Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Ammattiyhdistysliike näyttää muskeleitaan

  • Aktiivinen malli tehtailla hakemuksia - ilman reaalisisältöä tarpeisiin?
    Aktiivinen malli tehtailla hakemuksia - ilman reaalisisältöä tarpeisiin?
  • Satamat ja voimalaitokset kiinni - isketään, mutta missä kulkee vahingoittamisen raja?
    Satamat ja voimalaitokset kiinni - isketään, mutta missä kulkee vahingoittamisen raja?
  • Kaaosta pukkaa! -iltapäivämedia uhkaili jo pari päivää sitten ...
    Kaaosta pukkaa! -iltapäivämedia uhkaili jo pari päivää sitten ...

Ihmiset aktiivivoimalla töihin – alentamalla työttömyyskorvausta ajatellaan työttömien tehtailevan riittävästi työhakuja, jotta jokin järkevä – niin itselle, yhteiskunnalle kuin työnantajallekin – tehtävä ja työ löytyisi. Työpaikat vähenevät pidemmällä jänteellä tuottovaateiden ja robotiikan aikaansaaman automaation myötä.

 

Nyt ammattiyhdistysliike SAK' n johdolla käärii hihoja näyttääkseen työtätekevän ja tekemättömänkin muskelia [1. ”Nyt riittää” -on viesti. SAK käy omaa kamppailua sijainnistaan työn ja työntekijän taistelussa – muurina, jonka läpi ei mentäisi toverin rinnuksille.

EK SAK' n vastineena puristi itselleen säännön, ettei se enää voi tehdä ”kaiken kattavia – yrityksiä kahlehtivia” yleissopimuksia [2. Kaikki päätökset pitää soljua tehtaiden, virastojen ja toimistojen lattioille. Työnantaja kontra työntekijä. Kumpi on vahvempi?*

[1 ~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005536002.html -

[2 ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/ek-pomo-muistuttaa-jalleen-kerran-etta-tupo-on-haudattu/9b8bf72f-ed6e-3fc1-af67-e11e24cf4a00 -

 

Työttömiä on paljon enemmän kuin tilastot kertovat

[ ~ http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/tag/tyottomyys/page/4/ - ]

Nyt on runnottu sellaisia päätöksiä, joissa tätä epäinhimillistä lukua on kaunisteltu – ja näin saatu ansiotonta arvonnousua Juha Sipilän hallitukselle. Pahimpana yhteiskuntamme piikkinä hyvinvointimme lihassa on nuorisomme ajelehtiminen [3 ja nuorten syrjäytyminen virroista, joissa kohdataan iloa ja tekemisen riemua yhteisesti [4 – myös omaksi edukseen.

[3 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/03/yhteisollisyyden-huippuhetki-annetaan.html -

[4 ~ x -

 

Aktiivimalli vähentää ”pienen” erän kuukausittaisesta työttömyyskorvauksesta

Tämä on ruoska, jonka toivotaan lisäävään aktiivisuutta etsiä kadonnutta. Työt ovat kadonneet – monilta lopullisesti. Meillä on todennäköisesti noin 100.000 sellaista ihmiskohtaloa, joille ei löydy kuin mobilisaation myötä jotain tehtävää –

… esimerkiksi yhteiskuntaprojekti, jossa viedään maksimaalisesti sähkönjakeluverkostoamme maan uumeniin [5 – tällä voitaisiin työllistää jopa 10-20.000 henkilöä, ja yhteistyöinto tekijöilleen voisi kasvaa ja jouduttaa ihmiset uudelleen yhteiskunnan tuottokartoille (?)

 

Ammattiyhdistysliike on ollut identiteettikriisissä

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2010/03/sak-kay-taisteluun-irtisanomissuojasta.html - ]

Työnantaja on runnonut – pahimmillaan EK puheenjohtaja Veli-Matti Mattila esitti palkanalennuksia kautta linjan [6 – paljonkohan olisi omaansa alentanut? Aikanaan FortumShow Mikael Lilius-draamana sammutti oraalle nousseen palkka-aletalkoon [7, jossa (ainakin myöhemmin) muistaakseni presidentti Sauli Niinistökin näytti jotain mallia –

… onhan nyt vieläkin myöhemmin Niinistö kertonut haluavansa olla tiennäyttäjäesimerkki. Näinkö? Olisiko Sauli kuitenkin liian elitistinen ollakseen työväen presidenttiehdokas – kuten takavuosina? Nyt Sauli näkee, ettei tuloerot ole Suomessa kovin kummoiset [8 … [!]

[6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/03/ek-pompautti-ykkosnyrkillaan-palkka.html -

[7 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/etla-evan-sixten-korkman-totesi.html -

[8 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249483-suomen-kansa-vaatii-oikeudenmukaisuutta-palkkoihin - [102]

 

Onko nyt ammattitoverien vuoro näyttää kykynsä?

On. Saamme harvinaisen solidaarisuuden osoituksen – 100.000 ihmistä julistaa ”Nyt riittää” - kansakuntaa ei riepotella näin, vaikka kaikki me ymmärrämme, että mistä se palkka muodostuu. Oletko sinä palkkasi ansainnut – ilkeä kysymys, eikö?

Kyllä ihminen – niin työtön kuin työllinenkin tajuaa ja tietää miastä lopulta kollektiivinen tulontasaus tulee – se ei tule tyhjästä, se tulee veroista, jotka muut maksavat. Tosin työtönkin maksaa arvonlisäveroa ja 20 prosenttia saamastaan pienestä työnvastaanottovelvollisuudesta, jos sitä esitetään.

 

Yhden päivän yleislakko?

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/04/pidemmlle-koulutetuilla-on-samanlainen.html - ]

AKT esitti TV-Uutisissa jopa yleislakkoa tuolle mielenilmauspäivälle, jossa toivotaan 100.000 ihmisen tulevan paikalle osoittamaan yhteisvoimaa ja muistutusta, ettei muutoinkin hankalassa asemassa olevaa riepotella miten tahansa. Toivetavoite on tietenkin aina, ettei lakkoja ole -

Ehkä ei niinkään pienimmässäkään ”työttömyystuloluokassa” alle viiden euron sakko vielä taloutta kaada, vaikka lapsiperhe saa sillä kuusi litraa edullisinta maitoa – lapsilleen.

 

Työ on elämän suola

Riittääkö muutoinkaan työtä huomenna kaikille – ei riitä. Ajadumme kansalaispalkkaan [9 – sen kehittäminen on aloitettava heti – samalla kun viritetään tuotantoon verotusjärjestelmä, oli se sitten automaattista, robotoitua tai normaalisti ”käsin operoitua”.

Ympäristöä ajatellen lopullinen ja ainoa verotuksen muoto on kulutusvero [0 – maksat sitä enemmän mitä enemmän kulutat ja mitä enemmän rasitat – ympäristöä.

[9 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/tyo-teettajaansa-kiittaa-kohti.html -

 

Kutsu näyttämään kansalaisvoimaa – vaikka se kirpaisee ”syyttömiäkin”

Nyt on kysymys toverien yhteisvoimasta, joka toivottavasti alleviivaa yhteisöllisyyttä, joukkovoimaa – ja kansalaiskuria, jolloin mitään laitonta ei tapahdu. Nyt on hallituksemme luonut ainoalaatuisen tilanteen osoittaa toveripoweria!

 

...

EKSTRA

Palkkojen sopeuttaminen on nyt muotia!

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/08/palkkojen-sopeuttaminen-on-nyt-muotia.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 160380

 

DOC SAK_23012018.doc – OpenOffice Writer

PVM 23012018

 

582_5615

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (59 kommenttia)

Ilkka Luoma

... Lakkoasetta ladataan!

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10037270 -

"Näin AKT:n ja Rakennusliiton työnseisaus vaikuttaa: Vientisatamat sulkeutuvat, rakennustyömaat pysähtyvät ja pääkaupunkiseudun bussiliikenne takkuaa ... "

.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Sopivasti ennen pressan vaaleja "ammattiyhdistys" porukka tuo julkisuuteen kyseisen häppeningin...

Juu ei auta vaan laskee vassareiden ehdokkaiden kannatusta...

Ilkka Luoma

SAK aktiivi on lähinnä Juha Sipilän hallitusta vastaan.

Ilkka Luoma

KESKIVIIKKONA, MARRASKUUTA 01, 2006

Lakkoilu johtaa palkanalennuksiin tai työtuntien lisäämiseen

Suomi on maailmanlaajuisessa työn uudelleen jaossa. Finnairin matkustamohenkilökunta päätti juuri Lahden huippukokouksen ja syyslomien kohdalle satuttaa lakkonsa. Lakko on laiton tai sitten laillinen - se ei ole asian ydin. Asian ydin on kyky pärjätä maailmanlaajuisessa kilpailussa.

Finnair oli rohkea ja kauaskatseinen yhtiö, vieläpä valtion enemmistöomisteinen, kuten Fortum. Finnair on myös yksi maailman turvallisimmista lentoyhtiöistä, jopa niin turvallinen, että tilastot ovat uhkaamasSa mielenrauhaa. Finnair oli myös pitkään monopoli kotimaamme taivaalla. Hinnat ryöstäytyivät siten, että Kuopioon oli kalliimpaa lentää kuin aika ajoin Brysseliin.

Finnair sai erinomaisen tuottavat Kiinan lennot edellisen pääjohtajansa Keijo Suilan aikana. Hän olisi ja on varmaan suuresti kiitollinen siitä Kiinan viranomaisille, kuin myös venäläisille ylilentoluvista. Kiinan omien lentoyhtiöiden koneita ei ole toistaiseksi näkynyt Helsinki-Vantaan lentokentällä. Olisivatko neuvottelemassa jo Venäjän ilmailuviranomaisten kanssa luvasta ylilentoon?

Lakko on menneen maailman ase, joka yleensä ainoastaan vahingoittaa asiakkaita, lakkoilijoita ja työnantajia. Elämme sopimusyhteiskunnassa, mutta kuitenkin markkinalakien alaisuudessa. Yhtiön menestys on henkilöstön menestys. Henkilöstön motivaatio nostaa yhtiön kykyä palvella asiakkaitaan paremmin. Kustannukset ovat tekijä, jonka kanssa kaikki perinteelliset markkinatalouslänsimaat taistelevat. Lisäarvoa pitää saada erottuaksemme mm. kaukoidän kilpailusta. Henkilökunta johtajistoineen joustaa kulurakenteessa yhtiönsä edun ja menestymisen hyväksi.

Virolaiset lentoemännät tulevat 70%:lla toimeen Finnairin matkustamohenkilökunnan palkoista. Kiinalaiset, aina hymyilevät ystävällisen huomaavaiset lentoemännät saavat noin 30% Finnairin vastaavista palkoista. Tosin elinkustannukset Virossa ja Kiinassa ovat erilaiset meihin nähden. Ilmaa on kuitenkin palkoissa, jos 30 viikkotunnilla saadaan 40.000 euron vuosiansiot. Tarjoilijat saavat vähemmän maanpinnalla, ja heillä on vaarallisempi työ.

Vastuuntuntoinen toimitusjohtaja hakiessaan säästöjä yhtiölleen, aloittaa omasta palkastaan, seuraavana on hänen alla oleva johtajakaarti. Onko Finnairilla kilpailukyvyn nimissä johtajisto valmis pudottamaan palkkojansa? Jos näin kävisi, olisi alemman henkilökunnan helpompi ymmärtää yhtiötalkoot paremman huomisen toivossa. Yhteisesti toimien 'lentosää' olisi kuulaampi ja yhtiö elinvoimaisempi.

On ajan kysymys, kun Kiinan koneet laskeutuvat myös Helsinkiin. Kiina on ostanut lähes 300 uutta matkustajasuihkukonetta, niin Euroopasta kuin Amerikasta. Koneita riittää kohta myös Helsingin vuoroille ja Venäjän ylilentolupa lienee leimoja vailla valmis.

Finnairin lakko aloittaa laajan kansalaiskeskustelun kilpailukyvystämme. Palkat kaikkinensa on eräs puheen aihe. Voimme myös lisätä työtuntejamme nostamatta palkkoja. Voimme saada hyvikkeeksi vuosibonuksen, joka jaetaan suhteessa koko henkilökunnalle vuosittain, mikäli yhtiö on tuottanut voittoa. Omistajat ymmärtävät myös hiljalleen, että yhteiskunta jatkuu heidän osinkotilien ulkopuolellakin. Vastuullisuus leviää koko yhteiskunnassa. Meillä ei ole enää varaa yksinapaiseen laput silmillä ajatteluun. Kaikki liittyvät kaikkeen ja ongelmat vyöryvät kiivaasti nykyisiin elintason huippumaihin.

Viisain teko olisi nyt palata heti töihin palvelemaan asiakkaita, jotta Finnairin hyvä maine ei kärsi enempää. Suomalaiset voivat olla ylpeitä lentoyhtiöstänsä. Lakko on lopetettava heti. Osa Finnairin matkustamotyöntekijöistä toiveilee, että AKT:n Räty tulee hätiin ja julistaa logistiikka-ammattijyränä satamat kiinni ja kuorma-autot talleihin. On vaarallista elätellä tämän kaltaisia haaveita. Suomi elää viennistä ja on kaikin keinoin estettävä hoksaus, missä satamalogistiikka onkin solidaarisuutta lentologistiikalle.

Lopuksi kysymys Finnairin pääjohtajalle Jukka Hienoselle: "Oletko valmis pudottamaan palkkaasi 10-20% Finnairin kustannuskilpailukyvyn eduksi ja hyödyksi? Saisitko näin paremman vastaanoton palkkakululeikkurillesi? Voisitko myös motivoida alemmat johtajat samaan 'uhraukseen'?"

Ilkka Luoma
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/11/lakkoilu-joh... -

.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Varmasti Väyrystä vastaan ladattu hanke? Tai niin sen voi sitten selittää ))

Ilkka Luoma

Miten se olisi Paavoa vastaan? Mieluumminkin Sipilää ...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Miten SAK:n mielenilmaus vaikuttaa hallitukseen?

Onko hallitus riittävän yksimielinen siitä, että aktiivimallia ei peruta?

Koveneeko ammattiyhdistysliikkeiden reaktiot, mikäli hallituksen taholta ei tapahdu vastaantuloa?

Ilkka Luoma

Kaikki riippuu tulevasta mielenilmauksesta, jos ylitetään 100.000 osallistujaa SAK-operoituun joukkokokoukseen - on Sipilän pakko taipua, lisäksi, jos kovin massiivinen lakkosuma pamahtaa päälle?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#8 Eiköhän siellä jo ministerilinjat ujella kuumina, löytyykö lain perumiselle ylipäätään edellytyksiä.

Olin uutisista kuulevinani, että työpaikkoja suljetaan tarvittaessa, että mahdollisimman moni pääsee mukaan mielenilmaukseen. Saattaa tuo 100.000 raja ylittyä.

Peli kovenee! Aktiivimalli lienee lopulta triggeri merkittävämmälle.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Siniset hallituksessa on jo (rumasti sanottuna) irvokas näky hallituskateederilla!

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Kyllä hallitus on varmaan pohtinut eri vaihtoehtoja tarkoin. Todennäköisesti hallitus kestää mahdolliset tulevat lakot. Tuskin SAK:n jäsenet kovin pitkään viitsivät lakkoilla, kun heille ei ole mitään tulossa. Nyt ay-liikkeen rintama ei ole yhtenäinen, siitä puuttuu mm. STTK ja AKAVA. Jokainen lakkopäivä syö vuosiansiota n. 0,4 %, siis palkankorotukset on pian syöty.

Mitä sitten tulee aktiivimallin kumoamista esittävään kansalaisaloitteeseen, niin se tuskin ehtii enää tämän eduskunnan käsittelyyn. Aikaa ei ole enää kuin vajaa vuosi ja siitäkin eduskunta on pitkään lomalla. Nyt eduskunta on vielä lomalla. Sitten aloite mennee valiokuntiin. Sitten tuleekin jo kesäloma. Kesäloman jälkeen on syksyn kiireiset lait käsiteltävä ja sitten tulee joululoma. Sitten on edessä eduskuntavaalit.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #12

Insinööriliitto ainakin lähtee mukaan mielenilmaisuun.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #13

Miten innokkaasti sitten insinöörit työpaikoilta lähtevät mukaan SAK:n kotkotuksiin. Muistan vaan työelämästä, että toimihenkilöt pitivät näitä toimintapäiviä turhanaikaisina, menee vaan omaksi tappioksi. Lähdön suunta voi olla Loimaan kassaan. Insinöörit ovat yleensä melko epäpoliittisia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #14

Insinööritkin voivat joutua työttömiksi - ainakin romahduksen 1990 -luvun alussa oli useampikin ... nyt on "noususuhdanne", ja juuri insinöörejä tarvitaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #13

Veikkaan, että SAK koettaa näyttää nyt voimansa ja osallistujia voi syntyä paljon enemmän!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

Lakko kestää yhden päivän - tuon mielenosoituspäivän.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #15

... ollen silloin työnseisaus eikä lakko. Oikea lakkohan on työnseisaus joka kestää kunnes sopuun päästään ja tehdään joko sopimus lakon lopettamisesta tai muu päätös. Nythän ollaan seisauttamassa työt määräajaksi eli yhdeksi päiväksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

Kiitos täsmennyksestä! Juuri noin ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

En laskisi kaikkea vain ja ainoastaan tuon mielenilmauksen varaan enkä siihen liittyvien ulosmarssien ja työnseisaustenkaan. Lisäksi on m.m. kansalaisaloite jossa on jo yli 130000 allekirjoitusta ja lisää ropisee kokoajan (https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730).

Kannattaa ottaa huomioon myös n.s. kansalaiskeskustelu ja sen vaikutukset eri puolueiden sisäisiin laskelmiin ja ennusteisiin tulevista vaaleista. Olen ymmärtänyt, etteivät esimerkiksi kepulit enää laske kovin paljon Sipilän varaan. Luottamus hänen kykyihinsä lienee tarkassa syynissä monessakin tupaillassa.

Samaten Eteläranta-10:ssä arvoitanee kovastikin poliittisen osaston toimivan johdon kyvykkyyttä ajaa asiaansa. Yritystä kokkulijohdolla on toki ollut mutta jälki ei ole ollut kovin laadukasta työnantajienkaan kannalta. Viimeistely on ontunut.

Ja sinikot: he ovat tehneet itsestään täysiä pellejä, Lindströn etunenässä tässä asiassa.

Opposition yrittely on ollut tilanteeseen nähden kuitenkin kovin vaisua ja epämääräistä. Demulitkin nyhertelevät jotain joidenkin "varoitusten" kanssa kun tarjolla olisi ollut esimerkiksi "Aidosti palkitseva aktiivimalli" (https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810) tai kansalaispalkka (josta siitäkin on kansalaisaloite https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2884). Tuollaisista eväistä luulisi osatun rakentaa vastakampanjaa, myös vassuleissa ja vihruleissa.

Luulenpa siis, että meteli toreilla, somessa j.n.e. johtaa siihen, että hallitus rukkaa aktiivimallin toista vaihetta niin, että pelastavat omalta kannaltaan mitä vielä on pelastettavissa. Lopputulema lienee kuitenkin sellainen,e ttä se toisaalta luo yhtään uutta työpaikkaa eikä aktivoi yhtään työtöntä vaan nostattaa vain vihaa n.s. systeemiä vastaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

Kansalaisaloite puree, kun sihen kirjautuu 300.000's nimi!

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Jos näin paljon valtaa on niin pitäisi samalla vaatia vähän korotusta työttömyyskorvaukseen.
Miksi tyytyä vähäiseen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30

Jotkuthan ne kuitenkin maksaa ... ehkä kansalaispalkka tulee vakavaan harkintaan, sillä kaikille ei enää töitä löydy!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #30

Olen Lindgrenin kanssa samaa mieltä. Työttömyysturvaa samaten kuin palkkkoja pitäisi aidosti kehittää. Mielummin vähää enemmän niin kaikki hyötyisivät.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39

Entä palkka-, palkkio- yms. tuloale kautta linjan - liittyen tuloon - alennus 1-20% ja säädetty 0-minimi ja lopulta siirtyminen puhtaaseen ympäristöjälkikulutusveroon?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #40

Tähän asti kokeillut palkkojen alentamiset eivät ole johtaneet niille mainostettuihin hyviin asioihin. Pääomatulojen alennuksia ei ole juurikaan kokeiltu sopimus- t.m.s. pohjaisesti.

Tulojen laskeminen johtaisi nykyisen kaltaisen talouden supistumiseen ja deflaatioon. Ihan kansantaloudellisten lainalaisuuksien vuoksi se jotaisi nykyisen talousjärjestelmän pohjan romahtamiseen jollei jatkuvan kasvun pysähtymistä jotenkin kompensoitaisi kapitaaleille (kuten esim. pankkikriiseissä). Mutta jos palkkojakin pysäisesti alennetaan, kuka kompensoisi? Ja jos kompensoitaisi, se ei olisi enää Luoman malli?

Millaisen talousjärjestelmän loisimme tilalle jos romahdutamme nykyisen? No, se romahtaa kuitenkin joskus, joko meidän aikanamme tai myöhemmin. Koska me olemme valmiit siihen?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44

Ovat jääneet vaillinaisiksi - jo ensimmäisessä kappaleessasi kerroit vaillinaisuuden syyn ...

Oikeudenmukaisuuden nimissä voisimme puhua oikeastaan nettokäyttövarallisuuden tasaistamisesta :)

Se liittyisi myös eläkkeisiin - tasaeläke, olisiko liian radikaalia?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #45
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #45
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #45

"Nettokäyttövarallisuuden tasaistamisesta" - kaunis ilmaus ja sitä voisi käyttää lähtökohtana moneenkin ajatusharjoitukseen. Itse puhuisin mieluummin "käytettävissä olevien tulojen ja varallisuuden optimoimisesta tarpeiden suhteen" tai jopa "tarpeitten tyydyttämisen optimoinnista". Se toki lähestyisi pelottavasti kommunismin ideaalia "kaikki kykyjensä mukaan ja kaikille tarpeidensa mukaan ;=]

Tasaeläke voisi olla vekkuli hahmotelma myös. Toki silloin pitäisi hahmotella myös mille tasolle erilaisten eläkeläisten sosio-ekonomiseen asemaan nähden se asetettaisi.

Tokikin monelle molemmat lienevät ihan liian "hapokkaita" edes ajatusleikkeihin ja saanee älämölön liikkeelle ihan syvimmistä pohjamujuista asti.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #49

Muurahaiskolonisaatio keskittyy vain evoluution ohjeiden mukaan lisääntymiseen - kaikki paukut keskittyvät yhteiskunnan kykyyn tuottaa maksimaalisesti jälkeläisiä. Työläiset jopa säätävät kuningattaren eliminoimisen ... ja päättävät milloin on aika tuottaa lisääntymiskykyisiä uroita.

Itse ostovoima ja kulutusihanne ovat toisarvoisia, sillä ravinto mitataan työtehtävän mukaan juuri tarkalleen niin, että selviää työstään - muurahaisilla on ollut kymmeniä miljoonia vuosia aikaa kehittyä huipulle ;)

...
Jouku sanoi tätä täydelliseksi proletariaatin diktatuuriksi - 100 prosentin uhrautuvaisuudella! :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #50

Jotkut sanovat ihan mitä tahansa "proletariaatin diktatuuriksi" tietämättä mitä ilmaisulla tarkoitetaan ja mihin kontekstiin se on luotu. Ihan samalla tavalla puhutaan melkein mistä tahansa mitä tahansa tietämättä mistä puhutaan tai mitä tarkoitetaan.

Formicidae-heimon monien alaheimojen ja niiden lajien yksilöt muodostavat monimutkaisia yhdyskuntia ja ainakin toistaiseksi näyttää mitä enemmän niitä tutkitaan, sitä monimutkaisemmiksi ja -muotoisemmiksi ne osoittautuvat. Vielä niiltä ei kuitenkaan ole tunnistettu kulttuurievoluutiota eikä suunnitelmallista ja tietoista yhteiskunnan kehittämistä perustuen tieteelliseen ja yhteiskunnalliseen analyysiin. Kun sellasta havaitaan, voidaan tutkia onko se tietoista yhteiskunnan kehittämistä kapitalismista sosialismiin työväenluokan johtamassa yhteiskunnassa. Jos se sellaiseksi havaitaan, voidaan se nimetä proletariaatin diktatuuriksi termin oikeassa merkityksessä. Muussa tapauksessa se on ihan jotain muuta jollakin muulla nimellä.

Epäilenpä, ainakin toistaiseksi, muurahaisten roolienkin nimittämisen ihmisten toimintojen mukaan (kuningattariksi, työläisiksi, sotilaiksi j.n.e.) olevan joltisestikin niiden ylihumanisoimista. Mutta onhan myrmekologiakin taustaltaan ja historialtaan juuri muurahaisten humanisoimiseen pyrkinyt tutkimusala. Sen kehitti USA-lainen W.M.Wheeler (1865–1937) sveitsiläisen A.Forel:n (1848–1931) tutkimusten pohjalta. He alkoivat "lukea" muurahaisten käytöksiä peilaten ihmisten yhteiskuntia ja hakien samankaltaisuuksia mutta hieman "unohtaen" erilaisuuksia. Sittenmin ala on toki kehittynyt enemmän vakavasti otettavaksi.

Toki tuollaisilla humanisoinneilla voi leikkiä erilaisia ajatusleikkejä mutta niihin pitäisi leikkijöidenkin suhtautua varauksella eikä lähteä vetämään niistä johtopäätöksiä joita aikoo soveltaa itse tai tarjota mudien sovellettaviksi. Sellaiset on kehitettävä oikeissa konteksteissaan, vaikka ideoita saisikin tuollaisista kevyemmistä ajusten piirileikistä.

P.s. oliko tarpeeksi tosikkomaista?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #51

Itseasiassa pohdittaessa pidemmälle, tulee mieleen myrmekologian osalta robotiikka, jossa ohjelmallinen tuotekehitys on saavuttanut lukittuneen tilan, josta ei ohjelmakäskyjä tarvitse enää muuttaa, koska evoluution perusrytmi on ollut hallussa jo miljoonia vuosia ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #52

Onko noin? Onko robotiikan ohjelmallinen kehitys saavuttanut jonkinlaisen lopullisen tilan? Eppäilen. Onko sellaista edes olemassa johon voitaisi lukittua?

Jos ajatellaan evoluutiota tästä näkökulmasta niin sen kai voisi vulgääripopularisoida syntyneeksi konseptiksi jonka puitteissa on erilaisia prosesseja toteuttamassa konseptin tavoitteisiin pyrkiviä muuttuvia toimintoja.

Analogia menisi silloin niin, että robotiikassa kehitysmalli olisi samalla tavalla konsepti joka on tietoisesti luotu kehittymään. S.o. jotta robotit olisivat yhä tehokkaampia, taitavampia j.n.e. niiden kehityksen tulee jatkua mutta robotit tekevät osan siitä itse. Se taas tarkoittaa, että meillä on vielä paljon ohjelmakäskyjä kirjoittamatta ja laittamatta järkevään järjestykseen.

Tosin jotkut konsulentit ennustivat jo 1990-luvun alussa ohjelmoijien olevan kuoleva ammattikunta. Ei koska kaikki olisi jo koodattu vaan koska se työ tehdään ihan jo lähivuosina koneellisesti, erilaisten ohjelmageneraattorien välityksellä. Niitä toki on kehitettykin. Erilaiset kääntäjät, "ohjelmointialustat" y.m. ja malleja lukevat generaattorit tekevätkin jo paljon n.s. rutiinikoodia. Mutta meillä on vieläkin pitkä matka konsulenttien neljännesvuosisadan takaiseen unelmaan, saati kybernetiikan huippuun eli koneita tekeviin koneisiin. Vaikka ei liene kaukana, että ohjelmallisesti saadaan ohjattua 3D-printerit tekemään osia joista robotit kokoavat koneita eli CAD-ohjelmistolla luodusta piirustuksesta saadaan koneellisesti ihmisen koskematta ja ohjaamatta tuotettua toimivia koneita. Mutta koska sellainen kone kehittää omien kokemustensa ohjaamana omaa piirustustaan paremmaksi eli olisi syntynyt robottien "eugenikka"?

Myrmekologisia havaintoja voitanee kuitenkin käyttää hyödyksi niitä soveltamalla robottien kehittämiseen ja etenkin roolittamiseen. Pitänee vain varoa, ettei miiden anneta tehdä liikaa päätöksiä omatoimisesti.

Edellinen ajatusleikki sisältää koneiden humanisoimista ja lievää väkivaltaa evoluution käsitteelle. Evoluutiohan ei ole kehitetty, tehty tai luotu prosessikokonaisuus vaan luonnon systeemien kehittymisen tulos populaatioiden pyrkiessa sopeutumaan olosuhteiden muutoksiin. Sillä ei ole edeltäkäsin asetettua suunnitelmallista tavoitetta. Vain pyrkimys omien geenien levittämiseen mahdollisimman vastustuskykyisinä. Kaikki mitä me teemme koneille ja ohjelmistoille, on ihmisten tietoista ja tavoitteellista toimintaa kohti ihmisten asettamia tavoitteita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #53

Siis muurahaisten robotisaatiollisesti ohjelmallinen kehitys -alussaan esitykseni oli epäselvä :)

...
Voisimme heittää ajatuksen ja ennusteen x-ajan päähän - ihmisen kehittämä robotisaatio saattaisi saavuttaa muurahaiskyvyn noin 1000 vuoden kuluessa ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #54

Siis niin, että roboteille kehitetään myrmekologisiin havaintoihin perustuvia rooleja. S.o. ensin humanisoidaan muurahaiset ja sitten kopioidaan ne mallit roboteille.

Sen jälkeen meillä olisi entisen kahden virheitä mahdollistavan paikan asemesta niitä viisi. Nyt meillä on virheen paikkoina vain oma ajattelumme ja sen tulosten soveltaminen. Jos ja kun käytämme myrmekologiaa niitä ovat meidän ajattelumme, muurahaisten havainnointi, humanisointi, muurahaismallinnus ja sen tulosten soveltaminen. Jokainen uusi mahdollinen paikka tehdä virheitä tuo uuden kertaluokan virheiden määrään.

Ehkä meidän tulisi ajatella robotiikkaa avarammin sekä harjoittaa myös myrmekologian kritiikkiä.

Ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden. Pitäisi ennustaa paljon ja päästä jälkikäteen valitsemaan monista jotta voisi osua. Oikeimpaan voisi osua hakemalla ennustetta scifistä ja silloin tulee mieleen Battlestar Galactica ja sen cylonit. Sitä ei vain taideta ajoittaa sen tarkemmin. Jotkut ovat jopa vääntäneet 13. siirtokunnan muinaisiksi kreikkalaisiksi jolloin meidän taantumisemme tälle tasolle olisi seurausta robotiikan valloilleen pääsystä ;=}

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #55

Herää nyt vääjäämättä kysymys miten evoluutio humanisoi!? ... kun väkeä tulee Senaatintorille linjurilasteittain - muurahaissopuleina, aiheesta vai aiheetta?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #56

Humanismi aatteena eikä myöskään eläinten humanisointi eli inhimillistäminen, ei ole argumentti evoluutiolle. Sen sijaan on tietysti mahdollista ajatella, että humanismi on voinut kehittyä eräänä sopeutumana laumaeläinten luonnonvalintaprosessissa. Humanistinen suhtautuminen lajitovereihin on auttanut koko populaatiota ja silloin myös yksilöä. Muistelen D.Morris:n kirjoittaneen tästä aikoinaan kuuluisia kirjoja, m.m. "Alaston apina" (The Naked Ape; 1967), joissa hän kehitteli mallia jossa läheisten näennäisen altruistisesta auttamisesta on hyötyä koko yhteisölle ja niinpä se on kehittynyt yhä laajemman piirin kattavaksi aina koko Tellusta kattavaksi ajatteluksi. Nyt siihen liitetään jo muut lajitkin.

Laskisin sen kuitenkin enemmän kulttuuri- kuin biologisen evoluution puolelle. Silloin voimme liittää sen kehittymiseen tietoisuutta: ajattelun tuloksia ja arvottamista. En ole ihan vielä tällä tietämyksellä liittämässä sellaista kuitenkaan monimuotoisen Formicidae-heimon pariin. Ehkä joskus tulevaisuudessa pystytään sekin havainnoimaan ja siihen asti sitä odetellen.

Eläinten käyttäytymisen tai ulkonäön inhimillistäminen eli humanisointi on taas onnetonta spekulointia perättömillä kuvitelmilla. Vaikka tosin joskus hellyttävää katsottavaa. Toki eläimillä on esimerkiksi kehonkielensä mutta viestit ne muotoilevat toisin kuin ihmiset eikä ulkopuoliselta samalta näyttävät eleet ja toiminnot suinkaan tarkoita samaa kuin meillä eikä välttämättä edes samaa kuin muilla lajeilla. Niinpä siinä suhteessa liian vahvan ja ennenaikaiset johtopäätökset ovat --- liian vahvoja ja ennenaikaisia. Jokaisen lajin käyttäytyminen on tutkittava per se.

Sen sijaan olen taipuvainen ajattelemaan, että Senaatintorilla ja muissa mielenimaustilaisuuksissa tänään on ollut väkeä nimenomaan aiheesta ja yksilöllisesti tietoisina siitä miksi ollaan liikkeellä, minkä puolesta ja mitä vastaan, osoittamassa joukkovoimaa. Toivottavasti vielä saavuttaen tavoitteen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #57
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #58

Parviälyllä taidetaan tarkoittaa parven yksittäisten yksilöiden, esimerkiksi sardiinien, naapurin liikkeisiin reagoinnin vaikutusta koko parven toimintaan. Kyseistä ilmiötä tutkitaan esimerkiksi robotiikan ja tekoälyn sovelluksissa käytettävien yksinkertaisten robottisolujen kehittämiseksi.

Sopuloinnilla taas kuvataan johtajan seuraamista vaikka kalliolta alas. Oikeasti sopulauman dynamikka ei ole ihan niin yksiniittistä mutta siihen suuntaan kuitenkin.

Kummassakaan en juurikaan näe tietoisuuden vaikutusta saati älyä siinä mielessä kuin me sen yleensä käsitämme ja johon tuossa ylenpänä viittasin. Senaatintorillakin siis pikemminkin enemmän yhteisiksi tunnistettujen etujen ajamiseksi käytettyä tietoista joukkovoimaa. Siis ajatusketju: yksityiset edut -> (ajattelu) -> yhteiset edut -> (ajattelu) -> keinovalikoima: joukkovoima -> (vaikuttavuus) -> tulokset.

Toisaalta saattaa tietysti olla, että oman lisämausteensa joukkovoimalle tuo joissakin tapauksissa myös sosiaalisten laumaeläinyksilöiden tuntema mielihyvä yhdessä olosta samanmielisten kanssa Feromoneja lienee liikkeellä, ainakin perinteisissä lakkotansseissa ja ehkä myös saadessa julkisesti ja luvan kanssa buuata J.Vartiaiselle.

Ilkka Luoma

PERJANTAINA, SYYSKUUTA 18, 2015
Hätätila vaatii pakkolakeja ja Johtajaa

(Keskustapuolueen upoksista nostanut diplomi-insinööri Juha Sipilä valittiin kansan toimesta maamme pääministeriksi. Oli voimakas usko, että liike-elämässä menestynyt omistaja/sijoittaja-toimitusjohtaja osaisi hoitaa myös valtiolaivaa)

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/09/hatatila-vaa... -

" ... Kansakunta odottaa Johtajaa, uutta politiikan hoitoa ja ennen kaikkea luottamusta

Olisi ollut mukava, jos eduskuntavaaleista 2015 puolueet olisivat ehdollisesti luvanneet varovaisemmin – nyt rinnat rottingeilla pullisteltiin kaikkea sellaista, joista ollaan kiihtyvällä tahdilla luopumassa. Kansa kutsuu sitä vaalipetokseksi eli takin käännöksi.

Nyt ei ole kaislikkohaukien eikä melonin kokoisten nenäherneiden aika – ’soinismin sanahelinää’. On aika palauttaa maallemme itsenäisyys 13], luottamus johtajiin 14] ja palata laajempaan omavaraisuuteen 15] ja työmobilisaatioihin 16], joissa työllä nostetaan kansantalouden taso toimeliaisuudella 17] mittoihin, että on työtä ja tekemistä. Tekemätön ja toimeton kansalainen on vaara itselle ja muille. Meillä pitää olla muutakin tekemistä kuin television kanavapeli ja sohvaperunana tyynyn pyöritys.

Juha Sipilältä on odotettu paljon ... "

Tänään:
"Mikä meni pieleen?"

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luoma kirjoitti: "
"Juha Sipilältä on odotettu paljon ... "
Tänään:
"Mikä meni pieleen?"
"

Minulle on syntynyt käsitys pieleen meneen jo alunperin ajatuksen, että hallitusta ja kansantaloutta voitaisi johtaa prosessijohtamisen keinoin. Siis kutenyksityisessä omistamassaan yrityksessä d.insinööri Sipilä on voinut analysoida ja suunnitella organisaationsa tavoitetilaa ja määrätä sille optimia tavoittelevat prosessit. Sopimattomat ja vastahankaan olevat yksilöt on voinut poistaa organisaatiosta.

Yhteiskunta ja valtiontalous ei kuitenkaan ole yksi (porterilainen) arvoketju. Ei sopeutumattomia voi irtisanoa yhteiskunnasta. Ainakaan nykyaikana. Ja yrityskin johtaa vastarintaan.

Toki hallitus olisi voinut sisäistä toimintaansa mallintaa ja kehittää myös prosessien kautta. Mutta silloinkaan ei pitäisi unohtaa syvemmällä julkisessa hallinnossamme muhivaa tietojohtamisen perinnettä. Se johtaisi, ohjatessaan prosessien kehittämistä, d.insinöörivisiointia kestävämpiin tuloksiin.

Ilkka Luoma

Niin. Voidaanko yhteiskuntaa johtaa "optioiden ja osinkojen" voimalla?

...
Kiky antoi jo merkkejä, jotka eivät kulminoituneet todellisuudeksi tuottojensa suhteen. Suomea vetää nyt kiinalaisilmiö, korvausinvestoinnit ja kotimainen kysyntä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #29

Jotkut ainakin yrittävät ajaa omia osinko- y.m. etuaan houkuttelemalla toiset optioiden ja bonusten voimalla vetämään tavallisia kansalaisia nenästä ja repimään meidän selkänahkamme. He nimittävät sitä vapaaksi markkinataloudeksi yhteen ääneen kuin konsanaan papit ja piispat saarnatessaan päivän evankeliumiaan ja hospotipomiloidessaan liturkiaansa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

Tuossa viime aikoina olen pohdiskellut millaisia optioita, bonuksia ja osinkoja evoluutio jakaa ...!

Ilkka Luoma

Vanha kysymys: "Voidaanko valtiolaivaa ohjata kuten yhtiölaivaa?" - Yhtiön täytyy tehdä voittoa ja se on aika-ajoin jopa tiukassa kilpailussa - ja sen pitää noudattaa lakeja, joita taas valtiolaivan johdosta operoidaan - pääministerin näkökulmasta ... Valtion ei tarvitse tehdä voittoa, kunhan budjetti olisi viiden vuoden hahloissa tasapainossa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #60

Vanhaan kysymykseen vanha vastaus: ei voi eikä missään nimessä pidä.

Vastauksen perustelut löytyvät kansantaloustieteestä mikro- ja makrotalouden eroista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61

Tähän tietysti on helppo laatia jatkokysymys, että missä määrin voittoa tavoitteleva kilpailullinen yhtiömuoto voi harjoittaa pehmeitä arvoja ja humaaniutta so. inhimillisyyttä ... itseasiassa vastaus onkin äärimmäisen helppo! ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #62

Osakeyhtiölaki määrittelee osakeyhtiön tehtäväksi tuottaa voittoa ellei yhtiöjärjestys toisin määrää. Kysymys "pehmeistä arvoista" ja humaaniudesta taas liittynee siihen miten maksimaalisesti yhtiö panostaa tuon voiton tavoitteluun. Miten paljon omistajat ovat suostuvaisia a) omaehtoisesti tai b) pakottamalla luopumaan maksimoinnista muiden hyötyjen hyväksi.

Toisaalta voisi kai myös tarkastella yhtiön tavoitteenasetannan pitkäjänteisyyttä. Jonkun voisi kuvitella tavoittelevan pidemmän tähtäyksen hyötyä ansaintamallilla jossa tingitään lyhyen tähtäyksen voittojen maksimista sitouttamalla asiakkaita, työntekijöitä ja muita sidosryhmiä inhimillisemmällä otteella.

Kysymys on siis toisaalta yhteiskunnan paineesta ja taktiikasta. Jatkokysymys kuulunee olisiko mahdollisesti käytettävissä muita taloudellisen toiminnan organisoitumistapoja jotka ottaisivat ihmisten tarpeet huomioon kokonaisvaltaisemmin? Kuluttajien ja tuottajien osuustoiminta? Suorat vaihdannan mallit? Muut?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #63

Arvoasetelma - yleistyykö kilpailullisessa yhtiömaailmassa?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #64

Jokaisella on arvojensa asetelma, ihan kuin moraalinsa. Niiden laadut vain vaihtelevat hyvinä pidetyistä vahemmän pidettyihin. Kylmäkiskoisimmalla ja psykopaattisimmalla spekulattikapitalistiahmatillakin on arvonsa aseteltuina. Me emme vain pidä niistä.

Sen sijaan pidämme empatiasta ja altruismista sekä agapesta. Näitä onkin alettu käyttää mitä suuremmassa määrin markkinointitaktiikoiden rakentelussa vähintäänkin brändin elementteinä. Joskus jopa tuotteen muotoilussakin. Meidän kun oletetaan olevan taipuvaisia käyttämään niihin rahaa mielummin kuin toisenlaisiin. Sitä sanotaan diffrentioimiseksi.

Luulenpa siis näkevämme sitä vieläkin entistä enemmän tulevaisuudessa ja kaipaankin ihmisille markkinoinnin ja brändien lukutaitoa jotta meitä eihan vietäisi kuin sitä kuuluisaa litran mittaa pihalle lintulaudan ja lumiukon väliin.

Ilkka Luoma

... Melko odotettu lausunto! ...

~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tekno... -

"Teknologiateollisuuden Inkeroinen hallituksen vastaisista lakoista: Todella epäreilua yrityksiä kohtaan ... "

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mahtoivat Inkeroisen korvat heilua lausuntoa antaessa?

Ilkka Luoma

Sen lauluja laulaa, keiden jäsenmaksuista nauttii ... ;)

Ilkka Luoma

Toveripiirin imperiumin vastaisku aiemmille EK-Mattilan ulostuloille palkan alennuksista ja nollalinjoista Toisto: Toveripiirin imperiumin vastaisku aiemmille EK-Mattilan ulostuloille palkan alennuksista ja nollalinjoista ...

...
"AKT:n Piirainen puolustaa työnseisaustoimia aktiivimallin kumoamiseksi ja kiistää politikoinnin: ”Ainoa vaihtoehto, että hallitus tulee järkiinsä ja perutaan aktiivimalli” ... "

~ http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801242200691... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Molemmat, sekä Piirainen että Inkeroinen puolustavat työnantajansa asiaa. Piirainen on vain edustuksellisesti valittu luottamushenkilö ja Inkeroinen palkattu työntekijä. Molemmat tekevät politiikkaa sillä se on yhteisten asioiden hoitamissa. Tässä tapauksessa "yhteiset asiat" ovat vain eri puolilla barrikaadia: EK ja hallitus omine asioineen toisella puolella ja ay-liike ja tavalliset ihmiset meidän asioidemme kanssa toisella puolella.

Ilkka Luoma

Olen viimeaikoina pohdiskellut tarkkaan liki täydellistä "proletariaatin diktatuuria" eli muurahaiskolonnioiden elämää, työnjakoa, sotaa, reviiriä ja lisääntymistä ... !

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #42

Muurahaistieteilijät toki paljastavat kaikenaikaa niiden yhteiskunnat ja tehtävät sekä niihin valikoitumisen monimutkaisemmiksi kuin aiemmin on ajateltu. En kuitenkaan lähtisi humanisoimaan niitä noin pitkälle.

Enkä lähtisi myöskään trivialisoimaan "proletariaatin diktatuuria" (t.m.n. työväenvalta). Ihan jo siksi, että proletariaatin diktatuuri teoreettisen määrittelynsä kautta on yhteiskuntaa tietoisesti muuttava ja kehittävä vaihe enkä asettaisi sitä synonyymiksi biologisen evoluution yhdelle vaiheelle.

Olen tietysti valmis muuttamaan käsitystäni jos muurahaistieteilijät löytävät muurahaisyhteisöistä tietoisesti noudatettavan ideologian teoreettisine pohjustuksineen ohjaamassa tietoista pyrkimystä toisenlaiseen yhteiskuntaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #43

Ostin divarista kirjan, joka käsitteli myrmekologiaa, kirja oli muuten edesmenneen humaaniuden mestarin - runoilija (oli kansanedustajanakin) Tommy Tabermanin kirjahyllystä (kukahan myynyt divariin?) ... sieltä, siis kirjasta yllättävä tieto - muurahaiskolonioiden biomassa on kutakuinkin sama kuin ihmispopulaation ...! ;)

Ilkka Luoma

... Suunnitellaan aktiivimallia yhdessä!

...
~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/pitka... -

"Pitkäaikaistyötön Elina haluaa vapaaehtoistyön ja omaishoidon mukaan aktiivimalliin: "Epäreilua saada sanktio, vaikka kuinka yrittäisi olla aktiivinen" ... "

.

Toimituksen poiminnat