Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme?

  • Maa aroutuu, aavikoituu - kuivuu, sateet nousevat vääriin paikkoihin - liiallisena hyökynä - tulvina.
    Maa aroutuu, aavikoituu - kuivuu, sateet nousevat vääriin paikkoihin - liiallisena hyökynä - tulvina.
  • Erityisesti Jäämeri pohjoisessa lämpenee - jääpeite pienenee ja jääkarhut kokevat kivuliaan lopun tai pieni osa sopeutuu?
    Erityisesti Jäämeri pohjoisessa lämpenee - jääpeite pienenee ja jääkarhut kokevat kivuliaan lopun tai pieni osa sopeutuu?

Tutkimus kertoo |1, että nyt suomalaisetkin ovat heränneet ihmisen aikaansaamaan jopa hallitsemattomaan ilmastonmuutokseen, joka uhkaa arouttaa eteläisen Euroopan – ehkä aavikoitumiseen saakka. Millaisen määrän saamme EU-jäsenenä kollektiivisella vastuuperiaatteella etelä-eurooppalaisia ilmastopakolaisiksi maahamme seuraavan 30-50 vuoden aikana?

|1 ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005509765.html -

 

Toisekseen velkaannumme roimasti |2, koska haluamme enemmän, nopeammin ja useammin – erityisesti asuinneliöitä. Emme ymmärrä, että kulutuksellamme on suora yhteys Gaian kuumenemiseen – olisiko aika jäähdytellä kulutustamme? ---

|2 ~ https://yle.fi/uutiset/3-10001616 - ”Piilovelka kasvaa … ”* ja **

 

LAUANTAINA, HELMIKUUTA 16, 2013

Gaia kuumenee - kytketäänkö jäähdytys?

Maapallon lämpömittari osoittaa lämpötilan nousevan koko ajan 1], samaan aikaan universumin lämpömittari näyttää mikroskooppisesti, että lämpötila alenee – kohti absoluuttista nollaa. Nolla Kelvinissä, -273,15 C astetta *] molekyylien värähtely lakkaa – siis lämpöliike pysähtyy [?]. Lämpöliike on itseasiassa molekyylien ”mekaanista hierontaa toisiaan vasten”. Mitä tapahtuu absoluuttisessa nollassa – sitä ei kukaan tiedä, vielä.

 

Ihminen toteuttaa lisääntymisen ohella toista mekaanista liikettä suurella hartaudella – siirtelee itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen, vieläpä kiihtyvästi. Nykypäivänä hinaamme jopa automme perässä peräkärryä, kun takakontti ei enää riitä mökkimatkalle. Kaupunkilainen on vuokrannut kaupunkivaraston, kun tavaramäärät eivät enää asunnon kellariin ja vintille mahdu. Tarvitsemme koko ajan lisää, lisää ja lisää ...

...

1] – ”Gaia kuumenee...” - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/01/kasvunhokema-saavuttaa-maallisen.html -

*] - http://fi.wikipedia.org/wiki/Absoluuttinen_nollapiste -

[?] ”Lämpöliike – thermal motion” - http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_motion -

 

 

Olemme markkinatalouden kestosääntöjen mukaan kasvukerrannaisia

Kerrannaisuus on lisääntynyt jatkuvana päästö- ja ympäristön muutoskuormien kasvamisina – vaikka tehostamme kestävää kehitystä, materioiden kierrätystä ja energiankäytön vähentämistä. Nämä tarkoitukseltaan hyvät aikeet torppautuvat usein kasvuhuudon myötä lisääntyvänä itsemme ja tavaroidemme roudaamisina paikasta toiseen – lämmitettyjä oleskeluneliöitä pitää saada lisää – kesämökillekin.

 

Purskautimme vuosimiljoonien hiilikerääntymisen ~200 vuodessa – ilmakehään

Ihmiskunta purskautti ilmakehään elintasokaasuja sellaiset määrät, joiden synnyttämiseen maan poveen itse biosfäärin biomassoilta meni arviolta 10-30 miljoonaa vuotta.

Eipä siis olekkaan ihme, että ilmakehä paisuu muun muassa hiiilidioksidista – biokasvulle välttämättömästä kaasuseoksesta 2] – josta kaltaisemme hiilielämä on mahdollistunut.

 

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/gaia-kuumenee-kytketaanko-jaahdytys.html - [145191]

 

|* ... Artikkelissa olisi ollut syytä huomioida myös vuokrakehitys, korkokulut ja asumiskokonaiskulut kuukaudessa, omassa tai vuokratussa kohteessa. Näiden jälkeen suhteuttaa noiden kulujen osuutta perheen kuukausittaisiin nettotuloihin ja perheen muihin menoihin. Korkotason nousu normaaliin 4-5 prosenttiin pitäisi huomioida jo nyt suurempana kuukausilyhennyksenä! Velka veli otettaessa ja velipuoli maksettaessa. Entä asuntojen todellinen reaalihintakehitys? Nyt alhaisten korkojen aikana oli lainaa lyhennettävä maksimaalisesti eikä kulutusintoisena ottaa lyhennysvapaita vuosia. Siirretty laina on aina riski tuntemattomaan.

|** ... Kun raha- ja kotitaloudella menee hyvin, herää omatunto kolkuttamaan kulutuksen lisääntymisen tahdissa. Syntyy syyllisyystunteita sen suhteessa mitä talouden kasvuhoennalta ennätämme. Gaia kuumenee, jäähdyttelemmekö kulutustamme? ~ https://yle.fi/uutiset/3-9998441 -

 

EKSTRA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja ilmastonmuutos

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/06/trump-paatti-pysya-pariisin.html -

Toivo paremmasta – Ennio Morricone: ”Once Upon a Time in the West”

~ https://youtu.be/bKtKq3OnUfU -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU T 24 BL BL BL FB FB FB BLOG 159446

 

DOC gaia_02012018.doc – OpenOffice Writer

PVM 02012017

 

439_4253

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Ilkka Luoma

Gaia
~ https://en.wikipedia.org/wiki/Gaia -

"Gaia (m.kreik. Γαῖα, ”Maa”) on kreikkalaisessa mytologiassa alkujumala, joka on useiden jumalten ja titaanien äiti. Gaia kuvataan usein maan jumalattarena.

Hesiodos kertoo teoksessaan Jumalten synty (Theogonia), kuinka Kaaoksen jälkeen syntyi runsaspovinen Gaia. Gaia synnytti itsestään kolme lasta, joiden kunkin kanssa hän sai jälkikasvua: Uranoksen (taivas) kanssa Gaia sai muun muassa 12 titaania, kolme satakätistä sekä kolme kyklooppia, Pontoksen (meri) kanssa Gaia sai lapsia, joista tuli meren jumalia kun taas Gaian ja Tartaroksen (manala) liitosta puolestaan syntyi Tyfon ja Apollodoroksen mukaan Ekhidna. ... "

...

Ilkka Luoma

MAANANTAINA, HEINÄKUUTA 28, 2014

800. Amerikkalainen pölymyrsky uusiutuu?

Toivo paremmasta, enemmästä ja hiukan helpommasta kiihdytti 1930 -luvulla USA:ssa talouden romahdukseen, jonka kuivana sivuhaarana oli keskilännen tasankojen ryöstöviljelyn pölymyrskyt 1]. Oli niitetty vuodesta toiseen hyviä satoja – yritteliäisyys oli saanut palkan ja elämä näytti toiveikkaalta ja menestyvältä.

Paljolti tietämättömyyden ja orastavan ahneuden vuoksi maanviljelijät yhdessä oikukkaiden säiden ja heilahtelevien markkinoiden vauhdissa tuhosivat vuosikausiksi elämisen mahdollisuudet – äiti maa oli heittäytynyt hankalaksi ja nostatti satojen metrien korkuiset ja jopa satojen kilometrien levyiset hiekkamyrskyvallit taivaanrantaan … pellot muuttuivat pölyksi.

Amerikkalainen yritteliäisyys oli näyttänyt nurjan puolensa – liian paljon liian nopeassa tahdissa. Luonto iski takaisin, ja otti omansa – muutti pellot pölyksi ja ajoi maanviljelijät Kaliforniaan etsimään leipää. Ei ollut nykymuotoisia sosiaalijärjestelmiä, joista muut paremmin toimeentulevat olisivat kustantaneet välttämättömän hätää kärsiville; mutta tuli presidentti Franklin D. Rooseveltin New Deal 2]

USA oli painunut muutoinkin pölymyrskyjen aikoihin New Yorkin Wall Street pörssipaniikkiin ja -romahdukseen 3]. Pankit romahtivat, työt loppuivat – miljoonia työttömiä. Oli aika mobilisoida yritteliäs ja kovan paikan edessä suuriin suorituksiin yltävä kansakunta. Kansa kuunteli, jupisi, mutta totteli – Nykyään Rooseveltiä pidetään USA:n 1900 -luvun parhaana presidenttinä.


Miksi me nyt kirjoitamme tästä?

Syy on selvä, tehtiin, saadakseen enemmän ja nopeammin, jotain väärin. Ei oltu osattu ennakoida seurauksia, oli vain sokeasti haluttu enemmän. Piti saada lisää, enemmän maata, enemmän myytävää viljaa, jotta koneellistamista olisi voitu lisätä ja hankkia lisää maata, jotta jokaiselle perheen lapselle olisi saatu riittävä määrä maata omaa maatilaa varten. Lopulta pää tulee aina vetävän käteen – osin tietämättömyys luonnonkierroista, monitahoviljelystä ja esimerkiksi viljelymenetelmistä oli tehnyt tehtävänsä.

...

Pekka Iiskonmaki

Hyvä, että lämpenee. Grönlannissa voivat taas lampaat laiduntaa.

Ilkka Luoma

Pohjoisen lämpenemin on suurempaa ja nopeampaa kuin etelämpänä - lisäksi valtamerien lämpeneminen on jopa vaarallista, erityisesti trooppisilla alueilla, sillä 28 asteen meriveden lämmön ylitys nostaa dramaattisesti hirmumyrskyjen määrää - luonto kestää, mutta ihmisen infra ei ...

Pekka Iiskonmaki

#8
Nyt on ilmat Suomessa olleet kuin 20 -luvulla. Kylmät alkoivat 30 -luvun lopulla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #14

" ... Kasvihuonekaasupäästöjen jatkuva maailmanlaajuinen kasvu voi nostaa Suomen keskilämpötiloja ennen vuosisadan loppua jopa noin kuudella asteella. Jos päästöjä saadaan rajoitettua tehokkaasti, lämpeneminen saattaa jäädä noin kahteen asteeseen. Talvet lämpenevät Suomessa enemmän kuin kesät. ... "

~ https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-m... -

.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #18
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #24

Pohjatietämystä ---

Ilmastonmuutos on tosiasia - ja jyrkemmin kuin ajattelimmekaan!
Tieteen päivät 2013 - Ilmatieteenlaitoksen pääjohtaja Petteri Taalas valotti todellisuutta - tylyä, mutta mitä me teemme asian eteen?

~ https://www.facebook.com/first.ilkka/media_set?set... -

...

Tatu Huuskonen

Trolli tai ei, minun on huomatettava ilmastonmuutostieteen olevan edelleen huijaus.

Hiilidioksidin määrä ilmastossa seuraa lämpötilaa, ei toisinpäin. Jääkiekkomailakuvaaja on tekaistu. Jääkarhut eivät ole kuolemassa. Ad nauseam.

On eräs skenaario josta on syytä puhua: linkolalaiset ekofasistit ovat jo pidemmän aikaa puhuneet väestön kasvun aggressiivisesta taittamisesta 'planeetan pelastamiseksi'. Ilmastonmuutospropaganda sopisi tähän aatteeseen. Kestävä kehitys on itsestään selvästi oikea ajatus; nyt on kyse siitä kuinka pitkälle tämä ajatus viedään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Huuskosella on siis täydellinen tieto, et punctum. Muiden erimielisyys on vain argumentum ad infinitum. Q.E.D. Amen!

Sen sijaan Huuskonen rakentelee pohjaa linkolalaisten ilmastonmuutospropagandasalaliitolle, argumentum ad theoria conspirationis.

Olen otettu tästä mahdollisuudesta nauttia analyysin viiltävän terävästä kirkaudesta ja juurisyitä poikkileikkaavasta syvällisyydestä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Meret on suurin co2 "lähde". Voisiko Myyryläinen kertoa mikä mekanismi saa meret ensiksi poksauttamaan hiilidioksiidin pois sieltä ja sitten vasta alkaa lämmetä sen hiilidioksiidin vaikutuksesta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #6

Lehtinen kyselee minulta hiilidioksidin vaikutussuuntia. Miksi? Minä kyseenalaistin vain Huuskosen suhteen absoluuttiseen tietoon. Hänen kannattaa siis kysellä merten hiilitasapainosta ja sen muutoksista minua paremmilta asiantuntijoilta parasta tämänhetkistä tietoa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #11

Absoluuttinen tieto - olisiko jotain tekemistä kaiken totuuden kanssa ;) ...?

...
MAANANTAINA, ELOKUUTA 29, 2016
Totuus – hetken piina

(Media otti esille vaikean käsitteen sisällään pitävän kirjoituksen ja selostuksen. Totuus ei pala tulessakaan – on ikivanha sanonta, jonka todenperäisyyttä ei päästä koskaan toteamaan ~ http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1472269157416 - HS-toimittaja Ville Similä)

[ … kansalainen Erkki mielellään arvostaa omaa näkemystään maailman menosta – Erkin mielestä se on totuus, mutta naapurin Ville sanoo sen olevan mielipide – Ville usein on eri mieltä Erkin kanssa mikä oli syy miksi Suomi syöksyi lamaan 1990 ja 2008 – totuuksia lienee useita …

… kansalainen Liisa tietää totuuden olevan korvien välissä, sillä Liisa ei hyväksy kaiken maailman dosenttien mielipiteitä ja väitteitä. Liisalle totuus on arkinen tosiasia illan jälkeisestä yöstä ja uudesta aamusta, jolloin hän herää ja keittää kahvin, sillä Erkki on laiska ja kuorsaa – nämä ovat Liisan totuuksia, sille korvat ja silmät sen kertovat … ]

Kolumnin mukaan totuus hallittiin silloin joskus paremmin, kun asiat tarkistettiin tietosanakirjasta ja päivän Hesarista. Totuus on elastinen ominaisuus |1 Totuudella on myös tieteellinen selite. |2

Mikä on totuus, on aiheellinen kysymys - onko totuus vanhan kaavan mukaan se, mikä enemmistönä hyväksytään vai se paras tieto, joka perustuu johonkin auktorisoituun tietolähteeseen, vai asuuko totuus meissä kussakin omassa itsessään.

Kolumnia mukaillen Paavo Väyrynen |3 tiesi totuuden usein paremmin nukuttuaan yön yli - ja paras oli se totuus, jonka muhittamiseen oli mennyt useampi yö - sillä näinhän tiedon kaivaminen totuuksien pilvestä saattoi tapahtua huolellisemmin. Tänään totuus on pilvessä - tai ainakin se totuus, joka määrittyy ihmiskäytänteistä, -tiedoista ja tutkimussaavutuksista. Paavon totuus ei silti saata olla totuus monille, jotka epäilevät Väyrystä hämmentäjäksi (HS-toimittaja Unto Hämäläinen)

|1 ~ http://yle.fi/uutiset/kenen_totuus_on_oikea_totuus... -
|2 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Truth -
|3 ~ http://www.hs.fi/sunnuntai/a1472178583085 -

Totuuden hallinta on taitolaji;

… tänään totuuden kuva on tapahtumahetki, johon usein Hesarinkin toimesta sumutetaan sanomasta tarkoitushakuista maustetta, siivittämään se uskottavaksi, kiihottavaksi, innostavaksi tai vähintään vastakkaiseksi siihen nähden, mikä oli esitetty informaation jakokilpailijan taholta. Puhutaan jopa hybridi-informaatiosodasta |4

|4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/hybridillist... -

.
Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/08/totuus-hetke... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

Hyviä aiheita pohdittavaksi.

Esimerkiksi tuo "totuuden hallinta" josta välittömästi tuli mieleen A.Granscin hegemoniateoria.

Toisaalta mikä onkaan absoluuttisen tiedon ja parhaan mahdollisen tiedon välinen suhde? Tiedehän tarjoaa meille "vain" parastä tällä hetkellä olevaa tietoa. Sillä ei ole etukäteen määrättyä "parasta ennen" -päivämäärää mutta saattaa kuitenkin hapantua parempaa tietoa saatuamme. Silloin absoluuttisen tiedon ja "oikean" tiedon erottanee toisistaan argumentointivirheet, tyyliin ad infinitum, ad auctoritatem et cetera.

Ja myös tiedon arvoketju olisi syytä muistaa: data -> (dekoodaaminen) -> tieto -> (tulkinta) -> informaatio -> (ymmärtäminen> -> viisaus -> (soveltaminen) -> uusi data

Ja, tietenkin, totuudesta puhuttaessa tulee mieleen runoilija T.Lintusen repliikki Matti Ijäksen elokuvassa Pilkkuja ja pikkuhousuja: "kuten Maestrolla oli tapana sanoa: jos Totuus tulee sinua vastaan, nylje se"

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Moni totuus on enemmistöperiaatteellinen tai vallitsevan tutkimustilanteen mukainen.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #11

Oletin ton kommentti namböörd vitosen perusteella että olet jonkinlainen asiantuntija?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #16

Olen toki monenkin alan tuntija ;=] mutta ilmastonmuutoksen ja merten CO2-pitoisuuksien suhteen melkoinen maallikko :=[. Sen verran toki tiedän, että väite "mekanismista joka saa meret ensiksi poksauttamaan hiilidioksiidin pois sieltä ja sitten vasta alkamaan lämmetä sen hiilidioksiidin vaikutuksesta" on typerä provokaatioyritys.

Ensinnäkään hiilidioksiidi ei "poksahda" mihinkään pois. Sitä on sitoutuneena meriin vaikka kuinka paljon eikä se, että sitä siirtyy kulloistenkin olosuhteiden vaikutuksesta eri nopeuksilla ja eri määriä ilmakehään, "poksauta" sitä pois meristä. Sitä jää sinne. Kyse on fysikaalinen ilmiö jossa pitoisuudet pyrkivät kemiallisesti ja fysikaalisesti tasapainoon kulloisissakin olosuhteissa.

Toisaalta olen ollut havaitsevinani monien ilmaston muutokseen vaikuttavista ja sen aiheuttamista jutuista olevan suurelta osin itse itseään ruokkivia kierteitä kuten ilman lämpeämisen aiheuttama hiilidioksiidin siirtyminen merestä ilmaan joka aiheuttaa lisää meren lämpenemistä et cetera.

Lisäksi tuo kierre ei ole ainoa asiaan vaikuttava seikka. Niitä on paljon Auringosta ja maan Telluksemme radasta sen ympäri ihmisen erilaisiin toimintoihin. Noissa seikoissa tapahtuvat muutokset ovat jatkuvia mutta tällä hetkellä parhaan käytettävissä olevan tiedon mukaan muutosnopeus on ihmislajin evoluutioon nähden liian nopeaa. Me emme voi vaikuttaa Auringon toimintaan emmekä moniinkaan luonnon prosesseihin. Sen sijaan me voimme vaikuttaa ihmisen toiminnan vaikutuksiin ja sillä hidastaa meille liian nopeaa kehitystä lähemmäs sellaista johon ehdimme mukaan. Miksi siis emme yrittäisi antaa meille lajina aikaa sopeutua väistämättömään?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Pohjatietämystä ---

Ilmastonmuutos on tosiasia - ja jyrkemmin kuin ajattelimmekaan!
Tieteen päivät 2013 - Ilmatieteenlaitoksen pääjohtaja Petteri Taalas valotti todellisuutta - tylyä, mutta mitä me teemme asian eteen?

~ https://www.facebook.com/first.ilkka/media_set?set... -

...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Petteri Taalaksen esitelmästä kuvasatoa ---

~ Ilmastonmuutos on tosiasia - ja jyrkemmin kuin ajattelimmekaan!
Tieteen päivät 2013 - Ilmatieteenlaitoksen pääjohtaja Petteri Taalas valotti todellisuutta - tylyä, mutta mitä me teemme asian eteen? -

~ https://www.facebook.com/first.ilkka/media_set?set... -

.

Ilkka Luoma

PERJANTAINA, HUHTIKUUTA 29, 2016
Kasvihuonekaasuista yllättävää etua!

- --- lisäävät ruoan tuotantoa, mutta silti haitat ovat suuremmat kuin hyödyt ---

~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kasvih... - on myös lämpenemisen tuottamien kasvihuonekaasujen vastakkainen tutkimus/ selvitys ~ https://www.luke.fi/uutiset/ilmaston-lampeneminen-... - [LUKE]

Ravintoa enemmän, väestö kasvaa. Siis lisää hiilidioksidia. Eipä hätäillä. Nythän ihmiskunta haluaa polttaa biomassaa liike-energiakseen, jotta kuluisi vähemmän fossiilisia energioita, jotka taas lisäävät hiilidioksidin määrää.

Biomassan x] lisääntyvä poltto on lopulta vastoin kaikkia evoluution "sääntöjä", vaikka rajuja metsäpaloja on ollut jo vuosimiljoonien ajan. Emme tunne meitä elättävän biosfäärin biomassojen keskinäisiä suhteita, joilla on vahva merkitys elollisuuden monipuolisuuteen eli biodiversiteetin asteeseen.

Näin kirjoittelimme vuonna 2011 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2011/01/lisaa-hiilid... -

[... luvuistaan väsynyt opiskelija tutkii Alepassa ruokapakettien viimeinen myyntipäivä alennuslappuja – 30 %, jopa -50 %. Jättiläisslummissa aamuyöstä 12 h työnsä aloittava laittaa palkastaan puolet ravintoon. Työssä käyvä suomalainen osastopäällikkö tutkii ”kurmee” - osaston juustoja - pienen palan hinta on puolet työttömän peruspäivärahan määrästä... ]

Lisää hiilidioksidia – ruoka loppuu!

Missä mättää, kun ruokaa on yllin kyllin kauppojen takapihojen roskiksiin kipattavaksi, yöllisten ja varhaisaamujen liikkujien iloksi - ja ruokakaapin täytteeksi. Missä mättää, kun yhdestä sinievätonnikalasta (lihaa noin 150 kiloa) saatetaan maksaa 2 000 työttömän peruspäivärahan ~25€/tpv verran japanilaisella kalatukkurien huutokaupassa?

Osakekirjoja, kultaa ja timantteja on vaikea syödä

Kallis auto on myös huonosti sulava - vaikka sisältää rautaa. Ruoka lähtee maasta, siis biokerroksesta - joka on täynnä hiiliyhdisteitä, ravinteita, kivennäisiä ja kasvuvoimaa antavaa typpeä ja fosforia. Jätevesilaitokset tuskailevat typen ja fosforin kanssa - ne ovat jopa ongelmajätteitä. Kaikki pitäisi polttaa!

Hiilidioksidi on ehdoton kasvua ylläpitävä voima!

Ilmakehästä tarvitaan ravinnon kasvattamiseen ehdottomasti hiilidioksidia, tuota ylisuosittua elintasokasvihuonekaasua. Puheissa se haluttaisiin kätkeä [CCS |*] maanpoveen, kun sitä liiaksi tuotamme muun muassa koneellistetun liikkumisemme vuoksi. Ruokatuotanto on kasvanut maapallolla muun muassa keinolannoitteiden käytön vuoksi viimeisen 150 vuoden aikana viisinkertaiseksi - samoin kuin miltei väkilukummekin [ … ]

|*
CCS = Carbon Capture and Storage, VTT Seminaari - Espoon Hanasaaressa 2009 ja 2010---
wiki - http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_capture_and_st... -

Teksti jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/128120-... – alta (2012), mikäli haluat sen loppuun lukea, sisältää myös reilu 30 kommenttia aiheesta. Tässä miltei sama kirjoitus vuotta aiemmin ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/75477-r... – 27 kommenttia.

[2013] Bioenergia romahduttaa ravintotuotannon!

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/kasvihuoneka... -

.

Ilkka Luoma

[2013] " ... Ympäristö ei kestä loputonta kasvuhuutoa

Ympäristö on rakentunut biosfääriksi, jossa olemme yksi pieni osa biomassana ja näin osakuluttajana yhteisistä elinvarannoista/ elintilasta, joista harmonian nimissä pitäisi riittää voimaa ylläpitämään paljon puhuttua, mutta vähän ymmärrettyä biodiversiteettiä. Luonnon ja ympäristön monimuotoisuudella tarkoitetaan evoluutiosopeumaa ja -kilpailua, miltei harmonisesta elintilakamppailusta.

Liika on liikaa -tyhjästä on paha nyhjästä

Ympäristö on monimutkaisten, meille avautumattomien yhtälöiden summa, joista muodostuu elämänlauseke, jota voidaan myös aksioomaksi 1] kutsua. Tämä elämänlauseke on suvereeni, ja siinä on kokonaisuutena kaikki se tieto, mitä on vuosimiljoonina tarvittu tämän maapallomme monimuotoisuuden synnyttämiseen. Tässä lausekkeessa ei ole loputonta kasvua, koska kaava pitää sisällään niukkuusparametrin, joka patoaa rönsykasvua – siis kasvua, joka käy liiaksi luonnonvoimille.

Ihmisen ymmärrys näkyy hyvin suomalaisessa susikeskustelussa
[ … maahamme ei mahdu 5,4 miljoonan ihmisen joukkoon edes 300 sutta! …2] ]

Kristittyjen Raamattu kertoo ihmisen luodun Jumalan omaksi kuvaksi; samaan hengenvetoon Raamattu kertoo Jumalan luoneen muun eläimistön ja kasviston ihmisen käyttöön – olisiko kaiken luoja niin yksipuolinen, että se asettaisi yhden samoista ja yhteisistä elämänpalikoista muodostuneen lajin kaikkien yläpuolelle -uskallan sanoa, että ei.

Uskallan myös sanoa, että biosfääri kaikkinensa on suurenmoisen syntymekanismin tulos, jossa on tarvittu ”jumalallisia kaavoja”, jotta tämä kokonaisuus on syntynyt 3] – meidän keinosynnytetyt kaavat ylivertaisuudestamme eivät yksinkertaisesti riitä selittämään monipuolista harmoniaympäristöämme, jossa mellastaa se kuuluisa ”lasiliikkeiden norsu”.

Toimeliaisuus korvaa puhkihuudetun kasvujargonian

Me tiedämme, että ”saavutetuista eduista ei luovuta”, me tiedämme myös, että pitää saada lisää palkkaa, lisää hevosvoimia, suuurempi asunto, komeampi kesähuvila – enemmän kaukomatkoja, lisää eksoottisempia ruoka-aineksia, siis yleensäkin kaikkea lisää – olemmehan näyttö- ja vertailutalouden ilmentymiä – juuri nyt tässä markkinahöyryisessä kulutushokemassamme. ... " ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/kasvuhokeman... - [159448]

Ilkka Luoma

Kulutus - ja kulutushokema osioon ---

... Kasvuhokema edellyttää kuluttamista. Nyt myös kulutusluottojen määrä kiihtyy. Tällä kulutuskasvulla on merkityksensä ympäristöhaasteisiin, jopa -ongelmiin.

~ https://yle.fi/uutiset/3-10002458 -

"Suomalaiset elävät yhä hanakammin velaksi – Kulutusluottojen määrä reippaassa kasvussa

Kulutusluottojen kasvuvauhti on Suomen Pankin mukaan kiihtynyt selvästi viime vuoteen verrattuna.

Lainat2.1.2018 klo 15:00päivitetty 2.1.2018 klo 16:41 ... " -Yle

.

Ilkka Luoma

Topicista enemmän täältä:

371 lukijakommenttia samasta aiheesta linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&t... - alta - ORIG 18.09.2015

...

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Ilmastonmuutos=politiikan työkalu,,äänestä vihervasemmistoa ja koko ilmiötä ei ole,,ja jos on voit sen unohtaa hörhöjen huoleksi

Ilkka Luoma

[2014]

Meillä jyllää kokonaisuutta ajatellen kasvuhokeman 1] näyttö- ja vertailutalous 2]. Meillä ei ihmiskuntana ole täyttä ymmärrystä, ehkä vain aavistus mitä merkitsee biomassojen tasapainoyhtälö, joka todennäköisesti ”ohjaili/ ohjailee” hiilielämän biodiversiteettiä – huomioiden lajikilpailu, reviiriajatelu ja lisääntymisen aivokemia.

1] Aate hukassa – kasvuhokema villitsee! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/119371-... -
1] Hyvänä esimerkkinä kasvuhuudon maailmasta kelvannee tämä ~ http://www.talouselama.fi/uutiset/imfn%20lagarde%2... -
1] Toiseksi esimerkiksi käynee tämä ~ www.talouselama.fi/uutiset/maailman+suurin+ostoske... -
2] Mainoksista näyttöä ja vertailua ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/144110-... -

Nyt tasapainoyhtälöön on ilmestynyt kauttamme tuntematon tekijä – yhtälön osa, johon evoluutio ei ole ehtinyt reagoimaan. Ollaanhan me muutoinkin fyysisesti vielä kivikaudella, mutta innokas aivovibraatiomme on kehittänyt automaationa 3], robotisaationa 4] ja vihdoin 3D-materiataloutena 5] mittoihin, joille ei ole kaltaisellamme ajatusmallilla sijaa vuosimiljoonaisessa kehitysjatkumossa.

Meille tuntemattomat biomassajakaumat

Me elämme kuolleiden eliöiden jätöksistä – siis hiilielämä ammantaa voimansa kierrosta. Maapallo on yhden biomassan ja evoluutiolähtökohdan jälkisatama, jonka kehitystä ohjaa hitaiden muuttujien kaavasto.

Kaavastoon liittyy voimakkaasti käytetty biomassa, kierrättyminen ja sen jakautuminen eri eliölajien osalle. Meidän ihmisten olisi ymmärrettävä suhteellinen paikkamme maapallollisessa biomassakierrossa, eikä kuluttaa enempää kuin mitä meille on ”siunaantunut”. Emme voi toimia haitakkeena muulle kilpailusymbioosissa elävälle ”hiilikierrolle”!

Miten luonto eliminoi haitakkeet – jää nähtäväksi. Virukset ja kasvukulutustalouden syöpäpesäkkeet voisivat olla harventajia, siksi kiivas on viruksien mutantoituminen 6] ja syöpänimikkeiden kasvu.


Vastustamaton Pentti Linkola

Kiusallisen vastustamaton ja torppaamaton bioelämyskiivailija Pentti Linkola ennustaa pikaista loppua ihmiselle, piti jopa ensimmäisen Bush Senior Irakin sotaa keskenjätettynä.

Linkola ostaa liikenevillä rahoillaan luontoa,

lähinnä luontaisia metsäpalstoja ja saman tien hakee niille luonnonpuiston/ kansallispuiston statusta – turvaan ihmisen kasvuhuutokoneelta, joka vie juurakot ja latvanäreetkin metsästä – polttoenergiaksi 7] koneelliseen liikutteluumme 8].

Mitä Sinä sanot, oletko valmis puolittamaan kulutuksesi 9], palkkasi 0] ja materiaalisen käyttötaloutesi?

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/elamaan-sovi... -

...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Meidän yhteiskunta- ja talousjärjestelmämme perustuu tällä hetkellä kahteen aksioomaan:
1) ihmiset tekevät itsensä kannalta järkeviä päätöksiä ja
2) talous kasvaa aina ja jatkuvasti.
Kumpaakaan ei ole todistettu koskaan oikeaksi vaan niitä pidetään lähtöolettamina poliittisessa kansantaloustieteessä joka on luotu perustelemaan nykyisenkaltaiset valtarakenteet ja niiden mukaiset tuotantosuhteet.

Ilkka Luoma

Vaikka ihminen kaataisi itsensä - niin biosfääri jatkaa - takana jo muutaman massasukupuuton kokemus ;)

Ilkka Luoma

KESKIVIIKKONA, LOKAKUUTA 28, 2009
Kiina kasvaa nopeammin kuin maallinen kestokyky sietää?
blogID - 12100979
...
ORIG ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22691-k... -

28.10.2009 | 15:23 | Ilkka Luoma | Ympäristö Ilmastonmuutos Kiina Kiinan paluu maailmanvallaksi Maailmankauppa Ympäristökriisi

(valtakunnallinen sanomalehti ruotii systemaattisesti Kiinaa, kiinalaista valtakoneistoa ja loputonta kasvua - ymmärtämättä mitä me itse teimme aiemmin)

[ ... vesi on loppumassa useilta alueilta maailmassa. Ruokaa tehdään hehtaarilta enemmän kuin koskaan. Liikenne vaatii energiaa koko ajan lisää - pellot ja sademetsätkin valjastetaan ruotuun. USA - kasvun indikaattori ja ympäristöimuri käytti kasvuunsa yli puolet koko maapallon energiasta viimeisen 100 vuoden aikana. Länsimaalainen suuntaava markkinatalous suolsi 70% koko maapallon kaikista päästöistä vaivoiksemme jo 1900-luvulla ... ]

Kiina on otsikoissa yleensä negatiivisena ilmiönä. Kiina vie työpaikat. Kiina teloittaa ihmisiä. Kiina imuroi maailman raaka-ainevarat. Kiina päästää jätöksensä meidän kaikkien vaivoiksi. Miksi me haluamme unohtaa omamme ristiretkistä lähteneenä rosvouksena, murhina ja ahneutena - ristin ja miekan suojelemina ?

Miksi me haluamme unohtaa ne lähtökohdat, jotka aikaansaivat nykyisen elintasokulttuurimme? Länsidemokraatti näkee kaikessa ulkopuolisessa pahan, mutta malkaa omassa silmässä ei näy - sen viedessä koko kyvyn näköala-ajatteluun.

Kiinassa on meneillään länsimaalaisille tuttu markkinaryntäys. Kaikki mitataan kasvuna ja suureina, jotka kertovat koko ajan uusista maailmanennätyksistä. Onko tämä tuttua? - kyllä se vaan on. Me elimme koko 1900-luvun kiihtyvässä markkinapyörässä tuoden pilkkahinnalla raaka-aineet jalostettaviksi maihimme, jolloin korjasimme sen sadon, josta syntyivät maailman lihavimmat ihmiset.

Me hamusimme kaiken senkin, joka olisi kuulunut tasaisen käyrän mukaan toisille - me veimme tikkarit, leivän ja jalosteet raaka-aineiden lähtömaiden kansalaisten suista.

Kiina aloitti presidentti Deng Xiaoping´in aikana talouskauden, jota ei olla koskaan aikaisemmin koettu - ja vauhti kiihtyy. On laskettu, että jos energia, raaka-aineet ja ympäristö riittävät ja kestävät; ajaa Kiina ohi kulutusyhteiskunnan nykyisen julki-ikoni USA:n ohi kansantalouden koossa mitattuna vuonna 2030. Mutta mitä tapahtuu tätä ennen?

Me vaadimme Kiinaa hillitsemään toimiaan -

... he eivät saa hankkia niin kiihkeästi perheen maallista vaurautta kuin me teimme koko 1900-luvun. Kiinalaisilta se on mielestämme kielletty - maapallomme ei sitä kestä. Onko tämä maapallo meidän länsimaalaisten maapallo. Ei, näin se ei ole. Maapallo on reilun 6 miljardin ihmisen ja koko muun eliöstön yhteinen luonnonvara ajassansa ja aikansa. Meillä eurooppalaisilla ei ole mitään etuoikeutta sen ihmeellisemmin kuin muillakaan.

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2009/10/kiina-kasvaa... -

...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Voivatko tuulimyllyt lopettaa ilmastonmuutoksen? Mitään muuta vaihtoehtoa ilmastonmuutoksen lopettamiseksi ei ole tarjolla.

Ilkka Luoma

Tehdään tuulimyllyjä niin paljon, että tuulet pysähtyvät ;)

...
Aurinko on se ratkaisu, loihan se kaltaisellemme elämällekin edellytykset ---

Ilkka Luoma

Jos kaikki kiinalaiset ja intialaiset eläisivät, kuluttaisivat ja söisivät kuten suomalaiset ja erityisesti amerikkalaiset, tarvitsisimme 2-3 maapalloa lisää. Mitä tehdään asian korjaamiseksi. Intialaiset syövät esimerkiksi lihaa noin kuusi kiloa vuodessa per intialainen, kiinalaiset noin 40 kiloa - sen sijaan suomalaiset noin 70 kiloa ja amerikkalaiset noin 120 kiloa. Kiinalaisten lihakilot olivat 25 vuotta sitten vajaa 10!

...
~ http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2018010322006... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Käsittääkseni kiinalaiset ja intialaiset syövät ja käyttävät muutenkin kasvattamansa ja tappamansa eläintenruhot paljon tarkemmin ja jättäen vähemmän haaskiin kuin me tai ameriikkalaiset (jolla tarkoittanemme USA-laisia eikä esimerkiksi tulimaalaisia tai eskimoita).

Mekin olimme ennenmuinoin tarkempia ja säästäväisempiä mutta nykyään kelpaa vain ruhojen parhaimmiksi kuvitellut osat.

Jo nykyisten eläinten tarkempi hyväksikäyttö auttaisi paljon vaikkei kaikkea pelasta sekään. Lisäksi tarvittanee kaikenlaisia hyppeleviä hyönteisiä ja matelevia nilviäisiä.

Lopulta jossakin vaiheessa varmaan kasvatamme vain biomassaa sopivilla flavööreillä ravinnoksemme. Siis sen jälkeen kun tekniikkaa ja menetelmiä on kehitetty pidemmälle kuin petrimaljassa kasvatetut kymmenien tuhansien taalojen purilaispihvi.

Kuvaavaa toki, että se ensimmäinen oli roskaruokapihvi ja sen arvo laskettiin ensimmäiseksi taaloissa. Mitähän olisi kasvatettu jos hinta olisi laskettu Juaneissa.

Ilkka Luoma

Kiinassa "syödään" kaikki ja loput menee elukoille ;)

Amerikkalaiset - yhdysvaltalaiset.

Ilkka Luoma

"Näin kuumenevaa maapalloa jäähdytetään – hiilidioksidista polttoainetta, untuvapilviä taivaalle, talot valkeiksi ja metsiin puita

Pariisin ilmastosopimus hiilipäästöjen vähentämiseksi on paljon vartijana. Jos sopimus ei pidä, tarvitaan muita lääkkeitä.

Ilmasto3.1.2018 klo 19:30 ... " -Yle

~ https://yle.fi/uutiset/3-9997366 -

.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset