Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Sauli Niinistö voi olla vastakkainasettelija

  • Suomen kansan vakaa ja jykevä Nato-kanta näkyy tässä - puhuvat natouskovaiset mitä tahansa ...
    Suomen kansan vakaa ja jykevä Nato-kanta näkyy tässä - puhuvat natouskovaiset mitä tahansa ...
  • Paavo hakee kansakunnallemme kadotettua itsemääräämisoikeutta, jonka presidentti Kekkonen määritti korkeimmalle jo ETYK-1975 ***
    Paavo hakee kansakunnallemme kadotettua itsemääräämisoikeutta, jonka presidentti Kekkonen määritti korkeimmalle jo ETYK-1975 ***

Paavo Väyrysen mukaan tulon myötä sähköistynyt presidentinvaalit 2018 on tuottanut vihdoin kansakunnallemme mittauksissa suositun Sauli Niinistön päättämättömyyden ja osin salaamisen – Sauli ei halua kertoa äänestäjille mikä on hänen kantansa Natoon – lännen sotakoneeseen [1.

 

Kansalaisliike-ehdokas Paavo on taas kirkkaan ymmärrettävä - ”Kiitos ei - Nato”, tämän koko kansa ymmärtää ja varsinkin se yli 50 prosentin osa, joka vastustaa vuodesta toiseen Natoon liittymistä [kuva 1]

Väyrynen ajaa Suomelle puolueettomuutta sotilaspoliittiseen asemoitumiseen. Me emme liity lännen - emme idän sotakoneistoihin – emme Natoon [2, emme myöskään sen itseaiheutettuun salarakkaaseen EU-sotavoimiin [3.

[1 ~ https://yle.fi/uutiset/3-9974595 - ”Niinistö panttaa yhä Nato-kantaansa” -Yle

[2 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/11/kansakunta-jyrahti-jalleen-ei-natoon.html -

[3 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246125-suomi-ujutetaan-natoon-eu-rakennesotilaiden-kautta – [245 lk]

 

 

Mitä tarkoittaa liittoutumattomuus ja puolueettomuus?

Mtv' n presidenttitentissä 13.12.2017, niin Niinistö kuin Väyrynen kisailivat väliotsikon sanojen merkityksestä. Oli kryptinen Niinistön näkemys, ja oli selvä seloste Väyrysen näkökulmasta. Liittoutumaton ja puolueeton ovat yleissanamerkityksinä yhtäläistettävissä – katsothan tekstin lopusta - EKSTRA

 

Yle julkaisi uusimmat natomittauksen – kansa jyrähti jälleen!

[ ~ https://yle.fi/uutiset/3-9971134ei edes Ruotsin perässä Natoon! ]

Heti perään alkoi selittely – niin Yle' n toimittaja Maria Stenroosin näppäimistöltä kuin Helsingin Sanomien ”nato-osastolta” – erikoistoimittaja Kari Huhdan vahvasti provosanailemana. Huhta on tunnettu HS-natottaja ja edesmenneen tähtitoimittaja Olli Kivisen manttelinperijä [4.

Ensin Stenroos:

~ https://yle.fi/uutiset/3-9973576

Allekirjoittaneen vastine linkkijuttuun:

”... Pitäisikin kysyä tämän toimittajalta miten se Venäjä on nyt, eilen tai neljä vuotta sitten uhkaillut tai luonut uhkaa juuri meille suomalaisille. Stenroos ei ilmeisesti ymmärtänyt, että kysely tehtiin suomalaisille, ei kiovalaisille. Samoin Stenroos voisi perehtyä Nato-kantoihimme viimeisen 12 vuoden ajalta sekä nähdä ainakin kahden ehdokkaan tarkka ja yksiselitteinen Nato-kanta”

 

Sitten HS-Huhta:

~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005489332.html

Allekirjoittaneen vastine linkkijuttuun:

”... HS on voimakas natottaja, nimitys natottaja selostetaan myöhemmin **. HS iskee takaisin heti, kun kansakunnan näkemys Natosta julkistettiin, suomalaiset kieltävät Natoon liittymisen yli 50 prosentin voimalla.

Nyt HS esittää jonkun asiantuntijan uusselitteeksi "haarniskan", josta puuttuu osia. Totuudellisesti sanottuna pieni natouskovaisten suomalaisvähemmistö rakentaa vastakkainasettelua linjalle, jossa Suomi on idän ja lännen vedenjakajalla! Tämä on vaarallinen tie.

Nyt onkin tärkeää havaita, miten sanat (sotilaallinen) liittoutumattomuus ja puolueettomuus ovat/ olisivat synonyymeja, vai eivätkö ole. Lopulta mitä merkitsee ilmaus kaikki eurooppalaiset ¤ harjoittelevat yhdessä! Kiinalaiset sanovat, että pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana!

 

Selite kuuluu, ettei presidenttiehdokkaat osaa päättää mihin leiriin kuuluvat!

Kirjoitetaan, ettei päättäjät osaa tehdä ratkaisua Natosta, siksi kansalaisten epävarmuus 30 prosentin voimalla häilyy tietämättömyydessä – ollako Nato vai ei [5. 

Presidenttiehdokkaiden osalta Paavo Väyrynen on kirkas, kansan ymmärtämä ja selkokielinen. Paavo osaa sanoa tyhjentävästi asetelman – Emme liity Natoon, emme halua asetella Suomea vastakkainasetteluun – edes vihjailevalla päättämättömyydellä Natosta. 

Istuva presidentti Sauli Niinistö empii – Sauli halunnee asettaa ”puoliuhkauksen” itään – Venäjälle: ”Jos alatte meille ryppyilemään, me liitymme heti Natoon – jos taas olette meille kilttejä – emme käytä sököpelin kääntökorttia – natojäsenyyskorttia”…! [6 [… edellinen sitaattilause ja ilmaus on vahvasti kansanomaistettu – ei ilkeydellä, vaan hymyillen, jotta merkitys aukeaa jokaiselle äänestäjälle … ]

 

Väyrynen on itsenäisyysmies * – puolueettomana liittoutumattomuuden rakentajana

Paavo ei halua vastakkainasettelua täältä idän ja lännen vedenjakajalta [7. On vahvasti oletettavaa, että kansakuntamme kaikin puolin puolueettomaksi luotsannut presidentti Urho Kekkonen on kertonut jotain sellaista Paavolle, jolla on ratkaiseva merkitys miten idän jättiläisen vieressä eletään – ollen silti puolueeton, itsenäinen ja vapaa tekemään omia päätöksiä juuri omista asioista.

[7 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/10/paavo-vayrynen-tasapainottaa-suomen.html -

 

...

Katsaus historiallisiin virheisiin, joita emme halua nyt toistaa --- 

Historiankirjoitus [8 on avaamassa uuteen valoon ulkopoliittisen tilanteen - ajalta ennen kansalliseksi eheyttäjäksi noussutta Talvisotaa. Taitamaton ja liittoutumishakuinen ulkopolitiikka silloisen ulkoministeri Eljas Erkon ohjailemana asemoi meidät vastakkain itsenäisyytemme 4.1.1918 tunnustaneen Neuvostoliiton johtajan Josif Stalinin kanssa. 

Tämä 1939 vastakkainasettelu kulminoitui luovutettuihin vakoilukuviin, mitä Blenheim tiedustelukoneemme kuvasivat Neuvostoliiton yhtä tärkeintä kohdetta – Pietarin aluetta. Oli dramaattinen virhe luovuttaa nuo vakoilukuvat Saksan kolmannelle valtakunnalle [9 – tieto luovutuksesta ajautui uusimman näkemyksen myötä Stalinin korviin 15.11.1939 [pieni kysymysmerkki!] … loppu onkin historiaa.

[8 ~ https://www.adlibris.com/fi/kirja/talvisodan-salainen-strategia-9789511300236 – [Linkki - Yle Areena]

 

...

Entä nyt, kun kansa käy presidenttivaaliuurnille valitsemaan turvallisuutta?

Terve ja kriittinen suhde lännen sotakoneistoon, joka mieluusti haluaa ottaa ”Suomen haltuunsa” - hyökkäysalustaksi tai puolustusasemaksi, kuitenkin kahden eri maailman rajalle – miten vain. 

Tosiasia on kuitenkin se, että maailman vanhin yhteiskuntamalli – kiinalaisuus kertoi vihollisten pitämisen kaukana ja ystävien pidon lähellä olevan viisaampaa kuin mennä merta edemmäksi kalaan!

...

Emme halua vastakkainasettelua maailman sen toisen ydinasesuurvallan kanssa 

Emme halua hännystellä itää emmekä länttä – emme pyllistele, emme kumartele. Tosiasia on se, että esimerkiksi Venäjällä ei hännystelyä arvosteta, siellä arvostetaan sitä kansalaishenkeä, mikä esiintyi Talvisodan juoksuhaudoista ¤¤, kun Suomen mies ja lottina Suomen nainen kävivät taistoon omasta itsemääräämisoikeudesta omiin asioihinsa. 

Tätä kansakunnan syvien rivien sinnikkyyttä Stalin arvosti ja nykyään myös Venäjän presidentti Vladimir Putin. Olemme ansainneet oman liittoutumattomuuden ja puolueettomuuden, jolla osoitamme luotettavuutta vierusvaltiona, kaikkiin ilmansuuntiin.

 

Olemme erikoisessa asemassa – olemme idän ja lännen vedenjakajalla!

 

EKSTRA – Liittoutumattomuus ja puolueettomuus -sanakäsitteet ja sisältö yhtäläisyyteen

” … Liittoutumaton, tämän synonyymit riippumaton ja sitoutumaton ... -perustuvat sanaan itsenäinen --- Entä itsenäinen, olisiko siinä johdantona puolueeton? … ”

1 ”Puolueeton, tämän synonyymeja ovat muun muassa riippumaton ja sitoutumaton ... ~ https://www.synonyymit.fi/puolueeton -”

2 ”Sitten tuo itsenäinen, sille löytyy synonyymeja vaikkapa nämä: riippumaton ja omavarainen ... Itsenäinen sanaan liittyvät nämä: sitoutumaton, riippumaton ja muun muassa liittoutumaton ... ~ https://www.synonyymit.fi/itsen%C3%A4inen -”

 

EKSTRA 2

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247534-paavo-vayrynen-avasi-uuden-suomalaisen-vuosisadan – [82 lk]

” … Nyt istuvalle presidentille – Sauli Niinistölle on vakavasti otettava haastaja – tiukasti asiapitoinen ja todellisuuskriittinen haastaja laajalla kokemuspohjalla … Asiaytimiin menevä vaalikamppailu alkakoot – näin toivonee kansakuntamme hiljainen enemmistö, jolle itsenäisyys, omien asioiden päätöskyky ja yhteenkuuluvuus merkitsevät paljon --- … ”

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU T 24 BL BL BL FB FB FB BLOG 158018

 

DOC vastakkainasettelija_14122017

PVM 14122017

 

867_7998

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Ilkka Luoma

Miksi Sauli ei kerro mielipidettään Natosta - hänet aiemmin valinneelle äänestäjäkunnalle ja nykyisille hänen mahdollisille äänestäjäehdokkaille?

1.
Sauli ei halua valehdella, sillä hän on Naton voimallinen kannattaja - piireissä ja päätöskoneistoissa.

2.
Sauli ei tiedä oikeasti mikä olisi oikea/paras (?) ratkaisu!

3.
Kerrotko sinä. joka tämän luit.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Emme edelleenkään ole idän ja länne vedenjakalla. Vaan osa länttä joka suhteessa Piste.

– Se tasapaino muodostuu unionin ja Venäjän välille. Suomi on osa unionia, eikä meillä ole omaa tasapainoasemaa siinä välissä, Vanhanen sanoo Verkkouutisille.

https://www.verkkouutiset.fi/matti-vanhanen-suomel...

Ilkka Luoma

Jori, mietihän nyt oikein tosissasi ja täysin sielunvoimin - mitä vedenjakaja tarkoittaa?! Ehkä avautuu, kun oikein pinnistät ;)

Ilkka Luoma

[9 - Historiaosuuden tekstilinkki ---

" ... ESITTELY
Oheiset artikkelit ilmestyivät sanomalehti Keskisuomalaisessa 3.5.2002 ja 30.10.1998.
Julkaistu Virtuaalilentäjät r.y:n sivuilla kirjoittajan luvalla.
 
  
  

Rauhan ajan vakoilulentokuvat luovutettiin saksalaisten käyttöön

Armas Eskola: Lentäminen oli välttämätöntä
Julkaisija Karisto 1969
Sotilasilmailumme vaiheita -20 -luvulta sotien jälkeiseen aikaan.
Tekijä: Juhana Lepoluoto
Julkaistu alun perin Keskisuomalainen-lehdessä 3.5.2002

Armas Eskolan vuonna 1939 ohjaamien kuvausretkien yksityiskohdat kerrotaan vasta nyt

Avoimeksi jää vieläkin suuri kysymys: tiedettiinkö Neuvostoliitossa tiedusteluyhteistyöstä? ... "

~ http://www.virtualpilots.fi/hist/WW2History-tiedus... -

.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tulispa pian se vaalipäivä ja Niinistöstä taas kerran presidentti, niin vähenisi nämä Väyrystä jalustalle nostavat blogitkin. Väyrynen elää sitä aikaa, jota ei enää ole, ja niin elävät monet blogistitkin.

Mulle kyllä kelpais Haavistokin, muut taitavat olla sellaista harmaata massaa.

Odotellaan taas seuraavia galluppeja, josko sitten se totuus iskisi päin naamaa lopultakin.

Hauska tyyppihän Väyrynen on, mutta presidenttiä hänestä nyt vaan ei tule, jälleen kerran on Paavo hävinnyt, vieläköhän tulee se viides kerta?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

petteri ritala

Kyllä Paavo vielä ehdokkaksi asettuu vuoden 2024 vaalissa. Myöskään blogialustan Sancho Panzat eivät tule Paavoa hylkäämään !

Aina löytyy yksilöitä jotka eivät koskaan tajua lopettaa !

Ilkka Luoma

Vaikea poistua, jos on asioiden siinä pisteessä, jossa nähdään valtakuntamme todellinen tilanne - eikä sitä maalattua West trolling manipulaatiota ...

.
;)

Ilkka Luoma

Suomessa on sananvapaus, ja Paavolla yrittämisen vapaus - se joka ymmärtää Paavon viestin - maamme eduksi - antaa hänelle myös äänen. Jäämme odottamaan vaalipäivää ja sitä ennen kiivasta vaalitaistelua! :)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Miten tämä lännen ja idän vedenjakaja menee muualla Euroopassa? Onko sitä myös Norjan, Eestin, Latvian, Ukrainan ja Valko-Venäjän rajoilla?

Ilkka Luoma

Hyvä kysymys! Saksassakin on selvä idän ja lännen vedenjakaja - se lienee helpoiten määriteltävissä ... ;)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Stalinin piirtämää rajoja ei Euroopassa enää onneksi ole muualla kuin Suomessa ja Königsbergissä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Entä Setumaa Viroon ja Venäjän rajalla tai Sakartvelon ja Venäjän federaation välinen raja? Lviv:n ja Ternopilin kuuluminen Ukrainalle eikä Puolalle, koko Moldovan valtio? Puola nykyisellä paikallaan? J.n.e.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kiitokset oikaisusta. Täytyy ilmeisesti perehtyä asiaan tarkemmin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #14

Moldova, Stalin sai aikaiseksi Euroopan köyhimmän maan, joka on huonoissa väleissä itsensä ja naapureidensa kanssa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #16

Tällä hetkellä köyhin lienee Ukraina, siis Kiovan hallinnon vallassa oleva osa siitä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #24

Valmistelen ensimmäistä artikkelia Ukrainan tilanteesta - henkilökohtaisten tapaamisten pohjalta - liittyen ensin Itä-Ukrainaan eli Donpassin alueeseen ... sain kunnian keskustella useiden alueelta Suomessa käyneiden kanssa - kiintoisat todisteet, todelliset todisteet ... palaamme tähän. Kiova on liki konkurssitilassa. Tästä lankeaa EU' lle suuri lasku, ja meille Suomelle osuutemme mukainen osa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #14

Kannattaa aloittaa perehtymällä slaavilaisuuden historiaan ja suomalais-ugrilaisiin kieliin - sekä ---

~ https://www.facebook.com/groups/5749603299/ -
Suomalaisuuden juurien etsijät ryhmä

.

Ilkka Luoma

Jos vielä sekoittelemme mukaan historiasta Liettuan suurvallan - aina Mustalle merelle asti ...

.

Ilkka Luoma

Stalinin piirtämät rajat hyväksyi jo aikanaan US pr. Roosevelt ... jopa niin, että olisi hyväksyi Hangonkin ... !

...
Rajamme olisivat toki aivan erilaiset, jos olisimme oivaltaneet herra Jartsevin (Stalinin henkilökohtainen lähetti) viestit jo 1938!

Ilkka Luoma

[5 -kohta aloitusartikkelista ---

Kuten kuvasta 1 nähdään on merkittävintä tuo yli 50 prosentin Nato-kielteisyys, nyt koetetaan natottajien taholta asiaa harhauttaa puuttumalla "ei osaa sanoa" prosenttiin, nyt oli 30. Jos jaamme tuon 30 kahdella saamme tilanteeksi 65 - 35 Nato-vastustuksen hyväksi ... Olisiko rehellisempää jakaa 30 suhteessa myönteisiin/vastustajiin -suhteessa?

Ilkka Luoma

Yle 1 kohta, klo 21:05 Presidenttiehdokaskahina ... ;)

...
Paavo aloitti hyvin, mutta kirjashow ei ollut hyvä - se oli huono!

...
Haaviston ääniä ropisee nyt paljon Väyryselle - Pekka ei halua kansanäänestystä Natosta!

...
Paavo nosti suurimman asian framille - EMU, suora, jopa syytös perustuslain rikkomisesta - Sauli Niinistölle, on aika nostaa tänne tuo tarkka selvitys mitä EMU' ssa tapahtui:

.
Markasta euroon ilman kansanäänestystä – valmisteltuna vai ajopuuna kenenkään hallitsematta prosessia täysin – TIIVISTELMÄ -nä

[ laaja selosteosa

~ http://jontikka.blogspot.fi/2014/12/markasta-euroo... - ]

(copy - paste)
A]
Jos: EMU:n kolmas vaihe jäsenyysneuvottelujen käymisen ennakkoehto.

2.
Kysymys oli siten hallitusmuodosta. Millä perusteella muutetaan hallitusmuoto VJ 69§:ää käyttäen?
3.
Milloin eduskunta on hyväksynyt ennakkoehdon ja samalla kumonnut HM 72 ja 73§:t?
4.
Miksi eduskunnalle ilmoitettiin (PeVL 14/1994 vp), ettei EMU:n kolmas vaihe kuulu neuvotteluista saadun tiedon perusteella liittymissopimuksen?
5.
Miksi eduskunnalle ilmoitettiin, ettei liittymissopimus koske hallitusmuotoa miltään osin?

B]
Jos eduskunnalla ei ollut oikeutta EMU:n kolmatta vaihetta koskevaan varaumaan, miksi eduskunnalle ei sitä ilmoitettu ennen 18. marraskuuta 1994 päätöstä?
Miksi eduskunnalle ilmoitettiin, ettei liittymissopimus koske hallitusmuotoa miltään osin?

C]
Jos varaumaa ei ollut, miksi eduskunnalle kerrottiin (HE 135/1994 vp ja PeVL 14/1994 vp), ettei liittymissopimus kumoa mitään hallitusmuodon pykälää?

D]
Tasavallan presidentti teki päätöksen EY-jäsenyyshakemuksesta 18. maaliskuuta 1992. Tasavallan presidentti ratifioi liittymissopimus -asiakirjat, hyväksyen kaikki sopimuksessa olevat asiat 8. joulukuuta 1994. Tiesivätkö he, että eduskuntaa ei perustuslain mukaan saa johtaa harhaan, saati Suomen kansaa? Tiesivätkö he, että heidän virkavalansa edellytti valtiosäännön turvaamista ja voimassa pitämistä?

Tietokirjallisuuden mukaan EU-jäsenyyden suhteen on tapahtunut valtiorikos. Suomen oikeusviranomaisten (muun muassa oikeuskanslerin virasto) mukaan kaikki oli laillista. Sotilas- ja virkavalan puitteissa tietokirjallisuuden määritelmät ovat uskottavia virallisten asiakirjojen perusteella.


Viitaten valtiopäiväjärjestykseen 11§:ään vaadin hallitusmuodon 2§:n perusteella, että tässä kirjoituksessa (mukaan lukien laaja selosteosa) esiin tulevat asiat on kansanedustajien tutkittava, koska muunlaista ”perustuslakituomioistuinta” ei ole olemassa tätä asiaa selvittämään. Tämä kirje ja sen laaja selosteosa on tarkoitettu yksinomaan oikeuskysymysten selvittämiseen edellä mainitulla tavalla ja siinä tarkoituksessa Suomen kansalaisten käytettävissä.

Tänään tilanteen selvittämiseen voisi soveltua myös kansalaisaloiteperiaate, jossa aloitteen päämääränä on muodostaa perustuslakituomioistuin, joka voisi tämän ”euroliitoksen” selvittää – mahdollisista vanhenemissäännöistä huolimatta.

Toisaalta on tärkeää saattaa asia täyteen julkisuuteen kansalaistemme taholle, jotta he tietävät mitä EU -neuvoa antavassa kansalaiskyselyssä jätettiin kysymättä ja mitä siihen kätkettiin – saatamme arvata vakaasti, että EU-kansanäänestyksen tulos olisi erilainen, jos kansalaiset olisivat tienneet, että siihen oli todellinen ”koira haudattuna” - kytkös euroon! Tätä kansalaisemme eivät tienneet äänestäessään EU:n puolesta. * - (copy – paste) päättyy

* Kts. Myös Kokoomuksen piireissä kansantalous- ja finanssiasioista perillä oleva asiantuntija, Jorma Jaakkola - Valtiopetos euroon liittymisessä?

~ http://jormajaakkola.fi/EMU-petos -

Ilkka Luoma

Yle kysyi katsojilta, kuka ehdokkaista pärjäsi keskustelussa parhaiten. Eniten ääniä muutaman tunnin äänestyksen aikana sai Sauli Niinistö, jolle antoi äänensä 3 492 katsojaa.
Toiseksi ylsi Laura Huhtasaari 1 625 äänellä, ja hänen kintereilleen ui kirjojaan ahkerasti väittelyssä heilutellut Paavo Väyrynen 1 514 äänellä!

...
Paavolle vasta toinen esiintyminen ...

~ https://yle.fi/uutiset/3-9978452 -

.

Ilkka Luoma

EMU- rikottiinko perustuslakia?

OSIO 2

II YKSILÖLLISEMMIN

1.       Perustuslakivaliokunnan lausunto 1994
Ulkoasianvaliokunnalle antamassaan lausunnossa perustuslakivaliokunta toteaa (PeVL 14/1994 vp) seuraavaa:

”Valiokunnan saaman selvityksen mukaan Suomen puolelta on jäsenyydestä neuvoteltaessa todettu, että talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen siirtyminen edellyttää valtiosäännön mukaan eduskunnan myötävaikutusta. Tähän viitaten valiokunta katsoo, että liittymissopimus ei vielä voi merkitä sitoutumista osallistua talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen”

2.       Ministerin lausuma perjantaina 4.3.1994 eduskunnan keskustellessa pääministerin ilmoituksesta: ”Pääministerin ilmoitus Euroopan unionin kanssa saavutetusta neuvottelutuloksesta:
Ministeri Pertti Salolainen (Kok., pääneuvottelija jäsenyysneuvotteluissa):

Mitä yleensä aikatauluun tulee, siinä ei ole mitään uutta todettavissa. On edelleenkin epätietoista täsmällisesti, aikooko EU toteuttaa yhteiseen rahaan siirtymiset ja nämä. Ne ovat sitten myöhempien aikojen ongelma” [9]

[9] Eduskunnan pöytäkirja sivunumero 223

Kun eduskunnalle näin oli selkeästi ilmoitettu, ettei EMU:n kolmas vaihe kuulu Hallituksen lakiesitykseen 135 (EU-liittymissopimuksen voimaansaattamislakiesitys), eduskunta tietenkin edellytti asiasta aikanaan sitä koskevaa lakiesitystä:

Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen 135/1994 vp: ”Eduskunta edellyttää, että Suomen mahdollisesta liittymisestä rahaliiton kolmanteen vaiheeseen päätetään aikanaan eduskunnassa hallituksen erillisen esityksen perusteella, jolloin hallituksen on arvioitava Suomen osallistumista mm. (ulkoasianvaliokunnan) mietinnössä mainittujen seikkojen valossa” [10]

[10] Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen  135/1994 vp

(Suomen lain – valtiopäiväjärjestyksen 28§ - mukaan Hallituksen esitys on lakiesitys, erillinen esitys on erillinen lakiesitys. Tässä tapauksessa sen olisi pitänyt olla Lipposen hallituksen lakiesitys EMU:n kolmanteen vaiheeseen liittymisestä ja Hallitusmuodon 72 ja 73§:ien kumoamisesta, mutta asia käsiteltiin hallituksen tiedonantona siitä, että EMU:n kolmatta vaihetta koskevat lait ovat jo voimassa ja että HM 72 ja 73§:t eivät ole enää oikeudellisesti sitovia EU-liittymissopimuksen voimaansaattamislain perusteella)

Tämä eduskunnan vastaus (EV) on asiakirjassa käsitteenä ”varauma”. Eduskunta omasi siten päätöksensä (EV) perusteella päätösvallan EMU:n kolmannen vaiheen ja samalla Suomen Hallitusmuodon 72 ja 73§:ien suhteen – sitten kun asia myöhemmin tulee ajankohtaiseksi. Eduskunnan päätöksen ymmärtää, sillä on toinenkin keskeinen peruste sille, miksi eduskunta vastasi niin kuin vastasi:

A.
Kun EU-liittymissopimusta käsiteltiin vuonna 1994 (HE 135), eduskunnalle annettiin seuraava lausunto: ”Esityksen säätämisjärjestyskannanotosta ilmenee, ettei hallituksen mielestä jäsenyyden toteuttamiseksi tarvita hallitusmuodon muutosta. Hallitusmuodon muuttamista voitaisiin valiokunnan käsityksen mukaan pitää oikeudellisesti välttämättömänä siltä osin kuin jokin sen säännös kokonaan ja muutoin kuin tilapäisesti menettäisi nykyisen sisältönsä EU:n jäsenyyden myötä. Tällaista vaikutusta ei kuitenkaan valiokunnan arvion mukaan aiheudu liittymissopimuksen miltään osin” [11]

[11] UaVM 9 – HE 135 – 1994 vp, s. 94 (PeVL 14)

B.
Vuonna 1996 TV1:n ohjelmassa ”K Tervo” kansanedustaja Erkki Tuomioja (SDP) ilmaisee asian niin, että jos EMU-sidos olisi kerrottu kansalle ennen 16.10.1994 neuvoa antanutta äänestystä, äänestystulos olisi ollut toinen, kuin oli. [12]

[12] 18.12.1996/ TV1/ K Tervo

C.
Arvovaltaiselta taholta tulee myöskin vahvistus: Suomen Kuvalehden haastattelussa vuonna 1997 eduskunnan puhemies kertoo, ”ettei hänkään tiennyt nappia painaessaan (1994), että samalla äänestettäisiin Suomen markan kohtalosta” [13]

[13] Suomen Kuvalehti no 15/ 11.4.1997, s. 19

III EMU:n 3. VAIHE V. 1997/ 1998

1.       Eduskunnalle vuonna 1994 selvitetty oikeudellinen varauma muuttuu ponneksi vuonna 1997!
Hallituksen esityksen johdosta antamassaan mietinnössä (UaVM 9/1994 vp s. 21/II-22/I) ulkoasiainvaliokunta totesi, että Suomen osalta rahaliiton hyväksyminen on Maastrichtin sopimuksen muiden määräysten tavoin ollut edellytys liittymissopimuksen synnylle. Valiokunta kiinnitti huomiota epäilyksiin, jotka koskevat kansan- ja valtiontalouden valmiuksia osallistua ilman tasapainohäiriöitä talous- ja rahaliittoon. Valiokunta liitti mietintöönsä ponnen, jonka mukaan ”Suomen mahdollisesta liittymisestä rahaliiton kolmanteen vaiheeseen päätetään aikanaan eduskunnassa hallituksen erillisen esityksen perusteella, jolloin hallituksen on arvioitava Suomen osallistumista muun muassa mietinnössä mainittujen seikkojen valossa” [14]

[14] SuVM 2/1997 vp, s.3

2.       EMU:n kolmannen vaiheen osalta EY-lainsäädäntö onkin jo voimassa ja yhteisön lainsäädäntö on syrjäyttänyt Suomen Hallitusmuodon 72 ja 73§:t vuonna 1994 voimaansaattamislailla perustuslakeihin tehtyinä poikkeuksina

2.1   Perustuslakivaliokunta v. 1997:

”EU-liittymissopimuksen voimaansaattamislain säätäminen supistetussa perustuslainsäätämisjärjestyksessä on tehnyt poikkeuksen useasta hallitusmuodon säännöksestä, mukaan luettuna myös 72§”

”EU-liittymissopimusta voimaan saatettaessa käytetyn poikkeuslakimenettelyn vuoksi Suomen siirtyminen yhteiseen rahaan ei ole valtiosääntöoikeudellisesti riippuvainen hallitusmuodon 72§:n sanamuodon muuttamista tai kumoamista” [15]

[15] PeVL 18/1997 vp, s 10

Näin todistetaan, että hallitusmuodon 72 ja 73§ menettivät oikeudellisen sisältönsä 18.11.1994. Samalla tulee todistetuksi, että Suomen hallitusmuotoa on kumottu ilman eduskunnan päätöstä.

2.2   Vuonna 1998 Valtioneuvosto/ hallitus ei voi antaa lakiesitystä EMU:n kolmannen vaiheen osalta, koska ko. lait ovat jo voimassa. Vaikka valtiosääntöuudistuksen 1995 jälkeen Suomen hallitusmuodon mukaan HM 72 on voimassa:

”Tällaisen esityksen antaminen olisi kuitenkin euroalueeseen liittymisestä päätettäessä ongelmallista, koska päätöksenteko kohdistuisi jo hyväksyttyihin ja voimaansaatettuihin Maastrichtin sopimuksen talous- ja rahaliiton kolmatta vaihetta koskeviin määräyksiin” [16]

[16] VNS 20.5.1997, sivu 38

Tämä kohta 2.2. tarkoittaa sitä, että:

Voimaansaattamislailla (HE 135) kumottiin HM 72 ja 73§:t vastoin sitä, mitä hallitus ja perustuslakivaliokunta olivat ilmoittaneet: Ettei mikään hallitusmuodon pykälä menettäisi merkitystään sisällön osalta.

Näin ollen, eduskuntaa johdettiin harhaan hallitusmuotokysymyksen suhteen, harhanjohtajina hallitus ja perustusvaliokunnan (EU-myönteinen?) enemmistö.

Kun eduskunta siis saattoi voimaan tietämättään EMU:n kolmannenkin vaiheen, perustuslakivaliokunta johti eduskuntaa harhaan väittämällään, ettei kolmas vaihe neuvottelutietojen perusteella kuulu EU-liittymissopimukseen/ lakiesitykseen 135.

Kolmantena seikkana tässä todistetaan, ettei eduskunta ole koskaan saanut päätettäväkseen todellista EU-liittymissopimusta, eikä ole olemassa sellaista eduskunnan päätöstä, jolla eduskunta oli hyväksynyt voimaansaattamislailla hallitusmuodon 72 ja 73§:ien kumoamisen ja EMU:n kolmannen vaiheen lainsäädännön.

Jatkuu OSIO 3' na

Toimituksen poiminnat