikkien muiden äänioikeutettujen kanssa koska ei ole mahdollisuutta äänestää kaikkia vastaan niin, että äänelläni olisi yhtä suuri vaikutus tulokseen kuin jonkun puoluesta äänestäneen äänellä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #25

Kansalaisvelvollisuus täyttyy, kun jättää tyhjän tai hauskan äänestyslipun, se on kannanotto - kuten virallinen ehdokasnumerokin ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #29

Toki velvollisuus tulee täytettyä mutta yhtäläisyys ei taattua. Me vaalikarja emme ole tasa-arvoisia emmekä -vertaisia.

Toisaalta: kävinpä taas kerran tarkistamassa Finlex:stä, tällä kertaa tuota yhtäläisyyttä. Perustuslaki takaa meille äänioikeutetuille yhtäläisen äänioikeuden eduskuntavaaleissa ja Kunnallislaki kuntavaaleissa (oik. kunnallisvaaleissa tai kunnanvaltuustojen vaaleissa) mutta sen enempää niin Perustus-, Vaali- kuin Kunnallislakikaan eivät takaa Presidentin vaaliin yhtäläistä äänioikeutta äänioikeutetuille. Tarttis tehrä jotain.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #25

Väykkää ei voi ainakaan syyttää takinkäännöstä. Ajankohtaisessa politiikassakin hän on aika hyvin mukana - mutta missä on hänen perinteiset kannattajat? Näyttäisi ihan siltä, ettei niitä ole.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #24

Suomessa on kaksi ulkopolitiikan tosiammattilaista ja pisimpään ulkoministerinä olleet Erkki Tuomioja demareista ja Paavo Väyrynen Keskusta/Kansalaispuolueesta ... Ilkka kaima Kanerva tulee kaukana perässä - ei kuulu politiikan raskaaseen sarjaan, kuten Tuomioja ja Väyrynen.

Väyrynen väänsi myös yli 50.000 äänellä kansalaisaloitteen ... mutta se sivuutettiin muotovirheen vuoksi.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #28

Heh heh...ja Stubb on sodanlietsoja, Katainen karkuri, Benkku & Sasi koppalakkikokoomuslaisia....angstiin Kokoomusta kohtaan taitaa olla syy, minkä tietänenkin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #33

Stubb:

" ... Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) arvioi, että Suomen jättäytyminen Libyan ilmaoperaation ulkopuolelle oli virhe. Stubbin mukaan hänen olisi keväällä ulkoministerinä pitänyt olla asiassa aktiivisempi, kertoo Nykypäivä-lehti ... "

~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/nykyp... -

...

Katainen:

SUNNUNTAINA, LOKAKUUTA 12, 2014

AAA:n tarina – pyrkyryyden syltyt

" ... Oliko niin, että Kataisen valta-asemapyrkyryys käveli kansakunnan yli?

Muistamme jo 1990 –luvulta, kun silloinen – myös valtiovarainministerinä toiminut sosiaalidemokraattien Erkki Liikanen pakeni EU-Brysseliin, komissaariksi – palaten pölyn hälvettyä Suomen Pankin pääjohtajaksi – poliittisella nimityksellä. Näinkö vanha sanonta, että rotat jättävät aina ensin uppoavan laivan 7] 8] –pitää jälleen paikkansa? ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/10/aaan-tarina-... -

.

Koppalakkikokoomuslaiset:

"Kokoomuskonkarit lavalla: Natoon voidaan mennä ilman kansanäänestystä

Kokoomuksen pitkäaikaiset kansanedustajat Ilkka Kanerva, Pertti Salolainen, Kimmo Sasi ja Ben Zyskowicz olisivat valmiita viemään Suomen Naton jäseneksi myös ilman kansanäänestystä ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-7696313 -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #33

Ei tarvita muuta kuin tarkastelee kokkuleiden kärkinimien toilailuja ulkopuolisena ilman fanitussuhdetta niin näkee millaiset vaatteet keisareilla on.

Mutta eivät kokkulit ole uksin liikkeellä. Samanmoisia löytyy demuleista, kepuleista, persuleista ja hurreistakin. Ja uskikset ovat aina valmiit siunaamaan pyssyjä.

Ilkka Luoma

[ … kansalainen taas pohtii äänestääkö vai ei 1]. Suomen suurin ”puolue ja kansanliike” on ollut ja on tunnetusti Nukkuvien puolue. Politiikka ei kiinnosta 2] – on mennyt luottamus tai usko ehkä molemmat … ]

Puoluetuki on kansanedustajien itsensä keksimä keino saada ehdokkaaksi asettajilleen rahaa, jotta se voisi viedä omaa sanomaa, aatetta ja ideologiaa eteenpäin kansalaisten piiriin, joiden pitäisi sitten äänestää. Heikosti on mennyt, koska Nukkuvat ovat suurin ryhmä, ja ottaisivat eduskunnasta reilusti yli 60 paikkaa! 3]

Pitäisikö olla äänestyspakko?
[Belgia ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Belgian_vaalit - [Äänestysvelvollisuus]

Eräissä EU-maissakin on äänestyspakko – tällöin uurnaan on jotain tipahdettava – kuponki ”aku-ankkana, kirkkoveneenä tai tyhjänä”, kuitenkin kannanottona. Pakolla ei tule kuin ’heikkopäisiä kansanedustajia’ – siksi nykyistä muotoa ei muuteta. Vai pitäisikö muuttaa?

HS ~ http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1418443675121 - [Australiassa on äänestyspakko]

Näkyvyys vaaleissa

Eduskunnan ulkopuoliset puolueet ovat monille ’myrkkyä ja haitakkeita’, aivan kuin Björn Nalle Wahlroosin mukaan kansalaiset, jotka toivat kengissään pankkisaleihin vain hiekkaa. Pienpuolueita ei oteta isojen mukaan, voisivat vaikka esittää harmillisia kysymyksiä tai esittäisivät sellaista, jotka sytyttäisivät nukkuvia ja sehän ei käy, koska eduskunnan paikkajako menisi aivan uusiksi. Usein pienet ja ärhäkät uskaltavat esittää jotain uutta – sellaista jota juuri nyt tarvittaisiin.

Media voisi arpoa vaaliesiintymiset!

Arvalla onneen, Lottokin tuo, jos myös vie. Kaikki ehdokkaita asettaneet tahot pitäisi saada samalle viivalle, ja jos 16 on liikaa – tehdään kaksi ryhmää. Arvalla nuo ryhmät sekaantuvat mukavasti ja kansalaiset saavat huvia ja hyötyä koko rahalla. Erityisesti näin todentuu paljon hoettu tasa-arvo ja demokratia.

Puoluetukea ei voi arpoa
[ mutta sen voisi toki jakaa rehdisti suoraan äänestävälle kansalle – KKRVR ]

Puoluetuki voidaan sen sijaan jakaa kokonaissummasta siten, että kokonaismäärä on yhtä paljon kuin äänioikeutettujen yhteismäärä eli 100 %, ja jokainen äänioikeutettu on pisteytetty 10 euron arvoiseksi.

Otetaan helppo esimerkki: Äänioikeutettuja olisi 100, ja äänestäneitä 70, suurin puolue A saisi vaikkapa 50 % äänistä ja seuraava B 25 % - Nukkuvia D olisi 30 % - yksinkertaistamme laskentaa, otetaan vain kaksi ulkopuolista ei puoluetta, jotka eivät päässeet kovasta yrittämisestään huolimatta Arkadian mäelle ja näille olisi tullut ääniä E 15 % ja F 10 % . Tällöin esimerkiksi 100 euron kokonaispuoluetuki jakaantuisi seuraavasti:

A saisi puoluetukea 50 % 70 eurosta eli 35 euroa ja B saisi samalla kaavalla 17,5 euroa ja rannalle jääneet saisivat tukea seuraavaa kertaa varten – E saisi 15 % 30 eurosta eli 3 euroa ja F saisi vielä 1,5 euroa – näin tuet olisivat yhteensä 57 euroa – loput 43 euroa jaettaisiin hyväntekeväisyyteen tai kansalaisvalistukseen – miksi kannattaa äänestää. Rehtiä – eikö?

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/06/puoluetuet-m... -

.

Ilkka Luoma

TORSTAINA, MAALISKUUTA 01, 2007

Kansalaisten äänestystulos ei toteudu eduskunnan omissa äänestyksissä

[ ... kansakunta äänestäjinä on nyt kaappinsa päällä, nyt valitsemme sisällön neljäksi vuodeksi, ja sittenkään kansalaisen ääni ei toteudu käytännössä hänen valinnan mukaisesti - nykyinen äänestysjärjestelmä tukee ja ajaa ehdokkaat valinneen puolueen etuja ... ]

Äänestäjät ovat vaalikarjaa, jota hoivataan, kuunnellaan ja mielistellään - kyllä kaikelle: eläkkeet, siltarummut, maataloustuet, yrityselämään tutkimusrahaa, korkeakoulutukseen kehitysrahaa ja opiskelijoille lisää opintorahaa. Nyt hamutaan ääniä ja kansalaisia omiin leireihin. Nykyinformaatiologistiikan aikakaudella kansalaiset ottavat enemmän suoraa vaikutusvaltaa.

Puolueet asettavat ehdokkaat - kukin omanlaisensa karsinnan kautta

Vaaleissa on mukana julkkiksia, on myös älyköitä ja myös vähemmän innovatiivisia. Suomi on puolueiden maa puhuttaessa vaaleista. Meille äänestäjille taas valinnat ovat hyvin usein henkilövalintoja. Meillä on kullakin suosikkinsa, oli se sitten taitavasti Kuros-episodilla vauhditettu Matti Vanhanen, Keski-Euroopasta rullaillut Sauli Niinistö tai vihreiden atomituuli Heidi Hautala, joka miltei ainoana on ymmärtänyt mihin markkinamekanistinen "kulutusquarterbusiness" on maapalloa viemässä.

Jokainen kansalainen omaa yhden äänen

Eduskuntaan pääsee pienimmillään muutamalla tuhannella äänellä. Äänikuninkaat ja -kuningatteret saavat jopa 40.000 ääntä. Silti jokaisella edustajalla on suuressa salissa vain yksi ääni. Painoarvoa äänikuninkaille voi järjestyä painavampina edustajasalkkuina arvostetuimmille valiokuntapaikoille - tai puolue-elitistit/ -suosikit nappaavat ne.

Kansalaisen näkökulmasta heidän äänien suuntaus valituilleen ei anna oikeaa äänimäärämahdollisuutta itse eduskuntasaliin, onhan 40.000 kansalaisen luottamuksen saaneella aivan eri painoarvo kuin 3.500 ääntä saaneella.

Lähinnä puolueiden kannattamana meillä on voimassa suhteellinen vaalitapa 1), jossa äänet menevät koko vaaliliiton yhteiseen pottiin [vaalipiireittäin]. Eniten ääniä saanut saa suurimman vertausluvun (siis kaikki vaaliliiton äänet vertausluvukseen), toiseksi eniten saa puolet kaikista jne - näin vahvat pönkittävät saman puolueen/ vaaliliiton heikkoja.

Vahvat vievät mukanaan sellaisia, joille kansalaiset eivät suurta luottamusta antaneet. Näin on mahdollista, että 6.000 ääntä saanut jää rannalle 3.500 ääntä saaneen sijasta.
.

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/kansalaisten... - [156523]

...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset