Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Tuntematon sotilas - aitosuomalaisuuden yhdistäjä

Eduskunnan valvoma ja kansalaisten oma televisioyhtiö Yleisradio on esittänyt alkuperäisen Edwin Laineen Tuntemattoman Sotilaan vuodesta toiseen 6. joulukuuta, kuten tapahtunee nytkin. Elokuva lienee eniten katsottu ja sen tuntevat kaikki suomalaiset.
.
Joka vuosi syntyy uusia suomalaisia, jotka näkevät jonain Itsenäisyyspäivänä ensimmäisen kerran tämän merkkiteoksen, joka välittää suomalaisuutta tavallansa antaen meille ymmärrystä, miksi saamme Itsenäisyyspäiväämme juhlia. Onkin perusteltua jatkaa alkuperäisen Tuntemattoman esityksiä perinteenä joka 6. joulukuuta.
.
[01122004] - Tuntematon Sotilas on tilitys ajoilta, jotka lähivuosina lopullisesti poistuvat elävinä muistoina kansakunnasta, joka määrätietoisesti taisteli kohtaloaan vastaan eheämpänä kuin koskaan 1939-1944 jälkeen. Suomalaisuuden sisu, sinnikkyys ja tahto omasta kodista, perheesta ja lapsista rakentui rajalla oloon vapaasta päätöksestämme vaikuttaa omiin asioihimme.

.

Kansa kohtasi suurella vastuulla vaikeutensa persoonina niin maaseudun kuin kaupunkienkin miehinä ja naisina.
.
Tänään saamme elinvoimaa niistä uhrauksista, mitä rintamilla kannettiin torppien, maatalojen, kaupunkilaisten niin työläisten kuin johtajienkin verenä uhrauksena kotimaalle, jossa jokainen koki olevansa omassansa kaikkine puolinensa, oli sääty, koulutus tai sivistys millä tasolla tahansa.
.
Tuntematon Sotilas on muistutus meille eilisestä, jolloin ratkaistiin vaikeudet vailla vertaansa. Tuon ajanjakson muistaminen tulee kohta jäämään kirjoitusten, elokuvien ja tarinoiden varaan, sillä kohta viimeinenkin Itsenäisyytemme puolustaja poistuu viimeiselle iltahuudolle.
.
Kansakunnassamme elää syvä kunnioitus ja arvostus niille harvoille, joille niin monet jäivät kiitollisuuden velkaa itsenäisyydestä, josta oli hyvä jatkaa nykyiseksi hyvinvointi Suomeksi, ja siinäkin vailla vertaa. Kehityskykymme ja elintason nousu hakee nykyiselläänkin vastinetta maailmalta.
.
Tämän päivän ongelmat ratkeavat samalla tavalla kuin 65 vuotta sitten -- ratkaisumme ovat yhtenäisyys, lähimmäisen huolehdinta, huomioimisen kyky ja uutteruus sekä taistelutahto, jolla jokainen tuo oman panoksensa yhteisen asian hoitamiseksi. Suomalaiset voivat olla ylpeitä saavutuksistaan niin eilen kuin tänäänkin.
.
Näin Itsenäisyyspäivänä voimme vihdoin rehellisesti myös muistaa sitä Saksan apua, mitä ratkaisun hetkillä kesällä 1944 saimme aseveljiltä niin aseina, sotilaina, lentojoukkoina kuin ruokanakin. Historian kanssa ei kannata esittää puolipyöreää poliitikkomaista sanahelinäselvittelyä, vaan tosiasiat tulee ymmärtää niin meillä kuin muissakin maissa, joissa myös historiaa on tutkittu.

.

Selittelyjen ajat ovat ohi. Suomi ja Saksa taistelivat tavallansa rintarinnan yhteistä vihollistaan vastaan.

Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Paavo Nojonen (nimimerkki)

Hiljaisuus, kunnioitus ja asento. Eipä Luoman juttuun voi mitään lisätä. Hattu, päästä!

Suomen liittoutumattomalle kansalle hyvää itsenäisyyspäivää!

Gagarin (nimimerkki)

Miksi laajalti tunnutaan olevan sitä mieltä, että Edwin Laineen Tuntematon on se "parempi" versio Tuntemattomasta Sotilaasta ja paras sotaelokuva Suomessa? Mielestäni uusi Tuntematon Sotilas on lähes kaikin puolin parempi. Se on teknisesti parempi väriversio, näyttelijät ovat parempia uuden kaartin näyttelijöitä, joilta puuttuu teatterimainen ote ja lisäksi he ovat iältään sopivampia kuin Edwin Laineen lähes keski-ikäiset rintamasotilaat. Molemmissa noudatetaan varsin tarkoin Linnan alkuperäistä käsikirjoitusta. Lisäksi toteaisin, että itsenäisyyspäivänä voitaisiin mieluummin näyttää Talvisota -elokuvaa, joka on kenties vielä parempi ja sopii myös itsenäisyysteemaan paremmin.

Paavo Nojonen (nimimerkki)

Kyllä. Talvisota -elokuva kuvaa parhaiten itsenäisyyttääme, tosin Jatkosodan osio 44 kesä oli tiukka piakka, mutta silloin Saksan apu oli konkreettinen ja tehokas.

Ilkka Luoma

1#
Kävin kunnioittamassa hiljaisella hetkellä Helsingin Hietaniemen hautausmaalla Mannerheimin, Kekkosen, Ehrnroothin ja Saksan Kolmannen valtakunnan sotilaiden haudoilla Suomen Itsenäisyyttä.

Paavo Nojonen (nimimerkki)

Mitä muuten tarkoitat aitosuomalaisuudella?

Paavo Nojonen (nimimerkki)

Joka kerta se koskettaa, niin nytkin.

Ilkka Luoma

Tuntematon lienee ylivoimaisesti eniten katsottu elokuva Suomessa - tänänkin varmaan jo 30. kerta 6. joulukuuta.

Joskus on aivan kiva kokea valheellista juovuttavuutta - ei aina "totuutta" tarvitse niin tarkoin vaalia, ainakaan kun on kyseessä kansallinen yhtenäisyys.

Kyllähän me tiedetään, että meissä on sankaruutta, petturuutta, raukkamaisuutta ja kunniakkuutta ...

Ryymänen ari (nimimerkki)

täytyy sanoa, että mv-Tuntematon säväyttää kerta toisensa jälkeen, tälläisiä me suomalaiset olemme. Sitä kutsutaan myös identiteetiksi, jota omansa kadottanut brandi-työryhmä etsii, viisaiden avustamana :-)

Paavo Nojonen (nimimerkki)

Rokkahan se on se meidän kaikkien tavallisten suomalaisten brändi.

Ilkka Luoma

9#
Hmmm.. näinhän se on, sitähän me salaa ihailemme .-)

Ilkka Luoma

Avautui taas monille tuntematon arki - töitäkin pitäisi saada...

Taisto Kettu (nimimerkki)

aiemmin kysyttiin mitä tarkoitat aitosuomalaisilla?

Toimituksen poiminnat