Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kulutusjuhla, identiteetti ja itsetunto – mistä suomalainen on tehty*

  • Katoaako globaaliuden myötä yksilöllinen identiteetti ja arvomaailma?
    Katoaako globaaliuden myötä yksilöllinen identiteetti ja arvomaailma?
  • Eräs määritys identiteetistä ---
    Eräs määritys identiteetistä ---

Tänään uutinen toi odotetun viestin, mahdollisen toisinnon 1980 -luvun lopun monille vimmaiselämän velkakriisin – yksilöllisen kansalaista koskettavan velkaelämän. Luottojen otto, varsinkin korkeakorkoisten kulutusluottojen kasvu voi yllättää odotetusti tuhannet ja tuhannet – käräjöinti on lisääntynyt [1 ---

 

Miten tämä velka on kosketuksissa identiteettiimme [2 – yksilölliseen ja kansalliseen itsetuntoon [3, jota nyt ravitaan maallisella kulutuskasvuhokemalla [4 – pitää saada lisää, nopeammin ja enemmän. Onko tämä meidän identiteetti – rahalla itsetuntoa?

[1 ~ https://yle.fi/uutiset/3-10005455 -

...

Entä nyt 2018 alussa meidän näkemys Natosta, ulkomaalaisista, pakolaisista – itsestämme ja osaamisestamme … menetimme Nokian, vain verkko ja nimi taskuun jäivät. Saimme myös vahvat oluet ja lonkeron ruokakauppoihin. Lisääntyykö kännääminen, entä riippuvuudet muista aivokemikaaleista? Entä identiteettimme ja itsetuntomme?

[2 ~ http://verneri.net/yleis/identiteetti-minakuva-ja-itsetunto -

[3 ~ http://www.porttivapauteen.fi/ammattilaiset/oppaat_ja_kasikirjat/oppimisvaikeuksista_vapaaksi_-kasikirja/itsetunto_ja_oppiminen/itsetunnon_elementit -

 

...

Pohdiskelimme tuota hienoa sanaa – identiteetti – jo vuosi sitten. Nyt on aika palata vuoteen 2010 ja katsoa miten maailma on muuttunut, vai onko se perusteiltaan muuttunut lainkaan. Edelleen haluamme lisää, enemmän ja nopeammin. Turvaamme kasvuun. Identiteettimme on kiinni rahassa ja kulutuksessa, jolla näytämme ja vertailemme …

Lähestyykö identiteetti ja itsetunto henkistä kestävyyttä huomata ja ymmärtää ne mahdottomuudet, mitä tämän hetkinen elämäntyyli kasvattaa meitä elättävään ympäristöön?

 

[2010 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/01/u-uuden-vuoden-kunniaksi-tiedostettu.html - ]

(Poliittiset aatteettomat brändipoliitikot päättivät, että identiteettimme on kadoksissa - perustettiin komitea*/ miettimään meille brändia **/)

[ … kulmakuppiloissa tuoppien ääressä pohditaan seuraavaa kansallista urotekoa, kun samaan aikaan kotona pohditaan asennetta lähinaapuriin. Vallan kammareissa poliitikot haikailevat sellaisesta, mitä heillä ei ole, mutta mikä taas kansalaisilla on itsestään selvyytenä … ]Mikä on identiteetti ***/ ja mikä on kansakunnan yhtenäisyys?

Huolestuneet poliitikot innostuivat määrittämään, että kansa kulkee osatonta tietä tietämättä minne. Ehkä poliitikot ovat itse kadottaneet päämääränsä - kansan päämäärä on sitä vastoin selvä - se on tie siihen omaehtoiseen suomalaisen elämännäkemyksen värittömyyteen tai kummallisuuteen, miksi meitä suomalaisia ihmetellään ja Brysselin EU-käytävillä arvuutellaan.

Jos mietit Sibeliuksen 1/ Finlandiaa 2/, pohdit veljes- eli kansalaissotaa ja katsot sitä yhteenkuuluvuutta, minkä kansakunta koki marraskuussa 1939 - et kysy historiallisen identiteetin tai brandin perään.

Mikäli taas luet ja huomaat itsepäiset kansalaisemme jatkuvasti äänestämässä 70 prosentin kiellon Natolle 3/, kiukuttelun Venäjälle ja vähentyvän puolikateuden ruotsalaisille, et ihmettele ihmistemme omaehtoisuutta ja reippaan tervettä asennetta kokoomme nähden.


Lentävät suomalaiset herättävät ihmetystä maailmalla

Tilastot paljastavat omapäisiä mäkihyppääjiä, jotka ovat miltei ikuisesti maailman parhaita. Samat tilastot kertovat meille syntyneen enemmän autourheilumenestystä kuin millekkään muulle kansakunnalle. Kun kurkkaat karttaa näet meidän olevan vedenjakajalla - idän ja lännen välimaastossa, josta kumpuaa se omanlaisemme identiteetti ja kansallistunto, joka on lennättänyt suomalaisia voitoista häviöiden kautta voittoihin.Huomaame Nokian menestyksen

Näet myös maailman suurimman ja kauneimman loistoristeilijän, pienimmät tulensammutuspisarat 4/ ja esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen 5/ tekniikan mukana olon laskeuduttaessa Saturnus planeetan Titan kuulle - huomaat, ettei kansalta puutu mitään sellaista, mitä tarvitsisimme.

Suomalainen rakensi maailman parhaat ja suurimmat paperikoneet 6/ ja jäänmurtajat. Suomi menestyi koululaisvertailussa, vaikka nuorisomme on tietämättömämpää kuin koskaan ennen.

Suomalainen YK-johteisten rauhanturvaamisoperaatioiden sotilas on maailmalla arvostettu ja olemme olleet monissa liemissä Kyproksen vuorilta Balkanin ruutitynnyreihin. Omissa koitoksissaan Suomi säilyi itsenäisenä 1940 ja 1944 - huomataan, että kansasta on löytynyt se väkevyys, mikä taas poliitikoiltamme näyttää tänään osaksi puuttuvan.


Suomalainen kuningas

Suomi oli saamassa saksalaisen kuninkaan, emme sitä sitten viime kädessä ottaneet, mutta suhteet Saksaan ovat aina olleet hyvät - jopa Lapin 1944-1945 sodasta huolimatta, jossa tavallaan pakon edessä teimme ainoan petoksemme kesän 1944 lisäksi.


Identiteettiimme kuuluu myös muukalaisepäluuloisuus,

... koska Suomi on tarkoitettu suomalaisille - siksi vahvoja ovat tuntemukset annetusta uhrauksesta itsenäisyytemme eteen yhdessä aseveljien kanssa. Innostuimme jopa 1930-luvulla rotuoppien opiskeluun silloisessa Saksan Kolmannessa valtakunnassa 7/. Saksalaiset eivät olekkaan meille muukalaisia, vaan monien viimeisten ’selkä-seinää-vasten’ tilanteiden pelastajia.


Viimeisellä tiellä turvaudumme herkästi oman käden oikeuteen

Suomalaiset ovat melankoliassaan itsemurhaherkkää kansaa, joka sekin on merkki jostain ainutlaatuisesta. Väkivalta ei ole meille vierasta - ja se tapahtuu astaloin, puukoin ja puntarein, ja lähes aina humalassa.

Olemme tunnetuimpia humalaherkkäkansoja Euroopassa. Osaamme kännissä itkeä, vääntää kättä ja kirota naapurin ja lähisukulaisen kuin pomonkin alimpaan helvettiin - katuaksemme sitä häpeissämme aamun koittaessa.


Kansan brändi on itse kansa

Keksimällä keksitty markkina- ja näyttötalouden termi brändi ei suurta kansaa kiinnosta - eikä sellainen voi olla hukassa, mitä kansa ei tarvitse. Suomi ja suomalaiset sen sijaan tarvitsevat ja haluavat ”kekkosta” - kansa pitää vahvasta presidentistä 8/, kun taas identiteettinsä kadottaneet poliitikot estävät sellaisen valiintumisen - vastoin heitä äänestäneiden kansalaisten mielipidettä.


Suomalainen omistaa usein aseen, hiihtää ja kalastaa

Suuri identiteetti löytyy tuhansilta järvenrantamökeiltä saunan lämmittäjistä ja mökkitontin vaalijoista. Suurta perussuomalaisuutta löytyy paluusta viikonloppuisin maalle 9/, varsinkin kesäisin, jolloin ikävä rannalle ja mullan tuoksuun on kova. Juuremme ovat brändikkäästi ja tukevasti kotoisessa maaperässä.


Vain väkevällä kansalla on varaa pitää kahta kansallislaulua

Maammelaulu saksalaisen Fredrik Paciuksen säveltämänä kirvoittaa kyyneleet silmiimme, kun palkintopallille - sille ylimmälle nousee vähäpuheinen suomalainen, joka ei juuri sanaa saa suusta, mutta lentää lumisateen keskeltä pisimmälle ja voittoon.

Jääkiekko onnistuessaan saa kansan hurmiosta hulluksi, koska siinä esittäytyy joukkuepeli, jolla talvisotakin puolustuksellisesti voitettiin. Suomalainen ei häpeä kokoaan, vaan osaa yleensä pitää sen sanan, jonka toiselle on luvannut.


Suomalainen ei pelkää käytännössä mitään - ei edes venäläisiä,

... paitsi vihaista vaimoa ja kännissä väkivaltaista miestä. Nyrkki heilahtaa helposti, mutta yhtä helposti osataan anteeksi pyytää yhdellä sanalla. Jean Sibeliuksen Finlandialla aloitimme irtaantumisen Venäjästäkin - tappelu järjestyi sitten myöhemmin.


Suomi ylläpitää yhtä Euroopan suurinta armeijaa - tiedämme pitkät rajamme

Kansallinen identiteetti on suomalaisille itsestään selvyys, se näkyy tahtona omaan armeijaan 10/ ja yleiseen asevelvollisuuteen, se näkyy toiveena vahvasta presidentistä ja liittymättömyydestä Natoon.

Suomi osasi ja osaa elää velivenäläisen kanssa 11/ - sillä sehän se haasteiden suunta on - kansa on sen aina tiennyt, eikä sitä ole sille kolmesti tarvinnut kertoa.


MMM - Mitä Missä Milloin - vuosittainen ja kansallinen tietosisältö

Kansa on niin viisas kuin se itsessään tuntee. Suomalainen tieto näkyy Mitä Missä Milloin kirjoissa - ne luetaan tarkoin ja loppuvuodesta joka vuosi runsain määrin ostetaan - tuo identiteetti seisoon useammassa kirjahyllyssä kuin arvaammekaan, sen perheraamatun, anopin ja lasten kuvien vieressä.

Suomalainen tietää paljon enemmän kuin tiedetään - suomalainen ei vain hölise turhasta 12/. Suu avataan, kun on asiaa - ei ole tarvetta itsekohotukseen ja -kehuun. Työt ja saavutukset ovat usein paremmin kertoneet, mitä olemme todellisuudessa.


Suomi marssii aina mannerheimien ja kekkosien perässä

Suurin suomalainen identiteetti kohtaa arvostuksessa karismaa kohtaan. Ei jää sanan sijaa, mikä arvo on suomalaiselle kansallistunteelle herroilla C.G.E. Mannerheim ja Urho Kekkonen. Keulakuvia suomalaiset rakastavat, jos he ovat suoraan kansan asialla, pitäen virkamies- ja poliitikkokunnan aisoissa.


Identiteettimme kohtaa kansanjohtajissa,

... ja arvoissa osata käyttää valtaa ja luoda vakautta. Tavallinen ihminen mielellään antaa nuo hankalat asiat luotettaviin käsiin, joita on tosin tänään vähän saatavilla. Kansa antaa suuren vallan luotetulleen.


Suomalaiset eivät ole rasisteja, haluamme hoitaa vain omamme omalla maallamme

Suurin identiteettimme on kansallinen ykseys, vieraita emme suvaitse 13/, ehkä puheissa ja yllättäen kahdenkeskisen tutustumisen jälkeen. Olemme rehellisiä ilmaisussamme, ettei meille muiden tarvitsisi tulla - huolehdimme ensin omamme, ja hyvin mennessä annamme apumme suoraan sinne, missä kullakin on oma kotinsa.

On suurta rohkeutta olla oma itsensä. Ruotsalaisiksi emme tule - julistamaan maailman hätää. Hoidamme omat asiamme ja muiden juttuihin emme puutu - tämän kun vielä eräät valitsemamme poliitikotkin ymmärtäväisivät.


Suomalainen kunnioittaa poliisia, armeijaa ja on keskimäärin kiltti tottelevainen ihminen

Lopulta emme barrikaadeillekkaan lähde, siinä istuu suurin identiteettimme ja brandimme - vain viimeiselle rintamalle nousemme, kun koti ja oma maa on todella uhattuna, osaamme nousta sitä puolustamaan tunnetuin seurauksin. Tiukimmissa tilanteissa olemme vain Saksaa pyytäneet apuun - jo vuosikymmenien aikana, ja apua olemme saaneet - 1918, 1940, 1941, 1944 ja 1993.

Suomenniemellä elää katajainen kansa, joka taipuu, muttei koskaan katkea - sen ovat monet huomanneet ja omakohtaisesti kokeneet 14/. Aito suomalainen on itsessään oma identiteettinsä, siksi se ei ole kadoksissa ja brandia me emme tarvitse, koska työ ja sen laatu ratkaisevat - tätä me suomalaiset olemme 15/.


Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU T 24 BL BL BL FB FB FB BLOG 159778

 

DOC identity_08012018.doc – OpenOffice Writer

PVM 08012018

 

1232_10542

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Ilkka Luoma

[*

... Tarina identiteetistä - tositarina uudesta elämästä, valtavasta, olemattomiin kutistuneesta ikäerosta, afrikkalaisesta norsusta ja lopulta suomalaisesta identiteetistä. Mitä elämä, suomalaisuus ja tunne merkitsevät itsetunnolle.

...
~ https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005513981.html -

" ... " ... Tulee mieleen elefanttivitsi: mitä suomalainen ajatteli, kun näki elefantin Afrikassa? Suomalainen mietti, että mitäköhän se ajattelee minusta.

Hän on joskus pohtinut, kuinka merkittävä osa kansallisuus on suomalaisten identiteettiä ja elämää. ... _ ... Oivalluksia suomalaisista on tullut Fingerpori-sarjakuvaa lukemalla. Soveron vaimo on hämmästellyt, miten laaja ja monipuolinen tuttavapiiri päähahmolla Heimo Vesalla on. Ajatuksellinen ero on valtava Yhdysvaltoihin, missä kaikki pysyttelevät oman koulutusalansa tai yhteiskuntaluokkansa tiukasti rajaamissa sosiaalisissa piireissä.

– Suomalainen demokraattisuus ja tasa-arvoisuus tulevat siinä esiin. Suomalaiset näkevät kuplan siellä, missä amerikkalaiset eivät sitä edes huomaisi ... "

-ote Ilta-Sanomista

.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

"Seuraan suuntaa kirkkaan johtotähden ja päivät vierähtää. Ei ole tärkeää se, mä miksi lähden. On tärkeää vain se, mä miks en jää." Lainasin kun en itse parempaa keksinyt, mutta suomalaista identiteettiä rasittaa aina talouden mahti. Rakenna rauhassa Suomessa Suomea suomalaisille ei ilman rahaa vain onnistu. On myytävä laatua, jotta tienaisi rahaa ja arvostusta. Sibelius, sauna ja Sisu, myös Mannerheim ja Kekkonen, eivät ole rahan avulla tehtyjä muotteja, vaan aitoja totuuksia. Aivoilla eteenpäin, raha tulee vasta sitten, apuna toteuttamaan ajatuksen. Viulun tai Suomi- konepistoolin. Kaikki mitä osaa, ei ole aina kaunista katseltavaa, väliin on veren vuodattamisen vuoro. Suomalainen identiteetti on puolustautumista, ei turhaa hyökkäämistä. "Hyvää häviäjä kansaa" lienee lähellä totuutta. "Te suomalaiset ette osaa voittaa", sanoi eräs puolalainen jääkiekon pelaaja, kun Suomi oli hävinnyt "varman" voiton jääkiekko-ottelun MM-kisoissa juuri Puolaa vastaan. Suomalainen johtotähti ei ole saksalainen Mersu markkinoilla, vaan totuus maailman menosta. Kerro se kuitenkin varoen loukkaamasta liikaa sinua suurempia ja vahvempia. Tekosyykin on hyvä syy valloittaa toinen maa.

Ilkka Luoma

Hieno kommenttikirjoitus! :)

...

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kiitos. Suomessa on paljon suomalaisten osaamista, vaikka sanovat jossain päin maailmaa, että sauna saunana on ollut joillain intiaaneillakin. Suomi- konepistooli oli ase jo ennen toista maailmansotaa. Toinen Maailmansota kirjasarjasta luin, että sitä valmistettiin tarpeeseen nähden aluksi aivan liian vähän. Aseena se oli toimiva, Neuvostoliitto kai kopioi sen ilman lisenssimaksua. Suomalainen identiteetti tarvitsee onnistumisen kasvot, Mutta kuitenkin, rauhan puolesta, sotaa vastaan. "Viha vaino pois, parempi rauha ois" on kuitenkin sitä sanahelinää, yhteiskunnan unohtaessa vähäosaisen arjen. Ryysyrannan Jooseppi on oma lukunsa historian saatossa, vaikka sillä ei irtopisteitä saisikaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Ulkopoliittinen identiteetti voisi linjautua "sveitsittyvyyteen" ---

...
TIISTAINA, ELOKUUTA 26, 2014
EU-joustavoitettu sveitsittymisemme!

Suomalainen ’sveitsittyminen’ aluillaan, ja osakeino pelastaa Venäjän kasvot?

( …EU- Eurooppa odottaa, mitä on, tässä epävirallisesti rauhanmahdollisuuksien tunnusteluksi tituleeratusta tapahtumasta odotettavissa – miksi presidenttimme valikoitui ja mitä kansalaisten taholta oli toivottu 1] … )

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkusti Sotshiin tapaamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Samaan aikaan näyttää siltä, että Itä-Ukrainassa separatistit ovat jäämässä häviölle USA:n aseistamalle ja rahoittamalle Kiovan armeijalle.

Edelleen samaan aikaan Ukrainan rajan on ylittänyt venäläisen humanitäärisen avustuskolonnan etujoukot – varmistukseksi ja suojaksi, jottei kolonnaa ryöstetä tai pommiteta – jotta avustukset saadaan niitä tarvitseville eli Itä-Ukrainan siviiliväestölle, lähinnä venäläismielisille. Olihan Putin luvannut huolehtia ”omistaan” rajojen ulkopuolellakin.

Onko nyt tapahtumassa venäläisen ruletin viimeinen jakso – 2]

suuri bluffi, vai onko niin, että avustussaattue onkin oikeasti viljaa, juomaa, lääkkeitä, generaattoreita ja niin edelleen …? Jos näin, niin nyt ei ole aikaa jaaritteluneuvotteluille – ’juupas - eipäs’. Nyt ei ole aikaa pohtia ylpeyttä ja kostonhimoa – kostoa Kiovalta ja ylpeyttä Moskovasta. Siviilien hätä ei enää odota Luhanskissa ja Donetskissa!

Niinistö on pohtinut pitkään asemaansa maastamme käsin,

olemmehan idän ja lännen vedenjakajalla, olemme itää ja länttä 3] – olemme lisäksi niitä harvoja ei-natomaita EU:ssa, mutta ennen kaikkea olemme Venäjän rajanaapuri ja meillä on kunniakas kokemus myös venäläisestä voimasta ja erityisesti meidän omasta sisusta, kuinka omaa maata puolustetaan.

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/08/eu-joustavo... -

.

Ilkka Luoma

Hesarilta erinomaisen sattuva kirjoitus heti seuraavana aamuna ---

... Niin. Taulukot kertovat juuri tuon väestön seitsenkertaistumisen! Samalla saamme selitteen syntyneeseen ilmasto- ja ympäristömuutokseen. Ahneus käy lopulta lankeemuksen edellä. Kun mikään ei riitä. Sinällään materiaalisesti köyhimmätkin saavat nyt valtavasti enemmän. Olisi mukava nähdä myös miten tuo tulontasaus on edennyt. Henkinen onnen kehityskin jäi taulukoista pois.

...
~ https://www.hs.fi/blogi/maailmanselittaja/art-2000... -

" ... Vuosikymmenien saati vuosisatojen mittaiset keskimääräiset kehityskulut eivät arkisessa tajunnassamme hetkauta. Meidät on rakennettu niin, että meitä kiinnostaa oma elämä, tässä ja nyt.

Kahden vuosisadan edistysaskeleet ovat hieno asia, todella hieno asia, vaikka maailma on tietysti kaukana valmiista.

Me ihmiset kuitenkin tarkastelemme omaa elämäämme nykyhetkessä ja suhteessa muihin. Ehkä siinä on selitys laajalle tyytymättömyydelle.

OLIN TÄLLÄ viikolla Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran tilaisuudessa, jossa aiheena oli pohjoismaisen mallin tulevaisuus. Puhumassa olivat muun muassa tutkijatohtori Tuuli Hirvilammi ja talousvaikuttaja Sixten Korkman.

Kirjoitin muistivihkooni pari virkettä:

”Jos ruokitaan globalisaation aiheuttamaa eriarvoisuutta rikkaita suosivalla veropolitiikalla – kuten Yhdysvalloissa ja Thatcherin Britanniassa – niin kylvetään siemenet ongelmille, jotka kanavoituvat tavalla tai toisella.”

”Globaalisti eriarvoisuus on vähentynyt, mutta maiden sisällä kasvanut.”

En ole kummankaan virkkeen kohdalla varma, oliko sanojana Hirvilammi vaiko Korkman. Typerää minulta, kun en kirjannut ylös. Mutta olennaisen äärellä he joka tapauksessa olivat.

JOS MAAILMA on sata ihmistä ja 90 ajattelee, että kymmenen on saanut epäreilulla tavalla liikaa, niin tuleehan siitä huutoa. ... " -HS toimittajan

.

Ilkka Luoma

Artikkeliin kuuluvat alaviitteet

*/ Mitä Suomi on? - brandivaltuuskunta
http://www.mitasuomion.fi/fin/Brandivaltuuskunta
**/ Brändi - mitä se on - Wikipedia
http://fi.wikipedia.org/wiki/Br%C3%A4ndi
***/ Identiteetti yhteiskuntanäkökulmasta - Wikipedia
http://fi.wikipedia.org/wiki/Identiteetti_(yhteiskuntatieteet)

1/ Säveltäjäsuuruus Jean Sibelius
http://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/09/isnmaamme-s...
2/ Finlandia
http://ilkkaluoma.blogit.uusisuomi.fi/2009/09/11/s...
3/ Suomen kansan enemmistö vastustaa Natoa - jatkuvasti
http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1722478/media-...
4/ Marioff - miltei monopoli maailmalla - suomalaista huippuosaamista
http://www.marioff.com/index_FI.shtml
5/ Ilmatieteenlaitos - suomalaista huippuosaamista avaruuden syvyyksissä
http://www.fmi.fi/uutiset/index.html?A=1&Id=110620...
6/ Metso - maailman suurimmat ja parhaat paperikoneet
http://fi.wikipedia.org/wiki/Metso_Paper
7/ Saksan Kolmas valtakunta - Suomen kohtalonyhteydet Saksaan
http://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/06/asioita-joi...
8/ Suomalaiset ovat aina turvanneet vahvoihin johtajiin, joihin luotetaan
http://ilkkaluoma.blogspot.com/2008/02/aika-ajoin-...
9/ Kaupunkiliasen ennuste - pallumuutto maalle, juurillemme
http://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/09/kaupunkilai...

10/ Suomalaiset turvaavat aina omaan armeijaan
http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/02/suomi-on-ai...
11/ Suomi on osannut aina elää venäläisten naapurina - suoraselkäisesti pelkäämättömänä
http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/10/suomi-on-os...
12/ Itsensä kanssa tasapainossa eläneen miehen tarina - työtä tehden kuolemaansa saakka
http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/category/JOHAN...
13/ Rajojen avaaminen rikkoo reviirit ja lunnolliset elinpiirit
http://ilkkaluoma.blogspot.com/2008/01/reviirien-j...
14/ Elämme idän ja lännen vedenjakajalla - siinä on meidän suurin ero läntiseen maailmaan
http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1743227/suomi-...
15/ Maamme laulu kirvoittaa tunteet pintaan - kuitenkin omalla tavalla rehelliselle suomalaiselle
http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1961943/maamme...

Copy-pastella eivät linkit tulleet tänne toimivina - enkä viitsi ;) jokaista erikseen korjata, vaan tässä linkki ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/01/u-uuden-vuo... -, jonka alta löytyy toimivat linkit ja muutoinkin koko juttu!

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuollainen Luoman oikeaanosuvasti kuvaama auktoriteetinkaipuu on keskenkasvuisuutta. Jos olisimme aidosti metsäläisiä, kulkisimme omia polkujamme kyselemättä muilta. Jos taas olisimme aidosti kaupunkilaisia, osasisimme hoitaa asioita yhdessä sopien. Nyt vahvan johtajan perässä raahustaessamme emme ole kasvaneet kummiksikaan.

Kiviniemi tuomitsee vanhan työväenlaulun sanat "viha, vaino pois, rauha parempi ois" sanahelinäksi. Minusta ne ovat aina olleet ideaali jota tavoitella ja päämäärä johon pyrkiä. Mutta siihen päästäksemme meidän tulisi huomata, että talousjärjestelmämme toinen perustavaalaatua oleva aksiooma ei toimi. Sen mukaan kasvu voi ja tulee jatkumaan ikuisesti. Oikeasti sillä me tuhoamme itsemme ja lopulta, jos ehdimme, kaiken muunkin, ainakin Tellukselta.

Ilkka Luoma

Kansa kaipaa voimaa ja "kekkosta" ;) ---

TORSTAINA, MAALISKUUTA 13, 2014
Kansalaisen paras kausi elettiin Kekkosen aikana!

”Tavalliselle kansalaiselle hänen kautensa oli kuitenkin parasta aikaa mitä Suomessa oli eletty” -lainaus

Urho Kekkosta 1] on hänen kuolemansa jälkeen paljon arvosteltu (ennen ei uskallettu) sekä kiitetty että moitittu. Kun on haukuttu, niin arvosteluperusteina ovat olleet vallanhimo, mahdolliset KGB-kytkennät, puuttuminen asioihin, jotka eivät päämiehelle kuuluneet; adjektiivit häikäilemätön, ja juonitteleva ovat myös olleet käytössä.

Tavalliselle kansalaiselle hänen kautensa oli kuitenkin parasta aikaa mitä Suomessa on eletty. Ihmisillä oli töitä 2], tulevaisuudenuskoa 3], eikä puhuttu valtionvelasta 4] , ts. kansalla meni hyvin.

Jos presidentin kautta arvioidaan, niin mielestäni tärkeimmät kriteerit ovat alaisten hyvinvointi ja suhteet ulkovaltoihin. Ne olivat hänen kaudellaan kunnossa.

Rivikansalaiselle on yhdentekevää vaikka johtaja olisi liitossa itsensä paholaisen kanssa, jos hän kykenee hoitamaan tehtävänsä kansalaisten edun mukaisesti. Hirvittävää ajatellekin, että joku nykyjohtajan kyvyillä varustettu olisi paiskattu tilanteeseen, johon Kekkonen joutui heti kautensa alussa:

Yleislakko, voimakas ja arvaamaton itänaapuri 5], joka oli aina otettava huomioon ym. Silloin tarvittiin valtiomiehen taitoja. Niin kuin monesti myöhemminkin. Hän jätti kuitenkin hyvinvoivan valtion seuraajalleen.

Mutta onhan meillä toki vertailupohjaa, jo toinen presidentti hänen jälkeensä. Nytkö ovat asiat kunnossa? Kansalla ei kuitenkan taida mennä hirveän hyvin. Vai meneekö?

KAARLO NORDLUND [C]
Ulvila


HUOM!
Ylläoleva teksti on suora kopio lehtileikkeestä, joka löytyi isäni jäämistöstä, jota olen alkanut purkamaan monen vuoden jälkeen hänen kuolemastaan. Leike oli saksittu Helsingin Sanomien Mielipidepalstalta – ollen päivämäärältään 27. lokakuuta 1997 – kopioin tekstin poikkeuksellisesti uusjakoon, koska sen sisältö pysäytti väkevästi pohtimaan pitkäaikaisimman presidenttimme valtakautta – tuona aikana meillä oli isäntä talossa ja maata johti, osin itsepäinen valtiomies, vailla vertaa … tämä taitaa olla aika helppoa päätellä nyt, kun eletään vuotta 2014.

VIITTEET ovat merkitty allekirjoittaneen toimesta ja eivät millään tavoin sido itse tekstin kirjoittajaa.

1] Puuttuuko meiltä ”kekkonen”? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/72014-p... -
1] Kiistaton valtiomies Urho Kaleva Kekkonen ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/kiistaton-su... -
2] Kekkosen aikana työ oli valtiovallan suojeluksessa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/tyoton-on-al... -
2] Nuorisotyöttömyydessä kytee aikapommi! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/01/nuorisotyott... -
3] Filosofi Pekka Himasen nykyloiskiehuntaa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/09/pekka-himase... -
3] Miten nykynuoret pärjäävät ylihuomenna? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/01/miten-nuoret... -
4] Velalla syömme huomista ja toisten riisikupeilta! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/velka-syo-hu... -
5] Arvaamaton itänaapuri? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/suomalainen-... -
5] Venäjän ja Suomenniemen yhteistä historiaa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/08/venjn-ja-suo... -

EXTRA
Presidentti Urho Kaleva Kekkosen viimeinen Uudenvuodenpuhe 1981 – viimeinen voimamies ja karisma, jota kansalaiset arvostavat tänään – ja moni kaipaa valtiovallalta sellaista otetta, mikä oli Urho Kekkosen malli yli 20 vuoden ajan ~ http://youtu.be/EcTAB8FlL3M - [yt]

Kuinka itsenäisiä olemmekaan tänään ja entä eilen?
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/kuinka-itsen... -

...

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Pieni väärinymmärrys minun tulkitsemisessani. Eivät laulun sanat "viha vaino pois, parempi rauha ois" ole ajatuksena sanahelinää. Se on sanahelinää, että tällaista ajattelua jaetaan vain populistiseen sävyyn sävellettynä. Minä jos kuka toivon sitä rauhaa maailmaan, mutta maailma on täynnä huijauksen sanoja. Suklaata riittää, mutta vitamiinit ja suoja-aineet puuttuvat. Culture Club teki aikanaan kappaleen, jossa sanottiin: "People is stuped, love is nothing." Eräs levyarvostelija totesi vain, että "senhän me tiedämme jo muutenkin." Mitä sitä turhaan toistamaan.

Ilkka Luoma

Ei se sanahelinää ole - se on ideaalitavoite, jota on vain niin vaikea saavuttaa, koska ihmiskunna "vaatii" aika-ajoin sotansa, valitettavasti - todisteeksi käykööt Yhdysvaltojen sotahistoria ---

~ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involvi... -

...
21] Vaatii sotansa!
~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/46819-i... -

22] Hitaan hallitsemattomasti sotaan!
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/05/hallitsematt... -

...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

En ole koskaan tuntenut H.Mötön (t.m.n. Hiski Salomaa) "vapauden kaihoa" populistisena vaan puhdashenkisen idealistisena ja ihanteeksi kelpaavana.
(https://www.youtube.com/watch?v=ttGbU6VpU7U)

Mitä toistamiseen tulee niin jo muinaiset latinalaiset opettivat: "repetitio est mater studiorum".

Pitäisinkin siis H.Mötön viestiä ajattomana ja ikuisena totuutena, jota ei voi toistaa liian usein.

Samaa viestiä tuo myös vanha E.Rauteen sanoittama työväenlaulu "Veli sisko" jonka sanoissa lauletaan: "
...
Työläiskansat, nouskaa kaikkialla
sodan julmaa vaaraa vastahan.
On jo aika ihmisyyden voittaa,
sodan julmat kauhut lopettaa.
..."
(https://www.youtube.com/watch?v=OHWJr2qnZX8)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Laulamme kaipuuta rauhaan, mutta jatkuvasti kohotamme valmiutta sotaan - ristiriitaistako - no, joo ja ei, sillä lapsetkin särkevät usein aina leikkinsä kokoonpanot, jotta olisi korjattavaa ... olisiko kuvainnollista aivojen järjestykseen panoa ;) ...aikuisverrantona.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #18

Ehkä pitäisi mielummin leikkiä Legoilla kuin ihmisten kohtaloilla. Rakennuspalikat on tarkoitettu uudelleenkäytettäviksi. Me ihmiset olemme kertakäyttötavaraa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

Lapset eivät yritä rikkoa palikoita, vain niistä koostuvan rakennelman! ;)

Ilkka Luoma

Tässä esiintyy hieno itsepäisyytemme, pyrky olemaan itsenäisiä - omien asioiden päättjiä ---

Suomi ei ole Natossa – eikä sitä halua!

[Itsenäisyytemme viimeinen säie on olla ilman Natoa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/10/itsenaisyyte... - ]

Kansakuntamme on vakaalla enemmistömielipiteellään torjunut|11. pienen poliitikkovähemmistön Natoon pakkosyötön |12. – määrätietoisesti, vuodesta toiseen. EU valtioista suurin osa on sotilasjohtajuudeltaan USA’ n hallitseman Naton piirissä. Vain me, ruotsalaiset, itävaltalaiset ja irlantilaiset ovat rauhantahtoisesti pitäytyneet ulkona lännen sotilasliitosta. Esimerkiksi EU valtio ja Pohjoismaa Tanska on suorittanut hyökkäys- ja rynnäköintilentoja Irakissa ja ilmeisesti myös Syyriassa.

...

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Suomen omaa identiteettiä häiritsee aina ulkoa tuleva uhka, tässä siihen vähän viitettä linkin muodossa. Eräs mies antoi linkin kaikille toisessa blogissa ja minä sitten innokkaasti tutkimaan tapausta. Tämä löytyi, olen vasta pintapuolisesti katsellut tekstin sisältöä. Mutta suomalainen ei aina ole tietoinen mitä tekee juuri tekojensa hetkellä. Myöhemmin viisautta saattaa päähän tullakin. Ei ole aina helppoa olla päättäjä. http://ristosuvanto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24357...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Vielä vaikeampaa näyttää, etenkin poliitikolle, olevan niiden tunnustaminen ja muiden auttaminen vahinkojen korjaamisessa.

Ilkka Luoma

Englannissa ministeri eroaa, kun oli käynyt ilmi julkisuuteen, että oli pitänyt kättä naispoliitikon reidellä kahdeksan vuotta sitten (ilmeisesti ilman täyttä lupaa) - Ranskassa se taas olisi uroteko - nyt riehuu maailmalla #MeToo -ilmiö, johon on syntynyt myös vastavoima - naisten taholta ---

~ https://www.mtv.fi/viihde/hollywood/artikkeli/rans... -

"Ranskalaistähti Catherine Deneuve kritisoi #MeToo-kampanjaa: "Toisen vietteleminen ei ole rikos" ... " -Mtv otsikko

...
... Tulihan se sieltä. Voisi arvata, että "puumanaisilla" olisi myös #MeToo kysymykseen muitakin arvioita ja arvoja. Hyvä näin, keskustelu jatkuu ja saa tasa-arvoisempia ja evoluution tavoitteita enemmän huomioivia näkökulmia

Ilkka Luoma

Ryntäsimme suuren itsetunnon sanelemana Jatkosotaankin, jonka piti olla Kesäsota - yhdessä Saksan kanssa hyökäten - hakien hyvitystä ... Olisiko pitänyt ajatella, ennen kuin tekee?

Ilkka Luoma

[4

.
TIISTAINA, JOULUKUUTA 31, 2013
Kasvuhokema on saavuttanut maalliset rajansa

Tänään päättyy vuosisatamme lämpimin Joulukuu, ehkä koko mitatun historian; ainakin Etelä-Suomessa. Ilmasto lämpenee, syyt me tiedämme, mutta emme juurikaan tee mitään. Toki ilmasto ja ympäristö muuttuu myös ilman ihmistä, mutta ihmisen kanssa muutokset karkaavat hallitsemättomiksi – ainakin meille ihmisille. Niitämmekö nyt sitä mitä olemme kylväneet?

YLE TV1 esitti 31.12.2013 BBC Earth [ ~ http://areena.yle.fi/tv/1494606 - ] sarjasta [8/8] ravistavan dokumentin – ihmisen ote pallostamme on raastava, käytämme huomattavasti enemmän varantoja kuin biomassamme edellyttäisi suhteessa muihin biosfäärin hiilielämän sukunsa jatkajiin. Hiilielämän kehitystä valvoo evoluutio 1], joka rakentaa sopeutuvuutta – meidän sopeutuvuus käy luonnon päälle – sen vuosimiljoonaisen luonnon, joka kehityksessään loi myös ihmisen – mutta kenen kuvaksi ?

1] Evoluutio on kaikialla ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/93489-e... -


Aiemminkin on kirjoitettu ympäristöstä, joka meidät elättää – onko mitään muutoksia tapahtunut ymmärryksen tiellä, mikä meidät ylläpitää täällä biokierrossa – alkuelämän jatkumona, jonka sikiävyys on saattanut ylittää luonnon kestokyvyn jo nyt ---?


[2007] Kasvunhokema saavuttaa maallisen rajansa - niin luonto vastaa kuin sille huudetaan
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/01/kasvunhokema... -

[ Helsingin Sanomien Talousosion artikkeli - Gaia kuumenee , kun sitä imetään kuiviin - kirjoitti vastuista, kuluttamisesta ja luontoäidin kostosta, viittauksina joidenkin maiden USA:n kiusaamiseen ja taruolentona Prometheukseen, joka varasti tulen jumalilta ja opetti sen käytön ihmisille. Juhana Rossin kirjoitus piti merkittävän asiaytimen sisässään aivan artikkelin lopussa: Prometheus käännettynä suomeksi - "harkitsee ennen kuin tekee jotain". HS 31.12.2006 / E1 -TALOUS - toim.Juhana Rossi ]

Valtakunnallinen sanomalehti esitti vuoden viimeisessä numerossaan häkellyttävää puolisokeaa yksisilmäisyyttä. Suunnilleen otsikoinnilla "Gaia 1) kuumenee sitä imettäessä" -selosteltiin syitä syviä synnyille, joissa maapallo luontona vastaa sille heitettyihin haasteisiin. Syiksi saatiin epäsopu öljyntuottajien ja -kuluttajien välillä, uusien kulutusmaiden kehiin astuminen ja lopulta myös ihmisten ahneuden lisääntynyt mahti.

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/kasvuhokema-... - [159823]

.

Toimituksen poiminnat