Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Lapin punainen Esko-Juhani Tennilä

  • Rehellinen kommunisti Esko-Juhani Tennilä - piti Lapin puolia kaikissa käänteissä - ihaili presidentti Kekkosta (?) ¤
    Rehellinen kommunisti Esko-Juhani Tennilä - piti Lapin puolia kaikissa käänteissä - ihaili presidentti Kekkosta (?) ¤
  • Viittaan tekstin loppulauseeseen ja Toivotan Rauhallista Joulua kaikille! -  [c] Imppu
    Viittaan tekstin loppulauseeseen ja Toivotan Rauhallista Joulua kaikille! - [c] Imppu

Punainen porukoiden yhdistäjä – pitkäaikainen kansanedustaja, Esko-Juhani Tennilä jäi pois omasta tahdostaan eduskunnasta, oltuaan kolme vuosikymmentä kansanedustajana.

 

Kommunisti ja lapsilisien vankka puolustaja – oikea ihminen, isolla I-kirjaimella – aidosti pienen ihmisen puolesta, ilman taka-ajatuksia. Yle esitti ”Itseasiassa kuultuna” ohjelmassa [1 haastattelun pitkänlinjan Lapin puolustajasta.

[1 ~ https://areena.yle.fi/1-3971515 - Yle – Itse asiassa kuultuna.

 

Kun siirtomaa Lappi halusi oman yliopiston

Tennilä kertoi kiintoisan jutun, jota piti varmana. Aihe liittyi yliopistoon, jota Rovaniemi oli pyytänyt, kerjännyt, kärttänyt, anonut ja hakenut – monin kansanliikkein ja karvalakkilähetystöjen voimin, onnistumatta.

 

Elettiin aikoja, jolloin päätöksiä tehtiin myös presidentinlinnasta ja Tamminiemestä

... presidentti Urho Kekkonen oli voimissaan ja puuttui kysymyksellä tähänkin etelän miehen mielestä ”syrjäseutuhankkeeseen” – kuunnellen juristeja, jotka kertoivat, etteivät lakimiehet halua oikeustieteellistä kauas periferiaan - 

Kekkonen* oli sanonut, että nyt te unohditte yhden lakimiehen

Ja seuraavana päivänä oikeusministeriö ilmoitti Lapin miehille: ”Olette saaneet oman yliopiston ...” Näin sai alkunsa tänään jo maineikas Lapin yliopisto, jossa koulutetaan huippuluokan lakimiehiä ja juristeja. Kekkonen oli puhunut.

...

* Kekkonen väitteli aikanaan lakitieteen tohtoriksi ---

 

Tänään Lappi on matkailun omanlainen suomalainen mekka ja ulkomailta ollaan tulossa sankoin joukoin arvostamaan jotain sellaista, mitä meillä ”etelästä” ei ole aina arvostettu. 

Kiinalaiset ovat löytäneet Lapin, sen tyhjyyden, rauhan, puhtauden ja yöttömyyden kuin myös päivättömyyden. Muun muassa kiinalaiset arvostavat ilmanalaa, joka on puhdasta – helppo hengittää ja ilman hengityssuojaa. Nyt arvostukset muualta ovat jotain sellaista, mikä on toisaalla harvinaista.

...

Meillä on myös meneillään presidentinvaalit 2018 – kahdeksan ehdokkaan joukossa on yksi Lapin mies – Keminmaalta lähtoisin oleva Paavo Väyrynen [2.

Esko-Juhani Tennilä kertoi yhdessä muun muassa Väyrysen kanssa tehdyn paljon Lapin asioiden hyväksi – oli junailtu, oli järjestelty – oli siis kunnioitettu äänestäjiä.

 

Nyt useat äänestäjät kunnioittavat voimaa ja vahvuutta – presidentille olisi palautettava ainakin osa siitä vallankäytöstä, mitä oli aikakautena, jolloin Suomella ja suomalaisilla oli isäntä talossa.

 

[2 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247657-vayrysen-kiusalliset-esillenostot-emu-ja-nato-isantamaa - [63]

[2 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247534-paavo-vayrynen-avasi-uuden-suomalaisen-vuosisadan - [107]

 

EKSTRA

Saako Lappi – eli paljolti saamelaiset oman autonomian, ellei peräti itsenäisyyden [3, joka tuottaisi sen ikiaikaisen nautintaoikeuden, jota nyt etelästä rajoitetaan. 

Lopuksi jää kysymys, miten alkuperäkansalaiset, saamelaiset palvelisivat itselle huomisen ammatin – matkailijoiden ja vierasmaalaisten huolehtimisen – itselle elinkeinoksi.

[3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/tarjotaanko-saamelaisille-itsenaisyytta.html -

 

 

Tässä yhteydessä toivotan kaikille lukijoille Rauhallista ja Ystäväläheistä Joulua!

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 158617

 

DOC tennila_23122017.dov – OpenOffice Writer

PVM 23122017

 

377_3399

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (92 kommenttia)

Ilkka Luoma

[2006]

" ... Kommunismi on ideaalinen aate eivätkä sen keskeiset teesit sovi nykyihmiselle. Teeseistä tärkeimmät, tasajakoisuus ja yhteisomistus eivät sovi kilpailuhenkeen, yksilökeskeisyyteen ja ostovoiman tavoitteluun. Isänmaaton pääoma, rajaton ostovoimankäyttö ja tuotannon siirtely tasaa itsessään pikkuhiljaa maailmanlaajuisia tuloeroja. Kaikki aatteet ja päämäärät vaativat yhteenkuuluvuusryhmälleen vahvaa johtajaa.

Nykypäivän malli hajautetusta hallinnosta toimii hyvin tiimeissä. Ylimpänä oikeudenmukaisuuden valvojana tarvitaan kuitenkin valistunut johtaja, joka on vähäkiinnosteinen omaa pinnallisuutta ja maallisuutta kohtaan ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/05/vasemmistol... -

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Pakkoluovutetulla alueella usein seisoskellessani kolhoosin raunioilla tulee monenlaista mieleen. Meikäläisten ajattelutavassa kolhoosit edustivat tehottumuutta ja tuhlaamista. Sitten loppui kommunismi ja tuli tilalle kapitalismi. Mitä seurasi?

Kolhoosit lopetettiin, kalusto varastettiin, miljoonat peltohehtaarit jäivät hunningolle, miljoonat ihmiset siirtyivät kaupunkien slummeihin ja kurjuuteen, viina ja huumeet vievät ennenaikaiseen hautaan.

Eniten surettaa Venäjän kohtalo, Putin lopetti maatalouden, ryhtyi ostamaan öljyrahoilla ruoan ulkomailta puoleen hintaan. Suurin osa pelloista on viljelemättä. Kolhoosien lopettamisesta seurasi riistokapitalismi. Valtion varallisuus on oligarkeilla ja rahat lännessä jossa oligarkkien perheetkin asuvat turvassa. Putinin pitää harrastaa sotakiihkoilua jotta pysyisi vallassa.

Kohti kurjuutta täällä lännessäkin mennään mutta Venäjällä kurjuus ja fasismi vain lisääntyy. Venäjälle ei saatu valistunutta voimakasta johtajaa vaan diktaattori. Laki on oligarkkien mielivallassa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Leo, Venäjällä ei oskaan ole ollut kommunismia eikä kapaitalismismia. Venäjällä on aina ollut diktatuuri, Iivana Julmasta Putiniin asti. Gorbatsov yritti muuttaa systeemiä perestroikaksi ja glasnostiksi, mutta huonosti kävi.

Ilkka Luoma

Alun vallankumouksessa 1917 oli bolsevisteilla pyhät periaatteet ja tavoitteet - Marxin ideologia ei sovi nykymarkkinaihmiselle, koska hän on liian ahne yksilöllisessä kasvuhimossaan.

Yllättäen kommunismi idealismissaan olisi myös ratkaisu tasaistetun niukkuuden myötä ympäristöongelmiemme ratkaisuksi.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #8

Neuvostoliiton yhteiskunta muistutti lähinnä valtiokapitalismia. NKP:n ideologinen pohja oli varsin kaukana saksalaisten filosofien Karl Marxin ja Friedrich Engelsin opeista. Historiantutkijat pitävät Nkp:n virallista ideologiaa hyvin kotikutoisena, perivenäläisenä.

Ilkka Luoma

Pian vallankumouksen jälkeen johtajat huomasivat, että he haluavat enemmän kuin työtätekevät toverit - piti jotenkin päästä näyttämään - ihmisen perusvamma ja yllättäen elämän edellytys on näyttö- ja vertailutalous! Miksi? ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Marxin teorioiden mukaan sosialismiin siirrytään "kypsästä" kapitalismista eikä suoraan feodalismista kuten bolshevikit yrittivät tilaisuuden tullen. Leninin sanoin: "mieluisampaa ja hyödyllisempää on "vallankumouksen kokemuksia" tehdä kuin niistä kirjoittaa" Lokakuun vallankumouksen alla loppusanoiksi "Valtio ja vallankumous" kirjaseen. (Akateeminen sosialistiseura/Työväen kulttuurirahasto; V.I.Lenin; valtio ja vallankumous; 1917; Helsinki) Hänellä kun oli ollut tarkoituksena jatkaa teoretisointia vallankumouksesta.

Niinpä tuosta yrityksestä joka suurelta osin n.s. "meni reisille" on nyt palattu suorittamaan kapitalismia. Sama on havaittu myös Kiinassa jossa kapitalismia mennään suorastaan pikakelauksella. Erona toki lienee, että Kiinan kommunistisella puolueella lienee tarkoituksena sen jälkeen siirtyä sosialismiin (19. puoluekokouksen asiakirjat) kun taas Venäjän vallanpitäjillä ei sellaista suunnitelmaa liene vaan ovat pesunkestäviä kapitalisteja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #13

Tummanpunaiset hoksasivat vaalentua sosialidemokraateiksi ja siitä alkoi "ikuinen" riita - kunnes yksilöahneuden maallisoikeistoaalto sotkee maailmamme riittävästi - niin toverikunta oivaltaa yhtyä uudeksi maailman mahdiksi - nyt demarit ovat kannatusnoususta huolimatta kriisissä - ideologiakriisissä!

...
Älykköä ja ideologia olisi tarvittu!

lauantaina, helmikuuta 01, 2014
Pelastaako Erkki Tuomioja demariliikkeen?

Demariliike on identiteetti – ja johtajakriisissä 1]. Forssan ainutlaatuisista ajoista on kulunut niin kauan, että vain historian kirjat osaavat kertoa hyvinvointiyhteiskuntamme peruspilarit, joita juuri demariliike vaaleanpunaisena oli synnyttämässä. Tänään Sosiaalidemokraattisella puolueella ei ole ideologiaa eikä selkeää tavoitetta – tälle uudelle vuosisadalle.

1] ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/11/demarien-on-... - [BLOG/il]

Demareiden on nyt vaihdettava ja heti puheenjohtajaa. Ensin hajotetaan hallitus, isänmaan eduksi ja hyödyksi. Sitten valitaan uusi ylimenokauden riittävän älykäs ja karismaattinen puheenjohtaja, jonka suuhun ei laiteta jauhoja tukkimaan uudistuksia. Sitten kansakunta valmistautuu ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin.

Nyt on siedettävä vielä yksi vaalitappio?

Demareilla on vain yksi vaihtoehto, juuri nyt – tämä henkilö on nykyinen ulkoministeri ja tohtori Erkki Tuomioja. Tuomioja on jäänyt valitsematta pariin kertaan – koska demarimaakunta ei ole jaksanut hyväksyä liian terävää pääkaupunkiseudun ääntä.

Tuomioja olisi seuraavan vuoden ajan puheenjohtaja,

valmistellen uudistettua pohjaa ”kaiken alusta aloittamisesta” - betonoisi se näin lähtökuopat uudelle pidempiaikaiselle puheenjohtajalle, joka sitten luotsaa puolueen tälle vuosisadalle – uusin ”forssalaisin” päämäärin. Tuomioja voisi toimia myöhemmin valittavan puheenjohtajan neuvonantajana ensimmäiset kaksi vuotta.

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/pelastaako-... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #16

Työväen aktiivisuus kasvoi räjähdysmäisesti vuoden 1905 suurlakon seurauksena, ja vuoden 1906 eduskuntauudistus avasi työväenliikkeelle parlamentaarisen toiminnan ulottuvuudet.

SDPn lisäksi ay-liike, osuustoiminta, työväen lehdistö ja kustannustoiminta sekä sen erityisjärjestöt kasvoivat ja tarjosivat työtilaisuuksia.

Automaatio on korvannt rasvanahkaisen perusduunarin. Työväki - eli demareiden jäsenistön peruskivi - vähenee, mikä vaikuttaa kannatukseen. Alkutuotannon ja valmistavan toiminnan sekä joidenkin tietojenkäsittelytehtävien työvoimaosuudet ovat alentuneet ja samalla muiden palvelujen merkitys työllistäjänä on kasvanut. 1800-luvulla alkanut nopea tuottavuuden kasvu tarjoaa esimerkkejä suurista teknologisista murroksista, jotka ovat vähentäneet rajusti työvoiman tarvetta. Suurin muutos Suomen elinkeinorakenteessa oli 1900-luvulla tapahtunut maa- ja metsätalouden koneistuminen, joka hävitti noin puolet kaikista työpaikoista 50 vuoden aikana. Muutos johti valtavaan muuttoliikkeeseen maalta kaupunkeihin. Myöhemmin samansuuntainen kehitys on jatkunut teollisuudessa ja logistiikassa, missä automaatio, robotit ja tehokkaammat koneet ovat parantaneet merkittävästi tuottavuutta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #22

Aaton tiimellyksestä ...

Sorvarit, putkimiehet jne --- ovat vaihtuneet konttoriväkeen yms., entisajan valkokaulusköyhälistöön, joita arvostettiin vain sisäsiisteydestä ja "kauniista kielenkäytöstä" ... toverien määrä lisääntyy.

...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #24

Tuohon kannattaa lisätä vielä erilaisten hoiva-aalojen perusduunarit. Heistä iso osa ei enää välttämättä halua samaistua porvaristoon vaan proletarisoituvat.

Radikalisoitumisen muodot eivät kuitenkaan liene enää ihan samat kuin muutamia vuosikymmeniä sitten. Eikä heidän käyttämänsä informaatio ole muotoiltu samoin. Samaten heitä ei enää innosteta samanlaisin fraasein kuin aiempia sukupolvia. Mutta omien etujen näkeminen yhteisinä toisten samanlaisessa asemassa olevien kanssa ja yhteisten tavotteiden ajaminen yhdessä tullee jatkossa, taas, lisääntymään.

Heikommassa asemassa olevien usuttaminen toistensa kimppuun ja harhauttaminen indiviualistisella hedonismilla ei toimine enää pitkään.

(Huom: edelle kirjoittamani sisältää muutoksen aistimisen lisäksi myös ripauksen toiveajattelua)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tennilä teki aamun TV-lähetyksessä kyllä viisaamman vaikutelman kuin koskaan aktiivipoliitikkona ollessaan. Silloin hän sortui räikeään populismiin kalastellessaan korpien miesten ääniä. Nyt tuntui puhuvan hyvin harkitsevasti ja rehellisesti omista ajatuksistaan.

Ilkka Luoma

Tennilä lienee niitä harvoja rehellisiä poliitikkoja, jotka levittivät sitä ajatusta, mihin itse uskoi - kähmimättä itselle mitään ylimääräistä. :)

Juha Hämäläinen

Meillä on länsimaiden sosiaalidemokratioissa kommunismin ja kapitalismin välimuoto eli sosialismi.

Siinä järjestelmässä toimii markkinatalous, jolla varmistetaan laaja tuotanto tarpeiden mukaan ja vapaasti sovittavat palkat, joita sitten sosialismin hengessä verotetaan proggressiivisesti.

Ilkka Luoma

Meitä sävyttää myös erikoinen ja vuosisatainen alamaisuus niin Ruotsin (lännen) kuin Venäjän (idän) vedenjakajalla ja välimaastossa, jossa saimme väkeviä vaikutteita niin idästä kuin lännestä.

Olemme sitkeitä ja itsepäisiä kuin puolalaiset ... -Stalin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Hämäläisellä taitaa olla ihan oma määritelmä ja sisältö sosialismille?

Ilkka Luoma

Olisiko SDP nykyään enemmän jo - Sosiaalidemokraattinen puolue? -yhdellä a' lla tai kahdella?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

Sosiaalidemokratia edellyttäisi sosiaalisuutta ihan siinä missä sosialidemokratia sosialismia. Demuleilla on ollut uupelo molempien suhteen.

Kuvaavaa yhden a:n suhteessa on kuinka M.Koivistokin aikoinaan poimi E.Bernsteinin mutta ei A.Bebeliä. Hän olisi mitä mainioimmin edustanut sosialidemokratiaa sekä yhdellä että kahdella a:lla. Bernstein taas propagandisti joka ei halunnut pyrkiä mihinkään tavoiteeseen jotta ei tulisi muuttaneeksi mitään mutta pitää ihmiset liikkeellä muka-toiminnan piirissä. Nykyiset demulikellokkaat eivät taida tuntea kumpaakaan.

Ilkka Luoma

... omistetaan yhdessä, ettei synny kateutta aiheuttavia erilaisuuksia! ... ;)

...
Evoluution luoma kilpailuefekti lähtee jo siemenistä ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #35

Biologisen evoluution kilpailu kohdistuu perintötekijöiden levittämiseen. Kulttuurisessa evoluutiossa voimme kehittyä toisaallekin koska voimme asettaa itse itsellemme tavoitteita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #65

--- ja pyrkimys selviytymiseen ulkoisia muutoksia kohtaan - ja tässä tuo muutosten "kellotaajuus" on se oleellinen ongelma, siis ulkoisten muutosten!

Ilkka Luoma

Kuvakokoelma vuoden 2006 Vapusta - Helsinki.
Kuvissa seikkaperäiset kuvatekstit! ;)

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/05/vappu-vappe... -

.

Ilkka Luoma

Näin Jouluaattona voimme todeta, että Joulupukki on maailman ainoa yhteishyväksytty tasaisen elämänlaadun kommunisti, joka jakaa kaikille - unohtamalla itsensä, sillä Joulupukille riittää se antamisen hyvämieli, joka syntyy jakamisen ilosta - kaikille :)

Hyvää Joulua!

Käyttäjän RaunoKuha kuva
Rauno Kuha

EJ Tennilä on aito Lapin puolustaja. En kuulu samaa ideologiaa kannattaviin, mutta Tennilää kunnioitan aitona Lapin puolustajana.

Ilkka Luoma

Voisin sanoa samalla tavalla! :)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Marjatta Stenius-Kaukonenkin jäi itse pois ja oli pitkäaikainen vas.politikko.

Syy pois jäämiseen oli turhautuminen kun päätöksiin ei vasemmistoa kuunneltu yhtään.Eikä asioihin voinut vaikuttaa.

Ilkka Luoma

Ideologinen vasemmisto on pohjakriisissä. Toverihanska niin sanotusti hukassa - Forssa kaukana! ...

Tomi Vaalisto

Koulutustasomme kasvu syö leivän propaganisteita ja agitaattoreilta. Suomalainen osaa ajatella itse eikä yksisilmäiset väitteet enää mene läpi. Jos lukee 60 - 70 luvun poliittista kirjallisuutta niin ne ovat hyvin paatoksellisia ja mustavalkoisia. Tavallisella kansalaisella ei ollut mahdollisuutta tarkastaa asioita samalla tavalla kuin nyt.

Vuonna 1975 korkea-asteen tutkinnon oli suorittanut 11 prosenttia 15 vuotta täyttäneestä väestöstä. Vuonna 2005 korkea-asteen tutkinnon suorittaneita oli jo 25 prosenttia.

Erityisen nopeasti on parantunut nuorten ikäluokkien koulutustaso. Kun vuonna 1975 perusasteen jälkeisen tutkinnon oli suorittanut 50 prosenttia 25-34-vuotiaista, vuonna 2005 vastaavan tutkinnon suorittaneita oli 85 prosenttia

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Tuohon ei ole näyttöä - Saksassa kolmannen valtakunnan aikana korkeasti koulutetut olivat mukana Suur-Saksan teossa.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #20

Joseph Goebbels oli muistaakseni filosofia tohtori ja korkeimmin koulutettu helmikuussa 1933 vallan kaapanneen natsipuolueen johtajista. Muilla ei juuri korkeampaa koulutusta ollut.

Saksan sivistyneet vähettelivät Hitleriä ja eivät ottaneet häntä tai hänen puheitansa tosissaan kunnes vasta viimeisillä hetkillä, jolloin oli liian myöhäistä.

Sama tapatui sata vuotta sitten Venäjällä - bolshevikit olivat vain yksi ääriryhmä monien joukossa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

Kansallissosialismin rahoittajat olivat järjestään korkeasti koulutettuja, tohtoreita, teollisuusjohtajia yms ... heitä viehätti kuri, järjestys ja ennakoitavuus turvallisuuden osalta sekä suuret Wehrmachtin tilaukset ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

Saksan kolmannessa valtakunnassa oli paljon sivistyneistöä Hitlerin kannattajissa - ehkä parhaimpana esimerkkinä Albert Speer, Werner von Braun ja vaikkapa Werner Heisenberg - onko lääketieteen tohtori Joseph Mengele sivistyneistöä ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #28

Speer oli tunnetusti arkkitehti, joka toimi natsihallinnon ministerinä, mutta Hitlerin valtaanousussa hänellä ei ollut roolia kuten ei myöskään Braunilla. Hän oli tekniikan tohtori. Lepizin yliopistom professori Heisenberger sai fysiikan Nobelin ja hän jatkoi uraansa Natsi-Saksassa ja sen jälkeen Länsi-Saksassa.
Natsien rahoituksesta vastasi filosofian tohtori Hjalmar Schacht, joka ei kuulunut puolueeseen. Hän sai aikaan täystyöllisyyden, mutta kovalla hinnalla: saksalaiset kärsivät nälkää 30-luvun puolivälissä kun rahat menivät aseisiin.

Speer oli ainoa noista, joka tuomittiin Nürnbergin oikeudenkäynnissä - hän kuitenkin kirjoissaan väitti olleensa vain diktaattorin työkalu.

Kolme muuta tekivät aikamoiset työurat sodan jälkeen. Hjalmar Schacht toimi politiikassakin ja oli yhden nykyisen Saksan Vihreiden muodostaneiden järjestöjen perustaja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #36

Speerillä oli erittäin suuri rooli Hitlerin valtakoneistossa ja jopa vaikutteissa Hitleriin.

...
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Albert_Speer -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #36

Vaalisto unohtaa Natsien ydinryhmän henkilöitä listatessaan Natsien rahoittajista BASF:n, IG Farbenin, Thyssenin, Opelin j.n.e. omistajat m.l. tietenkin suurpankkiirit ja heistä juutalaisia nohtamatta. Vallan lähelle päästyään tukijoita löytyi roosevelttejä ja fordeja sekä kennedyjä myöten.

Samaten Natsien kannattajina ja heidän nousunsa mahdollistajina oli ihmisiä kaikista kansankerroksista, älymystöstä työläisiin ja kouluttamattomista korkeimpaan akateemiseen eliittiin.

Ilman noita tukijoita talouselämän huipulta Natsit olisivat jääneet sinne müncheniläisen oluttuvan nurkkalooshiin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #49

Saattoi Kruppin suku olla yksi suurimmista rahoittajista.

...
Krupp kuittasi paljon sukellusvenetilauksien terästoimituksia :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #49

Ei suinkaan - netsit kaappasivat vallan maaliskuussa 1933. Sen jälkeen älymystöllä oli kaksi vaihtoehtoa: joko toimia yhteistyössä diktatuurin kanssa tai sitten ei. Luettelemasi firmat eivät rahoittaneet natseja vaan natsit rahottivat teollisuutta.

Otettuaan vallan Hitler ja hänen uusi hallituksensa käynnisti välittömästi täyslaidallisen hyökkäyksen työttömyyttä vastaan. He stimuloivat yksityistä teollisuutta avustuksilla ja verohelpotuksilla, rohkaisivat kuluttajien rahankäyttöä avioliittolainoilla ja käynnistivät massiivisia julkisen puolen rakennusohjelmia, jotka tuottivat autobaanan ja rakennus-, rautatie- ja merenkulkuprojekteja

Saksan talouden elpyminen oli täydellinen jo vuoteen 1936 mennessä, eikä nojannut asevarusteluun. Sen aikaansai suurilta osin ylenpalttinen rahan käyttö julkisiin perusparannuksiin, erityisesti moottoritieverkostoon, ja julkinen rahoitus stimuloi myös yksityistä rahoitusta

Kansallissosialistien ensimmäisten neljän vuoden aikana suurten yhtiöiden nettotuotto nelinkertaistui ja johdon sekä yksityisyrittäjien tulot kasvoivat lähes 50 %. Historioitsija Niall Fergusonin mukaan ”Vuosien 1933 ja 1938 välillä Saksan bruttokansantuote kasvoi keskimäärin huomattavat 11 % vuodessa, ilman merkittävää inflaatiota

Vuodesta 1932 (viimeinen täysi vuosi ennen Hitlerin valtakautta) vuoteen 1938 (viimeinen täysi vuosi ennen sotaa) ruoan kulutus kasvoi kuudenneksella, kun taas vaatteiden ja kankaiden kulutus kasvoi yli neljänneksellä ja huonekalujen sekä kodin kulutustavaroiden menekki kasvoi puolella. Kolmannen valtakunnan rauhan vuosina viinin kulutus kasvoi 50 % ja samppanjan kulutus viisinkertaistui. Turismin määrä yli kaksinkertaistui ja 30-luvulla autonomistajien määrä kolminkertaistui. Saksalaisten autotuotanto, johon sisältyi amerikkalaisten omistamien Fordin ja GM:n (Opel) tuotanto Saksassa, kaksinkertaistui viiden vuoden aikana 1932–1937, kun Saksan autovienti kasvoi kahdeksankertaiseksi. Vuodesta 1933 vuoteen 1937 lentomatkailu kolminkertaistui Saksassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #66

Vaalisto kuvailee hyvinkin kaikkea mistä suuryritysten omistajien ja johtajien kannatti olla kiitollisia natseille ja olla itseensä tyytyväisiä kun tulivat tukeneeksi sopivaa poliittista liikettä (kunnes...). Nehän olivat lähteneet "ostamaan" Hitleriltä ennenkaikkea nöyrää, kuuliaista ja halpaa työvoimaa ja sitä hän toimitti, sotavalmistelutilauksien ohella.

Tosin autobahn:ien y.m. rakentaminen oli jo aloitettu Weimarin tasavallan aikana ja Hitlerin hallinto vain jatkoi aloitettuja infrainvestointeja, toki ohjaten niitä pikemminkin sotavalmisteluina kuin talouselämän tai muihin liikkumistarpeisiin kuten ne oli alunperin suunniteltu.

Toisaalta Saksan talous oli melkoisissa vaikeuksissä ihan 1930-luvun lopulla ja ilmeisesti osittain sen takia Hitler joutui kiirehtimään sotavalmisteluja. Aiheuttajana oli muun velkaantumisen lisäksi esimerkiksi langenneet katteettomat n.s. MEFO-vekselit, joilla oli maksettu asevarustelua.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #67

Noususuhdanteesta oli kysymys mutta ei yritysjohtajat takautuvasti lähteneet natseja tukemaan - hehän olivat jo vallassa kaapattuaan vallan maaliskuussa 1933. Vallanoton jälkeen poliittiset vastustajat tuhottiin ja valtiopäivät hajotettiin. Uudet valtiopäivät hyväksyivät lain valtalain, jonka perusteella Hitler sai diktaattorin valtuudet. Natsipuolueesta tuli ainoa sallittu puolue ja Hitleristä maan ehdoton johtaja samalla kun presidentin ja kanslerin tehtävät yhdistettiin. Hitleristä tuli der Fűhrer – täysin ehdoton johtaja.

Hitlerin hallinnon talouspolitiikka piti sisällään laajamittaisia lainoja julkisiin menoihin, kuten kunnallisiin kunnostus- ja rakennustöihin: rautatiet, kanavat, satamat ja laaja moottoritieverkosto. Se johti paljon tehokkaampaan työttömyyden vähenemiseen kuin missään muussa teollisuusvaltiossa. Hitler kääntyi kyvykkäiksi ja päteviksi todettujen miesten puoleen. Huomattavimpana hän palkkasi avukseen Hjalmar Schachtin, lupaavan pankkiirin ja rahoittajan, jolla oli vaikuttava ansioluettelo niin yksityisellä talouspuolella kuin julkisten palveluiden sektorilla. Vaikka Schacht ei todellakaan ollut mikään kansallissosialisti, Hitler nimitti hänet Saksan keskuspankin Reichsbankin johtajaksi ja sitten talousministeriksi.

Merkittävä amerikkalainen historioitsija professori John Garraty kirjoittaa: ”Otettuaan vallan Hitler ja hänen uusi hallituksensa käynnisti välittömästi täyslaidallisen hyökkäyksen työttömyyttä vastaan. He stimuloivat yksityistä teollisuutta avustuksilla ja verohelpotuksilla, rohkaisivat kuluttajien rahankäyttöä avioliittolainoilla ja käynnistivät massiivisia julkisen puolen rakennusohjelmia, jotka tuottivat autobaanan ja rakennus-, rautatie- ja merenkulkuprojekteja.”

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #68

Hitlerillä oli jo ennen valtaannousua läheisiä suhteita rahaan - eräskin, erään naisen kautta, joka ihaili Hitleriä suuresti --- edusti suurpääomaa :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #68

Lainaus Garratyltä unohtaa täysin, että natsit hyökkäsivät ensimmäiseksi, jo ennen valtaanpääsyään, kommunistien ja työväenliikkeen kimppuun. Ja nimen omaan se politiikka sai yritysjohtajat ja kapitalistit kiinnostumaan nimen omaan natseista ja hyödyntämään heitä. Ensin tukemalla heitä pienimuotoisemmin DAP:n kaappaamisessa ja sitten sen avulla (NSDAP:nä) koko valtion.

John Garraty on enemmänkin tunnettu elämänkerturina. Hänen päätyönsä oli USA-lainen 20-osainen "American National Biography". Lisäksi hän on kirjoittanut joitakin koulukirjoja. Hänen varsinainen oma alansa oli USAn taloushistoria, ei Saksan. Mutta varmaankin oli törmännyt USAn taloushistorian tutkimuksissaan m.m. Rockefellereiden ja Fordin kiinnostukseen ja yhteyteen natseihin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #75

Suurteollisuus oli myös lukenut Hitlerin Taisteluni -kirjat ja suurpääoma oivalsi, että on tulossa vilkasta taloutta - sotakoneiden tilausten myötä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #67

Kansanauto Kupla oli autoteollisuudelle onnenpotku - Ferdinad kiitti hienoilla panssarivaunusuunnitteluilla ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #71

Porsche astui kuvaan vasta natsien valtaannousun jälkeen. Hän ei kansanautoa suunnitellut vaan Kupla on tsekkiläisen Tatra 97:n kopio. Kannattaa muistaa, että Porsche oli kotoisin Böömistä.
Porschen tankkiprojektit menivät munilleen.
Häen poikansa - nimeltään myös Ferdinand - kehitti meidän tunteman legendaarisen Porschen autotehtaan. Kannattaa käydä Porschen automuseossa Stuttgardissa jos sielläpäin liikkuu.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #76

" ... Vuonna 1934 Saksan diktaattoriksi edellisenä vuonna noussut Adolf Hitler halusi autoittaa Saksan ja järjesti kilpailun edullisen ja käytännöllisen kansanauton kehittämiseksi. Samaan aikaan Porsche suunnitteli autoja eri autotehtaille. Porsche voitti Saksan valtiojohdon asettaman kilpailun. Tehtaan nimeksi tuli Volkswagen (suom. kansanauto), Ferdinand Porschen vastustettua Hitlerin ehdottamaa "Porschen tehdas" -nimeä.[1] Vuonna 1937 valmistui Volkswagen Kuplan ensimmäinen mallisarja, VW 30. ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Porsche -

-Wiki

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #80

Tatra nosti oikeusjutun. jossa se syytti Porschea patenttirikkomuksista. Ferdinand Porsche yritti sopia asiaa Tatran kanssa. Hitler kuitenkin ilmoitti Porschelle ratkaisevansa ongelman itse, ja näin kävikin vuonna 1938 Saksan hankittua Münchenin sopimuksen nojalla hallintaansa Tšekkoslovakian Sudeettialueet, jossa Tatran tehdaskin sijaitsi. Välittömästi tämän jälkeen saksalaiset kävivät hakemassa lähes kaikki T97:n piirustukset ja toimittivat ne Saksaan. Sodan jälkeen VW joutui maksamaan korvauksia Tatralle.

Tatra 97 - katsokaapa alustaa ja moottoria, kuin Kuplasta https://www.carthrottle.com/post/wvkpvmb/

Halkileikkaus: http://www.aerotatra.czweb.org/nakrt97.jpg

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #85

No, hyvityksenä VW on käynyt nykyään nostamassa Skodan laatuajattelun Volkkarin tasolle ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #66

Rahoittivat nimen omaan Hitlerin nousua valtaan!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #70

Ilman anteliasta rahoitusta Hitler olisi kamuineen todellakin jäänyt sinne müncheniläisen oluttuvan looshiin.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #74

Oli Aatulla tukijansa - ennen valtaannousua mediakonsernin omistava Alfred Hugenberg ja teräsyhtiö Thyssen tekivät 1930-luvun alussa kalliita vaalikampanjoita natseille.
Alfred Hugenberg kuvitteli pääsevänsä puolueen johtoon, mutta Hjalmar Schachtin syrjäytti hänet 1933.
NSDAP:llä oli myös tehokas jäsenistörahoitus ja keräyksiä toteuttivat SA-miehet - heidän tomiminnastaan on kirjoitettu kirjoja tuolta ajalta (esimerkiksi Hitler’s Stormtroopers: The SA, The Nazis’ Brownshirts, 1922 - 1945 )

Valtaannousun jälkeen natsien tilanne tietysti muuttui.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #77

Hitlerin ensimmäisiä rahoittajia taisi olla muuan rva Helene Bechstein o.s. Capito. Hän pianotehtailija miehensä kanssa taisi maksaa ensimmäiset ruskeat paidat. Ja rva opetti Hitlerille pöytätapoja ja muuta sosieteettikäytöstä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #78

Aiheesta on esitetty jopa dokumentti ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #77

Hitler oli teollisuuden, insinöörien ja suunnittelijoiden toiveiden rankkitynnyri ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #81

Päinvastoin - Aatu jarrutti teknistä tutkimustyötä. Vasta Stalingradin jälkeen suunnittelijoille annettiin vapaammat kädet.

Pahimpia mokia olivat panostaminen kalliisiin kaksimoottorisiin hävittäjiin, jotka eivät pärjänneet yksimoottorisille.
Porschen Maus -panssarivaunu oli todellinen katastrofi.

Saksalaiset toivat rintamalle jo 1942 StG44- rynnäkkökiväärin aiemman mallin, mutta Hitler kielsi sen. Jos se olisi ollut käytössä jo 1942 niin Liittoutuneiden tappoit olisivat ihan toista luokkaa Afrikassa ja Italian taisteluissa.
Neuvostoliitto kehitti StG44:stä AK-47:n.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #86

Itse asiassa kapitalistin etu ei ole jatkuva kehitys vaan itse hallittu kehitys. On ehdittävä tuotteistaa, tuottaa ja rahastaa koko keksinnön elinkaari n.s. "pitkiä häntiä myöten" ennenkuin kehitetään uutta.

Siinä suhteessa Hitlerin hallinto oli (tuotannollisen) kapitalistin unelma. Ylhäältä oikeaan suuntaan, s.o. oikeiden tahojen eduksi johdettu talouden oligopoli jossa valtiovalta pitää huolta tuotannon ja voitontavoittelun sopivista olosuhteista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #87

Tämän oivalsivat suurpatruunat jo ennen 1933, ei tarvinnut kuin lukea Hitlerin Taisteluni -kirjan, niin huomasi että tilauksia pukkaa, ja paljon! :)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #86

Mitähän Tennilä tähän tuumaisi?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #89

Hyvä kysymys - mutta peikottaa juttua ikävästi kohti ketjun otsikkoa.

Luulenpa hänen mahdollisesti yrittävän vetää juttua jotenkin kohti tätä päivää niin, että entisistä jotain oppisimme. Kuka siis rahoittakaakaan ja mitä äärioikeistolaisia tai vastaavalla tavalla talouseliittiä hyödyttäviä?

Hän toki varmaankin myös huomauttaisi, että enää emme elä tuotannollista vaaan finanssikapitalismia. Siinähän raha tehdään rahaa ostamalla ja myymällä mutta sodissa tarvittavien pyssyjen materiaalien hankinta ja tekeminen toki on oltava omissa käsissä. Hän varmaan pohtisi yhteiskunnallisen tilanteen erilaisuuksia ja samanlaisuuksia sekä työläisen aseman muutoksia ja muuttumattomuuksia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta tuokin. Puolueet vaihtoi EU myötä liituraitaan. Työntekijöistä jotka saa palkan toisen kädestä tuli porvareita.

Vielä ennen -87 Oli tavallisen kansan puolueita multa-kepu,krsitilliset ja MSP.
Porvareita oli vain Kok ja RKP.
Nyt on porvaripuolueita 7-2 vasemmistoa.
Näillä mennään jatkossakin. EU,EK,porvarienemmistöllä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Vielä 1970 -luvulla demaritkin olivat ylivoimaisesti suurin puolue, jopa yli 30 prosentin kannatuksella.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #27

1958 ja 1966 eduskuntavaaleissa sosialistit saivat määräenemmistön. 1945 eduskuntavaaleissa vasemmisto sai tasan sata paikkaa.
Nykyisin punapuolueille on eduskunnassa paikkoja 46 eli vajaa neljäsosa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39

Nykyään "punakoneeseen" lasketaan myös vihreät ... vihersosialistit ja heikkojen puolustajat ---

...

... vielä 1970 -luvun alkutaipaleella demareilla oli yksin peräti ~36% kannatus eduskunnassa ...

.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #27

Silloinme isoikäpolvi tiesimme mihin työväestö kuului .Ei ainakaan porvaripuolueiden ajamien asioiden taakse. Samoin tiesimme miten eduskunta toimii ja mikä eduskunnassa oli kulloinkin valtasuhde.

Sehän on ollut-87 jälkeen yht. sdp/vas n.-60-140 muut kansanedustajat.
(Lipposen aikana mentiin Aho/Viinanen/VM-virkamiesten laskelmilla, leikkauksilla ja laskelmilla miten maassa saadaan velat tasapainoon ja Suomi EMU kuntoon.)
Yhä edelleen kuulee että Kepu,kok pääministeripuolueen hallitusta on johtanut VM-SDP?
Kas kun se VM- Viinanen Kok ei ollut johtanut Ahon hallitusta, eikä Orpo (kok) Sipilän hallitusta?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44

Niin sanotun vasemmiston uuselpyminen vaatii ihmisiltä itsensä ja yhteisöälyn löytymistä yksilökeskeisen kasvuhokeman ja näyttötalouden syövereistä ...

Ilkka Luoma

Ideaalisen kommunismin pahin jarru on näyttö- ja vertailutalous, jossa nykyinen hengeltään köyhä materialismi tähtää jatkuvana kasvuhokemana.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Kommunismin pahin jarru on se,että toimivaa kommunismia on aika hankala löytää nykymaailmasta,,siis toimivaa kommunismia,joka aidosti kilpailisi länsimaiden työläisten sieluista,ja joka vakuuttaisi tyläismassat vakaasta elintason nöususta,lehdistönvapaudesta,järjestäytymisvapaudesta,-ai niin,,nuo ei mahdu kommunismiin,,,!

Ilkka Luoma

Kurkkaa kommentti 30 - markkinatalouden kasvuhuudon näyttö- ja vertailutalous on kommunismin pahin vastus - tasaistettu yhteisomistustalous on taas jarru kilpailulle, jonka evoluutio loi, ettei synny degeneraatiota! ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pirppu manaa, ettei maailmasta oikein löydy toimivaa kommunismia. Kannattaisi tutustua teoriaan edes sen verran, että selviäisi miten kommunismi yhteiskuntajärjestyksenä liittyy historialliseen jatkumon. Mitä pitää olla ensin ja millaisista oloista kommunismiin siirrytään. Silloin homaisi, ettei missään milloinkaan ole ollut toimimatontakaan kommunismia.

Tomi Vaalisto

Materialsimi eli aineellinen todellisuuskäsitys periytyy meille antiikiin ajoilta ja yksi sen mielenkiintosimmista käsityksistä oli atomismi, jonka mukaan kaikki aine koostuu jakamattomista osista. Tämähän on nykyisen kemian perusta.

Näyttö- ja vertailutalous sekä kasvukokema taitavat olla vain fraaseja ja enemmänkin henk kohtaista sana-akrobatiaa ;)

Tässä on mielenkiintoinen kirjoitus suomalaisesta kommunismista: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10224/4...

Ilkka Luoma

Näyttö- ja vertailutalous on perusominaisuus evoluution rakentamassa ihmisessä:

" ... Ihminen kautta-aikojen on halunnut erottautua ja olla myös kokemassa samankaltaisuutta ---

Afrikassa eräät heimot venyttävät huulensa lautasilla ollakseen voimallisempia, sukupuolisesti kiinnostavampia ja toisiaan kiihottavia. Toiset taas venyttävät kaulaansa ollakseen ylevämpiä tai tiukkaavat ja kuristavat jalkateriään ollakseen sirompia ja naisellisempia, viehättääkseen isäntäänsä ja herraansa.

Apuvälineillä ja –aineilla paremmaksi kuin itse itsenään oltaisiin

Kemikaliot ovat täynnänsä puikkoa, purkkia, pulloa, suihketta ja voidetta, päämääränä löytää ihmisestä jotain uutta erottuakseen toisista, saadakseen itsetuntoa ja ollakseen kaunis, sillä jokaisella on tarve saada tunnustetta ja hyväksyntää. Samalla tavalla nuoret hakevat rajojaan ja tunnustelevat ympäristönsä reaktioita, odottaenkin ehkä ojennusta alitajunnassaan, jolloin syntyisi ymmärrys, että välittämistä ja huolehtimista on sittenkin olemassa.

Ihminen varustaa ja varustelee itseään,

toiset muskeleilla salilta, toiset tietämyksenä ja viisautena kirjoista. Osa rakentaa julkikuvaansa muurien taakse talojensa näyttävyytenä. Hyväksyttävyyttä rakennetaan myös ladon kokoisilla maastureilla, joilla ei ole mitään käytännön käyttöä kaupungeissa, mutta niissäkin on koristautumisen meininki.

Arvostusta haetaan merkkikellolla ranteessa tai Brioni-puvulla huolellisin leikkauksin peittämässä elintasokummun ääriviivoja - ja jälleen tavoitteena on olla haluttavampi, näkyvämpi ja hyväksyttävämpi.

Ihminen ja eläimet röyhistävät,

pöyhistävät ja pullistavat ollakseen pelottavampia, uhkaavampia, mielenkiintoisempia ja puolustavampia - hyväksymättömyyden pelon ollessa takana viimeisenä ajatuksena omasta pienuudesta. Kiilto, välkehtiminen ja uhkaava murina tuplapakoputkista nelivedon ulvoessa liikennevaloista synnyttää kanssakulkijoissa kateutta, pistosta ja yrittämisen uhoa mentaliteetilla...

..."enhän jälkeen voi jäädä, vaan minun vuoroni tulee, odota vain". Kateus kalvaa ja kirvelee. "Miksi talvipakkasella juuri tuolla parkkiruutunaapurilla on bensalämppäri, - minä vaan raaputan ja raaputan ja tuo pahuksenmoinen kiipeää valmiiksi lämpimään autoon".

Kaikella noilla edellä mainituilla on yksi yhteinen piirre,

... se on erottautuminen, oli se sitten metallirengas silmäkulmassa tai tuplaputket auton takapuolessa. Meillä on näyttämisen halu, me markkinoimme itseämme, kuten se afrikkalainen neito, joka venytti korviinsa reiät, repeytymisen uhallakin. Urosmetso taas levittää takaosastonsa sulkasadon näytiksi koppelolle, joka kyyhkysen lailla kujertaen tutkailee uroksellista kykyä ja taistelutahtoa - olisiko siinä se minun tehogeenisekoittaja? ... "

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/102043-vuosituhantinen-näyttötalous -

.
Google apusana: näyttötalous

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #42

Ainakin Lyskän lukiossa meille opettettiin, että evoluutio tarkoittaa sukupolvien myötä tapahtuvia muutoksia eliöiden muodostaman populaation geenivarastossa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #53

Evoluution sanakirjamerkitys:
1. yl. kehitys, kehittyminen, muuttuminen tiettyyn suuntaan tai ehkä kohti tiettyä tavoitetta.
2. biologian kokoava käsitys, joka perustuu kehitysoppiin: nykyiset eliölajit ovat vähittäin muuttuen kehittyneet aik. eläneistä kantalajeista, joita joita on ollut vähemmän ja jotka ovat enimmäkseen kadonneet.
(WSOY; Veli Valpola et al; Suuri sivistyssanakirja; 2000).

Vaalistolla tuntuu olevan omintuinen tapa ottaa yksi yksittäinen diskurssi ja yleistää sen käsitteistö ja terminologia yleiseksi ja yleispäteväksi.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #55

Myyryläisen syytös on täysin tekaistu - kerroin vain mitä evoluutiosta jäi mieleen lukioajalta, mikä liittyi biologiaan.

Faktaakin se on eikä miksikään muutu vaikka Myyryläinen kuinka kopioi sivistyssanakirjaa samalla allekirjottanutta panetellen.

Toisaalta kulttuurievoluutiokin monesti yhdistetään biologiseen evoluutioon. Darwinin ajoista lähtien biologisen evoluution mallia on pyritty istuttamaan kulttuurin kehitykseen. Isolle yleisölle tunnetuin lienee Richard Dawkinsin pyrkimys vetää yhtäläisyyksiä biologisen ja kulttuurievoluution välillä meemiteoriallaan.

Oleellista on kuitenkin oivaltaa mistä on kysymys ja tämä näyttäisi sivistyssanakirjaa hapuilevalta Myyryläiseltä olevan kateissa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #56

On totta jotkut yhdistävät biologista evioluutiota kulttuurievoluutioon ja yhteiskunnailliin asioihin. Onhan evoluutio yleensä kaikenlaista kehitystä ja biologinen evoluutioteorian kuvaama kehitys vain osa sitä. Jopa niin, että kehitykseen yleensä voidaan liittää tarkoitushakuisuus ja päämäärätietoisuus joka biologisesta populaatioiden kehittymisestä puuttuu ollen "vain" populaatioiden sopeutumista olosuhteiden muutoksiin ja niissä yksilöiden pyrkimystä levittää perintötekijöitään mahdollisimman vastustuskykyisesti mahdollisimman laajalle.

Vaikka kulttuurievoluutio onkin eri asia kuin biologinen evoluutio, niillä on yhteisiä piirteitä (ja erilaisia). Ne eivät kuitenkaan tule samaksi asiaksi vaikka yhteisiä piirteitä löytyisi lisääkin. Ei edes R.Dawkinsin havainnoimat meemit tee niistä samaa asiaa eikä hän käsittääkseni pohjimmaltaan edes niin väitä.

Kannattaisi erottaa tieteen tulosten popularisoimisessa käytettävät kielikuvat ja olla sotkematta niitä liikaa itse tuloksien sisältöön.

P.s. Syyttääkö Vaalisto nyt käymänsä lukion opetusta siitä, että hän tuli rajanneeksi evoluution vain biologiseen populaatioiden dynamiikkaan? Vai huomasiko hän muistaneensa väärin? --- Epäilen --- Hänhän on murjonut samalla tavalla diskursseja myös koskien trollaustakin.

P.p.s. En panetellut Vaalistoa vaan takerruin tuohon hänen tapaansa pahoinpidellä konteksteja ja diskursseja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #55

Voihan tietysti asioita käsitellä vain yhdestä nurkasta ja jättää "neliön kolme muuta miettimättä" ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #58

Biologinen evoluutio on tieteellisesti todistettu samoin kuin meemiteoria. Markkinamiehet ymppäävät kaikennäköistä termistöä myyntipuheisiinsa erottuakseen joukosta ja esimerkiksi joku automalli onkin markkinamiehen mielestä edellisen evoluutio. Tuskin kuitenkan sentään pahansuopuus, jota kateutena tunnemme.

Jos sivistyssanakirjassa lukee sana evoluutio niin ei kaikki siitä johdetut luulottelut ole automaattisesti faktaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #62

Evoluutio on hyvin käyttökelpoinen sana kaikkinaiseen kehitykseen, jossa huomioidaan ulkoisia muutoksia - unohtamatta sisällä tapahtuvan degeneraation korjaamista!

...
Evoliuutio voidaan yksinkertaisesti määritellä - selviytymisenä ja jonkin meille tuntemattoman "alkuohjelmoinnin" käynnistämänä jatkumona!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #53

Evoluutio on laaja käsite ... on jopa yhteiskuntaevoluutio!

" ... Evoluutio raivaa soveltuudelle ja sopeumalle tilaa

Voisi arvata, että hallitsemattoman nopeassa ihmisvaikutteisessa tilanneavaruudessa suurimmat biomassat määräävät hitaan varmasti evoluution suunnan seuraten kokonaisharmoniaa, vahtimatta aina. Evolutiivinen harmonia kasautuu kuin palapeli, jossa kuvana ei ole ihminen. Tuo kuva on jo määrätty jossain - se on jo tietona olemassa, kuten tieto kaiken alusta on joka hetki läsnä.

Lopullisen loputtomuuden avaa eliöistä massiivisin

Virukset ovat aikakoneita, joilla on "tehtävä". Virukset istuuvat isäntäänsä ja huolehtivat tasapainosta - suurimmatkin ovat kaatuneet, mikäli harmonia on ylittynyt liiaksi. Viruksilla on oma evoluutio, jonka rakenne ja päämäärä on meille tuntematon.

...

Ihminen evaluoi itsensä apuvälineidensä kautta massiivisen ympäristötuhon rajalle. Se ei varmaankaan ole jäänyt huomaamatta eliökunnan tasapainoaistimuksissa. Voisimme odottaa luomakunnan vastaiskua - ilman rankaisua, ilman kostoa - ainoastaan paluuna tavoiteltuun tasapainoon. Kaikella on aikansa, ja kaikella on loppunsa. Vain kierto on varmaa. ... "

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/93489-e... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #57

Yhteiskuntaevoluutioteorioista on jonkin verran kirjoituksia ja eräs "metafyysikko" on kovin innostunut aiheesta. Näin hän selvittää teoriaansa meille tavallisille kansalaisille:

"Otamme tyhjän lasipurkin ja kaadamme sen täyteen mutavettä. Suljemme kannen ja ravistamme purkkia rajusti. Tämän jälkeen laskemme purkin pöydälle ja jätämme sen aloilleen. Hetken ajan lasipurkin sisällä vallitsee täydellinen kaaos. Vaikka kukaan ei voi tarkasti ennustaa jokaisen yksittäisen mutahiukkasen liikkeitä ja vuorovaikutuksia lasipurkin sisällä, on kokeen lopputulos silti jo ennalta kokeen tarkastelijan tiedossa. Tietyn tarkasti ennakoitavissa olevan ajan kuluttua raskaat ainekset tulevat laskeutumaan purkin pohjalle. Näin samea mutavesi purkin pohjalla erottuu kirkkaasta pintavedestä purkin yläosassa. Jos vertaamme tätä koejärjestelyä ihmiskunnan kymmentuhatvuotiseen yhteiskuntaevoluutioon, voimme käsittää sen karkeasti samankaltaiseksi – alkujaan kaoottiseksi, mutta ajan myötä itsestään selkeytyväksi – prosessiksi."

No eloperäinen muta ei välttämättä käyttäydy purkissa juuri noin ja aasinsillasta yhteiskuntaevoluutioon voi olle montaa mieltä... tuo kirjoittaja kuitenkin luulee asian olevan noin,

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #53

Erinomainen evoluutioesimerkki (kassilohet) tämän päivän Hesarista:

~ https://www.hs.fi/tiede/art-2000005499867.html - !?

Miksi tähän tuli voimakas huutomerkki ! Ja heti perään kysymysmerkki ? ... ?

.

Ilkka Luoma

Presidentti Koivisto oli tavallansa sosialisti tai ehkä sosiaalidemokraatti

OTE - KESKIVIIKKONA, TOUKOKUUTA 18, 2016
Sosialismi on kuollut – kauan eläköön kansalaissosiaalisuus!

(Nyt pinnalle ponnahti ahdistuneen sosialismin pohdiskelu |1 – forssalaisuutta saneerataan kuuleman mukaan radikaalisti tähän päivään. Varmat huhut kertovat demareiden kirjoittavan aateohjelmaansa uusiin kuoseihin. Näin on hyvä, koska sosiaalidemokraattien aate on vähintään face-lift’ in tarpeessa |2 … tai?)

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/05/sosialismi-o... - alta.

...
Tänään:
~ https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005498465.html -

.

Ilkka Luoma

Mikäli toveriosasto olisi fiksu, he sovittelisivat olemattomat ristiriidat ja tekisivät itsestään valtapuolueen - heti, eli demut, vassarit ja De Gröna yhdistyvät ...

Ajattelisi, että ympäristön tuhoutuminen yhdistäisi tästä kulutuskasvuhokeman pinnallismaallistuneesta maailmasta!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kapitalistit noukki sosiaalismista ne hyvät puolet itselleen jo-90 luvulla.
Sosialisoi kansan rahat KOP ja SYP liikepankkien velat kansan maksettavaksi.
Samoin kävi -08-15 Eu isojen pankkien velat Saksan ja Ranskan.Sosialisoitiin EU-maiden veronmaksajilta.

"Tuotot meille,tappiot teille"!

Ilkka Luoma

Sote on esimerkki tulevasta ahneuskatastrofista - tai sitten evoluution vuosimiljoonainen tavoite tuhota epäkelvot - toteutuu. Soten oleellisin kysymys on se, että pitääkö ihmisten sairauksilla tuottaa voittoa jaettavaksi osinkoina - usein veroparatiiseissa.

Tomi Vaalisto

No jaa...sotehan alkoi jo yli kymmenen vuotta sitten kun kunta- ja palvelurakenneuudistus. Laki pakotti pienimmät kunnat järjestämään yhteistyössä perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelut.

Sote-piirejä on liikaa, mutta tuossa päätöksessä politiikka ohittaa järjen.

Nykytilanteesta on pitkä matka siihen, että rahaa alkaa siirtyä veroparatiiseihin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #54

[2013]

" ... Uutisointi mourusi kuinka laihaksi, ristiriitaiseksi ja osin epäonnistuneeksi torsoksi SOTE*] uudistus jäi - aihe, joka oikeasti koskettaa kaikkia suomalaisia ja nimenomaan täällä kotona Suomessa.

[ ... terkkarin odotushallissa Helsingin Haagassa istuu 50 jonottajaa, heistä on eläkeläisiä 70 prosenttia, joukossa kaksi tai kolme maahanmuuttajaa ja yksi odottava äiti - jonotusaika vastaanotolle on vajaa kolme tuntia. Odottava äiti oli määrätty sairaalasta vuodelepoon, mutta säntillisesti hän odotti vuoroaan labrakokeeseen - kukaan ei oivaltanut kysyä: "Haluaisitko päästä hiukan aiemmin sisään?" ... ]

Kirjohallitus on jakanut avokätisesti vakuuksia, rahaa ja suomalaista luotettavuutta Etelä-Eurooppaan, solidaarisuus- ja pyrkyryyssyistä. Hallitus on jakanut rahaa ja vakuuksia veronmaksajilta, jotka jonottivat tuolla terkkarissa. Kreikka oli kuitenkin - puheista huolimatta - helppo päätös riemunkirjavalle hallitukselle. Miksi SOTE, joka koskee koko kansaa - jäi vettyneiden puheiden ja puoluepoliittisten ideologiariitojen alle?

Kyllä kansa oikeasti tietää!

Kansakuntamme ikääntyy, veroeurot tai huomenna -markat vähenevät, valtion velka kasvaa. Kansalaiset odottavat vankkaa ratkaisua sosiaali- ja terveyskeskustelun päätöksiksi. miksi nuo päätökset jäävät piiloon; onko se hallituskyvyttömyyttä, osaamattomuutta, ideologiariitaa, vai mitä - mutta yksi on varma: Kansa tuskastuu - nyt on kysymys omista tärkeistä asioista. ...

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/129739-... -

.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #54

Sote aloitettiin jo Ahon hallituksen -91-95 aikana. Leikattiin rajusti kuntien valtionosuuksia .Sitä jatkettiin siihen asti kunnes syntyi jonot terveyspalveluihin.Kansa siirtyi yksityisellepuolelle ja hankki vakuutuksia.
Juuri niin kuin oli laskettukkin SOTEA varten.

Jonoja ei olisi syntynyt ja palvelut olisi pelannut hyvin jos rahoja ei olisi viety käsiparien palkkaamisesta kunnilta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61

Lopulta on kysymys siitä voidaanko sairaudella kartuttaa voittoa vai olisi sote-alue puhdas yhteiskuntarahoiteinen palvelu ...

Ilkka Luoma

Näin Joulun kunniaksi todettakoon, että on syntymässä erinomainen sosiaalisuuden, ahneuden - näyttämisen kuin vertailun kritiikkikeskusteluketju!

...

Ilkka Luoma

Ketjuun tupsahti aimo annos arjalaisuutta, kansallissosialismia ja kuria matkalla itään ... ;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset