Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Aikamme on päättymässä?

 • [Kuva 1] Kulutuksemme mitta - mihin me suomalaiset asemoituisimme?
  [Kuva 1] Kulutuksemme mitta - mihin me suomalaiset asemoituisimme?
 • Lisää kulutusjälkiämme ...
  Lisää kulutusjälkiämme ...
 • Tämä ei vastaa kansakuntame todellista pienoismallia! Eduskuntamme paikkajako ---
  Tämä ei vastaa kansakuntame todellista pienoismallia! Eduskuntamme paikkajako ---
 • Pieni kuva, mutta kertoo paljon - hyvin paljon ihmispopulaation jakautumisesta!
  Pieni kuva, mutta kertoo paljon - hyvin paljon ihmispopulaation jakautumisesta!

[U]* Nykymallinen poliittinen eduskunnan suurensalin istumajärjestys jakaa kansalaisia keinotekoisiin blokkeihin, salissa olematta merkittäviä ohjelmallisia eroja huomisen hoitamisesta, huomioon ottamisen menetelmillä. [e]

 

Mieluumminkin voitaisiin sanoa yhtäläisyyksistä, joissa vain lauseiden sanallisten pieneroavaisuuksien hiuksen hienot erot erittelevät vasenta oikeasta. Ehkä eniten erottava asia on kilpailukyvyn vaaliminen ja toisaalta ostovoiman lisääminen!

* ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/kansalaisyhteiskunta-hylk-nykyisen.html -

[e] ~ https://yle.fi/uutiset/3-9953496[1

 

Tämän päivän painotus on kasvu [kasvuhokema];

[2013][ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/kasvuhokema-on-saavuttanut-maalliset.html - ]

hyvinvoinnin kasvu, talouden kasvu, vapaa-ajan kasvu ja elämän helppouden kasvu sekä eniten ihmiseen vaikuttavana tekijänä automaation kasvu. Huomisen kansalaisyhteiskunta suoravaikutteisena korostaa osallistumista, luontoarvoja, henkistä ja alueellista autonomiaa. Lisäksi alleviivattaisiin lähialuetuotantoa, täystyöllisyyttä ja ennen kaikkea hyväksymistä kutakin soveltuvimpaan ryhmään saaden arvostusta olemassa olostaan ja osaamisestaan.

Markkinatalous ajaa globalisaatiota suhteettomine kuljetuksineen ja varastoimisen labyrintteineen. EU-alueella on menossa varsinainen rekkaralli ilman minkäänlaista logiikkaa tai huomioimista kokonaisuutena. 

Mittareina ovat hetkellinen tuotos, kustannukset yhdessä mittauspisteessä ja kustannusten siirto toisille momenteille ja tuotantonumeroille. Raha on nyt ratkaisijan roolissa; raha on hyvä renki, mutta tunnetusti huono isäntä.

 

Kansalaisvaikutteeton valtalehdistö

Kansalaisvaikutteesta vapaa markkinaorientoitunut valtalehdistö säestää poliittista nykykarttaa kukin tarpeidensa ja tavoitteidensa mukaisesti - täälläkin rakennetaan tämän päivän informaatiota kaupallisten etuisuuksien nimissä. 

Suuret mainostajat ja markkinoijat, kuten lehtitalojen omistusrakenteet määräävät linjoista, jotka enimmillään ajavat päämääriä usein suuren kansan mielipiteiden vastaisesti [esimerkiksi Nato].

Valtalehdistössä on menossa ajopuuna syöksy valtapiirien patoränneihin ajaen muun muassa turvallisuusoppejaan menneisyyden aallonharjoilla.

 

Kansalaisviestintä lisääntyy!

Huomisen päivän informaatiossa ja mediassa kansakunta ottaa näkyvämpää ja suorempaa roolia keskinäiseen kansalaisviestintään. Kansalaisesta kasvaa kehittymisen myötä varteenotettava tiedontuottaja, johon nykytekniikat langattomuuksina jokaisen taka- ja povitaskusta mahdollistavat.

Kansalaisvaikute kasvaa ja yhä useampiin tapahtumiin otetaan osaa suoraan, kuten Ville Komsi pioneerina aloitti Koijärvellä taistelun yhteiskunnan rahamekanismeja vastaan luonnon säästämisen etuja ajaen. Entä tämän päivän De Gröna? 

 

Kansalaisten omistama YLE eduskuntaohjattuna kuroo välimatkaa suoravaikuttamisen iholle

YLE hakee ymmärrystä miksi nykymallisiin talouskärventyneisiin maailman ohjausmalleihin pitää saada paikallisempi, kansalaistavampi ja yhtenäistävämpi kehityksen linja, jossa ihminen toimijana koetaan osaksi luonnonjärjestystä.

YLE on astumassa kansan pariin hakien välitöntä yhteyttä ihmisiin, jotka käytännössä jo nyt maksavat koko sen tapahtumaketjun, missä spekulantit kasvattavat ahneuden mekanismeilla omaa yksinapaista kulutuksen madrahokemaa.

 

Suomi on kansalaistottelevaisuuden mallimaa

Me emme nouse barrikadeille. Me olemme toistaiseksi hyväksyneet vakuuttelut vallassa olevalta hallitukselta, että hyvin menee, tietäen kuitenkin, ettei hyvin mene. Rahalla mittaus on muodostunut sokeuden kulmapisteeksi.

Sokeus avautuu todellisuutena rävähtäen silmien eteen alastomana näkynä yksinäisyydestä, osallistumattomuudesta, erakoitumisesta ja päämäärättömyydestä ajopuuajelehtimisena ilman yhteenkuuluvuutta ja joukkoihin kuulumisen tuntua.

 

Huominen arki avautuu nopeasti,

... kun menetämme keskimäärin hyvin palkattuina perustyötämme halvempien toverien tehdassaleihin. Seuraavaksi muun muassa Kiinassa 340.000 joka vuosi valmistuvaa yhtä pätevää insinööriä saapuu osaksi maapalloistuneen markkinatalouden työkentille imaisemaan töitä puolta pienemmällä palkalla. Nämä uhkakuvat ovat todellisia.

Me olemme pieni kansakunta, joka turvaa todellisuudessa vain itse itsensä. Me olemme täydellisen riippuvaisia viennistämme (puolet bruttokansantuotteesta), meidän tuotteiden ja palveluiden tulee olla parempia aina sen mukaisesti, mitä ne ovat kalliimpia.

 

Huomista ei voida jakaa nyt

Meidät on jo nyt varustettu yhdellä maailman suurimmista ekojalanjäljistä; kulutamme yksinkertaisesti liikaa. Huomisen tie on säästämisen tie. Meidän on pakko vähentää kaikkea välitöntä ja välillistä turhuutta. Vastuun ja ymmärryksen kokonaisuudesta on kasvettava mittoihin, jotka sopusointuvat luonnon kantokykyyn.

 

Me emme ole yksin täällä

Maapalloa jakaa 6,5 miljardia muuta ihmistä **. Länsimaat, eurooppalaiset ja amerikkalaiset etunenässä ovat osuutensa jo ottaneet ja nyt jaamme ulkoistumisina, työpaikka- ja toimeliaisuussiirtoina sitä aiemmin ahnehdittua kasvuraaka-ainetta muille kehittyville maille, nyt on heidän vuoronsa.

...

 

Pallollamme on menossa maailmanlaajuinen resurssien,

... raaka-aineiden ja työvoiman täysuudelleenjako. Meille jää nyt sopeutumisen aikakausi - tämä vuosisata on kauko-idän ja Kiinan vuosisata. Kiinalaisilla alkoi erityinen kultainen sianvuosi, joka on vain kerran 60 vuodessa - tunnetusti he ovat enneherkkiä ja uskovat loputtoman positiivisuutensa ratkovan meidän silmissä heidän massiiviset ympäristö- ja kaupungistumisen ongelmat ***. Suomi lähestyy osaltansa myös uusia valintoja kumppaneiden etsinnässä.

...

 

Nykyinen entisen maailman puoluepolitiikka on muutoskyvytön

Se elää menneisyydessä uskoen kaltaisemme taloudellisen hyvinvoinnin kasvuun, elämän automatisoitumiseen helpottamaan työtämme, liikkumistamme kuin myös turvallistamaan lintukotoamme luonnolle tunnistamattomaan muotoon.

 

Huomisen arvoja ovat osallistuminen, joukkoon kuuluminen ja hyväksytyksi tuleminen

Näillä elämän arvoilla saavutetaan luontaista sietokykyä oppia hyväksymään materia- ja energiakuluksemme alentaminen merkittävästi - sillä maapallollinen vastuunkanto alkaa sieltä, missä tämä talouden materiaalinen kasvukulutus synnytettiin. [Kuva 1]

 

Meillä eurooppalaisilla on nyt vastuunkantovuoro,

... jonka EU aloitti uusilla päästövähennystavoitteilla. Koko EU saa yhtenäisyyden synnytetyksi julistamalla historiallisen yhteiskuntaongelmien tuote- ja palvelukehityksen käyntiin nyt ja heti - sen nostaen maanosamme takaisin osaajien joukkoon, missä massiiviset ympäristöongelmat lieveilmiöineen padottiin, eristettiin ja eliminoitiin.

 

---

Huominen politiikka on kansalaisvaikuttamista suoraan -

kansa ottaa enemmän ohjia omiin käsiinsä ja rakentaa mekanismit uudelle hallintojärjestelylle. Taloudeltaan yhtenäistyvä Eurooppa ei silti poista kansallisia kokonaisuuksia, vaan oma ympäristö ja kanssaihmiset säilyttävät omaa keskinäisyyttään.

Edustamista tarvitaan, mutta huomisen järjestelmissä sillä on jatkuva valvonta ja vaihtotakuu koko kaudeksi. Ja lopulta Maamme laulua on mukava kuunnella.

 

[1 ^ ... Maailmanloppu tulee liki joka hetki, jollekin - ihmisenkin osalta joka sekunti, sillä jossain päin maailmaa joku antaa sen ainoan omaisuutensa pois - henkilötunnuksen, sillekään ei ole taskuja kuolinliinoissa! - –

Ote: ” … Maailmanloppu voi tulla monella tavalla, mutta tekoälyn uhka on omaa luokkaansa – ja se saattaa selittää, miksi universumi on niin hiljainen

Universumista ei kuulu edes älyn risahdusta, vaikka siellä on lukemattomia elämälle otollisia planeettoja ja ainakin Maassa elämä alkoi ripeästi. Kävikö meillä aivan poikkeuksellinen tuuri? Selittääkö suuren hiljaisuuden älyn puute? Vai sen kuolema? … ” Teksti vuodelta 2017 eli 10 vuotta topic -kirjoituksen jälkeen

 

...

EKSTRA

... On hyvä muistaa, että eteläiset EU-valtiot uhkaavasti kokevat yhä kuivempia kausia, jolloin aroutuminen, jopa myöhempi aavikoituminen vähentävät dramaattisesti omaehtoisen ravinnon ja asumisen mahdollisuuksia. Näinkö EU-ilmastopakolaiset suuntaavat pohjoisiin?

~ https://yle.fi/uutiset/3-9953496 – Ote: ” … Tutkimus selvitti, millaisia haasteita Suomi kohtaisi, jos maahan tulisi vuodessa alle 10 000, 100 000 tai miljoona turvapaikanhakijaa … ”[2017]

   

   

  Ilkka Luoma

  Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

  https://ilkkaluoma.blogspot.fi

  https://www.facebook.com/first.ilkka

   

  US VU T 24 BL BL BL FB FB FB BLOG 157184

   

  DOC ennuste_2007_03122017.doc – OpenOffice Writer

  PVM 03122017 [U] 13032007

   

  919_8430

  Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

  3Suosittele

  3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

  NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

  Ilkka Luoma

  ...
  800. Amerikkalainen pölymyrsky uusiutuu?

  Toivo paremmasta, enemmästä ja hiukan helpommasta kiihdytti 1930 -luvulla USA:ssa talouden romahdukseen, jonka kuivana sivuhaarana oli keskilännen tasankojen ryöstöviljelyn pölymyrskyt 1]. Oli niitetty vuodesta toiseen hyviä satoja – yritteliäisyys oli saanut palkan ja elämä näytti toiveikkaalta ja menestyvältä.

  Paljolti tietämättömyyden ja orastavan ahneuden vuoksi maanviljelijät yhdessä oikukkaiden säiden ja heilahtelevien markkinoiden vauhdissa tuhosivat vuosikausiksi elämisen mahdollisuudet – äiti maa oli heittäytynyt hankalaksi ja nostatti satojen metrien korkuiset ja jopa satojen kilometrien levyiset hiekkamyrskyvallit taivaanrantaan … pellot muuttuivat pölyksi.

  Amerikkalainen yritteliäisyys oli näyttänyt nurjan puolensa – liian paljon liian nopeassa tahdissa. Luonto iski takaisin, ja otti omansa – muutti pellot pölyksi ja ajoi maanviljelijät Kaliforniaan etsimään leipää. Ei ollut nykymuotoisia sosiaalijärjestelmiä, joista muut paremmin toimeentulevat olisivat kustantaneet välttämättömän hätää kärsiville; mutta tuli presidentti Franklin D. Rooseveltin New Deal 2]

  USA oli painunut muutoinkin pölymyrskyjen aikoihin New Yorkin Wall Street pörssipaniikkiin ja -romahdukseen 3]. Pankit romahtivat, työt loppuivat – miljoonia työttömiä. Oli aika mobilisoida yritteliäs ja kovan paikan edessä suuriin suorituksiin yltävä kansakunta. Kansa kuunteli, jupisi, mutta totteli – Nykyään Rooseveltiä pidetään USA:n 1900 -luvun parhaana presidenttinä.


  Miksi me nyt kirjoitamme tästä?

  Syy on selvä, tehtiin, saadakseen enemmän ja nopeammin, jotain väärin. Ei oltu osattu ennakoida seurauksia, oli vain sokeasti haluttu enemmän. Piti saada lisää, enemmän maata, enemmän myytävää viljaa, jotta koneellistamista olisi voitu lisätä ja hankkia lisää maata, jotta jokaiselle perheen lapselle olisi saatu riittävä määrä maata omaa maatilaa varten. Lopulta pää tulee aina vetävän käteen – osin tietämättömyys luonnonkierroista, monitahoviljelystä ja esimerkiksi viljelymenetelmistä oli tehnyt tehtävänsä.

  Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/800-amerikk... -
  .

  .

  Käyttäjän paavonevalainen kuva
  Paavo Nevalainen

  Seurasin viime vuosikymmenellä mielenkiinnolla maailman väestömäärää koskevaa uutisointia. Jokainen miljardiylitys uutisoitiin näyttävästi alkaen 4 miljardista, mutta neoliberaali mediailmasto vaikutti nollakymenluvulla siihen, että yhtäältä kaiken, myös väestön, haluttiin kasvavan, mutta kasvun määrä ei päässyt julkisuuteen. Moni julkisuuden henkilö kirjaa väestömäärän 6 miljardiin satunnaisissa kommenteissa.

  Oikea luku on nyt noin 7.6 miljardia, ei 6.5. Väestöennnusteita on jouduttu korjaamaan hiukan alaspäin, liekö syynä sperman hedelmällisyyden väheneminen. Johtunee ympäristömyrkyistä, mutta urbanisaatio ja stressi voivat olla osallisia.

  http://worldpopulationhistory.org/map/2050/mercato...

  Ilkka Luoma

  Kiitos oikaisusta, tosin jutun runko on kopioitu 10 vuoden takaa, jolloin tuo ihmispopulaatio oli 6,5 - olemme siis lisääntyneet 10 vuodessa miljardilla!

  ...

  Käyttäjän HarriRautiainen kuva
  Harri Rautiainen
   Kiitos oikaisusta, tosin jutun runko on kopioitu 10 vuoden takaa,...

  Kirjoittaisit joskus jotain uutta. Sulla on selvästi sana hallussasi, se vain pitää saada sieltä ulos.

  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #11

  Kirjoituksissani [U] tarkoittaa uusintaa, ja nyt katsoin sen ajankohtaiseksi, kun peilaa tätä päivää tuohon 2007 kirjoitettuun juttuun! :)

  .
  Kiitos kannustuksesta ja kehusta ;)

  Käyttäjän jgagarin56 kuva
  Juha Kuikka

  Muistan ensimmäisen saamani tiedon maapallon väkiluvusta, kun isäni kertoi, että maailmassa on 2,5 miljardia ihmistä. Seuraava muisto on 70-luvun puolivälistä, kun iltauutisissa kerrottiin breaking news -tyylisesti, että maailman väkiluku on ylittänyt neljä miljardia. En tiedä miten tuo päivämäärä moiselle julkistamiselle oli sovittu ja missä, kaitpa sillä jonkin mediatalon bisnes oli takana, mutta sykähdyttävä uutinen se kuitenkin oli.

  Ilkka Luoma

  Ihmiskunnan biomassa muihin elollisiin nähden kasvaa - kun aikanaan synnyin oli kiinalaisia 650 miljoonaa, nyt luku on liki 1400 miljoonaa! Tänä aika koko ihmispopulaatio on kaksinkertaistunut - muutoinkin.

  ...
  Olen pohtinut bakteerien ja viruksien tehtävä kuvaa ... [!]

  sunnuntaina, toukokuuta 05, 2013
  Miksi kiinalaiset kehittivät ihmisiin tarttuvan virusmutaation?

  Huhutaan keksityn tuomiopäivän virus 1]. Ensinnäkin ei ole varmaa, että juuri ihminen laboratorioissaan olisi tällaisen oivalluksen saanut ja kehittänyt ”kaiken tappavan yksinkertaisen nanobotin”. Saattoi olla niin, että itse virus, prioni tai bakteeri edesauttoivat omaa pikaevoluutiota ja rakentuivat häijymmäksi kuin kemistit suunnittelivatkaan.

  Emme tiedä, mistä virukset ja muut mikrobit ovat lähtöisin – joka tapauksessa ajoilta ennen meitä, ennen muita nisäkkäitä ja vieläpä ennen mitään kasveja – ehkäpä olivat ne ensimmäiset, jotka kantavat meidän kaikkien lähtökohtageenejä tai ”syntysanoja” – siispä siellä voi ”asustaa” kaiken tieto – tieto myös tuhoutumisesta, jos se niin halutaan tapahtuvan.

  Emme tiedä sitäkään, mistä mikrobit saavat ohjauksensa, vai ovatko ne täysin itsellisiä toimijoita – mikäli eivät, niin olisi otaksuttavaa, että alkuräjähdyksen ”kantoaalto” saattaa olla tiedonsiirtäjä jostain, mitä emme tiedä. Avaruudessa vellovat neutriinomyrskytkin saattavat kantaa tietoa, miten toimia – siis mikrobien toimia ---

  1] Kumpi kehittää – ihminen vai virus itsessään ulkoa tullein ohjein ~ http://www.sciencemag.org/content/early/2013/05/01...


  [2005] Kaikki alkoi pienen pienestä häiriöstä täydellisessä harmoniassa. Lähes olematon painovoimahäiriö synnytti alun maailmalle, jossa jatkamme luonnon ja evoluution muutostaistelua elosta, tasapainosta ja sen järkyttämisestä. Lintuinfluenssa on saanut valtavat mittasuhteet sen muunnosvoimaan nähden. 

  Likainen vesi ja siinä elävät mikrobit tappavat miljoonia ihmisiä. H5N1/HX/NZ saa/ saavat suhteettoman palstamäärän, koska se lähestyy lintukotoamme ja uhkaa mielenrauhaamme.

  Virus on pienin muuntumiskykyinen reagoiva kohde,

  jolle voidaan tehdä vastatoimenpiteitä. Virukset ilmestyivät ennen monisoluisia eliöitä; virukset ovat harjoitelleet evoluutiota ja ohjailleet tasapainoa vuosimiljoonien ajan tappaen ympäriltään, ollen itse yleensä kaikkein haavoittuvin.

  Viruksista on tehty elokuvia, se mystifioi, se laitattaa pelkoa, koska emme näe vihollistamme. Millainen vihollinen on elollisen ja elottomuuden rajamailla vaikuttava yksinkertaisen tehokas eliminoija, jota esiintyy joka paikassa.

  Aiheesta on syntynyt oma tieteenhaara, jossa koulukunnat jakautuvat laidasta laitaan julistaen loputonta sotaa tai hyväksyen taipuneena lopullisen häviön näille olemattoman pienille systemaattiseen työhön kykeneville itsensä säilyttäjille.

  Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/miksi-kiina... -

  .

  Käyttäjän myyrylainen kuva
  Jorma Myyryläinen

  Nevalainen kirjoitti: "Väestöennnusteita on jouduttu korjaamaan hiukan alaspäin, liekö syynä sperman hedelmällisyyden väheneminen. Johtunee ympäristömyrkyistä, mutta urbanisaatio ja stressi voivat olla osallisia."

  Ei pidä unohtaa, että tärkein ja vaikuttavin ehkäisykeino on lukutaito ja etenkin naisten. Siitä seuraava askel on, että havaitaan hygienialla ja terveyden vaalimisella päästävän samaan kuin yrittämällä kasvattaa mahdollisimman suurta lapsilaumaa vanhuuden turvaksi.

  Ilkka Luoma

  Länsimaissa syntyvyys "alkuperävalkoisten" osalta on ollut pidempään laskusuunnassa ---

  .
  5|Siittiöt sairastavat! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/01/siittiot-sai... -

  " ... 3] Virukset ohjautuvat voimista ja säännöistä, jotka ovat meille ihmisille tuntemattomia tekijöitä
  --- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/02/virukset-kilpajuoksevat-kuten.html   ---

  Nyt esille tuotu uhka markkinamiehen lisääntymiskyvystä ei ole uusi – jo vuosia sitten aihe puhututti, pioneereina tanskalaiset ... kyvyttömyys miksi, sitä ei tiedetä vielä tänäänkään, voidaan vain epäillä esimerkiksi tuottamiamme ympäristömyrkkyjä tai eliöistämme pienimpien vastaiskusta – viruksien tasapainoittavasta voimasta, mutta mitä kirjoitimme vuonna 2005  ---

  Siemennesteessä olevien siittiöiden lukumäärä hupenee länsimaissa, erityisesti Tanskassa ja myös Suomessa. Joskus liuokset ovat olleet väkevästi kyvykkäämpiä ja tutkitun tieteen aikana ollaan nyt ilmeisesti alavireisimmällä tasolla.

  Syihin on monia selityksiä, mutta maallikkokin tajuaa ihmisten taloustuotantokoneiston synnyttäneen uuteen uljaaseen maailmaamme miljoonia uusia kemiallisia yhdisteitä viimeisten satojen vuosien aikana aikaansaamaan vääjäämätöntä muutosprosessia kiihdyttäen kehomme ja ilmaston muutoksia.

  LINK ---   http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/lnsimaalaisen-markkinamiehen-siemenet.html   --- ... "

  .

  Käyttäjän myyrylainen kuva
  Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #9

  Onpa joku joskus perustellut siittiöiden kvantiteetin ja kvaliteetin negatiivisia muutoksia m.m. liian kireillä housuilla. Kivekset, jotka sijaitsevat kehon ulkopuolella jäähdyttelysyistä, kuumenevat hiertyessään tiukoissa vaatteissa ja tuleva sukupolvi kärsii liiasta lämmöstä.

  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

  Lisääntymisikäisten naisten hedelmöityshoidot Suomessa ja ainakin Helsingissä lisääntyvät vuosi vuodelta - toisaalta ulkoisin keinoin saadaan jopa 55 -vuotias nainen synnyttämään ... kunhan löydetään jostain terveitä munasoluaihioita!

  ...
  Evoluutio loi naiselle vaihdevuodet, mutta jätti miehelle lisääntymismahdollisuuden "hautaan saakka" - jos täytyy tätä evoluutiota oikein ihmetellä! ;)

  Kommentti liittyy aivan oleellisesti topicciin ...

  Käyttäjän myyrylainen kuva
  Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

  Olisiko biologinen evoluutio mennyt niin, että luonnonvalinta olisi suosinut naaraiden huolehtivan jälkikasvusta ja "liian" vanhat ovat riski? Uroksien taas olisi parempi huidella uusissa seikkailuissa ja uusilla reviireillä. Kulttuurievoluutiomme taas on suosinut, mutta vasta ihan viimeaikoina, tasapuolisempaa ja -arvoisempaa jälkeläisten kasvatusta. Toisiko se myös vastuullisuutta sperman ja geenien levittämiseen?

  Toisaalta munasoluja on naaraalla rajoitettu määrä. Olisiko siinä evoluutio suosinut kvaliteettia kvantiteetin asemesta? Uroksella taas on spermaa vaikka maahan valutettavaksi (vaikka se uskonnon varjolla populaation kasvattamiseksi onkin ollut kiellettyä).

  Tosin kuitenkin näyttää meillä joillakin libido vanhemmiten laimentuvan kohti aseksuaalisuutta. Saattaapi olla sekin osoitus kaikenmaailman lisäaineista sunmuusta mutta olen alkanut arvostaa sen mukanaan tuomaa rauhaa. Ei tarvitse enää sillee reuhata.

  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #14

  Lisääntymisen maksimoimiseksi tuo uroksen siittämiskyky kuolemaansa asti on johdonmukaista - tosin miten evoluutio näki jälkikasvun kasvattamisen sukukypsäksi, jos uros on jo siittänyt pitkin vuosikymmeniä ... vai laskiko evoluutio, että uros ottaa aina viriilin naaraan, joka huolehtii jälkikasvun lisääntymiskelpoiseksi! Mene ja tiedä sitten ...

  Käyttäjän myyrylainen kuva
  Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #15

  Ehkä lisäksi olisi otettava huomioon, että alfauroilla oli jossakin vaiheessa tapana alkaa hävitä soidintaisteluja nuoremmilleen. Joskus jopa kuolemaan asti. Nykyään, kiitos kulttuurievoluution, elämme ohi senkin kohti tasaista tai ainakin tasaisempaa vanhuutta (poikkeuksena Metsusalemin ikäiset rokkikukot jotka kiekuvat erilaisten kemiallisten stimulanttien voimin vaikka kuinka pitkään). Ennen, kun olimme enemmän biologisen evoluution armoilla, rauhallinen vanhuus ei ollut mahdollista.

  Voidaan hyvinkin ajatella, että alfauros joka haluaa geeniensä lisääntyvän hedelmällisessä "maaperässä" ja leviävän mahdollisimman laajalle, valitsisi juurikin viiriileitä naaraita jotka ovat kykeneviä hoitamaan uudet geenienkantajat lisääntymiskykyisiksi. Siis nuoret suuret maitorauhaset ja muodokkaat lantiot. Siinä suhteessa iäkkäämmät ovat riski.

  Kulttuurievoluutiomme, voisi sanoa onneksi, on tuonut muutosta tähän monessakin suhteessa. Tosin n.s. "vanha Aatami" kurkistelee aina silloin tällöin mutta sivistyksemme saa sen nopeasti piiloon, onneksi.

  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

  Vähän harhautuu - tai oikeastaan pohjustaa ajan suhteellisuutta ja lopulta myös päättymistä! ---

  ...
  keskiviikkona, kesäkuuta 04, 2014
  Ihmispopulaatio kiihdytti kuilun partaalle!

  Nykyään yksi eniten vaivautuneisuutta herättävistä puheenaiheista on ratkaisematon ongelma kestävyydestä 1] – lisäksi miten meidän psyyke ja ympäristömme kestävät yhä suuremman kulutuksen, kasvuhokeman ja hallitsemattomasti lisääntyvän ihmislajin. Ongelma seuraa toistaan, kertautuen – ja toistaiseksi vain puheita on tarjolla lääkkeiksi.

  Vielä kivikaudella, jonka ajallisista määrityksistä evoluutiomme tahdittama kyky kohdata elämä, on edelleen osittain voimassa. Kivikautiset lajitoverimme elivät noin 30 vuotiaiksi. Elämä oli tuolloin kuluttavaa, täynnä yllättäviä vaaroja. Ei ollut lääkitystä – oli tultava toimeen sillä, mitä evoluutio 2] oli luontokehityksenä antanut. Ei ollut apuvälineitä – eikä sosiaaliturvaa, vain yhteisö, johon tiiviisti kuuluttiin.

  Kivikaudella sen sijaan lisääntyminen oli mahdollista, kuten nytkin – jo noin 15 vuotiaasta lähtien, jolloin täytyi jälkeläiset siittää, koska kasvatus- ja koulimisaikaa ei ollut paljon. Piti saada lapset valmiiksi ja siittämiskykyisiksi – ennen 15 ikävuotta, koska vanhemmat jo kuolivat tuolloisen hiilielämän 3] kiertokulun mukaisesti.

  30 vuoden eliniän aikana tehtiin kaikki se tarpeellinen,

  mitä vaadittiin elossa pysymiseksi, ei juuri mitään muuta – ei ollut harrastuksia, ei matkailua, ei vapaa-aikaa, ei edes vapaa-ajanongelmia. Ei tarvittu yletöntä huumaamista 4], kun ei ollut siihenkään aikaa. Elettiin sanan mukaisesti ”kädestä suuhun” - ei ollut taseita eikä omaisuutta – vain reviiripuolustus 5].

  Nyt ensisynnyttäjät kehittyneissä maissa ovat jo keskimäärin 30 vuotiaita,

  [ ~  http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27200-t... -  ]

  aikaa on mennyt elämään valmentautumiseen, vapaa-aikaan, ilotteluun ja opiskeluun – kustannukset ovat maksettu yhteisistä varoista ja usein myös vanhemmilta. Velkaakin on saatu, siis taseen ”ovenpuoleinen” reuna on jo käytössä. Meillä on tänään tarve saada tekemätöntä aikaa yhä enemmän – kivikaudella kaikki aika meni välittömän elämän ylläpitoon. Tänään länsimaissa vain muutama prosentti ihmisistä on suoraan tuottamassa maasta ravintoa itselle ja kanssaihmisille.

  Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/06/ihmispopulaa... - [157300]

  .

  Käyttäjän myyrylainen kuva
  Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #17

  Itse asiassa taidamme olla aika lähellä ydintä jos ajattelemme toisaalta ihmislajin elinkaarta ja maapallon biosfaarin elinkaarta. Lisääntymisdynamiikka on silloin ydintä.

  Voimme kai pitää luku- ja kirjoitustaistoisten terveydestään huolta edes jotenkin huolta pitävien syntyvyyttä järkevänä suhteessa arkaaisempiin, lähenpänä biologisia viettejä oleviin tapoihin. Silloin kai meidän pitäisi biologiset perusteet selvitettyämme siirtyä kultuurievoluution puolelle ja tarkastella mitkä kehityspaineet siellä vaikuttavat asiaan. Sen jälkeen voinemme vasta pohtia mitä periaatteita ja menettelyjä kannattaa maapalloistaa?

  Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

  Evoluution perusperiaatteista, jos sellaisia on lainkaan - erottuu ylitse muiden - reviiripuolustus --- vuosimiljoonainen maapalloistuminen! :)

  ...
  keskiviikkona, maaliskuuta 22, 2017
  Ihmiskunta valmistautuu puolustamaan reviiriään - kansallisuuksittain?

  (Pitkin maailmaa kansakunnat tekevät paluuta evoluution määrittämään parhaan ja toimivimman yhtenäisreviirin suojelemiseen - omavaraisuuden pyrkimys, kieli- ja kulttuurirajojen yhtenäistäminen on käynnistynyt - muun muassa Yhdysvalloissa |0 ...)

  Samaan aikaan paljon puhuttu globalisaatio puhkuu omaa säveltään avaten rajoja |1 maattomalle rahalle, ostovoimalle, joka on harvojen käsissä - määräyksinä, missä mitäkin osaa siitä käytetään. Tuloerot ja biosfäärillisten elinehtoresurssien käyttö on entisestään vinoutunut.

  Nyt julkistettiin uhkaa puhkuva ennuste, analyysi ja varoitus - tutkimuksena, jonka voit lukea täältä ~ http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005136580.html -|* Mennäänkö tuo analyysin pohjalta kohti uudelleen rakentuvaa kansallisvaltioajattelua, jää vielä nähtäväksi, sillä kamppailu kahden suurtekijän kanssa on nyt meneillään.

  On kysymys globaalista rajattomuudesta ja ideaalisesta vastuunkannosta koskien rajallista maapalloamme.
  ...
  |* Suomea ajatellen meille olisi syytä laatia ohjelma, jossa varaudutaan nopeaan omavaraisuuden nostoon, vähintään perustuotteiden, raaka-aineiden, energian ja erityisesti ravinnon osalta. Hallittu poistuminen eurosta luo meille omaa kykyä säädellä omaa toimintaamme. Suurin vahvuutemme on runsas käyttökelpoisen maa-alan osuus asukastamme kohden! -

  Reviiripuolustajat

  [ - eurooppalaisittain kuuluisin reviiripuolustaja on Geert Wilders ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233553-... ]

  On myös kysymys reviireistä, noista vuosimiljoonaisista alueista, jotka luovat turvaa, ravinnonhankinnan edellytyksiä ja puolustusta samankaltaisille, yhteneville ja yhteenkuuluvuutta hakeville, joilla on samankaltaiset ideaalit, perinteet, käytänteet ja pyrkimykset tuottaa sopivasti tarpeelliseksi tuntemisen tuntua omassa verrantokehyksessään.

  Voimme tiivistää koko reviirillisen ajatushautomon yhteen virkkeeseen:

  “Jokaiselle maailman ihmiselle on se oikea isänmaa, jossa hän tulee/ tai tulisi tulla toimeen juuri omalla äidinkielellään”

  -yksinkertaista, eikö? Eipä olekaan, kun katsomme ja luemme uutisointia maailmalta ja meiltä. On meneillään kamppailu rajallisuudesta täyttämään jatkuvan kasvuhoennan pyrkimys, ymmärtämättä, ettei niukkuudesta ole luotavissa ideaalista tasapainoa - kaikille.

  Kilpailu rakentaa meistä näyttö- ja vertailutahokkaita ja -kohokkaita, osoittamaan kyvykkyyttä - usein toisten tekemästä työstä. Missä tulee raja vastaan lopulta?

  Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/03/ihmiskunta-v... -

  .

  Ilkka Luoma

  Mutta miksi ja miten topicin alku liittyy kokonaistekstin viestiin?!

  Käyttäjän myyrylainen kuva
  Jorma Myyryläinen

  Pitäisikö meidän puhua "systeemistä" ? Finanssikapitalismista ja sen turvaksi olevasta gramscilaisesta hegemoniasta? Niitä vastustaaksemme paremman tulevaisuuden toivossa?

  Se tosin on niiin vanhanaikaista sillä kaiken tuon me edistysmieliset tiesimme jo 1970-luvulla (ja jotkut vanhemmista jo edellisellä vuosikymmenellä). ;=]

  Toimituksen poiminnat