Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Paavo Väyrynen – kriisinsietokykyä kansakunnan turvaksi

  • Kansalaismielipide - tosin äänestäjät antavat sen viimeisen mielipiteensä äänestyskopissa!
    Kansalaismielipide - tosin äänestäjät antavat sen viimeisen mielipiteensä äänestyskopissa!
  • Toisen kierroksen taistelupari - tuolloin ratkaistaan ehdokkaiden kriisinsietokyky!
    Toisen kierroksen taistelupari - tuolloin ratkaistaan ehdokkaiden kriisinsietokyky!
  • Kansakuntaa kiehtoo Väyrysen tietämys Kekkosesta! ... Kekkosen kriisinsietokyky oli omaa luokkaansa ¤¤¤
    Kansakuntaa kiehtoo Väyrysen tietämys Kekkosesta! ... Kekkosen kriisinsietokyky oli omaa luokkaansa ¤¤¤

Suomessa nousee sosiaalisessa mediassa voimalla 7-kansanliike. Seitsemän on spontaani voima, joka julkistaa avoimesti kantansa äänestyskopista – otetaan valokuva äänestyslipukkeesta, jossa on numero 7 – oikeaoppisesti piirrettynä.

Tämä on yksityisen henkilön avoin vaalijulkisuus, jossa viestitään omaa vakaata kantaa seuraavaksi Suomen presidentiksi. 7-kansalaisliike haluaa vahvan presidentin, kuten kansakuntakin – tutkittaessa asiaa … [1

 

Nyt ratkaistaan Suomen tulevaisuus – on osattava valita oikea ehdokas, joka luotsaa myös kriisissä Suomea ja suomalaisia; taidolla, vahvuudella, sitkeydellä ja jopa oveluudella – itä vaatii tahtoa ja länsi nokkeluutta.

Me olemme Euroopan erikoisuus, jossa toimii omat ”säännöt” pysyä pystyssä ja syntyä idän ja lännen välittäjäksi – olemme jo saaneet maailman suurimman – Kiinan, ystäväksemme!

[1 ~ https://www.suomenmaa.fi/uutiset/evan-tutkimus-yllattaa-suomalaiset-toivovat-presidentille-lisaa-valtaa--34han-voisi-puhaltaa-pilliin-kun-hallituksen-muodostaminen-ei-ota-onnistuakseen34-6.3.332468.0a747beaef - Yllättääkö?

[1 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2008/02/aika-ajoin-tuleva-kriisi-tarvitsee-aina.html – [2008!]

 

Kun Paavo Väyrynen otti ja tekaisi kansalaisaloitteen [2 europarlamentaarikkona – monet sanoivat, ettei nimiä saada kasaan – no, nimiä tuli yli 50.000, mutta eduskunnan valiokunta keksi jotain hätäistä, ettei kovin kiusallista kansalaisaloitetta euroon liittyen laiteta edes eteenpäin.

Kun Keskusta ei oivaltanut omaa kehityspolkuaan, valitsi se toiveikkaana puheenjohtajakseen vuonna 2010 Mari Kiviniemen, joka myöhemmin luopui eduskunnasta kesken kauden ja poistui OECD' n korkeaan virkaan – pitkälti varmaan järjesteltynä operaationa – mandaattipaikka [?].

Keskusta oli alamäessä, kun oli edelliset presidenttivaalit 2012 – tuolloin Keskusta kokosi rivinsä puoleen miljoonaan ääneen – Paavo Väyryselle, joka yhdisti tuolloin alkiolaisen Keskustan.

 

Insinööri Juha Sipilältä odotettiin paljon – ja nyt mittaillaan mitä ollaan saatu

Kun Väyrynen tarjosi laajaa ulkopolitiikan kokemustaan Sipilälle [3, ei insinööri ymmärtänyt politiikkaa, erityisesti ulkopolitiikkaa. Eduskuntavaaleista jatkojytkyn saanut Timo Soini vältteli vastuullisen ja vaikean valtiovarainministeriön ja otti ulkopolitiikan – noviisina ja ulkopolitiikan herkkiä diplomatioita hallitsemattomana – syntyi ongelmia [4 toisensa jälkeen.

Väyrysen tarjoutumista itsestään selvään ulkopolitiikan hoitoon ministeriksi – ei Sipilän esikunnissa ymmärretty – tulos on nyt käsissä, ja istuva presidentti Sauli Niinistö on ottanut ilmatilan koko ulkopolitiikan alueella haltuunsa, jopa EU-alueeseen, vähintäänkin ”epävirallisin keskusteluin”. Väyryskortti jäi katsomatta …

Paavo Väyrynen ilmaisi rehdisti halunsa antaa kansakunnan käyttöön ulkopoliittisen osaamisensa – Paavoa ei Juha kuunnellut [5 – Paavo perusti täysin uudentyyppisen ”puolueen” - rp – rekisteröidyn puolueen, jotta se voi asettaa ehdokkaita.

Muutoin Kansalaispuolue rp ei ole tavallinen puolue, vaan politiikan hoitamisen kattojärjestö, jonne voi liittyä muun muassa toisia puolueita.

 

...

Toistaiseksi istuva presidentti Sauli Niinistö osoitti selkeää ajatusta ulospäin olla Paasikiven linjalla ja toimia hyvin aikein niin itään kuin länteen ja halusta ylläpitää Suomi suurvaltojen ristiriitojen ulkopuolella – edistämättä mitenkään uhkaa meille olla sotilaallisesti liittoutunut. Tällaista Niinistöä ymmärtääkseni Väyrynen kannatti (?)

 

Onko Sauli Niinistö vastakkainasettelija?

Viime vuoden 2017 aikana Niinistö kallistui vahvasti EU-taistelukykyisen armeijan puoleen, joka natovaltaisessa EU' ssa olisi todellisuudessa vain USA-sotilasjohteisen Naton eurooppalainen vastakkainasettelija idän ja Venäjän suuntaan.

 

Paavo Väyrynen lähti mukaan – ja laittoi itsensä peliin presidentinvaaleihin 2018

Alussaan oli kiire saada 20.000 nimeä – riekkujat eivät uskoneet siihen, mutta sitten kansa tuli, näytti ja täytti riittävästi kannatuskortteja.

Paavo on nyt kansallisen valitsijayhdistyksen presidenttiehdokas, kuten toistaiseksi istuva Niinistökin, tosin Niinistön vaalikassa on noin 10-20 kertainen – Paavon voima ja menestys perustuvat tavalliseen kansaan, joka uskoo sotilaalliseen puolueettomuuteen, itsenäisyyden kohentumiseen ja omaan itselliseen isänmaahan, jossa itse suomalainen on valtion erityisessä suojeluksessa.

 

Entä nyt, kun kannatusmittaus lupailisi toista kierrosta, ja Paavo hengittää Pekka Haaviston niskaan [¤ … on helppo arvata, että tavallinen kansa haluaa nähdä toisen kierroksen, ja siellä juuri vastinparin Väyrynen & Niinistö [6. Miksi näin – helppo vastata – kansa haluaa nähdä millainen on kummankin kriisinsietokyky [7 …

[¤ ~ http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801222200687670_pi.shtml - [Kuva 1]

[6 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248877-vaalitaistelu-vayrynen-niinisto – [129] -US Puheenvuoro/Ilkka Luoma

[7 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249399-ita-ja-lansi-tormaavat-tarvitsemme-kriisin-kestavan-presidentin – [145] -US Puheenvuoro/Ilkka Luoma

 

Me saatamme ajautua tilanteeseen, jossa tarvitaan edesmenneen Suomen arvostetuimman presidentti Urho Kekkosen hermoja, kykyä ja taitoa pelata peli Suomen päätyyn – täältä idän ja lännen vedenjakajalla. Kekkonen oli kriisisietoinen kansanjohtaja.

 

Kansa haluaa presidentille lisää valtuuksia – tämä ei ollut yllätys!

[ ~ http://www.apu.fi/artikkeli/kysely-kansa-haluaa-presidentille-lisaa-valtaa-tuloksen-vahvuutta-voi-pitaa-yllattavana - ] -Apu -lehti

Kansa on nyt erityisen kiinnostunut kenelle tämä kansan toivoma vallanlisäys annettaisiin – tulossa on eduskuntavaalit, ehkä ennenaikaisena, ja tuolloin Kansalaispuolue rp asettaa täydet listat ja kansa saa valinnan mahdollisuuksia aivan uudella tavalla – ehkä eduskunta muotoutuu siten, että lisäämme myöhemmin presidentin valtaoikeuksia – [?]

… ja niin nyt valittava presidentti saattaa saada lisää ”arvomerkkejä” ja on tärkeää, että ne menevät oikealle arvomerkit ansaitsevalle henkilölle … henkilön tulee olla ulkopolitiikan täysammattilainen – mielellään kiinni Kekkosen opeissa, sillä Urho luotsasi kansakuntamme ohi reimareiden ja karikoiden – ollen puolueettomuuden ja täystunnusteen huipulla jo 1975 – kun Urkki kopautti ETYK-juhlakokous päättyneeksi.

 

...

Kansa kerää yhteisöllisyyttä ja 7-kansalaisliike voimistuu lähestyttäessä vaalipäivää. Radikaalisti voidaan sanoa Väyrysen olevan jo nyt voittaja – selite tähän voittoon kerrotaan heti äänestenlaskun ratkettua ja kun julistetaan toisen kierroksen päätteeksi kansakunnallemme kriisisietoinen presidentti ---

 

PS

Kukaan poliitikko, ihminenkään ei ole täydellinen. Virheitä syntyy monista syistä – väärä lähdetieto, vaillinainen tulkinta – väärin vastaanotettu informaatio. Kaikkea tätä tapahtuu kaikissa piireissä – henkilötkään eivät ole immuuneja virheille. Sen sijaan yrittäjyys, sinnikkyys, kesto- ja kriisinsietokyky ovat ominaisuuksia mitä kaivataan.

Hyvä muisti, taito yhdistellä asioita ja nähdä metsä puilta ovat rautaa, kun ollaan esimerkkinä ja viitoittajana sekä toivottavasti jopa välittäjänä – muiden viereisten ongelmissa, välttyen näin itse olla kriisin keskipiste!

 

...

Kansakuntamme ei halua uutta Talvisodan aattoa – uus-erkkolaisuutena!” ¤¤

 

EKSTRA

Vuodelta 2013 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kansa-kaipaa-sauli-niinistolle-lisaa.html - Kansa kaipaa presidentille lisää valtuuksia, näin kirjoitimme vuonna 2013.

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 160444

 

DOC paavo_vayrynen_24012018.doc – OpenOffice Writer

PVM 24012018

 

824_7618

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Ilkka Luoma

[2013]

Eduskunnan istuntosalipolitiikka on repinyt kansakuntaa kahtia – presidentti voisi kyetä parsimaan palaset takaisin yhteen. Kansa on juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki – ja hommahan aloitetaan äänestysintoa nostattamalla.

...
Suuri arkikansa ei halua luopua presidentistä –
kansa haluaa johtajan, joka voisi aika-ajoin ojentaa politiikan kähmintäkiemuroihin eksyneitä lahjus- yms. pyrkyreitä, joille omien pelien pyörittely on monille miltei arkipäivää – joukkoon sattuu myös paljon asiansa oikeasti osaajia ja äänestäjiensä asialla olevia. Kansa rakastaa oikeudenmukaista ärähtämistä. Ihmisten pitäisi saada luottaa, luottamus eduskunnan istuntosaliin on osin alamaissa.

Joskus kansasta tuntuu, että sitä viedään kuin ”kuoriämpäriä” – ja tuo kuoriämpäri haluaa jonkin olettamusturvan – edes henkisenä johtajuutena, jolla olisi arvot – ne paljon puhutut, heikompaa ja syyttään ahdingossa olevan puolustavat arvot.

Saatamme vielä nähdä ajat, jolloin presidenttimme valtaoikeuksia 5] palautetaan – siksi suuria muutosasioita on ovemme takana. Tuolle ovelle pitää saada vartija, jonka sanaan voidaan luottaa ja sellainen tien näyttäjä, jonka harkinta ulottuu oikeasti yli kaikkien puoluerajojen. Niinistöllä näyttää olevan kyky katsoa horisonttiin yli puoluepelien ja kalluppimittarointien.

5] Presidentin valtaoikeudet - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2008/02/aika-ajoin-t... -

...
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kansa-kaipaa... -

LAUANTAINA, HELMIKUUTA 02, 2013
Kansa kaipaa Sauli Niinistölle lisää valtaa

.

Ilkka Luoma

[3

[2015]
TORSTAINA, HUHTIKUUTA 23, 2015
Juha Sipilän väyryskortti helpottaa itäpeliä

" ... Aloitetaan ulkopolitiikasta,

joka toimiessaan on paras este konfliktien ja sotien syntymiselle. Muistamme erkkolaisuuden itsepintaisuudet 1938 - 39 maanvaihtoneuvotteluissa Neuvostoliiton kanssa 8] – onko nyt havaittavissa samankaltaista itsepintaisuutta – pyrittäessä viemään Suomea Natoon, jopa kansan enemmistömielipiteen ohi? 9]

Sipilälle oiva kansalaisten välittämä vinkki ja neuvo

Ikuisuus poliitikko Paavo Väyrynen on nyt europarlamentissa, ja valittiin myös eduskuntaamme 7000 äänellä Lapista. Paavo on kertonut, ettei tule eduskuntaan, ellei tarjolle tule ministeripostia. Paavo voi operoida kahta ministeripostia suvereenisti – ulkoministerin ja ulkomaankauppaministerin postia.

Oli myös aika, jolloin Katajanokalla istuivat molemmat ulkopolitiikkamme ikänestorit ja asiaosaajat vailla vertaa – demareiden Erkki Tuomioja ja Keskustan Paavo Väyrynen.

Sipilä helpottaa yhden painopistealueen pois ongelmien muodostumisesta,

.. valitsemalla ulkoministeriksi joko Väyrysen tai Tuomiojan. Väyrynen tunnetaan jo presidentti Urho Kekkosen ajoilta 0] – Suomen nuorimpana ulkoministerinä ja Neuvostoliiton kävijänä. tosin Paavo erehtyi Neuvostoliiton ikuisuudesta, mutta myöhemmin huomasi olleensa oikeassa, kun Moskova säilyi kuitenkin pääkaupunkina. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/04/juha-sipilan... -

.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Vedenjakahöpöttäjä iskee jälleen. Väyrynen on ihan ulkona kaikesta.

Väyrysen jatkuva valehtelu

http://majuripasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249717-...

Ilkka Luoma

Jori, olen huolissani kyvystäsi asiakeskusteluun. Olemme koettaneet useammastakin lähteestä auttaa ja kannustaa kykyyn ymmärtää "aitaa seipäiltä ja metsää puilta".

...
Perehdythän lukemaasi, ajattele ja ota sitten kantaa haastavasti ja asiapitoisesti.

...
PS
Oletko nyt miettinyt tarkasti mitä "idän ja lännen vedenjakajalla tarkoittaa" ...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Eräässä kommentissa puhuttiin "aidalla kiikkujista"

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #32

? ... uusi ilmaus, mutta tässäkin on syytä osata nähdä aita seipäiltä ;)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Silloin, kun sinä lopetat sinutteluni, kun en ole siihen lupaa antanut, yritän pysyä enemmän asialinjalla. Toki en nytkään ole siitä poikennut. Suomi ei ole idän ja lännen vedenjakalla, se on osoitettu sinulle usein lähtein ja suorin lainauksin, joten höpötät omiasi. Jos et kestä kritiikkiä tästä, se ei ole minun ongelmani.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #33

Oletko perehtynyt SJE -ryhmään - linkki täällä toisaalla! Aloitetaan siitä ...

Ilkka Luoma

Tosiaan mielipidemittaukset ovat omiansa, osin manipulointuja jo heti mittausmenetelmistä lähtien ...

...
Mutta ...

[2

PERJANTAINA, HEINÄKUUTA 17, 2015
Itsenäisyysmies – Paavo Väyrynen

" ... Väyrynen tekaisi kansalaisaloitteen

Kuten hyvin tiedetään meidät suomalaiset vietiin ikäänkuin vääryydellä ja viekkaudella – kysymättä ja yllättäen euroon 6], kätkien sen EY-kansanäänestykseen. Euroliitosta ja viekkausvientiä siihen on tutkittu huolella ja lopputulema on vain ”oikeusistuimen” päätöstä vailla.

Kun tuota 'euro-oikeusistuinta' ei toistaiseksi ole – niin annetaan kansan sanoa sanasensa. Kysytään ollaanko 'muu maa eurossa' vai palautetaanko 'oma maa markka' 7] tai muu valuuttayhdistelmä! 8] Antaa kansan puhua – ”Kyllä kansa tietää”, a´la Veikko Vennamo.
...

Väyrysen itsenäistymislinja on nyt huomioitu monillakin tahoilla

Ensinnäkin Väyrynen on monille pienpuolueille ja kansanliikkeille oiva tuleva presidenttiehdokaskandidaatti. Eikä ole varmaan Keminmaan kirkossakaan kuulutettu, että Väyrynen olisi ikuinen keskustalainen, koska Keskustan aate on muuttunut nyt niin paljon. Tosin nykyinen, toistaiseksi pääministerin salkkua olallaan kantava Juha Sipilä 9] on uudistaja, yrittäjä ja ehkä liian vähän kansanmies – eikä hallitse kuin yrityselämän metkut [?] … .

Paavo voi yllättäen tehdä sen ensimmäisen liikkeen ja muuttaa omaa suuntaansa –

… itsenäisemmän Suomen puolesta tavoittelemaan rakasta aihettaan – eroa eurosta ja EU' sta. Nyt maaperä on otollinen ja kansa avaamassa silmiään, mitä esimerkiksi merkitsee kollektiivinen ja sosialisoitu velka individuaalipankeilta [Kreikka case 0] ], joiden liiketoimi on turvattu kansalaisvaroin. Paavo halunnee Suomelle takaisin itsenäisyyden päättää omista asioista – ETA-alueen jäsenenä. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/07/itsenaisyysm... -

.

Ilkka Luoma

[5

[U] Kansalaisliikehdintä on alkanut
9.6.2012 | 20:28 | Ilkka Luoma |
ORIG ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/108208-... -

Paavo Väyrynen taisteli upeasti koko maansa puolesta - Keskusta ei halunnut itselleen menestystä seuraaviin vaaleihin - mutta mitä nyt tapahtuu?

"On mielenkiintoista nähdä säilyykö Väyrysen lojaalius puolueeseen, ja tarvitseeko säilyä - hän voi aivan mainiosti, rehdisti ja suoraselkäisesti perustaa oman puoleen. Väyrysen puolueelle riittää kannatusta laajasti yli koko puoluekentän.

Mikäli Paavo perustaisi oman kansanliikemäisen aktivistien yhteenliittymän kansallisen edun nimissä - saattaisi se merkitä Keskustan kutistumista pienpuolueeksi.
Väyrysen valitsemattomuuden vuoksi moni eroaa nyt Keskustasta. Mutta, jäsenistön edustajisto on nyt tehnyt päätöksensä ja siltä osin peli on pelattu ja kuuluisin sanoin: Pulinat pois..."

Heti Rovaniemen puheenjohtaja vaalien ratketessa Paavon tipahtamiseen - on sähköpostiin virrannut satoja yhteydenottoja ja peräänkuulutettu kansalaisliikettä Paavo Väyrysen taakse.

50.000 aktiivia tarvitaan, mikä on hyvin paljon - ja jotta kannatus projisoituisi Väyrysen lukuihin - olisi kunkin 50.000’sta aktiivista triplattava itsensä. Koko kansanliike tarvitsee nuo 150.000 ihmistä, jolloin voidaan vakavasti perustaa kansalaisyhteisö ilman nykyisiä puoluemerkkejä.

Suomessa on vahvan johtajan odottajia paljon, hyvin paljon –
… presidentti Urho Kaleva Kekkosen henki on nyt aistittavissa ja on tilaus todellisille johtajille - puheiden aika on ohitse. Kansa kaipaa kansallista ja omaleimaista identiteettiä selvitäkseen edessä olevista ongelmista.

.
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/03/kaataako-paa... - Otsikko!

.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

NO:7

Nykyisen valtapolitiikan olevan äärioikeistolaista politiikkaa. Todellisuudessa äärioikeistoahan edustaa kaikki sellaiset poliittiset tahot, jotka ajavat markkinoiden vapautta ja valtaa yli kansallisvaltioiden. Tässä mielessä kaikki parlamentaariset eduskuntaryhmät ovat ”äärioikeistolaisia”.

Kaikki kannattivat aikoinaan mm. EU-jäsenyyttä, eli pääomien, tavaroiden, työvoiman ja ihmisten vapaata liikkuvuutta ja kansalle kuuluvan vallan siirtämistä ylikansallisille elimille ja suuryrityksille. Tätä kannattivat jopa vasemmistopuolueet ja ay-liike. Sen seuraukset ovat hyvin nähtävillä, se ei edes eritystä tarkkanäköisyyttä vaadi, ehkä pikemminkin uskallusta. Se on johtanut sisäisen (eriarvoisuuden lisääntymiseen, terrorismin rantautumiseen) ja ulkoisen turvallisuuden huononemiseen, koska olemme nykyisin Venäjän kanssa huonoissa väleissä olevan läntisen suurvallan osa, ts.olemme ajautuneet mukaan suurvaltojen eturistiriitoihin mukaan. Ja kuten lähihistoria osoittaa, se on vaarallinen tie tälle kansalle. Kaikki tuo on hajoittavaa politiikkaa, ei suinkaan Väyrynen.

Nykypolitiikassa pelataankin vanhojen mielikuvien varassa. Moni duunari äänestää demareita tai Vasemmistoliittoa kaikesta em. huolimatta. Ei
”Nykypolitiikassa pelataankin vanhojen mielikuvien varassa.”

Kepussakaan alkiolaisuutta esiinny kuin juhlapuheissa, käytäntö on ihan muuta. Usea koti, uskonto, isänmaa arvoja arvossa pitävä raapustaa kokoomuslaisen numeron äänestyslappuun, vaikka todellisuus on osoittanut, että Kokoomukselle kaikki on kauppatavaraa ja myytävänä, jos vaan hinnasta sovitaan. Kaikki nämä kun ovat ylikansallisen politiikan takuumiehenä. Sen ylikansallisen poliittisen sairauden oireista tekevät sitten härskiä populismia.

Ilkka Luoma

Suosittelin yllättävän sisällön vuoksi - hyvä kommentti avaamaan laajempaa poliittista keskustelua! ...

..
Väyrynen on 7 -kertainen itsenäisyysmies! :)

Ilkka Luoma

2] [2005] Kavennettu presidentin valta - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/02/eu-modernisa... -

...
SUNNUNTAINA, HELMIKUUTA 13, 2005
EU-modernisaatio antaa tekosyyn kaventaa presidenttimme valtaa

USA:ssa presidentillä on tunnetusti suuri valta. Amerikkalaiset eivät keskustelu valtaoikeuksien kaventamisesta. He ovat tyytäväisiä presidenttinsä päätösvaltaan. Suomessa presidentiltä halutaan viedä loputkin vaikuttamisen mahdollisuudet sekä identiteetin, josta laajat kansalaisrivit ovat yhteishenkeä ammentaneet; vähintäänkin yhteisten puheenaiheiden muodossa.

Viime vuosina on systemaattisesti kavennettu presidentin valtaa; operaatio alkoi välittömästi Koiviston astuttua virkaan. Alkoi voimallinen kierre, jossa Kekkosen vahvat kaudet koettiin ylireagoiden; oli ikäänkuin muotia kaventaa kaikkea sitä mikä muistutti välillä onnistuneita ja välillä epäonnistuneita "yksinpäätöksiä", mitä tapahtui pitkin 60- ja 70-lukua.

Nyt meneillään oleva lähinnä akateeminen "pilkkujen asennus oikeaan paikkaan" valtakeskustelu riisuu entisestään niitä vähiä ominaisuuksia, mitä epäilemättä kansalaisnäkökulmasta katsoen tarvittaisiin presidentille, jolla pitäisi olla käytettävissä tapoja, joilla voidaan "oikaista" ja oikeudenmukaistaa monia yli-innokaiden virkamiesten ja poliitikkojen aivotuotoksia. Kansalaiset tarvitsevat ns. isähahmoa, jolla on rehdin kansallinen tapa nähdä kadunmiehen arkirealismiin ja tarvittaessa puhaltaa monia turhia poliitikkojen omia pelejä poikki.

USA:ssa presidenttiin liittyy vahvoja empatioita kuin myös antipatioita; siksi värikäs ja sanankäänteinen vuoropuhelu käydään silloin tällöin edustuksellisuuden ja presidenttiyden välillä. Vapaus ja sen puolustaminen on intohimo, joka jakaa kansaa, mutta kiistatta tuo sen voiman tunteen mitä mikä tahansa kansa mielellään mielissään kokisi ja nautiskelisi.

On myös huomioitavaa, että USA:ssa väliportaan hallinto eli osavaltiopolitiikka antaa myös kuvernööreille alueellista valtaa. USA on epäilemättä maailman suurin talous- ja sotilasmahti. Siellä on aina haluttu ymmärtää vahva presidentti, itseasiassa poikkeuksellisen vahva. George W. Bush peräänkuuluuttaa vapautta, libertyä; hän haluaa olla vapauden esiairut ja käyttää myös kansalta saamaansa valtakirjaa reippaasti.

Suomea voidaan kohta verrata kuvernementiksi tai suurruhtinasalueeksi EU:n sisällä, siksi vahvasti Brysselin päätökset meille jo vaikuttaa kuten Pietarin vaikutus 1800-luvulla emo Suomeen. On hyvin lyhytnäköistä riisua nyt presidentiltä kaikki ne toimintaelementit, joihin kansalaiset olisivat valmiit. Historiassa on runsaasti esimerkkejä tapauksista, joissa vaikeat päätökset tehtiin yhden miehen harkinnasta, nuo päätökset eivät ole olleet niitä huonoimipia.

Maailmalla on nähtävissä, että vahvimmat maat ja toimijat ylläpitävät voimakasta valtion päämieskulttuuria. Suomessa on historian saatossa kuulunut aina selkeä ladunaukaisijan rooli karismaattisille presidenteille. Nyt ei tulisi pelkästään historiamme ensimmäisen naispresidenttimme ominaisuuden takia hätiköidysti riisua valtatekijöitä olemattomiin. Myöhemmin ne kuitenkin "kuvernööritilanteessa" rakennetaan uudestaan vahvan alueellisen hallinnon onnistumisen saavuttamiseksi EU-liitovaltion ohjauksessa. Kautta historian, poikkeuksia lukuunottamatta, vahvat johtajat ovat luoneet kehitystä, tunnetta ja vähintäänkin henkistä hyvinvointia.

...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sunnuntaina sitten saadaan se kansan arvio valmiiksi, sen jälkeen on selvillä mitä linjaa kansa haluaa noudattaa.

Sitten ilmeisesti alkaa selittelyn aika, ja Väyryseltä tulee varmaan uudet kirjat, totuuden aika 3 ja 4.

Ilkka Luoma

Väyrynen ei selittele, vaan kertoo asioiden tarkan todellisuuden ja tämä kiukuttaa monia, sillä totuus on usein katkeraa kalkkia, mutta kuten todettua ihminenkin on erehtyväinen ...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Edesmennyt pitkäaikainen kansanedustaja, lakitieteen lisensiaatti Veikko Vennamo (1913 – 1997) kirjoittaa muistelmateoksensa ”Kulissien takaa” sen viimeisessä kappaleessa ”Olen aina ollut sitä mieltä, että kun Suomen kansalta ei salata totuutta, vaan kerrotaan tosiasiat, niin kansamme enemmistö löytää oikean ratkaisun”.

Nämä Veikko Vennamon sanat sopivat käsitykseni mukaan hyvin myös tähän presidentinvaaliin. Siitä ovat osoituksena ylen viimeiset gallup-luvut. Niiden mukaan Sauli Niinistön kannatus on 63 % ja Paavo Väyrysen 6 %. ”Kyllä kansa tietää.”

Ilkka Luoma

Juuri näin. Nyt onkin kysyttävä kuinka paljon ja mitä kansalta on salattu tai yritetty piilotella.

...
tämä lienee hyvä esimerkki salaamisesta ---
~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248259-... -

.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

”Olen aina ollut sitä mieltä, että kun Suomen kansalta ei salata totuutta, vaan kerrotaan tosiasiat, niin kansamme enemmistö löytää oikean ratkaisun”.

Miksei kansalle haluta kertoa että meitä viedään liittovaltioon ja nämä ovat ehkä viimeiset presidentinvaalit? Miksi tämä salailu?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Mitään ei ole salailtu. Suomen kieli on tunnetusti kieli, jossa joka sanalla on oma merkityksensä. Tarvitaan lukemisen ja ymmärtämisen taitoa. Vanha kansanviisaus sanoo ”ymmärrys älä jätä”.

Oheinen Valtioneuvoston tiedote kertoo kaiken.

https://www.eduskunta.fi/pdf/sekalaiset/VN-tiedote...

Ilkka Luoma

[4

KESKIVIIKKONA, ELOKUUTA 17, 2016
Nyt syntyi Timo Soinilta raskas ulkopoliittinen virhe

(Nykyinen toistaiseksi ulkoministeri Timo Soini (ps.) ilmoitti, ettei Suomi ole kiinnostunut käymään keskusteluja Venäjän kanssa Itämeren turvallisuudesta – kahden keskisesti *)

[ … 'kansalainen Erkki' on lujasti sanonut yhtenä suuresta enemmistöstämme, ettemme liity Natoon eli läntiseen sotilasliittoon; se on varmin tae siitä, että kansakuntamme tahtoo katsoa niin itään kuin länteen, ollen tarvittaessa sovittelija vääjäämättä eteen tulevissa lännen ja idän välienselvittelyssä …

… 'kansalainen Liisa' ihmettelee suuresti mikä antaa Soinille valtuudet rikkoa kansakuntamme sotilaallisen liittoutumattomuuspolitiikan huolella varjellun statuksen – Liisa ihmettelee suuresti miksi Soini haluaa estää keskustelut Venäjän kanssa Itämeren turvallisuudesta. Soini puhuu yhdestä rintamasta, onko Soini näin valinnut osapuolen – väijyykö 'eljas erkkomainen' Talvisodan aatto? … ]

* ~ http://yle.fi/uutiset/soini_ja_wallstrom_venajan_e... -

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on vaalinut herkällä kädellä, kumartelematta ja pyllistelemättä mihinkään suuntaan, liennytyslinjaansa – harjoittaen samalla kaukoviisasta kahdenvälistä politiikka myös itään – suurimpaan naapuriimme, ydinasesuurvalta Venäjään. Niinistö on oivaltanut kahdenvälisyyden sopivan erinomaisesti valtiomme rooliksi, itseasiassa EU-Brysselin tieten ja hyväksyen.

Presidenttimme myötä olemme sveitsittymisen tiellä

Taitavasti toimien Suomi voisi olla sveitsittyneenä aloitteentekijänä, erilaisille konflikteille – sovittelijana. Hiertymiä syntyy tasaisen varmasti erilaisten ryhmittyen ja leirien välille. Suomen ei pidä kuulua mihinkään muuhun leiriin kuin ETYK-henkiseen leiriin, jota nyt on mahdollisuus jatkaa MTYK-konfrenssiin saakka. *

Suomelle olisi syytä luoda tie tähän Maailman Turvallisuus- ja Yhteistyökokoukseen, johon voisimme saada mukaan myös Kiinan ja Intian, jotka jo kahdestaan edustavat liki 40 prosenttia maapallon väestöstä.

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/08/nyt-syntyi-t... - [160504] alta

.

Ilkka Luoma

... Olisimme tarvinneet kriisisietoisen presidentin, ja tähän tehtävään Niinistö oli väärä valinta. Mutta jos tapahtuu muutos, ja Nato ajattelutapana pölyttyy mielenlaadun arkistoon, voisi Niinistöstä kasvaa todellinen sovittelija kriisien välittäjänä!

...
~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005552187.html -

"Niinistön asema presidenttinä muotoutuu kriisien kautta – ja uhka­kuvien joukkoon on palannut suur­valtasota ... " -HS

.

Toimituksen poiminnat